Кој православен свештеник ве фасцинирал?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20922
Датум на принтање: 04.Декември.2024 во 16:27 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Кој православен свештеник ве фасцинирал?
Постирано од: Ane09
Наслов: Кој православен свештеник ве фасцинирал?
Датум на внесување: 27.Ноември.2009 во 15:43
Za mene cudesen e zivotniot pat na Otec Seraphim Rose.
|
Коментари:
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 27.Ноември.2009 во 21:50
Кога отварате тема или пишувате нешто на тема за првпат, кажете збор-два, направете еден вовед во темата, дадете свое лично мислење по однос на истото за да може сите да знаат за што и кого се работи па да се развие дискусија.
Па така, ја замолувам членката која ја отвори темата да ни каже нешто за Серафим Роуз и што ја фасцинирало кај него, што е тоа чудесно што и оставило впечаток и сл.
Ако не дојде членката, ве повикувам некој од останатите да каже нешто.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: Stojadin Lord
Датум на внесување: 27.Ноември.2009 во 23:42
Pet'r Ostrogovski Pravoslavni
------------- u mojoj kozi najbolje disem....
|
Постирано од: vistinskipravoslavec
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 00:36
Ни ЕДЕН Што не зна4и дека во иднина нема некој да ме фасцинира.
------------- Во небесното царство нема да влезе секој 4овек што ми се обракја ,Господе,Господе, туку само оние кои го извршуваат она што од нив го бара мојот небесен татко.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 18:52
Sega nemam vreme da zapisam inaku definitivno toj covek za mene bese svet , vo site aspekti. Ke najdam nekoj link za nego i ke go stavam ovde.
Negovata dobrina, istrajnost, poniznost, blagost, mudrost... Imase mnogu kvaliteti.
|
Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 19:57
vjaceslav polozin pravoslaven svestenik i toa visok poglavar ra ruskata pravoslavna vrkva najpoveke me fascinira sto primi islam ''
Вјачеслав Положин
Висок поглавар на руската православна црква преминува во Ислам(пренесува Новаја Газета 1999 година)
Архиерeјот на руската православна црква и свештеник од областа Калуга и воедно е главен представик во одборот за односи со јавност и верски заедници во руската ДУМА има преминато во Ислам.
„Решив да го доведам мојот друштвен статус соодветно со моите убедувања и да јавно изјавам дека се сметам себеси за следбеник на една прастара традиција на монетеизам која датира од времето на Аврам.И заради тоа не се сметам себеси повеќе ниту за свештеник ниту за следбеник на било која црква.“-изјавил Вјачеслав Положин.
За да потоа јавно посведиочи дека„Нема друг Бог освен Аллах и дека Мухамед е негов последен Пратеник.“
Вјачеслав потврдува дека последна Божја објава е к*ранот и дека се многу погрешни наодите дека психологијата и јазикот на к*ранот е непознаница за Рускиот менталитет.
Во својата изјава Вјачеслав оштро ги критизираше христијанските уедувања дека Бог се отелотворил во човек,со што Создателот станал создаденото и што преставува антропоморфизам.
Исто вика дека во христијанството со векови постоеле медиатори,учители и свети отци кои збореле во името Божје , наместо пророците-мислејќи на култот на светците.Таквата пракса станала норма во црквите која е многу тешко да се избегне за лаиците,а за позицијата на свештеник е невозможна.Тој исто така напоменал дека и неговата жена ги дели истите идеи и дека се слага со неговиот избор.
------------- kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 29.Ноември.2009 во 04:59
http://www.facebook.com/photo.php?pid=30535299&id=1068158303 - http://www.facebook.com/photo.php?pid=30535299&id=1068158303 -
http://www.facebook.com/photo.php?pid=30167834&id=1068158303">
Јас би зборувал за еден прекрасен човек од овие денови.
Личност која ќе ја потенцирам е отец (или како што повеќе милува да биде нарекуван: брат) Ивица Тодоров. По служба во Црквата - тој е презвитер. (тој е на погорната фотографија)
Зошто сакам да зборувам за него? Од каде да почнам...
Она што кај него многу ми се допаѓа, тоа е што пред се’ тој е Христијанин - човек кого го интересира пред се’ и над се’ Троичниот Бог во ХРИСТИЈАНСКА смисла на зборот. Не му припаѓа на “попството“ на кое му припаѓаат некои пасивни православни таканаречени “попови“, не го полни џебот од маката и бељата која го има снајдено народот, туку е напротив човек кој е посветен активно за доброто на народот, дури и прекувремено, така што понекогаш мислам дека на сметка на Црквата тој ја подзапоставува, односно нема доволно време за својата (како што самиот вели) домашна Црква (односно за неговото семејство).
Нему му е од особен интерес да од луѓето прави ЖИВИ во вистинска смисла на зборот и ЗДРАВИ во вистинска смисла на зборот Личности (со големо “Л“). Тој НЕ прави свои пасивни следбеници и подражавачи, туку живи и активни Христијани (но не “православци“ или “Христијани“ кои ја ИСЧИТАЛЕ Библијата, но неПРОЧИТУВАЈЌИ ја нејзината СУШТИНА ја ставиле на страна да собира прашина во плакарите, ниту пак “православци“ или “Христијани“, кои без оглед на тоа колку имаат или немаат знаење и познавање на Верата само роптаат во себе или на глас и зборат за тоа колку поповите биле вакви или такви, Православната Црква била ваква или таква, крадечка, мафијашка, идолопоклоничка, паганска... и им е страст да покажуваат со прст кон другите наместо НАЈПРВИН КОН САМИТЕ СЕБЕ, со што фрлајќи сенка врз Црквата, се обидуваат да најдат изговор за животот или неживотот кој го живеат. Брат Ивица настојува да ја обновува живата Христова Црква, која треба да биде сочинета од Христијани кои се во вистинска смисла на зборот ХРИСТОВИ УЧЕНИЦИ, кои во СЕКОЈА ПРИЛИКА кога се во можност темелно ја проучуваат, длабински (а не површно) ја анализираат, активно ја живеат и во животот свој ја сведочат смислата и суштината на напишаното во Светото Писмо и Светото Предание, за да учејќи се себеси - се спасуваат себеси но и оние околу нив, и за да учејќи - се поучуваат себеси но и оние околу нив. Христијански пристап, зар не?)
Брат Ивица не е креатор на успани, полуживи, полумртви, мртви личности и пасивни слушатели и бубачи (кои учат на памет, без вистинска и сериозна студиозност), туку сосема спротивното. Духовните Средби со него не се класични предавања, во кои предавачот зборува и зборува и зборува, а на слушателите им се здосадува, бидејќи само молчат, слушаат, климаат потврдно со главите, и за малку не заспиваат. Кај него, гооооооолем дел од средбите се сосема поинакви, бидејќи на нив АКТИВНО УЧЕСТВУВААТ присутните, тие РАЗГОВАРААТ со него, го прашуваат а тој им одговара, тој ги прашува а тие одговараат, размислуваат гласно, анализираат гласно и на таков начин, преку тие тренинзи и вежби ние работиме на наше личносно и Духовно зреење и преобразување, раст, развој и постојан напредок во Христијанска и Духовна смисла.
Многу ме радува тоа што тој иако знае и тоа многу добро од ЛИЧНО ИСКУСТВО, а не од “рекол-кажала“, какви се состојбите во МПЦ, сепак не излегол од неа и не им рекол ниту јавно, ниту зад грб, ниту во лице, ниту меѓу редови на оние од МПЦ: “Вие кршете глава, баш ми е гајле за вас! Јас ќе гледам САМО ЗА СЕБЕ и ќе гледам ЛИЧНО СЕБЕ да се спасувам“ не превземајќи ОДГОВОРНОСТ (што воопшто не личи на Христовиот Однос кон нештата) туку напротив, сфаќајќи ја суштината и смислата на Светото Евангелие и Светото Христово и Библиско Учење ИМА ПРЕВЗЕМЕНО ОДГОВОРНОСТ и подвиг да ги ИЗМЕНИ работите во самата МПЦ во која е и тој самиот, за да СИТЕ НИЕ ЗАЕДНО се спасуваме како Црква (читај: Заедница). Тоа е подвиг кој бара жртва и големо себепредавање и себевложување, но тоа и не е тешко за човек кој се именува како Христијанин (е ТОА, како однос кон нештата е многу сличен со тоа како Христос се однесувал кон нештата - ОДГОВОРНО и пожртвувано со максимална жртва)!!
Брат Ивица е голем критичар (но не осудувач на туѓите грешки и гревови), голем себекритичар, човек кој прима критики и совети, личност која знае кои се мааните и проблемите, ама не ги избегнува, не ги ублажува, ниту пак живее во илузија дека НЕМА проблеми, туку свесно и намерно се соочува со сите нив, барајќи решение, зашто знае дека со секој решен проблем во Верска, Црковна, Духовна смисла - еден од нас или дел од нас или сите ние сме поблиску до Бога и до Вечниот Живот со Него во Неговото Царство, кој Вечен Живот почнува уште сега ВО ОВОЈ ЖИВОТ!!
Тој не е формалист, туку суштинист! Низ добар личносен тренинг, со негова помош и силна поддршка се оди чекор по чекор напред во нашето Воцрковување (читај: влегување во Живата Заедница - Светата Христова Црква).
Ако си барал(а) Духовник, со чија помош би напредувал(а) кон Христа и кон Вечноста СУШТИНСКИ - тоа е брат Ивица.
Ако не веруваш дека вакво нешто постои меѓу луѓето со црна мантија, и ако сето ова ти изгледа невозможно, тогаш е време да се увериш и да го запознаеш овој така едноставен и (не)секојдневен и невозгордеан и ненадмен човек, ами голем пријател и добромисленик, понизен и народски човек, пријатен, благ, непосреден и љубезен, кој е лично целосно излеан во жртвата за доброто на народот од оваа наша мила Македонија, бидејќи силно го љуби овој народ, а љубовта се познава по нејзините ПЛОДОВИ!! Ако сакаш да го запознаеш брат Ивица и начинот на кој тој дејствува и работи со нас, топло ти препорачувам да го побараш во Црквата “Свети Ѓорѓија“ во населба Чаир во Скопје, каде што е Парохиски Свештеник. Можеш да го побараш на телефон за време на работното време од понеделник до петок, и во недела (Господовиот Ден) после Светата Литургија, или можеш да доаѓаш во четвртоците во 18:00 часот за да присуствуваш на нашите Духовни Средби, кои се од ден на ден се’ попосетени и попосетени, бидејќи постојано има по некој нов посетител(и).
Фала Му на Бога за братот Ивица, да му подари Господ Спасение, Вечен Живот, Царство Небесно, Благодат врз Благодат, здравје на душата и телото, мир, љубов, радост, се’ најубаво - и нему и на неговото семејство!!! АМИН!!!
Ова ти го кажувам од искуство, него го познавам од есента 2004 година. Го гледам со телесните очи и со очите на мојот внатрешен човек, го слушам со моите телесни уши и со ушите на мојот внатрешен човек, ГО ПОЗНАВАМ МНОГУ ДОБРО и како личност, и како работник и како домаќин - тој е Христијанин во вистинска смисла на зборот!
Дојди и види за да дознаеш, па и ти да им кажуваш на другите...
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Постирано од: Ивона02
Датум на внесување: 29.Ноември.2009 во 05:04
Постирано од: Џо
Датум на внесување: 29.Ноември.2009 во 10:49
Мора да биде православен???
|
Постирано од: Vlad Tepesh
Датум на внесување: 29.Ноември.2009 во 12:17
Otec Jovan-Vranishkovski-Toj e ednistveniot iskren borec za Avtokefalnost i zhrtven jarec na politichki manipulacii na relacija Vlada-Sinod.Koga denes na MPC i ja dodadoa dodavkata Ohritska Arhiepiskopija koja Otecot sakashe mnogu porano da ja sprovede nego go osudija na sekularen sud da se zamachkaat ochite na samodeklariranite vcherashni vernici koi protestiraa protiv Otecot ni sami neznaejci zoshto i shto e toa ,,Avtokefalnost,, a manipulantite mu namestija igra so finansiski chkaljki i go sudat za neshto shto voopshto nema vrska so drzhavniot sud bidejci crkvata e odvoena od drzhavnata kasa makar na papiru.Go sudea ,go manipuliraa ,go zatvaraa,pritvaraa go brkaat -gonat-progonuvaat ne mu davat da registrira verska zaednica i red ushte shto ne... Otecot Jovan vo nitu eden moment ne podlegna na iskushenijata i ostana dostoen vo svojata borba za Avtokefalnost. ovoj pravoslaven sveshtenik najmnogu me fascinira so pochit mu posakuvam da istrae
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 29.Ноември.2009 во 13:42
Pravoslavie напиша:
Личност која ќе ја потенцирам е отец (или како што повеќе милува да биде нарекуван: брат) Ивица Тодоров. По служба во Црквата - тој е презвитер. (тој е на погорната фотографија ... |
Православие, нити тебе нити Ивица не сум ве видел и запознал (барем немие свестно дека ве познавам) но нешто во мене ми кажува дека овие зборови се вистинити!
Единсвениот Вистински Милостиви БОГ да ве Благослови (вас, сите верници но и исите останати) и да ви дари толку многу од неговиот СВЕТОЛ ДУХ, та потполно да можете да го надминете и индивидуалниот и колективниот егоизам па така заедно суштински да се соединат сите со СОВРШЕНАТА ВИСТИНА Која БОГ ОТЕЦОТ НА ЖИВОТОТ - за спасение на сите - Ја Отелотвори во ГОСПОДА Исуса ХРИСТА!
АМИН
п.с. Му благодарам на БОГА за тебе, за Ивица и за секој кој ќе ја согледа својата индивидуална и колективна кривица!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 29.Ноември.2009 во 14:16
Pravoslavie напиша:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=30535299&id=1068158303"> http://www.facebook.com/photo.php?pid=30535299&id=1068158303 -
Јас би зборувал за еден прекрасен човек од овие денови.
Личност која ќе ја потенцирам е отец (или како што повеќе милува да биде нарекуван: брат) Ивица Тодоров. По служба во Црквата - тој е презвитер. (тој е на погорната фотографија)
Зошто сакам да зборувам за него? Од каде да почнам...
Она што кај него многу ми се допаѓа, тоа е што пред се’ тој е Христијанин - човек кого го интересира пред се’ и над се’ Троичниот Бог во ХРИСТИЈАНСКА смисла на зборот. Не му припаѓа на “попството“ на кое му припаѓаат некои пасивни православни таканаречени “попови“, не го полни џебот од маката и бељата која го има снајдено народот, туку е напротив човек кој е посветен активно за доброто на народот, дури и прекувремено, така што понекогаш мислам дека на сметка на Црквата тој ја подзапоставува, односно нема доволно време за својата (како што самиот вели) домашна Црква (односно за неговото семејство).
Нему му е од особен интерес да од луѓето прави ЖИВИ во вистинска смисла на зборот и ЗДРАВИ во вистинска смисла на зборот Личности (со големо “Л“). Тој НЕ прави свои пасивни следбеници и подражавачи, туку живи и активни Христијани (но не “православци“ или “Христијани“ кои ја ИСЧИТАЛЕ Библијата, но неПРОЧИТУВАЈЌИ ја нејзината СУШТИНА ја ставиле на страна да собира прашина во плакарите, ниту пак “православци“ или “Христијани“, кои без оглед на тоа колку имаат или немаат знаење и познавање на Верата само роптаат во себе или на глас и зборат за тоа колку поповите биле вакви или такви, Православната Црква била ваква или таква, крадечка, мафијашка, идолопоклоничка, паганска... и им е страст да покажуваат со прст кон другите наместо НАЈПРВИН КОН САМИТЕ СЕБЕ, со што фрлајќи сенка врз Црквата, се обидуваат да најдат изговор за животот или неживотот кој го живеат. Брат Ивица настојува да ја обновува живата Христова Црква, која треба да биде сочинета од Христијани кои се во вистинска смисла на зборот ХРИСТОВИ УЧЕНИЦИ, кои во СЕКОЈА ПРИЛИКА кога се во можност темелно ја проучуваат, длабински (а не површно) ја анализираат, активно ја живеат и во животот свој ја сведочат смислата и суштината на напишаното во Светото Писмо и Светото Предание, за да учејќи се себеси - се спасуваат себеси но и оние околу нив, и за да учејќи - се поучуваат себеси но и оние околу нив. Христијански пристап, зар не?)
Брат Ивица не е креатор на успани, полуживи, полумртви, мртви личности и пасивни слушатели и бубачи (кои учат на памет, без вистинска и сериозна студиозност), туку сосема спротивното. Духовните Средби со него не се класични предавања, во кои предавачот зборува и зборува и зборува, а на слушателите им се здосадува, бидејќи само молчат, слушаат, климаат потврдно со главите, и за малку не заспиваат. Кај него, гооооооолем дел од средбите се сосема поинакви, бидејќи на нив АКТИВНО УЧЕСТВУВААТ присутните, тие РАЗГОВАРААТ со него, го прашуваат а тој им одговара, тој ги прашува а тие одговараат, размислуваат гласно, анализираат гласно и на таков начин, преку тие тренинзи и вежби ние работиме на наше личносно и Духовно зреење и преобразување, раст, развој и постојан напредок во Христијанска и Духовна смисла.
Многу ме радува тоа што тој иако знае и тоа многу добро од ЛИЧНО ИСКУСТВО, а не од “рекол-кажала“, какви се состојбите во МПЦ, сепак не излегол од неа и не им рекол ниту јавно, ниту зад грб, ниту во лице, ниту меѓу редови на оние од МПЦ: “Вие кршете глава, баш ми е гајле за вас! Јас ќе гледам САМО ЗА СЕБЕ и ќе гледам ЛИЧНО СЕБЕ да се спасувам“ не превземајќи ОДГОВОРНОСТ (што воопшто не личи на Христовиот Однос кон нештата) туку напротив, сфаќајќи ја суштината и смислата на Светото Евангелие и Светото Христово и Библиско Учење ИМА ПРЕВЗЕМЕНО ОДГОВОРНОСТ и подвиг да ги ИЗМЕНИ работите во самата МПЦ во која е и тој самиот, за да СИТЕ НИЕ ЗАЕДНО се спасуваме како Црква (читај: Заедница). Тоа е подвиг кој бара жртва и големо себепредавање и себевложување, но тоа и не е тешко за човек кој се именува како Христијанин (е ТОА, како однос кон нештата е многу сличен со тоа како Христос се однесувал кон нештата - ОДГОВОРНО и пожртвувано со максимална жртва)!!
Брат Ивица е голем критичар (но не осудувач на туѓите грешки и гревови), голем себекритичар, човек кој прима критики и совети, личност која знае кои се мааните и проблемите, ама не ги избегнува, не ги ублажува, ниту пак живее во илузија дека НЕМА проблеми, туку свесно и намерно се соочува со сите нив, барајќи решение, зашто знае дека со секој решен проблем во Верска, Црковна, Духовна смисла - еден од нас или дел од нас или сите ние сме поблиску до Бога и до Вечниот Живот со Него во Неговото Царство, кој Вечен Живот почнува уште сега ВО ОВОЈ ЖИВОТ!!
Тој не е формалист, туку суштинист! Низ добар личносен тренинг, со негова помош и силна поддршка се оди чекор по чекор напред во нашето Воцрковување (читај: влегување во Живата Заедница - Светата Христова Црква).
Ако си барал(а) Духовник, со чија помош би напредувал(а) кон Христа и кон Вечноста СУШТИНСКИ - тоа е брат Ивица.
Ако не веруваш дека вакво нешто постои меѓу луѓето со црна мантија, и ако сето ова ти изгледа невозможно, тогаш е време да се увериш и да го запознаеш овој така едноставен и (не)секојдневен и невозгордеан и ненадмен човек, ами голем пријател и добромисленик, понизен и народски човек, пријатен, благ, непосреден и љубезен, кој е лично целосно излеан во жртвата за доброто на народот од оваа наша мила Македонија, бидејќи силно го љуби овој народ, а љубовта се познава по нејзините ПЛОДОВИ!! Ако сакаш да го запознаеш брат Ивица и начинот на кој тој дејствува и работи со нас, топло ти препорачувам да го побараш во Црквата “Свети Ѓорѓија“ во населба Чаир во Скопје, каде што е Парохиски Свештеник. Можеш да го побараш на телефон за време на работното време од понеделник до петок, и во недела (Господовиот Ден) после Светата Литургија, или можеш да доаѓаш во четвртоците во 18:00 часот за да присуствуваш на нашите Духовни Средби, кои се од ден на ден се’ попосетени и попосетени, бидејќи постојано има по некој нов посетител(и).
Фала Му на Бога за братот Ивица, да му подари Господ Спасение, Вечен Живот, Царство Небесно, Благодат врз Благодат, здравје на душата и телото, мир, љубов, радост, се’ најубаво - и нему и на неговото семејство!!! АМИН!!!
Ова ти го кажувам од искуство, него го познавам од есента 2004 година. Го гледам со телесните очи и со очите на мојот внатрешен човек, го слушам со моите телесни уши и со ушите на мојот внатрешен човек, ГО ПОЗНАВАМ МНОГУ ДОБРО и како личност, и како работник и како домаќин - тој е Христијанин во вистинска смисла на зборот!
Дојди и види за да дознаеш, па и ти да им кажуваш на другите... |
Потполно се согласувам со Православие, што повеќе вакви свештеници во редовите на МПЦ ќе допринесат за духовно будење на цел народ. Овој човек навистина е нешто посебно. Скромен, понизен, вистински Христов следбеник и проповедник на Живата реч.
Кога зборувам за реформи (иако за жал не секогаш поаѓам од себе), го имам пред очи овој човек.
|
Датум на внесување: 29.Ноември.2009 во 14:17
spiros напиша:
п.с. Му благодарам на БОГА за тебе, за Ивица и за секој кој ќе ја согледа својата индивидуална и колективна кривица!
|
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 30.Ноември.2009 во 01:53
el_kevser напиша:
vjaceslav polozin pravoslaven svestenik i toa visok poglavar ra ruskata pravoslavna vrkva najpoveke me fascinira sto primi islam ''
Вјачеслав Положин
Висок поглавар на руската православна црква преминува во Ислам(пренесува Новаја Газета 1999 година)
Архиерeјот на руската православна црква и свештеник од областа Калуга и воедно е главен представик во одборот за односи со јавност и верски заедници во руската ДУМА има преминато во Ислам. Тој исто така напоменал дека и неговата жена ги дели истите идеи и дека се слага со неговиот избор. |
Црвеното ( Поглавар, Архиереј ) и синото ( жена ) не одат заедно. Не ќе да станува збор за поглавар и архиереј...
-------------
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 30.Ноември.2009 во 02:08
Македон напиша:
Црвеното ( Поглавар, Архиереј ) и синото ( жена ) не одат заедно. Не ќе да станува збор за поглавар и архиереј...
|
Е како не одат? Па нели Библијата вели дека епископот треба да биде маж на една жена?
„Според тоа, епископот треба да биде: непорочен, маж на една жена,“ (1 Тимотеј 3:2, Светото Писмо)
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 30.Ноември.2009 во 12:35
Fala za zabeleskata maria magdalena. Ne napisav nisto poveke, bidejki ocekuvav deka site sto ste na forumov, mozete ednostavno da dojdete do internet podatoci za istiot. Se nadevav deka samo so ispisuvanje na negovoto ime ke Vi razbudam interes.
ОТЕЦ СЕРАФИМ РОУЗ
ОТЕЦ СЕРАФИМ РОУЗ е првиот покрстен Американец кој вистински го примил Православието и како писател и молитвеник се прославил ширум православните земји, посебно во Русија. Тој со своите проповеди и богословската активност, во текот на својот краткотраен живот од 48 години, неуморно ја докажувал вистинитоста на учењето на православната вера и грешноста на модерниот дух и сите пороци кои што ги носи нашево време. On je prvi americki pravoslavni svestenik koji je povezan s patristickom tradicijom Crkve. Sveti Oci Crkve i isposnici, narocito monaske zajednice u Rusiji Valaama i Optine, imali su presudnog znacaja na duhovno formiranje mladog Evgenija (Judzina, engl.). Generacija mladog narastaja u Sjedinjenim Drzavama Amerike, kaze Judzin, duhovno je mrtva, bez kompasa je. "Христос е единствен излез од овој свет", често зборувал и пишувал Отец Серафим Роуз.
Otac Serafim Rouz je rodjen 1934. godine u San Diegu, u jednoj metodistickoj porodici. Po karakteru i poslovicnim izrazima i govoru vise je licio na majku, a od oca je nasledio marljivost u radu i zadovoljstvo u malom. Mali Judzin je bio od samog pocetka, od ranih detinjih dana, miran i cesto zamisljen. Rano je poceo da cita, tako da je uskoro znao izvesne delove Biblije. Imao je svoje vrsnjake, ali se malo igrao sa njima. U skoli je bio odlican djak i njegovi su ucitelji gledali u njega sa velikom nadom. Mislili su da ce se Judzin posvetiti matematici i prirodnim naukama. Jos u gimnaziji naucio je dva strana jezika, francuski i nemacki, citao je svetska knjizevna dela, ukljucujuci Dostojevskog. Osobito ga je zanimala filosofija, koju je ozbiljno studirao u Pomoni, na koledzu, u Juznoj Kaliforniji. Stalno je zudeo za necim uzvisenijim, savrsenijim. Mucila ga je misao coveka i njegovog postojanja, jer mora da postoji neka "druga realnost". Nije se mogao nemirni duh mladog Judzina ukopcati u okvire protestantizma, jer je to za njega bio "status quo" - ljudi zive za ovaj svet, uzivaju zemaljske blagodati, ali dalje se ne ide. Trazio je da sazna "istinu" u budizmu, spiritualizmu, istocnim religijama. Bila mu je dosadna zapadna mudrost. Bio je nekad blizak filosofiji Nicea, koji je odbacio sve sto nije racionalno, sto se ne moze razumom protumaciti. Dok je Judzin lutao i trazio sta je i gde je istina, izgubio je bio interesovanje za veru kakvu je stekao u roditeljskom domu. Za njega ce jedan monah, njegov sabrat, docnije reci da je Judzin bio monah "koji je znao kako da pati pre nego je dosao do istine, a onda je patio zbog onoga sto je nasao". U jednoj akademiji u San Francisku studirao je kineski i istocnjacku mudrost. Kazu da je odlicno naucio taj jezik, kao da je bio rodjen u Kini.
U San Francisku na univerzitetu cuo je na jednom predavanju od jednog francuskog profesora da se u izucavanju bilo koje religije potrebno obratiti izvornoj formi te religije. Sretnom okolnoscu jedan student, Srbin, preporucio mu je da se upozna sa pravoslavnim crkvenim obicajima i bogosluzenjima. Bas tada Judzin upoznaje jednog svog vrsnjaka, ruskog bogoslova, koji ce ga prvom prilikom odvesti u hram Presvete Bogorodice koji se nalazio u San Francisku. Iako nije tada poznavao jezik, ni svestenicke radnje, ni vernike okupljene tu na molitvu, miris tamjana i sveca i molitvenost prisutnih ucinili su narociti, zapravo sudbinski utisak i prelom u dusi Judzina. Cudan je taj prelom bio, tako nesto nije nikad osetio u protestantskim hramovima, a niti u budistickim i istocnjackim hramovima. Onda se setio onog francuskog profesora koji mu je ukazao na to da je Pravoslavlje najblize izvoru hriscanske tradicije. Poceo je cesce da posecuje pravoslavna bogosluzenja, da cita knjige, da uci ruski i crkvenoslovenski jezik. Imao je osobitu srecu da postane ucenik Arhiepiskopa Jovana (Sangajskog), koji je nedavno kanonizovan u Ruskoj zagranicnoj crkvi. On se rado seca tih dana, kad je u toku tri godine izucavao pravoslavnu teologiju pored Arhiepiskopa Jovana i drugih verujucih nastavnika. On se postepeno priblizavao Pravoslavlju i sve ga vise zavoleo. Presao je u pravoslavnu veru, stekao je dobar broj prijatelja medju Rusima i imao nekoliko mladjih prijatelja-bogoslova. Judzin nije mirovao. Ucestvovao je u dnevnim bogosluzenjima, proizveli su ga za cteca. On je kroz susret sa Hristom saznao da istina nije van nas, da je to licni dozivljaj koji se neguje u srcu. Pravo je zadovoljstvo citati knjigu "Ne od ovoga sveta", koju je napisao njegov sabrat Damaskin posle smrti oca Serafima. On je, otac Damaskin, iz neposredne blizine posmatrao rad i stvaralacku energiju novog pravoslavca i sve poteskoce kroz koje je otac Serafim sa bratijom prolazio. Pocelo se sa stampanjem i izdavanjem jednog casopisa - "Pravoslavna rec" - nabavkom i prodajom pravoslavne stampe i ikona u neposrednoj blizini Bogorodicinog hrama u San Francisku.
Posle smrti Arhiepiskopa Jovana, Judzin i saradnici su zeleli da se udalje od sveta i da stvore svoju zajednicu, monasku zajednicu po ugledu na starodrevne pustinjake i isposnike. Nesto pozajmicom, nesto od sakupljenog i ustedjenog novca kupili su 80 ekera (32 hektara) zemlje u jednom udaljenom planinskom kraju, nekih 300 km od San Franciska, prema severu. Prelaskom u novi kraj napravili su malu crkvu i par koliba za stanovanje. Tu se zamonasio i Judzin sa monaskim imenom Serafim, uzevsi ime cuvenog ruskog isposnika Serafima Sarovskog; njegov saradnik Gleb (Rus) primio je ime svetitelja Aljaskog Germana. Njegova skromna monaska zajednica se nazvala "Manastir bratstva Svetog Germana od Aljaske". Serafim je primio jeromonaski cin 1977. godine. Sada to bratstvo broji 15 monaha, mladih Amerikanaca koji su primili Pravoslavlje i odlucili se na monaski isposnicki zivot. Zive kao isposnici u molitvi, u svakodnevnim sluzbama i zaduzenjima - prema pojedinacnim sklonostima. Zive od izdavacke delatnosti: izdavanja svoga casopisa "Pravoslavna rec", od prevodjenja i objavljivanja pravoslavnih svetiteljskih spisa. Siroka misionarska delatnost. Poneki od njih odlaze u svet da pomognu onima koji ih traze za duhovnu utehu. Cim sam sa suprugom stigao prosle jeseni u tu neobicnu zajednicu, usred Amerike, na Zapadu, pitali su me monasi za Episkopa Nikolaja i Arhimandrita Justina Popovica. Dali su nam na poklon knjigu o srpskim svetiteljima u engleskom prevodu, od Srbina, svestenika Danila Rogica. Nazalost, otac Serafim - jedan retko fini i istrazivacki duh - poziveo je svega 14 godina u tom americko-pravoslavnom manastiru, ali je ostavio iza sebe veoma plodno seme, nekoliko odlicnih knjiga i spisa pravoslavne sadrzine, kao: "Pravoslavlje religija buducnosti", "Bozje otkrovenje ljudskom srcu", "Blazeni Jovan cudotvorac" i dr. Grob oca Serafima je pri samom manastiru, gdje mnogi dolaze na molitvu.
Moderno doba je po mnogo cemu satansko i blisko Antihristu, govorio je i pisao otac Serafim Rouz. Upozoravao je pravoslavne hriscane da ustraju u pravoslavnom, izvornom hriscanskom ispovedanju vere. Njegova djela, i obimna knjiga "Ne od ovoga sveta" (1000 stranica), prevode se na ruski. On je bio neobican i hrabar Hristov vojnik u moru materijalizma, cija se dusa sada raduje na nebesima. On je i putokaz mladim Amerikancima koji hoce i traze istinu.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 30.Ноември.2009 во 14:28
Ane09 , jazkot na komuniciranje na ovoj forum e makedonskiot. Dozvoluvame kusi citati i pasusi na drugi jazici, no ne i celi blokovi od tekst.
Bi te zamolil vo idnina da go pochituvash ova pravilo.
Isto taka, nas povekje ne interesira mislenjeto na chlenovite otkolu mislenjeto na nekoi drugi lugje, pa zatoa pretpochitame da ne pravime copy-paste od sajtovi i knigi.Dokolku sepak ima neshto interesno shto bi sakale da go preneseme na forumov toa go pravime so nashi zborovi, preraskazhano i koncizno. Za podolgi tekstovi stavame link.
Ti blagodaram na natamoshnata sorabotka vo ovoj pravec.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 30.Ноември.2009 во 15:25
Македон напиша:
Црвеното ( Поглавар, Архиереј ) и синото ( жена ) не одат заедно. Не ќе да станува збор за поглавар и архиереј... |
Епа сега ти македон си се фатил за такви Ситници .
важно архиереј и тоа оженет(!!) станал муслиман и точка!!
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 30.Ноември.2009 во 16:02
ahmar1 напиша:
Македон напиша:
Црвеното ( Поглавар, Архиереј ) и синото ( жена ) не одат заедно. Не ќе да станува збор за поглавар и архиереј... |
важно архиереј и тоа оженет(!!) станал муслиман и точка!! |
Значи кај мене е изгледа проблемот што многу ситничарам.
-------------
|
Датум на внесување: 30.Ноември.2009 во 19:51
EvAngelos напиша:
Македон напиша:
|
Е како не одат? Па нели Библијата вели дека епископот треба да биде маж на една жена?
„Според тоа, епископот треба да биде: непорочен, маж на една жена,“ (1 Тимотеј 3:2, Светото Писмо)
|
Во темата за целибатот го водевме овој разговор, од сите аспекти, библиски, историски итн. Барем таму мислам дека беше. Тука не е местото за повторно да разговараме за тоа.
-------------
|
Постирано од: Superior
Датум на внесување: 30.Ноември.2009 во 20:34
ahmar1 напиша:
Македон напиша:
важно архиереј и тоа оженет(!!) станал муслиман и точка!! |
Момци, момци! Зошто гледате еднонасочно и не подразмислете дека Архиерејот откако постанал муслиман се оженил. Јес да многу ситничарете,ама само од страната што вам ви одговара.
------------- Clubmaster
|
Датум на внесување: 30.Ноември.2009 во 21:15
Супериор, нашиот народ вели: при очи слеп не се правам. Прочитај го подвлеченото.
el_kevser напиша:
Тој исто така напоменал дека и неговата жена ги дели истите идеи и дека се слага со неговиот избор. |
Значи и неговата сопруга ги дели идеите и се сложила со неговиот избор. Ако се оженил потоа, немала зошто да се сложува со неговиот избор, затоа што веќе тој ќе бил тоа што е сега: муслиман.
Ситничар или не, не станува збор за никаков архиереј.
-------------
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 30.Ноември.2009 во 21:18
починатиот патријарх Павле ........ покој му на душата ......
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 02.Декември.2009 во 10:44
МАРШАЛ напиша:
починатиот патријарх Павле ........ покој му на душата ...... |
Da i za nego zboruvaat, mnogumina, deka bil svet covek.
|
Постирано од: Џо
Датум на внесување: 05.Декември.2009 во 23:22
Oscar Romero-знам дека е католик,но е единствениот инфлуентен што го знам,голем визионер,борец за човечки права.
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%93scar_Romero - Повеќе за него...
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 10.Декември.2009 во 00:30
отец Јован Таковски - во моментов е на НАША ТВ
|
Датум на внесување: 11.Декември.2009 во 15:22
Muslima_23 , temata e Koj pravoslaven svestenik, najmnogu Ve fasciniral?
Isto taka, ne go generaliziraj karakterot na eden chovek vrz site ostanati. Ako eden odzha karade ili lazhe, toa ne znachi deka site odzhi kradat i lazhat, a ushte pomalu toa znachi deka Islamot uchi i sovetuva neshto takvo.
Vernishtvoto ne te osloboduva od koristenje logika i neguvanje razum.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 11.Декември.2009 во 15:35
Сакаш да кажеш дека во верата нема место за логика и разум?
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Датум на внесување: 11.Декември.2009 во 15:53
Mnogupati vernicite me uveruvaat deka e tokmu taka.
|
Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 12.Декември.2009 во 21:05
Марија М. и Месс... дали и зашо се толерираат вакви членови само вие знаете...
или треба сега да отворам тема за криминалот кај оџите и нивните садомазо-ибрикџилништва... и како и за шо ги користат ибриците...
Или да пишувам за султаните и златните ибрици...
тоа треба,,,ли...
или ако... нема проблем... ако е за попови и православие се е дозволено...
може да се плука на православието...
демек .... нема проблем... они трпат,,.,
они се мирољубиви...
------------- за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
Датум на внесување: 12.Декември.2009 во 21:13
Tetratka, не дека толерираме, туку ај да не одиме веднаш со банови. Неколкупати опоменавме и јас и Меси но како што гледам...
Што се однесува до мене, слободно можеш да пишуваш за тоа што го наведе, звучи интересно. Султани и ибрици..хммм....
А уште еден офтопик на темава, и муслимата ќе добие еден подолг бан, ја претера.
|
Постирано од: ANTEROS
Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 00:07
Навистина ме +фасцинира+ овој свештеник, а за тоа со што точно ја предизвика мојата фацинација,
Порнографски видеоклип на кој се гледа сексуалниот однос на свештеникот и една млада девојка деновиве е хит во тамошната јавност. Видеоклипот најверојатно го направил самиот свештеник, со мобилен телефон. Снимката е со лош квалитет, но со звучна подлога, од која може да се забележи како во еден момент во сексуалниот однос, свештеникот го повикува и Бог, извикувајќи "О, Господе"
Не е Распучин, ни отец Макарие, туку млад свештеник Иван од Јагодина....
follow the link
http://daily.mk/Vecher/sveshtenik_se_seksal_i_se_snimal_so_mobilen/379890 - http://daily.mk/Vecher/sveshtenik_se_seksal_i_se_snimal_so_mobilen/379890
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 10:34
Ако човекот навистина ова го сторил, тогаш тој засигурно бил прелажан - и станал следбеник - од онаа иста темна сила која ги тера луѓето да го напуштаат Спасителниот Пат и да чинат грев.
Вистинските следбеници Христови никогаш не вршеле блудство, нити посакувале други секс партнери освен брачниот другар, а некои помеѓу ними дури и не се мажеле/женеле бидејќи нивната душа била венчана со Оној Кого светот не го познава.
Но, колку што можев да прочитам, попот вели дека тој воопшто не е на видеото и дека целата приказна е лага на одредени мафијашки структури!
Затоа, се' додека тој - или некој од неговите предпоставени во СПЦ - не превземе одговорност: оптужениот би требал да важи за невин, додека не се докаже неговата вина!
Поздрав
п.с. Ал Каида - за разлика од СПЦ во врска со гнасниов случај - дури ја благослови терористичката гнасотија од 11 септември, за која многу “чеда“ дури отворено се радуваа и славеа ...
Сигурен сум дека и за оваа гнасотија - ако е навистина сторена од оптужениот човек - најповеќе ќе се радуваат и ситат истите “чеда“ и нивните сродни души !
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 13:42
Нормално дека вие од ПОА ќе ги браните свештениците од СПЦ па дури и најгнасни дела да сториле. Спиросе, ако не си од ПОА ти се извинувам.
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 19:53
LiDivio, делото е бездруго гнасно и извршителот треба соодветно да биде санкциониран и дисциплиниран, но уште погнасно е гнасното дело - сведочејќи лажно - да му се подметне другому! Ова го велам и важи за сите, независно од верата, нацијата и светогледот на оштетениот!
Ме разбираш?
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 20:32
Brate Spirose, kazi mu na LiDivio deka ne si od POA, da ne bide vo zabluda covekot
------------- SOLI DEO GLORIA
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 22:01
KINGDAVID напиша:
Brate Spirose, kazi mu na LiDivio deka ne si od POA, da ne bide vo zabluda covekot |
Каква БОА, бе брате КингДавиде? Јас незнам нити што му е тоа?
Мене тој збор ме подсетува на вакво нешто.
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 22:06
Можда бил попто на клипот, можда не бил, сеедно, ако ја читате изворната вест, тоа не бил прв ваков скандал меѓу свештеници. Мене веста ми се виде интересна. Јас знам дека и тие се сепак само луѓе и они се мачат со нагони и сл. ама па многу манијачење произлезе од свешенски редови...е тоа е тоа што ме фасцинира кај нив...ваму ти продаваат морал, ставопочот од бог и сл. а толку скандали искочиле баш од тие редови, човек да се праша дали тие воопшто веруваат во тоа што зборат.
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 22:28
ANTEROS напиша:
Можда бил попот на клипот, можда не бил, сеедно, ... |
За тебе засигурно е сеедно, но за сите што се лажно обвинети - за нивните фамилии, нивните вистински пријатели, ... - воопшто НЕ Е СЕЕДНО!
Таквите на БОГА Му се најблиску до Највредното, до Христа, бидејќи и Тој беше лажно обвинет!
А за сите други кои го злоупотребиле или Го злоупотребуваат Името БОЖЈЕ, БОГ да им биде на помош и да им ги отвори очите за Совршената Вистина!
Амин
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 23:07
Сеедно, зашто како и да е на дотичниот поп за цел живот ќе му остане оваа црна дамка, безразлика дали бил он или не бил, штетата е веќе направена. Мислиш ќе го гледа некој како порано попов. Ова му е фластер за цел живот. Ама ако бил он, Ј*ЗК да му е
|
|