IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 104105106107108 242>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 03:33
Сакаш да кажеш дека Исус ни остава на нас да правиме поголеми "Библии"? голема%20насмевка
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 03:40
Isus nikogash ne napravil Biblija. Biblijata ja napravile lugjeto.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 03:45
Исус им го испрати Светиот Дух на апостолите за да ги упати во целата вистина и за да можат да ја канонизираат Божјата порака.
Ако Библијата беше човечка творба, тогаш немаше да изобилува со толку прецизно исполнети пророштва, впрочем, од каде би знаеле луѓето што ќе се случи во иднината ако Бог тоа не им го објавил?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 03:55
Svetiot Duh otsekogash e megju lugjeto, toj raboti vo site niv, toj ne zastanal so svoeto deluvanje i nema nikogash da zastane zatoa sto taka Bog komuniciral i ke komunicira so site svoi cheda.

Na krajot, vo Biblijata ne e vlezeno se sto e osoznaeno, tuku samo onoa sto vo eden vremenski period bilo sobrano i odbrano od lugjeto.

Bog i Svetiot Duh nemaat kontrola okolu toa bidejki chovekot e sozdaden so slobodna volja i toj ke ja prakticira dodeka postoi na ovoj svet.

Изменето од Messenger - 28.Септември.2008 во 05:08
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 04:17
Тоа е твое гледиште, твоја вера и твое размислување. Христијаните веруваат поинаку.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 04:51
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Сакаш да кажеш дека Исус ни остава на нас да правиме поголеми "Библии"? голема%20насмевка

Ne samo vistinata onaa Pravoslavna edinstvena ,bez prevrtuvanja na zborovite - i mnogu dobro znaes sto Isus kazuva vo gorniot stih, uste eden sah mat vo nizot na mnogute koi gi izede ovdeka eve posledniot ti e od Messenger - a ti kako i obicno so cinizam i pretvaranje se pravis deka sepak ti znaes nesto povece...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 07:03
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Svetiot Duh otsekogash e megju lugjeto, toj raboti vo site niv, toj ne zastanal so svoeto deluvanje i nema nikogash da zastane zatoa sto taka Bog komuniciral i ke komunicira so site svoi cheda.

Na krajot, vo Biblijata ne e vlezeno se sto e osoznaeno, tuku samo onoa sto vo eden vremenski period bilo sobrano i odbrano od lugjeto.

Bog i Svetiot Duh nemaat kontrola okolu toa bidejki chovekot e sozdaden so slobodna volja i toj ke ja prakticira dodeka postoi na ovoj svet.

Ushte neshto EvAngelos:

Bog ne pishuva teologii. I niv gi pishuvaat lugje.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 14:40
Бог не пишува ни пантеистички филозофии. И нив ги пишуваат луѓе намигнување
Бог пишува само Вистина, а таа вистина е во Божјиот Збор, во Светото Писмо.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 15:20

Бог не пишува ни пантеистички филозофии. И нив ги пишуваат луѓе намигнување

Iako jas nikogash ne sum te narekol protestant vo moite razgovori so tebe, ti vo posledno vreme postojano mi lepish nekakvi "panteistichki" etiketi, nebare vo nedostatok na argumenti sakash taka da gi obezvrednish moite komentari... Toa samo pokazhuva deka deka se fakjash kako davenik za slamka i deka teologijata ti e podraga od vistinata, sto vodi kon sledniot tvoj komentar, koj za srekja do polovina tochno si pogodil:

Бог пишува само Вистина, а таа вистина е во Божјиот Збор, во Светото Писмо.

Bog ja zboruva (ne pishuva) samo Vistina, a teologijata ja pishuva chovekot. Bog ne pishuval, nitu bilo koga ke napishi bilo kakva teologija. Niv gi pishuval i ke gi pishuva samo chovekot.

Se dodeka ne go razberesh i ne ja prifatish ovaa ochebijna vistina, tebe na srce ke ti lezhi teologijata vmesto Vistinata.

Изменето од Messenger - 28.Септември.2008 во 15:22
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 15:47

Messenger, ни јас не сум кажал во која специфична деноминација на пантеизмот спаѓаш ти. Ти ги нарекуваш моите убедувања теологија, догми, филозофски акробации, теолошки не знам што... епа и јас ги нарекувам твоите убедувања догми, пантеистички филозофии итн. Сосема фер нели? трепкање

Релативно е тоа "Кој" ја пишува вистината. Ти можеш да речеш луѓето, некој друг може да рече перодршката ја пишувала вистината, трет ќе рече мастилото во неа ја пишувала вистина... и така до бескрај. среќа Затоа треба малку по разумно да размислиме кој е навистина Авторот на запишаната Вистина.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2008 во 15:56
Od dokazhan apsolutist na forumov, ti sega odednash, po sila na prilikata, stana relativist.

E, trebashe na krajot i ova da go dozhiveam.

Ako, sega ti razmisluvaj koja e Vistinata, a koj gi pishuval site onie teologii niz chovekovata istorija.

I rest my case, sto bi rekle lugjevo vo mojot del na svetov.
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2008 во 03:08
Ako se raspravate tuka dali Isus napisal Biblija
dali toa e Otkrovenie dijalosko i ili apostolite bile instrumenti vo racete na Bog; dali Pisanieto e bezgresno ....

Tuka treba da se otvori prasanjeto ili temata za BOGOVDAHNOVENOSTA NA SVESTENOTO PISANIE!!!

bidejki e apsurdno Otkrovenieto (ne mislam na kniga Otkrovenie) da se smesti i sistematizira vo edna "Covecka" zbirka od knigi na Bogootkroveni vistini (vistina) - koga toa kako celina e Pred Vremeto - i od istoriskite fakti 2000 godini vo nasata realnost vo vremeto

razmislete za:

" Nepogreslivosta na Svestenoto Pisanie"

Za vrskata i coveckiot faktor na Pisanieto

za Bogovdahnovenosta - trite krajni ispovedanija na cinot "egzegeza"

i zivoto predanie  - zato so nie site sme sega zivi, iako "dnite na covekot se kako polski cvet ...

za da nemame nedorazbiranja i paradoksni sitoacii ...

големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање 

за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
vili2121 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Papa Bear

Регистриран: 04.Август.2008
Поени: 5628
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vili2121 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2008 во 10:15
imam edno prasanje
dali segassnite veri ke izginat posle odredeno vreme. Site stari svetski religii (grckata,rimskata,egipetskata,vavilonskata,asirijskata,indiskata,mesopotamskata, itn) bile pregazeni od novi religii hristijanstvoto, islamot, budizmot. Dali po ~2000~ godini ke se pojavi nekoja nova vera koja ke bide prifatena od 80-90% od svetot. Bidejki verata se globlizira, od "sekoe selo svoja vera(religija) denes imame 5golemi religii
dali sevo ova vo koe veruvame nie sega ke bide "bogohulstvo" za nasite deca?vnuci?pravnuci?
Кон врв
ggstefan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Септември.2008
Поени: 266
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ggstefan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2008 во 12:59
pa ako primetuvas, veke hristijanstvoto e proglasuvano za bogohulstvo, za netolerantno, za otpadnicko, za sto uste ne. ama 2000 godini prezivealo pogolemi napadi, ovie deneshnive ne mi izgledaat tolku opasni.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 104105106107108 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.