Испечати | Затвори го прозорот

Фрустрации

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=13313
Датум на принтање: 29.Јануари.2025 во 00:24
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Фрустрации
Постирано од: Анастеа
Наслов: Фрустрации
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 15:29
Se cuvstvuvate li ponekogas (ili sekogas) frustrirani od nekoj ili nesto...Ste bile li vo sostojba da se cuvstvuvate nemokni vo nekoja situacija da promenite nesto ili da vlijaete na nejziniot tek, ili nekoj ednostavno so negovoto prisustvo vo vasiot zivot ve pravi da ste frustrirani?..Sto najmnogu i najcesto ve frustrira, uspevate li da ja nadminete i sovladate frustracijata ili se naucuvate da ziveete so nea..? 

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Коментари:
Постирано од: RUSHKA
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 16:39
Postavuvas mnogu prasanja odednas.Pa ke pocnam vaka...so frustracija ne se zivee,mora da se rascisti so samiot sebe pa posle so pricinata za frustracija. Koga nesto ne mozam da promenam, go prifacam kako takvo i ziveam ponatamu ,dostoinstveno ...

-------------
4ISTA SOVEST=MIREN SON

Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 17:03
Се сложувам

-------------
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...

Постирано од: Delicia
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 17:15
.......frustaciiзбунетост.....mnogu komleksno prasanje!
.......ne ,nemam nikakva frustracija,mozebi zatoa sto znam sto e mozno ,a sto neголема%20насмевка

-------------
...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...

Постирано од: iva_hot69
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 17:38
obicno edno sekad si vela:
ne sum ventil za lecenje na frustracii
taka da nemam maka od niv

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 18.Април.2008 во 19:36
Originally posted by anastea anastea напиша:

Se cuvstvuvate li ponekogas (ili sekogas) frustrirani od nekoj ili nesto...Ste bile li vo sostojba da se cuvstvuvate nemokni vo nekoja situacija da promenite nesto ili da vlijaete na nejziniot tek, ili nekoj ednostavno so negovoto prisustvo vo vasiot zivot ve pravi da ste frustrirani?..Sto najmnogu i najcesto ve frustrira, uspevate li da ja nadminete i sovladate frustracijata ili se naucuvate da ziveete so nea..? 

...ne znam dali se frustracii...   nemok... ili pak inat... ama ne od  lugeto povrzani so mojot nacin na ziveenje. Poveke bi rekla od slucajnite minuvaci vo mojot zivot... i poveke bi rekla deka jas sum nivnata nokna mora.  Mozebi ne mozam da promenam nekoi raboti...am anikomu ne ostanuvam dolna... vo smisol ke si go kazam mojot stav (so koj najcesto se soglasuvaat site)pa tie komu e upatena mojata zabeleshka se cuvstvuvaat neprijatno.. a jas ...pa neznam.... Zboruvam za domenot rabota... ne prezam ni na "najvisokite" avtoriteti da im ukazam na greshkite, a tie premolcuvaat...bidejki znaat deka toj svoj "avtoritet ili pozicija" ne gi dobile zatoa shto se posposobni, tuku se poltroncinja....ili momentalno odbrale  "prava strana"....
... i uzivam da se potsmevam ... ama onaka od srce... koga "nivnata strana" e  aut.... pa sega samite tie stavaat zabeleshki na "momentalnite" dejanija ...od drugite 'od drugata strana"

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 19.Април.2008 во 08:53
аплауз  големо%20гушкање

Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 14:57
Јас исфрустрирана....ма неее
Ретко се фрустрирам, скоро никогаш...
Тоа што некогаш ќе се случи да бидеш спречен во задоволувањето на своите мотиви не значи дека треба да земеш и сите околу тебе да ги третираш како вреќа за бокс на која ќе го истураш гневот

-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 15:10
Црвче, баш вчера ја гледав темава и сакав да ја актуелизирам малкубакнеж
Мислата ми беше од еден психолог, кој викаше вака некако: обично тешко исфрустрираните луѓе, кои не сакаат самите пред себе да си признаат, своите фрустрации ги препишуваат на останатите, во очајнички обид да се излечат од нив т.е. да ги истресат некаде попат...

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 15:18
Потполно се сложувам со тој психолог затоа што многу често исфрустрираниот првото нешто што го прави е да се истури на друг, макар што овој другиот нема апсолутно никаква допирна точка со неговата фрустрација. А што е уште полошо, исфрустрираниот дури може да го направи и другиот виновен за тоа што не успеал да си ја оствари замислената цел. Таквиот не успева да се соочи со својот проблем и ги криви другите. Таквите се уствари кукавици!

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 15:54
Кога егото не е во состојба да го издржи притисокот на совеста (супер его; затоа што иако се однесува патолошки и му личи исправно, сепак длабоко во себе знае дека е шутрак) се ствара издувен вентил наречен “ Проекција на сопствени негативни психички процеси“ или по нашки “ Иш муво иди кај друг “ и во главата му бруи песмата “ Удри јаче манијаче “ и “ Ти си крива због мог пива “. Он не сака така туку “ Мучеју га светци “и сите нешто не му чинат; ова нешто како што често слушам од љубителите на кучиња како велат : „ Кучињата се добри, мили, не знае лошо да ти направи...бла, бла. бла, а луѓето се ѓубриња, ти ќе му направиш добро, он ти враќа со лошо...бла, бла, бла“ , а кога ќе го загледаш подобро, немаш повеќе желба да го сретнеш повторно. Ако не можеш да го прикриеш изразот на гадење од него, зад себе ќе слушнеш тивок шепот како му се обраќа на кучето : „ И овој е ист како и другите, уффф, мило мое кученце, среќа што те имам, цмок “ А кучето ќе зацвили демек му е мило, но крадешкум ќе погледне кон тебе мислејќи си : „ Среќно копиле, ќе си оди “ 

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:02
не сакам да претерувам...
ама само некој кој е доволно интелегентен може...
да ја сфати гламурозноста...
на стереотипот наречен фрустрација...
се' друго е дискусија на апсолутно непозната...
димензија на антистереотипот...
збунетостзбунетост
збунетост

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:04
А како интелигентниот човек правилно би ја дефинирал фрустрацијата?
....Стереотипзбунетост....

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:07
Originally posted by Lithium Lithium напиша:

ајде ти кажи ми мила...
како ти ја дефинираш фрустрацијата...

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:13
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

ајде ти кажи ми мила...
како ти ја дефинираш фрустрацијата...

Нема потреба јас што да измислувам нова дефиниција за фрустрацијата. Како е дефинирана - така ја дефинирам и јас.
Една дефиниција е,  општо земена и прифатена
Сега кој како ја сфаќа - тоа е друго нешто!

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:16

Нема потреба јас што да измислувам нова дефиниција за фрустрацијата. Како е дефинирана - така ја дефинирам и јас.
Една дефиниција е,  општо земена и прифатена
Сега кој како ја сфаќа - тоа е друго нешто!

е како де...
како тое е општо прифатена...
живо ме интересира...
за која дефиниција кажуваш...???!!!

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:22

Јас исфрустрирана....ма неее
Ретко се фрустрирам, скоро никогаш...
Тоа што некогаш ќе се случи да бидеш спречен во задоволувањето на своите мотиви не значи дека треба да земеш и сите околу тебе да ги третираш како вреќа за бокс на која ќе го истураш гневот

се надевам дека сфати која е општата дефиниција за ФРУСТРАЦИЈАТА

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:25
сигурна си дека не зборуваш за комплекси...???

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:26
Сигурна сум

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:38
ова се фрустрации..мило...
неможејќи по магарето...
по самарот...

member_profile.asp?PF=15673&FID=49 - којсумјас
Сениор
Сениор

Регистриран: 22.Ноември.2007 Онлајн статус: Онлајн
Пораки: 1762
new_reply_form.asp?M=Q&PID=1836087&PN=51&TR=701">Цитирај којсумјас   new_reply_form.asp?PID=1836087&PN=51&TR=701">Одговор forum_posts.asp?TID=15450&PID=1836087#1836087">bullet Тема: ГРЧКА ПРОПАГАНДА, притисоци, уцени
    Испратена: Денес во 17:35
јас малку се уфрам вака...
ко џокер у покер..на темава...
ама стварно ме интересира...
која е поентата ако седиме и се жалиме овде...
они нас уцени...
они нас пропаганди...
они нас притисоци...
они се педери...они нас не онадуваат...

а да прашам..ако може...
има ли некој на форумов...
кој се обидува сето ова што овде се пишува...
да го пренесе на некој форум...
странски...западен...европски...
како сакате речете го...
па со тоа нешто да се постигне...
и еден да се убеди...е доволно...
што кој к*** се убедуваме овде меѓу нас...
што ефект има тоа...
ни помага нешто...
а...????

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:43

Мислата ми беше од еден психолог, кој викаше вака некако: обично тешко исфрустрираните луѓе, кои не сакаат самите пред себе да си признаат, своите фрустрации ги препишуваат на останатите, во очајнички обид да се излечат од нив т.е. да ги истресат некаде попат... 

Прочитај го и ова. Убаво и самиот си кажа. Не можејќи по магарето.... по самарот!

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:51

Прочитај го и ова. Убаво и самиот си кажа. Не можејќи по магарето.... по самарот!

Ама чекај мила...
ти повторно ми кажуваш...
што е со исфрустрираните луѓе...
а јас само прашав...
што се уствари...
фрустрации...

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:54
Masturbacijata e izraz na frustracija

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 17:58
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Masturbacijata e izraz na frustracija

ако зборуваме за секс...
се согласувам...
апсолутно...
НО...
кога се случува во "подоцните" години...
у пубертет...не важи...

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 18:01
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Ама чекај мила...ти повторно ми кажуваш...што е со исфрустрираните луѓе...а јас само прашав...што се уствари...фрустрации...

Убаво е објаснето дечко! Состојбата на задоволување на мотивите се вика фрустрација...
Можеш да се исфрустрираш кога сакаш да одиш на одмор, а немаш пари...кога сакаш некоја женска а таа рецка не ти удира и многу други примери.
Е тогаш можеш да се исфрустрираш, да се јави кај тебе незадоволство бидејќи си спречен во реализацијата на својата намера!
не знам дали сега ти е појасно

-------------

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 18:09

Убаво е објаснето дечко! Состојбата на задоволување на мотивите се вика фрустрација...
Можеш да се исфрустрираш кога сакаш да одиш на одмор, а немаш пари...кога сакаш некоја женска а таа рецка не ти удира и многу други примери.
Е тогаш можеш да се исфрустрираш, да се јави кај тебе незадоволство бидејќи си спречен во реализацијата на својата намера!
не знам дали сега ти е појасно

Мила...
ти изгледа мислиш едно...
ама зборуваш за друго..за...
состојба која се јавува поради неможност на задоволување на сопствените потреби поттикнати од свои мотиви...
Или што би рекле...
фрустрацијата е состојба на умот...
која се пресликува во секојдневието на исфрустрираната единка...
и и' создава проблеми во нормалната комуникација со другите единки...
на тоа мислеше ...а...???

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 18:17
фрустрација е кога сакаш да кажеш...
ама немаш што...
немаш одговор...

Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 18:18
У право си, погоре во постот во црвеното недостига едно спречување . ( грешка во моето пишување )
Ама добро, во претходните постови сфати што сакав да кажам.
А инаку ова: состојба која се јавува поради неможност на задоволување на сопствените потреби поттикнати од свои мотиви... не можеш да го дефинираш така бидејќи потребата не може да биде поттикната од мотивот, туку е обратно - потребата е таа која што го поттикнува мотивот за да постои.

-------------

Датум на внесување: 06.Јуни.2009 во 02:34
Поважно е како реагираме на секоја фрустрација, оти нема човек кој за нешто некогаш не се почувствувал исфрустрирано.
Тешко помирување со немоќ/неможност за остварување некоја потреба води кон нарушување на менталното здравје, чувство на несигурност и страв.
Човек кој ги потиснува своите фрустрации, тешко поднесува неуспех и својот страв и несигурност ги проектира врз својата околина, најчесто и несвесен за тоа...

И бидејќи никој не кажува за себеголема%20насмевка, јас ќе го скршам ледот:
Најчесто се фрустрирам кога од Х-причини сум спречена (или сама се спречувам) некому да кажам она што навистина го мислам ТАКА КАКО ШТО ГО МИСЛАМ, ама баш онака сочно како што би сакалаплазење
И за да нема удри по самарот, оти и он е душичка па си го штедамнамигнување, не давам да ме победи чувството на немоќ и бесот под итно си го празнам....
На многу инвентивен начинтрепкање

-------------
неколку жолти цветови.

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Јуни.2009 во 02:41
frusracii se zeznata rabota
stradat nevini mnogu podobri lugje
ako frustriraniot ima sila vo racete, im e eba mamata na drugite
тага

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 06.Јуни.2009 во 02:46
da obicno cesta pricina za katastrofalni greski vo zivotot

-------------
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот

Датум на внесување: 06.Јуни.2009 во 21:05
erektivna disfunkcija

-------------

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 07.Јуни.2009 во 08:56
Фрустрации кога би го превела зборот на мојот мајчин јазик му доаѓа во буквален превод= бегај, тргни се, односно да не си ја навееш.
 Ке го парафразирам мојот професор по психологија кој за да ја разбереме сета стручна терминологија ни ја ’’преведуваше’’ со народски зборови и за секој термин/појава имаше своја филозофија. За фрустрацијата отприлика ни зборуваше вака:
И гледај беља, секој мисли дека другиот има фрустации (на македонски=фалинки) а тој/таа нема. Е сега додека му/и игра по дамарите, додека му/и ги пали ганглиите, се обидува да му/и го урниса денот, годината, животот а другиот трпи, нема фрустрации. Кога другиот ке тргне во самоодбрана по дифолт на површина испливуваат саможалопејки, кукање, кукумјавчење, барање сојузници, правење фронт за докажување своја вистина, а набивање на колец на другиот. И на крај седиш сам и се чудиш- Кој има поголеми фрустрации, фрустрачонабијачот или фрустрачопримачот?!

-------------

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 07.Јуни.2009 во 12:10
Фрустрациите се таложат како последица на неуспешно превземени акции. Фрустрацијата е природна работа и може да се надмине успешно доколку се работи на неа.
Кај Секого може да се појават, никој не е опериран од нив.
Фрустрациите можат да се јават кај луѓето кои имаат слаба линија на отпор како и кај доста упорни луѓе кои ги туркаат своите акции до нивните граници и притоа потпаѓаат под притисокот на околината, која се разбира поставува пречки на секој чекор.
Мене лично ме фрустрираат некои неправди бидејќи сум навистина немоќна да придонесам нешто да се промени околу тоа, се фрустрирам кога давам се од себе а сварите не мрдаат од мртва точка. Знам дека некогаш едноставно не оди животот по план и дека природно се јавува незадоволство, бес и протест со сам себе или гнев кон околината и доколку битно не може да се промени ситуацијата најдобро решение е Помирувањето.
Лошата страна од фрустрацијата е што понекогаш не заробува во својата состојба и не ни дава да видиме другите можности и алтернативи кои се пред нас.

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk