Јеховини сведоци
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22548
Датум на принтање: 02.Декември.2024 во 02:19 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Јеховини сведоци
Постирано од: Tor
Наслов: Јеховини сведоци
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 23:52
Se izvinuvam ako ima ova...
|
Коментари:
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 18.Мај.2010 во 01:29
Па добро не се извинувај само, напиши што е поентата или прашањето.
Јас имам прочитано куп нивни списанија кои ги користат при тнр. домашни библијски студии - „Стражарска Кула„ и популарно-информативните „Разбудете се„, плус 5-6 книги.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 19.Мај.2010 во 00:32
Sekta i nisto povece ...
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 19.Мај.2010 во 01:19
I HRISTIJANSTVO BILO SMETANO ZA SEKTA VO POCETOKOT, PRED NEKOI 20 VEKA...
Dobro e da se orientiraat ovie se poveke na nauka...
Dobro organizirani...
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 19.Мај.2010 во 01:41
Mnogu podobro bi bilo da ne koristime termin "sekta" bidejki toa ima negativna konotacija. Seto toa se veruvanja i religii.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 19.Мај.2010 во 14:37
ima zamena za krvta. vo pravo se jehovinite svedoci vo vrska so toa sto ne primaat infuzija. Za mene toa e eden vid kanibalizam - zemame krv na drug covek vo nasi veni, slicno ako jademe covecko meso, ke vneseme i negova krv a toa se smeta za kanibalizam!
|
Датум на внесување: 19.Мај.2010 во 15:48
Ne bi rekol oti e kanibalizam bidejki kanibalizmot prestavuva jadenje. Krvta se vmtnuva vo teloto kako zamena na onaa izgubenata. Toa povekje bi mozhelo da se sporedi so transpatacija.
Zarem vnesuvanjeto novi organi (transplatiranje) kje go narecheme kanibalizam?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 19.Мај.2010 во 19:36
Tor напиша:
ima zamena za krvta. vo pravo se jehovinite svedoci vo vrska so toa sto ne primaat infuzija. Za mene toa e eden vid kanibalizam - zemame krv na drug covek vo nasi veni, slicno ako jademe covecko meso, ke vneseme i negova krv a toa se smeta za kanibalizam!
| Јеховини сведоци прифаќаат инфузија во смисла на физиолошки раствор и сл., но не прифаќаат трансфузија на крв.
Навистина, примањето крв има штетни страни и не е пожелно да се дава-прима. Но објаснувањето кое јас го имам прифатено во врска со тоа се разликува од оноа на Јеховините сведоци.
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 19.Мај.2010 во 22:56
Majkl напиша:
Навистина, примањето крв има штетни страни и не е пожелно да се дава-прима. |
Можеби има последици и трансфузијата, но, се прашал ли некој, каква штета ќе настане ако крвта не биде примена? Дали знае некој дека има хирушки зафати каде што доаѓа до обилно губење крв, ако операцијата трае долго и е сложена, па пациентот мора да прими крв потоа, за да преживее. За несреќни случаи, каде доаѓа до губење крв, повреди и слично, дури и да не говориме.
-------------
|
Датум на внесување: 19.Мај.2010 во 22:58
Messenger напиша:
Ne bi rekol oti e kanibalizam bidejki kanibalizmot prestavuva jadenje. Krvta se vmtnuva vo teloto kako zamena na onaa izgubenata. Toa povekje bi mozhelo da se sporedi so transpatacija.
Zarem vnesuvanjeto novi organi (transplatiranje) kje go narecheme kanibalizam? |
Прекрасно објаснување.
-------------
|
Датум на внесување: 19.Мај.2010 во 23:28
Македон напиша:
Можеби има последици и трансфузијата, но, се прашал ли некој, каква штета ќе настане ако крвта не биде примена? | Според Јеховини Сведоци поголема штета е да се прими, бидејќи тогаш се става под знак прашалник вечниот живот.
Имено, тие не веруваат дека душата ја надживува смртта. Кога ќе се случи второто Христово доаѓање праведниците ќе воскреснат и ќе имаат живот вечен материјален живот. Гледано од таа перспектива, добивката е поголема.
Ова се нивните објаснувања околу тоа од брошурата „Како може крвта да ти го спаси животот?„:
http://www.watchtower.org/e/hb/index.htm - http://www.watchtower.org/e/hb/index.htm
Јас лично не верувам во телесно воскресение, го спомнав само накратко нивниот став.
Македон напиша:
Дали знае некој дека има хирушки зафати каде што доаѓа до обилно губење крв, ако операцијата трае долго и е сложена, па пациентот мора да прими крв потоа, за да преживее. За несреќни случаи, каде доаѓа до губење крв, повреди и слично, дури и да не говориме. | Крвните клетки умираат најдоцна за 100 дена, потоа настануваат нови. Многу покомплицирано и поопасно е кога се пресадуваат органи(и за телото и за душата) - имавме тема на вероисповед за тоа, но колку што јас знам Јеховините сведоци немаат приговор кон трансплантирањето органи.
|
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 00:12
Presaduvanje organi e neodgovorna rabota: ako jas ne vnimavam na sostojba na moi organi, zosto bi koristel tugi. Pa se razbira da presaduvanje na organi e vid na kanibalizam, zasto pri presaduvanjeto se vrsi transfuzija na krv - krvta na eden covek ja zema drug covek. Koga bi jadele zivo meso od jagne toa bi bilo vnesuvanje na zivotinska DNK vo nasa krv, vo nasi veni...Koga primame transfuzija, primame krv na drug covek vo nasi veni - koe e poloso?
|
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 00:14
Da ne spomnuvame za trgovija so organi za transplantacija i davanje besplatno krv, 'kao gragjanska dolznost'...Diskutabilno: Eden voditel se zalagase za toa, pa nek dade organi prvo toj i negova familija pa nie ke go sledime negoviot primer. 'Evrozzzzum'
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 10:35
Ako na nekoe dete mu e potrebno presaduvanje na nekoj organ,dali toa bilo neodgovorno?ili pri nekoja nesrekja dali i togash spored tebe presaduvanjeto organi e "neodgovorna rabota"?Zarem nemame pravo na izbor?
Imame mozhnosti da go prodolzhime rokot na traenje na nasheto telo i vo toa ne gledam nikakov grev,se razbira ako pri toa ne mu nashtetime na drugiot.
|
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 22:13
VO VRSKA SO TRANSPLANTACIJA - JEHOVINI SVEDOCI TVRDAT DA POSTOI ZAMENA ZA KRV!
|
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 22:14
Buda ne bil nit budista, nit hristijanin a uste pomalku jehovin svedok - ne bil vernik voopsto!
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 22:53
Tor напиша:
VO VRSKA SO TRANSPLANTACIJA - JEHOVINI SVEDOCI TVRDAT DA POSTOI ZAMENA ZA KRV! |
Jehovinite Svedoci ne primaat transfuzija na krv i imaat najdeno zamena za krv koja ja koristat namesto transfuzijata , dodeka tie nemaat prigovor protiv transplantacija na organi.
|
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 23:08
Gi poddrzuvam vo vrska so zamena za krv!
|
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 23:22
Tor напиша:
|
Gi poznavam Jehovinite svedoci i gi poddrzuvam za mnogu raboti.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 21.Мај.2010 во 13:07
Tor напиша:
|
Каква е таа замена за крв? Зарем постојат вештачки еритроцити, тромбоцити и леукоцити?
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 21.Мај.2010 во 13:18
Мене пак однесувањето на Јеховините сведоци ми е крајно нападно и безобразно.
Одењето по куќи дотерани во костуми,со актовки во рацете и делење книвчиња од типот Разбуди се и Стражарска кула во кои книвчиња сите се среќни и насмеани и убедување на посебно сиромашните граѓани е дегутантна работа.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 21.Мај.2010 во 13:25
EvAngelos напиша:
Tor напиша:
| Каква е таа замена за крв? Зарем постојат вештачки еритроцити, тромбоцити и леукоцити? | Ако не се работи за вонредна ситуација, пациентот самиот себе си може да си даде крв. Тоа се случува некој ден пред операцијата. И медицински гледано, тоа е подобро.
А за вештачка замена досега не сум слушнал. При операции одредени операции(на срце на пр.) температурата на телото вечтачки се намалува, при што губитоците на крв се минимални.
Имам пријател кој работи во здравствена установа каде често се случуваат операции, имале веќе случаеви со пациенти Јеховини сведоци(но мислам и други?) кои навремено информирале дека не сакаат да примат крв, и тогаш се потпишува документ дека пациентот доброволно се откажува од трансфузијата(во случај да биде потребна) и тогаш нема да му се даде.
|
Датум на внесување: 21.Мај.2010 во 13:42
Пациентот може сам себе да се даде крв ако има доволно крв. Но обично пациентите примаат крв затоа што им недостасува крв пр. Леукемија, хемотерапии и сл. Верувам повеќето знаете дека јас до лани примав хемотерапии. Мене неколку пати ми го спасија животот со давање на крв. Ако не примев крв, крвта ќе ми се претвореше во вода и ќе си заминев кај Господ. Но ете, заради скромната жртва на некои крводарители јас преживеав и сега можам уште да чекорам по Земјава и да му служам на Господ.
Сметам дека забраната за консумирање крв во Библијата е од други причини, најверојатно идолатриски.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 00:57
EvAngelos напиша:
Tor напиша:
|
Каква е таа замена за крв? Зарем постојат вештачки еритроцити, тромбоцити и леукоцити?
|
Spored moite informacii, imaat nekoja tecnost koja ja primaat namesto krv i koja ima pomalku komplikacii od primanjeto na obicna krv a dobro ja izvrsuva svojata namena. Za zal, nemam mnogu informacii, samo znam deka e tocno.
Na toj pronajdok rabotea grupa naucnici od SAD i Velika Britanija specijalno za Jehovinite svedoci, zatoa i smrtnosta kaj niv sega e znatno namalena pri neprimanjeto na transfuzija na krv , za razlika od porano.
Toa e izmisleno pred 2-3 godini,ne znam od sto se sostoi taa tecnost.
|
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 16:58
Сега засега сум скептик дека измислиле синтетички еритроцити, леукоцити и тромбоцити. Ако ова беше вистина, вестите и весниците ќе бомбардираа со овие информации. Сепак би станувало збор за синтетички добиен живот, бидејќи тие крвни клетки се живи. Но веројатно станува збор за нешто сосема друго, за некоја плазма која помага само при операциите, но не и при леукемија и хемотерапии и слични болести и процеси при кои неповратно се губи крв или пак се спречува создавање на крвни клетки. Ако најдеш линк, те молам пиши го. позз
|
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 17:20
Chitav za taa sintetska krv ushte pred 30 godini, no ne znam do kade e stignato so nea.
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 16:33
EvAngelos напиша:
Сега засега сум скептик дека измислиле синтетички еритроцити, леукоцити и тромбоцити. Ако ова беше вистина, вестите и весниците ќе бомбардираа со овие информации. Сепак би станувало збор за синтетички добиен живот, бидејќи тие крвни клетки се живи. Но веројатно станува збор за нешто сосема друго, за некоја плазма која помага само при операциите, но не и при леукемија и хемотерапии и слични болести и процеси при кои неповратно се губи крв или пак се спречува создавање на крвни клетки. Ако најдеш линк, те молам пиши го. позз
|
Ne, ne se raboti za izmisleni sinteticki eritrociti, leukociti ili trombociti.
Mislam deka se raboti za tecnost koja pomaga pri operaciite i sluzi kako zamena za transfuzija na krv i koja e mnogu efikasna, so pomalku nesakani dejstva otkolku primanjeto na krv , a pacientite pobrgu zakrepnuvaat . Ne znam nitu kakov e sostavot na taa tecnost...
Za zal, nemam mnogu informacii , sigurno ima povekje informacii na nivnata web strana watchtower.org povekje za toa. Pozdrav!
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 16:40
Majkl напиша:
А за вештачка замена досега не сум слушнал. При операции одредени операции(на срце на пр.) температурата на телото вечтачки се намалува, при што губитоците на крв се минимални.
|
Да, можно е да дојде до вештачка хипотермија, но не при сите операции. Некогаш, во текот на самата операција, лекарот осознава дека, на пример, болните клетки се повеќе отколку што мислеле, па треба да трае подолго самата операција, дека болеста се развила повеќе, дека зафатот треба да е подлабок, операцијата да се продолжи 4-5 часа и слично. При такви ситуации, доаѓа, не дај Боже, до губење многу крв.
Како што кажа Evangelos, ако не беа некои добри луѓе, крводарители, некои луѓе немаше да бидат денес меѓу живите.
Тоа што го говорат Јеховините сведоци за некаква замена, ако е вистина, секогаш и секаде ќе се употребуваше, во сите болници во светот, особено во врвните болници во САД и другите високоразвиени земји.
-------------
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 16:44
Tor напиша:
Pa se razbira da presaduvanje na organi e vid na kanibalizam, zasto pri presaduvanjeto se vrsi transfuzija na krv - krvta na eden covek ja zema drug covek. |
Гледано од тој аспект, ако некому му стават вештачки колк, значи дека тој човек јаде вештачки колкови.
Да не говориме дека некој може да си помисли и дека луѓето јадат и злато и други метали, поради тоа што му ставиле златен заб или пак некој метал во нозете, рацете или слично.
-------------
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 16:50
Македон напиша:
Тоа што го говорат Јеховините сведоци за некаква замена, ако е
вистина, секогаш и секаде ќе се употребуваше, во сите болници во светот,
особено во врвните болници во САД и другите високоразвиени земји.
|
Toa e izmisleno pred 2-3 godini otprilika , ako e efikasna kako sto velat tie,sigurno ke pocne da se upotrebuva vo idnina i od drugi pacienti , ne samo od Jehovinite svedoci.
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 16:56
Povekje http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_substitutes - informacija za sintetskite zameni na krv.
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 16:56
KINGDAVID напиша:
Македон напиша:
Тоа што го говорат Јеховините сведоци за некаква замена, ако е
вистина, секогаш и секаде ќе се употребуваше, во сите болници во светот,
особено во врвните болници во САД и другите високоразвиени земји.
| Toa e izmisleno pred 2-3 godini otprilika , ako e efikasna kako sto velat tie,sigurno ke pocne da se upotrebuva vo idnina i od drugi pacienti , ne samo od Jehovinite svedoci. |
KINGDAVID, како што кажа Messeneger, aко тоа навистина е толку ефикасно, тогаш ќе го имаше насекаде, особено ќе се расчуеше за тоа во побогатите земји, каде што има болници кои располагаат со најсовремени медицински апарати. И секако ќе можевме да прочитаме насекаде за ефикасноста на тоа нешто, па и од авторитетите во рамките на медицинската наука. Секако, ниту еден доктор нема да ги лечи своите пациенти со било што, туку секогаш ќе се труди тоа да е нешто ефикасно.
-------------
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 17:05
Makedon, povekjeto pacienti primaat transfuzija na krv i nemaat problem so toa, zatoa bolnicite ne se opremeni so ovaa zamena na krv, a rezervi na donirana krv ima mnogu .
I da ne zaboravime deka ova e nov pronajdok. Navistina bi bilo dobro za covestvoto da se najde celosna zamena za krv.
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 17:08
KINGDAVID напиша:
Makedon, povekjeto pacienti primaat transfuzija na krv i nemaat problem so toa, zatoa bolnicite ne se opremeni so ovaa zamena na krv, a rezervi na donirana krv ima mnogu .I da ne zaboravime deka ova e nov pronajdok. Navistina bi bilo dobro za covestvoto da se najde celosna zamena za krv. |
Прочитај го она кое го постираше Messenger, ќе ти стане јасно и зошто не се употребува секаде. Секој пациент сака да се лекува со нешто сигурно, не со нешто кое може, но и не мора да ти помогне. А и секој лекар нормално, истото го посакува.
-------------
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 17:16
Македон напиша:
KINGDAVID напиша:
Makedon, povekjeto pacienti primaat transfuzija na krv i nemaat problem so toa, zatoa bolnicite ne se opremeni so ovaa zamena na krv, a rezervi na donirana krv ima mnogu .I da ne zaboravime deka ova e nov pronajdok. Navistina bi bilo dobro za covestvoto da se najde celosna zamena za krv. |
Прочитај го она кое го постираше Messenger, ќе ти стане јасно и зошто не се употребува секаде. Секој пациент сака да се лекува со нешто сигурно, не со нешто кое може, но и не мора да ти помогне. А и секој лекар нормално, истото го посакува. |
Potpolno se soglasuvam so tebe. No i primanjeto na transfuzija na krv nosi nesakani posledici.
Nisto ne e sigurno na ovoj svet, osven smrtta i danocite, kako sto rekol Bendzamin Frenklin .
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 18:04
Rabotata e shto sintetskata krv ne e kompletna zamena za chovekovata krv.
Patem, krvta ima relativno kus vek na opstojuvanje i taa kompletno se zamenuva so nova krv od pacientot vo period koj e dovolno golem za da dade vreme za negova rehabilitacija. Spored toa, jas gledam mnogu pogolema korist od transfuzijata otkolku nekakov nejzin zijan.
|
Постирано од: Rita.MD
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 18:09
Tor напиша:
Presaduvanje organi e neodgovorna rabota: ako jas ne vnimavam na sostojba na moi organi, zosto bi koristel tugi. Pa se razbira da presaduvanje na organi e vid na kanibalizam, zasto pri presaduvanjeto se vrsi transfuzija na krv - krvta na eden covek ja zema drug covek. Koga bi jadele zivo meso od jagne toa bi bilo vnesuvanje na zivotinska DNK vo nasa krv, vo nasi veni...Koga primame transfuzija, primame krv na drug covek vo nasi veni - koe e poloso? |
Неодговорна работа? Трансплантацијата на органи е едно од револуционерните откритија во медицината кое има спасено милиони животи.
Ако не внимаваш на состојбата? Најчесто откажувањето на некој орган не е резултат на невнимание, туку од сосема други причини. Некогаш е вродено, некогаш е стекнато (поради генетски предизпозиции на пример).
Па ти со вени го јадеш јагнешкото месо? (тука не станува збор за ова) Ниту пак примаш животинска крв преку трансфузија.
Јеховините сведоци мислат дека во крвта е животот и затоа не сакаат ниту да даваат, а ниту да примаат. Сепак Исус рече:
Јован: 15:13 Никој нема поголема љубов од оваа: да го положи сопствениот живот за своите пријатели.
А ако некој не сака да донира ниту 200мл крв за да спаси живот, ондак треба навистина да си ги преиспита своите морални принципи.
А за тоа дека науката има создадено вештачки крвни клетки, чисто сумњам. Животот произлегува само од живот. (законот за биогенеза, Луј Пастер) Една клетка може да се создаде само од друга по пат на митотична или мејотична делба. Научнициве не успеаа да направат живо семе од пченица, а камоли еритроцит.
поздрав
------------- A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 18:46
Имавме тема за http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18653 - Трансплантација на органи . Јас сум од духовни, етички и медицински причини против трансплантација на органи. Во јавноста владее голема медицинско-правна неинформираност околу тоа што значи да се вадат органи од мртов човек(кој всушност и не е навистина мртов, бидејќи од мртовец органите се неупотребливи, макар бил и тазе мртов). Јеховини сведоци не се против трансплантација. Тие само не примаат и не донираат крв.
Едно прашање во сосема друга насока: дали и што сте прочитале од литературата на Јеховини сведоци? Како ви се допаднале? Коментар, пофалба или критика?
|
Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 23.Мај.2010 во 19:57
Јеховини сведоци се организирани одлично.Во Америка колку што знам имаат во форма на фабрика производствени погони и штампање на пропаганден материјал.На времето - кога читав, имаа преку милион верници, денес секако многу повеќе, во над 140 држави.Располагаат со доста материјални средства, па и поради тоа пропагандата е мошне јака и агресивна.И тука ги има, еден мој комшија е а незнае да го разјасни нивното учење т.е. разликата со православието.
------------- СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 22:03
marsovec напиша:
Јеховини сведоци се организирани одлично.Во Америка колку што знам имаат во форма на фабрика производствени погони и штампање на пропаганден материјал. |
Они се најдобро организирана печатница у светот.И како такви се регистирани во некои земји.
marsovec напиша:
Располагаат со доста материјални средства, па и поради тоа пропагандата е мошне јака и агресивна. |
Инаку тоа може многу лесно да се објасни а тоа е што нивните пионери(оние што висат по улици)е дека претходно мора ДА ГИ КУПАТ ТИЕ ИСТИ БРОШУРИ.Така да главната ценатрала во Њујорк ја боле уво дали нивните брошури се трошат или не ,вашно се платени ОДНАПРЕД,и тоа од нивните членови
marsovec напиша:
На времето - кога читав, имаа преку милион верници, денес секако многу повеќе, во над 140 држави. |
Активни се навистина во многу земји но бројката на верници варира во зависнот од изворот.Само што има една мала фрка.Они веруваат дека во царството небесно ќе има само 144.000 души.А они моментално се милион(еве нека има и милион од мене)
Шо праиме со вишокот?!
Така следниот пат кога ќе видиш како некој ти нуди нивна брошура ,може само да ти падне жал што истиот претходно ја платил а башка и нема НИКАКВА гарнација дека ќе се спаси беа разлика колку висел по улици со брошурите.
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 22:06
TRANSFUZIJA NA KRV:
Me zanima ova - dali nekoj znae kako moze da se cuva krvta doma? Bi bilo fino sekoj clen od semejstvo da ima rezervi krv za itni slucai...Zosto da davame ili zemame krv, najdobro e da se skladira i cuva doma, po nekolku litri...Koj saka da kuoi, nek poveli. Zdrastvovo ne ni dava lekovi za nasite bolni, nie zosto bi davale krv bespaltno!!!
|
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 23:42
Bidejki gi poznavam Jehovinite svedoci, moram da ispravam nekoi pogresni informacii kazani pogore.
Kako prvo, Jehovinite svedoci ne ja kupuvaat svojata literatura, tuku davaat dobrovolni prilozi, koj kolku saka i miluva, vo kutiite za dobrovolni prilozi vo nivnite mesta za obozavanje vo edna kutija za pecatenje na literaturata i vo druga kutija za potrebite na lokalnoto sobranie. Nema prinuda, sekoj dava onolku kolku sto saka. Onie sto se siromasni ne ostavaat nisto.
Kako vtoro, pred sebe go imam Godisnikot na Jehovinite svedoci za 2010 godina, i vo nego ima izvestaj i statistika za 2009 godina.
Znaci, krsteni Jehovini svedoci do krajot na 2009 godina ima nad 7 milioni( potocno 7 313 173) a lugje sto se simpatizeri i odat na nivnite sostanoci se nad 18 milioni lugje. ( !)
Na Spomen -svecenosta na Hristovata smrt 2009 god. imalo 18 168 323 prisutni .
A ona za 144 000 lugje spored nivnoto ucenje se onie sto se izbrani od BOG da caruvaat so ISUS nad
Rajskata Zemja, dodeka na Zemjata posle Armagedon ke ima milioni
spaseni.
Tocno e deka se mnogu dobro organizirani i aktivni i skoro vo site zemji vo svetot belezat golem porast.
Kako lugje im se vosh*tuvam na nivnata vera i cesnost, gi cenam kako lugje od integritet, i mozam da kazam deka toa se navistina lugje za pofalba i za primer .
|
Датум на внесување: 25.Мај.2010 во 00:15
ahmar1 напиша:
Инаку тоа може многу лесно да се објасни а тоа е што нивните пионери(оние што висат по улици)е дека претходно мора ДА ГИ КУПАТ ТИЕ ИСТИ БРОШУРИ.Така да главната ценатрала во Њујорк ја боле уво дали нивните брошури се трошат или не ,вашно се платени ОДНАПРЕД,и тоа од нивните членови
|
Не знам дали треба да се купат, ама нивните списанија можеби се еден од критериумите за спасение.
Порано, кога дојдоа на врата со списанија, брошури и слично, дојдоа, не кажаа кои се, а на мојата, сега покојна баба и дадоа списание, а не и кажаа што е, туку само и го дадоа, а таа стара жена, не догледуваше добро, па мајка ми кога виде што е работата, им го врати списанието веднаш. За ова и раскажав на една моја колешка, која е припадник на Јеховините сведоци, а таа веднаш ми одговори: "eх, ако баба ти го земеше списанието, можеби ќе беше спасена".
Искрено, не знаев што да кажам, додуша знаев, ама си го задржав мислењето за себе.
-------------
|
Постирано од: Maran Ata
Датум на внесување: 25.Мај.2010 во 05:14
Денеска гледав нешто за Јеховините сведоци и „случајно“ налетав на неколку http://jehovahswitnessrevealed.com/category/jehovahs-witness-in-the-news -
------------- + Љубовта покрива многу гревови +
|
Датум на внесување: 25.Мај.2010 во 05:17
п.с. а најинтересни се со тоа http://jehovahswitnessrevealed.com/category/watchtower-library -
|
Датум на внесување: 25.Мај.2010 во 22:48
Ova se poznati napadi protiv Jehovinite svedoci i toa obicno go pravat onie clenovi koi se ekskomunicirani od nivnata zaednica tokmu poradi grevovi osudeni vo Biblijata. Tie izdavaat specijalni sajtovi vo koi beskrupolozno iznesuvaat nevistini i gi napagjaat i ismevaat svoite dovcerasni brakja i sestri.
Kaj Jehovinite svedoci e dobro sto imaat disciplina vo svoite redovi i ako nekoj clen pravi raboti sprotivno na Biblijata, na pr. laze, krade, pravi preljuba, se pijanci, ne si stoi na zborot i nanesuva sram na Bozjeto ime biduva opomenat a ako e seriozno odma i ekskomuniciran ako ne se pokae i prodolzi so nebibliskite postapki.
A ova za prorostvata i za t.n. promasuvanja, togas Jehovinite svedoci imale drugo ime( Bibliski Studenti) i druga doktrina, posle 1931 godina tie go usvojuvaat imeto Jehovini svedoci. Od togas navamu nema promeni vo nivnite ucenja , nema datumi za krajot i nema kompromisi so bibliskite ucenja.
Carls Tejz Rasel navistina pravel greski so odreduvanje na datumite za krajot na svetot taka da Jehovinite svedoci denes ne gi citaat negovite knigi i priznavaat deka imal greski vo ucenjata. No, nekolku osnovni raboti vo doktrinite ostanale od nego , kako i imeto na spisanieto Watchtower( Strazarska Kula) i zatoa tie go priznavaat za prv pretsedatel na nivnata verska zaednica.
Lazni napadi i kleveti za Svedocite ima kolku sakas, no najdobro e da se odi na samiot izvor da se vidat kakvi lugje se tie i sto poucuvaat.
Ima edna pogovorka: "Izbeganata kalugjerka go ozboruva svojot manastir."
Taka da ne mu veruvajte mnogu na nekoj koj e izgonet od NEKOJA verska zaednica(od bilo koja) na se sto zboruva i pisuva za poranesnata zaednica.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2010 во 23:04
Imam neshto zabelezhano za site vernici od site religii...
Skoro bez iskluchok, koga se raboti za nekoja druga religija osven nivnata, tie SEKOGASH baraat nekakvi pisanija koi se protiv nea i NIKOGASH ne posvetuvaat del od svojot zhivot da se zapoznaat so istata od prva raka, izuchuvajki gi nejzinite doktrini od izvorot.
A toa e zatoa shto mnogu e poslatko da se ispluka drugiot otkolku da se stavi sebe si eventulano pod prashanje. Oti SEKOGASH sekoj vernik ja odbiral VISTINSKATA religija i site drugi vernici se vo zabluda, dodeka drugite veri i religii se gjavolska rabota. I taka, sekoj koj odnapred odredil koja e "vistinata", povekje nema potreba da ja bara, tuku samo gradi nekakvi konekcii, sokaci i patashta megju sebe i odrednicata, svesno reshavajki deka kje gi odminuva site drugi patokazi.
Potochno, deka kje gi krshi site drugi patokazi.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2010 во 23:13
Messenger напиша:
Imam neshto zabelezhano za site vernici od site religii...
Skoro bez iskluchok, koga se raboti za nekoja druga religija osven nivnata, tie SEKOGASH baraat nekakvi pisanija koi se protiv nea i NIKOGASH ne posvetuvaat del od svojot zhivot da se zapoznaat so istata od prva raka, izuchuvajki gi nejzinite doktrini od izvorot.
A toa e zatoa shto mnogu e poslatko da se ispluka drugiot otkolku da se stavi sebe si eventulano pod prashanje. Oti SEKOGASH sekoj vernik ja odbiral VISTINSKATA religija i site drugi vernici se vo zabluda, dodeka drugite veri i religii se gjavolska rabota. I taka, sekoj koj odnapred odredil koja e "vistinata", povekje nema potreba da ja bara, tuku samo gradi nekakvi konekcii, sokaci i patashta megju sebe i odrednicata, svesno reshavajki deka kje gi odminuva site drugi patokazi.
Potochno, deka kje gi krshi site drugi patokazi. |
Potpolno si vo pravo brate messi za ova sto go kaza
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 01:38
KINGDAVID напиша:
Carls Tejz Rasel navistina pravel greski so odreduvanje na datumite za krajot na svetot taka da Jehovinite svedoci denes ne gi citaat negovite knigi i priznavaat deka imal greski vo ucenjata. No, nekolku osnovni raboti vo doktrinite ostanale od nego , kako i imeto na spisanieto Watchtower( Strazarska Kula) i zatoa tie go priznavaat za prv pretsedatel na nivnata verska zaednica.
|
Дали, согласно теологијата на сведоците, Чарлс Расел бил небесно помазан верник?
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 02:16
Јас колку сум запознаена мислам дека ни родендените не си ги слават Јеховините сведоци а како сум имала безброј прилики да дружам со некои од нив(лични пријатели) ни малку не ми се допаѓа нивниот начин на презентирање на нивните верувања и учења. Досега не сум забележала ниедна верска заедница од Христијанските толку многу да се служи со пропаганден печатен материјал(делење Стражарска кула и останати брошурчиња) и така нападно да замара во денешно време. Сметам дека воопшто не се суптилни и дека се крајно досадни а верувам и дека со такви убедувања како за трансфузијата на крв и сл. човек само си прави лична штета. Ама секој одбира како ќе живее и при какви норми ќе се придржува на овој земен живот.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 02:28
KINGDAVID напиша:
Kaj Jehovinite svedoci e dobro sto imaat disciplina vo svoite redovi i ako nekoj clen pravi raboti sprotivno na Biblijata, na pr. laze, krade, pravi preljuba, se pijanci, ne si stoi na zborot i nanesuva sram na Bozjeto ime biduva opomenat ... |
Секоја чест за овие морални принципи, но сепак тие не се мерило колку Јеховините сведоци се исправни во нивната теологија и дали тие воопшто можат да се наречат „црква“. Овие морални принципи важат за сите христијански деноминации и верувам дека и „изворните“ т.е. баптистите, и методистите, и евангелистите итн. ги применуваат.
KINGDAVID напиша:
A ova za prorostvata i za t.n. promasuvanja, togas Jehovinite svedoci imale drugo ime( Bibliski Studenti) i druga doktrina, posle 1931 godina tie go usvojuvaat imeto Jehovini svedoci. Od togas navamu nema promeni vo nivnite ucenja , nema datumi za krajot i nema kompromisi so bibliskite ucenja. |
Значи, уште еден доказ дека Јеховините сведоци немаат врска со црква, а особено не со Христовата Црква. Прво биле Библиски студенти, па верувале во едно нешто, а потоа станале Јеховини Сведоци, па почнале да веруваат во нешто друго, и сега нема компромиси со библиските учења (???). Кои библиски учења, кога тие немаат Библија? Или за Библија се смета и онаа нивната искривена верзија на Светото Писмо каде менуваат се’ живо и диво само за да докажат дека Христос не е Бог, туку обичен пратеник Божји?
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 02:29
Messenger напиша:
Skoro bez iskluchok, koga se raboti za nekoja druga religija osven nivnata, tie SEKOGASH baraat nekakvi pisanija koi se protiv nea i NIKOGASH ne posvetuvaat del od svojot zhivot da se zapoznaat so istata od prva raka, izuchuvajki gi nejzinite doktrini od izvorot. |
А што се случува ако токму тој исклучок посветил доволно внимание и дел од својот живот (години) за да се запознае со доктрините на религијата којашто ја оспорува?
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 14:11
EvAngelos напиша:
KINGDAVID напиша:
|
Дали, согласно теологијата на сведоците, Чарлс Расел бил небесно помазан верник?
|
Da. Steta sto nema ovde na forumov nekoj Jehovin svedok za da diskutirame so nego za ovie raboti.
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 14:25
http://watchtower.org - watchtower.org
Eve ja oficijalnata stranica na Jehovinite svedoci.
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 20:51
Ја посетив нивнaта официална страна поточно македонската верзија.(од вкупно 399 јазици!!) и во делот каде го образлагаат своето учење. Tаму има неколку работи за кои несакам да правам муабет!!
како на пример:
"Христос бил првото Божје творештво" (Аријанизам?!)
"Христос бил подигнат од мртвите како бесмртна духовна личност" (без тело?!)
"Злобните ќе бидат уништени за вечно"(уништени?!)
"При смртта човечката душа престанува да постои"(но комент!!)
"Само едно мало стадо од 144.000 оди на небото и владее со Христос"( весела математика!).
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 02:44
И јас порано ја имам разгледувано нивната веб страна, а години наназад се занимавав со нивната „теологија“. За ова на кое се осврнуваш, може да се видат и некои поопширни објаснувања на веб страната:
ahmar1 напиша:
Ја посетив нивнaта официална страна поточно македонската верзија.(од вкупно 399 јазици!!) и во делот каде го образлагаат своето учење. Tаму има неколку работи за кои несакам да правам муабет!!
како на пример:
"Христос бил првото Божје творештво" (Аријанизам?!) |
Пред да дојде на Земјата, Исус живеел на небото како духовна личност. Тој бил првото творештво на Бог, и затоа е наречен „првороден“ Божји Син (Колосјаните 1:15; Откровение 3:14). Исус е единствениот Син кого Бог го создал самиот. Јехова го употребил претчовечкиот Исус како негов „главен работник“ (НС) во создавањето на сите други работи на небото и на Земјата (Изреки 8:22—31; Колосјаните 1:16, 17). Бог исто така го користел како Свој главен говорник. Затоа Исус е наречен „Словото“ (Јован 1:1—3; Откровение 19:13).
ahmar1 напиша:
"Христос бил подигнат од мртвите како бесмртна духовна личност" (без тело?!) |
Исус умрел и Бог го воскреснал како духовно суштество, и тој се вратил на небото (1. Петрово 3:18). Оттогаш, во меѓувреме Бог го направил Цар. Исус наскоро ќе го отстрани сето зло и страдање од Земјава (Псалм 36:9—11; Изреки 2:21, 22).
ahmar1 напиша:
"Злобните ќе бидат уништени за вечно"(уништени?!) |
„Козите“ се тие кои ќе го отфрлат Божјето Царство (Матеј 25:31—34, 46). Во блиска иднина, Исус ќе ги уништи сите оние кои се слични на кози (2. Солунјаните 1:6—9).
ahmar1 напиша:
"При смртта човечката душа престанува да постои"(но комент!!) |
Бог вели дека душата, односно животот, е во крвта.Кога човекот умира, едноставно престанува да постои. Во Проповедник 9:5 пишува: „Мртвите не се свесни за ништо“. Значи, тие повеќе не можат да слушаат, да гледаат, да зборуваат ниту да размислуваат за ништо. Затоа не можат ниту да им наштетат ниту да им помогнат на живите (Псалм 146:3, 4).
ahmar1 напиша:
"Само едно мало стадо од 144.000 оди на небото и владее со Христос"( весела математика!).
|
Јехова избрал исто така некои верни мажи и жени од Земјата за да одат на небото. Тие ќе владеат со Исус како цареви, судии и свештеници над човештвото (Лука 22:28—30; Откровение 5:9, 10). Овие совладетели во неговото Царство Исус ги нарекол „мало стадо“. Тие бројат 144.000 (Лука 12:32; Откровение 14:1—3).
----------------------------------------
Туку, мене ме заинтересира оваа нивна изјава:
„...не смееме на кој и да било начин да примаме во нашето тело крв од други луѓе, па дури ни сопствена крв која била складирана (Дела 21:25).“
|
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 18:22
Seto ova sto go napisa Maranata gore e vo red, toa e del od nivnoto ucenje i e izvadeno od nivniot web sajt.
Inaku velis :
Туку, мене ме заинтересира оваа нивна изјава:
„...не смееме на кој и да било начин да примаме во нашето тело крв
од други луѓе, па дури ни сопствена крв која била
складирана (Дела 21:25).“
Ako e toa od nivnata web strana togas i taa izjava mora da e tocna.
Sega , dali nie se slozuvame so nivnoto ucenje ili ne, toa e nase mislenje.
|
Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 02:21
KINGDAVID напиша:
Inaku velis :Туку, мене ме заинтересира оваа нивна изјава:
складирана (Дела 21:25).“Ako e toa od nivnata web strana togas i taa izjava mora da e tocna.Sega , dali nie se slozuvame so nivnoto ucenje ili ne, toa e nase mislenje. |
Во која смисла е твојов коментар? Сакаш да кажеш дека нивното учење е христијанско или?
|
Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 15:55
Maran Ata напиша:
KINGDAVID напиша:
Inaku velis :Туку, мене ме заинтересира оваа нивна изјава:
складирана (Дела 21:25).“Ako e toa od nivnata web strana togas i taa izjava mora da e tocna.Sega , dali nie se slozuvame so nivnoto ucenje ili ne, toa e nase mislenje. |
Во која смисла е твојов коментар? Сакаш да кажеш дека нивното учење е христијанско или? |
Sakav da kazam deka sosema korektno i tocno si gi prenela informaciite od samiot izvor za nivnoto ucenje.
A dali jas i ti se slozuvame so niv, toa e nasa rabota , isto kako sto e nivno pravo i tie da ne se slozuvaat so nas.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 08:32
Jehovini svedoci - ne mi e jasno na kogo i na sto svedocat tie i kako ne im sram rano nasabjale ili vo pravo pladne da tropaat po vrati ????
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: terranova
Датум на внесување: 08.Август.2010 во 01:01
Еве нешто што можеби ке ти помогне.
Прочитај :Езекиел 33:8,9 8 Ако му речам на безбожникот: ‘Безбожнику, ќе умреш!’ - а ти не проговориш и не го опоменеш безбожникот за да се врати од својот лош пат, безбожникот ќе умре заради својот грев, ама неговата крв ќе ја барам од твојата рака.
9 Но ако го опоменеш безбожникот за да се врати од својот лош пат, а тој не се врати од својот пат: тој ќе умре заради својот грев, а ти ќе го спасиш својот живот.
Матеј28:19 19 Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги
Дела 1:8 8 Туку ќе примите сила кога Светиот Дух ќе слезе на вас и ќе Ми бидете сведоци како во Ерусалим, така и во цела Јудеја, и во Самарија, и сè до крајот на земјата.”
И секако Матеј24:14 14 И ова Евангелие за Царството ќе биде проповедано по целиот свет, за сведоштво на сите народи, и тогаш ќе дојде свршетокот.”
|
Датум на внесување: 08.Август.2010 во 01:19
Majkl напиша:
Во јавноста владее голема медицинско-правна неинформираност околу тоа што значи да се вадат органи од мртов човек(кој всушност и не е навистина мртов, бидејќи од мртовец органите се неупотребливи, макар бил и тазе мртов).
|
За ова си сосема во право. Секој кој сака повеќе да дознае за овој проблем, нека го прочита http://www.pravo.org.mk/documentDetail.php?id=475 - Законот за условите за земање, разменување, пренесување и пресадување делови од човековото тело заради лекување* .
*за да се преземе текстот на законот, потребна е регистрација
-------------
|
Датум на внесување: 08.Август.2010 во 04:49
Povekje za transplatacii imame diskutirano http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18653 - tuka .
|
Постирано од: Andrejrulz
Датум на внесување: 26.Октомври.2010 во 21:41
e vaka sea :) jehovinite svedoci ne placaat za da ja zemat taa literatura .. tie so pomosh na dobrovolni prilozi niz celiot svet ja shtampaat taa literatura i ja raznesuvaat niz celiot svet .. preku 300 i nesho zemji .. i ustvari niv im je gajle dali vie ce ja zemete ili ne zasho vie gubite so toa :S
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2010 во 20:36
Andrejrulz напиша:
e vaka sea :) jehovinite svedoci ne placaat za da ja zemat taa literatura .. tie so pomosh na dobrovolni prilozi niz celiot svet ja shtampaat taa literatura i ja raznesuvaat niz celiot svet .. preku 300 i nesho zemji .. i ustvari niv im je gajle dali vie ce ja zemete ili ne zasho vie gubite so toa :S |
Moжеш ли да ни објасниш што губиме ние со тоа?
При еден разговор со еден Јеховин сведок на истава тема, добив одговор дека со тоа што се изгубило со неземањето списанија било спасението, иако не добив детален одговор како тоа со неземање списание се губи списанието.
Дали можеш ти да објасниш?
-------------
|
Постирано од: Andrejrulz
Датум на внесување: 04.Ноември.2010 во 00:26
брат ако нема ти шо да изгубиш , они па ич нишо не губа ... не се секирај ако не земеш ти ќе земе некој друг .. кој ќе видиш ...
|
Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 04.Ноември.2010 во 00:28
Andrejrulz напиша:
i ustvari niv im je gajle dali vie ce ja zemete ili ne zasho vie gubite so toa :S |
Штета голема ..
------------- Брсјачка нација !
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2010 во 00:36
Andrejrulz напиша:
брат ако нема ти шо да изгубиш , они па ич нишо не губа ... не се секирај ако не земеш ти ќе земе некој друг .. кој ќе видиш ... |
Јас прашав што губи тој што не зема, а не дали ќе земе некој друг или трет. Ама не добив одговор очигледно.
-------------
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2011 во 23:12
http://www.youtube.com/watch?v=swkSBX37tTQ&feature=related - Megjunarodna konvencija na Jehovinite svedoci 2009
Moram da kazam deka e prekrasno da se vidi edno takvo megjunarodno bratstvo! Sekoja cest!
------------- SOLI DEO GLORIA
|
Постирано од: gospel
Датум на внесување: 20.Јануари.2011 во 23:20
Templarius напиша:
Jehovini svedoci - ne mi e jasno na kogo i na sto svedocat tie i kako ne im sram rano nasabjale ili vo pravo pladne da tropaat po vrati ???? |
Точно така!! И јас така размислувам. Еве што мене ми се случува: Пред секоја поголема „Слава“ ми ѕвонат на ѕвонче и по default, штом некој ѕвони треба да му отвориш. Отворам врата и .......„дали ќе крштевате вода за Петковден, Дуовден, Ѓурѓовден (во зависност од славата која следи) за да запишеме дали попот да помине да ви крсти вода.
Јас им одговарам дека ние сме Христијани и не крштаваме вода, туку луѓето ги крштеваме во вода.
А иронијата да биде поголема, кога попот доаѓа да крштева вода во мојава зграда, обавезно ѕвони и никако да ме прескокни (најверојатно бидејќи вратата од станот е нова, а останатите се постари, па си вели има пари овде).
Се чудам како еднаш не ме научија, и не ме оставија на мира?
И не само мене и на мојата фамилија, туку и на уште неколку други фамилии во спротивната зграда, кои сме Христијани и кои што не сакаме попот да ни крштава вода, бидејќи единствено луѓето треба да се крштеваат во вода, а не водата да биде крстена од луѓе.
Од трката за заработувачка, забораваат да ме внесат во списокот на непрофитни лица, од кои што нема да имаат профит.
Тоа е тоа, што може да се прави, нема лутење!!! Тие ќе ѕвонат, јас ќе им отварам.......и така со ред, пред секоја поголема слава.
А ТИ мислеше дека само јеховините сведоци се „муви наплувки“???
Со почит, Госпел.
------------- "Be strong and courageous. Do not be terrified; do not be discouraged, for the LORD your God will be with you wherever you go." - Joshua 1:9
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2011 во 21:10
gospel напиша:
луѓето треба да се крштеваат во вода, а не водата да биде крстена од луѓе.
|
Ova ti e dobro.
|
|