Испечати | Затвори го прозорот

Брак со 3 братучед во исламот- ДА или НЕ?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20451
Датум на принтање: 30.Ноември.2024 во 00:34
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Брак со 3 братучед во исламот- ДА или НЕ?
Постирано од: take that
Наслов: Брак со 3 братучед во исламот- ДА или НЕ?
Датум на внесување: 17.Октомври.2009 во 23:38
BARAM INFORMACII KOJ E POUPATEN

Коментари:
Датум на внесување: 17.Октомври.2009 во 23:48
Jas sum musliman no ne sum dovolno upaten po ova prasanje zatoa baram informacii pd poupatenite od mene so mislam deka gi ima mnogu

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 13:13
  Се надевам дека не ти е толку итна работата и дека може малку да почекаш. Овде има солидни познавачи на исламските закони па некој ќе ти одговори.

Јас колку што сум видела-се земаат и први братучеди ...

Ова инаку претставува родосквернување или инцест.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 14:30
Pa imam vreme ama ne mnogu hmm.Pa se nadevam deka nabrvo ce mi odgovori nekoj dobar poznavac A inaku za toa sto si videla deka se zemaat i prvi bratucedi e strasna rabota.Mislam deka toa e nadvor od pametot a ova so tret bratuced moze nekako da se zamisli

Постирано од: Dzingis Kan
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 14:43
Originally posted by take that take that напиша:

Pa imam vreme ama ne mnogu hmm.Pa se nadevam deka nabrvo ce mi odgovori nekoj dobar poznavac A inaku za toa sto si videla deka se zemaat i prvi bratucedi e strasna rabota.Mislam deka toa e nadvor od pametot a ova so tret bratuced moze nekako da se zamisli

Мислиш дека некој ти поверува кога се претстави како муслиман?

Одговор: - Во нормални услови, бракот треба да се вклучува со што подалечни роднини, како што рекол Пратеникот:" Женете се со што подалечни роднини!" Додека во вонредни услови може да се оди поблиску.

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 14:45
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Се надевам дека не ти е толку итна работата и дека може малку да почекаш. Овде има солидни познавачи на исламските закони па некој ќе ти одговори.Јас колку што сум видела-се земаат и први братучеди ...Ова инаку претставува родосквернување или инцест.

И јас сум видел. Дури и сум прочитал дека девер може да си ја ожени својата снаа. А знаете каде сум прочитал? Во БИБЛИЈАТА!

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 14:51
Pa sega,ne e dobro definirano koi se tie vonredni uslovi pa covek moze sam da si gi interpretira tie uslovi.Ama fala za odgovorot ocekuvam nekoj pokonkreten odg

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 14:53
"Кога браќата живеат заедно па едниот од нив умре, а да немал син, жената на покојниот нека не се премажува надвор од куќата, туку нека и пристапи кон неа нејзиниот девер и нека си ја земе за жена, па да ја изврши деверската должност."( Петта книга Мојсеева, 25:5 )

[:-&] [:-&] [:-&]

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 15:00
hmm ne sum tolku star.Znaci sepak gospod ni dal um sami da gi opredelime tie uslovi no ne i da preterame

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 15:24

hmm ne sum tolku star.Znaci sepak gospod ni dal um sami da gi opredelime tie uslovi no ne i da preterame

Ете ти одговор на твоето прашање.

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 17:08
Originally posted by Dzingis Kan Dzingis Kan напиша:

"Кога браќата живеат заедно па едниот од нив умре, а да немал син, жената на покојниот нека не се премажува надвор од куќата, туку нека и пристапи кон неа нејзиниот девер и нека си ја земе за жена, па да ја изврши деверската должност."( Петта книга Мојсеева, 25:5 )

Убаво што си го цитирал Мојсеј, само што прашањето на take that е што вели исламот за земањето меѓу роднини кое е многу вообичаено меѓу муслиманите, а не што вели Мојсеевото Петтокнижие, дадено на Евреите.

А ова за девер и снаа-пак го имаш во к*ранот, и не им е страно на мислиманите.

Но на Христијаните-не им е својствено од проста причина што ние не сме под Мојсеевиот закон зашто Исус го исполни истиот и не ослободи од неговиот јарем.

Ете затоа, се додека некои народи се под ваков јарем, ќе се случуваат и-вакви бракови, а со тоа и ќе се раѓаат дегенерирани поколенија.

-------------

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 17:44
hmmm pak ne dobiv odgovor na moeto prasanje.Ce cekam nekoj poupaten.A za pokolenijata koi se degenerirani ne e samo od toa toa e bpzja kazna za nekoa si delo vo tekot na zivotot

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 17:51
За дегенерациите, не можеме баш се да припишеме на Божјата казна, не е Бог некој садист, злобен старец кој гледа од горе и се одмаздува постојано.

Не очекувајте да се земате вака со роднини-а кога ќе се родат деца со аномалиите да речете “Така сакал Бог“, “Ме казнил Бог итн“.
Зар не мислиш дека за некои работи сами ја сносиме одговорноста? Зар е можно да сакате братучеси со еротска љубов, па тие ви се иста крв, кај старите народи немало ни израз за братучед туку исто се викале браќа, сестри (како денес  во Србија-брат од стрико итн).

-------------

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 18:09
E da ama sepak 3 bratuced ne mislam deka e tolku blizok rodnina,barem ja taka mislam Koga posoi golema ljubov

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 18:58

А ова за девер и снаа-пак го имаш во к*ранот,  

Сега слободно ќе напишам дека ти си една ГОЛЕМА ЛАЖЛИВКА!

А за да ми докажеш дека не си лажливка, ќе те молам погорната твоја констатација дека во к*р'анот пишува оти девер може да се ожени со својата снаа,ЈА ДОКАЖЕШ СО ЦИТАТ ОД к*р'АНОТ!!!

Сега за сега ќе ти го прилепам ова иконче,
кое убаво ти прилега.

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 19:11
Пред да те банирам, ќе ти кажам дека немаше потреба од ваква работа.
Можеше убаво да ни објасниш, без навредите по кои се прослави на форумите.

Оваа појава-ја има во исламот или не?
Ја има.

Кај христијаните се среќава ли? Не.

Епа од каде тогаш се нашла кај муслиманите?

-------------

Постирано од: hleb20
Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 19:15
hehe moze da najde.

Eve moze ovoj odgovor ke te zadovoli.
kaj nas e tradicija da do sedmo koleno ne se zemaat megusebe , no toa ne e Islamski propis, ali takviot stav ne e protiv Islamot , ako nekoj se resi da do 7 koleno so nikoj ne stapi vo brak, ne prekrsuva nikakva Allahova odredba , no tuka prasanjeto bese postaveno kako e vo Islamot , ne kako e vo nasata tradicija, povtoruvam deka ova nasa tradicija ne se kosi so Islamskite propisi, no vo islamot zabraneto im e da stapat vo brak so slednive licnosti:

. "EN-NISA" - Zeni

23. Zabraneti vi se da stapite vo brak: majkite vasi, i kerkite vasi, i sestrite vasi, i sestrite na babovcite vasi, i sestrite na majkite vasi, i kerkite na brat vi i sestra vi, i majkite vasi koi ve doeja, i sestrite vasi po mleko, i majkite od zenite vasi, i pastorkite, koi se pod vasa zakrila od zenite vasi ako so ovie imavte bracen odnos, no ako so niv ste nemale bracen odnos, nemate grev. Zabraneto vi e da stapite vo brak i so zenite na vasite rodeni sinovi i so dve sestri istovremeno. Ona sto bese - pomina. Allah, navistina, e Prostuvac i Somilosen!

24. i mazenite zeni, osven onie za koi ke steknete sopstvenost preku zarobenistvo; toa e pravilo Allahovo za vas! A ostanatite vi se dozvoleni dokolku posakuvate.

Eve sto rekol Muhamed a.s.:
Мухаммед а.с. рекол: ГАРРИБУУ ЕН НИКАХ “Женете се од што подалечно ( сродство).” .

Se nadevam ke se zadovolish.

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 19:20
Можеш ли да негираш дека кај вас се земаат девери и снаи вдовици (за братучеди и да не зборуваме)?

-------------

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 19:26
[QUOTE=hleb20]hehe moze da najde.

QUOTE]

Штом може да се најде (неретко), претпоставуваме дека ви е дозволена.

-------------

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 19:38
Prvo izvadi gi ajetite i potoa ke komentirame.

Jas nikogas ne sum slushnal za deveri da zemaat snai vdovici a nitu sam procital nekogash.
Epa ako ti imash nekoj izoliran sucaj predsatavi ni go od k*ranot i hadisi .

Zatoa sto vidi go Topicot na temava glasi BRAK SO 3 BRATUCED VO ISLAMOT DA ILI NE?

Ne pagaj na provokacii, ako otide off topic gledam deka si moderator izbrisi . Se nadevam deka me svati.

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 19:54
Брак со трет братучед во исламот да или не

Бидејќи од погоре кажаното не следува дека братучедите спаѓаат во забранетата категорија за брак, јас на момчето што праша му посакувам среќен брак и здрави и убави деца.

(оф-топик)-не е забранета ни вдовицата на братот.
Ниту две сестри-за два брата...

Спооред тоа, испаѓа дека се што не ви е забрането-дозволено ви е.

"Marriages between first cousins are allowed in Islam. In surat an-Nisa' (4:22-24), Allah mentioned the women who are forbidden for marriage and then He said, "… Lawful to you are all beyond those mentioned, so that you may seek them with your wealth in honest wedlock…" In surat al-Ahzab (33:50), Allah mentioned to the Prophet that he may marry the daughters of his uncles and aunts from the father's side or the mother's side. It is the consensus of the jurists that this permission was not only for the Prophet, but it is also a permission for other believers. Muslims have practiced marriages between first cousins in all countries since the time of the Prophet. изненадување

-------------

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 21:54
znaci od dosega kazanovo ispaga deka e dozvoleno a?Ok togas taka neka bide fala za informaciite

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 22:04

Брак со трет братучед во исламот да или не  Бидејќи од погоре кажаното не следува дека братучедите спаѓаат во забранетата категорија за брак, јас на момчето што праша му посакувам среќен брак и здрави и убави деца.(оф-топик)-не е забранета ни вдовицата на братот.Ниту две сестри-за два брата...Спооред тоа, испаѓа дека се што не ви е забрането-дозволено ви е."Marriages between first cousins are allowed in Islam. In surat an-Nisa' (4:22-24), Allah mentioned the women who are forbidden for marriage and then He said, "… Lawful to you are all beyond those mentioned, so that you may seek them with your wealth in honest wedlock…" In surat
al-Ahzab (33:50), Allah mentioned to the Prophet that he may marry the
daughters of his uncles and aunts from the father's side or the
mother's side. It is the consensus of the jurists that this permission
was not only for the Prophet, but it is also a permission for other
believers
. Muslims have practiced marriages between first cousins in
all countries since the time of the Prophet.
изненадување

Hehehe. Vo ovoj slucaj ako nesto nema vo ku*anot sve e dozvoleno a?? se gazam od smeenje.

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 22:43
Сепак, не е за газење од смеење.

Наместо на момчето да му дадевте одговор дека бракот со братучеди е дозволен, и тоа и меѓу први братучеди, вие успешно го заобиколивте одговорот префрлајќи ја топката на Мојсееви закони.

Брак со братучед во Ислам е дозволен
In surat al-Ahzab (33:50), Allah mentioned to the Prophet that he may marry the daughters of his uncles and aunts from the father's side or the mother's side. It is the consensus of the jurists that this permission was not only for the Prophet, but it is also a permission for other believers. Muslims have practiced marriages between first cousins in all countries since the time of the Prophet. изненадување

Аллах му рекол на Мухамед дека може да се зема со ќерките на чичковците и тетките од двете страни, а тој пример го следат муслиманите од цел свет.

Па според тоа, не гледам ништо смешно...Мене ме радува, нека има што повеќе вакви бракови за светот да биде повесело место за живеење

-------------

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 23:02
к*р,анот ја повлекол крајната граница помеѓу овие две страни.Меѓутоа, треба добро да се знае,дека дозволеното не значи и препорачливо во сите ситуации.Се има свои причини.Често пати во изузетни прилики најстрогата забрана постанува дозволена.Ако е една работа ,одобрена и дозволена поради одредени причини, и под одредени услови, истата таа во друга ситуација може да го изгуби таквиот третман.

Се знае дека Ебу Бекир р.а. го укинал и забранал давањето помош од зекатот на ново влезените во Ислам,бидејќи сметал, дека к*р,анската одредба за давање помош на таквите личности ги имал во предвид само одредените ситуации за кои Ебу Бекир р.а. сметал дека повеќе не постојат. Но, ако се повторат слични ситуации, одредбата тогаш повторно би се реактивирала. Е тука мислам на почетоците на Исламот кои на сите нам ни се познати и откаде добро знаеме дека првите муслимани биле приморани да одат до оваа граница на сродство која ја спомнува к*р,анот поради недостиг на поширок круг на верници и вернички.

Но, подоцна знаеме дека Омер р.а. препорачувал да се оди што подалеку кога станува збор за крвното сродство.Дури постојат и некои хадиси Мухаммед а.с. рекол: ГАРРИБУУ ЕН НИКАХ “Женете се од што подалечно ( сродство).” Иако хадисот нема наведен извор а нити степен на веродостојност, јас лично сметам дека во предметново прашање не е погрешно употребен. Но, сепак исламските мухаддиси за овој хадис го имаат последниот збор. Ние да се вратиме уште малку на нашево објаснување.

Треба да знаеме дека секој пропис во Исламот има своја дијалектика.Ако тој пропис дијалектички не се сфати и примени, во тој случај редовно доаѓа до злоупотреба и сосема погрешна примена на прописот, како што тоа и ден денес се прави во некои исламски земји како Турција, Арабија итн. Значи се оди стриктно според ајетот и не се согледуваат овие работи кои ние ги коментираме, па затоа имаме и голем број на дефектни деца во тие земји.

Уште еднаш: Исламот дозволил брак помеѓу сродници,ако за тоа постојат оправдани причини, но,таквиот брак не го препорачал. Само воспоставил краен лимит до каде смее во одредени ( вонредни) прилики да се оди.

Зборувајќи за својствата на девојката за кои момчето мора да води грижа кога се жени, Газалија посебно подвлекува дека не смее да биде во блиско сродство со неа.

Интересно е што ние Балканските муслимани,по ова прашање имаме сосема исправно мислење и сфаќање и однос, избегавајќи брак дури и со најоддалечените сродници во едно семејство или племе односно народно кажано Кабиле. За ова посебно се води грижа во селата. Се смета за срам и грев,ако се случи брак помеѓу припадници на исто племе (кабиле), макар истите да се и од подалечно колено.

Постои раширено верување во масата, дека одредени наследни оптеретувања во поедини семејства настанале како последица од меѓусебноте земање. Треба да се поддржи ова верување,бидејќи има основа. Затварањето во себе е секаде штетно, па и овде, во оваа област, за која што зборуваме. Ако сееме едно семе во иста земја неколку години, плод сигурно ќе закржлави.

Према законите на генетиката, својствата се пренесуваат. Ако тие не се освежуваат и не зајакнуваат со укрстување и внесување нови елементи по пат на брак од страна , и од што подалечна или воопшто, никаква роднина, доаѓа до разни физички и духовни деформации.

Многу европски земји во своите закони ова прашање го имаат регулирано со тоа дека поединец може да склопи брак со личност од спротивниот пол ако дотичната личност е во крвна врска, зад четвртото колено. Исламот ова го поддржува.

Me razbirash neli??

Датум на внесување: 18.Октомври.2009 во 23:57
baram tvoj sovet DA ili NE so 3 bratuceda a izborot kaj nas ne e bas golem

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 00:00

take that, utre ke prasam eden prijatel musliman kakvo e nivnoto glediste za ovaa tema i ke ti kazam. Pozdrav!

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 00:18
Originally posted by Dzingis Kan Dzingis Kan напиша:

[:-&] [:-&] [:-&]

Dali go razbirash napishanovo?

Mazh i zhena ne se rodnini. Bratot na mazhot ne e krven rodnina so zhenata, tuku so svojot brat. Deverot i zhenata se samo formalni rodnini poradi ozakonetata brachna vrska na bratot so taa zhena.

Vo tie vreminja, dokolku mazhot umrel ili zaginal vovojna, togash zhenata i decata (dokolku gi imale) ostanuvale nezgrizheni. Od mizerijata mozhele da bidat spaseni edinstveno ako nekoj se omazhi za taa zhena i gi prifati nejzinite deca kako svoi. Ova se praktikuvalo kako pishan ili nepishan zakon skoro vo site kulturi na tie vreminja.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 16:38
Ok ce cekam na tvojot odgovor KINGDAVID a ova poslednovo ne me interesira kako sakate tolkuvajtego ne e vo moj smer hehe

Постирано од: HTML
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 16:46

Наместо на момчето да му дадевте одговор дека бракот со братучеди е дозволен, и тоа и меѓу први братучеди, вие успешно го заобиколивте одговорот префрлајќи ја топката на Мојсееви закони.

In surat al-Ahzab (33:50), Allah mentioned to the Prophet that he may marry the daughters of his uncles and aunts from the father's side or the mother's side. It is the consensus of the jurists that this permission was not only for the Prophet, but it is also a permission for other believers. Muslims have practiced marriages between first cousins in all countries since the time of the Prophet. изненадување

Аллах му рекол на Мухамед дека може да се зема со ќерките на чичковците и тетките од двете страни, а тој пример го следат муслиманите од цел свет.

Па според тоа, не гледам ништо смешно...Мене ме радува, нека има што повеќе вакви бракови за светот да биде повесело место за живеење

Мене ме чуди како воопшто некој нема срам, па лаже? Или некој друг ти го дал ајетот па го цитираш?

Во ајетот не пишува:
, but it is also a permission for other believers. Muslims have practiced marriages between first cousins in all countries since the time of the Prophet. (ова е лага)

туку
O Prophet! Lo! We have made lawful unto thee thy wives unto whom thou hast paid their dowries, and those whom thy right hand possesseth of those whom Allah hath given thee as spoils of war, and the daughters of thine uncle on the father's side and the daughters of thine aunts on the father's side, and the daughters of thine uncle on the mother's side and the daughters of thine aunts on the mother's side who emigrated with thee, and a believing woman if she give herself unto the Prophet and the Prophet desire to ask her in marriage - a privilege for thee only, not for the (rest of) believers - We are Aware of that which We enjoined upon them concerning their wives and those whom their right hands possess - that thou mayst be free from blame, for Allah is ever Forgiving, Merciful.  - Surah al-Ahzab 33:50

Исто така, ако мислиш дека разговараш коректно, тогаш кога бараш грешка на она на кое се противиш, немој да гледаш со накоштреност и со сила да си ја ваѓаш грешката. Верувајми дека Ѓаволот е по паметен од нас (го видол цел свет пред нам) па лесно ќе те заведе... Затоа, ако бараш со искреност и искрено да го пренесуваш она што ќе го откриеш, секогаш ќе бидеш на правиот пат или блиску до него.

Читам оддамна и се што гледам е само инаетење и неписменост. Се е само копирање, препишување, едни копираат од А страни други од Б и цело време така. Стварно не ми е јасна поентата на вашето инаетење и ЗАШТО ВИ Е ЌЕЈФ ДА ГО ГУБИТЕ ВРЕМЕТО САМО ВО ИНАЕТЕЊЕ...

За разлика од Вас, ние барем го признаваме Исус а.с. како пророк Божји на земјава, Вие не го признавате Мухаммед с.а.в.с.

За разлика од Вас, Ние не веруваме на сајенс фикшен работи кои никогаш не си ги имате докажано себеси прво, та да ги пренесете на други.

За разлика од Вас, кај Нас к*ранот е еднаш напишан и каков што е таков е - а кога ќе имате прилика да го прочитате на АРАПСКИ тогаш ќе дискутираме - Ама да го прочитате со љубопитност и со цел да ги разоткриете неговите убавини а не со негативен став... 2-3 страни прочитај 3 прескокни (досадно е или не е по мој вкус).

За разлика од Вас, кај нас создателот на к*ранот е АЛЛАХ Џ.Ш. (Го викаме АЛЛАХ за да има УНИКАТНО ИМЕ бидејќи како што знаете денес  и луѓето се нарекуваат себеси Богови, Господари и слично - да нема забуна), Аллах џ.ш. го објавил к*ранот, а кај вас кој ја напишал Библијата?

Матеј?
Марко?
Лука?
Јован?

Кој? Тие? Оние кои немаат ПРЕЗИМЕ? (А камоли татко-мајка)
Оние кои никогаш ни го виделе, ни го слушнале, ни јаделе заедно ни пиеле заедно со Исус (Иса) ? Кои се тие? Каде е Вашиот доказ дека НЕКОЈ ДО НИВ СТВАРНО ПОСТОЕЛ или ви ја тутнале Римјаните од тогаш (со своја цел, се разбира) ?

Немам ни намера да продолжам да пишам на место кадешто нема реална слика за работите.

ПРИЈАТЕЛИ, МУСЛИМАНИТЕ НЕ СЕ ОДЛИКА НА ИСЛАМОТ! ДА СЕ РАЗБЕРЕМЕ! НИЕ СМЕ ГРЕШНИ И МНОГУ ОД НАС ПОРАДИ РАЗНИ ПРИЧИНИ: НЕКОЈ ПОГРЕШНО СВАТИЛ НЕКОЈ БИЛ ПА НАДЛАЖАН ОД ДРУГИ ЛУЃЕ (КОИ ИМААТ НЕКОЈА ИКС ЦЕЛ), НЕКОЈ КАКО ВАС РОДЕН, ОДГОЈАН И ДРЕСИРАН ДА БИДЕ КОНТРА ИСЛАМОТ... ВАМ БУКВАЛНО ВЕ УЧАТ ДА БИДЕТЕ КОНТРА ИСЛАМОТ, НО НЕ ДА БИДЕТЕ ПРАВИ ХРИСТИЈАНИ (ИНДИРЕКТНО ДА!) - СЕ РАЗБИРА ЃАВОЛОТ НЕМА ЗАЛУДНО ДА СТОИ НА ЗЕМЈАВА, НЕКОЈ КАКО ВАС МОРА ДА ГО ПОСЛУША...

НЕ ГО ГЛЕДАЈТЕ ИСЛАМОТ СПОРЕД ТОА КАКО НЕКОЈ МУСЛИМАН НАПРАВИЛ ГРЕШКА. ВО ТОЈ СЛУЧАЈ ИМА И ДОСТА ХРИСТИЈАНИ КОИ ПРААТ ПА И ПОГОЛЕМИ ГРЕШКИ, НО НИЕ НЕ ЗЕМАМЕ ЗА ПРИМЕР САМО 1 ЛИЦЕ. ЈАС ГО ПОЧИТУВАМ И САКАМ ИСА А.С. ОНАКА КАКО ШТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАМИСЛИТЕ... ПА ТОЈ Е ЕДЕН ОД НАЈГОЛЕМИТЕ (ФАЛАМУ НА БОГА) ПРАТЕНИЦИ НА ЗЕМЈАВА! ЧОВЕКОТ КОЈШТО НАЈЧИСТО МОЖЕЛ ДА ГО ПРЕНЕСЕ ОНА ЗНАЕЊЕ КОЕ МЕЛЕКОТ МУ ГО ДОСТАВУВАЛ (КАКО НА СИТЕ ПРАТЕНИЦИ), ПА КАКО ДА НЕ ГО САКАМ КОГА Е МЕЃУ ОДБРАНИТЕ ЛУЃЕ НА БОГА...

И да не одам понатака бидејќи гледам дека не сте разбрани... Повелете на кафе да се видиме кога сакате и да поразговараме. Ако се интересира некој да се видиме во живо, еве ви мој меил: hksad@live.com

И за крај едно добро видео за сите :) - за освежување - http://www.youtube.com/watch?v=T5dPqw_SK84

П.С. Ставот на правите муслимани е така што не се земаат воопшто со блиски роднини - оној став кој е и медицински дозволив поради потомството, а за тоа што вели Исламот ако сте "паметни", читајте ја тука magdalena а ако стварно сте паметни тогаш отворете книгите, прочитајте к*ран, ако не ви се јасни некои ајети, сура, прочитајте Хадиси си конкретни примери и објасненија... Барем за тоа имаме цела литература, и што е најбитно к*ранот не е ни ТОЧКА ПРОМЕНЕТ!

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 16:49

Ok ce cekam na tvojot odgovor KINGDAVID a ova poslednovo ne me interesira kako sakate tolkuvajtego ne e vo moj smer hehe

Лично според мене, најбитно е прво дали Вие се знаете како роднини? Идете одете за Бајрам? Вашите идат одат едни кај други? Ако е ДА тогаш забрането е! Ако е Не, повторно врз основа на она што го познавам сметам дека не е во ред, бидејќи постои можност (медицински) да децата после бидат со одредени аномалии...

Не ги гледај примерите на неуки муслимани или оние кои себеси се нарекуваат муслимани а всушност се бетер и од сите останати.

Кога само би Имал денес ПРИМЕР НА ЕДЕН МУСЛИМАН каков треба да биде, тогаш верувам дека и Христијаниве на форумов не би разговарале оволку арогантно.

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 16:55
[дополнително]
Или... take_that, можеш да си прашаш на www.islamqa.com и мислам дека таму ќе добиеш најдетален одговор, иако сепак сметам дека 3 братучеди не е дозволено особено ако ептен се знаете и се почитувате како братучеди.

Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 17:27
Да ви поставам прашање на сите, без разлика христијани или муслимани.

Господ го создаде светот, потоа од кал го создаде Адам, а од неговото ребро ја создаде Ева. Дали е точно ова збунетост

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 17:58
Fala za odgovorot i objasnuvanjeto HTML.nie ne odime ni pak tie tie doagaat kaj nas ni za bajram ni za nisto a se doznavme odkoga silno se zaljubivme i sega oppppppp dali e dozvoleno pa tragame po vistinski odgovor pa se nadevam deka ce najdeme DOBAR odgovor koj moze da stavi kraj na ovie dilemi

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 19:08
Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

Господ го создаде светот, потоа од кал го создаде Адам, а од неговото ребро ја создаде Ева. Дали е точно ова збунетост

Оф-топик си, постави го кај ошто за религии.

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 19:13
Originally posted by HTML HTML напиша:

Мене ме чуди како воопшто некој нема срам, па лаже? Или некој друг ти го дал ајетот па го цитираш?

...

Убаво што си објаснил, но нема потреба да набедуваш некој дека лаже, нема срам и лично. Навистина не ти доликува.
Многу добро знаеме колку е распространета оваа појава во исламските земји.
По која основа? Традиција или оваа к*ранска поткрепа? Ако јас сум излажала, што не сум, тогаш кој го излажал цел исламски свет? Јас ли?
Зошто не го ставиш македонскиот превод па на сите да им биде појасно?

Се надевам дека некој добронамерник ќе ја прифати поканата и ќе се дообјасните тет-а-тет.

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 19:21

Оф-топик си, постави го кај ошто за религии.

Не сум офф-топик, тесно е поврзано со темата само ми треба одговор. Инаку, знам кај да прашам општо за религии.

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 19:43
ОК.

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 20:36

Да ви поставам прашање на сите, без разлика христијани или муслимани.Господ го создаде светот, потоа од кал го создаде Адам, а од неговото ребро ја создаде Ева. Дали е точно ова збунетост

Da, taka e spored Biblijata i mislam deka znam kade kje odish so slednoto prashanje...

Ako go zememe toa Biblijsko objasnuvanje, zaedno so teoloshkoto tvrdenje deka Adam i Eva se prvite lugje, izlaga deka choveshtvoto e sozdadeno so incest (Adam legnuval so kjerkite, Eva so sinovite, kejrkite i sinovite legnuvale zaedno...). Takvo neshto ne pishuva vo Biblijata iako pishuva, na primer, za incesniot odnos megju Lot i negovite kjerki koi se spaseni od unishtuvanjeto na Sodom.

Sosem na mesto e prahanjeto kako mozhe da se zabelezhi ne tolku vazhniot incesten moment na Lot, a ne kapitalniot temel na sozdavanjeto na choveshtvoto???

Za ova neodamna vekje diskutiravme, pa ne bi se povtoruval... problemot e sto teolozite gi zemaat Adam i Eva kako prvi lugje i potoa se obiduvaat da go opravdaat toa tvrdenje so dozvoluvanje na incest (Gospod toa nikogash ne go rekol) bidejki navodno genskiot kod bil perfekten i nekorumpiran. Zatoa, isto taka, sozdavanje na lugjeto vo Biblijata (koe odi kako prethodnica na sozdavanjeto na Adam) go objasnuvaat kako nekakva brza rekapitulacija na kreacijata, za da potoa narativnosta vo Biblijata da se vrati navodno nanazad za davanje pogolemi detali.

Vakvoto postavuvanje na rabotite e neminovno od strana na teologijata za da se opravda tvrdenjeto deka site lugje se greshni poradi greshnosta na Adam i Eva. Ako imashe nekoi drugi lugje sozdadeni pred niv, togash ova tvrdenje nemozhe da fati mesto i celata "grehnost" na lugjeto bi padnala vo voda, a so toa i pridruzhnata hristijanska teologija i dogma...

Seto ova go velam za da na nekoj nachin te odvratam od poentata deka lugjeto se sozdadeni so incest. Za toa ne postoi nikakov podatok vo Bibilijata. Takvata ideologija e proizvod na teologijata i na onie koi ja sledat.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 20:55
Messenger не дека јас застапувам или следан некаква идеологија, која може да биде производ на било што, или пак дека оправдувам брак помеѓу роднински врски, но ако една религија ги учи верниците, дека целиот човечки род е настанат само од еден маж и една жена, нормално и логично е да се постави прашањето дека сите ние сме создадени со инцест. И ако еден верник ја прифати таа теза, не гледам проблем помеѓу брак со братучеди, браќа, сестри.

Значи, не застапувам идеологии и не следам некакви ставови, не го оправдувам бракот помеѓу роднински врски и сум против него.

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 23:06

Prijatele, razgovarav so prijatelot musliman i toj rece deka NE e dobro da vlezes vo brak so 3 bratuced.

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 23:32
Fala za informacijata prijatele,od dosega navedenoto svativ deka ne e zabraneto no ne e ni pozelno se pretpolaga brak so sto podalecen.Ama toa e toa pusta LJUBOV nema granici se raga tamu kaj sto najmalku ocekuvame,toa e sudbina nemozeme protiv nea,no sepak dokolku se skluco toj brak nema da se dobie kazna od gospod tuku toa bi moxzelo da bide genetski predizvokana anomalija na plodot i nisti dr,Ok toa e toa

Датум на внесување: 19.Октомври.2009 во 23:41

Fala za informacijata prijatele,od dosega navedenoto svativ deka ne e zabraneto no ne e ni pozelno se pretpolaga brak so sto podalecen.Ama toa e toa pusta LJUBOV nema granici se raga tamu kaj sto najmalku ocekuvame,toa e sudbina nemozeme protiv nea,no sepak dokolku se skluco toj brak nema da se dobie kazna od gospod tuku toa bi moxzelo da bide genetski predizvokana anomalija na plodot i nisti dr,Ok toa e toa

Nema problem prijatele, jas ti go rekov negovoto mislenje,toj vo mladosta imal drugar koj sakal da se ozeni so treta bratucetka i bil silno zaljuben vo nea, no odzata ne im dozvolil.

Kako vtoro, koga doznale rodninite, tolku im bile naluteni sto sakale da gi ubijat. I taka raskinale koga site rodnini doznale. Toj rece deka, sepak, 3 bratucedi se rodnini.

Razmisli dobro za ova i za posledicite koi mozat da sledat ponatamu , kako sto znaes moze da se pojavi i defekt kaj novorodenite deca. Pozdrav i se najubavo!

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 11:44

Originally posted by HTML HTML напиша:

...

Убаво што си објаснил, но нема потреба да набедуваш некој дека лаже, нема срам и лично. Навистина не ти доликува.
Многу добро знаеме колку е распространета оваа појава во исламските земји.
По која основа? Традиција или оваа к*ранска поткрепа? Ако јас сум излажала, што не сум, тогаш кој го излажал цел исламски свет? Јас ли?
Зошто не го ставиш македонскиот превод па на сите да им биде појасно?

Се надевам дека некој добронамерник ќе ја прифати поканата и ќе се дообјасните тет-а-тет.

Бидејќи ти го копира ајетот на Англиски, јас исто така го копирав на Англиски и тоа се консултирав од 4 најдобро преведени верзии на Англиски. Сепак, к*ранот треба да се прочита на Арапски за да се свати стварната суштина.

Но според тоа што го стави ти и јас она што го копирав а се работи за исти Ајет, значи дека ти си дефинитивно грешка т.е. тие додатни реченици кои си ги додала (или некој друг ги додал па ти ги пастнал) се неточни.

Просто и едноставно, според многу факти јасно е дека уште после објавата на к*ранот, Исламот ја негува Науката и ја Почитува Науката премногу. Ова го велам затоа што токму и за конкретнава тема, Исламот се слага со Научното сознание и за тоа дека не смее да се земаат блиску роднини токму поради медицински оправдани причини.

Бог (Отецот) или Аллах (како сакате кажетего) е тој којшто сепак ОДРЕДУВА ДАЛИ НЕШТО ЌЕ Е ТАКА ИЛИ НЕ. Он јасно нагласил Ја создадов душата и и дадов способност да разликува што е добро а што е лошо, што автоматски алудира на фактот дека Човекот сам си ги бира своите определби, што ќе прави и како тоа ќе го прави, но Бог знае СЕ бидејќи за него не постои МИНАТО, СЕГАШНОСТ, ИДНИНА.

Па нели Бог го создаде ВРЕМЕТО за да му Служи! :) Интересна филозофија врз која се потпираат темелите на сите религии кои веруваат во БОЖЈОТО БИТИЕ, ЕДИНСТВО И УНИКАТНОСТ.

Да се навратам на поконкретната тема, тоа значи Нам како Аллахови створенија (во Библијата синови, во к*ранот робови *за да не дојде повторно до истата направена грешка*) ни е дадено да РАКОВОДИМЕ СО ОВОЈ СВЕТ, ДА УПРАВУВАМЕ СО НЕГО, ДА УПРАВУВАМЕ СО НАШИОТ РАЗУМ, ДА ПРАВИМЕ ОНАКА КАКО ШТО СМЕТАМЕ ДЕКА Е НАЈДОБРО, ДА БИДЕМЕ ПРАВЕДНИ ПОДЕДНАКВО ЗА СИТЕ (без разлика на вера, нација, раса, пол), ДА ГО ВОЗДИГНЕМЕ НАШИОТ МОРАЛ НА НАЈВИСОКО НИВО... ОВА МЕНЕ МЕ УЧИ ИСЛАМОТ И ТОА СЕКОЈДНЕВНО СЕ ОБИДУВАМ ДА ГО ПОСТИГНАМ ВО МОЕТО СЕКОЈДНЕВИЕ.

maria_magdalena, се извинувам ако малку претерав со упатените негативни зборови кон тебе. Аллаховиот последен Пратеник, Мухаммед с.а.в.с. рекол "А ако се однесувате лошо спрема жените/девојките/женските лица (сите жени кои живеат на светов без разлика на нивното верување), потсететесе дека тие ми се како ќерки мои па ако им нанесете штета, така и ќе одговарате пред Семоќниот!" - Единствено бев иритиран поради тоа што токму со намера го кажуваш обратното (секогаш бидејќи те читам оддамна).

И зашто немам видено од НИЕДЕН ХРИСТИЈАНИН НА ФОРУМОВ (ПОСЕБНО ТИЕ СО МОДЕРАТОР ФУНКЦИЈА) да каже барем едно добро нешто за Ислам? Јас ќе Ви кажам што е добро во Христијанството, а ако Ви кажам што не е добро тоа ќе го направам со доказ или ќе ќутам.

--

Поздрав до Вас / Бог нека ги награди сите Оние кои искрено пишуваат без никаква арогантност и со чисто срце следејќи го своето верување, а се надевам некогаш ќе ги согледаат грешките во нивното верување (ако ги има) или си го потврдат истото (ако нема грешки).

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 11:45
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Nema problem prijatele, jas ti go rekov negovoto mislenje,toj vo mladosta imal drugar koj sakal da se ozeni so treta bratucetka i bil silno zaljuben vo nea, no odzata ne im dozvolil.

Kako vtoro, koga doznale rodninite, tolku im bile naluteni sto sakale da gi ubijat. I taka raskinale koga site rodnini doznale. Toj rece deka, sepak, 3 bratucedi se rodnini.

Razmisli dobro za ova i za posledicite koi mozat da sledat ponatamu , kako sto znaes moze da se pojavi i defekt kaj novorodenite deca. Pozdrav i se najubavo!

Го поддржувам мислењето.

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 12:34
*Кон HTML-ајетот го извадив од yahoo answers.
(еве го на македонски)
Sura El-Ahzab, 50

О Пејгамберу!
Ние ти ги дозволивме жените на кои им ги даде нивните венчални подароци,
ти ги дозволивме и слугинките кои ги поседуваш,
ти дозволивме да се ожениш со ќерките на твојот миџо и ќерките на твоите тези по бабо,
ќерките на твојот дајџо и ќерките на твојата ала кои се иселија со тебе.
ти ја дозволивме и жената верничка која самата ќе ти се понуди без мехр доколку посакаш да ја венчаш..

и токму како што беше објаснението, она што му е дозволено на пејгамберот, дозволено им е на следбениците. Оттука се корените на оваа работа.

*Негирај аргументирано дека 70% муслимани (моја процена по основ на поединечни мостри) низ светов не се земаат со братучеди, и тоа и први-и јас ќе му кажам збогум на форумот. Најсериозно.
Натерај ме да поверувам дека нешто што мои очи го виделе и присуствувале на такви свадби-било мамка, и јас ќе му се извинам на цел муслимански род заради измама.

*take that: секој има право да прави што сака. Ти и покрај тоа што постави прашање и доби одговори од упатени членови, а некои од желба да ти помогнат и прашувале пријатели муслимани (меѓу кои Кингдавид но и јас), ти велиш
Fala za informacijata prijatele,od dosega navedenoto svativ deka ne e zabraneto no ne e ni pozelno se pretpolaga brak so sto podalecen.Ama toa e toa pusta LJUBOV nema granici se raga tamu kaj sto najmalku ocekuvame,toa e sudbina nemozeme protiv nea,no sepak dokolku se skluco toj brak nema da se dobie kazna od gospod tuku toa bi moxzelo da bide genetski predizvokana anomalija na plodot i nisti dr,Ok toa e toa“

Само вака ќе искоментирам-кога веќе си решил некоја работа да ја тераш до крај, (а погоре напиша дека “кај нас нема многу избор“-па не си ни ти виновен), зошто прашуваш бе пријателе?

Оди каде срцето те води.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 16:27

Razmisli dobro za ova i za posledicite koi mozat da sledat ponatamu , kako sto znaes moze da se pojavi i defekt kaj novorodenite deca. Pozdrav i se najubavo![/QUOTE]
FALA prijatele uste ednas,toa e dobar primer za objasnuvanje ,No kaj nas ima slucai kade se zemaat 3 bratucedi i niz seloto nekoe vreme ce se pozboruva za toa a potoa se e molk.A i nivnite roditeli ne gi obvinuvaat nivnite deca,nema so da im pravat otkako silno se zajlubile tie gi obvinuvaat onie koi pocnale da gi svrzuvaat tie dvajca vljubeni vo samite pocetoci na nivnata vrska.E taka prijatele fala uste ednas za inf A jas imam vreme za mislenje hehe ne sum prestaren hehe

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 18:22
hehe MARIA MAGDALENA srceto ama srceto ne e razumo

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 18:26

само срцето бато...ако сте спремни двајцата борете се за љубовта, оти џабе ти е живот без љубов.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 18:48

само срцето бато...ако сте спремни двајцата борете се за љубовта, оти џабе ти е живот без љубов.

Amin!

Samo ljubovta e vistina, s'e drugo e iluzija!

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 20:01

Ни во сон не би можела да помислам да се спанџам со некој кој е моја крв, мој род.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 20:08

Ни во сон не би можела да помислам да се спанџам со некој кој е моја крв, мој род.

Затоа го поставив прашањето "Како е настанат светот, и кој биле првите луѓе".
Значи ако почетокот на човечкото постоење е зачнат врз основа на инцест, не гледам зошто сте толку против тоа.

Пак ќе повторам, битна е само љубовта.

И уште едно прашање. Врз основа на што, влегување во брак после трето колено не се смета за инцест збунетост

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 20:35
Ushte edno poednostavno prashanje:

- Ako po nekoja sluchajnost ne se poznavate so drugata lichnost, ako ne znaete deka vi e nekoja podalechna rodnina, dali kje se chuvstvuvate onaka kako sto bi chuvstvuvale dokolku znaete deka vi e rodnina?

Zakluchok: s'e e do nashiot um.

P.S. Edinstven rizik e mozhnosta na genskata korupcija na decata rodeni od takvata ljubov, no ljubovta kako takva ne mozhe da pretrpi nikakva korupcija od taa vrska.

-------------

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 22:01

Затоа го поставив прашањето "Како е настанат светот, и кој биле првите луѓе".
Значи ако почетокот на човечкото постоење е зачнат врз основа на инцест, не гледам зошто сте толку против тоа.

Пак ќе повторам, битна е само љубовта.

И уште едно прашање. Врз основа на што, влегување во брак после трето колено не се смета за инцест збунетост

Никако не можам да се согласам дека е битна само љубовта.
Момчето кое го постави прашањето погоре кажа дека и нема многу избор кај нив. Тоа значи дека освен во кругот на своите роднини тој и немал друга прилика да запознае девојки.
Најчесто родителите ги договараат тие работи.

Не можам да сфатам, што ги мешате Адам и Ева, Ное и ќеркитре и други Библиски работи кои се случиле со допуштение на Бог тогаш кога немало избор луѓееееееееее, разбирате ли?
Човештвото од нешто морало да почне и Бог допуштил некои работи САМО во тие услови.

Сосем трета работа е пак, ако до таква врска дојде од незнаење. Но и да дојде, секако дека тие се осудени, не зашто тоа ни е така увртено во глава, но затоа што сме луѓе бре...
Абре кучето да го носам за парење па му барам партнер кој не е поврзан, и селаните кога ја парат стоката па гледаат да не дојде до оскврнување на крвните врски.

Па ова ни свињите бре не го прават.
Ни свињи, ни кучиња...а камо ли свесно да одам и да побарам братучед за маж/жена.
Во време кога за некоја година веќе се спрема експедиција за на Марс со човечки екипаж и кога науката а особено генетиката веќе открива некои сознанија кои се просто-чудесни.

За каква љубов зборувате навистина не можам да сфатам.
А да...и некој како Јозеф Фрицел или како таму се викаше оној монструмот.

Што мешате бре Адами и Еви, зар потоп ни се спрема?

Па и потоп да се готви со овие климатски промени, ќе умрам достоинствено како што ме создал Бог како човек.

-------------

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 22:04
Od Adam i Eva site sme rodnini, pa ti sea vidi

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 22:13
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Od Adam i Eva site sme rodnini, pa ti sea vidi

Збунет, да знаеш дека си последен маж на земјава и од тебе зависи опстанокот а имаш уште една преживеана таму, братучедка.
Би го продолжил видот? Сериозно прашувам, ако воопшто можеш да се замислиш.

Абе ова на сон да ти дојде па во пот ќе се разбудиш и ќе се крстиш.

-------------

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 22:24
Zatoa i ne se udvaram naokolu, oti forumdzikite mi se kako bratucetki

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Датум на внесување: 20.Октомври.2009 во 23:04
Island e verojatno edna od najpogodnite zemji za izuchuvanje na ovoj problem. http://notexactlyrocketscience.wordpress.com/2008/02/13/third-cousin-couples-have-the-most-children-and-grandchildren/ - Eve kakvi se nivnite iskustva.

-------------

Датум на внесување: 21.Октомври.2009 во 19:53
Originally posted by hleb20 hleb20 напиша:

к*р,анот ја повлекол крајната граница помеѓу овие две страни.Меѓутоа, треба добро да се знае,дека дозволеното не значи и препорачливо во сите ситуации.Се има свои причини.Често пати во изузетни прилики најстрогата забрана постанува дозволена.Ако е една работа ,одобрена и дозволена поради одредени причини, и под одредени услови, истата таа во друга ситуација може да го изгуби таквиот третман.

Се знае дека Ебу Бекир р.а. го укинал и забранал давањето помош од зекатот на ново влезените во Ислам,бидејќи сметал, дека к*р,анската одредба за давање помош на таквите личности ги имал во предвид само одредените ситуации за кои Ебу Бекир р.а. сметал дека повеќе не постојат. Но, ако се повторат слични ситуации, одредбата тогаш повторно би се реактивирала. Е тука мислам на почетоците на Исламот кои на сите нам ни се познати и откаде добро знаеме дека првите муслимани биле приморани да одат до оваа граница на сродство која ја спомнува к*р,анот поради недостиг на поширок круг на верници и вернички.

Но, подоцна знаеме дека Омер р.а. препорачувал да се оди што подалеку кога станува збор за крвното сродство.Дури постојат и некои хадиси Мухаммед а.с. рекол: ГАРРИБУУ ЕН НИКАХ “Женете се од што подалечно ( сродство).” Иако хадисот нема наведен извор а нити степен на веродостојност, јас лично сметам дека во предметново прашање не е погрешно употребен. Но, сепак исламските мухаддиси за овој хадис го имаат последниот збор. Ние да се вратиме уште малку на нашево објаснување.

Треба да знаеме дека секој пропис во Исламот има своја дијалектика.Ако тој пропис дијалектички не се сфати и примени, во тој случај редовно доаѓа до злоупотреба и сосема погрешна примена на прописот, како што тоа и ден денес се прави во некои исламски земји како Турција, Арабија итн. Значи се оди стриктно според ајетот и не се согледуваат овие работи кои ние ги коментираме, па затоа имаме и голем број на дефектни деца во тие земји.

Уште еднаш: Исламот дозволил брак помеѓу сродници,ако за тоа постојат оправдани причини, но,таквиот брак не го препорачал. Само воспоставил краен лимит до каде смее во одредени ( вонредни) прилики да се оди.

Зборувајќи за својствата на девојката за кои момчето мора да води грижа кога се жени, Газалија посебно подвлекува дека не смее да биде во блиско сродство со неа.

Интересно е што ние Балканските муслимани,по ова прашање имаме сосема исправно мислење и сфаќање и однос, избегавајќи брак дури и со најоддалечените сродници во едно семејство или племе односно народно кажано Кабиле. За ова посебно се води грижа во селата. Се смета за срам и грев,ако се случи брак помеѓу припадници на исто племе (кабиле), макар истите да се и од подалечно колено.

Постои раширено верување во масата, дека одредени наследни оптеретувања во поедини семејства настанале како последица од меѓусебноте земање. Треба да се поддржи ова верување,бидејќи има основа. Затварањето во себе е секаде штетно, па и овде, во оваа област, за која што зборуваме. Ако сееме едно семе во иста земја неколку години, плод сигурно ќе закржлави.

Према законите на генетиката, својствата се пренесуваат. Ако тие не се освежуваат и не зајакнуваат со укрстување и внесување нови елементи по пат на брак од страна , и од што подалечна или воопшто, никаква роднина, доаѓа до разни физички и духовни деформации.

Многу европски земји во своите закони ова прашање го имаат регулирано со тоа дека поединец може да склопи брак со личност од спротивниот пол ако дотичната личност е во крвна врска, зад четвртото колено. Исламот ова го поддржува.

Me razbirash neli??

Prekrasno objasnuvanje,Allah da te nagradi!

Постирано од: BACHIOS
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 18:27

*Кон HTML-ајетот го извадив од yahoo answers.(еве го на македонски)Sura El-Ahzab, 50

О Пејгамберу!
ти дозволивме да се ожениш со ќерките на твојот миџо и ќерките на твоите тези по бабо,
ти ја дозволивме и жената верничка која самата ќе ти се понуди без мехр доколку посакаш да ја венчаш..и токму како што беше објаснението, она што му е дозволено на пејгамберот, дозволено им е на следбениците. Оттука се корените на оваа работа.     *Негирај аргументирано дека 70% муслимани (моја процена по основ на поединечни мостри) низ светов не се земаат со братучеди, и тоа и први-и јас ќе му кажам збогум на форумот. Најсериозно. Натерај ме да поверувам дека нешто што мои очи го виделе и присуствувале на такви свадби-било мамка, и јас ќе му се извинам на цел муслимански род заради измама.*take that: секој има право да прави што сака. Ти и покрај тоа што постави прашање и доби одговори од упатени членови, а некои од желба да ти помогнат и прашувале пријатели муслимани (меѓу кои Кингдавид но и јас), ти велишFala za informacijata prijatele,od dosega navedenoto svativ
deka ne e zabraneto no ne e ni pozelno se pretpolaga brak so sto
podalecen.Ama toa e toa pusta LJUBOV nema granici se raga tamu kaj sto
najmalku ocekuvame,toa e sudbina nemozeme protiv nea,no sepak dokolku
se skluco toj brak nema da se dobie kazna od gospod tuku toa bi moxzelo
da bide genetski predizvokana anomalija na plodot i nisti dr,Ok toa e
toa“
Само вака ќе искоментирам-кога веќе си решил некоја работа да ја тераш до крај, (а погоре напиша дека “кај нас нема многу избор“-па не си ни ти виновен), зошто прашуваш бе пријателе?Оди каде срцето те води. 

MAre prvo zavrsi go ajetot do kraj- ne do tamu do kade to odgovara. Vtoro- od kaj znaes ti od akde se ,,korenite na ovaa rabota,,

Treto- A ti POTVRDI deka 70% od site muslimanski brakovi se prvi bratucedi- so VENCANICI ( se somnevam deka imas vo posed 500 milioni - barem 70% od niv vencanici). Ako ti si videl takvi brakovi ,zanci li deka po avtomaizam morame da ti veruvame.Tolku za tebe

A ti prijatelu - Brak so ... NE-definitivno? Thats all

-------------
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone

Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 19:18
Бачиос, за корењата на работава-убаво пренесов погоре, 2-3 страни наназад,  исламските толкувачи тој ајет го толкуваат како допуштение и за другите верници.

Најодговорно стојам зад тоа што го напишав за исламските земји. Останува да одиш, да престојуваш па да се увериш. Мене не мораш да ми веруваш ништо.

-------------

Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 19:31
Mislam deka se kreva povekje prashina otkolku sto navistina treba da se pravi. Vekje go navedov povekjevekovnoto praktichno iskustvo na lugjeto od Island, a sega kje vi kazham deka vo site drzhavi na USA dozvoleni se brakovi megju vtori bratuchedi, a kaj polovinata od http://marriage.about.com/cs/marriagelicenses/a/cousin.htm - niv i od prvi bratuchedi.

Vo Islamot vakvite brakovi ne se zabraneti. Koj saka povekje informacii okolu toa kje najde http://www.google.com/search?q=Islam,%20Marriages%20between%20first%20cousins%20are%20allowed&spell=1&ie=UTF-8&client=safari&rls=mk-mk&oe=UTF-8 - tuka ..

-------------

Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 19:37

Што весело ќе биде....

-------------

Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 18:43
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Mislam deka se kreva povekje prashina otkolku sto navistina treba da se pravi. Vekje go navedov povekjevekovnoto praktichno iskustvo na lugjeto od Island, a sega kje vi kazham deka vo site drzhavi na USA dozvoleni se brakovi megju vtori bratuchedi, a kaj polovinata od http://marriage.about.com/cs/marriagelicenses/a/cousin.htm - niv i od prvi bratuchedi.

Vo Islamot vakvite brakovi ne se zabraneti. Koj saka povekje informacii okolu toa kje najde http://www.google.com/search?q=Islam,%20Marriages%20between%20first%20cousins%20are%20allowed&spell=1&ie=UTF-8&client=safari&rls=mk-mk&oe=UTF-8 - tuka ..

Ubavi linkovi posoci.

Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 17:04

*Кон HTML-ајетот го извадив од yahoo answers.
(еве го на македонски)
Sura El-Ahzab, 50

О Пејгамберу!
ти ја дозволивме и жената верничка која самата ќе ти се понуди без мехр доколку посакаш да ја венчаш..

и токму како што беше објаснението, она што му е дозволено на пејгамберот, дозволено им е на следбениците. Оттука се корените на оваа работа.

*Негирај аргументирано дека 70% муслимани (моја процена по основ на поединечни мостри) низ светов не се земаат со братучеди, и тоа и први-и јас ќе му кажам збогум на форумот. Најсериозно.
Натерај ме да поверувам дека нешто што мои очи го виделе и присуствувале на такви свадби-било мамка, и јас ќе му се извинам на цел муслимански род заради измама.

*take that: секој има право да прави што сака. Ти и покрај тоа што постави прашање и доби одговори од упатени членови, а некои од желба да ти помогнат и прашувале пријатели муслимани (меѓу кои Кингдавид но и јас), ти велиш
Fala za informacijata prijatele,od dosega navedenoto svativ deka ne e zabraneto no ne e ni pozelno se pretpolaga brak so sto podalecen.Ama toa e toa pusta LJUBOV nema granici se raga tamu kaj sto najmalku ocekuvame,toa e sudbina nemozeme protiv nea,no sepak dokolku se skluco toj brak nema da se dobie kazna od gospod tuku toa bi moxzelo da bide genetski predizvokana anomalija na plodot i nisti dr,Ok toa e toa“

Само вака ќе искоментирам-кога веќе си решил некоја работа да ја тераш до крај, (а погоре напиша дека “кај нас нема многу избор“-па не си ни ти виновен), зошто прашуваш бе пријателе?

Оди каде срцето те води.

maria_magdalena, се извинувам за доцнење со реплика. Но не сум многу присутен поради обврски.

Сакав само да ти одговорам на твојата реплика до мене и искрено не планирам да се вклучувам повеќе тука бидејќи се што гледам е инаети и надмудрувања. Наместо да се прашаме едните другите, да се поучиме едни со други и така заедно да ги согледаме грешките, проблемите, двосмислените работи и контрадикции, тука гледам само повеќе на инает иде работата... Кога еден Христијанин станува Толкувач на к*ран (а не го ни прочитал) а Муслиман толкувач на Библија (а не ја ни прочитал).

Значи, секоја чест за оние КОИ ГИ ПРОЧИТАЛЕ И ДВЕТЕ КНИГИ И БЕЗ ПРЕДРАСУДИ СО ИСКРЕНО ОБЈЕКТИВНО РАЗМИСЛУВАЊЕ ПОДЛОЖЕНО ВРЗ ОСНОВА НА ОДРЕДЕНИ ДОКАЗИ.

Јас го изнесов своето мислење погоре кое беше упатено до тејк дет (take_that) се со цел да го пренесам моето знаење кое со сигурност не е целосно совршено во рамките на Исламското учење.

Јас само се испровоцирав на тоа дека ајетот којшто го имаше копирано на АНГЛИСКИ не беше точен. До половина беше тука некаде, а после сосем различни реченици беа додадени кои доколку ги спореди со ајетот којшто после го копирав од една од најдобро преведените англиски верзии на к*ран ... ајетот баш укажува дека тоа не важи за  останатите. Привилегија му била дадена само на Пејгамберот с.а.в.с. а ако идеме подлабоко протолкувано преку Хадиси, ќе увидеме дека тоа си има свои причини (кои не се тема на разговор).

За ајетот, веќе ти го копирав на Англиски во најдобриот Тефсир (Превод на к*ран) така да слободно имаш и translate.google.com и преведиси, ќе видиш КАКО СТВАРНО Е.

И дефинитивно никаде (земи к*ран враце и читај) нема во к*ран дека тоа е дозволено за останатите - во продолжение на истиот ајет.

Значи едноставно не смее да се склучува брак со блиски роднини или членови на семејството!

Од тука, Ние немаме право како муслимани да ги женеме првите братучетки или било кои, кои ни се од потесниот круг на фамилијата, па се до неколку колена.

Дури имам слушано од дедоми како вели дека дури до 7 колено ако се знаеме, одеме - идеме на Бајрам, се чувствуваме како блиски, дури до 7 колено НЕ Е ДОЗВОЛЕНО ДА СЕ ЗЕМААТ ДЕЦАТА.

Од тука,  јас пак ќе повторам, можеби ти си видела многу примери кадешто муслимани се земаат први братучеди или не знам што ... можеби и си присуствувала на такви веселби, но, да се разбереме...  АКО СЕ РОДЕНИ КАКО МУСЛИМАНИ, ВО ИСЛАМСКО СЕМЕЈСТВО, ТОА НЕ ЗНАЧИ ДЕКА И ПРАВИЛНО ГО ПРАКТИКУВААТ ИСЛАМОТ.

И од кај знаеш колку е веродостојно од Yahoo Answers да побараш Ајет и врз него да стоиш, кој знае кој го пишал/ставил таму.

Имам една искрена порака:

САКАМ НИЕ ВО ЕДНАВА ОВАА МАКЕДОНИЈА ЗАЕДНИЧКИ ДА ЖИВЕЕМЕ ЕДЕН СЛОЖЕН  И ЖИВОТ СО МЕЃУПОЧИТ!

ВИСТИНСКАТА ВРЕДНОСТ НА ЕДЕН МУСЛИМАН Е ТОГАШ КОГА И НЕМУСЛИМАНИТЕ ЌЕ БАРААТ ПОМОШ ОД НЕГО, ЌЕ СЕ СКРИВААТ ПОЗАДИ НЕГОВИТЕ  ПЛЕЌИ ДОКОЛКУ НЕКОЈ ГИ НАПАЃА, ТОА Е ОНОЈ ЏИХАД ЗА КОЈ ЗБОРИМЕ, ДА БИДЕМЕ ЗАШТИТНИЦИ НА СИТЕ  АЛЛАХОВИ СТВОРЕНИЈА НА ЗЕМЈАВА.

НИЕ СМЕ СЕПАК ГРЕШНИ И СЕ ПОПРАВАМЕ СЕКОЈДНЕВО ИСКРЕНО ВО ИМЕТО НА СЕМОЌНИОТ! ЕДЕН ИСКРЕН ПРАВ МУСЛИМАН НЕ ТЕПА НИ МРАВКА ПО ПАТОТ... И КОН НАЈМАЛОТО СТВОРЕНИЕ АЛЛАХОВО СЕ ОДНЕСУВА СО ВНИМАНИЕ - А НЕ ОНАА СЛИКА КОЈА (ЗА ЖАЛ) НАЈМНОГУТО ЈА ИМААТ ТУКА. ЈАС ИМАМ (КАЖАВ) ПРЕМНОГУ ПРИЈАТЕЛИ ХРИСТИЈАНИ, И ЗНАМ ДЕКА ТИЕ МЕ ЧУВСТВУВААТ КАКО ЕПТЕН БЛИЗОК ПРИЈАТЕЛ КОЈШТО ВО СЕКОЕ ВРЕМЕ Е ТУКА ДА ИМ ПОМОГНЕ ВО СЕ... ЈАС ТОА НЕ ГО ПРААМ СО ЛИЦЕ, ТУКУ ЗАТОА ШТО ТАКА МЕ НАУЧИЛ ИСЛАМОТ, ДА БИДАМ ПРАВЕДЕН,  ДОБАР, ПРИСТОЕН, СО ВИСОК МОРАЛ И ПОКОРЕН НА СЕМОЌНИОТ КОЈ СЕПАК (КОЛКУ И ДА СМЕ ГРЕШНИ) НЕ СТВОРИЛ СИТЕ!

Ќе го цитирам Толстој кој во „Мудриот пратеник Мухамед“, меѓу останатото, вели:
„Муслиманите, со нивната апстиненција од овој преоден свет, со чистотата на животот, со благородноста на намерите и јасноста на целите, со благородниот морал, карактер, едноставност и зрелост, ги восхитуваат луѓето кои се наоѓаат околу нив.
Една од вредностите на исламот е пораката да се дејствува добро со следбениците на небеските книги, особено со христијанските свештеници...
Во исламската вера е дозволено да се склучи брак со жени христијанки и Еврејки, и тие имаат право да ја задржат нивната вера.“

„Законот кој го донел Мухамед (Божјиот мир нека е над него) ќе владее со светот, бидејќи е потполно во согласност со природата, со паметот и мудроста на човекот.“

ПРИЈАТЕЛИ, ГЛЕДАМ НЕКОЈ ЌЕ РЕЧЕ: Е КАКО ИСЛАМОТ Е НАЈМЛАДА РЕЛИГИЈА... НЕ НЕ НЕ НЕ! ИСЛАМ не е РЕЛИГИЈА... ИСЛАМ Е НАЧИН НА ЖИВОТ! РАМНОПРАВНОСТ, ЕДИНСТВО, ВИСТИНА, СОВРШЕНСТВО КОЕ НИЕ КОПНЕЕМЕ ДА ГО ДОСТИГНЕМЕ... ИСЛАМОТ (МИР, СПОКОЈСТВО, ВИСТИНСКИ ПАТ КОН БОГА) ЗАПОЧНА СО АДАМ А СО НЕГО ЖИВЕЕШЕ И ИСУС (ДА ПОСТИГНЕ МИР, СПОКОЈСТВО И СЛЕДЕЊЕ НА ВИСТИНСКИОТ ПАТ КОН БОГА) ... а МУХАММЕД с.а.в.с. Е САМО ПОСЛЕДНИОТ КОЈ БИЛ ИСПРАТЕН НА НЕКОЈ НАРОД ДА ЈА ПОВТОРИ ПОРАКАТА НА НЕГОВИТЕ ПРЕТХОДНИЦИ, ПРАТЕНИЦИ ОД БОГА.

Појасно, здравје... :)

Е СЕГА АКО СЕ ПОСТАВЕТЕ АРОГАНТНО ПОВТОРНО КАКО И СЕКОГАШ,  НЕМА ДА РАЗБЕРЕТЕ... Сепак АЛЛАХ Џ.Ш. НИ ВЕЛИ: ЌЕ ИМА И ТАКВИ КОИ БЕЗ РАЗЛИКА ШТО ЌЕ НАПРАВИШ, НЕМА ДА ПОВЕРУВААТ... ПА И ПЛАНИНИТЕ ОД ЗЛАТО ДА ИМ ГИ НАПРАВИШ.

ЗАТОА ВЕЛАМ, ТРЕБА ДА ГИ ОТВОРИТЕ СРЦАТА И ИСКРЕНО, ОБЈЕКТИВНО И СО ЉУБОВ ДА ПОГЛЕДНЕТЕ КОН СЕ ОКОЛУ ВАМ. ДА ГИ ОТВОРИМЕ ОЧИТЕ КАКО ШТО ТРЕБА.

И ПОКРАЈ ТОА, НИЕ СМЕ ДОЛЖНИ ДА НЕ ЈА РАСТУРУВАМЕ ОВАА ДРЖАВА И ДА ЖИВЕЕМЕ ЗАЕДНО ВО СЛОГА И ЕДИНСТВО. И ПОКРАЈ ТОА ШТО ЈАС КАКО ПОЕДИНЕЦ (ЗАШТО СУМ МУСЛИМАН) НЕМАМ ПРАВА ТОЛКУ МНОГУ КОЛКУ МАКЕДОНЦИТЕ ХРИСТИЈАНИ (ТОА Е ЈАСНО) ЈАС СЕПАК ЕДНАКВО ЈА САКАМ ДРЖАВАВА И ТЛОВО НА КОЕ ЖИВЕАМ БИДЕЈЌИ МАКЕДОНИЈА Е ИСТО МОЈА КОЛКУ НА СЕКОЈ ОСТАНАТ... НА ЕДЕН МУСЛИМАН, ДОЛЖНОСТ МУ Е ДА РАБОТИ ЗА СВОЈАТА ДРЖАВА, ДА ЈА ШТИТИ СВОЈАТА ДРЖАВА КАКО ШТО ГО ШТИТИ ДОМОТ СВОЈ!!! ЗАТОА ЌЕ ВЕ ЗАМОЛАМ ДА НЕ ГИ ПОИСТОВЕТУВАТЕ ДВЕ МНОГУ СПРОТИВНИ РАБОТИ - НАЦИОНАЛИЗАМ И ИСЛАМ - ТИЕ РАБОТИ НЕМААТ ВРСКА ЕДНА СО ДРУГА, ПОСЕБНО НЕ ВО ИСЛАМ!

Јас достојно ВЕЛАМ и ТВРДАМ дека АКО УТРЕ НА МАКЕДОНИЈА ЈА НАПАДНЕ БИЛО КОЈА ЗЕМЈА ДА ВОЈУВА ПРОТИВ МАКЕДОНИЈА, ЈАС ЌЕ БИДАМ МЕЃУ ПРВИТЕ РЕДОВИ ВО ОДБРАНА НА СВОЈАТА ТАТКОВИНА, СВОЈОТ ДОМ! НЕЛИ Е ТАКА ЛОГИЧНО!? ТАКА РЕАГИРА ЕДЕН ИСКРЕН ВЕРНИК! ЕДЕН ИСКРЕН МУСЛИМАН КОЈ НЕМА ПРЕДРАСУДИ ПО ОДНОС НА МНОГУ ДРУГИ РАБОТИ, КОЈ Е ИСКРЕН И КОЈ ПРАВЕДНО ГО ЖИВЕЕ ЖИВОТОТ!

Аллах нека е со Вас и да Ви подари Мир и Спокојство... (За оние кои упорно не разбираат - АЛЛАХ е СЕМОЌНИОТ БОГ - И е само еден уникатен негов назив (Аллах) од арапски се со цел да се унифицира од сите останати измислени божества. Тој е истиот оној кој Вие го викате Отецот).

Поздрав... и планирам полека да се откажам од форумов посебно поради многуте кои скриени дома зад некој агол се тука само заради инает, да го потпалат огнот во муабетот и да направат некој да се почувствува навреден и нападнат... Тие одлики (луѓе!) се само  одлику на Лукавиот - на Ѓаволот, а јас Не би сакал да дискутирам со некој Таков кој во Живо никако не сака да се појави или да го каже она што го кажува тука, она кое му ја дава слободата на далечинското пишување преку електронски медиуми.

Со голема Почит :)

Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 17:15

Бачиос, за корењата на работава-убаво пренесов погоре, 2-3 страни наназад,  исламските толкувачи тој ајет го толкуваат како допуштение и за другите верници.

Најодговорно стојам зад тоа што го напишав за исламските земји. Останува да одиш, да престојуваш па да се увериш. Мене не мораш да ми веруваш ништо.

Тоа во андерлајн не е дел од Ајет туку само реченица на човек кој ја напишал во продолжение на Ајетот. Значи не е дел од Ајетот а ја мешаш... (мислам дека треба по внимателно да прочиташ од таму од кадешто копираш).

А ако го довршиш ајетот до крај ... ќе увидеш дека сепак ТОА НЕ Е ЗА ОСТАНАТИТЕ... Знаеш на што мислам.

Како и да е... ми се допаѓа мислењето на Месинџер дека не треба да се крева многу прашина околу ова... па кој како најдобро мисли да прави, нека прави... Мојот личен став врз основа на  моето знаење е тоа.

Толку од мене... Ај ем ливинг ју хиер :)

Постирано од: mela
Датум на внесување: 06.Март.2011 во 18:12
do marija magdalena..zenska pazi so zboris...a inaku dovolno e da poglednes edna spanska serija...i ke ti stane jasno kade prvi bratucedi se zemaat i toa so blagoslov odnivnite familii i tn...

Постирано од: FeaR
Датум на внесување: 06.Март.2011 во 18:26
bog da cuva i da brani....zatoa se takvi izmelezeni kao kvazimodo u facata se..koa neso neide neide i kraj

-------------
"А ти поарен да не си?" -македонски начин на прифаќање критика

Постирано од: sk
Датум на внесување: 06.Март.2011 во 20:53

Peta Mojseeva 25:5

Prevodot koj e koristen ovde ne e najtocen. Originalot ne veli dever, tuku brat na mazot. Vo coveckata tradicija dever moze da bide bilo koj, po izbor na mladozenecot, pa taka dever moze da bide od brat, preku bratuced, pa do prijatel ili poznanik. Toa ne e poentata na stihot.

Stihot ja kazuva I pricinata za toa: da ne zeni so nekoj nadvor od semejstvoto. Najbliski genetski informacii do mladozenecot ima bratot na mladozenecot, I zatoa e toj e najpogoden za taa uloga. Poentata e da nevestata I potekloto ostanat vo semejstvoto. Stihot e daden na israelcite koi go sledat Bozjiot zbor. Videte gi I slednite stihovi od 5 do 10 I ke ja vidite pricinata za ovoj slucaj.

Датум на внесување: 06.Март.2011 во 21:54
Prichinata za ova e mnogu poprozaichna, a toa e da ne se rastura imotot na familijata.

Imeno, togash najsilniot i najneprikosnoveniot zakon bil onoj na nasledstvoto, pa zatoa mnogu se pazelo na zhenite bidejki nivniot porod polagal pravo na tatkovoto imanje.

Ako zhenata na bratot se omazhi za nekoj nadvor od semejstvoto, togash vo idnina taa preku svojot sin od prviot mazh kje si go bara svojot del, a toa znachelo definitivno delenje na toj imot i gubitok za semejstvoto od strana na pochinatiot mazh.

A ako sakate kompleksniot problem sa nasledstvoto da go sogledate i od eden drug agol togash pogledenete shto se sluchi so Avram, Ishmail i Isak. Zabelezhete kako evreite, hristijanite i muslimanite polagaat pravo na eksluzivna Bozhja milost preku Avramovite sinovi.

-------------

Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 08.Март.2011 во 21:31
Шо му фали на брак со трет брачед/а?Голема работа...

-------------
Брсјачка нација !

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk