![]() |
|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3940414243 242> |
Автор | ||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Dobredojde Blagoj na nahiot forum. Se nadevam deka kje ti bie interesno druzhenjeto so nas.
![]()
Koj go veli toa? Изменето од Messenger - 29.Август.2009 во 13:40 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
![]() |
||
Blagoj_s ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
|
Vo Biblijata pisuva deka Marija bila zacnata o Svetiot Dux tuka nema nisto nejasno, vo prasanje e samo verata, odnosno veruvanjeto.
Pozdrav. |
||
![]() |
||
Blagoj_s ![]() Сениор ![]() Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
|
Gospo go dade svojot edinoroden sin da sekoj sto veruva vo nego ne zagine tuku da ima vecen zivo.
Ova se odnesuva za sekoj covek bez razlika od kadee. Xristos nudi nov vecen zivot, ne vakov kakov sega go ziveeme na ovaa zemja, tuku nesto drugo vo koe vistina ke ziveeme vo ljubov. Zato treba da se zaprasame na kogo i vo sto veruvame. Pozdrav na ste luge. |
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Да, според Бхагавата Пурана, Кришна е роден преку ментална трансмисија на Вашуведа во утробата на Деваки, кое според Хиндуизмот е возможно за просветлените личности. Сепак разликата е што Исус е Син Божји зачнат од Светиот Дух и Пресвета Дева Марија, додека Кришна е син на луѓе, кои претходно имале сексуални односи ( имале 6 деца пред Кришна ), а е зачнат преку ментална трансмисија. |
||
![]() |
||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
|
|
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Господ во Светото Писмо никаде не е наречен "пресвет", туку само "свет". Ова е еден од доказите дека вие блажената Марија ја воздигате и над Господ.
Православните веруваат дека се што допрел Исус во времето кога престојувал на Земјава се осветило и денес ние треба да му се клањаме на тоа. Па така тие се клањаат на блажената Марија само затоа што таа го носела во утробата и го израснала. Тие се клањаат на крстови затоа што на крст бил распнат Христос. Тие осветуваат и продаваат свети водички затоа што демек кога Јован Го крстил Исус сите води се осветиле (и сега треба да се продаваат свети водички по православните храмови). Изменето од maria_magdalena - 28.Август.2009 во 19:26 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
|
|
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Ако мислиш дека Марија била зачната од страна на Св. Дух, НЕ ВЕРУВАМ. Ако мислиш дека Господ Исус Христос бил зачнат од страна на Св. Дух и Пресвета Дева Марија, ВЕРУВАМ. |
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
|
Тоа со Семирамида не е потврдено дека е така, затоа што сите историчари не се согласни околу тоа, а и немаат ни некои објективни извори на информации, има милион верзии, па се е само претпоставка.
Инаку во ниту еден случај кај тие божества, аватари или што и да се, не станува збор за Дева, за девствено раѓање и слично. |
||
![]() |
||
|
Прашање до сите: Дали верувате дека Марија, мајката Исусова, била навистина обременета натприродно од страна на Светиот Дух?
Значи, Исус зачнат без сексуален однос? поздрав ![]() Изменето од Majkl - 28.Август.2009 во 17:02 |
||
![]() |
||
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
|
Jas ke ti odgovoram pocituvan brate Evangelose. Iako ISUS im go postavi toa zbunuvacko prasanje na fariseite i kniznicite, zarem ne e fakt deka ISUS vo Biblijata e narecen " sin Davidov"? (odnosno potomok na carot David)? I taka , iako Deva Marija go narekuva Hristos Gospod zarem ne e fakt deka taa go rodi ISUSA i e Negova majka? Znaci, tocno e i ednoto i drugoto . Pozdrav! ![]() |
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Точно така, Исус имал мајка, а тоа се Христовите ученици кои ја извршуваат вољата на Бог:
"И некој Му рече: „Еве, мајка Ти и Твоите браќа стојат надвор и сакаат да Ти зборуваат.” А Тој во одговор му рече на оној, кој му кажа: „Која е Мојата мајка, и кои се Моите браќа?” И ја протегна Својата рака кон Своите ученици и рече: „Еве ја Мојата мајка и Моите браќа; зашто, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата, тој Ми е брат, и сестра, и мајка."
(Исус Христос во ев. Матеј 12:47-50)
Забелешка: Ова е единственото место во Светото Писмо каде што Исус нарекува некого "мајка".
Исус никаде во Светото Писмо не ја нарекол и не и се обратил на блажената Марија со зборот "мајко". На две места Исус ја нарекува "жено", цитирам:
"Исус и одговори: „Што имам Јас со тебе, жено? Уште не дошол Мојот час.” (Јован 2:4)
"А Исус, штом ја виде мајка си, и покрај неа, ученикот, кого го љубеше, и рече на мајка си: „Жено, ете ти син!" (Јован 19:26)
Во една дискусија кога блажената Марија обраќајќи се кон Исус го нарекла Јосиф негов татко, Тој индирекно изјавил дека Бог Му е Татко:
"Кога Го видоа се зачудија и мајка Му Му рече: „Чедо, што ни направи така? Гледај! Татко Ти (Јосиф) и јас се измачивме, барајќи Те.” Тој им рече: „Зошто Ме баравте? Зар не знаете дека Јас треба да бидам во она, кое што е на Мојот Татко?" (Лука 2:48-49)
Во една друга дискусија кога Исус видел дека фарисеите и закониците цело време го нарекуваат Месијата "син Давидов" (или "потомок на царот Давид"), Тој им одговорил:
"”Што мислите за Христос? Чиј Син е?” Му рекоа: „Давидов.” Им рече: „Како тогаш Давид, преку Духот, Го нарекува Господ, велејќи: ’Му рече Господ (Јехова) на мојот Господ: ‘Седни од Мојата десна страна, додека ги положам Твоите непријатели под Твоите нозе’? И така, кога Давид Го нарекува Господ, како тогаш Му е Син?”"
(Матеј 22:42-45)
Истото прашање им го поставувам и јас на православните:
И така, ако Марија го нарекува Христос Господ, тогаш како може Тој да и биде Син?
Изменето од EvAngelos - 28.Август.2009 во 14:54 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 3940414243 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |