Испечати | Затвори го прозорот

Дијалектика

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6801
Датум на принтање: 19.Јули.2025 во 23:29
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Дијалектика
Постирано од: sensei
Наслов: Дијалектика
Датум на внесување: 07.Март.2007 во 16:03
Многу процеси од политиката, бизнисот, социологијата, науката... се одвиваат по принципот на Хегелијанската дијалектика.

Теза + антитеза = хаос, односно синтеза

ционизам + радикален ислам = доминација на САД во блискиот исток
нацизам + комунизам = доминација на ционизмот
микрософт + опен сорс = импотентност за заштита на инвенцијата
конзервативизам + либерализам = распаѓање на вредносен систем

Има уште многу вакви примери на вештачка поларизација која испилува монструм кој ги јаде своите деца. Може ли некој да се сети?

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Коментари:
Датум на внесување: 08.Март.2007 во 11:21
Уште еден секојдневен пример за дијалектички конфликт:

србомани + бугараши = разградување на Македонија

-------------
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it

Датум на внесување: 12.Март.2007 во 13:46
Rabotata e deka Vestacki se sozdavaat ekstremi, za podocna od nivniot sudir i koga ke se smiri haosot i destrukcijata, da se sluci nova sinteza so rezultat koj voopsto ne bil anticipiran od fanaticite koi gi podrzuvale ekstremite. Zatoa se veli i deka revolucijata gi jade sopstvenite deca.

-------------

Постирано од: Isis
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 15:07
Дијалектика е наука за општите закони на движењето и развитокот на природата на општеството и на човековото мислење. Дијалектиката ги разгледува природните појави во вечното движење и менување, а развојот на природата го гледа како резултат на заемното дејствување на противставените сили во самата природа. Всушност, дијалектиката е вештина на наоѓање на вистината со откривање на противречностите.
Wink

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 22.Март.2007 во 19:06
a,be ,..i jas na vremeto go znaev toa ,ama sum go zaboravil,...na koj mu trebalo  go zapamtil,...mene ich,..

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 10:30
како јас што гледам, во дијалектичка дискусија секогаш има два спротивставени става...и као они создаваат некаква си синтеза која ги содржи и двата става...
а што ако арументот на едниот е посилен од оној на другиот и нема производ, нема трета опција, туку посилниот аргумент победува?
има ли такви примери?

-------------

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 23.Март.2007 во 11:35
ne velam deka sum strucnjak za temava, nitu deka bas go razbiram skroz konceptov, ama nekako mi ispagja logikava demek...

2 krivi = 1 pravo!

malo sutra! LOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 11:45
по мене е вака
2 става спротивни производ 1 став кој има елементи на двата ама е супериорен, и ги трансцедентира двата.
сега и јас не сум некој философ, ама ме занима--
ако и пред добивање на трет нов став, едниот од спротивставените е посилен од другиот, тогаш нема трета опција, нема призвод, од старт едниот став е посупериорен од другиот
дали има вакви случаи?

леле напрегање на мозочни виуги LOLLOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 13:06
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

како јас што гледам, во дијалектичка дискусија секогаш има два спротивставени става...и као они создаваат некаква си синтеза која ги содржи и двата става...
а што ако арументот на едниот е посилен од оној на другиот и нема производ, нема трета опција, туку посилниот аргумент победува?
има ли такви примери?

Целата поента и корисноста на дијалектиката е во тоа што селата ситуација со спротивставените екстреми се генерираат од еден центар кој однапред знае каква синтеза сака да постигне. Така што целата дискусија е менаџирана, и двете страни се тесно насочени. Затоа нема никаква предност страната која е порационална, бидејќи рационалноста станува сосема ирелевантна со употреба на разни семантички акробации. За појаснување види го примерот со портокалите во темата Марксизам.
Сите наоколу се избезумени и фанатизирани во полза на една од страните. А кога ќе почне да стивнува прашината по целиот тој хаос, двете страни, веќе на секој начин исцрпени, прават компромис и ја прифаќаат однапред планираната синтеза иако принципиелно е спротивна на нивните залагања.

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 13:07
па да, во суштина некогаш компромисот е најдоброто решение...

На пример:

социјализам - капитализам = социјал-демократија
работа - уживање = баланс меѓу 2те
гордост - депресија = баланс...

ама пак, во други ситуации, компромисот е погубен...

На пример:

лага - вистина = полувистина, т.е. лага
убиство - живот = ???
слобода - ропство = ???

Знаете кога се меша матна река и бистра река каква испаѓа?

матна! Big%20smile

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 13:12
Првиот пример не е баш валиден. Социјализмот е монополистички капитализам каде што сите се социјално-осигуран и добро контролиран пролетеријат.

-------------

ете сенсеи, за ваков пример како овој на аџија  зборував
како ќе направиш компромис меѓу живот и смрт?

-------------

Originally posted by sensei sensei напиша:

Сите наоколу се избезумени и фанатизирани во полза на една од страните. А кога ќе почне да стивнува прашината по целиот тој хаос, двете страни, веќе на секој начин исцрпени, прават компромис и ја прифаќаат однапред планираната синтеза иако принципиелно е спротивна на нивните залагања.

ова е многу добро кажано... Се сеќавам кога почна војната меѓу Либан и Израел, еден израелски генерал, дури се осмели да каже дека нивната цел е однапред испланирана да заврши со мировен договор, во кој Либанската армија ќе се врати на границата... Иако Евреите мислеа анихилација на Хезбола, а муслиманите од другата страна мислеа победа над Израел, имало некој што внимателно уште пред времето си пресметал што ќе биде исходот, и стварно така и беше... Војната само послужи како цел, да се принудат на компромисот...

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 13:22

ете сенсеи, за ваков пример како овој на аџија  зборував
како ќе направиш компромис меѓу живот и смрт?

Нема компромис. Зошто некој воопшто би правел компромис особено за важни работи?

Самиот концепт на компромис е насилство кон нечии принципи. Нема тука објаснување, или едуцирање, туку чисто насилство каде владее посилниот. Компромисот е еден од перфидните чекори во дијалектиката, при каде спротивставените општествените групи без посебна рационална аргументација се присилени да направат „компромис“ само за да престане хаосот, односно исцрпувачкиот конфликт.

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 13:35
што значи и тој што терал инает, всушност терал инает не од што сметал дека неговата теза е ок, туку го знаел или го предвидувал резултатот кој ќе следи, и кој очигледно му одговара повеќе?
значи све е однапред смислено и изрежирано?

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 13:46

што значи и тој што терал инает, всушност терал инает не од што сметал дека неговата теза е ок, туку го знаел или го предвидувал резултатот кој ќе следи, и кој очигледно му одговара повеќе?
значи све е однапред смислено и изрежирано?

Ne, fanaticite koi gi zastapuvaat dvete sprotivstaveni tezi nemaat pojma za krajniot ishod. Zatoa sekogas ispagja deka revolucijata(dijalektikata) gi jade sopstvenite deca.

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 13:50
е,вака
да земеме еден пример од нашето блиско минато
конфликтот помеѓу албаниците и нас...
они не беа задоволни од Х работи...
знаеа дека без конфликт нема прогрес
па почнаа да бараат ‘права‘
се случи војна
добија што си сакаа
и тука ли не беа свесни за исходот?!?
јас мислам дека и те како беа

(незнам колку ми е елоквентен примеров, ама сакам да најдам пример од денешницава)

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 13:56
A faktorot megjunarodna zaednica go zaboravas. Neli tie bea presudni i kazuvaa: Sega tepajte gi, Sega pustete gi....A prvo 15 godini gi ranea i gi krepea so razni NVO i humanitarni proekti.
I koga se potpisuvase dogovorot imase olesnuvac da potpise.
Ne gledas kako konfliktot bese menadziran od treta nadvoresna strana?

Mu doagja kako malku modificirana verzija na "dvajca se karaat, tretiot koristi" Big%20smile

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 13:58
менаџиран, да, ете јас пропуштив да увидам дека имаше ‘диригенти‘ од надворLOL

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 14:01
а мислиш дека објективо посредуваа олеснувачите, па да произлезе рационално решение за сите?
(незнам што се фатив за ова Wink)

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 14:03
I ja ne znam LOL

-------------

Датум на внесување: 23.Март.2007 во 16:02
па добро е ова да се спомне... да не заборавиме дека воените стручњаци, оние вистинските, секогаш знаат дека војната се завршува со мировен договор... така да ништо не е чудно и во мк-алб конфликт, и од едната и од другата страна, луѓе да имале проценето како ќе се одвива... и со тоа да постигнат некоја, пред се политичка цел...

да не заборавиме дека војната ја промени власта!

-------------

Датум на внесување: 31.Март.2007 во 13:14
Da, ja promeni vlasta, koja beshe zaloznik vo edna igra vo koja drugi gi vlecea koncite.

-------------

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 06.Септември.2007 во 14:40

Dualnosta go osmisluva zivotot ....

na visoko ima nisko
na golemo ima malo
na zesko ima ladno
na svetlo ima temno
na blago ima ljuto
na ljubov ima omraza

zamislete da imavme svet
visoko; golemo; zesko; svetlo; blago; ljubov
i samo toa da go imavme ...

se sto ke posakame da go imame ...
stalno da dobivame ...

ke izgubi smisol zivotot ...

ke nema za sto da se mectae ..

se razbira i se da e vo minus ne cini ...
toa e veke katastrofa ...

sepak dualnosta resava se ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 11:29

ako ne bese dialektikata ...

se ke bese golemo, svetlo, ubavo, slatko ...

ili pak malo, temno, gnasno, ljuto ...

podobro e vaka ... neka ima klackalica ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 08:21
Paralogizmot na disparaciite vo dijalektickite obidi za sukcesivna sinhronizacija...iiii...me biva, a ?

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 11:04
Доста кењаш низ форум. Ваљда си имаш конзументи,... ама имај мерка. намигнување

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 11:06
O' osamen coveku tvojot pat pust bidna

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 11:29
Eh koga bi bil svesen kakva dzukela si ti. Sakam da te zalam, ama veruvaj ne mozam. намигнување

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 11:34
bas sme dobri prezententi na dijalektikata ...

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 11:37

Eh koga bi bil svesen kakva dzukela si ti. Sakam da te zalam, ama veruvaj ne mozam. намигнување

Veruvaj mi deka sum svesen, no vo tebe se vidov sebe si, serko...pardon sensei. . .

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 13:02
ti i jas, magare i muzika среќа

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 13:05
ja sum tvoeto alter ego

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 13:08
dobro, kako ke kazes голема%20насмевка

-------------

Постирано од: naum 1518118
Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 13:36
abe sho gi chepkash sive... Море Софокле ... збунет е нај ок тип... и е толерантен... ако сакаш препукувања секогаш сум отворен за соработка!!!!   и едно прашање имам ... тие потписите зошто никогаш ти немаат смисла???

-------------
После рата сам добио ово садашње звање
За паре убијам,ломим кости и слично срање
Избегавам конфликте,нечу да се тучем
знам да бит че мртвих ако ја своју берету извучем!!!

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 13:56
E mnogu ti e jako toa edno prasanje голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 14:01
не е одговор тоа!!!
а и каков одговор би дал!!! - ко би го знаел одговорот нема да ги пишуваш тие бесмислености!!!голема%20насмевкаголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 14:11
abe lesno ti e tebe bez mozok среќа

-------------

Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 16:21

Многу процеси од политиката, бизнисот, социологијата, науката... се одвиваат по принципот на Хегелијанската дијалектика.

Теза + антитеза = хаос, односно синтеза

ционизам + радикален ислам = доминација на САД во блискиот исток
нацизам + комунизам = доминација на ционизмот
микрософт + опен сорс = импотентност за заштита на инвенцијата
конзервативизам + либерализам = распаѓање на вредносен систем

Има уште многу вакви примери на вештачка поларизација која испилува монструм кој ги јаде своите деца. Може ли некој да се сети?

продолжуваш да се само-потврдуваш...
Па уше теми отворатзбунетостзбунетостизненадувањеизненадувањеизненадување
Ајде мораме некои работи да ти ги објасниме зш Господ да те чуват од полу-писмени луѓе... не ни од неписмени ни од писмени... од оние слушнале- не дослушнале...
Дакле!!! Дијалектиката ,Софокле , е процес на развој но развој не диктиран од идеалистиката (Хегел) туку од Материјалните сили и односи(Маркс,Енгелс,Ниче)... Дијалектиката „подразумева„ созревање на условите за за развој на настанот, т.е. постанување на чин , но строго диктиран и инсуфициентен во веке ферментираната околина..

Неколку примери за да не вртам ко киша око крагуевца:
-појавата на микрочипот( побарувачка за помал простор а поголеми перформанси)
-бумот на јапонските ниско потрошни коли( нафтениот шок во седумдесетите)
-појавата на здруженија за заштита на потрошувачите( пораст на стандардот и образовното ниво на масите на Западот)
-идруги- ме мрзит да наведвам....
сега не дека си скроз во бунило( да те осоколам малку) -имаш логика околу првиот пример но тоа повеке се однесува на еволуција во науката но може да биде прифатено и како дијалектика... другите примери ти се гео-политички и идеолошки предпоставки од конспирациони кругови со голема „массмедиа„ поддржка!!!
Дијалектиката се во свему е општ поим кој повеке се однесува околу ИНДИКАТОРИТЕ и УСЛОВИТЕ кои ја окружуваат појавата која се разбира мора да биде квантитативно мерлива или параметарски опишлива... и тек така и идеолошкиот и материјалистичкиот пристап се опфатени во нивниот развоен пат!!!

Шо си ја отворил темава е супер , само не вервам дека некој на форумов се интересира или го разбира ова... мило ми е шо имат луѓе шо се интересираат за ова....

Поздрав!!!

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2008 во 04:58
оваа тема не смее да остане со коментар на наум ајванот. толку намигнување
дијалектика, тоа е ајван + антиајван = хаос, т.е синтеза голема%20насмевка

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk