Каде македонски бугарчиња?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12307
Датум на принтање: 21.Ноември.2024 во 18:06 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Каде македонски бугарчиња?
Постирано од: *moon*
Наслов: Каде македонски бугарчиња?
Датум на внесување: 23.Февруари.2008 во 23:06
PO OVOJ INCIDENT NA SAEMOT SE PRODATOVTE ZA PARI-EVRA...
BOLI REALNOSTA DO KADE E MAKEDONIJA PA VE ZABOLE I VAS I GRCETE.....A VIE PATEM KUFERITE I TAMU KADE STO SE PRODADOVTE SO BUGARSKITE DRZAVJANSTVA NAZAD T.E PAT BUGARIJA
|
Коментари:
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 24.Февруари.2008 во 00:41
Продадени души. Па не се само од сега. Тие секогаш се продават, и не само кај нас и не само тука. Секаде каде има пари, Тие се на берзата за издајство.
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Постирано од: klon
Датум на внесување: 24.Февруари.2008 во 10:43
Pazi kako go koristis terminot Makedonski bugarcinja.
posle da ne ni bide krivo ako nekoj gi zloupotrebuva
nash*te,slabosti.
Ako se oslobodime od slabite
Veruvaj ke bideme mnogu pojaki veke nekoj se siti na vash*te komentari,Ova e osetliva tema pa
ne e losho iako ima emocii da preovladee
silata i pametot na pravite Makedonci-patrioti
A za saemot NAJGOLEMI GUBITNICI SE BUGARIJA I GRCIJA
JAS LICNO VEKE 2 GODINI NANAZAD SI ODAM VO CRNA GORA
A VO GRCIJA PARI DA MI DAVAAT NE ODAM VEKE IMAV LOSO
ISKUSTVO I NEMAM NAMERA DA GI FINANSIRAM NEGATORITE
NA MAKEDONSKIOT NAROD=GRCKI PEDERI NE ME ZANIMAAT
PA KE VIDIME KOI TURISTI KE GI IMAAT NEKA
PRED 3 GOD. ME DRZEA NA GRANICA 2 SAATI I MI VIKAA
SKOPJANOS PASPORT A JAS IM REKOV IMAM SAMO MAKEDONSKI
PASOS MAKAR STO ME ZACUDI MEGJUTOA KE SI LEGNAT NA
BRASNOTO SAMO JAS NEMAM NAMERA DA SPONZORIRAM DUSMANI
NE MI TREBAAT
DA ZIVEE MAKEDONIJA - TOA SME NIE SILNITE I ZNAEME STO
SME I STO SAKAME I KOJ GI FERMA DUSMANITE JAS ZNAM STO
SUM I NIKOJ TOA NE MOZE DA MI GO ZEME ZATOA DUSATA MI E POLNA.A ZA DA KUPIS PRAV MAKEDONEC E SKAPO EFTINITE SE FALSIFIKAT
-------------
|
Постирано од: kire_nedelkov
Датум на внесување: 24.Февруари.2008 во 12:34
interesna pojava e ova... Makedonci so americki, kanadski, germanski, avstraliski, srpski, hrvatski itn., pasosi se Makedonci, a onie so Bugarski pasos se predavnici.
don't get me wrong, za mene site se u ist kos...
|
Постирано од: Vladimir88
Датум на внесување: 24.Февруари.2008 во 21:02
http://s188.photobucket.com/albums/z104/sakoj/?action=view¤t=79d5877d.flv - Поздрав до ОДРОДЕНИТЕ БРАЌА ОД ПИРИНСКА МАКЕДОНИЈА!!!
-------------
http://www.youtube.com/watch?v=B9-eAYHooUo -
Linkin Park - Crawling
|
Постирано од: inessX
Датум на внесување: 24.Февруари.2008 во 21:15
Neka gi neka odat Tie tuka so takvi misli i ne ni trebaat.
|
Постирано од: Biolica
Датум на внесување: 24.Февруари.2008 во 22:48
Ako i daj boze da go ukinat vizniot rezim , tie predavnici za nisto i skroz nepotrebno unistija i predadoja :dedovci , babi , rod , drzava , majka tatko , braka sestri za k*ro zdravje .Stvarno zivotot znaj da e surov
-------------
|
Постирано од: aurelianus
Датум на внесување: 25.Февруари.2008 во 09:54
Ситни души,продадени за лични цели и задоволства.
------------- 8"
|
Постирано од: alekso_2000
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 10:22
*moon* напиша:
BOLI REALNOSTA DO KADE E MAKEDONIJA PA VE ZABOLE I VAS I GRCETE.....A VIE PATEM KUFERITE I TAMU KADE STO SE PRODADOVTE SO BUGARSKITE DRZAVJANSTVA NAZAD T.E PAT BUGARIJA |
Toa e se vo red samo da ve prasam so napravo drzavava za da ja sprecit ovaa pojava?
Mu bese tesko eden zakon za uvoz na vozila da go smenat?
Aj so se pobugarcija makedoncite ami kolkav odliv na devizi imase vo bugarija koi namesto da zavrsat kako danok i carina vo Makedonskiot zavrsija vo bugarskiot budzet!!!
Ribata smrdit od glavata i zatoa jas mnogu ne gi osuduvam obicnite gragani!
A BAS SAKAM DA JA KOMENTIRAM OVAA TEMA
------------- car's freack
|
Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 10:50
alekso_2000 напиша:
*moon* напиша:
BOLI REALNOSTA DO KADE E MAKEDONIJA PA VE ZABOLE I VAS I GRCETE.....A VIE PATEM KUFERITE I TAMU KADE STO SE PRODADOVTE SO BUGARSKITE DRZAVJANSTVA NAZAD T.E PAT BUGARIJA |
Toa e se vo red samo da ve prasam so napravo drzavava za da ja sprecit ovaa pojava?
Mu bese tesko eden zakon za uvoz na vozila da go smenat?
Aj so se pobugarcija makedoncite ami kolkav odliv na devizi imase vo bugarija koi namesto da zavrsat kako danok i carina vo Makedonskiot zavrsija vo bugarskiot budzet!!!
Ribata smrdit od glavata i zatoa jas mnogu ne gi osuduvam obicnite gragani!
A BAS SAKAM DA JA KOMENTIRAM OVAA TEMA
|
Vo pravo si ova sto se desava so kolite e bolno.
Vo Strumica ima poveke koli so Bugarski registracii otkolku so Makedonski.
Bugarite itri kako i sekogas davat bez problem licni karti ,i so niv lugeto si zimat koli so evtini danoci.
I tuka voopsto ne gi okrivuvam obicnite gragani koi edvaj skrpile za nekoe Golfce od dve iljadi evra koe kaj nemoze da go uvezat zatoa sto zakonite ni se postrogi od Germanskite.Kaj go ima toa kola sto pominala germanski TUV da bide proverena kaj nas i da ne zadovoluva standardi ,a od druga strana po ulicite se trkalaat 101, Yugovci, Ficovci po 20godini stari, a kola od deset godini nemozes da ja uvezes.I aj ako najdes kola koja gi zadovoluva standardite ke te oderat za kola od 6000 evra moze komotno da smetas na 3000 evra davacki.
Se ova se pravi samo da se zastitat uvoznicite, a nekoj ovde ima profit od onie sto se gore.
Ova sramna politika mora da prestane i da se dozvoli na lugeto da uvezuvaat so pomali davacki i poliberalni standardi.
Vo sprotivno ke vozime po nasite patista a ke plakame za Bugarskite.
|
Постирано од: Tome1
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 10:51
Bugaria momentalno e drjava od Obedineta Europa . Kato celo moje i da napravi po svoe jelanie i nekoj giubek vo poveke-no kato celo trebe da vodi Europska politika. Ima samo edna vistina ...ima edna .....Europa.Bez granici,bez vojni ......e,ke mine barem hiljadi godini dokato se zaborave deka /naprimer/ Balzak e francuzin-no se nadevame poveke nikogas da nema vojni vo Europa.
Taka-po prodavaneto an bugarsko drjanstvo-moje i da ima nekoj slucaj,no kato celo ne moje da se prodadat 15 000 pasosa/naprimer/.Ke bide zabelezano od Europa i ke se naloji politicka karantina na Bugaria.Za da dade Bugaria 15 000 /20 000....100 000 / pasosa na makedonski gragani-trebe da ima vajna pricina-koja da bide pocituvana od Europa.
Dozvolata od Europa da se davat bugarski pasosi na makedonski gragani- e Referendum vo Europa-po makedonskiot vopros.
Tom
Sakam Skopsko
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 11:02
Tome1 напиша:
Bugaria momentalno e drjava od Obedineta Europa . Kato celo moje i da napravi po svoe jelanie i nekoj giubek vo poveke-no kato celo trebe da vodi Europska politika. Ima samo edna vistina ...ima edna .....Europa.Bez granici,bez vojni ......e,ke mine barem hiljadi godini dokato se zaborave deka /naprimer/ Balzak e francuzin-no se nadevame poveke nikogas da nema vojni vo Europa.
Taka-po prodavaneto an bugarsko drjanstvo-moje i da ima nekoj slucaj,no kato celo ne moje da se prodadat 15 000 pasosa/naprimer/.Ke bide zabelezano od Europa i ke se naloji politicka karantina na Bugaria.Za da dade Bugaria 15 000 /20 000....100 000 / pasosa na makedonski gragani-trebe da ima vajna pricina-koja da bide pocituvana od Europa.
Dozvolata od Europa da se davat bugarski pasosi na makedonski gragani- e Referendum vo Europa-po makedonskiot vopros.
Tom
Sakam Skopsko |
Zatoa be drugarce nie ne ve sakame oti ste itri, me razbiras li?
Zosto gi davate tie pasosi?
Sigurno ne zatoa sto sakate da mu pomognete na Makedonecot ,tuku zatoa sto utre ke kazete toa se Bugari nemat vrska so Makedonci.Kako sto vprocem pravite za se sto e Makedonsko.
Sramna e taa politika i nikako ne mi ide vo glava sto gleda Evropa, ti svesen li si kakva procedura e vo normalnite evropski drzavi da zemes pasos.
A ovde se dava na zimi majka, komsijata moj e prijaven na neoja si adresa nema ni pojma kaj e toa, toa li e evropa.
Ako ste vie salam toa nema da go dozvolite, ama vas slatko vi e se so e Makedonsko.
I neka vi se ,sega imat izgovor megutoa koga Makedonija ke vleze vo EU togas sekoj so ke go zadrzi Bugarskiot pasos moze komotno da ode vo Bugarija ,isto kako sto napravil Dedo ti, predavnici ne ni trebat.
Jas imam nekolku drugari so koi sum zborel tie vikat deka pasoso im e samo poradi izleguvanje od Makedonija najmnogu poradi biznis ili rabota, i deka koga nas ke ne oslobodi Evropa k*rvata, so Bugarskiot pasos ke odat vo WC i znaes so ke napravat neli?
Jas ke se otkazam od niv ako ne go storat toa ,zatoa sto so predavnici nejkam da imam rabota.
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 11:04
kire_nedelkov напиша:
interesna pojava e ova... Makedonci so americki, kanadski, germanski, avstraliski, srpski, hrvatski itn., pasosi se Makedonci, a onie so Bugarski pasos se predavnici.
don't get me wrong, za mene site se u ist kos... |
Aj razmisli malku dali e isto , i pak pisi.
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 11:55
"...........-Jas imam nekolku drugari so koi sum zborel tie vikat deka pasoso im e samo poradi izleguvanje od Makedonija najmnogu poradi biznis ili rabota, i deka koga nas ke ne oslobodi Evropa k*rvata, so Bugarskiot pasos ke odat vo WC i znaes so ke napravat neli?.......
-
Ako mnogo e tesko na nekoj makedosnki graganin da bara bugarski pasos za biznes-neka bara grcki ili rumanski pasos.Nema razlika-da prasa vo Greece i Rumanija -dali ke imdadat pasos na makedonskite gragani.Taka ke nema da se unijavat so bugarski
Tom
Sakam Skopsko
[/QUOTE]
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 12:01
Tome1 напиша:
"...........-Jas imam nekolku drugari so koi sum zborel tie vikat deka pasoso im e samo poradi izleguvanje od Makedonija najmnogu poradi biznis ili rabota, i deka koga nas ke ne oslobodi Evropa k*rvata, so Bugarskiot pasos ke odat vo WC i znaes so ke napravat neli?.......
-
Ako mnogo e tesko na nekoj makedosnki graganin da bara bugarski pasos za biznes-neka bara grcki ili rumanski pasos.Nema razlika-da prasa vo Greece i Rumanija -dali ke imdadat pasos na makedonskite gragani.Taka ke nema da se unijavat so bugarski
Tom
Sakam Skopsko
| [/QUOTE]
Ti citas li sto pisav vo eden post ,toa e Bugarskata k*rvinska politika na prisvojuvanje na se sto e Makedonsko. Vo normalnite drzavi pasos ne se zima kako vo Bugarija.
I ako si ti malce popameten ke razberes deka nemalo nikakva teorija dedoti da bil Bugar, zatoa sto vo Egejska Makedonija ziveele Makedonci, Turci, Vlasi, Cigani ,Evrei i ponekoj Grk, nemalo nikakvi Bugari.
Makedoncite posle graganskata vojna begale na sekade pa i vo Bugarite , koi gi primile normalo so otvoreni race i gi pobugarcile, istoto sakat da go napravat denes ,ama ti ne si vo sostojba toa da go vidis i postavuvas glupi prasanja zosto ne zimale vakvi ili onakvi pasosi.
Abe tomce be tomce, pogledni se vo ogledalo poubavo.
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 14:50
kultuzin напиша:
Tome1 напиша:
"...........--
Tom
Sakam Skopsko
|
|
[/QUOTE]
Az ti rekov- edin,dva...5...10 pasosa da se dadat na nekoj-moje i da ne zabelejat od Europa-Bugaria sega kako europska dujava ne moje da razdava na vseki kojto si saka pasos i bugarsko /europsko/ graganstvo.Ne moje Bugaria da dade 15-20 000 pasosa-denes ima barem tolkova makedonci so bugarski pasosi-i barem tri pati po tolkova cekat-i da ne bide sankcionirano.Od druga strana-makedonski gragani -masovo-ne mogat da barat pasosi od Greece i Rulanija .Makedonski gragani mogat da vzemat toku samo od Bugaria-s dozvolata na Europa.Izvini-ama ako si malko pameten ke razberes zasto e vaka.
Tom
Sakam Skopsko
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 14:58
E zasto e taka, kazi mi ti toa na mene.
Zosto Evropa gleda na toa i ne reagira.
Kako prvo i prvo zosto e Bugarija vo Evropa a Makedoncite uste nemat ni bezvizen rezim.
Kazi mi realno mislis li deka Bugarija e tolku ponapred od Makedonija i dali Bugarija i Romanija u paket realno bea spremni za vo EU.
Zatoa jas vikam Evropa e k*rva nikogas nemala isti arsin za site.
Na sto lici toa sto go pominuva Makedonecot tolku li sme losi, da ne zatvaraat od site strani ,a Bugarija pak spremna i zelna za asimilacija dobro ja koristi situacijata.
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 15:18
kultuzin напиша:
Kako prvo i prvo zosto e Bugarija vo Evropa a Makedoncite uste nemat ni bezvizen rezim.
Kazi mi realno mislis li deka Bugarija e tolku ponapred od Makedonija i dali Bugarija i Romanija u paket realno bea spremni za vo EU.
Na sto lici toa sto go pominuva Makedonecot tolku li sme losi, da ne zatvaraat od site strani ,a Bugarija pak spremna i zelna za asimilacija dobro ja koristi situacijata.
|
Zatoa prasa Europa.Oti Albanija,Gruzija,Armenija,Makedonija,Ukrajna i Moldova ne sa vo Europa.Za toa e neobhodno politicki procesi.Smetam edin od problemite na Makedonija e-deka ne dozvolvat da se pravi pametnik na Todor Aleksandrov.
Tom
Sakam Skopsko
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 15:50
Tome1 напиша:
kultuzin напиша:
|
Zatoa prasa Europa.Oti Albanija,Gruzija,Armenija,Makedonija,Ukrajna i Moldova ne sa vo Europa.Za toa e neobhodno politicki procesi.Smetam edin od problemite na Makedonija e-deka ne dozvolvat da se pravi pametnik na Todor Aleksandrov.
Tom
Sakam Skopsko |
Jas ti garantiram deka Makedonija e 100 pati pospremna od Bugarija i Romanija za vlez vo EU, a za Hrvatska pak muabet da ne se pravi.
A spomenik ako bese problem, zosto togas ne e problem toa sto im se pravi na Makedoncite vo Bugarija i Grcija, jas mislam deka stradanjeto na nekolku milioni luge e mnogu pogolemo zlodelo odkolku eden spomenik koj nelegalno e podignat.
I ti garantiram deka takvo nesto da se slucese bilo kade vo svetot isto ke se postapese.
Za takvi raboti si ima procedura i institucii.
A Makedonija i Hrvatska ne se vo EU poradi matni igri i interesi.
Poradi istite pricini
Bugarija ,(zemja na kriminal ,korupcija, nepocituvanje na coveckite prava, plata poniska od 200 evra),i
Romanija (ista prikaska)
se vo EU
a istoto vazi i za Grcija.
Znaes li deka tie uslovi koi ni gi postavuva Evropa na nas vie nema ni po 100 godini da gi ispolnite.
Kaj e tuka pravdata ti kazi mi mene.
Eve cisto onaka da vidis za sto ti zboruvam:
Европската комисија суспендираше дел од помошта во земјоделството за Бугарија поради сомневања дека тие средства се проневерени.
|
Постирано од: lpartik
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 16:11
ОНА ШТО НЕ УСПЕА ДА ГО НАПРАВИ ГЕРМАНИЈА СО ДВЕ СВЕТСКИ ВОЈНИ И СО МНОГУ КРВ, СЕГА ГО РЕАЛИЗИРА СО ДИПЛОМАТИЈА.
ПОГЛЕДНЕТЕ КОИ ЗЕМЈИ БЕЗ ПРОБЛЕМИ ВЛЕГОА ВО НАТО И ЕУ-ОНИЕ ШТО ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА БЕА САТЕЛИТИ НА ГЕРМАНИЈА И ШТО ИМАА ПРОФАШИСТИЧКИ РЕЖИМИ.
НО И МАКЕДОНИЈА ЌЕ МОРА ДА ВЛЕЗЕ ВО НАТО И ЕУ, ОТИ ЌЕ ОСТАНЕМЕ БЕЗ НАРОД.ЗА ЕДНА МОЧАНА КОЛА СИ ГО ПРОДАВААТ ДОСТОИНСТВОТО.ПЛУКААТ ПО СВОИТЕ ПРЕДЦИ И ЗА НИВ ТВРДАТ ДЕКА ОТСЕКОГАШ СЕ ЧУВСТВУВАЛЕ КАКО БУГАРИ, БЕЗ ДА ГИ ПРАШААТ, ЗА ЕДНА МОЧАНА ГРЧКА ВИЗА.ТИЕ НЕ НЕ ЕСАПАТ ЗА ЛУЃЕ, А КУТРИТЕ И ЃАВОЛОВ ОПАШ СЕ ПИШУВААТ ЗА ДА ЈА ПОМИНАТ ГРАНИЦАТА И ЗГОРА ИМ ОСТАВААТ ТЕШКО СПЕЧАЛЕНИ ЕВРА.
ВЛАДАТА МОРА ЧАС ПОРАНО ДА ОВОЗМОЖИ УВОЗ НА СТРАНСКИ ВОЗИЛА ПО УРНЕК НА БУГАРСКИТЕ ЗАКОНИ, ДА ГИ НАМАЛИ ДАВАЧКИТЕ ПРИ РЕГИСТРАЦИЈА НА ВОЗИЛА И ДА ГО ПОМОГНЕ ОТВАРАЊЕТО НА НОВИ ФАКУЛТЕТИ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ВО ШТИП...АКО САКА ДА ГО СПРЕЧИ ОДРОДУВАЊЕТО НА МАКЕДОНЦИТЕ.НЕМАМ НИШТО ПРОТИВ ОНИЕ ШТО ТАКА СЕ ЧУВСТВУВААТ, ТОА Е НИВНО ПРАВО, АМА ОНИЕ ДРУГИТЕ, КОИ ОД НЕКАКОВ МОМЕНТАЛЕН ИНТЕРЕС СЕ ПОНИЖУВААТ...НЕ СЕ СВЕСНИ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ.ПО 100 ГОДИНИ,КОГА НЕКОЈ ЌЕ ГИ РАЗГЛЕДУВА АРХИВИТЕ, НЕМА ДА ПАЛИ ОБЈАСНУВАЊЕТО ДЕКА ТОА ГО НАПРАВИЛЕ ЗА КОЛА...
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 16:26
TOA sto studirat tamu ne e zatoa sto nemame fakulteti tuku zatoa sto vo Bugarija kako Evropska zemja diplomite se kupuvaat ,a kaj nas toa odi malku potesko.
I tuka ima use eden k*rvinski trik na Bugarite ,bidejki falsifikuvanite diplomi ne gi priznavaat vo Makedonija t.n.studenti si ostanuvaat vo Bugarija i bidejki nivnata drzava e tolku bezobrazna i ne go priznava nivniot trud ili trudot na nivnite tatkovci koj ja finansirale diplomata, go zavrtuvat grbot i si stanuvat B`lgarcinja.
Ama ne se sekiraj ,taka ke si go iscistime gjubreto od dvorot takvi Makedonci ne ni trebat.
A veruvaj ima dovolno Makedonci koj ke go odrzat nasiot identitet.
Za zal igrite na Bugarite ne prestanuvaat, tivka asimilacija toa im e celta.
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 16:34
ИМАМЕ ВРАБОТЕНИ СО НИВНИ ДИПЛОМИ. ПОЗНАВАМ ДОБРИ СТРУЧЊАЦИ ШТО ЗНАЕЊЕТО И ДИПЛОМАТА ГИ СТЕКНАЛЕ ЧЕСНО, НО ПОЗНАВАМ И СОПСТВЕНИЦИ НА КУПЕНИ ДИПЛОМИ...ТИЕ СИ РАБОТАТ.
|
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 16:49
Znam deka pricinata sto odat da studirat vo Bugarija e ili finansiska ili zatoa sto e polesno.
Ne sum slusnal dosega deka nekoj se zapisal tamu zatoa sto kaj nas nemalo mesto.
Ako nekoj znae takov primer neka kaze.
Inaku i jas sum za otvaranje na novi fakulteti vo drugite gradovi , taka bi se rasteretilo Skopje a i studiranjeto bi bilo poevtino i na toj nacin sigurno bi se namalil brojot na studenti sto studirat vo stranstvo.
Inaku mislam deka obrazovanieto ni e dosta kvalitetno, ova barem mozam da go tvrdam za Masinski fakultet.
A zakonot za kolite e edna golema katastrofa i mora da se najde nacin da se pritisne vladata toa da se promeni, zatoa sto poradi licni interesi na poedinci vozniot park ni e katastrofa i kako sto kazav vo Strumica se vozat poveke koli so BG registracii otkolku so MK i toa e strasen odliv na finansii.
|
Постирано од: alekso_2000
Датум на внесување: 08.Март.2008 во 21:37
kultuzin напиша:
Znam deka pricinata sto odat da studirat vo Bugarija e ili finansiska ili zatoa sto e polesno.
Ne sum slusnal dosega deka nekoj se zapisal tamu zatoa sto kaj nas nemalo mesto.
Ako nekoj znae takov primer neka kaze.
Inaku i jas sum za otvaranje na novi fakulteti vo drugite gradovi , taka bi se rasteretilo Skopje a i studiranjeto bi bilo poevtino i na toj nacin sigurno bi se namalil brojot na studenti sto studirat vo stranstvo.
Inaku mislam deka obrazovanieto ni e dosta kvalitetno, ova barem mozam da go tvrdam za Masinski fakultet.
A zakonot za kolite e edna golema katastrofa i mora da se najde nacin da se pritisne vladata toa da se promeni, zatoa sto poradi licni interesi na poedinci vozniot park ni e katastrofa i kako sto kazav vo Strumica se vozat poveke koli so BG registracii otkolku so MK i toa e strasen odliv na finansii. |
toa e toa brat a da ti kazam pravo baba mi od tatko mi majka mu e rodena vo blagoevgrad i jas mozev da zemam BG pasos i namesto da vozam yugo od 90 god za istite pari mozev da vozam honda crx za koja su izgoren ama ne go storiv toa!@
Pa eve dade gospod i tuka zadov ubava kola!!!
onie so se predavnici i gospod ne gi saka i eden den ka platat za predavstvoto!!!
I za malku ke zaboravev da gi spomnam najgolemite predavnici drzavnicite!!!Sram da mu e
------------- car's freack
|
Постирано од: дуле
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 06:28
Видите обратните примери: бугари студират во Македониjа:
http://education.actualno.com/news_77881.html - http://education.actualno.com/news_77881.html
|
Постирано од: novace
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 13:23
kultuzin напиша:
Znam deka pricinata sto odat da studirat vo Bugarija e ili finansiska ili zatoa sto e polesno. Ne sum slusnal dosega deka nekoj se zapisal tamu zatoa sto kaj nas nemalo mesto. Ako nekoj znae takov primer neka kaze. Inaku i jas sum za otvaranje na novi fakulteti vo drugite gradovi , taka bi se rasteretilo Skopje a i studiranjeto bi bilo poevtino i na toj nacin sigurno bi se namalil brojot na studenti sto studirat vo stranstvo. Inaku mislam deka obrazovanieto ni e dosta kvalitetno, ova barem mozam da go tvrdam za Masinski fakultet. A zakonot za kolite e edna golema katastrofa i mora da se najde nacin da se pritisne vladata toa da se promeni, zatoa sto poradi licni interesi na poedinci vozniot park ni e katastrofa i kako sto kazav vo Strumica se vozat poveke koli so BG registracii otkolku so MK i toa e strasen odliv na finansii. |
Сакам да придонесам овде со некои лични инфоирмации околу дел од темиве кои овде се загатнати и со право се овде поставени..и отворени за искрено разгледување..без пристрасност.
1.Јас знам една личност која поради неможноста да се запише на Стоматолошкиот Факултет во Скопје (оти малцинствата секојпат овде имаат „предност„ пред македонците) отиде и без проблем сега студира во Софија..без да побара стипендија од нив..
Кажува дека студирањето тамо е поефтино одовде..и имаат кај мобилните оператори такви тарифи кои кај нашиот телеком се незамисливи и со невидени досега попусти..да зборува по мобилен со МК за многу ниска тарифа..а 10 часа месечно е бесплатно..и сето тоа го плаќа само 400 денари во наши пари..
2.За автомобилите..ова не е одсега..туку уште по инерција се влече уште подсле „осамостојувањето„ на Макеоднија..
Бугарите веднаш ни понудиле за користење на зелен картон да идеме преку нивниот сојуз на возачи..затоа што тогаш сеуште не сме биле член на таа организација и тоа за некаде 150 денари пари..ама „нашиве„ ја зеле понудата од сојузот на тогашната срј (србија и црна гора) а коштал 4500 денари ..
А зашто..најверојатно одговорот е најверојатно од :
1. Голема Југоносталгија?
2.Од лукративни причини?
3.Зашто сеуште постои заштитен закон со кој се штитат домашните „производители„ а пак кои не постојат кај нас...освен ако некој под домашни јасмета сеуште фабриката Црвена Застава???.
А процентот на тој данок е ГОЛЕМ и непотребен..освен ако не е начин за КРАЖБА на граѓаните на Македонија..слично какао и ДАНОКОТ кај смнетките за струјата од 33% од вкупната сума земен како за некојпат кажаниот придонес за „изградба на нови капацитети„.!!!
А денес ние си имаме приватен сопственик од Австрија..кој со тоа сеуште добива пари ние да му ги градиме централите..а тој само си зема готова и со ништо потрошено од него ..суви наши пари.
И уште бара поскапување на цената ...за да ги надополни „трошоците„ настанити од констатното неплаќање на сметките на едно привилегирано малцинство кај нас , а кое бара само права без никави обврски???
И платите и профитите (на приватните газдуи) им се невидени и огромни..ама тие наши кои одлучуваат овде веројатно и тие нешто подгрицнуваат...та затоа и си ептен „мудро„ молчат..??.
------------- Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 09:46
дуле напиша:
Видите обратните примери: бугари студират во Македониjа:
http://education.actualno.com/news_77881.html - http://education.actualno.com/news_77881.html |
Ova sto si go pratil nema vrska, se raboti za 40 studenki ,koi se zapisuvaat i posle prviot semestar gitla povtorno vo Bugarija.
Znaes li ti kolku Makedonci studirat vo Bugarija?
Samo ne mi e jasno kako toa Makedoncite gi polozuvaat priemnite ispiti vo Bugarija a Bugarite ne?
|
Постирано од: Polaris
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 15:54
Бројот на македонските државјани што се откажале од државјанството во минатите пет години е поголем од бројот на странците што побарале македонско државјанство. Според евиденцијата на Министерството за внатрешни работи, во минатиот месец 95-мина поднесле барање да станат државјани на Македонија, а 102 македонски граѓани се откажале од државјанството за да станат граѓани на други држави.Во март лани 79 луѓе побарале македонско државјанство, а 120 се откажале од него. Половина од нив барањата за отпуст од државјанство ги поднесле во македонските амбасади во странство.Според евиденцијата на МВР, последниве пет години околу 9.680 странци станале македонски граѓани, а повеќе од 10.000 се откажале од државјанството на Македонија. На 38 македонски граѓани им било утврдено државјанството по потекло на родителите.Годинава 280 луѓе добиле државјанство, а 400 побарале отпуст. Лани по околу 1.500 луѓе добиле државјанство и отпуст од државјанството, а по околу 1.900 добиле и се откажале од македонско државјанство во 2006 година. Во 2003 година државјанство добиле 1.300 странци, следната година 2.100, а во 2005 година 2.400 луѓе. Во секоја од тие години отпуст од македонско државјанство добивале по повеќе од 2.100 дотогашни македонски граѓани.Од 1 јануари 2003 година до 16 април годинава, граѓани на 57 земји станале македонски државјани. Најголем број натурализирани Македонци последниве пет години дошле од поранешната државна заедница на Србија и Црна Гора, околу 4.800, и од Република Србија, околу 900. Околу 1.000 граѓани на Босна и Херцеговина добиле македонско државјанство, како и околу 900 државјани на Албанија. Меѓу натурализираните Македонци има по околу 200 луѓе од Бугарија и од Хрватска, 150 од Германија и 50 од Грција.Македонците што се откажале од државјанството станале жители на дваесетина држави. Повеќе од 5.500 побарале отпуст за да добијат државјанство на Германија, а околу 3.000 на Австрија. Од повеќе од 10.000 поранешни државјани на Македонија, кои се откажале од државјанството во последните пет години, околу 400 станале државјани на Словенија, по 200 на Хрватска и на Турција, околу 100 на Холандија, по 80 на Грција и на Данска... Отпустот е услов за да се стане граѓанин на земјите што не дозволуваат двојно државјанство, велат во МВР.
|
Постирано од: Gorg
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 16:03
...dobro be nisto strasno. inflow i outflow od lugje sto e normalna rabota. Tie koi se otkazale od drzavjanstvoto, znaci se preselile vo drzavi koi ne dozvoluvaat poseduvanje dvojno drzavjanstvo. Vo ovoj kontekst za mene e postrasno zemanjeto bugarsko drzavjanstvo na nasi makedoncinja i toa za banalni raboti: da patuvale bez vizi (sto e OK i razbirlivo, no ne vredi da se pisis b'lgar za toa), da vozele evtini koli na BG registracii..e toa e katastrofa.
------------- Sakaj go svojot sosed, no pazi se da ne te fatat
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:16
za da se otkazes, treba da ima sto da dobies.
|
Постирано од: BACHIOS
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 17:17
ne e za dzabe
pa eve sengen viza, evtina kola i p**ka
------------- I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
Постирано од: Vladimir88
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:24
Па ќе се откажуваат кога 17 години одиме назад наместо напред..а имавме шанси да станеме колку Хрватска во економија.....
И ќе се откажуваат поради Кировото ФИРОМ што очекувавте вие?
-------------
http://www.youtube.com/watch?v=B9-eAYHooUo -
Linkin Park - Crawling
|
Датум на внесување: 21.Април.2008 во 18:24
vo svetot marokanci se pretstavuvaat kako holangjani, turci kako germanci, pakistanci kako britanci i srbi kako svegjani.
samo nie uste sme 19 vek.
|
Постирано од: baba mulon
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 11:34
Sho se trevozite tolku za drzavjanstvata toa e priroden proces.Edni zemaat drugi se otkazuvaat i tolku.Mnogu od tie shto se otkazuvaat se primorani poradi toa shto nekoi zemji ne dozvoluvaat dvojno drzavjanstvo iako toa ne e pricina pokasno da pobaraat povtorno makedonsko drzavjanstvo.Mozebi treba da se razgleda drzavnata politika za drzavjanstvata i dobivanjeto na istoto.
------------- Im YOUR NIGHTMARE
|
Постирано од: мало дете
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 14:19
СРАМ ДА МУ Е... :)
------------- Мало дете
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 14:26
среќен им пат у неповрат....
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 15:31
Кога е тешко,ја подвиткуваат опашката меѓу нозете и бегаат- кде снцето светло угревјат,
кде небото ѕвезди посевјат..
А по десетина години ќе им текне за Македонија и ќе ни дават совети оддалеку да не го менуваме името,зашто Македонија е библиска земја...И ќе не праќаат да се бориме за Солун...зашто Солун е наш.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 15:52
ne moze covek da gi krivi tie sto skokaat od brodot sto tone. treba da si glup da potones sose nego.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 16:04
А ти што чекаш...или си глуп...или си ја подвиткал опашката .
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 16:15
koj vika deka cekam?
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 17:03
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 17:35
koj vika deka ja podvitkav.
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 19:07
Ами како, со исправена опашка?
|
Датум на внесување: 22.Април.2008 во 23:53
e aj svati, sto pravat onie sto ne ripaat od brodot sto tone, i sto ne dremat na nego kako glineni gulabi?
|
Постирано од: MLEKCE
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 08:52
xxll напиша:
<SPAN =WB_DNEVNIK_Podnaslov id=ArticleSummary>Бројот на македонските државјани што се откажале од државјанството во</SPAN> минатите пет години е поголем од бројот на странците што побарале македонско државјанство. Според евиденцијата на Министерството за внатрешни работи, во минатиот месец 95-мина поднесле барање да станат државјани на Македонија, а 102 македонски граѓани се откажале од државјанството за да станат граѓани на други држави.Во март лани 79 луѓе побарале македонско државјанство, а 120 се откажале од него. Половина од нив барањата за отпуст од државјанство ги поднесле во македонските амбасади во странство.Според евиденцијата на МВР, последниве пет години околу 9.680 странци станале македонски граѓани, а повеќе од 10.000 се откажале од државјанството на Македонија. На 38 македонски граѓани им било утврдено државјанството по потекло на родителите.Годинава 280 луѓе добиле државјанство, а 400 побарале отпуст. Лани по околу 1.500 луѓе добиле државјанство и отпуст од државјанството, а по околу 1.900 добиле и се откажале од македонско државјанство во 2006 година. Во 2003 година државјанство добиле 1.300 странци, следната година 2.100, а во 2005 година 2.400 луѓе. Во секоја од тие години отпуст од македонско државјанство добивале по повеќе од 2.100 дотогашни македонски граѓани.Од 1 јануари 2003 година до 16 април годинава, граѓани на 57 земји станале македонски државјани. Најголем број натурализирани Македонци последниве пет години дошле од поранешната државна заедница на Србија и Црна Гора, околу 4.800, и од Република Србија, околу 900. Околу 1.000 граѓани на Босна и Херцеговина добиле македонско државјанство, како и околу 900 државјани на Албанија. Меѓу натурализираните Македонци има по околу 200 луѓе од Бугарија и од Хрватска, 150 од Германија и 50 од Грција.Македонците што се откажале од државјанството станале жители на дваесетина држави. Повеќе од 5.500 побарале отпуст за да добијат државјанство на Германија, а околу 3.000 на Австрија. Од повеќе од 10.000 поранешни државјани на Македонија, кои се откажале од државјанството во последните пет години, околу 400 станале државјани на Словенија, по 200 на Хрватска и на Турција, околу 100 на Холандија, по 80 на Грција и на Данска... Отпустот е услов за да се стане граѓанин на земјите што не дозволуваат двојно државјанство, велат во МВР. |
Добар параметар за политичарите во каква состојба ни е државата. Па, белким ќе се вразумат.
------------- ,,JA ZJELIM MALO NJEZJNOSTI I LJUBAVI,,
|
Постирано од: Polaris
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 14:26
Makedonija ke ostane bez makedonci ako terame vaka
------------- Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.
|
Датум на внесување: 23.Април.2008 во 23:17
xxll напиша:
Makedonija ke ostane bez makedonci ako terame vaka |
МАКЕДОНИЈА ЌЕ ОСТАНЕ БЕЗ ЛОШИТЕ МАКЕДОНЦИ...И ЉУБОВТА КОН ТАТКОВИНАТА (КОЈА Е НАЈВОЗВИШЕНА ОД СИТЕ ВИДОВИ ЉУБОВ)СЕ ДОКАЖУВА. СРБИТЕ ВЕЛАТ ДЕКА НА МАКА СЕ ПОЗНАВААТ ЈУНАЦИТЕ.
ОНОЈ ШТО МЕ САКА ТОГАШ КОГА МИ Е ДОБРО- НЕ МИ Е ВИСТИНСКИ ПРИЈАТЕЛ.
-------------
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 01:41
KADE TIE KE GLASAAT?
ODNOSNO DALI IMAAT PRAVO NA GLASANJE?
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 09:07
imaat pravo na glas.
vidi, mora da se razbere deka tie 20.000 lugje sto zemale bugarski pasosi, jas garantiram deka ni 2.000 od niv ne zemale zaradi UBEDUVANJE deka se bugari. znaci se uste za makedonija ne e kasno da si gi povrati kako svoi.
NO mora toa sto pobrzo da se napravi, inaku, i turcenjeto koe bilo nekogas napraveno od licen interes a NE OD UBEDUVANJE, posle nekoja generacija stanuva veke nepovratliv proces.
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 09:58
na niv treba da im se zabrani da glasaat zatoa sto izvrsile predavstvo sprema sopstvenata drzava, iako nemaat nikakvo poteklo, potpisale deka edniot od roditelite im e bugarin.... so kamenja frlame po makedoncite muslimani deka se prodale za kilo urda, a ovie uste platile za da se prodadat.
i onoj LJubco sto si sedi vo bugarija a od makedonskiot parlament zema plata ...
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 10:18
ljubco e sovrsen primer na covek na koj treba da se odzeme drzavjanstvo. no ne bi se slozil deka toa e slucaj so site sto zemale bugarski pasos, zatoa sto se znae deka mnozinstvoto go zemale za da mozat da zarabotat za parce leb. toa ne e predavstvo kon makedonija, tuku moze da se kaze deka makedonija izvrsila predavstvo kon niv, neobezbeduvajki im normalni uslovi za zivot.
|
Постирано од: alan ford
butel2 напиша:
na niv treba da im se zabrani da glasaat zatoa sto izvrsile predavstvo sprema sopstvenata drzava, iako nemaat nikakvo poteklo, potpisale deka edniot od roditelite im e bugarin.... so kamenja frlame po makedoncite muslimani deka se prodale za kilo urda, a ovie uste platile za da se prodadat.
i onoj LJubco sto si sedi vo bugarija a od makedonskiot parlament zema plata ... | se slozuvam vo potpolnost so tebe... koja ironija..."VOJVODATA" bivsiot najgolem VMRO-EC zema drzavjanstvo na druga zemja...zasto samo EDEN logicen odgovor sakam...da ne mu trebalo za da patuva niz Evropa?...PA ON IONAKA IMASE DIPLOMATSKI PASOS...site znaeme dodeka bese premier samo vo edna godina (2000) go orase Dubai i UAE zaedno so zena mu...ah..ne razbiram...togas site VMRO-CI se krstea vo vojvodata...a zasto sega se distancirate od nego? (ili pa ne,jas samo sum vo zabluda..i vie po fiokite si imate b`lgarski passaport?
------------- I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
|
Bidejki sum od Strumica poznavam mnogu luge koi zemale bugarski pasosi iato taka site tie si go zadrzale Makedonskiot taka da slobodno mozat da glasat.
Na 99% od niv tatarskiot pasos im e zemen poradi potreba a MAKEDONSKIOT e onoj koj go cuvstvuvaat.
Taka da tie luge koga ke vleze Makedonija vo EU neveruvam deka ke go zadrzat Bugarskiot pasos.
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 10:29
kultuzin напиша:
Bidejki sum od Strumica poznavam mnogu luge koi zemale bugarski pasosi iato taka site tie si go zadrzale Makedonskiot taka da slobodno mozat da glasat.
Na 99% od niv tatarskiot pasos im e zemen poradi potreba a MAKEDONSKIOT e onoj koj go cuvstvuvaat.
Taka da tie luge koga ke vleze Makedonija vo EU neveruvam deka ke go zadrzat Bugarskiot pasos. | se slozuvam...no ne se slozuvam so procentite...ne se bas 99%...pomalku se....nekade okolu 70%...pa premolcena vistina e deka mnogu Makedonci od istocniot del se osekaat kako B`lgari...pa ne idi podaleku...trgni od bivsiot premier..od tipot od Veles li bese sto podigna spomenik na (ne sum siguren) Todor Aleksarov li bese,i stavi Bugarsko zname u svojot dvor....i pazi toa se onie sto javno toa go pokazuvaat..a statistikite sekogas vikaat...onie sto premolcuvaat se sekogas mnozinstvo,malku sakaat javno da kazat i zapeat "B`lgarija,B`lgarija shastliva si sega..v racete ti ,v raceteti niz celata zemja"
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 10:33
i dvajcata se rasfrlate so statistiki od rakav. fakt e deka edvaj 20.000 makedonci imaat bugarski pasosi, a isto taka fakt e deka dobar del od niv gi koristat za da zaminat na zapad, a ne zaradi 'cuvstvo'. kolkav i da e toj procent ne e bitno, vazno tie kako i site onie koi imaat i drugi dvojni drzavjanstva imaat pravo na glas.
a toa sto e uste pointeresno, imaat pravo na glas i vo bugarija. bi bilo mnogu povazno da se iskoristi toa glasacko telo za OMO ilinden, ili druga makedonska partija vo Bugarija konecno da vleze vo parlament.
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 10:36
Makijaveli напиша:
kultuzin напиша:
Taka da tie luge koga ke vleze Makedonija vo EU neveruvam deka ke go zadrzat Bugarskiot pasos. | se slozuvam...no ne se slozuvam so procentite...ne se bas 99%...pomalku se....nekade okolu 70%...pa premolcena vistina e deka mnogu Makedonci od istocniot del se osekaat kako B`lgari...pa ne idi podaleku...trgni od bivsiot premier..od tipot od Veles li bese sto podigna spomenik na (ne sum siguren) Todor Aleksarov li bese,i stavi Bugarsko zname u svojot dvor....i pazi toa se onie sto javno toa go pokazuvaat..a statistikite sekogas vikaat...onie sto premolcuvaat se sekogas mnozinstvo,malku sakaat javno da kazat i zapeat "B`lgarija,B`lgarija shastliva si sega..v racete ti ,v raceteti niz celata zemja" |
Neznam kolko si informiran ama Bugararija oddeluva od budjetot za unistuvanje i asimiliranje na Makedoncite, taka da bidi siguren deka ovie tipovi sto gi navede toa ne go pravat od ljubov tuku imat interes.
Isto kako sto onoj tipot Bozidar Dimitrov ne ja vodi besplatno kampanjata protiv Makedonstvoto.
Nitu pak e slucajno toa sto pasosi se davat na zimi majka.
Bugarija e opasna mnogu poopasna od sto izgleda.
Za zal mnogu siromasni Makedonci se fakjat za poslednata slamka na spas od bedata i go vadat toj proklet pasos so koj najrado bi go upotrebile kako toalet kniga.
Od onie jas sto gi znam licno site slucai se vakvi.
Mnogu cesto sum razgovaral so niv sto koga Makedonija ke vleze vo EU , tie vikaat deka pasosot ke zavrsi vo gubre zosto togas nema da im e potreben.
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 10:40
kire_nedelkov напиша:
i dvajcata se rasfrlate so statistiki od rakav. fakt e deka edvaj 20.000 makedonci imaat bugarski pasosi, a isto taka fakt e deka dobar del od niv gi koristat za da zaminat na zapad, a ne zaradi 'cuvstvo'. kolkav i da e toj procent ne e bitno, vazno tie kako i site onie koi imaat i drugi dvojni drzavjanstva imaat pravo na glas.
a toa sto e uste pointeresno, imaat pravo na glas i vo bugarija. bi bilo mnogu povazno da se iskoristi toa glasacko telo za OMO ilinden, ili druga makedonska partija vo Bugarija konecno da vleze vo parlament. |
poveke se od 20.000 Kire.
Tocno deka imat pravo na glas ,ama za kogo da glasaat koga tatarija nikogas nema da ja priznae OMO ilinden .
A toa go postignaa sosema demokratski donesuvajki zakon deka samo partija so 250.000 clena moze da se registrira i oslabuvajki go OMO Ilinden pustajki uste edna kvazi Makedonska partija vo igra.
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 10:48
kakov OMO Ilinden...prikazni za mali deca....ne me zasmejuvaj...i statistikite ne se od rakav...oficijalno se okolu 50.000 pasosi podeleni...poveketo od niet zemeni..za parce leb...sigurno oni nema da idat da glasaat i da ja ureduvaat vnatresnata politika na Bugarija vo polza na Makedonija...toa i e jasno i na vnuka mi od 7 godini
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 11:00
Mnogu cesto sum razgovaral so niv sto koga Makedonija ke vleze vo EU , tie vikaat deka pasosot ke zavrsi vo gubre zosto togas nema da im e potreben.
mozebi pasosot ke zavrsi vo gjubre, ama listoto sto go potpisuvaat deka imaat bugarsko poteklo i se cuvstvuvaat kako bugari nema da zavsi vo gjubre.
eden den bugarija samo ka dojde i ke kaze, eve , imame tolku bugari ovde ... i treba li uste da se zboruva?
siromastijata ne e nikakvo opravdanie
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 11:04
Makijaveli напиша:
kakov OMO Ilinden...prikazni za mali deca....ne me zasmejuvaj...i statistikite ne se od rakav...oficijalno se okolu 50.000 pasosi podeleni...poveketo od niet zemeni..za parce leb...sigurno oni nema da idat da glasaat i da ja ureduvaat vnatresnata politika na Bugarija vo polza na Makedonija...toa i e jasno i na vnuka mi od 7 godini |
Zosto da ne ako se organizirat.
Problemot e sto iako ne sum dobro upaten mozam da kazam bidejki od avion se gleda deka OMO ilinden ne e voden od kompetentni luge a nisto cudno da se i Bugarska tvorba.
Megutoa toa ke se sredi koga ke mu dojde vreme.
Sega za sega edinstvena cel na Makedonija treba da bide:
Ekonomsko zajaknuvanje, Reformiranje na sudstvoto, Integracija vo Evropa i NATO.
Znaci prvo zajaknuvanje na pozicijata a posle ofanziva i baranje na pogolemi prava.
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 11:08
koga ke vlezeme vo EU (nekade okolu 2020) toa veke nemas da bide vazno...granicite na Evropa se brisat...globalizacijata e noviot svetski poredok koj veke zema zamav
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 11:08
kultuzin напиша:
kire_nedelkov напиша:
a toa sto e uste pointeresno, imaat pravo na glas i vo bugarija. bi bilo mnogu povazno da se iskoristi toa glasacko telo za OMO ilinden, ili druga makedonska partija vo Bugarija konecno da vleze vo parlament. |
Tocno deka imat pravo na glas ,ama za kogo da glasaat koga tatarija nikogas nema da ja priznae OMO ilinden .
A toa go postignaa sosema demokratski donesuvajki zakon deka samo partija so 250.000 clena moze da se registrira i oslabuvajki go OMO Ilinden pustajki uste edna kvazi Makedonska partija vo igra. |
spored bugarskite statistiki, tolku se... mozda gi ima i poveke, no ne sum videl oficijalni podatoci za ova...
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 11:12
kire_nedelkov напиша:
kultuzin напиша:
kire_nedelkov напиша:
A toa go postignaa sosema demokratski donesuvajki zakon deka samo partija so 250.000 clena moze da se registrira i oslabuvajki go OMO Ilinden pustajki uste edna kvazi Makedonska partija vo igra. |
spored bugarskite statistiki, tolku se... mozda gi ima i poveke, no ne sum videl oficijalni podatoci za ova... |
So golo oko se gleda deka se poveke.
Poznavam najmalku dvajca luge koi se zbogatija so prodavanje bugarski pasosi.
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 11:13
epa sega ti so golo oko... toa se pausalni muabeti...
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 12:25
Jas razbiram deka pogolemiot del od niv zemale pasoshi zaradi rabota vo stranstvo no problemot e toa shto site potpishale deka se bugari vo dokument i postoi opasnost toj procent na bugari koi ziveat vo Makedonija da bide zloupotreben vo politicki celi.Kako ke se pravdame deka tie ne se bugari i deka celta im bila da zaminat vo stranstvo,a od druga strana ovie maftaat so dokumenti i fakti
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 12:29
jasno deka krajnata cel na tatarska e da gi zloupotrebi ovie luge.
Sigurno od ljubov i zelba da im pomognat ne im davat pasosi.
Megutoa toa e mec so dve ostrici mislam deka poveketo se prijaveni na nekoja si Bugarska adresa sto ke rece imaat pravo na glas vo Bugarija a tamu i ziveat.
Kako i da e treba da se bide oprezen a po zaclenuvanjeto na Makedonija vo EU da im se postavi uslov ili makedonec ili Bugarin neka birat da znaeme barem na sto sme i so kogo imame rabota.
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 13:11
а најинтересно е тоа што при чинот на земањето на пасошите секој кој што ќе земел пасош морало да извика "аз сам блгарче" ......или како и ќе му дојди тоа.......е па сеа.....ак сакате бугарски пасош.....ќе си земете.......ама повеќе не сте Македонци......а и сами се одрекувате од тоа.......па зошто ни се тука да гласаат да се прават уште поголеми збрки
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Датум на внесување: 05.Мај.2008 во 14:49
$BlackDevil$ напиша:
а најинтересно е тоа што при чинот на земањето на пасошите секој кој што ќе земел пасош морало да извика "аз сам блгарче" ......или како и ќе му дојди тоа.......е па сеа.....ак сакате бугарски пасош.....ќе си земете.......ама повеќе не сте Македонци......а и сами се одрекувате од тоа.......па зошто ни се тука да гласаат да се прават уште поголеми збрки |
ne sum cul deka taka vikale. a koga ke vlezeme vo eu (t.e. AKO vlezeme) bi bilo dobro da se ukine dvojnoto drzavjanstvo, bidejki togas makedonceto nema da ima potreba da vadi sto pasosi i vizi, bidejki so eden ke moze da patuva I ZIVEE kade sto saka od lisabon do varna.
|
Постирано од: Dardania
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 08:28
I jas imam Americki drzavlasfo pa pasos mi pisuva som ot Makedonia ne pisuva deka sum roden u Aamerika ....imas pravo dvojno drzavlansfo
nikoj neti moze nisto . a u Grcia nemas pravo dvojno drzavlansfo ...
------------- wsssssssssss uppppppppppppppppp SKOPJE
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 09:45
...cuden soj se balkanskite narodi...so isklucok na Albancite. Samo Albancite ziveat vo mnogu zemji a se stremat site da gi tretiraat kako da se edno. Ostanatite site megu sebe se delat na nekakvi filstva... Makedoncite megusebno si se narekuvaat -bugarofili...srbofili...torbeshi...Vlasite - grkofili... ovcarofili... trgofili... Srbite na cetnici...komunjari...predavnici... Shto se slucuva so pravoslavieto.... zoshto vakvi delbi vnatre megu etnosite... a potoa omraza i podelbi megu samite pravoslavci?!!!
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 09:53
nedostatok na edukacija , pocit i samopocit... bi rekla
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 10:53
mamamd напиша:
...cuden soj se balkanskite narodi...so isklucok na Albancite. Samo Albancite ziveat vo mnogu zemji a se stremat site da gi tretiraat kako da se edno. Ostanatite site megu sebe se delat na nekakvi filstva... Makedoncite megusebno si se narekuvaat -bugarofili...srbofili...torbeshi...Vlasite - grkofili... ovcarofili... trgofili... Srbite na cetnici...komunjari...predavnici... Shto se slucuva so pravoslavieto.... zoshto vakvi delbi vnatre megu etnosite... a potoa omraza i podelbi megu samite pravoslavci?!!!
|
zatoa sto nie vo pravoslavieto imame sloboda. ne sme borgovi i ne sme zatucankovci od 15 vek. ako mislis deka plemenskiot odnos na siptarite e nesto na koe treba da se zaviduva, te zalam.
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 11:12
kire_nedelkov напиша:
mamamd напиша:
|
zatoa sto nie vo pravoslavieto imame sloboda. ne sme borgovi i ne sme zatucankovci od 15 vek. ako mislis deka plemenskiot odnos na siptarite e nesto na koe treba da se zaviduva, te zalam. |
... pa pre ke treba da se zalish sebe si ... zatoa shto ziveesh vo nekoi tvoi ubeduvanja... a ne po ona isusovoto... ne navreduvaj... a zarem katolicite...protestantite... i mnogu drugi ziveat vo 15 vek... pa se tolku edinstveni...
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 11:49
kire_nedelkov напиша:
mamamd напиша:
|
zatoa sto nie vo pravoslavieto imame sloboda. ne sme borgovi i ne sme zatucankovci od 15 vek. ako mislis deka plemenskiot odnos na siptarite e nesto na koe treba da se zaviduva, te zalam. |
A vo koj vek ziveat Evreite ( Izraelcite ).
Mislis li deka e moderno sto sakame na komsijata da mu umre kozata.
Sto nekoj makedonci vo stranstvo begaat od svoite sonarodnici.
Greska si Kire mnogu si greska, ako makedonecot megusebno se podrzuvase se kebese podrugo.
Vo stranstvo sum ima mnogu Makedonci ovde megutoa komunikacijata e mnogu losa.
Se obiduvam da im ukazam deka so edinstvo mozeme da bideme mnogu posilni ,megutoa tesko odi.
Raka na srce site ja sakat makedonija mnogu dale za nejze i sakaat da bide poubava i podobra za zivot, mnogumina bi se vratile vo rodniot kraj , koga ke se sredat zakonite ( za sto vo podpolnost se slozuvam so niv ), megutoa komunikacijatea ovde vo Germanija e mnogu losa.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 11:52
kamo jas da si izvadev , na vremeto ,.....takov pasosh!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 11:57
mamamd напиша:
kire_nedelkov напиша:
mamamd напиша:
|
zatoa sto nie vo pravoslavieto imame sloboda. ne sme borgovi i ne sme zatucankovci od 15 vek. ako mislis deka plemenskiot odnos na siptarite e nesto na koe treba da se zaviduva, te zalam. | ... pa pre ke treba da se zalish sebe si ... zatoa shto ziveesh vo nekoi tvoi ubeduvanja... a ne po ona isusovoto... ne navreduvaj... a zarem katolicite...protestantite... i mnogu drugi ziveat vo 15 vek... pa se tolku edinstveni... |
sosema pogresna ti e tezata. toa vo nasite oci izgleda deka se edinstveni. italijanite od sever so onie od jug nejkat da si vidat oci. Germancite od zapadna i onie od istocna (bivsa) isto taka. Spancite i Baskijcite, Anglicanite i Ircite i Skotite... Da ne redam do besvest poentata e jasna.
samo kaj siptarite ima plemenski zaostanat odnos kon nacionalnoto edinstvo. toa ne e nesto novo. toa im e svojstveno na narodite so totalitarna svest, vo koja poedinecot e samo potrosen materijal za drzavata.
jas ne sakam da bidam nicij potrosen materijal. a vie kako sakate.
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 12:02
A EVREITE KIRE?
I koj ti rekol deka zapadna i istocna Germanija ne se sakat.
Edinstveno sto ove od zapadna malce mrcat zatoa sto so nivni pari se izgradi istocniot del.
-------------
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 12:03
brza напиша:
kamo jas da si izvadev , na vremeto ,.....takov pasosh!
|
Sedi miren mozebi eden den ke bides HEROJ a na onie sto zemale ke im se smees u faca.
Kaj i da e do kraj na godinata ke imame bezvizen rezim.
A do togas moze da rabotis vo Crna Gora tamu baraat isklucivo Makedonci.
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 12:09
sto so evreite? treba li da spomnuvame koj go ubi jicak rabin? treba li da spomnuvame deka na denot koga Ariel Sharon (premierot) padna vo koma, se odrzuvase slavje, ne samo vo Palestina, tuku vo Erusalim od samite Evrei!!!
Zosto? pa zatoa sto neverojatno se podeleni i se MRAZAT duri, onie koi se ortodoksni, zakoraveni evrei, i onie koi se za mir i sozivot.
a za germancite, tokmu na toa aludirav. Se uste gi narekuvaat istocnjacite dzbolebari i komunisti, sto ziveat vo kutii.
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 15:14
aman, za tebe site megjusebno se mrazat , pa zatoa imaat jaki drzavi?
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 15:17
butel2 напиша:
aman, za tebe site megjusebno se mrazat , pa zatoa imaat jaki drzavi? |
ti me citas, ama do sega ne si me sfatila ni ednas.
site tie se jaki drzavi bas zatoa sto broj eden e SLOBODATA! site razlicnosti se dozvoleni, site idei se dobredojdeni...
a plemenskiot mentalitet prisuten kaj siptarite, e prisuten i kaj nekoi drugi narodi. S. koreja, iran, palestincite, i drugi, samo sto ne znam koj so zdrav pamet moze da zaviduva na borgovska drzava.
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 15:52
Koga bi imale lugevo vo drzavava rabota i dobra plata retko koj bi se zanimaval so politika i bi razmisluval na taa tema.Sekoj bi se zamaral kade da odi na odmor i shto kola da kupi i red drugi raboti.Na balkanot politicarite gi dovedoa lugjeto vo takva situacija da se pletkaat so politika.Ako nemash rabota i nemas shto da pravish so sebe cel den ke gledash vesti cel den i ke plukash na sekogo.Nemajki izlez od bezraboticata normalno e nekoj da posegne po tugj pasosh,E jebiga koj e kriv shto Bugarija ni e sosed i shto si kopame oci SITE
|
Постирано од: DelijaSkopje
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 17:59
kire_nedelkov напиша:
ljubco e sovrsen primer na covek na koj treba da se odzeme drzavjanstvo. no ne bi se slozil deka toa e slucaj so site sto zemale bugarski pasos, zatoa sto se znae deka mnozinstvoto go zemale za da mozat da zarabotat za parce leb. toa ne e predavstvo kon makedonija, tuku moze da se kaze deka makedonija izvrsila predavstvo kon niv, neobezbeduvajki im normalni uslovi za zivot. |
Кире многу си провиден... Да се видиш само како ги правдаш... Да не имаш и ти бугарско државјанство а? Не за друго туку за парче леб... На кого продаваш .... за бубрези... Па тие сите зимаат државјанство за да купат добри коли и да се цепаат низ Скопје со бугарски регистрации, а ти викаш Македонија извршила предавство кон нив??????? Полека се откриваш и ти... Да беа случајно земале сите овие српско државјанство, ти на колец ќе ги ставаше до сега и за тебе ќе беа предавници и србомани... А вака со бугарско, за тебе се невинашчиња и кутрите заради парче леб тоа го правеле... Смешно и патетично...
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 18:19
nemam bugarsko drzavjanstvo i nikogas nema da pobaram, zatoa sto kirca i so makedonskiot pasos patuva kade sto saka i ima dovolno moznosti.
no ne mozam da sudam nekogo ako nemal, i moral da zeme za da prezivee. i brzo ke se vidi kolku od tie pasosi se vistinski a kolku ne, koga ke padne schengen.
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 18:50
vo ovoj moment, sekoj sto vadi srpski pasos pravi velepredavstvo.
drugo bi bilo srbija da e ponapredna zemja od nas, i da preku srpskiot pasos se dobiva nesto za zivot.
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 18:52
Готово се е кажано со ова...
Ја не сум крив што имате комплекс на пониска вредност спрема србите...т.е. се што е српско го мразите... патетичност...
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 18:54
kire_nedelkov напиша:
vo ovoj moment, sekoj sto vadi srpski pasos pravi velepredavstvo.
drugo bi bilo srbija da e ponapredna zemja od nas, i da preku srpskiot pasos se dobiva nesto za zivot. |
TATKO MI CEL ZIVOT RABOTI VO SRBIJA I USTE E TAMU, A IMA MAKEDONSKI PASOS.
AKO NEKOGAS GO SMENI LICNO KE SE ODKAZAM OD NEGO, ZOSTO TOA BI BILO PREDAVSTVO.
A ZA ONIE SO BUGARSKI PASOS DA PREDAVNICI SE MEGUTOA SEUSTE MOZAT DA NAJDAT OPRAVDUVANJE VO BORBA ZA EGZISTENCIJA, MEGUTOA KOGA MAKEDONIJA KE VLEZE VO EU SEKOJ STO KE GO ZADRZI BUGARSKIOT PASOS E PREDAVNIK
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 19:56
Борба за егзистенција м... марјанова... за возење скапи џипови и отварање фирми...
|
Датум на внесување: 06.Мај.2008 во 22:34
DelijaSkopje напиша:
Готово се е кажано со ова...
Ја не сум крив што имате комплекс на пониска вредност спрема србите...т.е. се што е српско го мразите... патетичност... | Потполно исто како што србите мразат се Македонско.Се покажало во минатото ке се покаже и во иднина.Те разбирам да имаш симпатии спрема нив како народ ама во иста држава со нив некако не оди
|
Постирано од: Паланчански
Датум на внесување: 07.Мај.2008 во 10:48
Најголем дел од нив се економски емигранти. Во борбата за парче леб не бираат средства. Ако треба и Македонија ќе ја продадат, но Бугарскиот пасош им е потребен.
------------- Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
Постирано од: __ __
Датум на внесување: 07.Мај.2008 во 11:51
Spoko ve skoro moze ss srbski pasoshi
Samo me interesira dali togava *moon* ke otvori tema i za srbskite pasoshi
17 држави од ЕУ воведуваат визни олеснувања за Србија06.05.2008 18:59
Србија
доби бесплатни визи за ЕУ, но не и Македонија. Се очекува потег од
Брисел, затоа што ова е очигледно политичка одлука, Србија да добие
уште еден силен сигнал за поддршка на демократската проевропска иднина,
односно проевропските партии на изборите во недела. Франција
објави дека 17 европски земји се согласиле за бесплатни визи за
граѓаните на Србија, потег кој недвосмислено ја покажува европската
неподготвеност да работи на олеснување на одлуката на српските гласачи,
кои бираат помеѓу Радикалниот национализам, противење на европската
иднина, дури и заканувања да се поништи договорот за стабилизација и
асоцијација, потпишан од Борис Тадиќ, која е втората опција за Србија,
за која копнее проевропска Србија, како и Унијата. Всушност, на
Србија и беше даден приоритет пред Македонија и за дијалогот за
укинување на визите во јануари, иако биометриските пасоши не беа
воведени. Потег темпиран токму пред српските претседателски избори, на кои подоцна победи токму Тадиќ.
------------- Go ahead! Make my day!
|
Датум на внесување: 07.Мај.2008 во 17:16
__ __ напиша:
Spoko ve skoro moze ss srbski pasoshiSamo me interesira dali togava *moon* ke otvori tema i za srbskite pasoshi<h2 id="H2naslov">17 држави од ЕУ воведуваат визни олеснувања за Србија</h2><span id="lblDatum" style="font-family: Verdana; font-size: x-small; font-weight: bold;">06.05.2008 18:59</span>
Србија
доби бесплатни визи за ЕУ, но не и Македонија. Се очекува потег од
Брисел, затоа што ова е очигледно политичка одлука, Србија да добие
уште еден силен сигнал за поддршка на демократската проевропска иднина,
односно проевропските партии на изборите во недела. Франција
објави дека 17 европски земји се согласиле за бесплатни визи за
граѓаните на Србија, потег кој недвосмислено ја покажува европската
неподготвеност да работи на олеснување на одлуката на српските гласачи,
кои бираат помеѓу Радикалниот национализам, противење на европската
иднина, дури и заканувања да се поништи договорот за стабилизација и
асоцијација, потпишан од Борис Тадиќ, која е втората опција за Србија,
за која копнее проевропска Србија, како и Унијата. Всушност, на
Србија и беше даден приоритет пред Македонија и за дијалогот за
укинување на визите во јануари, иако биометриските пасоши не беа
воведени. Потег темпиран токму пред српските претседателски избори, на кои подоцна победи токму Тадиќ.
|
Ајде сега Кирца јас и ти по Српски пасоши да идеме... Не за друго туку како кажа ти... за парче леб, ајмо...
|
Датум на внесување: 07.Мај.2008 во 17:54
kirca ima leb i za tebe, ama porado bi go frlil vo kanta otkolku da go dadam na srboslavec...
|
Датум на внесување: 08.Мај.2008 во 16:19
kultuzin напиша:
kire_nedelkov напиша:
cik pogodi... |
Samo da ne izleze na kraj posle celiot muabet sto go napravivme deka nemas pravo da glasas. |
bez galje bidi si...
|
Постирано од: Polar Bear
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 03:36
Не дека ми фалат, ама како да ги нема веќе б’лгарето на форумов. Едно време многу се беа намножиле, ги имаше по пет-шест во една стаја. Што ќе е работава, да не отидоа сите на гастарбајт во тоа европата, па заборавија на корените си?
------------- Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 03:40
На к*рс се...учат јазик...македонски...се вракаат кон корените...
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 14:11
Ne im se meshajte vo biznis.I ne e tocno deka ne se tuka.Tie samo spokojno si sedat i si posmatraat,a koga ke dojde vreme op-tuka se i se prodolzuva po staro.Neli e taka be bugarcinja
|
Постирано од: da be
Датум на внесување: 28.Јуни.2008 во 14:14
баш така бабче
------------- So, so you think you can tell Heaven from Hell?
Да бе
Go Ahead, make my day!
|
Датум на внесување: 06.Февруари.2009 во 11:58
Komentarite se izlishni... Бугарометриски пасоши Бугарија
завчера во Виена, седиштето на ОБСЕ, еден од европските центри на
мултилатералата, го промовира документарниот филм „Голо Брдо -
непознатите Бугари“. Немаме информации како поминала промоцијата,но
знаеме дека македонската амбасада во Виена не била поканета. Штета,
зашто некој македонски претставник ќе можел да каже дека токму во Голо
Брдо има неколку илјади Македонци.Но, можеби се сакало да се избегне
меѓународен скандал и тоа токму на промоција на филм чиј автор е член
на бугарската академија на науките.Жители на Голо Брдо потврдуваат дека
навистина кај нив има Бугари, но оти биле новопечени, кои неодамна
добиле бугарски пасоши со кои сега слободно може да патуваат во Европа.
Секако дека Бугарија има право да им издава пасоши на бугарски
државјани, согласно со нејзините закони и европската регулатива. Таа не
е виновна што илјадници Македонци во и вон Македонија го посакуваат
бугарскиот пасош. Но, во оваа пасошка приказна има неотворени страници,
што би требало да биде работа на македонската влада, а секако и на
дипломатијата. Има прашања што заслужуваат сериозен одговор, како, на
пример, за парадоскалната ситуација кога на пописот во 2002 година се
регистрирани 1.417 Бугари во Македонија, а од 2001 година досега со
бугарско државјанство се стекнале околу 7.000 Македонци. На ред за
бугарски пасош, официјално, чекаат уште 21.000 Македонци. Главната
вина за овој феномен сепак е во нас. Треба да бидеме самокритични и да
си признаеме дека никој не ни е виновен кога самоволно потпишуваме
изјави дека баби и дедовци, мајки и татковци, браќа и сестри биле со
бугарско потекло. Меѓу луѓето во Македонија има многумина што сметаат
дека процедурата за добивање пасош на источниот сосед е лесен и брз пат
до европска патна исправа. Тоа е апсолутно погрешно! Ако имаме
национално достоинство, ако имаме државни кампањи „И ти си Македонија“
и ако сите тие патриотски спотови имаат некаков ефект, како може да
биде лесен пат до пасошот - откажувањето од својата етничка припадност.
Апсурдот
да биде поголем, некои од тие новопечени Бугари застануваат во првите
редови за каменување на грчката амбасада во одбрана на македонскиот
национален идентитет. Е па, драги Македонци, идентитетот не се брани
така што дење со бугарските пасоши ќе одиме на кафе во Солун со
автомобилот со бугарски таблички, а ноќе ќе каменуваме амбасади и ќе ја
браниме Македонија од „надворешниот непријател“. Да си признаеме,
најголемата опасност за македонскиот идентитет не доаѓа од надвор, туку
од нас самите.
|
Постирано од: nelson
Датум на внесување: 06.Февруари.2009 во 12:02
mamamd, se slozuvam ama i ne se slozuvam...vo zivotot ne e se crno belo..
------------- Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|