Ќе остане ли Македонија во мрак?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Историја и политика
Опис на форумот: историски, политички, изборни дебати
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9721
Датум на принтање: 29.Јануари.2025 во 06:31 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Ќе остане ли Македонија во мрак?
Постирано од: PAVLIN
Наслов: Ќе остане ли Македонија во мрак?
Датум на внесување: 11.Октомври.2007 во 18:06
Дали неоговорноста на највисоките државни службеници ќе биде прешка еден ваков капацитет, од кој што ни зависи снабдувањето со ел.енергија ќе ја доведе Македонија во комплетен мрак и на полтичката сцена.
Рафајловска побара, а Владата даде нов рок ХАЧ да ги достави основните документи
|
Бугарите
од ХАЧ добија нов рок да ги комплетираат основните документи што ги
побара министерката Рафајловска како услов да го стави потписот на
продажбата на ТЕЦ Неготино. Канал 5 дознава – Рафајловска побарала, а
Владата дозволила конзорциумот ХАЧ дополнително да достави документи
кои случајно или намерно не ги донесоа во министерството за економија.
Ќе се чекаат до понеделник, тврдат неофицијално владини извори.
Официјално од Владата велат- таква одлука не е донесена.
На проблематична продажба на неготинската термоцентрала укажува и
американската амбасадорка во земјава Миловановиќ. Вели, не се
почитувале никакви правила при изборот на победникот во трката за ТЕЦ
Неготино.
„Сметаме дека недостасува транспарентност и недостиг на законски
водич за тоа кого го одбирате и кој ќе победи. Тоа е област што на
крајот Парламентот ќе мора да ја разгледа за јасно да се дефинира кога
се работи за приватизација кои се правилата за тие што носат одлуки и
мора да ги почитуваат, затоа што колку што разбрав правила нема“ – вели
Џилијан Миловановиќ, амбасадор на САД во Македонија.
И опозицијата од Неготино ја повика Владата да одговори кој е вистинскиот купувач на термоцентралата.
Стејт департмент неодамна побара од Владата одговор на каков начин го продава енергетскиот капацитет.
Ситуацијата со продажбата на ТЕЦ Неготино дополнително ја
усложнија второ рангираните - Грците од Сенкап, по тужбата против
Владата што минатата недела ја поднесоа во Основниот суд Скопје 2.
Неофицијално бараат поништување на договорот со Хач. |
|
------------- “Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре
|
Коментари:
Постирано од: novace
Датум на внесување: 11.Октомври.2007 во 19:04
Дали опозијата од Неготино ќе побара и да се раскине договорот..и централата која носи губитоци (оти стално не работи со ептен скапото гориво за неа) да се продаде според бучковиот модел и цена?
Од чинам тој тогаш беше 3 милиони евра..наместо повеќе од 60 милиони сега?!!!
------------- Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2007 во 20:34
novace напиша:
Дали опозијата од Неготино ќе побара и да се раскине договорот..и централата која носи губитоци (оти стално не работи со ептен скапото гориво за неа) да се продаде според бучковиот модел и цена?
Од чинам тој тогаш беше 3 милиони евра..наместо повеќе од 60 милиони сега?!!!
|
TEC trebase da go kupat ESM...no Gvujo dojde i go ponisti tenderto sega povtono kako rogovi vo vreka....ke snema struja pa posle ke ja mislime...najmnogu sto mrzam e koga si ja prefrlaat topkata te vamu te tamu...koi se ministri ne se iznatoporija....se gluperdi gluperdosani...zamisli minister vo RM i minister vo USA ... isto
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2007 во 20:44
Воопшто и не можам да ги споредам ниту замислам..оти се како страните на компасот..
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2007 во 20:49
gluposti...nasata cela politikia se razbira kako merenje na k*rovite megju sebe...na kogo mu epogolem...vo slucajot najgolem mu e na Stavrevski - nikoj nema sansi so nego ...ups osven Gvujo
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2007 во 21:16
PAVLIN напиша:
gluposti...nasata cela politikia se razbira kako merenje na k*rovite megju sebe...na kogo mu epogolem...vo slucajot najgolem mu e na Stavrevski - nikoj nema sansi so nego ...ups osven Gvujo |
Ако овде го бараме клучот за пропаста економска пре се...на оваа држава ..неопходно е да ги согледаме првите никулци и желба за распродажба на се што е од генерации Македонци стварано..а сега мала шака „газди„ си го присвоија..како да дедовците нивни-копуци го спечалиле.
Се друго е само последица а не и причина за она за што не сакаме да зборуваме..
|
Постирано од: bojan81
Датум на внесување: 11.Октомври.2007 во 21:25
Доколку Македонија не влезе во вековен проект за енегетско зајакнување на земјата речиси сигурно е дека влегуваме во групата земји со нестабилни енергетски резерви. Според мене мора некои започнати големи инвестициони проекти да се стопираат и парите да се насочат кон изградва не еден јак сигурен енергетски конплекс кој вековно ќе ја разреши дилемата со електричната енергија на Македонија.
-------------
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2007 во 21:33
bojan81 напиша:
Доколку Македонија не влезе во вековен проект за енегетско зајакнување на земјата речиси сигурно е дека влегуваме во групата земји со нестабилни енергетски резерви. Според мене мора некои започнати големи инвестициони проекти да се стопираат и парите да се насочат кон изградва не еден јак сигурен енергетски конплекс кој вековно ќе ја разреши дилемата со електричната енергија на Македонија. |
Ако мислиш на атомска централа да градиме..јас сум против..а еве и зашто?
1.Ке бидеме зависни од резервни (скапи секако) делови за неа..но икредити з аизградба а кои би биле од редот на повеќе од 10 милијарди евра...можеби и повеќе..
2.Ќе бидеме зависни од горивото за неа..Македонија нема таква руда ниту технологија да ја ствара сама..без туѓа помош.
3.Со што ќе се лади таа...освен ако не мислиш на Охрискот Езеро..кое е града на УНЕСКО..
Во сите други случаи ...треба да се искористи енегијата од секаде..посебно хидроенергијата...а која е најскапа..ама затоа е и во иднина најисплатива на долги стази гледано (повеќе од 2-3 децении)..
|
Постирано од: dras
Датум на внесување: 11.Октомври.2007 во 21:50
Очигледно дека со продажбата на ТЕЦ Неготино нешто е матно, дури и „амбасадорите на нашите надворешни пријатели“ тоа ни го кажуваат уште од почеток, па дури и нивните институции се заинтересираа за проблемот кој настана од продажбата. Дали во конзорциумот ХАЧ ќе се покаже дека од Канада има само човек-фирма а матичната компанија која е во игра е некоја си македонско -бугарска компанија блиска до сегашната власт? Како одат работите, се води на тоа. Но лично мене ме интересира зошто во сите вакви проблематични зделки на Владата кога излезат на увид на јавноста, веднаш некој прави споредба со потезите на предходната Власт, која поради такви игри беше казнета од народот. Од изборите мина една година и нема веќе место Владата да секрие зад опозицијата и предходната Влада, сега грешките се нејзини и треба да бара подобри аргументи за објаснување на нејзините чекори, а не да ги споредува со потезите на предходниците кои затоа ја изгубија власта.
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2007 во 22:09
Национален интерес на Бугарите е да имаа свое влиание во Македонија. Да не заборавиме дека од Каракачанов преку Божидар Димитров до Горги Парванов сите до еден се агенти од државна сигурност на кои целата политичка кариера им е заснована на антимакедонска работа. Цингарошење, угнетување и забранување на се што е македонско во Бугарија.
-------------
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 02:12
bojan81 напиша:
Национален интерес на Бугарите е да имаа свое влиание во Македонија. Да не заборавиме дека од Каракачанов преку Божидар Димитров до Горги Парванов сите до еден се агенти од државна сигурност на кои целата политичка кариера им е заснована на антимакедонска работа. Цингарошење, угнетување и забранување на се што е македонско во Бугарија. |
Се надевам оти истиот суд го има и за Грција..но и други земји??.
Никој не доаѓа да ни помогне..ами да не ограби..ама елегантно..што се вели...со „договори„.
Е сега некој сака да ни ја економски ограби земјата а некои и историјата наша на битисувањето овде ..на оваа света земја..каде постоиме повеќе од 23 века...
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 02:35
kakva atomska centrala...ne tresete gluposti....makedonija so TEC Negotino go fakja cekorot...nie ne sme tolku bosi...no zosto ako cini 60 milioni evra NEGOVIOT restart zasto go prodavame...pa posle da kupuvame od nego struja (kapacitet na TEC negotino e 1400 MV casovi)sto ni dovolno da gi pokrieme zagubite koi ni se okolu 1200 MV godisno...NO nema toa da se sluci, a za ova zboruvase i Tunesvki(kogo go razresija) i mora da se prodade....abe bez mozok...taka g-dine Stavrevski ne se gradi energetska strategija
P.S. Ekonomisti ne smeat i ne mozat da izgradat energetska strategija na edna zemja...ama k*reto civo e najgolemo..pa na Gvujo se znae
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 13:33
ESM ne postoi, EVN e sega, patem za nas podobra cena e 3000000 od 60000000? Cudna matematika a bogami i ekonomska logika
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 13:48
PAVLIN напиша:
kakva atomska centrala...ne tresete gluposti....makedonija so TEC Negotino go fakja cekorot...nie ne sme tolku bosi...no zosto ako cini 60 milioni evra NEGOVIOT restart zasto go prodavame...pa posle da kupuvame od nego struja (kapacitet na TEC negotino e 1400 MV casovi)sto ni dovolno da gi pokrieme zagubite koi ni se okolu 1200 MV godisno...NO nema toa da se sluci, a za ova zboruvase i Tunesvki(kogo go razresija) i mora da se prodade....abe bez mozok...taka g-dine Stavrevski ne se gradi energetska strategija
P.S. Ekonomisti ne smeat i ne mozat da izgradat energetska strategija na edna zemja...ama k*reto civo e najgolemo..pa na Gvujo se znae
|
Само како доаток на ова овде кажано..нели?
Продажбата на овој капацитет е договорена уште во текот на мандатот од некоја од минатите влади..
Прашањето е сега..кога вака се наместени „картите„ на маса...дали може(ло) и поинаку да се постапи??.
И по која цена...тоа не ни е познато...исто како и договорите и нивните (непознати досега) „анекси„ за птодажаба на Окта , тжТелекомот..но и многу другите капацитети ...стварани од генерации Макеоднци...а за чие стварање ..сеуште се одплаќаат кредитите кон странските „лихвари„.
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 17:42
Многу е важно продажбата на овој голем енегретски коплекс да не заврши во погрешни раце.
Груевски не исклучува поништување на тендерот за ТЕЦ „Неготино“
12.10.2007
|
Никола Груевски |
|
|
Груевски не исклучува можност да се поништи тендерот за продажба
на ТЕЦ „Неготино“ на компанијата „Хач“. По информациите дека во власта
постои сериозен судир на релација Ставрески-Рафајловска, денеска
Премиерот ја смируваше топката.
„Продажбата треба да се реши во наредните денови. Ако е се во ред,
ќе си се заврши. Ако не е се во ред, Владата ќе си реагира.
Министерката Рафајловска кажа на телевизија дека испитува одредени
работи. Штом ги заврши, Владата ќе донесе одлука, нема тука никакво
двоумење“, изјави Никола Груевски, премиер.
„Ако е се во ред, ќе си тече продажбата онака како што тргна. Ако
има сериозни проблеми со законот, косење со законот, ние нема да
дозволиме каква било неправилност да помине, а ние да ги затвориме
очите“, додаде Груевски.
-------------
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 21:34
Македонските езера во драматична состојба
http://a1.com.mk/vesti/novinar-email.asp?NovinarID=117&VestID=84942 - Мишко Иванов
|
javascript:otvoriVideoPrilog%2807/sostojba-ezera-12-10.wmv,%2084942%29">
|
|
|
12.10.2007
Драматична состојба на македонските езера. Кој ги празни? Сушата
или државните енергетски компании неконтролирано ја користат водата за
производство на струја.
Според неофицијални владини извори, резервите со вода се критични.
Во Државните електрани, пак, тврдат, водата се раководи плански. Се
очекува полнење на акумулациите по зимата, кога ќе почне топењето на
снегот.
Но, мештаните ваква состојба на Мавровското Езеро не паметат одамна.
„Нема дождови, сега почнаа пред два-три дена и централата работи за
струја. Немаше снег, немаше дождови и езерото се исцрпи, а знаеме дека
Владата нареди да се прави повеќе струја“, велат мештаните.
Црквата, симбол на Маврово, со години беше под езерото. Само до пред
некое време црквата беше покриена во вода. Сушата или некој друг е
виновен за исцрпувањето на Мавровското Езеро.
Како е трошена водата? Според информации на А1, просечното дневно
намалување во изминатите неколку месеци изнесувало над 2 гигават
часови. Ако се продолжи со исто темпо, резерви ќе има само до Нова
година.
Потоа нема друго решение, освен МЕПСО да направи увоз на скапа хидроенергија со цени помеѓу 170 и 210 евра за мегават час.
Во пресрет на зимата, состојбата со хидроакумулациите во Македонија
е катастрофално загрижувачка. Охридското Езеро, Мавровското,
Тиквешкото, Козјак одамна не биле вака испразнети.
Загрижува состојбата и со Охридското Езеро. Само минатиот месец за најмалку еден метар беше спуштено нивото на езерото.
„Ние практично во еден краток период, ограничен период којшто веќе
истече, помогнавме делумно енергетската криза во Албанија да се спречи,
меѓутоа тоа нема да се направи и не се прави на штета на РМ“, рече на 7
октомври 2007-ма Зоран Ставревски, потпретседател на Владата.
Не е сјајна ситуацијата и со ХЕЦ „Козјак“. И таму е намалено нивото
на водата. Сушата во комбинација со серијата дефекти кои ги имаше ЕЛЕМ
годинава на термокапацитети се причина огромните количини вода да се
одлеваат од нашите езера.
РЕК „Битола“ не работи со полн капацитет, се ремонтираа блокови, а
потоа и откажуваа. РЕК „Осломеј“ беше во ремонт скоро половина година.
Македонија енергетската криза ја решаваше или со дополнителен увоз на
скапа струја или со користење на хидропотенцијалот, што доведе до ваква
ситуација.
Последните врнежи од дожд можат само малку да ја подобрат состојбата
со резервите, но ќе минат години додека езерата го вратат стариот лик.
-------------
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 22:57
„РЕК „Битола“ не работи со полн капацитет, се ремонтираа блокови, а потоа и откажуваа. РЕК „Осломеј“ беше во ремонт скоро половина година. Македонија енергетската криза ја решаваше или со дополнителен увоз на скапа струја или со користење на хидропотенцијалот, што доведе до ваква ситуација.“ Колку се сеќавам на една собраниска седница со прашања до Владата пред некаде околу 6-7 месеци беше барано објаснување од Владата каква е состојбата со планираните ремонти во РЕК Битола, тогаш преставниците на власта не го сметаа озбилно прашањето па мислам дека дури ни никаков одговор не осетија потреба да дадат, дали проблемот им дојде наврат, секако дека граѓаните одговорот ќе можат да го видат оваа зима.
|
Датум на внесување: 13.Октомври.2007 во 12:56
По се изгледа енергетска криза ни дише во врат прашање на време е кога ќе дојде до распад на целиот систем.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Октомври.2007 во 14:30
bojan81 напиша:
Македонските езера во драматична состојба
http://a1.com.mk/vesti/novinar-email.asp?NovinarID=117&VestID=84942 - Мишко Иванов |
javascript:otvoriVideoPrilog%2807/sostojba-ezera-12-10.wmv,%2084942%29"> |
|
| 12.10.2007
Драматична состојба на македонските езера. Кој ги празни? Сушата или државните енергетски компании неконтролирано ја користат водата за производство на струја.
Според неофицијални владини извори, резервите со вода се критични. Во Државните електрани, пак, тврдат, водата се раководи плански. Се очекува полнење на акумулациите по зимата, кога ќе почне топењето на снегот.
Но, мештаните ваква состојба на Мавровското Езеро не паметат одамна.
„Нема дождови, сега почнаа пред два-три дена и централата работи за струја. Немаше снег, немаше дождови и езерото се исцрпи, а знаеме дека Владата нареди да се прави повеќе струја“, велат мештаните.
Црквата, симбол на Маврово, со години беше под езерото. Само до пред некое време црквата беше покриена во вода. Сушата или некој друг е виновен за исцрпувањето на Мавровското Езеро.
Како е трошена водата? Според информации на А1, просечното дневно намалување во изминатите неколку месеци изнесувало над 2 гигават часови. Ако се продолжи со исто темпо, резерви ќе има само до Нова година.
Потоа нема друго решение, освен МЕПСО да направи увоз на скапа хидроенергија со цени помеѓу 170 и 210 евра за мегават час.
Во пресрет на зимата, состојбата со хидроакумулациите во Македонија е катастрофално загрижувачка. Охридското Езеро, Мавровското, Тиквешкото, Козјак одамна не биле вака испразнети.
Загрижува состојбата и со Охридското Езеро. Само минатиот месец за најмалку еден метар беше спуштено нивото на езерото.
„Ние практично во еден краток период, ограничен период којшто веќе истече, помогнавме делумно енергетската криза во Албанија да се спречи, меѓутоа тоа нема да се направи и не се прави на штета на РМ“, рече на 7 октомври 2007-ма Зоран Ставревски, потпретседател на Владата.
Не е сјајна ситуацијата и со ХЕЦ „Козјак“. И таму е намалено нивото на водата. Сушата во комбинација со серијата дефекти кои ги имаше ЕЛЕМ годинава на термокапацитети се причина огромните количини вода да се одлеваат од нашите езера.
РЕК „Битола“ не работи со полн капацитет, се ремонтираа блокови, а потоа и откажуваа. РЕК „Осломеј“ беше во ремонт скоро половина година. Македонија енергетската криза ја решаваше или со дополнителен увоз на скапа струја или со користење на хидропотенцијалот, што доведе до ваква ситуација.
Последните врнежи од дожд можат само малку да ја подобрат состојбата со резервите, но ќе минат години додека езерата го вратат стариот лик. |
Страшна е гледката на езерото..мислам на Мавровското...
А вакви гледки одамна не сум видел..кон што ли идеме???.
|
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 15.Октомври.2007 во 20:35
Не е исклучена можноста од тежок мрак во македонија, од причина што и следува голема беда. Нели полесно е кога не гледаш што се случува.
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2007 во 19:10
Датум на внесување: 20.Октомври.2007 во 00:05
PAVLIN напиша:
Дали неоговорноста на највисоките државни службеници ќе биде прешка еден ваков капацитет, од кој што ни зависи снабдувањето со ел.енергија ќе ја доведе Македонија во комплетен мрак и на полтичката сцена.
Рафајловска побара, а Владата даде нов рок ХАЧ да ги достави основните документи
|
Бугарите
од ХАЧ добија нов рок да ги комплетираат основните документи што ги
побара министерката Рафајловска како услов да го стави потписот на
продажбата на ТЕЦ Неготино. Канал 5 дознава – Рафајловска побарала, а
Владата дозволила конзорциумот ХАЧ дополнително да достави документи
кои случајно или намерно не ги донесоа во министерството за економија.
Ќе се чекаат до понеделник, тврдат неофицијално владини извори.
Официјално од Владата велат- таква одлука не е донесена.
На проблематична продажба на неготинската термоцентрала укажува и
американската амбасадорка во земјава Миловановиќ. Вели, не се
почитувале никакви правила при изборот на победникот во трката за ТЕЦ
Неготино.
„Сметаме дека недостасува транспарентност и недостиг на законски
водич за тоа кого го одбирате и кој ќе победи. Тоа е област што на
крајот Парламентот ќе мора да ја разгледа за јасно да се дефинира кога
се работи за приватизација кои се правилата за тие што носат одлуки и
мора да ги почитуваат, затоа што колку што разбрав правила нема“ – вели
Џилијан Миловановиќ, амбасадор на САД во Македонија.
И опозицијата од Неготино ја повика Владата да одговори кој е вистинскиот купувач на термоцентралата.
Стејт департмент неодамна побара од Владата одговор на каков начин го продава енергетскиот капацитет.
Ситуацијата со продажбата на ТЕЦ Неготино дополнително ја
усложнија второ рангираните - Грците од Сенкап, по тужбата против
Владата што минатата недела ја поднесоа во Основниот суд Скопје 2.
Неофицијално бараат поништување на договорот со Хач. |
|
|
Темата е одлично поставена, од причина што македонија и понатаму останува во мрак. Таа за сонце не знае.
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2007 во 15:19
EVE DOJDOVME I DO TOA....SEGA MAKEDONIJA NEMA KAKO DA GI ZADOVOLI POTREBITE OD STRUJA...SAMO GOSPOD DA NI DADE TOPLA ZIMA I MNOGU SNEG INAKU OSTANAVME BEZ VODA I BEZ STRUJA ....VLADATA NEMA DA GO PRODADE TEC -ot...vakvi nepismeni politicari od rangot na Vera Rafajlovska odamna ne sme imale....SE PRASUVAM SAMO KAKO MOZE PRVO DA BIDE IZBRAN NAJDOBRIOT PONUDUVAC A POTOA DA SE BARAAT DOKUMENTITE ZA FIRMATA? ...tolku e neseriozno sto mi se sere
Владата нема да потпише договор со „Хач“
МИА
|
|
|
|
25.10.2007
|
Зоран Ставрески |
| |
Владата денеска донесе одлука за прекинување на постапката за
потпишување на купопродажен договор за ТЕЦ „Неготино“ со конзорциумот
„Хач“.
Ова денеска на новинарите во Собранието им го изјави вицепремиерот
Зоран Ставрески кој истакна дека врз основа на извештајот на
тендерската комисија и Министерството за економија е констатирано дека
не се исполнети условите што владата ги побарала од „Хач“ конзорциумот.
„Врз таа основа сметаме дека се исцрпени сите можности за склучување
договор со овој конзорциум. Владата дојде до оваа одлука врз основа на
анализа во кои беа наведени сите неопходни услови кои требаше да се
исполнат, но тие документи не беа доставени и наша одлука е дека овој
договор нема да се потпише“, истакна Ставрески.
Одговарајќи на новинарско прашање кои услови конзорциумот не ги
исполнил, Ставрески рече дека „Хач“ конзорциумот бил обврзан да достави
полномошно за секоја членка и секоја од нив да одговара со свои права и
обврски со кои треба да гарантира исполнувањето на договорот.
„Тоа не беше доставено. Тоа што го доставија беше само од еден член
од четирите членки од конзорциумот. Затоа владата не чувствува доволна
гаранција кои членки стојат зад договорот и дека тие ќе гарантираат за
својата актива и биланси“, рече Ставрески.
Тој додаде дека исто така не била потпишана изјава со која се
гарантира „ладната резерва“, не било доставено и процентуално учество
на сите членки на конзорциумот во АД ТЕЦ „Неготино“.
„Хач“ конзорциумот, рече Ставрески, доставил договор во кој, според
владата, имало суштински измени спротивни на тендерските правила.
„Владата нема да прифати никаква измена за купопродажниот договор
ниту ќе потпише договор кој оди на штета на Република Македонија. На
тој начин моравме и да ја прекинеме постапката за купопродажен договор
со прворангираната фирма“, потенцираше Ставрески.
Според него, во купопродажниот договор биле наведени суштински
измени во однос на еколошките стандарди и арбитражата што не спаѓаат во
технички промени и од тој аспект тие не можат да бидат прифатени.
„Според тендерот, сите учесници беа обврзани да го прифатат
договорот каков што е, а не да вршат измени врз него“, рече Ставрески.
Во оваа фаза, како што истакна, владата заклучила дека во рок од пет
дена тендерската комисија и Министерството за економија треба да ја
известат владата за натамошниот тек на постапките за ТЕЦ „Неготино“.
Ставрески истакна дека ќе се разгледуваат и можностите ТЕЦ „Неготино“ да остане во државна сопственост.
Конзорциумот „Хач“ со понудени 61,7 милиони евра во август беше
избран како најповолен понудувач на вториот тендер за продажба на ТЕЦ
„Неготино“.
Актуелната Влада претходно поради прениска понудена цена го поништи
тендерот што го распиша претходниот владин кабинет на Владо Бучковски
на која прворангирана беше австриската ЕВН.
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2007 во 15:47
Od partija cijsto kadar e doticnata ministerka, sto i moze da ocekuvame, samo
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2007 во 00:07
Смешно. Македонскиот народ а со тоа и Македонија веќе без малку 17- години се во мрак. Изгледа авторот е дел од олигархијата македонска и платен за тоа па како загрижено праша: ,,Ќе остане ли Македонија во мрак,,??
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2007 во 03:18
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 21:36
PAVLIN напиша:
orlov напиша:
Смешно. Македонскиот народ а со тоа и Македонија веќе без малку 17- години се во мрак. Изгледа авторот е дел од олигархијата македонска и платен за тоа па како загрижено праша: ,,Ќе остане ли Македонија во мрам,,??
|
Орлов немам намеа тебе да ти одговарама заради твоите не сериозно постови..поради тоа не провоцирај кај што нема место..јас ниту сакам ниту сум подготвен да ја оставам РМ во мрак..глупост невидена орлов, орлов не знам колку време губам тебе да те разубедам..абе ти си...од МАРС си изглеа паднат
|
А кој сака??? Од обичниот македонски народ ама баш никој. Тоа го сакаат сите политичари до еден. А ние се расправаме уместо да створиме клима тие да се расправаат. Баш поради тоа кое го напиша, а е точно , занимливо ми е кога гледам како народот се нервира а незнае зошто или пак е немоќен- истото е и со тебе, а мислев дека си спремен да поднесеш се. Не се нервирај и имај- створиси намра да одговараш на предизвици. Поголемо и посвето нема да се исправиш пред предизвикот и да му кажеш стој. Е сега тоа е малку и ризично во праксаод причина што треба да знаеш каде тоа смееш да го направиш храбро а каде да симулираш во обид да го сопреш противникот. Но сепак вреди да се обидеш. Секое такво повлекување и откажување во целост е кукавичлук- опрости на овој израз.
|
Датум на внесување: 30.Октомври.2007 во 22:57
Зошто ли се мачеа македонските експерти да укажуваат дека не треба во моментот да се продава ТЕЦ,.... паралелата беше во цената на мазутот само Владата да го скине државниот данок-акцизата и ете ти рентебилна енергија со „скапа цена“ на мазут, дали е поевтино Владата да се откаже од приходот од акцизта или пак собраните пари да ги даде за скапа увезена ел. енергија, кој тоа би го знаел, па нашите експерти не светски признаени, што разбираат тие? Но ионака според Чинговски можеби и ќе успееме да извеземе струја, човекот и онака им објасни на новинарите дека кај секој граѓанин светат сијалиците, а дали ќе скокне цената на струјата за домаќинствата тоа го знае само господ бог, и можеби ЕВН, но секако по барање на ЕЛЕМ или МЕПСО зошто Чинговски да се бавта со вакви глупости, ќе издвои некоја пара репрезентација за некое си хотел-одмаралиште, па ионака ги праќа незгрижените дечња на рекреација таму.
|
Датум на внесување: 31.Октомври.2007 во 21:40
Постирано од: kocko
Датум на внесување: 31.Октомври.2007 во 23:48
tuka veke odamna e mracno doba !
|
Постирано од: VIZANTEL
Датум на внесување: 02.Ноември.2007 во 22:50
Зар некој во Македонија гледа?
------------- ,,UNUS TESTIS, NULUS TESTIS,,
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2007 во 00:12
Изгледа пак парите ќе ги даваме по судови, наместо да си обезбедиме мазут за ТЕЦ.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 03.Ноември.2007 во 00:13
a ima li neshto svetlo,..vo nea?!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2007 во 00:28
TI
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2007 во 00:31
hahahaha,...mnogu si bila duhovita,....se kladam deka tatko ti e,....humorist,....
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2007 во 00:36
Ne, tatko mi e pocinat, Bog da go prosti i bese advokat
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2007 во 00:41
a,bash se mislev dali da go spomnam,...izvini,....osobeno ,..ako od skoro go nema,...
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2007 во 00:41
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2007 во 02:13
Постирано од: VIZANTEL
Датум на внесување: 03.Ноември.2007 во 22:27
bojan81 напиша:
По се изгледа енергетска криза ни дише во врат прашање на време е кога ќе дојде до распад на целиот систем.
|
Полека но сигурно се распаѓа.
------------- ,,UNUS TESTIS, NULUS TESTIS,,
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2007 во 17:41
sega za tecot ne e nikoj vinoven...abe kako moze na vlast da bidat celi 15 godnini takvi dibeci bez nitu tronka morlanost i sakanje na drzavata...kaj gi naogjaat be vakvi polticari...i sega ova najnovovo za tec nikoj Ne e vinoven....SRAMOTA NEVIDENA...
Вера Рафајловска: Нема одговорност за ТЕЦ „Неготино
Министерката за економија Вера Рафајловска смета дека никој не е
одговорен за пропаднатиот оглас за продажба на термоцентралата
„Неготино“, јави МИА.
- Мислам дека никој не треба да понесе
одговорност за пропаѓањето на огласот бидејќи одлуката ја донесе
Владата. Таа одлука е конечна. И во самиот оглас имаше опција тој да
може се поништи - изјави Рафајловска.
|
Постирано од: naum 1518118
Датум на внесување: 06.Ноември.2007 во 18:25
ne se nerviraj de do tolku...
------------- После рата сам добио ово садашње звање
За паре убијам,ломим кости и слично срање
Избегавам конфликте,нечу да се тучем
знам да бит че мртвих ако ја своју берету извучем!!!
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2007 во 18:50
OOOOOOOOOO, Dobro vecer, dobro ni dojdovte
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2007 во 19:38
a da ne ti fali takov eden mozok ...a moira...ili uste on ni falesese salam
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2007 во 19:45
pa covekot odamna go nema, se vratil od setanje mozebi, pa pak biseri da ni roni, ej kakov si
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2007 во 20:06
moira напиша:
pa covekot odamna go nema, se vratil od setanje mozebi, pa pak biseri da ni roni, ej kakov si |
da be ni fali...a i ovoj letacot so orlovi krila ni go nema ...abe da ne se suspendirani...aj batali seirot nego kazi mi sto mislis ke ostaneme li vo mrak......i so napravivte so profesorkava....kako mozam jas da ti pomognam za nejzino promoviranje i da se cue nejziniot glas....sega rabotam na scenariot za Angelina Markus so marco antony bi trebalo da izleze odlicen dokumentaren film..pz
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2007 во 20:45
.....eh, sto se odnesuva do mrakot, toa e proces kojsto kaj nas trae, trae, trae....se sekavas na reklamata za Wrigley's?
A za profesorkata ne znam kako bi ja promovirale jas i ti, taa e promovirana ohohoooooo... Ima prevedeno preku dvaeset knigi na makedonski jazik od latinski i starogrcki, megu koi se delata na Ciceron, Erazmo Roterdamski, Sveti Avgustin, Vergilij, Caesar, Lukretij, Horatij, k*rtius Rufus... ima dobieno nagradi za preveduvacka dejnost "Kiril Pejcinovik", "11 Oktomvri", "Grigor Prlicev", "Vanga Casule" itn., inicijator e za preveduvanjeto na pette anticki izvori za Makedonija, a dva ima samata prevedeno, taka da stvarno ne znam kako bi ja promovirale nie, eve sega raboti na nesto mnogu interesno, povtorno povrzano so nas, makedoncite i za Makedonija, taka da..., se zanesov, dosta ja falam, pogresno ke bidam svatena
|
Постирано од: SHTUKA
Датум на внесување: 07.Ноември.2007 во 22:51
Во зимскиот период многу е кратко времето со виделина.
------------- ,,DO POBEDATA I NAZAD,,
|
Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 01:01
И јас се прашувам како и многу други мои сограѓани..ЗАШТО се крие нешто што е „добро„ договорено со ЕВН за Македонија и Македонците..а пак кои на своевремениот повик на една невладина организација лани (чинам СВЕТЛИНА се викаше)..на нивниот јавен и јасен повик за протести..сите (скоро) недоветно им се подсмевавме...!!! Ама сега (изгледа) сите ќе си го „папаме„..она за што поранешниот премиер б(а)УЧКо , а сега кандидат за иден (потенцијален) „станар„ на Идризово ни го кажуваше..поддржан од комуњарската камарила..а која ја урнисуваше државата со секој нареден ден од престојот на власт..без мерка и усул... Повеќе овде: http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=8&tabid=1&EditionID=1258&ArticleID=80796 - http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=8&tabid=1&EditionID=1258&ArticleID=80796
|
Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 04:08
Aj tie sto go srocile i potpisale dogovorot go kriea, samo od nim poznati pricini, a nie samo moze da pretpostavuvame zosto e taka i sto sodrzi Dogovorot za prodazba na ESM, no ne mi e jasno zosto segasnata vlada prodolzuva da go krie Dogovorot i ne go dava na uvid vo javnosta???
|
Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 08:40
moira напиша:
Aj tie sto go srocile i potpisale dogovorot go kriea, samo od nim poznati pricini, a nie samo moze da pretpostavuvame zosto e taka i sto sodrzi Dogovorot za prodazba na ESM, no ne mi e jasno zosto segasnata vlada prodolzuva da go krie Dogovorot i ne go dava na uvid vo javnosta???
|
Ако забележа..истата дилема е и кај мене...??
Најверојатно е ..како што ми појасни еден мој пријател--јурист по професија е:
Предходните потписници од комуњарите ...најверојатно ставиле одстапна „мина„ во Договорот..со кој се оневозможува да се тој јавно публикува и крши..слично како што направи(ла) Владата на Црвенковски со ОКТА..та сега Меѓународниот Суд ни „додели„ КАЗНА од 53 МИЛИОНИ Долари за тоа прекршување на комуњарите ..кои пари Македонскиот Народ ќе треба да ги плати..наместо Црвековски соосе камарилата му комуњарска...
Овие денешниве ..најверојатно се многу поумни од Владата на Бранко...и не се инаетчии како нив..и не играат против Државата на Македонците..затоа и тие прават според однапред договореното на предходниот премиер и влада..
|
Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 13:21
Pozdravi go tvojot prijatel jurist i kazi mu deka negovoto obrazlozenie pravno e neizdrano
|
Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 16:28
moira напиша:
Pozdravi go tvojot prijatel jurist i kazi mu deka negovoto obrazlozenie pravno e neizdrano |
Не знам дали ќе те разбере...но ќе се обидам да му го прочитам постот во оригинал..
Има студирано во странство..не знам на кој беше универзитет запишан??...
|
Датум на внесување: 23.Ноември.2007 во 17:42
novace напиша:
И јас се прашувам како и многу други мои сограѓани..ЗАШТО се крие нешто што е „добро„ договорено со ЕВН за Македонија и Македонците..а пак кои на своевремениот повик на една невладина организација лани (чинам СВЕТЛИНА се викаше)..на нивниот јавен и јасен повик за протести..сите (скоро) недоветно им се подсмевавме...!!! Ама сега (изгледа) сите ќе си го „папаме„..она за што поранешниот премиер б(а)УЧКо , а сега кандидат за иден (потенцијален) „станар„ на Идризово ни го кажуваше..поддржан од комуњарската камарила..а која ја урнисуваше државата со секој нареден ден од престојот на власт..без мерка и усул... Повеќе овде: http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=8&tabid=1&EditionID=1258&ArticleID=80796 -
|
ne e dogovorot tajna ..ne nzam sto ti znaci temava..protiv bucko ili potiv dvujo ..stranata si ja utnal
|
Датум на внесување: 24.Ноември.2007 во 23:37
novace напиша:
И јас се прашувам како и многу други мои сограѓани..ЗАШТО се крие нешто што е „добро„ договорено со ЕВН за Македонија и Македонците..а пак кои на своевремениот повик на една невладина организација лани (чинам СВЕТЛИНА се викаше)..на нивниот јавен и јасен повик за протести..сите (скоро) недоветно им се подсмевавме...!!! Ама сега (изгледа) сите ќе си го „папаме„..она за што поранешниот премиер б(а)УЧКо , а сега кандидат за иден (потенцијален) „станар„ на Идризово ни го кажуваше..поддржан од комуњарската камарила..а која ја урнисуваше државата со секој нареден ден од престојот на власт..без мерка и усул... Повеќе овде: http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=8&tabid=1&EditionID=1258&ArticleID=80796 -
|
Затоа што народот молчи и дозволува да се продава неговиот имот.
|
Датум на внесување: 25.Ноември.2007 во 16:46
Ti be Orlov po svadba, tapani
|
Датум на внесување: 25.Ноември.2007 во 21:46
Така се договорени опозицијата и власта.
|
Датум на внесување: 26.Ноември.2007 во 01:35
Ti na koi svatovi pripagas
|
Постирано од: intel
Датум на внесување: 26.Ноември.2007 во 09:07
novace напиша:
Ако забележа..истата дилема е и кај мене...??
Најверојатно е ..како што ми појасни еден мој пријател--јурист по професија е:
Предходните потписници од комуњарите ...најверојатно ставиле одстапна „мина„ во Договорот..со кој се оневозможува да се тој јавно публикува и крши..слично како што направи(ла) Владата на Црвенковски со ОКТА..та сега Меѓународниот Суд ни „додели„ КАЗНА од 53 МИЛИОНИ Долари за тоа прекршување на комуњарите ..кои пари Македонскиот Народ ќе треба да ги плати..наместо Црвековски соосе камарилата му комуњарска...
Овие денешниве ..најверојатно се многу поумни од Владата на Бранко...и не се инаетчии како нив..и не играат против Државата на Македонците..затоа и тие прават според однапред договореното на предходниот премиер и влада..
|
Kolku smesno covece, si ti novace
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2007 во 14:54
a sto milsite sega so noviov predlog za kupuvanje na ESM od strana na vladata...dali e dobar ili los poteg ?
eve eden komentar na Mirce Jovanovski vo utrinski:
Непристоен предлог на Груевски
МИРЧЕ ЈОВАНОВСКИ
Можеби ќе се сфатеше како шега или како уште еден момент на
инспирација на владиниот портпарол Ивица Боцевски. Но, премиерот Никола
Груевски брзо ја разби секоја дилема: Владата сака да го врати во
државен скут „Електростопанство на Македонија“. Навистина, не
инсистира, но доколку ЕВН се реши на таков чекор, Владата е тука да им
помогне да ја остварат таквата намера. Доколку ја има.
А, еден
ден претходно, Австријците јасно порачаа дека немаат намера да се
откажат од компанијата што ја купија пред две години и која требаше да
биде вовед во дополнителни инвестиции во земјата.
Таквата
намера од ЕВН ја искажаа и преку учество во тендерот за ТЕЦ „Неготино“
(оној од претходната влада), на кој беа прворангирани и според
бизнис-плановите требаше да инвестираат 751 милион евра, а од ТЕЦ
„Неготино“, според капацитетот, да направат нова РЕК „Битола“. Но,
бидејќи Австријците ја немаа таа среќа целиот тендер да помине во
мандатот на една владејачка гарнитура, останаа без ТЕЦ-от. Како што
стојат работите, можеби еден ден ќе останат и без ЕСМ.
Можеби
австриската ЕВН не е профил на компанија која и' одговара на
Македонија. Можеби тоа се конзорциуми од типот на „Хач“ со бугарски
предзнак, кои добија на повторениот тендер за ТЕЦ „Неготино“, а под
притисок на јавноста практично се демаскираа, па Владата немаше друг
избор, туку да се повлече од „најдобриот бизнис-план“.
Оној на
ЕВН претходно беше прогласен за нереален, па Австријците ќе мора да се
„докажуваат“ во соседна Албанија, со парите кои претходно ги планираа
за Македонија.
Чудни критериуми промовира Владата при
нејзината определба за Македонија како бизнис-дестинација за странските
инвеститори. Од една страна, троши милиони суми пари во (не)продуктивни
пропагандни кампањи, ангажира неколку министри кои работат исклучиво на
промоција на земјата и на привлекување странски инвеститори, формира
„Тим Македонија“ во кој е и премиерот , чија функција е исто така
носење странски инвеститори, им наложува на амбасадорите да трчаат од
компанија до компанија, ангажира економски претставници во неколку
земји, доделувајќи им дипломатски статус, исто така, заради странски
инвестиции, а дома се кара со инвеститорите, испраќајќи отровни стрели
преку медиумите. Чуден некој однос.
Како што тргнале работите,
нема да чуди ако по ЕСМ, сличен предлог стигне и за рафинеријата ОКТА,
бидејќи грчките газди и онака не' одраа, било поради крајно неповолниот
купопродажен договор, било поради казните што допрва ќе треба да се
плаќаат поради пресудата на Арбитражниот суд во Париз, откако
Македонија се најде меѓу два огна: да ги почитува европски директиви
или монополскиот договор со ОКТА.
Да не заборавиме, тука е и
„Телеком“, кој ,исто така, прави енормни профити од сиромашното
население и тоа во време кога компаниите кои се непосредно или посредно
сопственици во најдоходовната македонска компанија, на домашен терен не
им цветаат рози. Бидејќи тие профити сега се селат од државата, можеби
некому ќе му текне да ги задржи дома. А, не да се кара и да се натега и
за оној дел што и' припаѓа.
Но, да се вратиме на најактуелниот
случај, оној со ЕВН. Без оглед на околностите кои придонеле за ваквата
реакција на Владата и лично на премиерот Никола Груевски во однос на
ЕВН, сосема е јасно дека станува збор за непристоен предлог. Навистина,
Македонија не треба да потклекне на какви било уцени на кој било
странски инвеститор, но најмалку што и' треба е да се кара со нив и да
ги брка од земјава.
Таквиот однос носи лоша порака до
инвеститорите кои се веќе тука и кои се главните промотори во своите
матични земји, за тоа каква бизнис-клима владее во Македонија, како
државата се однесува спрема странците, како ја штити нивната
сопственост.
Наместо да игра на таа карта, Владата се реши на
сосема поинаков приод: преку јавни караници да покаже кој е во право.
Тука не сакаме да оправдуваме никого ако потфрлил во реализирање на
бизнис-планот, како што тоа своевремено се правеше со „Телеком“, кој
скапо платените консултантски услуги ги претставуваше како реални
трошоци.
Државата своите мускули треба да ги покаже, пред се',
преку силни и независни институции. Во спротивно, и тие што имаат
намера да дојдат, ќе се замислат дали Македонија е вистинското место за
нивните пари.
|
Постирано од: Antiqua
Датум на внесување: 28.Ноември.2007 во 14:54
Ќе остане Македонија во мрак, доколку не смениме некои работи од корен. Една од тие работи е нашето межусебно нетрпение! Се истепавме за глупости, си ги истрошивме енергиите на непотребни битки, ....и сега немаме сила да тераме напред!
------------- Veni Vidi Vici
|
Датум на внесување: 28.Ноември.2007 во 19:31
Македонија седумнајсет години е во црна темнина, ако мракот е нешто посветло тогаш така нека биде.
|
Датум на внесување: 29.Ноември.2007 во 01:45
moira напиша:
Ti na koi svatovi pripagas |
На оние кои ја пијат црвената ракија.
|
Постирано од: ela83
Датум на внесување: 29.Ноември.2007 во 02:52
епа повеќе нема да биде таен,утре се ќе искочи на виделина
------------- Mолчењето е злато:))))
|
Датум на внесување: 30.Ноември.2007 во 00:53
Договорот повеќе не е тајна..
Повелете овде..
http://www.vlada.mk/Documents/EVN.pdf - http://www.vlada.mk/Documents/EVN.pdf
|
Постирано од: Филип II
Датум на внесување: 02.Декември.2007 во 16:32
Znae li nekoj kaj mozhe da se vidi dogovorot so Dzonson Meti? Da ne ispadne deka vladata e transparentna samo za 'tugji' dogovori, a deka nivnite dogovori se tajna.
------------- Филип II Македонски (живеел: 382-336 п.н.е.), Крал на Македонија (владеел: 359-336 п.н.е.), сопруг на Олимпијада и татко на Александар Македонски и Филип III Аридеј.
|
Датум на внесување: 02.Декември.2007 во 18:20
Народе, Само пред влада, собрание и сите институции на власта. Судбината на македонија е во наши раце.
|
Постирано од: mornar
Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 20:25
novace напиша:
|
Kupoprodazniot Dogovor na ESM ti e isto kako Ohridskiot Ramkoven.
------------- ,,ALEA JAHTA EST,,
|
Датум на внесување: 31.Декември.2007 во 21:51
Филип II напиша:
Znae li nekoj kaj mozhe da se vidi dogovorot so Dzonson Meti? Da ne ispadne deka vladata e transparentna samo za 'tugji' dogovori, a deka nivnite dogovori se tajna. |
Јави се на сајтот на Владата и побарај го по мејл..ако веќе не е таму презентиран..
И ако не ти го испорачаат во разумен рок..без објасненија ..само тогаш говори за транспаретноста..
Оти никој не протестираше јавно никаде во Македонија ..по повод доаѓањето на овој инвеститор кај нас..се мисли на Dzonson Meti.
За разлика од тој на доаѓањето ненадејно пред самите избори ..на тие кои го „купија„ ЕСМ..на фирмата ЕВН од Австрија...каде имаше протести со недели..
|
Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 23:23
имаат скувано- смувано нешто, затоа и го чуваат во тајност.
|
Датум на внесување: 02.Јануари.2008 во 23:38
Najverojatno ne cuvstvuvale potreba da vi ja obedodenat sodrzinata
|
Датум на внесување: 03.Јануари.2008 во 23:11
moira напиша:
Najverojatno ne cuvstvuvale potreba da vi ja obedodenat sodrzinata |
Nas na NVO, nemaat obvrska, ama na vas oboenite kako toa da ne vi kazat. Ili ve zalazaa so po nekoe chokoladce i sega glava davate ako nekoj gi spomene vo vrska so ESM.
|
Датум на внесување: 04.Јануари.2008 во 22:54
orlov напиша:
moira напиша:
Najverojatno ne cuvstvuvale potreba da vi ja obedodenat sodrzinata | Nas na NVO, nemaat obvrska, ama na vas oboenite kako toa da ne vi kazat. Ili ve zalazaa so po nekoe chokoladce i sega glava davate ako nekoj gi spomene vo vrska so ESM. |
Kako pogodi deka vcera ja farbav kosata
.....ti i NVO toa na nekoj drug kazi mu
|
Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 15:06
Deneska vo Utrinski povtorno gi citam prepukuvanjata pomegu vladata i EVN...
Po se izgleda Avstriskata kompanija e trn vo oko na vladata, koja patem javno nekolku pati vleguva vo konflikt so EVN i mislam deka krajnata cel im e EVN dea se vrati vo racete na drzavata, sto sekako spored mene e dobra ideja ako se znae deka so pametni investciji i upravuvanje energijata i te kako moze da bide profitabilna a so toa dodatno da se polni drzavnata kasa...
Pokraj gore navedenoto mnogu e sumliva i prodazbata na ESM ako se znae deka bese prodadena od strana na vladata na SDSM samo dva meseci pred izborite...
Koja li bese pricinata za takvo brzanje?
Vo prodolzenie isecok od tekstot objaven vo denesen utrinski vesnik:
ЕВН може да ја изгуби лиценцата
Регулаторната комисија треба да утврди дали дефектите и исклучувањата биле неоправдани
Маја Томиќ
Регулаторната комисија за енергетика ќе ги испита причините за дефектите во мрежата и исклучувањата што ги прави ЕВН, но не затоа што премиерот Никола Груевски тоа јавно го побарал од неа пред два дена. Славе Ивановски, претседателот на РКЕ, вели дека на 2 јануари, пред да изјави Груевски дека од РКЕ ќе побара испитување на причините за исклучувањата, Комисијата веќе имала доставено до ЕВН барање за целосен извештај за сите исклучувања од 10 октомври до 31 декември 2008 година.
„ЕВН има законска обврска секој месец да ни доставува извештаи за сите прекини во дистрибутивната мрежа и во испораката на струја и за причините за нив. Тоа не е направено во изминатите месеци. Откако ќе го добиеме тој извештај, инспекција ќе оценува дали е веродостоен. Доколку се утврди дека не е, РКЕ ќе поведе постапка за одземање на лиценцата на ЕВН за дистрибуција на струја, што е според Законот за енергетика. Постапката е комплицирана и веројатно би траела околу 30 дена“, изјави Ивановски за „Утрински“.
Со многу потези, изјави и мерки, Владата досега јасно покажа дека не е задоволна од работењето на ЕВН. Изминатите два дена премиерот Никола Груевски пред медиумите изјавува дека е разочаран од „досега најпроблематичниот странски инвеститор, од кој граѓаните трпеле најголема штета“. Повод за таа нервозна изјава веројатно беа поплаките на граѓаните од честите прекини на струја, особено за време на новогодишните празници. Премиерот предупреди дека ќе побара од РКЕ да го исконтролира работењето на ЕВН и да открие кои се вистинските причини што граѓаните остануваат без струја и дали намерно ЕВН прави рестрикции. Дури и вчера, при отворањето на спортската сала „Христо Батанџиев“ во скопско Ново Село, која е дел од проектот на Владата за изградба на 35 спортски сали и 50 фудбалски игралишта, Груевски ја нападна ЕВН дека поради тоа што не се приклучува струјата на салите во Брвеница и Демир Хисар, тие шест месеци не можат да бидат ставени во функција. Премиерот упати отворена порака до ЕВН, како странски инвеститор да се однесува совесно, одговорно и согласно со законите во државата. „Тоа е една многу чудна работа, запирање на проектите на Владата и монополско однесување. Не е толку страшно што половина година државата чека ЕВН да приклучи струја за спортските сали што ги направила, туку уште потрагично е што многу компании во приватниот бизнис, фабрики или други објекти што се градат, чекаат и молат со месеци монополот ЕВН да им приклучи струја“, истакна Груевски.
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 15:07
Izgleda im stapnaa na zivec ovie od EVN i so pravo se luti vladata. Na sto lici toa 31 i 1 bas za Nova Godina nemaa struja cela nok vo Dolno Lisice more so mitralez bi im otisla. Nenormalni edni
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Постирано од: KING35
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 15:13
ke ima tepacka
------------- zivotot pisuva romani...a lugeto citaat stripovi
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 15:14
tuuuuuceeeeeeeeeeeeeeeee vlada vs evn...
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 15:16
blueprayer напиша:
Izgleda im stapnaa na zivec ovie od EVN i so pravo se luti vladata. Na sto lici toa 31 i 1 bas za Nova Godina nemaa struja cela nok vo Dolno Lisice more so mitralez bi im otisla. Nenormalni edni
|
I vo Ohrid nemalo struja, zamisli 20.000 turisti bez struja smrznale...
Kakva anti reklama i kakva steta za turizmot vo Makedonija...
Se prasuvam koj ke odgovara i dali nekoj ke odgovara???
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 15:17
Uste poloso da e drugar-ako si rezerviral negde i nema struja tamu.....ke peat akapela togas
|
Постирано од: Јордан Шумарот
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 18:05
Точно е.. мене 30 срби ми кукаа цела вечер без струја.. најлоша нова година... да им ебам племето аустиско...
|
Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 18:06
Ауу то мора да е страшно
------------- За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
Постирано од: Јордан Шумарот
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 18:08
абе остајсе... месец дена припреми, агенции по београд, нови сад, ниш.. идет во 3, во 6 немат струја до 1 по полнок... срека шо се дружељубив и разбран народ па некако протуркавме...
|
Постирано од: Pacifist
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 20:36
Беџети: Државата испраќа лоша порака до странските инвеститори
Економските експерти велат дека укинувањето на лиценцата за работа, на австриската компанија ЕВН од страна на Регулаторната комисија на енергетика, нема да предизвика измени во енергетскиот пазар. Слична состојба имало и порано кога држава и ја одзема лиценцата за работа на компанијата “Макпетрол“ и потоа му ја врати. Експертите велат дека ЕВН ќе продолжи да и нуди услуги на потрошувачите до решавање на проблемот. Според Абдулменаф Беџети, конфликтот со странските компании, може да предизвика и пенализирање од страна на арбитрарниот суд за Владата на Скопје, како што се случи во случајот со рафинеријата ОКТА, на која државата и плати отштета од 40 милиони евра.
„Историјата ни покажала дека државата секогаш губела во конфликтите со странските инвеститори плаќајќи големи отштети и можеби намерни услуги на ОКТА, неколку пати имало обид да има тензии со Телеком, и сега повторно се најавуваат неуспесите кои можат да и се случат на земјата. Владата реално е позиционирана во инферниорен одност со странските инвеститори“ вели Беџети.
Беџети истакнува дека таквиот начин на делување на владата уште повеќе го одалечува странскиот капитал од Македонија.
„Нивната порака како функционира реалниот пазар за странските стратешки инвеститори пренесува разочарувачки пораки, затоа што тие пренесуваат пораки дека Македонија нема стабилна инвеститорска средина така како што се договараат пред влегувањето на инвестициите и по нејзиното реализирање“ смета економистот.
Инаку, регулативната комисија за енергетика започна постапка за набљудување на дејноста на ЕВН, врз чија основа не се исклучува и можноста ЕВН да остане без лиценца за работа. Регултивната комисија, објави покренување постапка против ЕВН, еден ден по острите критики на премиерот Груевски кој на нападна австриската компанија , нарекувајќи ја “најлош инвеститор кој моментално делува во земјава“.
------------- ....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 20:41
nema sto напиша:
Беџети: Државата испраќа лоша порака до странските инвеститори
Економските експерти велат дека укинувањето на лиценцата за работа, на австриската компанија ЕВН од страна на Регулаторната комисија на енергетика, нема да предизвика измени во енергетскиот пазар. Слична состојба имало и порано кога држава и ја одзема лиценцата за работа на компанијата “Макпетрол“ и потоа му ја врати. Експертите велат дека ЕВН ќе продолжи да и нуди услуги на потрошувачите до решавање на проблемот. Според Абдулменаф Беџети, конфликтот со странските компании, може да предизвика и пенализирање од страна на арбитрарниот суд за Владата на Скопје, како што се случи во случајот со рафинеријата ОКТА, на која државата и плати отштета од 40 милиони евра. „Историјата ни покажала дека државата секогаш губела во конфликтите со странските инвеститори плаќајќи големи отштети и можеби намерни услуги на ОКТА, неколку пати имало обид да има тензии со Телеком, и сега повторно се најавуваат неуспесите кои можат да и се случат на земјата. Владата реално е позиционирана во инферниорен одност со странските инвеститори“ вели Беџети.Беџети истакнува дека таквиот начин на делување на владата уште повеќе го одалечува странскиот капитал од Македонија. „Нивната порака како функционира реалниот пазар за странските стратешки инвеститори пренесува разочарувачки пораки, затоа што тие пренесуваат пораки дека Македонија нема стабилна инвеститорска средина така како што се договараат пред влегувањето на инвестициите и по нејзиното реализирање“ смета економистот.Инаку, регулативната комисија за енергетика започна постапка за набљудување на дејноста на ЕВН, врз чија основа не се исклучува и можноста ЕВН да остане без лиценца за работа. Регултивната комисија, објави покренување постапка против ЕВН, еден ден по острите критики на премиерот Груевски кој на нападна австриската компанија , нарекувајќи ја “најлош инвеститор кој моментално делува во земјава“. |
Normalno deka Bedjeti ke vika koga on go pravese "DILOT" za vreme na koalicijata SDSM-DUI.
Tuku ostaj ti so vika Bedjeti, ti so vikas po ovaa prasanje, ili treba za sekoj investitor sto ke dojde vo drzavata da ne vazat zakonite za da ne gi ljutime...
Drzava bez zakoni e mnogu polosa poraka do investitorite...
-------------
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 20:45
elektrostopanstvo, vodovod, ptt, zeleznica se najvaznite raboti za edna drzava i ne se prodavaat , uste pomalku na stranski kupuvaci, ama kaj nas politicarite tolku se grizat za drzavata, vazno im e da profitiraat od prodazbite.
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 20:51
butel2 напиша:
elektrostopanstvo, vodovod, ptt, zeleznica se najvaznite raboti za edna drzava i ne se prodavaat , uste pomalku na stranski kupuvaci, ama kaj nas politicarite tolku se grizat za drzavata, vazno im e da profitiraat od prodazbite. |
Samo bi dodal "RAFINERIJA" mislam deka vladata treba malku i so OKTA da se pozanimava...
Vidivme sto se sluci so sluci so Rusija koga drzavata ja zema energijata pod svoja kapa...
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2009 во 22:46
ZoraNaSlobodata напиша:
Ауу то мора да е страшно |
Страшно сигурно не било. Но МРАК секако...........
|
Постирано од: FILIP
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 02:01
orlov напиша:
ZoraNaSlobodata напиша:
Ауу то мора да е страшно | Страшно сигурно не било. Но МРАК секако........... |
хахахаахах сега ме насмеа орлов хахахаха
------------- Правдата е релативна работа, но ВИСТИНАТА е една
|
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 02:15
Се додека има странски компании во ова напатена држава ќе има вечито мрак. А се што има ова држава го градевме со работни акции и преку самопридонеси. Тоа кажува дека сега веќе приватниот капитал бил и е наш. Но, некој го испрал во веч машина и си земал чисти народни пари. На народот не му останува ништо друго до да најде начин да си ги земе парите и сопственоста над капиталните објекти. А како, се знае. Само со РАДИКАЛИЗАМ. А, политичарите оние кои го сториле тоа криминогено дејание нека му ја мислат, а не тука да правата приказни и митови за некои ситни криминалци од типот на Соња Николовска од Битола- ТАТ. Бар нека признаат дека тие стојат зад неа.
|
Постирано од: FILIP
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 02:20
Ехехехехе, кој будала би признал??? иако нашиве се ОГРОМНИ будали сепак не би признале а нема ни да признаат, но верувај, сами ќе се издадат меѓу себе
------------- Правдата е релативна работа, но ВИСТИНАТА е една
|
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 02:23
FILIP toa sum JAS напиша:
Ехехехехе, кој будала би признал??? иако нашиве се ОГРОМНИ будали сепак не би признале а нема ни да признаат, но верувај, сами ќе се издадат меѓу себе |
Токму поради тоа Соња те ја затвораат те ја амнестираат- ослободуват. Таа ако почне да збори има многу што да каже. Затоа и и го праат ќефот.
|
Постирано од: Red`Black
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 06:14
Sexy ke bide vo mrak :)
-------------
|
Постирано од: Vladimir88
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 07:11
orlov напиша:
[COLOR="#999900"]Се додека има странски компании во ова напатена држава ќе има вечито мрак. |
Не мора да значи, ние и да имаме странски компании во оваа држава тие можат лесно да се контролираат, само што нашиве политичари неможат да им одолеат на парите, и лесно се потплатливи, и на крај испаѓа дека странците ја контролираат државата и народот, си прават монопол и.т.н.
Има лек и за странските инвеститори, убаво е да се има странски инвестиции, само што нив не треба да ги кривиш за тоа што го прават во Македонија, криви ги политичарите наши, а најмногу криви го народот што живее во оваа држава.....да ни беше дојдено до државата оваа држава досега ќе цутеше..
Каков народ, таква држава..
Гад народ, гад држава.
-------------
http://www.youtube.com/watch?v=B9-eAYHooUo -
Linkin Park - Crawling
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 08:45
Se dosetija sega da zboruvaat. Narodot reagirashe na mnogu nedoslednosti ama nikoj ne go slushashe. Problemot na narodot e vo toa shto sekoj si vodi griza samo za sebe i svoi problemi. Koga se pokaci parnoto 60% nekoi duri se sitea, bidejki zasegnati bea mal broj lugje. Koga shtrajkuvaa "otruenite" od OKTA drugite si sedea doma. Sega koga ima elekticni kolapsi i isklucuvanje struja na mnogu reoni pak se molci. mene licno me naluti izjavata na premierot. Ne mozele da gi pushtat salite koi gi izgradile. Znaci samo zatoa shto ne mozat da si pravat EPP kje reagirame. A shto narodot vo ovie denovi na temperatura i do 10 stepeni pod nulata mrzni, shto im se rasipa aparaturata koja nikogash povekje ne kje mozat da ja kupat bash gi boli briga. Mozebi i zasluzuvame da ostaneme vo mrak za da ni dojde ednash pametot, pa pocneme da se organizirame, da pocneme da mislime kako narod na ovaa zemja, a ne kako Makedonci, Albanci, Vlasi, Srbi. Vo mrakot i studot ne se poznava nacionalnosta, se poznava makata.
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 09:24
Makedoniaj vo mrak ? ............. nema sansa .......... pokraj tolku sonca
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 11:36
miroslav_g8 напиша:
Makedoniaj vo mrak ? ............. nema sansa .......... pokraj tolku sonca |
Арно ама МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ полека како да се губи во мракот. Лошо ни се пишува. Предвесниците за оваа година лошо кажуваат.
|
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 11:38
PESIMIZMOT ne pomaga ..... nie mozeme ....... SAMI ...... nikoj ne ni treba .... osobeno so amerikancite odzadi
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 11:42
miroslav_g8 напиша:
PESIMIZMOT ne pomaga ..... nie mozeme ....... SAMI ...... nikoj ne ni treba .... osobeno so amerikancite odzadi |
Точно дека можеме сами. Но кога ќе помислиме после секои избори дека конечно го избравме правото, одма нашите избраници забораваат на НАС. Затоа сулуда е теоријата дека можеме сами.
|
Постирано од: igi 3
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 17:17
Ako ne ste znaele da vi kazam deka nie sme vo mrak od daamna.I da znaete deka nema makedonec sto ke ne izvadi od marakot.Na Makedonija i fali da stane edna od amerikanskite drzavi ili da ima kral.
|
Датум на внесување: 07.Јануари.2009 во 17:21
a zosto da ne staneme edna od Ruskite sojuzni drzavi pa da imame CAR ? ... PUTIN , na primer ?
|
|