![]() |
|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 8182838485 242> |
Автор | |||||
makarios ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||||
Само сакам да напишам (парафразирани), извадоци од двајца луѓе, прогласени за светители. Едниот во римокатоличката црква, другиот во православната. Мислам дека се од 20ти век, ама заборавив кои беа.
Римокатоликот: „Се молев и го видов Бог. Се беше убаво и бело. Имаше многу ангели. Сите се радуваа. Господ ме повика и разговараше со мене. Ми рече да седнам до него. Бев радосен.“ Православниот: „Се молев и имав видение. Некој го повикуваше моето име. Се плашев и треперев, и го молев Бога да ме одминат демонските искушенија. Почнав да плачам и да се каам за гревовите.“ Наравоучение: Не секое видение е од Бога. Има некои виденија што се демонски. Вистина е, православниот бил повикан од ангел, додека римокатоликот очигледно бил во прелест (читајте за вакви демонски виденија од Свети Антониј!!!). |
|||||
![]() |
|||||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
||||
Тука си во право кога разговараш за музиката...
А кога разговараш за молитва... тогаш не е така, затоа што има разлика од музика, макар и таа да личи на молитва и “музика“ молитва...
А за упатствата (кога разговараш за црквите денес и начинот на богослужба), дали така се пеело во апостолско и старозаветно време, за тоа сведочи историјата и оние што се занимаваат сериозно со црковната музика... крајна сметка тоа е наука и за тоа постојат милиони факти за настанокот и еволуцијата на црковната музика и традиција...
![]() |
|||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||||
![]() |
|||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
||||
Ako mozhe da bideme malu poslobodoumni i so poshiroko srce... Isus nikade ne spomnal kako treba da se pee, nitu rekol deka klasichnata muzika na Bach i Mozart se najsoodvetni, kako ste ne dal nikakvi upatstva da se pee onaka kako sto se pee denes po crkvite i manastirite.
Znachi sekoe vreme si nosi svoj nachin na ekspresija, pa ako vo izminatiot i deneshniot milenijum toa e so jazz, blues, pop, rock ili rap muzikata, zoshto ritamot i muzichkata forma da bide problem za sodrzhinata i poraka sto ke se prenese so niv? Formata e samo pakuvanjeto, a ne e sodrzhinata na porakata. Mene lichno ne mi prechi koe pakuvanje e popularno denes, no me interesira sto ke se prenese so nego. Znaejki deka mladite ne slushaat crkovna ili klasichna muzika, ne gledam nishto losho ako dobrata poraka se prati i so rap muzika. |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
![]() |
|||||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
||||
Па ај добре дојдов - си стојам на зборот... денес е сабота вечер... доброволно лишениот се врати...
Морам да признаам... одамна не се имам така добро изнасмеано ...
![]() ![]() Представете си го разговорот на Христос со демоноопседнатите... и сетете се како треперат демоните од Неговото име...
рап-клип = иста работа...
само треба да се кажи и ова: Стамота е некои луѓе на тој начин да хулат на Св. Дух.
|
|||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||||
![]() |
|||||
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
||||
maliov ne bil doruckuvan
![]() |
|||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||||
![]() |
|||||
makarios ![]() Сениор ![]() Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
||||
Братче... јас би внимавал. |
|||||
![]() |
|||||
Pentakostalec ![]() Сениор ![]() Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
||||
opiten so breakdancot se zafrkaase oti od silata na vsetiot duh oni pagjaa da ti kazam okolu toa mene toa mi se slucilo vo engotino vo evangelska crkva bevme na misija togas i ednov reme ednostavno go slavavme BOG i eden decko spomna ajde da se molime za tie so ne zborat na jazici da go dobijat i voda4ot pocna da se moli i naednas se spusti nad nas neso mn silno duri ne mozev da stoam padnav ne mozev da odam bukvalno edno 20 min toa custvo naj uboo do sea u zivotot i da kaj nas i nie veruame u svetiot duh
|
|||||
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
|||||
![]() |
|||||
Maran Ata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
||||
Брат, ние цело време се трудиме да ти објасниме, но ти си тој кој не ни одговара со љубов и кој пиша дека свеќите биле ерес и дека монаштвото било затварање во 4 ѕида и тепање време. Каде е тука љубовта твоја? Овде ја префрливме темата затоа што тоа што почнавме да го зборуваме беше оф-топик. За монаштвото си има посебна тема.
Еве ти цела страна да читаш за монаштвото. Коментар 6 читај го Монаштво
И што одговори монахињата? Знаеш ли која е таа и од кој манастир? п.с. и ќе можеш ли нешто да ни кажеш, да ни објасниш што се случува на клипчето што го пастира? Изменето од Maran Ata - 08.Ноември.2008 во 15:18 |
|||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||||
![]() |
|||||
Pentakostalec ![]() Сениор ![]() Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
||||
Znaes nema da se zamaram vekje oti gleam pocnavte duri i ko zafrkancia so breakdanceov znaci ne znaete da odgovorate so ljubov..drugo ve molam za da ne se macam znaci molam samo ako vie ne vi e tesko da pisete 1 red kaj pisua vo bibl;iata da stanam monah znaci sakam stih od bibliata ne so rekol nekoj vas monah
interesno vo edna emisia gjumu i rece na edna monaskiha znaes li da se smees....pozzz |
|||||
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
|||||
![]() |
|||||
Опитен ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
||||
Сега ми е јасно од каде е поврзаноста на брејк денсот и рапот со „бога“. ![]() Изменето од Опитен - 08.Ноември.2008 во 10:44 |
|||||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|||||
![]() |
|||||
||||
Можеби треба да отвориме посебна тема, но засега згодно е и овде. Да продолжам со баптистичкото учење и верување, односно со историскиот развиток на баптистичката црква.
Смит рековме се покајал за самокрштението, но ни самите Менонити не биле задоволни од Смитовата одлука. Смит бил англикански свештеник, но, веќе рековме дека сите Реформисти сметале дека останатите цркви не се валидни. Така, Менонитите посочиле дека, Смит немал валидно преемство ниту пак хиротонија, затоа и не би имал власт да се крсти самиот себеси (демек, да беше со преемство, немаше да биде страшно самокрштението). Покајанието на Смит се состоело во тоа што, тој сметал дека Менонитите го имаат преемството од времето на Христос. Рековме дека Томас Хелвис се спротиставил на тоа, го анатемисал Смит, и ја формирал првата баптистичка црква во Англија. Баптизмот се појавува на почетокот на 17ти век, а веќе во 1626 година (за дваесетина години), броеле 150 членови во Англија. Самите Смит и Хелвис имаат напишано секој по две исповедања на верата. Во првото исповедање на верата, во поглед на крштението и двајцата напишале дека крштението е внатрешен знак на ослободување од гревот, на умирање и повторно оживување, па затоа, не може да се практикува над деца. Сепак, во второто исповедање на верата, во однос на крштението, Хелвис го има напишано следното: „Крштението, или водомиење, е надворешна манифестација на умирање за гревот, и чекорење кон нов живот, и затоа, не е мудро, да се практикува над деца.“ Во второто исповедање на верата, во поглед на крштението, Смит вели дека „надворешното крштение со вода треба да се извршува само над грешни и верни луѓе, но не и на невини или злобни личности. Само на грешниот човек и на верникот, му се покажува и открива духовното крштение на Христос.“ Интересно е што за неколку години и двајцата драстично ја менуваат својата доктрина. Од крштевање исклучиво на возрасни, подоцна Хелвис се согласува крштевање и на деца, ама не го препорачува, а Смит оди дотаму, што забранува крштевање на злобни луѓе или на невини луѓе. Уште е интересно, дека во овие исповедања, и двајцата не кажуваат за потопување во вода, така што во првите неколку децении тоа се правело само со поливање. Во 1641 година, Ричард Блунт бил првиот баптист кој бил крстен со потопување. До тогаш, иако Хелвис не бил со Менонитите, се сметале за браќа по вера, но после крштението со целосно потопување, баптистите ја раскинале врската со Менонитите, затоа што Менонитите не практикувале целосно потопување, и од страна на баптистите биле сметани за некрстени. Изменето од makarios - 08.Ноември.2008 во 10:40 |
|||||
![]() |
|||||
Maran Ata ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
||||
Со две раце да се прекрстам!!! „светиот дух“ во Пентакостална црква |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
||||
Рапот не е креиран од Бог туку од човек. Ако ти е тешко да најдеш историја на рапот, кажи, ќе ти ја пастирам.
Јас многу јасно ти одговорив во мојот пост. Ако сакаш дали има докази за монаштвото во Библијата, прочитај ги претходните 60-тина страни - особено наврати се од 10-тата натаму.
Хелоуууу, а каде јас спомнав дека сум отишла в манастир за да барам монах да ми проповеда? Ај те молам престани да измислуваш во мое име, оти 100 пати реков мене монахот не ми „зуцнал“ в манастир или в црква, тој дојде јас кај што бев, а не братно.
А од каде ти толку знаен стана за монаштвото? Јас секој ден контактирам со барем еден монах, секоја недела сум со барем еден монах во моја близина, ти од каде го знаеш сето ова што го зборуваш? Отвори си неколку страни поназад на тема монаштво и ќе видиш колку монаси има низ светот - Африка, Кина, Јапонија, Америка.... а ако толку си запнал дека треба да се оди на екск*рзии низ светот за да се проповеда, оти ти не одиш? Ајде, ќе проповедаш со рап.
Добро бре брат, да те прашам нешто.. ти ги читаш ли моите коментари и одговори??? Сто пати ти реков дека јас НЕ СУМ родена како православна, а ти тоа па тоа. Што сакаш, да ми ја измислиш и мојата биографија? |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
||||
posto temaa e za se sakam da poglednat site tie so se protiv pentakostalna crkva so se slucua slava na BOG amin
http://www.youtube.com/watch?v=h8pWtpOWQ-k&feature=related Изменето од Pentakostalec - 08.Ноември.2008 во 05:50 |
|||||
|
|||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 8182838485 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |