Просјаци
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5868
Датум на принтање: 28.Декември.2024 во 08:31 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Просјаци
Постирано од: ivana
Наслов: Просјаци
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 10:31
им давате ли пари на просјаците, циганчињата на раскрница, или оние кои
ви ѕвонат на врата со пусулче хартија-дијагноза или само ги одминувате,
им затворате врата?
------------- Motivation is game in my hands
|
Коментари:
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 10:42
На раскрсници давам. На овие со хартии, не, затоа што немаат доблест да просат, туку мора да те лажат со некакви перипетии...
Еднаш ми се случи нешто чудно, кога застанавме на раскрсница, другаров до мене во кола, уште пред да стигне циганчето до нас, му вика од кола „Дај 5 денари“. Циганчево се збуни и му дава пет денари...
-------------
|
Постирано од: ivana
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 10:56
важно имало и дало, поделило
јас порано давав, ама сега не давам затоа што тие боси голи мрсулави деца ниту се најадуваат ниту се стоплуваат со тие пари...
сега во ташна носам овошје, бомбони или грисинки и им давам...
и облека износена знам да им дадам
------------- Motivation is game in my hands
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:02
Уствари, другаров не беше толку себичен, после тоа го однесе у сендвичара циганчето. Според другар ми тоа било тест!?
Иначе во право си, треба да се дава во „натура“, иако имало и такви ситуации кога сум пробувал да им понудам да им купам храна или нешто, и јок, само пари... Понекад имаат родители алкохоличари или слично, што им ги земаат парите. Ама сепак, наше е даваме а не да судиме, дали ги злоупотребуваат после тоа тие пари...
-------------
|
Постирано од: natalija
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:03
давам секаде кај ке ги сретнам... Малку ме иритира и ме караат, зашто од страна им стојат родителите и им ги зимаат парите за да се најадат, но жал ми е за тие дечиња.. Некаде и по форумов напишав дека пред неколку годибни си земав едно дома, го наручав избањав и облеков во облека и го вратив на местото на настанот..Сонце какво беше прљавко среќа не ме видооа, само во весник ме пишуваше..Добрата дада ме претупани од јадење и умре од рибање
Давам не ми е проблем и гардероба и јадење и се што ми се наога во моментот...
-------------
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:14
Кога давам, давам леб.
Пари не, бидејќи со парите може да купи: цигари, алкохол - тој или татко му, таа или мајка и’. Вака, ако е гладен (гладна) - повели храна
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Постирано од: ultra
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:16
Кога имам ситни во џеб давам и не бројам него колку имам ситни толку... или ако знам 10 денарка дека ми се мота ја давам...
Таква сум и овде... стално стојат пред продавница алкохоличари и ако ме застане и директно ме праша дали имам ситно... брцам во џеб и колку ситни имам толку давам... среќа не се случува тоа често... пошто понекогаш и три пати во продавница одам... а и не ми бараат стално, ептен ако видат нова фаца да влегува во продавница тогаш и бараат...
Дрскост не поднесувам и на такви луѓе не давам...
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:25
Абе во право сте вие. ама сметки не се плаќаат со леб. А човек денес мора да има и ќумбе кај да се загрее и кревет кај да легне... А тоа не се купува со стара облека и со помаранџи
-------------
|
Постирано од: maja
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 11:26
Im davam sekogash nikogash ne sum gi odminala.Nekako mi e zal za niv iako sum svesna deka parite ne se za niv i deka so ova im odmognuvam, no ne mozam da ne im podadam.
Koga veke se dojdeni na vrata doma e togash obleka, hrana..
Vo Italija istoto go pravat na rskrsnici, no ne samo cigancinja, gi ima od sekade pred se marokinci
------------- [IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 12:14
А со што ќе се греат и кај ќе си легнат? Со ќумбе на помаранџи?
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 13:19
аџија напиша:
Абе во право сте вие. ама сметки не се плаќаат со леб. А човек денес мора да има и ќумбе кај да се загрее и кревет кај да легне... А тоа не се купува со стара облека и со помаранџи
| Da ova e i taka.Teshko na toj sto ke treba da pruzi raka za da dobie 10 denari.Zivot sekomu ne go mazi...zalam sto e vaka
------------- [IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 13:31
Не е работата до животот, туку до нас луѓето. Планетава има премногу богатство за сите да има и предоволно...
Ама за да има Рокфелери мора да има и просјаци... Ние то не го согледуваме во нашата секојдневна трка за богатство, која (ако успееме) ќе остави некого со празни раце...
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 13:38
аџија напиша:
Не е работата до животот, туку до нас луѓето. Планетава има премногу богатство за сите да има и предоволно..
| Во однос на циганите веќе ни богатството од планетата земја не може да им помогне, пред се станува збор за малцинство кое не се школува, кое не е згрижено од самата држава...ова е проблем социјален така да ние колку да зборуваме и да го делиме нашето мислење за помош кон нив, во ова сме тотално немоќни да им помогнеме.Проблемот е во оние кои се над сите нас.
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 13:55
Епа токму тоа... Да навлеземе малку во подлабоките причини за сиромаштијата... Не е толку нашето давање или не, туку општествениот поредок, за кој сите сме виновни. Сега малце може ти се чини далеку од темава, ама баш затоа Христос како најголем општествен револуцинер се обидел токму тоа да го покаже дека целата наша трка по богатство допринесува за неправдите во светот...
Че Гевара ќе каже: Секој што огорчено се стресува на секоја неправда е мој пријател.
Да му бидеме пријатели на Че Гевара...
-------------
|
Постирано од: ultra
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 15:51
Ја мислам дека треба да се цензурира зборот .. и да се употребува роми... Они се шегуваат со тој збор ама едно е сам шеги на своја сметка да си прави а друго на туѓа... преоѓа во навреда...
|
Датум на внесување: 08.Декември.2006 во 19:55
Циган му вели циган на циган = ОК Друг му вели циган на циган = Навреда!
Црнец му вели црнец на црнец = ОК Белец му вели црнец на црнец = Навреда!
Шиптар му вели шиптар на шиптар = ОК Наш му вели шиптар на шиптар = Навреда!
ОДИ СЕГА РАЗБЕРИ СЕ... Па ова е Вавилонска Кула...
-------------
|
Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 00:32
Давам. Не секогаш. Понекогаш разговарам со нив (ако се мали деца или млади). Во Париз кога живеев имаше еден клошар покрај излезот од метрото кому редовно му давав цигара/и. Инаку зависи од луѓето. Интуитивна селекција.
Интересно е да се каже дека по белиов свет постојат клошари кои се такви бидејки
животот ги навел (судбина, лична несреќа, катастрофа, алкохолизам, дроги, некаква слабост, губитници/лузери)
самите тоа го бираат (живее на отворен простор со куче, делува продуховено; постојат аристократи или богаташи кои бираат така да живеат за да ја видат другата страна на животот)
порано бегав од таквите(мислам на возрасните, не на младите се разбира), не дека сум се плашела, ама ми биле непријатни, страшно непријатни. Сега не. Воопшто....
зарем не живееше Диоген во буре? И е до ден денес еден од најпознатите филозофи? А што би било со него --- денес, кога денес би постоел и би живеел во - буре?
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 01:21
mene nikoj ne mi dava,...pa,sprema toa.....
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 11:38
брза,
ако никој друг, Господ ти дава... Или мислиш дека нема и попаметни и поспособни од тебе (и мене!) кои завршиле на улица? Тоа што имаме е чист благослов од горе... и никаква наша заслуга...
поздрав...
-------------
|
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 00:21
dobro,...neka e taka kako shto vikash,...
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Alekta
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 00:21
nekogas davav ko kje imav a sega poso se prepremnogu, gi ima
nasekade....a i mene toa sto go imam mi e broeno....ednostavno gi
ignoriram....
inaku bi im dala ... why not....
porano zamisluvav kaj sto kje gi soberam site vo nekoja ogromna zgrada,
kaj so kje gi iskapam, sredam, pa kje im dadam da se najdat...pa kje gi
odnesam vo shoping....i kje im obezbedam obrazovanie
ama so tek na vreme sfativ deka toa ne e bas ...vozmozno
------------- and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
|
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 09:51
Најмногу мразам, кога лажат... Како еден човек неодамна што се претставуваше демек од некоја ТВ сакале некој прилог да снимаат... И замисли до каде одеше... Првиот пат ништо за пари, само за приказната. Вториот пат дојде, демек нешто се одложил прилогот, заглавиле некако, ако може да му дадам пари...
Такви не почитувам. Ако имаш потреба, треба да имаш доблест да го кажеш тоа...
-------------
|
Постирано од: Arm'nj
Датум на внесување: 15.Декември.2006 во 09:04
Ajde be ostaj te gi lugjeto....Jebi ga gi zadesilo a sega ovde ko fondacija nekoja ogromna gi sogledvime rezultatie....Ako davate OK---chuti te....Jas sakam da ne davam....
------------- Anger is a gift
|
Датум на внесување: 15.Декември.2006 во 10:37
Не мораш да даваш... И тоа е за луѓе. Не би посакал тебе да те задеси, па да видиме дали тогаш ќе размислуваш поинаку...
-------------
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 08:54
cesto pati se razmisluvam kade na primer da odnesam nesto sto poveke ne mi e potrebno,a e relativno novo..nekako ne sme dovolno organizirani vo toj pogled,a ako mi zazvonat doma na vrata i pobaraat pari ili hrana im davam bez razmisluvanje,ama ako mi pokazat nekakvi dokumenti demek bolni vaka taka,stvarno ne im davam nisto
-------------
|
Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 09:24
Секогаш сум оставал да биде интуитивно . Некој ке добиел паричка ,некој ке добиел леб , беше некој згреан и со топол чај памтам...Некој не ке добиеше ништо . Зошто е така којзнае...така било секогаш...секогаш сум оставал ако има нешто да ме повлече одвнатре од срце...
|
Постирано од: sensei
Датум на внесување: 19.Декември.2006 во 10:46
Na nashi lugje sekogas davam. Na cigani ne, bidejki mnogu cesto se drski i agresivni, a golem del se dojdenci kosovari.
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 21.Декември.2006 во 10:47
Na cigancinjata na kamen most i na onie sto setaat od vrata do vrata ne davam nisto. Oblekata od decata koja im e smalena a zdrava, ja nosam obicno vo gradinkata ili vo uciliste.Sum da se pomogne na onie lugje koi gi snasla nekoja nesreka, pozar, raselenite lica od vojnata itn no ne i na prosjacite, mislam deka tie imaat mnogu poveke od eden covek koj raboti za plata.
|
Датум на внесување: 31.Декември.2006 во 10:31
Ме заинтригиравте овде со една работа...
Дали би дале помош на шиптар? Прашувам затоа што ме зачудија некои постови овде, не давам на цигани, само на наши, раселени од војната итн... Па еве да прашам вака отворено и директно...
-------------
|
Датум на внесување: 31.Декември.2006 во 10:56
ma,ne davam na nikoj,............zatoa shto nekoi od niv imaat i poveke od tie shto im davaat.....
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 00:45
не е за фалење ама баш секогаш ако ми се мотаат пари по џеб им оставам на дечињата што питаат, ако не пари тогаш нешто за јадење, и старите алишта им ги давам..ете
-------------
|
Постирано од: Tattoo Beauty
Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 14:11
Не им давам а и намам ни намера као што сум можела јас да се трудам и да ги имам тие пари така можат и они барем малце да се потрудат!!
------------- http://www.skin-artists.com" rel="nofollow - Skin-Artists.com
http://www.tattoo-passion.org" rel="nofollow - TattooPassion
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 14:20
ЈАС СУМ ДА СЕ ВОВЕДЕ КОНТРОЛА НА РАГАЊЕ, ем немаат пари ем се котат на велико. па после страдаат децата не може некој да си го праи кеифот, без да размисли па после проси терај го детето да шета по улици бљак!
-------------
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 14:22
ACELERA напиша:
ЈАС СУМ ДА СЕ ВОВЕДЕ КОНТРОЛА НА РАГАЊЕ, ем немаат пари ем се котат на велико. па после страдаат децата не може некој да си го праи кеифот, без да размисли па после проси терај го детето да шета по улици бљак!
|
Тоа е последица на тоа што не се ни најмалку бразовани!! Немаат ни смисол за планирање на семејство а камо ли па за негово одржување
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 14:24
возрасните ДА, ама јас многу сакам дечиња па без разлика кави се и кои се секогаш им давам нешто тие се само жртви и на своите родители и на општествово
-------------
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 14:28
ACELERA напиша:
возрасните ДА, ама јас многу сакам дечиња па без разлика кави се и кои се секогаш им давам нешто тие се само жртви и на своите родители и на општествово
|
да ова се сложувам се без обаразование бес ниаков смисол во животот! Па и маце да се побунатовни и со цел би се отргнале од такви родители...
Но и тиа сами по ебе отакако ке се родат живеат и спијат по улици и така го глдаат и го сметаат животот! Затворени им се сите др хоризонти на чоивековото постоење!!
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 14:31
што знам јас сакам да го делам она што ми е вишок, не се знае што може да ти се случи па може да завршиме и ние како просјаци некој ден би сакала да мислам дека и мене некој би ми помогнал
-------------
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 14:37
Постирано од: BiG_kIsS
Датум на внесување: 26.Јануари.2007 во 18:26
Искрено, ми жал и сакам да им давам... Ама имам слушано секакви муабети дека уставри они не просат за леб, туку за цигари, или пак парите ги даваат на некој кој ги контролира... Незнам колку све тоа е точно... Ми имаат кажувано и многу примери... И некои лажат.... Се прават глуви, неми, па им тербале пари за операција па незнам ова, она.... И баш поради тоа не им давам ништо.....
------------- Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2007 во 18:02
Точно е дека им ги земаат парите, но тоа не е одговорност на тој што дава. АКо даваш со искрени намери, доброто дело веќе си го направил, без разлика дали некој подоцна тоа ќе го злоупотреби...
Пис енд лав...
-------------
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2007 во 21:02
Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 11:28
Не заборавај, „кучешкиот живот“ го измисли Рацин...
А и второ, не секој има способност, образование и позиција да работи и заработува... Ако еден ден (не дај боже), дојде во нивна ситуација, би сакал да има кој да ти помогне...
Поздрав...
-------------
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 11:31
Im davam na site sto ke pobaraat pari ili leb,ama na onie sto mi pokazuvaat dokumenti i slicno,znaci sto nemaat doblest da recat podaj mi...im zatvoram vrata zatoa sto lazat...e dali e toa grev neznam,ama me gleda vo ochi i me lazea bez list,bez "dokument"ne sum vratila nikogo,kolku imam -sto imam ke podadam...
-------------
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 11:32
аџија напиша:
Не заборавај, „кучешкиот живот“ го измисли Рацин...
А и второ, не секој има способност, образование и позиција да работи и заработува... Ако еден ден (не дај боже), дојде во нивна ситуација, би сакал да има кој да ти помогне...
Поздрав...
|
некогаш и не мора да имаш образование за работа!! Ти треба само здравјеи желба
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 11:35
Sexy ne e bash taka vo zemja vo koja skoro sekoj vtor so visoko obrazovanie ne e vraboten.Koj bi primil bezdomnik na rabota?Retki se tie lugje ili gi nema.
-------------
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 11:40
a okolu davanje stari alishta,postelini ili slichno navistina maka macham kade da gi dadam...ne mi se ostavaat pred kontejner-nekoi se skroz novi..
-------------
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 20:03
beleg напиша:
Sexy ne e bash taka vo zemja vo koja skoro sekoj vtor so visoko obrazovanie ne e vraboten.Koj bi primil bezdomnik na rabota?Retki se tie lugje ili gi nema. |
Добро ДА но сепак мислам треба да имаат свест барем да не го шират тооолку семејството! Секако ова за нив не е проблем или се соочни со тоа (некој претходно , од поодамна изграден животен стил лил обичај ) да имаат по толкави фамилии за кои неможат да се издржат! Сепак мислам дека просењето не е единствен начин ....
ИнтелектуаЛците бараат повисоки работни места и затоа можда немаат некои работа , но за обични чистачи и разни други работи мислам дека секој ако сака може!!!! Него тие уште од најмалди години ( дурии и се раѓаат на улица ...) знаат за начинот на заработка и се навиканти без поглед кон друга иднина или начин на живот!! И кога ги анкетираат велат дека полесно е ДА ЈА ПРУЖИШ РАКАТА И ДА ПРОСИШ!!!!
|
Датум на внесување: 28.Јануари.2007 во 20:57
Pa poradi takvoto ziveenje i ragjanje na ulica drzavata treba poveke da povede smetka,jas,ti ili bilo koj od nas teshko ke go reshime toj gorchliv problem,pa barem da ni im go vloshuvame i taka loshiot i beden zivot
a za toa deka od deca se naucheni taka, tuka si vo pravo,no so dobra socijalna sluzba i zakon bi mozelo tie uste kako novorodenchinja da se smestuvaat i posvojuvaat so shto ke se namali problemot donekade
-------------
|
Постирано од: BiG_kIsS
Датум на внесување: 29.Јануари.2007 во 19:03
Ама државава очигледно нема намера нешто да превземе
Иначе, за стари алишта, постелнини, играчки.... Тоа све даваме... Незнам каде, мајка ми ги носи некаде... Каде што требаат
------------- Never be afraid to Dream... Live... Love and Laugh. Be afraid not to!!!
|
Постирано од: mara
Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 07:06
Sexy vo pravo si ako nie site resime da pitame bideki e polesno nego da rabodis, togas site bi stanale pitaci, a za cigancinjata pa mozat i da sadat i da kopaat i da odgleduvaat nivi za da se prehranat.
Nekoi Makedonci iako nemaat pari za leb, ne pitaat tuku sadt vo nivite odhleduvaat zelencuk ovosje, znat samite da mesat leb i ke jadat.
Greota se cigancinjata sto se nauceni na takov nacin na zivot, a nevevam deka ne se sposobni, da mozat i da se snajdat so trud i nemora da se skolovani za da posadat niva.
Ako se saka se se moze.
------------- Da saks znaci da zivees megu iljadnici luge, a da mislis samo na eden!
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 13:18
Немојте да мислите дека е полесно да си просјак, отколку работник... Да беше така сите ќе просеа... Не ги потценувајте луѓето што се на такво нешто приморани, од разни работи во животот.
-------------
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 13:28
Nikoj ne gi vrega, samite si odlucile na toa ne deka sudbinata gi naterala, mozebi zatoa sto ja izbiraat polesnata opcija.
------------- Da saks znaci da zivees megu iljadnici luge, a da mislis samo na eden!
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 15:08
кај ке сади нива?
тоа нема покрив над глава нива ке садело...
или у градски парк ке сади...
а демек одма никнуваат посадените работи...
-------------
|
Постирано од: plamenko
Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 16:29
na vrata nikako koj go eb mi dosol so pismo gluv e a nadvor go vikaat po ime koga iskaca se vrti
ma ajde bre cigancinjata na semafor
pa ako imam pri raka zasto da ne im dadam duri i cigarce mi baaraat:)
-------------
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2007 во 03:53
Cekaj samo edno nesto da kazam. Imam rodnini nevraboteni nemaat pari za leb. 5 dusi vo familijata. I treba da zastanat da pitaaat? Ne
Se macat se snaogaat se macat se trudat sepak za parce leb da prezivat.
I mene mi e zal za cigancinjata i za nekoi nasi makedonski familii koi nemozat da se prehranat, i kolku sto mozam pomagam. No nekogas i treba i borba za da preziees.
Deneska ke mu dam 5 ili 10 denari ke kupat bilo so utre so ke jadat? so ako so denovi nikoj ne im dade nisto? Kako ke preziveat?
Navistina e zalosno sto nasata zemja gi dovede lugeto do taja granica da ne mozat da se prehranat.
Jas ne velam deka ne treba da bides human sprema lugeto, i znam deka site bi pomognale na nekoj nacin i kolku sto no samo sakav da kazam deka treba i malku samiot da se potrudis da opstanis, vo bilo kakva situacija da si.
primer jas da bidam majka i da gledam deka decata nema sto da mi jadat, ama apsolutno se bi npravila za da mozat da prezivat i da ne gladuvaat makar i na tiga niva da kopam i da me platat so plodovi ili zelencuk ili bili so.
Toa samo sakav da go kazam. Toa e mojata misla pa makar i da mislite deka ne cini.
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2007 во 16:50
Да во право си. Ама некои од просјаците го немаат ни тоа што го имаат овие твои невработени македонци: сила да се бориш!
Има такви моменти кога човекот ќе изгуби се, а тоа се оние моменти кога ќе изгубиш секакво достоинство и сила да се бориш... Затоа треба да им се помогне, а не затоа што прелесно се откажале...
-------------
|
Датум на внесување: 02.Февруари.2007 во 03:09
Nemam problem za pomos na takvi luge bi mu pomognala ama vo sustina kako so veke citav muabeti deka na primer cegancinjata ragaat tolku mnogu deca koi ne mozat da gi odgleduvaat.
Ne znam dali me razbiras, nemoj da me svatis deka nekam da im pomagam na lugeto, jas sum mnogu zaloita koga gledam deka nekoj se izmacuva, no ima nekoi koi se zdravi i pravi no ne se trudat, i ne znam kako prezivuvaat so 10 denari
|
Датум на внесување: 02.Февруари.2007 во 12:09
Вистина е дека сиромашните раѓаат многу деца. Ама сте се запрашале ли дали тие што просат за леб, имаат пари да трошат на пилули или дурекс? Плус, во таквата средина, децата не се трошок, туку начин да се заработи уште некој денар. Значи не е причината за нивната сиромаштија тоа што имаат многу деца. И да имаат едно, ќе биде исто, ако не и полошо...
-------------
|
Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 02.Февруари.2007 во 12:10
Раката што дава не се суши .......
|
Постирано од: ASTRIX
Датум на внесување: 23.Февруари.2007 во 12:17
Delfin напиша:
Раката што дава не се суши ....... |
фрли рипче најди крапче
така е!!!
|
Постирано од: superbaby
Датум на внесување: 16.Август.2007 во 19:11
Sakam da davam zatoa sto zal mi e za niv navistina.. no ne im davam na site zatoa sto nekoi znaat i da se prepravaat kako cigancinja ili prosjaci ili sl samo za da berat pari. Lesno e site da se oblecime vo iskinati alista i cevli da se izvalkame i da im gi sobirame parite na lugeto, toa e najlesno, ali ima Gospod i gleda se.
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 17.Август.2007 во 00:28
ako im davame na site togas ke ni otidat parite jabana...... ako mu dades na eden i pomislis na drugite..... niv gi ima mnogu za zal, no ne moze na site da im pomogneme i ako si mu dal na nekoj, niso ne si napravil, poso gi ima iljadnici drugi....... a i plus toa nekoi lazat
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Постирано од: connected
Датум на внесување: 26.Август.2007 во 12:32
naj me nervira koga ke vidam nekoj prosjak. ne od gordost tuku od faktot sto nekoi lugje dosle do toj stepen. i nemozam a da ne go/ja odminam, imam cuvstvo deka ke me bie nekoj maler. nemam zal, ama imam strav od takvi lugje, smesno neli?
-------------
|
Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 10:52
onoj koj sto prosi od sto mora ...
bi go razbral ...
cesto pati i im davam po nekoj dinar ...
no ima takvi ...
koi prosenjeto im e zanaet ...
eden takov ...
kaj kafanata "Ajcho" ...
stalno sdnat na asfaltot ...
i se tresi non-stop ...
lichno go vidov ednas ...
kako dojde ...
si gi izvadi sandalkite ...
si sedna ...
i si pocna da se tresi ...
------------- PARADISE MACEDONIA
|
Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 11:18
prosenjeto e nesto najnisko
vo drustvenoto skalilo ...
------------- PARADISE MACEDONIA
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 08:41
Za balkanot postoi plan za fizicko unistuvanje na siromastijata, a ostanatoto sami ke go dovrsime. Postoi li gladno kuce sto go podelilo svojot obrok so nekoe drugo kuce ? Kako i da e siromastijata e grda gletka, a koga ke procitam nekoi bla,bla,bla deka pravilo e, sami da se borime u zivotot i da bideme uporni, samoinicijativni, pozitivno energicni, optimisticni...t.e. se ona sto ne "se" siromasnite. Znaci po taa logika fizickoto eliminiranje na siromastijata e opravdana bidejki se tretira kako bolest
|
Постирано од: Azrael
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 11:20
trkaloto se vrti pa sekogas koga ke vidam na semaor cigance mu davam pari
------------- ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 11:40
da be,..zatoa i vrie od niv,..poradi takvi kako tebe,...da ne im se svrtelo,..trkaloto,..
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 11:42
pa zarem ti ne bi mu dal na nekoe malo cigance sto prosi?
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 11:50
ne, ne bi mu dal,...tuku ne im davam,...so toa samo gi ohrabruvash deka moze da se zaraboti neshto,...i bez da se machish,...a,da visat tamu,...bidi siguren deka ne im e maka,..a i da im e,...pa neka se machat na drug nachin,..a,ne da se motaat megju kolite,..pa,ako sluchjno go zakachish,...da bidesh kriv,...ni kriv ni duzen,...
|
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 11:53
jas mislam deka deteto ne e krivo sto majka mi se ebela so koj signi i gi ragala serizki taka da bi mu pomognal zasto e detence
|
Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 01.Октомври.2007 во 12:28
sledniot prosjak koga ke go vidite, zaprasajtese dali egoto vi dozvoluva od vasiot budzet da odvoite 5 denari. posebno vo sabota posle soping. a ako im se mesate vo zivotot koj sto pravi i zasto prosi iskalkulirajte, pa vidite mozda vredi i Vie toa da go pravite.
-------------
|
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 21:50
ivana напиша:
им затворате врата?
|
На вистинските ДА. На оние кои со некого се договориле- обично лекари НЕ.
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 23:14
a,..na chelo im pishuva,...pa,...ti prvo ke prochitash,..
|
Постирано од: ekaterina
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 23:25
ne mozam da pominam a da ne im dadam nesto! vistinski ili ne ,luge mnogu mi e zal!mislam na toa kako nemaat hrana i krevet ili se bolni,a nekogas i gi izbegnuvam raskrsnicite kade prosat.
------------- people are strange
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 23:29
da,da,...bidi sigurna deka nema shto da jadat,...i krevet,...a,be ajde,...od takvi zalostivi ,..zatoa i ne mozesh da mrdnesh od niv vekje,...samo,...treba izgleda da nastrada nekoe od niv na nekoja raskrsnica,...pa,da se svesti nekoj deka ne im e mestoto tamu,...nastrana toa shto ja oslikuvaat zemjata bash takva kakva shto e,...ama,toa ne treba da se pokazuva,..
|
Постирано од: renesansa
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 23:35
Skoro sekogas im davam koga pobaraat.I se cudam kako opstojuvaat so nikakvi prihodi....
Sekoj mes. zemame plata, i se ne ni se dovolno...Romskite semejstva se obicno mn. cleni, a zemaat po 2000den. socijalno.Sto ponaped so taa milostinja?
Redovno se goli, bosi.....i sekogas se gladni.
Zatoa umiraat mladi...
A toa sto se losa gletka so prosjacenjeto, treba dr faktori da se zamislat zosto e taka...
|
Постирано од: ekaterina
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 23:40
BRZA, mislis deka ne mi e jasno deka se dodeka im davame tie ke baraat,ama aj da odminam nekoe boso i golo? Gospod ke me kazni!
------------- people are strange
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 23:49
gospod nema,...ama ke te kazni chovekot,...ako nekoe ti najde pod trkalata,...pa,da vidime dali posle isto ke mislish,..
|
Датум на внесување: 13.Октомври.2007 во 12:08
prosjaci-visoki energetski tela
-------------
|
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 15.Октомври.2007 во 22:03
Само на оние она улица, а не и на оние кои доваѓаат на врата.
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Постирано од: IQ
Датум на внесување: 09.Мај.2008 во 03:47
porano povekje davav pari na onie koi prosat, ama gi ima sekakvi, ke zaodat po tebe dodeka ne im dadesh pari ili ti visat nad glava ako sedish nekade...
pred edna nedela doagja edno ciganche i i bara pari na drugarka mi i taa nemahe sitni pari osven 5 den i mu gi dade samo tie i ova na kraj ja ispcuva! kaj mu davash pari pa i ke te pcuva be!
drug eden, vozrasen chovek e, se mava po ulici, ne raboti nishto, postojano bara pari od lugje, mu davaat i odi vo sportska kladilnica, tamu gi troshi parite, a ti veli daj pari za leb!
drugi sluchaevi taka baraat MALI DECA pari za leb a istite kupuvaat cigari, igraat na fliperi, kupuvaat pivo i sl...
ako im dadesh leb i so leb go frlat!
sekako ima i takvi koi navistina nemaat i ne se sposobni da rabotat, tie prifakjaat se sho ke im pruzish i ne te pcuvaat ako si im dal malku bidejki vo momentot tolku si imal za davanje.
------------- http://imageshack.us">
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
|
Датум на внесување: 09.Мај.2008 во 09:49
Ja sum inernet prosjak...molam zenski za malku vnimanie
|
Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 09.Мај.2008 во 14:26
ivana напиша:
им затворате врата?
|
обично давам ама еднаш едно такво дете ме удри со кутија и оттогаш некако ги избегнувам
------------- Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
Постирано од: RUSHKA
Датум на внесување: 12.Мај.2008 во 23:54
Jas na tie sto doagjaat na vrata gi ponuduvam so jadenje....nikoj ne saka, site sakaat pari....prasanje e dali se tie navistina na maka. Ako im ponudite da vi srabotat nesto za pari pak ke odbijat. Im davam samo na tie sto vo moment ke ocenam deka navistina im treba.
------------- 4ISTA SOVEST=MIREN SON
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2009 во 21:32
baraat samo pari zasto dobro znaat deka za toa ste najsilno vrzani
|
Постирано од: Eli
Датум на внесување: 12.Февруари.2009 во 22:14
Na site bi im dala kolku sto mozam,ama na onie bezobraznine na plostad,koi te plukaat,te vlecat za jakna,te kolnat,boze prosti mi ama nikad vise nema da im dadam..od koga vidov za so gi trosat mi se zgrozi..za cigari i disenje lepak..strasno
------------- Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2009 во 16:01
prositeli ili moliteli, molat za da im dadete pari,
imaat pravo sto ve pljukaat,
imate 10.000 plata a ne ste sposobni 5 denari da im poklonite
|
Постирано од: Командантица
Датум на внесување: 13.Февруари.2009 во 23:23
не сум мајка тереза ама имам чувства,..како за луѓето така за животните,..не секам да гледам тажни лица,..впрочем,..секој заслужува да биде, барем малце среќен нели?..па и на тие луѓе им е доста од појавата ..„оди побарај кај други, јас немам“..сепак, вреди да се помогне, колку толку, важно да не ти тежи да душа!
------------- ..Живеам за да умрам..!
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2009 во 23:44
------------- http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/
|
Постирано од: seka
Датум на внесување: 14.Февруари.2009 во 13:31
zavisi od raspolozenieto, denot i momentot... nekoi dobivaat nekoi ne! zavisi i kako vlijeva taa osoba na mene...ako sednal na kolena a go gledam zdrav prav i nosto ne pravi togas retko, retko davam.... pred nekoe vreme zvoneze eden student na vrata so negovi sliki.... i prasuva dali bi odkupila edna za da moze studiite da si gi finansira... ne mu odkupiv slika, no mu dadov (preracunato ) edno 400 denari... ili cesto davam nesto za pienje ili jadenje... pred edno dva meseci me zastanuva edno mlado detence na zeleznicka i mi veli, lele nemam plata zemeno a nemam ni pari za vozot ( kaznite tuka se ogromi) go gledam, deteto sosema normalno izgleda, i toa kutroto se seti izgleda i mi veli, ne mi davaj pari, samo karta ako mozes da mi kupis.... pojdov mu zedov karta, negovite zborovi bea: ti si angel od bog pratena.... zatoa rekov zavisi od denot, raspolozenieto i osobata
------------- Razumot e skapocen kamen koj najubavo sjae vo ramkite na
skromnosta.
|
Датум на внесување: 15.Февруари.2009 во 15:31
ne zaboravajte, Bog ne sudi
ni cveketo ne veli za ovoj moze a za ovoj ne go davam mojot miris
ni sonceto ne gi gree samo "dobrite"
gledam tuka se sudi za ovoj moze za ovoj ne?
drvoto kislorodot go dava na site podednakvo
duri i na tie sto odat da go isecat
|
Постирано од: lidijana74
Датум на внесување: 11.Март.2009 во 15:06
ne davam pari nikogas i im velam: odi raboti nesto i zaraboti si pari kako sto jas si gi zarabotuvam moite,
ako mi dojdat na vrata hrana moze da dadam.
moze za nekoj ova zvuci sebicno ama takva sum, si gi cenam parite sto gi zarabotuvam, zasto koga jas ne rabotev ne odev da prosam i nikoj pari za ubavite oci ne mi davase na ulica!
|
Постирано од: igi 3
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 00:37
NE IM DAVAM PARI NA CIGANITE BIDEKI GI SMETAM ZA LOS NAROR OD NIV POTTEKNUVA KRADENJETO
A NA BELATA RASA IM DAVAM ... MOZI NEKOJ DA ME NARECE RASIST ILI ... KAKO STO SAKA AMA TOA E MOETO MISLENJE
SAKAM DA POMAGAM NA PRAVOSLAVNITE ..... BEZ UVREDA ZA DRUGITE
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 11:40
ако нешто ме нервира е тоа кога циганка ќе ми дојде на врата со пеесет деца во рака и бара, ко јас да сум ги правел децата што е најлошо, ги трошат на глупшости, на цигари, лепак и други ствари, и сум видел како родителите си ги праќаат да просат на улица по жештина и студ, за притоа да не добијат ништо од тоа
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Датум на внесување: 28.Март.2009 во 10:22
koj im zamera,
neka gi zameni
|
Постирано од: criminal-F
Датум на внесување: 28.Март.2009 во 11:36
hahaha kaj mene cela ucilnica vrijat od prosjaci
|
Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 28.Март.2009 во 13:07
Torbata na prosjkot nemoze nikogas da se napolni
|
Постирано од: Spirit
Датум на внесување: 02.Април.2009 во 09:50
Инстикт, некогаш давам некогаш не давам не мислено и непланирано .
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 12.Јануари.2010 во 21:58
Кај нас во градов ги има навистина многу. Кога ги гледам само помислувам: “И на ним не им е лесно...“ Се случува често да ми побараат некој денар, кога имам им давам, кога немам - немам. Мене нема да ме осиромашат тие 10 денари, а нив сигурно им се добредојдени. Понекогаш ги гледам со парите што ќе ги добијат купуваат во трафиките цигари. Се мислам тогаш: “Ех бре ќерата, наместо леб да купат да јадат тие уште повеќе се уништуваат“ Минатиот пат на Камени мост во Ск. си поминуваше една девојка и циганчево и побара пари, ама она не сакаше да му даде, можеби навистина немала. Циганчево што стори знаете? Ја исплука! Уствари што се чудам, па тоа не го гледам прв пат!
------------- You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|