Испечати | Затвори го прозорот

Љубов и страв?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22278
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 13:36
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Љубов и страв?
Постирано од: spiros
Наслов: Љубов и страв?
Датум на внесување: 18.Април.2010 во 11:22

Можеш ли “она нешто“ од што се плашиш, вистински да го љубиш?

Не, браќа, сестри, пријатели ... несакам да кажам дека стравот е нешто потполно лошо, туку прашањето е многу повеќа дали човекот истовремено може да се плаши и вистински да Го Љуби БОГА?

Што вели БОЖЈОТО Живо Евангелие - Христос - и Неговите очевидци, од кое и за кое прекрасно сведочат Светите Евангелиски Списи?

Шалом!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 18.Април.2010 во 12:55
Ne moze, vistinskata ljubov vo sebe nema strav - koga bi imala strav vo sebe toa ne bi bila cista ljubov .... a ako ljubovta ne e cista togash ne e vistinska....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 18.Април.2010 во 13:51
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ne moze, vistinskata ljubov vo sebe nema strav - koga bi imala strav vo sebe toa ne bi bila cista ljubov .... a ako ljubovta ne e cista togash ne e vistinska....

Дозволими го следново прашање: Дали вистински го љубиш својот син и ако да, дали баш поради тоа што го љубиш не си ли спремен и да го дисциплинираш ?

Кога велам “дисциплинираш“ тогаш тоа немора да се свати само со активни мерки туку и со пасивни. Еве еден пример. На детето му викаш: не го истурај жешкото млеко врзсебе зошто страшно ќе се изгориш и унакажиш. Детето нема страхопочит одтебе, несака да те послуша и ти го ОСТАВАШ да се изгори. Детето е тешко изгорено и страшно унакажано, а кога пораснува тебе те обвинува за начинот на воспитанието.

Дали - од Љубов - нее некогаш подобро да му се направи баш страв на сопственото чедо, како самото не би се унакажало или дури уништило?

Поздрав

Ете, јас денес ти предложив живот и добро, смрт и зло.

Ако ги слушаш заповедите на Господа, твојот Бог, што денес ти ги давам, - да Го сакаш Господа, твојот Бог, да одиш по сите патишта Негови и да ги извршуваш заповедите и законите Негови, - тогаш ќе живееш и ќе се намножиш, и Господ, твојот Бог, ќе те благослови во земјата, во која одиш, за да ја наследиш; ако, пак, се одврати срцето твое, и не послушаш, и се заблудиш, па почнеш да им се клањаш на други богови и да им служиш, тогаш, ви јавувам денес, дека ќе загинете и нема долго да останете на земјата, која Господ Бог ти ја дава

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Постирано од: Џо
Датум на внесување: 18.Април.2010 во 13:52
Стравот се појавува кога има недостаток на знаење.
Да љубиш нешто без да имаш знаење за него е неоправдано , неприродно , и бизарно.

Blind Faith...

-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Датум на внесување: 18.Април.2010 во 14:04
Originally posted by spiros spiros напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Дозволими го следново прашање: Дали вистински го љубиш својот син и ако да, дали баш поради тоа што го љубиш не си ли спремен и да го дисциплинираш ?

Кога велам “дисциплинираш“ тогаш тоа немора да се свати само со активни мерки туку и со пасивни. Еве еден пример. На детето му викаш: не го истурај жешкото млеко врзсебе зошто страшно ќе се изгориш и унакажиш. Детето нема страхопочит одтебе, несака да те послуша и ти го ОСТАВАШ да се изгори. Детео е тешко изгорено и страшно унакажано, а кога пораснува тебе те обвинува за начинот на воспитанието.

Дали - од Љубов - нее некогаш подобро да му се направи баш страв на сопственото чедо како не би се унакажало или дури уништило?

Ovaa nema vrska so ljubovta koja jas ja cuvstvuvam kon deteto ... Inaku deteto kako covecko bitie ima vrodeni stravovi koi jas preku vospitanie se trudam da mu gi objasnam - Ce se izgoris - ce te boli mnogu - na deteto ce mu bide strav da ne se izgori bidejci vo sebe nosi strav od bolka a ne strav od mojata ljubov. Znaci moeto sopstveno cedo ima vrodeni stravovi koi se vo negovata priroda i kako takvi nemaat nikakva vrska so mojata ljubov kon nego. A jas toa ucenje sto mu go davam ne go pravam od strav tuku od LJUBOV...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: melhisedek
Датум на внесување: 18.Април.2010 во 16:06
brate spirose ce bidam kratok.
prasajneto besse dali nekoj moze da se plasi i vistinski da go ljubi boga pa-
da
jas go ljubam boga no vo isto vreme mojot strav e da ne mu zgresam poradi mojata nesovrsenost i mojot grev.
znaci mozno e da ljubis i da se plasis.

-------------
----------osana--------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 18.Април.2010 во 16:55
Ljubov i strav nikogash ne mozhat da odat zaedno.

Mozhe sakanje i strav da odat, no Ljubov nikogash.

Zatoa Rabija im rekla na svoite soselani deka saka da go zapali Rajot i da go izgasne pekolot. Oti chistata Ljubov kon Boga ne e motivirana, ne sodrzhi i ne podrazbira nikakov strav od kazna ili motivacija od nagrada, a Bog ne sodrzhi nishto drugo osven Ljubov.

Zatoa Mitropolitot Strumichki g.Naum veli:

" Љубовта е единствената причина на подвигот на градење на синовски однос со Бог. Децата Божји го бараат Него, својот небесен Отец, и ништо друго. Добивањето на некои од даровите Божји, без оглед дали небесни или земни, го оставаат на Неговата света промисла за нивно спасение; и толку. Ставот на децата Божји кон својот небесен Отец е став на благодарност, на давање и на себепринесување, без притоа да очекуваат нешто за возврат. Тие, барајќи Го само Него, уште во овој живот ја живеат тајната на она: се Мое е твое...

Stravot e karakteristika na edno od najniskite nivoa na svesta, dodeka Ljubovta e edna od najvisokite. Onoj shto zhivee vo strav i neguva strav ne mozhe nikogash vo potpolnost da ja osoznae vistinskata Ljubov. Ushte povekje, onoj koj samiot se tera da zhivee vo takva sostojba dobrovolno se ogranichuva vo svoeto produhovuvanje.

Samo Ljubovta e vistina, s'e drugo e iluzija.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 18.Април.2010 во 18:38
Originally posted by melhisedek melhisedek напиша:

prasajneto besse dali nekoj moze da se plasi i vistinski da go ljubi boga pa-
da
jas go ljubam boga no vo isto vreme mojot strav e da ne mu zgresam poradi mojata nesovrsenost i mojot grev.

совршен си...
совршен си бидејќи го чиниш универзумот совршен...
како парче сложувалка , ако не е совршено парчето , не е ни сложувалката ... и секој обид да го смениш парчето , ќе ја дисторзира сложувалката , и евентуално сложувалката ќе го потисне парчето се подалеку од себе , се подалеку од сликата која сложувалката ја претставува...да

-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Постирано од: Niko777
Датум на внесување: 18.Април.2010 во 22:06
Спирос,

добра ти е темава.
Еве едно http://www.youtube.com/watch?v=5jsAlcbHD2c - филмче 10мин "Дали Господ ги сака сите ?" со МАКЕДОНСКИ превод. За инспирација во темата.

http://www.youtube.com/watch?v=5jsAlcbHD2c - http://www.youtube.com/watch?v=5jsAlcbHD2c

Поздрав,

Датум на внесување: 19.Април.2010 во 17:45

Шалом Нико777!

Како ти се бендисуваат следниве зборови кои ГОСПОД лично му ги вдахна на Св.Ап. Павле?

Да зборувам на сите човечки јазици, па дури и на ангелски, штом љубов немам, ќе бидам бакар, што ѕвони, или кимвал, што ѕвечи.

Да имам пророчки дар и да ги знам сите тајни, да го имам сето знаење, а и така силна вера, што и планини да преместувам, - ако љубов немам, ништо не сум.

И да го раздадам целиот свој имот, да го предадам телото да ми изгори, штом љубов немам, ништо не ми користи.

Љубовта е великодушна, полна со добрина, љубовта не завидува, љубовта не се превознесува, не е горделива,не е непристојна, не бара свое, не се срди, не памти зло,не се радува на неправда, туку се радува на вистина, се покрива, во се верува, на се се надева, се поднесува.

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 19.Април.2010 во 18:15
(Мојата мотивација за оваа порака се наоѓа на крајот на пораката, пред цитатот.)

Шалом Спирос,
Фала за убавите стихови, ти знаеш дека се што е од Живиот Збор на Господ Исус Христос ми се бендисува, и не го порекнувам.

Еден предлог, оваа тема би можела да се подели во 7 точки на "дневен ред", и да се обработи без брзање, "викање" и сл. и да се оди по ред, со заклучок на секоја точка:
(јас нема да можам многу да пишувам, но сите мислења се добредојдени)

(1) Да се дефинира што е љубов, а што е страв ?
(2) Дали бебињата, децата и луѓето се раѓаат со знаење за сите опасности ? или е потребна поука и предупредување ? дали учиме или све си знаеме ?
(3) Дали воопшто постојат опасности од кои треба да бидеме претпазливи ? и некои релевантни примери ?
(4) Дали се луѓето на оваа планета без страв и храбри колку што се прават, или стравот е сеопшта социјална појава, и секојдневна сеприсутна мотивација ?
(5) Дали треба да ги игнорираме или послушаме предупредувањата ? за себе или за блиските ?
(6) Кого треба да го послушаме, т.е. како да препознаеме ВИСТИНСКА Љубов ?
(7) Заклучок:…

За (1) јас веќе го кажав моето во "Дали постои Бог" форумот пред некој ден, и долу во цитатот.

За (2) ….

Здраво Темплариус,

Сакам да ми го објасниш постењето на Доказ бр. (2)
ДОКАЗ бр. 2: http://www.babysecurity.co.uk/

Дури тогаш ќе се повлечам од ставот:
СТАВ бр. 2: И на бебињата, (и на возрасните), и на СЕКОГО МУ Е ПОТРЕБНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ и ПОУКА. Бидејќи НИКОЈ НЕ се раѓа учен.

Или можеби ти се сложуваш со овој Став бр. 2 ???? па да продолжиме на точка (3)

(те молам ПРВО концентрирај се да ми го објасниш Доказ бр. 2 т.е. Зошто ни се потребни бебешки сигурносни производи ???, ако децата имаат "вродени стравови" како што ти тврдиш.)

-------------------------------------------------
Во меѓувреме, еве го МОЈОТ КОМЕНТАР:

Ниту едно дете нема "вродени" стравови, ниту "вродена претпазливост", туку сите деца УЧАТ да бидат претпазливи. Дај му на едно дете оган да види ПРВ ПАТ во животот И ОСТАВИ ГО НАСАМО, ќе видиш како ОДМА ќе пушти рака да пипне.

НЕМА, и НЕ ПОСТОЈАТ деца што се раѓаат со "вродени стравови и претпазливост", ---> и затоа постои цела една ИНДУСТРИЈА што продава "сигурносни" производи за бебиња. Имаш видено такви производи ???

Во војската ЗОШТО има "одделени за бомби" и "одделение за радиоактивност" и слични за специјални намена, ако наводно "сите све си знаеме однапред" ???

Дури и како возрасен, ако видам некој предмет што не сум го видел порано ќе го пипнам, а тоа можеби било радиоактивно или отровно или бомба, итн….. Ама КОЈ ЗНАЕ АКО НЕ МУ КАЖАТ ???

И на бебињата, и на луѓето, ИМ Е ПОТРЕБНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ и ПОУКА.

За ова има ДОКАЗИ во секојдневниот живот што не` опкружуваат.

Те МОЛАМ принеси ДОКАЗИ за твоите тврдења што ќе ги направиш !!!!

Господ знае дека се луѓето како деца, и дека МНОГУ МАЛКУ ЗНАЕМЕ од Вистината. Затоа ГОСПОД НЕ` ПРЕДУПРЕДИ во својата Љубов преку Библијата за ситуацијата во која се наоѓаме.

(Тој често вели "кој има уши нека слуша", па веројатно и нема намера општо сите да ги предупреди туку САМО оние ОДРЕДЕНИ "кои се спремни да СЛУШААТ".)

Но МАЛКУМИНА ги земаат сериозно Божјите предупредувања, бидејќи:
(а)- некои свесно веруваат и навиваат дека мрачните сили се посилни од Господ Бог од Библијата Исус Христос;
(б)- некои се свесно самозаљубени и "мислат" дека се многу паметни;

(в)- некои биваат добро излажани од мрачните сили, и заслепени од лагите не ги земаат сериозно предупредувањата на Господ; (со овие СОЧУСТВУВАМ, и за ваквите пишувам)

само заради оние под (в) сум мотивиран да пишувам. За другите Господ нека им е на помош, (ако Нему воопшто и Му е грижа за тие таквите ?).

Срдечен поздрав,

Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Еден коментар, на исечок од Анакин
(без целосно да ги читам пораките)

анакин (15.Апр 15:17)>> zosto???????. ne mu bilo gajle za tie narodi????

Мене ми е догма (додека не видам докази) да се очекува дека Господ од Библијата, е обврзан *сите* *безусловно* да ги сака. Од мојот човечки грешнички мозок, некој што тоа го прави би го крстил "не премногу интелегентен", ама знам дека Божјите мисли се над моите мисли (Исаија 55:8-9) па можеби грешам.

Често се очекува дека Господ е должен **сите** да ги "сака" (што и да е човечката дефиниција на тоа "сака") или "да биде загрижен за сите", и сл. Каде во Библијата има референца дека Господ ги сака *сите* и притоа *безусловно*? (најискраено замолувам да ми посочите).

Моето грешничко размилување е базирано на следниве 2 стиха:

Исус им рече... 13 Никој нема поголема љубов од оваа: да го положи сопствениот живот за своите пријатели. 14 Вие сте Ми пријатели - ако го вршите она, што Јас го заповедам. (Јован 15:13-14)

И кога Исус ја дава оваа Негова Божја дефиниција за "Љубов"="давање на животот", Тој ја ограничува љубовта на Своите *пријатели*, а одма потоа и дефинира што подразбира под "Свои пријатели"="покорност на заповедите".

Тоа што е убаво во дефиницијата, е што СЕКОЈ МОЖЕ СВЕСНО со СВОЈАТА СЛОБОДНА ВОЛЈА ДА СЕ ОДЛУЧИ ДА МУ БИДЕ ПРИЈАТЕЛ НА ИСУС, а предусловот и дефиницијата се даден во стиховите погоре.

Ова дефиниција, мене (грешникот) ми кажува дека Исус има потполно право да ги мрази, или биде рамнодушен, спрема своите непријатели, но сепак да има Љубов. (според дефинициите од погоре)

Значи Исус може да ги мрази, или биде рамнодушен, (или било кое друго чувство), спрема своите "непријатели" (според дефиницијата од погоре), а сепак да биде прогласен за "Бог на Љубовта" поради својата несебична жртва за своите *пријатели*(според дефиницијата од погоре).

Но, истовремено, се додека некој се декларира непријател на Исус (според дефиницијата од погоре) Исус нема никакви обврски спрема него.

Така барем мене ми изгледа на мојот грешнички мозок. Сум благодарен за Библиски базирани коментари.

Поздрав,

Датум на внесување: 20.Април.2010 во 19:30
Originally posted by melhisedek melhisedek напиша:

prasajneto besse dali nekoj moze da se plasi i vistinski da go ljubi boga
pa-da, jas go ljubam boga no vo isto vreme mojot strav e da ne mu zgresam poradi mojata nesovrsenost i mojot grev.

Прекрасна е твојата искреност, брате!

Значи всушност твојата несовршеност и грев е таа што ти прави страв ...

Одсрце посакувам за сите нас, ЕДИНСВЕНИОТ СОВРШЕН да ги преобрази сите души во вистинско совршени!

АМИН

Originally posted by Џо Џо напиша:

совршен си...совршен си бидејќи го чиниш универзумот совршен...како парче сложувалка , ако не е совршено парчето , не е ни сложувалката ... и секој обид да го смениш парчето , ќе ја дисторзира сложувалката , и евентуално сложувалката ќе го потисне парчето се подалеку од себе , се подалеку од сликата која сложувалката ја претставува...да

Пријателе драги, дали според тебе се' и сешто е совршено?     

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 20.Април.2010 во 20:09

Ако гледаме на тој начин , никогаш немало да постои напредок...во билоштоизненадување

Јас , Совршен , во своето постоење.
И со своето постоење , на совршен начин , го правам светот се посовршен.голема%20насмевка

Затоа гледате...совршеноста е релативна...среќа
Ќе надополнам кога ќе влезам подобро во етерот...

-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Датум на внесување: 20.Април.2010 во 22:24
Temata e "Ljubov i strav?", so poenta - dali mozhe vistisnki da se Ljubi ako se plashi?

melhisedek veli - mozhe, pojduvajki od veruvanjeto deka toj se plashi od eventualnite posledici po nego kako Bozhja reakcija poradi sopstvenata nesovrshenost.

Ochigledno spiros go podrzhuva takvoto rezoniranje i istovremeno mu postavuva prashanje na Џо :

Vakvite veruvanja i komentari impliciraat nekolku fundamentalni prashanja:

Dali Bog e sovrshen?
Dali Negovata Kreacija e sovrshena?
Dali Bog e sovrsheno milosrden?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 23:00

Neka se plasi od BOG onoj koj ne go znae.

Inaku da odgovoram na prasanjata na messi , spored moeto glediste.

1. Dali Bog e sovrshen?

- Se razbira deka e sovrsen Semokniot BOG.

2. Dali Negovata Kreacija e sovrshena?

-Bese sovrsena na pocetokot, no za zal  sega e daleku od sovrsena(mislam na Planetata Zemja i za lugjeto i ziviot svet na nea)

3. Dali Bog e sovrsheno milosrden?

- Da, BOG e LJUBOV. ( 1 Jovanovo 4:8)

Постирано од: connected
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 23:20
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Neka se plasi od BOG onoj koj ne go znae.

Inaku da odgovoram na prasanjata na messi , spored moeto glediste.

1. Dali Bog e sovrshen?

- Se razbira deka e sovrsen Semokniot BOG.

2. Dali Negovata Kreacija e sovrshena?

-Bese sovrsena na pocetokot, no za zal  sega e daleku od sovrsena(mislam na Planetata Zemja i za lugjeto i ziviot svet na nea)

3. Dali Bog e sovrsheno milosrden?

- Da, BOG e LJUBOV. ( 1 Jovanovo 4:8)

Царе, се согласувам и јас со тоа што си напишал, освен тоа што е напишано со црвено.
Јас мислам дека човекот е совршена креација на Бог, сметам дека е така затоа што и самиот Бог е совршен, а од совршен креатор неможе да произлезе несовршено дело.
Бог ни дарил слободна волја да се развиваме и менуваме по наша желба. Ние сме тие што ја одлучуваме и детерминираме нашата совршеност. Ние сме тие кои треба да се темелиме да останеме верни на себе, на такви како што не создал Бог, отсекогаш „за век и векови“
Амин голема%20насмевка голема%20насмевка голема%20насмевка

-------------

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 23:31
connected, KINGDAVID зборуваше за христијанскиот Бог. среќа

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 20.Април.2010 во 23:33
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

connected, KINGDAVID зборуваше за христијанскиот Бог. среќа

фала што ми кажа, заборавив дека имаш авторски права на (христијанскиот) Бог

-------------

Датум на внесување: 20.Април.2010 во 23:40

Се'додека душата има само негативен став кон секоја врста на страв, не би можел да кажам дека потполно ја познава ВИСТИНСКАТА СОВРШЕНОСТ!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 20.Април.2010 во 23:43
Јас би дефинириал "Совршено е ако функционира според очекувањата" ?

Преддефиниции:
Совршена Креција = Слободна Волја + Божјо ЗАКОНИЕ => БЛАГОСОСТОЈБА и ХАРМОНИЈА со Господ;
       Ова е ФИНАЛНИОТ Продукт на Господ, или уште Библиски наречен "Новиот Ерусалим" (Откровение 21:2)

Несовршена Креција = Слободна Волја + БЕЗзаконие => СМРТ/ Деструкција и ДИСХАРМОНИЈА
       "Несовршена креација" е ПРИВРЕМЕНА Почетна состојба, т.е. "уште е во изградба", или може да се каже "уште малку треба да се докрчка". Во библијата оваа привремена состојба се нарекува "првото кое помина" (Откровение 21:1)

ОДГОВОРИ:

- Бог е совршено милосрден бидејќи ќе ја донесе Својата креација во Совршена БЛАГОСОСТОЈБА, каде ќе нема болка, ни солзи, ни смрт, (Откровение 21:4) т.е. ќе го стави крај на насилството и беззаконието кои се последица на човечката несовршеност , т.е. последица на комбинацијата "слободна волја + без(Божјо)законие".

Мојата теорија,

Господ создаде креација која точно фукционира според Неговите очекувања.

1) Тој знаеше дека покрај се друго Тој креира Слободна Волја, но и дека истовремено во системот постои неопходност од Неговото Божјо Законие т.е. ред, а не хаос.

2) Тој знаеше дека слободната волја има потреба од "самоедуцирање", т.е. да си ги види последиците од сопственото беззаконие, за самата креација да осети потреба и СВЕСНО да го ПОСАКА Божјото Законие,

3) Крецијата мора да го "посака" Божјото Законие, за при тоа да се ИЗБЕГНЕ "наметнување" на законите, бидјеќи "наметнување" на законите би било спротивно на концептот "слободна волја".

4) Моментално е Крецијата препуштена на сопственото БЕЗЗАКОНИЕ, т.е. БЕЗ Божјите Закони, за да ги видиме и осетиме ЛИЧНО последиците од нашата НЕСОВРШЕНОСТ која е последица на ОДДЕЛЕНОСТА од Божјото Законие.

5) Делови од Слободната Волја, во оваа привремена фаза СФАЌААТ, и им станува јасно дека недостаток на Божјо Законие е СМРТ. Затоа овој дел и го посакува Божјото Законие, без да им биде наметнато.

6) Господ во кратко време ќе пристапи кон КРАЈната фаза на Своето креирање, т.е. Ослободување од "Вишокот" кој тежнее кон ДИСХАРМОНИЈА, бидејќи овој дисхармоничен вишок внесува смрт и болка во системот.

7) Слободната Волја (како највисок степен на кретивност), ВО КОМБИНАЦИЈА со Божјото ЗАКОНИЕ (кое е Своеволно посакано, а не наметнато) ќе го произведе Новиот СОВРШЕН СВЕТ, каде Совршениот Господ ќе битисува заедно со Својата Совршена (и ДОВРШЕНА) Креација.

Како што и Тој самиот ни кажа:

3 И чув силен глас од небото, велејќи: „Еве го Божјиот Шатор меѓу луѓето; и Тој ќе живее со нив, и тие ќе бидат Негов народ, и Самиот Бог ќе биде со нив,
4 и ќе ја избрише секоја солза од нивните очи, и смрт нема да има веќе, ни тага, ни плач, ниту болка, зашто првото помина. (Откровение 21:3-4)

Поздрав,

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 00:35

Се'додека душата има само негативен став кон секоја врста на страв, не би можел да кажам дека потполно ја познава ВИСТИНСКАТА СОВРШЕНОСТ!

Site zabelezhuvame deka postojano, vo sekoj tvoj komentar na eden ili drug nachin govorish za VISTINSKA LJUBOV I VISTINSKA SOVRSHENOST

Dali mozhesh da ni ja objasnish taa VISTINSKA SOVRSHENOST i koja e razlikata megju nea i LAZHNATA SOVRSHENOST?

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 03:57

Neka se plasi od BOG onoj koj ne go znae.Inaku da odgovoram na prasanjata na messi , spored moeto glediste.1. Dali Bog e sovrshen?- Se razbira deka e sovrsen Semokniot BOG.2. Dali Negovata Kreacija e sovrshena?-Bese sovrsena na pocetokot, no za zal  sega e daleku od sovrsena(mislam na Planetata Zemja i za lugjeto i ziviot svet na nea)3. Dali Bog e sovrsheno milosrden?- Da, BOG e LJUBOV. ( 1 Jovanovo 4:8)

KINGDAVID, znam deka nikogash ne sme govorele podetalno za ovie raboti i sekogash sme gi kazhuvala onaka, kako shto sega gi velis i ti, no se slozhuvam so connected deka neshtata ne se onakvi kakvi shto postojano gi povtoruvame...

Da ne izlagam nadvor od temata, samo kje recham deka:

1. Ako Bog e Sovrshen, togash Toj nemozhe da napravi nesovrshena Kreacija.

2. Kreacijata mozhe da pojde "jabana" samo ako ne e kreirana sovrsheno, ako ja kreiral nekoj drug ili ako Bog ne e sovrshen.

3. Ako Bog e sovrsheno milosrden, togash nemozhe da kaznuva zatoa shto ne postoi nikakov grev koj mozhe da e pogolem od Bozhjeto sovrsheno i bezgranichno milosrdie.

Da ne ja rasipuvame ovaa tema, dokolku smetash deka treba povekje da se dikutira okolu ovie raboti, togash mozhesh da otvorish nova tema.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 09:31
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

2. Kreacijata mozhe da pojde "jabana" samo ako ne e kreirana sovrsheno, ako ja kreiral nekoj drug ili ako Bog ne e sovrshen.

3. Ako Bog e sovrsheno milosrden, togash nemozhe da kaznuva zatoa shto ne postoi nikakov grev koj mozhe da e pogolem od Bozhjeto sovrsheno i bezgranichno milosrdie.

Мessenger,
не излегуваш од темата, бидјеќи "љубов", "страв", и "казна" кај луѓето се само "доживувања" од Господовото ДОВРШУВАЊЕ на Неговата Креација, и како такви твоите прашања се релевантни.

Еве да ти одговорам:

1. Бог Е Совршен, и Неговата креација функционира совршено според очекувањата, па дури и луцифер/сатаната функционира совршено, т.е. како што Господ и очекуваше.

Сатаната игра една привремена улога во креацијата за да ни ја покаже целата слика и последици од БЕЗзаконието (Без Божјите Закони), за СВЕСНО да бидат ПОСАКАНИ Божјите Закони.

2. Крецијата не е "јабана", туку е во "Фаза на ДОВРШУВАЊЕ". Се си бара свое време.

Ова времемтраење на "Фазата на Беззаконие од Адам", т.е. ПРИВРЕМЕНА почетна фаза на Креацијата, според Еврејскиот календар трае еве веќе едно 6.000 Години. И кај и да е, при крај ќе да е.
       Види: www.hebcal.com - www.hebcal.com

3. "Казнува" е само како егото ги "доживува" работите. Јас се радувам на СВЕ што ми доаѓа од Господ, и дури кога ги "доживувам" некои ситуации како "тешки", ------- И кога Господ ќе ми ја покаже на крај поуката од тоа, сум ПРЕБЛАГОДАРЕН за Неговата ИНТЕРВЕНЦИЈА.

Може те молам да наведеш ПРИМЕРИ, што ти сметаш за "казна" ???

Веројатно Егоистите, ќе го "доживеат" Божјиот план како "казна", бидејќи гледаат од себичен аспект.

Оние кои навистина му се радуваат на Господ, му се РАДУВААТ на СЕКОЈА Негова ИНТЕРВЕНЦИЈА.

Исус им рече... 29 И така, не барајте што ќе јадете и што ќе пиете; и не се вознемирувајте со грижи!
30 Сето тоа го бараат народите на светот, а вашиот Татко знае дека тоа ви е потребно.
31 Туку барајте го Неговото Царство, а тоа ќе ви се придаде!

32 Не бој се мало стадо, зашто вашиот Татко благоволи да ви го даде Царството.
(Лука 12:29-32)

Поздрав,

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 18:36

Neka se plasi od BOG onoj koj ne go znae.Inaku da odgovoram na prasanjata na messi , spored moeto glediste.1. Dali Bog e sovrshen?- Se razbira deka e sovrsen Semokniot BOG.2. Dali Negovata Kreacija e sovrshena?-Bese sovrsena na pocetokot, no za zal  sega e daleku od sovrsena(mislam na Planetata Zemja i za lugjeto i ziviot svet na nea)3. Dali Bog e sovrsheno milosrden?- Da, BOG e LJUBOV. ( 1 Jovanovo 4:8)

KINGDAVID, znam deka nikogash ne sme govorele podetalno za ovie raboti i sekogash sme gi kazhuvala onaka, kako shto sega gi velis i ti, no se slozhuvam so connected deka neshtata ne se onakvi kakvi shto postojano gi povtoruvame...

Da ne ja rasipuvame ovaa tema, dokolku smetash deka treba povekje da se dikutira okolu ovie raboti, togash mozhesh da otvorish nova tema.

Vo red,  ti i connected imate malku porazlicno glediste za ovie raboti.

Jas, kako sto rece Evangelos zboruvam za Hristijanskiot BOG, ili, uste potocno kazano, za Bibliskiot BOG.

Verojatno znaete deka koga BOG zavrsi so sozdavanjeto vo 1 Mojseeva e zapisano deka, "vide BOG deka se bese dobro".

Znaci na pocetokot na kreacijata, vo vrska so nasata planeta se bese dobro, odnosno sovrseno, bez maana.

No na nas i na angelite,kako razumni bitija, BOG ne ne ogranicil da postapuvame programirani kako roboti, tuku kako razumni bitija so svest i razum pogolem od na zivotnite, ni dal slobodna volja kako da postapuvame.

BOG znae deka razumnite bitija nema da bidat srekni ako bidat poslusni kako roboti . Zatoa nam i na angelite ni go dal darot na slobodna volja.

BOG  postavil duhovni i fizicki zakoni za da ima red vo univerzumot i rekol sto ke bide kaznata za onie sto nema da se pridrzuvaat.

Na lugjeto im bilo zabraneto samo edno, da" ne  zemaat od drvoto na poznavanje na dobroto i zloto", a toa znaci da ne baraat samite da si postavuvaat merila  vo univerzumot za dobro i zlo  odnosno potpolna nezavisnost   od BOG, bidejki ne se kreirani taka.

Istata zabrana bila dadena i na angelite, od koj prv ja prekrsil Satana Gavolot, pa podocna svetot dojde na vakvo nivo kakvo sto e sega, za zal.

No kako sto rece Niko, toa nema da trae do beskonecnost. Blizu e denot koga lugjeto ke polozat smetka za nivnata zloupotreba na slobodnata volja.

Ne treba da zaboravime deka BOG e Ljubov, no kaj Nego se sovrseno izbalansirani osobinite Mok, Mudrost i Pravda. No sepak, dodeka za ovie drugi osobini se kazuva deka BOG ima Mokj, Mudrost, Pravda, za osobinata Ljubov se veli deka BOG E LJUBOV.

Mislam deka ovaa tema e dovolna za da gi opfati site nasi razmisluvanja i diskusii. Nema potreba od nova tema.

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 21:10
Ев и Кинг,може ли да напишете овде на темата (иако не темата за тоа), со какво право правите делба на Богови? Од каде сега христијански како титула на Бог? Зар Бог не е еден? Ваквиот пристап ме зачудува, тоа е исто како да се ставате на местото на самиот Бог за да давате вакви тврдења. Ако ви е до зафрканција, секоја ви чест. Ама која и да ви е целта да тврдите дека Бог во кој верувам нема врска со христијанството, тогаш сте во голема заблуда.
Немам намера повеќе да коментирам на темата и да докажувам како јас верувам во Исус или не, или пак да го дефинирам Бог, ова го напишав само да ви нагласам дека ако имате некоја добра намера, редно е да напишете малку повеќе за тоа. Во спротивно, делувате многу несериозно и арогантно.
Не ве разбирам што сакате да нагласите.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 21:49
Originally posted by connected connected напиша:

Ев и Кинг,може ли да напишете овде на темата (иако не темата за тоа), со какво право правите делба на Богови? Од каде сега христијански како титула на Бог? Зар Бог не е еден? Ваквиот пристап ме зачудува, тоа е исто како да се ставате на местото на самиот Бог за да давате вакви тврдења. Ако ви е до зафрканција, секоја ви чест. Ама која и да ви е целта да тврдите дека Бог во кој верувам нема врска со христијанството, тогаш сте во голема заблуда.
Немам намера повеќе да коментирам на темата и да докажувам како јас верувам во Исус или не, или пак да го дефинирам Бог, ова го напишав само да ви нагласам дека ако имате некоја добра намера, редно е да напишете малку повеќе за тоа. Во спротивно, делувате многу несериозно и арогантно.

Sto se navredi tolku connected? Jas imam dobro mislenje za tebe.

Ne znam sto sakase da kaze Evangelos i kako go sfati toa, jas go sfativ deka toj sakase da kaze deka doktrinata na Biblijata e vo soglasnost so toa sto jas go kazav, deka, imeno, covekot vo momentalnata sostojba vo koja se naogja e daleku od sovrsenost. Pogledni okolu nas, nasekade e haos predizvikana od coveckata nesovrsenost.

Jas ne znam zosto se navredi , sekoj ima pravo vo sto saka da veruva, jas ne znam kako i sto veruvas, no veruvaj deka ne mi preci toa voopsto.

Verojatno znaes deka  Biblijata veli  ima mnogu bogovi i gospodinovci, no eden e Vistinskiot BOG, Otecot na nasiot Gospod Isus Hristos.

Moze da imame razlicni mislenja, no toa ne ne pravat arogantni ni tebe ni mene , neli ? Pozdrav ! мир

P.S. Samo vo hinduizmot postojat 330 milioni(!) bogovi .

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 22:01
connected, постојат повеќе богови, а Еден Вистински. Значи во право си кога велиш дека има еден вистински Бог, но постојат една плејада на лажни објави и описи за лажните богови. Затоа, кога се зборува за одреден бог, заради прецизност се кажува и за кој бог зборуваме, за да нема недоразбирања како што имаше меѓу тебе и KINGDAVID кој пишуваше конкретно за христијанскиот Бог.
Поздрав големо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 22:47

connected, постојат повеќе богови, а Еден Вистински. Значи во право си кога велиш дека има еден вистински Бог, но постојат една плејада на лажни објави и описи за лажните богови. Затоа, кога се зборува за одреден бог, заради прецизност се кажува и за кој бог зборуваме, за да нема недоразбирања како што имаше меѓу тебе и KINGDAVID кој пишуваше конкретно за христијанскиот Бог.
Поздрав големо%20гушкање

ај, ај не се вади сега, многу убаво го „преврти“ мојот пост како јас да пишував за некој друг Бог, штом веќе го потенцира „христијански“.

знам дека тоа што го напишав е така како што јас знам. и нема потреба да дообјаснувам, си стои напишаното.
ако мислиш дека има нешто дискутабилно, те молам изјасни се до крај. најмногу се провоцирам за вакви работи, искрено

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 22:55
connected, не се вадам воопшто. Јас сеуште тврдам дека ти зборуваш за некој друг бог, а не за христијанскиот за кој што збореше KINGDAVID, а со кого ти не се сложуваше.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 22:55

Sto se navredi tolku connected? Jas imam dobro mislenje za tebe.

Ne znam sto sakase da kaze Evangelos i kako go sfati toa, jas go sfativ deka toj sakase da kaze deka doktrinata na Biblijata e vo soglasnost so toa sto jas go kazav, deka, imeno, covekot vo momentalnata sostojba vo koja se naogja e daleku od sovrsenost. Pogledni okolu nas, nasekade e haos predizvikana od coveckata nesovrsenost.

Jas ne znam zosto se navredi , sekoj ima pravo vo sto saka da veruva, jas ne znam kako i sto veruvas, no veruvaj deka ne mi preci toa voopsto.

Verojatno znaes deka  Biblijata veli  ima mnogu bogovi i gospodinovci, no eden e Vistinskiot BOG, Otecot na nasiot Gospod Isus Hristos.

Moze da imame razlicni mislenja, no toa ne ne pravat arogantni ni tebe ni mene , neli ? Pozdrav ! мир

P.S. Samo vo hinduizmot postojat 330 milioni(!) bogovi .

Кинг, бидејќи си индиректно вмешан во вакви непотребни постови, нема да коментирам многу, само ќе кажам дека Бог си ја знае својата работа и си ја врши најдобро, т.е. совршено.
такви сме создадени, во нас самите лежи изборот дали ќе продолжиме да бидеме такви или не.
вистина е дека од старт имаме многу тешка задача пред нас, нели?
но тоа не не прави несовршени.
не велам ни дека сме совршени, но само дека такви сме создадени.
поентата е да се темелиме да бидеме, како што веќе реков.

поздрав

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 22:56

Не се вадам воопшто. Јас сеуште тврдам дека ти зборуваш за некој друг бог, а не за христијанскиот за кој што збореше KINGDAVID, а со кого ти не се сложуваше.

каде тврдиш? во кој пост?

од каде ти заклучи дека јас не пишувам за (христијанскиот) Бог?

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 22:58

Pozdrav i do tebe connectedголемо%20гушкање

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 23:07

...
...

Царе, се согласувам и јас со тоа што си напишал, освен тоа што е напишано со црвено.

KINGDAVID напиша јасна и недвосмислена библиска вистина (библиска аксиома) со која сите христијани се согласуваат, освен ти.
Оттаму јас заклучив дека ти не пишуваш за христијанскиот Бог.

-------------

Датум на внесување: 21.Април.2010 во 23:12
ако правиш вакви заклучоци и во реалниот живот, ништо од тебе голема%20насмевка

..уствари, способност е да гледаш само тоа што ти одговара, знаеш?
камо јас така да можев

како и да е, твојот заклучок не ми значи ништо

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2010 во 14:13
Од кого/што све се плашат луѓето во секојдневието ??

Кои се изворите на страв ?

- зошто трчаме насабајле да не задоцниме на работа ?
- зошто се "размислуваме и тешко дишеме" кога потпишуваме кредит ?
- зошто му се смешкаме на шефот ?
- зошто кочиме на црвено ?
- зошто не пиеме вода директно од Вардар ?
- зошто не се шетаме навечер низ гетоа каде има наоружни банди ?
- зошто некои родители неможат да спијат кога децата не се вратени дома ?
итн. итн.

Кои све се ИЗВОРИТЕ на страв ?

Поздрав,

Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 26.Април.2010 во 16:03
Imas eden cel okean  pricini za strav pa mozeme da debatirame do utre sabjle za ova.

Ljubovta i stravot se sostojbi na duhot i nasite iskustva vrzani so niv.Ljubovta kako sostojba e sekogas prifatena i ne stvara tolkavi buri vo glavata kako stravot(duri i ne pravi mrzelivi i nesposobni da se nosime so predizvicite sto stojat pred nas).
Stravot e element na dvizecka sila kaj lugjeto i podsvesno stoi kaj sekoj od nas.Glavniot problem lezi vo kapacitetot na nasata glava KAKO seto toa da go "obraboti".

-------------
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes

Датум на внесување: 26.Април.2010 во 16:21
Ме интересираа изворите на страв...

едноставно кажано, луѓето се плашат од други луѓе.

Докази: граничари, полицајци, сигурносни сефови у банка, клучеви на вратата, пиштоли во пазува, умилкување кај шефовите. Од кого е целата оваа "заштита" ?

И луѓето (СИТЕ) се најголеми прпаџии што ги нема втори. (не како навреда, туку за потенцирање)

Дури и оние што скокаат по екстремни спортови се плашат дали им е фризурата доволно "фраерска" за да не им се потсмеваат во нивното друштво.

Има ли воопшто човек на светов што не се плаши ОД ДРУГ човек ?

Поздрав,

Датум на внесување: 26.Април.2010 во 16:40
Sekoj si go nosi genot na nasata majka priroda,a so toa i onaa COVEK NA COVEKA E VOLK.
E sega dali ti go dale kodot na lovecot ili plenot e drugo prasanje.

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2010 во 17:51
"ловци" некако (погрешно) наведува на "храброст".

Затоа ќе ги преименувам во "уплашени-ловци" и "уплашен-плен", бидејќи не гледам кој би можел да одговори на:

"Има ли воопшто човек на светов што не се плаши ОД ДРУГ човек ? "

т.е. додека не го најдеме "храбриот" меѓу нас, дури и "ловците" не се ништо повеќе од "уплашени-ловци"

Повторно, не сакам да навредувам, туку само да ја "констатирам вистинската состојба" и да избегнам терминологии кои не водат кон погрешни заклучоци.

Поздрав,

Датум на внесување: 26.Април.2010 во 18:31
Ke go prasame Cacko,mozebi on znae...смеење

Ako ti lici terminologijata uplasen-lovec na nesto opsto videno vo ictorijata na covestvoto,mozebi i ke se slozam so tebe...среќа

Sesto...va gradinata Gospodova...

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2010 во 18:50
Да видиш како "големите ловци" им се смешкаат на нивните менаџери, од уво до уво се кезат и клањаат.

Менаџерот пука и промашува, па другите пукаат за него... и на крај сите на шефот "му честитаат" дека погодил, подлизурковци колку сакаш. И тие да се рачунаат за "храбрите ловци" ?

Поздрав,

Датум на внесување: 26.Април.2010 во 18:56
Izmesani ti se loncinata,Niko777,podnamesti gi pa vrati se pak da prodolzime so debatiranjeнамигнување

Sakas da kazes deka poltronstvoto e kod na lovec?смеењеголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 26.Април.2010 во 22:48
Хмммм, ловецот има деструктивна моќ (оружје), но тоа не го прави храбар, т.е. без стрв.
Ловец и плен се на спротивни страни во убиството/деструкцијата; но обајцата имаат страв.

Има моќници со цели фабрики за оружје (кое ќе убие милиони невини), и тие фабриканти немаат страв ?? па баш тие таквите се поголеми подлизурковци отколку што им се големи лимузините.

Има политичари што убиваат милиони луѓе во војни…. и тоа значи дека тие водачи немаат страв ?
…. па баш таквите лично да ги притиснеш на зид се најголемите плачковци.

Затоа ова со ловецот, кој е обичен деструктивец-убиец, не ми се уклапа дека е "немање страв" или храброст.

Дури би рекол, дека деструктивноста Е ДОКАЗ дека постои страв, а не знак за храброст… односно дека стравот води до деструктивност (ловец поради стравот) .

Затоа барам соодветна терминологија за да "го најдеме стравот" каде се` "се крие" околу нас и во нас во секојдневието, за да го "видиме во изолирана состојба" ?

Поздрав,

затоа тргнав од прашањата:

итн. итн.

Датум на внесување: 27.Април.2010 во 00:43
Koga k*rsumite pocnat da svirat okolu tebe i smrtta pocne da igra pomedju usvitenite cevki, koga vo slepocnici krvta tutni a olovoto zema se bez milost - strav nema, samo zelba da se prezivee ti e vo mislite...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 27.Април.2010 во 09:32
Состојба на хипер-страв и безизлез, која хемиски се пресликува во хормоналната состојба во телото.

Секој кого телесните хемиски/хормонални инстикти ГО КОНТРОЛИРААТ, е слуга на стравот и страстите.

И уште еден пример дека стравот е извор на десктрукција, и дека тој што пука, пука од имање страв (хипер-страв), а не од храброст.

Тој што знае да го победи стравот, не би пукал дури ни во таква ситуација,
бидејќи СВЕСНО ќе донесе одлука дека СТРАВОТ НОСИ НАСИЛСТВО и Деструкција --- КОИ ПОВТОРНО Генерираат СТРАВ.

Бесконечен КРУГ на НАСИЛСТВО, ДЕСТРУКЦИЈА и СТРАВ, ---- ова не се примери за храброст.

Поздрав,

21 Не оставај да те победи злото; туку победи го злото со добро!(Римјаните 12:21)

Датум на внесување: 27.Април.2010 во 15:22
мислам дека збориме за идеалистички страв.
Не за емотивен Нико. среќа

-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Датум на внесување: 28.Април.2010 во 08:52
Здраво Џо,

Имам многу импресии на темава и се обидувам да си ги објаснам.

Не знам ти како го разликуваш стравот, но јас го барам стравот кој секојдневно не контролира, т.е. кој е "замешан" во следниве прашања (кои се само неколку од многу повеќе):

итн. итн.

Докази: граничари, полицајци, сигурносни сефови у банка, клучеви на вратата, пиштоли во пазува, умилкување кај шефовите. Од кого е целата оваа "заштита" ?

Кој е овој страв, според тебе ?

Поздрав,

Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 28.Април.2010 во 11:08
Originally posted by Џо Џо напиша:

мислам дека збориме за идеалистички страв.Не за емотивен Нико. среќа

Stravot ne postoel,koga Adam i Eva bile poslusni na Boga.No posle napraveniot grev se javil i stravot.
Znaci grevot e izvor na stravot.

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 01.Мај.2010 во 10:07

Dali Bog e sovrshen?

Оној БОГ во Исуса Христа е ВИСТИНСКА СОВРШЕНОСТ, надприродна Мудрост и Чиста Милост!

ТОЈ БОГ е Моќен дури од одпадот да направи вкусен плод, а од одпаднатата креација, во Христа (Отелотворението на Неговата надприродна Мудрост) да ја направи Совршена!

Поздрав

п.с. меси, дали се љубиш себеси, своите ближни, животот на земјава воопшто ... дали го љубиш и Божјото сонце без кое не би можеле тука да постоиме и дали треба да се употребуваат средства кои го заштитуваат здравјето од сонцевото влијание?

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 01.Мај.2010 во 11:27

Dali Bog e sovrshen?

Оној БОГ во Исуса Христа е ВИСТИНСКА СОВРШЕНОСТ, надприродна Мудрост и Чиста Милост!

ТОЈ БОГ е Моќен дури од одпадот да направи вкусен плод, а од одпаднатата креација, во Христа (Отелотворението на Неговата надприродна Мудрост) да ја направи Совршена!

Поздрав

п.с. меси, дали се љубиш себеси, своите ближни, животот на земјава воопшто ... дали го љубиш и Божјото сонце без кое не би можеле тука да постоиме и дали треба да се употребуваат средства кои го заштитуваат здравјето од сонцевото влијание?

Dali Bog e sovrsen,tuka nema nikakva dilema, i ne bi trebalo da posijat takvi somnenija.
Dali gavolot go sozdal sovrseno,-da
Dali Adam i Eva gi stvoril sovrseno,-da

Bog stvori sovrseno,no dal i slobodna volja,koja nie sme ja zlouptrebile!

SLOBODNATA VOLJA SI GO NAPRAVILA SVOETO !!!

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 01.Мај.2010 во 13:39
Ako Bog e sovrsheno milosrden, togash nema mesto za nikakov strav.

-------------

Датум на внесување: 01.Мај.2010 во 13:46
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

...
Bog stvori sovrseno,no dal i slobodna volja!

SLOBODNATA VOLJA SI GO NAPRAVILA SVOETO !!!

Или поинаку кажано: Злоупотребата на слободната волја - која СОВРШЕНИОТ БОГ му ја дари на човекот - си го направила и го прави своето!

Ako Bog e sovrsheno milosrden, togash nema mesto za nikakov strav.

Според учењето на Евангелието, СОВРШЕНИОТ БОГ во Исус ја Отелотвори својата Совршена Милост , но кој Ја игнорира или девалвира истата, тој има добра причина за страв!    Тит. 2:11

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 07.Септември.2014 во 19:26
"НЕ СЕ ПЛАШИ" во Библијата е напишано 365 пати.

-------------

Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 08.Септември.2014 во 13:06
смеење
Ова му доаѓа за секојдневно потсетување на верникот да не се плаши од милозливиот му бог, кој нели, многу го љуби.
Разбира се, ако постојано му се моли, ако му принесува жртви, ако се покајува, ако му прави разни други метанија ...      http://www.cosgan.de/smilie.php" rel="nofollow">

-------------
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk