IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 128129130131132 242>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 02:50
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ако христијанинот не го познава евангелието, тогаш тој не е христијанин, затоа што познавањето на евангелието е клучниот момент за некој да стане христијанин.

Јас мислев дека е верувањето. Дали оние кои го видоа Христа и поверуваа во него го знаеа Евангелието? Не би рекол...
Do what is right, come what may...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 03:06
Да веруваш во Христос значи да веруваш во евангелието. Христовата мисија на земјата беше токму тоа, исполнувањето на евангелието. И демоните знаат (значи не веруваат, туку знаат) дека Исус е Божјиот Син, но сепак тоа не ги спасува. Но христијаните ги спасува верата дека Исус беше распнат на крстот за нивните гревови и дека воскресна на третиот ден и со тоа им обезбеди опростување од гревовите - тоа е евангелието. По вознесението Христос им заповеда на учениицте да идат на секаде и да го проповедаат евангелието со ветување дека секој што ќе поверува (во евангелието) и се крсти ќе биде спасен, а секој што нема да поверува, ќе биде осуден. Значи тоа е клучот на верата - евангелието. Се разбира, да веруваш во евангелието значи да веруваш во Исус комплетно, но обратното не важи. Некој може да верува во Исус, дека Тој е Божји Син, дека умрел на крстот и дека воскреснал, но да не го прифаќа за Свој Господ и Спасител. Таквата вера не е спасителна. Таквата вера не може да те нановороди и да го всели Свеитот Дух во тебе. Таквата вера не може да те направи христијанин, туку само Христов симпатизер.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 05:20
Да де, тука се согласуваме.
Но, дали сметаш дека може некој кој не ја познава доволно Библијата да ја проповеда? И дали истотака мислиш дека некој ако верува, но не ја познава доволно Библијата, а го прифаќа целосно нејзиното учење (го прифаќа Евангелието) - нема да биде спасен?!
Кон врв
Karamazov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2008
Поени: 144
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Karamazov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 08:49
Jas poznavam mnogu lugje koi voopsto ne go poznavaat evangelieto, nitu, pak, Hristos go prifatile za svoj spasitel i Gospod, no sepak se podostojni za Carstvoto Bozjo od mene. Kako bese onaa - jazicnicite (paganite) ke ve isprevarat vo Carstvoto Bozjo...
tre, tri, tra
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 13:11
Луѓе, I’m back )))

Најпрво, морам да му се извинам на мојот мил брат во Христа, зидарски, за две работи.
Прости ми за тоа што не го видов (или сум го видела, но не сум го проследила внимателно) твоето предупредување дека за повторени прашања следува тридневно исклучување, а потоа се извинувам и за тоа што откако ме исклучи, не ја прочитав навремено пораката, па се логирав под мојот алтернативен ник. Прости ми за таа неволја што ти ја предизвикав да мора да се расправаш со некои кои се сомневаат во твоето исправно работење, и прими понизна метанија од мене.

Сепак, тоа тридневно исклучување ми беше од голема корист да размислам за некои работи, а воедно и да се одморам малку. Сфатив дека има секакви луѓе по светот кои се претставуваат за Христијани, но воопшто не делуваат христијански, туку со лукавштина, се со цел да ги тргнат оние кои им сметаат на патот за јавно да ги изнесуваат своите заблуди.

Сфатив (по не знам кој пат) дека секогаш треба да се говори вистината, зашто само на тој начин може човек да си ја задржи, та и зголеми својата репутација, затоа кога се вклучив со алтернативниот ник, признав дека тоа сум јас.
Сфатив дека колку и да изгледаат некои ситуации како противење од страна на браќата во Христа, сепак не е се така очигледно – сфатив дека навистина на форумов има модератор кој е непристрасен и си ја врши работата како што треба (во однос на овој случај), без разлика која страна погрешила.

И што е најбитно, читајќи го коментарот на кали, сфатив дека навистина е така – се докажуваме кој повеќе знае, а во суштина никој не знае, затоа што, како што порано реков, ако не стекнеме просветлен ум и ако не го очистиме оној образ кој ни го дал Бог, а ние со нашите гревови сме го извалкале, тешко дека ќе можеме да протолкуваме некој дел од Светото Писмо. Затоа, кали (прекрасен ник – моето омилено цвеќе, ако се мисли на него), на твоето прашање ќе се обидам да дадам одговор кој Светите Отци веќе го прецизирале.

Како и да е, ти благодарам, зидарски, за сета твоја братска љубов кон мене, и уште еднаш те молам да ми простиш за недоразбирањето.

+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 13:22
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Но, дали сметаш дека може некој кој не ја познава доволно Библијата да ја проповеда? И дали истотака мислиш дека некој ако верува, но не ја познава доволно Библијата, а го прифаќа целосно нејзиното учење (го прифаќа Евангелието) - нема да биде спасен?!

mesas evangelie (vo smisla na radosnata vest) so spisite koi se evangelija.

od tuka site zabuni. covek treba da go poznava evangelieto (radosnata vest) za da bide spasen. ne sekoj mozel da ja procita biblijata, i ne sekade bila dostapna. znaci, sekoj koj ja znae radosnata vest moze da ja propoveda.

se razbira, izvorot na radosnata vest e evangelieto (zapisite). taka tie sto gi poznavaat gi ucat tie sto ne znaat, itn.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 13:23
maran ata, najmalku treba da mu se izvinuvas na zidarski, bidejki jas kolku sto primetiv nisto ne mu ni zgresi.

a imas mnogu drugi na koi treba da se izvinuvas. jas ne sum eden od niv, bidejki od mene ti e odnapred prosteno.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 18:35
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

mesas evangelie (vo smisla na radosnata vest) so spisite koi se evangelija.

od tuka site zabuni. covek treba da go poznava evangelieto (radosnata vest) za da bide spasen. ne sekoj mozel da ja procita biblijata, i ne sekade bila dostapna. znaci, sekoj koj ja znae radosnata vest moze da ja propoveda.

se razbira, izvorot na radosnata vest e evangelieto (zapisite). taka tie sto gi poznavaat gi ucat tie sto ne znaat, itn.

Затоа и така го формулирав прашањето сега. Дали може да ја проповеда Библијата некој кој не ја познава доволно?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 18:40
ti sto mislis? mnogu prasuvas, a ne kazuvas svoe mislenje.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 18:46
Еве се префрлам...значи кај застанавме? Венчавка на трудни невести и

И други нешта, на пример дека “секој што се венчава со разведена жена прљубодејствува“ и “секој што се разведува прави блуд“...Ова како да беа Исусовио зборови, или ми се чини? Малку како да се заборавило на ова, или некој се прави на Тошо, па некои од овие “библиски цркви“ имаат и епитети, како на пример “црквата на разведените жени“ во еден град во источна Македонија. Но слично е и со останатите библиски. Ако грешам...нека изгорам, што би рекол покојни Пепи Бафтировски...рахмет му на душаголема%20насмевка

Така ли е, библијаши мои?големо%20гушкање

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 18:47
ne znam koi se tie biblijasi tvoi.

pak ne kaza, ti sto bi napravila so trudna nevesta?
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 18:49
Прво како не знаеш кои се библиските христијани? Нели така одлучивте на Првиот Форумски собор наместо протестанти да се преименувате во Библиски христијани?

А друго, како може јас да венчам невеста а камо ли трудна. Јас не смеам ни да проповедам в црква. А не па да венчавам.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 18:51
Јас мојот став го имам кажано многу пати - за некој да учи некој друг треба да има одлични познавања од темата. Едно е да разговараш вака како ние сега на форум, друго е да учиш некого и да го воведуваш во верата. Ако ти не си разбрал нешто правилно и не си доучил нешто - тогаш има опасност да го поведеш "ученикот" по погрешен пат.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2008 во 18:58
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Прво како не знаеш кои се библиските христијани? Нели така одлучивте на Првиот Форумски собор наместо протестанти да се преименувате во Библиски христијани?А друго, како може јас да венчам невеста а камо ли трудна. Јас не смеам ни да проповедам в црква. А не па да венчавам.

te molam citiraj me kade sum se narekol bibliski hristijanin. i ako ne najdes, ke baram od moderatorite da reagiraat, bidejki navredlivo e ti da si izmisluvas iminja za mojata vera.

a okolu nevestata, nesto mnogu vrtis odokolu. eve kazi, sto treba spored tebe: da se venca, ili da ne se venca trudna nevesta?

i uspat mozes da odgovoris i za taa navodna crkva na razvedenite, bas sakam da cueme i nie nesto novo. kaj se naogja, kakvo e clenstvoto tamu, mora li da si razveden, koga treba da si razveden (pred ili po obrakjanjeto) itn. bidi korisna ednas.

Јас мојот став го имам кажано многу пати - за некој да учи некој друг треба да има одлични познавања од темата. Едно е да разговараш вака како ние сега на форум, друго е да учиш некого и да го воведуваш во верата. Ако ти не си разбрал нешто правилно и не си доучил нешто - тогаш има опасност да го поведеш "ученикот" по погрешен пат.

dobro. togas so koe pravo popovite poucuvaat, koga ima mnogu od niv sto ne znaat ni deka zborot bogorodica go nema vo biblijata. i ne samo popovi, nego i arhiepiskopot ne znael. i za sto togas tie ke go ucat narodot?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 128129130131132 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,453 секунди.