![]() |
|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 111112113114115 242> |
Автор | |||
Karamazov ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Jas poznavam mnogu lugje koi voopsto ne go poznavaat evangelieto, nitu, pak, Hristos go prifatile za svoj spasitel i Gospod, no sepak se podostojni za Carstvoto Bozjo od mene. Kako bese onaa - jazicnicite (paganite) ke ve isprevarat vo Carstvoto Bozjo...
|
|||
tre, tri, tra
|
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Да де, тука се согласуваме.
Но, дали сметаш дека може некој кој не ја познава доволно Библијата да ја проповеда? И дали истотака мислиш дека некој ако верува, но не ја познава доволно Библијата, а го прифаќа целосно нејзиното учење (го прифаќа Евангелието) - нема да биде спасен?! |
|||
Do what is right, come what may...
|
|||
![]() |
|||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
Да веруваш во Христос значи да веруваш во евангелието. Христовата мисија на земјата беше токму тоа, исполнувањето на евангелието. И демоните знаат (значи не веруваат, туку знаат) дека Исус е Божјиот Син, но сепак тоа не ги спасува. Но христијаните ги спасува верата дека Исус беше распнат на крстот за нивните гревови и дека воскресна на третиот ден и со тоа им обезбеди опростување од гревовите - тоа е евангелието. По вознесението Христос им заповеда на учениицте да идат на секаде и да го проповедаат евангелието со ветување дека секој што ќе поверува (во евангелието) и се крсти ќе биде спасен, а секој што нема да поверува, ќе биде осуден. Значи тоа е клучот на верата - евангелието. Се разбира, да веруваш во евангелието значи да веруваш во Исус комплетно, но обратното не важи. Некој може да верува во Исус, дека Тој е Божји Син, дека умрел на крстот и дека воскреснал, но да не го прифаќа за Свој Господ и Спасител. Таквата вера не е спасителна. Таквата вера не може да те нановороди и да го всели Свеитот Дух во тебе. Таквата вера не може да те направи христијанин, туку само Христов симпатизер.
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
![]() |
|||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
||
Јас мислев дека е верувањето. Дали оние кои го видоа Христа и поверуваа во него го знаеа Евангелието? Не би рекол... |
|||
|
|||
![]() |
|||
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
||
Hahahahahaha na vas mozocite eptem vi se ispereni .... Ne velam jas deka Isus laze nego deka VIE LAZETE i toa mnogu cinicno, stihovite od biblijata gi vadite od konntekst i si gi prilagoduvate kako na vam vi odgovara hahahaha Evangelos i stevo, dvaica so eden udar .... 14 И како што Мојсеј ја издигна змијата во пустината, така треба да биде издигнат Човечкиот Син, 15 та секој, кој верува во Него да не загине, но да има вечен живот. 16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот. 17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него. 18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син. 19 Судот се состои во ова: Светлината дојде во светот, а луѓето ја засакаа темнината повеќе од светлината, зашто делата им беа зли. 20 Зашто, секој кој прави зло ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат откриени неговите дела; 21 а кој ја извршува вистината оди кон светлината, за да се видат неговите дела, бидејќи се извршени во Бога. Ajde sega ja da vi dadam cas po veronauka samo okoga ce gi procitate ovie stihovi MOZEBI ce svatite sto sakam da vi kazam ... ![]() |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
![]() |
|||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
||
Ако христијанинот не го познава евангелието, тогаш тој не е христијанин, затоа што познавањето на евангелието е клучниот момент за некој да стане христијанин.
|
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Дали христијанинот за да го проповеда евангелието, треба да го познава добро или може така - колку што приучил?
|
|||
|
|||
![]() |
|||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
||
Секој христијанин може да го проповеда евангелието, а за да проповеда во црквата како редовен проповедник, тоа е веќе друга работа
|
|||
|
|||
![]() |
|||
||
Изгледа Изворен мисли поинаку - но, нека каже самиот...
|
|||
|
|||
![]() |
|||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
||
Mora da ima dovolni poznavanja za da nekoj propoveda za Bozjoto Carstvo, nikako podrugo |
|||
![]() |
|||
||
Значи не е важно дали има доволни познавања или не?!?! |
|||
|
|||
![]() |
|||
stevompc ![]() Сениор ![]() Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
||
smesno e neli evangelos?
![]() a i ti napisa ubava poenta. zar obratnoto e vistina i Gospod laze koga veli koj veruva ne odi na sud? vnimavaj templarius, ne go pravi Boga lazgo. |
|||
![]() |
|||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
||
"Кој верува во Него - нема да биде суден!"
(Исус Христос во ев. Јован 3:18)
Што не ти е јасно во овој стих Templarius? Сакаш да кажеш дека погоре Исус лаже кога вели дека верниците нема да бидат судени?
Добра поента stevompc. Ти наведе само еден библиски стих без никакви коментари и толкувања, а тој почна да параноичи на дадениот стих. Изменето од EvAngelos - 20.Октомври.2008 во 00:54 |
|||
|
|||
![]() |
|||
stevompc ![]() Сениор ![]() Регистриран: 04.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 275 |
||
kakva paranoja! kakvo tolkuvanje, coveku, jas samo citirav eden (kratok) stih. nikakvo tolkuvanje ne dadov. zosto si paranoicen? znaes kako ispagja, deka se karas so Biblijata a ne so mene, bidejki jas ni zbor svoj ne dodadov. |
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 111112113114115 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |