Испечати | Затвори го прозорот

Време

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5789
Датум на принтање: 25.Јануари.2025 во 15:28
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Време
Постирано од: R-C-F
Наслов: Време
Датум на внесување: 30.Ноември.2006 во 18:09
kakva  velicina  e  vremeto   (osven  sto  znaeme  deka  deka  dvizejneto  na  materijata  predstavuva  tecejne  na  vremeto]

-------------
M O J O T    I Z B O R    E    I S L A M    N E K A    E    I     V A S

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 30.Ноември.2006 во 20:16
He, he,he...

Vreme vsushnost ne postoi kako realen i objektiven parametar nadvor od chovekovata percepcija, iako spored Njutonovata fizika se uchi sprotivnoto. A po definicija...zavisi od kogo baras definicija...od filozofi, neuchnici, teolozi, astrolozi...

Mojata definicija za vremeto e:

Frekvencija na interakcijata na mislata.

Definicijava, samata po sebe, gi sodrzhi site "objektivni" i subjektivni elementi po koi nie go gradime i razbirame vremeto kako nekakov parametar vo nasiot zhivot, vkluchuvajki go i elmentot na negovata relativna dolzhina spored naseto psihichko raspolozhenie. Bazhdarenjeto na vremeto (sekundi, minuti, chasovi... i nivnata dolzhina) e tehnikalija okolu koja nema potreba da se diskutira - toa e samo obichen dogovor zasnovan na arbitraren izbor na standardi koj moze da bide menuvan spored zelbata. Bazdarenjeto ne go definira nitu go menuva vremeto, toa e samo upotreben komoditet.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Flix
Датум на внесување: 01.Декември.2006 во 00:00
Vremeto e brzina Poseti go mojot blog i ke vidis zosto taka mislam

-------------
http://flixter.deviantart.com/">

Датум на внесување: 01.Декември.2006 во 00:48
Znachi po tvoeto objasnuvanje ako ne se dvizime togas nema da ima vreme, taka? Ili ke ima premnogu vreme?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Alekta
Датум на внесување: 01.Декември.2006 во 23:21
vremeto e samo termin ...so znam kako bi go opisala...
sepak e na nekoj nacin apstraktna rabota....vreme....edinstvena rabota na svetot koja ne mozes da ja zapres nikako...sekako kje postoi

-------------
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....

Постирано од: nindza
Датум на внесување: 01.Декември.2006 во 23:35
Ako e samo termin  ko sto vikas...kako mozes da zapres termin ?

vremeto ne postoi Wink

-------------
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 01:20
Postoi! Ako nema vreme nema ni prostor, vsusnost i vremeto i prostorot se tolku isprepleteni sto i nemozat da se oddelat.

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 01:21
Se nadevam deka alekta mislese na vremenski period, deka nema segasnost tulu samo minato i idnina, a toa e vremenskiot period.

Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 01:32
Originally posted by Nela Bella Nela Bella напиша:

Se nadevam deka alekta mislese na vremenski period, deka nema segasnost tulu samo minato i idnina, a toa e vremenskiot period.

А бидејки минатото е -- минато, изминато и веќе не постои, а иднината допрва треба да се случи (значи и таа во моментов фактички не постои), значи, времето - не постои. Постои само овој момент. Сега.

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 01:41
Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

А бидејки минатото е -- минато, изминато и веќе не постои, а иднината допрва треба да се случи (значи и таа во моментов фактички не постои), значи, времето - не постои. Постои само овој момент. Сега.

My point exactly Clap

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 01:54
vreme kako seme i vraka da se zeme
lizgaaaaaaaaaaaaa niz prsti
i tebe i meneeeeeeeeeeeeeeeeeee
vreme kako breme
gjavolot da go zemeeeeeeeeeeeeeeeee
teceeeeeeeeeeeeeeeeeee pred mene
se raste no i veneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:00

Jas ne se soglasuvam naprotiv momentot sto go spomna ne postoi tuku e veke vo minatoto,
tuka nekade e messenger so frekfencijata na interakcijata na mislata, no so toa jas svakam deka dokazuva za potoeweto na vremeto a, vsushnosst za da se dokaze fizicki postoeweto na vremeto mozebi treba da pomine nekoj aj ne milenium nekoja decenija,

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:02

Jas ne se soglasuvam naprotiv momentot sto go spomna ne postoi tuku e veke vo minatoto,
tuka nekade e messenger so frekfencijata na interakcijata na mislata, no so toa jas svakam deka dokazuva za potoeweto na vremeto a, vsushnosst za da se dokaze fizicki postoeweto na vremeto mozebi treba da pomine nekoj aj ne milenium nekoja decenija,

E pa ako i toj segasniot moment sea e minato znaci ni toj moment ne postoi ...znaci vremeto ne postoi Wink

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:05
sekjavanjata postojat
bez sekjavanja nema zivot
sto kje vi e idnina ako za mig stane minato i ja zaboravite

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:18
sekavanjata ne se realnost ...toa go nemate osven vo mislite zatoa vremeto e subjektivna kategorija

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:21

единствен момент кој навистина во реалноста постои е моментот во кој вдишуваш, па потоа издишуваш.тој секако заминува и веќе си во нов, но, тоа е така бидејки човекот е скроен да ги гледа нештата праволиниски и да ги класифицира во некакви мерки, меѓу кои измислил и - единица време.

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:23
Originally posted by nindza nindza напиша:

sekavanjata ne se realnost ...toa go nemate osven vo mislite zatoa vremeto e subjektivna kategorija

Thumbs%20Up така е!

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:26
Ajde da vi kazam edna vistinska prikazna.

Vo edna rudarska nesreka vo Germanija bea zatrupani 4 rudari od koi samo eden imase chasovnik na rakata. Za da imaat orientacija kako teche vremeto, se dogovorija rudarot so chasovnikot da im go spomnuva sekoj odminat saat. Ovoj, za da ne gi isplasi drugarite, za sekoi dva odminati chasa kazhuvashe deka minal samo eden.

Na krajot, po izvesen broj denovi, uspeeja da gi izvadat zhivi site rudari osven onoj sto go kazuvase vremeto. Toj pochinal pred da dojde pomosta do niv.

Naravouchenie: chovekot so chasovnikot uspeal da ja smeni kolektivnata svest na lugjeto za "izminatoto" vreme, no znaejki ja "vistinskata dogovorena dolzhina" na istoto, ne mozese da se izlazhe sebe si. Toa e dokaz deka vremeto kako nekoja praktichna relevancija za nas postoi samo vo nasata svest...kako i site dogovori sto sme gi napravile okolu nego. Interesno e kako nesto realno nepostoechko ima takvo silno psiholosko/fizichko vlijanie vrz nas.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:27
uf kolku samo gresite

zamisli deka zivees zivot bez sekjavanje

covek da nema sposobnost za sekjavane bi bil drvo vo gradina da tie sto imat sekjavanja

nikogas ne bi sakal da sum se rodil vo zivotot samo za sega
nikogas i ne bi sakal da ziveam vo zivotot samo za utre

sto kje mi se site ubavi momenti koi kje gi imam ako nemozam da se setam na niv

steta

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:29
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ajde da vi kazam edna vistinska prikazna.

Vo edna rudarska nesreka vo Germanija bea zatrupani 4 rudari od koi samo eden imase chasovnik na rakata. Za da imaat orientacija kako teche vremeto, se dogovorija rudarot so chasovnikot da im go spomnuva sekoj odminat saat. Ovoj, za da ne gi isplasi drugarite, za sekoi dva odminati chasa kazhuvashe deka minal samo eden.

Na krajot, po izvesen broj denovi, uspeeja da gi izvadat zhivi site rudari osven onoj sto go kazuvase vremeto. Toj pochinal pred da dojde pomosta do niv.

Naravouchenie: chovekot so chasovnikot uspeal da ja smeni kolektivnata svest na lugjeto za "izminatoto" vreme, no znaejki ja "vistinskata dogovorena dolzhina" na istoto, ne mozese da se izlazhe sebe si. Toa e dokaz deka vremeto kako nekoja praktichna relevancija za nas postoi samo vo nasata svest...kako i site dogovori sto sme gi napravile okolu nego. Interesno e kako nesto realno nepostoechko ima takvo silno psiholosko/fizichko vlijanie vrz nas.

Apsolutno se slozuvam

ne znam dali e na ova ovde mesto no ke kazam moj primer :

Ako vecerta si kazam ke satnam u tolku i tolku saat zaradi nesto vazno , obavezno se budam u tolku i tolku saat iako ne znam kolku e saat koga spijam

Sea moze si pobivam svoja teorija deka vreme ne postoi ama moze i ne adut poveke deka postoi samo vo nasite glavi

Vie sto mislite ??

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:32
anakin,

zboruvame za vremeto, a ne za sekavanja - memorija.

A koga sme veke tamu, bez da razglabam sega mnogu, ako sakas da zivees vo realnosta (sega) i da go razberes i nauchis novoto "onaka kako e" , a ne "onaka kako sto ti mislis deka e", togas treba da se oslobodis od sekavanjata, tradiciite, obichaite, avtoritetite...

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:33
eden den koga kje se poglednes vo ogledalo
kje te upeta dokazot deka vremeto i te kako postoi

a sekjavanaeto  mesindzer e tragot na vremeto sto ne se brise

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:34
anakin, materijata se menuva po kvalitet i forma i moze da mine vo energija i t.n.... no toa ne e vreme.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:36
Originally posted by anakin anakin напиша:

uf kolku samo gresite

covek da nema sposobnost za sekjavane bi bil drvo vo gradina da tie sto imat sekjavanja

steta

јас верувам дека има зошто времето на човекот како единица мерка му е потребно. на човекот му е потребна ориентација, рамки, граници, перспективи, цели...сето тоа е нормално, бидејки човекот Е таков и само така и може да функционира. меѓу другото и мемоијата е неопходна. како би учеле, ако немаме меморија, ако немаме сеќавања? учеле - било што: од факти во школо до комуникација, љубов, историја, грижа за природата итн итн во бескрај....
но РЕАЛНО мислам дека време не постои. постои материја со минлив карактер (во што спаѓаат и нашите тела), и , постои --- РИТАМ....

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:36
vo pravo si mesi
vremeto e dimenzija vo koja
nekogas te ima a nekogas ne
a toa voglavnom nezavisi od tebe

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:45
Nie vremeto go "dokazuvame" i bazhdarime spored frekvencijata na promenite sto gi gledame okolu nas ili vo nas.

Zamisli da bides primoran da gledas edna nepromenliva slika pred tebe celiot svoj zivot, bez da imas sansa da se vidis sebe si. Togas, poradi nezabelezuvanje na nikakva promena za tebe nema da ima vreme.

A bidejki za promenite (vo nas ili nadvor od nas) nie sme svesni samo preku nasite misli, jas rekov vo prviot moj post deka vremeto e frekvencija na interakcijata na mislata.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:49

Nie vremeto go "dokazuvame" i bazhdarime spored frekvencijata na promenite sto gi gledame okolu nas ili vo nas.

Zamisli da bides primoran da gledas edna nepromenliva slika pred tebe celiot svoj zivot, bez da imas sansa da se vidis sebe si. Togas, poradi nezabelezuvanje na nikakva promena za tebe nema da ima vreme.

A bidejki za promenite (vo nas ili nadvor od nas) nie sme svesni samo preku nasite misli, jas rekov vo prviot moj post deka vremeto e frekvencija na interakcijata na mislata.

prvo i prvo mesi
ne e tolku komplicirano kako sto ti sakas da go ptikazuvas
vremeto se bazdari na drug nacin mnogu polesen
ni pomogna nasata zemja
nejzinioto vreme potrebno za eden vtrez go podelivme so 24
pa toj del go podelivme so 60 pa tij del so uste 60
pa toj del so uste 100
i domivme bazdarena milisekunda

a za vtoro vtoro kje pisam pokasno

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 02:52
jas gledam ja nasata makedonija kako stoi i ne se menuva
i ako niso ne se slucuva si vikam
ejjjjjjjjjjjjjj dolgo vreme gledav dzabe
i navistina pomina mnogu dolgo vreme na k*rtasenje

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 03:03

prvo i prvo mesi
ne e tolku komplicirano kako sto ti sakas da go ptikazuvas
vremeto se bazdari na drug nacin mnogu polesen
ni pomogna nasata zemja
nejzinioto vreme potrebno za eden vtrez go podelivme so 24
pa toj del go podelivme so 60 pa tij del so uste 60
pa toj del so uste 100
i domivme bazdarena milisekunda

a za vtoro vtoro kje pisam pokasno

еден вртеж можеше да се подели и на 2424. или
само на 2. па на 120 или 30, или, или, или....
не се разбирам во календари и такви математики. но знам дека таа мерка ја смислил - човекот.
а како Е всушност? јас барем како тоа го гледам: замисли дека си толку голем што можеш да ја гледаш земјата, со месечината и целиот планетарен систем како кружат околу сонцето.
само гледај го самото движење, случувањето, како такво, без почеток и крај, како универзален закон. како ритам...како нешто што Е...

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 03:08
covekot ne go smislil vremeto samo go meri
covekot se nasol vo dimenzija na vremeto
vreme e potrebno nesto da se sluci
vremeto e nepromenlivo
postoi samo dozivuvanje na vremeto
nekogas leta nekogas prosto stoi no kako dozivuvanje
oti covelot e genijalec i mnogu prefrigan nekogas saka da leta vremeto a toa obicno stoi ( cekanje na sakana pred avtobuska) a drug pat saka da stoi a toa leta ( ja doceka i sega saka da bide so neja do OO)
no vremeto sepa ptavi vo ritam vrem vrem vrem vrem

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 03:12
anakin,

samo go potvrduvas onoa sto veke go rekov.

Ako ne si vo sostojba da percepiras promena (bilo kakvo dvizenje, vkluchuvajki go i vrtenjeto na Zemjata) ne ke mozes da go izmislis, definiras i bazdaris vremeto. So eden zbor, toa nema da postoi.

Ova potvrduva deka vremeto e nasa kreacija i kako takvo ne postoi vo realniot svet. Vo svetot postoi samo "sega". I vo momentot koga ke ti se javi misla za "sega", toa "sega" veke ne postoi. Poradi fiziologijata na nasite tela, mislata sekogas doagja posle faktot na zbidnuvanjeto. Stom toa "sega" poveke ne postoi, nie sme se dogovorile da go narekuvame minato.

Sto se sluchuva natamu? Se prasuvame kolku pati Zemjata se svrtela okolu svojata oska otkoga toa "sega", sto po nekoja prichina ni e mnogu vazhno, se sluci? Pa kako odgovor velime, na primer, Zemjata se svrte 5 pati okolu svojata oska. Znachi, ke zakluchime, od toa vazhno nekogasno "sega" minale 5 dena (nekoja nasa izmislena merka za koja nekogas sme donele kolektiven dogovor).

I taka si go kreiravme vremeto.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 03:13
многу интересна темаSmile...прекрасна е за истражување...
има ли физичар на форумов да ни подобјасни научно нешто за времето? што докажува дека времето постои? или не постои?

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 03:17
uf mesi
ti gi pravis mislite da bidat poteski odkolku se
hahhahah
pocituvam
znaes ajnastajn rekol se e relativno
no na povisoki niva ima apsolutni raboti

koga si na zemjata ti neznaes deka se vrtis  toa ti e relativna brzina izmegu tebe i zemjata ti neznaes deka se vrts  i zasto
satoa sto ti si se rodil so neja so brzina 300 metara vo sekunda
no na poviskoko nivo
od kosmosot nekoj te gleda deka se vrtis okolu oskata na zenjata i vika
gledaj go mesi slepes misli deka brzina nepostoi
a ta i te kako postoi apsolutna brzina vo odnos na sonceto

i toa ti e isto kako so toa tvoe nepostoecko vreme
niskiot pojma nema a apsolutniot ZNAE

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 03:18
chuchuliga, za zhal, problemite sto gi imame so sebe i so vremeto poteknuvaat tochno od nepravilnoto uchenje i prezentiranje na dosegasnata nauka. Edinstven nauchen spas doagja od poslednite dostiganja vo kvantnata mehanika, a pomalu ili poveke, toa e toa sto go kazuvam vo moive postovi.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 03:25
anakin,

nesto sto ne ti teknuva vo momentov ili ne si razmisluval okolu toa e faktot deka svetot za nas nikogas ne postoel, ne postoi i verojatno nikogas nema da postoi "onakov kakov e", tuku sekogas za nego ke sme svesni onaka "kako sto nie go osoznavame" so nasite misli, vo zavisnost od ogranichenosta na nasite setila, znaenja, religii, tradicii, filozofii, sueverija i veruvanja.

Site vrtenja, stoenja, menuvanja, nemenuvanja, boi, temperaturi, mirisi, formi, se vidlivo i opiplivo e SAMO NASA INTERPRETACIJA na svetot. TOA NE E SVETOT.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 03:28

Dali zatoa sto nie nemame objasnuvawe odnosno ne go custvuvame t.e. nemozeme da go dokazeme negovoto postoewe vsusnost znaci deka nepostoi? Pa i CO nema boja nema miris i coveckite receptori ne go analiziraat ama sepak postoi aj dokazi deka nepostoi CO zatoa sto coveckiot organizam ne go prepozava, taka i vremeto nezatoa sto nemozeme da go dokazeme negovoto postoewe znaci deka nepostoi.

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 03:29
ok
sega mi e jasno
nie dvajcata voopsto nemozeme da diskutirame oti ti sakas da mi kazes

deka mesi a anakin voopsto i nepostojat toa e samo vo impuslite na net
mrezata

steta a mozevme da postoime i da bideme prijateli

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 05:31

anakin,

Jas ne velam, nitu pak nekogas sum rekol deka nie ne postoime. Isto taka nikogas ne sum rekol deka svetov ne postoi.

Jas samo ti velam deka svetov kako sto nie go znaeme e rezultat na nasite interpretacii spored kapacitetot na nasite setila i umstveni moznosti, vkluchuvajki gi, kako mosne aktiven element vo osoznavanjeto, i naseto iskustvo (takvo kakvo e), nasite tradicii, religii, veruvanja, mechtaenja i t.n.

Ova e tolku ednostavno i jasno sto ne sum vo sostojba da ti go prezentiram na uste poednostaven nachin.

Seto toa ja pravi NASATA REALNOST. Onoa sto postoi, postoi za nas edinstveno zatoa sto nie na nekoj nachin imame soznanie za toa nesto. Onoa za sto ne znaeme - NE POSTOI ZA NAS.

Ako se uste ne ti e jasno, ke ti dadam eden primer.

Dali ti ke znaese deka Messenger postoi na ovoj svet ako ne se javev na forumov i ti nemase sansa da se zapoznaes so mene? Sigurno deka nemase da znaes. Jas ZA TEBE nemase da postojam. Jas nemase da egzistiram VO TVOJOT SVET. Moeto postoenje ke bese kompletno irelevantno za tebe bidejki ti nemase da bides svesen za mene, nemase da imas nikakva interakcija so mene, nemase da bides afektiran od mene po nikakva osnova i t.n. Ednostavno, jas za tebe NEMASE DA POSTOJAM. Jas nemase da postojam vo svetov kako sto ti go znaes.

Te razbiram mnogu dobro koga velis deka nesto moze nekade da postoi bez da bides svesen za toa. Samo netokmu chovek moze da se sprotivstavi na toa tvrdenje. Od momentot na svojot nastanok Univerzumov gi sodrzi vo forma na potencijali site mozni kreacii i nie NIKOGAS nema da gi osoznaeme site. Nie vo momentot na nasata egzistencija ke bideme svesni za samo nekoi Svetovni kreacii i formi koi ke ni bidat podatni za nasite limitirani setila i umstveni moznosti. Nisto poveke. Toa ne e Svetot vo seta svoja celost "kakov sto e", tuku e samo eden minijaturen deformiran fragment kako nasa INTERPRETACIJA na toj Svet. Drug svet za nas realno ne postoi dodeka ne go otkrieme, a nie sekako deka mozeme da si filozofirame, mechateme i pretpostavuvame sto se bi mozelo da egzistira.

Ako i pokraj ova objasnuvanje ne se razbirame, togas...ke se razbereme vo nekoi podobri vreminja.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 05:48
Nela Bella,

Ako nemas objasnuvanje za nesto sto znaes deka POSTOI toa samo znachi deka eden den verojatno ke go objasnis.

Ne gledam tuka nikakov problem.

Ako nesto NE POSTOI togas nema ni sto da objasnuvas. Primerot so CO ne e ti e dobar. Ti mi davas primer za nesto sto dnes znaeme deka postoi. Porano, koga nemavme nikakvo soznanie za negovata egzistencija, toj za nas ne postoese i zatoa nemase sto da objasnuvame.

Toa sto ne postoi za tebe, ne postoi vo tvoite misli. Togas kako mozes da razmisluvas za nego?

Se nadevam deka ja sogleduvas logikata.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 11:13

Ne!Messenger, Ako ne postoi vo tvoite misli neznaci deka nepostoi  i realno, samo za toa sto nemame objasnuvawe.

Messenger postoi li studeniloto?

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 15:55
Nela Bella,

Povtorno mi davas pogresen primer. Pa kako ne postoi studeniloto koga go chustvuvame! Toa znachi deka za nas postoi realno. A dali imame objasnuvanje za toa? Pa tokmu za toa imame objasnuvanje.

Rabotata e deka ne e vozmozhno da mi dades primer za nesto ste ne postoi za nas. Postoenjeto ili nepostoenjeto na nekoe nesto, nekade vo vselenata ili ne znam kade na drugo mesto na seopstata Kreacija, e chist teoretski potencijal na egzistencija (postoi/nepostoi) kako moznost ili eventualna intelektualna egzibicija, no toa nema apsolutna nikakva relevancija so nasata realnost. Nasata intelektualna implikacija za postoenjeto na nekoja moznost ne znaci teka taa navistina postoi. Taa za nas e REALNOST samo koga ke se soochime so nea, koga ke ja percepirame kako takva.

Svetot koj postoi kompletno nezavisno i nadvor od nas, nie go osoznavame edinstveno preku nasite setila i mokta na naseto mislovno rezoniranje, a toa ne e nisto drugo tuku NASA INTERPRETACIJA na Svetot vo dadeniot moment, no toa NE E SVETOT.

Do neodamna lugjeto "znaeja" deka Zemjata e ramna plocha i deka Sonceto i site planeti i zvezdi se vrtat okolu nea. Vo toa vreme toakva bese realnosta za svetot za nas, no denes znaeme deka toa NE E SVETOT. Takvata "realnost" bese tolku "ochebijna" i "nedvosmislena" sto lugjeto koi se obiduvaa da dokazat oti INTERPRETIRANJETO ne e korektno bea smetani za ludi a chesto pati bea i spaluvani na sred plostadi.

Denes imame druga INTERPRETACIJA, "ochebijna" i "nedvosmislena"... se dodeka ne pocheneme da ja INTERPRETIRAME Krecijata na nekoj nov nachin...i se taka vo nedogled.

Naukata, zakopana vo svoeto materijano sueverie, interpretiranjeto go narekuva oktrivanje i dokazhuvanje na realniot svet. Taka zvuchi poavtoritativno, neli?

-------------

Постирано од: Dogi
Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 17:06

He, he,he...

Vreme vsushnost ne postoi kako realen i objektiven parametar nadvor od chovekovata percepcija, iako spored Njutonovata fizika se uchi sprotivnoto. A po definicija...zavisi od kogo baras definicija...od filozofi, neuchnici, teolozi, astrolozi...

Mojata definicija za vremeto e:

Frekvencija na interakcijata na mislata.

Definicijava, samata po sebe, gi sodrzhi site "objektivni" i subjektivni elementi po koi nie go gradime i razbirame vremeto kako nekakov parametar vo nasiot zhivot, vkluchuvajki go i elmentot na negovata relativna dolzhina spored naseto psihichko raspolozhenie. Bazhdarenjeto na vremeto (sekundi, minuti, chasovi... i nivnata dolzhina) e tehnikalija okolu koja nema potreba da se diskutira - toa e samo obichen dogovor zasnovan na arbitraren izbor na standardi koj moze da bide menuvan spored zelbata. Bazdarenjeto ne go definira nitu go menuva vremeto, toa e samo upotreben komoditet.

Според тебе ако времето не постои како реален и објективен параметар, надвор од човековата перцепција, тогаш и каменот не постои како таков. Тој е само збир на атоми, кој би се распаднал да не се силите кои ги држат заедно. А бидејќи и атомите се делат и тие не постојат, така? Бидејќи силите ги чувствуваат само атомите, но не можат да се видат и тие не постојат! Но кога ќе те удри некој камен, не дај боже, сети се на ова и потоа размисли дали каменот постои, дали каменот те допрел, или само се одбил од тебе, на некоја ептен блиска раздалеченост од тебе. Бидејќи ако ептен допрел до тебе, постои опасност да се спои со тебе.

-------------
Јас сум мајстор!

http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 17:11
Vremeto e dvizenje, Vremeto e postoenje

Ajnstajn rekol vremeto e ona sto go gledam vo casovnikot.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 17:20
Dogi te molam napravi podobar argument.

Ne stavaj znak ravenstvo megju mislovnata kreacija na chovekot i materijalniot svet okolu nas.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 17:29
Кој е крајниот доказ дека нешто постои?
Си го чул ова, времето ќе покаже?

Една од теориите вели дека материјалното не постои, дека тоа е само збир на енергија, која на крајот на краиштата е само збир на сили, кои се многу духовни. Т.е. е во сфера на духовноста, затоа што по ниеден закон не спаѓаат во материјалните вредности на светот.

-------------
Јас сум мајстор!

http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 17:51
FLipsi,

Ajde da se obideme na drug nachin, stom vo nedostatok na argumenti se fativme za avtoriteti.

Vremeto e fragmentacija na dvizhenjeto (akcijata) krirana od chovekot i kako takva e nepostoechka vo realnosta.

Zamisli deka si vo kino so tvojot prijatel i gledas film. Filmot e svetot okolu tebe. Vie percepirate samo edena slika vo momentot od reka sliki koi se pojavuvaat pred vas so ogromna brzina. Gledate se i sesto, raboti koi vi se prijatni i koi ne vi se prijatni i vo eden moment se prashuvate:

- Se sekavas na momentot koga go vidovme ona Ferari?
- Da, ama koga bese toa?
- Ajde da go vratime filmot. A da, toa bese 5634 kadri pozadi
ovoj sto go gledame sega!

Se nadevam deka ja razbiras poentata. NIE resavame da go fragmentizirame dvizhenjeto, akcijata, a so toa i postoenjeto na realniot svet od praktichen aspekt za nas. Takva fragmentacija vo realnost ne postoi, bidejki vo realnosta postoi samo SEGA, a ne vchera i utre. Nie go imenuvame kako "minato" onoa sto nekogas egzistiralo, a kako "utre" onoa sto mozebi nekogas ke se sluchi. Od praktichna potreba sme se dogovorile kako ke go fragmentizirame dvizhenjeto, pa sme doshle do merniot sistem za da se orientirame vo nasite komunikacii. No seto toa egzistira samo kako nasi MISLOVNI ARTEFEKTI i nisto poveke.

Vremeto e nasa kreacija.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 18:32
што ако времето е она што не им дава на сите видови на енергија да бидат мрзеливи?
не изеде времето, ќе слушнеш наоколу.
тоа што ние се обидуваме да го мериме, по наши стандарди, тоа е друго. релативноста која што ја загатнал Ајнштајн, не е ништо друго, туку покажување дека постои време, кое е различно од она кое ние го мериме. значи развлечено. според ова, може да заклучиме дека успорувањето на движењето, го успорува и времето, но тоа се случува само ако системот во кој се движиме е ептен брз, така? не мора ние да се движиме брзо, само системот во кој се наоѓаме.
еј, абе јас сум обожавал да филозофирам!

-------------
Јас сум мајстор!

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 18:38
Na krajot Dogi se slozivme deka vremeto e nasa fragmentacija na dvizenjeto. Nema dvizhenje (barem spored nasite setila) - nema fragmentiranje - nema vreme. I obratno.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 18:58
panta rei 

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 21:19

Na krajot Dogi se slozivme deka vremeto e nasa fragmentacija na dvizenjeto. Nema dvizhenje (barem spored nasite setila) - nema fragmentiranje - nema vreme. I obratno.

погрешно си ме разбрал, што ако времето е некоја димензија на сила, која движејќи ги енергиите, т.е. разместувајќи ги, не ги фрагментира движењата, туку ги доближува или одалечува од нешто? што ако движечката сила на се, е нешто што ние го мериме во секунди, а всушност тоа нас не придвижува во насока која само тоа ја сака. затоа те прашав, дали си чул за изреката, времето ќе покаже?
што ако таа сила почне да намалува, а со неа и движењата околу нас, страшно, нели.
постои таков параметар, кој се вика p - пе, латински. мислам дека беше за она дали вселената после некое време ќе почне да се собира, или не. со оглед на тоа дека денеска се уште се шири.

-------------
Јас сум мајстор!

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 22:54
Dogi,

Ti zamina vo pretpostavki, fantazii...sto ako ova, sto ako ona...ovoj muabet pochnuva da lichi kako da si sedime okolu "logorska vatra" pa ke si kazhuvame prikaski pred spienje. Nekoi raboti dovolno dobro gi znaeme za da pretpostavime sto moze, a sto ne moze, sto e logichno vo razgovorot, a sto ne e.

Ako ne sakas toa da go prifatis, togas si pravime "bosh-muabet"...

Nemam vreme poveke za vakov razgovor...a i treba da odam nekade.

Bidi pozdraven.

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 23:09
па додека сме во темата филозофија имаме опција да филозофираме, т.е. да трагаме по вистината. што некој навистина би го нарекол бош муабет.
но јас ти кажав дека тоа навистина се истражува. дали вселената ќе продолжи да се шири и до кога, користејќи го времето како еден од  параметрите.

-------------
Јас сум мајстор!

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 23:17
These opposing views are relevant also to definitions of time. Space is typically described as having three dimensions, and that three numbers are needed to specify the size of any object and/or its location with respect to another location. Modern http://en.wikipedia.org/wiki/Physics - physics does not treat space and time as independent dimensions, but treats both as features of http://en.wikipedia.org/wiki/Space-time - space-time – a conception that challenges intuitive notions of distance and time.

ова е од Wikipedia.

-------------
Јас сум мајстор!

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 23:20
mesi interesni misli

ajde nesto od hemija:
taa marija kiri nikogas nevidela radium no bila ubedena deka postoi
potrosila 3 godini da vari 3 tona ruda za da dobie 3 grama radium
go dobi
ne samo sto ne go videla nego tocno znaela deka postoi

dva engleski pijanduri bea ubedeni deka kje napravat model na DNK zatoa shto znaele deka postoi i ako nikoj ne do videl kako izgleda
se trkaa so vreneto i go napravile modelot 1 sat pred amerikancite

covek e genijalno sustesto znae deka nesto postoi i ako nikoj ne go videl toa

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 23:26

mesi interesni misli

ajde nesto od hemija:
taa marija kiri nikogas nevidela radium no bila ubedena deka postoi
potrosila 3 godini da vari 3 tona ruda za da dobie 3 grama radium
go dobi
ne samo sto ne go videla nego tocno znaela deka postoi

dva engleski pijanduri bea ubedeni deka kje napravat model na DNK zatoa shto znaele deka postoi i ako nikoj ne do videl kako izgleda
se trkaa so vreneto i go napravile modelot 1 sat pred amerikancite

covek e genijalno sustesto znae deka nesto postoi i ako nikoj ne go videl toa

Da arno ama tie topele ruda, i sklapale DNK a sedodeka ne sklopile toa nesto ne postoelo...

vizavi ( analogno ) na tvojot primer .....znaci se dodeka nekoj ne dokaze deka ( opiplivo ) vremeto postoi  ... toa ne postoi.

I kako moze da se dokaze nesto nematerijalno ...znaci ne moze znaci nema nikogash da ima dokaz znaci nemoze da postoi ...zdrava logika hehehe

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 23:28
toa postoelo
ako ne bi postoelo DNK
ne bi imale race da go napravat modelot
hahhahahahhaha

TIE SKLOPIJA MODEL KOJ STO NEPOSTOEL
NO DNK POSTOESE I BEZ POSRANIOT MODEL GOLEM 2 METRA HAHAHHAHA

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 23:30
dodeka ne se dokaze ne postoi

ne e adekvaten primerot

materijalno da sporeduvas dokazlivost so materijalno

moze da se opipa vreme ?

nemoze

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 23:30
I RADIUM POSTOESE
VO MENGELEEVA TABLICA
SAMO TEBA DA SE NAPRAVI KOMBINACIJA NA ATOMI I MOLEKULI
ZNAES SO NEPOSTOI VO HEMIJA?
TOA STO NE E VO TAA POSRAMA TABLICA
hehhehehehe

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 23:32
znaes ova vekje ne mi ici na filozofija nego na oportunizam

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 23:36
a mozes da opipas
102 megaherci radio bran
znaci toj ne postoi
pa kako slusame 102 ka hahhahahhhaha

-------------

Датум на внесување: 02.Декември.2006 во 23:47

Nela Bella,

Povtorno mi davas pogresen primer. Pa kako ne postoi studeniloto koga go chustvuvame! Toa znachi deka za nas postoi realno. A dali imame objasnuvanje za toa? Pa tokmu za toa imame objasnuvanje.

Messenger!!! Iskreno te lazat setilata...

Vsushnost messenger, studeniloto NEPOSTOI. Spored zakonite na fizikata ona sto nie go smetame za studenilo, vo realnosta-stvarnosta e otsustvo na toplina. Sekoe telo ili objekt, spored proucuvawata, ima ili prenesuva energija....apsolutna nula, znaci potpolno otsustvo na toplina, i site Neshta stanuvaat inertni  i nesposobni za reakcija na taa temperatura.
Studeniloto nepostoi.Covekot go izmislil ovoj termin samo za da ja opise sostojbata koga teloto se naoga vo otsustvo na toplina.

Najverojatno i ovoj kako i prethodnite e teshka greska spored mesi, ama sum uporna...

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 01:37

kako be taka nepostoi zatoa sto messenger kazal nepostoi i tolku, jas veruvam deka postoi, i neveruvam deka sekogas do vistinata se doaga racionalno.tocka.

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 01:40
do vistinata pretezno se doagja so goooooooooooolem trud
i ucenje i znaenje
retko so filozofiranje

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 01:56

do vistinata pretezno se doagja so goooooooooooolem trud
i ucenje i znaenje
retko so filozofiranje

Bre bre, bre t'ka li.....

Bitni se ideite, ne znaewata-t'ka nekako bese recel Ajnshtajn...

A ova anakin sto e ako ne e trud sam protiv site...

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 13:33
E pa vaka jas dosega sfativ.
Vremeto e ona sto ne dvizi toa e brzina toa e sekvenca na dvizenje, toa e velicina koja ni go pokazuva naseto postoenje, nasiot del vo prostorot. Samo so nego mozime da se snajdime vo prostorot, bidejki se e vo dvizenje, a dvizenjeto e izminat pat vo edinica vreme, znaci se e vreme.

-------------

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 13:49

eurekaLOL

Датум на внесување: 03.Декември.2006 во 23:04
vremeto si e vreme
nekogas ubavo nekogas vrnezlivo

-------------

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 00:31
Postojat najmalku tri razlicni streli -nasoki(pravci) na vremeto, ovde najprvin e termodinamickata strela na vremeto, pravec na vremeto vo koj  entropijata  se zgolemuva. Potoa psiholoska strela na vremeto, nasoka vo ramkite koga go pamtime minatoto ali ne i idninata. i kosmoloska strela na vremeto vo koja celina vselenata se siri, a ne se sobira.
Znaci nie mozebi vremeto ne go percepirame direktno, no so vlijanieto na prostorot e ocigledno negovoto postoenje...
pak teska glupost,
ama ne e mojaLOLLOLLOL
kratka istorija na vremeto-Stiven Hoking

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 00:41
Jas mislam deka vremeto e ona sto ne ogranicuva Smile

-------------

Постирано од: plamenko
Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 01:17

pa oslobodi si vreme malce i nema da bides ogranicen:)

resenie:)LOL

Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 21:32
Jas vo posledno vreme i si kupvam vreme LOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 05.Декември.2006 во 00:49

Postojat najmalku tri razlicni streli -nasoki(pravci) na vremeto, ovde najprvin e termodinamickata strela na vremeto, pravec na vremeto vo koj  entropijata  se zgolemuva. Potoa psiholoska strela na vremeto, nasoka vo ramkite koga go pamtime minatoto ali ne i idninata. i kosmoloska strela na vremeto vo koja celina vselenata se siri, a ne se sobira.
Znaci nie mozebi vremeto ne go percepirame direktno, no so vlijanieto na prostorot e ocigledno negovoto postoenje...
pak teska glupost,
ama ne e mojaLOLLOLLOL
kratka istorija na vremeto-Stiven Hoking

Каде е меси да се задени со чичко Stiven? А?

-------------
Јас сум мајстор!

Датум на внесување: 05.Декември.2006 во 05:55
Dogi,

Vo moite postovi sekogas sum velel deka od imperativno znachenje za osoznavanjeto na Svetot e da ne se pratat slepo nikakvi ubeduvanja, veruvanja, tradicii i avtoriteti. Slushni, prochitaj, vidi, prouchi i proveri samiot za sebe. Ne sledi slepo nikakvi tugji pateki oti taka ke imas dobri shansi da - zatalkas...

Ako ne si znael, minatata godina chichko Stiven na kulturen nachin se ottugji od svoite teorii i izjavi deka mu e zhal sto site gi nasochil vo pravec koj na krajot izgleda deka ne bil ispraven.

Na strana od toa, uste ednas ke rekapituliram za postavenoto prashanje:

- Minato i idnina ne postojat vo realniot svet. Postoi samo segasnost. Ako samo ovoj ednostaven fakt bide razberen od lugjeto, mnogu nesta vo nasiot zivot, a so toa i vo nasava civilizacija, ke zazemat kompletno drug tek.

- Kako posledica od toa ne postoi vreme vo realniot svet, tuku toa e nasa umstvena kreacija kako konvencionalen element vo naseto sekojdnevno bituvanje, razbiranje i snaogjanje vo Univerzumov.

- Vremeto, kako takvo, pretstavuva nasa fragmentacija na dvizhenjeto, a preku nego prirodno i neodvojivo e povrzano so prostorot i brzinata. Korelacijata sto ja imame postaveno preku ravenstvata na ovie parametri gi vrzuvaat i uslovuvaat vo megjuseben odnos taka sto site zavisat edni od drugi.

- Poradi toa vrednosta na vremeto stanuva relativna vo odnos na brzinata na dvizhenjeto i prostorot, i prestanuva da bide konstanta kako sto si go zamislivme i postavivme vo minatoto. Ovaa "paradoksalna" posledica ja obrabotuva Ajnshtajn vo svojata teorija na relativitetot. Ovaa teorija samo vrsi korekcija na nasata umstvena kreacija i se obiduva da ja smesti vo ramkite na Univerzumot od kade sto do sega ne sme imale nikakvi praktichni iskustva.

Teorijava ne e donesena da go dokaze postoenjeto na vremeto, tuku da posochi na relativnosta na naseto poimanje za nego vo odnos na zakonite vo realniot svet.

Mislam deka dosta razgovaravme na ovaa tema. Nema da imame VREME za ostanatite.

-------------

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 05.Декември.2006 во 17:31

- Minato i idnina ne postojat vo realniot svet. Postoi samo segasnost. Ako samo ovoj ednostaven fakt bide razberen od lugjeto, mnogu nesta vo nasiot zivot, a so toa i vo nasava civilizacija, ke zazemat kompletno drug tek.  

А што е сегашност? Додека го изговориш зборот, веќе поминала... Толку тенка нишка меѓу минатото и иднината, што не може да се фати, да се замрзне, да се урами...

Се сложувам со тебе Мессангер во онтолошка смисла. Но во субјективна смисла, сегашноста не постои. Постои само рефлексија за минатото, (минатите грешки и успеси) и позиционирање за иднината, за да таа не биде само рефлексија на минатото.

-------------

Датум на внесување: 05.Декември.2006 во 18:39
Apsolutno tochno i toa e najgolemiot paradoks so koj sme soocheni vo naseto sekojdnevno zhiveenje.

Vo momentot koga ke postaneme svesni za segashniot mig, pochnuvame da razmilsuvame za nego, da go analizirame, da go sporeduvame so minatite iskustva, tradicii, veruvanja, ubeduvanja i t.n., i bez da sme sveni za toa, veke ne ziveeme vo segashnosta tuku so minatoto - vo minatoto. Dodeka sme angazirani so takvata konteplacija na doziveaniot moment, segasnosta izminuva bez da ja zabelezime onakva "kakva e".

Edinstveni migovi koga sme kompletno vneseni vo segasnosta so potpolno vnimanie i za podolgo vreme e koga se soochuvame za prv pat vo nasiot zivot so raboti koi nikogas ne sme gi doziveale i nemozeme da gi sporedime so nisto drugo od naseto iskustvo ili koga sme pod vlijanie na silni emotivni chustva (ljubov, mrazenje, vojna, veselba...). Samo vo tie momenti ja gledame segasnosta, a so toa i realnosta "kakva e", a ne "kakva sto bi trebalo da bide" spored nasata interpretacija na istata.

-------------

Датум на внесување: 06.Декември.2006 во 11:25
ako  vo  site  varijanti  koga  sekoja  velicina  ja  mnozime  so   vremeto    dobivame   normalni  velicini,   ima  situacii   koga  odredeni  vremina  sodrzat  va  svojot  sostav  i  drugi   formi  na  velicini  osven   formata  saat.pa  se  dobiva  cuden  rezultat
   pr: covek  plus   karakter   pomnozeno  so  vremeto   se   dobiva  odredena  forma  na  licnost
   pa   formulava   da  ja  proverime :
            covek   plus   rabotnik po  1980  dobivame   domajcin
            covek   plus    aramija  po   1980     dobiva  me  zatvorenik

i
      covek    plus    rabotnik   pomnozeno   so  2000   dobivame   pitac
     covek   plus      aramija   po    2000    dobivame    domajcin

vremeto  itoa  kako  postoi  i  si  ima  velicini  za  nas  nepoznatiTongue 

-------------

Датум на внесување: 07.Декември.2006 во 10:59
Star
Originally posted by R-C-F R-C-F напиша:

kakva  velicina  e  vremeto   (osven  sto  znaeme  deka  deka  dvizejneto  na  materijata  predstavuva  tecejne  na  vremeto]

-------------

Датум на внесување: 07.Декември.2006 во 11:24
LOLLOL Ова формулава ти беше добра... Wink

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 19:30
so  toa  stho  potvrduvas   deka  e  dobra  ne  mi  davas  na  znaejne  deka  ja  razbiras
     a  koj e tvojot  stav  za  zremeto  

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 19:51
Па тоа што си ја измислил не значи дека ни ти ја разбираш Big%20smile

За времето? Што да ти кажам за времето, кога времето постои само во однос на нешто контингентно, во однос на вечноста и непомерливоста на Творецот или на се надвор од контингентниот универзум, не постои...

Дур сме овде ќе го истрпиме... Wink

-------------

Датум на внесување: 11.Декември.2006 во 21:59
Jas ke recam deka vremeto e ona sto go dvizi covekot, ili najednostavno ona sto go pokazuva casovnikot.
Vremeto ja pravi segasnosta minato a idninata segasnost i tolku Smile

-------------

Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 17:14

uf kolku samo gresite

steta

pa   sekoe   vreme  pominato  vo  sekavajne  znaci   izgubeno  vreme  od  realnosta  ,   ako  polovina  od  zivotot  go  pomineme  vo  sekavajna  toa  znaci  deka   polovina  od  zivotot  ne  sne  bile  vo  realnosta 
   realnosta   odnosno  segasnosnosta  sodrzi  vo  sebe  mnogu  ubavi  raboti   t.e.  pozitivni  nesta.   ako  nie  naucime  da  gi   gledame  niv  ke  uzivame   vo  sekoj   moment   od   zivotot  ,   no  sto  se  slucuva  koga  custvata  ke  ni  ja  zamatat   svesta   so  sliki  koi  ne  se  vazni  za  nas,   da  se  razmisluva   i  popusto  da  se  trosi  vreme  za   niv  e   samounistuvajne    -    pa  kako  edna  pricina  za   da  se  slici  toa  e  stravot  dobien   nekogas  od  nekogo  togas  osloboduvajne   od  stravot  znaci  vrajcajne  vo  realnosta   i  ziveejne  sekoj  pozitiven  moment  od  nea
      od   ova  mozime  da  zaklucime  deka  vremeto  kako  velicina  za  merejne   vreme  sodrzi  vo  sebe   i   velicina   koja   sodrzi  merejne  na  custva{oseti}Smile

-------------

Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 18:50

uf kolku samo gresitezamisli deka zivees zivot bez sekjavanjecovek da nema sposobnost za sekjavane bi bil drvo vo gradina da tie sto imat sekjavanja nikogas ne bi sakal da sum se rodil vo zivotot samo za seganikogas i ne bi sakal da ziveam vo zivotot samo za utresto kje mi se site ubavi momenti koi kje gi imam ako nemozam da se setam na nivsteta
 pa   sekoe   vreme  pominato  vo  sekavajne  znaci   izgubeno  vreme  od  realnosta  ,   ako  polovina  od  zivotot  go  pomineme  vo  sekavajna  toa  znaci  deka   polovina  od  zivotot  ne  sne  bile  vo  realnosta     realnosta   odnosno  segasnosnosta  sodrzi  vo  sebe  mnogu  ubavi  raboti   t.e.  pozitivni  nesta.   ako  nie  naucime  da  gi   gledame  niv  ke  uzivame   vo  sekoj   moment   od   zivotot  ,   no  sto  se  slucuva  koga  custvata  ke  ni  ja  zamatat   svesta   so  sliki  koi  ne  se  vazni  za  nas,   da  se  razmisluva   i  popusto  da  se  trosi  vreme  za   niv  e   samounistuvajne    -    pa  kako  edna  pricina  za   da  se  slici  toa  e  stravot  dobien   nekogas  od  nekogo  togas  osloboduvajne   od  stravot  znaci  vrajcajne  vo  realnosta   i  ziveejne  sekoj  pozitiven  moment  od  nea

SEPAK NEKOJ RAZBRAL!

-------------

Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 23:50

Dogi,

Vo moite postovi sekogas sum velel deka od imperativno znachenje za osoznavanjeto na Svetot e da ne se pratat slepo nikakvi ubeduvanja, veruvanja, tradicii i avtoriteti. Slushni, prochitaj, vidi, prouchi i proveri samiot za sebe. Ne sledi slepo nikakvi tugji pateki oti taka ke imas dobri shansi da - zatalkas...

Ako ne si znael, minatata godina chichko Stiven na kulturen nachin se ottugji od svoite teorii i izjavi deka mu e zhal sto site gi nasochil vo pravec koj na krajot izgleda deka ne bil ispraven.

Na strana od toa, uste ednas ke rekapituliram za postavenoto prashanje:

- Kako posledica od toa ne postoi vreme vo realniot svet, tuku toa e nasa umstvena kreacija kako konvencionalen element vo naseto sekojdnevno bituvanje, razbiranje i snaogjanje vo Univerzumov.

- Vremeto, kako takvo, pretstavuva nasa fragmentacija na dvizhenjeto, a preku nego prirodno i neodvojivo e povrzano so prostorot i brzinata. Korelacijata sto ja imame postaveno preku ravenstvata na ovie parametri gi vrzuvaat i uslovuvaat vo megjuseben odnos taka sto site zavisat edni od drugi.

- Poradi toa vrednosta na vremeto stanuva relativna vo odnos na brzinata na dvizhenjeto i prostorot, i prestanuva da bide konstanta kako sto si go zamislivme i postavivme vo minatoto. Ovaa "paradoksalna" posledica ja obrabotuva Ajnshtajn vo svojata teorija na relativitetot. Ovaa teorija samo vrsi korekcija na nasata umstvena kreacija i se obiduva da ja smesti vo ramkite na Univerzumot od kade sto do sega ne sme imale nikakvi praktichni iskustva.

Teorijava ne e donesena da go dokaze postoenjeto na vremeto, tuku da posochi na relativnosta na naseto poimanje za nego vo odnos na zakonite vo realniot svet.

Mislam deka dosta razgovaravme na ovaa tema. Nema da imame VREME za ostanatite.

ова последново ти е најточно. нема да имаме ВРЕМЕ за останатите теми.
Но едно прашање, нели за да имаме или немаме нешто тоа прво треба да постои? ова малце лесна филозофија.
Но сепак, ги спомнуваш теориите на Ајнштајн и класичната.
И двете се во однос на нешто. Апсолутни и релативни, во однос на нешто. Така?
Која е твојата мерна точка, т.е. во однос на што ти го перципираш животот и светот?
И дали, она што им се случува на многумина, да преживеат deja vu, е само прозор кон иднината, или е нешто што тие го имаат како можност, во однос на познатите факти да си создадат ситуација, која ќе им се случи отпосле?
Парадоксот на Ахил и желката е всушност парадокс со времето. Затоа што Ахил ќе нема време да прави бескрајно мали чекори, нели?
И во момент на нервоза, ќе ја скокне желката, спротивно на правилата од задачата.

-------------
Јас сум мајстор!

Датум на внесување: 13.Декември.2006 во 04:59
Dogi,

Ova od edno prashanje stanaa poveke...

1. Но едно прашање, нели за да имаме или немаме нешто тоа прво треба да постои?
- OK Dogi, ako postoi togas dadi mi malku od tvoeto...

2. И двете се во однос на нешто. Апсолутни и релативни, во однос на нешто. Така?
- Ajnstajn veli: bidejki vremeto sme go vrzale preku ravenki so brzinata i rastojanieto, togas tie ne samo sto zavisat od nego, tuku i toa zavisi od niv. Toj veli deka vremeto za sekoj izoliran sistem si teche isto, onaka kako sto sme si go zamislile i odredile po dogovor, no vo megjusebnata sporedba na sistemite toa ke se menuva so relativnata razlika megju brzinite na ovie sistemi. Sa pogolemata brzina ke se izminuva podolg pat i vremeto na toj sistem vo odnos na onoj sto e pospor ili sto miruva ke "teche" posporo.
Znam deka zvuchi paradoksalno i tesko razbirlivo, no neka te uteshi faktot deka i poveketo fizichari si imaat problem so toa. Zamisli deka ima dva precizni chasovnika smesteni vo dva sistemi koi se dvizhat so razlichni brzini. Edniot sistem neka se dvizi so brzina od 60km na chas i pretpostavi deka na sekoj 10 minuti chasovnikot go fragmentira (presekuva) izminatiot pat. Po eden cas patuvanje, ako poglednes nanazad, ke vidis deka ovoj chasovnik go fragmentiral patot 6 pati i sekoj del e dolg tochno 10 kilometri. Zamisli sega deka drugiot sistem se dvizhi so brzina od 600km na chas. Chasovnikot vo ovoj sistem isto ke go fragmentira patot sekoi 10 minuti, i taka ke go "preseche" patot na 6 dela, ama sega sekoj del od takviot pat ke bide dolg po 100 kilometri. Ako chovek od prviot sistem go pogledne rezultatot na fragmentacijata na patot od vtoriot sistem, ke ima vpechatok deka chasovnikot na toj sistem docnel (ili vremeto mu bilo usporeno) deset pati vo odnos na negoviot chasovnik! Dodeka na rastojanieto od 60 kilometri negoviot chasovnik fragmentiral 6 pati, onoj od drugiot sistem fragmentiral samo ednas!
Veruvam deka sega ti e pojasno.

3. Која е твојата мерна точка, т.е. во однос на што ти го перципираш животот и светот?
- Prashanjevo ne mi e jasno, Ne znam za kakva merna tochka zboruvasi i kako zamisluvas deka ima nekade nekoja reparna tochka za sporedba na svetot(?) ili na zhivotot(?) na zemjava. Ako mi pomognes da razberam sto prashuvash, togas mozebi zaednichki ke dojdeme do mozhen odgovor.

4. И дали, она што им се случува на многумина, да преживеат deja vu, е само прозор кон иднината, или е нешто што тие го имаат како можност, во однос на познатите факти да си создадат ситуација, која ќе им се случи отпосле?
- Za Deja Vu (chustvo deka veke imame nekogasno iskustvo za nesto sto sega ni se sluchuva) i prekognacija (imame iskustvo ili znaenje za nesto sto ke se sluchi) ima razni teorii i objasnuvanja. Kvantnata mehanika veli deka site moznosti kako potencijal postojat vo nasiot svet istovremeno i na sekoja negova tochka vo generalna smisla, a se realiziraat vo lokalen domein vo zavisnost od nasiot izbor. Ova e tolku chudesno, sto zvuchi prosto nevozmozhno. No toa e dokazhano so razni eksperimenti od koi najniteresnite se onie sto potvrduvaat deka rezultatot od eksperimentot zavisi od zelbata na eksperimentatorot. Reperkusiite sto se otvaraat so ovie najnovi dostreli na naukata se od bibliski proporcii. Ziveeme vo vreme koga za prv pat naukata pochnuva da go potvrduva vekovnoto uchenje na religiite deka chovekot e sozdaden po likot Bozhji i deka e vsushnost negov sokreator! Ovaa fascinantno soznavanje naskoro ke dovede do potpolna revolucija vo chovekovata svest, a so toa i do socijalno-religiski promeni koi ke bidat prosledeni so neverojatni potresi. Za sega ke zastanam tuka i drug pat ke prodolzime na ovaa tema.

5. Парадоксот на Ахил и желката е всушност парадокс со времето. Затоа што Ахил ќе нема време да прави бескрајно мали чекори, нели? И во момент на нервоза, ќе ја скокне желката, спротивно на правилата од задачата.
- Za ova nema da zboruvam bidejki za poukata kako so pogresno postaveni osnovni pojdovni nachela vo logikata se stiga do pogresni zakluchoci moze da se najde chetivo vo sekoja kniga za osnovite na Logikata.

Se nadevam deka frliv barem malu svetlina vo nekoi temni kjoshinja...

-------------

Датум на внесување: 15.Декември.2006 во 11:11
toa  sto   predstavuva  merejneto  na  vremete   so  casovnik  decata   go   ucat   uste   vo  sedmo   odd.   a   koi   velicini   postojat   vo  poimot   vreme     mozat  da  proucuvaat   samo  licata   nareceni   golemi   mozoci .  da   gi   ostavime   detskite   formuli  za  rabota   na   casovnicite   i   da   proiznesime   nesto   za   velicinite   sodrzani   vo  poimot    vreme

-------------

Постирано од: Zoran K
Датум на внесување: 15.Декември.2006 во 14:54
Interesno, kako nekoi raboti nikogas ne se menuvaat...
Ima lugje koi nikogas nema da se zadovolat i pomirat so nikakvi objasnuvanja samo zatoa sto ne se sovpagjaat so nivnite veruvanja ili ubeduvanja.

Vo Kanada indijancite velat:

"Konjot mozes da go dovedes do vodata, no nikogas ne mozes da go nateras da pie!"

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 13:08
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Interesno, kako nekoi raboti nikogas ne se menuvaat...
Ima lugje koi nikogas nema da se zadovolat i pomirat so nikakvi objasnuvanja samo zatoa sto ne se sovpagjaat so nivnite veruvanja ili ubeduvanja.

Vo Kanada indijancite velat:

"Konjot mozes da go dovedes do vodata, no nikogas ne mozes da go nateras da pie!"
   nelutaj  vo  vremeto  

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 13:17

uf kolku samo gresitezamisli deka zivees zivot bez sekjavanjecovek da nema sposobnost za sekjavane bi bil drvo vo gradina da tie sto imat sekjavanja nikogas ne bi sakal da sum se rodil vo zivotot samo za seganikogas i ne bi sakal da ziveam vo zivotot samo za utresto kje mi se site ubavi momenti koi kje gi imam ako nemozam da se setam na nivsteta
 pa   sekoe   vreme  pominato  vo  sekavajne  znaci   izgubeno  vreme  od  realnosta  ,   ako  polovina  od  zivotot  go  pomineme  vo  sekavajna  toa  znaci  deka   polovina  od  zivotot  ne  sne  bile  vo  realnosta     realnosta   odnosno  segasnosnosta  sodrzi  vo  sebe  mnogu  ubavi  raboti   t.e.  pozitivni  nesta.   ako  nie  naucime  da  gi   gledame  niv  ke  uzivame   vo  sekoj   moment   od   zivotot  ,   no  sto  se  slucuva  koga  custvata  ke  ni  ja  zamatat   svesta   so  sliki  koi  ne  se  vazni  za  nas,   da  se  razmisluva   i  popusto  da  se  trosi  vreme  za   niv  e   samounistuvajne    -    pa  kako  edna  pricina  za   da  se  slici  toa  e  stravot  dobien   nekogas  od  nekogo  togas  osloboduvajne   od  stravot  znaci  vrajcajne  vo  realnosta   i  ziveejne  sekoj  pozitiven  moment  od  nea

SEPAK NEKOJ RAZBRAL!

pogolem idiotizam ne sum procital
a najsmesno e deka i mesi go razbral

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 13:23
abe vreme e reka
vreme tece
postojano stalno nepromenlivo
edinstvenosto sekoj razlicno go dozivuva poradi emotivnite sostojbi nastanati vo toa vreme -vremenstiot period
no covek ima sposobnost da se seti na celoto pominato vreme
a za razlika od RUF I MESI covek vo mig koga saka  prelistuva stari nastani i zivee so niv povtorno
taka da znae na luciden nacin da ja prevari "rekata" sto tece

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 14:56
anakin,

Emociite i memorijata ne se nikakov dokaz za postoenje ili nepostoenje na vremeto, kako sto onoa sto vo momentot tebe ti izgleda smesno ili "idiotsko" ne e dokaz deka e pogresno. Toa samo go reflektira tvoeto razbiranje na Kreacijata vo dadeniov moment. Nisto poveke.

Za sekoj chovek nasobranoto znaenje i iskustvo e "tochno" i "vistinito" za nego, se dodeka ne nauchi i ne sobere nesto novo. Za negovata svest, sekako deka samo toa pretstavuva edinstveno relevantno, "vistinoto" i "apsolutno" vo realnosta na sopstvenata egzistencija.

Eden mig simni go gardot na arogancijata i zamisli se za ignorantnosta na mislata deka TI ja "prevaruvas" Kreacijata (onaa sto tebe te sozdade) vo nejzinata egzistencija i nejzinite zakoni. Ako si dovolno iskren so samiot sebe si i ako navistina sakas da dojdes do nekoi soznanija, po izvesno vreme ke bides nagraden so odgovori koi ke ti pomognat da gi trgnes perdinjata pred ochite.

Ti pozeluvam se najubavo.

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 16:36

vremeto postoi
bese
e
i kje bide

e postoano i merlivo
ziveeme tuka so nego
nekogas ni pravi problemi nekogas ne
so ima tuka tolku da se zboruva za rabota koja e ista za site tuka

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 20:58
nekoi    replikanti  kazaa  nesto  deka  vremeto  postoi  samo  vo  nasite  glavi  sto  moze  da  se  zeme  za  tocno   no  istoto  toa  moze  da  ni  bide  tvrdejne  deka  razni   vremenski  periodi   imaat   ralicno   vlijanie  vrz  nasata  svest    odnosno   nasata  svest  e  ista  a  vremeto  se  menuva    a  kako  toa  vremeto  moze  da  se  smeni  koga   eden   cas   kolku  sto  imal   traejne  pred   vek   isto   tolku  trae   i  denes  a  vlijanieto  od  vremeto  e  razlicno  ---od  tuka  proizleguva  deka   vo  velicinata  vreme  osven   cas   postojat  i  drugi  podvelicini   a  koi  se  tie  ,   normalno  tia  se  menlivi  i  za  sekoe  vreme  se  razlicni ..............................................................

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 22:40

Da kazeme nesto ne za vreme nego za najkratko vreme

najkratko vreme - min interval prema Max Plank  iznesuva

t_P%20=%20\sqrt%7b\frac%7b\hbar%20G%7d%7bc^5%7d%7d%20\approx%205,391\,21%2840%29%20\cdot%2010^%7b-44%7d\%20\mathrm%7bs%7d
  • \hbar  e reducirana Plankova konstanta (h/2π, ili  Dirakova konstanta)
  • G e gravitaciona konstanta http://sk.wikipedia.org/wiki/Gravita%C4%8Dn%C3%A1_kon%C5%A1tanta -
  • c e brzina na svetlosta vo vakuumot

najkratko vreme e vreme potrebno na FOTONOT da pomine po patekata na Plankovata dolzina (cca. 1,6 · 10−35 metri)

zatoa presmekovna starost na vselenata po teorijata na Golemiot BOOM

e (4,31 · 1017 s) a prema plankovoto vreme e 8 · 1060 tP.

do denes najkratko izmereno vreme e priblizno 100 attosekundi (10−16 s), sto e 2 · 1028 pati povekje od Plankoviot interval

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 22:54

sega za merna edinica

Sekunda e osnovna edinica na vremeto  http://sk.wikipedia.org/wiki/SI -

1 sekunda e vreme na traenje  na 9 192 631 770 periodi na elektromagnetnoto zracenje koe odgovara na preminot megju dva nivoa na strukturata na atomot na CEZIUM(133Cs) pri 0 stepeni Kelvinovi

vo vremeto koga nasiot um bese nerevoluconeren

sekunda bese 1/86400 od prosecniot soncev den

ali astronomite smetat deka 1 sekunda e 1/31556925,9747 od tropskata godina vo 1900 godina od 0 o 12. satot na efemeridovoto vreme.

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 23:11
bas  fino  objasneto  sto  pretstavuva  vremeto  vo  fizikata  no  vo  filozofijata  pokraj  ovie  parametri  sto  ti  gi  napisa  postojat  i  drugi 
   kako  sto  nekoi  tvrdat  deka  tie  gi  ima  samo  vo  nasata  svest  a  ne  vo  realnost

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 23:15
vo opsto narodna filozofija najcesto vremeto go nema
i toa e najcesta izjava nemav vreme
no koristat zbor nemav
ako razmislime intuicija ni kazuva deka nekogas go imale
sega se nametnuva prasanjeto kaj se izgubilo vremeto???????

-------------

Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 23:58
Се изгубило или потрошило?

-------------

Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 00:02
pa isto kje mu dojde sega go nema
toa e krajniot efekt

-------------

Датум на внесување: 17.Декември.2006 во 01:02

Dogi,

Ova od edno prashanje stanaa poveke...

3. Која е твојата мерна точка, т.е. во однос на што ти го перципираш животот и светот?
- Prashanjevo ne mi e jasno, Ne znam za kakva merna tochka zboruvasi i kako zamisluvas deka ima nekade nekoja reparna tochka za sporedba na svetot(?) ili na zhivotot(?) na zemjava. Ako mi pomognes da razberam sto prashuvash, togas mozebi zaednichki ke dojdeme do mozhen odgovor.

Se nadevam deka frliv barem malu svetlina vo nekoi temni kjoshinja...

Here we go again! Smile

почнуваме од третото, па ќе видиме кај ќе стигнеме.

поради тоа што ти си дел од овој систем, Гедел и глупостите ..., мораш да се потпреш кон нешто, како покерашите кон зид, за да го погледнеш убаво системот во кој се наоѓаш, така? но чичко Гедел, убаво вели, дека за да го запознаеш системот, мораш да излезеш од него, т.е. да си додадеш уште некоја димензија плус. која во него ја нема. но само во него, а не и во надворешниот свет.
значи, кон што се потпираш ти, кога го гледаш системот, во кој сме сите ние? освен ако не излегуваш од него, на моменти?

-------------
Јас сум мајстор!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk