Испечати | Затвори го прозорот

Назначување директори

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13384
Датум на принтање: 22.Декември.2024 во 13:21
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Назначување директори
Постирано од: mamamd
Наслов: Назначување директори
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 09:13
Edno dobro shto izleze od inovaciite vo nastava e i posetuvanje na k*rsevi za kompjuteri...odnosno IKT vo nastavata. Pa taka zatvoreniot krug na informacii vo ucilishtata prosvetnite rabotnici go raskinaa so moznosta istite informacii da gi procitaat na Internet. I taka...deneska vo utrinski osamna vakva reakcija, koja mi se vide interesna, a i kako po obicaj nedorecena, pa sakav da ja prokomentirame site zaedno-forumdziite.

Играње со директорскиот испит
Веќе десет месеци директорот на Државниот просветен инспекторат, Ѓорѓи Николов, ми го уништува животот и по секоја цена сака на моето работно место директор на училиштето да постави личност според негов терк. Ми ја поништи лиценцата за директор, ми ја поништи и обуката која чини 400 евра. Одев на нова обука и повторно платив, па не сакаше да ме повика на испит во јануари. Но, на инсистирање на народниот правобранител, ме повика на 23 февруари и сите кандидати добија резултати, а само јас не! Еве измина и март.

.... pismovo navidum e okej.. shto ne e okej?

So beganjeto od ednoumieto... koga direktori se naznacuvaa luge koi bea istaknati clenovi na SKM i bea so dozivoten mandat, se premina na faza...naznacuvanje partiski direktori.. normalno od vladeackata partija...i koj kako pobedi...prvite inovaciii bea promena na direktorot... i stavanje svoj... i taka 17 godini. Arno ama ... bidejki vo ucilishtata doagaat mnogu megunarodni emisari... koj plakaat "za da ni go podobrat obrazovanieto" se postavi na dneven red menuvanjeto na direktorite. Za da ne dojde do cesti promeni... se zadolzija kandidatite da polagaat direktorski/menadzerski ispi. I SDSM koj promenite gi fati dodeka bea na vlast si gi prati svoite direkori na besplatna obuka... i nivnite aktivisti stanaa prvite menadzeri so licenca. VMRO  (preku svoi aktivisti vo obrazovanie) da ne ostane pokuso pobara da moze i drugite da polagaat, pa taka za volja na vistinata VMROvcite si platija negde po 400 evra i dobija licenci. Taka novite direktori gi zamenija starite... ama onie koi nemaa licenci...a bea vd...imaa vreme da si polozat... oti vo nash*te zakoni sekogash ima dupki. Taka i ovaa direktorka... bara da ostane direktor...ama ne kzuva kako doshla direktor....

Коментари:
Постирано од: lpartik
Датум на внесување: 24.Април.2008 во 00:24
Не сум сигурен дека „менаџерот“ кој по правило потекнува од редовите на СДСМ ја платил обуката...тие беа назначени и експресно станаа „експерти“, т.е. „менаџери“, а за останатите обуката требаше да се плаќа. Е сега треба да се има точна информација кога дотичниот господин станал „менаџер“ и директор,дали прво бил директор, па станал менаџер,или станал менаџер па на јавен оглас станал директор. Не е наведено поради кои причини му е одземена лиценцата...дали поради лошо менаџирање или...

Датум на внесување: 24.Април.2008 во 08:35
Originally posted by lpartik lpartik напиша:

Не сум сигурен дека „менаџерот“ кој по правило потекнува од редовите на СДСМ ја платил обуката...тие беа назначени и експресно станаа „експерти“, т.е. „менаџери“, а за останатите обуката требаше да се плаќа. Е сега треба да се има точна информација кога дотичниот господин станал „менаџер“ и директор,дали прво бил директор, па станал менаџер,или станал менаџер па на јавен оглас станал директор. Не е наведено поради кои причини му е одземена лиценцата...дали поради лошо менаџирање или...

...se dodeka "menadzerite" se izbiraat od redovite na daskalite... a po novo i psiholozite... rabotite ke odat vaka... Menadzer treba da e lice so zavrshen soodveten fakultet... i negova edinstvena griza treba da bide naoganje sredstva za podobruvanje na uslovite vo ucilishtata... sekretarite-pravnici ke sledat sproveduvanje na zakonite... a nastavata ja izveduvaat nastavnicite... za toa ne im trebaat ovie kvazi menadzeri... koi se shto ke gi prashash ti velat... -Cekaj da go prasham podracniot... Lpartik aj barem ti... si od felata.. priznaj deka za ovie 17 godini... nash*te "menadzeri-direktori" ni vo WC ne odat dodeka ne dobijat viza od podracnite...

Датум на внесување: 24.Април.2008 во 15:34
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

...se dodeka "menadzerite" se izbiraat od redovite na daskalite... a po novo i psiholozite... rabotite ke odat vaka... Menadzer treba da e lice so zavrshen soodveten fakultet... i negova edinstvena griza treba da bide naoganje sredstva za podobruvanje na uslovite vo ucilishtata... sekretarite-pravnici ke sledat sproveduvanje na zakonite... a nastavata ja izveduvaat nastavnicite... za toa ne im trebaat ovie kvazi menadzeri... koi se shto ke gi prashash ti velat... -Cekaj da go prasham podracniot... Lpartik aj barem ti... si od felata.. priznaj deka za ovie 17 godini... nash*te "menadzeri-direktori" ni vo WC ne odat dodeka ne dobijat viza od podracnite...

Mamamd се согласувам дека преку ноќ, како што тоа го направи претходната влада на СДСМ,па и со к*рс не се станува менаџер. Тој што мисли дека поседува лиценца и е менаџер,се лаже себе си ,а ги лаже и другите.Така се добива само приучен менаџер, што е еднакво на полуписмен човек, кој ги распознава буквите,а не умее да чита, а за креативно пишување да не зборуваме.Откако ќе ги назначат, веќе следниот ден не креваат слушалка , а на служителите им порачуваат - Не сум тука.- Овие финти најлесно се учат, па најмногу ги применуваат. А кога ќе загусти, како што велиш- се јавуваат кај подрачниот...
Опкружени се со полтрони, кои не им дозволуваат да добијат хемороиди, зашто редовно им го лижат задникот,а како противуслуга- менаџерот им нуди заштита, зашто се неработници.

Датум на внесување: 24.Април.2008 во 15:40
Пропуштив да кажам дека се согласувам менаџерот да е лице со завршен менаџмент,а не к*рс. Понекогаш се случува и некој добар наставник да назначат за директор...тогаш губат децата, губи образованието.Не е никаква гаранција, ако некој е добар наставник, дека ќе се снајде и како директор.

Датум на внесување: 25.Април.2008 во 10:26

[QUOTE=mamamd]
Mamamd се согласувам дека преку ноќ, како што тоа го направи претходната влада на СДСМ,па и со к*рс не се станува менаџер. Тој што мисли дека поседува лиценца и е менаџер,се лаже себе си ,а ги лаже и другите.Така се добива само приучен менаџер, што е еднакво на полуписмен човек, кој ги распознава буквите,а не умее да чита, а за креативно пишување да не зборуваме.Откако ќе ги назначат, веќе следниот ден не креваат слушалка , а на служителите им порачуваат - Не сум тука.- Овие финти најлесно се учат, па најмногу ги применуваат. А кога ќе загусти, како што велиш- се јавуваат кај подрачниот...
Опкружени се со полтрони, кои не им дозволуваат да добијат хемороиди, зашто редовно им го лижат задникот,а како противуслуга- менаџерот им нуди заштита, зашто се неработници.

..a ispushti da kazesh deka kutrite tie menadzeri... ne gi bivalo ni kako nastavnici... a vo mnogu ucilishta... se praveja tabori koi rotiraa... ti direktor...jas pretsedatel na ucilishen... pa potoa zemaa knishki od vladeackite...prviot nastavnik...vtoriot direktor...  tretiot pretsedatel na ucilishen... ima ucilishta koi se legla na bivshi...segashni ...idni direktori...so partiski knishki od site partii... a podracnite... tie jadni kreaturi... koi se povikuvaat na "bliskost" so nekoj visok funkcioner... palat i zarat... jas imam predlog... visokite partiski funkcioneri da dostavat do javnosta spisok na rodnini... da znaeme koga ke se povika nekoj na niv... dali navistina se rodnini... iako ostanatite smrtnici... se znaeme ...znaeme deka lazat... ama onaka gi gledame vo nivnata mizerija... ednash silni...drug pat pomali od zrno grashok... definitivno obrazovanieto... po zasluga na ovie kreaturi... stana tragikomedija... od koja publikata/decata najmnogu stradaat...

Датум на внесување: 25.Април.2008 во 11:40
А точно е тоа дека се неработници. „МЕНАЏЕРКАТА“ на едно основно училиште иако знае дека библиотекарката, која е партиски војник од нејзината атеистичка партија и има чиновничко работно време- до три,доаѓа на работа во осум и пол, а си оди во единаесет...не презема ништо, значи го одобрува неработењето,т.е. се солидаризира со неа.

Датум на внесување: 25.Април.2008 во 11:52

А точно е тоа дека се неработници. „МЕНАЏЕРКАТА“ на едно основно училиште иако знае дека библиотекарката, која е партиски војник од нејзината атеистичка партија и има чиновничко работно време- до три,доаѓа на работа во осум и пол, а си оди во единаесет...не презема ништо, значи го одобрува неработењето,т.е. се солидаризира со неа.

...ima i  obratno... dve tri drugarki... na segashnava... koja beshe pretsedatel na ucilishniot na bivshata... i verojatno zaedno si delea (gospod grev da ne mi pishi)...zarat/palat... se ispishuvaat deca... 80% od paralelkite se pod 20 deca... ama dobivaat soglasnost... ima ubav sindzir... opshtina...MON... segashni i bivshi...tim..."ilegalna koalicija"

Датум на внесување: 28.Април.2008 во 08:16
... interesno e kolku e mal brojot na aplikanti za konk*rsi za direktori... sega za praznicite se sretnav so prijatelka/nastavnicka i koga ja prashav dali izbraa direktor...se nasmea i mi kaza deka ucilishniot odbor ja izbra vedeto koja morashe dva pati da bide vd bidejki nemaa drugi kandidati... Zarem do tolku padna vrednosta na direktorskoto mesto shto na konk*rs nikoj ne se javuva...ili lugeto taa funkcija ja prepushtaat na pultroncinjata.... ili ima takva apatija zaradi znaenjeto na redot...SDSM na vlast-sdsmovski direktori... vmro-vmroovski direktori... pa zoshto troshat pari za konk*rsi... tie pari mozat da gi namenat za podobruvanje na uslovite vo obrazovanieto... neka si gi naznacat so mandat... dodeka se na vlast... vaka i pilinjata znaat deka se e farsa...

Датум на внесување: 22.Октомври.2008 во 23:06
... so direktori koi direktoruvaat vo obrazovanieto se e mozno...
Благајничка во училиште ја полнела својата сметка

Автор:  Ка.М.

Прилепчанката Лилјана Т. (56), благајничка во основното училиште „Кочо Рацин“, била осомничена дека во текот на минатата и оваа година ставила на својата банкарска сметка околу 40.000 денари. Благајничката имала оригинален план како да ги земе парите без да биде забележана. Во училиштето имало неколку наставници, кои биле ангажирани по договор на дело, односно биле на определено време. Таа во списоците за хранарина и плата за овие наставници внесувала поголеми суми за исплата и потоа податоците ги доставувала до Министерството за образование. Оттаму биле префрлани средствата за исплата, а благајничката само го минусирала вишокот што самата го додавала.

Од прилепската полиција информираат дека против осомничената вчера била поднесена кривична пријава за злоупотреба.
...platnite spisoci gi potpishuvaat direktorite...pa gi preprakjaat vo opshtina...pa vo MON... sama kradela?????

Постирано од: Dimon
Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 14:21
Кој е толку засегнат од оваа тема па што толку ги напаѓа директорите на училиштата, значи штом според вас сегашните па и идните директори не се способни, ајде да донесеме директори од надвор па тие нека управуваат со училиштата и нека не научат како треба да се работи. Значи според вас сите македонци се неспособни и не можат да водат не само училишта туку и сите останати установи во државава и на крај некој ќе ни биде крив кога ќе не избркаат од работа.

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 15:17
..moite diskusii se odnesuvaat na polotizacija na obrazovanieto odnosno partiskite naznacuvanja na direktori...a ne na nacionalnata pripadnost na direktorite.Diskusiite se vo pogled na toa deka se delat sertifikati za menadziranje a direktorite ocekuvaat samo sredstva od opshtinite. Ne mo ze direktor da potpishe platen spisok a da ne vidi deka nekomu mu e staveno povekje pari...ili nekomu zemeno...

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 15:32

..moite diskusii se odnesuvaat na polotizacija na obrazovanieto odnosno partiskite naznacuvanja na direktori...a ne na nacionalnata pripadnost na direktorite.Diskusiite se vo pogled na toa deka se delat sertifikati za menadziranje a direktorite ocekuvaat samo sredstva od opshtinite. Ne mo ze direktor da potpishe platen spisok a da ne vidi deka nekomu mu e staveno povekje pari...ili nekomu zemeno...

Штом зборуваме за партиска припадност според мене оаа тема треба да оди во политика, а не во образование.
Кога веќе знаеме дека директорите на училиштата се поставуваат на партиска основа, како што кажав погоре, треба да донесеме директори од Западот па тие да ни ги управуваат училиштата и нема да се мешаат во политика затоа што се странци.
Ти сигурно си наставник и сето ова звучи како да ти е криво дека не си директор, што значи дека темава ја користиш за оправдување на своите цели.

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 15:35
.. tvoeto mislenje e tvoe..moeto e moe... ako taka gledame togash jas tebe treba da ti recam deka ti si partiski direktor i togash diskusiite bi odele so licni navredi i ne konstruktivni. Nikoj ne moze da negira deka megu partiskite direktori ima i sposobni lugje koi dadoa svoj golem pridones vo podobruvanje na uslovit, zashtita na vrabotenite i ucenicite. partiskoto naznacuvanje ne e od sega tuku trae od samoto osamostojuvanje, site vladi go primenuvale toa i nikoj ne moze da negira deka toa se slucuva. 

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 15:42
Моето занимање е студент и ги гледам работите реално, а пред се за среќа не сум партиски обоен, затоа што доколку си партиски обоен ќе гледаш да се раскараш со сите од својата околина и ќе ги браниш ставовите на партијата на која припаѓаш, бидејќи јас не сум член на ниту една партија   ги бранам реалните и исправните ставови.
Наместо наставниците да се зафатат со работа тие се занимаваат со партиско обележување и држење предавања на форумов.

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 15:49
...za srekja ne sum partiski oboena... i ne smetam deka nekoj e mnogu dohodoven ako cmae doma i ne e 'drzi" predavanja po forumi. Ako gledame taka i studentite treba da sednat da ucat, mesto da cmaat po forumi, da go zavrshat fakultetot i da dadat  svoj pridones vo drzavata. nastavnicite zavrshile, rabotat pa sega vo slobodnoto vreme mozat da klimcat i na forum. Smetam deka ponatamoshnata diskusija von temata e izlishna.

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 16:00
Почнувајќи од тоа дека не сте партиски обоена кажете ми ја формулата како и јас да се вработам, а да останам партиски необоен, бидејќи сум при крај со студиите.
Инаку јас сум студент со висок просек и навреме си ги земам студиите, што значи дека знам да си го организирам времето, а тоа е да најдам време и за учење и за забава и за пишување по форуми.

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 16:04
...drago mi e...i jas sum ucitelka koja znae da si go organizira vremeto...da iscuva dvajca sinovi... da izuci ucenici...i da ne saka da bide direktor bidejki na preden plan i e semejstvoto...a za vrabotuvanje...samo kje si dojde...na senka sekomu mozat da mu zgaznat ama na srekjata NE.големо%20гушкање
okolu direktorite... imam mnogu moi koleshki zaminati za direktori koi sega se kako izdishani baloni zatoa shto ima edni idei ..a drugo im se slucuva vo praksa... stana izvrsh*teli na akcii koi se daleku pod nivnite principi... mestata vo megjuvreme im se popolneti pa se ni na nebo ni na zemja...

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 16:16
Политиката е длабоко навлезена во сите сфери, почнувајќи од спортот завршувајќи во образованието. Тоа не е добро за една држава, полека, полека доаѓа до распаѓање на сите системи во државата. Ние генерациите на иднината треба да превземеме нешто да го измениме тоа доколку сакаме да си ја сочуваме државата. Треба да научиме дека треба да се цени знааењето и способноста, а не партиската книшка.

Датум на внесување: 23.Октомври.2008 во 16:26
Originally posted by Dimon Dimon напиша:

Политиката е длабоко навлезена во сите сфери, почнувајќи од спортот завршувајќи во образованието. Тоа не е добро за една држава, полека, полека доаѓа до распаѓање на сите системи во државата. Ние генерациите на иднината треба да превземеме нешто да го измениме тоа доколку сакаме да си ја сочуваме државата. Треба да научиме дека треба да се цени знааењето и способноста, а не партиската книшка.

аплауз

Датум на внесување: 31.Октомври.2008 во 05:54
..zad sposoben direktor za kratko vreme se gledaat rezultatite... i togash site zaboravaat deka e partiski naznacen... gi gledaat samo rezultatite od negovata rabota...

ОУ „Партенија Зографски“ прослави пет децении постоење

Основното училиште „Партенија Зографски“ завчера со свечена академија во Драмскиот театар го одбележа својот 50-годишен јубилеј. По тој повод признанија и благодарници им беа доделени на повеќе личности и институции, меѓу кои и на премиерот Никола Груевски, министерот за образование Перо Стојановски, градоначалникот на Општина Кисела Вода, Џорџе Арсов, како и на архиепископот охридско-македонски г.г. Стефан. Плакети за 25-годишна непрекината работа во училиштето добија и повеќе наставници. Издадена е и монографија за училиштето од своите почетоци до денес.

Годинава училиштето е комплетно реновирано. Со дел од парите на Општината и од училиштето, визбите се пренаменети во четири нови кабинети и реновирани се три ката од училишната зграда. Поставена е метална ограда и облагородена е дворната површина. Неодамна беше откриена бистата на патронот на училиштето, а во дворот беше пуштена во употреба и нова фонтана.

Датум на внесување: 28.Ноември.2008 во 05:37
...kata dnevna slika vo obrazovnite institucii ...zalosno...tragicno.. nesamostojnost  na rakovodenje...organiziranje...eve ushte eden primer na centralizam vo decentralizacijata...

Ученици од Кавадарци се смрзнуваат

Учениците од кавадаречкото ОУ „Тошо Велков-Пепето“ четврти ден се смрзнуваат бидејќи училиштето остана без струја и парно греење поради хаварија во електомрежата. Во училиштето велат дека настава се одржува во тешки услови и не знаат до кога ќе можат да издржат да работат така. Вчера температурата во училниците била осум степени, а часовите биле скратени и траеле по триесет минути.

Дел од наставниците и родителите бараат да се прекине наставата. Директорот Борис Трајков вели дека, според законот, настава се прекинува во исклучителни ситуации на елементарни непогоди.

- Иако сметам дека и ова што ни се случува е еден вид непогода, но за да ги испратиме учениците дома мора да има согласност од Министерството за образование - вели тој. Директорот вели дека станува збор за дефект во подземниот кабел со кој се врши пренос на струја од трансформаторот до училиштето, во должина од околу триста метри. Проблемот настанал во текот на викендот, а за тоа биле информирани ЕСМ ЕВН, локалната власт и ресорното министерство. Стручните екипи на ЕСМ ЕВН рекле дека кабелот е на длабочина од половина метар до метар, па дефектот тешко може да се лоцира. Побарале специјална машина за лоцирање на дефектот од Скопје, но таа не можела да биде донесена поради хаварии и во главниот град.

... Vo obrazovanieto  havarii se slucuvale od sekogash, no DIREKTORI SO AVTORITET kje zastanea pred vrabotenite i kje pobaraa pomosh SITE da se vklucat so idei kako da se nadmine problemot. Vo slucaj kako ovoj vednash se stapuvashe vo akcija...se organizirashe smensko rabotenje, se mestea shporeti na dvrva... se zagrevaa ucilnicite se izveduvashe nastava...

Tragicna i zalosna e recenicata Иако сметам дека и ова што ни се случува е еден вид непогода, но за да ги испратиме учениците дома мора да има согласност од Министерството за образование... katadnevno prosvetnite rabotnici se svedoci na vakvi izjavi... maltene lugjevo ne se direktori nego portparoli na opshtinite ... MON...  Soglasnost im treba da sednat da napravat plan... da prezemat akcija...da gi nadminatteshkotiite... Seto ova e rezultat na narusheni megjucovecki odnosi...netrpelivost...partiska podelenost... izbor na mnogu slabi kadri za direktori samo zatoa shto se poslushnici... (sekoja cest na isklucocite)... diktatorski odnos na lokalnite podracni ministri koi katadnevno nalozuvaat naredbi za koi nikomu ne mu e jasno shto znacat i zoshto se bara takvo neshto...

Постирано од: Паланчански
Датум на внесување: 28.Ноември.2008 во 12:01
Не е се до директорите. Зад нив стојат моќници, кои не дозволуваат да работат по сопствено убедување.

-------------
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.

Датум на внесување: 28.Ноември.2008 во 12:36
Originally posted by Паланчански Паланчански напиша:

Не е се до директорите. Зад нив стојат моќници, кои не дозволуваат да работат по сопствено убедување.

...komu bi nareduvale "mokjnicite" ako nikoj ne se nafati da raboti obratno od svoeto ubeduvanje... tokmu toa se sluci vo edno skopsko ucilishte...za da ja smenat prethodnata direktorka na site vraboteni im nudea vd direktorsko mesto...nikoj ne se nafati...bidejki lugjeto ne sakaa da se izblamiraat... da bidat pultroni... se nafati pretsedatelot na ucilishniot odbor... koj beshe i najveren drugar na prethodnata...niz Skopje ...za toa dolgo vreme se pravea vicovi...

Постирано од: superboy
Датум на внесување: 28.Ноември.2008 во 12:59

Пропуштив да кажам дека се согласувам менаџерот да е лице со завршен менаџмент,а не к*рс. Понекогаш се случува и некој добар наставник да назначат за директор...тогаш губат децата, губи образованието.Не е никаква гаранција, ако некој е добар наставник, дека ќе се снајде и како директор.

Се согласувам со тебе.Не значи дека ако знаеш музика знаеш и за полиција!Некои наставници се многу добри,па тоа лошо ќе биде за училиштето во некои случаи.За да бидеш директор не ти треба само образование.Треба малку  и снаодливост!Требаат и многу други работи да се биде директор.Тоа не е лесно ниту пак едноставно!!!

-------------
Работата го краси човекот а мрзата го гнаси.

Датум на внесување: 02.Декември.2008 во 12:32
... pozdiplomcite na Menadzment vo obrazovanie sekogash se povikuvaat na ova...
- Недостигот од диференцијација во образованието создава „мртва атмосфера“. Џек Велч, легендарниот директор на Џенерал Електрик, предлага концепт на диференцијација 20:70:10. Првите 20% од вработените се најспособните кои ја влечат организацијата напред и тие треба да се мотивираат и финансиски и со унапредување во работата. Вторите 70% се оние што имаат просечни квалитети и успешно ги извршуваат работите и насоките дадени од првите. Во вторите има и внатрешна диференцијација зашто сите 70% не се со исти капацитети, па затоа менаџментот треба да ги мотивира и обучува оние кои имаат поголеми капацитети, а оние со помали капацитети да ги задржат барем нив. Третите 10% се оние кои имаат потпросечни капацитети и се зрели за отпуштање.

Со правична диференцијација никој нема да се буни, зашто оној кој не го бидува да работи во образование, ќе си бара нешто друго. Од тие 20% треба да се именуваат помошници директори или членови на менаџерскиот тим за да се засилат менаџерските перформанси и да се отворат нови самостојни развојни перспективи во училиштата.

... Koga ovie lugje...bi bile postaveni za menadzeri...i bi im bilo dozvoleno vistinsko...a ne partisko menadziranje blagodetite kje se vidat vednash... Kaj nas menadzerite se izbiraat od poslednite 10% (sekoja cest na isklucocite).

Постирано од: MIJATA
Датум на внесување: 16.Декември.2008 во 23:03

... Kaj nas menadzerite se izbiraat od poslednite 10% (sekoja cest na isklucocite).

Намерно се избираат тие, за да можат градоначалниците полесно да си ги реализираат своите замисли -вработувања и тендери.
Во последно време директорите постојано ја употребуваат реченицата „Градоначалникот така нареди

Постирано од: ato
Датум на внесување: 17.Декември.2008 во 01:22
Е бас интересна тема. Со полна одговорнос а и спремност да дебатирам со секој во дрзавата ќе кажам дека образованието во Македонија го уништи со трета брзина екс Министерот за образование Г-ѓата Емилија Симовска. Зошто? Затоа што таа е одговорна за Законите за образование. Таа ги исфрли сите институции кои со години постоеја и ги маргинализираше останатите организации и во Законот стави за се да одлуцува Министерот. Мислеше дека она е најпаметна и дека вецно ќе биде Г-ѓа Министер. После неа дојде Ел муњо и се однесе со ветерот. Го партизираше образованието со бугарофилски директори и крајно нестручни и неспособни што последиците и денес се чувствуваат. И најпосле повторно погрешно реализирана препорака од ЕУ за менаџирање во образованието. Повторно на сцена се задржува човекот кој ги спроведува сите неуспешни и пропаднати реформи во образованието со години на штета на државата а во интерес на неговата фамилија. .... Менаџерски испити полагање пред комисија кој за жал прашање колку од нив биле макар директори во образованието. Делеја сертификати по никаков основ, а резултати нула. Носење и плаќање дебели пари за изготвители на тм акциони планови, тимови за развој, тимови за маркетинг итн. А резултати намалување на успехот, зголемунање на изостаноците, намален број на ученици за упис во училиштето итн.
Тоа го можат само директорите со добиените сертификати. Тоа го можат само директорите кои се назначуваат во комитетите или ќумезите на партиските канцелеларии и тоа од некои комисии за образование, партиски комитети и др. само не и од вработените во образованието и мислење на образовните институции кои некогаш ги застапуваа луѓе со некакви квалитети а без партиски книшки.
Г-да образованието пропаѓа како што и судствот ја уништува државата, како што и полицијата е веќе партизирана, односно како што ја уништуваат државата преку нејзините државни столбови.
менаџерите влегоа и во здравството па затоа сега болните си носат греалки кога треба да лежат во болница, затоа сега некој им купува пиџами и др.
Поздрав
ПС сите заедно ќе одиме во пропаст.
Затоа мекедонци исврлете ја политиката дајте им место на институциите предводени од способни и стручни луѓе

Датум на внесување: 17.Декември.2008 во 11:50
Originally posted by ato ato напиша:

Е бас интересна тема. Со полна одговорнос а и спремност да дебатирам со секој во дрзавата ќе кажам дека образованието во Македонија го уништи со трета брзина екс Министерот за образование Г-ѓата Емилија Симовска. Зошто? Затоа што таа е одговорна за Законите за образование. Таа ги исфрли сите институции кои со години постоеја и ги маргинализираше останатите организации и во Законот стави за се да одлуцува Министерот. Мислеше дека она е најпаметна и дека вецно ќе биде Г-ѓа Министер. После неа дојде Ел муњо и се однесе со ветерот. Го партизираше образованието со бугарофилски директори и крајно нестручни и неспособни што последиците и денес се чувствуваат. И најпосле повторно погрешно реализирана препорака од ЕУ за менаџирање во образованието. Повторно на сцена се задржува човекот кој ги спроведува сите неуспешни и пропаднати реформи во образованието со години на штета на државата а во интерес на неговата фамилија. .... Менаџерски испити полагање пред комисија кој за жал прашање колку од нив биле макар директори во образованието. Делеја сертификати по никаков основ, а резултати нула. Носење и плаќање дебели пари за изготвители на тм акциони планови, тимови за развој, тимови за маркетинг итн. А резултати намалување на успехот, зголемунање на изостаноците, намален број на ученици за упис во училиштето итн.
Тоа го можат само директорите со добиените сертификати. Тоа го можат само директорите кои се назначуваат во комитетите или ќумезите на партиските канцелеларии и тоа од некои комисии за образование, партиски комитети и др. само не и од вработените во образованието и мислење на образовните институции кои некогаш ги застапуваа луѓе со некакви квалитети а без партиски книшки.
Г-да образованието пропаѓа како што и судствот ја уништува државата, како што и полицијата е веќе партизирана, односно како што ја уништуваат државата преку нејзините државни столбови.
менаџерите влегоа и во здравството па затоа сега болните си носат греалки кога треба да лежат во болница, затоа сега некој им купува пиџами и др.
Поздрав
ПС сите заедно ќе одиме во пропаст.
Затоа мекедонци исврлете ја политиката дајте им место на институциите предводени од способни и стручни луѓе

..mnogu izdrzano i realno mislenje na koe kje dodadam... familijarni vrski i ortomi...snaa na toj/taa...bratucedka na onaa/pnoj... jatrva...zolva... zet...yeyin/tetka.Povrzani taka shto sekoj sekogo ucenuva, sekoj so sekogo s epazari neshto da kjari. Gubat decata, gubi obrazovanieto, gubi drzavata.

Датум на внесување: 17.Февруари.2009 во 13:17
 Direktorite na ucilishtata po novo imaat zvanje menadzer...shto vo prevod bi doshlo organizator na rabotata na ucilishteto. Kakvi menadzeri se nash*te direktori? Kolkavi organizatorski sposobnosti imaat? dali tie rascistile civi interesi zastapuvaat: svoi licni, na partijata ili na ucenicite i vrabotenite vo ucilishtata?
Konkreten primer: zaradi "bolesta" partisko vrabotuvanje i ukazuvanjeto na antikorupciskata komisija da nema novi vrabotuvanja ovie "menadzeri" pri penzioniranje ili zaminuvanje na vraboten na boleduvanje, a shtitejki si go svoeto mesto, ne vrabotuvaat nastavnik na ispraznetoto mesto. Ucenicite stanuvaat zrtva na sekojdnevna zamena od nekoj drug nastavnik, od spojuvanje 2 paralelki i pribiranje po 50 ucenici vo edna ucilnica.
Za vreme na shtrajkot ovie dushobriznici zaedno so podracnite od opshtinite se povikuvaa na "gubenjeto i zrtvuvanjeto na decata"
Dali vo vakvi uslovi koga ucitelkata zaminuva vo penzija ili se razbolela a ne se prima nova nastavnicka na period podolg od 1, 2 meseca decata ne se zrtvi i ne gubat nastava bidejki spojuvanjeto na paralelki e isto shto i gubenje nastava. Pri spojuvanje se obavuva zgrizuvanje na decata ne se izveduva nastava. Gospod neka ni e napomosh so takvi "grizlivi" menadzeri.

Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 17.Февруари.2009 во 16:42
Pa tie se branat so toa deka ako direktorot e od druga partija ke im ja koci rabotata za inaet

Датум на внесување: 27.Март.2009 во 06:22
Дитекторите во нашите училишта некако се навикнати се да прават како ќе им се каже, идеи за саминицијативност немаат.

Директорите бараат документи за компјутерите

Директорите на средните училишта се жалат дека се' уште не ја добиле документацијата за сопственост на компјутерите, ниту ценовниците. Тие велат дека освен недостигот од пари, тоа е еден од проблемите поради кои не може да направат подобро осигурување на опремата.

- Бараат од мене да менаџирам, а ниту имам пари ниту документи дека компјутерите се наша одговорност. Ставени сме во небрано, потпишавме само дека сме ги инсталирале, а немаме документи дека ги поседуваме. Немаме ценовници за да знаеме колку чинат, а со тоа се отвора и проблемот за осигурување, па се снаоѓаме како знаеме и умееме - велат од раководството на едно скопско средно училиште. Од Министерството за образование велат дека во одлуката на Владата пишува на кое училиште колку компјутери му се дадени, колку чинат и како да ги направат своите правилници за надоместување штета.

- Им ги купивме компјутерите и ги зголемивме блок-дотациите и тие треба да знаат како да управуваат со тие пари. Директорите треба да знаат како да го менаџираат училиштето. За компјутерите треба да се грижат исто како што се грижат за наставните средства како што се карти, глобуси и друго. Досегашните оштетувања ќе ги покриеме само во училиштата каде што штетите се големи - вели државниот секретар Дарко Митевски.Со проектот „Компјутер за секое дете“ во училиштата се инсталирани 55.000 компјутери, од кои голем дел се уништени или украдени.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk