Испечати | Затвори го прозорот

Пелазги

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Историја
Опис на форумот: Александар, Кирил, Самоил, Мисирков, Делчев
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=30901
Датум на принтање: 01.Јуни.2020 во 08:44
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Пелазги
Постирано од: Zelenikovo
Наслов: Пелазги
Датум на внесување: 04.Ноември.2018 во 21:53

кои биле Пелазгите можеби е најнеоходната нишка за обединување на балканските племиња кои денес се престорени во Словенски Нации а преку која полесно ќе го демистифицираат и запдноевропскиот обид за нивно разединување за така полесно и да ги манипулираат во однос својата империјалистичка цел за фараонско завладување со светот преку нов аветски поредок во кој евроатланските детерминисти сакаат да ја одредудат судбината на Човештвото, што можеби на мнозина им изгледа како недоветно трвдење, но доколку се види јасно историјата дефакто без овие простори да ги стават западните кнезови под чизма директно или индиректно преку вазали, не ни можат натака да напредуваат, а што било случај и со иаточните империи, но низ историјата единствена источна империја која тука завладеала а да не е автохтона била отоманската, но османлиите иако имале налет на балканот сепак кога ги востановиле своите граници не ни барале аите насилно да се одродат, напротив ја почитувале од Пророкот Мухамед фатвата дадена на Синај дека Верните Христијани не треба да се чепкаат [ https://en.wikipedia.org/wiki/Ashtiname_of_Muhammad" rel="nofollow - 1 ] што пак гледаме оној момент кога со овој простор преку прокси вазали завладува западот затерано е под превезот на слобода такво перфидно робство да секогаш меѓусебно ќе бидеме зајаденикако племиња, а притоа и натоварени сме со атеизам од спунт или пак денес и побетер со секуларизам со широка прегратка на декаденцијата како конзумеристичка норма нешто што впрочем е нивна одлика [ https://www.youtube.com/playlist?list=PL7stjVkhFnyabXRp2GQgxlfbHeGDfsgnB" rel="nofollow - 2

ваквиот вовед е неопходен за да се разбере дека меинстрим историските теории не случајно се наштимани така да продуцираат на балкан поделби, туку и да се појави каква и да е нова а издржана истата сложно западот ќе ја нефира доколку преку неа има шанса денешните народи да најдат нзс односно им биде пивот за историско помирување потпрено на заеднички корени во помала или поголема мера кои сите ги имаат како заеднички а по анологија на сличност и сите тие имаат право на нив како сродни, колку и во меѓувреме да имало разни наезди на разни племиња кои на овие простори влетувале како авари келти хуни итн. но интересно сите тие не се задржале но словените се задржале, што упатува дека или биле прифатени од домородното население со лесно или пак се осетиле ко дома, во кој контекст може да оди во прилог теоријата за Словенска Миграција од Југ кон Север а по распадот на римското царство назад од север кон југ, што јас ја лоцирам како нусефект на прогонот на овдешните племиња од страна на римјаните коидошле преку грција од југ и се нагоре требеле или раселувале што било во Македонија а заради што и биле приморани античките македонци да мигрираат на североисток та и потака кого каде го берело или примиле, но ова толкување за нивно враќање и толку не држи како претпоставка бидејќи реално тука не живееле толку многу милиони жители во античка Македонија та да рече Чоек ошле се донакотиле и сетне се вратиле, единствено може да се каже бегајќи со себе да ја однеле нагоре својата култура, која како нус ефект од кулминацијата не егејската цивилизација која е за време Македонското Царство а денес науката ја етикетира како хеленизам, ја рашириле така и угоре кај и да стигнале, неретко знам да посочам дека ко скотјани овде денес имаме многу сличности со шкоти горе меѓу келтите кои како ниедно друго племе одоколу ко горштаци имаат Килт како машка скутина, Пафта нанего, Гајда како воен инструмент, и уште побитно Мак како наставка за припадност во името (не го читаат мек туку мак) и конечно Лав како симбол кој е типичен во антиката во европа токму само за македонците (истиот тој ав станува официјален англиски симбол токму кога Шкотска станува дел од Англија односно преку бладиМеривлегува како дел од кралската ук хералдика) што можеби не било резултат ќе рече некој како околност на некои такви македонци при збегот од римјаните кога паѓа Македонското Царство но чинам друга основа случајност за објаснување на сите овие за шкотите статусни симболи нема, затоа и велам при таквата миграција некои македонци односно племиња кои станале составен дел од Македонското Царство по неговата дезинтеграција биле приморани да мигрираат нагоре заради невиден егзодус од римјаните, кој егзодус бил впрегнат за да не се случи некој утре од тие племиња да им направи некаков К*ршлус буна или независност та удриле од сурово посурово, да не само што палеле и колеле ами оние кои ги поробиле ги заробуваат во теми и ги преместуваат од тема во тема, дури и имињата на регионите ги мешаат за да се истисне од меморијата на идните поколенија каква и да е шанса за дестабилизирање на нивниот плен односно повторна хомогенизација на сродните племиња од ова поднебје за кои во антиката бил заеднички хелиолатрискиот култ, нешто кое впрочем неколку века подоцна и се случува преку Свети Константин кој го дели римското царство на две и ја враќа славата на племињата кои претходно се обединиле во Македонското Царство како сродни според пагански верувања, возобновувајќи го истото но сега во очи т.н. Византија која впрочем е продолжеток односно е второто Македонско Царство по аналогија на автохтон империјализам кој сега е потпрен на Христијанство како локална сродност, но аспирациите на рим и потем не спласнуваат та по линија на Хриатијанско апостолско достоинство злоупотребувајќи ја Хиротонијата на Свети Апостол Петар од Синот Човечки Господ Исус Христос повторно сакаат да стават рака врз Илирикум и Македонија кои впрочем биле територии на тие антички хелиолатриско сродни племиња а подоцна стануваат сродни по линија на Хрисстијанство во новоформираната Источната Империја заради што пак Свети Јустинијан 1-ви оштроумно прави тампон зона да Царски-духоносно ја воздугнува епископијата во Скупи на ниво на Архиепиакопија Јустинијана прима која ќе биде на еднакво ниво по достоинство со Рим и Цариград како овие две столици не би се ќљофтале меѓусебно за јурисдикција врз овие предели, која борба и понатака потем продолжува кога рим пробува прво преку Трново да стави рака пак на т.н. балкан, а потем му уапева во времето на Самоил за миг кога му дава амин за царска круна и воздигнување на Охридската Архиепиакопија на ниво на Патријаршијавпрочем првиот поозбулен раздор на духоносно ниво во источната Империја што Слава Богу ет и неуспешно бидејќи реално во тие времиња во рим на власт не се Духовници туку средновековни мафијаши [ https://www.truthcontrol.com/articles/secret-suppressed-vaticanteutoniczionist-information" rel="nofollow - 1 ] кои не заради мир туку заради злато и робовладелство и меѓу себе се ќљофтале слинејќи и за повеќе по аршинот на нивните предци, блек нобилити за кои битно било само што поголема моќ да стекнат, нешто подоцна користејќи ги и арапите за да ја оалабат потем разграбат и на крај шитнат комнените ако поаледна византиска царска фамилија која почнувајќи да се приклонува кон западнооевропските трендови за возобновување на паганските идеали и самата ја губи Благодатта - она фамозно време кога Крстот го заменува со двоглав орел [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27882&KW=%EA%EE%EC%ED%E5%ED%E8&PID=3127310&title=nwo#3127310" rel="nofollow - 2 ] ...

впрочем цел овој прв пост има за цел да посочи дека во време кога западот ја диктира историската вистината а воедно и поставил меѓунационална фатаморгана за Македонија наместо да биде спона за обединување на сродните племиња да биде спунт за раздорна начинот на кој ги посложиле коцките по падот на Османлиското Царство а за да некако не се случи повторно издигнување на нова империјална сила на овие простори која би им била брана за натамошен хегемонистички империјализам кон азија, до душа по втора светска војна поставуваат шема преку која се надеваат дека ќе ги редефнираат сродните тука како југословени, но повторно како нивно топовско меао во одноа нивниот пропаднат марсистички експеримент претходно впрегнат во Русија, а штом истиот го ресетираат ја ресетираат и екс-ју потоа бидејќи таков ентитет ниту на сон лесно би го играле, уште помалку бидејќи по Православна сродност истиот сред демократија би бил поблизок со Русија [ http://archive.fo/1h6iG#selection-3901.110-3901.371" rel="nofollow - 1 ] а ми се чини особен акцент е ставен токму на македонците да не кренат глава за да денес не би имала луфта за самосвесноат и подавање рака на сродните на нас, иако за такво нешто имало предуалови доколку Скопје атанел супермодерен град после земјотресот а чија трагедија е иакористена само за негово гетоизирање во Скопје но не и економаки просперитет дури и само преку од нив зацртаниот план за постземјотресна обнова [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=303&PID=228968#228968" rel="nofollow - 2 ] реално по империјалност некогаш сите сродни се обединилемво Македонско Царство, а потем по линија на Духовност се сплотууваат јазично и културно како Словени повторно преку енергија произлезена од Македонија, дефакто како локални племиња сме одговорни ако не заслужни за многу што во светот и од Христијанска гледна точка но и од технолошка ако Тесла е репер како ум кој произлегол од овие плимиња и придонел за наизменичната струја односно напредокот на светот ако на крај бидејќи тоа го сторил во туѓ двор та и го шутнале како партал, нешто што на мнозина не им е јасно дека постојано се случува со кој и да е потенцијал од овие простори т.н. балкан, за ним ние сме само подобни како робови и ништо повеќе во најдобар случај вазали кои ќе им ги спремат ресусрсите за експлоатација, чуднос Слободарскиот Дух има особено чудна инерција кога станува збор за сродните племиња од овој полуостров во 19 век токму одмитаљанец наречен балкан, но како и да не етикетираат факт е дека сме поплочиле пат за Слобода на Човештвото од антика навака [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27882&KW=%CA%EE%E8%ED%E5+%BC%E0%E7%E8%EA%EE%F2&PID=3127190&title=nwo#3127190" rel="nofollow - 3 ][ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27894&KW=%CA%EE%E8%ED%E5%F2%EE&PID=3131457#3131457" rel="nofollow - 4 ] факт кој на милилн начини гледаат да го релативизираат и го прикажат како сплет на случајности како не би се разбудиле повторно како обединети племиња на овој простор ...
Коментари:
Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 04.Ноември.2018 во 23:00

е сега тро блиску или околу Пелазгите моит во овој пост да срочам мое видување, та би рекол ако е непобитен факт дека Пелазгите се староседелци на овие простори, дефакто тие се оние племиња кои потем ко сродни се обединиле во Македонското Царство пред и воопшто да тргнат на поход против Персија, оние кои претходно биле ко сродни на страната на Троја ко што е наведено во Илијада, оние кои биле распрскани низ цел источноевропски полуостров денес т.н. балкан, за што убава предожба како теорија има проф.др. Стево Божиновски [ https://www.youtube.com/watch?v=T-4SsJgiY9c" rel="nofollow - 1 ] чија теорија дури и да ја прифати цел авет пак западот нема да ја признае бидејќи така се отвора простор за будење на Пелазгите повторно да се обединат, а бидејќи русите по линија на империјално и духоносно наследство од Византија денес се слични наним поприлично та и да осуетат така истите да прераснат во светска суперсилана која никоја нема да може да и пркоси, иако реално нам русите ни се братучеди по Словенска и Православна линија но се додека ние тука ао браќа по сродно племенска линија не се обединиме нема ни логика да размислуваме за други сојузи, но во такви околности некој еден по еден не прибира во авојот казан а нормалн секогаш раскарани бидејќи ги фрлил во смут и како новокомпонирани нации и како извор по кој ќе се грабаат но и како генеолошкимкорен за кој ќе им речат вие со падобрани паднавте и немате ништо заедничко сте биле само Склавинии некогаш и толку, небаре Скилица имал абер што било илјада години претходно која миграција од каде на каде терала, конечно кој и како биле од тие племиња сродни меѓусебно, тука по линија на Коине може и треба да се бара сличност помеѓу словените и пелазгите како низ вековите ја формирале својата лексика и колку и до каде претрпела промени [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=142&PID=140710#140710" rel="nofollow - 1 ][ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9449&PID=710545&title=ko#710545" rel="nofollow - 2 ] [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19379&KW=%CA%EE%E8%ED%E5%F2%EE&PID=2140187&title=a#2140187" rel="nofollow - 3 ][ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15954&KW=%EA%EE%E8%ED%E5%F2%EE&PID=1939557#1939557" rel="nofollow - 4 ]


Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 05.Ноември.2018 во 00:00

овој пост пак би бил наменет строго за Пелазгите кои биле тие и какосе слични со Словените

најнапред ако го знаете митот за Аргонаутите ќе ви биде јасно дека тие биле во трка по златното руно во Црното Море http://www.argonauts-book.com/maps.html" rel="nofollow - иако круг праеле и низ цела Илирија исто , тоа златно руно на крајот од бронзеното доба било Железото, кое било типично за хититите токму позиционирани на исток од Црното Море, а кое железо биднало спона за превласт на филистејците, кои египќаните израелците и кананитите ги идентификуваат како Морски Луѓе, кои дефакто уште тогаш се знаело дека се племиња кои доаѓале од балканот ... тука би ги спомнал како етноним и топоним Пелазги, Пела, Пелагонија, митолошкиот лик Пелагон, кои етимолошки др.Ташко Белчев ќе ги етикетира по https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0_%28%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%29#%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0" rel="nofollow - морфолошки есап П/Б Пела = Бела сакајќи да посочи дека тие некои пелазги биле белци така пополека врзувајќи ги за ариевската митологија за која последен научен труд во сличен контекст е итаљанска студија за етрурците како сродни на пелазгите [ http://archive.fo/8QZS5#selection-2801.13-2801.313" rel="nofollow - 1 ] (доколку не ви ги отвора линковите во линков отворете ја самата адреса од форумот засебно) на таа студија би посочил и некол,у други абери од други истражува пр. трудот Филистејски написи и писмо од Михаил Гералд Бутет
Цитирај The Philistines, purportedly from Bulgaria and Crimea, were of mixed Indo-European nations mainly of Proto-Celtic Danubian, Aegean and Anatolian descent. These Danubians, the Dananoi, or Danauoi inGreek, constituted of a number of undifferentiated Indo-European tribes originally from the Pontic Crimean area of the Black Sea that had settled on the western Anatolian coast and eventually on the island of Cyprus. During the Bronze Age, their metallurgical skills gave them the cutting edge and they were the ones responsible for prompting the Iron Age in the Mediterranean basin.

Eventually, the Philistines were to form a powerful military and commercial nation reaching their peak at the end of the first millennium and then lose preeminence by theend of the 7th century BCE only to completely disappear from historical records in the 6th
century at the start of the Assyrian wars.The Greeks called them the Pelesetes, the Assyrians, the Palastu or Pilistu, and the Hebrew the Pelištīm.

The origin of the name Pelesetes is thought to derive from the Indo-European root word *pel-, pellis “skin, hide.” A Proto-Celtic root hints at a more plausible etymology with pell-os/-a/-on, “far away, remote,” thus *pelletes, “those from far away.”

...
https://www.academia.edu/9506062/The_PHILISTINE_INSCRIPTIONS_AND_SCRIPT" rel="nofollow - https://www.academia.edu/9506062/The_PHILISTINE_INSCRIPTIONS_AND_SCRIPT

или пак студијата Tribes of Yahweh: A Sociology of the Religion of Liberated Israel, 1250-1050 BCE од Norman Gottwald во која може да се дофатат доата абери за потеклото на Филистејците и нивното аклиматизирање по војните со египетските фараони т.е. превземање на нивните колонии во Мала Азија, во текстот имет уба поука колку сета т.н. грчка демократија врпочем е абер од блискиот исток како градови држави, но во основа истото може да се каже и за митологијата и за математиката и астрономијата воопшто цело филозофско знаење ко трговци го превземале од гипќаните и јасно го модифицирале на свој подобен начин, онаа предожба на мартин Бернал во студијата наречена Блек Атена нејсе еве можам да посочам во оваа пак студија за комшиите на израелците има цело 37-мо поглаје стр.410 за филистејците, та споредете со горниот цитат
Цитирај The Philistines were one of the “Sea Peoples” who had been displaced from the Aegean-Anatolian regions (the Philistines having migrated perhaps from Crete or, even more probably, from Lycia in Asia Minor, and perhaps before that from illiria or Etruria)
...
Israel had acquired iron tools and implements for clearing and cultivating the highlands, but not many iron weapons had come into its hands as a result of the iron monopoly of the Philistines.
...
https://books.google.mk/books?id=ImavAwAAQBAJ&lpg=PA734&ots=EwgSetqoTI&dq=Fresh%20Evidence%20for%20the%20Philistine%20Story&pg=PA415#v=onepage&q=Philistine&f=false" rel="nofollow - https://books.google.mk/books?id=ImavAwAAQBAJ&lpg=PA734&ots=EwgSetqoTI&dq=%22Fresh%20Evidence%20for%20the%20Philistine%20Story%22&pg=PA415#v=onepage&q=Philistine

значи според горниов цитат тоа се дел од Пелазгите кои пак дефакто уште тогаш имале словенска писменост, заради што и лесно им било на Свети Кирил и Методиј подоцна да состават азбука која ќе им биде срочена за потребите на Словените, со книги по локално словенско наречје кое од секогаш и им било сродно, а како византиска инерција по молбите на Кнезот Ростислав од Моравија кој исто така гледал на Источната Империја како сродна отколку на западната, што потем соодветно може да се каже и за Киевска Русија каде Светите Словенски Апостоли имале успешна мисија токму од исти причини ... за ова пак има интересна предожба од скорешни откритија, кои претпоставувам ги имало и порано во изобилство но ќе да некому не му одговарало историски да се буди сродноста на Пелазгите низ вековите кои ко такви и се обединувале на повеќе пати ...

Сирија, Јустинијанова палата и црква, 6 век - Со кирилично писмо пишува СЕПТЕМВРИ ~ http://www.mn.mk/aktuelno/8773" rel="nofollow - http://www.mn.mk/aktuelno/8773

The Philistine Inscription 4.5 from Ashkelon (Israel)
~ https://www.scirp.org/Journal/PaperInformation.aspx?PaperID=69428" rel="nofollow - https://www.scirp.org/Journal/PaperInformation.aspx?PaperID=69428 ~ The analysis of all the possible 27 spellings of the inscription reveals one of them which, compared with the present surviving Slavic languages

https://www.academia.edu/7326355/Pelasgians_Pelasgi_Belasgi_The_Archaic_Mythical_Pelican_Storkpeople_from_Macedonia" rel="nofollow - https://www.academia.edu/7326355/Pelasgians_Pelasgi_Belasgi_The_Archaic_Mythical_Pelican_Storkpeople_from_Macedonia


Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 09.Ноември.2018 во 21:21

[b[барањето нзс за заеднички неолит та дури и енеолит е токму добра основа за словените на балкан да се обединат не само преку доцноантичка-средновековна културно-митолошка-етногенеза туку и неолитско-бронзена ку-ми-ет, нормално јазичната нишка најтешко ќе се демиатифицира на овој план, веројатно треба да се бара сродност меѓу анзанбеговци и винчанци акко културен субстратум кој ет истоветен, а ко таков е подлога за Пелазгите и нивниот говор и писмо, чие врски ко хелиолатријци односно локални припадници на хелиолатрискиот култ биле спона помеѓу асирците и етрурците доколку се анализира орнаментакната симболика, на ваквата теорија јазично треба да се надоврзи чешлањето на Линеарното А и Б писмо кое е општо прифатено дека е сродно со етруското
Цитирај The most widely accepted theory to date is that Linear A is somehow related to the Tyrrhenian family of languages which is pre-Indo-European and comprises of Etruscan, Rhaetic and Lemnian. [ https://web.archive.org/web/20140314190337/http://anthropology.msu.edu/anp264-ss13/2013/04/25/the-mysterious-linear-a/" rel="nofollow - 1 ]

на ова пак јазично добро се надоврзуваат Венетските теории за бронзено и раноантичко словенстово како тројанска спојка, односно автохтон културен пелазгоски стратум, етрурците биле оние словени на северот од Апенините, раетците оние во центеално-источна европа додека лемнијци јазично оние од Македонија, ако се има предвид дека атињаните како залутани египќани го истиснуваат https://en.wikipedia.org/wiki/Lemnian_language#Writing_system" rel="nofollow - лемниското писмо пополека од цел Пелопонез и Атика како се ширеле а конечно и од Лемнос по кои тамошни остатоци од написи тоа писмо е наречено лемниско, слично како што неговото сродно линеарно аи б ги имаат истиснато од Кносос и Ксантос чинам беше Б-то
Цитирај After the Athenians conquered the island in the latter half of the 6th century BC, Lemnian was replaced by Attic Greek [ https://en.wikipedia.org/wiki/Lemnian_language" rel="nofollow - 1 ]

ниту сум лингвист ниту историчар та да речам оваа теорија е беспрекорно точна, но упатувам дека аберите чинам 10-томни на др.Ташко Белчев не се за фрлање воопшто како лингвист кој на Кирилицата и македонскиот јазик им дава повеќеилјаден континуитет и морфолошки и етимолошки, само треба пеглање и чешлање на сите писма и јазици не само кај Егејската Цивилизација туку и пошироко, дефакто погребните обичаи со златните маски тумулусите и слично а во контекст јазичните сродности или сличности можат да дадат јасна слика кои племиња на која тајфа припаѓале и конечно дали Пелазгите биле автохтони дали од етрурија па се до микена во различни епохи со македонско-винчански амортизер или попрво пивот како основаависно како ќе се докаже дека движелеумеењата на тие енеолитски и неолитски племиња, кои впрочем се субстратум на еден глобален пагански мегалитски ноухау за асторномија математика хелиолатризам и слично, од што пример кај нас оставштина ет Кокино, а во кој контекст интересно е да симболично за оваа дијагонала од мала азија низ балкан па се до северна италија заеднички симбол им бил тогај Трискелионот ...
Originally posted by <font color='#0000FF'>http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3112&PID=182803#182803 rel=nofollow</font> - <u>+Protagorist</u> http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=3112&PID=182803#182803 rel=nofollow - +Protagorist напиша:

]


http://www2.iath.virginia.edu/Barbarians/Essays/interaction.html" rel="nofollow - покрај сите разлики единствено нешто што е заедничко ко симболика помеѓу егејците, етруците и келтите е Трискелионот http://en.wikipedia.org/wiki/Triskelion" rel="nofollow - http://en.wikipedia.org/wiki/Triskelion

односно тројната спирала позната и како spiral of life http://en.wikipedia.org/wiki/Triple_spiral" rel="nofollow - http://en.wikipedia.org/wiki/Triple_spiral

неретко и со хелиолатриски акцент http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_symbol#Triskelion" rel="nofollow - http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_symbol#Triskelion

интересно е дека во контекст на свастиката, коловртот, се јавува ко типичен за јапонците подоцна иако многу веројатно дека и таму има постар корен http://en.wikipedia.org/wiki/Tomoe" rel="nofollow - http://en.wikipedia.org/wiki/Tomoe mitsudomoe - "mitsu" means "3" and that "tomoe"/"domoe" means "comma-looking shape" [ http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%B7%B4" rel="nofollow - 1 ]

така речи мора поозбилно тарашкање на Неолитот тами Енелитот локално, нормал заради надмиинување на ситнопаланечките нововековни гачки за раздели па владеј шеми виа средновековно-антички спунтови од страна на римјаните и нивните внуци денеска а за што треба најнапред да најдат нзс србски и македонски слависти а на нив интердисциплинарно соработка и од локални пансловенски Слободоумни историчари кои сепак на Пелазгите гледаат меѓудругото и како келтски словени т.е. венети но што дури и по мегалистска линија не држи бидејќи и трискелионот да им е заеднички сепак табиетот не им ет [ http://www.veneti.info/multilingua/english/227-veneti-mysterious-people" rel="nofollow - 1 ] што како оретпкставка ја третирам налик тренд во орнаментална симболикана која дефакто и недостасува и писмена кодификација за да се каже дека и тие припаѓаат на Пелазгите но не сум исторлар-тапија-чоџуклар та да речам моето е последно којзнае можеби сите и навиатина биле едно ко европеи и во енеолит та и палеолит нели неандерталците и тука и горе јале исти животни, прашање е само дали шрктале и' исти цртежи и мотиви по пештери ... но без ваква не само продлабочена туку и долгорочна институционално-научна дебата меѓу екс-југословени заради бркање олдскул словенство тешко и некогаш да се демонтира некоја еа-историска-заврзлама а не пак да се етаблира како конечна вистина одредена пансловенска изворна вистина ... дури потем можат да се поканат и други пример бугарските историчари, за да се бара од спунт слично нзс како коктел или микс под'ниво (како сакате кажете го кроскултурал интерсекшн моожеби) и потака од балкан пр. кон Кавказ и тамошните судири на Словените како Пелазги односно антички хелиолатриско-пагански монотеисти наспроти дуализмот на зороастризмот кај кавкаските можеби скити подоцна хазари кои впрочем биле дуалисти од кои подоцна се изнедруваат и христијански дуалистички секти како павликијани кои влијаеле на сите околни кавкаски племиња ем интеракцијата со останатите т.е.
како кога се мешале културните некој ќе рече индо-европски субстратуми [ https://www.slavsandtatars.com/cycles/kidnapping-mountains/kidnapping-mountains-over-here" rel="nofollow - 1 ]

еве слично думање од Маклезет како абер дека може и треба да се бараат и подлабока сродност со србите од вообичаената средновековна, а имав слични нишки и за останатите соседи [ https://web.archive.org/web/20180630235308/https://www.maklezet.mk/community/index.php?PHPSESSID=lggddv784fti166qqa5npg5r6b&topic=173.0" rel="nofollow - 1 ][ https://web.archive.org/web/20181109195927/https://forums.vmacedonia.com/f108/grchka-kitologi-40932/" rel="nofollow - 2 ][ https://web.archive.org/web/20180630235517/https://www.maklezet.mk/community/index.php?PHPSESSID=lggddv784fti166qqa5npg5r6b&topic=156.0" rel="nofollow - 3 ] но што е тоа е тука ет нека думаат историчарите, само нека пазат да не им ги торпедираат еФоруми удбашана ко мене што ми правеа, дури на првата тура архиве.орг скиншотови ми вметнале роботс.тхт фаил, а немаше во меѓувреме додека ги сејвував страниците повремено туку откако го срушија за миг форум го беа вметнале некако тој фаил кој впрочем ет и сејвуваните страни иако се на сервер сочувани на архиве.орг не ги вади, ПЛЕМЕТО ВАШЕ УДБАШКО ПОЛТРОНСКО ПРЕДАВНИЧКО! иако сега една оесна тераат утре друга поутре кузнај која, не се ни тие криви што стравоите ги опседнале како дете темница, чунки некој меѓу нив кога светлтот ќе симго запалат ќе им рече ЧУКШ немора ниту лево ниту десно да сте геополитички бидејќи ВИЕ СТЕ ЦЕНТАР!

http://archive.is/B0qVV" rel="nofollow - https://www.maklezet.mk/community/index.php?topic=180.0

притоа имајќи осет што се историски фалисификати и пропаганди сестрано, та и средновеконо а уште понормално антички ... не стигнав за античките да подотворам нишка таму ...

https://web.archive.org/web/20180630235602/https://www.maklezet.mk/community/index.php?PHPSESSID=lggddv784fti166qqa5npg5r6b&topic=107.0" rel="nofollow - https://www.maklezet.mk/community/index.php?topic=107

what is life? LIFE IS A QUEST ќе речат ухуровци :) ...


Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 21.Ноември.2018 во 12:12
Сега го заборави Саше Големиот и отиде уште подаелку?

-------------
Homo homini lupus est...


Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 22.Ноември.2018 во 00:17
подалеку од бронзено доба неодит муабетот, бар во однос неолит и појавувањето на хелиолатрсикиот култ на овие простори, иако дефакто ако репер се печатите од Говорлево и на нив изобразбата на орнаменти налик Сонце, тогај не е далеку од ум дека хелиолатрискиот култ бил тука автохтон и пред аполон да го сотре питон, а доколку е така треба да се бара осетне реалација од каде дошле тука пелазгите пред малото ледено доба пред 12к години за време т.е. пред Библискиот Потоп [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15648&PID=3127614#3127614" rel="nofollow - 1 ]
Originally posted by <font color='#0000FF'>http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27896&PID=3127511#3127511 rel=nofollow</font> - <u>Zelenikovo</u> http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27896&PID=3127511#3127511 rel=nofollow - Zelenikovo напиша:

]
интересно денес случајно барајќи абер за потеклото на шкотите, почнувајќи од монтгомерци [ https://en.wikipedia.org/wiki/Clan_Montgomery" rel="nofollow - 1 ] преку нивните предци стигнав до легендата за брутус [ https://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1l_Riata#Origins" rel="nofollow - 2 ] па по машка линија терав преку аениј [ https://en.wikipedia.org/wiki/Brutus_of_Troy" rel="nofollow - 2 ] ерихтониј дардански [ https://en.wikipedia.org/wiki/Tros_%28mythology%29" rel="nofollow - 3 ] а преку него дека тие биле од планината Ида именувана по идејат синот на дарданус [ https://en.wikipedia.org/wiki/Dardanus" rel="nofollow - 5 ] кој пак таму напраил храм на цибела попозната потем како магна матер низ историјата [ https://en.wikipedia.org/wiki/Cybele#Greece" rel="nofollow - 6 ] што пак етимолошки е врзано за нинфата идеа [ https://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Ida#Etymology" rel="nofollow - 6 ] веројатно некоја која платон го описменила прочем чоекот се разбирал за атлантски митои па има логика ко што елборирам денес на крајот од едитираниот пост преку линковите во однос атлантида [ https://archive.is/o/26fIw/forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27882&PID=3127442&title=nwo%233127442" rel="nofollow - 6 ] тука интересно е да се спомне за митот на аполон кој го сотрел питон чуварот на пророчиците во дион по што засветило велат македонцкото сонце односно бил срушен култот на магна матер на овие простори [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=373&PID=138734#138734" rel="nofollow - 7 ]Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 11.Февруари.2019 во 10:00

составувањето слика за минатото е како повеќедимензионален мозаик, некои информации си легнуваат на свое место некои не, истите може да бидат изведени врз база на археолошка стратиграфија други врз основа на писанија политички или митолошки, трети па се усни преданија низ кои се гледа дали и колку некоја популација негувала некој култ, кога сите ќе се вклопат во еден дел на мозаикот дојдете кажете ми, бидејќи пропаганда имало и во антика и во арден век а тоа пак се спинува и денес од едикои светски елити кои немаат интерес т.н. балкан да се обедини, послесен им е вака расцепкан да си го жонглираат како сакаат, а јасно тоа го имаат и подмачкано прво историски за да нема простор ниту за скепса а не пак дебата апропо некоја меинстрим теорија, а потоа и политички при што ко по ерга-омнес дилот се наметнува непишано правило дека мора да се следи нечија матрица, во однос евроатланскиот котел грчката бидејќи преку неа најлесно и се сотрува словенската нишка како неолитска односно не се остава никаков простор за теоријата дека Словените не дошле од зад Карпатите туку од тука натака ошле [ https://www.youtube.com/watch?v=T-4SsJgiY9c" rel="nofollow - 1 ] но да речеме не е и навистина точна оваа претпоставка, зошто тогаш според онаа меинстрим теорија Словените кои дошле и се измешале со домородното население ако во среден век биле хомогени веќе во романтизмот се национализираат за очи да си извадат меѓусебно, процес кој Рим односно неговите внуци го впрегнувал тука уште по поделбата на римското царство од Свети Константин, имате уште во 4-ти век борба за превласт т.е. црковна јурисдикција меѓу Ватикан и Цариград врз Македониа и Илирикум т.е. востанувањето Солунски Викаријат од страна на Папата што можеби изгледа само како црковно прашање, но ако се прочита еден конспиративен абер од католички монах како си ваделе очи сред Ватикан западните кланови не е далеку од памет дека тоа биле обиди за политичка превласт, иако 4-ти веке прерано за да речеме дека тоа распалило тука така, но секогаш имајте во предвид каузалноста т.е. чиви внуци се и лку посесивноста лесно не се ресетира во едно општество, зар некој би поверувал дека преку ноќ е возможно да се збрише она што неколку века виреело како римско царство, да било арно самиот Свети Константин ќе го сочувал за себе како Василевс, него го поделува токму оставајќи им го она што им припаѓа а како некомпатибилен со нив се враќа меѓу своите сродни племиња во Илирикум и Македонија и ја формира Византија што каузално значи го возобновува Македонското Царство ...

туку неолит и антика ... да речеме Илијада е инфо-пивот за да разбереме кој е кој тогаш, така излегува тукашните племиња биле на страната на Троја а таа е основа за ИЛијада според која едикои ахајци/данајци и нивни сојузници се судриле со тројанците и нивните сојузници, на чија страна е аполон како персонификација за Сонцето, значи тројанците го негувале хелиолатрискиот култ та логично во Илијада аполон е на нивна страна [ https://study.com/academy/lesson/apollo-in-the-iliad.html" rel="nofollow - 1 ] вака видено а имајќи го во предвид хелиолатрискиот култ кај македонците изобразен јасно и гласно преку симболиката со Сонцето дефакто ги прави нив сродни со тројанците, племиња кои како потомци на пелазгите како староседелци биле распространети низ цел полуостров, кои пример на северот биле познати како илири а на југот како елини веројатно како етнички предзнак во чија етимолошка основа е префиксот ИЛ и ЕЛ кој подоцна кај нас во Христијанството се јавува како суфикс за Светлина во имињата на Архангелите а интересно е дека тоа именување како Светол суфикс го има и кај евреите па не е далеку од памет дека филистејците и навистина или дошле или ошле таму до/од кај нив тука на т.н. балкан, а доколку е на место Библиската историографија дека Јафет како син на Ное е предок на пелазгите логично тогаш хелиолатрискиот култ од таму дошол навака, што и нормално ако знаеме дека негов зачеток како култ е Египит, дали пак пред тоа таму дошол од другде тоа е тешко да се нагаѓа а заминува во терсене митолошкото за атлантите и атлантида, јас би рекол попрво борбата меѓу титаните, по таков аршин земено посекако хелиолатрискиот култ врвел и по копно и по море односно данајците велат не случај се црни, она аберите на Мартин Бернал и Црна Атена, колку и како станал по островите пак тој хелиолатриски култ доминантен тоа е веќе друга работа, според масовноста на сончева симболика далеку послабо него што тоа било случај со внатрешноста на полуостровот, од кој аспект елини биле оние егејците кои го негувале овој култ а илири оние од понасевер, дали и како држи оваа моја терорија секој нека дума со своја глава, но за да некој каже ко денес што верглаат грците дека тие полагаат право на цела историја од егејската цивилизација тоа е само туристички спин ако не ет историска небулоза, а доколку е репер Троја дефакто може да се извлече заклучок дека елинското кај нив уште тогаш се повлекло нагоре инаку аполон и нив ќе им чувал грб во епопејата, битно денес наместо да бараме заеднички спојки ним некој ги оК*ражил да бидат толку исклучиви да иако и самите се масовно колонизирани од Словени ( https://web.archive.org/web/20180630235155/https://www.maklezet.mk/community/index.php?PHPSESSID=lggddv784fti166qqa5npg5r6b&topic=61.0" rel="nofollow - ако е точна теоријата за наездата на Словените ко слегле се до Крит ) тие успеваат да се прават на мутави како не би имало никаков простор за балканско сплотување, од друга страна теоријата т.е. претпоставката дека од тука нагоре тргнале Словените заради налетот на римјаните кои во сојуз со атињаните напаѓаат врз Македонија од југ та заради невидениот пустош македонските племиња се пуштаат во миграција север северо исток (претпоставувам дури и до Шкотска по некој клан влетал) за по падот на Рим и востанувањето на т.н. Византија пополека да се навраќаат назад, вака земено уште потерсене е да се промовира како меинстрим ваква теорија бидејќи тоа знали инатант обединување на Православието и не само по духоносна туку и по етничка линија која не е аморфна туку класична потпирајќи аена некој локален континуитет, но за да ваква теорија стане меинстрим најнапред треба да се извадат сите артефакти на купче а потоа да се бара како фрактално се надоврзуваат на историскиот мозаик, пред се кој кога како ги спинувал во минатото ако тоа го правел имајќи предвид дека мнозина и го правеле [ https://web.archive.org/web/20180630235602/https://www.maklezet.mk/community/index.php?PHPSESSID=lggddv784fti166qqa5npg5r6b&topic=107.0" rel="nofollow - 1 ] но дека сум Историчар не сум, како лаик историограф би рекол и според двете теории мора да има домородно население а тоа влијаеле за културно обликување на сите придојдени или пак заминати, сепак била култура која била здрава и јака писмена организирана и со напредна дипломатија итн. итн.

поентата не ми е дека треба да се збрка некаков македонски чалам, туку да се најде некаква разбирачка со грците но пред се' место и за србите и за бугарите како сродни со нас (иако си имаат и свој микс понатака низ историјата) бидејќи дефакто ние за нив како македонци сме станале сврзно ткиво, и едните и другите не доживуваат како свои но онака посесивно дека не сме самостојни, реално добар дел од нивната национална историја се потпира на Самоил и Душан како Цареви а кои се крунисале и владееле во Македонија така и тоа население си го сметаат за свое а ние онака ме паднале кузнај од каде подоцна или пак некој ни испрал мозок бидејќи тогаш ќе да имало тв-пералници дали, тука веројатно треба да се гиба во етимологијата на етнонимот србин и бугар т.е. серви и вулгари, но едно е јасно македонците имаат име кое е со географска основа по таа логика и најиздржано,, додека нивните имиња означуваат сосем нешто друго, интересно е дека бугар како вулгар(ен) било етикета ја грците им ја лепеле и на србите ко што сведочи географот Цвијиќ кога бил во Егејска Македиија, добра основа за етикета за сите Словени, слично како во антиката што сме биле барбари за нив, но денес посесивноста има заминато дотаму да онаа пропаганда која роварела во 19-ти век а имала за цел мегали балкански експанзионизам не можела да распали така здраво и во среден век кога оние кои живееле во Македонија биле препознаени како Македонци и од самите странци [ http://www.makedonijaese.com/storia9.htm" rel="nofollow - 1 ]

во однос барањето нзс може да се каже бев отворил засебни нишки на маклезет кои конечно би требале да упатат на една вака заедничка како Пелазги или пак Словени, та нека одат и тука како поука дека за да се стигне до Пелазгите не може да се скокне нит романтизмот ниту среден века ниту доцна нит рана антика, неолитот е вклоплив само ако се бара континуитет, пример Сонцето по Иконите кои Македонските Зографи го оставале како свој печат, да ги прашам грците зошто тие тоа не го чинеле доколку се чувствуваат за македонци, аботата е проста, некој се намерачил и си ја тера за да ги разнебити македонците во корен, масонерија која на астрално ниво има уплав не толку денес од македонци туку од Православие, а како да ги заќљофташ меѓуебно Православните ако не ги заплеткаш во различно толку вање на историјата од она што е Вистина та сега единствена заедничка нишка е раздорот, кој зајковци мислат е решлив ако ние од се' се откажеме, можеби ако е тоа само Божја Промисла во спротивно осудено е на пропаст како политика какде преку упикување и коленичиње пред запад ќе се радуваат со комшилук, но судбини како велат ...

https://web.archive.org/web/20180630234336/https://www.maklezet.mk/community/index.php?PHPSESSID=lggddv784fti166qqa5npg5r6b&topic=176.0" rel="nofollow - Македонска Криптологија

http://archive.is/B0qVV" rel="nofollow - Српска Мостологија

https://web.archive.org/web/20180630235308/https://www.maklezet.mk/community/index.php?PHPSESSID=lggddv784fti166qqa5npg5r6b&topic=173.0" rel="nofollow - Бугарска Митологија

https://web.archive.org/web/20180630235517/https://www.maklezet.mk/community/index.php?PHPSESSID=lggddv784fti166qqa5npg5r6b&topic=156.0" rel="nofollow - Албанска Митологија

https://web.archive.org/web/20180630235004/https://www.maklezet.mk/community/index.php?PHPSESSID=lggddv784fti166qqa5npg5r6b&topic=174.0" rel="nofollow - Грчка Китологија

~

( https://web.archive.org/web/20180630235155/https://www.maklezet.mk/community/index.php?PHPSESSID=lggddv784fti166qqa5npg5r6b&topic=61.0" rel="nofollow - ако е точна теоријата за наездата на Словените ко слегле се до Крит )

~

во прилог последниот абер од последниов линк др.РистоИ има направено рецензија на книгата од Орбини и ко прилог е интересно контра думање [ http://www.brigien.com/Orbini.pdf" rel="nofollow - 1 ] впрочем доколку постои скепса секогаш има простор за да речеме дека некоја теорија можеби и не е најдоносена, та чим тоа е случај во Физика или Математика што пак за Историја, ве поздравија гачките меѓу квантичарите и релативичарите кои сега пробуваат да ги испеглаат стрингерите, така и Историјата ја заради икс геополитички интереси долго е спинувана се спинув и ќе се спинува кон она на што е навлечена како идеал 'меѓународната', затоа и имаме многу убава Поука од Господ Исус Христос да не се сплеткуваме во историјата посесивно за така и да не си го загадуваме Срцето со гнев или пак омраза ако знаеме дека токму на таа гачка може озбилно да се испрелестиме како Христијани онака ноншалатно кобеле колнеле или колеле по се' што не размислува како вас, одете така спасете си Душа да ве видам, затоа и треба разбирање дека некој намерно има посеано какол во Житото и тоа по сите страни на сите нивоа, а само оној кој не Ссуди на крај нема ни да биде осуден, а голем подвиг се смета доколку на напад не врати со зло, само така же и да се Ослободи од сплетките и да е продухови за да сетне и добива знаење од одзгора при што Молитвено нема што ќе побараме а да не дознае дали и како било, дури тогаш ултидимензионалниот мозаик на Историјата некој може да се надева дека ќе го склопи, но обично штом Човек се Продухови хм веќе и толку не му е битно ако било некогаш бидејќи знае дека сега нема да преживее ако е ригиден а не пак посесивен во однос минатото, оние вистински продуховените ќе гледаат да им го раздадат богатството на сиромашните, а во однос историјата комотно можам да кажам тоа најнапред се грците меѓу комшииве, а потем и сите останати одред, би рекол нека им биде, бидејќи нема нешто тајно што ќе остане тајно ако не во минливото во Вечноста, конечно штета ако не најдеме нзс и се обединуваме како Православни но ако тоа е случај дефакто е Божја Промисла и има зошто, од друва страна само и за миг замислете ете на чиато сме сите признаваат дека заеднички корен им е Македонија вака или онака, тогаш кое фајде од тоа, чалам пари чести така полесно ќе шиткаме туризам ќе блудничиме заради нафатираните пари, просто е така ќе си изгориме Душа, но и вака е ифрит ако не сме свесни та гориме заради омраза, ако сакате навистина каузално да сетите што е Македонизам обединувајте не раскарувајте, така и ова ерга-омнесот колку и да е зорт може да се гледа, само треба време а да си дојдат нештата на свое и културно се обединуваме најнапред како Македонци [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1363&PID=230549#230549=" rel="nofollow - 1 ] а потоа така и со комшиите [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1363&PID=213991#213991" rel="nofollow - 2 ] иако и тоа нема да биде пречекано со насмевка бидејќи за мнозина најубо би било да не нема, само кој мисли дека нешто е случајно на овој свет тој и се прелагал така, никому не е допуштено ништо ако тоа не е по Божја Промисла ова можам да ви го посведочам и од материјален и од Духовен аспект од прва рака ...Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 11.Февруари.2019 во 21:58

ако се бара сврзно ткиво на овон начин верувам многу полесно ќе стигнеме до разбирање дека Егејската Цивилизација не е ничија своина, туку таа е конгломерат од различни знаења кои ротирале низ Егејот балкан и Црно Море а имаат потекло од Блискиот Исток иако можно е да е паралелен избулик на знаење доколку митот за атлантите држи вода, та од тука да се движле кон Азија за да милениуми подоцна се вратат пак назад, но тоа е повеќе ариевска фатаморгана од која сме далеку аучно и попрво митолошки занес кој буквално ќе не заплетка во паганското наместо да се држиме до земното во случајов барајќи племенска и етничка сродност а каде култовите се перцепираат како симболик за сродност, росто како Христијани почнее ли да се заплеткуваме и само во хелиолатрискиот култ ризикуваме така утре да го синкретизираме елогично пр. користејќи пагански техники сред Христијанска Литургија за таквиот неопганизам биде и утре и пострашен од постојните, онака зјапаш во Сонце и служиш Литургија, мислам каде со тој памет би стигнале ако две лубениц носиме под една мишка ...

нејсе, она што е интерено е дека кулминација на таа Егејска ѐцвилизација е за времето на Македонското Царство т.е. нејзиното златно доба т.н. хеленизам, што воопшто не треба да е спорно ако еленизмот е изведена назнака од хелиос елиос илиос, значи деафкто правилно, само што некој толку посесивно си ја присвојува небаре рчкото писмо е автохтон изум а не само иновација во однос феникиското, слично ко да кажеме ние денес Кирилицата не е накалемена на Грчицата, но оној кој има ситнопаланечки табиет не знае да споделува туку граба и присвојува, а тоа не е космополитизам, но нека им биде бидејќи и тоа сигурно е Божја Промисла бидејќи доколку пак лесно најдеме нзс за се' во антиката ризикуваме паганизмот да стане тренд нели онака маркетиншко конзумеристички да тераат редовно менади дионисови вечери на блудни односно лудни трансови, затоа и добро е вака, но треба некое попироко разбирање за процесите низ епохите за да не си вадиме овде романтичарски очи му му биле рогоите когапоголеми и кој со каков ѕевгар волои орал долини во своите походи за братска делба на области по Македонскиот Полуостров т.н. балкан, јзнае може да не патоевме како Македонци и навистина ќе им беше драго на сите да го именуваат така полуостровот, вака се плашат да не ни кренат чаламот што е до локалните Народи, оние потака пак се плашат така да не разбудат некоја инерција, та логично затоа и нафрлуваат етикета која нема никаква смисла за локалните Народи севкупно, а лгично како и во цел свет треба да има топонија по некој мит ако не империја, иако логично именувањето во овој случај треба да е по она што опипливо на овие простори имало најголема земна слава а тоа е Македонското Царство логично на Македонски Полуостров ...

него Јафет, има чинам и погоре абер за Доданимците како израелско монотеистичко племе кое се населило во Македонија, но во однос Пелазгите има и друга претстава т.е. кои биле тие како предци на Македонците и нивните браќа Илирите, логично нивната сличност била хелиолатрискиот култ а нивната различност влијанијата на комшиите горе етрурците како микс меѓу латини и илири а доле македонците како микс меѓу илири и грци, логично Илири од Илиос Илија Светилина, сепак не би знаел колку и навистина е така него воа е попрво некоја пелазгиска логика како тие ко придојдени домородци се миксале тука со некои енеолитски култури за да во неолитот биднуваат Пелазги ...

тој енеолитски микс би бил нешто помеѓу Винчанско-Анзабеговската културна матрица по која Вршеле културно Мешекџии, а кои биле тие, внуци на Јафет [ https://en.wikipedia.org/wiki/Meshech" rel="nofollow - 1 ][ https://en.wikipedia.org/wiki/Japheth#Europeans" rel="nofollow - 2 ] мислам за мозаик зборевме тогај треба истиот да се склопува сестрано, само малку зорт делува како е поврзан во однос иднината и сказанијата за МАгог, а тоа чинам не е така, којзнае, мислам дека вистината е некаде посреди ако се бара конекцијата подоцн со Троја и како хелиолатрискиот култ врвел од Блискиот Исток нагоре, а можеби и обратно ако репер е сончевиот штембил од Говрлево, како не најде др.Билбија уште по некој артефакт, вака навистина збун еден Адам појќе печати и неколку Мајки, уште тоа локалните неолитски тегои од разбој кога ќе ги дозакачи чоек во мисли и ето може да ткае со насмевка на лице во однос недоносеноста на романтизмот кога едикои европејски аши си напраиле тукавазали и им ја пуштиле низ вода ела антика за да така си направат едикојси ариевски модел заради едикојси свој континуитет кој би гимхомогенизирал како би имале поцврст корен за нивната утопија за нова атлантида виа нов'светски'поредок, аирлија на паметот ако мислите дека тие ќе го направат, којзнае ако местото е иницијатор а таму тогаш се' озрачно сигурно тие елити ќе се засолнат другде и од таму ќе си тераат филмот, што велат нацистите во сАд виа Антартик, не знае Човек кој е кој така понатака затоа и не треба да се брза со заклучоци за иднината :) ко што не треба да се биде исклучив во однос минатото како што денеска дрско се наметнува западноевропската историографија, на која пак уште полошо е ако дрско и се возврати бидејќи така само на омразата простор и отвораме, тоа пример можам да го насетам кај др.РистоИ кој ако порано елокветно пушташе теории гледам фејкбук реалноста го фрлила во инајџење ... разбирливо фејкбук е настеган со ниски страсти и омраза та или едното или другото ќе те стрефат каков год табиет и да имаш, супер зорт ако и двете здрмаат одеднаш за онака на едно место да се тресеш на друго да те тресат, тоа е кога анатемаго ја однел шегата што друго него да Луѓе да си лечат комплекси или попрво амортизираат фрустрации бидејќи не сите се ригидни исклучиви закоравени во однос земните идеали, ќе беше фино да можеше некој да отвори Историски Форум каде би имало простор за вакви теории да се разглобуваат и склопуваат а така да се вади ако не обединувачка бар туристичко-агитпроповска приказна која ќе биде ет магнет за странци ако не за браќа и братучеди, Историски пак за да се стигне до поткрепени теории треба сеопшто позитивна научна историографска атмосфера која кај нас очигледно системски се заобиколува, едва едно Списание при Филозофски, и едвај едно Здружение вон факултетското Аксиос протуристичкото Хаемус, ете хералдиката и балкан им е помила така туристички конечно проевропски спин, ќе да лапаат грантчиња некаде :) нормал кога нашата држава ниту нив како меинстримери не ги есапи ...

туку земјакот РистоИ секоја чест стигнал и до позадината митолошки далеку посвесно од многу други, змејовата дупка е опасно место (тоа постаратакмига за Бригите) затоа и треба предупредување за Христијаните деа плеткање во историјата до срж на крај нема да ве озари со Духовна Слобода напротив може да ве зароби толку фино да ни аполон нема да ве спаси од питон чим забегатe кај пророчиците во дион и почнете да ги бркате нивните мистерии како би дознале кој кога во која нива орал или зошто плугот на 30-сетитот камен му запнал ...

http://archive.is/OH4MI#selection-237.59-267.33" rel="nofollow - http://www.brigien.com/TROIKA.pdf

Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 19.Февруари.2019 во 11:30

спојката на која јас алудирам е налик нзс меѓу меинстрим и алтернативна историја, обид да се посочи дека може да се гледа на нештата и центристички наместо екстремно лево или десно, обид да се надмине исклучивоста на 'меѓународната' вистина и онаа нам како на македонисти која ни изгледа логично, иако мислам дека за ова е тро закаснето бидејќи нус ефектите од такво помирување сега кога сме дерогирани како национална посебност и дополнително ќе изгледа исклучивост во очи оние интегративците иако логично сега природно би било да го браниме идентитетот на сите нивоа но погрешно би било да се гетоизира Народ на историска припадност наместо да се шири на културната, конечно бадијала сета историја да ни е во дисаги ако ние она што ни е Жива Традиција ко што е Изворната Музика Ора Занаети Рурална Самоодржливост не ги негуваме туку трчаме да се глобализираме да бидеме рапери технаџии турбофолкери ем нагмечени во бетонските џунгли, која е смислата на постоењето да не уживаме во плодовите од нашата Историја низ нашата Култура туку музејски да тилтаме во место заради некаков чалам!? таквиот пак чалам колку и да нема приграбувачки карактер туку барање заедничко минато од глобалистите ќе се доживува не како кич туку како зло во однос меинстрим историографијата, комотно би рекол 'меѓународен' историцизам бидејќи исклучивоста на ниво на мизантропски инает на западноевропската историска матрица е навистина енормен вери вери хјуџ би додал за да им е поразбирливо и на глобалистички наштиманите македонци, заради нечии фракинг меинстрим теории спремни се да вреѓаат потценуваат сеират а не ни седнале да земат да демистифицираат нечиј труд, пример трудовите на др.ПетарП и неговите трудови во однос словенското кај Пелазгите [ https://m.youtube.com/watch?v=d97g2x10sao" rel="nofollow - 1 ] илити оние на др.РистоИ ко неговата рецензија за делото на Орбини [ http://www.brigien.com/Orbini.pdf" rel="nofollow - 2 ] кои се сметаат за алтернативни теории дека Пелазгите се нашите предци од кои потоa се изнедриле племиња како античките кои без разлика на именувањата биле сродни духоносно-културно ете јас ко што велам во антика негувајќи хелиолатриски култ, за потоа во доцна антика да тераат синкретизиран паганизам заради римскиот геноцид но и налеотот на разни колонизатори, што на крај сето тоа е ресетирано со Христијанство ...

веројатно арогантноста на меинстримерите е далеку поголема него на алтернативците бидејќи претходните ги сметаат првите за квази историчари, а всушност математички ако се гледа на константите како теорија секога има простор за варијации на тема која вистина е конечна, често знам да речам не е о прашање генетска сродност меѓу сегашноста и минатото за да ние полагаме врз историјата некакво прабо, туку во прашање е географско духоносен есап, иако не би шпекулирал како е дојдено или доаѓа до тоа, дефакто како мештани од македонскиот регион по Божја Промисла преку долна и горна Македонија сме основоположници за стандардизацијата на Христијанството, пример Алексо го обединул цел познат антички свет нормирајќи го Коине јазикот како античка лингва франка по што кога Господ ни го остава Евангелието на Љубовта токму истото се шири стабилно и брзо заради коинето, потоа Свети Константин го признава Христијанството за државна религија во Византија, а Свети Јустинијан расчистува со ересите и го утврдува, за на крај Свети Кирил и Методиј да го прошират низ цел познат источен свет преку продолжување на идејата на Свети Јустинијан да направи од Јустинијана Прима трет Христијански центар во европа односно Светите Рамноапостолни Браќа да стандардизираат трет службен христијански јазик, прашање е само колку истиот е само доцноантичка преработка на античкиот народен јазик од овие простори или пак е навистина нов изум, чинам попрво иновација која за основа го има и локалното наречје и локалната традиција некој ќе рече потпрена на коине (т.н. старогрчки) но и коинето е потпрен на феникиското писмо та кој знае со точност дали и во која форма тоа писмо од кого се не било модификувано како феникиско за да некаде се стандардизира побрзо или поспоро, логично оние кои биле поблиску до феникијците ќе рече некој тие и побрзале, точно, но ако таму по мире им стигале новитети туку тоа одело по копно, како да се објасни појавата на словенски абери кај филистејците поинаку што е посочено неколку постови погоре во нишкава ...

да оставам на оние кои се филолози и палеолингвисти да истражуваат, дебатираат, спорат, каде кој како терал, НО го прават ли тие тоа некаде, туку лежи еден голем зајак кој една меинстрим гламја го има лапнато во уста! тие прво и како меинстримери засебно или пак алтернативци засебно значи велам како научна фела ко што посочувам погоре доктори кои имаат историски трудови зад себе, ко такви не наоѓаат за сходно да вкрстат некаде континуирано дебата, логично на Историски еФоруми со ограничен пристап само за академски ревнители, пример јас таков не сум, каде прво во својот круг ќе си избистрат вода, потоа ќе пробаат таа да ја бистрат со други меинстримери и алтернативци за да се стекне што поголема научна критична маса за она што би требало да се бара потем така за полуостровско историско нзс, а на крај да се најде бар разбирање дека историјата може да се толкува на различни начини бидејќи сликата не е потполна од повеќе аспекти, еве денес ние како сервомакедонски граѓани политички сми сме го делитимирале заради икс причини својот национален идентитет дури грците беа и поисклучиви барајќи воопшто да немаме македонски предзнак, тоа не значи дека македонците исчезнале, така и за ПЕЛАзгите не значи ако се јавиле нови кланови кои здружени етнички станале препознатливи како македонци тракијци илири, тие може ако биле претходно браќа подоцна станале братучеди, но дефинитивно заеднички им бил хелиолатрискиот култ, како што подоцна им е Христијанството, некој ќе забележи хелиолатриски континуитет, но за би рекол не како духоносна нишка, освен како печат за географско-етнолошка припадност во Македонија кој зографите со македонско словенско потекло го оставале орнаментално во Иконите,   после се' зар денес така исчезнале Пелазгите и сите нивни потомци, хм не, посекако не исчезнале бар во Македонија и в неа Пелагонија, а дури тука се доселиле и ескими утре духоносно ќе станат Православни Христијани од спунт како што хелиолатриското им било предавано на сите кои придоаѓале претходно, а како го разбирале во минатото сончевиот идеал нашите прапредци, просто Светлина, заради што и полесно го прифаќаат Христијанството дури и жеднееле за него ако репер е видението на Светиот Апостол Павле и повикот од македонецот да дојде да ги Покрсти, зар не е поучна така Христовата парабола дека Кој оди по Светлината не оди по темнина, иако онаа Светлина по која чезнеел нашите прапредци се Исполнува дури со Христанидејќи Господ Исус Христос им се објавува на луѓето како Вистинската Светлина на Животот која претходно не ја познавале туку само насетувале и си ја претставувале најлогично преку Сонцето како за нив видлив извор на Живот така стандардизиран како хелиолатриски култ, иако истиот посекако бидејќи бил потпрен на разни пагански синкретизми дури имал најоптимистички агенди сепак е паганизам, особено доколку свој зачеток има кај фараоните кои го живееле астрално здраво, иако дефакто хелиолатрискиот култ само во еден период е востоличен во Египет како главен и основен т.е. пагански монотеизам ако така може да се каже [ https://en.wikipedia.org/wiki/Amenhotep_IV" rel="nofollow - 1 ] се' останато им било во најдобар случај дуализам но претежно дрмало многубоштво, така Сонцето некој го украл и го сторил ѕвезда деница која во среден век пак е неопагански синкретизиран култ кај масоните кои ја тераат луциферијански анатема на ним, за нив низ таквиот антихристијански енлајтмент фазон падната ѕвезда деница (таа односно тој некогаш како архангел светлоносец кој е отпаднат и отфрлен од Божјата Вистина) денес така месоните го користат сонцето буквално како симболика за анатемаго, затоа треба и внимание како Христијани да не наседнеме на нивни спинови во однос Македонија дека еден исти аршин е нивната ѕвезда деница со Македонското Сонце, бар да не не' повлечат така за рака кон отпадништво во Христвата Вера, иако голем е просторот дека и навистина има слична нишка во однос в какво непознание за Вистината живееле во паганизмот Пелазгите и какви се не култови си терале бидејќи дефакто аполон ет пагански абер, за што веќе имам потспомнато на форумов [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9786&PID=3127702#3127702" rel="nofollow - 1 ] изнедрен од синкретизирање разни митологии, a http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=1886&PID=3127783#3127783" rel="nofollow - зависно кој како милувал што оклутистичко-езотерички и денес се користи [6 - [6 - [7 - просто лично на локалниот хелиолатриски култ тука на овој полуостров гледам само како на заедничка бронзeна и античка нишка за полуостровските племиња кои потоа се будат од незнаење низ Христијанството и почнуваат да Растат и Живеат во Вистината, затоа и проблем е исклучивоста кај историчарите бидејќи така ригидни билдаат квази хелиолатриски култ кој станува перфидно испикан под кожа на Луѓе а пополека забораваат и на Христијанството да го живејат во Полнота Светотаински како и би допреле до Вистината, стануваат во се' национално профани наместо да се пред се' сакрално Православни, уште побетер кога двете нешта се мешаат до степен да на античките македонци се гледа како Православни, хм зар Лидија Македонска не е :) ова последнава досетка колку да се потсетам зошто фејкбук е жива кал за каква и да е конструктивна дебата каде модерацијата е препуштена на случаен кодекс на однесување на домакинот на страна што не члатои никаква архивираност, хе сетне оние кои се научно наштимани мора да си вадат преписките во пдф дневници за да посачат каде што како затерало, пример тоа ФБ гачките на др.РистоИ [ http://www.brigien.com/napisi.pdf" rel="nofollow - 1 ] интересно е како на овој земјак биднал волку дрзок дали е тоа заради фејкбук, посекако намножено, а за разлика од др.Ташко Белчев или пак др. Петар Поповски на др.РистоИ елоквенцијата му испарила што пак не остава простор за дебата туку за мајкамп табиетлук, но не се работи дали е некој ваков или онаков, кога е некаде на гости или ќе се однесува како што доликува или парталите в раце и гит, затоа неопходни се еФоруми каде аргументите ќе пуштаат вода - а не емоциите или пак сеирот ќе фрлаат прашина, иако пак ќе има калосани моменти, но сепак затоа е неопходен Оштроумен Модератор за да дискусијата ја држим во нормала како еден таков научен еФорум било тој меинстримерски или пак алтернативен нема да забегува со дрскост ако не потпросечност а за како јавни еФорјми генерираат критична мисла која ќе изнедрува одржливи теории, јасно на почеток тоа би било каша од категории бидејќ сега постои голем вакум на ова поле вака, а би било пожелно Лингвистиката да си има свој алтернативен освен меинстримерски научен еФорум, археологијата исто, етнологијата и митологија посекако треба да се обработуваат од оние кои си се посветени на таа област, за Историчарите да можат така прочистените теории да ги вклопуваат во една одржлива алтернативна теорија во однос меинстрим исклучивоста, хм, дека до ова на ваков начин по општи еФоруми или фејкбук социјалки ќе се стигне тоа тнка работа, како очекувате да се излезе на светски историски семинари и конференции ако на сета меинстрим центрифугалност одговарате индивидуалистички, нормално сетне и локалните меинстримери ќе ви се чудат на акалот, а онуе со потпросечен порив за различност јасно дрско ќе истапуваат со сеир, иако имаат право кога занесот по националното се меша со етничкото за така да префрли кон антропогеното за да во сета та каша и јас би рекол зошто да не нека сеират дека станува збор за македоноиди кои ден денес постојат, мислам што сме дробеле тоа и ќе сркаме, локал патриотска каша од која ко што гледаме никој озбилно не е ниту наскркан а не пак најаден, што ако беше случај онаков ерга-омнес дил не поминува ни плд маса а не пак на ачик, дури си мислам дека намерно е турната натаму удбашка инерција за да се релативизира час поскоро националното како сувишно демек ете забегавме, а всушност она нашето национално како такво е новокомпониран романтичарски концепт кој го закачил светот според евроатлански масонски маштаб, кој сега е само надграден во неговата инерција кон граѓанска глобализација [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2617&PID=3141290#3141290" rel="nofollow - 1 ] но сето ова истерано волку дрско ергаомнично како силување на свеста на македонците дека треба да се експериментални глувци сред нечии агенди, така не е прифатливо ни од империјалистички аспект а со спуштен гард а не пак од 'демократски', со кој памет само се радуваат зајковци на силувана отанизација, со кој памет веруваат дека сосила убаина бидува и дека така мед&млеко ќе потечело, нивните сопартиски предци го секуларизираа Црковното а овке пак го ресетираа националното, што ви останува уште од идеали, духоносните ви се на шкрги а земните ви се културна фатаморгана бидејќи и за неа титоистите се погрижели да бидне музејски архивирана гетоизирајќи ги македонците урбано како полесно би ги контролирале, зар е возможно Изворноста да преживее ако е отргната од своето природно место Селото!? сега само чекајте ден кога ќе се слеете во глобалистичката каша на евроатлнските детерминисти, кои си направија од Изворот на Источната (европска) Империја апун кој треба да е дури и урнек за останатите колку целосна асимилација не боли за и останатите да се оК*ражат на национално ресетирање за да час поскоро си постават картите за нов'светски'поредок откако и еу се федерализира а потоа си мерџџат табиетите сЕд и сАд за да стигнат до тоа нивно возобновено римско царство однос незнам веќе кој рајх, и самите незнаат бидејќи и самите забегуваат митолошки по ариевскиот концепт за бркање некаква идоевропска аријанска фатаморгана потпрена на атлантидска митологија [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27882&PID=3127442&title=nwo#3127442" rel="nofollow - 1 ] навистина треба да си тенеќе технократ за да ова не ти е јасно, за жал материјализмот мнозина заслепил до бунило да спремни се ете насилно свој Народ да сотрат на хартија историски, одете објаснувајте им на своите поколенија како до тоа дошло при мирнодобски услови а заради нечија изботираност, просто флексибилноста на зајковци ниту Банко не ја поздрави експретседнички кога не и ошол на локалната отанизирачка свеченост, иако инерцијата е топтан повеќе децениски негова, бар оставија до тој момент фасадата на груевци од цека а да се знае дека топтан ле и левица и десница технократски слепи да освен милитаризирање како евроатлански робови ништо друго не знаеле на поарно да извадат како дилери на корупција и недоносеност за својот Народ, а што е последица на немање ачик табиет туку тајно-спинерски, во последниот случај 100% лажно клетварски, бреј зар мислат дека тоа ќе се заборави, ноу ноу мај сервомаусдонци ќе остане до крајот на светот како најдрзок елитистички начин на спинување демократија, но зар ова не е доказ дека чим аморалноста отворено се истура на сите нивоа па и политички дека живееме во последните времиња, не чекајте да чукне часот за фајронт, туку тоа нека ви е поука дека треба да се свртите поусрдно на Духовно Спасение што би требало да е постојана волја, но знаејќи дека искушенијата само ќе се намножуваат треба и особена претпазливост да се сочува Мирот но и Правдата, но каде е балансот како би сапсиле Душа, оа е референдум и тоа бипметриски за да што помалку се деК*ражат елитите за фалц фикшн сценарија, а доколку Народ беше отворено предочен со предностите и маните на одреден дил тој и самиот ќе подржеше промена на име, но расчистување со АСНОМ хм тоа и сам да го посакуваше ќе требаше некој да излезе пена да му фати устата убедувајќи го дека тоа е погрешно во услови кога сме опкружени со супер националистички затегнати држави, просто моралот за Одрбана вака е ресетиран до ниво на апатија која единствено од аспект на инстуционална одржливост би генерирала штит т.е. браник, но што ако гргне цунами, зар тој штит е доволен!? но што е тука е сега треба само да се надеваме дека недоносениот дил ќемне внесе во еу како час поскоро се ресетираат сите ризици кои вирејат по балканиве а ни претат нас како Држава, само да не рокне еу до тогаш онакава каква ја познаваме, сетне каде со ваков ергаомничен памет, можеби во балканска федерација којзнае, Слава Богу за се' бидејќи секогаш има излезе доколку и навистина се бара ...

    


Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 05.Март.2019 во 20:03

скоро гостување во МНШ имал Др.Петар Поповски, интересно за пратење, но би рекол тешко за варење, особено во однос меинстрим историографијата и како истата би излегла на евентуален мегдан апропо наведените информации, за чија евроатланска матрица под видеото постирам едно видување на српски палеолингвист од крајот на минатиот век, кој јасно ја посочува гачката дека бесцелно е да дебатираат меинстримри и алтернативци, просто бидејќи на првите не им е комфорно да жонглираат со теории кои не се парафирани во вашингТон или бришел, конформисти кои не толку заради исклучивост туку попрво полтронство кон западот и кило сол ќе изедат ама нема а змат да анализираат нечиј труд, нели треба агитпроп да бркаат по телевизија небаре Историјата не била никогаш спинува или пак е комплетно докажана како меинстримерска, што пак дополнително кажува на потребата за засебни научни еФоруми за алтернативните историчари и археолози, а како би смогнале сили да извадат контра теории на поатојните наметнати како конечни меинстримерски ...

инаку од овие бери на Др.ПетарП би рекол дека Вистината никогаш нема да се дознае без да има континуирана дебата, а пример во која јас би дофрлил дека Василиј му ослепил војската на Самоил заради прдавство т.е. вртење кон Ватикан а што била тогашна соодветна казна [ https://en.wikipedia.org/wiki/Political_mutilation_in_Byzantine_culture#History" rel="nofollow - 1 ] ете до вчера ова беше мој официјален став, но може и навиатина станувало збор за поинаква гачка, не заради Ватикан туку заради ангажирањето иноверни војници тоа да било казна, иако пологично на прва е предавството на Охрид под власт на Ватикан ... има и други абери за кои имам своја интерпретација, но Др. е истражувач а јас набљудувач, па би рекол се' што има истакнато во интервјуво би требало и да го аргументира, особено фалсификатот за самоиловата плоча во Битола, што лено може да се провери денес лабараториски, но би посочил дека поголема збун гачка е етаблирањето на аријанизмот како релеватна теорија, која лично сметам дека е фатаморгана т.е. начинот на кој истата е етаблирана и форсирана како фалц атлански идеал, имате на крајот од следната фуснот абер како дошло до него [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=1886&KW=%EC%E0%EA%F1+%EC%F3%EB%E5%F0&PID=3127783#3127783" rel="nofollow - 1 ]   се на се, треба дебата и отвореност за разни теории, но треба и разбирање дека за Словенство само руските научници можат да излезат во пресрет, та алтернативците прво мораат да излезат од плакар и да почнат да дебатираат јавно како научна фела, за и народ дамима увид во нивните истражувања тековно а не само постфестум преку изданија на те ко кај србите Институт, сепак и Народ може референдумски да им наметне на удбалитичарите и меинстрим-историографите што е Вистина за него, јасно доколку како алтернативна е издржана, а што само низ научни симпозиуми не се брка, дајте да се' на ачик, вклучително и вкрстени копја меѓу меинстримерите и алтернативците, за што посекако нема да помогне национален чалам туку треба дреден наднационален, кој нема да има ни етничко-словенски призвук туку попрво регионален а за што добра основа е бркање ко за почеток пелазгиско нзс нели за да не бидеме обвинети дека сакаме да направиме нова Источна Империја која логично би била врзана за Ррусија од спунт ...

инаку РадивојеП го цитира и РистоИ-brigien од нашите алтернативци, а има за тоа време интересни ракописи како српски палеолингвист со кои винчанското писмо се спојува со тукашното вршничко-анзамбеговско неолитско писмо [ https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&ei=v-19XLnyF4P1kwXz8q_oAQ&q=%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%9B1992&oq=%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%9B1992&gs_l=psy-ab.3...144785.154785..155137...0.0..0.268.3499.0j9j8......0....1..gws-wiz.......33i160.L-REVgMD82U" rel="nofollow - 1 ][ https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&ei=ZcJ-XI36OO_zqwGozYX4DQ&q=%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%9B+%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3+%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0&oq=%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%9B+%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3+%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0&gs_l=psy-ab.3...7798.9182..9792...0.0..0.241.459.2-2......0....1..gws-wiz.qwP6wQGWxGA" rel="nofollow - 2 ][ https://www.slideshare.net/MECAYU/radivoje-peipredavanjaizapisi" rel="nofollow - 3 ][ https://www.slideshare.net/MECAYU/radivoje-pesicoptuzujemcutanje" rel="nofollow - 4 ][ http://ivoandric.no/biblioteka/Istorija/Radivoje%20Pesic%20-%20Vincansko%20pismo.pdf" rel="nofollow - 5 ][ http://archive.is/nuuET" rel="nofollow - 5 ] ме интересира знае ли некој какво мислење имал Милош Билбија (говрлевски) за винчаница и печатите од Говрлево, сите го знаеме дешифрирањето на ВасилИ т.е. С'л с Бог см, но колку имаат сличност меѓусебно сите пронајдени балкански неолитски записи!? зш имате супер компјутер во Неоком, зар не можете да извадите програма која ќе бара сличности ако не дешифрирачки алгоритми, кој век живеете!?

Цитирај РЕНЕСАНСА СЛОВЕНСКОГ ДУХА ... Свети простори - света прошлост

До пре десетак rодина професор др Радивоје Пешић у нашој средиии био је познат по бројним књигама поезије и неким стyдијама из области књижевиости. У издавачком предузећу "Космос" радио је као Уредиик. 36or одређених издавачких подухвата Р. Пешић је дошао у отворен сукоб са делом наших културних радника. Разочаран таквим односима професор Пешић се nреселио у Италију где наставља са радом на Институту за оријенталне стyдиje. Међутим, поред књижевног рада Р. Пеиtић се бави и истраживањем наше палеолитске прошлости. Такозе је пажњу домачих читалаца узнемирио када је представљао најстарији словеки рукопис "Велесову књиrу", али су хвале вредна његова тумачења винчанског писма и винчанске културе. Своја научна сазнања из те области Радивоје Пешић је 1985 године објавио у Великој итаљанској савременој енциклопедији (Euroannales-Dugan int Milano).
Објављивање неких резултата са палеолитског локалитета Јованица (село Љутовница крај Г. Милановца) био је повод да група угледних београдских интелектуалаца осуди рад г. Пешића као некомпетентно мешање у науку. То је био разлог да проф. Пешић замолимо за разговор о прошлости али и 6yдyћнoсти словенског света.

СТУДЕНТ: Господине Пешићу, Ваш научни рад јасно показује да сваки научни резултат, ради ваљане научне закономерности, подлеже преиспитивању. Ваша сазнања пружају нам могучности да на један друкчији начин сагледамо прошлост словенске цивилизације. Како оцењујете данашни положај словенског света, узимајучи у обэир тешке истoријске околности у којима су се, често и својом кривицом, нашли словенски народи?
Словенство, и ми у њему, пролази кроз веома тешку фазу свог развоја нарочито у последњих неколико година. Тих неколико година представљају уствари пресудни тренутак од кога зависи како словенска цивлизација уопште опстати. Реакција мрачног пројекта уништења словенске цивилизације траје већ дуго са променљивим успехом, али се чини да је овом приликом достигла свој врхунац. Разарање почело најпре изнутра, обухвативши све структуре и институције, па је постепено то порицање захватило и нашу најдубљу прошлост наметнувши нам на тај начин тешко очајање и духовно безнаће.
Да би се до тог стања дошло било би је потребно придобити велики број словенских изрода. Лишени сваке моралне компоненте они су прихватили улогу реализатора тих пројеката, па су из корена уништавали идентитет народа из кога су и поникли.

СТУДЕНТ: Мислите да се против словенског света води једна перфидна политичка игра која и није ништа друro него завера против наших најважнијих вредности?
- Управо тако. Завера англосаксонске коалиције против словенске цивилизације вуче своје корене из дубоке прошлости, али је она данас разголићена као никад раније. На сваком кораку нашег окружења њене слуге су препознатљиве по својој методологији деградирања свих достигнућа словенског духа. Ти приврженици понизности и страха, освојивши кључне позиције у свим институцијама друштвеног, културног, просветног и научног живота успели су да наметну такав духовни стерилитет кондиционирање ума да је тешко супротставити им се без последица. Заштићени плаштом официјалности и звучним титулама које су стекли као "политички подобни" они и даље у име некакве нове демократије прљаво обмањују народ указујући му на тобожње излазе из тешке ситуације у коју су га баш они увели са намером да га ту и оставе како би испунили завет својим господарима.

СТУДЕНТ: Професоре Пешићу, дали то Ваше казивање значи да слoвенска историографија ХХ века није адекватно обрадила место Словена у развоју европске цивилизације?
- Словенска историографија ХIХ века покушanа је да расветли многе странице историје словенске цивилизације. Међутим, историографија ХХ века је категорички одбацила та истраживања као непоуздана. То значи да је историографија ХХ века прихватила мишљење тзв. нордијске историјске школе - која је конструисала прошлост европске цивилизације указујуhи преимуhство у свему нордијским племенима и народима. У тој конструисаној историји Сливени нису заузимали ни секундарно место у развоју европске цивилизације. Тако фалсификована историја, мећутим, била је наметнута Словенима као једина њихова историја и судбина Са том фактички лажном историјом манипулишy данас протагонисти имагинарног "новог светског поретка". Ропска послушност њиковик овдашњик слугу не посустаје, па тај организовани и мрачни поход на истину доводи до најновијих страдања словенских народа, а посебно нас у њима.


СТУДЕНТ: Зар је могуће да наша наука не може да смогне стваралачке снаге да на што тачнији начин објасни нашу духовну историју и помогне тако свима нама да потпуније разумемо наш историјски идентитет'.'
- То је врло тешко постићи. С једне стране ми имамо фалсификаторе и протагонисте тих фалсификата, а с друге стране имамо гомилу стручно јалових људи који својим запањујућим незнањем покушавају да унесу пометњу у токове научног разумевања прошлости, негирајући све чега се дохвате. Служећи се политичким смицaлицама многи носиоци научних компетенција код нас спутавају и даље сваку нову научну мисао, сваки нов корак који нас приближава истини и разумевању нашег правог идентитета. Они су створили неподношљиву стваралачку климу која је прогнaла много надареног света ван земље. Такве носиоце културе и науке, који су на кључним местима у друштву, требало би прогнати са тих њихових позиција да би се прави умови вратили свом огњишту. Ако бисмо желели да имамо науку и културу. И данас су познате многе личности из тог света који своја незнања и недаровитост бране преко медијских институција уценама, претњама, петицијама као у време циркуларних писама идеолошких комисија, злоупотребљавајући институције које су својевремено узурпирали својом политичком оданошhу режиму. Штете које наносе те rарнитуре моћника су непроцењиве за нашу науку и културу. Они је тако брукају у свету да је то тешко спрати у догледно време.

СТУДЕНТ: Шта онда препоручујете младим људима који ћe се бавити судбином свог народа?
- Младим герацијама је нужно поклонити свако поверење и препоручити им да не следе пример својих учитеља. То је трагично, aли то ј судбина наших младик нараштаја у области не само културе и науке него и у свим подручјима живота Изоловани од својих конзервативних учитеља, само млади нараштаји могу донети нову стваралачку климу. Они су то својим радом ван граница наше земље на најбољи начи потврдили.

СТУДЕНТ: Није ли захтев за афирмацијом тзв. нове историјске школе?
Нова историјска кола код нас настала је управо ка насушна потреба нашег опстанка. Управо тако: нашег опстанка! Догматска школа у науци, посебно у сториографији, за последњих дедесет година. довела је до катастофалних последица у науци. Самоптерећена идеолошким и политичким захтевима тренутка та школа је преузимала улогу супериорног арбитра у тумачењу историјских истина, служећи искључиво владајућој идеологији а не науци. Нова историска школа је у потпуности и дефинитивно одбацила такву науку и посветила се слободном истраживању и интерпретацији нових историјских извора, осмишљавају своју оријентацију трансисторијски и заснивајући је строго научној законитости.

СТУДЕНТ: Ваша истражнвања, као и рад Ваших колега довели су до оснивања једиог институга који се бзви историјом словеиске цивилизације на један посве нов начин. Реците нам нешто о раду тог института?
- Резултати те нове историјске школе били су презентовани на неколико научних скупова у нашој земљи као и кроз индивидуални рад појединих приврженика ове школе. Ти резултати су побудили велико интересовање у ширим круговима код нас, али и у научним круговима у свету. Све то потврђују позиви многобројних универзитета из света који би хтели да са нама успоставе сарадњу. Из свега тога конституисао се Словенски институт чија су седишта у Прохору Пчињеском, Београду и Новом Саду. Овај институт ради на реализацији великог пројекта историје словенске цивилизације од пред 5 хиљада година пре Христа па до данашњих дана.

СТУДЕНТ: Једна екипа стручњака овог института открила је врло важне предмете на локалитету Јовавица, који дају могућност једног дубљег сагледавања наше палеолитске историје. О чему се ту ради?
- Археолошка екипа Словенског института је прошле године започела са истраживањем палеолитског локалитета Јованица код Горњег Милановца. Та истраживања су била настављена ове године и том приликом се дошло до веома значајних откриhа за период палеолита код нас и у Европи. Арте-факта нађена на овом локалитету представљају веома богат археолошки материјал који је својом морфологијом аналоган археолошком материјалу који припада Ашелској етапи пanеолита, а хронологија ове етапе протеже се од 700 хиљада до 160 хиљада година

СТУДЕНТ: Господине Пешићу, колико је све то научно поуздано и да ли се смеју тако брзо прихватити нове историјске тезе као начне?
- Која ћe нам све изненазђења донети локалитет Јованица неизвесно је док се не обаве све нужне експертизе прикупљеног инвентара. У овом тренутку је извесно да имамо 4 примерка лунарног кanендара, да имамо вишепримерака са урезаним графизмима као и примерке који говоре и једној виду уметности палеолитског човека. Научна саопштења ових истраживању биђе објављена у посебној публицији, а материјал ђe бити на располагању код одговарајуhих инситуција тако да се тек након тога може говоритио томе колико су наша истраживања поуздана и какав се све значај може придати локaлитету Јованица.

СТУДЕНТ: Опростите, али велика се прашина подигла када је, скоро, група професора, реаговала на ваш рад.Шта се заправо крије иза тог њиховог чина?
- Циркуларно писмо седам београдских професора, не сматрам научним веђ политичким документом, па се сто и не могу се упустити у полемику. Тз седмочлана група нити је видела локалитет нити је видела прикушљени материјал са тог локалитета, а камоли да је читала научна саопштења о Јованици, па је ипак донела један супериорни суд томе препоручивши информативним куђама да прекину са писањемо овом палеолитском назалишту. Јадно. Мислио сам да је време идеолошких комисија прошлост.
Злоупотребили су и углед институција за које раде, али то је њихов проблем. У сваком случају с тим инцидентом та седмочлана група је саму себе згазила.

СТУДЕНТ: Xoћe ли скоро та истраживања бити эавршена и ко је све укључен у процес?
- Многе научне институције и многи самостални истраживачи укључени су у рад на локaлитету Јованица. Постоји велико интересовање и страних научника да узму учешhа у даљим истраживањима овог палеолитсског локалитета. Упркос неким нашим понашањима, упркос блокада ћe ускоро дожи до нових систематских истраживања овог локалитета. И не само то. Надам седа ће истраживања бити приведена крају и да ћемо након тога организовати изложбу материјала која је резултат прву фазе истражаживања. Тим поводом биће одржан и научни скуп на коме ће бити поднета научна саопштења из свих дисциплина које су се у овом мећувремену бавиле са Јованицом.

СТУДЕНТ: Господине Пешићу, са колико иностраних институција сараћује словенски институт?
- Врата Словенског института су отворена за све заинтересоване стручњаке који се баве истражива-њем словенске цивилизације. У последње време то интересовање је порасло и код нас и у свету. Словенски институт веh сарађује са преко осамдесет универзитета и института код нас и у свету. Рад нашег института наишао је на веома озбиљан пријем код многих домаhих и иностраних научника. Институт, међутим, жели да укаже поверење млађим научним нараштајима и на томе радимо са пуно пажње.

СТУДЕНТ: Научна јавност не, али део медијске јавиости пропратио је веома благонаклоно и наше откриће, да се тако метафорички изразим, Велесове књиге. Зашто је ова словенска историја на дубовим дашчицама важна и о којем периоду словенске историје она сведочи?
- Прошле године на Петроградском универзитету отворена је специјanна катедра за изучавање Велесове књиге којом између остaлих руководи и професор Цибулкин. У Шведској се објављује превод Велесове књиге у часопису "Факт" са коментарима В. Штепе. Приштинска и Београдска телевизија посветили су посебне емисије Велесовој књизи, а ових дана је у Београду штампан и један постер са универзалним словенским грбом који је направљен ка основу текстова Велесове књиге. Све ово показује да јe присутно огромно интересовање за овај словенски рукопис за који знамо да даје преглед словенске историје 630 год. пре Христа до друге половине IX века наше ере.

Велесова књига осветљава 16 векова словенске историјЈе која нам је била до данас непозната. То није историја у буквалном смислу али нам она хронолошки открива непознате стране живота словенских племена на веома широким пространствима дакашње Европе. С обзиром на то да су досадашњи истраживачи радили на декодирању само целовитих текстова, испоставило се да извесне таблице нису ни данас уопште декодиране. Реч је о тзв. Готским таблицама, а управо се у њима помињу многа словенска племена која представљају словенску заједницу. Међу њима су и Готи, Венети, Анти, Хрвати, Срби и други које писац Велесове књиге сматра једнородним Словенима.


СТУДЕНТ: Познато нам je Ваше ангажовање код истраживања тог словенског рукописа. Када ћете објавити Ваш превод Изенпекових дашчицама - како их још називају''
- Те таблице ћe се први пут појавити код нас у мом преводу у издавању које је посвећено Велесовој књизи, па ћe тако наша наука и наша читалачка публика имати могућност да се непосредно упзэна са значајнијим тексттовима Велесове књиге. Ово издање се спрема и појавиће се почетком следеће године.

СТУДЕНТ:Господине Пешићу, уз захвалност што сте пристали да говорите за Студент, питали би смо вас намкрају овог занимљивог разговора још нешто: какву будућност предвићате словенској цивилизацији?
- Досадашња истраживања су показала да је словенска цивилизација пролазила мукотрпно кроз своју историју. Много је словенске крви проливе у име слободе и достојанства словенског света, много је бола и патње акумулирано у словенској души,али је законитост да управо из патње произлази просветлење. То нас уверева да, хтео то неко или не, да у најскорије време можемо очекивати ренесансу словенске цивилизације. Ово и Европа и Америка морају имати на уму приликом даљег завођења свог тзв. новог поретка.


СТУДЕНТ / 4. ОКТОБАР 1992 / БРОЈ 7-8


Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 05.Март.2019 во 23:34

четири поста погоре го спомнувам моментот Ил и Ел (или кај арабите Ал) како суфикс за светлина, при што сметам дека Елините се исто што и Илирите, но за што морам да доелаборирам а во однос тврдењето на Др. ПетарП дека етикетата хелени ет измислица, со што нема да се сложам, а еве го аргументот, колку што можам да најдам https://books.google.mk/books?id=BXcDTe9_KvUC&pg=PA55&lpg=PA55&dq=hellens+herodotus&source=bl&ots=QTYo_KjQOF&sig=ACfU3U3e3bzclrL5R7D64tjCSLvB3WixrA&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwj5leuQg-zgAhUBp4sKHTs0CSkQ6AEwA3oECBUQAQ#v=onepage&q=hellens%20herodotus&f=false" rel="nofollow - Херодот ги набројува како Елини едикои северни племиња од егејот, но може има и некоја претходна напомена за која незнам, нејсе, да видиме која ет етимологијата на виктионари, еве има извадок од речникот Etymological Dictionary of Greek (Leiden Indo-European Etymological Dictionary Series од каде е поместена теорија што означува зборот ... Μost probably a derivation of Ἑλλοί (Helloí) or Σελλοί (Selloí), the greek inhabitants of the area around the sanctuary of Dodona (Δωδώνη (Dōdṓnē)), itself of Pre-Greek origin. [ http://archive.is/1wdv4#selection-335.0-335.9" rel="nofollow - 1 ] речникот го закачиле блгарчета на нет но таа страна ја потскриле, ко што е потскриена и онаа за Пелазги, но оставена е онаа за Пела која исто вели авторот во речникот тоа е предгрчки термин кој значи Камен односно каменито место, а по логика на нешта Пелазгите така би биле Планински Луѓе иако немора да значи но токму Пела како Пелагонија ни е нашата најголема нишка со Пелазгите чие име не е случајно ... интересно а во контекст теоријата на Др. Ташко Белчев дека 80% од коине јазикот има етимологија во македонскиот-словенски јазик а не новогрчкиот наидов во речникот на терминот Пиле кој означува див гулаб (срчнете wild pigeon) т.е. уште едно именување за Гулаб освен Перистерион т.е. кај нас зачуваниот топоним Пелистер ...

https://web.archive.org/web/20190305215923/http://www.bulgari-istoria-2010.com/Rechnici/Etymolog_Greek.pdf" rel="nofollow - https://web.archive.org/web/20190305215923/http://www.bulgari-istoria-2010.com/Rechnici/Etymolog_Greek.pdf

инаку налетав на чудна конотација како ја преведувале од Коине Библијата и името Китим/ци кој се поклопува преносно со оние новоткриените словенски писма кај филистејците предочени погоре, што отвора дума зошто и кој така преведувал ... интересна и прецизна дебата таму во секој случај ...

Цитирај -Ancient Jewish sources have no uniform definition of "Chittim." That is why in different places in the bible, scholars translate it into, "Philistine," "Greek," or even "Roman," i.e., in the Book of Daniel. [ https://anthrogenica.com/showthread.php?4471-Ancient-DNA-confirms-Estruscans-were-Southern-European&s=9779c106154d2730ce715f25a5bebeb7&p=87592&viewfull=1#post87592" rel="nofollow - 1 ][ http://archive.is/Z0Aai#selection-2949.1-2949.208" rel="nofollow - 1 ][ https://web.archive.org/web/20190305221216/https://anthrogenica.com/showthread.php?4471-Ancient-DNA-confirms-Estruscans-were-Southern-European&s=9779c106154d2730ce715f25a5bebeb7&p=87592&viewfull=1" rel="nofollow - 1 ]

туку еве и прилози плус кои говорат за Филистејците како Пелазги, а за што ете прасловенското писмо треба да е заедничка нишка, официјално и како артефакт т.е. ашкелонските табли спомнати погоре во пост 3 најдени во Израел, абер кој и ја потврдува оваа теорија [ https://books.google.mk/books?id=fuczEUuOt6UC&pg=PA324&lpg=PA324&dq=pelasgian+philistines&source=bl&ots=NJVZxwL3hF&sig=ACfU3U2FvRsNU3lFZ2Q_ZE3rwX7NsEs4rA&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwilrPT_g-zgAhXMAxAIHbgTDIcQ6AEwGHoECCMQAQ#v=onepage&q=pelasgian%20philistines&f=false" rel="nofollow - 1 ][ http://www.biblemysteries.com/lectures/philistines.htm" rel="nofollow - 2 ][ https://pursiful.com/2008/05/20/a-revised-tentative-philistine-timeline/" rel="nofollow - 3 ]
Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 06.Март.2019 во 22:03

друга работа од повпечатливите во гостувањето на Др.ПетарП во МНШ со која нема да се согласам е дека БУугари не постојат, мислам Др.Пета може исто во однос и на елините и на бугарите алудира дека тоа никогаш не биле етноними за население кое денес ги познаваме како грци и бугари, но сепак звучи како негирање на историските абери за елини и вулгари, за вториве односно како ромеите гледале на Словените но и сите останати, слично ко грците претходно гледале на негрците како барбари т.е. варвари, и порано имав потспомнато на маклезет за етимологијата а еве нека оди абер и тука како би посочил дека инаетење со бугарите е бадијала бидејќи нивниот новокомпониран идентитет ако вака им го дрмаме на прва тоа нема да ги освести како македонци туку само дополнително ќе ги закопува во нивните новокомпонирани ровови, но мораме и моќеме да извадиме наша теорија која бар нас ќе не смири како тоа тие не доживуваат за бугари или пак нашите дејци се сплеткувале во минатото да се наречат така бидејќи знаеле култоролшки дека припашаат на ист словенски субстратум, а за ова особена потврса е и препознавањето на грците во однос не само македонците туку и србите како бугари што го подвлекуваат неколку српски географи меѓу кои и највидниот минатовековен Цвијиќ ...

е сега за вулгари аберот [ http://archive.is/cHOZy#selection-979.0-979.162" rel="nofollow - 1 ][ http://archive.is/XIlsD#selection-361.9-373.22" rel="nofollow - 2 ][ http://archive.fo/wqTTS" rel="nofollow - 3 ] та од третава фуснота би извлекол заклучок дека конструкцијата за разнебитување на македонците продолжува не само во среден век [ http://archive.is/LqnqN" rel="nofollow - 4 ] туку и денес за да случајно и не се најде и малку простор за нивно освестување и обединување како македонци албанци бугари и срби како во добар дел еднородни, но што бидејќи како постојна реалност Македонија им е вишок та не гледам зошто да не се сплотуваат истите виа поархаична заедничка нишка како Пелазги ...

што е до Историјата секогаш мора да имате осет што е теза како препоставка, а што теорија како поткрепена претпоставка [ http://archive.fo/lFNfu" rel="nofollow - 1 ] илити закон како неоспорена фактографска согласност меѓу интерпретациите, барањето етничко нзс вака земено како Пелазги би значело теорија не и неоспорен факт, а за цел би имало Мир или пак сложност заради Слога, без таква спона мирот секогаш ќе биде спинуван од кого му треба како му треба, а тоа на крај а сите ќе ни се удира од глава, ко што и во минатото било случај, јасно тука проблем е надминување на новокомпонираниот концепт Нација, за кој еве ние сега сме први кои тоа го надраснуваме, западноевропска ујрума за креирање подобни вазали кои ќе си ги играат како им драго, иако дефакто мнозина и се сраснати со таквата идеја бидејќи им дава стандардизиран параф денес во светот за своја посебност, но која најчесто мора да е поткрепена со некаков историски континуитет кој бидејќи не постои та мора и историските факти да се спинуваат, а за што во однос балканските вазали воопшто на евроатланските детерминисти воопшто не им пречи бидејќи така како закарани полесно и си ги возат во однос своите агенди, та и не ни очекувајте помош од запад генерално иако секогаш ќе има Научници кои недвојбено ќе упатуваат колку западната историска матрица има спиндерела табиет, НО без ние тука да сториме нешто за барање разбирачка меѓусебно на локалните историографи не ни може да очекуваме дека некоја наша теорија ќе може да ја извадиме на култоролошки мегдан а така и да отвориме пополека простор за културно обединување на балканските Народи без разлика на нивните миксови, бидејќи она што ги прави посебни е духоносниот моментум кој сега сред секуларизам е ресетиран, тој порано бил хелиолатрискиот монотеизам а сега е Христијанскиот и Исламскиот Монотеизам, што е неопходно за да се осуети налетот на месонскиот универзализам [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2617&PID=3142306#3142306" rel="nofollow - 1 ] а за да стигнеме до тоа дека денес духоносната нишка на народите во регионот е пред колапс мора да спуштиме топка некако етнички-национално, и на Историјата да гледаме низ оптимистичка призма наместо гревоите и проклетствата на локалните удбалитичари денес но и на деспотите низ вековите да не зауздаат да се фокусираме кон посушни нешта како што е одбрана на Монотеизмот ...

edit:

eve interesna debata od amateri kade se zabelezuva kolku e korisno da se ima kritichna e-forumska debata makar zaglavena od meinstrimerska iskluchivost, nebare istorijata e konechno utvrdena a vsushnost e politichki nashtimana soglasnost ili poprvo nametnata vistinitost od anglosaksonskite iliti poprvo mesonsko-evroatlanski deterministi koi igrale i igraat na karta da ne moze slovenskiot rod da najde posilen srednovekoven antichki a ne pak neolitski ili eneolitski kontinuitet, neli kako bi imale ko zapad brishan imperijalen prostor pred sebe, ta koga mozele otomanskoto carstvo da go dekomponiraat a ne pak na ruskoto da mu dadat veter vo grb za da ja vozobnovi vizantija no sega po slovenska linija t.e. izvorno ...

http://www.allempires.com/forum/forum_posts.asp?tid=24520&pn=3" rel="nofollow - http://www.allempires.com/forum/forum_posts.asp?tid=24520&pn=3

инаку интересна е предожбата на 3-тава страна на еден од дискутантите дека Сесловенските Рамноапостоли Свети Кирил и Метој оштроумно го изескивирале нападот на тријазичниците за грчка фонетика на Глаголицата, така враќајќи го во живот старомакедонското т.е. пелазгиското писмо во средновековен оптек, бар ко учени во тоа време биле и свесни за неговото постоење уште повеќе што не биле Грци ами Словени по род [ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=625&PID=196464#196464" rel="nofollow - 1 ] иако тоа не го чинеле за да некако Византија ја ослабат туку за да Христијанството стане што подостапно за словенските народни маси кои одбивале да бидат грцизирани или латинизирани, но ефектот бил воедно осигурување на хомоген лингвистички етнос кој за жал денес е разединет или пак од римските внуци потчинет глобалистички, што може и не е склет како претходно во романтизмот ги беа заслепиле Словените со новокопониран национален раздели-па-владеј спин, та може токму глобализацијата е прилика за повторно хомогенизирање на словените некако, иако како е во налет режирана коруптивност, ем ммф опседнатост, па и фингирана омраза, прашање е колку таквата хомогенизација ќе донесе Слога, битно ние имаме тука повод од каде да почнеме да бараме културно-научно нзс со своите соседи а што ќе биде понатака само Еден Господ Знае ...
Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 07.Мај.2019 во 03:10


камо нашите историчари да беа оштроумни како Светите Рамноапостоли Словенски во својот домен, но нивните думања ги нема веќе ни по весници ниту на блогови а не пак по форуми, речиси ко во дупка да се скриле, а денес јавно се поретко и алтернативци ќе чуе Човек да думаат, а доколку и тоа е случај се помалку античко-словенската теорија некој да ја тимари, иако имаше таков тренд порано пр. уште 90-ти тука мнозина думаа про словенско-антички, иако ретко да ја тераа така и геополитички, освен http://archive.is/6SkR7#selection-1397.0-1397.615" rel="nofollow - по некој ислучок , а беа и здружени како научно слободоумни пр. во Другарството Александар Македонски [ https://drive.google.com/open?id=19libAbs04razAonC1Gtv46vx2Ch1WxPW" rel="nofollow - 1 ][ https://drive.google.com/open?id=1wu-3t5Pgmk6LCtHZdeCvqU59wEMcWtA_" rel="nofollow - 2 ][ https://i.postimg.cc/9Xvb2WLR/DrAlMa-3.jpg" rel="nofollow - 3 ] но самоиницијативно без никаква озбилна потпора од историчарите ко што е и денес сеуште случај, онака со ентузијастички полет во однос демистификација на меинстрим теоријата за исклучив средновековен словенски карактер на Македонците која за волја на вистината своевремено имала и тро луфта [ https://i.postimg.cc/MHbcf2Qw/So-zbor-ne-se-brise-Narod.jpg" rel="nofollow - 1 ][ https://i.postimg.cc/6QyGjmDV/Edmostavno-Ime-Makedonci.jpg" rel="nofollow - 2 ] но која луфта требало и да се форсира што е случај дури по осамостојувањето, но повторно без волја од меинстрим историчарите туку Самосвесни алтернативци , а најчесто на почетокот се одеше медиумски [ http://archive.is/OU7fO#selection-815.1-823.72" rel="nofollow - 1 ][ https://i.postimg.cc/PrsWcSq1/KIAM-copy.jpg" rel="nofollow - 1 ][[ https://i.postimg.cc/4dcHZh4m/Un-u-Kol-Ci.jpg" rel="nofollow - 1 ] [ https://drive.google.com/open?id=1dIvmGaTetLZi4CxEOrY_p_2DsO0mkqnL" rel="nofollow - 2 ][ https://i.postimg.cc/L8y1Vp06/Ak-Su-Mak-Gr-Su.jpg" rel="nofollow - 2 ][ https://drive.google.com/open?id=1YtavlXjsu3hxyxfOx2BaVXSoH_NckS_q" rel="nofollow - 3 ][ https://drive.google.com/open?id=1UpXfAYu5Z57oblHf8ZgyLEJVuMerrrwz" rel="nofollow - 4 ] [ https://i.postimg.cc/R0VQdqZ8/GrSlo-1.jpg" rel="nofollow - 5 ][ https://i.postimg.cc/76j3qVn8/GrSlo-2.jpg" rel="nofollow - [5 ][ https://i.postimg.cc/rpnGPcdp/Grcka-Svest-1.jpg" rel="nofollow - 6 ][ https://i.postimg.cc/5yHCGFh7/AMMS-1.jpg" rel="nofollow - 7 ] а нешто подоцна средината на 90-тите почнаа да излегуваат алтернативни научни трудови, за кои некои ќе речат со чудна аналогиска методологија, но кога си без никакви мецени ниту државна подршка каков и да е обид да се закачат меинстримерските теории во нивната исклучивост е добредојден, и ајде светските туку и нашите меинстримери што се исклучиви, небаре нивните теории се конечни, а работата е заплеткана не заради наука туку заради нечиј евроатлански-империјализам, иако за нас пред се' бенефитот е повеќе од Маркетиншки раК*рс отколку некаков чалам бидејќи нема склет реклама или галама макар истата била и недоносена што е до историјата, но реално ако успееме да ги надминеме националните романтичарски комплекси можеме и навистина да најдеме нзс како Православен Комшилук дали на средновековна или античка база, тоа пак би повлекло во дадении околности и федерација бидејќи реално она што следи понатак во поблиската историја е ww3 а заради што и светски економски колапс во кои услови смешно е да веруваме дека ќе имаме полза од некаков меѓусебен локален националистички чалам, НО кому колку му сече, па би рекол барајте нзс како знаете и умеете ...

она што е интересно во однос Пелазгите е зошто тие немале мудреци во антика како во полисите, веројатно имале но раштркани а така што можеле да концентрираат како знаење, иако за волја на вистината ко што може трговци да стигнат до знаење виа море тешко да стигнат по копно во антика, а слично како во среден век венецијанците што го пренесувале античкото знаење во европа, така во бронзено доба грците го носеле вавилонското и египетското знаење во егејот, за што не треба многу аргументи доволен е и еден да се наброи [ https://youtu.be/T-4SsJgiY9c?t=1186" rel="nofollow - 1 ] иако од истиот може да се извлече интересен заклучок колку етаблираните историски вистини и баш не се релеватни а сепак по учебниците се зарабени романтичарски ... нејсе, тргувале античките грците дали заради тоа се пелазги, смешно, зар венецијанците се етрурци, така и грците не се пелазги, а дали венецијанците се исто што и римјаните, хм донекаде, така и грците се македонци до некаде бидејќи тргувале и се мешале, а сред Егејска Цивилизација не ни може да кажеме дека така истата е и грчка бидејќи златното доба на истата не била за време владеење на коринтската лига туку на Македонското Царство, а она што на повеќето не им е јасно е дека Егејската Цивилизација во бронзено време била миск од различни етноси а не само грци, уште поголема фатаморгана ако се брка феникијското писмо и како влијаело на линеарно А и линерно Б, нејсе да се вратам на аналогијата со венецијанците кои имале нели универзитет тој универзитет впрочем кумувал на грчката фатаморгана која го задоила енлајтмент движењето со спимот како зачетоците на европа се заслуга на грците [ https://en.wikipedia.org/wiki/Flanginian_School" rel="nofollow - 1 ] значи не дека европеите сакале да е сотрат историски колку што сплет на околности е цела подоцнежна геополитичка историографија која месоните ја впрегнале, иако за волја на вистината Рим антички си бил копија на републичкото уредување во грчките полиси, а така сме им биле ко Македонци трн во око отколку подобни за пријатели, кои си ги нашле под нас, дури и во сојуз си биле против Македонија кога од југ ја напаѓаат римјаните, но најголемиот склет не е сотрувањето на Македонија туку палењето на нејзината оставштина како научно-културна македонска експедиција по Азија која оставштина била концентрирана во Александрија, а зошто пиромански распалиле, просто бидејќи не сакале Слободоумност туку робајла менталитет кај рајата, нели поучени од грчкиот склет да секогаш имале мака со слободоумни мислители кои морале да ги трујат како Сократ или дават како Протагора, дека било случајно уништувањето на Александриската Библиотека тоа тнка работа а бидејќи се знае кој ја запалил па и може да се извлече заклучок дека како што Рим некогаш гледал опасност од возобновување на Македонија така и римските внуци потоа паничеле заради Византија односно сакале да си ја лапнат вака или онака, што им пошло од рака 5 века потоа откако нзерваторот на Православието османлиите ги сотреле одвнатре за веднаш да си инсталираат на балкан свои вазали на кои ќе им аранжираат идентите како никогаш не би можеле да најдат нзс и некако ја возобноват славата на Источната Империја, е сега дали така би им чинело историјата да е зворна кога новокомпонираноста ним им гарантира трајна омраза меѓу локалните православни племиња, хм хм хм што вели МиланБ некој дури и на берлинскиот конгрес им дофрлил на србите дека не смејат да чепкаат подлабоко од што им е подвлечено [ https://youtu.be/AUSxwG8xIdc?t=3815" rel="nofollow - 1 ] иако ако гледале може ќе се освестеле како македонци а така ете ти беља бидејќи и бугарите тогај би ги освестувале соодветно а така денес балканскиот пак ќе биднел Македонски Полуостров тоа пак какви склет нусефекти би имало во однос наша инерција за светски хегемони не би сакал да нагаѓам, Племиња и Земја кои биле космополити така би станале џелати, затоа и велам се' е Божја Промисла та и не треба да се гледа на историјата од некаков резигнирачки а не пак националистички раК*рс со омраза кон Ближните, туку треба разбирање и за надреални појави, а дали сме биле космополити кои имале света улога во човечката историја хм доволен е можеби само Тесла како мијак по потекло НО факт е дека ние (пелазгите, македонците, словените) сме кумувале на околностите за полесно Распространување на Евангелието Христово заради стандардизација на Коинето во големото античко Македонско Цартво, а потоа и човек од овие простори го Признава Христијанството а така става крај и официјално на робството како склет антички феудализам, ем човек од овие простори подоцна и расчитува со ересите ем ја крева Јустинија Прима на ниво на трет Христијански центар кој ќе биде медијатор помеѓу источната и западната Христијанска столица, та би рекол не случајно сме избрани како носители на овој процес од страна на Бога, а не случајно и сме сотрени денеска од страна на оние кои му http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=31572" rel="nofollow - служат на анатемаго и историски и етнички и воопшто како Словенство бидејќи тој центар ете и сред грчко-латинска стандардизација успеал да си изнедри право за словенска писменост но и виа Охрид како наследник на Приматот на Јустинијана Прима да даде К*раж и амин за востанување на Московска Архиепископија на што Цариград жолчно се противел ... ете Голем Е Бог па сме ја префрлиле својата ука и енергија тро понаисток та сега Русија е наследник на Првото Македонско Царство и второто Византија во кои да имало и многу грци вклучено, нормално сме биле космополити а не робајла џелати, но жалосно е што денес макар и ко за (гео)извор на првото ретко кој учен кај нас ова јавно го истакнувал, со ред Самосвесни исклучоци ко што псочувам во првиот пасус од постов, но што се другите криви што некој прегорел бушоните заради полтронско слепило кон евроатланското-месонство и неговите спинови кое како си ги редело коцките ете бар историски-научно ако не политички (нели случајно се растурала Османлинската Империја) не остава простор за друга претпоставка освен страв од возобнова на нова Источна Православна Империја, но што е тука е, заради што треба свест дека алтернативните историчари кај нас мораат да си направат засебни Друштва и еФоруми за така да вадат што посилни теории, кои пак ако не можат да се промовираат како меинстримерски заради евроатланскиот детерминизам за сотрување на Македонија и Македонците како ризичен магнет за обединување на сличните, тогаш да најдат начин како бесплатно би описменувале Народ научно т.е. би стигнале аберите и книгите во секој еден Македонски Дом за да ако не друго на своите гости им се џилитат домакините дека имале своја древна култура и допринос за Човештвото - што сега и официјално во заборавав преминува заради фракинг еа-интеграции со римските внуци, иако и тоа е прилика она ридиковски некој утре да им се смести во нивно столче како кормилар, но погрешно бидејќи така макдонец би бил не космополит туку робовладетел, жално е што сега ќе бидат измеќари мнозина ко што до пред некое време беа само удбаитичарите, а склет е што не само земниот идеал што ви го сотреле, туку што на коцка ви е Духоносниот како Православен, но Слава Богу имате две Архиепископии па ако едната забега кон римска унијатска вајбоина имате алтернатива како да се задржите 100% бар во духовноста ко изворни ...

натака овој пост ќе го едитирам ако налетам на некое корисно инфо, но би замолил ако некој натака се надоврзе на муабетиве да не се лути што ќе бидам испарен за да реплицирам пофалам или покудам, просто колку најслучајно влетав тука уште послучајно и ќе испарам, а ќе напоменам Немојте Да Бидете Инајџии, ако сметате дека нешто не држи културно демистифицирајте го, бидете за миг креативни и размислувајте и за брендирање чалам заради туризам, ете антика ви скубнала свртете на бронзено доба и неолит, зар и тоа долните комшии ќе ви го бранат, до каде им е ним дизната маркетиншка, каква небулоза е нивната ариевска хомогена филозфија на новокомпонираност тоа навистина е чудо!

edit:

ден потоа интересен абер, може затоа егејска Македонија како и Палестина подоцна се окупирани, изгледа месоните озбилно им се намерачени на филистејците :) на мајтап велам ќе да затоа асли слична знаменосна симболика (бар во боите) имаат новокомпонираните Грција и Израел [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17694&KW=%E7%ED%E0%EC%E8%9C%E0%F2%E0&PID=3144881#3144881" rel="nofollow - 1 ] така дали Јасер Арафат е палестинскиот Ченто :) зошто вели Господ Исус Христос не се занивајте со минатото бидејќи никој со сигурност нема да знае од каде како му е зафатен коренот а плеткајќи се во корењата посесивно ќе си плеткаме и времето што ние е дадено за Спасение на Душа во овој свет ... иако треба да сме свесни дека новокомпонираните нации во светов треба да си надминат ариевските пориви и да бараат некакво нзс како полесно би се сложувале, за тоа тука на балкан го имаме пример Православие но коза беља православните по сложни со иноверните него своите ...

Цитирај "Pelazgs are pre-Greek inhabitants of Greece. Pelazgic language is by some important features close to Thracian. Part of Pelast at the time of migrations with sea peoples came to the area of present Palestine (it is called by them). ... Greek pelagos "sea, open sea, sea surface", Pre Greek Pelasgoi "Pelazgi, - people who lived in plains" (pre Greek inhabitants of Tesalia plain, ... from *pelag-skoi; because of form Pelastoi - to what is close form of the source of the name Palestine)." (Alenko Gluhak, Croatian etymological dictionary, 26, 486)

"And Mizraim begat Ludim, ... and Casluhim, (of whom came the Philistines)..." (1. Chronicles 1:11-12)

http://archive.is/RuiSK#selection-1679.1-1729.4" rel="nofollow - LINK BETWEEN RACIAL POPULATION AND THEIR VERBAL SPECIALITIES

Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 19.Мај.2019 во 00:00

вели во Мала Енциклопедија на Просвета ...

1. Дарданија во стар век е област меѓу Кнежевац и Велес, Шар Планина и Бугарија ... потоа вели ... жителите дарданци, Народ од илирско потекло

2. област во Троада на Хелеспонд, помеѓу Зелија и Скепсида

3. град во Мала Азија на Хелеспонт, во подножје на планината Ида

4. старото име на островот Самотраки

ова е интересен допринос во однос Пелзагите т.е. дека Дардан ко што велам и погоре [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=30901&KW=%EF%EB%E0%ED%E8%ED%E0%F2%E0+%C8%E4%E0&PID=3134885#3134885" rel="nofollow - 1 ] им бил нзс и на оние жители тука и оние кај Троја, но и оние кај Самотраки каде впрочем Филип 2-ри Македонски ја запознал Олимпија а од нивниот брак се родил Александар 3-ти Македонски, можеби линк и за со заминатите од тука пелзаги во Палестина познати како филистејци т.е. да се бара слична дарданска бронзена топонија и таму ...

______________________________________________________________________


тро офтопик би излегол, колку да упатам дека ексклузивно нема на овие простори уникатни денешни нации кои се илирски, туку сите припашаат на тој елемент измиксано, како може некој да рече денес дека е изворно антички генетско-географски а знаеме дека во Македонија наезда имало на милиони разни освојувачи од авари и келти освен словени па се до турко-монголи арапи и разни балканци, така смешно е кога некој вели дека е автохтон а заради тоа има некаков ексклузивитет пример албанците во однос Дарданија или пак грците некако во однос на Македонија, интересн во овој контекст е нашиот космополитизам (баш ко на античките македонци) дека ние денес како македонци од Македонија не им браниме на грците да се нарекуваат македонци но тие тоа ни го бранат нам, дури дотаму да мора нашите удбалитичари да не географисаат национално како би пробале да ја ресетираат грчката ксенофобија, но зар некому кому му е перен мозок системски цел еден век - а заради државна империјалистичко-колонизаторска политика - а така ксенофобно уплашен - дека ќе се опушти!? не, тој постојано ќе стрепи некој приграбеното некако да не му го оспори! зар сега ерга-омнично долните соседи ќе се опуштат, како кога секогаш ќе им бидеме трн во око ако видат македонци да играат таму оро а не пак развиориле знамиња со симболи ете бар од Кресна ако не Кутлеш, како кога слободната мисла ќе постои, иако ако би сакал некој да издаде книга за своите македонски корени а не се самоцензурирал ќе го демне опасност (и повеќе него ко до сега) бидејќи од сега натака каков и да македонизам освен грчки земено историски ќе биде политичка ерес а така ќе има и постојани бранувања кај грците, нели сега очекуваат ние да бидеме анационално свесни!
чинам грчката ксенофобија дури сега ќе почне да се дуе, а особено ако еу преживее а ние флегнеме во нејзе, зар утре нема наши ултра-десничарски партии пр. некоја иселеничка да извади знаме со античкото сонце на маса дали во европски парламент или пак по континентални телевизии, нема ли грчката ксенофобија (благоречено анимозитет кон нас) вака дополнително да расте!? ЗАРАДИ ШТО МОРА односно мораше и до сега да се надмине грчкиот ексклузивитет врз антиката, а што без постојана историска дебата прво кај нас тука, а потоа откако најдеме домашно нзс и сред Европа, да се обидеме да ги релативизираме грчките историски комплекси на кои кумавала токму Европа меинстримерски, онака давајќи им параф дека тие се антички односно директни наследници но не само на античките грци туку на Цела Егејска Цивилизација, што било резултат на европските ариевски спинови заради геостратешко хомогенизирање на Егејот како морска порта на Европа кон Азија и обратно, сега пак кога се насобрало многу ѓубре под тепих вие очекувате самите европеи ќе земат да го чистат, се лажете, тие толку се троми што каква и да е промена на постојните меинстримерски историски теории и да сакаат да ги потегнат ќе се сплеткуваат до недоглед, особено во однос балканските вистини бидејќи на голем дел тие им мрселе конци, ЗАРАДИ ШТО МОРАМЕ САМИТЕ НИЕ ДА НАПРАВИМЕ СТРАТЕГИЈА КАКО ЌЕ ГИ НАТЕРАМЕ НА ТОА, НО бидејќи сега удбалитичарите системски го ресетираа ваквиот момент ТРЕБА невладино научно да се мобилизираат македонците македонисти баш како некогаш и туркаат историско вразумување и на европеите и на балканците дека сите имаат право на Историјата космополитски давајќи им право и на ескимите да се чувствуваат за европеи бидејќи си стаиле дома европско знаменце!
Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 19.Мај.2019 во 21:35

ако меѓу јудејците постои име како Илија, а сега меѓу евреите има глеам и Дардан [ https://www.myheritage.com/names/darda_ben%20zerah%20dardania" rel="nofollow - 1 ] дефакто тоа е некоја заедничка смиксана нишка меѓу јудејци и филистејци, во тоа време имало и познат тамошен мудрец Дарда [ http://archive.is/InbQd#selection-6619.242-6619.392" rel="nofollow - 2 ][ https://books.google.mk/books?id=whQ9AAAAIAAJ&pg=PA135&lpg=PA135&dq=darda+palestine&source=bl&ots=m0qTb04CJz&sig=ACfU3U1ISOGYDgPzq0Zs7wPAMEjtY3HmGA&hl=mk&sa=X&ved=2ahUKEwjxkdGjkKjiAhXiwYsKHRdBBskQ6AEwDXoECAgQAQ#v=snippet&q=darda&f=false" rel="nofollow - 2 ] а интересно подоцна пример се среќава и меѓу арапските племиња големи имиња како Абу Дарда [ http://archive.is/HuL6f#selection-493.0-493.9" rel="nofollow - 3 ][ https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Darda" rel="nofollow - 3 ][ https://en.wikipedia.org/wiki/Banu_Khazraj#Early_history" rel="nofollow - 3 ] сепак потеклото на неговото племе е од Јемен [ http://archive.is/GBQqj#selection-999.0-1017.146" rel="nofollow - 3 ] што може е резултат на мешње со јудејските племиња или пак може и сосем друга етимологија е во прашање, нејсе, битно тарашкајќи дали има нешто како јеменска конекција, налетав на интересен абер дека филистејците се смиксале и со минојците > Pelesati: the original Philistines, that subsequently mixed with Cretans and the Anakim. [ http://archive.is/ZrrW6#selection-693.0-693.88" rel="nofollow - 4 ][ https://books.google.mk/books?id=7aksBgAAQBAJ&pg=PA54&lpg=PA54&dq=pelesati&source=bl&ots=1FynsXQ6wA&sig=ACfU3U1JGGz1Pr8XWj1LZYUwB5Vur2Z5Tg&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjH9onTp6jiAhUQtIsKHdRaB-UQ6AEwDXoECBsQAQ#v=onepage&q=pelesati&f=false" rel="nofollow - 4 ] што пак ја прави конекцијата и симболично со Лавот [ https://en.wikipedia.org/wiki/Lion_Gate" rel="nofollow - 5 ] кој бил белег и за минојците а потоа и за македонците логично пелазгите воопшто ако знаеме дека таквиот мит е наследен преку Херкулес кој впрочем бил палазг [ http://archive.is/NL95E#selection-1187.0-1195.607" rel="nofollow - 5 ] последнава фуснота вели дека пелазг бил и Атлас, a еве и негова конекција како син на Јафет (Ноевиот Син) [ http://archive.is/gnegm#selection-1559.0-1567.89" rel="nofollow - 5 ] оваа пак фуснота фрла ново светло како теорија, а на која треба да се види како доданимците се пелазги ...

.. просто сето ова го деваливира денешниот модерен грчки ексклузивитет врз Егејската Цивилизација како нешто автохтоно и ексклузивно нивно а заради што можат да стават рака на се што им се сака од бронзено доба навака во егејот, смешно но ете некој им угодил, знаеме и впрочем кој, но зошто тоа не ни мора да е толку европско маслоили пак истото не ни мора да е буквално заради геостратешки аршин скроена меинстрим теорија, можеби ги мрзело да се замаарат европеите па удриле шалвара крој како егејски ексклузовен за грците, иако на овој свет ништо не е случајно, вклучително и палењето на Александискрата Библиотека во антика од римјаните а потоа и раздели-па-владеј комбинациите за т.н. балканци не се освестат и обединат пак како би станале некако на римјаните и нивните внуци опасност, зар не!? аирлија на паметот ако мислите дека тие биле хумани а не геноцидни империјалисти та склет од нив имале и помали племиња а не пак некои кои имаат заедничка нишка а претходно се обединиле под водство на Македонија, не заборавајте рим и атина биле парексаланс копии една на друга како република а Македонија прво европско Царство, та муабетов е хистори рипитинг но во друга форма, иако за волја на вистината не треба да е биде исклучив напротив миксање меѓу пелазгите со данајците се одвивало преку македонците а како пелазги со римјаните виа етрурците, така и може да се најде и заедничко нзс, но прво треба да се запрашаат аите зошто од цел балкан Пелагонија и Пела како топонимија постои токму во Македонија ... истото до душа нека го влечат како аналогија од Дардан ако сакаат ...https://books.google.mk/books?id=1oxOAQAAMAAJ&q=dardan#v=onepage&q&f=true" rel="nofollow - A Classical Dictionary: Containing an Account of the Principal Proper Names Mentioned in Ancient Authors ...
Charles Anthon - Harper & brothers - 1847Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 19.Мај.2019 во 23:55

земено од денешен национално-митолошки аспект дефакто ако албанците се сметаат за дарданци ете така пелазгиско бронзено нзс имаме, преку кое би го надминале меѓусебниот анимозитет за тоа кој е постар или кој е придојден, та да речеме како што кај нас така и кај нив има придојдени, но воедно сигурно има и староседески вајбои, доколку тие пак како современ етникум не се исклучиви и посесивни како грците ќе гледаат ваквото нзс максимално да не сплоти, во спротивно заради Ислам мислам претежно ќе контаат по дифолт дека ако духоносно сме различни иако монотеисти така и културно-историски немаме ништо заедничко, но тоа не е точно, зошто, еве како пак имаме нзс со србите земено неолитски а така и србите со албанците ако воедно за пелазгите Дардан е посочен како митски крал ете по кого Горна Македонијаво даден момент била позната и како Дарданија, значи неолитскта нишка која имаме со срвите преку винчанско и вршничко-аназбеговската неолитска група потоа се префрлува и бронзено пелазгиски т.е. преку винчанското писмо се стигнало до пелазгиското чие постоење се потврдува преку новоотркиените филистејски (пелазгиски) табли од Ашкелон (за кои веќе пуштив абер во третиот пост) пелазгиско писмо како филистејско кое е во корелација со лемниското писмо [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=30901&KW=lemnian&PID=3133935#3133935" rel="nofollow - 1 ][ https://web.archive.org/web/20190426095726/http://www.etruskisch.de/pgs/og.htm" rel="nofollow - 2 ][ https://tied.verbix.com/archive/article4.html" rel="nofollow - 3 ][ https://www.questia.com/library/journal/1P3-57934047/etruscan-and-lemnian-appear-to-be-twigs-of-the-pelasgian" rel="nofollow - 4 ][ http://archive.is/V6K5u#selection-319.194-319.503" rel="nofollow - 5 ] следствено и Линеарното А и Б сите од егејот, можеби навистина одговорот дополнително лежи во Кносос та да разбере кој би јазикот на античките македонци кој бил неразбирлив за античките грци ... интересно аберот од последната фуснота се совпаѓа со новите откритија дека пелазгите се втемелувачи на хититската империја [ https://www.haaretz.com/archaeology/philistine-homeland-found-and-surprise-1.5401085" rel="nofollow - 5 ] но таму пелазгите го превземаат асирското клинесто писмо [ https://en.wikipedia.org/wiki/Hittite_cuneiform" rel="nofollow - 6 ] којзнае од кое можеби го извадиле подоцна пелазгиското пр. лемниско писмо, она пак што ги поврзува македонците како пелазгиски нусефект со хититите е симболиката за Лавот [ http://archive.is/OyAkC#selection-465.0-465.507" rel="nofollow - 7 ] кои пак хитити не е можно да се асирци бидејќи асирската симболика изобилува со разни претстави [ https://web.archive.org/web/20181225184115/http://www.atour.com/education/20010122a.html" rel="nofollow - 7 ] иако токму кај асирците се среќава и сонцето во разни форми слични на егејското, но кај асирците неретко и со месечина како дуализам што не е случај и тука, евентуално подоцна во мала азија и селеукидите, нејсе, ваквата моја шпекулација во однос пелазгиското писмо како изнедрено од асирското бива демантирана со пронаоѓањето на глинените табли од Ашкелон од кои заклучокот е дека филистејците (пелазгите) пишувале и говореле античко словенски, што може ќе ви делува смешно но прочитајте го следниот цитиран текст кој ги видоизменува досегашните разбирања за историјата на писмата [ http://www.realhistoryww.com/world_history/ancient/Misc/Writing/The_first_ancient_writing.htm" rel="nofollow - 8 ] чудно но меинстримерите чинам уште долго ќе тилтаат дека грчкото писмо е изнедрено од феникијското, а што ако и двете се изнедрени од пелазгиското!?

Цитирај https://web.archive.org/web/20190519214503/https://www.researchgate.net/publication/305817709_The_Philistine_Inscription_45_from_Ashkelon_Israel" rel="nofollow - https://www.researchgate.net/publication/305817709_The_Philistine_Inscription_45_from_Ashkelon_Israel

...

The inscription appears to be written in a not survived Proto-Slavic language. This explains why the inscription was correctly recognized as non-Semitic (Cross & Stager, 2006) and why it remained un-deciphered up to now, i.e. simply because its Proto-Slavic nature was not identified. The characters in the Ashkelon inscription, i.e. the
characters of the Philistine alphabet, adhere well to the Cipro-Minoan alphabet which is linked to Linear A and Linear B alphabets
(Evans, 1961; Chadwick, 1987; Chadwick, 1995). All said three alphabets and consequently also the Philistine alphabet appear to descend from the characters and alphabets developed by the South Balkan cultures of Gradeshnitsa, Karanovo, Tartaria, Vincha, Turdosh, Valchi Dol and Magura cave (Stein & Tomezzoli, 2016), because of the influences of said cultures towards the Mediterranean area. It is therefore reasonable to formulate a first hypothesis that the Philistines of the ancient Ashkelon, or the Philistines in general, originated in the area in which said cultures, said characters and said alphabets developed, i.e. the south Balkan, Danubian and Aegean region and a second hypothesis that they were a Proto-Slavic tribe or people. The nature of the Philistines as Proto-Slavic people is not surprising because of the presence in said region of other Proto-Slavic tribes or peoples recently recognized by several authors through the deciphering of South Balkan, Minoan and Linear A inscriptions based on their similarities with the present, surviving Slavic languages (Ambrozic, 2005; Serafimov, 2007; Serafimov & Perdih, 2009; Serafimov & Tomezzoli, 2011; Serafimov & Tomezzoli, 2012; Tomezzoli & Serafimov, 2013; Stein & Tomezzoli, 2016). Unfortunately, the most part of ancient Slavic inscriptions and inscriptions from peoples not yet formally recognized as Slavs, have been lost because written on
perishable materials such as leaves, wooden boards and animal skins. Only in few cases, they survive, because
written on non-perishable materials such as ceramic fragments, as in the case of the inscription 4.5, stone tablets, rocks and metal artifacts. Therefore, only now, on the basis of said surviving inscriptions it is possible to recognize the presence of Proto-Slavic tribes or peoples in Europe and Middle-Orient in the antiquity. The only regret
is that the excavations of the Ashkelon port have not provided further long inscriptions (Cross & Stager, 2006) which could have permitted further confirmations and extensions of the above two hypotheses.

5. Conclusion

This inscription and the above considerations indicate that the Philistines of the ancient Ashkelon, or the Philistines in general, was a Proto-Slavic tribe or people which spoke a non-survived Proto-Slavic language, which settled in the south part of present Israel in the Iron Age, i.e. well before the VII century A.D. generally accepted
period of the Slavs arrival in Eastern Europe.


кој вели дека на балкан не можеме да најдеме нзс, само треба да спуштиме тоа романтичараките новокопомнирани националистички патки за раздели па владеј евроатлански шеми, и бар култоролошки да имаме едно меѓусебно разбирање дека вака или онака имаме еден древен заеднички корен никому ексклузивен, иако Македонија и македонците како наследници на пелазгите ќе им бидат на мнозина трн во око бидејќи Македонија биднала светска космополитско-глобалистичка античка империја, иако дефакто во нејзин основен состав биле и илирите и тракијците просто како сродни пелазгиски племиња, е сега бељата грците без Македонија освен филозофите и полисите тук таму лигата немаат империјален штембил па затоа крекаат пред се' туристичко-маркетиншки денеска дека златното доба на Егејската Цивилизација т.н. хеленизам кое било за време на Македонакото Царство е исклучиво нивно наследство, арно ако можете и Илинден шитнете им го бидејќи Питу Гули бил влав - а тие нели си ги сметаат и власите за грци бидејќи Москополе по балканските војни го лапнале, мислам ок ги разбирам и нашите историчари и нашите удбалитичари што им е мака и во фотеља да седат а не пак нешто да работат за аир на земјава, но треба да се разбере дека преку пелазгите трудот на оние кои ќе се одважат нема вака земено пелазгиски да им биде ниту напорен а уште помалку залуден бидејќи со сложни сили заедно со цел комшилук би думале теоретизирале и пред европеите излеземе и натераме да им го оспорат романтичарски лапнатиот ексклузивитет на грците врз Егејската Цивилизација која дефато се простирала и по цел полуостров угоре па и сите локални Народи и држави имаат право на неа ...Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 20.Мај.2019 во 06:44

би ја потспомнал конекцијата со Китим и Доданим но и Елисеј(Елишах) и Тарсус(Таршиш) како внуци на https://en.wikipedia.org/wiki/Japhetites" rel="nofollow - Јафет (синот на Пророкот Ное) од неговиот син Јаван [ https://en.wikipedia.org/wiki/Javan" rel="nofollow - 1 ] по што преку филистејците се добива чиста конекција меѓусебно на сите јафетови внуци од Јаван и како се предочени на мапата од првава фуснота, единствено багира нели дека Македонија е позната и како Китим а на мапата е обележана како место каде се населило племето Доданиним кое било спред мапата и на Родос (Роданим), а пак за Китим на мапава е обележан Крит, но дефакто сите тие биле сродни, а за Родос има и посебен момент со етимологијата Род и Раѓање во однос словенскиот јазик, а еве кој сега тврдат научниците не е некаков средновеков сплет на околности туку бил протословенски присутен уште и во бронзено па и неолитско доба ко што вели цитатот горе, само незнам колку постои писмо за споредба меѓу аназабеговската и винчанската култура, логично печатот од Говрлево има доволно абер за споредба со она уникатниот превод Сам Со Бог Сум, но за тоа можеби истражувачи како др.Васил Иљов би помогнале, иако на една таква споредбена анализа најдобар одговор би бил пр. некој како упокоениот др.Ташко Белчев ... туку дали е чиста конекцијата за Елисеј и Тарсус , чинам ет, спореди со предоченииот абер во 5-тата-втора засебна фуснота од горниот пост со мапата за Тарсус од првата фуснота во овој пост каде вели филистејците таму дури не ни придошле покасно туку биле и претходно присутни, а кои потем ја создале Хититската Империја, од друга страна за Елисеј немет многу чист абер (само претпоставки кои можете да ги ѕирнете во аберот од првата фуснота занего) но етимолошки ми звучи на елини ил илири кои како браќа со останатите јаванови синои логично би биле околу нив а не некаде џенем, значи дефакто и библиски се потврдува во претходните постови изнесеното дека пелазгите се филистејци кои биле староседелци (веројатно и со други од внуците на Јафет) во Егејот т.е. биле главното јадро на Егејската Цивилизација, а како тогаш да ги најдеме етрурците, велат тие биле од Тирас еден од Јавановите браќа [ https://en.wikipedia.org/wiki/Tiras" rel="nofollow - 2 ] значи братучеди со Китимци&КО, конечно кога на сето ова ќе се придодаде егејскиот митолошки абер за Атласт од прекминатиот пост а каде е предочен како син на Јафет се доаѓа до заклучок дека т.н. грчката митологија е всушност пелазгиска ...

но има една друга интересна појава, како пелазгите политички комуницирале со останатите правнуци на Пророкот Ное, нормално сигурно си ваделе и очи пр. фригијците(бригите) иако брачеди со хититите ете тие и ги сотреле, нешто што и плдцна пример било случај кога о заминувањето на Алксо3Македонски диадохите се таманеле меѓусебно, но сепак имале и обострана соработка брачедите, а така и движело знаењето иако дефакто златното руно како железо врз која технологија (ете посочувам и на претходната страна од нишкава) имале монопол филистејците им отворало голем простор за рано-железна соработка, а така во сослух биле и со јудејците и со египќаните иако јасно се таманеле, но египќаните ги оставиле на рајат да си владејат со Палестина иако како нивни вазали [ https://books.google.mk/books?id=7aksBgAAQBAJ&pg=PA54&lpg=PA54&dq=pelesati&source=bl&ots=1FynsXQ6wA&sig=ACfU3U1JGGz1Pr8XWj1LZYUwB5Vur2Z5Tg&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjH9onTp6jiAhUQtIsKHdRaB-UQ6AEwDXoECBsQAQ#v=onepage&q=pelesati&f=false" rel="nofollow - 1 ] а така веројатно преку нив и стигнале дорските столбови во Персија а потоа и во Македонија [ https://en.wikipedia.org/wiki/Doric_order#cite_ref-7" rel="nofollow - 2 ][ https://www.jstor.org/stable/496150?seq=1#metadata_info_tab_contents" rel="nofollow - 2 ] е сега ближни сродни или роднински, пелазгите вака ширум егејот сигурно и не биле топтан со ист табиет, што пример и подоцна е случај со сродните антички племиња на Македонскиот Полуостров (ако сметаме дека географски истиот треба да го носи името по најславната империја на него ем која пак ни е и заедничка нишка) кои како илири македонци и тракијци се мирисале (и обединиле под Александар) но посекако и се табале, но воедно и секој си имал тро поразличен пагански култ, иако се' упатува на тоа дека хелиолатрискиот култ постнеолитски станал доминантен локално, но така оние пелазги од Мала Азија пример заминале по паметот на сумерите и акадите кои го величале догон, но интересна е одредена хелиолатриска нишка која се јавува во Египет и Асирија а потоа и меѓу пелазгите во Егејот а симболично типична подоцна за Македонија, ова пак ме замислува како тоа филистејците (пелазгите според ашкелонките табли) ги тимарат меинстримерите како https://en.wikipedia.org/wiki/Mizraim" rel="nofollow - лоза излезена од Кашлухим син на Мизраим овој пак син на Хам-египќаните (братот на Шем-семитите и Јафет-пелазгите, тројцата синови на Пророкот Ное), имате и на крај од потцртаниот вики линк абер дека таквата теорија од старт е недоносена а како резултат можеби на нечии можности од разбирање или може некому му чинело така да ја штима та си ги вклопил во неа и филистејците како египќани! ако пак се прифати таквата претпоставка, тогаш јас би терал и потака со тезите па би рекол пелазгите и египќаните се поблиско јаваново коленошто би го врзал не само за хелиолатрискиот култ тукуни за хорус односно соколот како симбол птица кој бил белег и на македонците, а така Хам наместо кај египќаните би го лоцирал кај азиските народи зар тие од марс паднале т.е. од него произлегле индијците кинезите монголите чудно титулите Кан и Хан звучат интересно во ваков контекст дека, но овз се паушални тези воопшто без аргументи изнесени, па би рекол на Хам ете востановено е дека внуци му се египќаните ноне ми држи тезата дека филистејците се лоза од Мизраим ...

може ќе речете еве го овој сега е и' алтернативен историчар, арно да имаш аналитички ум нели малку е туку денес мора да имаш и докторат, а и да го имаш во случајот ко со др.Белчев др.Иљов и др.Тентов пак ќе те прават меинстримерски недоветен, конечно јас само склопувам мозаик од оние информации кои се достапни на интернет, можеби сум грешка, но бујрум некој нека ме демантира за тоа и абериве одат на еФорум не и во книга или блог за токму да се развие дискусија! и јас би сакал да научам нешто, но не само едноумни меинстримерски теории кои се наметнуваат како догми, небаре историјата е решена мистерија, попрво вас паметот ви е индоктриниран да морате беспоговрно да им ги лапате шемите на евроатланските детерминисти кои немам двојба си имаат своја цел за која повеќе од вас и кога би ја сконтале пак ќе барате влакно во јајцето за да се уверувате бидејќи не ви е јасно дека победниците ја пишуваат историјата онака како ним им одговора а како би си осигурале што поздрава империјална инднина во случајов д романтизмот навака н'с'п евроатланска фатаморгана! нејсе, еве колку да имате абер дека не само јас туку и мнозина други думаат дека постојните меинстримерски теории треба да се преиспитуваат или дополнително поткрепуваат, па на следните три линка ќе најде мислење дека прашање е колку и пелазгите се филистејци, но и поука дека и Стариот Завет можел да претрпува во однос лозите прекројувања на историскиот аманет, што и самите евреи констатираат дека не е спорно [ http://archive.is/HG0ec#selection-36409.112-36409.497" rel="nofollow - 1 ][ http://archive.is/HG0ec#selection-5911.120-5911.479" rel="nofollow - 1 ][ https://theorthodoxlife.wordpress.com/2012/03/12/masoretic-text-vs-original-hebrew/" rel="nofollow - 1 ][ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27894&KW=%C7%E0%E2%E5%F2&PID=3139508#3139508" rel="nofollow - 1 ] значи од старт самата методологија за наметнување меинтримерски заклучоци како конечна вистина е погрешна работа, ниту пак јас имам таква намера со нишкава само упатувам на добра основа за одржлива прото-словенска бронзена теорија преку пелазгите, која и како алтернативна да ја форсирате туристичко-маркетиншки па ќе имате ќар, а не пак да се сплотите така денес бар за едно нешто на балкан, проблемот најчесто е посесивноста па штом во свој двор си извади уникатен артефакт пример 'нашиот' Адам од Говрлево биднува чаламџија над сите останати, ние пак за жал иако чинам за среќа и баш не сме такви во спротивно др.Милош Билбија пример во Грција за слично откритите ќе бидне почесен граќанин на својот град а сигурно и наградувам, кај нас пак онака опуштено си тераме не замарајќи се премногу којекој и штоешто бидејќи нормал си имаме попаметни работи, само проблем е нечиј остојан самоомаловажувачки комплекс, но зар на изботирани сограѓани ќе им мерите во засллепеноста од еа-детерминистичката меинстрим историска сложувалка!? конечно треба и со западот да наоѓаме родни нишки ете го пример Аениј како тројанец итн. но дека така со западот ќе станеме рамноправни тоѐ тнко зѐ нив сме само ресурси и колонии, а којзнае може ќе ве потапшаа по рамо да не постоеше денес Русија како светска сила која по задобиена-словенска линија може да се сплоти со тукашните локални племиња т.е. народи и како словенски етникум уште поголема империја да излезе него Македонско-античката ...

http://www.biblemysteries.com/lectures/philistines.htm" rel="nofollow - http://www.biblemysteries.com/lectures/philistines.htm

http://www.biblemysteries.com/lectures/philistines1.htm" rel="nofollow - http://www.biblemysteries.com/lectures/philistines1.htm

http://www.biblemysteries.com/lectures/philistines2.htm" rel="nofollow - http://www.biblemysteries.com/lectures/philistines2.htm

http://www.biblemysteries.com/lectures/shishak.htm" rel="nofollow - http://www.biblemysteries.com/lectures/shishak.htm

http://www.biblemysteries.com/Lectures.htm" rel="nofollow - http://www.biblemysteries.com/Lectures.htm


треба барање нзс, но низ себичлук тоа не е можно, грците за жал го имаат стиот историски во плафон удрено, а така денез се и смешно-дрски ко Православни Христијани, што пак им ја сотрува Благодатта, ех камо да имаа тие нешто македонско тогаш космополитски ќе делуваат а робовладетелски во однос корењата наследството историјата, затоа и сме поучени од Христа да не придаваме толку значење на генеологијата бидејќи истата е буре без дно во кое ќе ја удавите Слободната Волја на ближните за сметка на стекнување на некој чалам колку лозата ви е посебна и можете коренот да и го дофатите а така и посекако да станете ситни безбожни мачители на неистомисленици, речиси банална ако не погубна работа во однос Потребата од Спасение на Душата наспроти шмирглање на чаламот, но во случајов јас не се обидувам да докажам нешто за да некого сегрегирам туку посочам дека грчко-европската исклучивост за нас денес на балкан како историска е крајно глупа ако не погубна работа, и наместо да ги релативизираме посесивните националистички табиети и се сплотуваме бар за една историска работа ние сеуште си премеруваме акалот онака чив е најубав најстегнат најголем, што да каже Човек освен ваша работа давете се и понатака во евроатланското меинстрим бунило кое како геостратешко-политичко нормално рефлексии фрла и врз Историја, та ве има толку сите на балкан закоравено себично речиси детски инајџиски да мора еве денес како современи македонци да се самоукинеме и официјално како би ги надминале комшиските фобии, но така ништо не сме решиле ем рамнодушен ризик врз себе сме си повлекле, како да мислевме дека сме направиле историски компромис а гледаме ни од блиску грците се немаат аклиматизирано позитивно на ерга-омнес промената, но демек мали сме биле па сме морале сме немале друг излез, гледајте сега само од задна врата така да не сте си отвориле простор за да ве тамани кој стигне бидејќи без патриотизам макар и вештачки како очекувате Народ да е спремен на евентуални идни искушенија да одговори од каква и да се природа дали политичка економска или катастрофална, ете надевајте се сега дека европеите ќе дотрчаат, но ко што гледам ни симболично не ве наградија за удбалитичарската СеМ жртва!


Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 20.Мај.2019 во 14:55


имајќи го во предвид горниов абер за изворна конекција меѓу израелците и пелазгите, а потврдено и митолошко-егејски со погорниот абер за Атлас како син на Пророкот Ное, може да констатирам дека пелазгите биле израелци, но кое од израелските пламиња, логично Дан

http://www.biblemysteries.com/lectures/dan.htm" rel="nofollow - http://www.biblemysteries.com/lectures/dan.htm

http://www.biblemysteries.com/lectures/seapeoples.htm" rel="nofollow - http://www.biblemysteries.com/lectures/seapeoples.htm

http://www.biblemysteries.com/lectures/wenamun.htm" rel="nofollow - http://www.biblemysteries.com/lectures/wenamun.htm :) шекер виа османлии

според аберов една нишка од тоа племе ошло кон Египет а друга кон балкан, ДоДАНим назнаката на мапата за израелските племиња исто ова го потврдува етимолошки, а дали вас ви светнал ден или дан кои сте тоа е ваша работа, секој си верует во она што сака да верует, конечно како тогаш доданимци станале филистејци т.е. пелазги, одими дојдими и денес после неколку колена китнати низ светвам односно на вашите внуци ќе им се потсмени поприлично и табиет па и личен опис, нејсе, интересно е дека израелското племе дан било највоинствено способно меѓу останатите израелски, во исто време и праведно ако е репер аберот во линков горе, дали е тоа космополитска нишка која потоа ја наследиле и пелазгите незнам, но ако вака се постават работите е е далеку од памет дека и ние сме едни од Избраниот Народ, вака пак поубаво би се разбрала Божјата Промисла да токму македонците имаат чудна улога во распростирањетона Христијанството, прво заради алексондровиот глобализам кога Коине станал античка-лингва-франка по што Христовото Евангелие на Љубовта и ширум светот брзо се распространува, потоа пак чоек од овие простори Свети Константин (нишки) дава инерција за признавање и стандардизирање на Христијанството, а конечно Свети Јустинијан Први (скопски) го конзервира расчистувајќи со сите ереси ...Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 20.Мај.2019 во 18:48

што е теорија чунки ви е јасно, што е меинстрим теорија сигурно контате, а дали наметната научна согласност по дифолт е и вистинита тоа не сте се замислиле, мозаикот чим го поставиш на дадена основа тој потем и по неа ќе врви, така и теоријата за стари грци ем пак истата накалемена врз постоен романтичарски национален мит, навистина што се современите грци криви што некои европеи им поставиле одрдена основа како вистинита а тие сега врз истата си одржуваат во живот романтичарскиот национализам!? остај друго не само тие што се заглавени во таквиот филм туку и речиси цела светска научна јавност, но зар не ве прават еа-елитит абдали за многу работи па пак вие си ги сркате како подобни пр. еу е формирана како федералистичка идеја а вие си мислите ќе остане засекогаш унија, хм, како учипени сетне и да сакате да излезете нема да ве остават бидејќи ќе им пореметите на еа-д3терминистите н'с'п агендата, такаи за историјата, но нека ви биде, чим со децении во најдобар случај некој е индоктриниран левооди ти макар и сите факти ги извадил на ачик сврти го десно, и да ска мозок ќе му тилта па ќе се пишмани!

ајт да пробам да фрлам уште тро инерција кон демистификација на еа-спинот дека сите бронени и антички грци според меинстримерите се едно исто, заборавете, логично ако се оди по симболика ќе увидите дека хелиолатриски полисите секаде немале таков култ за главен чиј антички мит е положен на плеќи на Аполон, значи онаму каде него го има тоа во антиката се Дорци, тие пак јасно е дека се античките македонци но и илири и тракијци, ова за тракијците не ми е најпоткрепено но е логично бидејќи се напат кон Троја а и на тројанците што Аполон им бил заштитник така сигурно и на оние меѓу ним и македонците, како илирите имаат врска со Аполон и дорците еве мала поука зар би имале град именуван како Аполонија ем дорски столбои [ http://archive.is/uD8zJ#selection-197.1-197.119" rel="nofollow - 1 ] потоа како тие се истоветни со македонците освен што грците не им разбирале јазикота еве за тоа мала напомена [ https://books.google.mk/books?id=EtYrAQAAMAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q=MACEDONIANS&f=false" rel="nofollow - 2 ] понатака бидејќи во вторава фуснта станува збор за абер од книга насловена како За Дорската Раса би посочил интересен абер за теорија како тоа филистејците се воедно и дорци, а бидејќи знаеме дека и оние на Крит и Родос биле дорци тоа фино си се вклопува во мозаикот за преселбата на израелците во неолит н балкан ...

http://archive.is/fsQcy#selection-159.86-183.78" rel="nofollow - https://lekythos.library.ucy.ac.cy/bitstream/handle/10797/6375/Vogazianos.pdf

имајте на ум дека потопот бил ~12к години пред Христа [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15648&KW=%E8%EB%BC%E0%E4%E8+%E3%EE%E4%E8%ED%E8&PID=3127614#3127614" rel="nofollow - 1 ] по што потомците на Пророкот Ное се вели дека почнале пак да ја населуваат земјата, така и доволно време за да израелците првично се шират и кон балкан а востановат неолитски култури како https://en.wikipedia.org/wiki/Vin%C4%8Da_culture" rel="nofollow - винчанската и вршничко- https://www.researchgate.net/figure/Location-of-the-archaeological-site-Amzabegovo-Republic-of-Macedonia_fig3_230682695" rel="nofollow - амзамбеговската кои дефакто биле сродни за сега докажано орнаментално [ http://archive.is/jheeM#selection-1025.62781-1025.63189" rel="nofollow - 1 ] што е и логично сигурно не дремеле во место, но треба да се види натака како писмата терале ил пак карпестата уметност е поврзана ... но и потоа сигурно имало сличности, но од бронзено време веќе има од разни страни влијанија претпоставувам, сепак не би требало да е склет да се бараат орнаментални и лингвистички линкови и сличности помеѓу т.е. како сроден етникум тука познат како пелазги а во Мала Азија како фелистејци кои биле (ко што вели и Вогазианос во предочениот абер горе) Дорци, оние кои меинстримерите денеска ги сметаат како грчки род а всушност грците ако се земе за точен аберот на Мартин Бернал се со египетско афричко потекло т.е. како т.н. класични грци прават инвазија врз оние староседелци кои тука биле не само од бронзено доба туку и од неолит, нормалноко придојдени ги примиле/превземале и митовите и уката, а бидејќи биле на маргини ем трговци па истите и полесно ги сочувале или пак унапредувале, иако аберите од стариот свет поприлично некој се потрудил да ги сотре ко римјаните во Александрија што сториле или денешните грци ко што праеле и прават да многу артефакти и факти кои не им се вклопуваат во нивната аривска мантра да ги фрлаат во море или дробат во каменолом со оглед дека сигурно и не се малку, та кога можеа по Цркви словенските написи да ги стружат и словенските книги да ги палат без никаков стар од Бога што пак за пагански работи и муабети чинам ама ич не им чуе како ќе ги отруваат за да си ја штимаат водата на своја бетоњерка смешно е што вие меинстримерски подоста им ја армарите, во псоледниот случај и политички ерга-омнично бидејќи нели малку е што имате индоктринирани историчари туку треба на нив да им удрите и државен штембил за да случајно и да не се соблазнат да ѕиркаат во вистината ...

за хелени веќе предочив дека е пелазгиски момент, а изведен од хелиолатриска етимологија т.е. Ел исто ко и Ил се префикси за светлина одтаму елини и илири се едно те исто, прашање е само дали навистина дошол култот од египет навака или пак израелците го имале, видете кај Пророкот Захарија дека истиот кај нив бил присутен, додека во Египет доколку сте чуле не бил главен за сите династии напротив само за една како хелиолатриски ајде некаков пагански монотеизам, иако дефакто истиот можам слободно да кажам бил прелест на израелците во однос Единиот Бог бидејќи откако им се Јавил Господ преку Мојсеј немале оправдување понатака за непознание на Вистината, но не само египќаните туку и претходно пред потопот сумерите и акадите исто го немале хелиолатрискиот култ како главен туку е присутен како дуализам од сонце и месечина бар од она што може да се види по стелите, но ова и толку може не е битно бидејќи подоцна митраизмот се провлекувал по сите страни, навистина прашање е како хелиолатрискиот култ завршил во Македонија за да стане доминантен симбол на Македонското Царство ... вели тоа е периодот кога Аполон го сотрел Питон во Делфи, а знаејќи дека тамошниот храм тогаш бил посветен на магна-матер, јасно е дека симболично ова укажува на неков премин на паганско шалтање од земни кон небесни принципи т.е. од матријархат во патријархат, но што мислам е погрешна теорија или попрво претпоставка, бидејќи јасно ни е дека и пред Проркот Ное постојат Патријарси од Адам па се до него мажите биле глави во племињата земено Библиски, иако жената сигурно имала значаен дел како онаа која племето го одржува во кондиција ... мала дигресија земено од денешен аспект бидејќи племето ви е сега еа-глобалистичко се прашувам што и кому ќе му одржуваат жените!? знаејќи пак дека глобализмот има каша духоносно-универзалистичка духовноост та не ни ви треба нели ни Христијанство ко што не ви ни требаше да бидете свои на своето како Народ туку си се пограѓанчивте 100% пуштајќи некаков нов евроатлански маштаб, но лоза која еугеничарите ќе ја кастрат растат и уживаат ! SEGA MOZE POARNO ODETE BARAJTE NZS SO ESKIMITE !
Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 20.Мај.2019 во 21:16

да не кобам онака ко горе, немора да значи дека ќе завршите ко евреите од персијците - а заради похотата да одите со декадентен лајфстаил кој и сега помалку кубури масовно но ве чека евроатлански на ангро, но бидејќи сте го примиле Печатот на Светиот Дух како Православни трчајки по евроатлански либерализам нормално ќе ве закачи судбината на евреите, но надевајте се дека оние http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27894&KW=%C8%E7%F0%E0%E8%EB%F6%E8&PID=3139512#3139512" rel="nofollow - Израелци меѓу вас ќе успејат да измолат поштеда од зла судба! вака видено она горенаведеното Израилци во неолит и не звучи баш ко лапсуз, напротив Пророкот Ное самиот бил исто така Избран како достоен да биде Спасен, логично и неговите поблиски потомци како синои на негоите синои Јафет Шем и Хам исто така биле, додека повторно родот човечки не почнал да забегуе пагански, а од кои внуци ете оние од Шем лозата се евреите кои здобиле пак Божја Милост како Израилци, но знаеме и тие отстапувале од Благочестивоста ко што е наведено во Стариот Завет, а заради што конечно и не го познале Спасителот Христос заради што пак Милост здобиле оние кои Го Познале, но зар очекувате дека нема да ве снајде судбината нз евреите вака како и каде со акалот http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2617&KW=attributes&PID=3142067#3142067" rel="nofollow - евроатланско неопагански сте тргнале!?

веројатно вас ќе ве снајде глобалистички судбината на лемнијците кои биле пелазги, а во однос она како биле асимилирани од класичните афрички грци [ https://cogniarchae.com/2018/07/21/lemnian-the-language-of-the-hittites-the-lemnos-stele-deciphered/" rel="nofollow - 1 ] мислам линков е повеќе пуштен како поткрепа за нечија волја да бара сличност меѓу пелазгискиот јазик на лемнијците и хититскиот на малоазиските пелазги, сепак има прецизна прва реченица во текстот која се вклопува добро во контекст вашата идна асимилација, та ако титоистите виа југословенство ве свртија на скопјани сотрувајќи ви дијалектите обичаите традицијата воопшто, понатака евроболшевиците виа федерална европа ќе ве сторат веројатно кинези доколку истата бидне реалност, таман ќе инкубирате некој брус ли или џет ли родум од Македонија, мислам не е толку трагично ако се има предвид какви се' не катастрофи поминале на ова поднебје низ вековите, ако не друго сега бар во тоа си уживате!

веројатно класичните грци дојдени од африка се феникијци односно кананити видено библиски ако сконтаме дека феникијците и кананејците биле слични [ https://books.google.mk/books?id=w5tUDwAAQBAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q=Phoenicia&f=false" rel="nofollow - 1 ] потоа мешајќи се со пелазгите тука превземале локална митологија но и надодале своја, велат на феникијците посејдон им бил мил, така веројатно и догон им станал фора на оние смиксани филистејци со кананитите, а конечно ако знаеме дека грчкото писмо е изнедрено од феникијското [ https://www.brown.edu/Departments/Joukowsky_Institute/courses/greekpast/4739.html" rel="nofollow - 2 ][ https://phoenicia.org/alphabetcontrov.html" rel="nofollow - 2 ] та и сето ова е логично, впрочем фенекијската колониззција на Малта [ http://archive.is/1aJSw#selection-295.0-303.182" rel="nofollow - 3 ] е во исто време со онаа на Пелопонес од страна на т.н. класични грци кога и првпат се појавува гpчката алфабета во егејот [ http://archive.is/6KyHq#selection-119.0-119.57" rel="nofollow - 4 ] чудно но библиски нивната лоза излегува акадска односно кананитска преку феникијците [ https://en.wikipedia.org/wiki/Amarna_letters#cite_ref-IzreelTAU_1-2" rel="nofollow - 5 ][ https://en.wikipedia.org/wiki/Phoenicia#High_point:_1200%E2%80%93800_BC" rel="nofollow - 5 ] од таму и полесно разбирливо движењето на митот за посејдон односнo догон кој знаеме дека и некои филистејците го синкретизирале во одреден момент [ https://www.crystalinks.com/amphibiousgods.html" rel="nofollow - 6 ][ https://en.wikipedia.org/wiki/Dagon#Hebrew_Bible" rel="nofollow - 6 ][ http://archive.is/k7rlt#selection-265.0-323.198" rel="nofollow - 6 ] акадите ете станале и таласократи кои конечно денес и од Слободна Македонија ве наталасаа ерга-омнично како серво-македонски еа-трансери чии политички компромиси наликуваат на оние историските кога крстоносците ошле да ја помагаат Византија а цела ја опљачкале, така и вам навидум ви подале грците рака а всушност се' ви земале бидејќи сте си удриле печат дека веќе национално не постоите, што и може не ќе беше склет ако не бевте соседи со ултра-националистички наштимани држави, така ова ви бидна и современ тројански коњ, бар така изгледа, може сум се прелажал, зависно колку јавето ви е сон, само да не ви стане на крај еугеничарскиот кошмар јаве!?Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 21.Мај.2019 во 16:48
Originally posted by Zelenikovo Zelenikovo напиша:

може да констатирам дека пелазгите биле израелци, но кое од израелските пламиња, логично Дан


ова е избрзан лапсуз, тука треба да стои пелазгите биле израилци преку Пророкот Ное и некоговиот син Јафет т.е. неговиот Јаван, но од јудејските Шем племиња едно Дан скитнало и во Македонија, така да да не ве буни жонглирањето со поими требаше да се држам до аберите попрецизно но сакајќи да потенцирам дека имаме тука и изворни и придојдени и постојни ко што горе во потцртаниот линк упатува дефиницијата Израилци, но да мне лутате од линк во еве ја инкувана поентата и тука [ http://archive.is/mKdM6#selection-1651.68-1667.418" rel="nofollow - 1 ][ https://biblijaiznanost.net/bozji-narod-izrael-po-tijelu-ili-duhu/" rel="nofollow - 2 ] ова и порано го апострофирав а каде пак убаво напоменувам што и во овој случај требада се земе здраво за готово дека гледајќи на пелазгите како заедничка локална нишка не треба да се фатиме денес ко во стапицата во којѐ се фатени грците се' е наше ние сме најдобрии никој ништо не ни можи, мислам убаво упатувам и во нишкава дека барањето пелазгиско нзс не е за да се фрлам чалам туку за да се сплотат лижните и сличните на балкан т.е закопаат ситнопаланечките романтичарско-национѐлни секири, може во таков контекст ошол и овѐ горе цитираново племето да е и пелазгиско, напротив тоа е јудејско а придојдувајќи во Македонија се измешало со локалните пелазги, дали од тој микс се изнедриле некои македонци незнам но логично ет! ко што реков ова и претходно го верглав (четврти пасус во следната 3-та фуснота) та внимавајте како што сркате [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27894&KW=%E8%E7%F0%E0%E8%EB&PID=3131457#3131457" rel="nofollow - 3 ] сепак убзва прилика да сконта секој кој всушност се Израилци т.е. оние денес кои се Побожни Христијани ко што посочувам во првите две фусноти од овој пост ...

исто друга двосмислена појава која произлегува до абериве за пелазгите како филистејци, ет она нивното предбележување во Стариот Завет како догонови следбеници, дури во првата фуснота од минатиот пост во арч-от од книгата на стр.98 претпоставува дека догон е амон-ра, но боли ли глаава од думање може и навистина е така, ете и јас на многу пати велам ѕвездата деница анатемаго е сабејанска оставштина логично извлечена од акадите бидејќи за разлика од сумерите биле одадени на поголеми магијски езотерии, не дека сумерците биле цвеќиња за мирисање, но иедните и другите ги стигнала казна за своeто недоветно однесување во форма на Потоп [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15648&KW=%EF%EE%F2%EE%EF&PID=3127614#3127614" rel="nofollow - 1 ] јас пак гледам на Сонцето од Кутлеш и воопшто хелиолатрските мотиви ширум светот како сончеви, но што не значи дека тие не се склет појава со сабеански вајб [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2617&KW=%F1%E0%E1%E5%E0%ED%F6%E8&PID=3141963#3141963" rel="nofollow - 2 ][ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=1886&KW=%E0%EF%EE%EB%EE%ED&PID=3127783#3127783" rel="nofollow - 2 ][ http://www.4pt.su/en/content/myths-about-hyperborea" rel="nofollow - 2 ] битно на сета овдешна античка бронзена и неолитска историја гледам културно-пагански, и воопшто не се тревожам којекој знаејќи дека во одреден период едни биле вакви едни онакви земено духоносно, та зар и тоа денес не е случај, иако тогаш било поочигледно пример кога јудејците отстапувале од Заветот даден пред Бога [ https://www.bible-history.com/studybible/Judges/3/3/" rel="nofollow - 3 ] во линкот писанието тсрана десно, но го предочувам тој старозаветецстих за да посочам дека засебно се цитирани филистејци и кананити, што не значи дека тамошните филистејци биле имуни на миксои како антропогено така и духоносно, та по дифолт ако во Стариот Завет е наведено дека малозиските пелазги(филистејци) го милувале догон дека сите пелазги угоре кон балкан и потака имале ист духоносен печат, просто дури и денес е воочливо колку не сите етнички слични народи имаат воедно и иста вероисповест, да не набројувам, но очигледно е дека така и не сите кананити од кои произлегле феникијците а потоа од нив т.н. класични грци имале сосем иста нишка, факт е дека на балкан мешајќи се со пелазгите попримиле од локалната митологија иако логично посејдон си го донеле сосебе како догонски рецидив, но возможно е да и преку филистејците да стигнал аберот на запад, но по таа логика а виа сродни племиња пота за македонците би имало и соодветна симболика наместо сонце, иако некои велат морско-кољче постоел како орнамент некде некако в Македонија, во секој случај и зевс -како култ постоел но аполон бил заштник на пелазгите, од сето ова би извлекол чоек заклучук дека не треба да е исклучив напротив да гледа на историјата како мистерија со многу варијабили но кои на крајот од денот е смешно денешните грци да ги присвојуваат зарѐди туристички-маркетинг и ариевски чалам или може попрво компактност на својата држава плашејќи се дека ако раслаби историската индоктринација ќе почнат да им е појавуваат многу малцинства а така и потенцијално ризик за дефрагментација, којзнае, порано или подоцна тоа во федерална европа посекако и ги очекува, бар виа хистори рипитинг процес заради економски и политички бранои на азиски и афрички мигранти ...
     
   


Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 22.Мај.2019 во 00:12

би било учтиво да ја дообразложам теоријата дека т.н. класични грци не биле пелазги ами феникијци а тие пак имаат кананитска лоза многуверојатно од акадите што би се извлекло заклучок од слични јазични корелации, но прво да видиме дали грчкиот пантеон каков го знаеме не е изведен од феникијскиот та еве предожба која ги потспојува [ http://archive.is/3Dbq6#selection-1817.0-1817.415" rel="nofollow - 1 ] доколку било случај во бронзено доба да имаат такви култови пелазгите тука ќе ги сретневме и на Крит и на Родос и на Троја та и потака, (Крит може е исклучок бидејќи го има бикот за свето животно како што е и во сите вавилонски и египетски религии но како и малоазиските филистејци што го синкретизирале догон така и критските бикот), а дефакто и тројанците не би војувале така жолчно со класичните грци (данајци) да биле сродни, значи ако зевс го нема како појава во бронзено доба тогаш дефакто е донесен од феникијците тука, посеидон исто но и европа исто така, смешно но денес нововалонци се римските внуци европеите кои ја превземаат митологијата за зевс и европа а истата е навистина склет античко-луциферијанска [ http://archive.is/7coVk#selection-225.0-225.140" rel="nofollow - 2 ] да не е без ич еве уште по некој абер дека зевс и европа се феникијски мит [ http://archive.is/Ovfv5#selection-539.0-543.289" rel="nofollow - 2 ][ http://archive.is/7h4LX#selection-575.155-605.144" rel="nofollow - 2 ][ http://archive.is/qeefa#selection-455.11-455.61" rel="nofollow - 2 ] иако си мешаат историчари тези кaко им чини [ https://en.wikipedia.org/wiki/Hellotia" rel="nofollow - 2 ] значи данајските т.н. класични грци немаат ништо ниту со минојците ниту микенците [ https://forum.paradoxplaza.com/forum/index.php?threads/why-does-the-archaeologic-community-say-that-the-greek-alphabet-is-phoenician.808255/#post-18243259" rel="nofollow - 3 ] воопшто со пелазгите како етнос туку се феникијци по потекло, а ете и митолошки абер од последната фуснота дека потекнуваат од египет, иако мене повеќе ми држи современата лингвистичка аналогија дека се кананити односно тие рецидив од акадите ко што се рецидив и вавилонците, кои влетувајќи меѓу пелазгите (кои го имаат Линеарно А и Б лемниското итн.) го наметнуваат своето феникијско писмо [ https://www.cambridge.org/core/journals/antiquity/article/early-history-of-the-greek-alphabet-new-evidence-from-eretria-and-methone/DBFA7B52DBCDB48AA5B47D05FC4FB03A" rel="nofollow - 3 ] а и јазикот сигурно онаму каде загосподариле, како поинаку да се разбере моментот дека не ги контале пр. македонците на нивниот јазик а види богати македонците биле грци, не т.н. грци биле феникијци, а феникијците впрочем кананити ...

Цитирај The name Phoenicians, like Latin Poenī (adj. poenicus, later pūnicus), comes from Greek Φοίνικες (Phoínikes). The word φοῖνιξ phoînix meant variably "Phoenician person" .... The folk etymological association of Φοινίκη with φοῖνιξ mirrors that in Akkadian, which tied kinaḫni, kinaḫḫi "Canaan" to kinaḫḫu "red-dyed wool"

The land was natively known as knʿn (compare Eblaite ka-na-na-um, phn|ka-na-na) and its people as the knʿny. In the Amarna letters of the 14th century BC, people from the region called themselves Kenaani or Kinaani, in modern English understood as/equivalent to Canaanite.
https://en.wikipedia.org/wiki/Phoenicia#Etymology" rel="nofollow - https://en.wikipedia.org/wiki/Phoenicia#Etymology

Цитирај Phoenician was a language originally spoken in the coastal (Mediterranean) region then called "Canaan"
https://en.wikipedia.org/wiki/Phoenician_language" rel="nofollow - https://en.wikipedia.org/wiki/Phoenician_language

Цитирај The Canaanites (Phoenicians, etc., Gen-esis 10. 15–20) are traced in the Bible back to Ham, probablyon account of their being a mixed race and also because, ow-ing to their paganism, they were regarded with contempt bythe biblical writers.
....
Some experts - mainly on the basis of language analysis - assert that the Akkadians, Ammonites, Aramaeans, Assyrians, Babylonians, Cannanites, Edomites, Hebrews, Moabites, and Phoenicians were all Semites originally.
....
876-605: The Assyrians dominated the Phoenicians and the Hebrews. The main cities of the Phoenicians were Acre/Akko, Tyre/Sur, Sidon/Saida, and Byblos (from whence the Greeks, and others, were to take their word for book). The ancient city of Baalbek (in today's Lebanon) was originally center of Baal worship. Baal was the main male god of the Phoenicians/Canaanites and was worshipped in an orgiastic manner as a fertility/phallic icon. (The Greeks much later renamed Baalbek after their Sun god Helios.)
....
https://web.archive.org/web/20190521205743/http://e-learning.tsu.ge/pluginfile.php/5961/mod_resource/content/0/Chomsky_Hebrew_-_Eternal_language.pdf" rel="nofollow - http://e-learning.tsu.ge/pluginfile.php/5961/mod_resource/content/0/Chomsky_Hebrew_-_Eternal_language.pdf


ете и времето кога асирците ги сотруваат феникијците се поклопува со наездата на т.н. грци во егеј кај пелазгите, имајте на ум дека како придојдени кај пелазгите феникијците ги миксале своите култови со локалните, па затоа впрочем и толкава збрка на различни антички митолошки толкувања, така и тешко дека според митологија некој ќе врзе крај со крај а единствено логично е јазично да се премеруваат движењата, но кои филолози кај нас се бафтаат со оваа проблематика, за меинстримери нема чуено да извадиле некоја книга, освен што имавме алтернативец како др.Ташко Белчев, кој јасно сигурно нашиве меинстрим археолози историчари и политичари го гледале на криво битно меѓусебе си распределуваат народен кајмак, да му дадат од истиот на некој алтернативец, затоа треба некој од македонистите да смогне сили да основа евладин институт кој би ги подржувал напорите на слободоумни филолози историчари и етнолози, веројатно за такво нешто сега би морало иселениците да се самоорганизираат бидејќи такво нешто пост-ерга-омнично тука ќе наидува на сопки и диверзии нали заради полтронски односи кон ненаситните современи грци кои лапале што лапале и пак малку им веројатно додека не биднеме прав и пепел комплетно дали асимилирани од постојниот глобализам или пак друга наезда, но ако е утеха не има многу по светот но колку од тие многу се самосвесни а не пак сплотени, заради што сето ова ми наликува на изгубено време ако знаеме дека живееме во последните времиња, навистина треба Чоек да се замисли за аберот од првата-втора фуснота во овој пост, бидејќи така земено во прашање е месонско неопаганско насрнување врз Правослвното Христијанство со оглед дека Католиците им се во нивни двор па ги имаат сигурно обработено далеку претходно пред и воопшто неопаганските-месони да тргнат во поход кон Исток каде милом каде силом учипувајќи ги сите кои им стојат на пат во однос нивната геостратешка агенда за евроатлански светски поредок, конечно истиот може не би бил проблем за нас ако не беа во позадина неопагани иако во секуларна волја кожа, дури ни христијанскиот карактер на овој континент не го ставија на ачик туку само паганската симболика ја имаат испреплетено по сите страни, а остај друго и масоните ги имаат издигнато на ниво на религија официјално [ https://euobserver.com/political/31066" rel="nofollow - 1 ] колку и овие пак да глумат дека не се [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2617&KW=%F0%E5%EB%E8%E3%E8%BC%E0&PID=3142491#3142491" rel="nofollow - 2 ]

веројатно нема меинстримерски нешто особено да се промени во блиска иднина, што не значи дека алтернативно вие не можете да бркате нзс со албанците и србите а попат да ги освестувате и бугарите, бар онаа половина која има македонски корени, бидејќи со нив нема да се разберете низ античка призма бидејќи имаат доцноантичко влетување како кагани во Бугарија та и далеку по слепо ќе држат до доцноантичко словенство него што ќе свртат на бакарно и неолитско словенство, поентата е дека ако на историјата се гледа како заедничка нишка нема да треба никој никому да се чалами или наметнува, но ајт кога ќе здрмаат некакви природни катаклизмични или светски геополитички искушенија и без ова ќе си се сплотат сите тука на полуостровов, брат брата нерани тешко кој го нема!Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 09.Септември.2019 во 12:23

Не сакам да преудицирам дали и нашите власти си нашле некаков изговор за да ја сотрат страницата за архивирање archive.is односно archive.fo а за тоа јас да сум некако крив бидејќи на ангро ја користев за архивирање на маклезет.мк форумот, меѓу другото и за архивирање на многу страници абери и директни линкови до цитати во дадена страница а потоа фуснотирани на овој форум (поприлично и во оваа нишка), којзнае можеби некој од удбашана се изнервирал што не му дала комшика шеќер па ајде некако да му го тупи на Народ за да си истресе од спунт склет гурабии, НО нивна работа ето бар не се единствени [ https://en.wikipedia.org/wiki/Archive.today#Worldwide_availability" rel="nofollow - 1 ] хм можам да замислам како и зошто се одлучиле на ваков чекор којзнае може изис и озирис им дремат у двор, нејсе, ако и кога низ фуснтиве во нишкава налетате на од мене линкувани абери на archive.is/fo доколку сакате да ги видите ќе мора да одите преку прокси сајт и се си е ок ...

пр. преку некој прокси сајт налик https://www.kproxy.com" rel="nofollow - https://www.kproxy.com

односно линкот од фуснотата

http://archive.is/3Dbq6#selection-1817.0-1817.415" rel="nofollow - http://archive.is/3Dbq6#selection-1817.0-1817.415

копирајте го и срчнете го преку прокси сајтот, тој или кој било друг

https://us2.free-proxy.com/browse.php?u=%2Bii2CU4skjKrG8WnOF%2FxMhRySQ%3D%3D&b=1&f=norefer#selection-1817.0-1817.415" rel="nofollow - https://www.free-proxy.com
Постирано од: Zelenikovo
Датум на внесување: 06.Мај.2020 во 18:41

ајт да сторам Ниет за Дорците кои всушност се исто што и Македонците, може го јавале Дорчо многу тие некои Пелазги :) мајтапо на страна читне го последнио пасус за да потскопчате колкава е нивната големина ... доколку убо се проследи генеологијата низ античките абери за тоа кој~е~кој во тие времиња, дефакто дорците се по потекло Пелазги, а од дорците пак преку Аргос се изнедриле Македонци, ех велат Аргонаутите биле токму тоа Дорци та и Златно Руно сме му донеле на Свето нели премин од бронзено во железно време, еве потфатете ги сите релации во следниот центриран линкуван абер, на кој јас би дозакачил неколку мои сугестии, имате и погоре во нишкава аберисување http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=30901&KW=%C4%EE%F0%F6%E8&PID=3145403#3145403" rel="nofollow - за Дорци ко Македонци ... но еве и нешто што сум пропуштил да потспомнам [ http://archive.is/sJnMF#selection-4207.1-4209.5" rel="nofollow - 1 ][ http://archive.is/K347a#selection-1809.0-1809.97" rel="nofollow - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=555&KW=дорски&PID=54076#54076" rel="nofollow - 1 ][ http://archive.is/mkVUS#selection-575.1214-579.155" rel="nofollow - 1 ][ http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=501&PID=25670#25670" rel="nofollow - 1 ] ете фората не има и ко http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=490&PID=39286#39286" rel="nofollow - Столбои #84 ")

http://archive.is/MTndz#selection-1269.340-1269.1091" rel="nofollow - 1~ https://linguistics.osu.edu/herodotos/ethnonym/european/pelasgians [ https://web.archive.org/web/20180120223003/https://linguistics.osu.edu/herodotos/ethnonym/european/pelasgians" rel="nofollow - 1 ]
2 ~ http://archive.is/MTndz#selection-1273.7-1273.608" rel="nofollow - https://linguistics.osu.edu/herodotos/ethnonym/european/pelasgians
3~ http://archive.is/MTndz#selection-1399.0-1401.94" rel="nofollow - https://linguistics.osu.edu/herodotos/ethnonym/european/pelasgians
4 ~ http://archive.is/MTndz#selection-1417.234-1421.339" rel="nofollow - https://linguistics.osu.edu/herodotos/ethnonym/european/pelasgians
5~ http://archive.is/MTndz#selection-1533.0-1533.97" rel="nofollow - https://linguistics.osu.edu/herodotos/ethnonym/european/pelasgians


но ко што велам во минатио пост за митолошките миксои, внимавајте тешко некој и да врзе етнолошки крај со крај ако не е свесен за миграциите [ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10013&KW=doric&PID=2780751#2780751" rel="nofollow - 1 ] иако ко што може да се види од цитиранио абер во последнава фуснота дефакто постои голема разлика помеѓу македонците и фрците, до некаде слободно би констатирал помеѓу Дорци и Јонци, донекаде видејќи и самите јонци се микс од феникијци и пелазги од кои се издиференцираат грци кои заради својот феникијски корен пологично би било да се етикетираат како Фрци, мислам најубо кога сами тоа себе би си го приуштиле нели заради добрососедските односи денес не би ни се нарушиле откако сега и официјално ние како Народ немаме право (а заради локални евроатлански-трансери) да чепкаме низ Историја по корените, што донекаде е http://archive.is/ggfK0#selection-4611.301-4611.622" rel="nofollow - корисен спунт во однос Христијанство како не би си губеле непотребно време во однос минливоста и чаламењето посреди неа за тоа кој е кој и колку е тој! (со др.ПетарМ не го вади во линков та еве го, што вели https://youtu.be/B62FBsVzZwM?t=800" rel="nofollow - (а заради Слободната Волја која ја имаат како Луѓе кои го имаат овој Совршен Божји Дар од кој само е поголем Божјиот Дар На Љубовта) посилните го грабаат од послабите животот пример, ова пак ако се аплицира врз историјата како неретко посесивна наука денеска, а во однос потребата од Чалам на оние кои денес завладеале со светов, јасно ќе ви биде дека некому одредена Вистина му боде очи, та за да си осигура своите стравои истата не само што ја спинувал туку и понатака ја спинува, во случајов околу Егејската Цивилизација правејќи го тоа од спунт преку грчка маша, бидејќи оние кои се згнале да ја сотрат научно-спинерски вистината за Македонија и Македонците т.е. ПЕЛАгија и Пелазгите тоа се порано римјаните а денес римските внуци, ете тие си нашле за сходно (иако фактите се на наша страна земено и историски и етнолошки и културно, сепак) низ спинови да ги бутнат под тепих и низ исполитизиран вајб да си етаблираат своја вистина во однос европа а преку грчка маша, небаре некои стари грци сеуште се живи, небаре нивниот јазик и ден денес е тој исти старогрчки а кој всушност не е ништо друго туку античка лингва франка од сите јазични варијации кои постоеле посреди Златното Доба На Егејската Цивилизација т.н. хеленизам, односно времето на постоењето на Македонското Царство, логично чиј корен ако се Пелазгите а тие по цел (т.н.) Балкан се распространети, вистина и повеќе од логично таа Егејска Цивилизација треба да го носи името Пелазгиска а овој балкански полуостров Пелазгиски, сепак бидејќи географски земните региони го носат името на најголемите империи кои таму вирееле логично истиот би требало да го носи името Македонски Полуостров ...

вака видено нам ако ни е јасно дека на овој Свет ама баш се’ е Божја Промисла ние треба со лесно да се смируваме еве знаејќи ја сопствената големина која сепак сеуште се релативизира во денешен контекст и околности изнедрени од романтизмот навака односно месонскиот концепт Нација [ http://archive.is/4uoJF#selection-1257.0-1265.103" rel="nofollow - 1 ][ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21798&KW=%EA%EE%ED%F6%E5%EF%F2+%ED%E0%F6%E8%BC%E0&PID=3142436#3142436" rel="nofollow - 1 ][ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27894&KW=%EA%EE%ED%F6%E5%EF%F2+%ED%E0%F6%E8%BC%E0&PID=3140459#3140459" rel="nofollow - 1 ][ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2617&KW=%EA%EE%ED%F6%E5%EF%F2+%ED%E0%F6%E8%BC%E0&PID=3152661#3152661" rel="nofollow - 1 ][ http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27882&KW=%EA%EE%ED%F6%E5%EF%F2+%ED%E0%F6%E8%BC%E0&PID=3124819&title=nwo#3124819" rel="nofollow - 1 ] за раздели па владеј шема како никогаш браќата не би се обединиле и му застанат на патот на современиот западен империјализам! всушност Нас треба да не радува фактот што некој до толку се плаши од Нас да мора не само себеси да се прави мутав туку од петни жили преку своите локални ботови и Нас да се обидува да не мутави, тоа само става голем извичник која е нашата големи посреди човечкиот цивилизациски континиум низ вековите, во кој контекст би рекол во однос историјата нам треба да ни е доволно што Ние сме од Бога избрани за многу арно на човештвото да му сториме кога директно кога индиректно, не дека дургите не чинеле, но од аспкет на Спасителен Монотеизам преку Христа нам ни припаднала таа Чест, повторно По Божја Промисла 1. прво да го обединиме стариот антички Свет преку Цар од ова поднебје (роден во Пела) чија најголема мисија како антички глобализам е обединувањето на сите учени преку Коине јазикот кој станал токму тоа античка-лингва-македоника А преку која тро потоа кога Господ Исус Христос Доаѓа на земјата експлозивно по сите страни да се прошири Евангелието На Љубовта т.е. Новиот Завет во Библијата та денес токму најизворната верзија е т.н. Септугинтот напишана токму на Коине, потоа 2. повторно Човек од ова поднебје (роден во Наисус) кој исто припаѓал на хелиолатрискиот култ не само што го руши римското царство и го возобновува во очите на т.н. Византија Второто Македонско Царство преди се’ го Признава Христијанство За Главана Религија во империјата ... потоа 3. Свети Јустинијан (роден во Скупи) расчистува со ересите како најзначајна негова усилба како Византиски Цар воедно формирајќи ја Архиепископијата Јустинијана Прима како трета по примат налик доцноантички амортизер меѓу Христијански Рим и Христијански Цариград кои се препирале за превласт во Илирикум и Македонија т.е. ги прекинал нивните натегања на наједноставен начин доколку се има предвид дека Рим веќе стаил свој Викарен Епископ во 4-ти век во Солун односно претендирал пополека да го подвласти духоносно и Цариград, конечно Царо сторил и многу други големи добра како изградата на Црковниот Храм Света Софија во Цариград, но и воспоставуање цилисходен правен кодекс денес познат во светот како Римско Право кое всушност е византиско или попрво македонско ... потоа 4. Свети Кирил и Методиј го Описменуваат и Покрстуваат Словенскиот Свет изборувајќи повторно рамноправност меѓу латините и грците повторно налик средновековен амортизер помеѓу Христијанскиот Исток и Христијанскиот Запад, а конечно 5. откако Охридската Архиепископија ја наследува и превзема титулата на Јустинијана Прима ги Покрстува браќата Олег и Глеб освен мајка им Олга со што и официјално во Руската Империја станува главна религија Христијанство а подоцна и е главен фактор во историјата за да Московската Архиепископија добие Хиерархиски Статус на што цариградските патријарски во континуитет се противеле, но воедно Охрид и претходно во времето на Свети Климент и Наум Охридски станува Словенски Ерусалим заради големата преведувачка активност на Црковните Духоносни Книги што пак најблиску не упатува до фактот дека денес без таквата инерција ниту Русија а не пак останатите ќе останеле Словени ... Вака видено впрочем на секој еден Македонец и без многу џилитење и чалам ем признанија треба да му е доволно што Живее во ваква Света Земја макар сите останати не шиканирале грабале асимилирале понижувале итн. што се не правеле, бидејќи е речено од Бога дека Последниот Ќе Биде Прв Во Царството Небесно а тешко на оние кои се туркале напред а забораиле на својте Браќа а не пак да ги сотрувале за да си полираат славољубие т.е. чалам односно егоизам им бил главна водилка, дефакто Ние ним им сме Искушение а не тие Нам иако ние треба да Трпиме и се Смируваме, конечно да ги молиме да се Покајат и доколку дакаат и самите да се наречат Македонци тоа да не им го спориме бидејќи никој на овој полуостров нема ексклузивно право особено не денес низ призма на Христијанство да му наметнува или забележува некому што треба сака или може да биде, едноставно речено треба да им подадеме ние ним рака а не да се тревожиме зошто тие би изворното да го приграбуваат било тоа во антички средновековен или современ контекст, нека им е Слава Богу За Се’ а камо да се освестеа сите дека и пред Македонија имало некој тука кој е коренот нејзин Пелагија т.е. Пеласиа и Пелазгите, но и тогаш некој ќе ја бара Пелагонија да ја лапне или да не праи мутави при очи дека македонската котлина е наречена и запомнета како Пелагонија бидејќи им било криво на пелагонците и пајонците зошто ја немаа Пела ко македонците, смешно трагично да и ден денес не контаат сите дека Изворо им е Тука земено генеолошки, а комотно ќе речам по хелиолатриска линија едно исто се како Пелазги подоцнежните етникуми Илири Тракијци и Македонци во кои влегувале разни Племиња и Кралства ...
Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk