Фотографиранје и закони кај нас...
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Фотографија, камери и видео
Опис на форумот: foto.idividi.com.mk, опрема, локации, совети за аматери...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19492
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 22:50 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Фотографиранје и закони кај нас...
Постирано од: driver_off
Наслов: Фотографиранје и закони кај нас...
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 19:38
Не можев да најдам друга тема па за тоа отворив нова...
Ме интересира дали некој знае како се законите кај на за сликање на луѓе (случајни минувачи, полиција и сл..) на јавни места. Пред некој ден имав мал пробелем со локалната полиција која ми рече дека не сум смеел да ги сликам без нивна согласност и дека ако сакале можеле да ми го земат апаратот или да ми ги избришат сликите, а јас сликав од тараса на стан што е приватна сопственост. Мислам дека полицјаците немаа веза што говорат и дека само покажуваа сила, но сакам да знам точно кој се законите кај нас за овие случаи за нареден пат да немам проблеми.
Поздрав
|
Коментари:
Постирано од: thanatos
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 20:00
уба тема.... и мене ме интересира!!!
------------- http://www.flickriver.com/photos/22191068@N02
Ad maiorem gloriam Dei- kir Gramatik
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 20:31
driver_off напиша:
Не можев да најдам друга тема па за тоа отворив нова...
Ме интересира дали некој знае како се законите кај на за сликање на луѓе (случајни минувачи, полиција и сл..) на јавни места. Пред некој ден имав мал пробелем со локалната полиција која ми рече дека не сум смеел да ги сликам без нивна согласност и дека ако сакале можеле да ми го земат апаратот или да ми ги избришат сликите, а јас сликав од тараса на стан што е приватна сопственост. Мислам дека полицјаците немаа веза што говорат и дека само покажуваа сила, но сакам да знам точно кој се законите кај нас за овие случаи за нареден пат да немам проблеми.
Поздрав | od kaj pa te videle ?,i kako kontaktirale so tebe?,..ako ti doskhle na vrata,..kako ke ti go zemat aparatot,..ili da ti gi izbrishat slikite?...a, shto ,..ne smeesh i od balkon da si snimish neshto, a?!,..ochigledno deka se pravele mangupi,..takvo neshto ne ni moze da ima ,....pogotovo sega,..koga sekoj ima so shto da slika,..sekade,..ne moze toa da se kontrolira,...
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 20:35
dodushe,..ednash ,..koga edna budala me mavna bochno u vrata,...i jas zemav da si napravam nekoija slikichka,..,...i eden od niv se pobuni,..a, ja mu vikam ,..zoshto be ,..moja e kolata ,..moja "nesrekja",...i tolku ,...ne mi barashe da izbrisham nishto,edino shto ne napraviv povekje sliki.
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: mdeni
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 20:48
Значи ваљда паметот ве служи. Од тераса кога се слика се користи трипод! Дали кога ја сликаше колата имаше ставено на ИСО400? Можда затоа се бунел.
С в а ш т а. Сликај си каде сакаш, и кога сакаш. Нормално без претерување.
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=7450 - Неколку мои фотки. - Идивиди
It's not a camera. It's a Nikon.
http://dmalikovski.deviantart.com/gallery/ - dmalikovski - Deviant
|
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 21:29
Случакта беше интересна... Седеме со друграче на тераса на приземје и има во близина кружен теке и имаше соберано 4 полицајци - сообраќајци и стоеа така раштркани низ цел кружен тек и му вика на другарчето дај го апаратот оти има 12Х зум и ке гледаме сеир некој ако сопрат да го казнат и сл... и јас направив 3-4 форки а 2-ца полицајци стоеа на 10-15м од зградата и ме видоа дека слика ми еден ми се провика " ајде бе престани да сликаш... и сл" и јас така целиот зачуден што му е филмот на типот ништо направив уште 1-2 фотки и си седнав на тераса... кога иде еден полицаец под тараса (на пријателчето компија кој живеел у станот до нас од дека што сликавме) и ми вика на мене ја не сликај, јас му викам оти? како ако ти кажеме да не не сликаш не смееш да не сликаш и јас вика е како да не јас сум на Превен :) и знам што можам да правам и можам да ве сликам и полицаецот ај како комшии сме тука му вика на другарчето да не правеме проблеми... и јас му викам не сте у право може јас да си сликам колку сакам и он ми вика е ние можеме да ти го земеме апарато или да ти ги избиржеме фотките и јас му се Чудам на паметото и си викм ок ај така нека е... оти живеам у мало место и може ако се расправав со нив да ја направиме голема и после да си имам проблем со полиција у градот да ме сопира со кола и сл... а и немаше смисла оти му беше комшија на другарчето.
Оти знам дека ако може слика од било кој да објавуват у весници и сл на тоа или дека и да е кој е он да ми вика да не го сликам... и дека не смејам да го сликам ако он не сакал да го сликам. вика полицаецот како нем после ке ги објвете фотките на нет или слично у погрешен контекст, кога ако он постапува по правила и закони нема од што да се плаше како сум го сликај јас или било кој али [што да правеш толку знаат и они кој се законите у државава...
Ако некој има слични случки нека какаже како е постапи он и полицијата и како е точхо спрема закон дан не тражам закони да ги читам и сл...
поздрав
|
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 21:57
forum_posts.asp?TID=19492 - оти живеам у мало место и може -
-e , za ova si potpolno vo pravo!,..a, dali tie bile ili ne vo pravo,...posle navistina ke te zaebavaat,..zatoa,..vo takov sluchaj i treba da im popushti chovek,...inache,..ne gledam kako ke ti go zeme aparatot?,......so sila ne moze da ti vleze u stan ,.a , ne da ti go prebaruva,..a, samo za toa shto si gi slikal kako se "odmaraat" na ulica,..teshko deka ke dobie "dozvola" za da ti vleze doma,..
|
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 22:24
секако дека нема да ми флезат дома ама некој ако не се ногу разбира у закони и правила ке си помисле на дека мозат и ке се исплаше... шо и тава и е целта на нив
|
|