IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - За Иконите (само текст, без слики!)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

За Иконите (само текст, без слики!)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 57>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 20:23
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Тоа не е единственото место каде се спомнува зборот икона. Во Битие, Бог јасно кажува дека не направил по Негова икона

Кога јас реков икона, не мислев на значењето на зборот "иконе", туку мислев на икона, на онаква икона како што секој денес го разбира тој збор, онакви икони какви што имате обесено во православните храмови. Ако ти не правиш разлика меѓу тие две икони (човекот и иконата на Св. Димитрија), тогаш зошто не обесите луѓе (нели Божји икони) по ѕидовите на храмовите и таму да им кадите, да се поклонувате пред нив, да се молите пред нив, да ги осветувате итн.
Значи сепак има разлика меѓу она што е икона во македонскиот јазик, и она што е значењето на грчкиот збор икона.
Значи, таква икона нема никаде во Новиот Завет, освен Иконата на Ѕверот. Таква икона не користеле ниту Исус, ниту апостолите, ниту пророците, ниту Давид, ниту Авраам, ниту Мојсеј, ниту Илија, ниту НИКОЈ во Библијата, освен Антихристос во Откровението. Па ти види.

Бог бил невидлив за човечките очи се до доаѓањето на Синот Кој Го објави Својот Отец на небесата. Господ Исус Христос е второто лице на Света Троица Кое ни се покажа во телесен вид. Токму и затоа Тој кога бил замолен од св.ап. Филип да им Го покаже Отецот, му вели

Јован 14, 9 Му одговори Исус: „Толку време сум со вас, и зар не си Ме познал, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел
Отецот, па како ти велиш: ‚Покажи ни Го Отецот?‘

Грешка си! Исус погоре не мисли на "ликот на Бог", туку на Божјите особини: љубовта која ја надминува секоја љубов, простувањето, пожртвуваноста, премудроста, моќта на Неговиот збор итн.
Да се тврди дека Бог има физички лик е теолошки лапсуз, затоа што во Библијата јасно пишува дека Бог е Духовно Битие (Јован 4:24) и не може да биде опишан во телесен облик.
Христос ги наследил телесните гени на Марија, така што тој физички наликувал на Марија.
Доколку Христос го објавил ликот на Бог, како што ти велиш, тогаш би требало сите што го виделе Бог да умрат, затоа што Бог вели:

"И потоа (Бог) рече: "Но лицето Мое не ќе можеш да го видиш, зашто *не може човек да Го види лицето Мое и да остане жив." "
(Господ Бог во Излез 33:20)

Но дури и апостолите да Го познале Христос по тело, тие повеќе не го познаваат како таков.

"иако Христос Го познаваме по тело; сега веќе не Го познаваме така" (2 Коринтјаните 5:15)

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Прво, ние се поклонуваме на божеството Христос, а не на човекот. Второ, и да беше дозволено (како што не е), да Му се поклонуваме на чвечкиот лик на Исуса, во вид на лик и икона, како што се прави, би било неправилно, зошто Хрситос сега има преславно и духовно тело, кое не може да се претстави. (Филипјаните 3:21) .

Доколку се поклонуваме само на Божеството Христос, се наметнува ереста на монофизитите. Православните верници исповедаат дека Господ Исус Христос има две природи - човечка и Божествена, кои се неслиени и неразделни меѓусебе.

Никој не рече дека Исус нема двојна Богочовечка природа. Без разлика што овие две Христови природи се неразделни една од  друга, сепак ние се поклонуваме пред Божествената природа на Исус, а не пред човечката природа, затоа што во Библијата е јасно заповедано само на Бог да му се поклонуваме, а не на човек.
Ние Му се поклонуваме на Исус како на Бог, а не како на човек. Тоа што Тој има сега и човечка природа, тоа не го засега нашето поклонување Нему како на Бог, затоа што Тој е Бог.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 20:48
Objasnuvanjevo na Evangelos ispadna, nie sme i se' pravime poinaku, od ona sto nie smetame deka go pravat drugite (pravoslavnite i katolicite) i zatoa sme vo pravo.

Milion pati im e objasnato sto znaci ikonata, predanieto... ama ne, izgleda inaetot ne im dozvoluva da razberat (tipicna hristijanska odlika- INAET)

Uste milion pati od nivna strana e plukano po pravoslavieto niz forumov, crnejki go ona sto nam, mene mi e sveto, kako eres samo zatoa sto tie ne mislat taka (uste edna tipicna hristijanska odlika- PRESUDI IM NA DRUGITE)

Da ne prodolzuvam ama kolku li samo odliki gi ima ova vistinsko hristijanstvo, izvorno, Biblijsko... se prasuvam kade li se srekavaat ovie odliki vo Biblijata, ili ne e bitno kakov si, kako se odnesuvas, koi karakteristiki gi imas, bitno NIE SME VISTINSKITE (veruvame pravilno), duri i ako sme NELUGE (odnapred sme spaseni)...

Изменето од Sunny - 17.Октомври.2008 во 20:54
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 20:51
Причините кои до сега ги слушнавме против иконите се пред се базирани на нивното погрешно разбирање од страна на поединците. Затоа - ќе се повикам на мислата на Опитен по ова прашање:

Originally posted by Опитен Опитен напиша:

Секој има ум па сам нека си заклучи дали светите икони ќе ги почитува или не.   Јас лично го држам Православниот став дека светите икони се од Бога благословени и Боговдахновени за што лично можам и да посведочам во мојот живот.
Do what is right, come what may...
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 21:05
Dobro, ovaa tema e i zatoa postavena, za da se diskutira dali ikonite treba da se pocituvaat ili ne....Pravoslavnite i Katolicite mislat deka treba da gi pocituvaat a Protestantite i drugi denominacii ne....Se dodeka se razgovara so pocit eden kon drug vo vrska so veruvanjata bez da se navleguva vo napaganje na verskite cuvstva toa e vo red.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 21:56
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Dobro, ovaa tema e i zatoa postavena, za da se diskutira dali ikonite treba da se pocituvaat ili ne....Pravoslavnite i Katolicite mislat deka treba da gi pocituvaat a Protestantite i drugi denominacii ne....Se dodeka se razgovara so pocit eden kon drug vo vrska so veruvanjata bez da se navleguva vo napaganje na verskite cuvstva toa e vo red.

Апсолутно се согласувам... само што почитта никако да ја пронајдеме...
Do what is right, come what may...
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 22:06
Originally posted by misterX misterX напиша:

Можам да забележам дека добро се забавувате. Упорни сте во тоа да го убедите евангелоса дека не е во право и целава оваа тема ја претворивте во битка со празни зборови. Човекот ви зборува за еден поинаков пристап кон целата оваа работа ама или не го читате добро или пак ги занемарувате фактите со кои се служи за да ви ги отвори очите. Никој не ви забранува ликот на Исус да го замислувате и таа замислена икона да ви биде единствен украс кој ќе биде засекогаш закачен во вашите умови. Такви треба да бидат иконите, и доколку Исус е вашиот Бог тие икони треба да бидат единствено со неговиот лик а не со уште 1001 светци и незнам што уште не.
...

Шалом побратиме!
Еве јас преку МИЛОСТА БОЖЈА не се клњам нити кон слика нити кон камен, нити ... но мислам дека иконите со како што ти рече 1001 светец раскажуваат со еден многу пофин и понежен глас за ВИСТИНАТА од многу некои книжнички проповеди.

Една икона може на едно верно срце кое незнае да чита и пишува но и на срце кое знае да чита и пишува, да му го исповеда целото ЕВАНГЕЛИЕ!
Да побратиме, она ЕВАНГЕЛИЕ кое некои најрадо би го избришале или препишале а кое неможе да биде нити избришано, нити препишано, бидејќи е во СРЦАТА на ЧЕДАТА на Љубовта и Мирот БОЖЈИ, врежано!

На сите ви го посакувам ШАЛОМОТ ХРИСТОВ

Иншалах!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 22:17
Mashallahгазење%20од%20смеењеголемо%20гушкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 22:35
Еве додека го пишував последниот пост ме повика мојата ќерка на чај. Кога слегов долу на масата си долепуваше уште неколку стикери пред да оди да спие. Ми ги покажуваше и ми раскажуваше колку убави спомени и се вржани за нив. Едниот што ми го покажа ми рече дека го добила како подарок на денот кога се родил нејзиниот брат а мојот син. Пеперутки, детелини со четири листа, ... еден дури стикер во форма на риба кој што има прекрасно длабоко значење. Исто и пеперутката која е трнсформирана (метаморфозирана) и со нејзините крилја сочинува две осмици. Бројот на вечноста, на спасението, на Христа, ...
Детето си ги сака со чисто срце и не навлага во нивното длабоко толкување нити пак некој ја присилува да ги чува или да ги толкува. Мојот син пак многу ги сака покемон!
Дали треба сите овие слики, стикери, картички ... да им ги забранам? Дали треба да им ги забранам и Дизниевите филмови?
Дали треба да им го забранам и телевизорот, да не би му ПОКЛОНУВАЛЕ внимание ?

Јас мислам дека иконоборците (без разлика под каков мантил се маскирани) сакаат да вршат една фашисточка диктатура која на крајот би кулминирала со палење на се што е христијанско, со се што укажува на ЕВАНГЕЛИЕТО или може да се донесе во врска со ВЕРАТА ХРИСТОВА!

Треба да се внимава од фанатици кои сакаат да му диктираат на светот еден режим во името на БОГА, небаре ТОЈ е садист.

Пак повторувам, нити јас нити моите деца се клањаме нити пред икони, нити кон камен, бидјќи само на БОГА во Неговиот ДУХ треба да се поклонуваме но недозволуваме некој истите да ги сатанизира!

Тоа е КРАЛЕВСКАТА СЛОБОДА што ми ја дарил ХРИСТОС СПАСИТЕЛОТ од внатрешни и надворешни диктатури и доктрини на учители кои не ги разбираат писмата!

Нека секој ја достигне Неговата СЛОБОДА

АМИН

in Time & Eternity!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 22:43
АМИН, вака пишува само човек исполнет со Светиот Дух кој во цела полнота ја ужива слободата во Христа.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 01:41
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Јас дури и во воведниот пост напишав дека Бог не е против сликите, против уметноста, туку против иконопоклонството

Koj e prevod na zborot Ikona ???????????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 02:53
Originally posted by spiros spiros напиша:

Еве додека го пишував последниот пост ме повика мојата ќерка на чај. Кога слегов долу на масата си долепуваше уште неколку стикери пред да оди да спие. Ми ги покажуваше и ми раскажуваше колку убави спомени и се вржани за нив. Едниот што ми го покажа ми рече дека го добила како подарок на денот кога се родил нејзиниот брат а мојот син. Пеперутки, детелини со четири листа, ... еден дури стикер во форма на риба кој што има прекрасно длабоко значење. Исто и пеперутката која е трнсформирана (метаморфозирана) и со нејзините крилја сочинува две осмици. Бројот на вечноста, на спасението, на Христа, ...
Детето си ги сака со чисто срце и не навлага во нивното длабоко толкување нити пак некој ја присилува да ги чува или да ги толкува. Мојот син пак многу ги сака покемон!
Дали треба сите овие слики, стикери, картички ... да им ги забранам? Дали треба да им ги забранам и Дизниевите филмови?
Дали треба да им го забранам и телевизорот, да не би му ПОКЛОНУВАЛЕ внимание ?

Јас мислам дека иконоборците (без разлика под каков мантил се маскирани) сакаат да вршат една фашисточка диктатура која на крајот би кулминирала со палење на се што е христијанско, со се што укажува на ЕВАНГЕЛИЕТО или може да се донесе во врска со ВЕРАТА ХРИСТОВА!

Треба да се внимава од фанатици кои сакаат да му диктираат на светот еден режим во името на БОГА, небаре ТОЈ е садист.

Пак повторувам, нити јас нити моите деца се клањаме нити пред икони, нити кон камен, бидјќи само на БОГА во Неговиот ДУХ треба да се поклонуваме но недозволуваме некој истите да ги сатанизира!

Тоа е КРАЛЕВСКАТА СЛОБОДА што ми ја дарил ХРИСТОС СПАСИТЕЛОТ од внатрешни и надворешни диктатури и доктрини на учители кои не ги разбираат писмата!

Нека секој ја достигне Неговата СЛОБОДА

АМИН

Fundamentalizmot e mnogu opasna rabota. 
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 08:03
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Fundamentalizmot e mnogu opasna rabota. 

Добро утро Месинџер!
И оваа изјава е малтене фундаменталистичка и паушална.

Јас сум цврсто убеден дека ЉУБОВТА е фундаментот на вистинското живеење и дека секој човек треба да тежнее да биде еден ваков фундаменталист!

Ваквиот фундаментализам може и треба од сите нас да биде култивиран, за што ве повикувам сите најсрдечно.

Ајде браќа и сестри фундаменталисти, повелете   
in Time & Eternity!

Кон врв
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bo&#382;e ne znam &#353;ta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 13:59
Сите оние кои имаат желба да погледнат нови икони и слободно да ги копираат (има доволно интересни орнаменти и црнобели графики) тоа можат да го направат на следната страница:
http://eikonografos.com/album/
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 14:02
interesno e deka evreite imale celi skoli, celi semejstva i 'odredi' koi bile zadolzeni za prepisuvanje, distribucija, tolkuvanje i propovedanje na svetoto pismo. eden primer se kumranskite rakopisi, kade vo pustinata bea pronajdeni celi biblioteki.

od druga strana, pravoslavnite edvaj imaat prevod na makedonski jazik, ama zatoa imaat celi skoli i pravci na peenje i na crtanje.

sto e pravoslavnata crkva? umetnicka akademija ili duhovna institucija?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 57>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.