Испечати | Затвори го прозорот

Реалност и нереалност

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=11408
Датум на принтање: 03.Август.2025 во 00:40
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Реалност и нереалност
Постирано од: DjSpakY
Наслов: Реалност и нереалност
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 22:23
STO PODRAZBIRATE POD OVIE POIMI

-------------
http://www.erepublik.com/en/referrer/mandanata" rel="nofollow - играј и ти eRepublik зачленисе тука и помогнии на Македонија

Коментари:
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 22:38

NE SAKAM KRAJNOSTI!

LUGJETO KOI ZA TLO PO KOE GAZAT JA IZBRALE REALNOSTA, SE KRUTI, TVRDI, PRESERIOZNI ZA MOI SFAKJANJA.

VO DRUGA KRAJNOST SE PAK NEREALNITE SANJALICI KOI SI LETKAAT VO OBLACINJA I SE PREMNOGU LESNI ZA DA SE PRIZEMJAT.

IAKO MI SE POSIMPATICNI OVIE VTORIVE, SEPAK BEGAM OD KRAJNOSTI.

NI NUDI ZIVOTOT I VREME I MESTO KOGA TREBA DA STOIME CVRSTO NA NOZE, A KOGA NI E DOZVOLENO I PO MALKU DA SI FANTAZIRAME. MENE TOA BAS MI ODI OD RAKA. JA ZEMAM METLATA I KOGA SITE SPIJAT, SI LETKAM VO MOJOT NEREALEN SVETтрепкање

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 23:40

23.38.......realno gledano...vreme e za spienje

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 23:45
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

23.38.......realno gledano...vreme e za spienje

Баба ми штом че се стемнеше, велеше „Гасете светло, време е за спиење“
Да види сега дека цела ноќ свети светлото, работи телевизорот, вклучен е компјутерот, па некогаш се случи да го заборавиш светлото и во купатило, ќе умре од мака.

-------------
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ

Постирано од: Mishell_G
Датум на внесување: 09.Јануари.2008 во 23:54
Realnost ili nerealnost, sonuvac ili realist..Dve krajnosti, a krajnostite ne gi preferiram. Covek koj so ednata noga stoi na cvrsto tlo, a so drugata lebdi vo svetot na imaginacijata? Taka e podobro neli голема%20насмевка

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 00:04
Originally posted by Mishell_G Mishell_G напиша:

Realnost ili nerealnost, sonuvac ili realist..Dve krajnosti, a krajnostite ne gi preferiram. Covek koj so ednata noga stoi na cvrsto tlo, a so drugata lebdi vo svetot na imaginacijata? Taka e podobro neli голема%20насмевка

Некогаш нешто убаво ќе се замисли ама како ќе се реализира. Во исто време да бидеш и реалист и сонувач.
Реализмот како правец во уметноста е противречност на романтизмот. Историјата на уметностане помни два толку крајно спротивставени и противречни правци. Иако еден подолг период паралелно опстојуваат и двата на историската сцена. Тие противречности продолжуваат и ден денес, ако не во уметноста,иако можеме и овде да ги сретнеме кај некои правци со предзнакот НЕО, тогаш во погледот на свет на современиот човек: некои луге навистина летаат во облаците, а други со железни чизми газат по тлото.

-------------

Постирано од: Mishell_G
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 00:10
Originally posted by majstorce62 majstorce62 напиша:

Originally posted by Mishell_G Mishell_G напиша:

некои луге навистина летаат во облаците, а други со железни чизми газат по тлото.

Jas lebdam so zeleznite cizmi na mene голема%20насмевка koi odrzuvaat balans i ramnoteza da ne odletam premnogu visoko..

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 07:01

Realnost i Nerealnost ...
moze podobro bi odgovarale poimite
Ostvareno i Neostvareno ...

Sekoj covek si ima ostvareni (realni) i neostvareni (nerealni) celi ...

Neostvarenoto e mnogu pogolemo od Ostvarenoto ...

na primer ...
nerelano e deka imam zito ...
no dokolku vo mojot um ...
vo mojata imaginacija ...
imam cel da poseam zito ...
jas toa i ke go imam ...
i ke stane realnost ...

toa si e moze zito ...
ne e na nekoj drug ...

zatoa treba Neostvarenite - Nerealnite raboti ...
koi gi posakuvame ...
ga gi ostvarime i da stanat Realnost ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 09:31
Реално - нешто што постои, нереално - нешто што постои само во фантазијата,. Се што е реално е остварливо, се што е нереално е неостварливо. Само чудата се исклучоко, а ако правев чуда ќе бев светец.

-------------

Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 10:39
moze edno isto "nesto" za nekoj da bide realnost a za nekoj ne i obratno!голема%20насмевка

-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 10:54
Originally posted by ZeZnAtA ZeZnAtA напиша:

moze edno isto "nesto" za nekoj da bide realnost a za nekoj ne i obratno!голема%20насмевка

Ова го сфаќам на следниов начин:
За тебе е реално да леташ, за мене не е
За тебе реално да одиш по вода - за мене не е
за тебе е реално да ги движиш предметите со погледот - за мене не е...
За тебе е реално да оживуваш мртви, да лечи безнадежни случаи - за мене не е.
За тебе е реално да комунициташ со духови - за мене не е.

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 11:18

Ова го сфаќам на следниов начин:
За тебе е реално да леташ, за мене не е
За тебе реално да одиш по вода - за мене не е

moze......no i nemora!голема%20насмевка

mozebi jas i ti posakuvame edno isto nesto.....,toa za tebe mozebi e realnost a za mene ne ili obratno......среќа

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 11:23

Ова го сфаќам на следниов начин: За тебе е реално да леташ, за мене не е За тебе реално да одиш по вода - за мене не е за тебе е реално да ги движиш предметите со погледот - за мене не е... За тебе е реално да оживуваш мртви, да лечи безнадежни случаи - за мене не е. За тебе е реално да комунициташ со духови - за мене не е.

mozebi jas i ti posakuvame edno isto nesto.....,toa za tebe mozebi e realnost a za mene ne ili obratno......среќа

ако посакуваш да бидеш нешто тоа е реалност. Но друго пражање се условите што треба да ги исполниш да стане реалност. Значи постои веројатност, доколку се исполнат условите. Во случаите што ги наведов факторот веројатност се исклучува.Мислам дека се разбираме.,,

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 11:29

Ова го сфаќам на следниов начин: За тебе е реално да леташ, за мене не е За тебе реално да одиш по вода - за мене не е за тебе е реално да ги движиш предметите со погледот - за мене не е... За тебе е реално да оживуваш мртви, да лечи безнадежни случаи - за мене не е. За тебе е реално да комунициташ со духови - за мене не е.

ако посакуваш да бидеш нешто тоа е реалност. Но друго пражање се условите што треба да ги исполниш да стане реалност. Значи постои веројатност, доколку се исполнат условите. Во случаите што ги наведов факторот веројатност се исклучува.Мислам дека се разбираме.,,

da,se razbravme!среќа

no,mislam deka ti ja zgresi temata........ova ne e " http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=44 - Мистерии и астрологија "среќа

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 11:36

da,se razbravme!среќа

no,mislam deka ti ja zgresi temata........ova ne e " http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=44 - - Мистерии и астрологија[/COLOR - "среќа

Зарем е мистерија желбата да бидеш пилот или космонаут.

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 11:39
premnogu dvosmislenosti pravat "zbunki" realni i nerealni!голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 11:43

Друго ти зборувам: За да желбата космонаут стане реалност постојат услови, иако минимални, но сепак постојат. Но од друга страна ако имаш желба да шивее ш на Марс, постојат ли услови кои можат да ја претворат желбата реалност.

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 12:30

Друго ти зборувам: За да желбата космонаут стане реалност постојат услови, иако минимални, но сепак постојат. Но од друга страна ако имаш желба да шивее ш на Марс, постојат ли услови кои можат да ја претворат желбата реалност.[/QUOTE]

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 12:30

-------------

Датум на внесување: 10.Јануари.2008 во 12:38

СЕ Е РЕЛАТИВНО, АПСОЛУТНО ТОЧНО

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 03.Јули.2009 во 02:34
Ova e apsolutno relativno.

Barem taka denes kvantnata fizika go gleda svetot. Da, toa e chudno i nezamislivo koga chovek ednash kje se ubedi vo toa sto e realno, a sto ne, no toa e toa... Mislata, veruvanjeto, ubeduvanjeto i intencijata se alatite so koi ja kreirame nashata realnost i nie toa go pravime kako sto carot Midas pretvarashe vo zlato se shto kje dopirneshe so svoite prsti.

I sekoj sozdava samiot za sebe, kako sto istovremeno site sozdavame zaedno... Da ne beshe ova realno, kje beshe potpolno nerealno.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 03.Јули.2009 во 02:44
Дали во реалноста постојат нереалности? И дали е нереално да се бара апсолутна реалност?
Нереалноста може да се дефинира како ,,она што не е реално’’. А што е пак реалноста? Кој може на тоа прашање да одговори?

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 03.Јули.2009 во 03:00
Реалност - нереалност?
Зависи од перспективата: не е исто нештото кога го гледаш од жабја и кога го гледаш од птичја перспектива...
Ако ја најдеш средината, можеби ќе успееш и да ја доловиш најточната слика.
Инаку ќе го гледаш или во нозе па ќе ти се чини огромно или во теме па ќе ти се чини мало...
И ќе си убеден дека така е најисправно.
Или најреално...

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 03.Јули.2009 во 03:58
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Дали во реалноста постојат нереалности? И дали е нереално да се бара апсолутна реалност?
Нереалноста може да се дефинира како ,,она што не е реално’’. А што е пак реалноста? Кој може на тоа прашање да одговори?

Nie nekolku pati sme ja dopirnale ova tema vo Veroispoved.

Rabotata e sto realnost i nerealnost postoi samo vo nashiot chovechki domen. S'e onoa shto postoi za nas i za koe sme svesni na eden ili drug nachin, vsushnost postoi vo nas kako negova interpretacija. Znachi za nas ne postoi "realna realnost" nadvor od nas. Za se onoa sto nie znaeme deka postoi, postoi samo kako nasha interpetacija i nikako podrugo. Sekoja realnost za nas e subjektivna, determinirana od nash*te setila, kako i od nashata kondicioniranost steknata so indoktinacijata od roditelite, sredinata, uchilishtata, verata, religiite, tradiciite, obichaite, istorijata i t.n.

Spored takvata priroda na nasheto osoznavanje i razbiranje na "realnosta", baranjeto na nekakva apsolutna realnost e samo imaginacija. Oti za kakva apsolutna realnost zboruvame koga sekoja realnost za nas vo sushtina e relativnost determinirana od nashata svest za nea?

Iako nie znaeme deka nekakov svet postoi nadvor od nas, nie nikogash nema da go osoznaeme kako takov, tuku toj sekogash kje postoi samo kako nasha intimna slika. Nie go "delkame" i "brusame" svetot spored nash*te kriterijumi vo sekoj daden moment vrz osnova na nash*te limitirani chula kako i "znaenjeto", veruvanjata, megjusebnite arbitrarni dogovori i emociite.

Takvoto nashe "venchanje" za percepiranje na realnosta konsekventno doveduva edinstveno do nejzino relativiziranje. Spored toa, baranjeto na nekakva apsolutna realnost nadvor od nas e nevozmozhno

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Popi
Датум на внесување: 03.Јули.2009 во 05:23
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Nie nekolku pati sme ja dopirnale ova tema vo Veroispoved.

Rabotata e sto realnost i nerealnost postoi samo vo nashiot chovechki domen. S'e onoa shto postoi za nas i za koe sme svesni na eden ili drug nachin, vsushnost postoi vo nas kako negova interpretacija. Znachi za nas ne postoi "realna realnost" nadvor od nas. Za se onoa sto nie znaeme deka postoi, postoi samo kako nasha interpetacija i nikako podrugo. Sekoja realnost za nas e subjektivna, determinirana od nash*te setila, kako i od nashata kondicioniranost steknata so indoktinacijata od roditelite, sredinata, uchilishtata, verata, religiite, tradiciite, obichaite, istorijata i t.n.

Spored takvata priroda na nasheto osoznavanje i razbiranje na "realnosta", baranjeto na nekakva apsolutna realnost e samo imaginacija. Oti za kakva apsolutna realnost zboruvame koga sekoja realnost za nas vo sushtina e relativnost determinirana od nashata svest za nea?

Iako nie znaeme deka nekakov svet postoi nadvor od nas, nie nikogash nema da go osoznaeme kako takov, tuku toj sekogash kje postoi samo kako nasha intimna slika. Nie go "delkame" i "brusame" svetot spored nash*te kriterijumi vo sekoj daden moment vrz osnova na nash*te limitirani chula kako i "znaenjeto", veruvanjata, megjusebnite arbitrarni dogovori i emociite.

Takvoto nashe "venchanje" za percepiranje na realnosta konsekventno doveduva edinstveno do nejzino relativiziranje. Spored toa, baranjeto na nekakva apsolutna realnost nadvor od nas e nevozmozhno

Da i jas taka gledam na realnosta.  Samo shto jas bi rekla deka za mene realnost e se ona shto mozham da go vidam, pipnam, osetam, dokazham, dozhiveam pa i pretpostavam vrz baza na nekoi znaenje i poznavanja.

A shto se odnesuva na pretpostavenata realnost, za da im se razjasni na onie koi ke somnevaat vo toa deka e realnost, bi go sporedila so mojot zhivot i zhivotot na komshijata.  голема%20насмевка  Mojot zhivot e realnost za mene a negoviot e moja prepostavka na negovata realnost. голема%20насмевка 

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 30.Јули.2009 во 18:45
реалност сум Jас доколку фактот на моето постоене биде констатиран од друг човек.Целиот Свет околу е за мене е реалност.
во однос на природниот свет jас сум нереалност.

Датум на внесување: 30.Јули.2009 во 20:08
Originally posted by pagane pagane напиша:

реалност сум Jас доколку фактот на моето постоене биде констатиран од друг човек.

Rabotata e sto drugiot chovek nema nikogash da te konstatira kako sto se konstatirash ti samata, tuku kje te interpretira spored negovata kondicioniranost.

Koga e taka, togash za kakva realnost zboruvame?

Ti mozhe i da ne si realna, a toj da te percepira kako realnost, ili mozhe i voopshto da ne te zabelezhi iako si realna.

Spored toa, tvoite kvaliteti ne zavisat od percepcijata na drugiot, tuku percepcijata na drugiot e uslov za negovoto interpetiranje i razbiranje na svetot okolu nego. Znachi limitot na negovata percepcija i interpretacija go determinra negoviot svet, a ne te determinira tebe kako del od svetot.

Primer - za mravkata ti ne postoish vo nejziniot svet (svetot interpretiran od nea) zatoa sto taa e ogranichena so svojot perceptiven aparatus kako i so kvaliteot na nejzinata svest. Nejzinoto konstatiranje deka ne postoish ne znachi deka i ti za sebe ne postoish. Toa samo znachi deka ti za nea ne egzistirtash vo svetot i verjatno nikogash nema da ima soznanie za tebe, pa spored toa ti ne si imala, nemash i nitu kje imash apsolutno nikakva relevantnost.

Vo svetot, kao sto postoi za nea, ti ne egzistirash.

-------------

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 30.Јули.2009 во 20:19
Знаеш, понекогаш зборовите се по спори од мислата...
размислував после...сега кога те прочитав можам само да жалам дека не сум светкавично брза и во зборовите.
Така е. Во ред ,Месенджер. Колега филозофе.

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 31.Јули.2009 во 12:22
Platen si nerealno poveke od sto si korisen realno ili platen si nerealno pomalku od sto korisen realno

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 28.Октомври.2009 во 09:42
..skoro sekogas docnam najmalku eden mesec do realnoto vreme!

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 30.Октомври.2009 во 06:39
Нереалност се среќава во вид на фантазија. Најголемата нереалност ја доживувам преку ликовната умретност, кога изразувам нешто не вообичаено, е сега можам само во три димензии да го искажам затоа што толку и е дозволено на Земјата, не реалноста ги буди нашите духовни чуства, преку поезија, цртање, музика... Нереалноста треба поретко да се доживува, но кога ќе се доживува да се доживува.намигнување

-------------

Датум на внесување: 30.Октомври.2009 во 11:37
Mora da postoi jasna podelba i na sekoe da se znae kade mu e mestoto. Na primer za arogancijata e potvrdeno vo naucnite krugovi deka e vid na shizofrenija ili po naski fantazija bez pokritie. 

-------------

Постирано од: riki1899
Датум на внесување: 02.Ноември.2009 во 06:56
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Mora da postoi jasna podelba i na sekoe da se znae kade mu e mestoto. Na primer za arogancijata e potvrdeno vo naucnite krugovi deka e vid na shizofrenija ili po naski fantazija bez pokritie. 

e pa da,ama pak ne site go svakaat ova,i neretko nekoi luge svojata arogancija ja svakaat kako nekoja si svoja doblest,neznaejki sto vsusnost e taa...

-------------
    basnata KISELO E GROZJETO sekogash e aktuelna,...dali lisicata uspeala da izlaze nekoj drug osven sebesi?      

Датум на внесување: 02.Ноември.2009 во 09:29
Ocekuvam realno da mi dade vo nerealni momenti

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk