Верба
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21296
Датум на принтање: 12.Февруари.2025 во 15:54 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Верба
Постирано од: Џо
Наслов: Верба
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 18:50
Од како мал секој акт го рационализирав,анализирав и сведував на (не)вистинитост.
Сега,кога созреав,и дознав голем број вистиности,голем број универзални вистини-потребна ми е верба.
Карактерот кој што ми бил изграден како мал-сета основна потсвест-ме спречува да го направам тоа.
А тоа во моменти ми е мноу потребно.
Повелете.
Дефинирајте верба.
Дефинирајте верување.
Споделете го вашето искуство.
Начинот на кој сте се просветлиле.
Што ве поттикнало во животот да верувате?
Итн.
|
Коментари:
Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 19:36
Postoi samo edna vistina a toa sme nie samite!!! Pusti da tece niz tvoeto srce se...toa e najdobar filter Prifati gi site raboti so ljubov(bile losi ili dobri) NIKOGAS NE GO ZAKLUCUVAJ SRCETO!!!![намигнување](smileys_novi/3.gif)
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 22:06
Verbata e sluga nash koj ni gi podava sakanite raboti odejki po patot kon ostvaruvanjeto na nash*te celi i prosvetluvanjeto. Taa se sretnuva na mnogu nachini i sekoja ima razlichna mokj i svojstvo. Primer: 1.Verata vo Bog ne pravi duhovno semokjni, no samo preku vera ne mozheme da postigneme prosvetluvanje, taa e motivacija i nadezh, za da prodolzhime po nashiot pat. Lugje koj se prosvetluvaat, se lugje koj veruvaat vo Bog, verata nivna im pomaga da se sigurni vo " ona, za shto i svetnala sijalichkata". 2.Verata vo samite sebe si ili ( krugot ) deka postoi samo reinkarnacija bez Bog, kade shto Bog e kosmosot toa e verata na Buda i na Satanistite. Adaptiran so prirodata Buda se prosvetluval bez vera vo Bog i go postignal toa shto go saka. Anton - osnovachot na Satanskata crkva vo San Francisko, postignal prosvetluvanje svakjajkji deka dominira zloto, poradi pogolemata prisutnost na elektronite i nivnata pogolema aktivnost i go definiral Satanata kako Temna Sila vo prirodata, a ne kako lichnost. 3.Najlosha vera ne e ona koja veruva vo temninata ( vo zloto ), najlosha vera e onaa koja koga chovek veruva vo drug chovek i se prepushta nemu, da gi izvrshuva toj negovite obvrski, a toj so mal prst da ne mrdne.
Verata e mal del od prosvetluvanjeto, nadezhta ne butka napred, a ljubovta e najgolema. Koga chuvek ljubi toj se prosvetluva, svakjajkji i definirajkji kakva e taa materija ( ljubovta ). So toa go definira i Tvorecot, zatoa shto... Nashiot Tvorec e Ljubov!!!![намигнување](smileys_novi/3.gif)
< id="gwProxy" ="">< ="jsCall();" id="jsProxy" ="">
|
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 22:37
Благодарам.
Но јас тука имам одреден проблем.
Јас имам алтер его.
Имам повеќе личности.
Суштинската сум Јас-каков сум во душата.
Но не е секогаш истата личност зад кормилото.
Добрата ствар е што можам да ги контролирам личностите и менувам по желба.
Например со паѓање во транс,или кратка медитација.
Имам постигнато љубов и просветлување со правење добри дела,и така мојата душа има доживеано блаженство.
Имам истотака некои проблеми,како на пример околината да ме спречува да доживеам одредено просветлување.
Но тука најголемиот проблем е мојата суштина-моите траги од минатото и суштината на мојот првичен карактер,
кој бил изграден на меко тло и затоа е полн со комплекси.
Пример:страв од експонација, асоцијалност во поголем друштвен круг , неискажување емоции и така натаму.
Треба да ги скршам овие комплекси, научам да верувам , така ќе доживеам просветлување, и ќе бидам она што сум, и она што сакам да бидам.
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 22:44
Vnimavaj. Lichnosta e slozhena rabota, nejzinoto menuvanje e interesna, vozbudliva, no sepak rizichna dejnost. Sekoj e alter ego, sekoj mozhe da ja vkluchi drugata lichnost i svojot svet da go smeni. Delata ne prosvetluvaat, tie se pomagateli vo prosvetluvanjeto. Blazhestvoto go ima vo pochitta ( blagopoklonstvoto ), vo uspehot... Prosvetluvanje e vera vo znaenjeto, ne vera vo dogmi, prosvetluvanjeto e kratko, no slatko, prosvetluvanjeto e vistinskoto blazhestvo.
Prosvetluvanjeto e koga mozokot kje sveti od blazhestvoto i svesnosta deka neshto uchel, no ne na pamet, tuku go uchel i go nauchil.![среќа](http://forum.idividi.com.mk/smileys_novi/1.gif)
|
Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 00:43
Baras da se rodis uste ednas .... so sreka neka ti e ..... ke ti treba mnogu trud , ne ocekuvaj deka ke bide lesno no bitno e deka si postavil cel .......
------------- Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 08:40
Nekolku raboti kaj tebe mi se kontradiktorni i moram da te prasam:
-Kako pravis dobri dela a nemas verba? -Kako meditiras koga imas konflikt na licnosti vo samiot/ta sebe?
Seto toa nosi do zaklucok deka probuvas da ni serviras licemerie kako i na onie na koi si mu napravil/la(i masko i zensko si vo iskazite) dobro delo....
Sto milsis dali e dobro delo koga ke go napravis i ke ni go serviras ovde da go procitame?![среќа](smileys_novi/1.gif)
Se mi se cini deka si gi utnal/la terminite blazenstvo i prosvetluvanje....
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 15:52
Joshua_Tree напиша:
Nekolku raboti kaj tebe mi se kontradiktorni i moram da te prasam:-Kako pravis dobri dela a nemas verba?-Kako meditiras koga imas konflikt na licnosti vo samiot/ta sebe?Seto toa nosi do zaklucok deka probuvas da ni serviras licemerie kako i na onie na koi si mu napravil/la(i masko i zensko si vo iskazite) dobro delo....Sto milsis dali e dobro delo koga ke go napravis i ke ni go serviras ovde da go procitame? Se mi se cini deka si gi utnal/la terminite blazenstvo i prosvetluvanje....
|
-Не реков дека немам верба.
Туку само побарав начин како таа верба да ја внесам во потсвеста,и да престанам цело време потсвесно да ја согледувам негативната страна.
-Правам добри дела откога ќе ги промислам неколку пати-тоа ми е сеуште комплексен процес, бидејќи моралните вредности пркосат со општествените вредности и оние вредности кои сам ги откривам и разбирам.
Во овој случај Ти го помеша поимот верба.
Верба е апсолутна посветеност и наклонетост кон некоја замисла.-Без никакви предрасуди.
-Верба имаат и атеистите.
-Ако ти имаш алтер его...Дали ти кога медитираш ги ставаш личностите да медитираат за тебе.
-Еден нагласок-Јас медитирам како би бил Јас-А не личностите во мојата глава.
Да немав конфликт со личностите најверојатно немаше да медитирам.Кој ќе го знае...
Еве да кажеме дека сум ги утнал термините блаженство и просветлување.
Ќе бидеш доволно фин да ме удостоиш такашто ќе ми ги објасниш термините?
П.С. Јас сум Тој. Не таа.
Во кој исказ примети дека сум ги членувал зборовите во женски род???
|
Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 15:56
|
Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 16:00
Preporaka do moderatorot da ja prefrli temata vo Alter Ego...
|
Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 16:06
Joshua_Tree напиша:
|
Суштинската личност.
-недоразбирање.
Треба да се согледа синтаксата, и одма ќе се разбере.
|
Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 04.Септември.2011 во 17:10
Joshua_Tree напиша:
Postoi samo edna vistina a toa sme nie samite!!!Pusti da tece niz tvoeto srce se...toa e najdobar filterPrifati gi site raboti so ljubov(bile losi ili dobri)NIKOGAS NE GO ZAKLUCUVAJ SRCETO!!!
|
A kako se pravi toa?
|
|