Имунитет
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Медицина
Опис на форумот: Болести и лекови, алтернативци, превенција...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6035
Датум на принтање: 04.Декември.2024 во 09:50 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Имунитет
Постирано од: natalija70
Наслов: Имунитет
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 17:57
Od pred edna godina rabotam vo obrazovanie i minatat godina od decata cesto se inficirav. dali mozi nekako da se zastitam
------------- Natalija
|
Коментари:
Постирано од: katerina
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 18:42
Ако често боледувате во зимскиот период од вирусни инфекции најдобро е да земате некои имуномодулатори. Кај нас во аптеките има повеќе избор на такви препарати но најдобар ефект има Имунобор.Тој има имуностимулативен и противоспалителен ефект. Така што го заштитува организмот од бактериски, вирусни и други инфекции. Јас пијам Имунобор веќе 2 месеци и се чувствувам супер
|
Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 18:45
najdobra preventiva e so C vitamin....
------------- PARADISE MACEDONIA
|
Постирано од: katerina
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 18:53
Зошто мислиш дека С витамин е најдобар.
|
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 18:59
Vitamin C postojano zemam i nema nekoj golem efekt. Bi zela od Imunobor ako go najdam vo aptekite. Za kolku vreme da ocekuvam efekt i kolku vreme da go pijam zosto ti mi velis deka go pies 2 meseca.
------------- Natalija
|
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 19:09
Za sokcinja, caevi, ovosje i zelencuk znam i sama no ne mi pomagaat nekako.
------------- Natalija
|
Постирано од: maja
Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 19:13
http://www.zdravzivot.com/strana/00,101,84,0.htm
LINK ZA KAKO DA SE PODOBRI IMUNITETOT
http://www.pharmanova.com/imuno1.html
------------- [IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
Постирано од: natalija
Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 11:35
Кога се работи за многу намален имунитет или без разлика слаба крвна слика, се препорачува наместо хемии да се земаат природни состојки.. Многу добро се покажало и самото цвекло.. 1 кг цвекло свежо рендан 1 кг морков свежо рендан 1 лимун.. Сето ова може и во соковник добро да се помине и ситно за да може целиот сок да се искорости..се Флашира и се пие по една чаша дневно..
-------------
|
Постирано од: zrkac
Датум на внесување: 24.Декември.2006 во 05:42
имаш право имунитетот се зајакнува со што помалку хемии и повеќе витамини земени по природен пат ви кажувам од искуство
|
Датум на внесување: 13.Јануари.2007 во 17:20
Sakam da i se zablagodaram na Katerina koja mi kaza za IMUNOBOR. Otkako gi pijam kapsulite jas sum super, duri mi davaat i energija. Eve sega so virozite imase deca koi bea zarazeni, skoro polovina oddelenie ne doagase na casovi, a ne me prefati virozata mene. Od aptekata kade go kupiv mi rekoa deka ima i Imunobor kids. Go zedov za kerka mi. Im gi preporacuvam preparatite na site koi se zagrizeni za svoeto zdravje ovie denovi.
|
Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 24.Јануари.2007 во 10:39
секогаш сум за одржување на имунитетот со правилен начин на исхрана......доколку се појави сепак потреба од вештачко зголемување на имунитетот ......посебно на родителите им го препорачувам Redapin сируп...на природна база е, содржи Матичен млеч ,Прополис ,Репка........
искуството со моето дете е Одлично, веке трета зима го користиме како превентива почнувајки од Октомври .....детето едноставно не настинува, има убав тен , апетит ...
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 11:30
Receptot koj go dade Natalija go pravam i jas na malku poinakov nacin, ima golemi efekti , a go pieme site doma.
|
Постирано од: cece_caci
Датум на внесување: 24.Јуни.2007 во 22:16
Natalija i katerina, ve molam da mi kazete od kade da go nabavam imunobor kids za kerkami. Cela zima e bolna, sekoi 2-3 nedeli sme na lekar, navistina se izmaci deteto, nikako nemoze da se sozemi i da prodolzi zdravo da zivee.
Dali go ima samo vo Skopje i od koja apteka, ako mozi kazete mi pa ako treba i do Skopje ke dojdam da go kupam, samo da ni pomogne.
Vi blagodaram.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 03.Јули.2007 во 02:52
Не постои магична напивка што го зголемува имунитетот преку ноќ.
Постојат некои доста скапи хемии, но нивното дејство е краткорочно и се користат само во итни ситуации.
Имунолошкиот ситем кај човекот е многу сложен систем кој зависи од многу работи, па така да секој пост од 2-3 реченици е недоволен одговор на пршањето - како до подобар имунитет.
Покрај здравиот начин на искрана, за имунитетот е потребен и здрав начин на живеење, редовни (повеќе пати но помали) оброци, внесување на многу течности, редовен сон, хигиена, редовен спортски живот (макар тоа биле 2 гимнастики дневно или 20 минути прошетка во природа), избегнување на стресни ситуации, водење мирен и стабилизиран живот, да не се прегрижува човек над своите можности, одржување на насмевката ако е можно и преку целиот ден итн.
Меѓу народот најчесто магичните лекчиња се идеализираат, а нивното дејство се генерализира.
Така на пример, ако на некој му помогнало дејстовото на некоја напика или храна, тие потоа го препорачуваат тоа на секого.
Затоа доколку имате сериозен проблем со имунолошкиот систем, најдобро е да се обратите на лекар и да ги извршите сите потребни испитувања (бидете упорни до крај и не дозволувајте несовршеноста на нашиот здравствен ситем да ве обесхрабри) и најважно од се е да го откриете жариштето (или жариштата) што го намалуваат вашиот имунитет.
Залудно ќе го гасите пожарот во една нафтена централа, доколу вие прво не го запрете доводот на гориво во самата централа.
Залудно ќе се борите против симптомите на некоја болест, ако не го откриете жариштето што ги предизвикува тие симптоми.
Поздрав!
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 05.Јули.2007 во 03:22
Слаб имунитет.
------------- Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.
|
Постирано од: 551mb
Датум на внесување: 17.Август.2007 во 01:59
se zgolemuva imunitetot,a se namaluvaat mastite i rizikot od zaloeno srce
|
Постирано од: MoNiKa
Датум на внесување: 18.Август.2007 во 12:52
Постирано од: emkas
Датум на внесување: 22.Август.2007 во 22:33
Receptot od Natalija e navistina efikasen odamna go koristime i nie doma , moze da se dodade i rendana jabolka i mn e vkusno.Inace mn.efikasen e i koncentratot od Kombuha, jas cesto go pijam, najzadovolna sum od nego za zajaknuvanje na imunitet.
Ima edni apcinja koi bi sakala da vi gi preporacam pogodni za zimniot period, protiv grip i nastinka se i dosta se efikasni.
Se vikaat Respivax- nie gi kupuvame od Bugarija, a se nadevam deka gi ima i tuka. Se pijat 2 mes. so pauza izmegu i navistina imaat efekt, gi ima istite i za mali decinja...
|
Постирано од: Srni4kA
Датум на внесување: 02.Септември.2007 во 12:33
Има многу болести.Затоа ако не сакате да сте болни јадете здрава храна да не бидат многу ладни пијалоците што ги пиете и сладолед не јадете затоа што од ладно боли грло.Здраво тело здрав дух!!!
------------- Како се вика жолтиот кинез?
Ли-Мун
|
Постирано од: roza@75
Датум на внесување: 09.Септември.2007 во 13:38
Денес се регистрирам за првпат, и бидејки работам во аптека ме заинтересира оваа тема.
Сакам да и одговорам на cece_caci за Имунобор.
Го има во аптеките, но за деца има Имунобор кидс . Сега е тамам време да се почни со него превенција од настинки . Ако некои го интересира нешто повеке нека праша!
|
Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 11:53
najdobar imunitet imaa ajkulite ...
stalno e aktiven ...
kaj nas ludjeto ...
imame posovremen imunitet ...
ako treba ke se razbudi ...
|
Постирано од: MX-8441
Датум на внесување: 16.Септември.2007 во 21:54
natalija70 напиша:
Od pred edna godina rabotam vo obrazovanie i minatat godina od decata cesto se inficirav. dali mozi nekako da se zastitam
|
Законски не, но медицински да.
------------- ,,NEMA MIR DODEKA TERORISTITE SE SHEETAAT SLOBODNO,,
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2008 во 21:11
marco_antony напиша:
najdobar imunitet imaa ajkulite ...
stalno e aktiven ...
kaj nas ludjeto ...
imame posovremen imunitet ...
ako treba ke se razbudi ...
|
zaradi toa sto imunitetot se budi po potreba ...
dodeka se razbudi ...
ke ne fati grip !!!
Ova e vreme na gripovi ...
sedime vo zatopleni prostorii ...
vo zatvoreni kancelarii ...
vo avtobusi ...
eden da e griposan ...
tesko na site okolu nego ...
Zatoa potrebno e vo ovoj period koga ima razni virozi ...
da se koristi sto poveke C vitamin ...
da go podigneme imunitetot ...
taka da ne morame edna nedela ...
so malaksalost ...
so bolku vo muskulite ...
glavobolki ....
tuku verojatnosta da ne fati ke bide pomala ...
a i ako imame nekoj problem ...
od noga ke go prebrodime ...
|
Постирано од: BidiFit
Датум на внесување: 04.Февруари.2008 во 12:45
Омега 3
Треба да се истакне фактот дека рибата е најквалитетната намирница. Таа во исхраната дејствува како антидепресив, благодарение, пред сè на благотворните масни киселини т.н. омега 3, кои се основна состојка на нервните клетки. Затоа, идеално е, барем 3 пати неделно, да јадете инчун, скуша, лосос...Ако не сте љубител на морската храна, тогаш купете си таблети со омега 3 од најблиската аптека. Еден грам дневно од овие масни киселини доволно е да се поттикне енергијата и доброто расположение.А со доброто расположение ќе имате подобар имунитет и поотпорен организам.
------------- http://www.bidifit.com.mk - http://www.bidifit.com.mk
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 13:43
Како што времето станува се поладно а вие се повеќе сте во затворен простор,шансите се поголеми да настинете или да се разболите од грип.Сезоната на грипови и настинки започнува на почеток на Октомври и завршуваво Април, но тешкотиите што остануваат после нив се неизбежни.Овие податоци ќе ви помогнат вам и на вашето семјство да се заштитите од настинка и грип и како побрзо да оздравите. За да бидете цела зима здрави проверете го вашето знаење.
Период на настинки и грипови
Ако мислите дека е неизбежно да настинете и оваа година и дека ќе изгубите од вашето време,на крајот размислете уште еднаш! Видете колку знаете за настинката и грипот во тестот.
1. Што ја предизвикува настинката?
• Изложување на вируси
• Изложување на бактерии
• Ладното време
• Се што погоре е наведено
2. Колку пати годишно можат да настинат возрасните во просек?
• 1
• 2 до 4 пати
• 5 до 9 пати
• 10 пати
3. Одговорете со точно/грешно. Вирусот на настинката и грипот може да живее(опстане) на кваката од вашата врата
• точно
• грешно
4. Одговорете со точно/грешно. Ако јадете пилешка супа ќе ви помогне да ја совладате настинката
• точно
• грешно
5. Одговорете со точно/грешно. Антибиотиците ја лекуваат настинката и грипот
• точно
• грешно
6. Кој е најдобар начин за да се заштитиш од грипот
• Да се храните здраво и да вежбате
• Постојано да ги миете рацете
• Понастрана од болните луѓе
• Вакцина против грип
7. Кои од наведените додатоци /витамини помагаат во заштитата од грип?
• Echinacea
• Витамин C
• Цинк
• Сите наведени
• Ниедно од наведените
8. Кои од наведените помагаат да го намлите траењето и жестокоста на грипот и настинката?
• A) Јадете темно зелен зеленчук
• B) Пијте многу вода
• C) Спијте доволно
• D) Топла бања
• Сите наведени
• Само B и C
• Само A,B и C
9. Кои симтоми можат да ти навестат дека имаш грип а не настинка?
• Главоболка
• Болки во телото
• Висока температура
• Болест која доаѓа наеднаш
• Болест која трае со недели
• Сите наведени
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2008 во 13:45
Одговори:
• 1. Изложување на вируси
• 2. 2 до 4 пати
• 3. точно
• 4. точно
• 5. грешно
6. Вакцина против грип. Објаснување: Многу доктори и експерти се согласуваат дека вакцинацијата е најдобар начин да се спречи грипот.Разговарајте со вашиот доктор дали е добро да се вакцинирате или не.Според National Sleep Foundation недостигот на сон го намалува ефектот на вакцината, затоа бидете сигурни дека добро сте одморени и не пропуштајте спиење пред вакцинирањето. За повеќето типови на грип важи,ако еднаш го победиш,победен е.
7. Ниедно од наведените. Објаснување: Иако секоја од овие супстанции е поврзана со превенцијата од настинка, сепак пресудата е дека хербалните и витаминските додатоци имаат најважна улога. Според мислењето на престижните организациите како што се (National Institutes of Health и National Lung Association),нема доказ што го поддржува фактот дека земањето големи дози витамин C, цинк или Echinacea ќе ве заштити од настинка. Како и да е, овие хранливи состојки можат да ја намалат жестокоста или времетраењето на некои од симптомите. Секогаш разговарајте со вашиот лекар,пред да земате било која од овие супстанции.
8.Само A,B и C. Објаснување: Ни еден од наведените не е лек. Но овошјето богато со витамини и зеленчукот(темно зелен,црвен и жолт)можат да му послужат како поддршка на вашето тело. Па соодветно, одмор,многу овошје а посебно водата која ја навлажнува слузната мембрана и ипомага да се бори против вирусот што напаѓа. Топлата бања може да ве релаксира и да ги смири болките од грипот, но не се препорачува кога имате висока температура. Дали да вежбаш или не кога си болен? Оставете да ве води телото,ако се чувствувате дека имате енергија слободно вежбајте но ако сте слаби не се напрегајте туку одмарајте.
9.Објаснување: Понекогаш е тешко да се каже дали симтомите покажуваат дека имаш настинка или грип .Во главно сите горенаведени карактеристики асоцираат на грип. Настинките ги карактеризира затнување или течење на носот, кашлање, кивање па дури понекогаш и треска од помал степен. Додека настинката доаѓа постепено и тивко, грипот се појавува одненадеж, неочекувано. Грипот може да предизвика симтоми на настинка како што се:затнување на носот и градите,но предизвикува и главоболка, болки по целото тело и постојано висока температура и истоштеност. Потребни се неколку недели за да оздравеете.
|
Постирано од: alekso_2000
Датум на внесување: 03.Март.2008 во 10:04
za imunitet samo cist maticen mlec razblazen so med
------------- car's freack
|
Постирано од: nikita
Датум на внесување: 18.Септември.2008 во 18:14
дојде времето на настинки и нема лошо да ни дојде некој совет плус како да се заштитиме од нив....јас имам слаб имунитет и а дојде ова време морам да се настинам и пијам редовно витамин Ц ама некако не ми помага...сега сакам да купам ехинацеа...зашто ми рекоа дека тоа го јакнело имунитетот...
|
Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 24.Септември.2008 во 02:18
подолго време пијам витамин C во прав
и витамини и минерали од а до з
што би ми препорачале во слична форма како ова
за железото и за крвта?
|
Постирано од: nikita
Датум на внесување: 24.Септември.2008 во 15:51
jas se otruv so toa vitamin C sega ke kupam eden caj na vitalia imunovit mislam se vikase 100%ehinacea,a za krvta majka mi piese edni ampuli referrum,ako sakas po priroden pat pij ceden sok od cveklo,limon i morkov...em vkusno em zdravo
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 24.Септември.2008 во 16:05
Ako veke mora tableti....sekojdnevno doza(kapsula)MULTIVITAMINI..(sodrzat dnevno-potrebna doza) pokraj zdrava,redovna ishrana i dovolno proshetki na chist vozduh.....
------------- http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 24.Септември.2008 во 16:07
Витамин Ц колку сакате пијте, вашиот организам ке си земе колку е потребно а другото (преку мокрење) ке го исфрли. Цвеклото е најпознато за имунитет ...
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 16.Октомври.2008 во 17:42
Site pari si gi davav za dodatoci vo ishranata so cel da go zgolemam imunitetot. Uste sto li ne probav:
aloe vera
kombuha
multivitaminski kokteli
noni sok
eccomer-maslo od crn drob od ajkula
imunobor
immunal kapki...........
A znaete li seto toa kolku e skapo??????????
E sega svrtev nov list. Si kupiv sokovnik i sekoe utro mi zapocnuva so ceden sok od cveklo, limon, morkov i jabolka. Vo tekot na denot pijam uste nekoe sokce od sezonsko ovosje.
Veruvale ili ne 3 meseci so vakov rezim i nemam gajle.....
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 23.Јуни.2009 во 16:45
Se razbira deka najdobar nachin za zgolemuvanje na imunoloshkiot sistem e prirodniot,no so vakvo tempo na zivot sekogash sme vo nedostig na vreme,pa zatoa mora vo organizmot da vneseme malku'' hemija''.
Jas lichno koristam shumleti Supravit-C500mg,so dodatok na vitaminite A,E,Zn i Se...odlichna formula za jaknenje na imunitetot...isprobajte ja.
|
Постирано од: BACHIOS
Датум на внесување: 24.Јуни.2009 во 00:22
jadete ovosja i zelencuci i zivejte si go zivotot- toa e najprirodna , i mnogu jak imutitet ne ub'o
------------- I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
Датум на внесување: 24.Јуни.2009 во 16:35
BACHIOS напиша:
jadete ovosja i zelencuci i zivejte si go zivotot- toa e najprirodna , i mnogu jak imutitet ne ub'o |
Site znaeme kako e najpravilno i najdobro,ama vo nedostatok na vreme mora malku i veshtachki da se pothranime.
|
Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 28.Јуни.2009 во 13:50
multivitamini tableti za rastvaranje
|
Постирано од: viki42
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 00:44
Zdravo na site Gi citam Vasite postovi, vo vrska so ishranata no nigde ne procitav za brusnicata. Momentalno e najdobro otkritie vo svetot, mnogu e skapo ovosje, ali zatoa se jade po 10 kom. sekoe sabajle. Go ima i vo vid na caj, ali jas go koristam sveziot. Probajte ja i ce gi vidite rezultatite. Pozdrav
|
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 15:17
Vo pravo si Viki42 eve eden primer za prirodno zgolemuvanje na imuniot sistem koj ne bara mnogu vreme i podogotovki.
|
Постирано од: rima
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 02:26
[QUOTE=alekso_2000] za imunitet samo cist maticen mlec razblazen so med
Aj te molam pomogni i kazi kade da najdam cist maticen mlec , kolku bi kostal i kako se upotrebuva. Blagodaram
|
Постирано од: CVETA777
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 16:58
Probajte da pijate jajca od japonska prepelica.
Gi ima vo Vero i Tineks marketite.
Se pijat zivi, razmeteni polovina cas pred jadenje dodavannje med ili mleko. Prvite tri dena po tri jajca a potoa po pet. Dobri se za imunitet.
Se koristat za:
cir vo stomakot 120 jajca
razubavuvanje na tenot 180
regulirane na pritisok 240
anemija 240
srcevi bolki 240
Dobro e prvata godina da se napravat 2 terapii, no so pauza od 2 meseci.
Gi imam probano dobri se.
|
Постирано од: CVETA777
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 17:00
Mozes da pies tableti rojal zele. Toa e maticen mlec. Dobri se davaa energija.
|
Датум на внесување: 29.Септември.2009 во 10:00
mrzla напиша:
подолго време пијам витамин C во прав
и витамини и минерали од а до з
што би ми препорачале во слична форма како ова
за железото и за крвта? | zemi od swanson
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 04.Март.2010 во 09:56
Едно јаболко дневно го зајакнува имунолошкиот систем
Растворливите растителни влакна, кои ги има во овесот, јаболка и оревите ги намалуваат воспаленијата кои се предизвикани од болести поврзани со дебелината, а воедно го зајакнуваат имунолошкиот систем, се вели во новата студија од универзитетот во Илиноис.
- Растворливите влакна влијаат врз составот на имунолошките клетки и овозможуваат тие полесно да се борат против инфекцијата. Ова допринесува за побрзо закрепнување од инфективното заболување - вели Григори Фројнд, професор на колеџот за медицина и член на Академијата за земјоделство и животната средина во одделот за Нутриционистички науки.
- Ова се случува бидејќи растворливите влакна предизвикуваст зголемена продукција на анти-воспалителен протеин наречен интерлеукин-4, се вели во студијата која ќе биде објавена во мај 2010 година.
Во експериментот учествувале лабораториски глувци поделени во две групи кои биле подложени на исхрана со ниска вредност на масти. На групата А давана им е храна богата со растворливи влакна, додека другата група Б, консумирала храна богата со нерастворливи влакна. По шест недели ваков режим на исхрана, на животните им е аплицирана супстанцијата lipopolysaccharid која предизвикува телото да имитира бактериска инфекција.
- Два часа по инјектирањето на lipopolysaccharid, од глувците во групата А кои се хранеле со растворливи влакна биле само половина заболени, за разлика од групата Б која не била имуна на инфекцијата. Глувците од групата А закрепнале двапати побргу за разлика од другата група. изјави Кристина Шери, која исто така работела на оваа истражување.
-------------
|
Постирано од: Nadia
Датум на внесување: 06.Февруари.2011 во 17:25
Храна која го зајакнува имуниот систем
Лук
Лукот ја стимулира продукцијата на белите крвни клетки. Исто така ја зголемува ефективноста на продукцијата на антителата. Според, Д-р Вилијам Сирс, потенцијалните имуни бенефити на лукот најверојатно потекнуваат од неговите сулфурни компоненти. Лукот исто така дејствува како и антиоксидант, отстранувајќи ги слободните радикали од крвотокот.
Овошје и Зеленчук
Конзумирањето на најмалку шест порции на овошје и зеленчук, Ве снабдува со доволна количина на витамин Ц, која овозможува подобрување на имунитетот. Витаминот Ц ја зголемува продукцијата на леукоцитите и антителата како и нивото на интерферон. Овошја со висока содржина на витамин Ц се, папаја, јагоди, авокадо, ананас, а од зеленчукот: зелена пиперка, карфиол, брокули и зелка.
Месо и морска храна
Темното мисиркино месо, бифтекот, школките, и ракчињата содржат високо ниво на цинк. Цинкот не само што го зголемува бројот на белите крвни клетки, туку исто така им овозможува на леукоцитите да се борат многу поагресивно со инфекцијата. Цинкот го зголемува бројот на клетките убијци кои се борат против карциномите и овозможуваат леукоцитите да ослободуваат повеќе антитела. Превземањето на цинкот од соодветната исхрана е многу побезбедно отколку земањето на истиот преку суплементи, со оглед на фактот дека преголема ингестија на цинк преку суплементи може и да го инхибира имуниот систем. Безбедна концентрација на цинк се движи од 15 до 20мг на ден.
Риба
Туната, сомот и крапот се одлични извори на омега 3 масни киселини. Овие масни киселини ја зголемуваат активноста на леукоцитите а исто и нивната потентност да ги ингестираат бактериите навлезени во крвотокот.
|
Датум на внесување: 08.Февруари.2011 во 11:38
Освен исхраната збогатена со горенаведените намирници ,како и внесот на мултивитамински суплементи,треба да се обрне внимание и на физичката активност, со што се зголемува флексибилноста,подобрува крвотокот и со тоа се овозможува снабдување на сите клетки и ткива со кислород и по автоматизам се елиминара заморот. Според светските здравствени стандарди,пожелна е 30 минутна физичка активност 5 дена во седмицата,со што би се подобрила работата на сите органи во телото,вклучувајќи ги и органите кои ги даваат клетките одговорни за имунитетот.
Имаме на располагање 30 минути ,нели?
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: trucker
Датум на внесување: 08.Февруари.2011 во 12:09
natalija70 напиша:
| sekoj den po eden limon i lazica med nasabjel i za nedela dena imas zajaknat imunitet - veruvaj.
------------- SEX, TRUCKS & DRINKS!
|
Постирано од: Araksi
Датум на внесување: 08.Февруари.2011 во 19:54
Користењето на Имунобор го зајакнува имунитетот.
Маџунот во мобинација со јаболков оцет и лимон исто по една чаша дневно се зајакнува имунитетот.
Наутро по една лажица мед со прополис капки.
Ако можете повеќе да внесувате лук во вашето јадење - тоа е природен антибиотик.
Цеден сок од лимон, морков и цвекло дневно со лажица мед.
И јас сум моментално болна, но почнав со користење маџун, па ке видиме како ке ми оди. Сите знаеме да напишеме по некој збор за здравјето но ако се запрашаме дали редовно практикуваме и го вметнуваме како здрава навика нема да добиеме солиден одговор, затоа што само кога сме болни мислиме на нашето здравје.
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2011 во 10:53
zavisi od genetikata...jas se otruv od vitamini i vo takva institucija sum i pak ako dojde do virusi prvo kaj mene ide taka da organizmot sam treba da se bori ,no sekako da se potkrepi so nekoj vitamin.
------------- druzhba si e druzhba,a sluzhba si e sluzhba...
|
Постирано од: Radmila Rada
Датум на внесување: 03.Февруари.2014 во 17:28
И јас сум за Матичен млеч. Зедов една тегличка од пазар- 500 ден. и ете зимава топ не ме разбива Топло препорачувам
|
Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Февруари.2014 во 21:22
Докажано: Музиката го подобрува имунитетот
Има многу начини да се ослободите од стресот, а слушањето музика е еден од нив.
Нареден пат кога ќе ги ставите слушалките во уши, или пак ќе го
вклучите радиото, вие всушност му помагате на вашето тело подобро да се
бори против болестите. Експертите кои работат во полето на
неврологијата, докажаа дека музиката го стимулира расположението, кое
пак влијае на начинот како телото се справува со стресот, па дури и
предизвикува некои интересни хемиски реакции кои помагаат во битката со
вирусите и непосакуваните бактерии.
Др. Рони Енк кој врши истражувања за Макс Планк Институт открива дека
слушањето музика околу еден час го менува бројот на антитела во нашето
тело.
http://365.com.mk/71839/dokazhano-muzikata-go-podobruva-imunitetot/cute-baby-listening-to-music-ipod" rel="nofollow">
“Ние дојдовме до резултати кои потврдуваат дека пријатното
расположение кое е стимулирано од музиката, води до специјални
физиолошки промени кои предизвикуваат намалување на стресот или пак
директно подобрување на имунитетот. Се уште го немаме ова спроведено во
болниците, за да можеме да потврдиме со сигурност дека времето на
заздравување на пациентите ќе биде намалено, но сме на добар пат во
иднина да го докажеме ова”
Слушањето музика го зголемува бројот на антителата кои се лачат од
белите крвни зрнца и се прикачуваат на таканаречените Б клетки, кои пак
се специфични клетки со една единствена задача, да ги пронајдат сите
надворешни тела и да ги запамтат, за да не се случи повторно да го
оптоварат нашиот имунитет. Антителата се борат против секаков вид на
надворешен „освојувач”, од најопасните вируси како Х1Н1 па до
најобичната настинка.
http://365.com.mk/71839/dokazhano-muzikata-go-podobruva-imunitetot/bigstockphoto_young_man_listening_to_music_556416" rel="nofollow">
Во истражувањето се докажало дека видот на музика не е важен, сѐ
додека вие лично го преферирате. Дали е метал или пак народна музика,
доколку вие се чуствувате пријатно и возвишено, тоа ќе се одрази на
вашиот имунолошки систем.
Исто така, при истражувањето се покажало дека слушањето музика го
намалува лачењето на Кортизол, кој е еден од главните хормони кој ги
стимулира стравот, гневот и чувството на истоштеност.
Сето ова нас ни беше познато, но сега имаме и научна потврда.
Пријатно слушање музика…
------------- Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 01.Април.2014 во 22:34
http://falanga.com.au/sino-sirenje-i-turshii-za-zajaknuvanje-na-imunitetot" rel="nofollow - Ферментираната храна ги стимулира бактериите кои му помагаат на имунитетот.Киселата зелка, синото сирење и туршијата не звучат како најздравата храна на светот. Но, британски научници открија дека ферментираната храна, оставенa да отстои од неколку дена до неколку недели пред да се конзумира, е многу здрава. Истражувачите од Кембриџ Универзитетот соопштуваат дека редовното конзумирање на ферментирана малку масна млечна храна како јогурт, урда го намалува ризикот од дијабетес од втор тип за 25% за 11 години. Кога некои видови храна ќе бидат оставени да ферментираат, тие се “варат однапред” од добри бактерии и габите кои се среќаваат на површината на храната. Оние бактерии кои ја консумираат храната пред човекот, ги разградуваат шеќерите и скробот и ги прават хранливите материи полесни за апсорпција од телото. Некои ослободуваат и млечна киселина, природен конзерванс кој оксидира во стомакот, па го стимулира растот на добри бактерии. Ферментирана храна станува природен пробиотик. “Меѓу 70 и 80% од имуните клетки ни се во стомакот. Ферментираната храна ги стимулира бактериите кои му помагаат на имунитетот”, вели Алисон Кларк од Британската диететска асоцијација. Научниците препорачуваат широк спектар на ферментирана храна како конзервирани маслинки, месо и сирење за зајакнување на имунитетот, борба против алергиите и симнување на килограми, бидејќи тие му помагаат на варењето и даваат чувство на ситост.
------------- Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|