|
Некои интересни работи за Бугарија |
Внеси реплика | страница <1 1213141516 32> |
Автор | ||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ајде и тебе да ти одговорам. Еве што кажуваат некои други за потеклото на Бугарите, а не е од србокомунистички извори. Енигма Каснакоси од Каснаково, ти немој нас да ни се лутиш, ние само ви предочуваме како некои други луѓе размислуваат и пишуваат. Половината да е точно, премногу е! Само на бугаризирните им е премалку. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
BG Tatar
Сениор Регистриран: 06.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 146 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во световната историчка наука за потеклото на бугарите има консенсус... И србокомунистическата теориjа не се приема.
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еве ја и целосната анализа на бројот на Македонците. И немојте со тоа дека во 1956 година некој сакал Бугарите да се Македонци. Во тоа време Бугарија и целиот социјалистички свет имале влошени односи со СФР Југославија, па немало потреба да ги тера некој да бидат Македонци луѓето од Пиринска Македонија.
http://www.makedonika.org/POPIS1.htm P.S. Анализата е голема и издржлива. |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За бугарскот потекло нема консензус дури ни во бугарската историографија, а за светската нестанува ни збор. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
Kasnakoski
Сениор Регистриран: 20.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Blagodaram za linkot, od nego kje citiram dokument! Ajde da iskomentira[ zgolemenoto od DOKUMENTOT!
"The land Bazgun ... extends up to the Caspian Gates and to the sea, which are in the Hunnish lands. Beyond the gates live the Burgars (Bulgars), who have their language, and are people pagan and barbarian. They have towns. And the Alans - they have five towns. ... Ако биле диви туркомонголи како ќе имаат ГРАДОВИ, и не само 5 како Аланите, туку би требало да се многу повеќе. |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро е, се трудиш дури зборот одлука да го користич во падеж. Во Македонскиот јазик за некои значења има повеќе зборови со кои тие значења можат да се објаснуваат, нарекуваат. Таквите зборови кои имаат слично значење се нарекуваат синоними. Именката одлука е една од нив, која призлегува од глаголот одлучува. Значи одлука има скоро исто значење како и именката решение. Јас решавам Ти решаваш Тој/Таа/Тоа решава Ние решаваме Вие решавате Тие решаваат или Јас одлучувам Ти одлучуваш Тој/Таа/Тоа одлучува Ние одлучуваме Вие одлучувате Тие одлучуваат Пример: Одлуката за прием на нови кадри во организаијата ја донесе управниот одбор. На секој од новите вработени ќе им се издаде решение за вработување. Одлучувањето ќе се врши по пат на тајно гласање. Решавањето по тековните проблеми во финансиското работење ќе се одлучува на колегиумот. Не би сакал да навлегувам во пдробности кои се суштинските разлики меѓу двата збора. Некогаш можат да се употребуваат и двата збора да се објасни иста работа, некогаш не, а тоа е во зависност од контекстот на реченицата. Добро е, се трудичш да го научиш литературниот Македонски јазик. Со два јазика македонски и скршен македонски веќе вредиш колку за два човека. ЗА ВАШАТА НЕУПАТЕНОСТ ДЕКА БУГАРИТЕ БИЛЕ ТУРКОМОНГОЛИ: ВО ТОА Е И ПРОБЛЕМОТ, ШТО НЕ СТЕ СЛУШНАЛЕ ИЛИ НЕ СТЕ САКАЛЕ ДА СЛУШНЕТЕ ДЕКА БУГАРИТЕ БИЛЕ ТУРКОМОНГОЛИ. ВИЕ СТЕ ГО СЛУШАЛЕ ОНА САМО ШТО ВИ ГО СЕРВИРАЛЕ ОДНОСНО ДЕКА СТЕ СЛОВЕНОБУГАРИ! ТОА НЕЗНАЧИ ДЕКА ТАКВИ МАТЕРИЈАЛИ НЕПОСТОЕЛЕ! И покрај се, пак не ми е јасно, како сето ова ќе ти помогне да сфатиш дека Бугарите биле туркомонголи?! Изменето од Platenik - 08.Март.2009 во 13:56 |
||
|
||
BG Tatar
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И все пак зборот ОДЛУКА е чисто српски!
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Каснакоси, тоа не е воопшто предмет на расправа, дали Бугарите имале градови или пак биле номади кои живеел во шатори и јавале коњи... Прашањето е што ти кој не го познаваш нивниот јазик, култура, традиции... иамш заедничко со тие луѓе? Која е причината што си го отфрлил своето етничко име и си го прифатил политичкото, односно туркомонголското? Мое мислење е дека си го отфрлил македонското име од причина што твојот мајчин јазик е скршениот македонски, се интересираш за Македонија, за нејзината исорија, фолклор, творештво.... Таквите луѓе кои пак немаат ништо со македонскот битие, а се вљубени во него тие мора да се само МАКЕДОНИСТИ. Незнам можеби грешам, можеби си пак Влав или Ерменец или Евреин... кој држи до бугарската кауза? Меѓутоа, не верувам дека некој од нив толку многу ќе се замара со Македонија и целопкупното нејзино битие. |
||
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Простено ти е толку знаеш! И вие за железничка станица викате ГАРА, па не сте Французи. И вие за воз викате влак, па не сте Хрвати. Наводно куче било туркомонголски збор, ама вие за пес викате куче, а тврдите дека не сте туркомонголи?! Има уште, да редам? |
||
|
||
BG Tatar
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Железничка станица?! И тоа е српско. А на френски не е гара а ГАР. Ако сакаш да ми кажеш туркомонголско куче кажи го слободно, не секирай се!
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Си ја имаш мувата на капата. Немав никаква намера да те наречам туркомонголско куче. А влак, а мерси, екип, телевизор, радио, интернет.... На српски или хрватски железничка станица се вика жељезничка. Во Македонија за воз никогаш не се користел зборот влак. Одкако е поставена првата железничка пруга во турско време како германска инвестиција, во уптреба бил зборот железница (како систем), железничка станица. Нкогаш ГАР или ГАРА! Пак ќе те прашам како ова се ќе ти помогне да го осознаеш своето туркомонголско потекло?! Изменето од Platenik - 08.Март.2009 во 14:12 |
||
|
||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Брееj че то на Турко-монголски е истото: Аз решавам Ти решаваш Той/Тя/То решава Ние решаваме Вие решавате Те решават Е немаме си одлука... Беден е татарскиот език.... |
||
BG Tatar
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не велим дека не користиме страни зборове. Мерси е жаргон, не е книжовно.
Интересното е дека и ниe викаме железница, Български държавни железници и т.н. А на српски се каже точно железничка/Zeleznicka/ а на црногорски или хрватски е както си го ти написал. |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас татарскиот јазик не го зборувам ниту пак го разбирам. Неможам да коментирам, Ако пак ги споредуваш македонскиот со скршениот македонски, да, скршениот македонски јазик е победен, по сиромашен. |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1213141516 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |