Испечати | Затвори го прозорот

Божиќен базар (Божиќен маркет)

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Патувања...
Опис на форумот: Многу ме нервираат типови кои се фалат дека сакаат патувања. Па добро бе, кој не сака?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=26793
Датум на принтање: 01.Април.2020 во 11:28
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Божиќен базар (Божиќен маркет)
Постирано од: evangeline
Наслов: Божиќен базар (Божиќен маркет)
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 01:09
Искрено, не знам од каде да почнам.
Сите тие сијалички, сите тие украси, целата магија што ни ја носат Божиќните празници - тоа ми е најубавиот период од цела година. Во Скопје во последниве години се обидуваат да организираат нешто слично на божиќните маркети ширум светот, но кај нас некако тоа не поминува. Или е премалку или е доволно ама сепак нема ништо што ќе ни го привлече вниманието. 
Претставани во светот уште пред многу години, некои божиќни маркети се познати во цел свет. Луѓе буквално од сите страни на светов се собираат на едно место со една цел.
А јас ќе се обидам да ги претставам некои од нив на форумов.


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVEКоментари:
Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 01:22
Виена

Од средината на ноември до после Божиќ, Виена се претвара во магично место за вечерни прошетки. Поставени на неколку локации во Виена, божиќните маркети се собиралиште на домашните и странските посетители. Почнувајќи од 1772 година, се негува оваа традиција која што трае до ден денес.

Виена е домаќин на 25 божиќни маркети, а најпознати од нив се следниве:

Vienna Christmas Market

16 Ноември - 24 Декември 2013
секој ден од 10.00 am до 9.30 pm, петок и сабота до 10.00 pm
24 Декември до 5.00 pm
Rathausplatz, 1010 Vienna
http://www.christkindlmarkt.at/" rel="nofollow - www.christkindlmarkt.at

Christmas Village at Maria-Theresien-Platz

20 Ноември - 26 Декември 2013
секој ден од 11.00 am - 10.00 pm
24 Декември од 11.00 am - 4.00 pm
25-26 Декември од 11.00 am - 7.00 pm

Паркинг за возила има и се наплаќа по цена од 3 евра за еден час или максимум дневно до 22 евра. 
Maria Theresien-Platz, 1010 Vienna 
http://www.weihnachtsdorf.at/" rel="nofollow - www.weihnachtsdorf.at

Christmas Village at Belvedere Palace

22 Ноември - 23 Декември 2013
Понеделник до петок 11.00 am - 9.00 pm
Сабота, недела и празници од 10.00 am - 9.00 pm

Забрането е внесување на домашни миленичиња!
Prinz-Eugen-Straße 27, 1030 Vienna
http://www.weihnachtsdorf.at/" rel="nofollow - www.weihnachtsdorf.at

Christmas Village at Altes AKH

16 Ноември - 23 Декември 2013
Понеделник до петок од 2.00 pm - 10.00 pm
Сабота, недела и празници од 11.00 am - 10.00 pm

Паркингот ќе ве чини 3.7 евра од час.
Alserstraße/Spitalgasse, Hof 1, 1090 Vienna
http://www.weihnachtsdorf.at/" rel="nofollow - www.weihnachtsdorf.at

Old Viennese Christmas Market

22 Ноември - 23 Декември 2013
Секој ден од 10.00 am - 9.00 pm
Freyung, 1010 Vienna 
http://www.altwiener-markt.at/" rel="nofollow - www.altwiener-markt.at

Am Hof Advent Market

15 Ноември - 23 Декември 2013
Понеделник до четврток 11.00 am - 8.00 pm, петок до недела 10.00 am - 8.00 pm

Am Hof, 1010 Vienna
http://www.kunsthandwerksmarkt.at/" rel="nofollow - www.kunsthandwerksmarkt.at

Cultural and Christmas Market & New Year's Market, Schönbrunn Palace

23 November - 26 December 2013
Секој ден од 10.00 am - 9.00 pm
24 Декември од 10.00 am - 4.00 pm, 25-26 Декември од 10.00 am - 7.00 pm
Новогодишен маркет од 27 Декември 2013 - 1 Јануари 2014
Секој ден од 10.00 am - 7.00 pm
Schönbrunn Palace, 1130 Vienna
http://www.weihnachtsmarkt.co.at/" rel="nofollow - www.weihnachtsmarkt.co.at

Advent Market on Karlsplatz

22 Ноември - 23 Декември 2013
Секој ден од 12.00 на пладне - 8.00 pm, храна се служи се до 9.00 pm
Karlsplatz, 1010 Vienna
http://www.divinaart.at/" rel="nofollow - www.divinaart.at

Christmas Market on Spittelberg

15 Ноември - 23 Декември 2013
Понеделник - четврток 2.00 pm - 9.00 pm, Петок  2.00 pm - 9.30 pm
Сабота 10.00 am - 9.30 pm, Недела и празници 10.00 am - 9.00 pm
Spittelberggasse, Schrankgasse, Gutenberggasse, 1070 Vienna
http://www.spittelberg.at/" rel="nofollow - www.spittelberg.at

Winter Market on Riesenradplatz

16 Ноември 2013 - 6 Јануари 2014
Понеделник - Петок 12.00 на пладне - 10.00 навечер
Сабота и недела 11.00 am - 10.00 pm
24 Декември од пладне - 4.00 pm, 31 Декември од пладне - 2.00 am 
Riesenradplatz, 1020 Vienna
http://www.wintermarkt.at/" rel="nofollow - Christmas market at Stephansplatz

16 Ноември - 23 Декември, 2013
Од 11 до 21 часот
Stephansplatz/direction Churhausgasse, 1010 Vienna
http://www.weihnachtsmarkt-stephansplatz.at/" rel="nofollow - www.weihnachtsmarkt-stephansplatz.at

Christmas market at Naschmarkt

29 Ноември – 24 Декември 2013
Од 9 наутро до 8 навечер, на 24 декември од 9 до 5
Schleifmühlbrücke, 1060 Vienna

-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 01:30
Christmas Village at Altes AKH
-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 01:35

Old Viennese Christmas Market
-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 01:37
Rathausplatz


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 01:44

Advent Market on Karlsplatz-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 02:18
Инсбрук


Christmas Market on Wiltener Platz

Каде? Wiltener Platz
Кога? 25 Ноември до 21st Декември 2013
Работно време Понеделник до петок 04:00 - 08:00 p.m.
http://www.christkindlmarkt.cc/879-1-Wilten.html" rel="nofollow - www.christkindlmarkt.cc
Panorama Christmas Market on Hungerburg Hill

Каде? Hungerburg Hill
Кога? Петок до недела, 22 Ноември - 22 Декември 2013
Работно време 12:00 - 07:00 p.m.
http://www.christkindlmarkt.cc/93-1-Hungerburg.html" rel="nofollow - www.christkindlmarkt.cc

Marktplatz

Каде? Marktplatz
Кога? 15 Ноември - 23 Декември 2013
Работно време - секој ден од 11:00 a.m. - 09:00 p.m.
http://www.christkindlmarkt.cc/78-1-Marktplatz.html" rel="nofollow - www.christkindlmarkt.cc


Christmas Market Maria-Theresien Straße

Каде? Maria-Theresien Straße
Кога? 25 Ноември 2013 - 6 Јануари 2014
Работно време: Секој ден од 11:00 a.m. - 08:00 p.m., 24 Декември: 11:00 a.m. - 03:00 p.m., 25 Декември - затворен
http://www.christkindlmarkt.cc/3-1-Christkindlmarkt+Maria-Th-Str.html" rel="nofollow - www.christkindlmarkt.cc


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 02:30
Marktplatz
-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 02:34
anorama Christmas Market on Hungerburg Hill-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 02:43

Christmas Market Maria-Theresien Straße

-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 03:10
Други сликички од божиќните маркети во Инсбрук

-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 03:11
 
-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 03:15-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 03:18
 

-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 03:33
Едвај најдов слики од Скопје. Нешто налик на сите овие убавини од погоре.

Ќе има продолжение наскоро...


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Декември.2013 во 08:53

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/20128-top-10-bajkoviti-bozikni-panaguri-vo-evropa" rel="nofollow - Tоп 10 бајковити божиќни панаѓури во Европа

Официјално, празничната еуфорија може да започне! Декември е месец на традициите и божиќните саеми кои сите со нетрпение ги очекуваме.

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-01

Мали штандови, домашни празнични специјалитети, божиќна музика, топли пијалаци и празнична, магична атмосфера - што друго да посакате?

Ова се топ 10те божиќни саеми кои можете да ги посетите оваа зима:

Бремен, Германија

Мал, средовековен град кој изгледа баш како од бајките, со преку 170 мали штандови на кои се наоѓаат традиционални и старински предмети, вкусни специјалитети подготвени на оган, како и греено вино со различни ароми. Оваа година овој новогодишен саем се одржува од 28 ноември до 23 декември.

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-02

Единбург, Шкотска

Единбург оваа сезона е домаќин на 3 различни саеми кои се одржуваат од 22 ноември до 5 јануари. Она што е посебно и карактеристично за овие саеми се големиот број на активности кои ги имате на располагање - од лизгање на лед и романтично возење, па сè до прошетка низ божиќен лавиринт.

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-03

Колмар, Франција

Божиќниот саем во Колмар се одликува со прекрасна декорација, традиционални подароци и огромно лизгалиште. Самиот саем се простира на дури 5 плоштади и е еден од најосветлените во Франција. Отворен е од 22 ноември, па до Стара Нова година.

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-04

Прага, Чешка

Прага сама по себе е прекрасен град, но кога ќе дојде новогодишниот период неговата традиционална архитектура совршено се вклопува во божиќните саеми. Штандовите кои се поставени од 30 ноември до 23 декември, секоја година се преполни со украси, накит, свеќи, како и рачно изработени играчки за најмладите. Проследени со магични празнични мелодии, овој период од годината вреди да го доживеете токму во Прага.

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-05

Келн, Германија

Овој панаѓур е еден од најпосетуваните секоја година. Во неполн месец брои повеќе од 2 милиони посетители кои уживаат во штандовите поставени низ целиот град. Покрај традиционалните украси, тука може да се вкусат и традиционални германски специјалитети со празнична арома и вкус, започнувајќи од 25 ноември, па до 30 декември.

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-06

Koпенхаген, Данска

Илјадници светилки во новогодишни бои се распространети по централниот парк на Копенхаген во периодот од 1 до 31 декември. Мирисот на варено вино и палачинки со јаболка го исполнува воздухот, додека штандовите се преполни со божиќни декорации и вкусни специјалитети.

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-07

Бриж, Белгија

Ова романтично гратче дефинитивно заслужува место на оваа листа, заради осветленоста на саемот кој е сместен веднаш до големото лизгалиште, кое воедно е главна атракција. Во 30те минијатурни куќарки секој има можност да го купи за подарок она што ќе го посака. Доколку одите во Белгија пред 2 јануари, задолжително посетете го.

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-08

Инсбрук, Австрија

Австрискиот саем кој се одржува до 23 декември има посебен шмек и зимска атмосфера токму поради тоа што се наоѓа под падините на планините прекриени со снег. Уживањето во вареното вино и погледот кон белата идила е најдоброто зимско доживување. Надополнето  со декорациите и подароците кои се понудени на секој чекор, 70-те штандови во Инсбрук мора да ги посетите барем еднаш во животот.

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-09

Будимпешта, Унгарија

Главниот саем кој секоја година се одржува до 1 јануари е преполн со точно 100 штандови. На нив се наоѓаат играчки, украси, но и традиционална унгарска храна за сите гурмани. Осветлените околни градби и високи дрвја ја прават атмосферата незаменлива и неодолива!

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-10

Виена, Австрија

Најпознатиот европски саем е составен од дури 25 тематски одвоени саеми, кои се одржуваат на различни локации. Во Виена секоја година има поставено над 200 штандови кои ви нудат незаборавни сувенири и највкусни специјалитети. Тука празничната еуфорија завршува точно на 1 јануари.

top-10-bajkoviti-bozikni-saemi-11-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 10.Декември.2013 во 01:56
Будимпешта

Во Будмпешта новогодишниот маркет започнува на 27 ноември и трае се до 31 декември. Отворен е секој ден од 10 часот наутро па се до 20 часот. Поставен е на Vorosmarty ter  односно плоштадот Vorosmarty кој се наоѓа во најубавиот дел на Будимпешта одма во продолжение на улицата Ваци. Во овој месец можат да се проследат и настапи на некои музичари од Унгарија иако според мене фолкот и џезот доминираат.
Новогодишниот базар оваа година е составен од 122 штандови со различни производи, почнувајќи од обични ситници па се до високо квалитетни производи.

Интересен е Kürtőskalács или некои го знаат како chimney cake, е еден од напознатите колачи во Унгарија, може да биде со цимет (најчеста е оваа варијанта), само со шеќер или пак со бадеми. Секоја варијанта е превкусна. На штандовите можат да се начекаат и традиционални унгарски колбаси, различни месни специјалитети, гулаш и сл.
И се има различна цена, како ќе начекаш - така. Мислам дека единствена цена која што не се менува е цената на шолјите, бела чаша на која се испечатени божиќни мотиви која чини 600 форинти или околу 2 евра. Мислам дека е најефтиното нешто што може да се купиголема насмевка

Слики директно од местото на случувањето во продолжениесреќа


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 10.Декември.2013 во 02:02
Будимпешта - слики


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 10.Декември.2013 во 02:03
-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 10.Декември.2013 во 02:08
Оваа година како и неколку претходни вистинска атракција е и божиќниот воз. Оваа магична традиција низ улиците на Будимпешта започнала уште во 2009 година, а оттогаш важи за една од најомилените туристички атракции на сите посетители. Пред три години за проба пуштиле еден трамвај, а сега има дури три. Сите се во различни делови на Будимпешта и може да се провозите се до 9 јануари. 
За тие што не сакаат да ги бараат по цел град, слободно нека отидат до брегот на Дунав, еден од трамваите се  движи баш по должината на Дунав.
-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 10.Декември.2013 во 02:13
Еве го нивниот традиционален колач. Оној со цимет па како мириса. Ммммм
-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 10.Декември.2013 во 02:16
-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 10.Декември.2013 во 02:16


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 10.Декември.2013 во 08:25
Bozikjen market vo Viena

http://static1.demotix.com/sites/default/files/imagecache/a_scale_large/500-6/photos/1300042365-christmas-markets-open-in-vienna_514466.jpg


http://blog.dhr.com/wp-content/uploads/2011/12/Vienna-Christmas-Market-630x507.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-XsCKYxorIdg/UMYY0iBTKwI/AAAAAAAABfo/vnvrhG6y7-U/s1600/Vienna_Christmas_Market_2.jpg


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 10.Декември.2013 во 08:32
Strazburg


http://www.frenchmoments.eu/wp-content/gallery/strasbourg-christmas/copyright-french-moments-strasbourg-christmas-market-12.jpg

http://ronphillipstravel.com/wp-content/uploads/2012/10/5-Strasbourg-France1.jpg

http://www.francetoday.com/articles/images/2008/12/368-466.main_f.jpg


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 10.Декември.2013 во 08:34
Paris

http://www.colleensparis.com/wp-content/uploads/2013/11/P1010736-01-2013.jpg


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 25.Декември.2013 во 22:14
Дрезден,Германија

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02412/dresden-xmas-marke_2412780k.jpg


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 01.Декември.2014 во 08:08

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/27465-top-5-najubavi-praznicni-panaguri-vo-svetot" rel="nofollow -

Декември штотуку пристигна, а веќе голем број од европските градови блеснаа во духот на празниците кои следуваат.

top-5-najubavi-praznicni-panaguri-vo-svetot-01.jpg

Речиси сите изгледаат како пресликани зимски бајки, па токму затоа за сите љубители на вареното вино и божиќните сувенири, ги одвојуваме најубавите 5 панаѓури за оваа зима:

1. Божиќен панаѓур Шварцвалд, Баден-Баден, Германија

Период на траење: 29.11 - 21.12.2014

Се наоѓа под импресивниот вијадукт во германскиот мистичен Шварцвалд, каде годишно привлекува по неколку илјадници посетители. Нуди единствена детска програма и тезги преполни со божиќни сувенири, па токму поради тоа е идеална празнична дестинација за сите семејства.

top-5-najubavi-praznicni-panaguri-vo-svetot-02.jpg


2. Божиќен панаѓур на езерото Милстатер, Австрија

Период на траење: 19.11 – 21.11.2014

На оддалеченост од 1 час од австрискиот град Вилах, се наоѓа езерото Милстатер кое е прекрасно, живописно место високо на Алпите. Опкружено е со високи снежни планини, а малото гратче во близина за време на празниците се претвора во вистинска божиќна бајка со сладок мирис на топли пијалаци.

top-5-najubavi-praznicni-panaguri-vo-svetot-03.jpg


3. Божиќен панаѓур на железничката станица во Цирих, Швајцарија

Период на траење: 20.11 – 24.12.2014

Еден од најнеобичните, но и најпознати панаѓури во светот, се одржува на магична локација - главната железничка станица во Цирих. Целата атмосфера е зачинета со над 150 божиќни тезги, а во централниот дел се наоѓа богато украсената новогодишна елка која секоја година мами илјадници љубопитни туристи.

top-5-najubavi-praznicni-panaguri-vo-svetot-04.jpg


4. Божиќен панаѓур во пештерата Велвет, Холандија

Период на траење: 14.11 – 23.11.2014

Овој божиќен панаѓур е еден од најстарите подземни во Европа, кој се одржува во огромната Велвет пештера. Оваа необична пештера е препознатлива по капелата од 18 век, која со многубројните новогодишни украси создава единствена празнична атмосфера.

top-5-najubavi-praznicni-panaguri-vo-svetot-05.jpg


5. Божиќен панаѓур во селото на Дедо Мраз, Рованиеми (Лапонија) во Финска

Период на траење: Отворен во текот на целата година

Селото на дедо мраз е отворено во текот на целата година и на посетителите им овозможува да уживаат во празничниот дух во било кој дел од годината. Во овој отворен музеј кој се протега на 400 метри квадратни, посетителите може да уживаат во сите божиќни традиции, додека децата имаат можност да ја посетат фабриката за детски играчки и да се сликаат со прекрасен Дедо Мраз.

top-5-najubavi-praznicni-panaguri-vo-svetot-06.jpg-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 25.Декември.2014 во 12:33

Виена


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 25.Декември.2014 во 13:03
Бон


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 25.Декември.2014 во 13:08


Прага


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 28.Декември.2014 во 19:43


Амстердам


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Декември.2015 во 08:46

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/36012-najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona" rel="nofollow -

Една од најзабавните и најинтересните работи кои можете да ги направите за време на зимските празници е посетата на некои од најубавите Божиќни пазари низ Европа.

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-01.jpg

Со оглед на тоа што во Европа се слави католичкиот Божиќ, овие пазари се отворени порано, некои уште од самиот почеток на декември, па нивната посета можете да испланирате уште сега.

Ова се дел од оние празнични дестинации и атракции во кои со сигурност ќе уживате со целото семејство.

5-те најубави божиќни пазари во Европа:

1. Прага, Чешка

Божиќните пазари се популарна традиција во Прага. Секоја година тука се собираат посетители, туристи и локалните жители за да ја искусат магијата на божиќниот дух.

Плоштадот во стариот центар на градот е едно од најпопуларните места каде има концерти на отворено. Пазарот се отвора на 28-ми ноември 2015 година и ќе трае до 1-ви јануари 2016 година.

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-1.jpg

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-2.jpeg

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona3.jpg


2. Брисел, Белгија

Божиќните празници и деновите пред нивното пристигнување се идеално време за посета на Брисел. „Winter Wonders“ е главниот настан во Брисел каде ќе најдете повеќе од 200 тезги на кои се изложени за продажба на најразлични производи.

Можете да уживате и во лизгање на отворено. Па, ако сакате да бидете дел од овој празничен настан во Брисел, најдобро е да го посетите во периодот од 27-ми ноември 2015 година, до 3-ти јануари 2016 година.

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-4.jpg

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-5.jpg

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-6.jpg

3. Лил, Франција

Ако Франција е на вашата листа за посета за време на новогодишните и божиќните празници, тогаш можете да се одлучите за посета на Лил и да уживате во топлата празнична атмосфера на Rihour каде ќе најдете повеќе од 80 тезги.

Овогодинешната магија започнува од 18-ти ноември и трае до 30-ти декември 2015 година.

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-7.JPG

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-8.JPG

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-9.jpg


4. Келн, Германија

Во Келн имате 7 божиќни пазари кои привлекуваат повеќе од 2 милиони посетители годишно.

4-те најголеми пазари се лоцирани на: Rudolfplatz, на пазарот Alter, Neumarkt и пред главната катедрала на Келн.

Божиќните пазари тука се отвораат на 23-ти ноември и траат до 24 декември.

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-10.jpg

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-11.jpg

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-12.jpg


5. Виена, Австрија

Божиќните пазари тука датираат уште од средновековието кога во 1298-та година, Албрехт I Хабзбуршки им дал можност на своите граѓани да го отворат првиот божиќен пазар или „Krippenmarkt“.

Денес во Виена постојат над 20-на пазари во кои можете да најдете прекрасни подароци за вашите најмили.

Пазарите во Виена се отвораат на 13-ти ноември 2015 година и траат до 26-ти декември.

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-13.jpg

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-14.jpg

najubavite-bozikjni-pazari-vo-evropa-koi-mozete-da-gi-posetite-ovaa-sezona-15.jpg-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 08.Декември.2015 во 17:46
Лондон
-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 08.Декември.2015 во 17:49
Талин-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 08.Декември.2015 во 20:40

Прага


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 08.Декември.2015 во 20:41

Глазгов


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 08.Декември.2015 во 21:05

Единбург


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 08.Декември.2015 во 21:06


Ванкувер


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 10.Декември.2015 во 15:43

Виена, Австрија-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 10.Декември.2015 во 15:45
Kелн,Германија-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 08:55

Лондон

Спектакуларна божиќна дестинација претставува „Зимската земја на чуда“ на Хајд парк која трае цели 6 возбудливи недели, почнувајќи од 20-ти ноември. Влезот е бесплатен и има повеќе од 100 атракции – по нешто за секого.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-40.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-41.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-42.png-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 08:56

Бирмингем

Бирмингем го има најголемиот автентичен германски пазар во Европа со 5.5 милиони посетители годишно. Оваа година има дури 180 тезги. Пазарот трае од 12 ноември до 22 декември 2015 година.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-37.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-38.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-39.png-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 08:57

Дрезден

Ако сте голем љубител на Божиќ, тогаш овој град е идеално место за вас. Вкупно има 11 пазари во кои можете да ја почувствувате празничната приказна низ театрите, специјалните изложби и претстави. Трае од 26-ти ноември до 24-ти декември 2015.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-28.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-29.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-30.png-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 08:57

Нирнберг

Со почетокот на зимата доаѓаат и примамливите мириси на греено вино, печени бадеми, пунч и топол леб кои го исполнуваат воздухот. Сето тоа започнува со отворањето на Christkindlesmarkt. Пазарот во Нирнберг се отвора на 27-ми ноември и трае до 24-ти декември 2015 година.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-22.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-23.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-24.png-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 08:58

 Ротенбург Обдертаубер

Еднаш годишно, средновековниот град Ротенбург се претвора во бајка. Уште од 15-от век Божиќ е проследен со свечената магија на градскиот пазар, традиција стара 500-ни години. Пазарот во Ротенбург се отвора на 27-ми ноември, а затвора на 23-ти декември.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-19.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-20.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-21.png
-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 08:59

Лајпциг

Пазарот во Лајпциг датира уште од 1458-та година, а 6-те посебни сектори на пазарот се сместени низ историски фасцинантната глетка во центарот на градот. Божиќниот пазар во Лајпциг е еден од најстарите во Германија. Отвора на 24-ти ноември и трае до 23-ти ноември 2015-та година.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-16.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-17.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-18.png-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 09:00

Брисел

Пет недели исполнети со волшебни средби, парфеми, шарени инсталации и фантастични идеи за подароци. Пазарот во Брисел е исполнет со радост, светлина и празнична атмосфера. Се отвора на 270ми ноември и трае до 3-ти јануари 2015-та година.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-13.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-14.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-15.png-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 09:01

Колмар

Колмар е град каде можете да ја искусите магијата на Божиќ цели 6 недели низ лавиринтот на мали улички и вековно стари куќи во уникатна и интимна атмосфера. Пазарот се отвора на 20-ти ноември и трае до 31-ви декември 2015-та година.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-10.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-11.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-12.png-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 09:01

 Загреб

Прв град на листата на најдобри европски дестинации за Божиќ оваа година е Загреб – специјална атмосфера која едноставно мора да ја искусите. Улиците на овој град ве повикуваат да учествувате со пеење, танцување и други типови на забава. Пазарот трае од 28-ми ноември до 10-ти јануари.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-1.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-2.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-3.png-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 09:02

Ахен

Секоја година пред Божиќ плоштадите и улиците пред главната катедрала на Ахен се претвораат во рај од светла и бои, весели звуци и заводливи мириси. Овој пазар ги фасцинира и младите и постарите. Се отвора на 20-ти ноември и трае до 23 декември 2015.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-07.jpg

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-8.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-09.jpg-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2015 во 09:03

 Стразбур

Најстариот божиќен пазар во Европа, Christkindelsmärik првпат е одржан во Стразбур во 1570-та година. Пазарот се наоѓа на 12 локации и има повеќе од 300 тезги кои сведочат за автентичноста, топлината и великодушноста на овој град. Трае од 27-ми ноември до 31-ви декември 2015.

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-4.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-5.png

15te-najubavi-bozikjni-pazari-vo-evropa-6.png-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Ноември.2016 во 08:19

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/44762-koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa" rel="nofollow -
Низ светот периодот на празнување почнува уште во ноември и немаме ништо против прекрасните Божиќни пазари кои траат со денови, па дури и месеци.

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-1.jpg

Во Европа има толку многу Божиќни настани и пазари на кои може да си купите некој лампион, сувенир, локална слатка храна, чајче или варено вино.

Ова се најубавите и најпопуларните кои традиционално и оваа 2016-та (и првите денови од 2017-та) ќе се одржат во различни градови низ светот:

Загреб, Хрватска - Од 26-ти ноември до 8-ми јануари

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-2.jpg

Брно, Чешка - од 27-ми ноември до 23-ти декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-3.jpg

Чешки Крумлов, Чешка - од 25-ти ноември до 6-ти јануари

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-4.jpg

Оломоуц, Чешка - од 20-ти ноември до 23-ти декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-5.jpg

Прага, Чешка - од 3-ти декември до 4-ти јануари

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-6.jpg

Талин, Естонија - од 18-ти ноември до 8 јануари

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-7.jpg

Будимпешта, Унгарија - од 11-ти ноември до 6-ти јануари

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-8.jpg

Рејкјавик, Исланд - 27-ми ноември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-9.jpg

Даблин, Ирска - ноември и декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-10.jpg

Галвеј, Ирска - ноември и декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-11.jpg

Рига, Латвија - од 1-ви декември до 14-ти јануари

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-12.jpg

Шан, Лихтенштајн - од 3-ти декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-13.jpg

Луксембург, Луксембург - од 22-ри ноември до 24-ти декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-14.jpg

Гданск, Полска - од 5-ти до 23-ти декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-15.jpg

Краков, Полска - од 27-ми ноември до 26-ти декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-16.jpg

Варшава, Полска - од 25-ти ноември до 23-ти декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-17.jpg

БуК*решт, Романија - од 25-ти ноември до 27-ми декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-18.jpg

Сибиу, Романија - од 18-ти ноември до 3-ти јануари

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-19.jpg

Љубљана, Словенија - од 25-ти ноември до 1-ви јануари

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-20.jpg

Братислава, Словачка - од 18-ти ноември до 22-ри декември

koga-i-kade-se-odrzuvaat-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-21.jpg-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 16.Ноември.2016 во 08:30

grad-vo-koj-vredi-da-ja-pocuvstvuvate-novogodisnata-magija-viena-1.jpg

Божиќен базар Виена


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 29.Ноември.2016 во 08:50

Амстердам, Холандија

10-gradovi-vo-koi-najubavo-se-dozivuva-zimskata-praznicna-magija-3.jpg-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 29.Ноември.2016 во 08:51

Келн, Германија

10-gradovi-vo-koi-najubavo-se-dozivuva-zimskata-praznicna-magija-5.jpg-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Декември.2016 во 16:27

Москва,Русија


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 16.Декември.2016 во 08:20

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

Доаѓањето на зимата во Европа значи почеток на најубавите божиќни маркети.

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-1.jpg

Две недели пред крајот на 2016-та година, кога новогодишната магија е во полн ек, беа одбрани 20-те градови чии божиќни маркети заслужуваат место на топ листата за 2017-та.

Рангирањето за оваа зимска сезона е вакво:

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

1. Загреб, Хрватска - Од 26-ти ноември до 8-ми јануари

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-2.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-3.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-4.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-5.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

2. Стразбур, Франција - Од 25-ти ноември до 31-ви декември

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-6.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-7.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-8.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

3. Колмар, Франција - Од 25-ти ноември до 30-ти декември

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-9.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-10.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-11.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

4. Ахен, Германија - Од 18-ти ноември до 23-ти декември

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-12.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-13.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-14.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

5. Виена, Австрија - Од 13-ти ноември до 23-ти декември

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-15.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-16.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-17.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

6. Дрезден, Германија - Од 24-ти ноември до 24-ти декември

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-18.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-19.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-20.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

7. Талин, Естонија - Од 18-ти ноември до 7-ми јануари

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-21.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-22.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-23.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

8. Прага, Чешка - Од 26-ти ноември до 1-ви јануари

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-24.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-26.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

9. Будимпешта, Унгарија - Од 25-ти ноември до 2-ри јануари

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-27.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-28.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-29.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

10. Брисел, Белгија - Од 25-ти ноември до 1-ви јануари

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-30.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-31.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -
http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow">

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-32.jpg

http://www.crnobelo.com/zivot/patuvanje/45777-najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta" rel="nofollow -

-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 16.Декември.2016 во 08:25

1. Грац, Австрија - Од 18-ти ноември до 24-ти декември

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-33.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-34.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-35.jpg

2. Келн, Германија - Од 21-ви ноември до 23-ти декември

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-36.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-37.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-38.jpg

3. Мец, Франција - Од 19-ти ноември до 28-ми декември

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-39.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-40.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-41.jpg

4. Мадеира, Португалија - Од 1-ви декември до 8-ми јануари

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-42.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-43.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-44.jpg

5. Лајпциг, Германија - Од 22-ри ноември до 23-ти декември

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-45.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-46.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-47.jpg

6. Нирнберг, Германија - Од 25-ти ноември до 24-ти декември

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-48.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-49.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-50.jpg

7. Ротенбург Обдертаубер, Германија - Од 25-ти ноември до 23-ти декември

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-51.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-52.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-53.jpg

8. Лил, Франција - Од 18-ти ноември до 30-ти декември

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-54.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-55.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-56.jpg

9. Хелсинки, Финска - Од 3-ти декември до 22-ри декември

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-57.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-58.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-59.jpg

10. Манчестер, Велика Британија - Од 10-ти ноември до 21-ви декември

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-60.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-61.jpg

najubavite-bozikni-pazari-vo-evropa-za-2017-ta-62.jpg-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Ноември.2017 во 14:36

Талин
-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Ноември.2017 во 14:37

Лондон


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Ноември.2017 во 14:38

Будимпешта


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Ноември.2017 во 14:42

Салзбург


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Ноември.2017 во 14:43

Рига


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Ноември.2017 во 14:45

Москва


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Ноември.2017 во 14:47

Лондон


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Ноември.2017 во 15:17

Манчестер


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Ноември.2017 во 15:19

Дрезден


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Декември.2017 во 17:41

Франкфурт,Германија


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Декември.2017 во 09:11
Осло


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Декември.2017 во 09:14


Бристол


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Декември.2017 во 09:14

Бон


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Декември.2017 во 09:15

Даблин


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Декември.2017 во 09:16
Резултат со слика за photos of Christmas  bazar market

Прага


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Декември.2017 во 09:29

Цирих


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Декември.2018 во 21:41
Поврзана слика


Будимпешта


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Декември.2018 во 21:44
Резултат со слика за photos of new year bazar market in kopenhagen

Копенхаген


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Декември.2018 во 21:46
Резултат со слика за photos of Christmas  bazar market

Париз


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Декември.2018 во 21:47
Резултат со слика за photos of Christmas  bazar market

Њу Јорк


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Декември.2018 во 21:48
Поврзана слика

Франкфурт


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Декември.2018 во 21:50
Поврзана слика


Бон


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 28.Декември.2018 во 21:22
Резултат со слика за новогодишни базари во свет


Брисел


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 28.Декември.2018 во 21:26
Коледните базари в Европа – носители на коледния дух

Виена


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 28.Декември.2018 во 21:27
Резултат со слика за новогодишни базари во свет


Стокхолм


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 28.Декември.2018 во 21:29
Поврзана слика

Берлин


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Декември.2019 во 20:48
Резултат со слика за photos of   christmas europe bazar 2020\

Талин,Естонија


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Декември.2019 во 20:50
Резултат со слика за photos of   christmas europe bazar 2020


Лондон


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Декември.2019 во 20:53
Резултат со слика за photos of   christmas europe bazar 2020


БудимпеШта


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 11.Декември.2019 во 22:10

Кобург,Германија


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk