Како човекот постанува човек?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23220
Датум на принтање: 08.Февруари.2025 во 01:44 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Како човекот постанува човек?
Постирано од: spiros
Наслов: Како човекот постанува човек?
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 00:46
Вашето ценето мислење, ве молам!
http://doraj.com/wp-images/2004/01/schwere_geburt.jpg
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 01:35
A tvoeto spirose?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 01:48
wooowww....kakva inspirativna slika......jas mislev deka spirko e pobozen covek...tvojot bog e sigurno gord na tvojot istecen vkus za moderna umetnost...
Ili na kratko...Radjanjeto na nov zivot e sveto nesto i vakvata photoshop kreacija mi se gleda nedostojna i navredliva za taa prigoda...
------------- You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
Постирано од: Џо
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 10:28
Кога ќе се роди пред да умре...
------------- Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 16:18
Glasam za remove na slikata!!!!
Moeto mislenje e deka CHOVEKOT e CHOVEK, tochka.
Ne postojat preduslovi, faktori, uslovuvanja koi treba da gi ispolni za da se nareche chovek. Ednostavno, toj chovek e!
Dali ni se dopagja, ili ne, voopshto ne e vazhno. Toj postoi, i e chovek!
|
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 17:06
gonzo напиша:
wooowww....kakva inspirativna slika......jas mislev deka spirko e pobozen covek...tvojot bog e sigurno gord na tvojot istecen vkus za moderna umetnost...
Ili na kratko...Radjanjeto na nov zivot e sveto nesto i vakvata photoshop kreacija mi se gleda nedostojna i navredliva za taa prigoda...
|
Провокативната слика ја деактивирав. Адресата на која е и опишана темата на сликата „тежок пораѓај“ (schwere geburt) е оставена на дното на постот.
Се извинувам што ве вознемирив, но, колку повознемирувачка и провокативна за луѓето и верниците - во тоа (но и во наше) време - била Христовата поука и изјава, посведочена во Ев. Јован 3:3 ?!
Видливо нерамнодушен, во приклучок на оваа изјава и поука, кнезот јудејски - и фаризеј - со име Никодим вели: “Како може човек да се роди, кога е стар? Зар може по вторпат да влезе во утробата на мајка си и да се роди?”
gonzo, дали можеби и овие (погоре болдирани) зборови се за тебе nedostojni i navredlivi?
Поздрав и уште еднаш се извинувам !
п.с. На пораѓањето и на првото и на второто дете бев - заедно со повеќемина други - присутен и смеев да гледам она што најголемиот дел од моите машки предци не смееле нити да помислат!
Дали јас, мојата жена и медицинскиот персонал направивме нешто nedostojnо i navredlivо?
Kali напиша:
Glasam za remove na slikata!!!!Moeto mislenje e deka CHOVEKOT e CHOVEK, tochka.Ne postojat preduslovi, faktori, uslovuvanja koi treba da gi ispolni za da se nareche chovek. Ednostavno, toj chovek e!Dali ni se dopagja, ili ne, voopshto ne e vazhno. Toj postoi, i e chovek!
|
За тебе и оној австријанецон што сопствената ќерка 24 години ја имал затворено - и силувано - во подрум, е човек кој што нема потреба да стане човек, бидејќи е “човек“ ?
Се извинувам што не го делам истото мислење, но јас мислам дека кај него ѕверот е на власт, а не човекот на Спасението!
п.с. Дали сме свестни за ѕверот во нас и за Патот преку кого тој може потполно да биде трансформиран?
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 17:31
Џо напиша:
|
Но, пред да се роди ...?
(Римјан. 6:4 + Колосјан. 2:20 + Колосјан. 3:3)
Messenger напиша:
A tvoeto spirose? |
Вистински будејќисе за Совршената СВЕТЛИНА, човекот го отврла индивидуалниот и колективниот егоизам, како што ларвата ја отфрла својата кожа постанувајќи пеперутка. Преку тој (болен) процес изумира стариот човек и постанува Новиот, Горниот, Вистинскиот човек во нас!
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 17:52
Spiros, da se soglasuvam so tebe deka procesot na shirenjeto na svesnosta e bolen proces no deka taka istovremeno ja zhiveeme nashata sushtina...
Ne se soglasuvam deka toj avriecot na slikata, ne e chovek. Toj e chovek komu mu treba pomosh, koj e bolen chovek, no e chovek!!!
Nikoj, apsolutno nikoj, ne treba da go zasluzhi epitetot chovek. Samoto toa shto postoi go pravi chovek. Dobro e koga site se trudime da bideme podobri lugje, za sebe i drugite, potochno da ja shirime svojata svesnost...no site, SITE sme lugje na ovaa planeta!
|
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 19:11
spiros напиша:
Џо напиша:
|
Но, пред да се роди ...?
(Римјан. 6:4 + Колосјан. 2:20 + Колосјан. 3:3)
|
Пред да се роди...
-Нека умре!!!
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
|
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 23:09
Kali напиша:
Spiros, da se soglasuvam so tebe deka procesot na shirenjeto na svesnosta e bolen proces no deka taka istovremeno ja zhiveeme nashata sushtina...Ne se soglasuvam deka toj avriecot na slikata, ne e chovek. Toj e chovek komu mu treba pomosh, koj e bolen chovek, no e chovek!!! Nikoj, apsolutno nikoj, ne treba da go zasluzhi epitetot chovek. Samoto toa shto postoi go pravi chovek. Dobro e koga site se trudime da bideme podobri lugje, za sebe i drugite, potochno da ja shirime svojata svesnost...no site, SITE sme lugje na ovaa planeta!
|
Кали и јас делумично се сложувам со тебе. Но, се' додека човечката индивидуа самата во себе (in) е поделена (dividuum), неможе да се зборува за вистинска човечка индивидуа (individuum). На таквиот човек му е неопходно исцеление за да постане човек (според БОЖЈИОТ Лик), во правата смисла на зборот.
п.с. Нашето трудење е важно, но не и најважното!
Џо напиша:
Пред да се роди...
-Нека умре!!! |
Дај БОЖЕ набрзо на сите да ни умре индивидуалното (вертикално) и колективното (хоризонтално) животонепријатно его (крст), та да не живееме повеќе ние, туку Совршениот Човек - Христос - да живее во нас! Галатј. 2:20
АМИН
|
Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 01:18
Се извинувам што ве вознемирив, но, колку повознемирувачка и провокативна за луѓето и верниците - во тоа (но и во наше) време - била Христовата поука и изјава, посведочена во Ев. Јован 3:3 ?! Видливо нерамнодушен, во приклучок на оваа изјава и поука, кнезот јудејски - и фаризеј - со име Никодим вели: “Како може човек да се роди, кога е стар? Зар може по вторпат да влезе во утробата на мајка си и да се роди?”
gonzo, дали можеби и овие (погоре болдирани) зборови се за тебе nedostojni i navredlivi?
Ne ne Spirko, za mene samo slikata ne mi bese 'dostojna' za cinot na radjanje...Nemam ja nisto protiv nikakvi knezovi i slicni ...
No da ne off topiciram se odjavuvam od temava...
------------- You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
Постирано од: seka
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 16:25
hmmm... spiros obro prasanje.... MOE mislenje... covekot nikogas ne stanuva covek....
MOE objasnuvanje na ova;
sekoja osoba si ima razlicito gledanje na nekoi raboti, sekoj postapuva na drug nacin na nekoja odredena situacija, site nie go nosite i covekot i "zverot" vo sebe... samo kaj ednite osobi covekot zazema pogolem prostor a "zverot" e vo pozadina, a kaj drugi osobi e obratno.... no sepak postojat luge koi gi smatram kako "luge"... tie se onie osobi koi ne mi mislat zlo, koi me pocituvaat i vo koi imam jas doverba, NO tie se sosema retki
------------- Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 16:38
Со самото раѓање човекот веќе постанал човек. Човек без искуства, знаење, гревови... Од подоцнежните негови постапки, правила, норми зависи дали се уште ќе остане човек.
И спиросе те молам поштеди не од библиски цитати и ред други рабојќе барем на овој подфорум.
-------------
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 19:18
...treba da si imal ...23 para hromozomi i .....
..op...chovek si bil!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 20:59
Незнам што да кажам на темава. Секој кој е зачнат од две човечки суштества и се роди на оваа Планета е Човек и друго неможе да биде, освен ако не се дебатира што човекот го прави човек, ама таква тема веќе има.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 22:48
gonzo напиша:
Ne ne Spirko, za mene samo slikata ne mi bese 'dostojna' za cinot na radjanje... Nemam ja nisto protiv nikakvi knezovi i slicni
No da ne off topiciram se odjavuvam od temava. |
Ти благодарам и уште еднаш те молам да ми извиниш за недостојната слика!
seka напиша:
hmmm... spiros obro prasanje.... MOE mislenje... covekot nikogas ne stanuva covek....
MOE objasnuvanje na ova;
sekoja osoba si ima razlicito gledanje na nekoi raboti, sekoj postapuva na drug nacin na nekoja odredena situacija, site nie go nosite i covekot i "zverot" vo sebe... samo kaj ednite osobi covekot zazema pogolem prostor a "zverot" e vo pozadina, a kaj drugi osobi e obratno.... no sepak postojat luge koi gi smatram kako "luge"... tie se onie osobi koi ne mi mislat zlo, koi me pocituvaat i vo koi imam jas doverba, NO tie se sosema retki |
seka, одсрце ти посакувам тебе (себе и на сите ) *Животот да ти ги умножи тие луѓе што во моментов ти се ретки.
Glenn напиша:
Незнам што да кажам на темава. Секој кој е зачнат од две човечки суштества и се роди на оваа Планета е Човек и друго неможе да биде, освен ако не се дебатира што човекот го прави човек, ама таква тема веќе има. |
Преку тоа што човекот го премолчува е повеќе човек, одколку преку тоа што го кажува!
Простими што со оваа мисла на Алберт Камус - чиј брат бил говорно хендикепиран - ти реплицирам и се правам помалку човек.
Што мислиш ти глен? Дали болката е неопходна за човекот да постане вистински човек, или пак можеби доволна е само Мудроста на Љубовта?
Дух и оган или само Дух?
Anarchy напиша:
Со самото раѓање човекот веќе постанал човек. Човек без искуства, знаење, гревови... Од подоцнежните негови постапки, правила, норми зависи дали се уште ќе остане човек.И спиросе те молам поштеди не од библиски цитати и ред други рабојќе барем на овој подфорум.
|
анархи, според тебе човекот постанува човек со неговото раѓање?
Не многу порано, или покасно?
п.с. Треба ли на Универзалната Мудрост за којашто сведочи и Библијата да и забраниме пристап на овој подфорум, исто како што хитлер тоа го стори со Јудејците?
brza напиша:
...treba da si imal ...23 para hromozomi i .....
..op...chovek si bil! |
Колку пара хромозоми имаат мајмуните?
|
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 22:48
Мислам дека Спирос бара одговор како денешниот ‘материјален‘ човек , се претвара во својот филозофски архетип , т.е. потполно битие кое низ просторот и времето константно е во единствно со универзумот , има своја конкретна смисла , нема его , нема суетни одлики , и то.
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 23:29
spiros напиша:
Колку пара хромозоми имаат мајмуните?
| ...mislev da kazam ,...soodvetni hromozomi de!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 22.Септември.2010 во 04:04
Ako ne se lazham, razlikata megju chovekot i majmunot e samo okolu 2%.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: vanesa
Датум на внесување: 02.Август.2011 во 15:45
Merka za chovekot e Isus!
|
Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 02.Август.2011 во 16:36
Човекот си е човек со самото раѓање - не може да биде друго... само работата е што често заборава на себеси и своите потреби. Има куп интроекти и се губи од видикот пред себеси, но тоа не значи дека не е човек.
|
Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 02.Август.2011 во 18:46
vanesa напиша:
Merka za chovekot e Isus! |
kako model za odnesuvanje,ili kako del od sebe?
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 03.Август.2011 во 08:52
chovek e chovek., i nishto poveke ni pomalku ., samo poveke chovechko odnesuvanje., ke go priblizhi do odgovorot
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 03.Август.2011 во 09:14
Или повеќе сме луѓе доколку го потискаме ѕверот во нас... многумина го потиснуваат глумејќи финоќа, а следниот миг не знаеш кај се наоѓаш затоа што тој ѕвер ги свиткал решетките и излегол надвор од контрола. Не е убаво да го држиме така, во ред е да го пуштаме повремено, така тој ќе биде покроток. Е сега што ми е поентата? Често пати за да бидеме по некаква си дефиниција луѓе си ја губиме својата автентичност. Не знам дали нештата што ги правам ме прават повеќе или помалку човек, но ме прават поблиску до себе - со своите ангели и демони. Никогаш нема да бидам само едно
|
Постирано од: vanesa
Датум на внесување: 03.Август.2011 во 18:00
Joshua_Tree напиша:
vanesa напиша:
Merka za chovekot e Isus! | kako model za odnesuvanje,ili kako del od sebe? |
Nashiot vistinski identitet e Hristos.
|
|