IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3940414243 242>
Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 13:38
Dobredojde Blagoj na nahiot forum. Se nadevam deka kje ti bie interesno druzhenjeto so nas.   

Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Gospo go dade svojot edinoroden sin da sekoj sto veruva vo nego ne zagine tuku da ima vecen zivo.

Koj go veli toa?

Изменето од Messenger - 29.Август.2009 во 13:40
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 13:21
Vo Biblijata pisuva deka Marija bila zacnata o Svetiot Dux tuka nema nisto nejasno, vo prasanje e samo verata, odnosno veruvanjeto.
Pozdrav.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Август.2009 во 13:14
Gospo go dade svojot edinoroden sin da sekoj sto veruva vo nego ne zagine tuku da ima vecen zivo.
Ova se odnesuva za sekoj covek bez razlika od kadee.
Xristos nudi nov vecen zivot, ne vakov kakov sega go ziveeme na ovaa zemja, tuku nesto drugo vo koe vistina ke ziveeme vo ljubov.
Zato treba da se zaprasame na kogo i vo sto veruvame.
Pozdrav na ste luge.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 18:55

Изменето од maria_magdalena - 09.Февруари.2010 во 15:53
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 17:31
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Инаку во ниту еден случај кај тие божества, аватари или што и да се, не станува збор за Дева, за девствено раѓање и слично.
Во хиндуизмот не се вели дека Деваки, телесната мајка на Кришна била девица, но Кришна не бил зачнат преку сексуален однос.

Да, според Бхагавата Пурана, Кришна е роден преку ментална трансмисија на Вашуведа во утробата на Деваки, кое според Хиндуизмот е возможно за просветлените личности. Сепак разликата е што Исус е Син Божји зачнат од Светиот Дух и Пресвета Дева Марија, додека Кришна е син на луѓе, кои претходно имале сексуални односи ( имале 6 деца пред Кришна ), а е зачнат преку ментална трансмисија.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 17:23

Инаку во ниту еден случај кај тие божества, аватари или што и да се, не станува збор за Дева, за девствено раѓање и слично.
Во хиндуизмот не се вели дека Деваки, телесната мајка на Кришна била девица, но Кришна не бил зачнат преку сексуален однос.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 17:06

Пресвета Дева Марија,

Господ во Светото Писмо никаде не е наречен "пресвет", туку само "свет". Ова е еден од доказите дека вие блажената Марија ја воздигате и над Господ.

Православните веруваат дека се што допрел Исус во времето кога престојувал на Земјава се осветило и денес ние треба да му се клањаме на тоа. Па така тие се клањаат на блажената Марија само затоа што таа го носела во утробата и го израснала. Тие се клањаат на крстови затоа што на крст бил распнат Христос. Тие осветуваат и продаваат свети водички затоа што демек кога Јован Го крстил Исус сите води се осветиле (и сега треба да се продаваат свети водички по православните храмови).

Изменето од maria_magdalena - 28.Август.2009 во 19:26
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 17:02

Прашање до сите: Дали верувате дека Марија, мајката Исусова, била навистина зачната натприродно од страна на Светиот Дух?

Значи, зачната без сексуален однос?

поздрав
Ако мислиш дека Марија била зачната од страна на Св. Дух, НЕ ВЕРУВАМ.Ако мислиш дека Господ Исус Христос бил зачнат од страна на Св. Дух и Пресвета Дева Марија, ВЕРУВАМ.
Се извинувам лапсус! Корегирав.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 16:49

Прашање до сите: Дали верувате дека Марија, мајката Исусова, била навистина зачната натприродно од страна на Светиот Дух?

Значи, зачната без сексуален однос?

поздрав

Ако мислиш дека Марија била зачната од страна на Св. Дух, НЕ ВЕРУВАМ.
Ако мислиш дека Господ Исус Христос бил зачнат од страна на Св. Дух и Пресвета Дева Марија, ВЕРУВАМ.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 16:43

Изменето од maria_magdalena - 09.Февруари.2010 во 15:53
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 16:40
Тоа со Семирамида не е потврдено дека е така, затоа што сите историчари не се согласни околу тоа, а и немаат ни некои објективни извори на информации, има милион верзии, па се е само претпоставка.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 16:29
Прашање до сите: Дали верувате дека Марија, мајката Исусова, била навистина обременета натприродно од страна на Светиот Дух?

Значи, Исус зачнат без сексуален однос?

поздрав

Изменето од Majkl - 28.Август.2009 во 17:02
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 15:17
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Исус немал помајка-имал Мајка.

Точно така, Исус имал мајка, а тоа се Христовите ученици кои ја извршуваат вољата на Бог:

"И некој Му рече: „Еве, мајка Ти и Твоите браќа стојат надвор и сакаат да Ти зборуваат.” А Тој во одговор му рече на оној, кој му кажа: „Која е Мојата мајка, и кои се Моите браќа?” И ја протегна Својата рака кон Своите ученици и рече: „Еве ја Мојата мајка и Моите браќа; зашто, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата, тој Ми е брат, и сестра, и мајка."

(Исус Христос во ев. Матеј 12:47-50)

Забелешка: Ова е единственото место во Светото Писмо каде што Исус нарекува некого "мајка".

Исус никаде во Светото Писмо не ја нарекол и не и се обратил на блажената Марија со зборот "мајко". На две места Исус ја нарекува "жено", цитирам:

"Исус и одговори: „Што имам Јас со тебе, жено? Уште не дошол Мојот час.” (Јован 2:4)

"А Исус, штом ја виде мајка си, и покрај неа, ученикот, кого го љубеше, и рече на мајка си: „Жено, ете ти син!" (Јован 19:26)

Во една дискусија кога блажената Марија обраќајќи се кон Исус го нарекла Јосиф негов татко, Тој индирекно изјавил дека Бог Му е Татко:

"Кога Го видоа се зачудија и мајка Му Му рече: „Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти (Јосиф) и јас се измачивме, барајќи Те.” Тој им рече: „Зошто Ме баравте? Зар не знаете дека Јас треба да бидам во она, кое што е на Мојот Татко?" (Лука 2:48-49)

Во една друга дискусија кога Исус видел дека фарисеите и закониците цело време го нарекуваат Месијата "син Давидов" (или "потомок на царот Давид"), Тој им одговорил:

"”Што мислите за Христос? Чиј Син е?” Му рекоа: „Давидов.” Им рече: „Како тогаш Давид, преку Духот, Го нарекува Господ, велејќи: ’Му рече Господ (Јехова) на мојот Господ: ‘Седни од Мојата десна страна, додека ги положам Твоите непријатели под Твоите нозе’? И така, кога Давид Го нарекува Господ, како тогаш Му е Син?”"

(Матеј 22:42-45)

Истото прашање им го поставувам и јас на православните:

И така, ако Марија го нарекува Христос Господ, тогаш како може Тој да и биде Син?

Jas ke ti odgovoram pocituvan brate Evangelose.

Iako ISUS im go postavi toa zbunuvacko prasanje na fariseite i kniznicite, zarem ne e fakt deka ISUS vo Biblijata e narecen " sin Davidov"? (odnosno potomok na carot David)?

I taka , iako Deva Marija go narekuva Hristos Gospod zarem ne e fakt deka taa go rodi ISUSA i e Negova majka?

Znaci, tocno e i ednoto i drugoto . Pozdrav!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2009 во 14:48
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Исус немал помајка-имал Мајка.

Точно така, Исус имал мајка, а тоа се Христовите ученици кои ја извршуваат вољата на Бог:

"И некој Му рече: „Еве, мајка Ти и Твоите браќа стојат надвор и сакаат да Ти зборуваат.” А Тој во одговор му рече на оној, кој му кажа: „Која е Мојата мајка, и кои се Моите браќа?” И ја протегна Својата рака кон Своите ученици и рече: „Еве ја Мојата мајка и Моите браќа; зашто, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата, тој Ми е брат, и сестра, и мајка."
(Исус Христос во ев. Матеј 12:47-50)

Забелешка: Ова е единственото место во Светото Писмо каде што Исус нарекува некого "мајка".
Исус никаде во Светото Писмо не ја нарекол и не и се обратил на блажената Марија со зборот "мајко". На две места Исус ја нарекува "жено", цитирам:

"Исус и одговори: „Што имам Јас со тебе, жено? Уште не дошол Мојот час.” (Јован 2:4)
"А Исус, штом ја виде мајка си, и покрај неа, ученикот, кого го љубеше, и рече на мајка си: „Жено, ете ти син!" (Јован 19:26)

Во една дискусија кога блажената Марија обраќајќи се кон Исус го нарекла Јосиф негов татко, Тој индирекно изјавил дека Бог Му е Татко:

"Кога Го видоа се зачудија и мајка Му Му рече: „Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти (Јосиф) и јас се измачивме, барајќи Те.” Тој им рече: „Зошто Ме баравте? Зар не знаете дека Јас треба да бидам во она, кое што е на Мојот Татко?" (Лука 2:48-49)

Во една друга дискусија кога Исус видел дека фарисеите и закониците цело време го нарекуваат Месијата "син Давидов" (или "потомок на царот Давид"), Тој им одговорил:

"”Што мислите за Христос? Чиј Син е?” Му рекоа: „Давидов.” Им рече: „Како тогаш Давид, преку Духот, Го нарекува Господ, велејќи: ’Му рече Господ (Јехова) на мојот Господ: ‘Седни од Мојата десна страна, додека ги положам Твоите непријатели под Твоите нозе’? И така, кога Давид Го нарекува Господ, како тогаш Му е Син?”"
(Матеј 22:42-45)

Истото прашање им го поставувам и јас на православните:
И така, ако Марија го нарекува Христос Господ, тогаш како може Тој да и биде Син?

Изменето од EvAngelos - 28.Август.2009 во 14:54
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3940414243 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.