![]() |
|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 131132133134135 242> |
Автор | |||
ggstefan ![]() Сениор ![]() Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
velis argument za da ne se krstat bebinjata bilo deka toa e nametnuvanje. koj go veli toj argument? znaci ne e zaradi toa sto ne treba da se krstat bebinjata, bidejki i onaka so krstevanje ne mozete da nametnte vera. |
|||
![]() |
|||
ggstefan ![]() Сениор ![]() Регистриран: 19.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 266 |
||
ima golema razlika. bidejki toa dete na 16 godini ke saka da se krsti i ke znae zosto da se krsti, i vidi vidi, uste edna mala minorna razlika: ke veruva. |
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
ggstefan - навистина не разбрав што напиша... дај објасни...
|
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
![]() |
|||
||
od kade ti toj argument deka krstevanjeto na bebinja bilo nametnuvanje na verata? ako e taka, mnogu NEUSPESNO ja nametnuvate verata, bidejki od tie krstenite izrasnuvaat sekakvi bitangi.
znaci cista demagogija e ova tvoeto, da napagjas nepostoecki argument i da se falis uste sam sebe. |
|||
![]() |
|||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
||
Така е ....
Да го крстиш детето ... ТОА Е ЛУДОСТ - НАМЕТНУВАЊЕ ... И Т.Н. ...
Тогаш како еден ке стане член на ЖИВАТА ЦРКВА ако не прими КРШТЕНИЕ ...
ШТО АКО ДЕТЕТО УМРЕ ... СЛУШНАЛО ЗА ХРИСТОС АМА БИЛО МАЛО ПА НЕ МОЖЕЛО ДА СЕ КРСТИ ... (ДА СТАНЕ ХРИСТИЈАНИ) - бидејки знаеме дека тој што не се крстил не може да се нарекува христијанин ...
ДАЛИ ТОА ДЕТЕ КЕ СЕ СПАСИ ??? или сите деца се ХРИСТОВИ и се кај Него ...
ЛЕЛЕ КАКВА ЗАБЛУДА - ДЕМАГОГИЈА = ПРЕЛЕСТ = ПЕКОЛ!!!
![]() |
|||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||
![]() |
|||
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
||
Кој гарантира дека е така? А ако е навистина така (дај Боже така да биде) не гледам ништо лошо во тоа. Баш обратно! Јас баш сакам да бев роден во Христијанска фамилија каде уште од мали нозе ќе бев запознат со Бог. Вака требаше долго време да ја барам Вистината. Но, не жалам поради тоа. Благодарам што Бог ме привлече. Слава Нему!
|
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Никој не гарантира дека и со крштевањето детето нема да стане подоцна во животот атеист.
Само разликата е во тоа што во вториот случај е чиста демагогија - ако на едно дете од бебешки години му проповедаш постојано, го носиш во црква, го вклучуваш активно во црковни активности (хор, неделно училиште и слично), кога ќе дојде до 16, едноставно - не знае ништо друго и објективно - нема избор пред себе, освен да се покрсти. Нема никаква разлика, само привидно држење до принципи, но нејасно какви... |
|||
|
|||
![]() |
|||
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
||
Вака децата имаат шанси и да станат атеисти. Кој гарантира дека со давањето литература и со присуството на проповедите човекот ќе стане Христијанин по автоматизам. Сепак му се остава можност на малдиот човек да си одлучи по сопственото уверување, а не да се ,,покрстува’’ кога тоа пак воопшто нема волја за тоа.
|
|||
![]() |
|||
||
Па поентата на некрштевањето на помлада возраст е дека на тој начин се наметнува верата. Ако му се дава евангелието уште на 11-12 години и ако му се зборува при тоа (проповеда) - затоа што токму тоа го прават кога ги делат евангелијата - е истотака наметнување на верата.
Зошто тогаш не ги оставите до 16 без да им давате религиозна литература, па самите да изберат кога ќе сакаат?! Чиста демагогија, според мене... |
|||
|
|||
![]() |
|||
||
boze mili. da mu se dade evangelieto bilo nametnuvanje? epten interesno. |
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
I kako sto rekov odgovorija so prasanje, tu, nisto od poezija ..... sto mi e krivoooooo |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
||
МНОГУ ИНРЕТЕСНО ... па уште и Библиски к*рсови за деца ... Демагогија ...
а за Христос дали е сам Црква ... ке Прочитаме тука или?...
|
|||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||
![]() |
|||
||
Бидејќи се спомнаа Гидеоните во рамки на темите за преводот на Библијата... би сакал нешто да прашам...
"Изворните" Христијани тврдат дека човек не треба да се крштева се додека не е доволно возрасен за да поверува самиот и самиот да ја побара врската со Бога. Соодветно - обично не крштеваат до 16-тата година (барем). Интересно е што Гидеоните имаат обработка на Библијата (скратена верзија) која ја делат на ученици и тоа од 6-то одделение па нагоре (значи од 11-12 годишни). Значи - не може да се крштева некој порано, затоа што треба самиот да го побара и посака Светиот Дух, но може да му се проповеда и да му се наметнува верата? Интересно... |
|||
|
|||
![]() |
|||
Sunny ![]() Сениор ![]() ![]() Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
||
така е, ние немаме апсолутно никакво право да судиме на друг и да му кажуваме дали е право или криво то шо го прави, има кој да им суди,на сите па и на нас
ONLY GOD CAN JUDGE US |
|||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
![]() |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 131132133134135 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |