Испечати | Затвори го прозорот

Македонски јазик

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Историја
Опис на форумот: Александар, Кирил, Самоил, Мисирков, Делчев
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=9250
Датум на принтање: 28.Јануари.2025 во 15:07
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Македонски јазик
Постирано од: zajkoo
Наслов: Македонски јазик
Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 21:32

На светската листа на јазици Македонскиот јазик е во групата на јазици на кои им претстои исчезнување. Што треба да преземат институциите за да го зачуваме  Македонскиот јазик од исчезнување.

Не можев да најдам соодветна рубрика и затоа ја поставив темата тука

-------------
Биди добар со сите,услужлив за повеќето, близок со неколку, пријател со еден, непријател со ниеден.

Коментари:
Постирано од: naum 1518118
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 08:34
Абе темава кај е поставена не е важно!!
Оваа тема е сериозна и убав е таков пристап!!! 
По мене да не должиме едино решение е поголем наталитет од морталитет, неемиграција на населението кое го зборува овој јазик и се разбира секојдневно и практично чување и негување на истиот со потенцирање на разликите (по можност и продлабочување !!!) со бугарскиот, или српскиот!!!

-------------
После рата сам добио ово садашње звање
За паре убијам,ломим кости и слично срање
Избегавам конфликте,нечу да се тучем
знам да бит че мртвих ако ја своју берету извучем!!!

Постирано од: tanas12
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 08:45
Originally posted by TemplarAssasin TemplarAssasin напиша:

Абе темава кај е поставена не е важно!!
Оваа тема е сериозна и убав е таков пристап!!! 
По мене да не должиме едино решение е поголем наталитет од морталитет, неемиграција на населението кое го зборува овој јазик и се разбира секојдневно и практично чување и негување на истиот со потенцирање на разликите (по можност и продлабочување !!!) со бугарскиот, или српскиот!!!

Няма да изчезне докъто има Български ще има и Македонски не се притеснявайте. Виж за буквите като тази " j " в македонския език наистина няма място защото това си чист сърбизъм.

-------------
На този който променя профили без разрешение му пожелавам да неможе да го вдигне повече!!!

Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 08:48
я а таа буква зашто ви е,со неа све наопаку ви одиголема%20насмевка

-------------
http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство

Постирано од: m__g__
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 11:08
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

я а таа буква зашто ви е,со неа све наопаку ви одиголема%20насмевка

'Я' - като 'Ja'не Сандански ли?

-------------
Go ahead!
Make my day!

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 11:09
Па разбира се дека е Јане Санданскиголема%20насмевка

-------------
http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 11:11
Ja, Ja, comrade

-------------
Go ahead!
Make my day!

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 11:14
Ја него какосреќа

-------------

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 11:16
Македонците се автохтоно население кое и покрај етногенетскиот процес на мешање со други народи, сепак има задржано многу црти од своите антички предци. Според некои македонски историчари, особено од Драган Ташковски и Александар Донски, се искажува тврдењето дека денешниот македонски народ е создаден преку етногенетски процес на мешање меѓу македонските словенски племиња и античките Македонци кој траел доста долго, а започнал со доаѓањето на Словените на Балканот во V и VI век. Ова тврдење е докажано и со низа ентнолошоки, културолошки (фолклористички), антрополошки и генетски истражувања кои сведочат за автохтоноста на Македонците . Преродбеникот Димитар Македонски бил првиот Македонец кој уште во 1871 година (16.2.1871) во својата статија весникот „Македонија“ по повод Македонското прашање запишал: „не зинала земјата па да ги голтне старите (античките) Македонци, ами тие се влеале во масата на овој народ (денешните Македонци)“. Оваа негова изјава се смета за прва изјава за етногенетскиот процес на мешање на Македонските Словени и Античките Македонци со кој е создаден современиот македонски народ. Некои историчари сметаат дека сомнително е и самото тврдење дека Македонците се словенски народ, бидејќи, како што велат тие, за тоа нема археолошки докази.

Според поголем број странски автори, со доаѓањето на Словените настанал драматичен пресврт во етничкиот состав на Македонија, како и на Балканот, воопшто. Постојат извори кои укажуваат дека некои словенски племиња продреле на југ дури до Пелопонез.

Македонскиот јазик спаѓа во источната група на јужните словенски јазици и е официјален јазик во Република Македонија. Македонски се зборува и во Австралија, Албанија, Бугарија, Грција, Канада, САД, Србија, Црна Гора, Турција и во некои земји членки на Европската Унија. Вкупниот број на македонски говорници е околу 2 до 2.5 милиони луѓе. Македонскиот јазик е исто така официјален во реонот на Корча во Република Албанија каде што живее бројно македонско население.

Според респектираниот лингвистички извор Etnologue, македонски се зборува и во југоисточниот дел на Бугарија, но нема податоци за бројот на луѓето. Сличен став имаат и BBC, Britannica и UNESCO.

Кога се зборува за Македонците како етничка група и македонскиот јазик треба да се има во предвид фактот дека не секогаш јазикот т.е. потеклото или класификацијата на јазикот соодветствува со етничкото потекло на еден народ. Македонскиот јазик спаѓа во групата на словенските јазици, а потеклото на Македонците како народ не е чисто словенско. Денешните Македонци се потомци на повеќе етнички групи.

-------------

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 11:45

Не им одговарам на провокациите на таканаречените...,,ослободители,,... затоа што не се достојни за одговор.  Темата е поставена за тоа како да го заштитиме Македонскиот јазик од исчезнување бидејќи со глобализацијата  имаме огромен фонд на зборови кои се преземени од Англиското говорно подрачје. Бугарскиот и Српскиот јазик не можат да влијаат повеќе на Македонскиот јазик бидејќи  и тие самите спаѓаат во истата група како и Македонскиот   т.е. и тие се во групата на јазици кои ке исчезнат во наредните 100 до 150 години.                                                                                                         За провокаторите..  нека си го средат сопствениот двор  а потоа да коментираат за дворот на соседот  

-------------
Биди добар со сите,услужлив за повеќето, близок со неколку, пријател со еден, непријател со ниеден.

Постирано од: moira
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 13:38
Е па эа почеток, тука на оваа тема да се бришат сите постови напишани на странски јаэици.

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 14:27
плачење

-------------
Go ahead!
Make my day!

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 14:39

Нека Буги да каже Гоце Делчев писал ли е  в своите писма буквата "j " или май си е писал "я". Айде дай да видим какво ще излъжеш!

-------------
На този който променя профили без разрешение му пожелавам да неможе да го вдигне повече!!!

Постирано од: moira
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 16:17
GOVORETE MAKEDONSKI

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 16:49
'Зборувайте' не е ли по правилно?

-------------
Go ahead!
Make my day!

Постирано од: naum 1518118
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 16:53
не ...
правилно е зборуваЈте!!!

-------------
После рата сам добио ово садашње звање
За паре убијам,ломим кости и слично срање
Избегавам конфликте,нечу да се тучем
знам да бит че мртвих ако ја своју берету извучем!!!

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 18:07
Литературно е "Говорете Македонски"

Гоце Делчев има учено на Македонски дијалект и пишувано на црковно Македонско писмо.Битолско Леринскиот се смета за централен Македонски Говор додека градовите си имаат свои дијалекти како и ден денеснамигнување

-------------

Постирано од: Mihajlov
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 18:32

Гоце Делчев има учено на Македонски дијалект и пишувано на црковно Македонско писмо.

Буги, дали си свесен дека од Гоце има сочувано над 400 писма. Пишувани, лично од него...
Што ако ти кажам дека можеш и да ги видиш во Оригинал на Интернет. Дали пак ќе кажеш дека Гоце пишувал со црковно-македонско писмо?!?

-------------
http://www.openlibrary.org/details/reportofinternat00inteuoft

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 18:46
Секако дека ке кажам затоа зошто знам дека пишувал на црковно-македонско писмо.А ти знаеш ли зошто црковно Македонско писмо.Сигурно знаеш кога е Македонскиот литературен јазик со својата азбука последно модифициран но дали знаеш за Бугарската бидејки толку алудираш на Бугарската азбуканамигнување

-------------

Постирано од: Mihajlov
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 19:03

... затоа зошто знам дека пишувал на црковно-македонско писмо...

Полека. Ќе се сопнеш, ќе паднеш, па после ќе плачеш.

... кога е Македонскиот литературен јазик со својата азбука последно модифициран но дали знаеш за Бугарската бидејки толку алудираш на Бугарската азбука

Буги, од кај знаеш дали јас алудирам на бугарската азбука. Да не сакаш нешто ново да ми кажеш?!?
Нешто што јас не сум го научил со мојата „купена„ Диплома.

И од кај знаеш дали имам Диплома. Можеби сум со четврто одделение.

-------------
http://www.openlibrary.org/details/reportofinternat00inteuoft

Постирано од: jonecpa
Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 19:32
Me interesira dali znaete kakvi se makedonskite latinichni bukvi vo Abecedarot od 1925, kakvi se onie koi gi uchat nash*te deca vo 2 oddelenie i kako gi koristime site nie na tastatura, mobilen (vo realnosta)?

Датум на внесување: 14.Септември.2007 во 20:11
Originally posted by adoks adoks напиша:

Нешто што јас не сум го научил со мојата „купена„ Диплома.

И од кај знаеш дали имам Диплома. Можеби сум со четврто одделение.

Ало полека не се залетувај толку ти самиот кажа дека си академски граѓаниннамигнување

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 08:09

Буги пак те питам използвал лие Гоце в своите писма буквата "j "или е писал "я" ?. Още не съм  получил отговор!

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 09:36
Световният конгрес на славистите няма да допусне антимакедонски доклади

17 септември 2007 | 07:14 | Агенция "Фокус"

Охрид. "Няма да приемем нито един доклад, в който има антимакедонски тези и в който се отхвърля съществуването на македонския език, култура и държава.” Това е заявил в Охрид проф.д-р Димитрия Ристовски, генерален секретар на Международния комитет на славистите, след проведеното подготвително заседание на конгреса, предаде кореспондентът на "Фокус” от Охрид.

Охрид ще бъде домакин на ХІV Световен конгрес на славистите през октомври 2008 г. Според организаторите от Македония най-много проблеми "имало с докладите на славистите от съседните страни.”
Гърция дори не е заявила участие в конгреса.

Споко значи - всичко е под контрол

-------------
Go ahead!
Make my day!

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 09:41
mg ti to ne zaebavas tuka?

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 09:44
ми къде?

-------------
Go ahead!
Make my day!

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 09:57
ми натам!

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 10:00
ми добре

-------------
Go ahead!
Make my day!

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 10:02

Буги пак те питам използвал лие Гоце в своите писма буквата "j "или е писал "я" ?. Още не съм  получил отговор!

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 10:02
не се срди,ти честитав празник а ти ништо не кажаизненадување

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 10:04

Светскиот славистички конгрес в година во Охрид

ОХРИД - Охрид, градот на Свети Климент Охридски и првиот Сесловенски универзитет во септември 2008 година ќе биде домаќин на 14-от Светски славистички конгрес на кој се очекува да учествуваат околу илјада научници. Досега, како што беше речено на седницата, на Меѓународниот славистички комитет на кој учествуваат претседатели на комитетите на 30 земји од светот, од неразбирливи причини организаторите не добиле пријава само од славистите од соседна Грција.

„На состанокот на Меѓународниот комитет во Охрид позитивно беа оценети досегашните подготовки и се претпоставува дека конгресот што ќе се одржи идната година ќе биде еден од најуспешните зашто се одржува во Македонија и Охрид, што е посебен предизвик за учесниците како центар на сесловенската писменост и култура“, рече проф. д-р Димитрија Ристески, генерален секретар на Светскиот славистички конгрес. Тој не ги образложи причините зошто на конгресот не се пријавуваат Грците, но очигледно е дека врз тоа влијаат актуелните состојби во врска со признавањето на уставното име на Република Македонија и обвинувањата дека ние сме го краделе нивното културно археолошко наследство.

Домаќинот, Националниот славистички комитет на Македонија, доби отворена поддршка од колегите од светот дека на конгресот нема да се дозволи овој врвен научен собир да се злоупотреби за дневно-политички цели. (С.И.)

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 10:26

Честит празник!

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 10:36
Sekoj jazik e zhiva materija, a toa znachi deka e promenliva rabota. Kako se razviva svetot logichno e deka sekoj jazik prima novosti. Vo vremeto koga se dazvivala avtomobilskata industrija golem procent na zborovi se prifateni od germanskoto govorno podrachje, nash*te stari znaat mnogu recepti so turski nazivi, a denes so razvoj na informatichkoto opshtestvo logichno e deka prifakame angliski zborovi. Ne stanuva zbor samo za makedonskiot jazik. Toa shto nash*te prijateli gi bunat nekoi bukvi ,,ja, jo.. e oddamna nadminata rabote. Predlagam namesto da se inatat da se preslushaat. Na krajot na kraishtata i tie bukvi nie gi izmislivme.

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 10:52
Originally posted by pajonec pajonec напиша:

Sekoj jazik e zhiva materija, a toa znachi deka e promenliva rabota. Kako se razviva svetot logichno e deka sekoj jazik prima novosti. Vo vremeto koga se dazvivala avtomobilskata industrija golem procent na zborovi se prifateni od germanskoto govorno podrachje, nash*te stari znaat mnogu recepti so turski nazivi, a denes so razvoj na informatichkoto opshtestvo logichno e deka prifakame angliski zborovi. Ne stanuva zbor samo za makedonskiot jazik. Toa shto nash*te prijateli gi bunat nekoi bukvi ,,ja, jo.. e oddamna nadminata rabote. Predlagam namesto da se inatat da se preslushaat. Na krajot na kraishtata i tie bukvi nie gi izmislivme.

Не си прав защото тия нововнесените букви с които пишете са изцяло дело на наште и ваши приятели от Белград. Титова Югославия не и харесва че в Македония се пише като в България, ето ти и веднага реформа на езика или по специално азбуката. Интересно кои са новите Кирил и Методий дето са ги привнесли тези букви. Няма значение че нито Гоце нито Даме или Яне Сандански не са писали по този начин.

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 12:11
Ako jazikot i pismo se sredstvo za razbiranje togash ne gledam nikakov problem. Se nadevam deka me razbirash.
Dali Vie nekogash ste slushnale za demotika?

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 12:17
Абе пајонец не ги слушај турко - монголите на нив 1945 год азбуката Русите им ја сменија па си ќутат и траат да не рипне баќушка и да им забрани да пишуваат.Они нашле за јазик да зборат а незнаат дека Македонски јазик зборуваат и Македонско писмо користатнамигнување

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 12:30
Seushte ne se dozreani, sega se vo faza na sozrevanje. Ke dojde den i se ke razberat, nie morame da gi tolerirame i da im pomogneme

Постирано од: Eli_Blagoevgrad
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 13:56
Abe vie uzrelite kazete zashto vi smeniha azbukata i imenata i po vaznoto zashto ne protestirahte.

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:12
Ели што си изненадена ние сакавме да бидеме разделени од СССР и Варшавскиот пакт затоа и според закон на еволуција писмото само го подобривме и го направивме полесно за употреба(поблиску до латинскиот).Вие останавте со Руско писмо откако русите ви го подобрија 1945 год. ви дадоа Руска граматика да учите и руски правопис,наместо да може да е корисно писмото ваше Русите само по бескорисно ви го направија.ПОгледни само на тастатурата колку букви од азбуката ти фалат(ако немаш руска тастатура)намигнување

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:21
Vmesto ot sram da zamalchite.Koj svobodolubiv chovek s pretencii za moral i dostojnstvo  bi pozvolil da mu smenjat imeto.Ili ajde vremenata sa bili takiva ami varnete si gi be hora.Stiga ste se srbeeli

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:24
Eli mora da e nekoja nervozna devojka. Ako se prashuvam jas lichno, reforma vo azbukata bi sprovel vednash (potrebite na Kliment i nashtite ne se isti). Za zhal isfrlanjeto na nekoi bukvi ke dojde no malku ke pochekame. Promena ke ima i kaj vas no ako prodolzhite so vakvi razmisluvanj vie ushte dolgo ke chekata, a deka promena e neophodna toa e fakt. Te molam samo bez samobendis rashiri gi pogledite sega barem imate otvoreno opshtestvo a zgora na toa imate i internet.

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:25
КОе отворено општество нели гледаш дека само комунизам и фашизам владеат во Бугарија

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:30
Ne veruvam deka vo Buarija e bash taka kako shto ni ja pretstavuva Eli. Garantiram deka i tamu ima slobodoljubivi luge koi imaat raschisteno so fashizmot, komunizmot i shovinizmot. Ubeden sum deka ima razumni luge so koi mozhe da se razgovara realno. Eli e poseben sluchaj.

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:36
Pajienec spored tebe Bugi koijoto osven turko mongoli drugo ne izpolzva mnogo realno li razgovara?

Az licno sam bila 10 pati v RoM.Abiturentskiat mi bal beshe v Ohrid.Nikade ne sam sreshtala losho otnoshenie.Vinagi sme bili posreshtani mnogo dobre.No Bugi e druga rabota

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:41
Eli lichno me interesira dali ti bi mozhela da ispiesh edno kafe so mene  so bugi, ili nekoj drug makedonec?Jas lichno nemam predrasudi i sekako bi piel so tebe ili nekoj tvoj, sograganin.
Odnosot na poedinci e poedinechna rabota, istoe i tuka i kaj vas.

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:48
Да ДА Буги е лош затоа зошто нејке Србин,Бугарин или Грк да биде.ПА помирете се со судбината бе Буги е Македонец и нема да дозволи пропаганда против Македонската нација,култура,јазик,писмо,историја и вера.Кога ке умрам аманет на моите деца ке оставам да ја шират Македонската вистина секаде каде што се во светот и сите душмани Македонски да ги ничкосуваат,со крстот на челото и виргина во срцетонамигнување.
Може у Бугарија има само 5000 Македонци и не ме интересира како ги нарекувате ама у Македонија нема ни 50 Бугари верувај,барем нема да има додека сум ја живнамигнување

-------------

Постирано од: *black*
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 14:54
Originally posted by Eli_Blagoevgrad Eli_Blagoevgrad напиша:

Eheeee to strumica kade e dedo mi im povece ot 50.Vervai si ama za decata ti po dobre im dai obrazovanieto koe na tebe ti lipsvaсреќаDa ne svrsat ko tebe po forumite;)

ako dobro razbrav:se nadevam deka mojte deca ke imaat mnogu podobro obrazovanie od mene i ke bidat na mnogu poubavo mesto od mene

Постирано од: *black*
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 15:03
nezavisno cii decata se deca i potrebna im e mnogu poubava i posvetla idnina od ovaa,a nie sme tie sto treba da im ja nnapravime poubava i polesnaсреќа

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 15:27
black is back?

-------------
Go ahead!
Make my day!

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 15:37
Малку повеке излеговме од темава,како и да е да не бришам повеке ве моламсреќа

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 15:53
аман бе

сакън бе Буги ефенди

форум е тука - комуникираме

-------------
Go ahead!
Make my day!

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 16:00

Sekako deka e forum ama na site sto ne go cuvstvuvaat makedonskiot jazik kako svoj ne im e mestoto vo ovaa tema , taka da bi mu predlozil na Bugi da gi izbrise site postovi od ovaa tema sto ne se napisani na makedonski jazik. Povtoruvam temata e kako da go zacuvame nashiot jazik a ne e temata postavena za da pisuvate koekakvi gluposti i da ni dokazuvate deka makedonskiot jazik ne postoi.

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 16:10
Ако сакаш да си го чуваш езика пиши на кирилица бе човече

що блъскахме токоз да вкараме кирилицата в унията

-------------
Go ahead!
Make my day!

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 16:12
Не збори зајко за кирилицата туку за сите оние сленг зборчиња кои и вие М_Г ги користите

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 16:20
 Во право е Буги не зборувам за кирилицата а за предлогот да ја внесеме заедно кирилицата во Европа...не благодариме затоа што нашата азбука не е иста со бугарската така да ние сами ке си ја внесеме во Европа и по тоа да не разликуваат европејците  од вас бугарите и од северните соседи србите

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 16:25
е да де да - мора да има разлика

-------------
Go ahead!
Make my day!

Датум на внесување: 18.Септември.2007 во 18:17
Македонска граматика во Албанија чини 200 евра

УЧениците од второ и од шесто одделение во Мала Преспа, Албанија треба да платат по 200 евра за да купат учебник по граматика на македонскиот јазик. Тоа вчера го кажа заменикот на градоначалникот на општината, Васил Штерјоски, во прилог на тезата за лошите услови за образување на мајчин јазик што ги имаат Македонците во соседната држава.

200 евра!!!

-------------
Go ahead!
Make my day!

Датум на внесување: 19.Септември.2007 во 00:47
"Чувајте го чедо мое јазикот, како земјата. Зборот може да се изгуби како град,како земја, како душа. А што е народот ако го изгуби јазикот, земјата, душата ? Не земајте туѓ збор во својата уста. Ако земеш туѓ збор, знај дека не си го освоил туку си се потчинил. Поарно да го изгубиш најголемиот град отколку најмалиот и најнезначаен збор од својот јазик. Земјите и државите не се освојуваат само со оружје туку и со јазикот.Знај дека туѓинецот те освоил и покорил толку, колку што  ти украл и свои зборови ти подметнал. 
Народот кој ги изгубил своите зборови престанува да биде народ.Постои, чедо мое, болест која го напаѓа јазикот. Се случува најчесто на рабовите на народот, каде се допира со друг народ.Два народа, мило мое, можат да војуваат и можат да се помируваат.Два јазици никогаш не можат да се помират. Два народи можат да живеат во најголем мир ама нивните јазици можат само да војуваат. Кога  и да се сретнат и измешаат двата јазици тие се како две војски во битка на живот и смрт. Дури се слушаат и двата јазици борбата е рамноправна, кога ќе почне подобро  и повеќе да се слуша еден од нив,тој ке преовлада. Последно се слуша само еден. Битката е завршена. После изгубениот јазик нема народ. Знај,чедо мое, таа битка помеѓу јазиците не трае ден-два,ниту година-две како војна меѓу народите, туку век или два а тоа за јазикот е толку мала мера како за човекот, момент или два.  
Затоа, чедо мое, подобро да се изгубат сите битки или војни, отколку да се изгуби јазикот. После изгубените битки и војни останува народот. После изгубениот јазик нема народ. Јазикот, чедо мое е потврд од секој бедем. Кога непријателот ќе ти уништи се' не  паѓај во очај туку слушај што е со јазикот. Ако јазикот  е недопрен, не се плаши. Пушти луѓе по селата и градовите и нека слушаат.
Таму каде одѕвонува нашиот збор, каде како стар златник се врти нашиот збор знај, чедо мое, тоа е нашата држава, без обзир кој владее таму. Царовите се менуваат, државите пропаѓаат а јазикот и народот се тие кои остануваат, па така освоениот дел од земјата кога тогаш ќе се врати во својата јазична матица и на својот матичен народ.

Зборови на С.Н.    изговорени на смртна постела а запишани од неговиот најмал син.

-------------

Постирано од: DESPOT
Датум на внесување: 21.Септември.2007 во 23:43
Originally posted by zajkoo zajkoo напиша:

На светската листа на јазици Македонскиот јазик е во групата на јазици на кои им претстои исчезнување. Што треба да преземат институциите за да го зачуваме  Македонскиот јазик од исчезнување.

Parlamentot da go koristat za toa za shto e namenet. Oti na parlamentarcite moze da im se sluci narodot!

-------------
,, IN VINO VERITAS ,,

Датум на внесување: 23.Септември.2007 во 11:37

Eve eden primer kako izgleda makedonskiot jazik vo Avstralija... Sega ke odime da natocime petrol i ke odime na bicot ama nema da vlegvame vo oushnot oti ima sharkoi

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 23.Септември.2007 во 12:36
Originally posted by DESPOT DESPOT напиша:

Parlamentot da go koristat za toa za shto e namenet. Oti na parlamentarcite moze da im se sluci narodot!
jazikot ke ti ischezne?!,...svesen li si ti ,..shto ustvari toa znachi?!,....a,toa e neizbezno,...i toa vo ne taka dalechna idnina,...
a."kutrite" grchinja,...ke si ziveat ,..ushte dolgo,...

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 23.Септември.2007 во 12:38
Е ако де сите ке умреме еден ден,некој порано некој подоцнанамигнување

-------------

Датум на внесување: 24.Септември.2007 во 08:30
По еден светски јазик исчезнува секои две недели

Кај нас македонскиот е сигурен, а циганскиот е во изумирање. Загрозени јазици се и аромански, мегленски и гагауски

По еден светски јазик исчезнува секои две недели. Од околу 7.000 јазици на кои денеска се говори во светот дури половина ќе исчезнат до крајот на столетието. Од вкупно 6.000 светски јазици, 96 проценти се говорени од само 4 отсто од популацијата. Деведесет отсто од светските јазици не се присутни на интернет. Осумдесет отсто од африканските јазици немаат ортографија.

Ова се фрапантните податоци кои ги прикажува УНЕСКО на својот сајт за загрозени светски јазици. Македонскиот јазик не спаѓа во нив, но во Македонија, од седумте јазици што се зборуваат, четири се во изумирање: аромански, мегленски, цигански, гагауски. Според Црвената книга на загрозени јазици од УНЕСКО, ароманскиот се користи во неколку мали делови во Македонија, мегленскиот кај Мегленска Река на границата со Грција, а гагаускиот во југоисточна Македонија. Ромскиот е претставен во две варијанти - ромски и цигански, кој е во изумирање. Македонскиот, албанскиот и турскиот, се сигурни.

Проценето е дека повеќе од половина од светската популација комуницира на само 8 јазици: Англискиот и мандаринскиот кинески, хинду (заедно со урду), шпанскиот, рускиот, арапскиот и португалскиот. Најчести причини за исчезнување на јазиците се постепеното претопување во двојазичните култури или пак едноставно со смртта на последниот човек што го познава тој јазик. Пет региони во светот се изложени на најголем ризик од исчезнување на јазици: северна Австралија, дел од Јужна Америка, северозапад на Северна Америка, источен Сибир и источен САД.

Како к*риозитет се споменува и тоа што половина јазици во светот немаат пишан облик и затоа се лесно ранливи. Тоа се случува во Австралија, каде се загрозени речиси сите 231 домородски јазици, а слична судбина им се заканува и на повеќе од 113 јазици кои се говорат на подрачјето на Андите и Амазон, каде шпанскиот и португалскиот јазик го преземаат приматот. Доминацијата на англискиот, пак, загрозува 54 домородски јазици на северозападот од Северна Америка.

На повеќе од 3.000 јазици сега зборуваат помалку од 10.000 луѓе.

И УНЕСКО тврди: Има македонски јазик во Грција!
Во Црвената книга на загрозени јазици во Европа, од УНЕСКО, е напишано дека во Грција се говори и на македонски јазик, но дека таму се нарекува "Славиц". Македонскиот јазик, според Црвената книга, во Грција не е загрозен. Не е загрозен ни во Бугарија, ни во Србија, ни во Албанија.

-------------

Постирано од: MORNAR74
Датум на внесување: 28.Септември.2007 во 16:32

Повеќе работа за самобитноста отколку политика, така ли е господа од Законодавниот дом?

-------------
,,VENE VIDI VICI,,

Постирано од: orlov
Датум на внесување: 29.Септември.2007 во 09:22
И УНЕСКО тврди: Има македонски јазик во Грција!
Во Црвената книга на загрозени јазици во Европа, од УНЕСКО, е напишано дека во Грција се говори и на македонски јазик, но дека таму се нарекува "Славиц". Македонскиот јазик, според Црвената книга, во Грција не е загрозен. Не е загрозен ни во Бугарија, ни во Србија, ни во Албанија.

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              

Постирано од: naemnik
Датум на внесување: 05.Октомври.2007 во 16:11
Webster Dictionary 1967-69

GROUP: MACEDONIC

ANCIENT: MACEDONIAN

MEDEVIAL: MACEDONIAN

MODERN:

SOUT: BULGARIAN, SERB-CROATIAN, SLOVENIAN, MACEDONIAN

WEST: CZECH, SLOVAK, POLISH, WENDISH etc.

EAST: RUSSIAN, UKRAINIAN, BELORUSSIAN

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk