Страв од гинеколог
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Медицина
Опис на форумот: Болести и лекови, алтернативци, превенција...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15221
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 09:06 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Страв од гинеколог
Постирано од: sweet angel
Наслов: Страв од гинеколог
Датум на внесување: 24.Август.2008 во 21:35
sto mislite,zasto mnogu mladi devojki koi imaat seksualni odnosi,pa nekoi i dosta dolgo vreme, imaat strav od ginekolog?dali opravduvate neodenje na ginekolog i dali imate idei kako da se izmeni toj negativen nacin na razmisluvanje kaj devojkite?jas mislam deka najgolemiot del se plasat poradi toa sto vsusnost ne znaat sto pretstavuva eden ginekoloski pregled i poradi sramot.isto taka i poradi neinformiranosta za moznite bolesti koi ne demnat.se nadevam deka ke ima komentari na temava.pozdravce
|
Коментари:
Постирано од: BisernA
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 14:25
океј ајде да ја сефтосам темава како дел од младите девојки, да ви кажам дека имам отидено на гинеколог, и тоа повеќе од еднаш.... првиот пат бев кога ја добив првата менструација... одам со мајка ми, бидејќи сепак, таа ми е мајка,... не е ништо страшно... доктор како доктор....
мислам дека најмногу поради срамот,... многу млади девојки не одат на прегледи... гинекологот е доктор кој мора да се посетува... исто како што се посетува и заболекарот, на пример
-------------
|
Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 02:18
ИМАМ ОТИДЕНО ПОВЕЌЕ ПАТИ,НЕ МИ Е СРАМ ДА РАЗГОВАРАМ СО МОЈОТ ДОКТОР...........НО МЕНЕ МИ Е МАЛКУ ТЕШКО,ШТО ТОА ГО ДОЖИВУВАМ СТРЕСНО
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 13:20
Ne taka,...zoshto stres??? Toa e lekar kako i site drugi. Vie ne ste negov nitu prv nitu posleden pacient. Tokmu poradi takvi "stravovi"i neprijatnosti nekogash posetata kaj ginekolog moze da bide zadocneta...pa se veli.. "Da dojdevte porano"... Smetajte deka posetata kaj ginekolog e poseta kaj stomatolog, kardiolog,..opsht lekar,...zoshto bi bilo porazlichno???
------------- http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Датум на внесување: 27.Август.2008 во 14:12
da,i na mene mi e malku neprijatno koga odam na ginekolog,no ne dozvoluvam toa da me spreci vo redovnite kontroli.a za prvoto odenje na ginekolog moram fala da mu kazam na mojot decko bidejki toj me natera.jas voopsto ne sakav da odam.pozdrav
|
Постирано од: konan
Датум на внесување: 30.Август.2008 во 13:10
Jas nemam gajle od ginekolog
|
Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 31.Август.2008 во 02:05
Гинеколог е лекар како и секој друг, нема тука ништо срамно, напротив. Од моментот кога ќе почнете со сексуални односи треба редовно да одите на прегледи, консултации, да се информирате за се што ве интересира во врска со телото, опасности...од неинформираност девојки остануваат бремени, заразени (и од ХИВ - тоа не се случува само на филм!), ХПВ, ранички, итн...
Немојте да дозволувате од пуст страв да се уништувате себе си. За жената редовна посета на гинеколог е неопходност. Особено во денешно време.
А лекар ко лекар - здравјето е најважно. Затоа - уште во понеделник - на преглед!
|
Постирано од: Crnokosa
Датум на внесување: 08.Септември.2008 во 14:05
Jas mnogu se plasam voopsto od odenje na lekar,posebno od ginekolog ne zatoa sto koj znae sto ke mi pravat tuku zatoa sto se plasam od rezultatite.Znam deka zvuci glupo ama toa e i sega planiram od utre da stegnam zabi i da odam i se nadevam se ke bide vo red
|
Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 10.Септември.2008 во 00:06
Crnokosa напиша:
Jas mnogu se plasam voopsto od odenje na lekar,posebno od ginekolog ne zatoa sto koj znae sto ke mi pravat tuku zatoa sto se plasam od rezultatite.Znam deka zvuci glupo ama toa e i sega planiram od utre da stegnam zabi i da odam i se nadevam se ke bide vo red |
Баш е обратно: за да знаеш дека е се во ред, треба редовно да одиш на контроли.
|
Датум на внесување: 11.Септември.2008 во 23:43
Denes si go resiv problemot so odenje na ginekolog,bev i navistina se bese ok,mi olesna moram da priznaam,za 10 dena gi cekam rezultatite od papa testot, pa se nadevam se ke bide dobro
|
Датум на внесување: 12.Септември.2008 во 00:53
crnokosa me zamisli.zasto se cekaat 10 dena rezultatite od papa testot?mene na privatno mi gi kazuvale za dva-tri dena.dodusa dva pati sum bila samo na ginekolog,pa ne se razbiram mnogu vo toa.dobro,znam koj test za sto e,no ova so 10 dena me zamisluva i toa mnogu.ako moze nekoj da mi objasni?ima li vrska privatno-drzavno ispituvanje?posto jas na privatno imam odeno,mozebi pobrzo se raboti tamu?ili bez razlika kade e ispituvanjata na zemenite brisevi se pravat 10 dena?.pozdrav
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 12.Септември.2008 во 14:18
sweet angel-че, ја користам и оваа прилика да те замолам да си го исчистиш сандачето со пораки, бидејќи неколку пати се обидов да ти пратам нешто, и се ми отиде во неповрат.
Се надевам дека ќе го прочиташ ова, поздрав
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 13:09
za marija magdalena: jas pak mislev deka se izgubi.izvini jas nemav poim deka e ogranicen brojot na poraki koi mozes da gi primis.eve site gi izbrisav,pa mozes sega slobodno da mi pisuvas.pozdravce
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 13:13
Вчера кога бев во посета кај мајка ми наидов на девојка моја генерација која умираше од болки после операцијата......немало да дојде до тоа сигурно ако редовно правела ПАП тест и немала страв од гинеколог.
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Постирано од: bond....james b
Датум на внесување: 13.Септември.2008 во 13:37
sto ima tolku strasno, da ti nulji nekoj u.......
------------- You live only ONCE!
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 12:58
crnokosa me zamisli.zasto se cekaat 10 dena rezultatite od papa testot?mene na privatno mi gi kazuvale za dva-tri dena.dodusa dva pati sum bila samo na ginekolog,pa ne se razbiram mnogu vo toa.dobro,znam koj test za sto e,no ova so 10 dena me zamisluva i toa mnogu.ako moze nekoj da mi objasni?ima li vrska privatno-drzavno ispituvanje?posto jas na privatno imam odeno,mozebi pobrzo se raboti tamu?ili bez razlika kade e ispituvanjata na zemenite brisevi se pravat 10 dena?.pozdrav
|
Датум на внесување: 16.Септември.2008 во 13:01
nema vrska kolku dena traat ispitvanjata za papa tstot,toa si go odreduva ustanovata kade sto se pregleduvas,nekade se dobivat rezultatite pobrzo,nekade se ceka poveke
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 16:59
Нема потреба од стравување,а Министерот за здравство од 1-ви Април воведува скрининг...
Од 1 април организиран скрининг за карцином на грлото на матката
Од 1 април Министерството за здравство започнува кампања за
организиран скрининг за карцином на грло на матка со кој постепено, во
текот на наредните три години ќе бидат опфатени сите жени на возраст од
24 до 35 години.
Паралелно со ова Министерството за здравство почнува и кампања за информирање на сите жени да изберат матичен гинеколог.
Министерот за здравство Никола Тодоров денеска соопшти дека веќе од
1 април почнува дистрибуцијата на првите покани до жените, најнапред од
24 до 35 години како приоритетна група. Матичниот гинеколог со покана
на домашна адреса ја повикува жената да направи ПАП-тест кој ќе биде
бесплатен. Согласно Акцискиот план за скрининг на карцином на грло на
матка, кој е во подготовка, во следните две години ќе бидат опфатени и
жените од 36 до 60 години.
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 03.Мај.2012 во 15:17
Рени, знаеш ли дали почнало ова?
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Постирано од: nikolceo
Датум на внесување: 29.Јули.2014 во 21:25
Jas znam primer za zena na 78 godini zena koja ne bila deflorirana a dobila kancer na glroto na matkata i morala hiruski da se intervenira.
------------- Nikolce
|
|