|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 128129130131132 242> |
Автор | ||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас мислев дека е верувањето. Дали оние кои го видоа Христа и поверуваа во него го знаеа Евангелието? Не би рекол... |
||
Do what is right, come what may...
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да веруваш во Христос значи да веруваш во евангелието. Христовата мисија на земјата беше токму тоа, исполнувањето на евангелието. И демоните знаат (значи не веруваат, туку знаат) дека Исус е Божјиот Син, но сепак тоа не ги спасува. Но христијаните ги спасува верата дека Исус беше распнат на крстот за нивните гревови и дека воскресна на третиот ден и со тоа им обезбеди опростување од гревовите - тоа е евангелието. По вознесението Христос им заповеда на учениицте да идат на секаде и да го проповедаат евангелието со ветување дека секој што ќе поверува (во евангелието) и се крсти ќе биде спасен, а секој што нема да поверува, ќе биде осуден. Значи тоа е клучот на верата - евангелието. Се разбира, да веруваш во евангелието значи да веруваш во Исус комплетно, но обратното не важи. Некој може да верува во Исус, дека Тој е Божји Син, дека умрел на крстот и дека воскреснал, но да не го прифаќа за Свој Господ и Спасител. Таквата вера не е спасителна. Таквата вера не може да те нановороди и да го всели Свеитот Дух во тебе. Таквата вера не може да те направи христијанин, туку само Христов симпатизер.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да де, тука се согласуваме.
Но, дали сметаш дека може некој кој не ја познава доволно Библијата да ја проповеда? И дали истотака мислиш дека некој ако верува, но не ја познава доволно Библијата, а го прифаќа целосно нејзиното учење (го прифаќа Евангелието) - нема да биде спасен?! |
||
|
||
Karamazov
Сениор Регистриран: 20.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas poznavam mnogu lugje koi voopsto ne go poznavaat evangelieto, nitu, pak, Hristos go prifatile za svoj spasitel i Gospod, no sepak se podostojni za Carstvoto Bozjo od mene. Kako bese onaa - jazicnicite (paganite) ke ve isprevarat vo Carstvoto Bozjo...
|
||
tre, tri, tra
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Луѓе, I’m back )))
Најпрво, морам да му се извинам на мојот мил брат во Христа, зидарски, за две работи. Прости ми за тоа што не го видов (или сум го видела, но не сум го проследила внимателно) твоето предупредување дека за повторени прашања следува тридневно исклучување, а потоа се извинувам и за тоа што откако ме исклучи, не ја прочитав навремено пораката, па се логирав под мојот алтернативен ник. Прости ми за таа неволја што ти ја предизвикав да мора да се расправаш со некои кои се сомневаат во твоето исправно работење, и прими понизна метанија од мене. Сепак, тоа тридневно исклучување ми беше од голема корист да размислам за некои работи, а воедно и да се одморам малку. Сфатив дека има секакви луѓе по светот кои се претставуваат за Христијани, но воопшто не делуваат христијански, туку со лукавштина, се со цел да ги тргнат оние кои им сметаат на патот за јавно да ги изнесуваат своите заблуди. Сфатив (по не знам кој пат) дека секогаш треба да се говори вистината, зашто само на тој начин може човек да си ја задржи, та и зголеми својата репутација, затоа кога се вклучив со алтернативниот ник, признав дека тоа сум јас. Сфатив дека колку и да изгледаат некои ситуации како противење од страна на браќата во Христа, сепак не е се така очигледно – сфатив дека навистина на форумов има модератор кој е непристрасен и си ја врши работата како што треба (во однос на овој случај), без разлика која страна погрешила. И што е најбитно, читајќи го коментарот на кали, сфатив дека навистина е така – се докажуваме кој повеќе знае, а во суштина никој не знае, затоа што, како што порано реков, ако не стекнеме просветлен ум и ако не го очистиме оној образ кој ни го дал Бог, а ние со нашите гревови сме го извалкале, тешко дека ќе можеме да протолкуваме некој дел од Светото Писмо. Затоа, кали (прекрасен ник – моето омилено цвеќе, ако се мисли на него), на твоето прашање ќе се обидам да дадам одговор кој Светите Отци веќе го прецизирале. Како и да е, ти благодарам, зидарски, за сета твоја братска љубов кон мене, и уште еднаш те молам да ми простиш за недоразбирањето. |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
stevompc
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mesas evangelie (vo smisla na radosnata vest) so spisite koi se evangelija. od tuka site zabuni. covek treba da go poznava evangelieto (radosnata vest) za da bide spasen. ne sekoj mozel da ja procita biblijata, i ne sekade bila dostapna. znaci, sekoj koj ja znae radosnata vest moze da ja propoveda. se razbira, izvorot na radosnata vest e evangelieto (zapisite). taka tie sto gi poznavaat gi ucat tie sto ne znaat, itn. |
||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
maran ata, najmalku treba da mu se izvinuvas na zidarski, bidejki jas kolku sto primetiv nisto ne mu ni zgresi.
a imas mnogu drugi na koi treba da se izvinuvas. jas ne sum eden od niv, bidejki od mene ti e odnapred prosteno. |
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Затоа и така го формулирав прашањето сега. Дали може да ја проповеда Библијата некој кој не ја познава доволно? |
||
|
||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ti sto mislis? mnogu prasuvas, a ne kazuvas svoe mislenje.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еве се префрлам...значи кај застанавме? Венчавка на трудни невести и
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne znam koi se tie biblijasi tvoi.
pak ne kaza, ti sto bi napravila so trudna nevesta? |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прво како не знаеш кои се библиските христијани? Нели така одлучивте на Првиот Форумски собор наместо протестанти да се преименувате во Библиски христијани?
А друго, како може јас да венчам невеста а камо ли трудна. Јас не смеам ни да проповедам в црква. А не па да венчавам. |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас мојот став го имам кажано многу пати - за некој да учи некој друг треба да има одлични познавања од темата. Едно е да разговараш вака како ние сега на форум, друго е да учиш некого и да го воведуваш во верата. Ако ти не си разбрал нешто правилно и не си доучил нешто - тогаш има опасност да го поведеш "ученикот" по погрешен пат.
|
||
|
||
stevompc
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
te molam citiraj me kade sum se narekol bibliski hristijanin. i ako ne najdes, ke baram od moderatorite da reagiraat, bidejki navredlivo e ti da si izmisluvas iminja za mojata vera. a okolu nevestata, nesto mnogu vrtis odokolu. eve kazi, sto treba spored tebe: da se venca, ili da ne se venca trudna nevesta? i uspat mozes da odgovoris i za taa navodna crkva na razvedenite, bas sakam da cueme i nie nesto novo. kaj se naogja, kakvo e clenstvoto tamu, mora li da si razveden, koga treba da si razveden (pred ili po obrakjanjeto) itn. bidi korisna ednas.
dobro. togas so koe pravo popovite poucuvaat, koga ima mnogu od niv sto ne znaat ni deka zborot bogorodica go nema vo biblijata. i ne samo popovi, nego i arhiepiskopot ne znael. i za sto togas tie ke go ucat narodot? |
||
Внеси реплика | страница <1 128129130131132 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |