Испечати | Затвори го прозорот

Екстерно тестирање

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=26479
Датум на принтање: 17.Април.2024 во 21:59
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Екстерно тестирање
Постирано од: yuiop
Наслов: Екстерно тестирање
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 05:00
.Коментари:
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 10:51
Originally posted by yuiop yuiop напиша:

Причини зошто треба да се укине Екстерното тестирање:

 
Не може нешто да се укине што не се ни одржало (испробало).
Нека се даде шанса на тестирањево оваа година , па ако не го бива нека го укинат следната година.
Повеќе генерации на ученици биле лабораториски глувци, не се само овие.
Децата денот по екстерното тестирање ќе бидат живи и здрави.
 
среќа


Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 11:29
Искрено Ли поголема глупост од екстерното тестирање досега не е измислено.
Еден тест не може реално да го оцени знаењето на еден ученик и тој тест може лесно да го избрише трудот вложен во целата учебна година. Да беше така и досега секој наставник/професор ќе правеше по еден тест на крајот на годината без да посветува внимание на секоја тема посебно, на активноста на часот, на домашните задачи ..... 
Екстерното тестирање го омаловажува и трудот на наставникот и трудот на ученикот во целата школска година.


-------------
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!Постирано од: BiBi_G
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 11:59
"Мојата чудесна земја Македонија"...животот ни го сведоа на казнувања и експериментирања, каде и да се свртиш-закани летаат,казни се пишуваат,по уши те маваат...
Не да сум против,најпротив да по против не може да биде во врска со новиов експеримент наречен ектерно тестирање... како прво,направија невидена каша - попара... Најпрво беше ставот дека ќе служи за проверка на објективноста на наставникот и дека нема да влијае врз успехот на ученикот..одеднаш промена на ставот-ќе се внесуваат во сведителства,ама само како показател за на крај (ако е воопшто крај ) ќе се внесуваат во сведителства и ќе се пресметуваат во просекот на ученикот.
Понатака, многу сум против и за начинот на кој ќе се одвива тестирањето... прво,немаме саглам учебници,ако некој заборавил,да потсетам за фамата што се креваше за одредени учебници преполни со грешки и со содржини над кои не знаеш дали да се смееш или да си пукнеш од мака. Дали ќе се оценуваат според пишаното во нив или според она што наставникот им го кажувал на час(мимо содржината) во учебникот? Дали и колку ќе биде реална таа оценка имајќи во предвид дека наставникот е тој што е во континуирана интеракција со ученикот и ги оценува децата по еден предмет 4 пати во тек на училишната година(прво тромесечие,прво полугодие,трето и четврто тромесечие) и она најважното што или го забораваат или намерно не го спомнуваат како мошне важен фактор- психолошкиот  момент кај детето... Секој од нас бил сведок или лично го доживеал стресот и неизвесноста од тестот(испитот)...колку пати се случувало,најдобриот во класот( а и мене лично ми се има случено)  да направи слаб тест затоа што едноставно се блокира,затоа што грешиш на некоја ситница затоа што ти е тооолку лесна па брзаш да преминеш на следното(да не набрајам понатаму,примери мал милион)...Децата не се само бројче во дневникот или првата буква во презимето,дотичните требало да размислат и за тој аспект смислувајќи го и воведувајќи го феноменот екстерно тестирање.... Со вакви  тестови, целата мотивација и заложувањата на наставниците во текот на годината се сведуваат на една бројка која ја добиваат со еден тест. И со тоа и наставниците ги ставаат во незгодна позиција оценката да ја пишуваат врз основа колку добро детето мислат дека ќе се изрази на еден тест. ... Зошто не  воведат вакви тестови во текот на целата учебна година, нека се тестираат по секој предмет,но нека се тестираат континуирано,па на крај нека вадат вадат конечни оценки, а не вака,2 предмети на крај на година...
Темава-нема крај на размислувањата...да скратам, го прочитав воведниот текст на yuiop и го подржувам од збор до збор...

-------------

NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE!


Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 12:55
Originally posted by Blue Scarlet Blue Scarlet напиша:

Екстерното тестирање го омаловажува и трудот на наставникот и трудот на ученикот во целата школска година.
 
Тука лежи зајакот... не постои труд ниту од ученикот ниту од наставникот (во 90% од случаевите)... така што мора некој однадвор да ги ,,натера,, и учениците и наставниците да поработат малку.
 
Образованието денес се сведува на:
протекции, врски, закани, уцени, притисоци, омаловажувања, навреди, понижувања дури и физички пресметки (од двете страни).
 
Затоа велам не е лошо професорите и посебно учениците да осетат што е вистински притисок и дека не е се` фер во животот, ќе им користи за понатаму. Не е толку во екстерното тестирање колку до менталитетот на народот.


Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 13:15
Не се сложувам со тебе. Генерализација на термините „ученик“ и „наставник“ не може да има!
Треба да се земе во обзир обемот на материјалот кој го имаат учениците денеска, за разлика од она што ние сме го имале некогаш. Обемната “папирологија“ која ја имаат за обврска наставниците бара многу време и труд, така да освен што се расправаат со деца во развој и илјадници карактери знам многу наставници и професори кои си ја сакаат својата професија и даваат се од себе да го мотивираат ученикот да прифати и научи нешто. Според мене малку се платени и треба да имаат и бенифициран стаж голема насмевка
Бедните објаснувања на МОН за тоа како ќе се доведат “во ред“ наставниците а и учениците со екстерното тестирање се исто толку банални како и континуираното менување на одлуките кои ги донесуваат а се менуваат додека да трепнеш. Треба да посветат поголемо внимание на обемот на наставата, книгите кои се во хаос, да ги поправат грешките од веќе пропаднатите експерименти а не континуирано да прават нови оставајќи се поголеми дупки во образованието.


-------------
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 13:28
Затоа е форумов, да ги артикулираме различните мислења... големо гушкање


Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 13:41
можеме да коментираме до бескрај.....да поддржуваме или напаѓаме.......нема да смениме ништо бидејќи кај нас генерално не се знае како треба да се избориш за нешто.....лично сум против ова тестирање.....вака било онака било со заокружување било..не било тешко...демек ако си учел ќе знаеш....кај е паниката која се ствара кај некои деца кога се пред писмен тест....настрана сегашниве книги од кои учат нашите деца имаат многу мани..грешки..нелогичности....деца од 9 години се тестираат за целокупен материјал по два предмети......што се они....компјутери .....па чуваат се у фолдери.....од преголема желба да направиме генерации кои ке имаат знаење....се греши...но штета е што грешките ке ги согледуваме многу касно.....


Постирано од: Alekxandar
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 14:28
Со првиот пост целосно се сложувам само можам да надополнам уште неколку работи како педагошко лице ,иако со таа дејност не се занимавам поради глупавоста во нашиот воспитно образовен систем.
Адаптацијата е фактор кој влијае на резултатот од тестирањето.
Тестовите мораат да го оценуваат објективното знаење,да бидат валидни ,добро подготвени по сите дидактички принципи и да го диверзифицираат степенот на знаењето кај испитаниците.
Со еден тест не можи да се анулираат негативните појави кој влијаат на закоченост кај испитаниците ( нус појавата која се јавува кај голем број испитаници )а тоа директно влијае на оцената како краен резултат од тестирањето.
Битен фактор е и лицето кое тестира.
Оној кој ке биди присутен во просторијата за тестирање треба да биди лице со кредибилитет ,одличен педагог и психолог бидејки неговото присуство директно влијае на субјектите врз кои се врши тестирањето.
Треба да направи опуштена атмосвера со цел што е можно повеке да се намали степенот на стрес и напнатост кој го чуствуваат испитаниците при процесот на тестирање.
Кај нас за жал ова не важи зошто господата кој тестираат се или некој исфрустрирани манијаци кој лечат комплекси во погрешно време и погрешно место или оние кој го подготвуваат тестот се типови со коефициент на интелегенција од 156 по Македонски стандард а по Светски не се стигнати ни до 55 бидејки факултетите ги зедоа по принципот индекс на рака. За да се подготви еден тест треба долго време на подготовка со ангажирање на стручни лиица и експерти од областа која е поле на тестирање со цел да се направи валиден,објективен,релевантен не двосмислен тест без можност за случајно нагаѓање на одговорот.


Постирано од: yuiop
Датум на внесување: 23.Мај.2013 во 00:21
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Originally posted by yuiop yuiop напиша:

Причини зошто треба да се укине Екстерното тестирање:


 

Не може нешто да се укине што не се ни одржало (испробало).

Нека се даде шанса на тестирањево оваа година , па ако не го бива нека го укинат следната година.

Повеќе генерации на ученици биле лабораториски глувци, не се само овие.

Децата денот по екстерното тестирање ќе бидат живи и здрави.

 

среќаАбе укинат си ти од поодамна, ама сеуште не ти кажале.....Кој ти кажал дека не се одржало....пребарај си таму......

Дај ми ја женати/женска ти на една година, па ако не ја бива ќе ти ја вратам.....

Проблемот со тебе е што ти си станал стаорец......

Ти жив си, ама здрав не си......


Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 23.Мај.2013 во 01:29

Екстремно понижување e резултатoт на екстерното тестирање

http://becepress.files.wordpress.com/2013/05/cropped-pappaspress1.jpg" rel="nofollow">cropped-pappaspress Откако се’ во животот се сведе на казнување и експериментирање, на ред дојде сегашните генерации во средните училишта да послужат и како лабораториски глувци.  Е па, добредојдовте во мојата чудесна земја Черн… Ова де, Македонија.

После години и години најавување, од оваа година, кога конечно се „отстранија“ сите пречки за (не)реализација на екстерното оценување, сега можеме да спиеме мирно, затоа што ќе бидеме оценети на „европски“ начин, со екстремно оценување.. Упс, екстерно!

Само видете, во главата ми бодат неколку дилеми! Ајде, се’ со ред..

Не сум против, туку најпротив за реализирање на овој (не)успешен проект на Министерството за образование и наука.. Си направија – ПОПАРА! Зошто во еден момент не се консултираа со професори, наставници, ученици? Можеби ќе ги поучеа и ќе се најдеше друг начин за „проверката“ на објективноста на овие загрозени видови во овој процес на тестирање.

Драг министере и сите вие околу него, кажете ми дали знаете ли како еден ученик добива оцена и што се’ ја сочинува оцената? -Очигледно не. Оцената која ја добиваме сите ние е всушност збир од повеќе активности на ученикот во текот на една наставна година.. Тука спаѓаат: тестовите, активностите од часот, проектите, усните одговори, додатната настава, редовноста, дисциплината итн. Има потреба да набројам повеќе? -Јас мислам не. Ќе ви предложам да ги отворите критериумите за оценување и ќе осознаете.

Втора работа, ако ние учениците во средните училишта, а и тие во основните, мислевме дека сме толку напредни немаше да учиме во средно или основно, туку ќе учевме на факултет! Точно е тоа дека не се сите луѓе за во училишна клупа, некој мора и овци да пасе.. Но, ако ние мислиме дека можеме со еден тест да положиме цел материјал од една учебна година, кој инаку го одговараме тема по тема, тогаш ние ќе се запишевме вонредно и ќе го затворевме овој проблем. Но, во никој случај немаше секој ден да се малтретираме и да одиме во училиште, да учиме и да се малтретираме, просто кажано. Уште еден доказ дека скиците за вашиот проект не се компатибилни за да бидат реалност.

Од кои учебници ние да учиме?! Извинете, но вашиот проект за бесплатни учебници не успеа, па така ние по некои предмети немаме учебници, по некои предмети учиме од учебници за на факултет, а се случува и на некои предмети да се чувствуваме како да сме во среден век па пишуваме во тетратки, како под казна да сме. П.с. ако ви треба тетратка за да ги извадите прашањата, кажете.. Да не биде после „држ, не дај“!

Кои се стандардите за оценување на екстерните тестови?! Т.е. има ли стандарди? Охоо. Ајде да ве поучам драг министере.. Ако сакате реално да ги оцените сите ученици, тогаш дефинитивно тоа не можете да го направите со прашања на заокружување. За да оцените еден ученик важно е да видите како тој се изразува па така, тука треба да се вметнат самостојни одговори, опис на некоја личност, појава, процес, реакција, задачи со дополнување и така натаму.  Тестот за екстерно оценување не исполнува ниту еден единствен услов од горенаведените.

Јас се уште се чудам како ли ќе се реализира ова тестирање, која е техничката подготвеност?! Дефинитивно тука не би ги сместил искршените компјутери, софтверските проблеми, нефункционирање на системот итн. Направивме пробно тестирање и така ги утврдивме овие „мали“ недостатоци.

Како ли ова ќе функционира.. Или пак, воопшто нема да функционира?! Зошто не  воведат вакви тестови во текот на целата учебна година, нека се тестираат учениците по секој предмет но, нека се тестираат континуирано,па на крај нека вадат конечни оценки, вака веќе би било прифатливо. Инаку вака не ја бива работава!

Треба да се земе предвид обемот на материјалот кој го учат сите ученици денес. Обемот на материјалот, кој професорите и наставниците имаат за задача да ни го предадат, за ние да го научиме бара многу труд, така што освен што се расправаат со деца кои се уште се развииваат како и со илјадници карактери, тие даваат се’ од себе да го мотивираат ученикот да прифати и да научи нешто.. Дефинитивно не се сите од тој тип, но има и вакви кои јас ги познавам.

Секој може да „киксне“ на овие екстерни тестови, најпрво поради стресот! Но, има ли некој кој го разбира ова? Некој да не сфати нас учениците? Почнувам да размислувам и се’ мислам дека и овие протести кои се организираат, се всушност дело на некој друг, а вклучени се учениците, затоа што се свесни за неуспехот на проектот, па кога ќе паднат сите вложени средства да се вадат на нас, учениците, на професорите, родителите итн.

Проектот ќе се реализира, но НЕУСПЕШНО, тоа го докажуваат и овие горенаведените факти, кои ако почнам да ги набројувам ќе ги има уште многу, затоа што не сум стигнал ни до пола..

Бедните објаснувања на Министерството за образование и наука, за тоа дека со екстерното тестирање ќе се доведат „во ред“ наставниците и учениците се толку многу банални како и континуираното менување на одлуките кои ги донесуваат овие институции, односно се’ се прави преку ноќ, додека да трепнеш. Наместо екстерни тестирања, нека посветат поголемо внимание на книгите (кои или ги нема или се хаос),  обемот на наставата, потребите на учениците и професорите.. Прво нека ги поправат грешките од веќе пропаднатите експерименти, а не континуирано да се прават нови, оставајќи големи дупки во образованието.

* Tекстот не е превземен/копиран и сите авторски права ги задржува -ПаппасПресс-

*Идентитетот на авторот од овој момент е заштитен.
*Како блог страна, се повикуваме на член 16 од уставот на РМ,со кој се гарантира слободата на јавното изразување, јавниот настап и говор. Цензурата е забранета.
*Воедно се повикуваме и на правото заштитено со Европската конвенција за човекови права член 10, како и на сите меѓународни конвенции на кои Македонија се обврзала


http://becepress.wordpress.com/2013/05/22/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-e-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82o%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BA/" rel="nofollow - http://becepress.wordpress.com/2013/05/22/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-e-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82o%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BA/Ccccc.... pa kradat i od forumskive repliki, koga gi napisav koga gi prekroija .... изненадувањезбунетост-------------
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 23.Мај.2013 во 01:41
Ма битно дека:  Tекстот не е превземен/копиран и сите авторски права ги задржува -ПаппасПресс-

-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.


Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 23.Мај.2013 во 08:50
Originally posted by yuiop yuiop напиша:


8. Родители.
Замислете сега како им е.....ама можам јас да замислам, кој што сум професор и кој има дете што ќе полага екстерно........овие од БРО и МОН не сум сигурен дали можат да замислат......ниту се професори, ниту ученици, ниту родители (ова последново да не ме сфатат погрешно со оглед на нивната возраст ) ама важно ќе не оценуваат.
Заклучок: Препуштен на родителите.
 
Ако ова е твој текст, а не е копиран од некаде, господ нека им е на помош и на твоите деца и на твоите ученици со такви родители и професори. Сега сум уште поубеден дека треба да има тестирање (по можност и бонус психотестирање за професорите). И ќе има. плазење
 
ПС: Добро е, пишувало стаорец, во прв момент ми се прочита старец... ухголема насмевка


Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 23.Мај.2013 во 08:53
Originally posted by Blue Scarlet Blue Scarlet напиша:

Екстремно понижување e резултатoт на екстерното тестирање

Откако се’ во животот се сведе на казнување и експериментирање, на ред дојде сегашните генерации во средните училишта да послужат и како лабораториски глувци.

 
 трепкање и јас да се пофалам и од мене украле... голема насмевка


Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 23.Мај.2013 во 09:08
Originally posted by Blue Scarlet Blue Scarlet напиша:

Ccccc.... pa kradat i od forumskive repliki, koga gi napisav koga gi prekroija .... изненадувањезбунетост

 
Претпоставувам дека сега ти е јасно зошто треба да има екстерно тестирање. Па овој ,,автор,, не е во состојба да напише САМОСТОЕН текст, после министерството му е криво...
 
Уште напишал:
Tекстот не е превземен/копиран и сите авторски права ги задржува -ПаппасПресс-
 
плачењегазење од смеење


Постирано од: yuiop
Датум на внесување: 23.Мај.2013 во 15:31
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Originally posted by yuiop yuiop напиша:


8. Родители.
Замислете сега како им е.....ама можам јас да замислам, кој што сум професор и кој има дете што ќе полага екстерно........овие од БРО и МОН не сум сигурен дали можат да замислат......ниту се професори, ниту ученици, ниту родители (ова последново да не ме сфатат погрешно со оглед на нивната возраст ) ама важно ќе не оценуваат.
Заклучок: Препуштен на родителите. 

Ако ова е твој текст, а не е копиран од некаде, господ нека им е на помош и на твоите деца и на твоите ученици со такви родители и професори. Сега сум уште поубеден дека треба да има тестирање (по можност и бонус психотестирање за професорите). И ќе има. плазење

 

ПС: Добро е, пишувало стаорец, во прв момент ми се прочита старец... ухголема насмевка


Ма добро е и што си успеал сам да прочиташ.....


Постирано од: kadela
Датум на внесување: 25.Мај.2013 во 15:10
Јас сум ЗА.

-------------
љубовта со љубов се разгорува


Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 27.Мај.2013 во 15:21
Новото фијаско започна утрово, на многу места се пријавени технички неправилности. Сликите од тестовите не се отварале а професорите и наставниците кои биле поставени како тестатори не можеле да добијат одговор од никого затоа што на телефоните за пријавување на проблеми никој не се јавувал. 
Со задоцнување од половина час, тестирањето започнало а проблемот бил „решен“ иако на неколку прашања повторно се појавил истиот проблем ..... 
Учениците од средното занаетлиско училиште се пожалиле дека материјата која била поставена на тестовите содржела само мал дел од онаа што тие го изучувале во текот на школската година, што е веројатно точно ако се земе во обзир дека тие имаат различна програма по математика од гимназијалците.
Сега останува да слушаме на СИТЕЛ како тестирањето било успешно и поминало без никакви проблеми!


-------------
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 27.Мај.2013 во 18:57
Ако не се исполнети сите технички услови и јас сум против ова тестирање. Што се однесува до самата идеја ја поддржувам. да


Постирано од: Schatzii7
Датум на внесување: 28.Мај.2013 во 14:28
И така и министерот крена раце изненадување си поднел оставкахи, хи...
ајде сега Спиро на помош да го спаси македонското образование.


-------------
»Wenn ein Deutscher einen Zug ausrauben möchte, kauft er sich als erstes eine Fahrkarte.« :) (Lenin 1917)


Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 30.Мај.2013 во 14:28
Дали го одобруваш екстерното тестирање ?

а) - Да
б) - Под а)
в) - Заокружи б)
 
плазење лесни биле прашањата... изненадување


Постирано од: Schatzii7
Датум на внесување: 30.Мај.2013 во 14:35
 а и наставнициве слушам доста им помагале на учениците
им гори под нозе


-------------
»Wenn ein Deutscher einen Zug ausrauben möchte, kauft er sich als erstes eine Fahrkarte.« :) (Lenin 1917)


Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 09.Јуни.2013 во 07:40
Originally posted by Schatzii7 Schatzii7 напиша:

 а и наставнициве слушам доста им помагале на учениците
им гори под нозе

Ова не е точно, односно вториот дел „им гори под нозете„голема насмевка.Не им гори бидејки оцените допрва ќе се пишуваат и секој има можност да си го оцени ученикот соодветно покажаните знаења и умеења. За жал ќе бидат „изгорени„ учениците, барем оние помалецките од 4 и 5 одд. каде наставниците не вреднуваат САМО голи факти туку целокупната работа на едно дете. Не е исто познавањето на учениковата работа со 1 до 2 часа од по 40 мин. седмично и целодневна работа во која детето се познава во душа и се знаат сите негови/нејзини можности и слабости. И потоа се работи на мотивациони награди/казни за подобрување. Значи се зема во обзир целокупната работа на детето- самостојна активност на час, работа во група, проектна активност, лектири, домашни задачи и што ли не. Жалосно е што некои структури сметаат  дека треба да се оценува само голи факти.Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 09.Јуни.2013 во 07:57
Сега околу самото екстерно тестирање. Најголем број просветни работници се за надворешно тестирање и не се против. НО, се против ваквите мотиви за тестирањето- проверка на објективноста на оценувањето . Сегде во светот каде има екстерни тестирања се ставени во функција на подобрување на наставните програми, учебници, помагала, зрелост на учениците...
Технички проблеми- ДА имаше многу,
-од прашања без одговори и обратно одговори без прашања (малецките си кликале да не им остане празноголема насмевка)
-задачи кои не се од наставната програма за соодветната возраст (во 5 одд-формула за биномзбунетост)
-задачи со 2 можни одговори (па децата се изнамачија кликајки на 2-та ама не им профаќал системотизненадување)
-Несоодветна за возраста терминологија и тн.
За мене беше многу важен еден момент- МОРАЛНИОТ И ЕТИЧКИОТ КОДЕКС на однесување. Тестаторите беа ставени во улога да бркаат/небркаат колеги кои влегувале и покажувале на „своите„ а останатите кои немаат свои си одговарале сами.Една можеби „олеснителна околност„ што живееме во таков систем во кој децата одамна се суочиле со таков „морал„ па веројатно порамнодушно гледаат на тоа како на „нормално„
Пропусти многу, било технички било „морални„. За мене МОН под итно да си ја смени првичната одлука за проверка на објективноста во оценувањето во проверка на функционирање на системот, прашањата и јасноста на кодексот на однесување на сите учесници во процесот на тестирање. Дефинитивно НЕ СМЕЕ да биде во овој термин во кој беше сега бидејки во ветер отидоа 2 седмици од работата на училиштата заради ангажирање на наставници како тестатори па немаше кој да изведува настава, до ослободување на ученици од настава на денот кога се тестираат и ред пропусти.
Инаку не се согласувам дека на децата им треба нешто повеќе учење и подготовка бидејки на овој начин се вреднува трајноста ( а не моменталноста) на стекнатите знаења.


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 11.Јуни.2013 во 00:11

ЕКСТЕРНОТО,ДЕВЕТТОЛЕТКА....Средно Насочено образование

< style="height: 80px; width: 444px; border-top-color: rgba7, 0, 0, 0; border-left-color: rgba7, 0, 0, 0; border-right-color: rgba7, 0, 0, 0; border-bottom-color: rgba7, 0, 0, 0; border-top-width: 1px; border-left-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-top-style: solid; border-left-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; padding-top: 2px; padding-right: 2px; padding-bottom: 2px; padding-left: 2px;">

и сите други Експерименти кои се спроведуваат на Број невини генерации,се само ПОКАЗАТЕЛ на едно општество кое е способно само за БЕЗВРЕДНИ ПЛАГИЈАТИ и ништо повеќе,од сета таа папазјанија,Излегува само НЕСПОСОБНОСТ

Татињата и мамичките на дечињата кои имаат пари да им платат школување си се дообразуваат во СВЕТОТ,а на некои и ДИПЛОМИ им купуваат.

Штета што ИСФРУСТРИРАНИ БУДАЛИ ГО СПРОВЕДУВААТ ОВА;ПОЛНИ СО КОМПЛЕКСИ,

САмо Даскалите да би имале трошка Доблест и преку Синдикатот на БРАДЕСТИОТ ДОЈЧИНОСКИ (КОЈ ГО КУПИЈА НА ВРЕМЕТО И РАСТУРИЈА СЕ),да се организираа,зашто и така ВРЕДНИТЕ ВО МАЛ БРОЈ КАДРИ ВЕЌЕ СЕ СОТРУВААТ СО НЕПИСМЕНИ и КАДРИ кои немаат МОРАЛ и вредност,спремни за КОДОШЕЊЕ И ПОЛТРОНСТВО,

Навтеруваат само СТРАВ ВО ЧЕСНИТЕ ЛУЃЕ.

ПРИЗНАЛЕ ИЛИ НЕ ТОА ВИ е.

П.С.Инаку за информација, СПРЕМЕН,УЧЕН и со ЗАКОНСКИ НОРМИ подготвен ДАСКАЛ никогаш нема да се Уплаши од РАБОТАТА, стравот е од ГЛУПИТЕ И НЕПИСМЕНИ МОРОНИ,кои во секое ниво на образованието ВОВДЕУВААТ РАСКОЛ.

< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="auto" ed="ed">Detect language< value="nl">Dutch< value="en">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="nl">Dutch< value="en" ed="ed">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish
English (auto-detected) » English-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: gjukac
Датум на внесување: 11.Јуни.2013 во 02:06
LiDivio Кликни и види ги опциите

Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Мај.2010
Статус: Офлајн
Поени: 5734      Опции за коментарот Опции за коментарот
Благодарам (0) Благодарам(0)
Цитирај LiDivio Цитирај Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2013 во 10:51
Originally posted by yuiop yuiop напиша:

Причини зошто треба да се укине Екстерното тестирање:


Не може нешто да се укине што не се ни одржало (испробало).
Нека се даде шанса на тестирањево оваа година , па ако не го бива нека го укинат следната година.
Повеќе генерации на ученици биле лабораториски глувци, не се само овие.
Децата денот по екстерното тестирање ќе бидат живи и здрави.
............

За жал се одржа и се испраа многу пари.
А, настрада и министерот.

-------------
Da Bе..........
Tu Be..........
DA BE..........


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 12.Јуни.2013 во 23:58

Значи да продолжиме околу МАЛОУМНОСТА на Владата и нејзините министри за образование и наука,како претходни така и сегашни.

< style="height: 80px; width: 444px; border-top-color: rgba7, 0, 0, 0; border-left-color: rgba7, 0, 0, 0; border-right-color: rgba7, 0, 0, 0; border-bottom-color: rgba7, 0, 0, 0; border-top-width: 1px; border-left-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-top-style: solid; border-left-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; padding-top: 2px; padding-right: 2px; padding-bottom: 2px; padding-left: 2px;">

Се виде и на дело дека овој експеримент уште во старт е НЕУСПЕХ, нивната констатација со мали пропусти излезе ,дека тие пропусти се доста големи со ГОЛЕМИ маани. Преполагање на тестови,кога учениците не се на училиште,а зошто преполагање,како тие ги видоа дека препишувале или можеби нешто друго знаат,кое еве во моето место во едно средно училиште се знае дека по одредени предмети,им биле дадени одговите на прашањата и кои прашања ќе бидат,па така учениците си се подготвиле. Кој тоа ќе го санкционира.каде е тука пропустот,ако се знае дека до часот на полагање немаше никој достапност до прашањата

Друго во образовниот систем,влезени се и учениците со посебни потреби,било полесни или потешки, да видите само тие со каков стрес го примаат сето ова.

Неподготвеноста кај помалите деца кои  си чкрапале на тастарурата зашто не им прифаќал системот одговри,а после настанало крканбар и на крај

Бисерот на СОНК,фамозниот сонк,кој не знае друго што да каже,па ги заглавува децата,не еден туку четири теста-предлага,а ваму образовниот систем е во була од крај со воведување на деветтолетката,па и ако знаеме дека за две години тие деветтоодделенци треба да одат во Средно, Концептот за НОВО средно го нема ни на повидок.

Така мили мои со оваа Б,лгарска дечурлана,Неписмени кадри,а богами и постари легачи нема вистинска реформа,ќе има само промашувања до бескрај,НЕПРИЗНАВАЊЕТО на неуспехот не секогаш значи ПОРАЗ,туку ВИСТИНСКО поправање на нештата и КОРИГИРАЊЕ,затоа што се работи за Млади генерации кои треба ДА СЕ ВОСПИТААТ И ДА СЕ ОБРАЗУВААТ ПАМЕТНО.

Но ако вака продолжите, веќе ВОСПИТНАТА КОМПОНЕНТА ЈА ИЗГУБИВТЕ,останува и ОБРАЗОВНАТА ДА ЈА УТНИТЕ,после е после,пополека надолу,ЖАЛНО.

П.С.Уште еден апел,седнете и направете КОНЦЕПТ на  Деветтолетка,а потоа и на СРЕДНО образование како продолжение на овој СИСТЕМ,нешто како во ПАМЕТНИТЕ земји, не ГИ КАЗНУВАЈТЕ УЧЕНИЦИТЕ, земете ги ПОДАТОЦИТЕ од ТЕСТИРАЊЕТО,за корекција на самиот ОБРАЗОВЕН СИСТЕМ И НЕГОВО ПОДОБРУВАЊЕ,

Не плашете го попусто ОБРАЗОВНИОТ КАДАР,затоа што само ќе доведете до ПРИТИСОК од Психолошки размери,кои после ќе се развијат во други форми,за КОДОШЕЊЕи ОСВЕТА МЕЃУ КОЛЕГИТЕ(па зарем уште во старт не се почна, едни со други колегите од разни предмети,ги оставале децата да ПРЕПИШУВААТЃ.

Земете модели кои се адекватнио на нашата средина,РАСТЕРЕТЕТЕ ги децата со предметите, имајте ПОГОЛЕМ БРОЈ НА ПРАКТИЧНА НАСТАВА,посебно испланирана за Средно образование.

Работата на Педагошко-психолошките служби нека не биде насочена во ПЛАШЕЊЕ на колегите нека го следат развојот на секое дете и по резултатите нека видат секое дете за што го бидува,за после да се НАСОЧИ правилно во образовниот систем од СРЕДНО па и повисоко образование, Не создавајте ПОЛТРОНИ,туку Генерации кои ќе мислат и РАСУДУВААТ со сопствени Глави,Ризикувајте ќе имате НАВИСТИНА ПОПАМЕТНО ОПШТЕСТВО И ПОПАМЕТНИ ГЕНЕРАЦИИ.

< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="auto" ed="ed">Detect language< value="nl">Dutch< value="en">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="nl">Dutch< value="en" ed="ed">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish
English (auto-detected) » English-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 14.Јуни.2013 во 09:50
tie sto sakaat da napreduvaat vo zivotot kako lujdze za primer treba da se raduvaat poradi testirajneto zasto toe pretstavuva psihoterapija za sozdavajne kaj ucenikot custvo na mudrost ili premudrost.tajnata e vo nacinot na citajneto na prasajnata zaokruzuvajneto itn.najdobro e koga se znaat prasajnata da se odgovorat no iako ne se znae nekoj del ima pozitivni pridobivki za liceto koe gi resava.


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 14.Јуни.2013 во 15:20

Види лебати,вакво Луцидно и проникливо Поимање на поимот Тестирање,а богами и дрмање на Детскиот мозок,не би знаел само од кој учебник е прочитано.

< style="height: 80px; width: 444px; border-top-color: rgba7, 0, 0, 0; border-left-color: rgba7, 0, 0, 0; border-right-color: rgba7, 0, 0, 0; border-bottom-color: rgba7, 0, 0, 0; border-top-width: 1px; border-left-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-top-style: solid; border-left-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; padding-top: 2px; padding-right: 2px; padding-bottom: 2px; padding-left: 2px;">

Веројатно новава Власт има испринтано Брошурки,а јебига и во некоја реклама на нивната партиска ТВ,веројатно постојат ТАЈНИ пораки од Тајни мислители.

Колку е УБАВ овој СВЕТ,со ОКСИМОРОНСКИ ДЛАБОКОУМНИ РАЗМИСЛИ,од типот на тоа НЕКОЈ ТРЕБА ДА ТИ ВРЗИ ЕДЕН ШАМАР,за ти да пееч по негово.

Е сега дали детето ќе НАПРЕДУВА со ТЕСТОВИ НАПРАВЕНИ од НЕСПОСОБНИ СЕЉАЧКИ КОПУЦИ,кои МИСЛАТ ДА ПРЕПИШАТ НЕШТО И ТОА ДА ГО СПРОВЕДАТ,се ЛАЖЕШ Господине-Другар.

Тоа така не оди во ПАМЕТНИТЕ ЗЕМЈИ.

< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="auto" ed="ed">Detect language< value="nl">Dutch< value="en">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="nl">Dutch< value="en" ed="ed">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish
English (auto-detected) » English-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 21.Јуни.2013 во 14:39

Тестирањево на Рики му рикна,па сега исто ко другите КОПУЦИ-НЕСПОСОБНИ и САМОБЕНДИСАНИ мамлази од владана,за ФИЈАСКОТО на тестирањето,ВИНОВНИ му се сите други ,само тие биле во ред,ама со нешто друго.

< style="height: 80px; width: 444px; border-top-color: rgba7, 0, 0, 0; border-left-color: rgba7, 0, 0, 0; border-right-color: rgba7, 0, 0, 0; border-bottom-color: rgba7, 0, 0, 0; border-top-width: 1px; border-left-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-top-style: solid; border-left-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; padding-top: 2px; padding-right: 2px; padding-bottom: 2px; padding-left: 2px;">

Вака сега оваа НЕСПОСОБНА дечурлана од ВЛАСТА се само полтрони и слуги на неколку ШОВИНИСТИЧКО-МАФИЈАШКИ структури во највисоките врвои на ВЛАСТА и нивната ЦЕЛ е само да ВОВДЕУВААТ ЗАБЛУДА дека нешто прават,се е НЕХУМАНО и бесцелно,НИВНАТА ИДЕОЛОГИЈА е САМО ПЕРЕЊЕ на ПАРИ и како ова КОПУЧКО население да се управува.

Ова беше МАЛА неопходна ДИГРЕСИЈА, пак на рики му се обраќам,на 24 Понеделник,треба СВЕДИТЕЛСТВА учениците да си земаат(ОД ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ,баремкајнас во Прилеп),

АЛООО, кај ви се фамопзните резултатити од ТЕСТИРАЊЕТО МОРОНСКО,ЗА НИШТО НЕ ВЕ БИДУВА;ДОБЛЕСНО Е ДА СИ ЈА ПРИЗНАЕТЕ

Н  Е  С  П  О  С  О  Б  Н  О  С  Т  А и повеќе да не ги гњавите ДЕЦАТА,

ВАШЕТО образование се знае дека е со КУПЕНИ ДИПЛОМИ,ВАШАТА НЕСПОСОБНОСТ Е ЕВИДЕНТНА,Интелектот ви е на нула,Фати веќе ЖЕШКО,прекинете да се ГЛУПИРАТЕ.

< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="auto" ed="ed">Detect language< value="nl">Dutch< value="en">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="nl">Dutch< value="en" ed="ed">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish
English (auto-detected) » English-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: Miss.Independent
Датум на внесување: 26.Јуни.2013 во 20:30
Екстерното тестирање беше само малтретиеање за учениците.Каде учиме цела година да се избориш за подобра оценка па сега и на крај да повторуваш цела книга за 30 прашања Дури имаше професори што им намалија оцени на мои соученици подари тестирањето,се испоплашија и тие
Е сега е проблемот што на тие ученици кои цела година не пипнале книга им ставија 2,најреална оценка,а на тестирањето извадија 4.
Ништо не се постигнува со ова зар ќе не оценат со 30 прашања,а каде е писменото изразување,усното,и се останато
П.С јас си се спасив си ги оправдав оценките


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 27.Октомври.2013 во 02:48
Јагмата околу ТЕСТИРАЊЕТО,ЕКСТЕРНО не запира, ГЛУПАВОСТА на овие НЕДОУЧЕНИ министри ПРОДОЛЖУВА,
Иако направија ИСПИТЕН ЦЕНТАР,ВРАБОТИЈА над 50-мина со плата од по 1000 евра, ТИЕ ЕВИДЕНТНО не можат да си ја завршат работава,па ги тераат Наставниците,т.е.Професорите да им пишуваат ПРАШАЊА и тоа по број над 100(со НИВО и други тракатанци,а ако се земе дека некој предава и по неколку прашања треба да напише над 500 прашања).
Но и како секоја НЕСПОСОБНА РАБОТА НА НЕДОУЧЕНИВЕ БУГАРСКИ УЧЕНИЦИ, самите си направија СПРЕПКА;НА НАСТАВНИЦИТЕ ИМ текнало дека треба да побараат АВТОРСКИ ПРАВА(А за тоа сами си го наместија овие од власта),па сега директорите на нивните полтрони,кои ги напикаа во Образование со притисок им велат да ги достават прашањата.
Но ете се јави сендикатот(независен),без ГАЛАМА и им стопира ,за да не вршат притисок,
ТАКА И ОВАА ГОДИНА ЌЕ БИДЕ УТКА,односно на грбот на ДЕЦАТА,од КОГО ОД НЕПИСМЕНИТЕ ЛЕГАЧИ


-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 21.Декември.2013 во 11:04
http://dnevnik.mk/?ItemID=3E3B03D6C03B5143A703E0B2CA13904C" rel="nofollow -


Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 21.Декември.2013 во 11:55
Ќе си играме „Не лути се човече“... максимално сконцентрирани на најголемата глупост во образованието измислена во историјата на човештвото а тоа што учебниците и градивото воопшно не се прилагодени кон возраста и капацитетот на децата ќе го игорираме затоа што ние сме генијална нација .... 
Па така децата ќе продолжат да учат за векови по Општество пред да ги изучат римските броеви по Математика, ќе научат низ 4 - 5 лекции за периодот од Александар Македонски до независноста на Р. Македонија иако прв пат се сретнуваат со одредени поими како Востане, Војна, Сојуз .... но ете, прашањата ќе бидат откриени па сите ќе бидат среќни и задоволни ... Ете тоа е Мојата Чуденсна Земја .... доста е


-------------
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 21.Декември.2013 во 16:35
следува најсебичниот пост во историјата на форумите:

„Баш ми е гајле дали ќе има или ќе нема екстерно тестирање, нема јас да полагам.“


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 31.Мај.2014 во 00:26
Прашања за 4-то одд. по општество
Ако секогаш кога мајката ги мие садовите таткото чита весник, тогаш положбата на мајката во ова семејство е:

Марко ја донесе својата фудбалска топка од дома за да можат децата од IV-а одделение да играатфудбал на големиот одмор. Во чија сопственост е топката?

Учениците од ОУ„Мустафа Кемал Ататурк“ од Гостивар имаат потреба од изградба на нова фискултурна сала. Тие поддржани од наставниците и директорот на училиштето ќе поднесат барање во:

Советот на општината треба да одржи седница на која ќе се решава за изградба на фонтана во таа општина. Седницата на советот ќе ја свика:

Економскиот живот во општината зависи од:

Во близина на живинарска фарма треба да има фабрика за:

замисленост


-------------
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен


Постирано од: sanja-a
Датум на внесување: 31.Мај.2014 во 18:10
Originally posted by mamamd mamamd напиша:


Originally posted by Schatzii7 Schatzii7 напиша:

 а и наставнициве слушам доста им помагале на учениците
им гори под нозеОва не е точно, односно вториот дел „им гори под нозете„голема насмевка.Не им гори бидејки оцените допрва ќе се пишуваат и секој има можност да си го оцени ученикот соодветно покажаните знаења и умеења. За жал ќе бидат „изгорени„ учениците, барем оние помалецките од 4 и 5 одд. каде наставниците не вреднуваат САМО голи факти туку целокупната работа на едно дете. Не е исто познавањето на учениковата работа со 1 до 2 часа од по 40 мин. седмично и целодневна работа во која детето се познава во душа и се знаат сите негови/нејзини можности и слабости. И потоа се работи на мотивациони награди/казни за подобрување. Значи се зема во обзир целокупната работа на детето- самостојна активност на час, работа во група, проектна активност, лектири, домашни задачи и што ли не. Жалосно е што некои структури сметаат  дека треба да се оценува само голи факти.Убаво си пишала Мамамд, не го повторувам ова
за да успее ова треба правилно да се изведе да се почитува како од страна на наставниците, така и од страна на учениците, а посебно и од родителите,
а не овде го подржува, а таму ѕвони секој ден по телефони-Детето треба да му помине одлично со просек 5,00 иако знаењето му е за 4
е тоа е апсурдот на ектерното тестирање...

-------------
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 01.Јуни.2014 во 00:23
Originally posted by sanja-a sanja-a напиша:


Убаво си пишала Мамамд, не го повторувам ова
за да успее ова треба правилно да се изведе да се почитува како од страна на наставниците, така и од страна на учениците, а посебно и од родителите,
а не овде го подржува, а таму ѕвони секој ден по телефони-Детето треба да му помине одлично со просек 5,00 иако знаењето му е за 4
е тоа е апсурдот на ектерното тестирање...


Ова нема никогаш да успее оти никогаш не ќе биде прифатено од страна на родителите.
Тешки глупости кои на некого му паднале на памет.
Па 1000 и кусур прашања по сите предмети и јас да му седнам не ќе можам да ги научам
дефиниции, формули, години, податоци, информации...
Само ги измачуваат децата....
и на родителите им е преку глава...
читнал ли нешто тоа министерот низ социјалните мрежи збунетост
Ама кај нас за се е кучињата си лаат, карванот си врви....да

Еве, ќе ве почестам со уште брилијантно смислени прашања

Кој дел од растението баба Рада треба да го набере за да направи чај од камилица?

-------------
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен


Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 01.Јуни.2014 во 08:32
решението за следната година е во БОЈКОТ на ЕКСТЕРНОТО ТЕСТИСАЊЕ...
...државата нема капацитет да има една генерација повеќе во сите училишта
дури и ако се закани дека децата ќе ја изгубат годината...

народот уште не може да сфати дека КАЈ НЕГО Е СИЛАТА ако е сложен.

..ова сега ми текна на сабајле, уште не сум расонет...


Постирано од: Kastro
Датум на внесување: 01.Јуни.2014 во 17:16
Originally posted by Gabriela_S Gabriela_S напиша:

Ова нема никогаш да успее оти никогаш не ќе биде прифатено од страна на родителите.
Тешки глупости кои на некого му паднале на памет.
Па 1000 и кусур прашања по сите предмети и јас да му седнам не ќе можам да ги научам
дефиниции, формули, години, податоци, информации...
Само ги измачуваат децата....
и на родителите им е преку глава...
читнал ли нешто тоа министерот низ социјалните мрежи збунетост
Ама кај нас за се е кучињата си лаат, карванот си врви....да

Еве, ќе ве почестам со уште брилијантно смислени прашања

Кој дел од растението баба Рада треба да го набере за да направи чај од камилица?

Sega me zbuni Gabriela so nejziniov komentar ....збунетост
Neli poentava na eksternovo testiranje e da se oceni znaenjeto na deteto koe go steknalo vo tekot na celata godina? I neli so ova se ocenuva I nastavnikot/negovata objetivnost?
 
Denes sedev so edni roditeli koi go pozdravuvaa eksternoto testiranje ,veli prasanjata se del od materijata koja ucenkot ja uci cela godina , ima 3 dena da povtori, problem e dokolku stanuva zbor za predmet koj deteto ne go vladee dobro ....I problem imaat onie ucenici koi so vrski ja minuvaat godinata pa na testiranjevo dokolku ne pokazat dobar rezultat mozno e da im se namali ocenata ...
 
Dokolku e sve vistina objektivno ne gledam problem okolu ova testiranje, a na decata sto im e rabota ? Tuku bas da ucat I ucenjeto ne moze da im nanese nekoja steta tuku naprotiv samo mozat da dobijat ...
 
Mozebi ja ne sum dovolno informiran pa imam vakov stav збунетост


-------------
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)


Постирано од: sanja-a
Датум на внесување: 01.Јуни.2014 во 18:34
1000 прашања- секој предмет има прашања онолку колку што неделно се работи (ако е 5 дена во неделата 500 прашања за еден предмет)
само математика и македонски јазик се 1000 прашања, а каде се уште 3 предмети


-------------
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн


Постирано од: zagor
Датум на внесување: 04.Јуни.2014 во 21:14
Учениците од ОУ„Мустафа Кемал Ататурк“ од Гостивар имаат потреба од изградба на нова фискултурна сала. Тие поддржани од наставниците и директорот на училиштето ќе поднесат барање во:sedisteto na DUI vo Mala Recica Tetovsko,bez razlika kade e parcelata za gradba.

Советот на општината треба да одржи седница на која ќе се решава за изградба на фонтана во таа општина. Седницата на советот ќе ја свика:presedatelot na sovetot po inicijativa na presedatelot na opstinskiot stab na VMRO..bidejki vo konkretniov slucaj se raboti za fontana vo cija nadleznost spagaat tie.

Економскиот живот во општината зависи од:gradobacalnikot(nesto kako serif na D.Zapad)i od selskite(maalskite)potrckovci.

..eve tolku mozam da vi pomognam ako e za uteha.среќа


-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 30.Јуни.2014 во 23:07

 

 

 

     

Надзор и казна


 

 
 
 
 

Инаку, дека екстерното ни оддалеку не е објективен показател знаат сите. Што ако дента детето е деконцентрирано? Има ли човек право на лош ден? Што ако не е појадувано? Што ако е под стрес затоа што ноќта родителите имале жестока брачна пресметка? Што ако погрешно „кликне“ од трема на компјутерот? Што ако го заборавило тоа што го научило? Покрај меморијата, и амнезијата е сосема регуларен ментален процес

 
 
  

 


„Речник на човековата  душа“
e заеднички наслов на новиот
серијал колумни  на Венко
Андоновски, што премиерно ги објавува „Нова Македонија“.
Во нив Андоновски пишува
за загубените вредности
во лавиринтот
на современото живеење

 


 

- Екстерно тестирање, интерни солзи

За секоја детска солза треба сто стапа за оној што го расплакал, велеше една стара жена од Кумановско. Таа парафраза на Достоевски (дека целиот свет не вреди колку една солза на дете), кој старицата сигурно не го читала, деновиве е актуелна преку новиот бауч за сеење страв што го смисли државата: екстерното тестирање. Цела Македонија, родители и деца се во стрес - што ќе направиме на ексерното тестирање? Кому му служи тоа?
Како и многупати досега, секогаш постои одговорот: „Па, така прават сите“. Или: „Така прави Запад“. Да, но можно е сите и да крадат, како што е сосема јасно дека Запад фрла и бомби по светот. Дали тоа значи дека и ние, без никакво размислување, треба да го правиме тоа што сите го прават, само затоа што СИТЕ го прават? Сенека нѐ учеше токму спротивно: да не го правиме она што сите го прават: „... на ништо не треба да внимаваме повеќе отколку да не ја следиме како добиток толпата од оние што одат напред, упатувајќи се не таму каде што треба да се оди, туку таму каде што мноштвото оди. Ништо не нè вплеткува во поголеми несреќи од тоа што се поведуваме по јавното мнение, па мислиме дека се најдобри тие нешта што се примени со големо одобрување...(тогаш) не живееме според разумот, туку според поистоветување.“

Во „Надзор и казна“, како и во другите свои книги, Мишел Фуко покажа дека власта се занимава со контрола на за субјектот достапните територии во општеството, а една таква територија е и знаењето. Со екстерното тестирање, наводно, треба да се изврши контрола не само на знаењето на ученикот туку и на знаењето на професорот, односно на неговите етички капацитети. Треба да се провери дали тој „преку врски“ прогледал некому низ прсти или пак некого оштетил намерно. Убава, правдољубива цел. Но, како и секогаш, до убавата цел не секогаш се стигнува со убави средства. Сите револуции имаа за цел подобар свет. Но до него сакаа да дојдат со пролевање човечка крв. Незгоден парадокс. Овој пат до возвишената цел се доаѓа со пролевање детски солзи.

 Колку солзи исплакаа децата што, покрај сите петки, на екстерното добиле и една четворка? И вредат ли тие солзи? Така беше и со мојата средна ќерка, Деана. Ѝ реков да не очајува, а таа ми одговори дека се чувствува како на совршен кип што самата го вајала (сите петки), некој на крајот да драснал со шајка по лицето. На тоа личи она: на задната страна од свидетелството (на предната стојат сите петки), општеството, како супер-Херострат драснува своја лузна, го става својот жиг на суперправедност! Каква колективна бласфемија! Една четворка, колку да не биде совршено. Да се случеше, на пример, да фатат 12 петки наместо 12 единици (или наместо 12 тројки), тоа тестирање ќе имаше смисла. Вака, служи само за садизам, за стрес на родителите и учениците и за некој да земе плата во Министерството (оти го спровел фамозното тестирање).

Инаку, дека екстерното ни оддалеку не е објективен показател, знаат сите. Што ако дента детето е деконцентрирано? Има ли човек право на лош ден? Што ако не е појадувано? Што ако е под стрес затоа што ноќта родителите имале жестока брачна пресметка? Што ако погрешно „кликне“ од трема на компјутерот? Што ако го заборавило тоа што го научило? Покрај меморијата, и амнезијата е сосема регуларен ментален процес. Имаме ли право сето знаење стекнувано една година да го измериме во еден час и тоа да биде пресуда? И конечно, се прашал ли некој дали нашиот образовен систем е затрупан и со непотребни знаења? Децата не знаат да поминат улица, а ние во основно училиште ги учиме на нешта што некогаш се учеа во гимназија.

Тестирањата, значи, отсега ќе се делат на екстерни и интерни. Тоа важи и за солзите: интерни (вистински плач на душата што неправедно е понижена) и екстерни (крокодилски или лажни, општествени, со кои се стекнува корист). Таа дистинкција, очигледно, ќе биде најголемата придобивка од оваа реформа. И ништо друго: никакви други виши цели не барајте во тоа. Јас веднаш би ја укинал оваа апсурдна „реформа“.

 
   -------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасуваПостирано од: Орка
Датум на внесување: 03.Октомври.2014 во 22:32
Веќе и не им се чудам како од ракав донесуваат закони...
Та од ракав сите како се наместија истресоа д-р;м-р
и сега на ист тој начин со тресење од ракав и закони ќе носат.
А верувам уфилмани и убедени се како и тоа д-р;м-р со
памет дека го заслужиле,и закониве оти со памет ги носат.
http://puls24.mk/makedonija/vesti/noviteti-vo-obrazovanieto-drzaven-ispit-po-vtora-i-cetvrta-godina-na-studiite" rel="nofollow - Него честито нека им е на студентиве.


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 04.Октомври.2014 во 19:33
не ми е јасно како намераваат вакво тестирање да наметнат на ЕКТС системот...

и прво министеров нека си се запраша како и каде он има завршено образование, па после нека става забрани за образование...


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 05.Октомври.2014 во 14:18
Интересно е како се распоредени казните и наградите за наставниците и професорите. Значи ако имате отсатувања казната е 3.000 ден. а наградата е 600 денари глупчо
Колку што разбрав и ако добро разбрав ( ако не слободно корегирајте ме) - просветниот  работник кој ќе биде казнет трипати по ред ќе го изгуби работното место и ќе добие доживотна забрана за работа како просветен работник ... Абе ајде ... изненадувањедоста е

И од  СОНК велат - ништо од штрајкот а? замисленост


-------------
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 05.Октомври.2014 во 19:40
се разбира, се расчисти повеќепартиското владеење во институциите, се расчистија медиумите, а сега на ред е образованието... Сталин, Чаушеску, Ким Ил Сунг, Хитлер, и некои други од нивниот калибар би се гордееле со системот кој се спрема кај нас... уште па и овие другиве ги викаат комуњари замисленост


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 05.Октомври.2014 во 21:11
И мене ми е чудно, ама ако добиваат 100 пати по ред на избори тогаш изгледа
нешто не е во ред со народот, тие си се во ред.. така му доаѓа..

BDSM

Туку се мислам оној буцкото.. Ким Џонг Ун... да не студирал тука на некои од
нашиве дисперзирани факултети...? кај него веројатно би немало отстапувања после Екстерно тестирање...


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 12.Ноември.2014 во 21:21
Конечно ДА СЕ КАЖЕ вистината за ЕКСТЕРНОТО,односно НЕГОВАТА ИДИОТСКА СТРАНА,и ТОА ОБЈАСНЕТО СО НАУЧНИ ФАКТИ,како е ОВОЈ ПРОЕКТ ЦЕЛОСНО НАУЧЕН ФАЛСИФИКАТ.

http://fokus.mk/eksternoto-otsenuvan-e-e-nauchen-falsifikat/" rel="nofollow - http://fokus.mk/eksternoto-otsenuvan-e-e-nauchen-falsifikat/


-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: Alekxandar
Датум на внесување: 25.Ноември.2014 во 13:33

Интересно излагање на професорот кое сосем е логично.
Меѓутоа ако се носи екстерно тестирање во високообразовните установи а причина за тоа е слабоста во образовниот процес тогаш логично е да се ревидираат и магистратурите и докторатите од овие неколку години.


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 25.Ноември.2014 во 14:09
Originally posted by Alekxandar Alekxandar напиша:


Интересно излагање на професорот кое сосем е логично.
Меѓутоа ако се носи екстерно тестирање во високообразовните установи а причина за тоа е слабоста во образовниот процес тогаш логично е да се ревидираат и магистратурите и докторатите од овие неколку години.

пред каква комисија ќе се ревидираат???
пред онаа одредена од оние кои ќе треба да се ревидираат???
нема логика...
нека отидат нашиве магистри и доктори и нека полагаат пред некоја комисија од Кембриџ....нема да можат го поминат ни материјалот за средно образование...се разбира, секаде има чесни исклучоци


Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 10.Декември.2014 во 03:25
Em sea mislam deka ova za studentite e opravdano , ne moze bre so 50 evra ispit da se zema ili so skara vo kafana ili pak so prase a utre go gledash ti se ligavi vo administracija

-------------
I'm out bcz of pathetic around here


Постирано од: konan
Датум на внесување: 25.Јануари.2015 во 09:42
Кој и зошто се плаши од проверка на знаењето?
Како прво во се што правиме во животот на крај чекаме  и се радуваме  на резултатите, така и во образованието, учиш за да  научиш, на крај се радуваш на резултатот или тоа што си научил, радоста ќее поголема ако на крај се тоа тестира и докаже дека вистина си знаиш.
Ништо страшно, замислите сите студенти се на медицина, и немат на крај тестирање, оние кои не го одобруват тестирањето нека повелат кај нив на  лекар кога ќе се разболат, ќе одите?збунетост
Јас неби, е сега ако е на електро, ако е на земјоделски гајление така? е нее,на електро тие стварат и ни го олеснуват животот, замислите прават апарати кои несе безбеднии кои лесно можат живот да не коштат.
На земојделски?
Замислите се шо се произведува нема фитоконтрола и продуктите се преполни со отрови
Децо,можиме да кажиме на кој како ќе ни дојде кој од лично-политички причини кој од ..ете и јас ќе кажам нешто,ама верувајте со ова тестирање ке се добие генерациски поздрав кадар кој ке допринесе можеби не за нас но секако за идните наши поколенија


-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 25.Јануари.2015 во 16:48
Фала богу можат да се прочитаат и разумни коментари.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 25.Јануари.2015 во 17:02
ДОДЕКА ИМА СОМНЕЖ ВО НИВНИТЕ КУПЕНИ ДИПЛОМИ,а ТИЕ САКААТ ДА СПРОВЕДАТ ТЕСТИРАЊЕ ЗА ЗАПЛАШУВАЊЕ И КАЗНА(КАКО НЕУЧЕНИ И ОНИЕ КОИ ЗАВРШИЛЕ СО МИТО И КОРУПЦИЈА ОДНОСНО СО ВРСКИ),
СЕ ДОДТОГАШ ЌЕ ИМА РАЗУМ ПРОТИВ ИСТОТО;А АКО ИМА ЖЕЛБА ДА СЕ АРГУМЕНТИРА СО ОНИЕ КОИ НАВИСТИНА ЗАВРШИЛЕ СО ТРУД И МАКА И ИМААТ СВОЈ ПРИДОНЕС,ТОГАШ МОЖЕМЕ ДА ЗБОРУВАМЕ ЗА РЕФОРМА ВИСТИНСКА.
ПРИЛОГ НА ОВА УНИШТЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ ДЕВЕТТОЛЕТКА,ДОКАЗ ;СЕ СПРОВЕДУВА БЕЗ НАУЧНА И СООДВЕТНА ОСНОВА САМО ПАУШАЛНО;ИСТО КОГА НА НАС ВО КОМУНИЗМОТ СЕ СПРОВЕДУВАШЕ СРЕДНО НАСОЧЕНО(ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА)-тогаш СЛОВЕНИЈА ГО УКИНУВАШЕ КАКО НЕУСПЕШЕН ПРОЕКТ.
ВИТИНАТА Е, ДА СЕ СОЗДАДАТ ФОРМИ КАКО ДА СЕ ЗЕМААТ ПАРИ ОД СТУДЕНТИТЕ,КАКО ДА ИМА СТРАНСКИ НАВОДНО ИСПИТУВАЧИ КОИ ЌЕ ЗЕМААТ ПО 315.000ДЕНАРИ ПЛАТА,а КОМИСИИТЕ ОД ОВДЕШНИ ЧЛЕНОВИ ПОЛОВИНА ОД ТАА СУМА;И КАКО РЕКА ОД ПАРИ ЌЕ СЕ ДОБИВААТ.
ТОА Е СООДВЕТНО НА ХИТЛЕРОВОТО;СЕ УКИНУВААТ ПОПОЛЕКА НЕОСЕТЛИВО ПРАВАТА НА ЛУЃЕТО;ЗА ПОТОА ДА НЕ МОЖАТ ДА СЕ ПОБУНАТ ИСТО Е И НА ОВОЈ НАЧИН СО ОБРАЗОВНИОТ СИСТЕМ.-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: konan
Датум на внесување: 25.Јануари.2015 во 21:26
Децо, замислите дека нивните дипломи се купени и тие не се осеќат убаво поради тоа сега се каат, водат систем , водат држава, па ете решиле наредните генерации да бидат со не купени дипломи, односно генерации со силно реално образование, зошто тоа смета?
Пример:
Ако теткоти украл пари во некој систем, направил пари, неважно како дали како провизија од технометал, или било која друга фирма во системот, АМА свесен е дека грешел па тебе драг пријателе ти помогнал да се правилно образуваш и створиш реално чист и исправен бизнис во кој како таков ке работиш исправно, ке твориш ,вработуваш луѓе.Да не должам примерот е реален, ти ке станиш подобар човек а луѓето околу тебе ке стануват одраз на тебе зрели и исправи.

 Мада лично знам на  повеќето каде и какво им е образованието и им се восхитувам, сепак, размислите, прават кадар што ќе се носе рамо до рамо со најдобрите.
 
Всушност видов многу негодување, напаѓање а никаде не видов аргументи , знаето како велите вие?:
Овде не смеиш да се движиш
А каде смеам?
Ами незнамсреќа
Не функционира животот така
-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: konan
Датум на внесување: 25.Јануари.2015 во 21:29
Originally posted by Santijago Santijago напиша:

Em sea mislam deka ova za studentite e opravdano , ne moze bre so 50 evra ispit da se zema ili so skara vo kafana ili pak so prase a utre go gledash ti se ligavi vo administracija

Поздрав Сантисреќа
Кој е виновен оној кој ке убие или оној кој ќе го нарача убиството, Двајцата?
Оти Санти некој со одлично знаењ не побара да купе оценка за 50Е?, оти некој што уче и се труде не ги повика на скара за оценка?
Кој ги повикува?
Кој им нуде пари?
Кој штрајкува сега по улиците?тага
Мене не ми е баш јасно ќе ми објасниш?големо гушкање


-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 01:14
Зад ЛАЖНИОТ МОРАЛ,ТИЕ И ДРУГИТЕ САКААТ ДА СЕ СОКРИЈАТ.
ТА ЗАТОА ВОВДУВААТ НЕШТО ;ПАУШАЛНО;НЕШТО ШТО НЕ ЗНААТ, А МИСЛАТ ДЕКА СО ЛАЖЕЊЕ;КРАДЕЊЕ;ИЗМАМА ЌЕ ГО НАПРАВАТ.
Затоа ВЕЛАТ НЕ ГЛЕДАЈ ШТО ПРАВАМ,СЛУШАЈ ШТО ЌЕ ТИ РЕЧАМ ДА ПРАВИШ.
Самата ВИСТИНА КОЈА Е ДОСЕГА ПРОИЗЛЕЗЕНА ОД ВЛАДЕЕЊЕТО НА ОВАА НЕПИСМЕНА ГАРНИТУРА,е АРГУМЕНТ ПРОТИВ СЕБЕ СИ.
НЕПИСМЕНИ ПОЛИТИЧАРИ;КОИ НЕМААТ ТРУД СО ЗАСЛУГА;САМО КУПЕНИ ДИПЛОМИ;ИМ ВЕЛАТ НА ДРУГИТЕ ЌЕ ВЕ СТАВИМЕ ПОД ЈАРЕМ;А ЈАРЕМОТ Е САМО ФОРМА НА ЗЕМАЊЕ;КРАДЕЊЕ ПАРИ.
ДРЖАВАТА Е АПАРАТ ЗА ФИЗИЧКО НАСИЛСТВО,врз неуките. Амон ....ра.


-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 05:52


-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: konan
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 07:20
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

Зад ЛАЖНИОТ МОРАЛ,ТИЕ И ДРУГИТЕ САКААТ ДА СЕ СОКРИЈАТ.
ТА ЗАТОА ВОВДУВААТ НЕШТО ;ПАУШАЛНО;НЕШТО ШТО НЕ ЗНААТ, А МИСЛАТ ДЕКА СО ЛАЖЕЊЕ;КРАДЕЊЕ;ИЗМАМА ЌЕ ГО НАПРАВАТ.
Затоа ВЕЛАТ НЕ ГЛЕДАЈ ШТО ПРАВАМ,СЛУШАЈ ШТО ЌЕ ТИ РЕЧАМ ДА ПРАВИШ.
Самата ВИСТИНА КОЈА Е ДОСЕГА ПРОИЗЛЕЗЕНА ОД ВЛАДЕЕЊЕТО НА ОВАА НЕПИСМЕНА ГАРНИТУРА,е АРГУМЕНТ ПРОТИВ СЕБЕ СИ.
НЕПИСМЕНИ ПОЛИТИЧАРИ;КОИ НЕМААТ ТРУД СО ЗАСЛУГА;САМО КУПЕНИ ДИПЛОМИ;ИМ ВЕЛАТ НА ДРУГИТЕ ЌЕ ВЕ СТАВИМЕ ПОД ЈАРЕМ;А ЈАРЕМОТ Е САМО ФОРМА НА ЗЕМАЊЕ;КРАДЕЊЕ ПАРИ.
ДРЖАВАТА Е АПАРАТ ЗА ФИЗИЧКО НАСИЛСТВО,врз неуките. Амон ....ра.

Жално, незнам од каде толку фрустрации и негативност кај еден млад човек.
Прашање:
Што ти стори за себе за да ти е подобро
Немој да кажиш не ми дава владата, немој да кажиш немав шанса, немој да кажиш јас не лажам, ако тоа го кажиш тогаш вистина бесцелна е понатамошната дискусија.
Јас лично партии никогаш не расправав нит сум член во некоја, себеси се сметав за доста успешен што на домашно поле што надвор.Ама, стотив многу за себе, многу сменив, се прилагодив, научив
Човечки е да се погреше, признае грешката и науче.
Нее просперитет ако гледаш во минатото, ја испушташ денешнината,да не збориме за иднината.
Жал ми е и што те читам со големи букви, млад човек а толку негативно во тебе , е сега:
Не случајно напишав овде не смеиш, а каде смеам? ами незнам.
Критики, критики, критики, идеи?
Идеи?
идеи?
предлози?
ЈОК
Жално
Извини што бев директен морав, ако продоже дискусија без конструктивни предлози туку со недовеани цитати ке се исклучам од понатамочно дебатирање
поздравсреќа


-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 14:38
Би ти ОДГОВОРИЛ со ЗАДОВОЛСТВО,но ПОУЧЕН ОД СЕЛЕКТИВНОТО САНКЦИОНИРАЊЕ на АДМИНИСТРАТОРИТЕ(СИГУРНО И ОВА ЌЕ ГО СОКРИЈАТ,ЗАШТО БОЛИ ВИСТИНАТА),нема да СЕ СПУШТАМ НА ВАШЕ НИВО и НЕ ДЕБАТИРАМ
ЗА ЛИЧНИ ОБВИНУВАЊА,ЗАТОА ШТО ТЕМАТА Е ДРУГО(ЕЛЕКТРОНСКО ТЕСТИРАЊЕ),за тоа ДЕБАТИРАМЕ,ОБРАЌАЊЕ ЗА ЛИЧНИ ДИСКВАЛИФИКУВАЊА НА ЧЛЕНОВИ Е НЕШТО ДРУГО.
И да НЕКОЈ КОЈ СЕ ПРОМЕНИЛ НА ПОЛОШО,НЕ ЗНАЧИ ДЕКА Е ПРОМЕНЕТ,ТОА Е САМО ФОРМА.


-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 17:27
Екстерното тестирање на среднпшколците денеска успешно се одвива на територијата на Македонија...
И би ве замолил да се држите до темата, и да се воздржите од меѓусебни навредувања и пишување на текстови кои немаат допирни точки со темата....


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 17:49http://libertas.mk/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B5/" rel="nofollow - Екстерното мора да се укине  
Јас само би ги прашала овие професори, со кое право одбиваат да спроведат екстерно тестирање регулирано со закон.
Зошто им го скратуваат правото на средношколците да го полагаат тоа без кое не можат да го продолжат образованието?!
Дали знаат дека тие не се незаменливи? Што би правеле ако утре заработат отказ?Многу ми е криво што темава од екстерно за средношколците се претвори во боксерска вреќа за истурање на бесот поради државниот испит. Различно е...


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: konan
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 18:32
Originally posted by evangeline evangeline напиша:
http://libertas.mk/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B5/" rel="nofollow - Екстерното мора да се укине  
Јас само би ги прашала овие професори, со кое право одбиваат да спроведат екстерно тестирање регулирано со закон.
Зошто им го скратуваат правото на средношколците да го полагаат тоа без кое не можат да го продолжат образованието?!
Дали знаат дека тие не се незаменливи? Што би правеле ако утре заработат отказ?Многу ми е криво што темава од екстерно за средношколците се претвори во боксерска вреќа за истурање на бесот поради државниот испит. Различно е...

Прекршочна пријава, дисциплинска постапка и опомена пред отказ, јас се прашувам да се нивните деца баш тие сега што треба да полагат дали ќе нема да се појават на тестирањето, СРАМОТА


-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 18:37
Originally posted by evangeline evangeline напиша:
http://libertas.mk/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B5/" rel="nofollow - Екстерното мора да се укине  
Јас само би ги прашала овие професори, со кое право одбиваат да спроведат екстерно тестирање регулирано со закон.
Зошто им го скратуваат правото на средношколците да го полагаат тоа без кое не можат да го продолжат образованието?!
Дали знаат дека тие не се незаменливи? Што би правеле ако утре заработат отказ?

Многу ми е криво што темава од екстерно за средношколците се претвори во боксерска вреќа за истурање на бесот поради државниот испит. Различно е...

 И правото на штрајк е загарантирано и утврдено со Закон....
па така никој не може да го тера штрајкувачот со сила да ги врши своите работни обврски...
нели има заменски образовни работници  ???
нека го извршат тие екстерното тестирање...нека се изврши откако ќе заврши штрајкот...тое е техничко прашање и лесно може да се заврши .


Постирано од: konan
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 18:44
Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:

Originally posted by evangeline evangeline напиша:
http://libertas.mk/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B5/" rel="nofollow - Екстерното мора да се укине  
Јас само би ги прашала овие професори, со кое право одбиваат да спроведат екстерно тестирање регулирано со закон.
Зошто им го скратуваат правото на средношколците да го полагаат тоа без кое не можат да го продолжат образованието?!
Дали знаат дека тие не се незаменливи? Што би правеле ако утре заработат отказ?

Многу ми е криво што темава од екстерно за средношколците се претвори во боксерска вреќа за истурање на бесот поради државниот испит. Различно е...

 И правото на штрајк е загарантирано и утврдено со Закон....
па така никој не може да го тера штрајкувачот со сила да ги врши своите работни обврски...
нели има заменски образовни работници  ???
нека го извршат тие екстерното тестирање...нека се изврши откако ќе заврши штрајкот...тое е техничко прашање и лесно може да се заврши .

Постое синдикат кој  договара, одобрува , најавува и организира, а не му текнало на10% ке штрајкуват, ај достае, без логика и основно познавање на законот за работни односи дебатирате, во суштина, заменски ДА, но санкции ЗАДОЛЖИТЕЛНО за нелегалните штрајкувачи
убава вечерсреќа


-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 18:50
Колку што знам Нинџа, според законот за основно и средно образование мораат да обезбедат непречена работа. Директорот на образовната институција после добиената согласност од градоначалникот треба да најде соодветна замена за одреден професор што штрајкува.

Правото на штрајк е загарантирано со закон, ама исто како и во здравството, и во образованието одредени предуслови треба да бидат исполнети за да можат безгрижно да штрајкуваат.


Патем, зошто не може да го извршат тестирањето па после да почнат да штрајкуваат? Зошто да оди на штета на учениците?!


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 19:24
Настрана од непознавање на законот и прописите (такви луѓе ги учат нашите деца?!?!), само слабаци се кријат зад деца.

Затоа никогаш нема да добијат подршка од народот.-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 00:07
Интересна поемика,СЛАБАЦИ,обвинување од ТИЕ КОИ САКААТ И ПОВИКУВААТ НА ДОГМА.

И ако го мешаме НАРОДОТ,ОВАА ВЛАСТ ЗНАЕМЕ ДЕКА ВЕЌЕ НЕКОЛКУ ИЗБОРНИ ЦИКЛУСИ НЕ ДОБИВА ОД НАРОДОТ;ТУКУ СО МЕСТЕЊЕ И КРАДЕЊЕ И ВЛЕЧКАЊЕ НА ПОЛТРОНИ.

И пак околу СЛАБАЦИТЕ И КУКАВИЦИТЕ.Пример мојот град ПРИЛАПОН,луѓе,А  БРЕ СИТЕ ОД ОВИЕ ДАСКАЛИ БЕА ЗА СДСМ,(тука се и б,лгарските даскалчиња со купени дипломи)кога се освестија и станаа ДПМНЕ-ОВЦИ,па ЗАРЕМ ЗА ТАКВИ КАРАКТЕРИ ЌЕ СЕ ЗБОРУВА И ЗА НИВНА ДОБЛЕСТ.
Па се гледа дека не РАЗМИСЛУВААТ СО СОПСТВЕНА ГЛАВА;КОЈ КАКО ИМ КАЖЕ СО СТРАВ ;РАБОТАТ и му се смеат НА ОНИЕ КОИ САКААТ ДА СИ ГО ОСТВАРАТ ПРАВОТО НА ШТРАЈК.
Ако СКААТ ДА ЗЕМААТ ПОНИСКА ПЛАТА И ДА ГИ КАЗНУВААТ БЕСПРЕДМЕТНО НЕКА ИМ БИДЕ,ПРАТЕНИЦИТЕ од власта СЕКАКО СИ ГО ЗГОЛЕМИЈА ХОНОРАРОТ.

Па добро што САКАТЕ ЕТЕ СИ ДОНЕСОВТЕ ЗАКОН ЗА ЗАМЕНА и сега нека ги ЗАМЕНАТ И НЕКА СПРОВЕДАТ ЕКСТЕРНО,и готово.ПРЕСТАНЕТЕ СО ДВОЛИЧНОСТ,ПРОПОВЕДАТЕ МОРАЛ;А ВАМУ НА ДРУГИТЕ МУ СОЛИТЕ ПАМЕТ.

И нели ако сакаат СРЕДНОШКОЛЦИТЕ,па И ЗАТАО ФОРМИРАА СРЕДНОШКОЛСКИ ПЛЕНУМ,СИГУРНО ИМА НЕКОЕ НЕЗАДОВОЛСТВО;НЕ Е НЕШТО КАКО ШТО ТРЕБА,или и тука не чинат .


-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: konan
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 07:25
Многу ме иритира тоа купени дипломи, најлесно е да критикуваш, односно да бидеш константна опозиција.Нее лесно воопшто, нее лесно да си на врвот, или во случајот да си власт .
Волку критики немам прочитано никогаш, волку нагон за да се омаловажи и сруши се што е изградено уште помалку.
Реков несум политички определен, но вистина како нормален граѓанин со раководството кое сега го има опозицијата никако ни јас ни многу други како мене  не гледат ништо конструктивно.
Опозиција значи критикување, а критикувањето носи со себе и одредени подобри идеи од моменталната власт, идеи не слушнав нит прочитав од јадната опозиција .Да не заборавиме уште нешто, човекот кој ја воде опозицијата и ги организира штрајковите успат ни ги мрзне децата е ОСУДЕН криминалец кој неговиот тогашен лидер го аболицира, сега истиот тој е лидер(бивш криминалец)кој не си го ни одлежа поштено тоа за што беше осуден.
Знам излевам малку од темата, но само сакам да се подсетиме кои се луѓето кои сакат да манипулират со нашите деца  СРАМтага


-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 07:34
Ne znam zoshto voopahto meshate politika vo podforum obrazovanie, odete vo pdf politika..

Tuka stanuva zbor za testiranje, ne za politika!


Gorazd, prashanjeto moe (nametnato pogore) ne e zoshto ne napravile zamena na profesorite, tuku zoshto voopshto profesorite se osmelija da napravat vakov chekor. Dali znaesh zoshto voopshto bea doneseni izmenite vo zakonot i bea vmetnati ovie zamenski profesori?? A ushte potragichno, dali znaesh deka nema 100% zamena na profesorite zatoa shto vo edna zemja so 2mil ziteli, nema logika da se najdat tolkav broj na zamenski profesori kolku shto ima redovni...
Dali znaesh shto ke mu se sluchi na eden doktor ako ne ukaze prva pomosh na pacientot i toj pochine?-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: konan
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 08:11
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Ne znam zoshto voopahto meshate politika vo podforum obrazovanie, odete vo pdf politika..

Tuka stanuva zbor za testiranje, ne za politika!


Gorazd, prashanjeto moe (nametnato pogore) ne e zoshto ne napravile zamena na profesorite, tuku zoshto voopshto profesorite se osmelija da napravat vakov chekor. Dali znaesh zoshto voopshto bea doneseni izmenite vo zakonot i bea vmetnati ovie zamenski profesori?? A ushte potragichno, dali znaesh deka nema 100% zamena na profesorite zatoa shto vo edna zemja so 2mil ziteli, nema logika da se najdat tolkav broj na zamenski profesori kolku shto ima redovni...
Dali znaesh shto ke mu se sluchi na eden doktor ako ne ukaze prva pomosh na pacientot i toj pochine?

нтересна поемика,СЛАБАЦИ,обвинување од ТИЕ КОИ САКААТ И ПОВИКУВААТ НА ДОГМА.

И ако го мешаме НАРОДОТ,ОВАА ВЛАСТ ЗНАЕМЕ ДЕКА ВЕЌЕ НЕКОЛКУ ИЗБОРНИ ЦИКЛУСИ НЕ ДОБИВА ОД НАРОДОТ;ТУКУ СО МЕСТЕЊЕ И КРАДЕЊЕ И ВЛЕЧКАЊЕ НА ПОЛТРОНИ.

И пак околу СЛАБАЦИТЕ И КУКАВИЦИТЕ.Пример мојот град ПРИЛАПОН,луѓе,А  БРЕ СИТЕ ОД ОВИЕ ДАСКАЛИ БЕА ЗА СДСМ,(тука се и б,лгарските даскалчиња со купени дипломи)кога се освестија и станаа ДПМНЕ-ОВЦИ,па ЗАРЕМ ЗА ТАКВИ КАРАКТЕРИ ЌЕ СЕ ЗБОРУВА И ЗА НИВНА ДОБЛЕСТ.
Па се гледа дека не РАЗМИСЛУВААТ СО СОПСТВЕНА ГЛАВА;КОЈ КАКО ИМ КАЖЕ СО СТРАВ ;РАБОТАТ и му се смеат НА ОНИЕ КОИ САКААТ ДА СИ ГО ОСТВАРАТ ПРАВОТО НА ШТРАЈК.
Ако СКААТ ДА ЗЕМААТ ПОНИСКА ПЛАТА И ДА ГИ КАЗНУВААТ БЕСПРЕДМЕТНО НЕКА ИМ БИДЕ,ПРАТЕНИЦИТЕ од власта СЕКАКО СИ ГО ЗГОЛЕМИЈА ХОНОРАРОТ.

Жал мие, и се извинувам, НО ако ова нее политика тогаш јас  сум медицинска сестраплазење(и јас еднаш бев ѓаволтагаголема насмевка)


-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 08:18
Abe na Gorazd mislev, kaj ti vletuvash vaka
Odma na eksterno da si se nacrtal, da ti gi testiraat forumskite citirachki veshtini

-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: konan
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 09:20
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Abe na Gorazd mislev, kaj ti vletuvash vaka
Odma na eksterno da si se nacrtal, da ti gi testiraat forumskite citirachki veshtini

Може ли ја да одговарам и да ми ги проверат Чатерските вештиниплазење


-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 14:07
Прво да ви ПУШТАМ ЕДЕН ЛИНК,како СЕ СПРОВЕДУВА ЕКСТЕРНОТО;ПОГОТОВО КАДЕ И НЕМА ШАНСИ ДА СЕ СПРОВЕДЕ ВО НОРМАЛНИ УСЛОВИ,и како Македонците СЛУШААТ ,А ДРУГИТЕ УВЦЕ НЕ ГИ БОЛИ,па сега и ХАОСОВ КАКО СЕ КОРИСТИ.

http://libertas.mk/во-тетово-и-гостивар-екстерното-речис/" rel="nofollow - http://libertas.mk/во-тетово-и-гостивар-екстерното-речис/  

Инаку МНОГУ БИ САКАЛ ДА ПОЛЕМИЗИРАМ,САМО ВИСТИНАТА КОГА ЈА ЗБОРУВАМ ВИ ИЗЛЕГУВА КАКО НАВРЕДА,затоа иако сум од друг град од МАкедонија,многу би сакал една полемика во ДРУШТВО и да од КАДЕ ЗНАЕТЕ ДЕКА СУМ ОПОЗИЦИЈА,ако ви кажам со КАКВА ОРИЕНТАЦИЈА СУМ ПОЛИТИЧКА БИ СЕ ИЗНЕНАДИЛЕ и што сум проживеал,НО ОВА ГО КОРИСТАМ КАКО ОДГОВОР И ДИРЕКТЕН ДОКАЗ;ДЕКА ВЛАСТА ВЛИЈАЕ НА ВАШИТЕ МОЗОЦИ,подобо е НЕКОЈ ДА ВИ КАЖЕ КАКО ДА ЖИВЕЕТЕ, ОТКОЛКУ ДА РАЗМИСЛУВАТЕ САМИ.-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: konan
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 14:45
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

Прво да ви ПУШТАМ ЕДЕН ЛИНК,како СЕ СПРОВЕДУВА ЕКСТЕРНОТО;ПОГОТОВО КАДЕ И НЕМА ШАНСИ ДА СЕ СПРОВЕДЕ ВО НОРМАЛНИ УСЛОВИ,и како Македонците СЛУШААТ ,А ДРУГИТЕ УВЦЕ НЕ ГИ БОЛИ,па сега и ХАОСОВ КАКО СЕ КОРИСТИ.

http://libertas.mk/во-тетово-и-гостивар-екстерното-речис/" rel="nofollow - http://libertas.mk/во-тетово-и-гостивар-екстерното-речис/  

Инаку МНОГУ БИ САКАЛ ДА ПОЛЕМИЗИРАМ,САМО ВИСТИНАТА КОГА ЈА ЗБОРУВАМ ВИ ИЗЛЕГУВА КАКО НАВРЕДА,затоа иако сум од друг град од МАкедонија,многу би сакал една полемика во ДРУШТВО и да од КАДЕ ЗНАЕТЕ ДЕКА СУМ ОПОЗИЦИЈА,ако ви кажам со КАКВА ОРИЕНТАЦИЈА СУМ ПОЛИТИЧКА БИ СЕ ИЗНЕНАДИЛЕ и што сум проживеал,НО ОВА ГО КОРИСТАМ КАКО ОДГОВОР И ДИРЕКТЕН ДОКАЗ;ДЕКА ВЛАСТА ВЛИЈАЕ НА ВАШИТЕ МОЗОЦИ,подобо е НЕКОЈ ДА ВИ КАЖЕ КАКО ДА ЖИВЕЕТЕ, ОТКОЛКУ ДА РАЗМИСЛУВАТЕ САМИ.

 Не заборавај да ни кажиш и сексуална определба за да си ја комплетираме сликатаплазење


-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 15:24
Ете ти сега,АРНО РЕКЛЕ СТАРИ ТИ МУ КАЖУВАШ АНТЕ тој АНТЕКУ.РЕЛА или 

СО ДЕЦА МАШТЕНИЦА НЕ СЕ СРКА.

Само за СЕКСуалнава ориентација,ако лично те ЗСЕГА,ЌЕ ТИ ЈА КАЖАМ,ама МИСЛАМ ЈАВНО не бива?голема насмевка


-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 19:45
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Ne znam zoshto voopahto meshate politika vo podforum obrazovanie, odete vo pdf politika..

Tuka stanuva zbor za testiranje, ne za politika!

тука станува токму збор за политика и за ништо друго

проблемот се создаде со тоа што сите се бунеа за екстерното како да е од пеколот излезено... не е екстерното нешто што може тешко да и наштети на државата, ама не е воопшто потребно со тоа што не воведува ама баш ништо ново, а отвара повеќе работа и средства за државата, факултетите и студентите
ај жити све, што е разликата во тоа инспекција да ги чешла факултетите, и тоа да се полага испит?
исто ко што нема разлика меѓу „барокна“ и модернистичка фасада, ама ај тоа е друга тема...

уствари ако нешто ме нервира повеќе од испитов, то се луѓе кои наводно веруваат дека испитов ќе искорени 20 и кусур самостојни години од закоравени и закоренети мито, корупција, партиски книшки и роднински и пријателски врски... да не збориме па за вработувањата во оваа земја


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 23:20
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Ne znam zoshto voopahto meshate politika vo podforum obrazovanie, odete vo pdf politika..

Tuka stanuva zbor za testiranje, ne za politika!

тука станува токму збор за политика и за ништо друго

проблемот се создаде со тоа што сите се бунеа за екстерното како да е од пеколот излезено... не е екстерното нешто што може тешко да и наштети на државата, ама не е воопшто потребно со тоа што не воведува ама баш ништо ново, а отвара повеќе работа и средства за државата, факултетите и студентите
ај жити све, што е разликата во тоа инспекција да ги чешла факултетите, и тоа да се полага испит?
исто ко што нема разлика меѓу „барокна“ и модернистичка фасада, ама ај тоа е друга тема...

уствари ако нешто ме нервира повеќе од испитов, то се луѓе кои наводно веруваат дека испитов ќе искорени 20 и кусур самостојни години од закоравени и закоренети мито, корупција, партиски книшки и роднински и пријателски врски... да не збориме па за вработувањата во оваа земја

А зарем нема да го намали ако не го искорени ?

И зарем праќање инспекции по школите низ текот на годината е поефтина алтернатива ???

И што ќе инспектираат инспекциите? Настава? Испити? Тестови ?

И како ќе го прават тоа, редовно во сите школи или понекогаш, кога-како и тука-таму ???

Есктерниот испит (или било како наречен) воопшто не е политика бидејќи е одамна применете и проверена работа во разни држави, вклучувајќи ги и Југoславија и Mакедонија. Прашајте ги само медицинарите и проверетe го тоа од прва рака доколку с'е уште се сомневате.

П.С. Се поправам, овој испит навистина е политичка работа, но само за опозицијата.-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 23:47
Единствено ми е жал што децава ги претворивме во експериментални глувчиња.
И што мора да прифатиме нешто, што го прифаќаме само поради тоа што некаде
постои, а не знаеме како, и дали тоа е клучот поради кој тие земји функционираат ...

Сигурно и Николче низ многу труд и мака поминал низ низа екстерни испитувања,
па така стигнал до местото на кое е сега размислување

Никола Груевски е роден во Скопје. Татко му Тало потекнува од леринското село Крушоради, во Егејска Македонија, денешна Република Грција. Тој е доктор на науките во Белградскиот универзитет и пред тоа долгогодишен професор во Шумарскиот факултет на Скопскиот университет. Мајка му Надежда е од Штип, сестра е на првиот министер за внатрешни работи на независна Република Македонија - http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2" rel="nofollow - Јордан Мијалков .-------------
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен


Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 28.Јануари.2015 во 00:07
Originally posted by Gabriela_S Gabriela_S напиша:

 
И што мора да прифатиме нешто, што го прифаќаме само поради тоа што некаде
постои, а не знаеме како, и дали тоа е клучот поради кој тие земји функционираат ...

Ова го велиш сериозно или само така реторичко го спомнуваш ?

Kако коже да не се знаат резултатите на тaквите испити кога тоа се практицира во многу држави, вклучувајќи ги и Југославија и Македонија (наши лични искуства) толку години ???

Па ако немало никаква вредност или ако било негативно зарем сите тоа ќе го правеа онака на памет, глупаво, на сила, без грам ум, партијски, политички, кафански, уличарски…-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 28.Јануари.2015 во 00:22
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Ne znam zoshto voopahto meshate politika vo podforum obrazovanie, odete vo pdf politika..

Tuka stanuva zbor za testiranje, ne za politika!

тука станува токму збор за политика и за ништо друго

проблемот се создаде со тоа што сите се бунеа за екстерното како да е од пеколот излезено... не е екстерното нешто што може тешко да и наштети на државата, ама не е воопшто потребно со тоа што не воведува ама баш ништо ново, а отвара повеќе работа и средства за државата, факултетите и студентите
ај жити све, што е разликата во тоа инспекција да ги чешла факултетите, и тоа да се полага испит?
исто ко што нема разлика меѓу „барокна“ и модернистичка фасада, ама ај тоа е друга тема...

уствари ако нешто ме нервира повеќе од испитов, то се луѓе кои наводно веруваат дека испитов ќе искорени 20 и кусур самостојни години од закоравени и закоренети мито, корупција, партиски книшки и роднински и пријателски врски... да не збориме па за вработувањата во оваа земја

А зарем нема да го намали ако не го искорени ?

И зарем праќање инспекции по школите низ текот на годината е поефтина алтернатива ???

И што ќе инспектираат инспекциите? Настава? Испити? Тестови ?

И како ќе го прават тоа, редовно во сите школи или понекогаш, кога-како и тука-таму ???

Есктерниот испит (или било како наречен) воопшто не е политика бидејќи е одамна применете и проверена работа во разни држави, вклучувајќи ги и Југoславија и Mакедонија. Прашајте ги само медицинарите и проверетe го тоа од прва рака доколку с'е уште се сомневате.

П.С. Се поправам, овој испит навистина е политичка работа, но само за опозицијата.

се ќе си продолжи по старо, нема што понатаму да објаснувам и да пишувам долги коментари... тоа што кај нас е најлошо нешто, е што владее хронична амнезија

опозицијата ќе се испазари исто така, кај и да е, а верувам дека и од кај нив ќе дојдеше истава ступидна идеја ако беа во позиција... така да, може и за нејзе да прекинеме да збориме слободно
...се е пазар, оној што го влече дебелиот крај е оној поштениот што не сака да се пазари


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: konan
Датум на внесување: 28.Јануари.2015 во 07:14
Јас вистина на скоро се напишано околу екстерното не видов ни еден предлог поконструктивен од она за проверка на знаење со екстерно.
Каква бре луѓе политика?
Кој дел не допира до вас?
Се прашувате зошто кога се оди некаде на работа односно се прима нов има пробен период?
Се прашувате зошто кога се бара работа надвор има проверка на знаењето?
Не?Зошто не?
Во генот ни е прво да не веруваме, друго да покажеме отпор спрем се што е ново и ни излева од секојдневната навика.
Самото екстерно  така ќе е и се прилагодува да нема да го положат оние кои немат фатено книга
Ич да не му се секирате еднаш само потрудитесе да погледните макар и најмала позитивна страна во се тоа, тогаш ќе сватите дека ова тестирање ќе сторе напредоксреќа


-------------
Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 28.Јануари.2015 во 09:29
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Ne znam zoshto voopahto meshate politika vo podforum obrazovanie, odete vo pdf politika..

Tuka stanuva zbor za testiranje, ne za politika!

тука станува токму збор за политика и за ништо друго

проблемот се создаде со тоа што сите се бунеа за екстерното како да е од пеколот излезено... не е екстерното нешто што може тешко да и наштети на државата, ама не е воопшто потребно со тоа што не воведува ама баш ништо ново, а отвара повеќе работа и средства за државата, факултетите и студентите
ај жити све, што е разликата во тоа инспекција да ги чешла факултетите, и тоа да се полага испит?
исто ко што нема разлика меѓу „барокна“ и модернистичка фасада, ама ај тоа е друга тема...

уствари ако нешто ме нервира повеќе од испитов, то се луѓе кои наводно веруваат дека испитов ќе искорени 20 и кусур самостојни години од закоравени и закоренети мито, корупција, партиски книшки и роднински и пријателски врски... да не збориме па за вработувањата во оваа земја

Абе ајде, не зезај, како нема да смени?!зевање
Јас го почнав муабетот за екстерното тестирање во средните училишта (и линкот што го поставив е за средните), затоа што така била поставена темава на почеток, пред некој болката од факултетскиот државен испит да ја манифестира со препирки на тема позиција vs опозиција..
А екстерното тестирање во средните и те како е потребно. Не може бе се и ќоро и сакато да се запише по факултетиве и да заврши со некое евро плус.
Јас сум не само за екстерно, туку и за приемни испити на факултетиве. Некои луѓе им се смеат на американците што мораат да полагаат SAT, ACT, GMAT и други испити за влез во средно и факултет, ама подобра селекција од тоа нема.
Никогаш нема да се искорени корупцијата, дури и 100 испити да се воведат. Никаде не се искоренила 100%, па нема ни кај нас. Зарем малку скандали ги треселе западните општества, кога ученички завршувале во кревет со професори само за оценки.. Епа и тоа ти е поткуп.
Најтрагично е што наместо и средношколците и студентите да седнат да си го загреат столчето за нивно добро, тие преферираат да си го губат времето кое и онака е скапоцено.
Било кое знаење ќе ви користи еден ден. Што повеќе знаеш, тоа подобро. 
За да не дојдеш во ситуација утре да не можеш да ги исполниш барањата и очекувањата од некој 60 годишен газда, што гледа само како да те избрка од работа без да ги прекрши законите.-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Alekxandar
Датум на внесување: 28.Јануари.2015 во 22:23
Прво ,за да има добро знаење треба да има добри материјали добри предавачи и добри услови каде ке се врши сето тоа.
Пред некој ден имав можност да посетам едно училиште во нашата ни мила државичка и она шо го видов ме остави без зборови,не знаев дали сум во Македонија или во Афганистан.
За да ви биди јасно ова шо ви го кажувам треба да прошетате низ Македонија ,да ги видите убавините која таа ги нуди но и мизеријата која ја има и потоа ке можиме да правиме реален и поконструктивен разговор.


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 28.Јануари.2015 во 23:00
Originally posted by Alekxandar Alekxandar напиша:

Прво ,за да има добро знаење треба да има добри материјали добри предавачи и добри услови каде ке се врши сето тоа.
Пред некој ден имав можност да посетам едно училиште во нашата ни мила државичка и она шо го видов ме остави без зборови,не знаев дали сум во Македонија или во Афганистан.
За да ви биди јасно ова шо ви го кажувам треба да прошетате низ Македонија ,да ги видите убавините која таа ги нуди но и мизеријата која ја има и потоа ке можиме да правиме реален и поконструктивен разговор.


И јас го пишав истово пред некој ден. Само оној кој не е директно инволвиран во нашиот образовен систем, може да пишува спротивно.-------------
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 29.Јануари.2015 во 01:42
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Ne znam zoshto voopahto meshate politika vo podforum obrazovanie, odete vo pdf politika..

Tuka stanuva zbor za testiranje, ne za politika!

тука станува токму збор за политика и за ништо друго

проблемот се создаде со тоа што сите се бунеа за екстерното како да е од пеколот излезено... не е екстерното нешто што може тешко да и наштети на државата, ама не е воопшто потребно со тоа што не воведува ама баш ништо ново, а отвара повеќе работа и средства за државата, факултетите и студентите
ај жити све, што е разликата во тоа инспекција да ги чешла факултетите, и тоа да се полага испит?
исто ко што нема разлика меѓу „барокна“ и модернистичка фасада, ама ај тоа е друга тема...

уствари ако нешто ме нервира повеќе од испитов, то се луѓе кои наводно веруваат дека испитов ќе искорени 20 и кусур самостојни години од закоравени и закоренети мито, корупција, партиски книшки и роднински и пријателски врски... да не збориме па за вработувањата во оваа земја

Абе ајде, не зезај, како нема да смени?!зевање
Јас го почнав муабетот за екстерното тестирање во средните училишта (и линкот што го поставив е за средните), затоа што така била поставена темава на почеток, пред некој болката од факултетскиот државен испит да ја манифестира со препирки на тема позиција vs опозиција..
А екстерното тестирање во средните и те како е потребно. Не може бе се и ќоро и сакато да се запише по факултетиве и да заврши со некое евро плус.
Јас сум не само за екстерно, туку и за приемни испити на факултетиве. Некои луѓе им се смеат на американците што мораат да полагаат SAT, ACT, GMAT и други испити за влез во средно и факултет, ама подобра селекција од тоа нема.
Никогаш нема да се искорени корупцијата, дури и 100 испити да се воведат. Никаде не се искоренила 100%, па нема ни кај нас. Зарем малку скандали ги треселе западните општества, кога ученички завршувале во кревет со професори само за оценки.. Епа и тоа ти е поткуп.
Најтрагично е што наместо и средношколците и студентите да седнат да си го загреат столчето за нивно добро, тие преферираат да си го губат времето кое и онака е скапоцено.
Било кое знаење ќе ви користи еден ден. Што повеќе знаеш, тоа подобро. 
За да не дојдеш во ситуација утре да не можеш да ги исполниш барањата и очекувањата од некој 60 годишен газда, што гледа само како да те избрка од работа без да ги прекрши законите.

знам дека не е возможно да се искорени криминалот, друго ми е поентата... истите „проекти“ ни се сервираат цело време со години, па не успеваат, па пу пу не важи, па после пак „нова“ идеја во друго паковање, па ај да видиме дали ќе ја бидне и нејзе, а уствари на никој не му било гајле дали ќе ја бидне
не иде тоа така, за да се решат одредени проблеми во еден голем зафат, сето тоа прво однапред добро се анализира и планира... а не само лупни некој рандом тест и готово
затоа и викам дека најголемо проклетство ни е хроничната амнезија

кај нас има проблем на презаситеност на факултетите, новоотворени факултети кои кај нас не се вреднуваат или пак не постојат воопшто како струка, недостаток на практична работа... на овие работи се пристапува многу поинаку и системски, а не се зашлапува со некој бескорисен испит кој дури е и полесен од нормален испит, и демек све е средено

проблемот со квалитетот на образованието, е што секој факултет си примени своја сопствена верзија на ЕКТС, систем кој е конкретен до најмали детали и може да биде применет во различни струки, по ист шаблон... со ова лесно се регулираат задолжителни семинарски, начин на полагање на испити, систем на оценување
и тој шаблон ако се испочитува законски се е во ред... проблем е непочитувањето на системот, а ако така детално скроен не се почитувал, нема да се почитува ни новиот

тоа што е проблем со овој систем (заедно со средното екстерно) е тоа што со македонските интелектуални капацитети (не земајќи го во предвид криминалот), дозволува многу поголем број на студенти да се запишуваат и да завршуваат факултет
ова се решава со приемни испити, како што викаш ти, ама тогаш целата поента на екстерното средно пропаѓа во вода, со тоа што нема потреба од него
друга, многу потребна работа во образованието, е праксата, и таа законски треба да постои, ама не е испочитувана, а јас за ова дознав тек кога требаше дипломска да спремам
праксата е многу подобар показател на знаењето и спремноста, октколку некој испит црно на бело... а плус им дава повеќе можности на новопечените дипломци

едит: го полагав екстерното во средно, и можам вака внатрешно да потврдам дека е гола вода


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 06.Февруари.2015 во 19:16

http://www.utrinski.mk/?ItemID=1B8CE8A182C980449B868DFF0985F301" rel="nofollow - На средбата, како што се вели во соопштението, било договорено во периодот што следува да продолжи дискусијата на ниво на работни групи од двете страни во насока на подобрување на пакетот закони за реформи во високото образование, односно носење на нов закон за високо образование.


-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 07.Февруари.2015 во 20:12
Мислам дека си ја утнал темата од возвишеност,овде станува збор за промашено екстерно тестирање во основно и средно образование, државниот демагошки испит е за на универзитет и се уште не е решено ништо за твоја информација.-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 25.Јануари.2016 во 14:07
http://www.fakulteti.mk/news/16-01-25/maturantite_chekale_dva_chasa_za_da_polagaat_eksterni_testovi.aspx" rel="nofollow - http://www.fakulteti.mk/news/16-01-25/maturantite_chekale_dva_chasa_za_da_polagaat_eksterni_testovi.aspx

Матурантите чекале два часа за да полагаат екстерни тестови


ИДИОТИТЕ од власта нема никогаш да научат што е ПРОФЕСИОНАЛИЗАМ,но ДАЛИ треба и понатаму да се оди ВАКА,до КОГА БЕ НЕПИСМЕНИ ?
-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВАИспечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk