Испечати | Затвори го прозорот

Ценовник на црковни услуги

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23877
Датум на принтање: 04.Декември.2024 во 20:46
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Ценовник на црковни услуги
Постирано од: annaja
Наслов: Ценовник на црковни услуги
Датум на внесување: 16.Јануари.2011 во 19:02
Денеска бев на погреб,кај блиска особа,и нешто многу ме изненади.За да не бидете и вие изненадени,чатењето на попот,чинеше 2500ден.Пред 2,5 год.цената беше 1500ден.Од што зависи ова поскапување?нафтата поскапе? текстот на пеењето се зголеми? А што ако некој нема толку пари?починатиот нема да биде закопан?Само немојте да ми кажете дека,црквата вика,кој колку има? На еден парастос за татко ми,мајка ми спреми 800ден.а требало 1500ден.попот ги погледна парите,ја праша мајка ми колку има и избега,па после мажот ми трчаше да му ги даде,нормално со уште 700ден.Срамота!

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 16.Јануари.2011 во 19:11
Nema zoshto da te chudi... Crkvata raboti kako korporacija.

Taa vrabotuva sveshtenici i administracija, ima svoi kancelarii, crkvi, manastiri, shkoli i razni drugi posedi koi treba da se odrzhuvaat. I bidejki parite ne pagjaat od Nebo so molenje, ovie se pribiraat so naplakjanje na crkovnite uslugi spored tarifite koi se odreduvaat sekoja godina. I kako shto rastat troshocite na zhiveenjeto, taka rastat i cenite...

Crkvata raboti kako i sekoe pravno telo, no kolku shto znam taa e izzemena e od danochni davachki kon drzhavata. Dozvoluvam da bidam popraven dokolku gresham.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 16.Јануари.2011 во 19:33
Дали католичката црква наплаќа за своите услуги...
исто како и нашата православна...
и имаат тарифа како во кафеана...
мени со цени, додуша, немаат...

а каде стои дека верата во бога...
мора да се плати со пари...
нели свештениците се духовни водачи...
духовни...
кои не ги интересираат материјалните добра...
или џиповите не спаѓаат во материјални добра...

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 16.Јануари.2011 во 22:25
Originally posted by annaja annaja напиша:

А што ако некој нема толку пари?починатиот нема да биде закопан?
Ако се во прашање градски гробишта ќе биде погребан независно дали има свештеник или не. Тоа најблиското семејството го одредува веќе сспоред тоа дали починатиот изричито побарал за време на животот или непосредно пред смртта, да биде опеан од свештеник.

Мојот дедо(голем комунист) кога веќе му се ближеше времето да го напушти телото, иако беше крстен како бебе, изричито бараше да нема никакви попови и церемонии - така и беше постапено за време на погребот.

Датум на внесување: 16.Јануари.2011 во 23:22
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Дали католичката црква наплаќа за своите услуги...исто како и нашата православна...и имаат тарифа како во кафеана...мени со цени, додуша, немаат...а каде стои дека верата во бога...мора да се плати со пари...нели свештениците се духовни водачи...духовни...кои не ги интересираат материјалните добра...или џиповите не спаѓаат во материјални добра...

Ne ti oponiram... samo kako informacija - verata vo Boga ne se naplakja, tuku se naplakja uslugata dobiena od sveshtenite lica.

Sveshtenicite ne se monasi, imaat semejstva i zhiveat vo potpolno isti uslovi kako i vernicite. Na nekoj nachin treba da zarabotat pari za izvrshenite uslugi za da gi pokrijat svoite zhivotni troshoci, neli?

Interesno e da se doznae od nash*te chlenovi koi se sveshtenici ili bliski do niv, dali dobivaat plata od Crkvata za svojata rabota i servisiranjeto na vernicite ili toa e resheno kako dvoen sistem - plata za rabotnoto vreme vo crkva i poseben cenovnik za naplakjanje na nivnite uslugi dokolku toa izlaga nadvor od nivnata crkovna rabota.

Isto taka, dali servisite dadeni na vernicite za vremetraenjeto na rabotnoto vreme se pokrieni so taa plata ili ne?

Na krajot, kakov e opisot na nivnoto rabotno mesto za koe zemaat nadnica od crkvata? Dali toj gi opfakja servisite kon vernicite ili ne?

Raznite verski komuni toa go reshavaat na razlichni nachini i jas bi navel eden primer od kaj mene... koj ne znam dali e potpolno soodveten, no sekako e ilustrativen... imeno, chlenovite na sinagogite plakjaat chlenarina barem po 20.000 dolari godishno, na strana od plakjanjeto na bilo kakvi posebni uslugi izvrsheni od sinagogata za niv. Isto taka, sekoj biznis koj sorabotuva direktno ili indirektno so sinagogite se ochekuva da im dava godishna donacija.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 00:33

Денеска бев на погреб,кај блиска особа,и нешто многу ме изненади.За да не бидете и вие изненадени,чатењето на попот,чинеше 2500ден.Пред 2,5 год.цената беше 1500ден.Од што зависи ова поскапување?нафтата поскапе? текстот на пеењето се зголеми? А што ако некој нема толку пари?починатиот нема да биде закопан?Само немојте да ми кажете дека,црквата вика,кој колку има? На еден парастос за татко ми,мајка ми спреми 800ден.а требало 1500ден.попот ги погледна парите,ја праша мајка ми колку има и избега,па после мажот ми трчаше да му ги даде,нормално со уште 700ден.Срамота!

Cenovnikot za troskovite okolu pogrebot sto se davaat na Crkvata ,  se do 40 dena (a i ponatamu )e vo najmala raka kazano,  preskapo...

Ne se isplakja da se umira, bidete zivi i zdravi poevtino kje pominete да

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 03:10
Каков народ, таква црква. Се додека има овци, ќе има и волна. Ама залудно отварате вакви теми. Искуството ми покажало дека и оние што најмногу се исмејуваат на ценовниците на МПЦ, утре пак викаат поп и му плаќаат за пеење и мафтање со кандило.

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 10:54
Не, не се слагам да не се викне поп,така останало....дали ќе биде грев ако народот даде колку што има,а поповите ќе земат колку ќе им биде дадено? Само како споредба,тамо каде што бев на погребот,луѓето платиа за чатење, половина од износот што го платиа за ручек,ручек за 20 лица.Значи, попот зима пари за едно чатење,колку може да се најадат 10 души....а денеска колку погреби има, или парастуси.Е што е многу многу е.Па нели црквата е и за сиромасите.Тогаш нека направат различни тарифи,дали ќе зависи од должината на пеењето или незнам колу зрнца потрошил од тоа што става во кандилото...незнам веќе од што,ама нека направат разлика.

Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 11:37

Не, не се слагам да не се викне поп,така останало....дали ќе биде грев ако народот даде колку што има,а поповите ќе земат колку ќе им биде дадено? Само како споредба,тамо каде што бев на погребот,луѓето платиа за чатење, половина од износот што го платиа за ручек,ручек за 20 лица.Значи, попот зима пари за едно чатење,колку може да се најадат 10 души....а денеска колку погреби има, или парастуси.Е што е многу многу е.Па нели црквата е и за сиромасите.Тогаш нека направат различни тарифи,дали ќе зависи од должината на пеењето или незнам колу зрнца потрошил од тоа што става во кандилото...незнам веќе од што,ама нека направат разлика.

ZA ZAL TOA E VISTINATA.... ????????????????!!!!!

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 11:45
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Crkvata raboti kako i sekoe pravno telo, no kolku shto znam taa e izzemena e od danochni davachki kon drzhavata. Dozvoluvam da bidam popraven dokolku gresham.

Црквата,како и ИВЗ и сите со устав регистирани верски заедници немаат даночни повластици.
Единствена отстапка беше што управа за приходи го повлече предлогот да мора да издаваат фискални сметки и сега по старо плаќаат данок по паушал.(Кој урнебес ќе беше свештениците да шетаат со мобилни фискални апарати по гробишта на пример.)
Многу жестоко реагираа и МПЦ-ОА и ИВЗ на апсурдноста на предлогот по што таа одлука се повлече.
Главниот аргумент беше што понекогаш верниците оставаат и повеќе од цената(колку и да не ти се верува којсумјас
и annaja).А нели има тарифа па ќе испадне послем дека затајуваат данок работава?!

Единствена повласица на Црквата,која со приватизацијата на ЕВН се укина, беше што плаќаа црквите и џамиите цена на струја како домаќинство а сега мора да плаќаат по индустриска цена.Разликат е огромна.Залудно беше бунењето на МПЦ-ОА и ИВЗ. ЕВН е приватна компнија која ја боли ташак за досегашната практика.

dali dobivaat plata od Crkvata za svojata rabota i servisiranjeto na vernicite ili toa e resheno kako dvoen sistem - plata za rabotnoto vreme vo crkva i poseben cenovnik za naplakjanje na nivnite uslugi dokolku toa izlaga nadvor od nivnata crkovna rabota.

Isto taka, dali servisite dadeni na vernicite za vremetraenjeto na rabotnoto vreme se pokrieni so taa plata ili ne?

Во различни земји тоа е различно решено.Кај нас мислам дека свештениците и клирот генерално земаат некоја основна плата плус давачките од требите и тие пари доаѓаат од сите приходи на МПЦ-ОА а не од државата.Така беше порано,но еве веќе подолго време кога сум давал пари за некоја треба или свештеникот ќе ги стави во касата за прилози и тоа пред мене или ќе ме упати да ги дадам парите на човекот кој продава свеќи.
Сепак не сум најсигурен,каќувам само какво е моето перцепирање.

Додека во некои земји на пример не наплаќаат ништо кога има потреба од нешто затоа што се на платен список на ДРЖАВАТА(така е во Грција). Додека во Финска и Германија ако се изјасниш како припадник на некоја вера по АВТОМАТИЗАМ ти кратат 10 % од приходот за твојат верска заедница.И нели нема да ти наплатат кога ќе идеш по некоја потреба.

Имаше одмана еден предлог да се направи ова и кај нас но самите верски заедници го одбија.Практиката покаќа дека е неизводливо и она дај колку сакаш зашто во пркаса каќувата оците дека баш посиромашните дават повече пари а побогатите помалце и се појавива нееднаквост.А и познавајчи го својот народ кај кои роптањето (мрчењето)е национален спорт,плус со комбинација на веќе патолошка тенденција да се ескивира секое могуче плаќање.На крај решија да има фиксен тарифник(го има ставено во секој храм!побарајте си го и прочитајте си го).Ако сака некој да даде повеќе тоа е негово право.А башка што и никој не бил вратен ако на пример рече дека немал пари за крштевка.Ако има по некој намќор свештеник има и ти те како многу кои сите овие работи ќе ви ги направат и без пари.(ама ако е искрен човекот) а не да се жали немал пари а послем потроши незнам колку 100-ци евра во кафана.Или по погрен вика 100 души во ресторан.
За тоа има пари(јадење и пиење) ама 1500 денари за свешетеникот нели нема.          

Дали католичката црква наплаќа за своите услуги...исто како и нашата православна...и имаат тарифа како во кафеана...мени со цени, додуша, немаат...

Не знам дали знаеш но ВАТИКАН е една од поголемите ФИНСКИСКИ ИНСТИТУЦИИ ВО СВЕТОТ.Секоја 10 акција која се тргува во италија на пример иде за Ватикан.Така да тоа е мачкина кашлица за Ватикан да не наплаќа 1500 денари за погреб и да делува нивната каста на свештеници како незаинтересирани за материјалното.(па нели кога зема плата дирекно од Ватикан).

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 11:50
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Каков народ, таква црква. Се додека има овци, ќе има и волна. Ама залудно отварате вакви теми. Искуството ми покажало дека и оние што најмногу се исмејуваат на ценовниците на МПЦ, утре пак викаат поп и му плаќаат за пеење и мафтање со кандило.

А може ли да не просветлиш тука нас како твојата верска зедница се финасира? Ако не е тајна нели.

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 14:58
ahmar1 , blagodaram za informaciite.

Inaku jas treba da se koregiram vo onoa shto go napishav prethodno... Imeno koga rekov deka Crkvata e izzemena od davachki kon drzhavata mislev na porez na imot (property tax, real estate tax, territorial tax, ad valorem tax), a ne danok na ostvaren prihod. Kaj mene religijskite objekti se izzemeni od takov porez.

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 15:01

Normalno e deka site sto se od Pravoslavna veroispoved sakaat da bidat pogrebani so svestenik , spored obicaite na verata.

Ne znam zosto te cudi toa.збунетост

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 15:12

ahmar1 , blagodaram za informaciite.

Inaku jas treba da se koregiram vo onoa shto go napishav prethodno... Imeno koga rekov deka Crkvata e izzemena od davachki kon drzhavata mislev na porez na imot (property tax, real estate tax, territorial tax, ad valorem tax), a ne danok na ostvaren prihod. Kaj mene religijskite objekti se izzemeni od takov porez.

Е искрено незнам за ова да кажам. Знам само дека имаше проблем многу со имотите кои не им се дадени во владение или пак треба да им се вратат поради Денационализација, а тие што им се вратени се појавуваа проблеми со моменталните корисници(на пример за земјоделско земјиште или шума) и проблеми околу надлежноста.( на пример црква заштитена со закон ,сега кој треба да даде пари за одржување и слично)

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 15:24
Voi vrska so odrzhuvanjet na zemjishteto... barem spored moite iskustva, bez obzir dali nekoj plakja ili ne plakja danok na imot ili uzhiva nekakva zashtita od drzhavata, odgovornosta na odrzhuvanjeto na imotot pagja na plekjite na onoj koj e sopstvenik na toj imot. Ako nema mozhnosti da go odrzhuva togash neka go prodade na nekoj koj e sposoben da go pravi toa.

Ako Crkvata uzhiva nekakvo povlastuvanje od drzhavata vo odnos na nejziniot praven status toa ne znachi deka drzhavata treba da vodi grizha za crkovnite imoti.

Toa e moeto razbiranje za rabotite i dozvoluvam da bide pogreshno za makedonskite uslovi.

-------------

Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 22:34
За погреб, чатење е 2500 ден.а не 1500 ден.

Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 22:54
за крштевка-6000 денари
венчавка-7000 денари
погреб не знам колку кошта,ама приметив нешто што ме стаписа...невкусно...
одкако попот испеа неколку збора за вујко ми(кога почина) кажа-
семејството на починатиот поклони 500 денари како помош на црквата
помош на цркватаизненадување
алоооизненадување
ми заличи на циганска свадба-комшиите на невестата и дадоа тоа и тоа
мислам,стварно...многу дегутантни работи имаме последниве години во нашата црква
не знам колкави примања имаат свештените лица
знам само дека мојот комшија кој живееше со баба му во двособен стан 27 години одкако стана поп за 3 години си купи нова куќа и тојотче...па сега вие рачунајте колкави им се приходитенамигнување

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 18.Јануари.2011 во 00:59
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

за крштевка-6000 денари

Групна крштевка во манастирот на Успение на Пресвета Богородица, Матка

На 04 септември 2010 година, со благослов на Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, Повардарската и Скопската епархија на МПЦ продолжувајќи ја Мисионерско-хуманитарната дејност по дванаесетти   пат, организираа бесплатно групно крштевање во водите на реката Треска во непосредна близина на манастирот на Успение на Пресвета Богородица, во Матка. Митрополитот Повардарски г. Агатангел, во сослужение на свештенството од Скопската епархија, kако и во минатите и оваа година ги крсти   во значителен број (над сто и педесет), оние кои доброволно пристапија кон православната вера, и со трикратното потопување,   во името на Отецот и Синот и Светиот Дух, примајќи ја Светата Тајна – Крштение, тие станаа членови на Светата Православна Црква.

Изовр: http://preminportal.com.mk/content/view/6925/53/ - Премин Портал

Групна крштевка на реката Бабуна во Велес

Повардарската епархија на 17. 07. 2010 година (сабота) по трет пат организираше бесплатно групно крштевање во водите на реката Бабуна во Велес. И оваа година имаше голем број луѓе кои доброволно пристапија на православната вера, примајќи ја Светата Тајна – Крштение. Така, оваа година бројот на оние кои пристапија кон Светата православна црква изнесуваше 65.

Извор: http://www.povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=964&Itemid=32 - Повардарска епархија

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=125427 - Прилог А1

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/vo-vodite-na-babuna-kaj-veles-deneska-po-tret-pat-se-izvrshi-grupno-krshtevanje - Прилог СИТЕЛ

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=62856 - Прилог КАНАЛ 5

венчавка-7000 денари

Групна Венчавка - во слава на љубовта и Изворот на Љубовта - на 22. 01. 2011

Свештеничкото братство на Црковната Општина „Св. Георгиј Победоносец“, во чест на големиот празник на Црквата - „Раѓање Христово“, а во слава на љубовта и Изворот на Љубовта, организира прво Групно Венчавање.

Целта на ова групно венчавање е - сите оние кои го регистрирале својот брачен статус пред државата, а живеат христијански живот, но за својот брачен живот сеуште не го примиле и благословот Божји од Неговата Црква - тоа да можат да го направат на оваа ГРУПНА ВЕНЧАВКА.

Извршувањето на Св. тајна Венчавање (благословување на брачната заедница) во рамките на ова Групно венчавање е - Бесплатно!

За пријавување и за повеќе информации - ПОВЕЛЕТЕ - во свештеничката канцеларија во храмот (молитвениот дом) „Св. Георгиј“ - населба Чаир секој ден од 9 до 13 часот, во четврток до 17 часот. Телефон за контакт: 2622 - 455

Групната Венчавка ќе се изврши во храмот (молитвениот дом) „Св. Никола“ - населба Скопје Север на 22. 01. 2011 година со почеток во 16 часот!

Прашања поврзани со горенаведениот настан може да поставувате и на Ф.Б профилот на о. Ивица Тодоров, а и на Ф.Б. групата: Да живееме заедно као Црква!

Извор: http://www.facebook.com/note.php?note_id=183379651675125 - Facebook профил на отец Ивица Тодоров

----------------------------------------------------

Очигледно дека оние кои не ги знаат овие податоци се многу „големи“ верници и редовно одат на богослужба во црква, ама по некоја случајност, ги пропуштиле овие информации за кои се труби по сите телевизии.

-------------
+ Љубовта покрива многу гревови +

Датум на внесување: 18.Јануари.2011 во 04:18
Pretpostavuvam deka navedenite besplatni grupni venchavanja ne se redovna crkovna praksa, taka shto nivnoto naveduvanje vo ramkite na ovaa tema ne e najsoodvetno, iako e interesno kako informacija. Patem, nema lugjeto da chekaat niz godinata objava za grupno besplatno venchanje za da pochnat da go planiraat ovoj svechen chin.

Nie diskutirame dali trebite treba da se naplakjaat od sveshtenicite i dali visinata na cenite e razumna.

Lichno, ne gledam nishto neobichno vo naplakjanjeto uslugi, a za visina na cenite ne mozham da govoram bidejki ne zhiveam vo Makedonija.

-------------

Датум на внесување: 18.Јануари.2011 во 13:59

за крштевка-6000 денари
венчавка-7000 денари
погреб не знам колку кошта,

Се гледа дека навистина не знаеш.За крштевка на мојот син јас како родител платив 1200 денари а кумот 800 денари.Значи вкупно 2000 денари(од кај ископа 6000 стварно не знам)

За моето венчавање ме праша отецот кога закажував- сакаш со еден или со 3 свештеници?
со еден ако сакаш венчавањето ќе те чини 1200 денари а ако сакаш со тројца 3000 (тука плати татко ми).
(Пак се чудам од кај ја ископа ценат 7000 денари).

Погреб ,за ова не сум 100 % сигурен но мислам дека основната цена е 2500 додека нај нај скапиот е 4000 денари(цената е во зависнот од дали се градските гробишта или селски гробишта по некои зафрлени села).Колку е подалеку од градот е поскапо.
Зашто свештеникот иде со СВОЈА КОЛА до гробишптата и ЦРКВАТА НЕ МУ ДАВА ПАРИ ЗА БЕНЗИН.

Убаво рече дека не знаеш колку е погребот зашто со оглед на тоа како ги прецени крштевките и свадбите сигурно ова би било нешто над 10.000 денари .

Затоа пред да се кажуваат муабети од рекла кажала видете си сами во секоај храм на МПЦ-ОА каде има ЦЕНОНОВНИК НА ТРЕБИ.

мило ми е што помогнав

-------------

Датум на внесување: 18.Јануари.2011 во 14:18

Ako Crkvata uzhiva nekakvo povlastuvanje od drzhavata vo odnos na nejziniot praven status toa ne znachi deka drzhavata treba da vodi grizha za crkovnite imoti.
Toa e moeto razbiranje za rabotite i dozvoluvam da bide pogreshno za makedonskite uslovi.

Практичен премер ќе ти кажам.Лесновскиот манастир е споменик на културата од 14 век.За неговото одржување е надлежен конзерваторскиот заводот од Скопје со својата подрачна единица во Штип.
Монасите кои живеат таму и црквата генерално не смее да врши конзерваторски и други заштитни мерки.Мада овие ги користат секојденвно.
Доаѓаат чичковците од скопје и го менувата кровот на црквата,дека нели бил дотраен,иако не капел.Го оставаат новиот кров и по една година почнува да прокиснува и да капе и да се појавува влага во црквата ТОКМУ ПОРАДИ ШТО ЈА УПЛЕСКАЛЕ РАБОТАТА СО КРОВОТ.
монасите и епископот се звездоса од пишување писма апели состаноци и што се уште не да аплеираат да се
поправи пак кровот. Одговорот-НЕМА ПАРИ.

Друго .еден дел од конакот е од 19 век и е во многу лоша состосјба(статика,и е пред рушење).Епископот решава да се урне и да се направи нов.
Заводот одма рипа не сме да го руши..Па дајте конзеврирајте и го и поправето им вели,Они пак -абе немаме пари.
резулатат - школска еск*рзија со куп деца во манстарирот и поради јакото сонце и серизоно нарушенат статика на објектот паѓаат камења од ѕидот близу до децата. Епископот НЕ СМЕЕ ДА ГО СРУШИ,А ОВИЕ НЕМАТ ПАРИ ДА ГО КОНЗЕРВИРААТ И сега останува некој да загине од некој паднат камен па некој од држават да превземе нешто,нели секако ако не с есруши објектот сам од себе за некое време.
Зашто нели новиот конак со модерните градежни материјали немало да делува автентично.

Има вакви многу ептен многу примери.ова е само за да илустирам кога се проклопувата ингренциите на некои објекти што може да се случи во македонски услови.

-------------

Датум на внесување: 18.Јануари.2011 во 15:06
Ova se ineteresni specifichni sluchai - koga crkovniot objekt istovremeno e i spomenik na kulturata. Toa mu doagja kako eden imot so dva sopstvenika.

Problemot so spomenici na kulturata e shto, osven vo odredeni sluchai, ne smeat da se rushat. Za nivnoto renoviranje i odrzhuvanje odgovorna e drzhavata. Odrzhuvanjeto sekako zavisi od drzhavniot budzhet i tuka ne mozhe mnogu da se napravi, osven nedostatokot na sredstva da se pokrie so dobrovolni donacii, kako shto na primer neodamna se napravi so manastirot Sv.Jovan Bigorski.

A toa bi znachelo deka Ckvata, kako najzainteresirano lice za odrzhuvanje na svojot imot, treba da ponudi svoi sredstva kako prilog vo budzhetot alociran za takva namena od strana na drzhavata. Taa toa sekako go pravi za site nejzini objekti koi ne se proglasen za spomeniici na kulturata, neli?

-------------

Датум на внесување: 18.Јануари.2011 во 16:02
Не кажувам од рекла казала,ова е жив пример:погребот на тетка ми беше во неделата на 16.01.оваа година,попот побара 2500 ден.за чатење.Никој не ми кажувал,се одвиваше пред мои очи.Нека се плаќа,ама нека биде цена што секој може да ја плати.Во моја близина свештено лице гради зграда од 3 спрата и поткровље.И нешто за бесплатните групни венчавки.....неможе да се прават бесплатни групни погреби....

Датум на внесување: 18.Јануари.2011 во 16:36
Ako se slozhime deka 2500 denari (vo kesh) se naplakja za pogreb, toa bi bilo okolu $50. Dokolku prosechnoto prisustvo na sveshtenikot na sekoj grob iznesuva okolu polovina chas (dozvoluvam da bidam popraven), togash izlaga deka sveshtenicite naplakjaat $100 na chas.

Ako e taka... togash mozham da vi kazham deka vakvata saatnina gi nadminuva najgolemiot broj akademici i specijalisti vo svetoto kade shto zhiveam jas.

Zatoa ne me chudat vash*te izjavi deka sveshtenicite gradat trospratni kukji i vozat dzhipovi, Audi ili BMW. Zarabotuvachkata im go dozvoluva toa. A taa e ostvarena zatoa shto narodot, iako se plache, sepak gi dava baranite pari.

Za onie koi negoduvaat ostanuvaat nekolku opcii: da ne vikaat sveshtenici, da ne plakjaat kolku shto im se bara ili... da ja iskoristat konjukturata na ovaa profesija, pa i tie ili nivnite deca isto taka da stanat sveshtenici.

Znam, toa nema nishto so "da bide Carstvoto Tvoe kako na Nebesata taka i na zemjata", so skromnosta, so milosrdieto, kako i so Ljubovta koja se manifestira preku sekojdnevni dela, no... toa e toa.

Za seto drugo postoi nedelata... ili sabotata, vo zavisnost od dogovorot ili tolkuvanjeto na pisanijata.

-------------

Датум на внесување: 18.Јануари.2011 во 17:01
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

[QUOTE=Andjelina] за крштевка-6000 денари
венчавка-7000 денари
погреб не знам колку кошта,

Се гледа дека навистина не знаеш.За крштевка на мојот син јас како родител платив 1200 денари а кумот 800 денари.Значи вкупно 2000 денари(од кај ископа 6000 стварно не знам)

сигурна сум во цените затоа и ги кажав
сумата ја плаќаат таткото и кумот
на венчавките плус плаќа и старосватот
и има уште нешто во што сум сигурна
во секој град црковната тарифа е различна(бар во неколку градови во кои имам роднини)
на пр. за кревање леб мене попот ми наплати 300 денари(минатата година беше 200 ден)
затоа догодина ќе си отидам и ќе си запалам свеќа
во Крушево за иста услуга попот наплаќа 100 денари

друго што ме иритира
палењето свеќи во црква
купувам свеќа,ја палам и за 10 секунди доаѓа слугата ја зема(буквално ми ја зема од раце) ја гасне и ја фрла во кантата(ваљда за да имаат повеќе восок за нови свеќи)
затоа,Бог е во мојата суша,Бог е во секое катче во мојот дом
кога имам потреба ќе се помолам дома
и така сигурна сум Бог ќе ме чуе
а во црква одам кога морам
зашто свештените лица воопшто не се однесуваат како божји гласници...за жал

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Постирано од: brza
Датум на внесување: 18.Јануари.2011 во 17:47
...ako  mali deca i na umrenite ne ''nosat'' pari...od kaj ke zemat?

...od venchavki nemaat tolku kjar, kolku shto ima od  umrenite,

..zatoa shto ednash se venchavash ,
.. ama , za umrenite morash popovi da vikash ,..povekje pati...

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 19.Јануари.2011 во 08:23

Бог е во секое катче во мојот домкога имам потреба ќе се помолам домаи така сигурна сум Бог ќе ме чуе
Токму тоа го препорачува Исус во Евангелието според матеј 6 глава, стих 6-8:
6 ”А ти, кога се молиш, влези во својата скришна соба, затвори ја вратата и помоли Му се на твојот Татко, Кој е во тајност; и твојот Татко, Кој гледа во тајност, ќе те награди јавно.”
7 ”А кога се молите, не употребувајте напразни повторувања како народите; зашто мислат дека ќе бидат послушани, заради многуте зборови.
8 И така, не бидете како нив, зашто вашиот Татко знае што ви е потребно, уште пред да Го помолите.

а во црква одам кога морам
А зошто да мораш да одиш во црква? Твој избор е дали ќе одиш таму или не.

зашто свештените лица воопшто не се однесуваат како божји гласници...за жал
За да биде некој божји гласник треба најпрвин да може јасно да го слуша Божјиот глас! Дали свештениците можат да го чујат гласот на Вечниот? Божјите гласници никогаш не биле свештениците туку пророците. А пророците и свештениците низ историјата а и денес никогаш не наоѓале заеднички јазик - тоа ти кажува многу! Твој слободен избор е кого ќе слушаш.

Датум на внесување: 20.Јануари.2011 во 19:07
Имам пријателка што е мажена за Грк.Пошто и двајцата не работат,црквата многу им помага секој ден одат по цркви и манастири и добиваат продукти,за да се прехранат они и нивното 10-годишно дете.Ваков пример сеуште не слушнав за нашата црква,дали дели пакети за сиромасите,освен за неколку цркви кои даваат бесплатен ручек.

Постирано од: чаир
Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 14:56

Да расчистиме некои работи како што ти работиш за пари и сакаш сработеното да ти се плати сака и попот посо он от тие пари рани фамилија дома плата на 1ви поповите не земаат а да поскапувањето на ценовникот зависи од поскапувањето на животот се поскапе бензинот струјата лебот месото мора и цената на црквната услуга да поскапи за да се прехрани попот нормално, а немие е јасно зошто пред да се прави закоп никој не прасува колку коста па ако му е скапо нека не закопува неправете погреб кога се оди у веро се пазарите колку цини зејтинот не колку е толку е ако ти цини плакас зимас ако не чао никој на попот посо е у мантија не му дава месо и леб гага него ги плаќа ко јас со плаќам струјата не ми ја опростуваат зашто е поп не и он си плаќа а што се однесува до погребот и било која треба сруга дали е свадба или крстевка било што ако се нема пари попот е обврзан со завет пред бога да ги обави безразлика дали се има пари или не затоа да не трчаме ко прле пред магаре само да се збори а дали е тоа издржамо тоа нема везе само да се каже

-------------
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 15:00

Дали католичката црква наплаќа за своите услуги...исто како и нашата православна...и имаат тарифа како во кафеана...мени со цени, додуша, немаат...а каде стои дека верата во бога...мора да се плати со пари...нели свештениците се духовни водачи...духовни...кои не ги интересираат материјалните добра...или џиповите не спаѓаат во материјални добра...

Да точно е дека римокатолиците не плаќаат нисо само точмо е и тоа дека во рамокатоличките земји на сите римокатолици им се задржува од плата по некој 0,25 посто секој месец и црквата се финансира така со е нај добро и загтоа нисо не се наплаќа поповите таму си земаат секој месец плата а не овде кај нас ко просјаци да трчаат по своите пари посо насите луге се навикнати да има дадат не којку со треба него колку со ние мислиме дека треба

-------------
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 15:14

Мала дигресија и прашање до EvAngelos koj e toaj Елвирскиот црковен собор на кој ти се повикуваш кога за прв црковен собор се смета апостолскиот собор 51 па после него е Никоја 325 историски потврде кога знаеме дека до 303 до едиктот на Св.Цар Константин има дава слобода во својата дијацеза а во целост на територијата на цела византија дури 10 години покасно мислам ако лугето не се упатени има некоја со им е позната таа материја

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 17:05
Значи види Чаир...
јасно е дека и поповите имаат фамилија...
и дека и ним им требаат пари за живеачка...
но друго иритира...
тоа што повеќето попови возат коли кои чинат десетици илади евра...
тоа што имаат куќи кои чинат стотици илјади евра...
тоа што имаат по неколку станови, имоти...
и ко знае колку пари на сметките...

секоја чест на исклучоците...

и од каде бре се толку богати...
колкава им е платата..???
или тоа е од нивниот висок ценовник...
а каде е нивното духовно водство...
кое треба да биде пример за верниците на скромност, умереност...
јас нив ги сфаќам како духовни водачи...
а не како луѓе на кои материјалното им е поважно од духовното...

и зошто бе се потепаа со нашине во Австралија...
да не е за нивноата верба...
или ќе да е за парите...
а...???збунетост

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 17:20

и од каде бре се толку богати...
колкава им е платата..???
или тоа е од нивниот висок ценовник...

а...???збунетост
pa ete de..ti kazuva od kade:изненадување

'' а не овде кај нас ко просјаци да трчаат по своите!!?? пари посо насите луге се навикнати да има дадат не којку со треба него колку со ние мислиме дека треба''

.............ajj , ziti i...po svoite pari trchale?!изненадување

...ushte odozgora....popchinjata kolku shto im trealo...si zemaat,...zatoa i e cenovnikot.

bog ada chuva od...................popvi !!

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 18:24
Не ми се верува...не ми се верува,дека некој може да каже:"не се закопувајте бре луѓе"....не ми се верува,не ми се верува....!

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 18:58
Abre kakvo nezakopuvanje? Zakopuvajte se, ama nemojte da bidete sueverni.

Ova me potseti na edna moja poseta na manastirot Sv.Jovan Bigorski (pred da bide zapalen). Togash imav prilika da porazgovaram so stareshinata na manastirot i vo nevrzanata diskusija, na golemo moe iznenaduvanje, kako i na onie koi bea so mene, stareshinata decidno tvrdeshe deka Bog ne gi prostuva grevovite na vernicite dokolku toa ne bide izmoleno so posebnen ritual od strana na sveshtenikot. Kako dokaz za toa ni pokazha i nekakvi freski na eden od zidovite od manastirot na koi beshe slikovito, vo etapi, prikazhana taa procedura.

Koga go soochivme so citati od Noviot Zavet koi se sprotivni od negovoto govorenje, ovoj izrichito potvrdi deka toj e vo pravo i deka Bog nema da gi prosti grevovite dokolku toa ne bide posreduvano lichno od sveshtenikot.

E sega, ostanuva do vernicite dali kje go prifatat tvrdenjeto na stareshinava i cenovnikot za taa usluga ili ne. A koj znae, mozhebi pozharot beshe Bozhji znak kako predupreduvanje za nechii grevovi...

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 21:11

Не ми се верува...не ми се верува,дека некој може да каже:"не се закопувајте бре луѓе"....не ми се верува,не ми се верува....!
Од хигиенски причини неопходно е мртвите тела да се закопуваат или спалуваат(кремираат). Но зошто мора тоа да биде церемонија со свештеник?(освен ако починатиот додека живеел, така побарал) И зошто тој свештеник да живее од црковни услуги наместо да живее од обработка на земјиштето(секоја чест на некои монаси), пекара или некој друг занает?

За ценовниците некој рече дека е тоа така бидејќи државата не ја финансирала црквата... А дали државата го финансирала Исус од Назарет? Не. Тој имаше своја струка од која живееше. Сте се прашале ли зошто Исус и апостолите не се школувале за свештеници? И зошто Исус рекол по смисла „бесплатно примивте, бесплатно давајте понатака„?

E sega, ostanuva do vernicite dali kje go prifatat tvrdenjeto na stareshinava i cenovnikot za taa usluga ili ne. A koj znae, mozhebi pozharot beshe Bozhji znak kako predupreduvanje za nechii grevovi...
Да не те спопаднала некоја богохулна идеја дека се тоа можеби гревовите на црквата?

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 21:29

A koj znae, mozhebi pozharot beshe Bozhji znak kako predupreduvanje za nechii grevovi...

Ова што го кажа, поврзи го со кажаното во Светото Писмо дека секое дело кое не е Божјо, ќе пропадне и сето тоа примени го на гностиците и другите движења. Заклучокот ќе биде евидентен.

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 21:29

Значи види Чаир...јасно е дека и поповите имаат фамилија...и дека и ним им требаат пари за живеачка...но друго иритира...тоа што повеќето попови возат коли кои чинат десетици илади евра...тоа што имаат куќи кои чинат стотици илјади евра...тоа што имаат по неколку станови, имоти...и ко знае колку пари на сметките...секоја чест на исклучоците...и од каде бре се толку богати...колкава им е платата..???или тоа е од нивниот висок ценовник...а каде е нивното духовно водство...кое треба да биде пример за верниците на скромност, умереност...јас нив ги сфаќам како духовни водачи...а не како луѓе на кои материјалното им е поважно од духовното...и зошто бе се потепаа со нашине во Австралија...да не е за нивноата верба...или ќе да е за парите...а...???збунетост

проблем е тоа со се гледаат двајца попови и за сите викаат најдобро платени се оние во соборен со некаде околу 50 000 месецно денари ама оној у радисани нема ни 20 ооо а пак да не зборам за селата тие ако не работата пониви те свои ке немаат с со да се ранат ама маката е со се збори само за сите попови а се гледаат само 10 попа и се даваат слики за сите останат 100 души

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 21:33
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Од хигиенски причини неопходно е мртвите тела да се закопуваат или спалуваат(кремираат). Но зошто мора тоа да биде церемонија со свештеник?(освен ако починатиот додека живеел, така побарал) И зошто тој свештеник да живее од црковни услуги наместо да живее од обработка на земјиштето(секоја чест на некои монаси), пекара или некој друг занает?

За ценовниците некој рече дека е тоа така бидејќи државата не ја финансирала црквата... А дали државата го финансирала Исус од Назарет? Не. Тој имаше своја струка од која живееше. Сте се прашале ли зошто Исус и апостолите не се школувале за свештеници? И зошто Исус рекол по смисла „бесплатно примивте, бесплатно давајте понатака„?

убаво кажуваш секој работи тоа што се школувал и поповите после 10 гидини школување го работата она за што се школувале тоа е барам јасно јас сум теолог у после 5 госини интернат и 4 факс зборам 4 јазици и познавам 3 мртви јазици со да работам да месам малтер ај и хирурзите нака копаат канали со уцел 10 години нема врска
Апостолите биле повикани од бога а ние само сме избрале да го проповедаме бога и тоа е професија од која треба и јас да зивеејам

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 21:36
Originally posted by чаир чаир напиша:

убаво кажуваш секој работи тоа што се школувал и поповите после 10 гидини школување го работата она за што се школувале тоа е барам јасно јас сум теолог у после 5 госини интернат и 4 факс зборам 4 јазици и познавам 3 мртви јазици со да работам да месам малтер ај и хирурзите нака копаат канали со уцел 10 години нема врска
Апостолите биле повикани од бога а ние само сме избрале да го проповедаме бога
Има битна разлика. Зошто се школувале за такво нешто? Нека бидат ете и они лекари и сл. а не теолози. Исус не беше теолог, а столар. Бог не може да се студира, тој може само да се доживее доклку се следи она кое го пренеле пророците, а ниту пророците не ја вршеле својата функција како занимање.

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 21:41

проблем е тоа со се гледаат двајца попови и за сите викаат најдобро платени се оние во соборен со некаде околу 50 000 месецно денари ама оној у радисани нема ни 20 ооо а пак да не зборам за селата тие ако не работата пониви те свои ке немаат с со да се ранат ама маката е со се збори само за сите попови а се гледаат само 10 попа и се даваат слики за сите останат 100 души

Навистина се греота...
туку ај вака...
плата 50 000 денари месечно...
цирка, ај 900 еура, годишно 10 800 еура...
за 20 години работа вкупно 216 000 еура...
таман за куќа од 150 000 и џип од 60 000 еура...
у меѓувреме живат од воздух...

е сеа оние со 20 000 денари се навистина во многу потешка ситуација...
за нив не знам од што живеат у меѓувреме...

и навистина ги жалам оние кои мораат и во нива да работат...
иако , не сум чул за поп - земјоделец...
а можеби па јас не сум од овде...збунетост

П.С. А бе ти приказни за дијаспората кажуваш...
или што...
а...??намигнување

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 21:42

Abre kakvo nezakopuvanje? Zakopuvajte se, ama nemojte da bidete sueverni.

Ova me potseti na edna moja poseta na manastirot Sv.Jovan Bigorski (pred da bide zapalen). Togash imav prilika da porazgovaram so stareshinata na manastirot i vo nevrzanata diskusija, na golemo moe iznenaduvanje, kako i na onie koi bea so mene, stareshinata decidno tvrdeshe deka Bog ne gi prostuva grevovite na vernicite dokolku toa ne bide izmoleno so posebnen ritual od strana na sveshtenikot. Kako dokaz za toa ni pokazha i nekakvi freski na eden od zidovite od manastirot na koi beshe slikovito, vo etapi, prikazhana taa procedura.

Koga go soochivme so citati od Noviot Zavet koi se sprotivni od negovoto govorenje, ovoj izrichito potvrdi deka toj e vo pravo i deka Bog nema da gi prosti grevovite dokolku toa ne bide posreduvano lichno od sveshtenikot.

Да не шириме невистини по форумов непостои никаков ценовник за исповед за очистување од гревови немој да се лажеме нема смисла ако некоја поп одбие исповед ке биде расчинет

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 21:44

Апостолите биле повикани од бога а ние само сме избрале да го проповедаме бога и тоа е професија од која треба и јас да зивеејам

Е сега си кажа се...
си ја одбрал професијата за да живееш од неа...
и тоа добро...
а апостолите се друга приказна...намигнување

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:17
јас не сум апостол и сакам од мојата работа да зивејам исто ко и ти не си се сколувал бадијала за да бидеш црван крст секој треба да живее од своето образование

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:25
мене ме буни нешто друго-
секој што има истакнат ценовник продава нешто
ако продава нешто тогаш треба да поседува фискална касаголема%20насмевка
зошто толку жестоко се буневте против фискализација?
и друго-
цените на продуктите растат па така растат и цените на црковните услуги за да можат свештените лица да си ја дигнат платата сразмерно со скапотијата
а платите на обичните смртници?
цените се дигаат ради варирање на цената на горивата
значи транспортот на производите го вкалкулираме во цената.
ради кој трошоци црквата ги дига цените секоја година?
транспорт?
нели поповите на времето идеа пешки?
беа синоним за скромност?намигнување

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:25
...da sum na nivno mesto,....ja bi baral i odnapred da mi se plati!да

....i toa,ushte dok' e topol mrtovecot!

...inache,..vo ovaa ''modernava''makedonija,...zarem ima nekoj shto veruva deka novive popchija stanale popovi od pregolemata ljubov kon gospod ?изненадување

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:29

јас не сум апостол и сакам од мојата работа да зивејам исто ко и ти не си се сколувал бадијала за да бидеш црван крст секој треба да живее од своето образование

продолжи...
продолжи...намигнување
вака ќе привлечеш многу верници...
кои ќе доаѓаат во црква...
за тебе да ти го полнат џебот...
и да ти овозможат удобно да живееш...
ако навистина си теолог...
а да ставеше и по некоја запирка и точка во постовите, повеќе ќе те разберат...
продолжи...намигнување

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:32
дај боже и поповите да имаа фискална сметка наместо да вика некоја жена евети 100 достати е не сега евети сметка фскална и ке си платиш колку со треба, а за шревозот попот со со оди лета на гробишта има крила не со кола оди
зар за попот горивото не е 75 денари лебот не е покачан треба да се скромни но не и да бидат во беда нема логика

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:36
кажими со што јас некого одвраќам од црква со тоа што кажувам дека јас сум се образувал за тоа и дека за мојата работа треба да сум платем по со се разликувам со некој професор на факултет со за своето знаење добива надомест со ги уци децаат дава знаење

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:38
...a i djipovite ne se bash shtdlivi,да

...iako so niv ne shpartaat niz grobishtata,изненадување

...za tamu se ''trkalaat''so tiko...maruti...ponekoe jugo.(onie poskrzavite!).....

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:40

дај боже и поповите да имаа фискална сметка наместо да вика некоја жена евети 100 достати е не сега евети сметка фскална и ке си платиш колку со треба, а за шревозот попот со со оди лета на гробишта има крила не со кола оди
зар за попот горивото не е 75 денари лебот не е покачан треба да се скромни но не и да бидат во беда нема логика

аааааааа....ами со што одеа порано поповите?
можеби летале?
ако е скромност до гробишта да отидеш со џип од 20 000 евра
ако е скромност монасите кои живеат во манастир да купуваат рамки за очила од 15 000денари...тогаш алал нека ви е на скромноста
и ја би да сум така скромна не%20знам

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:41
Originally posted by brza brza напиша:

...da sum na nivno mesto,....ja bi baral i odnapred da mi se plati!да....i toa,ushte dok' e topol mrtovecot!                                                           ...inache,..vo ovaa ''modernava''makedonija,...zarem ima nekoj shto veruva deka novive popchija stanale popovi od pregolemata ljubov kon gospod ?изненадување

И БОГ ни вели дека секој работник е заслужен за својата плата па зар јас не треба да ранам деца казими ако не го наплатам она со го работам како ке се ранам

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:43

секако...
а има логика да трча низ гробишта за задушница...
и да зема по 500 денари...
за една минута, а понекогаш и помалку, пеење...
еднаш ги гледав двајца како се закараа, а малку фалеше и да се степаат...
едниот му влегол во територијата на другиот...
поточно, му ги земал муштериите...
е што да прават...
борба за живот...
а горивото секој ден се покачува...намигнување

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:45
ма никој не вели дека не треба да земаш плата и да раниш фамилија...само велиме дека ценовникот ви е срамотен...кога некој едвај се прехранува како да ги крсти децата или да се венча ако црквата не му го овозможи тоа со пристојна сума која секој може да ја оддели...па и без пари ако треба ...сторете арно на народот

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:47
Дискусијава излегува од контрола и нема констеруктивна дискусија вие не соглеследува со зборувам јас него сте наумиле несо и само тоа го зборите кажими кој монах има рамки за очила од 15000 денари посочиго со име и презиме не само да се клевети бадијала ја не негирам дека некој свештеници не ја злоупотребуваат професијата го прават тоа ама не се сите такви вие за 1 поп сите ги оцрнивте не во ред затоа до следниот конструктивен пост се повлекувам од дискусијата

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:49
на ти попе рака...намигнување

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 22:50

ма никој не вели дека не треба да земаш плата и да раниш фамилија...само велиме дека ценовникот ви е срамотен...кога некој едвај се прехранува како да ги крсти децата или да се венча ако црквата не му го овозможи тоа со пристојна сума која секој може да ја оддели...па и без пари ако треба ...сторете арно на народот

оној со немал никогаш не бил вратен без да му се излезе во престер тоа со глава го гарантирам ако гледате на телевизија имаше пренос на сител во сврти никола во скопие север бесплатна венчавка за 40 парови кои небеја финансиски способни да си платата такада и оваа приказна не држи место

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 23:36
Ne znam koj e kriv, a koj prav so ovie ceni... ako voopshto ima nekoj prav ili kriv.

Crkvata e postavena kako korporacija i taa si gi naplakja svoite servisi do lugjeto kako sekoja druga rabotna organizacija.

Na slobodniot pazar cenata e oformena spored onoa shto se pretpostavuva deka e ralna vrednost na ponudeniot servis, kako i spored gotovnosta na lugjeto istata da ja platat.

Crkvata mozhe da si objavi kakov saka cenovnik, no toa ne znachi deka lugjeto bezrezervno kje go prifatat.

Zatoa pogolemi krivci za ovaa situacija gi naogjam korisnicite na sveshtnichkite uslugi. Zarem tie sekogash ja plakjaat sekoja barana cena na produktite ili uslugite? Sekako deka ne! Togash zpshto toa go pravat so crkovnite ceni? Zoshto ne se nagodat so sveshtnikot? Ako saka za pomalu pari, neka poveli... ako ne saka, neka si odi. Chovekot sekako deka kje bide pogreban so nego ili bez nego.

Da sum jas vo Makedonija ovaa situacija bi ja iskoristil za otvaranje biznis so koj bi ponudil sveshtenichkite uslugi po poniska cena od onaa shto ja nudi Crkvata i istiot bi go reklamiral po site medija. Grobishtata ne se privatna svoina na sveshtenicite za da gi ucenuvaat lugjeto so nekakvi fiksni cenovnici i protektirani teritorii.

Na slobodniot pazar vladee slobodna ponuda i pobaruvachka bez monopoliziranje, pa taa zakonitost neka go nivelira ovoj problem.

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2011 во 23:54

А да ни кажеш како се вика старешината на манастирот? Баш ме интересира кои фрески ти ги има покажувано, затоа што јас веќе со години одам во Бигорски манатир и најмалку 2 пати неделно сум во телефонски контакт со монасите од манастирот, но НИКОГАШ ваква приказна немам чуено. Или ти нешто си слушнал, па не си дочул или не си разбрал до крај... Не е убаво да се шират дезинформации.

А кој е ценовникот за таа услуга? И каква е таа услуга? И сигурно пожарот не беше поради гревовите на монасите, туку поради гревовите на нас, грешните...

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 00:08
Maran Ata, ne se raboti za prikazna, nitu za rekla-kazala, tuku za neshto shto jas lichno sum diskutiral so stareshinata (se izvinuvam shto ne mu go zapomniv imeto). Istite freski/ilustracii naslikani na eden od zidovite na konacite na ovoj manastir gi spomna i spiros (ako ne se lazham) vo edna prilika koga reche deka tokmu za tie raboti i toj se raspraval so stareshinata i mu rekol deka pravi golem grev shirejkji takvi informacii.

Ne sum siguren dali imam napraveno fotografii od niv bidejki stareshinata reche oti ne dozvoluva fotografiranje, no kje pobaram niz mojata arhiva i dokolku pronajdam kje gi objavam.

A za onoa, deka Gospod reshil da se zapali manastirot poradi greshnosta na nas greshnite...    E, kako udri tokmu po najbezgreshnite kako kazna za greshnite ??? Shto bi rekol Kalimero: e nema pravda, neli?

P.S. Eve, samo shto go pronajdov korespodentniot komentar na spiros. Toj veli deka stareshinata se vikal http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16796&PN=3 - Sergej .

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 00:24

Sekoja religiozna zaednica si ima svoi pravila, propisi i nacini na funkcioniranje.

Vo Pravoslavnata Crkva se naplakjaat krstevanja, vencavki i pogrebi.

E sega , mozebi nekomu mu e skapo , nekomu ne, no toa e toa.

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 02:41

Maran Ata, ne se raboti za prikazna, nitu za rekla-kazala, tuku za neshto shto jas lichno sum diskutiral so stareshinata (se izvinuvam shto ne mu go zapomniv imeto).

Не се работи за приказни, ама се работи за слушнато-недослушнато или чуено-неразбрано. Следи подолу...

A za onoa, deka Gospod reshil da se zapali manastirot poradi greshnosta na nas greshnite...    E, kako udri tokmu po najbezgreshnite kako kazna za greshnite ??? Shto bi rekol Kalimero: e nema pravda, neli?

Не коментирам какви се гностичките филоЗофии за сопствената грешност, ама мене Христос преку Православната Црква ме учи себеси да се сметам грешна, а другите да не ги судам. Всушност, што толку грешен беше Јов што Господ дозволи ѓаволот да му земе се’?

А што вели Македон, кој се надоврзува на твојата логика, и гностиците се уништени од Бога поради нивната грешност...

P.S. Eve, samo shto go pronajdov korespodentniot komentar na spiros. Toj veli deka stareshinata se vikal http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16796&PN=3 - Sergej .

Линкот што го посочуваш не кореспондира со тоа што го велиш. На страната што се отвора има само еден единствен коментар од Спирос, и тој гласи: Точно!

И патем, старешината на манстирот НЕ СЕ ВИКА Сергиј. Отец Сергиј е само монах во манастирот, а стерешината се вика ПАРТЕНИЈ. Гледаш како се шират дезинформации?

Ајде, еве ти еден http://www.youtube.com/watch?v=rANcJ-bTWW0 - поздрав од старешината архимандрит Партениј!

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 04:09
Za kakvi dezinformacii govorish? Rekov deka ne go zapomniv imeto na stareshinata i se sekjavam deka vo edna diskusija spiros spomna za istite naslikani neshta po manastirskiot zid. Go posochiv spirosovoto naveduvanje na imeto zatoa shto jas ne go pomnam, Ako toa bil Partenij, togash bil Partenij. Toa ne menuva nishto vo onoa shto go iznesov.

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 10:54

Си го згрешил линкот. Еве корекција на линкот - тоа е постирано на стр.2, 4.пост е на spiros:
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16796&PN=2 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16796&PN=2

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 11:29

Crkvata mozhe da si objavi kakov saka cenovnik, no toa ne znachi deka lugjeto bezrezervno kje go prifatat.

Zatoa pogolemi krivci za ovaa situacija gi naogjam korisnicite na sveshtnichkite uslugi. Zarem tie sekogash ja plakjaat sekoja barana cena na produktite ili uslugite? Sekako deka ne! Togash zpshto toa go pravat so crkovnite ceni? Zoshto ne se nagodat so sveshtnikot? Ako saka za pomalu pari, neka poveli... ako ne saka, neka si odi. Chovekot sekako deka kje bide pogreban so nego ili bez nego.
Со ова се согласувам, но има и еден друг момент, а тоа е колку е народот самиот свесен за тоа? Народот бил со векови индоктриниран(во повеќето религии) дека свештеникот е неопходен за да на душата и се олесни при заминувањето на овој свет. Тоа е некаде работи во свеста, подсвеста, можеби кај понекој дури и во душата.
Некои пак така прават оти ете адетот бил таков, а половина од тие адети не соодветствуваат ниту на црковните канони, или што ќе речат соседите и тн.

Сепак Бог секому дал слободна волја но и разум да расудува, па прашањето останува до корисниците на услугите(особено денес кога црквата и државата се одвоени со закон):

- Aко ви е скапо, зошто ги купувате тие услуги?
Верувате ли навистина дека ви е тоа вам и на починатите неопходно или дека од тоа ќе има некаква здрава полза?
- Дали можете самите себе си да си објасните зошто викате свештеник во тие ситуации?

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 12:32
Луге да бидеме јасни никој никого не присилува на ништо ако сакас да си член на црквата воред но ке ги пригатиш и сите учење меѓу кои и дека ако не те исповеда свештеник нема да ти бидат простени гревовите и дека неможе да има погреб без свештеник или ке ги прифатиш сите нејзини привала или ке си одиш некој не те тера со сила нисо

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 12:54

Луге да бидеме јасни никој никого не присилува на ништо ако сакас да си член на црквата воред но ке ги пригатиш и сите учење меѓу кои и дека ако не те исповеда свештеник нема да ти бидат простени гревовите и дека неможе да има погреб без свештеник или ке ги прифатиш сите нејзини привала или ке си одиш некој не те тера со сила нисо
Ова е мошне коректно кажано. Што би рекле србите „Ко воли, нек изволи!„

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 13:41

Дали можете самите себе си да си објасните зошто викате свештеник во тие ситуации?

Ако некој НЕЗНАЕ и е НЕЗАИНТЕРЕСИРАН за тоа ЗАШТО е Свештеникот потребен да биде присутен на крштевка,свадба или погреб нормално е да се оптеретува со ликот и делото на свештеникот отколку ШТО Е СМИСЛАТА на кршетвака,свадбата или разделбата со некој близок.

Така да на сите вас кои не ви чинат свештениците И НЕ МОРА НИ ДА ГИ ВИКАТЕ на крај краева.

Еве месингер имаше свој предлог да се направи ПАРАсвештеничка служба па послем вие викајте си тие АЛТЕРНАТИВНИ "свештеници" по погреби,свадби.
А нас правоверните христијани остајтене со нашите свештеници од Светата Црква кои нели сите до еден "лажат,крадат,вошки имаат и на таван живеаат".

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 13:42

....silata ne se pokazuva samo na fizichki nachin, tuku kako shto e i vo ovoj sluchaj so.....

..perfidno iskoristuvanje na lekovernosta na lugjeto
, za da gi oderuvash sekoj pat koga vo isto vreme se i najtazni,.изненадување..  a, toa e duri i  k*rvinsko pljachkanje, otkolku toa da izmlatish nekoj za da mu zemesh pari!! !да

ama,...k'o shto vekje kazav,...nema deneshen  (nov) pop vo makedonija kpjshto otishol vo popovi zatoa shto e zakoraven vernik vo toa shto go propoveda tuku,....edinstveno lagodniot zivot,..na smetka na naivnite lugje!

....eve , na primer,....

...da vidime kolku ke ostanat da bidat  popovi ,.ako treba celo vreme 24/h da nosat mantija ili nekoj drug ochigleden znak deka se toa ...sto ''mislat'' deka se.....

...poinaku kazano, ako im ''pishuva na cheloto'':...jas sum pop!намигнување

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 14:03

Ova me potseti na edna moja poseta na manastirot Sv.Jovan Bigorski ....stareshinata decidno tvrdeshe deka Bog ne gi prostuva grevovite na vernicite dokolku toa ne bide izmoleno so posebnen ritual od strana na sveshtenikot. Kako dokaz za toa ni pokazha i nekakvi freski na eden od zidovite od manastirot na koi beshe slikovito, vo etapi, prikazhana taa procedura.

Мислам дека тука се работин за недоразбирање.Според муабетот и реакците на другите правоверни мислам дека отецот Сергеј зборел за ИСПОВЕДУВАЊЕ на гревовите.Зашто човекот може сам да си се кае но мора да ГО ИСПОВЕДИ ГРЕВОТ пред свештеникот(како сведок).Во молитвата пред исповедна тоа е и јасно кажано(ги чита ова на глас свештеникот) "...Еве јас тука недостојниот јереј сум само сведок пред тебе..".

Во иконописот на манастирите и црквите воопшто од 19 век често мошне сликовите во припратите и конаците се претставуваат многу свети тајни од Црквата меѓу кои и светата тајна покајание.За да бидат поприемлчиви за неписмените,како што биле мнозинството од верните во тој период.

Многу храбро од твоја страна месинџерможе ли,ако се сеќаваш, да ги споделиш тие БИБЛИСКИ ДОКАЗИ кои се противат на 2000 годишното искуство на Светата Црква.

Значи ако се работи за она што мислам дека се работи(за што пишав погоре) мислам дека ова е ГРОМОРОЗНО ОБВИНУВАЊЕ дека наводно се наплаќала ИСПОВЕДТА.
Ако остане ова без конкретни аргументи ќе го сфатам како КЛЕВЕТЕЊЕ.

Си го згрешил линкот. Еве корекција на линкот - тоа е постирано на стр.2, 4.пост е на spiros:
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16796&PN=2 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16796&PN=2

Од самиот коментар се гледа дека он мислел на ИКОНИТЕ ВООПШТО а не баш на таа наводна фреска на која алудира месинџер.

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 16:01

Ova me potseti na edna moja poseta na manastirot Sv.Jovan Bigorski ....stareshinata decidno tvrdeshe deka Bog ne gi prostuva grevovite na vernicite dokolku toa ne bide izmoleno so posebnen ritual od strana na sveshtenikot. Kako dokaz za toa ni pokazha i nekakvi freski na eden od zidovite od manastirot na koi beshe slikovito, vo etapi, prikazhana taa procedura.

Мислам дека тука се работин за недоразбирање.Според муабетот и реакците на другите правоверни мислам дека отецот Сергеј зборел за ИСПОВЕДУВАЊЕ на гревовите.Зашто човекот може сам да си се кае но мора да ГО ИСПОВЕДИ ГРЕВОТ пред свештеникот(како сведок).Во молитвата пред исповедна тоа е и јасно кажано(ги чита ова на глас свештеникот) "...Еве јас тука недостојниот јереј сум само сведок пред тебе..".

Во иконописот на манастирите и црквите воопшто од 19 век често мошне сликовите во припратите и конаците се претставуваат многу свети тајни од Црквата меѓу кои и светата тајна покајание.За да бидат поприемлчиви за неписмените,како што биле мнозинството од верните во тој период.

Se slozhuvam so kazhanoto. Toa beshe tokmu taka. Dokolku tie sliki na zidot na manastirot go prezhiveale pozharot togash s'e ushte postojat tamu.

Многу храбро од твоја страна месинџерможе ли,ако се сеќаваш, да ги споделиш тие БИБЛИСКИ ДОКАЗИ кои се противат на 2000 годишното искуство на Светата Црква.

Posochi eden Isusov citat kade shto toj veli deka mora da ima sveshtenichki posrednik megju Boga i bozhjeto chedo. Za iskustvoto na Crkvata ne zboruvam. Prifakjam deka toa mozhe da bide razlichno.

Значи ако се работи за она што мислам дека се работи(за што пишав погоре) мислам дека ова е ГРОМОРОЗНО ОБВИНУВАЊЕ дека наводно се наплаќала ИСПОВЕДТА.
Ако остане ова без конкретни аргументи ќе го сфатам како КЛЕВЕТЕЊЕ.

Za ova treba da dadam objasnuvanje. Celiot moj komentar koj go parchosavme vo diskusijava beshe napishan so namera da se govori opshto za naplakjanje na sveshtenichkite uslugi i za veruvanjata na onie koi gi koristat. Primerot za oprostuvanje na grevovite preku sveshtenichko posreduvanje pri ispoved go dadov kako paralela na sveshtenichko posreduvanje pri pogreb. Spomnuvanjeto na cenovnik i plakjanje pari za sveshtenichkite uslugi beshe dadeno vo toj kontekst. Zanchi ne se raboti za posochuvanje nekakva cena pri ispovedanje iako, za zhal, toa bilo razbrano tokmu taka.

Za da ne postoi nedorazbiranje okolu ova i da ne ja shirime nepotrebno diskusijata vo potpolno pogreshna nasoka, ushte ednash potenciram deka ne sum imal nikakva namera da kazham oti navistina postoi nekakva cena za ispovedanje. Isto taka, stareshinata apsolutno nikogash ne spomna neshto takvo! Ako ova ne e dovolno, togash se izvinuvam za nepotpolnoto formuliranje na rechenicata shto ochigledno navelo na podrugo razbiranje od onoa za shto beshe namerata na komentarot.

Smetam deka sega e razjasneto nedorazbiranjeto.

Na krajot, navistina chuvstvuvam potreba da se izvinam za ovaa misla:

A koj znae, mozhebi pozharot beshe Bozhji znak kako predupreduvanje za nechii grevovi...

Takvo neshto ne e umesno da se prokomentira vo bilo kakva prilika. Go rekov zatoa shto vernicite smetaat deka Bog nagraduva i kaznuva spored nash*te dela. Idejata beshe deka ako veruvaat vo toa togash preskapoto naplakjanje na sveshtenichkite uslugi mozhebi kje rezultira so Bozhji gnev, kako na primer onoa shto se sluchi so manastirot. Vo sekoj sluchaj, bez obzir dali nekoj veruva vo vakviot Bozhji odnos ili ne, apsolutno ne drzhi mesto insinuiranjeto deka pozharot e mozhebi Bozhja kazna za nechii grevovi. Poradi toa najiskreno javno im se izvinuvam na monasite i stareshinata na manastirot.

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 20:10

Дали можете самите себе си да си објасните зошто викате свештеник во тие ситуации?

Ако некој НЕЗНАЕ и е НЕЗАИНТЕРЕСИРАН за тоа ЗАШТО е Свештеникот потребен да биде присутен на крштевка,свадба или погреб нормално е да се оптеретува со ликот и делото на свештеникот отколку ШТО Е СМИСЛАТА на кршетвака,свадбата или разделбата со некој близок.
Само за да нема забуна да дообојаснам: моите прашања не беа упатени до добро информираните верници кои преку книги и посетување на предавања и сл. детално се запознале со целата работа и чувствуваат потреба од свештено лице за време на на пр. погреб. Ако тоа според нивното убедување и совест е коректно нека прават така.

Прашањето е упатено до оние кои се жалат дека цените биле превисоки за услугите а сепак ги ангажираат свештениците.

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 20:23
Месинџер,нели убаво реков дека се работи за недоразбирање

Мајкл и мојот пост беше упатен до иста група луѓе кон која беше насочено и твоето прашање   

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 20:24

....silata ne se pokazuva samo na fizichki nachin, tuku kako shto e i vo ovoj sluchaj so.......perfidno iskoristuvanje na lekovernosta na lugjeto , za da gi oderuvash sekoj pat koga vo isto vreme se i najtazni,.изненадување..  a, toa e duri i  k*rvinsko pljachkanje, otkolku toa da izmlatish nekoj za da mu zemesh pari!! !даama,...k'o
shto vekje kazav,...nema deneshen  (nov) pop vo makedonija kpjshto otishol vo
popovi zatoa shto e zakoraven vernik vo toa shto go propoveda
tuku,....edinstveno lagodniot zivot,..na smetka na naivnite lugje!....eve , na primer,.......da
vidime kolku ke ostanat da bidat  popovi ,.ako treba celo vreme 24/h da nosat
mantija ili nekoj drug ochigleden znak deka se toa ...sto ''mislat''
deka se........poinaku kazano, ako im ''pishuva na cheloto'':...jas sum pop!намигнување

Еееееее празнословци паа нема конкретна дискусија и пример само се збор бадијала низе цела македонија поповите се у мантија само у скопје не е бас тоа во целост инплементирано и поповите со неносат мантија нонстоп се бројат на една рака а со ако носиме нонстоп мантија ке ниникнат рогови мислиш дека поповите не се отрпнати на секојдневните провокации јас зивејам у дижонска и знаеш со се слушам секој дена па животот оди понатака , закоравен верник ????????!, па фанатизмот е осуден од црквата незнам јас со ти подразбирас под закоравен верник вистински тоа сигурно не незнам со подразбираш за тоа а дали црквата влеченекого за нос тоа незнам ако ти несо имас од искуство дека си бил велечен од некој поп за нос кажи јас други луге не познавам со би дозволиле некој да ги влече за ност црквата имама вакво учење го соопштува ако сакај прифати ако не немораш земи парталите и одиси незнам со не е јасно

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2011 во 10:06
Ме интересира,некој од внатрешноста,какви се искуствата на оваа тема...мислам на ценовникот на црковни услуги.

Датум на внесување: 26.Јануари.2011 во 17:36

....silata ne se pokazuva samo na fizichki nachin, tuku kako shto e i vo ovoj sluchaj so.......perfidno iskoristuvanje na lekovernosta na lugjeto , za da gi oderuvash sekoj pat koga vo isto vreme se i najtazni,.изненадување..  a, toa e duri i  k*rvinsko pljachkanje, otkolku toa da izmlatish nekoj za da mu zemesh pari!! !даama,...k'o
shto vekje kazav,...nema deneshen  (nov) pop vo makedonija kpjshto otishol vo
popovi zatoa shto e zakoraven vernik vo toa shto go propoveda
tuku,....edinstveno lagodniot zivot,..na smetka na naivnite lugje!....eve , na primer,.......da
vidime kolku ke ostanat da bidat  popovi ,.ako treba celo vreme 24/h da nosat
mantija ili nekoj drug ochigleden znak deka se toa ...sto ''mislat''
deka se........poinaku kazano, ako im ''pishuva na cheloto'':...jas sum pop!намигнување

Еееееее празнословци паа..........................
...da de , bash toa  ti go kazuvam ,да..da ne se praznoglavcite , koj znae dali ke imate vie popovite,i neshto vrz lebot da namachkate.

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2011 во 12:40

Ме интересира,некој од внатрешноста,какви се искуствата на оваа тема...мислам на ценовникот на црковни услуги.

Annaja,тарифата за треби е иста НАСЕКАДЕ.Листот е закачен на ѕид(или кај што се продаваат свеќи) во сите храмови на МПЦ-ОА.

-------------

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 27.Јануари.2011 во 12:58
Дали ако ликвидирам некого и се исповедам свештеникот нема да ме пријави во полиција?

ДА или НЕ ?

Датум на внесување: 27.Јануари.2011 во 20:09
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Дали ако ликвидирам некого и се исповедам свештеникот нема да ме пријави во полиција?

ДА или НЕ ?

нема не смее да тепријави ни под разно и според законот на република македонија не смее свештеник да беде повикан на суд да сведочи за она што го слушнал на исповед

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2011 во 22:18
Toa e kako da zemesh advokat i ovoj da otide vo policija i da kazhe s'e shto si mu doveril.

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2011 во 16:39
со други зборови

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2011 во 17:15
mozebi,....samo,

....ima nachin i na advokatite da im se odvrze jazikot!да

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2011 во 18:36

mozebi,....samo,....ima nachin i na advokatite da im se odvrze jazikot!да

абе на адвокатите теско е да им заврзес уста ко ке галамат а не да им одврзес     но не е така со свестениците нив немозес да ги натерас да прозборат

-------------

Постирано од: gospel
Датум на внесување: 28.Јануари.2011 во 23:55

mozebi,....samo,....ima nachin i na advokatite da im se odvrze jazikot!да

абе на адвокатите теско е да им заврзес уста ко ке галамат а не да им одврзес     но не е така со свестениците нив немозес да ги натерас да прозборат

Не биди толку самоуверен! Потфрли им некоја паричка в џеп, ќе ти го кажат и тоа што не го слушнале.
Ќе ти изрецитираат се по ред, како „Оче наш“ што ја рецитираат!!!

Ти сакаш без пари да ти рецитираат. Е така неможи.

Со почит, Госпел.

-------------
"Be strong and courageous. Do not be terrified; do not be discouraged, for the LORD your God will be with you wherever you go." - Joshua 1:9

Датум на внесување: 29.Јануари.2011 во 14:58
...saka da kaze:

....para ''bushi'' , kade ''burgija'' ne bushi !

-------------

Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 03.Март.2015 во 17:35

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=321593441&id=9&prilog=0&setIzdanie=23408" rel="nofollow -

Од петстотини до илјада денари поскапеле цените за верските обреди, како крштевка, венчавка и погреб, што ги извршуваат свештениците на Македонската православна црква-ОА. Оваа одлука владиците ја донеле во почетокот на минатиот месец, а во некои епархии таа веќе почнала да се спроведува. Покачувањето, како што велат од МПЦ, било од економски причини. 

Стари цени за верски обреди во скопска епархија
- крштевка                                         3.000 денари
- венчавка со еден свештеник           4.000 денари
- венчавка со тројца свештеници       6.000 денари 
- погреб                                            2.500 денари 

Нови цени за верски обреди во скопска епархија 
- крштевка                                        4.000 денари 
- венчавка со еден свештеник          6.000 денари 
- венчавка со тројца свештеници      7.000 денари 
- погреб                                           3.000 денари 

Таман сакав сега да го ставам ова, со се линкот од Нова Македонија, кога гледам Меси бил побрз.
Мене многу ме интересира дали некој (и ако да, кој/и?) ги регулираат цените на црковните услуги? Дали можат цените да одат до недоглед, а никој да нема право да интервенира?
Јас знам дека требаат пари за плати, за одржување, за сметки, за гориво, за кредити, за коли, за што-ти-не, ама дали цената на нивните услуги серизно можат да стигнат до една минимална плата во МК, па дури и да ја преминат?
Еве побарав и не најдов некои конкретни и скорешни информации, има од пред многу години.
Во 2007 година http://www.povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=54" rel="nofollow - Повардарската епархија  имала околу 2000 крштевки, 1000 венчавки, 3 свештеници, 3 ѓакони, 1 монах. Со 2000 крштевки се добиваат околу 130.000 евра, со 1000 венчавки барем 100.000 евра (со еден свештеник). Значи месечно во просек над 19.000 евра.. Од останати дејности заработуваат сигурно уште толку, ако не и повеќе. И сега некој ќе ми рече дека е оправдано зголемувањето на цениве...?! 
Ако не можам да платам, а сакам крштевка за детето?
Ај ако умрам, умрам. Ако немаат да платат, немаат. Ама да не направи човек крштевка затоа што некој бара пола плата за 10 минути, стварно е бесмислено.
Ако им се земе ефективната работа на нашиве свештеници и се извади просек саатница, сигурна сум дека повеќе заработуваат од некој генерален менаџер. А да не спомнувам со колку торби се враќаат дома. Едвај чекаат Задушница, сироти тие, гладни душичкихи, хи...

-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.

https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Датум на внесување: 03.Март.2015 во 21:48
За атер на вистината, работите се малу покомплицирани отколку што изгледаат на прв поглед.

Најважно е да се знае дека сите пари собирани преку вршењето услуги не одат во џебот на свештеникот. Тие се користат за севкупните платни трошоци (како што наведуваш), но го вклучуваaт и редовното одржувањето на објектите (црквите и манастирите) и придонесот до МПЦ.

Парите кои луѓето во готово му ги даваат на свештеникот за домашни услуги или настрана од тарифникот, како по правило, завршуваат во неговиот џеб.

Сега, има еден елемент кој барем јас постојано го наведувам во вакви и слични муабети, а тоа е што црковните објекти се водат по двоен аршин - Црковна сопственост и државно национално богатство. Кога се поставува прашање за сопственоста на црковните објекти и земјиште Црквата секогаш е недвосмислена и цврста на ставот дека тоа се нејзини и дека единставено таа полага сопственичко право на нив. Нормално, тоа подрaзбира дека, како единстевн сопственик, таа треба да се грижи за нивното одржување и обезбедување. Но, во реалност, кога се става на маса проблемот за обезбедувањето и реновирањето (пропаѓање од времето или оштетување од пожари) Црквата се повикува на државата затоа што тие објекти сега ги посочува како национално богатство.

Ако некогаш сте се запрашале зошто многу црковни објекти пропаѓаат, зошто стојат необезбедени и се ограбуваат, и зошто другите верски заедници приговараат за едностраното ангажирање на државата во однос на верските објекти, одговорот лежи токму во ваквата поставеност на нештата.

Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Мене многу ме интересира дали некој (и ако да, кој/и?) ги регулираат цените на црковните услуги? Дали можат цените да одат до недоглед, а никој да нема право да интервенира?
... дали цената на нивните услуги серизно можат да стигнат до една минимална плата во МК, па дури и да ја преминат?

Како единствен сопственик на верските објекти и сервисер на верските услуги, Црквата е таа која ги одредува своите цени и никој друг не може да земе учество во нивното регулирање. Држајќи верски монопол, теоретски тоа може да оди во недоглед оти истите не подлегнуваат под никакви државни регулативи за минимална плата во МК.

Единствено народот, како корисник на црковните услуги, може да реагира на таквиот однос и доколку биде доволно вокален и детерминиран во тоа (со неодење во црква и некористење на црковните услуги или користење на верски услуги од други верски заедници) може да се направи некаква промена. 

-------------

Датум на внесување: 03.Март.2015 во 22:27

http://tvm.mk/vesti/ohrid/20151-ohrid-poskape-samo-vencavka" rel="nofollow - ВО ОХРИД ПОСКАПЕ САМО ВЕНЧАВКАТА

"МПЦ се решила на покачување на цените од економски причини. Во некои епархии  веќе почнал да се спроведува новиот ценовник.  Верниците нагласуваат дека во услови кога семејниот буџет е се потанок цените за верските обреди се високи. Дали верниците ќе продолжат да издвојуваат високи суми за црковниот обред венчавка или се поголем број бракови ќе се склучуваат само во општините како граѓански брак, останува да видиме. "

Сега, јасно е дека покачувањето на цените се од економски причини. Сигурно не се од патриотски. Не знам зошто воопшто се објавува таквото објаснување.

Од друга страна, како што веќе наведов во претходниот коментар, народот има шанса да го каже своето мислење за овие зголемени цени преку (не)користење на црковните услуги, што во суштина е вистинско капиталистичко нивелирње во пракса: понуда, побарувачка и цена на услугата.

-------------

Постирано од: Орка
Датум на внесување: 04.Март.2015 во 19:13
Комунистите се превртуваат по гробовите...
Тоа што они не успеаа во педесет години,овие брзо ќе го направат.

Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 04.Март.2015 во 23:47
Зошто да се склучува само граѓански брак? Имаме манастири, ако веќе цената во црква ви е висока (што ми е чиста глупост во споредба со многу пари што одат буквално на глупости).

-------------
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk