Испечати | Затвори го прозорот

Бадникова и Божиќна трпеза

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Исхрана и кулинарство
Опис на форумот: Еднаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=26830
Датум на принтање: 29.Март.2024 во 01:24
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Бадникова и Божиќна трпеза
Постирано од: evangeline
Наслов: Бадникова и Божиќна трпеза
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 10:04
Сите знаеме дека ќе се прејадеме за претстојниве празници. Мислам дека нема човек во земјава (и пошироко) што ќе одолее на сите работи што треба да ги приготвиме деновиве.


Бадниковата трпеза е всушност посна трпеза која што го означува крајот на 40 дневните пости. На неа по некое непишано правило треба да има и солени и благи јадења и се смета дека колку побогата е трпезата, толку побогата ќе биде и годината.
Во мојот дом, како и скоро секаде, на трпезата за бадник ќе има печена риба, гравче, посни сарми, тиква, урми, смокви, ореви, костени, лепче со паричка, компири на неколку начини, баница со зелка, баклава, штрудла со јаболка, различно овошје и не ми текнува што уште не.
Вечерата започнува со кршење на лепчето, па продолжува со вечерата и на крај најбитниот момент, трпезата не се раскрева. 
Следниот ден кога веќе се мрси, на трпезата традиционално главното место и припаѓа на големата тава со јагнешко, кифли, салати и се останато.

Кој не го мрзи нека сподели по некој рецепт од тоа што прави за празнициве. 
Еве јас ќе напишам како ја правам баклавата  (моментално се пече)



Баклава
Едно пакување кори за баклава, 500-800 грама крупно мелени ореви (по желба колку сакате да биде богата баклавата) , 50-80 грама презла, газирана вода, масло за јадење


На работната маса ставам една кора, ја попрскувам со вода, ставам уште една кора, ја попрскувам со масло (ама внимателно - малку масло, не да ја удавите во масло) и ја ставам третата кора. На третата кора попрскувам само малку вода (помалку од првата) и на еден дел од кората ставам ореви и презла во права линија (не расфрлани по цела кора) и ги виткам во ролат. Претходно при рака ми е тавата за печење премачкана со масло, па во неа ги редам сите кори. Ги сечам на парчиња и ги преливам со газирана вода, секое парче посебно. Ја печам на 200 степени додека не се испече.

Литро вода и 500 грама шеќер се зовриваат на јак оган. Ова 500 грама шеќер може да варира во зависност дали сакате поблага или не толку блага баклава. Јас не ја сакам премногу блага и затоа ставам 500 грама.
Додавам и малку лимонов сок и ванилин шеќер.





-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE



Коментари:
Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 10:12
Едноставна штрудла со јаболка за мрзливи луѓе како мене

Едно пакување кори
Неколку јаболка (зависи од големината и од тоа колку сакате да ви биде полна штрудлата)
Една до две лажици шеќер
Газирана вода
Малку масло
Цимет


Пред се, јаболките се лупат и се рендаат. Се оставаат во еден сад, се додава малку шеќер во зависност од тоа колку ви се благи/кисели јаболката и почнувате да работите со брзина на светлинатаголема насмевка
На работната маса ставате една кора и ја попрскувате со масло, па ја ставате втората кора и попрскувате со вода и третата исто така само со вода. На една страна од кората ставате од ренданите јаболка и наросувате цимет (ова кај мене оди во големи количини). Виткате во ролат и ги ставате во намрсен плех за печење.
Ги сечете на парчиња, ги преливате со маслото и водата и правец на печење. Се печат на 200 степени.

Откако ќе се испечат и изладат можете да им ставите шеќер во прав.



-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 11:24

Водич за бадникова трпеза

Бадниковата вечера е посна ама богата, а на масата треба да се постават и благи и солени јадења. Според верувањата, богатата трпеза значи дека и годината ќе биде богата.

http://www.mkd.mk/wp-content/uploads/2013/01/badnik-2.jpg" rel="nofollow">

Традиционално на бадниковата маса за вечера треба да има риба, грав, погача без квасец и суво овошје.

Лукот има посебна симболика, во минатото на него се придавало дури и магиско значење за подобро здравје, па затоа е неизоставен дел од бадниковата трпеза.

http://www.mkd.mk/wp-content/uploads/2013/01/badnik-1.jpg" rel="nofollow">

Според старите македонски верувања за богата и плодна година во куќата, на трпезата треба да има и ореви, јаболка, пченка и метални парички, а за годината да биде „слатка“ за декорација се ставаат и бонбони.

Според традицијата пак, обично на крајот на вечерата за десерт се јаде печена тиква.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 11:27
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Christmas_Eve_(Badnik)_Dinner_Table_Macedonian.jpg


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 11:29

Како христијански се празнува Бадник


Предвесник на најголемиот христијански празник Божиќ е Бадник.

http://denesen.mk/web/2013/01/06/kako-hristijanski-se-praznuva-badnik/g_badnik-nova/" rel="nofollow">g_badnik-nova

По четириесетдневниот пост дочекувањето на христовото раѓање се заокружува со посна вечера
и молитва. Христијаните уште во раните урински часови започнуваат да се подговтваат за Бадник,
вечерата што му ја посветуваат на големиот Син божји кој ќе се роди на Божиќ.

Децата, најмалите кои ги симболизираат ангелите со песна и радост го означуваат доаѓањето на
свет на Спасителот.

„Вечниот бог слезе и во Дева се всели, Свет, Свет, Свет си и пресвет Господи. Царот на сите
Господ дојде Адам да го преобрази. Луѓе радувајте се , играјте, ангели веселете се“ е дел од
старата коледарска византиска песна која според христијанската религија ја пеат децата уште
рано наутро одејќи од куќа во куќа каде се даруваат од домаќините со подароци. Според Црквата
децата уште од најрана возраст треба да се научат на оваа христијанска песна се со цел да му
се доближиме на Бога и да придонесеме и за искоренување на разни пагански коледе- леде
примитивизми од нашето христијанско секојдневие.

На Бадник, навечер, се поставува вечерата со посна храна. На маста се ставаат бадникови
гранчиња, најздравото дрво кое ја симболизира среќата и здравјето на сите членови во
семејството. Домаќинката, во спомен на тоа дека преку жена, односно преку пречистата
дева Марија, во овој свет дојде вечната Светлина, ја пали празничната свеќа.

Домаќинот, или некој подготвен за тоа, во името на сите ги принесува молитвите „Оче
наш“ и „Симболот на Верата“.

Откако сите членови на семејството ќе се прекрстат се започнува со молитвата. Најголемо
значење на целата вечера имаат молитвите кои му се принесуваат на Бога и пријатната
атмосфера во кругот на потесното семејство.

Откако ќе се кажат молитвите, се седнува на семејната предбожиќна вечера. По
молитвењето семејната предбожиќна вечера продолжува во пријатна свечена атмосфера.

Вечерата треба да биде исклучително посна, дури и без масло. Се подготвуваат питулици,
сарма, грав, компир, зелник, овошје и се друго што е посно, а го има во домаќинството се
со цел трпезата што му ја принесуваме на Синот Божји да биде што побогата што треба
да обезбеди богат род на земјоделските култури во следната година

Пред крајот на вечерата, во зависност од семејната традиција, се прекршува празничниот
леб со паричка. Се прекршува на неколку делчиња, односно, еден дел за Господ, втор
за домот, а останатите делови за присатните на вечерата, но и за оние кои се дел од
семејството, а се отсутни од разни причини.

Месењето на лепче со паричка всушност е симбол поврзан со еден настан поврзан со
животот на Св.Василиј Велики па кршењето на лепче со паричка се правело и се прави
во чест на денот на Св.Василиј Велики( Василица). Во Скопје и во други градови низ
Македонија овој обичај се одомаќинил и станал традиција.

Според презвитер Ивица Тодоров лебчето со паричката е убава семејна социјална „игра“ која и
дава шмек на Бадниковата трпеза.

По прекршување на празничниот леб со паричка, членовите на семејството помеѓу себе
се даруваат со подароци, особено се даруваат помладите членови. Ова се прави во чест
и спомен на тоа што – за нас луѓето и за нашето спасение од отпаднатата состојба на
постоење – нашиот Небесен Отец ни го подари својот единороден Син, нашиот Спасител,
Господ и Единствен Учител Исус Христос.

Откако ќе заврши вечерата масата останува нераскрената. Оставањето на масата
нераскрената ја симболизира “вечната вечера”, односно, нашето вечно љубовно – блажено
заедништво со нашиот Бог. Ова вечно љубовно – блажено зедништво е и причината
зошто во овој свет како човек се роди совечното Слово и Син Божји.

Утредента, целото семејство се приклучува на своето поголемо духовно семејство -
Црквата. На празничната Божиќна Литургија семејството се причестува со Телото и Крвта
Христови, доколку за тоа се подготвувале преку исповед, пост.

Постојат и многу паганските обичаи според кој се празникува Бадник

Тие обичаи веќе станаа традиција и многу се разликуваат од вистинското одбележување
на овој голем христијански празник.

Ден пред Бадник граѓаните се собираат и ги палат коледарски огнови. Ракија, месо,
песна и ора се начинот на кој се дочекува големиот празник. Одлична причина за добра
дружба и забава. На тие собири се крши и лебче со паричка и на тој што ќе му се падне
паричката станува Кум за наредната година и се верува дека ќе биде многу среќен.
Ова е во спротивност со Православната религија бидејќи со овој начин на празнување
се прекршува постот кој треба да се заокружи со Бадниковата вечера и неспремно
го дечекуваме Божиќ. Доаѓањето на Спасителот треба да го дочекаме во смирение и
спокојствое, а секое разгорување на страстите не е во склоп со Православието.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 11:33

http://images.plusinfo.mk/large_pics/2012/01/06/badnikova%20vecer-.jpg" rel="nofollow -

Каде и да си за Бадник дома да си


Православните христијани вечер го слават Бадник, а утре, Исусовото раѓање - Божиќ. Бадник ги собира граѓаните дома на традиционална посна вечера со зелник, риба, посно гравче, тиква и лутеница, а според обичајот оваа вечер не се оди на гости. Според традицијата, граѓаните се трудат да стават се на маса, за во текот на целата година трпезата да биде богата. Домаќинката меси погача со паричка , која се крши, а кому ќе му се падне паричката, според традицијата, тој ќе има среќа целата година. 

Позната е изреката каде и да си за Бадник дома да си. Богатата посна трпеза останува цела вечер на масата, а утрешниот ден се прави традиционален Божиќен ручек во кругот на семејството. Во соборниот храм „Св Климент Охридски“ утре ќе се одржи Златоустова литургија.

Божиќ се празнува во спомен на раѓањето на Исус Христос, синот божји кој е роден во пештера во Витлеем, поради задолжителниот попис кој римјаните го одржувале во тој период во Јудеја. Веднаш по неговото раѓање три мудреци од Истокот, следејќи ги ѕвездите, го пронашле и му се поклониле, принесувајќи му дарови. Ангели Божји истовремено им ја соопштиле радосната вест и тие дошле да му се поклонат на Спасителот. Така Христос на овој свет бил пречекан како истовремени од најмудрите и наједноставните. Овој празник е матица на сите други црковни празници бидејќи со Христовото раѓање се смета и почетокот на новата ера.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 11:37
А колку броја гозби треба да има на масата ?

-------------


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 13:09
Ne sum sretnala nekade deka ima ogranichuvanje.

-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 13:27
Има ограничување ама нема да ви го кажам за да не ме сватите дека ви се мешам во традициите .

-------------


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 16:25
Originally posted by емил емил напиша:

Има ограничување ама нема да ви го кажам за да не ме сватите дека ви се мешам во традициите .


Епа што бараш тогаш на темава ако не кажуваш ништо паметно?

-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 16:33
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Originally posted by емил емил напиша:

Има ограничување ама нема да ви го кажам за да не ме сватите дека ви се мешам во традициите .


Епа што бараш тогаш на темава ако не кажуваш ништо паметно?
 

Ме интересираше вашиот одговор на моето прашањне и сум среќен што го добив од златоуста мома како тебе љубов 




-------------


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 16:46
Originally posted by емил емил напиша:

Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Originally posted by емил емил напиша:

Има ограничување ама нема да ви го кажам за да не ме сватите дека ви се мешам во традициите .


Епа што бараш тогаш на темава ако не кажуваш ништо паметно?
 

Ме интересираше вашиот одговор на моето прашањне и сум среќен што го добив од златоуста мома како тебе љубов 



Глупости емилголема насмевка Подфорумов е исхрана и ако знаеш да кажеш можеш да кажеш. Не само да прашуваш нешто што демек знаеш и на крај да се правиш паметен со сила.

Во моето семејство никогаш не сме ставале храна со ограничување и јас лично на мојата трпеза никогаш нема да практикувам такво нешто.
Водејќи се од тоа што сите го почитуваат дека што е можно побогата трпеза, тоа подобро, како и секоја година така и оваа трпезата во рамките на финансиите ќе биде што е можно побогата.
Откако пребројав се, средив, изнакупив се што требаше, мојата трпеза ќе има - 

Посно гравче во тавче ( за жал земјената тава ми е кај колешка )
Посна сарма
Пастрмка
Подварок
Печена тиква
Штрудла со јаболка
Баклава со ореви 
Посен колач со јаболка
Салата со компири
Различно овошје (мандарини, банани, портокали, киви, јаболка, калинки и лимони)
Сушени кајсии, урми, смокви
Костени, печени и варени
Ореви
Мешавина јаткасти плодови
Лепче со паричка
Вртена пита со спанаќ


И слободно изброи и кажи ми уште колку треба да додадам или одземам.


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 17:02
На Божиќната трапеза треба да има до 13 посни јадење . Тоа симболизира Тајната вечера на која биле 12-те апостоли плус Христос , Господот наш 

Ако ставиш помалку гозби не е грев , но треба да бидат нечетен број 7,9 ,11
1. Сарми со ориз 
2. Пиперки со ориз 
3. Тавче гравче
4.Леќа јанија 
5.Варено жито
6.Баница со тиква(тиквеник)
7.Ошаф ( компот опд модри сливи) 
8.Лук
9.Мед
10.Ореви
11.Пита , погача 
12.Динстана зелка 
13.Баница со касмети 

риба по време на Божиќните пости се дозволува само и единствено на Никулден кога се јаде предимно крап . Тоа повелува традицијата .Оти кога на рибарите им се е пробушила гемијата Свети Никола ја е затнал со крап . Не е грев да се јаде и друга риба .



-------------


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 05.Јануари.2014 во 17:11
Originally posted by емил емил напиша:

На Божиќната трапеза треба да има до 13 посни јадење . Тоа симболизира Тајната вечера на која биле 12-те апостоли плус Христос , Господот наш 

Ако ставиш помалку гозби не е грев , но треба да бидат нечетен број 7,9 ,11
1. Сарми со ориз 
2. Пиперки со ориз 
3. Тавче гравче
4.Леќа јанија 
5.Варено жито
6.Баница со тиква(тиквеник)
7.Ошаф ( компот опд модри сливи) 
8.Лук
9.Мед
10.Ореви
11.Пита , погача 
12.Динстана зелка 
13.Баница со касмети 

риба по време на Божиќните пости се дозволува само и единствено на Никулден кога се јаде предимно крап . Тоа повелува традицијата .Оти кога на рибарите им се е пробушила гемијата Свети Никола ја е затнал со крап . Не е грев да се јаде и друга риба .


Немам потреба да ставам јадења кои никој не ги јаде. Бадниковата вечера не треба да е расипништво, да се исфрла целата храна веќе следниот ден.
Да, единствено лукот го заборавив несакајќи. Тој е дел од трпезата.
Динстаната зелка е попозната како подварок, ете ја има на мојот список, баница со касмети искрено не знам со што е оваа баницаголема насмевка, леќата кај нас не е воопшто прифатена во исхраната и немам потреба да ја приготвувам, посните сарми се сарми со ориз многу нормално, вареното жито ќе заврши во канта, модри сливи немам и немам каде да купам, баница со тиква исто така не јаде никој, затоа тиквата е посебно печена а баницата ми е со спанаќ.
Па добро, не отстапувам премногу од списоков твој.


Јас ова со 12-те јадења знам дека се практикува низ источна Европа, но немам информации дека во земјава се практикува тој обичај.


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Јануари.2015 во 07:42

БАДНИКОВ КОЛАЧ


  http://www.facebook.com/sharer.php?u=http%3A%2F%2Fmigusto.mk%2Fbadnikov-kolac%2F&t=%D0%91%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%20%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%87" rel="nofollow -
http://migusto.mk/wp-content/uploads/2013/01/badnikovo-kolace1.jpg" rel="nofollow">Бадниково колаче
 
Посен колач за бадниковата трпеза… Во него може да ја ставите и паричката… За бериќет, љубов, плодност, здравје, благосостојба и благоумие.
  • 1 ќесичка  http://migusto.mk/ingredient/%d1%81%d1%83%d0%b2-%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b5%d1%86/" rel="nofollow - сув квасец
  • 250 мл  http://migusto.mk/ingredient/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0/" rel="nofollow - млака вода
  • 3 супени лажици  http://migusto.mk/ingredient/%d1%88%d0%b5%d1%9c%d0%b5%d1%80/" rel="nofollow - шеќер
  • на врвот од мала лажичка  http://migusto.mk/ingredient/%d1%81%d0%be%d0%bb/" rel="nofollow - сол
  • 500 г  http://migusto.mk/ingredient/%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be/" rel="nofollow - брашно
  • 150 г  http://migusto.mk/ingredient/%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%be-%d0%b3%d1%80%d0%be%d0%b7%d1%98%d0%b5/" rel="nofollow - суво грозје
  • 5 супени лажици  http://migusto.mk/ingredient/%d0%ba%d0%be%d0%ba%d0%be%d1%81/" rel="nofollow - кокос
  • 200 мл  http://migusto.mk/ingredient/%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b5%d1%9a%d0%b5/" rel="nofollow - масло за готвење
  • 3+1 ќесички  http://migusto.mk/ingredient/%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d1%88%d0%b5%d1%9c%d0%b5%d1%80/" rel="nofollow - ванилин шеќер
  • 100 г  http://migusto.mk/ingredient/%d1%88%d0%b5%d1%9c%d0%b5%d1%80-%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2/" rel="nofollow - шеќер во прав


  1. http://migusto.mk/badnikov-kolac/" rel="nofollow - 1.Квасецот се полива со 250 мл.вода, се додаваат 3л.шеќер, малку сол и 2 лажици брашно. Се остава квасецот да стаса..штом ќе почне да стасува се додава сувото грозје и се остава уште 10 минути.
  2. http://migusto.mk/badnikov-kolac/" rel="nofollow - 2.Потоа се додава брашното , зејтинот, кокосот, 3 ќесички со ванилиниот шеќер, се замесува тесто и се остава да кисне 20-30 минути. Се прави топка од тестото,која се обликува како погача во садот во кој ќе се пече, и се премачкува со зејтин.
  3. http://migusto.mk/wp-content/uploads/2013/01/badnikovo-kolace3.jpg" rel="nofollow">испечено бадниково колаче 3.Се пече во загреана рерна на 220. Откако ќе се испече, додека е топло се посипува со шеќер во прав измешан со 1 ќесичка ванилин шеќер.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Јануари.2015 во 16:30


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Јануари.2015 во 16:31


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 11:26



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 11:28


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 11:29


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 11:30





-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 11:31




-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 11:37


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 11:39


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 11:47

СЕДУМ ЈАДЕЊА КОИ ТРЕБА ДА ГИ СТАВИТЕ НА БАДНИКОВАТА ТРПЕЗА ЗА ЗДРАВЈЕ, СРЕЌА, ПЛОДНОСТ...


Велат дека на овој ден птиците престануваат да пеат, лисјата на дрвјата престануваат да треперат, а водите во реките престануваат да течат.

http://think.mk/pregled/sedum-jadenja-koi-treba-da-gi-stavite-na-badnikovata-trpeza-za-zdravje-srekja-plodnost" rel="nofollow -

http://think.mk/pregled/sedum-jadenja-koi-treba-da-gi-stavite-na-badnikovata-trpeza-za-zdravje-srekja-plodnost" rel="nofollow - Според традицијата на трпезата на Бадник треба да има непарен број јадења. Неопходно е да се стави храна кои ќе Ви донесе среќа, здравје и плодност.


http://think.mk/pregled/sedum-jadenja-koi-treba-da-gi-stavite-na-badnikovata-trpeza-za-zdravje-srekja-plodnost" rel="nofollow - Јадењата потребно е да се со непарен број – 7, 9, 11 – колку повеќе се – толку подарежлива ќе е новата година во домот. Задолжително е јадењата да се само посни.

http://think.mk/pregled/sedum-jadenja-koi-treba-da-gi-stavite-na-badnikovata-trpeza-za-zdravje-srekja-plodnost" rel="nofollow - http://think.mk/pregled/sedum-jadenja-koi-treba-da-gi-stavite-na-badnikovata-trpeza-za-zdravje-srekja-plodnost" rel="nofollow - http://think.mk/pregled/sedum-jadenja-koi-treba-da-gi-stavite-na-badnikovata-trpeza-za-zdravje-srekja-plodnost" rel="nofollow - http://think.mk/pregled/sedum-jadenja-koi-treba-da-gi-stavite-na-badnikovata-trpeza-za-zdravje-srekja-plodnost" rel="nofollow - http://think.mk/pregled/sedum-jadenja-koi-treba-da-gi-stavite-na-badnikovata-trpeza-za-zdravje-srekja-plodnost" rel="nofollow - http://think.mk/pregled/sedum-jadenja-koi-treba-da-gi-stavite-na-badnikovata-trpeza-za-zdravje-srekja-plodnost" rel="nofollow - http://think.mk/pregled/sedum-jadenja-koi-treba-da-gi-stavite-na-badnikovata-trpeza-za-zdravje-srekja-plodnost" rel="nofollow -



Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 15:08


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 18:40


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 18:41


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 18:44


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 03.Јануари.2016 во 18:50


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Јануари.2016 во 09:39


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Декември.2017 во 09:56
Најубавите новогодишни и божиќни колачиња

Подготовките за Нова Година и Божиќ веќе земаа полн замав, и речиси секое домаќинство ќе мириса на убавите колачиња кои се специфични за овој период од годината.

Ви откриваме рецепт за најнеодоливите колачиња кои сигурно ќе бидат омилени во вашето семејство. Нај интересно е што можете да ги приготвувате со вашите деца, и да се забавувате заедно.

Состојки

1 јајце
750гр. брашно
230гр. мед
220гр. шеќер
200гр. путер
120мл. вода
1 прашак за пециво
1 ванила
1 кора од портокал
1 лажичка мелен ѓумбир
1/2 лажичка цимет
за украсување
2 белки
250гр. шеќер во прав
сок од пола лимон

 

Подготовка.
1. Брашното измешајте го добро со прашакот за пециво, ѓумбирот, циметот, ванилата и ренданата кора од портокал.
2. Со миксер изматете го путерот, медот, шеќерот, јајцето, полека додавајте ја смесата на брашното и замесуваме.
3. Добиеното тесто го делиме на три дела и секој дел го мотаме во фолија. Оставете го тестото околу три часа во фрижидер.
4. На работната маса ставете брашно и развлечете го тестото. Со калапи направете колачи и обложете ги во тава за печење.
5. Кексите печете ги на температура од 175степени. Внимавајте да не се препечат бидејќи се повкусни кога се меки.
Пред украсување треба да се изладат.

Украсување.
Изматете ги белките и додадете им го шеќерот во прав и сокот од лимон. Разделете ја смесата и на секој дел додадете различна боја. Украсувајте по ваша желба...уживајте со вашите најмали и мајмили!!!

http%3A%2F%2Fvecer.mk%2Flife%2Fnajubavite-novogodishni-i-bozhikjni-kolachinja&layout=standard&locale=en_US&sdk=joey&share=true&show_faces=true" rel="nofollow -

-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Декември.2017 во 10:19


Божиќни украсни колачи

1. Путерот и шеќерот во прав се матат со миксер. Се додава и јајцето и се заедно се меша додека не се добие кремаста смеса. 2. Брашното, прашокот за печиво и солта се мешаат и постепено се додаваат во путерот постојано мешајќи со миксер. На крај се додава екстрактот од ванила и се меша уште кратко. 3. Добиената смеса се става во најлонска фолија и се остава да отстои 1 час во фрижидер. Потоа тестото се размесува и со сукало се развлекува кора од 0.5 см од којашто се вадат фигури со калап. 4. Така добиените колачи се печат на плех обложен со хартија за печење 10-тина минути на температура од 200 степени. 5. За подготовка на филот со миксер се матат белките и се додава шеќерот во прав и лимоновиот сок. Откако ќе се добие цврста пена се става прехранбената боја и се меша со лажица. 6. Оладените колачите се премачкуваат со филот, се ставаат кратко во замрзнувач а потоа се декорираат по желба. * Од оваа количина на состојки се добиваат 5 поголеми елки колачи. Сметам дека помалите калапи се посоодветни и попрактични, но јас имам само во оваа големина.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Декември.2017 во 10:23

http://www.crnobelo.com/hrana/recepti/27906-da-ti-e-merak-da-gi-gricnes-5-recepti-za-sareni-novogodisni-kolacinja" rel="nofollow - - Да ти е мерак да ги грицнеш: 5 рецепти за шарени новогодишни колачиња


Новогодишни колачиња во облик на чоколадни ирваси, шарени елки, црвени капчиња - кој не би ги посакал на својата трпеза?

da-ti-e-merak-da-gi-griznaes-5-recepti-za-sareni-novogodisni-kolacinja-01.jpg

Не се плашете ако ви изгледаат комплицирано, нивната подготовка е посебно лесна.

Тајната е во тоа што се прават од готови производи кои само треба да ги споите.

Зависно од тоа дали сакате да направите мафини во облик на ирвас или накитена елка, црвени капчиња, замрзнати залчиња или мечиња во санка, набавете ги соодветните состојки.

da-ti-e-merak-da-gi-griznaes-5-recepti-za-sareni-novogodisni-kolacinja-02.jpg

Мафини, переци, кекси и било какви округли бомбони

da-ti-e-merak-da-gi-griznaes-5-recepti-za-sareni-novogodisni-kolacinja-03.jpg

Маршмелоу бомбони, црвено-бели бастунчиња, шеќер и црвени округли бомбони

da-ti-e-merak-da-gi-griznaes-5-recepti-za-sareni-novogodisni-kolacinja-04.jpg

Сникерс или Марс чоколади, мечиња бисквити, црвено-бели бастунчиња и стопено чоколадо

da-ti-e-merak-da-gi-griznaes-5-recepti-za-sareni-novogodisni-kolacinja-05.jpg

Округли чоколадни бисквити со фил, шлаг и јагоди

da-ti-e-merak-da-gi-griznaes-5-recepti-za-sareni-novogodisni-kolacinja-06.jpg

Мафини, јагоди и шлаг обоен со зелена прехранбена боја



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2018 во 21:28


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2018 во 21:30


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2018 во 21:40


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 06.Јануари.2018 во 10:12


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 06.Јануари.2018 во 10:16
Баклава тригони (посно)


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Јануари.2018 во 14:12


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2019 во 10:02



Бадникова погача со паричка (посно)

Бадникова погача со паричка

Состојки
700 гр брашно
400-450 мл млака вода
2 лажички инстант сув квасец
1 лажичка шеќер
50 мл масло
2 лажички сол
Смеса за премачкување
20 мл масло
1/4 лажичка сол
10 мл вода
Дополнително - 50 гр маргарин и сусам за посипување и паричка

Прекрасната Бадникова погача е украс на Бадниковата посна трпеза. Зависно од тоа за колку луѓе ја спремате оваа погача, толкава е и количината на брашно што треба да се стави. Конкретно оваа количина е за повеќе луѓе и е подготвена за колегијална прослава на Бадник. Јас по дома кога си правам за Божиќна трпеза, ја правам со по 300-350 гр брашно, што значи сите овие состојки на половина.

1. Од сите наведени состојки замесуваме тесто и го оставаме да отстои на топло и да ферментира. Тестото треба да надојде и да се дуплира смесата.
2. Кратко се премесува и се делат топчиња, за колку што треба. Секое топче се премесува 2 пати. Јас конкретно поделив на 21 топче.
*На сликата подолу има погача и со 15 топчиња, да видите како изгледа редењето.
Во едно од нив ја ставив паричката, замотана во алуминиумска фолија.
*Кога си правам за дома си ставам турски алтан-златник, кој нема потреба да се замотува во фолија, бидејќи е златен.
3. Топчињата се редат во круг. Јас ги редев во округла тава Делимано Стоне Леџенд. Во таа тава рамномерно ми се пече лебот, не се лепи и добива прекрасна крцкава кора.
4. Погачата се остава да кисне уште 20-30 мин, зависно колку ви е топла собата. Откако ќе одкисне, се премачкува со смесата од масло, вода и сол, со помош на четка. Се наросува со повеќе сусам и се редат одозгора мали коцки маргарин. Се става во ладна рерна и тогаш се вклучува на 200 степени. Во периодот на загревање на рерната, погачата дополнително ќе нарасне и ќе стане уште повоздушеста.
5. Се пече на 200 степени, околу 15 мин, а потоа уште 10тина мин на 180 степени. Се зависи од рерна до рерна!
6. Печената погача се вади од тава, се префрла во чиста крпа и се остава малце да се излади.

Се послужува за Бадникова вечер или како што беше во овој случај за колегијална прослава на Бадник.

Среќни Божиќни празници!




-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2019 во 10:03
Бадникова посна штрудла

Бадникова посна штрудла

Состојки
500гр брашно
200мл млака вода
1 кесичка (10гр) сув квасец
100мл зејтин
250гр мармалад по желба
2-3 јаболка
1 лажица мед
1 лажица цимет

Се замесува тесто од брашното, квасецот, водата и зејтинот и се остава да стаса.
Одкако ќе стаса се расукува кора која се премачкува со мармалад и над мармаладот се ренда јаболко. Се посипува со цимет и со лажица се цеди медот. Се завиткува во ролна и се остава да стаса да се спои ролатот. Се засекува, а и не мора и се пече околу 30 минути на 190 степени. Се сече одкако ќе се олади.
Едноставен рецепт, па може некому и да се најде.
Бадникова штрудла затоа што е посна, а тука е и моето коледарче-малата Маша.
Исто така рецептот го ставив да послужи и како идеја затоа што тестото е основа и за бадниковото лепче па така може да се искористи две во едно. Јас дури и ги печев заедно и лепчето и штрудличката.




-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2019 во 10:04
Посна Бадникова пита

Посна Бадникова пита

Состојки
тесто
360гр брашно
15гр свеж кавасец
50мл масло
190мл топла вода
1 рамно лажиче сол
1 лажиче шеќер
фил
2 страка сецкан праз
2 лути суви пиперки
масло, сол, бибер, буковец

Во топлата вода го ставаме квасецот, шеќерот и малку брашно.
Оставаме да се активира.
За тоа време на загреано масло го пржиме ситно сецканиот праз да омекне.
Го зачинуваме со сол, бибер, буковец.
Потоа во вангличката ги ставаме солта, маслото и додаваме од брашното.
Замесуваме нелепливо тесто.
Го покриваме и оставаме да стои 15 минути.
Потоа го делиме на 4 дела, односно две помали топчиња и две поголеми.
Од двете погоилеми правоаголни топчиња сучиме правоаголни кори и им ставаме од пржениот праз.
Ги виткаме како ролат и ги ставаме едно до друго во округла тава бр 26, на која сме и ставаиле и хартија за печење.
Сега од првото округло мало топче расукуваме мала коричка.
Таа ја ставаме во средината кај двата круга.
Во остатокот од испржениот праз ги додаваме 2 лути сецкани пиперки.
Овој фил го ставаме на коричката.
Со останатото парче тесто расукуваме коричка и , малку поголемка , ја нанесуваме врз филот и правиме наборчиња.
Попрскуваме одозгора со малку масло.
Ја ставаме во загреана релна на 190 с. и печиме околу 25 минути.
Испечена ја вадиме на кујнска решетка, да подизлади, па потоа заедно со гравчето, малите посни прилепски сармички,ципурата,лепчето со паричка.... ја послужуваме на Бадниковата вечера.




-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2019 во 10:05
Бадникова баклава со таан алва

Бадникова баклава со таан алва

Состојки
500 гр кори за баклава
250 гр мелени бисквити
250 гр таан алва
250 гр мелени ореви
За попрскување
130 гр маргарин
180 мл масло за јадење
За шербет
900 гр шеќер
600мл вода
1-2 ванили
кора од еден лимон

Шербет
Шеќерот и водата се варат. Да врие шербетот околу 5 мин. На крај се додава кората од лимон. Се остава да се лади шербетот додека се испече баклавата. 

1. Мелените ореви, мелените бисквити и иситнетата таан алва се мешаат заедно во еден сад
2. Маслото за јадење и стопениот маргарин се мешаат
3. Корите се редат една врз друга по 4. Секоја од нив се попрскува со растопениот маргарин и зејтин. На 4-тата кора, на самата ивица на кората се става од филот со алва, бисквити и ореви и се витка ролатче.
- мене ми излегоа 6 ролатчиња (сите составени од по 4 листа-кори)
4. Откако ќе се наредат ролатчињата во тавата, се сечат на мали парчиња и врз нив се полева остатокот од мешавината на масло за јадење и маргарин
5. Се пече речиси 1 час (прво на 200 степениоколу 10минути, па потоа намалена на 180 степени уште околу 15 мин. а потоа намалена рерната на 140 степени се пече уште околу 30 мин.)
6. Изладената баклава се полева со изладениот шербет.




-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2019 во 10:07
Бадникова пита со хељдини кори


Бадникова пита со кори од хељда

Состојки
500гр хељдини кори
фил
2 страка сецкан праз
1-1.3кгр сецкана зелка од расол
1лажиче ленено семе
сол и бибер, масло
смеса за премачкување
250мл кисела вода
40мл масло
3 лажици брашно
30гр пресен квасец
1/4лажиче сол
1/4лажиче шеќер
50гр сусам

Брза, вкусна, посна пита

Прво се спрема кашичката за премачкување на корите. Се остава на страна.
Сега на загреано масло се пропржува сецканата зелка од расол околу 45 минути.
Се додава и сецканиот праз па се пржат уште 10 минути.
Се додава леленото семе и сол и бибер по вкус.
Во правоаголна тава се става една кора, со четка се премачкува со смесата за премачкување и обилно се става од филот.
Постапката е иста до крај да се истроши целиот материјал.
сега питата се сече на коцки, се прелева со остаток од смесата за премачкување, се наросува со сусам и се печи околу 40 минути на 180 степени.

Уште сува лута потпечена пиперка и може да се јаде, ха, ха




-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Јануари.2019 во 17:45

https://www.crnobelo.com/zabava/interesno/64320-tradicii-za-badnik-sto-treba-da-ima-na-trpezata" rel="nofollow - - Традиции за Бадник: Што треба да има на трпезата?


Бадниковата вечер е еден од најрадосните празници во христијанството, кога се исчекува раѓањето на Исус Христос.

tradicii-za-badnik-sto-treba-da-ima-na-trpezata-01.jpg

Тогаш во домот се внесува бадниково гранче, кое симболизира здравје, радост и изобилие.

А, што би требало да биде послужено на трпезата? Какви се традициите кои се пренесуваат од колено на колено?

1. На Бадник, појадокот, ручекот и вечерата се строго посни.

2. Се меси погача без квасец.

tradicii-za-badnik-sto-treba-da-ima-na-trpezata-03.jpg

3. На масата задолжително има вино, мед и жито.

tradicii-za-badnik-sto-treba-da-ima-na-trpezata-04.jpg

4. За вечера се подготвува посен грав, пржена риба, посни сарми, а од салатите, тука е киселата зелка и туршија.

5. Исто така, за десерт може да се послужи свежо или суво овошје: крушки, јаболка, портокали, суви сливи, урми, смокви, суво грозје, како и јаткасти плодови.

tradicii-za-badnik-sto-treba-da-ima-na-trpezata-05.jpg

6. Според старите традиции, задолжително се вечера на под, на послана слама, а не на маса, како што сите практикуваме.

7. Домаќинот ја крши погачата, нудејќи им на сите по едно парче и наздравувајќи со црно вино.

8. На крајот, бадниковата вечера не се раскрева. Масата не се чисти, туку се остава наместена како што е до следниот ден, односно до Божиќ.

tradicii-za-badnik-sto-treba-da-ima-na-trpezata-06.jpg



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 11.Декември.2019 во 09:28
Бадников куглоф (посно)


https://moirecepti.mk/post/%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D1%83%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D1%84-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE" rel="nofollow - - Бадников куглоф (посно)



Состојки
Се мери со чаша од 250 мл.
1 чаша вода (може и кисела)
1/2 чаша масло
3/4 чаша шеќер
2 лажици мед
2 + 1/2 чаша брашно
2 лажици какао
3/4 чаша мелени ореви
1 чаша мешано суво овошје
1 лајче сода бикарбона
по желба суво овојше
шеќер во прав за посипување

Овој куглоф е добра идеја за заблажување за Бадник кога трпезата е богата иако е посна.
1. Водата, маслото, шеќерот и медот се ставаат да зовријат. Се остава течноста да излади.
2. Во сад сувото овошје (исецкано или изблендирано) се меша со брашното, какаото, содата бикарбона и мелените ореви (добро е првин со лажица, а после со рака да се замеша за да се набрашни сувото овошје како не би паднало на дното).
3. Изладената течност добро се меша со сувите состојки добро да се соедини и се тура во куглоф кој претходно е добро намачкан со маргарин.
4. Се печи на 190 степени околу 1 час, сепак зависно од рерната контролирајте го тестото со дрвена чечкалица.
Толку!
Изладениот куглоф се посипува со шеќер во прав.
И овој рецепт е брз и лесен, ем посен. Може да се стави цимет или наместо какао брашно од рогач. Јас наместо обична вода ставив кисела вода и добро испадна.
Пријатно!






-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 15.Декември.2019 во 16:07
Бадников колач



Звучи неверојатно но, овој колач можете да го направите многу брзои потребни ви се само 3 состојки.

Состојки:

- 1 кг мешано овошје

- 3 чаши црн чај

-3 чаши саморастечко брашно

Подготовка:

Однапред згрејте ја ринглата на 150 степени. Измешајте го овошјето кое било потопено во црниот чај и брашното.Ако смесата е густа додадете го преостанатиот црн чај.

Смесата ставете ја во длабок сад и печете ја во рерна 2 и пол часа.

Ако го чувате херметички затворен со алуминиумска фолија колачот може да биде свеж со месеци.

 



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 15.Декември.2019 во 16:09

Кремаста салата за божиќна трпеза


Поврзана слика

Компир 500 гр

https://skopjeinfo.mk/kremasta-salata-za-bozhikjna-trpeza" rel="nofollow - Морков 500 гр.

https://skopjeinfo.mk/kremasta-salata-za-bozhikjna-trpeza" rel="nofollow - Цвекло 350 гр.

https://skopjeinfo.mk/kremasta-salata-za-bozhikjna-trpeza" rel="nofollow - Мајонез две  супени лажици

https://skopjeinfo.mk/kremasta-salata-za-bozhikjna-trpeza" rel="nofollow - Павлака четири супени лажици

https://skopjeinfo.mk/kremasta-salata-za-bozhikjna-trpeza" rel="nofollow - Прстофат Сол

https://skopjeinfo.mk/kremasta-salata-za-bozhikjna-trpeza" rel="nofollow - Маслиново масло

https://skopjeinfo.mk/kremasta-salata-za-bozhikjna-trpeza" rel="nofollow - Состојките се сечкаат на помали парчиња и се ставаат во врела вода да се варат. Сите заедно, исцедени се мешаат со павлака и мајонез.  Внимавајте да не ги преварите затоа што зеленчукот треба да остане цел.

https://skopjeinfo.mk/kremasta-salata-za-bozhikjna-trpeza" rel="nofollow - Салатата се служи ладна.

https://skopjeinfo.mk/kremasta-salata-za-bozhikjna-trpeza" rel="nofollow - Уживајте

https://skopjeinfo.mk/kremasta-salata-za-bozhikjna-trpeza" rel="nofollow -

-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 04.Јануари.2020 во 19:30
Бадникова посна штрудла


https://moirecepti.mk/post/%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D1%88%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BB%D0%B0" rel="nofollow - - Бадникова посна штрудла


Состојки
500гр брашно
200мл млака вода
1 кесичка (10гр) сув квасец
100мл зејтин
250гр мармалад по желба
2-3 јаболка
1 лажица мед
1 лажица цимет

Се замесува тесто од брашното, квасецот, водата и зејтинот и се остава да стаса.
Одкако ќе стаса се расукува кора која се премачкува со мармалад и над мармаладот се ренда јаболко. Се посипува со цимет и со лажица се цеди медот. Се завиткува во ролна и се остава да стаса да се спои ролатот. Се засекува, а и не мора и се пече околу 30 минути на 190 степени. Се сече одкако ќе се олади.
Едноставен рецепт, па може некому и да се најде.
Бадникова штрудла затоа што е посна, а тука е и моето коледарче-малата Маша.
Исто така рецептот го ставив да послужи и како идеја затоа што тестото е основа и за бадниковото лепче па така може да се искористи две во едно. Јас дури и ги печев заедно и лепчето и штрудличката.




-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 04.Јануари.2020 во 19:31
Бадниково гравче со фил од кромид

https://moirecepti.mk/post/%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B5-%D1%81%D0%BE-%D1%84%D0%B8%D0%BB-%D0%BE%D0%B4-%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%B4" rel="nofollow - - Бадниково гравче со фил од кромид

Состојки
500 гр грав
1 главица кромид
4-5 чешниња лук
100 мл масло за јадење
2 моркова
1 пиперка
малку црн бибер
1-2 лажичиња сол
1-2 лажици мешан зачин
1 лажица црвен пипер
по потреба вода
1-2 ловорови ливчиња
За филот од кромид
5-6 главици кромид
50 мл масло за јадење
1/3 лажиче сол
1 лажиче мешан зачин
малку сушено нане

1. Гравот отстојува преку ноќ во сад прелиен со вода (помалку за да биде тавче-гравче)
2. Следниот ден со целиот зеленчук се става да се вари и на крај се пасира зеленчукот и се зачинува и посолува
3. Се реди во тава земјена (јас го ставив во мали земјени тавички бидејќи сме четворица по дома па да има за секој по една Бадникова)
4. Кромидот за филот се сече на танки полумесечинки и се пржи да омекне во тава на малку масло за јадење
5. Откако ќе омекне кромидчето, се зачинува и се нанесува одозгора врз гравчето во тавичките
6. Се попрскува со малку мелено нане и се пече






-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 04.Јануари.2020 во 19:33
Посно Бадниково пинџурче

https://moirecepti.mk/post/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D1%9F%D1%83%D1%80%D1%87%D0%B5" rel="nofollow - - Посно Бадниково пинџурче


Состојки
5 компири
20-тина суви црвени пиперки
6-7 чешниња лук
100 мл масло за јадење
по потреба топла вода
1-2 лажичиња јадра сол
1/2 главичка кромид

1. Компирите се варат со лушпата
2. Пиперките во друг сад се варат
3. Се лупат сварените компири, а пиперките може и лупени , но и нелупени
4. Во Делимано сецкото се пасираат компирите, пиперките, лукот и кромидот со додавање по малку топла вода
5. Маслото за јадење се зоврива и со овасе попрскува, попарува изблендираната смеса
6. Веднаш се служи со домачно месено лепче и овчко сиренце




-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 04.Јануари.2020 во 21:51

Главно јадење
Посна сарма од кисела зелка – рецепт на ikidiki
Состојки
15 листови листови сторена зелка
по потреба масло
100 гр. ориз
по потреба црвен пипер
малку црн пипер
по потреба ловоров лист
500 мл. расолница или вода
запршка
2-3 лажици масло
1 лажица црвен пипер
Подготовка: на дното на тавчето (или тенџерето) се реди еден ред листови кои ќе бидат како подлога, да не загорат сармите при варењето и обично се ставаат листови кои не би се искористиле за виткање самички.
*Во малата ростер тава која тука ја употребив, не ставив листови за подлога, бидејќи ќе немав доволно, а и знаев дека сармите нема да се залепат.
Во сад се прави филот така што од око се става ориз, црвен пипер, малку црн пипер и онолку масло колку да ги соедини состојките кога ќе се измеша, но да не е течно.
Се зема од подготвените ливчиња зелка, во секое се става малку од филот, се витка сармичка која се стега со раката и се реди во тавчето. Кога ќе се заврши еден ред сарми, доколку има уште лисја се реди и втор ред, така што помеѓу двата реда се става малку масло и црвен пипер, исто така ако завршил филот, по потреба се приправа.
Кога ќе се заврши со виткањето сармички, одозгора се полева со масло, малку црн пипер и пак се редат листови. Се тура расолница да ги покрие горните листови, врз кои се става некоја чинија или некој капак за да не се растурат сармите при варењето. Се вари на тивко најмалку 2 часа зависно дали имате 1 или 2 реда сарми, битно треба да се вари доволно и оизот во сармите да не
остане жив. Ова може да се случи и ако има повеќе фил во сармичката.
На крајот се става запршката кој се прави со кратко запржување на црвениот пипер и маслото и се остава да покрчка уште десетина минути.
Обично на куќните слави пред да се служи посна сарма, дополнително се прави ваква запршка во поголема количина и со неа се полева сармата тогаш кога ќе се стави во чинија за сервирање пред самиот момент на поставување на маса.Тогаш се шири прекрасна миризба.
* Ќе напоменам дека при целата подготовка не се става сол, бидејќи расолницата е самата солена, а доколку пак листовите зелка се малку посолени, тогаш пред варење не се става расолница, туку обична вода, за да не биде пресолено.
Сармата може да се вари на рингла или како мене овде во рерна, битно е да крчка на тивко. Повремено треба да се провери дали во неа има течност, бидејќи оризот ќе ја впие, ако треба се дотура малку вода, важно да не е суво и да не загори.
Тоа е тоа, изгледа многу, но не е комплицирано, потребно е само малку време кога се прави поголема количина, но крајниот резултат го оправдува сиот труд.

 



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 04.Јануари.2020 во 21:52

Полнети суви пиперки – рецепт на katerinanaskova
Состојки
4 благи суви пиперки
4 лути везени суви пиперки
фил
25гр суви домати
1 страк сецкан праз
1/2 филџан за кафе ориз( околу 100 гр)
масло за пржење, сол, бибер, зачин
вода по потреба
Подготовка:прво на сувите пиперки им ги одстарнуваме дршките и заедно со сувите домати ги потопуваме во врела вода, да одстојат за да омекнат.Сега на малку загреано масло го ставме празот и го пржиме да омекне.Ги додаваме исцедените, исецкани суви домати, па измиениот ориз.
Пржиме кратко, некоја минута.
Зачинуваме со сол, бибер, зачин.
Сега со помош на мало лажиче ставаме од смесата во омекнатите суви пиперки.Ги редиме во сад за печење, ги прелеваме со зовриена вода и ги печиме околу 25-30 минути во загреана релна.
Ова може да биде и самостоен посен ручек или да биде прилог кон печено месо.
Секако состојките можат да се прилагодат и по сопствени потреби.

Црвеноперка на кромид – рецепт на katerinanaskova
Состојки
1 кгр исчистени глави кромид
5-6 парчиња исчистена црвеноперка
100мл масло
100-150 мл вода
бибер, сол, зачин, црвен пипер
Подготовка: најпрво главиците кромид се сецкаат во сецко на Делимано или на рака ситно.
Во тава се налива маслото, се става исецканиот кромид на оган, на тивко да се пржи.
Се пржи околу 1 час, со постојано мешање, се додека кромидот не добие убава браонкаста боја.
Се трга од оган, се зачинува по вкус и се додава црвениот пипер.
Убаво се меша да се изедначи и се става во тава во која ќе се печи.
Се налива само околу 100-150 мл вода и се редат исчистените и измиени, посолени риби.
Се става во рерна и се печи околу 30-40 минути се додека не си остане само на мрсното.
Водичка не смее да има.
Внимавајте на температурата на рерната ( околу 180 степени кај мене беше) за да не се пресуши рибата.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2020 во 19:07
Коледарски колачиња

https://moirecepti.mk/post/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%9A%D0%B0" rel="nofollow - - Коледарски колачиња


Состојки
500гр. брашно
1/2 квасец
1 лажичка сол
1/2 филџан масло
во прстофат шеќер
по потреба топла вода

Во длабок сад ставете ги сите состојки и со топла вода замесете средно меко тесто.
Оставете го да стаса, а потоа од тестото формирајте најпрвин топчиња. Секое топче со раце развлечете го во должина како грисини, свиткајте го и во долниот дел вкрстете ги краевите.
Печете ги на 200 степени додека поруменат.

Многу едноставни спремани за денешниов ден .




-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2020 во 19:21

Бадникова погача со паричка по старински рецепт


Оваа погача е многу вкусна, а е посна.

Од намирници потребни се – 30 грама квасец, 500 мл вода, 1 лажица шеќер, 1 лажица сол, 700 + 100 грама брашно, масло (зависи дали е постот на вода или не, 50 мл), сусам.

Подготовка

Во врела вода иситнете го квасецот, па додадете го шеќерот и измешајте. Додатете половина мерка од брашното и сол, па повторно измешајте. Додатете го останатото брашно од 700 грама и измешајте со лажица. Ако не постите само на вода, тогаш додадете две третини од 50 мл масло, измешајте. Оставете го тестото да одмори 30 минути. Кога ќе нарасне, посипете го тестото со 100 грама брашно и измесете го уште еднаш. Сега тестото не треба да се лепи, туку е мазно и меко.






Поделете го тестото на половина, па секоја половина уште на половина (деловите треба да се еднакви), па и тие на пола, се додека не добиете 20 еднакви делови. Од секое делче од тестото направете топче.

Ако постите со масло, премачкајте ја тавата за печење со масло, па ставете едно топче на средината, па 6 топчиња околу него, и останатите 13 околу нив. Немојте премногу да ги притикате едно до друго, зашто ќе нараснат. Ако пак постите со вода, ставете хартија за печење пред да ги редите топчињата. На крајот наросете од сусамот.

Оставете повторно така да отстои тестото уште 30 минути, дури потоа печете го во претходно загреана рерна, на 200 степени околу 25 минути.

Готовата погача премачкајте ја со масло или само со вода.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2020 во 19:30

Бадникова посна трпеза: Три превкусни рецепти за репете


Дегустирајте три совршени, посни специјалитети за бадниковата свечена трпеза.

http://www.makmoda.com/wp-content/uploads/2017/01/trpeza-1.jpg" rel="nofollow">trpeza-1

Палента во сос од печурки

Намирници – 160 грама праз или кромид, 650 грама домати, 400 грама свежи шампињони, 200 грама варен домат (или купено доматни пире), 15 грама сечкан магдонос, 15 грама сечкан лист од целер, 200 грама палента, 3-4 чешниња лук, 0,5 дл бело вино, 120 грама леќа, малку сол, босилек, зачини по вкус.

Подготовка – Палентата сварете ја според упатството на ќесичката. Претурете ја во тепсија и кога ќе се излади исечете ја на коцки. Сварете ја леќата. Празот или кромидот ситно исечкајте го и динстајте на масло додека омекне. Додадете ги шампињоните (исечкани на листови) и динстајте уште 10-на минути, а потоа додадете ги доматите на кои претходно сте им ја излупиле кората (засечете ги доматите и потопете ги во топла вода 1 минута за лесно да ги излупите). Додадете го ситно сечканиот лук, динстајте уште 30-на минути, па на крајот додадете го доматното пире и сварената леќа, и се заедно внимателно измешајте. Сосема на крајот додадете го белото вино и зачинете со босилек. Со добиениот сос прелијте ја палентата.

Ролат од компири

Намирници- 1 кг компири, 100 грама маргарин, 200 грама исчистена од коски риба (може било која риба, може и лосос или туна од конзерва), 200 грама спанаќ, 200 грама моркови, сол, црн пипер, 2 чешниња лук.

http://www.makmoda.com/wp-content/uploads/2017/01/trpeza-2.jpg" rel="nofollow">trpeza-2

Подготовка – Компирот сварете го во посолена вода, додајте го маргаринот и изматете. Три парчиња проѕирна фолија намачкајте со масло и развлечете три еднакви кори од пирето. На првата ставете фил од иситнетата риба и сварениот спанаќ зачинет по вкус, на втората кора ставете ја мешавината од риба и испасираните моркови зачинети по вкус, а на третата – мешавина од риба, спанаќ и моркови. Секоја кора свиткајте ја во ролат и до сервирање ставете ги во фрижидер добро да се стврднат. Сечете на кругови и наизменично редете од сите три вида ролати на голема чинија за сервирање.

Тиква полнета со грав и со скуша

Намирници – 1 слатка тиква од 5 кг, 800 грама крупен грав (тетовски), 800 грама кромид, 250 мл масло, алева пиперка, сол, црн пипер, мешавина од зачини по желба, 1 димена скуша.

http://www.makmoda.com/wp-content/uploads/2017/01/trpeza-3.jpg" rel="nofollow">trpeza-3

Гравот претходно измиен треба да се остави преку ноќ да набубри. Утредента водата процедете ја, па налијте нова вода. Варете 15 минути. Повторно исцедете ја водата и ставете нова, па продолжете со готвење. Кромидот исечкајте го, посолете го и пропржете го на масло. Кога ќе порумени додадете алева пиперка, црн пипер, сол и мешавина од зачини по вкус. Гравот исцедете го од водата, но не сосема. Кога ќе се додаде запршката треба да биде густ. Испржениот кромид додадете го на гравот и се убаво измешајте. По потреба зачинете уште малку. На тиквата исечете и го врвот да биде во вид на капак. Средината издлабете ја, исчистете ја и извадете ги семките. На дното од тиквата ставете ја димената скуша, а врз рибата ставете го подготвениот грав. Поклопете со капакот од тиква. Во тава за печење ставете 1 чаша вода и ставете ја полнетата тиква. Рерната загрејте ја на 150 степени и печете 3 часа.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Јануари.2020 во 19:32

Божиќно прасечко во пиво


За уште повкусна божиќна трпеза подгответе го крцкавото прасечко како вистински гастрономски мајстор!

Намирници – Прасечко месо (2,3, 4 кг), плешка со ребра, бутче. Сол, 100 мл масло, 500 мл пиво, 30 грама маргарин.

 Подготовка – Парчето месо измијте го и исушете го со крпа. Засечете го на местата кои се подебели, посолете го, особено во резовите. Убаво посолете триејќи со раката. Во тепсија за печење налијте 200 мл вода заедно со маслото, па ставете две три даскички, за прасечкото да не биде баш во тој сок и да не се вари во него. Загрејте ја рерната на 220 степени, ставете го прасечкото да се пече, па намалете ја температурата на 200 степени. Повремено преливајте врз прасето со сокот од печењето. Водата кога ќе испари, додавајте за маслото да не почне да гори. После 1 час печење, намалете ја повторно рерната сега на 180 степени. Прелијте го прасето со пиво. Превртувајте го печењето и поливајте го убаво со пиво. Печете уште 1 час, па повторно отворете ја рерната и премачкајте ја кората на месото (за да биде крцкава) со маргарин. Печете уште еден час потоа, односно додека печењето не стане румено, а коските почнуваат да се гледаат однадвор.

Изладено се сече и послужува.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Јануари.2021 во 16:20

https://moirecepti.mk/post/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D1%81%D0%BE-%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7" rel="nofollow -
Макало со компир, везен пипер и праз (посно)


Состојки
  1. 6-7 суви везени пиперки
  2. 3-4 страка праз
  3. 3-4 варени средно големи компири
  4. 50мл. масло
  5. 2лажици јаболков оцет
  6. сол по вкус
Компирите заедно со пиперките ги ставаме да се сварат.
Компирите ги лупиме, а на пиперките им ги отстрануваме дршките и ако имаат многу семки и тие ги тргаме.
Празот ситно го сечкаме. Ги толчиме пиперките, па го толчиме празот со сол.
Во недостаток на време ја скратувам процедурата со толчење и варените пиперки ги ставам во Нутри со малку масло.
Двете смеси ги соединуваме, па ги додаваме компирите. И нив ги толчиме и ги гмечиме за да се направи една компактна смеса. Додека го правиме ова постепено додаваме врелото масло.
На крајот додадете го и јаболовиот оцет - тоа е моја идеа доколку не саката малку прокисел вкус не мора да го додадете.
Оставете ја подготвената смеса да се соедини и да ги прими вкусовите, па уживајте во ова посно јадење.
На здравје!!!


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Јануари.2021 во 16:26
Брз кекс (посно, без печење)


https://moirecepti.mk/post/%D0%B1%D1%80%D0%B7-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5" rel="nofollow - - Брз кекс (посно, без печење)


Состојки
  1. 250-300 гр. бисквити (посни)
  2. 200 гр. црно чоколадо (посно)
  3. 50 гр. маргарин
  4. 2 лажици интегрален сусам (Натура)
  5. 3 лажици сечкани ореви
  6. 1 пакување микс од овошје и јатки (Натура)
  7. 50 гр. сушена брусница (Натура)
  8. 100 мл. сок од портокал
  9. за декорација
  10. 50 гр. бело чоколадо (посно)
  11. 2 лажици масло
  12. по потреба чоколадни трошки


1. Во сад ги кршиме бисквитите, ги ставаме интегралниот сусам, брусницата, сечканите ореви, миксот од овошје и јатки (сите од Натура).
2. Го тураме сокот од портокал (јас користев купечки, а може и свежо исцеден).
3. Во тенџерче ги топиме маргаринот и чоколадото (се топи без да проврие),
и смесата ја истураме во претходното.
4. Со лажица мешаме убаво да се изедначат состојките, а после смесата ја ставаме во калап по желба. Јас користев пластична кутија 17х17 см која ја обложив со најлонска фолија.
5. Кексот се остава да излади во фрижидер, стегнат се става на чинија, се прелева со истопено бело чоколадо и масло. Се ставаат чоколадни трошки, коцки чоколадо, брусница и се друго по желба.
Брзо, лесно и посно, а богами и вкусно.




    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!



    Испечати | Затвори го прозорот

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk