|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика | страница <1 174175176177178 242> |
Автор | ||||
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Бидејќи постот ми беше избришан, а не беше одговорено на прашањето од страна на Макариус, затоа овдека ќе го преместам истиот пост. Овие зборови се од Макариус: 4. Дали ја почитуваш Преслатката Мајка на нашиот Господ Исус Христос? 5. Дали сметаш дека Богородица е наш застапник пред Бога?8. Дали користиш свеќи, Мојот одговор на Макариус: МАКАРИОС, Во Библијата и Христијанството постои СЛАДКА или НЕСЛАДКА (Горчлива). Не постојат зборови и термини од типот: Сладка, Посладка, Најсладка, Пресладка. Или Свет, Посвет, Најсвет, Пресвет. Друга работа: Како може Богородица да биде нашиот застапник или(посредник)пред Бога? Со ова тврдење ти си контрадикторен на Библијата, бидејќи таа ТВРДИ: „Зошто еден е Бог, и еден е посредникот (застапникот) помеѓу Бога и луѓето - човекот Христос Исус, кој се даде себеси како откуп за сите - а тоа се посведочи во свое време.... (1 Тимотеј 2:5-6) КАКО МОЖЕ МАРИЈА МАЈКАТА ИСУСОВА ДА БИДЕ ЗАСТАПНИК, ПОСРЕДНИК, А ТОА ЗНАЧИ И ОТКУПИТЕЛ, НА ЧОВЕКОТ? ИЗРИЧНО ТЕ ЗАМОЛУВАМ, да цитираш барем еден стих од Библијата каде што се ТВРДИ дека Марија е застапник и посредник на човечкиот род! И трета работа: Каде тоа во Библијата се спомнува зборот СВЕЌА? Но затоа се спомнува овој стих: „ одете и научете се што значи: Милост сакам а не жртва!“ Се надевам дека ќе знаеш на што асоцира овој стих, Дека на Бога не му се потребни повеќе никакви жртви, без разлика дали ќе бидат БЕСКРВНИ (Свеќи)или КРВНИ (жртви паленици). Изменето од gospel - 29.Декември.2008 во 18:28 |
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Prasaj se sebe si samiot zosto prasuvas takvo nesto.
Tocno, da bese taka ce imase samo shteta. No kako navistina se odvivale rabotite mozes ako sakas da procitas vo prvite nekolku poglavija od linkov: Prorok br.15 "Zivotnite tazat, prorokot obvinuva!" no te predupreduvam deka toa derasticno e poinakvo od pravoslavnata pai katolickata i protestantskata teologija. Ako ne, pak vo red, no jas nemam zelba ponataka vo toj pravec da siram diskusija.
Изменето од Majkl - 29.Декември.2008 во 18:56 |
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Jas nikogas ne predizvikuvam nikogo da postavuva prasanja, i zajadlivite prasanja koi vodat vo novi i novi diskusii so cel medjuesbno ubeduvanje ili razubeduvanje(kradenje na energija) ne gi miluvam, no gi odgovoram samo ako tie vodat kon pojasnuvanje na situacijata. Jas ednostavno pisuvam na raznite temi od forumot pretezno za svoeto i od tocka na glediste na svoeto duhovno ubeduvanje. Sekako, dokolku ima iskreni prasanja od informativen karakter rado gi odgovaram. Изменето од Majkl - 29.Декември.2008 во 19:02 |
||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Maria Magdelena, gi citav tvoite poranesni postovi i ti se vosh*tuvav na tvojata ednostavna vera i logicno razmisluvanje. Nemoj da bides zbuneta, bidi vo ona sto ti si go znaes. Bidi svoja, citaj ja Biblijata , moli se i bidi takva ednostavna kakva sto bese. Bog neka bide so tebe, da ne se koleba tvojata vera |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne mozham, a da ne se slozham vo potpolnost KINGDAVID.
So moi zborovi kazhano, ostani si i natamu takva religiozna kako sto si beshe i ostavi ja teologijata ponastrana. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Videte sea vie dvajcata, svesni li ste deka i nudite na Marija Magdalena dushepogubna rezervacija za karti vo pekolot? Barem spored mnogumina teolozi... No fala mu na boga jas ne sum teolog, pa i ne mislam taka, ete i jas go pozdravuvam stavot na dvajcava "eretici". Konecno, Nova Godina se blizi, sigurno ima i popust na rezervacijata |
||||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Kakov odgovor e ova? Pa ne sme na filozofija forumot, tuku na Veroispoved. Kako bi bilo koga site taka bi odgovarale?
Jas najkulturno te prasav, od kade znaes koi delovi od Biblijata se vistina, a koi laga, bidejki vidov deka se povikuvas na odredeni citati od Biblijata i velis "vaka rece Isus", a za drugi delovi od Biblijata velis "toa ne go rekol Isus, toa e covecka izmislica".
Epa normalno e posle nesto vakvo covek da prasa i od kade znaes koi citati Isus navistina gi kazal, a koi ne?
Dali Isus gi kazal samo onie citati so koi nie se slozuvame t.e. onie koi se uklopuvaat vo nasate predhodno skroena ideologija, ili pak nekoj drug avtoritet ti gi pocrtal vistinskite citati vo Biblijata?
Prashanjeto e mnogu prosto i ednostavno i od nego se ocekuva slicen odgovor.
|
||||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Одговорот беше повеќе од духовна природа за самоспознание, прости не сакав да те навредам. Го наведов затоа што верувам дека ти го знаеш одговорот на прашањето упатено до мене а сепак го поставуваш, во таа смисла го реков...
Би ја спомнал само брошурата „Библијата е фалсификувана„ која е достапна и на македонски јазик, а содржи цитати и податоци од луѓе кои немаат врска со духовната заедница Универзален живот.Инаку веќе ти го одговорив прашањето преку линк, прости но не ми се збори понатака за тоа во моментов, повеќе пати ме прашуваа вакви прашања на форумов. Изменето од Majkl - 30.Декември.2008 во 02:20 |
||||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
E ne mi se veruva, za tolku prosto i ednostavno prashanje me upatuvas kon odredena kniga. Pa ova e forum covece, tuka sme dojdeni da diskutirame, no vo red e. Iako ne mi e jasno, pretpostavuvam zosto ne ti se odgovara ova prashanje. Nego me interesira neshto drugo, dali postoi nekoja "filtrirana Biblija" t.e. kniga koja e sostsavena samo od citatite koi vie veruvate deka se vistinski?
Ako postoi, kade moze da se najde taa kniga? Toa bi bilo zgodno da se ima za nasite disksuii, barem da znaeme na koi citati mozeme da se povikuvame, za da ne ti citiram nekogas nekoj citat koj ti ne go smetas za vistinski i sl.
Vaka barem ke si procitam, na primer, od evangelie po Matej vistinski se samo 5 i 6 glava, polovina od 11 glava i 2 stiha od 21 glava. Od evangelie po Marko, samo 4 stiha od 7ma glava i sl.
Moze da se najde takva kniga?
|
||||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Браќата кои се инкарнираа со налогот тоа да го направат, за жал му подлегнаа на човечкото, грешното. Планот не можеше да биде извршен преку нив. Така Христовиот Божји Дух тргна по други патишта да ги реализира своите планови. Имено се отвори една друга можност: пророчицата Божја, Габриеле од Вирцбург, да го прими низ духовен диктат делото „Ова е Мојата Реч: Алфа и Омега„. Бидејќи оваа книга не беше во непосредниот духовен налог на прорчицата за денешното доба, и бидејќи времето станува се поскапоцено, Христос излезе во пресрет на начин што упати на една веќе постоечка книга, едно старо апокрифно дело: „Евангелие Исусово„ познато и како „Евангелието на дванаесетмината„ надградувајќи ја истата со објаснениа, исправки и продлабочувања. Причината зошто токму се посегна по тоа апокрифно евангелие а не по некое друго е следната: и покрај преводите и грешките кои се провлекуваат дури и таму, тоа евангелие останало најблиску до вистината и дава подлабоки увиди во животот и учењата на Исус од Назарет, пред 2000 години. Така настана книгата која еве сега Бесплатно на хрватски јазик може да се симне(околу 1,5MB) во PDF формат под Ovo je Moja Riječ - Alfa i Omega - Kristovo otkrovenje. За мене таа е меродавна кога се во прашање совршениот живот и учењата на Христос, синот Божји, кој меѓу нас беше присутен како Исус од Назарет. p.s. книгата е достапна и на македонски јазик, но засега ја нема он-лајн. Изменето од Majkl - 31.Декември.2008 во 01:25 |
||||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Колку искреност, колку детска наивност, колку чистота во овие зборови. Мариче девојче. Немам што друго да додадам на мојот претходен пост, освен да го прочиташ уште еднаш и да размислиш за тоа што ти велам. Ако мислиш дека не е во ред тоа, немора да го прифатиш! |
||||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||||
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
МАКАРИОС, Гледам дека ги одбегнуваш овие прашања, и затоа уште еднаш ќе те повикам да одговориш на нив и да не ги одбегнуваш. Поткрепи ги твоите одговори со Библиски цитати (доколку е тоа библиски можно). Однапред Благодарен за твоите одговори и за одвоеното време. |
||||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Воопшто не те одбегнувам, но некако досадно е веќе да се повторуваме за истите работи. Нели сметаш дека веќе имаме разговарано на овие теми?
Зарем Господ не се роди од Најчистата Дева? Не беше ли таа од царско и свештеничко семејство? Зарем не беше таа Дева? Зошто чекаше човештвото токму таа да се појави, таа да прифати да биде Мајка на нашиот Бог? Зарем призивањето на нејзиното име, и името на нашиот Господ Исус Христос, Седржителот, Семилостивиот, Преслаткиот, Предобриот, ... може да предизвика горчина? Зарем солзите кои ги пролеваме сеќавајки се на нив се горки? Зарем топлината од нивната љубов не` гори? Зарем на родените родители им се обраќаме со погрдни зборови? Се сеќаваме ли какви бевме како деца? Зарем не баравме закрила од нашите родители? Зарем не им се обраќавме со слатки и милни зборови? Јас можам да ти постирам еден куп цитати каде што се употребува зборот Свет, и зборот светии, и да те потсетам дека и терминот „Света Троица“ го нема во Светото Писмо, а прв го употребува Тертулијан, но каква полза имаме од сувопарноста на цитатите? Цитатите не се теологија, и не се учат на памет (иако совршените го знаат целото Свето Писмо напамет). Вистинската теологија е љубовта кон Господ, и непрестајното повикување на неговото име. Теологијата не треба да се учи, туку треба да се живее. Која полза ако го знаеме наизуст Писмото, а да немаме чисто срце, ако немаме солзи и копнеж по Вечниот Живот? А како ќе ја нарекувам Богородица - тоа е мое право. А може ли да ја нарекувам погрдно, или да ја унижувам нејзината големина? Таа го роди Спасителот на нашите души... а заради тоа не може ни да искажеме најсоодветни зборови за благодарност кон неа. Овдека зборовите секнуваат, и почнуваат да течат солзите... започнува молитвата. |
||||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
(ова веќе е пишувано): Најчесто протестантите заглавуваат на овој стих и го користат дека не треба да се молиме на светиите за тие да се молат за нас пред Бога, затоа што Тој е единствен посредник меѓу луѓето и Бог. 1 Тимотеј: 2:5 Зашто еден е Бог и еден е Посредник меѓу Бога и луѓето - Човекот Христос Исус, Но овде сака да каже нешто сосема друго. За ад се види смислата на овие зборови, треба да се прочита цела главата. После овој стих следуваат следниве стихови: 1 Тимотеј: 2:6 Кој се даде Себе како откуп за сите - а тоа се посведочи во свое време; Значи, сака да каже дека еден е посредникот помеѓу луѓето и Бога во смисла дека само Христос не избавил од гревот и смртта. Односно, пред да пострада Христос, бидејќи со отпаѓањето на нашите прародители од рајот, рајските врати биле затворени, сите грешници, но и праведници оделе во пеколот. Откако Господ ја пролеа Својата Крв за нас и не откупи од смртта, рајските врати се отворија, а тоа се посведочи со Неговите зборови дека разбојникот ќе биде првиот што ќе влезе во рајот со Него. Значи тоа е посредништвото – никој друг не можел тоа да го направи освен Господ. Но никаде не забранува дека треба да се молиме на светиите, туку напротив. Во истата глава, првите неколку стихови гласат 1 Тимотеј: 2:1-4 Молам, пред се, да се прават просби, молитви, молби и благодаренија за сите луѓе: за царевите и за сите што се на власт, та да поживееме тих и мирен живот во потполна побожност и достоинство. Тоа е добро и угодно пред нашиот Спасител Бог, Кој сака сите луѓе да се спасат и да ја познаат вистината. Тука се наметнува прашањето – зошто да правиме молитви и просби за оние кои самите можат да се молат на Бог? А ако го прочитаме цел Нов Завет, ќе видиме дека апостолите со молитва кон Бога лечеле многу луѓе и воскреснувале мртви. Дела 9:40 Петар, откако ги истера сите надвор, падна на колена, се помоли, па се сврте кон мртвото тело и рече: „Тавита, стани!” И таа ги отвори очите свои, го погледна Петар и седна. Дела 9:17 А Ананија отиде и влезе во куќата и, откако ги положи рацете свои над него, рече: „Брате Савле, Господ Исус, Кој ти се јави по патот, по кој доаѓаше, ме прати за да прогледаш и да се исполниш со Дух Свети.” Дела 28: 8 А таткото на Поплиј се разболе и лежеше, страдајќи од треска и болки во стомакот. Павле влезе кај него, се помоли и, положувајќи ги рацете свои врз него, го исцели. Тука пак се наметнуваат реторички прашања – зошто тие луѓе самите не се молеле на Бога за да бидат исцелени? Зарем им требало „посредник“ за тоа? Зарем во тие случаи и апостолите не „изиграваат посредници“? А еве што вели Светиот Архиѓакон Стефан: Еднаш кога меѓу Евреите, фарисеите и садукеите и елинските Евреи искрснал спор за Господ наш Исус Христос, и едни од нив зборуваа дека Тој е пророк, а другите дека е лажец, трети пак дека е Син Божји, свети Стефан се качи на повисоко место и почна на сите да им благовести за Христос Господ велејќи: „Луѓе браќа! зоштои толку се лутите и препирате, а цел Ерусалим се поделил на делови? Блазе на човекот кој поверувал во Господа наш Исус Христос, затоа што Тој заради тоа ги сви небесата, слезе и се роди од Пресветата и Пречиста Дева, која е избрана пред стварањето на светот, за нас да не ослободи од нашите гревови; Тој нашите немоќи ги зеде и нашите болести ги понесе; на слепите им даваше вид, лепрозните ги очистуваше, демоните ги изгонуваше.“ |
||||
Внеси реплика | страница <1 174175176177178 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |