Испечати | Затвори го прозорот

Фото... што?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Фотографија, камери и видео
Опис на форумот: foto.idividi.com.mk, опрема, локации, совети за аматери...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=24533
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 18:50
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Фото... што?
Постирано од: pecok
Наслов: Фото... што?
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 02:33
Јас сум, хм, хобист, хм аматер. Искрено кажано Смена 8 вади подобри слики од денешниве скапи дигиталци, поверни бои, почиста слика итн. Слики што сум ги сликал со Смена 8 уште кога бев копиљ се 10 пати подобри од овие сега што ги сликам со дигиталец кој вреди 100 пати повеќе од Смена 8. Друго нешто што сум научил е дека полу-профи апарат со филм (Канон А1 на пример) е 100 пати бољи од најдобриот дигиталец во светот. Трето нешто што сум научил е дека иако апарат со филм е подобар и сега може да се најде ефтино многу кошта понатаму. Ама затоа ако имате сопствена лабораторија тогаш апарат со филм е 1000 пати подобро решение. Е да, до душа неможе така да ги фотошопирате сликите ама фотошопирани слики за мене се чиста превара и тотално срање. Има еден куп програми со кои ќе станете подобар „фотограф“ што е самото по себе смешно затоа што фотограф фотографира, додека едитер, едитира. Така да новиве тренд фотографи се повеќе едитери, манипулатори од фотографи. Фотографијата како медиум отиде у к****. Сликам со дигиталец и видов дека има опција за да ги прикажам сликите дека се оригинал, онака како што се сликани и не се едитирани ама кога видов дека за тоа ми треба додаток кој чини 600 долари ми се снеарни затоа што дигиталец што го земав не кошта толку. Викам јас фотографијата отиде у к****. Има луѓе кои ги делат истиве мислења со мене, бујрум прочитајте http://www.sfmoma.org/about/research_projects/research_projects_photography_over

Што беше муабетов? А да. Објектив ваков, објектив онаков, ваков апарат, онаков. Све е отидено у к**** искрено кажано. Абе ај. За да направиш добра фотка не ти треба ништо повеќе од еден Смена 8 искрено кажано. Повеќето од најдобрите фотографи почнале со шит апарати. Се што треба е најобичен апарат, со најобичен објектив и фотограф кој го видел и сфатил светот и кој сака да го пренесе она што го видел и слушнал преку слика. Тоа е уметност. Барем тоа треба да биде уметност. Ама како и сите сфери од уметноста така и фотографијата е преплавена од шунд. Слики без приказна колку сакаш. Едитирани слики колку сакаш. Уметнички слики ретко.

Роквел кажал дека фотографијата е хоби на богатите луѓе. Жими ташаков. Пола од најдобрите фотографи во светот потекнуваат од сиромаштија. А со новиве дигитални фотоапарати фотографијата може да биде хоби на буквално секого поради практично непостоечките трошоци кои ги донесе дигиталната фотографија (нема трошоци за филм, развивање, вадење слики).

Објектив, ова она. Абе ајде. Никој не вика треба талент туку треба скап фотоапарат, скап објектив, скап блиц, скапо осветлување, скапо студио. Викам јас се отишло у к****. Абе ај, за добар фотограф во денешно време треба да знаеш да работиш у фотошоп. Абе ај. Преку глава од се.

Секој што ви кажува дека за фотографија треба куп пари е ненормален затоа што за фотографија доволен е Смена 8 од 250 денари. Верувале или не...

А еве и еден цитат од друг топик „Mozhda e premnogu modificirana, no originalot mi beshe nekako prazen i bez ideja“. Ете така. Празна и без идеја фотографија, значи слаб фотограф ама затоа после модификација излегува добар фотограф. Абе ај. Добар фотограф или добар модификатор? Очигледно е дека 90% од денешниве фотографи се добри модификатори а слаби фотографи. И така доаѓаме до една иронија а тоа е дека денес за да бидеш добар фотограф не треба да си добар фотограф туку добар модификатор. Туку што беше фотограф како термин? Да, терминот „фотограф“ денес има изгубено секакво значење.

Викам јас, се отишло у к****.

Коментари:
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 02:44
Во суштина за да бидеш „фотограф“ во денешно време не ти треба ниту фотоапарат, ниту пак треба да излегуваш од дома. Оди на нет, симни 20 фотки, монтирај ги во фотошоп во една слика и ете ти „фотографија“. И што е најтрагично луѓето ќе те викаат „фотограф“ иако ниту имаш фотоапарат, ниту некогаш си имал, ниту си излегол од дома да фотографираш. Абе ај. Да не беше трагично ќе беше смешно.

Постирано од: Zoran K
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 03:18
pecok, dobredojde na nashiot forum.

Temata ti e interesna za diskusija i ubeden sum deka kje najdesh dostojni sogovornici koi kje bidat soodvetni na tvoeto fotografsko iskustvo.

Ja koristam ovaa prilika da ti posocham deka na nashiov forum se vnimava i na nachinot na izrazuvanje, pa zatoa zamolen si da svrtish vnimanie na upotrebeniot rechnik vo idnite komentiranja i repliciranja.

Fotografski pozdrav!

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 04:43
Соговорници, велиш, соодветни на моето фотографско искуство? Нешто како овие http://www.sfmoma.org/about/research_projects/research_projects_photography_over - http://www.sfmoma.org/about/research_projects/research_projects_photography_over кои имаат поголемо фотографско искуство од сите фотографи членови на овој форум заедно?

Не станува збор за дискусија, ниту за пронаоѓање достојни соговорници (на моето фотографско искуство). Ова е чисто мое гледиште (а и не само мое како што можеш да прочиташ) на фотографијата и како таа во последниве две децении полека но сигурно умира.

п.с. Не го мешај моето фотографско искуство со моето уметничко искуство затоа што со уметноста сум од малечки нозе. Не ме подценувај само затоа што сум тазе фотограф бидејќи за уметност знам многу, многу, многу повеќе од еден куп искусни „фотографи“? Што мислиш, зошто се смешка Мона Лиза, додека држи книга (знаење) во раце кои сосема случајно артистички се прекрстени? А да, доколку сеуште не е јасно, јас барам достојни соговорници кои се соодветни на моето уметничко познавање и искуство, а не искусни фотографи пред се затоа што веќе разјаснив како поимот „фотограф“ во последниве две децении го изгуби своето значење.

Јас, како и останатите мои учени соговорници, зборам за фотографијата како уметност (а не за комерцијална фотографија). Видиш, има разлика.

But we're really talking about photography in the art world, aren't we?

"Over"… like, "Dead"? Or, like, "Finished-for-now"? I don't think Photography is dead, maybe slightly moribund, and it is finished as we knew it, but still capable of the surprise that we have become so inured to. There has been a protracted crisis of representation that has left behind a myriad of claims on Photography's legacy and no sure future to proclaim. Most predictions are based on technical developments that alter the form more than the content. The delivery system is rapidly shifting but the content is little altered. The most realistic of mediums seems to be suffering from a detachment from reality. Photography's role as a verification of the world is lost. Reality has become a parallel universe with photographers returning with different versions of what it truly looks like. And nobody really believes any of them. What is being called "abstraction" has taken the position that photography of photography or investigations of the nature of perception offer the only uncorrupted path to a truth worth knowing. After years of questioning the nature of photographic truth we have arrived at a place where truth is measured by the degree of the lie and the only thing positive is a double negative. Neologisms abound as artists vie to define something that doesn't exist – something new. It has come to the point where everything is an instant cliché which is doubled by its expression as another cliché mediated by a computer. Thus the question: "Is Photography over?" I suggest Photography is just tired. The fatigue seems partly a result of its sudden over-inflation and equally sudden deflation: stress fractures in its credibility. I find that issue displaced. The real question should be "Is Art over?" To me, it is more like:"Was it ever relevant"? To that I say Photography has always been an unwelcome bedfellow to Art, which is for most of the world irrelevant, and Photography has been, and remains, relevant. So, if it's over then the issue has to be looked at as either a precursor to the demise of Art's sanctity, or the liberation of Photography from the threadbare criteria that Art History has imposed.

William James said, "Wisdom is learning what to overlook". We now look at everything, including the invisible. Photography, a mechanical form of looking, is intrinsically limited in what it can show. There lies the wisdom. The current crisis is partially caused by attempts to extend Photography's capability. Maybe it will succeed and show us something new we don't really need to see, or maybe it will fail and be the wiser for it.

Најверојатно во право си. Тешко се наоѓаат соговорници кога станува збор за уметност, пред се затоа што уметноста и ретко кога е разбрана од медиокритетот. Соодветно искуство викаш? Wedding photography, really?

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 05:25
Zaboraviv da ti kazham deka ima ushte edno pravilo na ovoj forum, a toa e deka se pishuva na makedonski jazik.

Zamolen si natamu da gi preveduvash citatite od stranskite jazici koi taka kje bidat pristapni i za onie koi ne go znaat angliskiot jazik.

Inaku, veruvam deka chlenovite na ovoj sajt kje bidat osobeno zadovolni ako posle ovie komentari im dadesh mozhost da se zapoznaat so tvojata fotografska umetnost prilozhuvajkji nekolku tvoi fotografii.

-------------

Постирано од: metomax
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 09:54
so smena 8,poverni boi DA,pocista slika mislam NE,i fotoshop ti e obicna labaratorija za fotografiite,ti so smena 8 so si fotografiral slikite sigurno si gi razvival vo labaratorija,ne ti se uste vo fotoaparatot neli :),i fotoshopot e labaratorija za digitalna fotografija,e sega vikas objektivi vakvi onakvi,epa za sekoa namena ti treba razlicen objektiv neli,aj pokazi mi ti nekoj portret fotografiran so smena 8?
pozdrav,

-------------
http://metomax.110mb.com/

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 11:18
Македонски? Би те замолил и јас да користиш кирилица, македонски нели.

Фотошоп лабораторија? Па не баш. Во олд-скул лабораторија можеш само осветлувањето да го корегираш. Фотошоп не е лабораторија туку е софтвер за манипулација со слики. Тоа и на официјалниот сајт го пишува. Image manipulation software. Самото ова што го изјавуваш е малку контрадискторно, и незнам дали сакаш да ме убедиш мене или себе дека Фотошоп е потрабна алатка за фотограф. Ок, ама тогаш треба да се викаат фотоедитграфи а не фотографи. Знам, знам, скоро сите денес се фотошопери па нормално е да се правдаат. Може така ќе се убедат дека се добри фотографи. Јеее, види како сум ја едитирал сликава, баш сум добар фотограф, овај едитер де, ама ќути не кажуј у маало. Абе ај.

Викаш за портрети треба теле објектив или каков веќе ама видиш јас знам за еден руски фотограф кој се прослави со портрети сликани со најобичен Зенит без менливи објективи.

Ама ете, за некои и најтоп опрема треба за да бидат просечни а некој со обичен фотоапарат стигнува до светска слава.

Туку што ми беше муабетот? А да. Треба визија, креативност, познавање на филозофија, логика, а не скапа опрема.

Единствен објектив што ти треба во суштина е good objective. You dig?

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 11:24
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Inaku, veruvam deka chlenovite na ovoj sajt kje bidat osobeno zadovolni ako posle ovie komentari im dadesh mozhost da se zapoznaat so tvojata fotografska umetnost prilozhuvajkji nekolku tvoi fotografii.

Нема проблем. Само прво да дефинираме што е фотографска уметност може? Нешо као фотошопска уметност или? А не ќе е лошо да дефинираме и што е уметност з'ш не секоја неедитирана фотографија е уметност. Едитирањето е уметност на едитирање, а не уметност на фотографирање, ваљда тоа до сега е јасно ех?

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 11:39
Еве ја првата фотографија објавена на овој фото сајт.

http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=77508

Неедитирана иако на прв поглед изгледа дека цела фотка е црно бела освен црвената топка. Тоа пошто е сликано по лошо време, видиш кога не едитираш фотки треба да мислиш, неможеш само ЧКРАП кога ќе ти прдне и после удри фотошоп. Треба да одиш да сликаш во специфично време инаку ништо од фотографијата. Нема правење од летен есенски пејсаж. Сакаш есенски пејсаж идеш сликаш у есен.

На страна тој природно постигнат ефект, изглеа на октопод малце ех?

Постирано од: mdeni
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 11:45
Денешницата се занимава со „кич“ фотографија. Успехот се состои во тоа кој ќе направи покич фотографија.
Освен ако си сликаш за себе, па да не ти е гајле.

Имаше тема кај што објаснував, неможам да ја најдам - сите ги извртев.

-------------
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=7450 - Неколку мои фотки. - Идивиди
It's not a camera. It's a Nikon.
http://dmalikovski.deviantart.com/gallery/ - dmalikovski - Deviant

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 12:47
Хаха, така е. Сега ми е јасно зошто имаш толкава репутација ;)

Тое ти е. Коа живеат во свет со ниски вредности неможеш да им замериш што остануваат ниско (не и од нивна гледна точка ама тоа затоа што не гледаат премногу далеку).

Туку како се стануваше бессмртен? Leonardo something, you dig?

Постирано од: metomax
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 14:43
Dobro si go "editiral" potpisot na fotografijata,photoshop li koristese?

-------------
http://metomax.110mb.com/

Постирано од: ivotoyota
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 15:02
Originally posted by metomax metomax напиша:

Абе ај па ти сега претеруваш Абе ај гледај ја уметничката страна на фотографијата... Абе ај што знаете вие

П.С. А ја тамам помислив фотошоп е фотката

Едит: А тебе те нервира што некој со фотошоп ќе извади подобра фотка од тебе? Како и фотоапаратот, така и фотошопот е алатка која може да ја направи фотографијата подобра (секако и полоша). Има луѓе што знаат одлично да работат фотошоп, имаат пракса а и смисла како да го работат програмот. На пример обично претварање на фотографија во црно бела е едитирање? Ако не е, како ќе дефинираш што е уметничко, а што не е уметничко едитирање? Кроп, острење (ако самиот апарат вади меки фотки), или пак целосно изолирање на субјектот од позадината итн? Тенка е линијата тука...
Или еве, имаше расправија околу можноста во апаратите на Nikon да се корегира дисторзијата од објективите... Како тоа било лажење, демек дека софтвер ја средувал целата работа. Но, она што на крај нас не интересира, е како ќе изгледа финалниот производ, а дали е со софтвер или е со подобрување во објективот, и не прави голема разлика, нели?
Сакам да кажам, уметноста има многу димензии. Ама воопшто не се сложувам дека оној што работи фотошоп не е уметник... На некој начин, секој човек е уметник во она што го работи и што го прави... Не се уметници само оние кои со некој безвезен жаргонски јазик и пцуење плукаат по општеството и по другите луѓе, само за да го оправдаат она што самите го прават, веројатно и за да си го наполнат квази егото... Државава ни е полна токму со такви, за жал

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 17:07
Се додека се приметува што е направено на фотографијата, таа нечини. Ако е доволно суптилно или доволно добро направена за да не се познава - тогаш е во ред.

-------------

Постирано од: Glecin
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 17:52
Fotografijata e chuvstvo !!!

-------------
There is more in life than books you know, but not much more!

Постирано од: procokal
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 19:04
Опа излегоа на виделина еден куп фрустрации на нарцисот.
Значи те нервира кога некој со фотоманипулација за 2 мин создава подобра идеја од твоето целодневно маткање со смената. Конзервативизам за извоз. Уметност си е уметност, без разлика дали е едно не/планирано чкрап или играње со софтвер, светла и објективи итн да не се повторувам, ivotoyota веќе го напиша. Исто како сликар од реализмот да му каже на фотограф "aбе шо е ова вашево не е уметност, ние со месеци се шлакаме со четките а вие мавни чкрап на тоа апаратот и готово".

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 19:44
Види вака. Не викам јас дека дигиталното сликарство не е уметност. Јас викам дека тоа не е фотографирање. нема тука никаква нарцисоидност. Едноставно терминот фотограф има одредено значење кое се губи со дигитална обработка на сликите. Значи тоа не спаѓа во фотографија туку во „дигитално сликарство“. Не сум јас крив што се измешани работите. Јас едноставно се обидувам да ги кажам онакви какви што треба да бидат. Викам јас светот е отиден, а оваа тема ќе послужи само како доказ повеќе.

Еве пак линкот од овие имбецили слични на мене, одговорни за фото изложби во најпознатите музеи во светот, професори и остала „нарцисоидна багра“.

http://www.sfmoma.org/about/research_projects/research_projects_photography_over

(никој изглеа не го читна текстот таму, ниту виде кој ссе го застапува тоа мислење. туку како викаше Венко Андоновски? Ај да не ви кажувам тек тогаш ќе се исфрустрирате)

Фрустриан јас? Не би рекол. Можеби фрустрирани се оние кои не знаат да направат добра фотка па мора да си ги лечат фрустрациите со фотошоп.

Ама тоа ти е. Покажи му на будалата месечината он само прстот ќе го види (средниот нормално).

Моќта на медиокритетот е неверојатна. Повеќе се, што да се прави. Ама тоа не значи дека и јас треба да се приклучам кон медиокритетот. Пре би сакал медиокритетот да ме гледа како будала, ненормален, фрустриран з'ш така добивам повеќе отколку што медиокритетот мисли (фразата „медиокритетот мисли“ е еден од моите поомилени оксиморони)

Постирано од: ang3l4o
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 20:22
heh, falese edna vakva tema no forumot. So denovi se navrakjam i citam po eden-dva posta. Sega bar imase text da se procita. Dodusa, vo najgolemite postovi imase najmalku sto da se procita ama toa ne mozes da go predvidis pred da citas. Ona sto ne mi e jasno e ogorcenosta kaj pecok. Photoshop e namenet za onoj sto saka da go koristi. Ako ne sakas, batali go. Ako nekoj pravi kolor korekcija na digitalni fotografii, mene povekje mi lici na mala dorabotka slicna na stavanje filtri i pravenje probni printovi na Durst, otkolku unakazuvanje na fotografijata. Toa sto denes tehnologijata go nudi, samo ja olesnuva primenata na umetnosta. I ako se vodis so toa nacelo, nema da go izgubis kaj fotografijata. Ednostavno takov e tehnoloskiot napredok. I ne sekoj moze da napravi dobra fotografija koristejki Photoshop. I za toa treba da imas talent, ne samo znaenje i brz kompjuter... Dali sum jasen za umetnickata strana.

@pecok
Dali ti koga odis na odmor, bagazot go tovaras na magare, i so cheza odis. Pa taka odele pred nekoe vreme.
I dali avtomobilot seuste ti pali na k*rbla. Neli za prevoz ne ti e potrebno nisto povekje od 4 trkala i sedista, ama umetnosta e vo vrtenjeto k*rbla, pa znaes kolku tocno da ja zavrtis, vo koe vreme, so koja brzina. A ovie tupacite deneska stavaat kodirano i elektronsko palenje. Pa uste i dalecinsko palenje.Umetnost, abe aj...

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 20:24
Najomileno mi e pak mene koga kje vidam kako mediokritetski stav vodi kon zakluchok deka drugite se mediokriteti ne primetuvajki deka dodeka se ograduva vekje do gusha e vo mediokritetskite vodi.

jas bi predlozhil da se smirish malku i malku povekje da gi otvorish ush*te i ochite.....!!!

Fotografijata e chuvstvo i se odeka nekoj so bilo sto predizvikuva chuvstva so svojata rabota bilo so fotografski aparat ili pak so skap objektiv ili pak so smena ili pak so photoshop....( brrr ne znam sto tolku SHIRISH STRAVOVI OKOLU PHOTOSHOPOT, KAKO INKVIZICIJA SI, vsushnost znam- ne go poznavash dovolno i toa te plashi, pa zemi nekolku chasovi i toa e polesno i pofer nego da se pretvorish vo ogranichen mediokritet ), se dotogash fotografskata umetnost e prisutna.
Oslobodi se od stavovi pravila i granici, naoruzhaj se so povekje oruzhja megju koi i smena i photoshop i skap objektiv i tvori i ne proglasuvaj beda okolu tebe VISTINSKIOT....smeshno e , poleka.
A najmnogu se razbira mozhesh da kazhesh so tvojata umetnost koja dokolku e dobra nema da i bide potrebno doobjasnuvanje.

Ubavo e chuvstvoto koga kje mozhesh da napravish fotografija so iphone, instagram, nikon canon smena photoshop, zeiss icon, leica, panasonic, sreden medium format tilt n shift i taka natamu....koga kje go postignesh toa kje razberesh kade se krie dobrta fotografija, se n adevam deka vekje e jasno, MR TWISTER the ONE and ONLY his MAJESTY .....MOZOKOT>Odnosno fotografirash ili ne bez kamera, ona e samo alatka a alatka e alatka....ili po tebe grebloto e pofraerski od ashovot ili pak eve ti podobra analogija, obichnata kosa e podobra od deneshnive kosilki....!!

P. S Sum videl jas nikakvi umetnici i mediokriteti koj rabotat so se i seshto.

Ako se ushe ne ti e jasno nema spas za tebe......pochni da svirish gitara...)))))....se shalam pozdrav !

I.S

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 20:24
Originally posted by procokal procokal напиша:

...од твоето целодневно маткање со смената. Конзервативизам за извоз.

Исто како сликар од реализмот да му каже на фотограф "aбе шо е ова вашево не е уметност, ние со месеци се шлакаме со четките а вие мавни чкрап на тоа апаратот и готово".

Контрадикторност во само еден пост.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 20:26
Originally posted by ang3l4o ang3l4o напиша:

@pecok
Dali ti koga odis na odmor, bagazot go tovaras na magare, i so cheza odis. Pa taka odele pred nekoe vreme.
I dali avtomobilot seuste ti pali na k*rbla. Neli za prevoz ne ti e potrebno nisto povekje od 4 trkala i sedista, ama umetnosta e vo vrtenjeto k*rbla, pa znaes kolku tocno da ja zavrtis, vo koe vreme, so koja brzina. A ovie tupacite deneska stavaat kodirano i elektronsko palenje. Pa uste i dalecinsko palenje.Umetnost, abe aj...

Не, ама ти изглеа кога одиш на одмор си пакуеш се во кола и одиш со воз.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 20:31
Глецин го знам јас фотошоп ама знам и што сум читал и видиш овие имбецили медиокритетски како мене што работата на изложби на фотографии во најпознати музеи во светот со најпознати фотографи го имаат истото медиокритетско мислење како моето. Така да ти отвори ги очите и ушите и може че видиш на која страна се наоѓаш ти а на која јас.

п.с. Знам да работам во фотошоп, ама видиш јас преферирам Гимп. Тоа ти е став бе батка, уметнички разбираш. Кој сака да плати за нешто што го има за џабе? Медиокритетот. З'ш уметниците знааш што е бренд.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 20:50
Se izvinuvam,

mislev deka kje se razbereme ama teshko kje bide......!!!

edna e stranata prijatele a toa e ljubov kon fotografijata.....taka da mislam deka sme na ista strana....jas lichno fotografiram od hobi so ljubov i chesnost so se shto mozham i ne mozham ( zajmam za da probam ) i sekoj dopir na FOTOAPARAT mene mi e premiera, se trudam da gi zapoznaam site tehniki i mozhnosti na "staroto" i "novoto" vreme.

iskuliraj malku, veruvam i suguren sum deka si pogolem od mene fotograf i umetnik, no stavot i intelektot ti e LESEN = NEARGUMENTIRAN DOVOLNO taka da poslushaj sto imaat lugjeto da kazhat mozhebi kje nauchiosh i ti neshto.
So vakov stan siguren sum deka kje zaostanuvash vo svojata rabota....sto i da rabotish.

no toa e toa,

ne mozhesh site da gi spasish......odnosno polesno kje zemesh odkolku da dadesh.....))))

pozdrav teraj so smenata !!!!

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 20:52
Не, оние што плаќаат, го прават тоа зошто добиваат подобар производ Добар е GIMP, ама Photoshop е кралот А цената на фотошоп е само зрно прашина за оние што вистински се бават со фотографија...
Едит: А баш сите постови денес ги пишувам од Ubuntu 11.04 и го подчепнувам GIMP, па зборувам и од некое скромно искуство

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 20:56
Originally posted by ang3l4o ang3l4o напиша:

heh, falese edna vakva tema no forumot. So denovi se navrakjam i citam po eden-dva posta. Sega bar imase text da se procita. Dodusa, vo najgolemite postovi imase najmalku sto da se procita ama toa ne mozes da go predvidis pred da citas.

Tokmu toa i jas si mislev... znachi treba da dojde nov chlen so tokmu vakva tema za da zhivne forumov.

I kako bre sekogash se palime tokmu na vakvi temi... ... vo stilot dali akvarelot e poumetnichki od temperata ili dali kvalitetot na umetnichkoto delo e pravo proporcionalno na dolzhinata na drshkata na chetkata.

Ako, ako, treba ponekogash i da se razbudime.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 20:59
Земи ти читни нешто може ќе научиш нешто:
http://www.sfmoma.org/about/research_projects/research_projects_photography_over

Интелектот ми бил лесен = неаргументиран? Аууу. Тогаш нема што да разговараме нели? Ете аргументи (не од мене туку од познати луѓе кои животот го посветиле на фотографија и фотографи) на линкот погоре постиран по трети пат.

И јас сум тој што нејќе да сфати а тебе те мрзи да прочиташ неколку страници текст. Ама ете. Мене не ме мрзи да читам и сум читнал доста. Најверојатно и тоа е проблемот, многу читање ти го отвара умот па почнуваш да размислуваш.

Не се секирај ти за мојата работа. Мојата работа си е моја работа. Туку сега почна и психо анализи да ми правиш. И тоа ти е хоби? Колку за инфо сум читнал и доста книги за психологија па може и јас една психоанализа да ти направам.

Луѓето ко тебе го убија Исус на пример, е доволно да се каже. Инаку Ганди ништо немал, ниту работел некоја платена работа па го следеле 2 милијарди луѓе и уште многу други инспирирал, на пример Џон Ленон си земал очила како неговите хехе. Има нешто повеќе во животот од некоја глупа работа и напредок во таа глупа платена работа. Ако ништо друго тоа како уметничка душа треба да ти е јасно.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 20:59
Eve edno fotche od mene.....chisto da relaksiram situacija...)))

Mediocracy Purpura

http://www.flickr.com/photos/glecin/4009445944/in/photostream

pozdrav

I.S

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:02
Originally posted by ivotoyota ivotoyota напиша:

Не, оние што плаќаат, го прават тоа зошто добиваат подобар производ Добар е GIMP, ама Photoshop е кралот А цената на фотошоп е само зрно прашина за оние што вистински се бават со фотографија...

Мислиш за оние што се бават со дигитално сликарство. Зошто видиш има разлика од фотограф до „дигитален сликар“. На првиот алат му е фотоапаратот на овој вториот алат му е фотошоп а фотоапаратот му е само обичен плаг-ин за фотошоп.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:04
..........................

-------------

Постирано од: hypertech
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:06
Originally posted by metomax metomax напиша:

Мето за ова имаш гајба пиво!!!!!! Доџи вамо да те пољубим у сису

-------------
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:07
Originally posted by pecok pecok напиша:

Мислиш за оние што се бават со дигитално сликарство. Зошто видиш има разлика од фотограф до „дигитален сликар“. На првиот алат му е фотоапаратот на овој вториот алат му е фотошоп а фотоапаратот му е само обичен плаг-ин за фотошоп.

Мислев на оние што професионално се бават со фотографија, секако.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:09
Не си свесен колку си уфилман :) Продолжи со светските музеи и елитните кругови и остави не нас "медиокритетите" да си правиме корекција на бои во фотошоп и да ја убиваме фотографијата.
Сега ќе направам една секвенцијална со кракован фотошоп и ДИГИТАЛЕЦ кој вади полоши од смената за да потоа следи аплоадирање во категорија (погодуваш) ФОТОГРАФИЈА и со тоа ќе ја намалам вредноста на вашето светско фотографско наследство за уште една стапкa :)      

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:17
Не сте вие криви. Така ве научиле.

Еве една и од мене, за различен тренинг.
http://foto.evolucija.mk/train-crossroads-bw

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:27
Pravata fotografska umetnost e onaa pravena so camera obscura. Zemesh kutija, napravish edno malo dupche, namachkuvash od zadi fotoosetliv zhelatin... hm.hm.hm... toa e umetnichka fotografija, prsti da izlizhish !

A ne potoa, koga izmislija nekakvi objektivi, rolni filmovi... pa pochnaa da shtrakaat site mediokriteti.

Abe ajde!

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:32
Ајде ќе ја насочам дискусијата на друга страна. Пецо, ги разгледав твоите фотки и освен макро фотографиите и оние со маглата, во скоро ниедна друга не можам да видам посебна убавина или уметност. Ни ја не сум многу подобар, но еве веќе дека имаше линк, оди на flickr кај Глецин, може ќе добиеш некоја подобра идеја (Глецин твоите портрети имаат некоја посебна магија, секоја чест). Често во твоите фотографии гледам сликани некои споменици или работи што ги гледаме секојдневно (ете има од Прилеп и од Скопје), што е ок, но искрено мислам дека не ги имаш претставено на никаков посебен начин, односно на моменти би можел да помислам дека некој поминал и ги штракнал со мобилен... Не велам дека немаш фотографии кои се вредни за гледање, но споредено со други на форумов, сигурен сум дека треба уште многу фурни леб да изедеш

Не сакам да те омаловажувам, напротив, од овој форум можеш само повеќе да научиш и би те посоветувал и ставот да ти биде таков, да бидеш малце поотворен. Вака како што зборуваш, нема да стигнеш никаде, верувај ми

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:33
А што мислат твоите елитни пријатели (од светските музеи) за скенирањето? Ѓаолцка работа?

Не знам дали е поголем медиокритетот од композицијата со железничката или потписот со црните букви.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:34
Тоа ти е. Свадбарски фотограф збори за уметничка фотографија.

И повторно не се прави разлика од фотограф и „дигитален сликар“ на кој фотоапаратот му е фотошоп плугин.

Јасно ми е. Еден куп фотошопери нормално е да го бранат нивниот начин на работа колку и да е погрешен. Се фатиле на оро и сега мора да играат. Јас повеќе практикувам да свирам, а другите да играат по моја музика, хехе.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:36
pecok, dali imash nekogash vlezeno vo kolor fotolaboratorija ?

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:40

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:43

И повторно не се прави разлика од фотограф и „дигитален сликар“ на кој фотоапаратот му е фотошоп плугин.

Јасно ми е. Еден куп фотошопери нормално е да го бранат нивниот начин на работа колку и да е погрешен. Се фатиле на оро и сега мора да играат. Јас повеќе практикувам да свирам, а другите да играат по моја музика, хехе.

Претеруваш со коментарите, симни се малце на земја другар, некоректно зборуваш... Ако некој е свадбарски фотограф или слика еротика, животни и не знам ти уште што, не го прави тоа помалку уметник од тебе, или пак од некои други фотографи... Пак ќе те посоветувам, пробај да научиш од луѓето на форумов, бидејќи како што гледам, доаѓаш ама тоталка неспремен! Еве почни од вечер, фурната работи нон стоп, топол леб и бурек има во секое време

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:44

Ајде ќе ја насочам дискусијата на друга страна. Пецо, ги разгледав твоите фотки и освен макро фотографиите и оние со маглата, во скоро ниедна друга не можам да видам посебна убавина или уметност. Ни ја не сум многу подобар, но еве веќе дека имаше линк, оди на flickr кај Глецин, може ќе добиеш некоја подобра идеја (Глецин твоите портрети имаат некоја посебна магија, секоја чест). Често во твоите фотографии гледам сликани некои споменици или работи што ги гледаме секојдневно (ете има од Прилеп и од Скопје), што е ок, но искрено мислам дека не ги имаш претставено на никаков посебен начин, односно на моменти би можел да помислам дека некој поминал и ги штракнал со мобилен... Не велам дека немаш фотографии кои се вредни за гледање, но споредено со други на форумов, сигурен сум дека треба уште многу фурни леб да изедеш

Не сакам да те омаловажувам, напротив, од овој форум можеш само повеќе да научиш и би те посоветувал и ставот да ти биде таков, да бидеш малце поотворен. Вака како што зборуваш, нема да стигнеш никаде, верувај ми

А ги разгледа за 5 минути сите? Браво. Туку симболика јасна ти е? Three wise man? Bicycle? Само една фотографија таму има еден куп детали кои ти треба најмалку 10 минути да ги анализираш. Ама ете. Некој може за 5 минути да види 40 фотки и сите да ги анализира. Браво. Знаеш што е добра книга, добра слика, добра фотографија? Онаа што ќе те натера да мислиш, да си ги преиспиташ ставовите. Не онаа што изгледа добро на око. Ама ете, сите почнаа да се разбираат во уметност што стана жалосно. Фотографијата треба да испрати порака, а ако не знаеш за симболика за жал нема да ја видиш фотографијата. Исто е и со сликите, со книгите. There is a way and subway. The way is just to hide the subway. Don't judge the book by the covers. Што значи cover освен корица? Симболика, игра на зборови, игра со имиња, бои. Фотографијата треба да вришти. Ама не секој може да чуе.

п.с. На овој форум тешко да научи нешто човек. Има далеку подобри сајтови ама и од таму не се учи многу. Животот е најдобро школо. Туку знаеш дека до пред 50 години никој од уметниците не учел уметност, а најпознати автори на книги и до ден денес немаат учено книжевност. Школото е пречка а не едукација или како што вика Марк Твен I never let my schooling to interfere with my education.

Туку ај отворете една тема за симболика во фотографија и сликарство може и вие ќе научите нешто од мене. Може да почнеме со таинствената Мона Лиза која не е тајна за мене. Почнете вие, јас ќе дојдам да видам до каде сте со анализата и може и ќе ви појаснам некои работи. Леонардо паметен типац бил, и јас за среќа (или несреќа) го разбирам.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:48

Претеруваш со коментарите, симни се малце на земја другар, некоректно зборуваш... Ако некој е свадбарски фотограф или слика еротика, животни и не знам ти уште што, не го прави тоа помалку уметник од тебе, или пак од некои други фотографи...

I vo ovie moderni vreminja ima lugje koi se ubedeni deka ginekolozite i pedijatrite (da ne zboruvam za psihijatrite) se pomalu lekari od kardiolozite i internistite.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:49
Понекогаш треба да се олабави малку од печурките.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:49

...Може да почнеме со таинствената Мона Лиза која не е тајна за мене. Почнете вие, јас ќе дојдам да видам до каде сте со анализата и може и ќе ви појаснам некои работи. Леонардо паметен типац бил, и јас за среќа (или несреќа) го разбирам.

Epic

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 21:59

А ги разгледа за 5 минути сите? Браво. Туку симболика јасна ти е? Three wise man? Bicycle? Само една фотографија таму има еден куп детали кои ти треба најмалку 10 минути да ги анализираш. Ама ете. Некој може за 5 минути да види 40 фотки и сите да ги анализира. Браво. Знаеш што е добра книга, добра слика, добра фотографија? Онаа што ќе те натера да мислиш, да си ги преиспиташ ставовите. Не онаа што изгледа добро на око. Ама ете, сите почнаа да се разбираат во уметност што стана жалосно. Фотографијата треба да испрати порака, а ако не знаеш за симболика за жал нема да ја видиш фотографијата. Исто е и со сликите, со книгите. There is a way and subway. The way is just to hide the subway. Don't judge the book by the covers. Што значи cover освен корица? Симболика, игра на зборови, игра со имиња, бои. Фотографијата треба да вришти. Ама не секој може да чуе.

п.с. На овој форум тешко да научи нешто човек. Има далеку подобри сајтови ама и од таму не се учи многу. Животот е најдобро школо. Туку знаеш дека до пред 50 години никој од уметниците не учел уметност, а најпознати автори на книги и до ден денес немаат учено книжевност. Школото е пречка а не едукација или како што вика Марк Твен I never let my schooling to interfere with my education.

Туку ај отворете една тема за симболика во фотографија и сликарство може и вие ќе научите нешто од мене. Може да почнеме со таинствената Мона Лиза која не е тајна за мене. Почнете вие, јас ќе дојдам да видам до каде сте со анализата и може и ќе ви појаснам некои работи. Леонардо паметен типац бил, и јас за среќа (или несреќа) го разбирам.

Јас фотографии не анализирам, ако сакам анализи, ќе седнам ќе прочитнам нешто Туку, што има за анализа паркинг сликан на магла? Или, не знам дали си забележал, ама перспективата ти е утната и хоризoнтот ти е крив во многу фотографии (пр. flood). Научи ги овие техничките работи прво, ќе видиш, ќе придонесат твоите „уметнички“ фотографии да изгледаат уште подобро.
Пак ќе речам, имаш добри фотографии и смисла за сликање, ама уште не си за дигање чатал

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 22:03
Koga Sokrat ne znael mnogu bil ubeden deka mnogu znael... dodeka ne doznal.

Potoa skromno priznal deka nishto ne znae.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 22:11
Pecok, мој придонес кон твојата уметност.

Пред:

И потоа:

Пронајди ја симболиката во мојата алтернатива (втор поглед) од твоето дело.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 22:22
Еве еден мој втор поглед.

-------------

Постирано од: LaBo
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 22:31

Постирано од: de-mak
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 22:37
Сменувам "Canon EOS 7D + EF 24-105 4L IS" за "Smena 8" и к*рс “Како да постанам фотограф“.

Со ова мислам дека стварно ќе постанам фотограф. Зошто со овој Canon-ов никако да направам “уметничка“ фотографија

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 22:53
Originally posted by de-mak de-mak напиша:

Сменувам "Canon EOS 7D + EF 24-105 4L IS" за "Smena 8" и к*рс “Како да постанам фотограф“.

Со ова мислам дека стварно ќе постанам фотограф. Зошто со овој Canon-ов никако да направам “уметничка“ фотографија

Џабе и трампи и се ако не ја разбираш Мона Лиза. Јас пак мислев дека уметноста е интересна заради просторот кој го остава за индивидуална интерпретација, но очигледно сум се зезнал.

-------------

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 23:00

Pecok, мој придонес кон твојата уметност.

Пред:

И потоа:

Пронајди ја симболиката во мојата алтернатива (втор поглед) од твоето дело.

нема поента во Blue Thorn Flower з'ш е Pink Thorn Flower.
Се губи секаква симболика.

А за таа сликата со 1000 денари грешно е сликана. Треба на позадина треба, да се гледа цела рамка (барав рамка каква што јас сакам ама не најдов во Скопје, а не сакам да направам рамка со некоја текстура во фотошоп).

Таа ноќ е, сине, пеперуга бела:
    на макова вршка слета и се скри.
    Во маково цветје таа нoќ се вплела.
    He мисли ја ти.
    Спи, сине, спи.

Таа ноќ е, сине, коњче што се спрема
    да замине на пат неброени дни.
    Сега се е мирно. Сега ништо нема.
    Смири се и ти.
    Спи.

Поздрав од Ацо Шопов.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 23:03

Originally posted by de-mak de-mak напиша:

Џабе и трампи и се ако не ја разбираш Мона Лиза. Јас пак мислев дека уметноста е интересна заради просторот кој го остава за индивидуална интерпретација, но очигледно сум се зезнал.

Си се зезнал. Затоа што авторот кога сликал знаел зошто ја слика така. Ако ти не можеш да го сфатиш она што авторот го сфатил тогаш можеш да се вадиш на индивидуална интерпретација. Знаеш ли дека скоро сите книги се со иста поента? Само приказната која се користи да се долови поентата е различна. Како што викаат Don't judge the book by the cover.

Незнам што се замарам јас. Ајт чао. Не ме гледате тука веќе. Добра ноќ.

Постирано од: Tegla
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 23:20
Odamna e dosadna temata Analog VS Digital!!!!! I nekako me zdomrze da debatiram za izliteni temi.....
A, za umetnosta?
zzzzzzzzzzzzzzz

-------------
That is called grain. It is supposed to be there.

Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 23:20

...нема поента во Blue Thorn Flower з'ш е Pink Thorn Flower.
Се губи секаква симболика.

Имат имат Сината боја е одраз на нестандардното додека матноќата отсликува пивотирачко движење. Двете комбинирани ги откриваат моите надреалистички погледи кон природата. Али ако ги оставиме печурките настрана, тогаш (помалце романтичарскаta) варијанта е да авторот љуби фотошоп богохулие и само малце си поиграл со балансот на бои и плеснал radial blur.

Како и да е, не откри ни една од двете, а за човек кој ја разбрал Мона Лиза ова требаше да е гола вода.

-------------

Постирано од: ang3l4o
Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 01:44
Реков јас дека после затишје следува бура. Само мора да сме благодарни на оној кој го прати човекот да ни каже дека сето време до сега сме талкале во празно, сме барале уметност во Photoshop, а сме немале и ф од фотографи. Човече, фала ти што не просветли!!!...

@pecok
Кога ја покажа твојата прва фотографија, мислв дека си некој кој има минат труд и оставени дела зад себе, па до некаде и има право да коментира. Ама од останатите фотографии, ми личиш на тип вработен во невладина организација, кој добил за задача да направи некакви фотографии за брошура за проект, а за да невладината агенција заштеди на буџет. Ете толкава уметност гледам јас, а верувам и повеќето свадбарски квази фотографи овде на форумот. Се извинувам, ама вакви фотографии досега не сум сретнал во ниту едно фотографско списание...Можеби си неоткриен талент. Само знам дека она што јас сум го прочитал за уметничка фотографија, и тоа од доста релевантни извори, е дека фотографија со еден куп детали кои треба да се анализираат е далеку од добра фотографија. Ама да ги баталиме нив...Можеби и тие биле свадбарски сликари...Додуше, во нивно време немало Photoshop, ама сепак го рушеле филмот. Абе ајде...
И ако на форумот нема ништо што да се научи, да се дознае, кој цацко те натера да направиш профил и да пишуваш. Мислам дека е попаметно да прочиташ нешто за Да Винчи, пошто ти лежи при срце и мислиш дека ја разбираш неговата уметност, само да знаеш дека со читање уметник не се станува...
Е да, и Антонио Гауди си добивал инспирации од пежурки, ама бар создал уметнички дела...а за тебе...абе ајде...

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 08:08

“Дојде, види, ... и не победи!“ и сега си замина.....
и сега кој ќе направи уметнички фотографи од нас ????

Постирано од: ogledalo
Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 08:37

Fala bogu, sepak imal nekoja skriena doblest covekov Mu tekna deka sepak ne mu e mesto ovde.
Zatoa lugje dobivaat hemoroidi, od vakvi drvatori

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 14:28
Толку од забавата а?

-------------

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 14:54
Нема уметност во сликање пејсажи, свадби, животни, ниту пак во фешн фотографија. Некој ќе рече има ама еве еден пример, зошто уметниците не се по фешн ако тоа е уметност. Единствено интерпретерите се по фешн (глумци и глумици, пејачи и пејачки) додека авторите, вистинските уметници не се. Секое зошто има и свое затоа.

Ајт чао. Живото во заблуда е далеку подобар. [sarcasm]Недај боже силно да светне ден.[/sarcasm]

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 15:03
Originally posted by ogledalo ogledalo напиша:

Fala bogu, sepak imal nekoja skriena doblest covekov Mu tekna deka sepak ne mu e mesto ovde.
Zatoa lugje dobivaat hemoroidi, od vakvi drvatori

Тоа си во право. Не ми е местото тука.

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 15:05
pecok, nashiot kolega mnogu ubavo posochi...

Originally posted by Glecin Glecin напиша:

... a jas kje si dozvolam da go parafraziram i da kazham deka umetnosta e chuvstvo.

Ili go imash toa chuvstvo ili gi nemash. Ako go imash kje ja najdesh umetnosta i vo pejsazhi, svadbi, zhivotni, zgradi... ili nema da ja najdesh nikade.

Umetnosta ne se naogja vo nekoe posebno specijalno mesto, tuku bituva vo nas samite.

Se nadevam deka ednash nekomu silno kje mu svetne denot.

-------------

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 15:52

pecok, nashiot kolega mnogu ubavo posochi...

Originally posted by Glecin Glecin напиша:

... a jas kje si dozvolam da go parafraziram i da kazham deka umetnosta e chuvstvo.

Ili go imash toa chuvstvo ili gi nemash. Ako go imash kje ja najdesh umetnosta i vo pejsazhi, svadbi, zhivotni, zgradi... ili nema da ja najdesh nikade.

Umetnosta ne se naogja vo nekoe posebno specijalno mesto, tuku bituva vo nas samite.

Se nadevam deka ednash nekomu silno kje mu svetne denot.

Да бе, и у порнографија значи има уметност.

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 15:59
Па не би се согласил со тебе другар, еве неколку примери од 1x (сајт кој не поштува фотошоп) за "уметнички" фотографии од горенаведените теми:

пeјсажи:

животни:

свадби:

мода:

-------------

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 16:13
Мислиш од овој сајт?
http://1x.com/tutorials/27915/the-saint

Си се збунил нешто.

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 16:17
@ hypertech - na mojot kompjuter ne se gleda nitu edna od posochenite fotografii.

-------------

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 17:13
Па во тоа е финтата.

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 18:15
desen klik, open image...

не велам дека и на еденикс не се појавија фотошоповини ама барем преовладува мислењето за оригинални фотографии.
Јас сум за фотошоп до таа мера до каде нема да се примети дека е употребен, ама тоа ми е само моментална фаза

-------------

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 18:40
Зоки, фотографијата е поезија.

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 19:00
Se slozhuvam deka, figurativno kazhano, umetnichkata fotografija e poezija... ili likovno delo, pesna, ili kako seto onoa shto go smetame za umetnost.

No toa ne znachi deka sega treba tuka da postirame poezija, likovni dela i pesni.

-------------

Постирано од: dimitarmisev
Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 19:31

п.с. Знам да работам во фотошоп, ама видиш јас преферирам Гимп. Тоа ти е став бе батка, уметнички разбираш. Кој сака да плати за нешто што го има за џабе? Медиокритетот. З'ш уметниците знааш што е бренд.

хехе, респект.

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 22:31
pecok, znachi ti ne koristish digitalni fotoaparati, neli?

-------------

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 23:05

pecok, znachi ti ne koristish digitalni fotoaparati, neli?

Не реков никаде дека не користам дигиталци. Користам, само што не ги едитирам сликите (освен crop, resize, input text и на една фотографија смена на осветлување ама тоа не го рачунам многу како дигитално сликарство затоа што осветлувањето може да се менува и на аналогна фотографија).

Има разлика од користење на дигитален апарат за правење на фотографии до користење на дигитален апарат за правење скици на фотографии кои подоцна ќе подлежат на дигитнално сликање во фотошоп за да се добие конечен продукт различен од оној во моментот на фотографирање на сликата. Плус не ги користам ефектите кои ги има дигиталниот апарат (софтверски) како манипулација со бои и слично. Гледаш, има разлика од фотографирање со дигитален апарат до дигитално сликарство. И дигиталец може да се користи како аналоген апарат со тоа што не користиш филм. Како што веќе реков на другата тема, има опција апаратот за таговање на сликите со Original Data што во превод значи дека сликите се онакви какви што се и не се едитирани меѓутоа таа опција функционира само во комбинација со друго парче хардвер кое чини 600 $.

http://www.canon.co.jp/imaging/osk/osk-e3/index.html

лажам, 650$ коштало
http://www.adorama.com/ICADOSKE3.html

Така да ако не ми веруеш дека не ги едитирам сликите може да ми го купиш ова з'ш јас не планирам за ова да потрошам повеќе отколку што потрошив за апаратот.

А може и оригиналите од сликите да ти ги пратам ќе видиш во EXIF дека не се чепнати. Или да ми веруваш на збор.

Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 23:40
OK, jas te razbrav deka nikogash ne koristish digitalen fotoaparat i deka sekogash fotogafirash so Smena 8.

-------------

Постирано од: treno
Датум на внесување: 05.Јуни.2011 во 08:36
Добар ден,
вака читајќи по овие редови до некаде го разбирам pecok
па дури и го подржувам!
Стварно со појавата на дигиталните фотокамери полека се променија некои основни погледи кон фотографијата.
Сега тука може да се праве (како што веќе се праве) муабет на долго и широко околу различните погледи кон сета тематика, но јас мислам дека со појавата на дигиталците и фактот дека денес дали ќе направи човек 20 или 200 фотографии трошковите се исти, фотографијата губи од својата “душа“.
Во вемињата додека купувавме ОРВО филмови (или ептен кога ќе се одпуштиш и по некој КОДАК) повеќе се употребуваше разумот што ќе се фотографира...
во денешно време се оди на квантитет па случајно ако во купот на направени фотографии одкриеш некоја подобра ќе биде среќен човек.

Затоа барам од произведувачите на уреди за фотографирање да уведат барем дневни квоти за употреба на уредите:
мобиљка со леќа 5 фотографии на ден
компактни фотокамери 24 фотографии на ден
аматерски фотокамери 120 фотографии на ден
професионални фотокамери 48 фотографии на ден
за се друго да се бара дозвола за фотографирање.

Датум на внесување: 05.Јуни.2011 во 10:50
Интересно како различно може да изгледа истиот стадион.

http://img848.imageshack.us/img848/2001/arenafilipii.jpg - http://img848.imageshack.us/img848/2001/arenafilipii.jpg

Датум на внесување: 05.Јуни.2011 во 11:00
Originally posted by treno treno напиша:

Затоа барам од произведувачите на уреди за фотографирање да уведат барем дневни квоти за употреба на уредите:
мобиљка со леќа 5 фотографии на ден
компактни фотокамери 24 фотографии на ден
аматерски фотокамери 120 фотографии на ден
професионални фотокамери 48 фотографии на ден
за се друго да се бара дозвола за фотографирање.

Гадафи. Невозможно е тоа, иако идејата е совршена.

Многу ми се допаѓаше народот порано кога од некаде ќе се вратеа и носеа со себе околу 30-36 слики во албумче кои со мерак ќе ги изгледаш. Сега бројот е зголемен за десет пати. Секако е прифатливо да има голем број на фотографии. Проблемот е што бројот на квалитетни фотографии е ист како и порано, но вкупниот број на фотографии е зголемен за десет.
Тоа соодветно претставува намалување на ефикасноста на фотографијата од 5/35, на 5/350. Вредноста на една фотографија е намалена за околу десет пати.
Кичот убедливо води со највисок број на поддржувачи, и е неприкосновен на првото место.

-------------

Датум на внесување: 05.Јуни.2011 во 14:07
А ако не испукам до сабота ниту една дали можи во недела да истрештам едно 800?

-------------

Датум на внесување: 05.Јуни.2011 во 17:06
Еј и јас одамна немам шкрапнато :) се осеќам среќно сега

-------------

Постирано од: treno
Датум на внесување: 05.Јуни.2011 во 23:39

А ако не испукам до сабота ниту една дали можи во недела да истрештам едно 800?

НЕ, НИКАКО!
дневна квота, си е дневна квота!!!!

Датум на внесување: 16.Јуни.2011 во 18:54
Јееее. На првиот фото натпревар на кој пријавив слика ми ја прифатија и влегов во финална конк*ренција. Јееее, сликата е постирана и на фото.идивиди ама таму не помина баш најдобро, да не кажам катастрофа од гласови.

Помеѓу условите беше ова: We particularly like photos which tell “good news” stories about social-justice or the environment.

И ова, нормално: We like minimal Photoshop-ing, and we will usually exclude photos where Photoshop-ing is obvious.

Прва награда, 1000 евра, учество бесплатно (нормално). Wish me luck. Резултати на 1ви септември.

-------------
http://foto.evolucija.mk - Мои Фотки на foto.evolucija.mk

Датум на внесување: 16.Јуни.2011 во 19:10
Srekno pecok !

Ti pozheuvam da ja dobiesh prvata nagrada.

-------------

Датум на внесување: 11.Март.2012 во 15:10

Јас сум, хм, хобист, хм аматер. Искрено кажано Смена 8 вади подобри слики од денешниве скапи дигиталци, поверни бои, почиста слика итн. Слики што сум ги сликал со Смена 8 уште кога бев копиљ се 10 пати подобри од овие сега што ги сликам со дигиталец кој вреди 100 пати повеќе од Смена 8. Друго нешто што сум научил е дека полу-профи апарат со филм (Канон А1 на пример) е 100 пати бољи од најдобриот дигиталец во светот. Трето нешто што сум научил е дека иако апарат со филм е подобар и сега може да се најде ефтино многу кошта понатаму. Ама затоа ако имате сопствена лабораторија тогаш апарат со филм е 1000 пати подобро решение. Е да, до душа неможе така да ги фотошопирате сликите ама фотошопирани слики за мене се чиста превара и тотално срање. Има еден куп програми со кои ќе станете подобар „фотограф“ што е самото по себе смешно затоа што фотограф фотографира, додека едитер, едитира. Така да новиве тренд фотографи се повеќе едитери, манипулатори од фотографи. Фотографијата како медиум отиде у к****. Сликам со дигиталец и видов дека има опција за да ги прикажам сликите дека се оригинал, онака како што се сликани и не се едитирани ама кога видов дека за тоа ми треба додаток кој чини 600 долари ми се снеарни затоа што дигиталец што го земав не кошта толку. Викам јас фотографијата отиде у к****. Има луѓе кои ги делат истиве мислења со мене, бујрум прочитајте http://www.sfmoma.org/about/research_projects/research_projects_photography_over

Што беше муабетов? А да. Објектив ваков, објектив онаков, ваков апарат, онаков. Све е отидено у к**** искрено кажано. Абе ај. За да направиш добра фотка не ти треба ништо повеќе од еден Смена 8 искрено кажано. Повеќето од најдобрите фотографи почнале со шит апарати. Се што треба е најобичен апарат, со најобичен објектив и фотограф кој го видел и сфатил светот и кој сака да го пренесе она што го видел и слушнал преку слика. Тоа е уметност. Барем тоа треба да биде уметност. Ама како и сите сфери од уметноста така и фотографијата е преплавена од шунд. Слики без приказна колку сакаш. Едитирани слики колку сакаш. Уметнички слики ретко.

Роквел кажал дека фотографијата е хоби на богатите луѓе. Жими ташаков. Пола од најдобрите фотографи во светот потекнуваат од сиромаштија. А со новиве дигитални фотоапарати фотографијата може да биде хоби на буквално секого поради практично непостоечките трошоци кои ги донесе дигиталната фотографија (нема трошоци за филм, развивање, вадење слики).

Објектив, ова она. Абе ајде. Никој не вика треба талент туку треба скап фотоапарат, скап објектив, скап блиц, скапо осветлување, скапо студио. Викам јас се отишло у к****. Абе ај, за добар фотограф во денешно време треба да знаеш да работиш у фотошоп. Абе ај. Преку глава од се.

Секој што ви кажува дека за фотографија треба куп пари е ненормален затоа што за фотографија доволен е Смена 8 од 250 денари. Верувале или не...

А еве и еден цитат од друг топик „Mozhda e premnogu modificirana, no originalot mi beshe nekako prazen i bez ideja“. Ете така. Празна и без идеја фотографија, значи слаб фотограф ама затоа после модификација излегува добар фотограф. Абе ај. Добар фотограф или добар модификатор? Очигледно е дека 90% од денешниве фотографи се добри модификатори а слаби фотографи. И така доаѓаме до една иронија а тоа е дека денес за да бидеш добар фотограф не треба да си добар фотограф туку добар модификатор. Туку што беше фотограф како термин? Да, терминот „фотограф“ денес има изгубено секакво значење.

Викам јас, се отишло у к****.

И да се навратиме на темата. Како денес стојат работите во фотографијата во Македонија? Аааааа?!

-------------

Датум на внесување: 12.Март.2012 во 18:26
Ме собраа бе само што купив апарат. Уште одамна. Во рокенрол установа.

Мислам дека еднаш објаснив како рокенролот оди во комбинација со фотографија ама еве уште еднаш.

p.s. I'm wordwide. Oh yeah baby...

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2012 во 02:18
Еве, на пример, како се учи фотографија од видео. Хехехе.

Секоја случајност е случајна.

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2012 во 07:57
Надареност, ти да видеш!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk