![]() |
|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4647484950 242> |
Автор | ||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Види погоре Evangelos, обраќањето кон Архиепископот е само "Ваше Блаженство". Тоа што си го навел ти е титула, ама никој не му се обраќа нему така.
![]() Инаку и Бог си има најубави титули, ама зар може сите Негови титули, Неговата милост и Неговата моќ човечки зборови да ја искажат?! Секако дека не! |
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Обраќањето до Бог (според Исус) иде вака:
Татко наш небесен...
Обраќањето до Архиепископот на МПЦ иде вака:
Неговото блаженство архиепископот Охридски и Македонски господин господин...
![]() Патем, дали некој знае што е тоа "ПРЕОсвештенство"? Дали тоа значи првосвештенство или нешто друго?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Прота ме асоцира на грчкиот збор проти- што значи прв, прво. Точно не знам што значи цела титула. Во однос на титулирањето и обраќањето на свештениците ќе напишам само тоа што го имам во молитвеникот. Архиепископот- Негово Блаженство ( се обрнуваме до него:Ваше Блаженство ) Митрополитот- Негово Високопреосвештенство ( се обрнуваме до него: Ваше високопреосвештенство ) Епископот- Негово Преосвештенство ( се обрнуваме до него: Ваше Преосвештенство ) Ова го нема во молитвеникот, меѓутоа кон Игумените треба да се обрнуваме со Ваше Високопреподобие. Само толку знам, ако некој знае повеќе нека пише, па да се подучиме сите. ![]() Изменето од macedon_alex - 04.Јули.2009 во 01:32 |
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
Ме интересира ако може некој да ги објасни титулите на православните свештеници, особено ме интересира што значи Протајереј-Ставрофор?
Ми звучи помалку строго и мистериозно. ![]() Освен тоа, ако може и да дознаеме како да се обраќаме на поедини свештеници, т.е. како да ги титулираме? Благодарам ![]() |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
Hahah, kako e provereno prijatele? Koj toa go proveril? ![]() |
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
Кој проверил и докажал? |
||
|
||
![]() |
||
|
Ех сеа, кај си видел жена на муслимански погреб? Друго, колку ги посетуваат гробиштата кажува изреката “мина крај Трпе како покрај Турски гроб“. Често одам на гроб, и бидејќи муслиманските гробишта се во непосредна близина имам прилика да видам во каква состојба се и колку се посетени. |
||
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
Stom e 100% provereno, togash znachi ne se raboti za veruvanje, tuku e dokazhano, neli? Poveli, iznesi go dokazot. ![]() |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
Hamza ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 12.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 72 |
|
Не е само погрешен концептот на иконата Св Троица, туку погрешно е и верувањето во оваа "Света Троица". 100% проверено! ![]() |
||
![]() |
||
Hamza ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 12.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 72 |
|
![]() ![]() ![]() Одат да им изразат соучество, имаат право да се простат од блискиот, имаат право на се,освен на клањање џеназе намаз (посебна молитва која што се обавува). Инаку имаат право и да ги посетуваат гробиштата. |
||
![]() |
||
|
Оф топик:
Кинг, испразни го сандачето со пораки. Се извинувам! ![]() |
||
![]() |
||
|
Зошто во Исламската религија кога ќе почине некој жените не смеат да одат на погреб туку само мажи?
Зар жените не сакаат да се простат од блискиот, и зошто тоа не им е дозволено? |
||
|
||
![]() |
||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|
makarios, komentiraj za temata, a ne za komentatorite.
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
Karamazov ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 144 |
|
Imaj predvid deka i popovite znaat da bidat neuki. "Kakov narod - takvi svestenici", a se razbira i obratno. Go podrzuvam stavot deka treba poveke vreme za da se nadminat i pravilno razberat mnogu vakvi i slicni raboti. |
||
tre, tri, tra
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4647484950 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |