IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Животот и делото на св.Климент Охридски
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Животот и делото на св.Климент Охридски

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 16>
Автор
Порака
Национален въпрос Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 30.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Национален въпрос Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 18:27
anakin,силата ке биде со тебе само дека треба да се работи со истински документи.

http://www.geocities.com/mac_truth/secrets/kniznina.html
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 18:29
Originally posted by Национален въпрос Национален въпрос напиша:

anakin,силата ке биде со тебе само дека треба да се работи со истински документи.

смеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеење

Вистина вистина ама некако вие Бугарите сте слепи за име на  вистината.
МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК КОГА ПОСТОЕЛ вие бугарите на туркомонголски зборувавтенамигнување
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 18:31

Странава е комедија!

Да не е толку смешно ќе биде жално што некои се потпираат на вакви интернет страни.
Кон врв
Национален въпрос Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 30.Септември.2008
Поени: 27
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Национален въпрос Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 18:36
Море ти не си ги и чел тиа работи.Това са истински документи не Интернет глупости.Намери ми ти некоj документ.Ке намераш ама друг пат.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2008 во 18:38

Море ти не си ги и чел тиа работи.Това са истински документи не Интернет глупости.Намери ми ти некоj документ.Ке намераш ама друг пат.

Да знаеш ти јас колку документи имам нема да зборуваш така. И тоа најинтересно е што имам грчки документи за постоењето на македонскиот јазик. Има една тема Македонски јазик и кирилица на форумов ( мислам така се вика ), побарај таму еден грчки документ ( имам уште доста во компјутер ).

Јас одамна сум ја читал странава, за тоа не се секирај.
Кон врв
taanas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Ноември.2008
Поени: 331
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај taanas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2008 во 09:07
Темата е за Климент Охридски и неговото дело! По тоя случай да честитим 120 годишншната на софийския университет "Св. Климент Охридски"

Изменето од taanas - 26.Ноември.2008 во 09:07
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Ноември.2008 во 01:49
Originally posted by taanas taanas напиша:

Темата е за Климент Охридски и неговото дело! По тоя случай да честитим 120 годишншната на софийския университет "Св. Климент Охридски"

Честито и Битолскиот универзитет се вика така.
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
Neanticki Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Август.2008
Поени: 564
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neanticki Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Декември.2008 во 21:55
И на нашата станица на антарктичкиот остров Ливингстон која го носи името на Свети Климент Охридски

Кон врв
da be Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај da be Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 08:23
Теофилакт
Житие на Климент Охридски

71.
И вече прегърбен от старост и изтощен от работа, той решил да се откаже от епископията си не защото бягал и се отказвал от службата, в която светият дух го поставил да пасе църквата на бога (Деян. 20, 28), но поради блажено и боговдъхновено усърдие, тъй като се страхувал да не би поради неговата немощ да се разстрои божието дело (Рим. 14, 20). И той отишъл при царя и му казал: „Преблагочестиви царю, докато тялото ми издържаше църковните трудове и грижи, които са по-тежки от държавните, както аз съм убеден, смятах, ако напусна църквата на бога, която сам той ми повери, служейки си с твоята власт като със собствена ръка, че това дело е напълно осъдително и не е достойно дори за наемник, макар че нему е присъщо да бяга и да.....
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 13:03
Originally posted by да бе да бе напиша:

<b style=""><span style="color: black;">ТеофилактЖитие на Климент Охридски71.</span><span style="color: black;"> И вече прегърбен от старост и изтощен от
работа, той решил
да се откаже от епископията си не защото бягал и се отказвал от
службата, в
която светият дух го поставил да пасе църквата на бога (Деян. 20, 28),
но
поради блажено и боговдъхновено усърдие, тъй като се страхувал да не би
поради
неговата немощ да се разстрои божието дело (Рим. 14, 20). И той отишъл
при царя
и му казал: „Преблагочестиви царю, докато тялото ми издържаше
църковните
трудове и грижи, които са по-тежки от държавните, както аз съм убеден,
смятах, ако
напусна църквата на бога, която сам той ми повери, служейки си с твоята
власт
като със собствена ръка
, че това дело е напълно осъдително и не е
достойно дори
за наемник, макар че нему е присъщо да бяга и да.....<o:p></o:p></span>

Нема ништо лошо во тоа што го рекол Св.Климент. И тоа е повеќе од верски отколку од некој друг карактер.

Се надевам сфаќаш што сакам да кажам.

Изменето од macedon_alex - 12.Декември.2008 во 13:28
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 13:45
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 13:49
Originally posted by чоли чоли напиша:

откриена вредна фреска на Свети Климент Охридски

Интересна информација Чоли.
Добро е што фреската останала. Обично сите работи наеднаш стануваа грчки.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 14:24
Значи сепак св.Климент е Архиепископ Охридски - и Охрид бил центар на некоја Архиепископија.КОја ли Архиепископија водел св.Климент - пред Охридската Архиепископија на таа територија и на тоа ниво била само Јустинијановата Архиепископија зар не.

Па Бугарчиња од кого сега сте примиле вера и писмоголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 14:26
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Значи сепак св.Климент е Архиепископ Охридски - и Охрид бил центар на некоја Архиепископија.КОја ли Архиепископија водел св.Климент - пред Охридската Архиепископија на таа територија и на тоа ниво била само Јустинијановата Архиепископија зар не.Па Бугарчиња од кого сега сте примиле вера и писмоголема%20насмевка

А уште поинтерсно е што се докажува дека таа Црква не е бугарска. Сепак мислам дека Чоли го признава тоа и нема проблем.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.