Испечати | Затвори го прозорот

Како новинарите ги преживуваат последниве денови?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9520
Датум на принтање: 16.Јули.2025 во 17:02
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Како новинарите ги преживуваат последниве денови?
Постирано од: dras
Наслов: Како новинарите ги преживуваат последниве денови?
Датум на внесување: 26.Септември.2007 во 22:17
Што се случи со слободата на медиумите во Македонија? Уште ли важи слободата на слободно и транспарентно известување во Македонија? Колку новинари ќе мора на пат кон своето работно место да ги посетуваат и здравствените установи за да си ја средат принудно нарушената здравствената состојба?

Коментари:
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 26.Септември.2007 во 22:27
e vaka
ako dobie novinar kjotek- e katastrofa- umira demokratija idrugi blabla bla
ako dobie kjotek raznesuvac na vesnik- toa e nisto a baska ima nekoja vest

abe i novinarite se ljugje
a lugjeto dobivat kjotek

mi se smuci od golemi paroli i znaminja na jarboli- umira demokratija
ZIMI GAZOV

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 26.Септември.2007 во 22:33
Мислев на тепаните новинари, ..., или разнесувачи на новини, а не на знамиња и јарболи.

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 26.Септември.2007 во 22:37
mislev i jas
na tepanite lugje
so e vazno dali se novinari

a im digate znaminja na jarbolite

znaes deka ima i drugi profesii koi se opasni

nemojte da zamajuvate narod - za nekojasi nedemokratija samo za toa sto nekoj covek e pretepan

coveeeeeeeeeeeek coveeeeeeeeeeeeek
citaj
toj e covek pa sin tatko --- na kraj e novinar

a poslednoto go stavate na prvo mesto a zasto
ste aferdzii

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: PAVLIN
Датум на внесување: 26.Септември.2007 во 23:43
kako be sto e razlika...zasto ti kako obicen covek ne si dobil slakanica tuku novinarot..si se zaprasal so bara toj vo tetovo ili vo sobranieto...лутина 

-------------
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре

Постирано од: new mornar
Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 15:03
novinarski,

-------------
,, PANTA REI ,,

Постирано од: brza
Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 15:07
da be,..po toa se gleda demokratijata vo edna zemja,...dali gi mlatat novinarite,...za drugite ne e voopshto vazno,.,..koga nekoj saka da bide novinar,...treba da ima vo predvid deka,...moze i kjotek da jade,..od vreme na vreme,..

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: mamma
Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 16:00
Originally posted by dsds dsds напиша:

Мислев на тепаните новинари, ..., или разнесувачи на новини, а не на знамиња и јарболи.

Sigurna sum deka i  toj misleshe na niv.zatoa i odgovorot mu e takov.

Sekoja profesija(pa i novinarska)si nosi svoj rizik.
Da ne gi nabrojuvam..nema potreba.
Novinarot se odluchil da bide toa i treba da e svesen deka ke mora da se spravi so rizicite vo profesijata...duri i da bide natepan-ne e toa prv
i edinstven sluchaj vo svetot,nekade istite i ginat...
PS.
Ova se odnesuva na tekstot na PAVLIN:
Vo Tetovo e toj-novinarot,da izvestuva shto se sluchuva vo Tetovo,....vo sobranie isto,...
.tamu e za da raboti...
Nemoj sega da prasha nekoj shto bara novinarot na nekoj
amerikanski,na primer pechat...tamu kade shto se vojuva...

-------------
http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]

Постирано од: sensei
Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 16:33
Interesna rabota kako mozese prilogot za tepackata vo sobranieto da bide so identicna montaza na A1 i na Anal5. Dali e montiran vo istata kujna?

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Постирано од: mamma
Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 16:42
Originally posted by sensei sensei напиша:

Interesna rabota kako mozese prilogot za tepackata vo sobranieto da bide so identicna montaza na A1 i na Anal5. Dali e montiran vo istata kujna?

Na,ti go-daj mi go...valjdaгазење%20од%20смеење

-------------
http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]

Постирано од: moira
Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 16:47
Solidno, prasajte gi onie od Fabrika i Lj.D.F. pa ke go dobiete odgovorot.

Постирано од: мало дете
Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 16:49
Конечно новинарите ќе научат да бидат новинари во буквална смисла на зборот, а не да пишуваат што сакаат за да им расте рејтингот.

-------------
Мало дете

Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 17:15
Originally posted by moira moira напиша:

heh голема%20насмевка

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Постирано од: zajkoo
Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 17:30

Prorabote fabrikata. Vo denesniot broj na utrinski se gleda rezultatot.

-------------
Биди добар со сите,услужлив за повеќето, близок со неколку, пријател со еден, непријател со ниеден.

Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 17:36
Samo me interesira dali ke go doziveeme denot koga fabrikata ke odi pod stecaj

Постирано од: zajkoo
Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 17:50
 Dur ima ovci za strizenje ke ima materijal za rabota taka da za stecaj vo dogledno vreme ne se stvoreni uslovite намигнување

-------------
Биди добар со сите,услужлив за повеќето, близок со неколку, пријател со еден, непријател со ниеден.

Постирано од: novace
Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 18:16

Се додека не се уништат нивните финансиери...а тоа се олигарсите...затоа и Цукеринска онолку крека наоколу...само да се барем на миг „упика„ кај некој од нив ..кој сеуште има пари и сака да ги инвестира кај ГУБИТНИЦи...
пс
Само упште еден мандат на Груевски ..и бај-бај на разните „фабрики за ширење на дезинформации„ на комуњари и слични на ним сподоби.
Тие тоа го знаат ..и затоа сега идат ...на се или ништо..
Опозицијата че се ревидира...и ќе нема повеќе никакви си Цукерински или слични на неа плашила за Народот..

голема%20насмевка

-------------
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти

Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 21:15

kakov ti e ovoj post ne mi e jasno..tresenje gluposti..kakva fabrika kakvi montazi be...pa gledavte li Tv deka  nema vrska so montazata ...doagja selo nekoe i mu udira slakanica...sto ima tuka montirano ne mi e jasno...misli malku 

-------------

Датум на внесување: 27.Септември.2007 во 23:40
Originally posted by novace novace напиша:

Се додека не се уништат нивните финансиери...а тоа се олигарсите...затоа и Цукеринска онолку крека наоколу...само да се барем на миг „упика„ кај некој од нив ..кој сеуште има пари и сака да ги инвестира кај ГУБИТНИЦи...
пс
Само упште еден мандат на Груевски ..и бај-бај на разните „фабрики за ширење на дезинформации„ на комуњари и слични на ним сподоби.
Тие тоа го знаат ..и затоа сега идат ...на се или ништо..
Опозицијата че се ревидира...и ќе нема повеќе никакви си Цукерински или слични на неа плашила за Народот..

голема%20насмевка

Би требало да преброиш колку од државните медиуми се на списокот на валаста, за најмалку два немора ни да рзмислуваш за останатите самиот ќе се помачиш,...
Интересна престава беше денешниот прес на Владата, Премиерот некако кисело се смееше, на крај краишта тоа и требаше да го очекува.
А што се однесува до новинарите, секоја професија носи ризици, во случајов е проблем што снимателот снимал на јавно место јавна случка, при професионално обавувана работа, што ли ќе се случеше случаен минувач (можеби и странец) со приватна намера да ја снимаше истата случка и врз него да се практицирарше „полициската строгост“ како тој ќе се снајдеше кога би завршил во здравствена установа.
Македонија се декларира како демокрадска држава, не сме ниту Ирак ниту Авганистан, полицијата својата работа би требало да ја врши професионално, има доста криминалци за ловење, не би требало да ги таргетира новинарите, а особено на за вакви работи.

Датум на внесување: 28.Септември.2007 во 13:52
Originally posted by PAVLIN PAVLIN напиша:

kakov ti e ovoj post ne mi e jasno..tresenje gluposti..kakva fabrika kakvi montazi be...pa gledavte li Tv deka  nema vrska so montazata ...doagja selo nekoe i mu udira slakanica...sto ima tuka montirano ne mi e jasno...misli malku 

Ne shiri demagogija. Prilogot beshe identicen. Kadrite i nivniot redosled bea identicni. Kogo se obiduvash da go branish?

-------------

Постирано од: kojotovik
Датум на внесување: 28.Септември.2007 во 14:18
Abe tezgerina ne tresete zeleni sekoja televizija moze da si razmenuva sto saka, itn nego praime muabet za novinarite- nema sto 99 % gi mrazam bidejki ne znaat so praat i se glupiraaat vkraj ama ako greota se ne sme krivi nie sto ti se mentalni, ama ova so se desava so tepacki i mavanje na slakanici od nigde nikade ne znam, jas da sum na toj sto go udri od a1, narecenit glupak serifot od neznam kade (do kaj dojde drzavava so indijanci) ke go pretepav prvo, pa ke go zatvorev, a i ovie alfive ne znaat so praat ej, ima mesta kaj sto e zabraneto da se se snima ama ima mesta i kaj sto ne e zabraneto, a na tie mesta da se zabrani treba da se oznaci ili soopsti sat dva pred nastanot a toa sigurno ne bilo, taka da KRIVI SE TIE STO MAVAAT I TEPAAT
./kraj/

Постирано од: orlov
Датум на внесување: 28.Септември.2007 во 23:32
              mudro.

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              

Постирано од: OLUJA
Датум на внесување: 29.Септември.2007 во 14:46
tie si znaat,

-------------
,,AB OVO,,

Датум на внесување: 29.Септември.2007 во 16:35
Pa neli edno vreme protestiraa so kapcinja, maici i svircinja i baraa: TUKA SME TEPAJTE NE!?
E sega koga gi tepaat pak ne im cini. Ili ne cini toj sto gi tepa

Sekako deka sum protiv nasilie od bilo kakov vod, no ova e malo potestuvanje na nivnite baranja.

Постирано од: SHTUKA
Датум на внесување: 05.Октомври.2007 во 00:53

-------------
,,DO POBEDATA I NAZAD,,

Датум на внесување: 05.Октомври.2007 во 03:28
Originally posted by SHTUKA SHTUKA напиша:

misli malku pred da tresnes nesto...taka bilo toa

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2007 во 12:08
Власта продолжува да ги малтретира новинарите, во случајов што го презентирам, проблем е со новинарката и коските од коњот на античката кочија. Дали овде удел има Паско или е во прашање локалната владеачка испостава. Дали тука има притисок од Власта?

Датум на внесување: 03.Февруари.2008 во 00:09
Izminative denovi bevme svedoci na eden brutalen fizicki napad, vo koj zrtva bese gazdata na radioto Kanal 77 od Stip, novinarot Goran Gavrilski. Koi se naracatelite i izvrsitelite na ova besprimerno diveenje vrz pretstavnik na Sedmata sila?

-------------
...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...

Датум на внесување: 30.Декември.2008 во 01:44
Како новинарите ги преживуваат задниве денови?

Сега ке оладат малце...ке здивнат..

Грујо Велики даде наредба ВМРО-ДПМНЕ како новогодишна честитка да ги повлече сите тужби против новинарите за клевета или лажна информација.

На папата му се наметнува сериозна конк*ренција.

-------------
...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 29.Јули.2010 во 09:16
Новинарите во Македонија како и се страда од болест наречена “неединство во фелата“ и држење уста затворена да не се налути “газдата“.
Секој медиум има своја уредувачка политика која новинарот ја прифаќа или не, сам одлучува.
Убава слика дава Вечер

Дали новинарите не биле известени за политиката на медиумот од сопственикот и не знаеле како да ја вршат својата работа во согласност со уредувачката политика? Ако е така, крајно непрофесионално и неетички е да бидат избркани од работа.

Но дали можеби тие ја знаеле уредувачката политика на медиумот и работеле во спротивност со неа не гледајќи ги интересите и потребите на медиумската куќа во која работат или пак работеле за личен интерес и интерес на оној кој стои зад нив лично?

Но, следејќи го искуството со Канал 5, оваа телевизија никогаш не знаела каква уредувачка политика има, нту, пак, некогаш ја имала. Стихиен хаос - отприлика така секогаш изгледала програмата на оваа телевизија.

Во практиката сите кои остануваат без работа и добиваат отказен рок во согласност со Законот за работни односи, добиваат различни социјални пакети, без разлика дали се работи за државни или приватни фирми. Ќе добијат ли социјални пакети претставниците на седмата сила? Ова би бил пожелен чекор за пребродување на финансиските тешкотиии до некое ново вработување. Како за сите, така и за нив!
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=82CFAB454060514184423BDAADB306C8 - Новинарите да добијат социјални пакети

-------------

Постирано од: MyWay
Датум на внесување: 29.Јули.2010 во 09:29
Koj sto si seel toa i ke si znee........да

-------------

Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......

Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 29.Јули.2010 во 09:29
Овој див капитализам кој се устрои и газди битанги...навистина биле зло...нарочно за чесните и професионалните...Оваа чума да не зафати и во сите јавни претпријатија и државната администрација...Властитутките и партиските војничиња тропаат на врата...ѓавол

-------------
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС

Датум на внесување: 30.Јули.2010 во 08:23
Вчера онака блиц слушав вести ама едно дослушав (бев во друштво со новинари) па моравголема%20насмевка
за единството во осудата за плотизираноста на медиумите и за новинарското неединство, посебно ми се бендиса Ида Протугер што им лепна дека иако нејзе на времето ја оставиле сама да се бори таа им искажува подршка.
Тоа е болеста на нашиот менталитет (од кој не се имуни ни новинарите) секој си плаче на свој гроб, секој боледува од соја болест. Секој САМ, нема заедништво на фелата, нема синдикат, нема заедничко здружение.
Колку новинари поминаа и сеуште поминуваат низ стигматизација, анатеми, калање на нивниот образ, дигнитет и достоинство а нивните колеги молчат или чекаат некој друг прв да почне со одбрана.
Факт е дека поделбата меѓу нив е длабока здравје подлабока и затоа газдите може да ги толчат колку сакаат.

-------------

Датум на внесување: 30.Јули.2010 во 08:31
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Вчера онака блиц слушав вести ама едно дослушав (бев во друштво со новинари) па моравголема%20насмевка
за единството во осудата за плотизираноста на медиумите и за новинарското неединство, посебно ми се бендиса Ида Протугер што им лепна дека иако нејзе на времето ја оставиле сама да се бори таа им искажува подршка.
Тоа е болеста на нашиот менталитет (од кој не се имуни ни новинарите) секој си плаче на свој гроб, секој боледува од соја болест. Секој САМ, нема заедништво на фелата, нема синдикат, нема заедничко здружение.
Колку новинари поминаа и сеуште поминуваат низ стигматизација, анатеми, калање на нивниот образ, дигнитет и достоинство а нивните колеги молчат или чекаат некој друг прв да почне со одбрана.
Факт е дека поделбата меѓу нив е длабока здравје подлабока и затоа газдите може да ги толчат колку сакаат.
Сето горе кажано е сосема точно.До менталитетот е.А некој дебело го користи.Сепак сметам дека полека ,полека нешто се менува...Иако власта сака да го одржи менталитетот на племето...Мене најмногу ме загрижува однесувањето на интелигенцијата и интелектуалците...Принципите на најголем дел како да им се страни..а..алчноста е главниот двигател на активностите нивни...да

-------------

Датум на внесување: 30.Јули.2010 во 13:20
Која црна интелегенција (секоја чест на неколкуте исклучоци) кога тие онака во сенка си ја редат за себе.
Ако се направи една статистика ке се види дека децата на таканаречената интелегенција во која ние се крстиме им се средени, со државни стипендии школувани, вработени во институции каде убаво се плаќа. Зашто би се бунеле и би си ја сечеле гранката на која седат?
Ги читам колумните на некои од интелектуалата и ми врие, знаејки колку се контрадикторни и лицемерни бидејки ние сме мала земја и си се знаеме кај работи жената/мажот, каде му студирале /работат децата.тага

-------------

Датум на внесување: 30.Јули.2010 во 13:30

Која црна интелегенција (секоја чест на неколкуте исклучоци) кога тие онака во сенка си ја редат за себе.
Ако се направи една статистика ке се види дека децата на таканаречената интелегенција во која ние се крстиме им се средени, со државни стипендии школувани, вработени во институции каде убаво се плаќа. Зашто би се бунеле и би си ја сечеле гранката на која седат?
Ги читам колумните на некои од интелектуалата и ми врие, знаејки колку се контрадикторни и лицемерни бидејки ние сме мала земја и си се знаеме кај работи жената/мажот, каде му студирале /работат децата.тага
дадададададада

-------------

Датум на внесување: 30.Јули.2010 во 13:51

дадада

намигнување

-------------

Постирано од: DameMak
Датум на внесување: 31.Јули.2010 во 07:33
Новинарите во Македонија се збирштина од разни провиниенции, и во која претежно новинарите изигруваат полтрони кон газдите.

Чолаковски (беше во Утрински), спроведуваше акција во 2001: „Еве сме - тепајте“, како независен новинар на Утрински, ама после во 2002 стана портпарол на владата на БЦ. Слично беше со „независниот“ новинар (недозавршен поп - Марјан Ѓуровски, чинам во Вест беше). До 2002 „независен“, после портпарол на Бучко во Мин. за Одбрана.

Најновите случувања во Канал 5:
Канал 5 ја формира Борис Стојменов некаде 1999.
Пошто беше министер за финансии, Канал 5 беше про-владина. Од тоа време познати се речениците на БЦ кој во полупијана состојба велел „Ако се вратам пак на власт, Емил(синот на Борис) и Борис ќе продаваат блокчиња и фломастери на Камен мост“.
Ама кога Борис Стојменов ја изгуби министерската позиција - Канал 5 стана опозициска телевизија.

После 2002, за да неутрализира секаков реваншизам од страна на БЦ, Емил после 10-тина ручеци и вечери со БЦ, се согласува 50% од телевизијата да станела ко-сопственост на некој близок до БЦ (нема да го кажам кој е). Е во тој период во Канал 5 влегуваат „независни“ новинари од А1 и сличните „независни“ медиуми (Лидија Јанчовска, Снежана Лупевска, Весна Ковачевска, ...).

Е арно ама како што викаат дека „политиката била ??рва“, со доаѓањето на Грујо во ВМРО-ДПМНЕ, и откачувањето на лоповот-предавник-бугарин и неговите поддржувачи од ВМРО-ДПМНЕ, Грујо им даде шанса на старите структури од ВМРО (МВР) (Змејко, Стојменов, ...) да се вратат во партијата. Канал 5 пак го менува к*рсот (затоа што и ко-сопственикот на Канал 5 се прешалта во меѓувреме и му даде корпа на БЦ). Но од 2006, до сега не видовме поголеми новинарски рокади. Си отидоа некои новинари - ама таа динамика не е невообичаена за ниту еден медиум во Македонија.

Сега, кадрите на „ФАБРИКА“ (Чолаковски, Ѓуровски, Ордановски, Ѓунер Исмаил, Билјана Секуловска, Кате Блажевска, ...) поддржани од филмот на Велија Рамковски дека тој ќе бил идниот премиер, го дочекаа отпуштањето на новинари во Канал 5 како кец на десетка за да не убедат дека Грујо е Хитлер, а Протуѓер е Геринг. Арно ама - таа нивна „борба за демократија“ е веќе видена работа. Еднаш не прелагаа во 2002. Вторпат нема.

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 04:12
Како и многу други работи кај нас, и случајот со новинарите се претвори во пародија.не

Да не излезе ова ФАБРИКА 2, да гледаме реприза на стариот филм со нови глумци?

Јасно им е и на новинарите дека уредувачката политика на медиумот ја определува сопственикот на капиталот од кој се финансира самиот медиум и неговиот персонал, јасно им е дека живееме во капиталистичко општество каде “отказ од работа“ е нешто што на секој вработен може да му се случи, посебно ако не си ги исполнува работните обврски, јасно им е и дека ако притоа постои прекршување на законите, мобинг, политички или друг вид на притисоци и неправилности - постојат судови каде за неправилностите треба да се покрене постапка и конечно да се расчисти со овие состојби, би требало да им е јасно и дека новинарството е специфична професија која си ги носи сите свои ризици, како што би требало и да им е јасно дека не постои држава на светот каде политиката, капиталот и лоби-групите не се обидуваат секојдневно да влијаат и да вршат притисоци врз новинарската мисла, преку своите центри на моќ.
Или сеуште не им е јасно, па и новинарите тргнувајќи по теркот: “извори блиски на...“ даваат анонимни изјави за своите колеги од други медиуми,  како изворот на кој пред некој ден се повика http://www.spic.com.mk/kat/hronika/cistka-vo-kanal-5.html - Шпиц :

Откако Мартин Протоѓер од ВМРО-ДПМНЕ се појави во телевизијата почнаа да се прават списоци на неподобни новинари и почнаа политичките притисоци и опструкции врз сите оние кои сакаат да работат неутрално и објективно, вели за „Шпиц“ еден од новинарите, кој инсистираше да остане анонимен.

Зошто анонимен? Зошто и овој новинар како и колешката му не излезе со име и презиме да каже што знае, та нели треба овие притисоци врз новинарството еднаш веќе да се разобличат, со анонимност ли ќе се решава проблемот? А се бориме за независно новинарство, бидејќи политичките притисоци и влијанија се и повеќе од очигледни? збунетост
Низ медиумите пак се известува различно за случајот: колку новинари толку приказни. Па дури и коментарите од читателите на вестите се како наштанцани, во зависност во кој медиум се коментира.

http://www.time.mk/read/991d70d7a8/d11a69f601/index.html - Изјавата од новинарката која се допишуваше со Груевски и Протуѓер е посебно сериозна и не знам ако ова што го тврди го слушала со години, зошто досега не прозборела? Тоа што е самохрана мајка сигурно ја става во незавидна ситуација, но и премолчувањето на вакво нешто не и оди во прилог на новинарската чест за која зборува (се до моментот додека не дошла опасноста од отказ):

“Во обраќањето таа тврди дека Редакцијата на Канал 5 на интерфон ги слушала директивите што на новинарите и на уредниците им ги давал Мартин Протоѓер, шеф на Кабинетот на премиерот Груевски.“

Овие пак тврдат дека во просториите воопшто немале интерфон, па се прашуваат кај слушала и што слушала Весна?
Од друга страна, во истиот медиум колега и е претседателот на Здружението на новинари на Македонија, Р.Поповски, кој воопшто не важи за новинар наклонет кон власта и едно време знаеше и со свирчиња да протестира за неправди кон новинарите. Сега од ЗНМ писмена реакција и бесплатен адвокат, “а зад отпуштените новинари од Канал 5 http://www.time.mk/read/991d70d7a8/0833ddb513/index.html - не застанал никој од колегите .збунетост

Канал 5 со својата верзија: отпуштената новинарка не добила отказ туку и било понудено спогодбено раскинување на договорот, не си ги исполнувала работните обврски, не доаѓала на работа и дека била толерирана токму поради нејзината ситуација.

Ако таа не си ги исполнувала работните обврски, што е со другите отпуштени?

И сега, независно новинарство - што беше тоа? Какофонија од звуци, како ова што се случува веќе 2 децении со нашето новинарство?!?

Убаво кажа еден комуниколог: демократијата треба да се освојува, посебно кога притисоци се очигледни од сите страни. Новинарите треба да излезат и чесно да прозборат за она што го знаат, сами да се изборат за достоинството на својата професија, за некаков идеал на слободно, независно и професионално новинарство за кој постојано зборуваат, а никако да посегнат по него. За вакви сериозни обвинувања за притисоци од власта во уредувачка политика на медиум треба и спремност јавно да се прозбори, а не со изјави на анонимци и тоа дури кога ќе им дојде јајцето на газот.

Се разбира дека и нивната ситуација е тешка како и на мнозинството во државата, трпат притисоци од многу страни, мораат да почитуваат уредувачка политика на медиумот (штом на тоа се согласиле, за да си го извадат лебот) иако понекогаш и не се согласуваат, но и поделеноста меѓу нив не е мала. Кога нема колегијалност и едни со други се напаѓаат наместо да се поддржуваат за да си ја подобрат ситуацијата, тешко дека нешто повеќе ќе се постигне.
Ќе се замачкаат очи, ќе слегне прашината, некое трансферче ваму-таму и ќе заборавиме на случајот...

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 01.Август.2010 во 08:40
member_profile.asp?PF=17710&FID=49 - Анастеа    Е ај да си жива и здраваголемо%20гушкање точно во сржта на  нашата реалност. Затоа и прокоментирав некаде наназад- се чудев и не верував дека премиерот лично и се јавил, па потоа и Мартин Протогер и пишал (нека е и преку медиуми де). Не ми е за друго, почнав сама да си зборам па ке мислат лугето дека се шекнавизненадување - ЗАР ЗАВРШИЈА СИТЕ ПАМЕТНИ РАБОТИ НА ВЛАДАТА- СЕ НИ Е ПОТАМАН па премиерот од што нема што да прави се занимава со јавување на телефон на отпуштени новинари (ако не сум јалнаш од досегашново искуство убедена сум  за некоја година-а не ке оди ни толку дотичната  ке ја гледаме како портпарол или директор на некој медиумтага)
Па зарем ТРЕБА ПРЕМИЕРОТ да им одговара на сите кои го оговараатзбунетост Се чудам зошто тогаш не земе адреси и да им се јави на сите кои го критикуваат по медиуми???? Зошто ја избра САМО дотичнава новинарка? Зарем новинарите се нешто подруго од другата раја?
Јас пак ке повторам она што рече Ида Протугер- Иако мене никој не ми даде подршка кога бев во иста ситуација, јас ним ке ги подржам во ова што ги снајде (парафраирам оти ме мрзи да ја барам изјавата-нека ми прости Ида која посебно ја ценамголемо%20гушкање)

-------------

Датум на внесување: 01.Август.2010 во 16:47
Mamamd големо%20гушкање знаеш како е: си го имаат медиумот (алатотголема%20насмевка) во свои раце па си ги објавуваат писмата, си отстапуваат простор едни на други за коментари и колумни, богами понекогаш си придаваат многу поголемо значење отколку што самите новинари за кои се зборува го заслужуваат.
Ама не е важно, важно да има скандали за кои ќе се зборува...

А политичарите суетни, не верувам дека некој би се впуштил во ваква јавна преписка со некој обичен работник, доколку не се засегнати лично нели нивното “гооооолемо“ достоинство и чест.намигнување

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
неколку жолти цветови.

Постирано од: DameMak
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 17:11
Тууу ама се испогушкавте вие двете (Анастеа и Маманд), а за мене ништо

Шпац и А-нула и Дреме се многу гласни за одбрана на правата на отпуштените новинари од Канал 5, а истото се случи во Шпац и Дреме кога отпуштија 20-тина новинари пред 2-3 години.

Датум на внесување: 01.Август.2010 во 17:41
Ние онака по женска линија намигнување а оваа големо%20гушкање за тебе.

Од она што го пишуваш во постот, се замислив дали беше Чолаковски кој ја спроведуваше акцијата „Еве сме - тепајте“ или Роберт Поповски? Јас мислам дека беше Роберт, сегашниот претседател на ЗНМ?

Инаку, дали некој се сеќава на јавниот конк*рс од пред година-две од Сорос фондацијата преку Милчин, за вработување новинари во неколку јавни медиуми (А1, Утрински, Време, Алфа ТВ...), кои тие ќе ги обучуваат и плаќаат, да не бидат на товар на куќите во кои ќе бидат вработени, така некако беше. Што стана со тие новинари, тогаш некако се забошоти работата и не знам како заврши случајот, кој е уште еден класичен пример за упад на еден (инкриминиран) центар на моќ во слободата на новинарската мисла?

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 03.Август.2010 во 07:06
Беше Роберт Поповски...но се сеќавате на акцијата ГО ОБРАВМЕ БОСТАНОТ..?? Но денес ниту бостанот не го берат...Никако да се организираат...Она со бостанот...тогаш и Латас го береше...денес некои жнеат пари а некој го бере бостанот...да

-------------

Постирано од: lilica
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 07:51
Што има за преживување, секој квалификуван, искусен и способен новинар ке си најде работа.Може да е дописник на некоја надворешна агенција, па како тогаш власта ке го контролира? Што ако напишат нешто по своја рецепта за странците, па се дознаат некои скриени вистини?

Арно им направија што ги отпуштија!Ги ослободија!

-------------
Кој бара ќе најде.

Датум на внесување: 05.Август.2010 во 08:06
Симпатично е, ама дури трагично симпатично кога новинарите (кои работат на црно) информираат за работење на црно, за непочитување на законите за вработување, пријавување...
Трагично, ама ептен трагично е што газдите кај кои работат новинарите се во власта, учествуваат во донесувањето на законите за казни на прекршителитеизненадување
Трагично ама трагедиски трагично е што за да се забошотат ваквиве работи, да се одвлече вниманието многумина новинари (медиуми)  бомбасто ке “откријат“ афери со кои верглаат, верглаат и ја замајуваат јавноста одвлекувајки го вниманието од ваквите ситни нелогичности.
forum_posts.asp?TID=16960 - Војна на медиумите или Зинго VS Велија!

па сега другите-новинарите  против Стојменов, против ЗНМ,Дневник  против Време, Шпиц (или тие  против негозбунетост).
Како и да е јасно е дека македонското новинарство е расуло, неорганизирано, раскарани, разјадени.
Го слушам вчера Симон Илиевски- 30 ГОДИНИ во новинарството...ехеееј еден работен век...работел на црно ...што да се каже понатамуизненадување

-------------

Датум на внесување: 05.Август.2010 во 19:11
Еве ќе преживеат новинарите, Велија ќе ги прими кај него, ем ќе си имаат слобода на говор:

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=126070 -
Избрканите новинари од Канал 5 ќе бидат вработени во А1 ТВ

Додуша ова може и на другата тема да се дискутира, оти заличува веќе на нов, свеж премиер. голема%20насмевка

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 07.Август.2010 во 17:22
"Најтивки беа тие што требаше да бидат најгласни, Здружението на новинари испрати само штуро соопштение, а т.н. иницијаторите за реформи наместо слобода, од власта побараа да испраќа инспекции во медиумите".збунетост
- По повод отпуштањето на новинарите од Канал 5, неколкупати побарав ин­спек­ции по медиумите. Да се види колку се исплаќа плата на рака, а кол­ку преку сметка, кој дели месо, а кој бум пакети како дел од плата, кој кол­ку должи за пензиско осигурување, кој не плаќа ДДВ на рекламите на сопс­тве­ни­те производи во сопствените телевизии, кој незаконски по­се­ду­ва и телевизии и весници, кој поради политичка функција и не смее да има те­ле­ви­зи­ја, кој исплаќа дневници, а кој не, кои новинари поради тоа што газ­ди­те не им даваат дневници, молат за кафе од разни шефчиња на ка­би­не­ти, сервилни од благодарност оти ги прошетале во странство.
Е па, јас сум тој од тие таканаречените иницијатори за реформи на ЗНМ што побарав инспекции. И младиот колега не морал да се плаши од мене. Сло­бод­но можеше да ми го каже името. Не сум му газда за после да му се од­маз­ду­вам. Само што досега сум мислел дека се борам за слобода на но­ви­нарс­тво­то. Ама надежните новинари што се против инспекции за нив­ни­от газда ме убедија дека сум бил во заблуда со моето сфаќање за сло­бо­да­та на медиумите.
Е па драги мои колеги, друг пат не барајте ми изјави за каква бил сло­бо­да, ако не сакате да се почитуваат законите.

Не сме ние зрели ...ни за по­ доб­ри газди ...ни за подобра Влада.тага
намигнување 

-------------

Датум на внесување: 11.Август.2010 во 08:18
Па лично мислам дека новинарите ( и медиумите) и не се во некоја голема опасност за да се прашуваме ние како ги преживуваат последните денови. Зошто?
Па тие се новинари во Македонија кде се може и се смее!!!
А веројатно или нема доволно закони или медиумите ни се бајаги богати па не се плашат од тужби.
Поконкретно- овие денови објавувајки слики од поранешниот потпарол Гацов, случајно или не стојат на сликите и други луге. Лично не сум многу запознаена како оди процедурата, па затоа прашувам тука ако некој знае да објасни- Може ли дечково до Гацов (од сликата) на пример да тужи или сликата е објавена со негова дозвола?збунетост
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=635798EB9835074EB89FB5C86A7720FF - ******
ГАЦОВ ГИ ПОТВРДИ ФОТОГРАФИИТЕ НА ВЕЧЕР, ПА ВМРО-ДПМНЕ ПРАШУВА:
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=635798EB9835074EB89FB5C86A7720FF - Кој се од СДСМ, освен Гацов, милува да се облекува во јамболии и женска облека?!
 И најискрено тек сега не ми е ништо јасно
- Дечково , потпаролов бивши на местот беше од СДСМ или како ВМРОвски кадар?збунетост
Сликиве се од период кога тој се “дружел“ со ВМРОвци или СДСМовци?
Оти ако до одењето од функцијата бил член на ВМРО тогаш нормален човек се прашува кој и од која партија милува да се облекува во јамболии и женска облека и како тоа Гацов од ВМРО одел на “јамболиски забави“ во СДСМ?
Впрочем, убаво би било- овие нашиве новинари “кои ги преживуваат последните денови“ да објават уште некои фотографии (можеби Гацов има и со некои други довчерашни (или сегашни)  партиски другарчиња, не за друго, да ја видиме слободата на медиумите во презентација на милувањето разноразни јамболија-забава на нашите политичари-ако ги има, нормално.намигнување

-------------

Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 11.Август.2010 во 08:29

тонеме со брзина на светлината...а политичариве и новинариве ко да имаат меѓусебен договор бре.... не замајуваат со секакви глупости

ова ми личи на онаа народната-не гледај ме што правам,слушај што зборувам....

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Датум на внесување: 11.Август.2010 во 12:27
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

тонеме со брзина на светлината...а политичариве и новинариве ко да имаат меѓусебен договор бре.... не замајуваат со секакви глупости

ова ми личи на онаа народната-не гледај ме што правам,слушај што зборувам....

Точно е дека тонеме...но не е сега.... и одсега!?
Ама ...во меѓувреме и овој  Гацов претера(л)...со тоа сликите..
Аааа ...дури сега ми е ЈАСНО...ЗАШТО комуњарите (во секоја прилика и насекаде) ги „штитат„ педерите, лезбејките и другите... „надарени„ суштества...кај нас???голема%20насмевка
ПИХ...и тоа (на)секаде ЈАВНО го (по)кажуваат???
ЈАЗК.....БЉАК...
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=51F0A715D7ECC9498823A15A1627BDBD - http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=51F0A715D7ECC9498823A15A1627BDBD
намигнување

-------------

Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 11.Август.2010 во 17:02

Точно е дека тонеме...но не е сега.... и одсега!?
Аааа ...дури сега ми е ЈАСНО...ЗАШТО комуњарите (во секоја прилика и насекаде) ги „штитат„ педерите, лезбејките и другите... „надарени„ суштества...кај нас???голема%20насмевка
не,не сега и не од сега...20 години тонеме...последниве години забрзанонамигнување
и по сиот резил и мизерија која не снајде, и по сите гафови и глупирања по кои не научија во светот ние продолжуваме да се делиме на комуњари и патриоти ... мизерија...и од новинарите... и од Гацов...и од СДСМ...и од ВМРО...ама и мизерии од народ
алоооооооо  има ли бе некој во оваа држава што сериозно се залага за напредок или сите се фатиле за фотељите ко пијан за плот???
а новинарите им помагаат...колку подолго на власт твојата партија толку поголемо џипче ти пред зграда

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 11.Август.2010 во 17:09
Shto seeja, toa kje zhneat.

Shto si gotvea. toa kje si srkaat.

Shto kinea, toa sega ke krpat.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 11.Август.2010 во 17:25
Како ги преживуваат последниве денови?збунетост

Клима уред, повеќе течности, полесна храна, останување дома од 10-16 часот (ако излегуваат обавезно очила за сонце, креми и заштита на главата)голема%20насмевка

Датум на внесување: 11.Август.2010 во 17:50
Еееее ...сега (и повеќе) нема од око водење „мудра„политика..ниту пак екстра работа во ФАБРИКАТА голема%20насмевка!!
Детето Дукадинче...се што е од тие мршојадите ги „препарира„...сега едвам крекаат во баруштините (сеуште) незатрпани..со по некое весниче..кое (дури и) за ПЕТ пари..ретко кој е заинтересиран да го купува??
Се се (видо)менува..само Државата МАКЕДОНИЈА Е ( и така секојпат ќе биде) ВЕЧНА....голема%20насмевка....
намигнување

-------------

Датум на внесување: 12.Август.2010 во 13:34

ПИХ...и тоа (на)секаде ЈАВНО го (по)кажуваат???
ЈАЗК.....БЉАК...
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=51F0A715D7ECC9498823A15A1627BDBD - http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=51F0A715D7ECC9498823A15A1627BDBD
намигнување

Јас пак не разбрав..сликите од кој период се...друштвото од која фела езбунетостјамболииве се од кога беше во ВМРО или од како “дезертирал“збунетост
И најважното ама ич не го разбрав- Зарем немал ниедна фалинка во работата за која можеа да се фатат, па мораа заради приватноста да го девалвираат и офираат по весници?

-------------

Датум на внесување: 12.Август.2010 во 16:20
Човекот им бил нормален, ама кога ги прокажал го плукаат како да е дел од малите и незаштитени групи...А за тоа најмногу и ни замера Европа...ЕЕЕЕЈ..Не ве бива за ништо освен за плукање и тоа токму по ВАШИТЕ доблесни определби...Секој си и субјект...и тоа е точно...но Бичиклија..како ли кловн...се искривил од отровот во напливот на омраза на неистомислениците со неговата партија...Недај боже да немаме наблудувачи однадвор...ќе бесеа,палеа,тераа,судеа....Видете ги изјавите на овие УМНИТЕ и интелектуало напредни...кловн

-------------

Датум на внесување: 12.Август.2010 во 17:19

Јас пак не разбрав..сликите од кој период се...друштвото од која фела езбунетостјамболииве се од кога беше во ВМРО или од како “дезертирал“збунетост
И најважното ама ич не го разбрав- Зарем немал ниедна фалинка во работата за која можеа да се фатат, па мораа заради приватноста да го девалвираат и офираат по весници?

Велиш..ПАК не си разбрала..почитувана колешке од Форумов!?
Што има тука...за да се (наново нели) „разбира„???..
Веднаш е СЕ (и секому) чинам (по)јасно вденаш...од самите слики!!!..трепкање
пс
Поразлично е само тоа...за сите нас останатите..а пак кои ОДПОСЛЕ сме дознале за каква ли личност (донеодамна јавна) станува(ло) овде збор...
Тие ..а кои го напудиле од Партијата нивна (Штипски кажано) го ...го знаеле и порано ова...и крајот на тоа бил РАСКИН со него...за кое пак тој (одпосле) и им се „осветил„..придружувајќи и се на ОПОЗИЦИЈАТА и нејзиниот (чинам пренапумпан значај) искажан овде и насекаде ..пред некој месец...голема%20насмевка
намигнување

-------------

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 17:55

Велиш..ПАК не си разбрала..почитувана колешке од Форумов!?

Веднаш е СЕ (и секому) чинам (по)јасно вденаш...од самите слики!!!..трепкање
пс
Поразлично е само тоа...за сите нас останатите..а пак кои ОДПОСЛЕ сме дознале за каква ли личност (донеодамна јавна) станува(ло) овде збор...

Тие ..а кои го напудиле од Партијата нивна (Штипски кажано) го ...го знаеле и порано ова...и крајот на тоа бил РАСКИН со него...за кое пак тој (одпосле) и им се „осветил„..придружувајќи и се на ОПОЗИЦИЈАТА и нејзиниот (чинам пренапумпан значај) искажан овде и насекаде ..пред некој месец...голема%20насмевка
намигнување

Ako nekoj neshto (NE)razbral toa sigurno (NE)si "ti"
Tolku si "veren" na svoite ideali (ako moze taka da se narechat "faktite" so koi raspolagash) sho ne si vo sostojba da prepoznaesh IRONIJA .
Mamamd sakashe da prasha....slikive ne im smetaa na vmrovcite koga Dragan beshe porptarol tuku sega im smeataat koga jade gо*** protiv niv .
Taa "stilska figura" se vika LICEMERIE a toa e simptom za    ovie (astalski) patrioti vo koj si bezrezervno zaljuben .

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Датум на внесување: 12.Август.2010 во 18:56
Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Јас пак не разбрав..сликите од кој период се...друштвото од која фела езбунетостјамболииве се од кога беше во ВМРО или од како “дезертирал“збунетост?
голема%20насмевка

Mamamd sakashe da prasha....slikive ne im smetaa na vmrovcite koga Dragan beshe porptarol tuku sega im smeataat koga jade gomna protiv niv .

Конкретно прашање- различо толкување... И пак прашувам- Од кој период се сликите, дали се од понов датум????збунетост

-------------

Датум на внесување: 12.Август.2010 во 19:01
Едноставно кажано ..и не сум многу изненаден..со „објасненијата„ ..за познатите на повеќето нас „стилски фигури„...а кои ми беа директно овде дадени..иако не беа ниту (по)барани ниту пак тражени од мене!!..
намигнување

-------------

Постирано од: Генерал Митре
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 21:45

Конкретно прашање- различо толкување... И пак прашувам- Од кој период се сликите, дали се од понов датум????збунетост

Такви во ВМРО нема !!! И точка!!! Чоекот од кога го напуштил ВМРО и тоа под влијание на Бранко Црвенковски(кој друг) си станал таков да го цитирам Новачево “лабилна и девијантна личност. пред тоа си бил асален ха ха ха.
А јас веќе недела дена насекаде барам некој да ми каже од кога се тие слики, како се сликани, во кој контекс, и зашто баш сега излегоа во јавноста. Одговор немам добиено

-------------

Датум на внесување: 12.Август.2010 во 22:18
Никој (овде и сега) не спомена(л) лабилни ..ама ете ...и (ме) „цитираат„ и „бараат„ одговори..мислам на сосема погрешно место..голема%20насмевка
намигнување

-------------

Датум на внесување: 13.Август.2010 во 01:35

Никој (овде и сега) не спомена(л) лабилни ..ама ете ...и (ме) „цитираат„ и „бараат„ одговори..мислам на сосема погрешно место..голема%20насмевка
намигнување

Според тебе тие слики го правеа  тој човек лабилна нехристијанска и девијантна личност. http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22835 - (еве кликни тука и потсети се каде си го пишал тоа )
И сепак не ми кажа зашто таа девијантна и лабилна личност не ти сметаше воопшто додека беше кај твоите миленичиња?
Многу лоша особина е да ословуваш луѓе со зборови што ни самиот не знаеш што значат (комуњари, фиромански итн)

-------------

Датум на внесување: 13.Август.2010 во 14:04
Taka e koga novinarite, alchni za pozicija i pari, ne sakaa da se setat na zapovedta:

9. Не сведочи лажно против својот ближен.

Sega nekoj drug im e kriv...

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 27.Септември.2010 во 15:32
Е такви ве сакам бре новинарчиња-сложни и солидарни.големо%20гушкање
Ајде сега во акција, докажете како може човек да настрада и да биде осуден без да биде викнат на суд. Дајте име и презиме на тој кој бил клеветен од новинаров да видиме кој е.

http://www.time.mk/read/991431cf95/073308be09/index.html - Новинарот Зафировски осуден на клевета во

-------------

Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 14:44
Доро..се дозна ..сега уште да се дознае дали же ги тужи судиитеголема%20насмевка ...ако има докази...нели има телефонски листи...додуша се плаќа...И многу ме интересира ако нависина некој се јавувал о службен телефон дали ќе има последици за тоа...барем да ја плати сметката намигнување

http://www.time.mk/read/35a36b78e1/9f295095c0/index.html - Зафировски бил осуден поради аферата “местење анкети на Чуму“

-------------

Датум на внесување: 08.Октомври.2010 во 12:28
Новинарите во моментот се во фаза на “обука“. Сите ги учат како треба да работат. Така на новинарите на Сител заради поставување незгодни прашања им беше сугерирано “прво да си го сметат сопствениот двор, па после да зборуваат за нечистотијата кај другите“. Не се даваат борците, сеуштеголема%20насмевка
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E622CAA50B053E4BBA7DC3E3A56156DC - Борците го бранат 11 Октомври од партиски офанзиви
. Би било добро да истражите што прави Ѕинго - рече Тодор Атанасовски.

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 08.Октомври.2010 во 12:38
...paa,збунетост...so redovna i zdrava ishrana i utoluvanje ( ne gledam makedonski pandan na zborov!?изненадување)na zetta,...ushte doooolgoooo ke ziveat!намигнување

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 12.Октомври.2010 во 10:44
Сета слобода да ја имаат медиумиве, не ја заслужуваат!

Немаме еден новинар кој знае да ги почитува соговорниците.

Сите попаметни од гостите, и мораат да им ги довршуваат речениците, да им ги изговараат зборовите место нив, да им упаѓаат во збор. Ако поканиш гостин, па испочитувај го, биди добар домаќин; дома кога им доаѓаат гости, како се однесуваат?
Елементарна култура, бе луѓе, кога Македонциве ќе научат да се почитуваат и да се слушаат. 

Вчера налетав на тв на емисија на Роберт Поповски, и налет, не можеш да го слушнеш гостинот од новинаров кој е попаметен и од економисти, од дипломати, од политичари, од сите, а го поканил Срѓан Керим, па ваљда има човекот што да каже....?

Ај тоа, наместо да го искористи гостинот за да постави добри прашања во врска со политички анализи, сите муабети се симнуваат на лично ниво! Па ако правиш политичка емисија, не ја претворај во радио Милева шоу или Џери Спрингер. Му се ссна на гостинот со оговарачки -трач рубрика-прашања, да му се одмили на човек да слуша. Ние сме народ за реално шоу, не за држава.

Датум на внесување: 08.Ноември.2010 во 15:28
Некој вака, некој така. Според написот во Вечер некој убаво проживуваатизненадување
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=8752024F2A9BB14EAA575148DE43FFA8 - Героски има три стана на Бихаќка?!

-------------

Постирано од: fstak
Датум на внесување: 08.Ноември.2010 во 15:53
Kako bubrek vo loj

Датум на внесување: 08.Ноември.2010 во 17:02
Само дел како бубрег во лој...останатите далеку полошо или мноооооогу полошо....Влаституизираните најдобро...и најбезобразно и најнепрофесионално....гадост....од карактери....плазењеплазење

-------------

Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 11.Ноември.2010 во 23:48
Кои новинари? Каде видовте новинари?

Јас не видов ниту еден новинар но ако мислите на овие (со презир) новинарчиња “потрчковци“ кои ке напишат дури и за својата родена мајка дека била кралица на тротоарот за едно евро повеќе во својот џеб? за нив ич не ми чуе....увото!

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 06:28
Точно е за новинариве...но види ги и експертиве и таканаречени умови...срам кај повеќето за професијата...Кој ли неквалитет и превртливост на ставови и тези...Па скоро сите властитутки и продадени опортунисти...срам за интелектуалноста кај нас....
Латиница може да им биде пример за отворена емисија ( мислам на емисијата на ХТВ)...плазење

-------------

Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 09:04
Originally posted by Kali Kali напиша:

Сета слобода да ја имаат медиумиве, не ја заслужуваат!

Немаме еден новинар кој знае да ги почитува соговорниците.

Сите попаметни од гостите, и мораат да им ги довршуваат речениците, да им ги изговараат зборовите место нив, да им упаѓаат во збор. Ако поканиш гостин, па испочитувај го, биди добар домаќин; па дома кога им доаѓаат гости, како се однесуваат?
Елементарна култура, бе луѓе, кога Македонциве ќе научат да се почитуваат и да се слушаат. 

Вчера налетав на тв на емисија на Роберт Поповски, и налет, не можеш да го слушнеш гостинот од новинаров кој е попаметен и од економисти, од дипломати, од политичари, од сите, а го поканил Срѓан Керим, па ваљда има човекот што да каже....?

Ај тоа, наместо да го искористи гостинот за да постави добри прашања во врска со политички анализи и се, сите муабети се симнуваат на лично ниво! Па ако правиш политичка емисија, не ја претворај во радио Милева шоу или Џери Спрингер. Му се ссна на гостинот со оговарачки -трач рубрика-прашања, да му се одмили на човек да слуша. Ние сме народ за реално шоу бе, не за држава.

Све е до ПУБЛИКАТА почитувана Кали. Каква публика такви новинари и водители кои повикуваат и такви гости. Ако никој не ги гледаше или читаше ќе мораа газдите да донесат нови новинари и водители кои пак ќе мораа да донесат нови гости. Simple?

Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 15:54
Гадплазењеплазењеплазењеотиите се на цена????

-------------

Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 21.Април.2015 во 22:34
Originally posted by dras dras напиша:

Што се случи со слободата на медиумите во Македонија? Уште ли важи слободата на слободно и транспарентно известување во Македонија? Колку новинари ќе мора на пат кон своето работно место да ги посетуваат и здравствените установи за да си ја средат принудно нарушената здравствената состојба?

Очигледно дека ќе почнат да НЕ ги преживуваат...

http://www.time.mk/r/c/3f6211588a/" rel="nofollow - Закани по живот до новинарот Борјан Јовановски

Непознато лице вечерва дошло во домот на новинарот и уредник на НОВА ТВ, Борјан Јовановски и на неговата сопруга и оставило погребен венец на кој пишувало „Последен поздрав“. Лицето рекло дека „поздравот“ е од Тодор Александров. Во моментот на настанот, дома биле и малолетните деца на Јовановски.

Случајот е пријавен во полиција, а во моментов се очекува таа да пристигне и да изврши увид.

Ова не е првпат новинарот Борјан Јовановски да добива закани, но ова е една од најдиректните закани по живот. Вербални закани добивал и од страна на медиуми и новинари кои важат за блиски до владејачката партија, но и од високи државни функционери. Досега, Јавниот обвинител не преземал ништо.

http://www.time.mk/r/c/69f2855e20/" rel="nofollow - Новинарите утре во 12 часот пред Владата ќе му го вратат венецот на испраќачот

-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.

https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 05.Мај.2015 во 13:53

http://libertas.mk/%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d0%bb-5-%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d1%83%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%88%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8/" rel="nofollow - Канал 5 во Муртино се распрашувала дали татко му на Заев крадел струја?!

Лидија Богатинова, главната уредничка на една од националните провладини телевизии, Kанал 5, вчера во Струмичко Муртино правела специјална “истражувачка“ сторија.

http://libertas.mk/wp-content/uploads/2014/04/Lidija_Bogatinova1.jpg" rel="nofollow -

http://libertas.mk/wp-content/uploads/2014/04/Lidija_Bogatinova1.jpg" rel="nofollow">Lidija_Bogatinova[1]

Во родното село на опозицискиот лидер, Зоран Заев, ги распрашувала жителите  дали знаат дека неговиот татко крадел струја? Но, како што пишуваат Струмичани на социјалните мрежи mуртинчани и покажале дека се културни луѓе „па не ја отерале во п. м.“

На својот фб Илија Патаров напиша дека еден од постарите граѓани ја прашал уредничката Богатинова , зарем отепала толку пат, од Скопје, 2014-та до Мурино, кое е удавено и оплачкано и не најде ништо НОВИНАРСКИ по издржано и интересно за да ги прашш граѓаните?!

Богатинова за својата “репортажа од градот на опозицискиот лидер била и во општината каде што е тој градоначалник веке трет мандат.

Телевизијата Канал 5 е жесток напаѓач на Заев и опозицијата заедно со сестринските Сител, МТВ И Алфа. Во “бомбите“ на опозицијата сопстеникот на тв канал 5  Емил Стојменов заедно со колегите од тв Сител сопственикот Горан Иванов и уредникот професор др. Латас се меѓу главните актери. Прислушувањето најверојатно ја откри директната конекција на професионален план на Емил Стојменов со шефот на тајните служби Сашо Мијалков.

< width="500" height="281" ="https://www.youtube.com//Y1NQrY6xtG8?feature=o" border="0" allowfullscreen="" s5627310354394246843="true" replaced="true">

Датум на внесување: 08.Мај.2015 во 04:41

Во знак на протест на насилствата врз медиумите организирани од СДСМ, поголем дел од медиумите пред почетокот на прес-конференцијата му спуштија камера на лидерот на СДСМ.

Новинарот Љупчо Златев од телевизија Сител во името на сите новинари што биле нападнати и исвиркани на Заев му го предаде Уставот на Република Македонија.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk