ИВЗ благослови кантонизација на Македонија
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23654
Датум на принтање: 16.Ноември.2024 во 04:29 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ИВЗ благослови кантонизација на Македонија
Постирано од: Zajcef
Наслов: ИВЗ благослови кантонизација на Македонија
Датум на внесување: 03.Декември.2010 во 16:29
Поглаварот на ИВЗ благослови кантонизација на Македонија
Откако лидерот на Албанскиот сојуз ми ја презентира партиската платформа, камо среќа тој да ја претвори Македонија во Швајцарија, изјави поглаварот на ИВЗ
Поглаварот на Исламската верска заедница, Сулејман Реџепи, ја поддржува кантонизацијата на Македонија онака како што ја замислува новоформираната партија Албански сојуз. Ваквата поддршка духовниот лидер на муслиманите во земјава ја искажал при вчерашниот прием во просториите на ИВЗ, каде што му бил домаќин на лидерот на новата партија, Ваљон Белја. Лидерот на Албанскиот сојуз побарал благослов од првиот човек на ИВЗ за идното дејствување на партијата. При неодамнешната партиска промоција, Белја најави дека главно политичко барање ќе биде менување на политичкиот систем во земјава и воспоставувањето на принципот на кантонизација. Според тој концепт, во Македонија би требало да се организираат три кантони - по еден македонски и албански и еден мешан.
Реис-ул-улема Сулејман Реџепи по средбата изјави дека посакува да се реализира таквата политичка платформа.
- Откако Белја ми ја презентира платформата и ми објасни што се' опфаќа, ние сакаме и камо среќа Ваљон Белја да ја претвори Македонија во Швајцарија - изјави Реџепи.
Според него, ваквата изјава со поддршка за новата партија не значи и политичка инволвираност на ИВЗ. Реџепи пред неколку месеци го поддржа и митингот во Тетово кој беше организиран во знак на поддршка на Рамуш Харадинај, кој одговара пред Хашкиот суд. Директорката на државната Комисија за односи со верски заедници, Валентина Божиновска, смета дека е некоректно политичка партија да бара благослов од верска заедница. Според Цане Мојановски, поранешен претседател на оваа комисија, потегот на реис-ул-улема Сулејман Реџепи е наприфатлив.
- Очигледно е дека верските лидери не се воздржуваат од интересот за политиката. Ваквата изјава на Реџепи значи негов директен политички ангажман, бидејќи поддржува концепт што асоцира на концептот на Ванчо Михајлов олицетворен во синтагмата „Македонија - Швајцарија на Балканите“, кој е јазичен и политички концепт. Овој верски лидер треба да знае дека меѓу неговите верници има луѓе што се со различна политичка определеност и затоа е дискутабилно да поддржува нечиј конкретен концепт - рече Мојановски.
Бранко Ѓорѓевски http://dnevnik.com.mk/?itemID=698500E040EA7F46820A5AF4DD1994EF&arc=1 - Линк
Оваа вест е од 1 ноември односно од пред 3 дена но не гледам тема на форумов,а мислам ите како заслужува.Прашањето за кантонизација на Македонија се провлекува уште оддамна,но во последно време зема замав и станува се по споменувано,по некоја случајност истовремено со идејата за голема албанија која се повеќе е актуелна.Самото постоење на ,,албански сојуз,,и нивните идеи е навреда за Македонија,не знам кај живееме и како може ова да се случува? Најмногу се плашам од тоа што судеќи по наравот на моите сонародници можно е и да ни се случи не дај боже ваква кантонизација.
------------- Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
Коментари:
Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 03.Декември.2010 во 18:22
Уште многу глупости треба да очекуваме...но и опасни закани за стабилноста на Македонија , нарошно по поделбата во државата...по сите основи, верска, социјална,партиска,културна....
------------- СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
Постирано од: Pavaroti
Датум на внесување: 03.Декември.2010 во 18:30
немој да мешаш лончиња за оваа работа....прашај во партијата кој дозволи толку многу државјанства
|
Датум на внесување: 03.Декември.2010 во 18:36
Не е проблемот во државјанствата...проблемот е во мозокот и тоа кај многумина...Инаку јас сум доволно информиран ...барем за последните триесетина години...
Некој да го прашаа...ќе речеше кај најде да се трефи Ѓорчев да е МАКЕДОНЕЦ...а да ја избламира како да е се само не тоа???
Даравелски испокраде - според власта 25 милиони евра...па стана србин???А газда Гујо???
Гледаш не е се така просто како што се чини...
Ако се сеќаваш ДПМНЕ беше против зачленувањето во Советот на Европа...И тоа беше добра бламажа...Но се некако се заборава...
|
Датум на внесување: 03.Декември.2010 во 18:40
marsovec напиша:
Не е проблемот во државјанствата...проблемот е во мозокот и тоа кај многумина...Инаку јас сум доволно информиран ...барем за последните триесетина години...
Некој да го прашаа...ќе речеше кај најде да се трефи Ѓорчев да е МАКЕДОНЕЦ...а да ја избламира како да е се само не тоа???
Даравелски испокраде - според власта 25 милиони евра...па стана србин???А газда Гујо???
Гледаш не е се така просто како што се чини...
Ако се сеќаваш ДПМНЕ беше против зачленувањето во Советот на Европа...И тоа беше добра бламажа...Но се некако се заборава...
|
Пак си ја тераш како ти одговара. А дали си информиран за оние 150.000 косовски државјанства што ги поделија овие твоиве
|
Датум на внесување: 03.Декември.2010 во 18:55
Моите...тоа значи дека ти имаш свои???Мене никој НИКОГАШ не ми наредувал и одредувал...А она за 150 илјади...јас сметам дека тоа не е точно и дека во напливот на национализам и создавање на непријатели беше една епизода...која и сега еве се злоупотребува...а и пребројувањата секогаш носеле невољи...но кој да го разбере тоа????
|
Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 03.Декември.2010 во 18:59
Ај се надевам дека ме разбра шо ти реков Марсовец, ако прочита, оти со рок на траење беше За да не се расплачи некој, не за друго.
------------- Брсјачка нација !
|
Датум на внесување: 03.Декември.2010 во 23:46
marsovec напиша:
Моите...тоа значи дека ти имаш свои???Мене никој НИКОГАШ не ми наредувал и одредувал...А она за 150 илјади...јас сметам дека тоа не е точно и дека во напливот на национализам и создавање на непријатели беше една епизода...која и сега еве се злоупотребува...а и пребројувањата секогаш носеле невољи...но кој да го разбере тоа????
|
Овие не се мои, ги критикувам за нивните ср*ања....за левица не гласам па да се преврти светот.....да не беше она со Велија не гласав за никој....а и башка за време на кризата еден сдесовец не видов.....шо ќе видам вие си бевте кај Дора на гости додека некој ви ја бранеше државата
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 04.Декември.2010 во 08:29
Zajcef напиша:
не знам кај живееме и како може ова да се случува? |
Од мој агол како современик на сите настани на овие 20 години плурализам и повеќе партизам 1. Живееме во земја во која секој е роднина со секого и во која роднините и пријателите најмногу се сврзуваат и почитуваат кога ќе се прекрши законот. Сеуште немам запознаено човек кој не фаќа врски и ортоми и за најситна-банална работа 2. Во земја во која ако сакаш нешто да постигнеш-мора да си член на партијата која е на власт или во партија која е во коалиција и придонесува да можат да се одржат на власт (за сите овие 20 години) 3. Земја во која се се ветува, а ништо не мора да се исполни. 4. Земја во која никој не одговарал затоа што излагал-ветил а не исполнил 5.Во која поважна е благодет-та што ја носи фотељата од интересите на земјата. 6. И како крај-во која поповите и оџите се поголеми политттичари, бизнисмени, хотелиери и од самите политичари, бизнисмени. За жал-тие кои народот треба да го учат на верба-веруваат само во овоземните удобности а го заборавиле БОГА. Затоа ќе пропагираат кантонизација, делби. Веројатно затоа и БОГ севишен кренал раце од нас.
-------------
|
Датум на внесување: 04.Декември.2010 во 10:23
mamamd напиша:
Zajcef напиша:
не знам кај живееме и како може ова да се случува? |
Од мој агол како современик на сите настани на овие 20 години плурализам и повеќе партизам 1. Живееме во земја во која секој е роднина со секого и во која роднините и пријателите најмногу се сврзуваат и почитуваат кога ќе се прекрши законот. Сеуште немам запознаено човек кој не фаќа врски и ортоми и за најситна-банална работа 2. Во земја во која ако сакаш нешто да постигнеш-мора да си член на партијата која е на власт или во партија која е во коалиција и придонесува да можат да се одржат на власт (за сите овие 20 години) 3. Земја во која се се ветува, а ништо не мора да се исполни. 4. Земја во која никој не одговарал затоа што излагал-ветил а не исполнил 5.Во која поважна е благодет-та што ја носи фотељата од интересите на земјата. 6. И како крај-во која поповите и оџите се поголеми политттичари, бизнисмени, хотелиери и од самите политичари, бизнисмени. За жал-тие кои народот треба да го учат на верба-веруваат само во овоземните удобности а го заборавиле БОГА. Затоа ќе пропагираат кантонизација, делби. Веројатно затоа и БОГ севишен кренал раце од нас.
|
Земја..?.А народот не е виновен за сето ова што ни се случува.?..Не е виновен што поставува кретени на одговорни места кои нанесуваат огромни штети на државата...а се прикажуваат како патриоти...крадат а го прикриваат грабежот со божемната грижа за државата...садат а мислат како да крадат...носат закони а гледаат како да ги изиграат...измислуваат места и тела ја цицаат државата и народните пари а се фалат дека правеле реформи....уништуваат школство а велат дека малтене сме достигнале највисок степен на развој...делат народ а велат дека во име на народот работеле и еднаквост за сите...ја злоупотребуваат црквата...ја...јајајајаја...
Се разбира сето ова и илјада други глупости се од НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ ...а не нешто имагинарно....
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 04.Декември.2010 во 13:12
Site ovie religiozni organizacii (IVZ, MPC, POA ...) nikogash nikomu ne donele nishto dobro...
Da ne beshe GPC nemashe ni problemot so imeto da si go imame...
Znachi, na Balkanov religioznite vodachi slepo se slushaat duri i po cena da izbijat vojni kako onie vo Bosna, Hrvatska, Kosmet...
Shto se odnesuva do kantonizacijata vo MK, normalno deka IVZ kje ja poddrzhi posebno bidejkji e prodolzhena raka na A.Q. (kako i site islamski organizacii na Balkanot). A se znae koja e celta na muslimanite vo MK, na Balkanot i vo Evropa...
Aj se nadevam deka i islamot kje ja dozhivee renesansata kako hristijanstvoto pred nekolku veka i deka nema da koristat nasilni metodi vo postignuvanje na svoite ,,religiozni,, celi...
|
Датум на внесување: 04.Декември.2010 во 13:52
Е така е...Христијанството жарело и палело пред стотици години...но сеуште не се одкажало од намерата да се меша во политиката...А мешањето создава само проблеми...Иако овие поделби кои ги направи власта...се слични на предлозите на ИВЗ...бидејќи власта ги дели луѓето на подобни и неподобни а овие на овие и оние...Што е полошо не знам но знам дека би сакам да сум подалеку од овие ДЕЛАЧИВЕ...а сите делби со лоши намери...
|
Датум на внесување: 04.Декември.2010 во 14:04
marsovec напиша:
Е така е...Христијанството жарело и палело пред стотици години...но сеуште не се одкажало од намерата да се меша во политиката...А мешањето создава само проблеми...Иако овие поделби кои ги направи власта...се слични на предлозите на ИВЗ...бидејќи власта ги дели луѓето на подобни и неподобни а овие на овие и оние...Што е полошо не знам но знам дека би сакам да сум подалеку од овие ДЕЛАЧИВЕ...а сите делби со лоши намери... |
Аха треба како минатата власт кога во Кондово не успеа да влезе полицијата....вака ќе нема делачи.....се ќе ни земат без нив
|
Датум на внесување: 04.Декември.2010 во 16:05
Pavaroti напиша:
marsovec напиша:
|
а и башка за време на кризата еден сдесовец не видов.....шо ќе видам вие си бевте кај Дора на гости додека некој ви ја бранеше државата |
Ајде?!Ти началник на регрутационо да не беше во 2001 па да знаеш кој служел,знам доста сдсовци што служеа тогаш.
Нејсе,темава на политика ја свртивте одма,јас мислев барем кога се работи за закана за државичкава наша ќе заборават сите на партии бидеќи и не им е место на партиите тука,проблемов е на етничко ниво а не идеолошко Оставете ги на кратко грујо вс. Бц муабетите.
Јас мислам дека е работава многу сериозна,партијата што го бара ова не е некоја закана,сериозното лежи во тоа што нема никаква реакција од нас Македонците.Да речеме дека во грција некој од виножито излезе и побара кантонизација на грција па згора на тоа и МПЦ да го ,,благослови,, предлогот.Ќе скапи во затвор човекот,бел ден нема да види.
Ова е доказ за националната апатија на Македонецот,кај нас може некој да излезе на тв и да промовира иридентизам и рушење на уставен поредок и никому ништо,никој не му е гајле,поважно е тоа што велија се покајал.Да не не снајде судбината од косово,да ни го бапнат и да си ќутиме како опасните срби што ќе го срамнуваја со земјата Косово?
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 04.Декември.2010 во 17:02
Mnogu e loso koga religijata ke se isprepleti so politikata .
IVZ treba da si go gleda duhovnoto dobro na svoite vernici, a ne da se zanimava so politika.
------------- SOLI DEO GLORIA
|
Постирано од: Persej7
Датум на внесување: 04.Декември.2010 во 22:15
Сите шиптарски политичари во Македонија работат на остварување на идејата на Голема Албанија вклучувајќи ги најголемите меѓу нив - оџите.
Ова што ИВЗ го прави е додатен притисок врз нас, пред се заради името, а второ во функција на гореспоменатата идеја.
Да не заборавиме на многу важниот факт дека СДСМ од самиот почеток, а потоа и Љупчо Георгиевски, играа со етничката карта за своја политичка добит, која сега ни ја остацвија во наследство како жежок костен.
Меѓутоа многу е добро што има СООДВЕТНИ реакции. Директорката на државната Комисија за односи со верски заедници, Валентина Божиновска, изјави дека е некоректно политичка партија да бара благослов од верска заедница. Цане Мојановски, поранешен претседател на оваа комисија, потегот на реис-ул-улема Сулејман Реџепи е наприфатлив.
Кратко и јасно:
“Очигледно е дека верските лидери не се воздржуваат од интересот за политиката. Ваквата изјава на Реџепи значи негов директен политички ангажман, бидејќи поддржува концепт што асоцира на концептот на Ванчо Михајлов олицетворен во синтагмата „Македонија - Швајцарија на Балканите“, кој е јазичен и политички концепт. Овој верски лидер треба да знае дека меѓу неговите верници има луѓе што се со различна политичка определеност и затоа е дискутабилно да поддржува нечиј конкретен концепт. “
.
|
Датум на внесување: 05.Декември.2010 во 07:36
Не било добро партија да бара благослов..дрн дрн...дрн дрн....Па кој ги влечка поповине по сечања ленти и кандилосување...кој го постави владикава кој само пари го интересираат, кој инсистираше на воведување на веронауката во училиштата, кој рече шиптари во гасни комори...кој впрочем на етнички судири собира поени...па и денес...ДПМНЕ од почетокот на плурализмот па до денешен ден игра на картата на квазипатриотизмот и разбивање на народот по сите основи...Дали се оди на ништење на државата е големо прашање но има елементи за да се запрашаме...
Инаку и нашата црква милува да се меше во политиката...што е лоша услуга на државата....
|
Датум на внесување: 05.Декември.2010 во 08:33
marsovec напиша:
Не било добро партија да бара благослов..дрн дрн...дрн дрн....Па кој ги влечка поповине по сечања ленти и кандилосување...кој го постави владикава кој само пари го интересираат, кој инсистираше на воведување на веронауката во училиштата, кој рече шиптари во гасни комори...кој впрочем на етнички судири собира поени...па и денес...ДПМНЕ од почетокот на плурализмот па до денешен ден игра на картата на квазипатриотизмот и разбивање на народот по сите основи...Дали се оди на ништење на државата е големо прашање но има елементи за да се запрашаме...
Инаку и нашата црква милува да се меше во политиката...што е лоша услуга на државата....
|
Попови не повикуваат на кантонизација....а башка немам слушнато во денешно време за радикално христијанско учење
|
Датум на внесување: 05.Декември.2010 во 09:13
Pavaroti напиша:
marsovec напиша:
| Попови не повикуваат на кантонизација....а башка немам слушнато во денешно време за радикално христијанско учење |
Posle stotici godini i islamot 'ke bide poumeren...No i crkvata bila i pouspesna od ova denes...kade misli samo na materijalnoto...a i se mesa vo politikata...duri i na teren...
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 05.Декември.2010 во 09:22
Pavaroti напиша:
|
Попови не повикуваат на кантонизација....а башка немам слушнато во денешно време за радикално христијанско учење[/QUOTE] Поповите одамна не повикуваат на радикализам, тие (не сите) имаат подоходовен бизнис-ЕКОНОМИЈА и судство. Колку афери имавме во кои беа вмешани црковни преставници, колку судски спорови (па дури и со дијаспората)? Додуша ни челниците на ИВЗ не заостануваат во “тој бизнис“. Сведоци бевме на расколот и апелот за помош од институциите на истата држава која сега сакаат да ја кантонизираат- во пресметка со вахабистит чие постоење прво го негираа, а потоа бараа одбрана за нивно елиминирање
-------------
|
Датум на внесување: 05.Декември.2010 во 10:33
Znaci religijata od strana na crkvata stana dohodoven biznis...Za sramenje...Mozebi i ovoj povik e so biznis celi...Zatoa sto se pocna da se raboti samo so cel za brzo bogatenje pa i od crkvata...od koja i da e religiozna grupa...Organizirani za da bidat zastiteni???
|
Датум на внесување: 05.Декември.2010 во 11:59
marsovec напиша:
Znaci religijata od strana na crkvata stana dohodoven biznis...Za sramenje...Mozebi i ovoj povik e so biznis celi...Zatoa sto se pocna da se raboti samo so cel za brzo bogatenje pa i od crkvata...od koja i da e religiozna grupa...Organizirani za da bidat zastiteni??? |
Да можеби и овој повик е трајно да ни ја земат државата
|
Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 05.Декември.2010 во 17:19
Еднаш во друга прилика наведов дека учат од нас и пак ке повторам.
Сите наши аномалии (црквата е насекаде каде што владата гради од наши ами и од нивни пари) си ги учат и само ги копираат работите. Да не се чудиме подоцна зошто барале АМИН од ИВЗ!
------------- Homo homini lupus est...
|
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 00:12
marsovec напиша:
|
Значи најниско и одвратно нешто е кога во судири на Македонци со други народи вие ја фаќате страната на другиот народ само со цел да ја нападнете другата партија,еден вмровец го направи тоа на почетокот на темава,еве сега ти во името на сдс го направи истото.МОРА ДА ВИ ВЛЕЗЕ ВО МОЗОКОТ ТОА ДЕКА ПОСТОЈАТ ПО ВАЖНИ РАБОТИ ОД ПОЗИЦИЈА-ОПОЗИЦИЈА КАВГИ,ПРИМЕР МАКЕДОНИЈА.ЗА СПОМЕНИЦИ,КАТНИ ГАРАЖИ И СЛ.КАРАЈ ТЕ СЕ ДО КОГА САКАТЕ АМА КОГА СТАНУВА ЗБОР ЗА ВАКВИ ПРОБЛЕМИ ТРЕБА СИТЕ ДА БИДЕМЕ НА ЕДНА СТРАНА,ЗАБОРАВЕТЕ НА ВАШИТЕ ПАРТИИ.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 00:21
Opsto kazano, loso e za bilo koja drzava dokolku nekoi od religiite vo nea se zanimava so politicki prasanja.
Drzavata i Religijata treba da stojat odvoeno edna od druga .
------------- SOLI DEO GLORIA
|
Постирано од: Persej7
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 03:54
Точно, само што исламот повеќе е политичка идеологија отколку класична религија.
http://www.youtube.com/watch?v=EEeLBpsjJGQ - http://www.youtube.com/watch?v=EEeLBpsjJGQ
Таа идеологија на нашево тло игра улога на Тројански коњ за притисок врз владата за промена на името, како што впрочем играше претходно, вклучувајќи и за време на агресијата од Косово (и домашното предавство) во 2001ва, но кога шиптарите се обидуваада воспостават “Илирида“ во Македонија.
Buggyman напиша:
Еднаш во друга прилика наведов дека учат од нас и пак ке повторам. Сите наши аномалии (црквата е насекаде каде што владата гради од наши ами и од нивни пари) си ги учат и само ги копираат работите. Да не се чудиме подоцна зошто барале АМИН од ИВЗ! |
Ќе извиниш, ние не проповедаме кантонизација или поделба на сопствената држава. Има квалитативна разлика меѓу работите кои шти ти ги поистоветуваш. Црквата благословува кога СЕ ГРАДИ нешто, а не агитира нешто да се разградува (како што ИВЗ застанува на позиции да се разградува државата).
Да пазат шиптарите од ИВЗ да не бидат пиони на туѓи политики против Македонија зошто може најмногу нив да им се прекрши од глава “кантонизацијата“. За умниот е доста.
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 14:33
marsovec напиша:
Не било добро партија да бара благослов..дрн дрн...дрн дрн....Па кој ги влечка поповине по сечања ленти и кандилосување...кој го постави владикава кој само пари го интересираат, кој инсистираше на воведување на веронауката во училиштата, кој рече шиптари во гасни комори... |
Meшаш основни нешта. Прво, благословување објекти не е исто што и благослов за менување политички систем. Има голема разлика. Политичкиот систем ги засегнува сите, а присуството на свештеници не.
А во однос на поставувањето на Архиепископот, дали имаш докази за тоа кое го тврдиш, дека е поставен од некого? Дали имаш докази дека го рекол тоа што го рекол?
Со сета почит, доколку немаш докази, твоето кажување наликува на говорите на раководството на СССР против Црквата, кое се состоеше од празни монолози, секако, откако не се даде можност за одговор на оние кои мислат поинаку.
-------------
|
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 14:36
Zajcef напиша:
МОРА ДА ВИ ВЛЕЗЕ ВО МОЗОКОТ ТОА ДЕКА ПОСТОЈАТ ПО ВАЖНИ РАБОТИ ОД ПОЗИЦИЈА-ОПОЗИЦИЈА КАВГИ,ПРИМЕР МАКЕДОНИЈА.ЗА СПОМЕНИЦИ,КАТНИ ГАРАЖИ И СЛ.КАРАЈ ТЕ СЕ ДО КОГА САКАТЕ АМА КОГА СТАНУВА ЗБОР ЗА ВАКВИ ПРОБЛЕМИ ТРЕБА СИТЕ ДА БИДЕМЕ НА ЕДНА СТРАНА,ЗАБОРАВЕТЕ НА ВАШИТЕ ПАРТИИ. |
Ова е мислење, за кое може да се каже дека има развиено чувство за држава. Секоја чест!
-------------
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 15:28
Македон напиша:
Zajcef напиша:
МОРА ДА ВИ ВЛЕЗЕ ВО МОЗОКОТ ТОА ДЕКА ПОСТОЈАТ ПО ВАЖНИ РАБОТИ ОД ПОЗИЦИЈА-ОПОЗИЦИЈА КАВГИ,ПРИМЕР МАКЕДОНИЈА.ЗА СПОМЕНИЦИ,КАТНИ ГАРАЖИ И СЛ.КАРАЈ ТЕ СЕ ДО КОГА САКАТЕ АМА КОГА СТАНУВА ЗБОР ЗА ВАКВИ ПРОБЛЕМИ ТРЕБА СИТЕ ДА БИДЕМЕ НА ЕДНА СТРАНА,ЗАБОРАВЕТЕ НА ВАШИТЕ ПАРТИИ. |
Ова е мислење, за кое може да се каже дека има развиено чувство за држава. Секоја чест! |
Taka se zhivee i se raboti vo Amerika. Dodeka traat izborite site se borat za glasot na narodot, no koga izborite kje se zavrshat togash site, bez razlikia na partijskata opredelenost, se borat za arno na drzhavata... do narednite izbori.
Nikomu ne mu poagaja na um da ja destabilizira zemjata, ekonomijata i sigurnosta so rushenje vlada na srede termin...nitu da go izbrka pretsedatelot (iako bezmilosno kje go kritikuvaat) za pochnuvanje besmisleni vojni (Bush) ili seksanje vo kancelarija (Clinton).
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 15:31
Македон напиша:
marsovec напиша:
Не било добро партија да бара благослов..дрн дрн...дрн дрн....Па кој ги влечка поповине по сечања ленти и кандилосување...кој го постави владикава кој само пари го интересираат, кој инсистираше на воведување на веронауката во училиштата, кој рече шиптари во гасни комори... |
Meшаш основни нешта. Прво, благословување објекти не е исто што и благослов за менување политички систем. Има голема разлика. Политичкиот систем ги засегнува сите, а присуството на свештеници не.
А во однос на поставувањето на Архиепископот, дали имаш докази за тоа кое го тврдиш, дека е поставен од некого? Дали имаш докази дека го рекол тоа што го рекол?
Со сета почит, доколку немаш докази, твоето кажување наликува на говорите на раководството на СССР против Црквата, кое се состоеше од празни монолози, секако, откако не се даде можност за одговор на оние кои мислат поинаку. |
Objektot e na site ili samo i samo na pravoslavnite vernici...pa i parite se od SITE...BEZOBRAZLUKOT E VIDLIV ...no nekoj se pravi na ulav...
|
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 15:39
marsovec напиша:
Objektot e na site ili samo i samo na pravoslavnite vernici...pa i parite se od SITE...BEZOBRAZLUKOT E VIDLIV ...no nekoj se pravi na ulav... |
Oбјектите се на сите, токму така, па затоа можеш да видиш и припадници на ИВЗ при пуштање објекти, па и на другите верски заедници. Доколку на пуштањето некој објект присуствува религиозен претставник на друга заедница, зарем не треба да влеземе во истиот?!
Не ми одговори во однос на другите прашања. Имаш ли доказ, или пак применуваш техники од времето на СССР?
-------------
|
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 15:52
На ивз???Па и на крстот на водно?...Па и на секој настан??? Недај боже...Тоа што одат на некакви лапачки не значи дека ИВЗ стои над покривање на политичкаТА СЦЕНА ОД СТРАНА НА мпц...А И СРАМНО Е...СТАНАА БИЗНИС ЗАЕДНИЦА А НЕ ВЕРСКИ ВОДАЧИ...сРАМНО НО ТОЧНО...
|
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 16:15
marsovec напиша:
На ивз???Па и на крстот на водно?...Па и на секој настан??? Недај боже...Тоа што одат на некакви лапачки не значи дека ИВЗ стои над покривање на политичкаТА СЦЕНА ОД СТРАНА НА мпц...А И СРАМНО Е...СТАНАА БИЗНИС ЗАЕДНИЦА А НЕ ВЕРСКИ ВОДАЧИ...сРАМНО НО ТОЧНО... |
Повторно ќе кажам. Нафрла куп клевети, од тоа кој што правел, па и кој поставувал некого на некоја функција, а за ништо не понуди доказ.
Не за џабе реков дека напишаното наликува на монолог и пропаганда од времето на прогоните на СССР против Црквата.
-------------
|
Датум на внесување: 06.Декември.2010 во 16:34
Види кој се финансира секакви верски објекти...Па и крстот...Можат државни јавни претпријатија да финансираат...а покрај тоа и во огромни загуби...па ги покрива државата...Има куп докази...а кој не сака да ги види...ниту не може да ги види....СРАМНО...
|
Датум на внесување: 07.Декември.2010 во 10:44
marsovec напиша:
Види кој се финансира секакви верски објекти...Па и крстот...Можат државни јавни претпријатија да финансираат...а покрај тоа и во огромни загуби...па ги покрива државата...Има куп докази...а кој не сака да ги види...ниту не може да ги види....СРАМНО... |
Некои работи само ти ги гледаш.....али треба и твоето гледање да се почитува.
|
Датум на внесување: 07.Декември.2010 во 13:14
Треба да се почитува светското искуство дека општество со повеќе релгиозни заедници...(цркви?) треба да гради мултиетничка држава но и толерантна и СЕКУЛАРНА...ЦРКВАТА (веќе) не ја дефинира македонската нација...таа е дефинирана и со јазик,култура,држава и државност...традициии...но разни експерти му го матат мозокот на народов и отидовме надвор од НОРМАЛНОТО...
|
Датум на внесување: 07.Декември.2010 во 13:21
marsovec напиша:
Треба да се почитува светското искуство дека општество со повеќе релгиозни заедници...(цркви?) треба да гради мултиетничка држава но и толерантна и СЕКУЛАРНА...ЦРКВАТА (веќе) не ја дефинира македонската нација...таа е дефинирана и со јазик,култура,држава и државност...традициии...но разни експерти му го матат мозокот на народов и отидовме надвор од НОРМАЛНОТО... |
Tи наместо да ја матиш водата, пронајде ли доказ за твоите клевети за тоа што го кажа за Архиепископот, или пак си говориш во стилот на монолозите на Ленин?
-------------
|
Датум на внесување: 07.Декември.2010 во 13:29
Архиепископот??? Ова Изгрев...видете ги состојбите кои се УТВРДЕНИ од оние кои биле да ја утврдат состојбата...и сега за да се избегне ВИСТИНАТАС...ќе се ам,нестираат и браќата...Прашајте и информирајте се...А и за Ален Зекиров...Има ли одговорност на полтроните и гавазите на власта....
Срам да ви е...сакате да докажете злоупотреба на форумот???? Кажете до каде е предметот за убицата Зекиров...директор на времето на Јанкуловска и Фамилијата?????
Не ви е срам????
|
Датум на внесување: 07.Декември.2010 во 13:58
marsovec напиша:
Архиепископот??? Ова Изгрев...видете ги состојбите кои се УТВРДЕНИ од оние кои биле да ја утврдат состојбата...и сега за да се избегне ВИСТИНАТАС...ќе се ам,нестираат и браќата...Прашајте и информирајте се...А и за Ален Зекиров...Има ли одговорност на полтроните и гавазите на власта....
Срам да ви е...сакате да докажете злоупотреба на форумот???? Кажете до каде е предметот за убицата Зекиров...директор на времето на Јанкуловска и Фамилијата?????
Не ви е срам????
|
Tie sto si gi navel deka treba da odgovaraat za napravenoto zlodelo i porano i sega vikam deka treba da odgovaraat, no zasto nitu ednas ne gi spomena onie vasine od tipot na Verusevski.
|
Датум на внесување: 07.Декември.2010 во 14:20
Кои мои...па ио Верушевски...срамота за демократијата...разуларавено дете...срам и за системот но и за родителите...За сите ист аршин...токму така...Но некако малкумина се со таков став...
|
Датум на внесување: 07.Декември.2010 во 14:36
marsovec напиша:
Кои мои...па ио Верушевски...срамота за демократијата...разуларавено дете...срам и за системот но и за родителите...За сите ист аршин...токму така...Но некако малкумина се со таков став... |
Е за ова секоја чест.
|
Датум на внесување: 07.Декември.2010 во 14:43
marsovec напиша:
Архиепископот??? Ова Изгрев...видете ги состојбите кои се УТВРДЕНИ од оние кои биле да ја утврдат состојбата...и сега за да се избегне ВИСТИНАТАС...ќе се ам,нестираат и браќата... |
Покрај економските прашања кои ги испомеша, дури и правните гледам дека ти се каша-попара. Дали знаеш дека браќата не беа амнестирани, туку со правовалидна судска пресуда од повисок суд беа ослободени. А за Архиепископот, судот не утврди вина. Да не говорам дека кажа и дека друг го довел на тронот, а не принесе доказ. Клевета до клевета...
-------------
|
Датум на внесување: 07.Декември.2010 во 16:50
Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 07.Декември.2010 во 17:06
Најкорумпираните криминални крадливи умој имат облечено мантија и попска капа и глумат духовни водачи на народот.Смех до посер.
За ова сум со Марсовец.
------------- Брсјачка нација !
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 08.Декември.2010 во 00:01
member_profile.asp?PF=22772&FID=49 - DragancoLeskoec суспендиран на 7 дена поради пцуење и навреда на членови.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
|