|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 102103104105106 242> |
Автор | |||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А што би направил Исус на твое место?
Односно, што сторил Исус кога бил во слична ситуација како твојата?
веќе одговори, знам, но зошто и ти не постапи така? Нели е тој пример за следење? Или можеби не е?
Можеби ќе чекате да се врати тој да расчисти по идолопоклоничките храмови пред кои неговото име служи како параван....?!
Само, и самиот знаеш дека многумина така што чекале, одамна не се меѓу живите...
|
|||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Еве ви една топ тема за општи и неврзани муабети.
Мараната, јас не сум против сликите, туку против иконите. Јас имам дигитален апарат и со него си сликам секојдневно. Јас сакам и уметнички слики. Сакам и пејсажи, слики од природата. Сакам и слики со религиозна содржина. Јас имам и Библија во Слики
Но сите на форумов правиме разлика меѓу слика и икона. Знам дека на грчки "икона" значи слика, ама во македонскиот јазик меѓу овие две има разлика.
Слика е онаа слика која ја гледаме, набљудуваме, критикуваме, и се воодушевуваме итн. Сликите не ги оставаме 40 дена во Црква за да ги осветиме. Пред сликите не се поклонуваме. Пред сликите не се молиме. Пред сликите не палиме кандила итн.
Јас одбрав таков аватар затоа што ми се допаѓа таа слика. Затоа што една од моите омилени христијански книги е токму на тоа делче од Светото Писмо (Матеј 14:25-33) и се вика: "Ако сакаш да чекориш по вода, мораш да излезеш од бродот!" Во таа книга се зборува за "Чекорот на Верата" кој секој христијанин мора да го направи доколку сакаш да живее живот со вера, победоносен живот во Христос. Сликата на мојот аватар е всушност стихот:
"Но кога го виде силниот ветер, се исплаши, почна да тоне и извика, велејќи: „Господи, спаси ме!” А Исус веднаш ја испружи раката, го фати и му рече: „Маловерен, зошто се посомнева?"
(Матеј 14:30-31)
Поуките од тој стих се:
Кога Петар чекореше со вера, го следеше Христовиот повик "Дојди!" и Христос му беше во фокусот, тој чекореше над водата и не тонеше.
Но кога Петар ги виде силните бранови, верата му ослабна, се уплаши, заборави на Христовата власт над природните сили и почна да тоне.
Но тоа не беше се. Христос е тука покрај нас, дури и во нашите падови, па и кога нашата вера со намалува.
Но сепак секогаш останува на нас изборот: Ќе ја прифатиме ли новата шанса која ни ја дава Бог или горди и самоуверени во нашата сила ќе продолжиме да претаме во разбеснетото езеро.
Петар не бил аматер во водниот спорт. Тој бил искусен рибар и можеби цел живот го поминал во езерото. Сепак одлучил да ја зграпчи раката на Христос.
Тоа е добра поука за нас, се разбира во духовна смисла.
Зошто да ми е непријатно?
Мојот аватар, мојот ник и потпис се во совршена хармонија.
Мојот аватар значи: Христос спасува!
Мојот ник значи: Гласник на радосната вест! (а тоа е сликата на мојот аватар)
А мојот потпис кажува дека јас сум посветен на она што го претставува мојот ник и аватар
Ајде сега ти кажи, што претстсавува твојот ник и аватар? Зошто одбра баш таков аватар и ник? Што сакаш ти да ни сугерираш преку нив? |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас мојот ник и аватар го одбрав сосем непристрасно. Мајкл е име поврзано со многу работи кои ми се допаѓаа, а куќичката е симпатична и бела. Мислам дека или не кажуваш во целост или дека самиот не си свесен за твоите вистински мотиви зошто си ги одбрал. Но тоа е твое право. Еден член одбра ник кој алудира најдиректно на севишниот. Кога те прашав за непријатноста мислев во смисла на гордост-понизност. Крупна изјава е да кажеш лично за себе дека си посветен на ширењето на христијанството и тоа изворното, па уште посветен на евангелието. Твојот ник, потпис и аватар меѓусебно се надополнуваат твборејќи силна порака за тоа со кого си имаме работа. А што ако не си тоа? Друга работа е да отвараш теми и реплицираш, да пишуваш тоа во кое ти веруваш дека е вистина и дека вреди и другите да прочитаат нешто за тоа или да размислат дали е тоа така како што другите членови велат според своето убедување. Меѓутоа пак ќе речам: твој ник, твој потпис, твој аватар е право на твој избор. |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако кажам поинаку ќе излажам, а мојата вера ми забранува да лажам.
Секој е посветен на нешто. Крупно или ситно, јас сум посветен на евангелието и на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Воопшто нема гордост во тоа да се фалиш со Христос. Јас не се фалам со некои свои лични таленти и достигнувања, туку со Божјиот дар.
"Ако пак го проповедам Евангелието нема за што да се фалам, зашто неопходноста ми е наложена. И тешко мене, ако не го проповедам Евангелието!"
(1 Коринтјаните 9:16)
Дај Боже таа силна порака (евангелието) да продре во многу срца и многу души да се спасат!
Повели тестирај ме. Имам над 7000 коментари напишано тука. Отвори го Светото Писмо и пронајди некоја моја изјава која не е во согласност со Божјиот Збор, со изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите
|
|||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Majkl, EvAngelos i ostanatite...
Ajde prestanete da se prepukuvate megjusebno koj e podobar vernik i prestanete da se zanimavate so analiza na lichnosti... Site ste Bozhji cheda i ako ste hristijani nema da se soblaznuvate, da go hranite egoto, da ljubomorite, da kodosh*te i da se napagjate. Vash*te dela i skromnost neka govorat kolku gi sledite Isusovite zborovi. Ve molam prestanete so raspravite bidejki toa navistina izgleda grdo. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
епа штом темава вели општо и неврзано...јас сакам да прашам дали некој знае каде можам да го најдам к*ранот,ама на македонски јазик???побарав од другари муслимани ама тие го имаат на арапски и албански...
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не може да се најде во продажба Кyранот на македнски јазик затоа што е повлечен од продажба. Може да се најде само андерграунд
|
|||
|
|||
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ок Евангелос...фала за информацијата...да барам на други места
|
|||
Pentakostalec
Сениор Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sakam Da Mu Kazam Na BOG
Te Ljubaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!!! |
|||
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Jas go imam na Makedonski jazik. Ako nesto mozi da ti koristi eve nekoj podatok: Izdavac - Logos A www.logos-a.com Prevodot go ima napraveno Hasan Dzilo Go zedov 1300 den. Go imam i vo elektronska forma. Mozam da ti go ispratam preku skype. Pozz. |
|||
majmunce
Сениор Регистриран: 13.Септември.2008 Локација: Somalia Статус: Офлајн Поени: 154 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
дали тој к*ран е на литературен македонски јазик? јас имам чуено дека не е на литературен македонски јазик
|
|||
не се плашам, стори се чучулига
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Templarius, едно е ти да се молиш за некој друг, а друго е да повикуваш некој починат верник да се моли за тебе. Ние немаме гаранција дека душите на починатите верници ги слушаат нашите потреби за молитва. Впрочем, ако ги слушаа, тогаш Саул немаше да има потреба да оди кај врачарка за да го повика духот на Самуел, туку лично ќе му се обратеше (во молитва) нели?
И од друга страна, ако беше богоугодно повикувањето на покојните верници да се застапуваат за нас, тогаш зошто тоа никој во Библијата не го направил? Зошто никој не му се помолил на Мојсеј? На Авраам? Исак, Јаков, Јосиф, Давид, Самоил, на некој од пророците? Зошто никој во Библијата не се помолил на покоен светец? Зошто библиските личности се молеле исклучиво на Бог и само на Бог?
|
|||
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
32 ”Јас Сум Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковов”? А Бог не е Бог на мртвите, туку на живите!”
Avram Isak i Jakov bile mrtvi neli - kako ce go objanis togas ovoj stih?????? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Внеси реплика | страница <1 102103104105106 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |