Нема веќе лекови без рецепт
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Медицина
Опис на форумот: Болести и лекови, алтернативци, превенција...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16783
Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 05:14 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Нема веќе лекови без рецепт
Постирано од: Biba_G
Наслов: Нема веќе лекови без рецепт
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 19:10
Аптеките повеќе не ќе можат да издаваат лекови без рецепт од матичниот лекар, наложи Бирото за лекови при Министерството за здравство, најавувајќи ригорозни казни за аптеките што нема да ги почитуваат новите правила. Моментно од 1.000 регистрирани лекови, 200 можат да се купат без рецепт. Станува збор за лековите за главоболка, за температура, сите витамини, масти за ревма и некои ензимски препарати. Сите други лекови препишани од лекар се достапни со специјалистички упат.
Намерата на Министерството е да се заштити здравјето на пациентите. Мерката треба да ја подигне и здравствената култура кај пациентите кои наместо по консултација со лекар, на своја рака посегаат по антибиотици, како по бонбони. Поради ова, медицинската практика евидентирала влошувања на здравствената состојба кај некои пациенти, наместо подобрување. - Последните резултати од антибиограмите покажуваат неконтролирана употреба од антибиотици - вели Бујар Османи, министер за здравство. Според Османи, не се работи за никакви ограничувања, ами за доследно почитување на законот. Законската рамка во иднина ќе треба да ги зацврсти односите меѓу пациентите и матичните лекари. Сознанијата на Министерството за здравство се дека се уште има пациенти кои немаат свој матичен лекар. - Консултацијата лекар - пациент е најважна за здравјето на пациентите. Ова е добро бидејќи повеќето лекари ги немаат видено своите пациенти, а консултациите со лекар се битни за здравјето на пациентите - вели Османи.
Пациентите од постарата генерација, на кои лековите им се секојдневно потребни, не се воодушевени од новината бидејќи одењето на матичен лекар за потребните рецепти им претставува напор. - Досега беше лесно, знаевме кој лек е за болеста што ја имаме и си одевме самите да си го купиме. Сега ќе мораме да висиме по чекалниците на матичните лекари за да добиеме рецепт. За стари луѓе, ова ќе е вистинско малтретирање - вели 80-годишната Љубица Јовановска.
-превземено од Време..о3.11.2008
Што мислите за оваа новина во здравството?Оправдувате или...?
------------- Не е се’ така црно...Се наоѓа и по некоја плавуша
|
Коментари:
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 26.Ноември.2008 во 23:12
pa ova e veke cel mesec i toa bi bilo dobro koga ne bi imale pozitivni inegativni listi i koga site bi odle na recept.
vo ambulantite e guzva , od 15 lugje 12 cekaat samo za recepti, pa sestrite gi zaklucuvaat ordinaciite 2 sata pred istekot na rabotnoto vreme za da mozat da gi zavrsat pacientite
inaku se otvori prostor za manipulacii , lekovite sto se na pozitivna nikogas gi nema, vo aptekite namesto niv ke ti dadat zamena , sto odi na privatno, a receptata ke ti ja zemat...a so taa recepta nekoj drug ke go dobie vasiot lek ...
temava e poveke za politika
|
Постирано од: nnikol
Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 09:10
mozebi e evropski standard nanavistina,no tolku mi e tesko da odam po recepti,da cekam tolkav red samo za prepisuvanje.inaku i se javuvav na doktorkata se dogovarame po tel.i jas trk vo apteka.se slozuvam so toa deka lekovite sto se na pozitivna lista nikogas gi nema.
------------- подобро е да ти завидуваат одколку да те сожалуваат
|
Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 16:51
Ја поддржувам оваа акција............никако лекови без рецепт........
|
Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 28.Ноември.2008 во 23:07
Podobro e da nema poveke lekovi, taka barem lugjeto ke bidat pozdravi a i so parite sto ke im ostanat ke mozat da si dozvolat nekoe zimuvanje ili letuvanje.
-------------
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 01.Декември.2008 во 01:50
Biba_G напиша:
...да се заштити здравјето на пациентите. Мерката треба да ја подигне и здравствената култура кај пациентите кои наместо по консултација со лекар, на своја рака посегаат по антибиотици, како по бонбони. Поради ова, медицинската практика евидентирала влошувања на здравствената состојба кај некои пациенти, наместо подобрување.
- Досега беше лесно, знаевме кој лек е за болеста што ја имаме и си одевме самите да си го купиме. Сега ќе мораме да висиме по чекалниците на матичните лекари за да добиеме рецепт. -
|
Ја поддржувам оваа мерка, треба веќе еднаш да сфатиме дека не можеме сите да бидеме доктори и на своја рака да се лечиме со “проверени“ или препорачани лекови.
Во сите поразвиени земји, од аптека не можеш да купиш ни обичен парацетамол за температура без рецепт, па за антибиотици не станува ни збор! Антибиотик се дава во краен случај, а за мали деца и бебиња прво се прави проверка (земаат примерок или брис и на лице место се прави анализа дали состојбата е за антибиотик или може да се излекува и без него). Кај нас, буквално се купуваат антибиотици како бомбони!...
За хроничните болни сега најавија дека лекарскиот рецепт ќе важи 90 дена, за да не мораат и тие да чекаат кај матичните лекари.
Како и да е, оваа практика треба веќе да ја заборавиме...
Или пак да ги укинеме лекарите.. и така ние се разбираме од се’....
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: keti72
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:24
е кога се би било и кај нас како во сите поразвиени земји...
------------- Keti72
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 22:39
Po mene ova e nesto najidiotsko nesto sto mozea da go smislat. Za "
vibramicin " od 15 den ke se akam do lekar kade ke dremam saat vreme
oti se zgolemija guzvite, sestrata ke ja zgresi receptata i ke me
vratat od apteka. Kogo oni maftaat deka se sekiraat za zdravjeto na
pacientite, koga so nisto ne dokazaa deka go pravat toa. Opstata praksa
naplaka od fondot po recki od pregled zatoa e celata finta sto znaci ke
ne nateraat da kupuvame lekovi od Bugarija ili Srbija i da stvarame
zalihi. Ova po mene po rakijata, ajvarot i cigarite uste edna glupost
sto mozea da ja smislat za da go otrgnat vnimanieto od realnite
problemi. Ovaa vlada sem so gluposti i so demagoski reklami za perenje
maloumni mozoci nisto drugo i ne umee.
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 08:46
Грешка си збунет. Пред некој ден отидов за Вибрамицин и не ми дадоа. Причина-зашто биле приватни ми дава цефалексин а не ни прашува дали мене тоа ми помагало претходно. Мразам коа докторине мислат дека повеке ме познаваат од самата јас што се познавам. Што ако се доктори секој си знае што му треба за обична настинка. Крајно се изнервирав.
Вчера во весник прочитав-Швајцарците изгласаа хероин да се продава во аптека.А кај нас обични апчиња за настинка не може да се земат.Прво мора да одиш да отвориш уста грлцето да ти го виделе бла бла бла па ке пиеш нешо шо не ти помага пошо тоа шо ти помага е приватно. Кретенизам!<div style=": ; width: 28px; height: 28px; : 1000; display: none;">
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Постирано од: BACHIOS
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 10:20
blueprayer напиша:
Грешка си збунет. Пред некој ден отидов за Вибрамицин и не ми дадоа. Причина-зашто биле приватни ми дава цефалексин а не ни прашува дали мене тоа ми помагало претходно. Мразам коа докторине мислат дека повеке ме познаваат од самата јас што се познавам. Што ако се доктори секој си знае што му треба за обична настинка. Крајно се изнервирав.
Вчера во весник прочитав-Швајцарците изгласаа хероин да се продава во аптека.А кај нас обични апчиња за настинка не може да се земат.Прво мора да одиш да отвориш уста грлцето да ти го виделе бла бла бла па ке пиеш нешо шо не ти помага пошо тоа шо ти помага е приватно. Кретенизам!<div style=": ; width: 28px; height: 28px; : 1000; display: none;"> |
hehhe e,
a da znaete kolku moze da bide steten vasiot nevin vibramicin
blue za ,,obicna nastinka,, ne se zema antibiotik, ili ti mislis deka se zema
------------- I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 11:21
знам што секогаш сум зимала и од што ми поминувало.,....ама не може мене некој ради тоа што не бил државен вибрамицинот да ми се занесува и да ми препишува нешо 7 пати поскапо,.,,,....
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 12:00
toj da znaes e rezerven lek, i ne se dava koga saka , bez razlika na cenata ( evtin e poradi toa sto e postar lek).a da znaes deka ,,obinata nastinka, ti pominala sama od sebe a ne od vibramicinot zosto taa bolest e takva po priroda.
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 12:01
a toa sto prepisuvat lekovi sto se ,,privatno ,, toae fatalna greska.tuka sum so tebe
|
Постирано од: Delicia
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 13:37
......Celosno ja podrzuvam ovaa odluka.....bev zaprepastena koga vidov deka sekoj moze da si kupi so saka vo apteka ,kako da e samoposluga.....pogotova koga se raboti za antiboticite......
.....Lugeto se nauçeni i za najobiçna nastinka da koristat antibiotik,zaboravajki ili neznaeki deka nema potreba........sepak najefikasen i najubav lek protiv nastinkata e: jabolku go seçeme na 7 parçinja i sekoj den ,zimame po edno parçe.....taka 7 dena ....isprobana terapija
------------- ...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 13:46
milo da taka e. jas dur epten ne zalegnam ne zimam apcinja. ama pa gledajki gi nasive doktori pre na svoja raka bi da umram sto se vika.
|
Постирано од: Delicia
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 13:50
......milo rabotata e za lekarstvata......premnogu luge se leçat samite sebe ,nerazmisluvajki deka ,mozat poveke da si nastetat.......kaj nas se pie dijazepam ,kako da e obiçen aspirin
------------- ...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
Датум на внесување: 03.Декември.2008 во 14:12
Датум на внесување: 07.Декември.2008 во 17:47
premnogu lugje se lecat sami zatoa sto odenjeto na lekar kosta i toa mnogu.... dali porano nekoj kupuval lek bez recept? ne, toa pocna so samostojnosta i podelbata na lekovite na pozitivni i negativni.... mislam, lek pa negativen, ama ajde...
a denes sekako mi e poevtino da odam vo apteka da si kupam lek koj kosta 25 den , namesto da odam kaj maticniot , da potrosam benzin i vreme tamu, pa lekot da me kosta 100 pati poveke
|
Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 07.Декември.2008 во 17:54
A da i aptekarkata da ti go zgresi lekot
|
Датум на внесување: 08.Декември.2008 во 00:38
Mislam deka najdobar simbol na naseto zdrastvo bi bil kontenjer. Oti ne tretiraat kako gubre, a doktorite se gubradzii
|
Датум на внесување: 10.Декември.2008 во 11:07
sam si kaza...
|
Постирано од: Pejik
Датум на внесување: 23.Декември.2008 во 16:34
Има уште,многу други лекови што можат да се земат без рецепт!
|
Датум на внесување: 29.Декември.2008 во 16:58
zavisi u koja apteka ke otides...
|
Датум на внесување: 30.Декември.2008 во 21:10
zbunet напиша:
Mislam deka najdobar simbol na naseto zdrastvo bi bil kontenjer. Oti ne tretiraat kako gubre, a doktorite se gubradzii |
toa e prasnje na reciprocitet
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 05.Јануари.2009 во 15:40
Vo vrska so izdavanjeto na lekarstva iskluchivo na lekarski recept opravduvam,zatoa shto navistina site stanavme lekari ili se samolekuvame.Ako doktor dade da recheme pogreshen antibiotik koj ne deluva na soodvetna bakterija togash so polna usta kje se pluka po dokrot ,a koga sami kje si''prepisheme '' antibiotik togash e ok...pa sega neka se stavi cel teret na doktorot,zashto nie da mu se meshame vo rabota...sepak e toa za nashe dobro taka jas gledam na toa.
|
Постирано од: Гостин
Датум на внесување: 05.Јануари.2009 во 19:00
marija1000 напиша:
......milo rabotata e za lekarstvata......premnogu luge se leçat samite sebe ,nerazmisluvajki deka ,mozat poveke da si nastetat.......kaj nas se pie dijazepam ,kako da e obiçen aspirin | i jest diazepam obicen aspirinot ti e neobicen poopasen da znajs
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 11:08
...eh da se samo lekovite... onie od aptekite de... Пациентите ќе знаат точно колку ќе платат
Без
разлика колку и каква терапија ќе им биде дадена и колку дена ќе
останат во болници, пациентите ќе плаќаат фиксно. ДРГ-системот
предвидува со плаќањето по услуга осигурениците да плаќаат иста
партиципација за одредена дијагноза.
- Со ова пациентите уште пред да одат на операција ќе знаат колкава ќе им биде партиципацијата – вели Османи. ...Ima li tuka ...vo ministerstvoto za zdravstvo mislam ...ne na forumov... ili vo tie fondovite da razmislat pa da im vratat pari na onie koi 30...40 godini plakjale zdravstveno osiguruvanje a ne otishle niednash na lekar... Shto so nivnite pari...kogom tie finansirale...Zoshto?
|
Постирано од: DAC23
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 19:15
more so tekot na vreme ke se pokaze ova neproduktivno ke vidite sega sve kaj maticen da trcam i da cekam red za edno apce ma nema vrska sosema losa odluka na vladata i ministerstvoto za zdravstvo pa plavi pa zeleni pa zolti recepti pa gluposti boze moj
|
Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 14:09
I ZA NAS FARMACEFTITE E MALCE POTESKO RAZNI BOI RAZNI RECEPTI
|
Постирано од: karamandi
Датум на внесување: 20.Јануари.2009 во 16:25
ne se soglasuvam zatoa sto sepak si kupuvam se privatno iako imam recepti
|
Постирано од: Дак
Датум на внесување: 01.Февруари.2009 во 13:49
И јас тоа го мислам како и ти,зошто да давам рецепт кога приватно си го платам лекот?
------------- Љубов и само љубов
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 20:44
vcera barav sirup za sin mi, vo aptekite imase samo zamena, a doktorkata mi rece da ne zemam zameni tuku originalniot sto e pisan na receptot.... i najdov vo edna apteka ,,, na vratata ubavo stoese nalepnica deka aptekata izdava lekovi na tovar na fondot... no... aptekarkata veli, go ima sirupot ama na privatno,,, e kako na privatno koga e na lista i koga ovde pisuva deka izdavate na tovar na fondot ... da , ama ovoj e e sega na privatno... i si go plativ na privatno, mi ja zede receptata ( a sto ke i e ?? ) ama pobarav i nekoi drugi lekovi iako nemav recepta ... i istite gi dobiv ...
znaci so ovoj zakon nema nikakov red tuku uste pogolema zloupotreba i malverzacija vo aptekite , na pacientite samo im se zgolemeni trosocite i izgubeno vremeto , a vremeto e pari...
|
Датум на внесување: 06.Февруари.2009 во 20:51
А за vibramicin бараат рецепт?Денес малку се чувствувам преладено и сакав да го земам vibramicinot и ми бараа рецепт
|
Датум на внесување: 07.Февруари.2009 во 19:34
Receptite gi baraat za da ne si prepishuvaat sami pacientite terapija...ova pogotovo vazi za antibiotskata terapija vo koja spagja vibramicinot.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 17:12
Па vibramicinot,до сега како го земав без рецепт?
Да во право се за антибиотиците,мора лекар да препише кој антибиотик одговара по негово мислење,всушност секој антибиотик не одговара на одредени заболувања.
Ospen,и онака е скап,и со рецепт е скап.
Rinostop,не оди на рецепт,и уште некои работи...уште тоа ми фали,да морам да одам на матичен лекар и да киснам на ред,а киавицата их што е додевна,немам сила да дишам уште и ред да чекам по ходници,а во ходниците едно петтина пред мене чекаат,кој за рецепт,кој за преглеед,за тоа време ќе си седам дома во топличко и ќе си пијам чајче.
Сепак мислам(тоа е мое мислење)дека оваа го измислија за да на матичните лекари им најдат работа,да не се сведе само на препишување на упати и мали прегледи,оди онаму,оди оваму и еве ти упат.
|
Постирано од: super babicka
Датум на внесување: 14.Февруари.2009 во 00:41
so tolku mnogu promeni vo zdravstvoto taka nareceni reformi tolku ja zakukuliva rabotata nedaj boze da pojdete po tie vrati! uste ako nemate i nekoja vrska ke se razbolite uste poveke ,a za snimanjata ,/prim kompj. vo januari mi zakazaa za maj! katastrofa! so rezultati odis kaj specijalistot-te vraka pak po upat do tvojot maticen lekar- zavrsil mesecot-veli treba nov! odis po upat cekas so saati pa potoa utredenta odis povtorno kaj maticniot po recepti a potoa so niv setas od apteka do apteka da gi najdes lekovite i si sreken sto treba da gi platis i da begas doma. UZAS! pa si velam : zosto nekoi raboti vo drzavata da se ednostavni koga moze i vaka da se slozeni- tie sto gi donesuvaat promenite ne se srekavaat so vakvi problemi vo sekojdnevniot zivot kako sto se srekava obicniot gragjanin.zalno!!!!E i toa ti e ksmet kaj ke se rodis i kade ke zivees!!!
|
Датум на внесување: 03.Март.2009 во 18:53
Дак напиша:
А за vibramicin бараат рецепт?Денес малку се чувствувам преладено и сакав да го земам vibramicinot и ми бараа рецепт |
Za mala nastinka sakashe da si kupish vibramicin???
Sama si go prepisha zashto e eftin,zashto se pie edna kapsula na 24 chasa???
Ete zashto treba da se poseti matichen lekar,ete zashto e potreben recept prepishan od matichen lekar...da se sprechi samolekuvanje.
|
Постирано од: mamamija
Датум на внесување: 16.Март.2009 во 19:28
I mene mi se sluci toa so privatni i lekovi na tovar na fondot. Prvoto paketce Lincocin mi go naplatija 30den i mi udrija pecat vo kniskata, za narednoto go prativ decko mi so receptot i kniskata i mu rekle deka nema na fzz samo da go kupi 550 den, i go kupil. Bea od razlicen proizvoditel.
ZOSTO E VAKA ZNAE LI NEKOJ DA OBJASNI !!!
Mene mi lici na cista manipulacija
------------- Само знаењето го прави човекот слободен и голем. (Dmitrij Ivanović)
|
Датум на внесување: 17.Март.2009 во 16:12
Za odredeni lekovi iako se na pozitvna lista matichnite lekari imaat ogranichuvanje od fondot za izdavanje na lekovi povekje od potrebnata doza.Eden period pacientite si baraa recepti povekje od potrebnata doza i stvaraa t.n. mala domashna apteka,a toa predizvika nedostatok na lekovi vo aptekite.So cel da se sprechi ovaa pojava fondot dade limit za izdavanje na recepti na lekovi koi se nivni tovar,znachi vie mamamija ste dobile doza na lincocin za koja vashiot matichen lekar smetal deka vi e dovolna,pa zatoa ste morale da go platite lekot...za preporachanata doza ste dobile pechat.
|
Постирано од: Pejik
Датум на внесување: 22.Март.2009 во 10:25
blueprayer напиша:
zavisi u koja apteka ke otides...
| ...во било која аптека да отидам.
|
Постирано од: IdiBegaj
Датум на внесување: 27.Март.2009 во 15:56
I M A e babini lekovi de
------------- Zivi bili pa videli,.......
|
Постирано од: nelson
Датум на внесување: 28.Март.2009 во 10:28
izgleda e taka...ona bese samo reklama...
------------- Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 04.Април.2009 во 19:29
Многу лошо е што нема јавно информирање за ситуацијата во здравството зборувам јавно..... во смисол да се има канцеларии каде можат пациентите да добијат одговори за све што ги интересира во врска со своето лекување......
Во нашето здравство постојат три позитивни листи ....
и тоа ..
Едната која Фондот ги има сите лекови со генерика кои ги признава како лек на позитивна листа и ги рефундира......
Другата која секоја аптека може да нарачува за на рецепт тука спаѓаат лекарства со референтна цена и лекови со дополнителната цена.....
Третата која е реалната слика на лекарствата на позитивна листа во аптеките................ интересот на фармацевтот кон набавените лекови, фирмата од каде е набавен лекот како и цената на самиот лек.
Секогаш матичниот лекар е посетен од преставници на фирми чии генерики( хемиско име на лекот) се на позитивна листа меѓутоа Бренд ( фабричкото име )НЕ Е !! и затоа лекарот настојува да лекот биде баш од таа фирма оти има интерес од посетеноста на преставникот ......
Крајниот оштетен или не оштетен испаѓа повторно пациентот....
Оштетен велам оти го купува приватно лекот наместо на рецепт ,а тоа ИЛИ НЕ оштетен го кажувам затоа што секогаш тие лекови се од пореномирани фирми ....со тоа и поквалитетни ....
Ете vibramycinot како антибиотик иде на позитивна листа со генеричкото име (хемиско) dokisiciklin ......и доколку сакате баш оригинал да пишува Vibramycin тоа значи од Крка фирма и покрај тоа што имаш рецепт ке си го платиш приватно оти оди на позитивна Doksiciklin со фабричко име исто....... што е од Алкалоид ....
И не е вистина!!! дека нема веќе лекови без рецепт...... законот предвидува неколку групи на лекови кои можат да се купат без рецепт .........тука спаѓаат аналгетици , антациди , антипиретици , антидијароици и уште неколку групи....
-------------
|
Постирано од: lilica
Датум на внесување: 23.Април.2009 во 15:49
А некои ги нема ниту со рецепт.
Може ли некој да ми набави RIVOTRIL од 0,5mg , ми требаат за дете кое мпра да ги прима, а не се увезуваат во РМ. Ми треба константен дотур на лекот. Ако некој има аптека или сл. Се обратив до Бирото за лекови и Министерот ама никој не ми одговара на барањето.Поздрав.Може и на ЛП да контактираме. Лекот е 5 евра/30таблети.
------------- Кој бара ќе најде.
|
Датум на внесување: 27.Април.2009 во 16:22
lilica напиша:
А некои ги нема ниту со рецепт.
Може ли некој да ми набави RIVOTRIL од 0,5mg , ми требаат за дете кое мпра да ги прима, а не се увезуваат во РМ. Ми треба константен дотур на лекот. Ако некој има аптека или сл. Се обратив до Бирото за лекови и Министерот ама никој не ми одговара на барањето.Поздрав.Може и на ЛП да контактираме. Лекот е 5 евра/30таблети. |
Mozhesh da skluchish dogovor so nekoja od privatnite apteki za konstantno snabduvanje so ovoj lek.
|
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 10:48
Каков договор? Со две аптеки пробав, ама ми рекоа дека не можат, бидејки има забрана за увоз за тој лек.А и ми треба рецепта за да купам лек со евра од странство.Проблем немам за добивање на рецепта, ама незнам дали со неа може да се зема лек од друга држава.
|
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 15:43
Lilica,dali proba so farmacevtite od VIOLA da se dogovorish,bash me zaintrigira tvojov problem ,kje se zainteresiram i kje probam ako mozham da te upatam nekade .Pozdrav i sekoe dobro!
|
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 16:52
Во VIOLA не прашав ама ќе прасам.ЧАО.
|
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 18:58
Lilica!Proizvoditel na Rivotrilot e firma ROCHE,a tie imaat svoe pretstavnishtvo vo Skopje.Mojot Institut ima sorabotka so niv ,pa ako sakash mozham da ti nabavam i nivni kontakt telefon.
|
Датум на внесување: 29.Април.2009 во 08:58
Со тоа претставништво контактирав уште лани, ме упатија на увозникот Претставништвото во Скопје на Галеника од Србија, ама тие ми дадоа броеви од аптеки и дистрибутери и СИТЕ (се јавував на сите броеви што ми ги посочија)ми рекоа оди од странство и набави си не можеме да ти помогнеме. Па го купував преку македонци кои живеат во Србија една и пол година, ама им треба рецепта и не ми се лугето роднини и ми е срам повеке да ги ангажирам. Преку страната на интернет двапати пишував оваа недела до Бирото за лекови, ама никој до сега не ми одговорил,а во исто време и до Министерството пракав пораки и прашував што да правам ама никој не ми одговори. Сакам ако може државата некако да ми ги увезува а јас ке си ги плаќам.Се јавив во ФЗО и ми рекоа не можат да ми помогнат. Денес ми вети учителот на малата дека преку пријатели од Италија по шофери може да ми донесат, ама не сме сигурни дали е вистинскиот купениот лек. Па ќе видиме попладне.Во Бугарија ми бараат рецепт,набавив ама незнам дали со наш рецепт ке ми дозволат да купам од нив. Најдобро е да најдам некој начин да го увезе некој легално кај нас.Поздрав.
|
Постирано од: SEA1
Датум на внесување: 25.Мај.2009 во 22:43
Za da bideme kako na zapad za primanje na antibiotik neophodna ni e mikrobioloska verifikacija na pricinitelot na infekcijata.
E.. arno ama probajte da vidite kolku vreme ke vi treba vo nasite mikrobioloski laboratorii da izvrsite takva analiza.
Pa taka ke se krstime maticnite doktori da imaat iskustvo pa preku klinickata slika da ja pogodat terapijata.
|
Датум на внесување: 25.Мај.2009 во 23:51
SEA1 напиша:
Za da bideme kako na zapad za primanje na antibiotik neophodna ni e mikrobioloska verifikacija na pricinitelot na infekcijata.
E.. arno ama probajte da vidite kolku vreme ke vi treba vo nasite mikrobioloski laboratorii da izvrsite takva analiza.
Pa taka ke se krstime maticnite doktori da imaat iskustvo pa preku klinickata slika da ja pogodat terapijata. |
Celi 2 dena se potrebni za za bakterioloshki pregled na bris so antibiogram konkretno na Mikrobiologija vo Klinichki Centar....Kade toa trae podolgo bash me interesira?Istiot den brisot mora da se zasee na kultura,ako e negativen naodot naredniot den e gotov rezultatot,a ako ima nekoja bakterija se cheka da porasne kolonija i toa odzema ushte eden den.Znachi vkupno dva dena.
|
Датум на внесување: 29.Мај.2009 во 00:44
Kako i da e me faka uzas i panika koga treba da odam na lekar, posebno sega koga za sekoja sitnica treba da se odi. Koga ke mi tekne na raseani i nezaiteresirani doktori i arogantni sestri iskompleksirani prostakusi simnati od planina ( cest na izuzetci, no poretko naletuvam na niv), mi se povraka. Sega poprvo ke visnam pred bilna apteka, nego da odam na lekar, pa sto dade gospod.
------------- http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/
|
Постирано од: Shpela
Датум на внесување: 02.Август.2009 во 18:14
Здраво! Не е веќе проблем за лекови. Сега бев во аптека и си земав седативи со лична карта. Поздрав!
|
Датум на внесување: 05.Септември.2009 во 09:21
ФОНДОТ НЕМА ДА ЈА КРОИ ПОЗИТИВНАТА ЛИСТА
За бесплатните лекови ќе одлучуваат доктори
За тоа кој лек
ќе влезе на листата лекови за кои се плаќа партиципација ќе
одлучуваат специјалисти од соодветните области, а единствена
одредница ќе биде одобрениот буџет за таа група лекови
Позитивната листа отсега ќе се проширува со лекови кои ќе ги
одбере тим од лекари и врвни специјалисти од соодветните области. "Ако
досега одлуката за проширување на листата лекови ја донесуваше
Управниот одбор на Фондот за здравствено осигурување, по предлог на
Комисијата за позитивна листа, отсега таа одлука ќе ја донесуваат
соодветни лица што знаат кои лекови се потребни и кои треба да бидат
бесплатни за пациентите, а тие лица се лекарите. Значи, отсега натаму
одлуката ќе ја донесуваат експерти и професори од соодветната
област", изјави вчера министерот за здравство Бујар Османи. На
пример, за лековите против белодробни заболувања кои треба да бидат на
листата која ја покрива државата ќе одлучат минимум 11 специјалисти
од соодветната област, со тоа што единствена одредница која ќе ја даде
државата е вкупниот буџет за таа група на лекови, појасни Османи. Додека
не се направи ревизија на досегашната листа, останува да важи
постојната позитивна листа, која од почетокот на месецов е
проширена со 39 нови лекови.
Mislam deka ova e dobar poteg,specijalistite koi se involvirani vo odredena oblast da odluchuvaat koj od lekovite bi trebalo da odi na pozitivnata lista,a ne upravniot odbor koj nema direkten kontakt so pacienti.
|
|