Словени што народ се тоа?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Историја
Опис на форумот: Александар, Кирил, Самоил, Мисирков, Делчев
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5754
Датум на принтање: 16.Ноември.2024 во 17:49 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Словени што народ се тоа?
Постирано од: Boogie
Наслов: Словени што народ се тоа?
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 00:10
Еден од проблемите денес на луѓето кои се обидуваат да ја разберат историјата , е дека поаѓаат од денешно ниво на знаење и познавање на светот и врз основ на тоа пресудуваат и расудуваат како било пред иљадници години. Во времето пред наезда на Хуните и во времињата и векови пред тоа, светот не бил онолкав колкав е денес. Не постоела Кина, Јапонија, Австралија, Америка, најголемиот дел од Африка... како ни просториите преку Дунав. Тие биле непознаница, мистични нејасни таинствени простори зад границите на цивилизираниот свет. Со резерва треба да ги примаме сите записи за тие територии и народи од тогашните писатели, затоа што своите сознание не ги базираат на поуздани извори, на сопствени патувања, туку на прикаски кои ретките патници кои навлегувале таму ги донесувале со себе, често раскажувани и прераскажувани , грешно толкувани и нарекувани и од сосема друга гледна точка посматрани (Ден денес Америчките домородци ги викаме Индијанци оти Коломбо мислел дека ја открил Индија - таја очигледна и докажана грешка длабоко се вкоренила во луѓето, така да станала природно (грешно ) име на тој народ. Ние знаеме за Хунската инвазија и Хуните , но за Хуните не знаеме пред да дојдат овде, Хуните во една од најголемите наезди и најмасовни, пред себе и со себе ги потиснале, протерале, донеле и народите и племињата кои им се нашле на патот. Некои од нив доброволно како сојузници, некои како робови и слуги , некои бегале од нив, значи река од народ која со векови ги осеќала последицата на Хуните во нарушените односи на народите кои ја држеа рамнотежата пред тоа, делење на Готите на Источни и Западни, Обрите, Словените.... Затоа денес некој кој ќе рече дека Јорданес ете рекол дека таму живеат ВЕНЕТИ, се прашувам, а како Јорданес дошол до тоа име, од каде тој податок, бил лично таму, истражувал, или името го слушнал од некои прикаски, од некој кој погрешно разбрал или со свои зборови ги опишал тие “варвари“ та и Словени... Авари, Анти... дали е тоа име со кој се нарекувал самиот народ или си имале свои, поинакви кои не биле запишани, запомнети. Дали воопшто имале свое заедничко име за таја огромна маса или живееле поделени на племиња, групи , секој со свое име???.
Е СЕГА ШТО СЕ ТИЕ.
Како што знаеш постојат само 4 скелети од стари СЛОВЕНИ кои се сместени во ВАШИНГТОНСКИОТ ИСТРАЖУВАЧКИ ИНСТИТУТ, и имаат направено , ФАЦИАЛ РЕКОНСТРАКШН. И да ти кажам више личат на ТУРЦИ одошто на ВИСОКИТЕ; ПЛАВИ ЛУЃЕ СО ПЛАВИ ОЧИ, КРУПЕН СТАС И ГЛАС, СО ДРВЕНИ СЕКИРИ И , СТРЕЛИ ОД ТРСКИ.Е сега види ова
_________________________________________________________________________________________________________________________
Напади имало од ВЕНЕТИТЕ КОИ САКАЛЕ ДА СЕ ВРАТАТ ВО СВОЈАТА пра татковина после 1900 години. Но ЗАПРЕНИ БИЛЕ. Па така ако ние сме произлезени од венети 1500 год пне. а они се вратиле 2 милениума покасно. Не гледам нешто лошо во нивното мешање. Генетската основа си останала. Но пак останува фактот дека не можеле да ги избркаат своите потомци, кои ЕВОУИРАЛЕ, во РАСНИ ЛУЃЕ СО ГОЛЕМ СТАС И ДЛАБОК ГЛАС. Па приморани да бегаат се селат на северна италија. НИСКИ ЦРНИ, и научно докажано дека се венети.
_________________________________________________________________________________________________________________________
Што е тука збунувачко,збунувачки се некои податоци кои кажуваат за некој друг некој кој се одвојува од венетите,Словените
"Jas Desios Kominios Julianos i podariv na majkata na bogovite Avtohtonata dete, na ime Kalokeron Olimpin, na vozrast od 12 godini, rodum - Makedonec." (prof. Fotis Pecas: Vo spicot megju idolopoklonstvoto i hristijanstvoto, v. Elinikos Voras, cit. spored Hristo Andonovski, "Juzna Makedonija od antickite do denesnite Makedonci" Skopje, 1995, str. 42).
"Helenite,Makedoncite i Ilirite pochnaa bez strav da ja ispoveduvaat Hristovata vera." (GIBI, t I, Sofija, 1954, str. 50-51).
"Ako nekoj bi zamislil deka togash vo Solun bi se nashle zaedno na eden kup site Makedonci, Tesalijci i Ahajci, site zaedno ne bi pretstavuvale nitu eden mal del od ona varvarsko mnoshtvo shto togash go opkolilo gradot." (se misli na Slovenite i na Avarite)
"Justinijan Rinotmet naseli nekakvi Skiti vo planinite okolu Struma i nejzinite klisuri, koi tamu gi zamenija Makedoncite."
Ова е само почеток колку да створиме едно гледање на работите
------------- http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство
|
Коментари:
Постирано од: nindza
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 00:24
Како што знаеш постојат само 4 скелети од стари СЛОВЕНИ кои се сместени
во ВАШИНГТОНСКИОТ ИСТРАЖУВАЧКИ ИНСТИТУТ, и имаат направено , ФАЦИАЛ
РЕКОНСТРАКШН. И да ти кажам више личат на ТУРЦИ одошто на ВИСОКИТЕ;
ПЛАВИ ЛУЃЕ СО ПЛАВИ ОЧИ, КРУПЕН СТАС И ГЛАС, СО ДРВЕНИ СЕКИРИ И ,
СТРЕЛИ ОД ТРСКИ.
Pa za toa i ja zboram
Od tie starosloveni sme nie tuka vo Makedonija ...gledash deka i si lichime spored skeletot
------------- OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 00:32
Чекај чекај погрешно си сватил,тука станува збор за венетите еве ке ти цитирам еден историчар Мишиќ што истражувал на територијата на Македонија
"За жал, досега не успеавме да регистрираме археолошки (материjални) траги од присуството на Словените на нашето подрачjе од 7., 8. и поголемиот дел од 9. век. ....... Понатаму на север од спомнатите региони, а тоа значи и на подрачjето на денешна Република Македониjа, нема писмени докази за престоjот на Словени во тоа време. Исто така, нема ни археолошки наоди од тоа време и покраj тоа што во изминатите 4 децении со интензивни рекогносцирања на теренот евидентиравме околу 3.600 археолошки локалитети од различни епохи. Ранословенски наоди нема."
Е сега полека дај да почнеме од почеток
------------- http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 00:41
Е сега за да ти биде јасно еве што пишува за Македонците на вики
Македонскиот народ се нарекува себеси „Македонци“ по името на родоначалникот Македон кој ги обединил предмакедонските племиња и народи во еден народ.
Македонците се етнички супстрат од негрчките и индоевропски народи, чиј етнички состав го сочинувале некои среднобалкански народи и племиња, меѓу кои се вбројуваат: Бригите (Фригите), Енетите (Венетите), Пајонците, Пелагонците и други. Дел од Бригите потиснати со дорските миграции по Тројанската војна се отселува во Мала Азијa. Лингвистите забележуваат дека во јазикот на овие Бриги, во Мала Азија познати и како како Фриги (област Фригија), постои голема сродност со главнината на само стотината познати старомакедонски голоси (скромни останки од протогениот македонски јазик). Ова мислење го застапува и проф. Нада Проева и дава аргументи за тврдењето дека Македонците немаат дорско потекло, како што тврди на неколку места во својата историја, грчкиот антички писател Херодот.
Како што вели Џ.Р.Елис, така и грчкиот професор и археолог Фотис Пецас тврди дека Македонците уште пред да дојдат на просторот на Македонија, го имале своето име Македонци и тие на оваа територија која дотогаш имала друго име и го дале своето народно име. Конкретно проф. Пецас пишува: „Македонија го зеде името од Македонците. До 700 год. пред Христа, Македонците биле ограничени западно од планината Каракамен (Вермион) или јужно од Халиакамби. Големото море меѓу планините беше уште непознато за Македонците. Некаде околу 700 год. п.н.е ги запоседнаа источните падини на Вермион, како што учиме по Херодот. Ова големо поле меѓу Бистрица (Халиакум) уште не беше и не се викаше Македонија. Македонците се проширија до Вардар (Аксиос) малку подоцна како што учиме од Тукидид. Филип ја донесе Македонија до реката Места (Нестос) во 348 год п.н.е..“. ,,Она што не интересира денес“ – продолжува Проф. Пецас е „дека Македонците и го дадоа своето име на Македонија и ја проширија од планината Пинд и Олимп до места на исток и до Црна Река (Еригон) на север. Така, Македонците го дадоа името на својата земја. Името Македонци беше најпрвин народно, а потоа стана историографски поим Македонија”.
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:04
Boogie напиша:
Чекај чекај погрешно си сватил,тука станува збор за венетите еве ке ти цитирам еден историчар Мишиќ што истражувал на територијата на Македонија
"За жал, досега не успеавме да регистрираме археолошки (материjални) траги од присуството на Словените на нашето подрачjе од 7., 8. и поголемиот дел од 9. век. ....... Понатаму на север од спомнатите региони, а тоа значи и на подрачjето на денешна Република Македониjа, нема писмени докази за престоjот на Словени во тоа време. Исто така, нема ни археолошки наоди од тоа време и покраj тоа што во изминатите 4 децении со интензивни рекогносцирања на теренот евидентиравме околу 3.600 археолошки локалитети од различни епохи. Ранословенски наоди нема."
Е сега полека дај да почнеме од почеток |
Dobro Ajde da se slozam deka e taka Slovenite dosle vo 7 vek
------------- OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:06
Boogie напиша:
Е сега за да ти биде јасно еве што пишува за Македонците на вики
Македонскиот народ се нарекува себеси „Македонци“ по името на родоначалникот Македон кој ги обединил предмакедонските племиња и народи во еден народ.
Македонците се етнички супстрат од негрчките и индоевропски народи, чиј етнички состав го сочинувале некои среднобалкански народи и племиња, меѓу кои се вбројуваат: Бригите (Фригите), Енетите (Венетите), Пајонците, Пелагонците и други. Дел од Бригите потиснати со дорските миграции по Тројанската војна се отселува во Мала Азијa. Лингвистите забележуваат дека во јазикот на овие Бриги, во Мала Азија познати и како како Фриги (област Фригија), постои голема сродност со главнината на само стотината познати старомакедонски голоси (скромни останки од протогениот македонски јазик). Ова мислење го застапува и проф. Нада Проева и дава аргументи за тврдењето дека Македонците немаат дорско потекло, како што тврди на неколку места во својата историја, грчкиот антички писател Херодот.
Како што вели Џ.Р.Елис, така и грчкиот професор и археолог Фотис Пецас тврди дека Македонците уште пред да дојдат на просторот на Македонија, го имале своето име Македонци и тие на оваа територија која дотогаш имала друго име и го дале своето народно име. Конкретно проф. Пецас пишува: „Македонија го зеде името од Македонците. До 700 год. пред Христа, Македонците биле ограничени западно од планината Каракамен (Вермион) или јужно од Халиакамби. Големото море меѓу планините беше уште непознато за Македонците. Некаде околу 700 год. п.н.е ги запоседнаа источните падини на Вермион, како што учиме по Херодот. Ова големо поле меѓу Бистрица (Халиакум) уште не беше и не се викаше Македонија. Македонците се проширија до Вардар (Аксиос) малку подоцна како што учиме од Тукидид. Филип ја донесе Македонија до реката Места (Нестос) во 348 год п.н.е..“. ,,Она што не интересира денес“ – продолжува Проф. Пецас е „дека Македонците и го дадоа своето име на Македонија и ја проширија од планината Пинд и Олимп до места на исток и до Црна Река (Еригон) на север. Така, Македонците го дадоа името на својата земја. Името Македонци беше најпрвин народно, а потоа стана историографски поим Македонија”. |
E dobro da receme u pravo si , jas ne sporam toa bile nekoi si staromakedonci ...do 6 vek po nasa era ...
I posle dosle slovenite i im smenile genot !
Sea taka li bilo ili ne bilo ????
|
Постирано од: bojan81
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:08
Не ти ја затворв јас и зошто би ти затворил стварно незнам да не напишеш нешто паметно. Јас сум модеротор и точно служам како пример како треба да се однесуваа кон луѓе како тебе. Што би значело на лаги вистини, на пропаганда вистина на простотулук пак вистина а тебе може да те боли но тоа е твој проблем не мој.
-------------
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:09
Jas voopsto ne sporam deka postoele Staromakedoncite kako pleme drzava ili slicno ... ne me interesira mene toa
jas velam odkako dosle slovenite ...gi pretopile go nametnale genot i zatoa sea makedoncvite u prosek se crni a ne plavi kako staromakedoncite ... za turcite moze i tie imale nekoj udel ama ja da ne navleguvame posto toa ocigledno najmnogu nekoj go boli
I sea ja greska sum ?
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:13
Nego temata beshe koi se slovenite ...a ne koi se staromakedoncite ...
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:14
Не си ти грешка момче грешка, грешка е матрицата во која си теоријата за словените е веќе побиена и тоа е завршена работа Според руски автори почетоците на словенското писмо се бараат на пределите на стара Македонија одноно балкан зошто се повеќе и повеќе излегуваат натписи со грчо и римско писмо напишани на славјански јазик. Но кој да чита
-------------
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:23
Ne e prasanjeto od kaj e pismoto... nego sto narod se slovenite i od kade doagaat ...Koj zbori tuka za pismo be ?Pak si vrtish ti na kraju kraeva... koi bile slovenite e prasanjeto ...sto sum ja greska ?teorija za slovenite pobiena kako toa pobiena ?Znaci se tuka okolu mene se staromakedonci ama se isuncale radi efektot na tstaklena gradina no genot go nosat od Alexandar vo nivnite veni neli ???A DNK istrazuvanje od Alexandar zaradi komparacija ...temel za naucen dokaz imas ??? Nemas ...Pak te prasuvam si go otkopal ti Aleksandar ?sprovedeno e istrazuvanje ?znaes sto e metodologija na istrazuvanje ?kuka od krov ne se gradi tuku od temel a za da ja dokazes tvojata staromakedonska teorija treba da imash DNK od Alexandar za sporedba a toa nemash i zatoa samo mozesh da lupetash samo i da se raduvash ko malo dete bidejki zivees na teritorija koja nekogas bila pod negovo upravuvanje... i nisto poveke.Imas li DNK negova za sporedba ????NEMASH
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:26
Abe ti nejkes da si prizanes osnoven fakt koga vi pastirav sliki da vidite sto se geni pa ke ti pojasnuvam ja drugi raboti visha matematika za tvoite zamagleni nacionalistichki ochi...
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:30
Znaci Bugi cekam jas da vidam sto ke mi kazes za slovenite koi bile tie ... i kako toa tie se odrazile ili ne se odrazile na Makedonskiot narod sega ...
PS inaku za tie pronajdeni sloveni sto vikas deka licele na Turci ... kako be majku mu Rusite si ostanale plavi posle tolku iljadi godini a nie pocrnevme odnenadez
I sloveni plavi opst poznat fakt i staromakedonci plavi ...
Ili moze se lazam staroslovenite garant bile crni ko TURCI
e pa ako e taka kako togash RUSITE stanale plavi ...tie ostanale na teritorijata na koja ziveele ... ne se mesale ko nie Juznite sloveni... i kako tie se plavi a nie u prosek crni ???
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:39
Добро е напредуваш сега спомнуваш нешто ДНК ги батали сликичкте со плаво црн тен ако продолжиш може и генетичар да се сториш. Од што сум читал (не гледал сликички) македонскиот ген нема врска со грчкиот гробот на александар не се ни знае каде е така да и да се сака не може да се направи такво истражување а и не се разбирам до толку дали и е можно тоа да се направи воопшто знам правеше еден Англичанец некои генетски истражувања но појма немам што направи но не ме ни интересира зошто тоа е доста сомнително. Ти напишав убав пост генетиката до сега ги потврдува историските потврдени факти и тоа е не ни може ти кажав за турските христијани кои незнаеа ни грчки не можат да бидат грци а камоли македонци тоа и го покажува генетското истражување, Друго теоријата са словенството една е дека тоа е народ кој дошол од зад карпатите а друга дека тоа е народ кој зборел на славјански јазик. Теоријата за заткапратите беше повеќе како комунистичка доктрина па сите народи каде русите имаа интерес да бидат под свое влиание беа словени дури и Руминците, Унгарците, Грците. Втората теза која денеска е се по цврста е дека тоа е голем народ кој зборувал на славјански јазик и кои во различен период различно се нарекувал а понатаму самостојно се развивал. Так да ние со србите, бугарите, хрватите, словенците во корен сме ист народ. Оваа терорија денеска е нај издржана и прифатена од доста школи.
-------------
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 01:56
Се извинувам темата ја затворив јас бидејки почнавме за словените а ја ке објаснам и за нив.Словените и Словенската култура се најмистериозно случување во Средниот век,има доста варијанти но ниедна не е 100% подржана зошто незнам но знам дека секој си верува во тоа што го учеле или учат.
Е вака рековме дека ке почнеме од почеток на територијата каде што се смета дека било живеалиште на Словените била граница помеѓу двете најголеми племиња на север од Македонија.Илирите биле само мало племе кога станува збор за Ситите и Венетите,во Македонската Античка историја прв пат се спомнуваат овие две племиња од кои Скитите биле на исток од денешна Маѓарска па се до ледените предели а Венетите биле на запад(за време на Цезар стигнале дури до Франција каде што подоцна се претопиле со германите и галите) дури до нормандија.Овие две племиња биле тотална различност Венетите биле црномурести воинствени коњаници а Скитите биле бели платеници и фармери.За прв пат Македонската војска се среќава со нив за време на владеењето на Филип кој тотално ги разделил овие два народи и ставил црта помеѓу нив,доста од нив заробил и продал како робови низ земјата така да и тогаш прв пат нивната генеза е запишана.За Венетите се пишува дека биле црно-црвенолики варвари кои добро управувале со коњите денеска се смета дека оригиналноста на венетите потекнува точно од Словенија и Австрија,за Скитите се пишува дека се црвено плави луѓе кои повеке се занимаваат со фармерство но биле многу добри мечувалци и повекето од оние кои ги бивало со меч станале Македонски платеници по освојувањето на Филип на еден дел од Скитија.
Е сега тука доаѓа најдобрата теорија за Словените на Александар Македонски една од првите битки му била со Скитско Венетските племиња и таму ја добил славата како млад и јак војсководач,запишано е дека по победата донел некаде над 15 колони робови(некаде околу 500 до 1000)мажи и жени и и ги подарил на својата мајка како воен плен и негов триумф врз тој дел од светот.Во тој период Филип се спремал да оди на Персија така да за да ја загарантира својата североисточна граница изградил Град кој го крстил Филипи(се разбира по него) таму има стационирано некаде околу 2000 Македонски војници со нивна послуга и фамилија ги оставил како граничари кои останале да живеат таму.Е сега претпоставката за Словените више може и да ти стане јасна од кои народи се смешале да прераснат во поголемо племе во наредните 800 год.
Ова е за почеток Александар по смртта на татко му не ги оставил Скитите и Венетите на мира но прво ова па поубавото подоцна.
Arrian 4.4.6-7 and Macedonian combined-arms tactics against the Skythians
Luke Ueda-Sarson
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 02:02
nindza напиша:
Abe ti nejkes da si prizanes osnoven fakt koga vi pastirav sliki da vidite sto se geni pa ke ti pojasnuvam ja drugi raboti visha matematika za tvoite zamagleni nacionalistichki ochi...
|
ха-ха-ха Од каде дојде до овој заклучок не ми е јасно. Мене историјата ми е големо хоби, читам книги се интересирам собирам литература повеќе од 7 или 8 години активно, би ми било мило да ми посочиш нешто да прочитам квалитетно како што јас тоа го правам гратис за тебе. И кажи ми националит ли сум ако не сум слеп и глдеам насекаде околу мене една прекрасна Македонска цивилизација стара повеќе од 3000 години и ако во таа цивилизација сум вљубени?
-------------
|
Датум на внесување: 27.Ноември.2006 во 02:05
Што би рекол проф.Микиќ - МАКЕДОНИЈА ПАПОК НА АНТИЧКИОТ СВЕТ
|
Постирано од: naemnik
Датум на внесување: 01.Декември.2006 во 13:36
http://www.cambridge.org/uk/catalogue/catalogue.asp?isbn=0521802024 http://assets.cambridge.org/052180/2024/sample/0521802024ws.pdf http://www.questia.com/PM.qst?a=o&d=105502706
http://www.continuitas.com/interdisciplinary.pdf http://www.continuitas.com/index.html
By the way, there are number of Russian Scholars who wrote books on the Slavs, and assert that they came from the Balkans. don't have the links now, but you can easy find some of them.
|
Датум на внесување: 01.Декември.2006 во 16:09
Се е ова убаво и многу од истражувањата на англичаните и русите водат до еден многу чуден факт а тоа е дека Венетите (предците на словените како што тврдат горенаведените) се повеке латинско племе него словенско.Друг чуден заклучок на горенаведеното е дека во Бугарија,ексЈугославија(без хрватска и словенија) Румунија па до русија нема археолошки наоѓалишта на ништо ранословенско се што е најдено е во Словенија и дел од Хрватска од таканареченото словенско подрачје.Венетите како што знаеме се со оригинално потекло од околината на Словенија Швајцарија и Аустрија а во најголемиот нивен замав се наоѓаат до Нормандија на една страна а Данска на друга страна карпатите и зад карпатите не е воопшто спомнато.Тука исто не се води една многу голема грижа околу Македонското освојување и населување како и Римското Освојување и населување.Значи Македонските и Римските Освојувања повеке се стационирани на Исток отколку на Запад баш каде што се наоѓаат Словените а не Венетите бидејки многу историчари тврдат дека самите венети се латинизирале и се предци на Готите и Галите.Значи некако сумњиво е ова
|
Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 10:01
Vij brat mi, jas ne zboreshe za Veneti. Toa mi e malku tersene, ama i ne sum nolgu istrazuval.
Sepak edno e mnogu logichki, i da ne go kljumam, prochitaj go Alinei pa ke svanesh sho mislam.
Geo Lingvistichki, South Slavs gradat edna Grupa, dodeka North Slavs ne. Severnite se podeleni na dva dela, Zapaden i Istochen, i za choek sho gi barem malku sporeduval site tie jazici, lesno e da svane deka i Zapadnio i Istochnio delat zaednichki odliki so Juznio Slavjanski, dodeka megju niv ima malku interakcija. Primer: Poljacite vikat Povolno Rusite vikat spokojno za ista rabota, i edenio i drugio zbor se navagjat u Juznio Slavjanski, so ist ili slichen smisol.
Toa vode kon zakljuchok deka Juznio Slavjanski e Koreno, dodeka Zapaden i Istochen sa Grankite. Interesno na lingvistikata e i toa deka Centaro na Jaziko e taj sho inovira, dodeka Drugite najchesto prezervirat.
Sporedba so Germanskio i Angliskio, kade Germansko e Centaro na Jazichnata Grupa, a Angliskio e Odgranoko. Srednovekoven Angliski i Germanski se po slichni od Moderen Germanski i Angliski, a sepak Germanskio ima poveke Zborovi za edna ista rabota, od koj nekoj od tie zborovi e isto najden i vo Angliskio, primer:
Angliski: look, see,stare Germanski: kuck(en)[pronounce KOOKen], sehen[pronounce ZEEN, isto ima forma ZII], starren, schauen, blicken
Prvite tri se izgovarat skoro identichno, i so isto znachenje, dodeka poslednite dva se zborovi shto gi nema vo Angliskiot, a sepak gi ima vo Germanskot.
So drugi zborovi, Germanskot e centar na Jazichnata grupa, i e inovativen, dodeka Angliskiot kako periferija od Jazichnata Grupa ednostavno zachuvuva, zamrznuva.
-------------------------------------------------------------------------------------------- Tolku za jaziko, inache ne sum siguren dali znaesh za Dura Europos, ama ochigledno Jazikot od nekoj tabli e pro slavjanski, a tie tabli se datirani od vremeto na Aleksandar Makedonski. ---------------------------------------------------------------------------------------------
Najverojatno znaesh koj se Brigijcite/Phrygijcite i nivniot udel vo Antichko Makedonskata Ethnogeneza, eve gi zborovite od Brigijski tablil koj se naogjaat vo Knigata "The Gordian Knot Unbound" Antony Ambrozijak:
Phrygian Dictionary*
adoikavoi - fed child
aduma - at home
agart - fired, burnt
agon - fire
ak - if
al - but
apelan - taken, carried
Aragajun - demon of the forest
arejast - youngest
arkia - a ditch, grave
avtaj - hugged, turned
bagun, bugn - god
e, ie - is
da - yes, so is
dahet - ended, ran out, died
dai - give
deva - lady, diva
gaj - forest
gast - guest
glok - (type of a tree)
ha - his
hor - above, up
in - and
im - to them
ima - there is
jej, joj - to her
jen - one (number)
jev - finished
jo - her
jostutut - remains (of a body)
k’ - so, so it is
ka - what if
kanut - finished, done
ke - there; because
kedokey - until world exists, until the end
kte - who’s
Kubileya - Cybil (a goddess)
k*rit - to burn
/ russians say k*rit for smoking cigarets/ in MK churi
la - let it be, so be it; if, only
matar, mater - mother
mekas - soft, rested
mem - passed
modrov - wise, intelligent, a sage
moj, mojo, mojun - mine
mu - to him
nanogav - the one that stands, standing; faire, noble
na - on
nas - us
nege - end, death
neger - carcass, body
nej - let it be
nek - so be it
neman - mute, unconscious
ni - no
novo - new
ojav - barren, unfertile
on - he
onom - smell, aroma
oporokit - to swear, to take an oath
os - remain, let it happen
ovet - to hear
oteko - pregnancy
pak - so
podaskat - to bury
proitav - just, noble
rajev ko - rather than
roj - heaven
s’ - is, are
sago - dried, withered
se - to yourself
sesait - to drink
sest - to rest, to sit
sgloka - buried under a glok
sit - full (stomach)
siveto - ground, earth
sivetoa - buried into the ground
so - with
sok - milk
suskanutie - eternity
stat - to stay
surg - cheers (with drinking)
tadoj - then
te - you, yours
tej - this, her
tek - barely, almost
teles, tovo - body
ti - you
tlnaie - buried
to - it
toj - yours
tu - here
v, va - in, inside
vagtae - to hesitate, hesitation
var, vara - to protect, protects
vej - branch, limb; know
venavtun - to weave
vesnija - spring
vid - a prophet, scholar
voina - war, battle
voiska - army
vojvete - duke, warlord
vonok - grandson
vosajeja - planted, sown
vrekun - sorcerer, demon
vun, ben - outside
wijan - packed, rapt
us - rise
usim - everything
--------------------------------------------------------------------------------------------- Ilia Chashule / Basic Burushaski Etymologies / Muenchen – Newcastle / ISBN 3 89586 089 1
Phry: Zetna = gate
Mk : Zatne = to close, to push full(a hole)
(zattvore = to close a door, Literary Macedonian language)
Phry: Wela = Turning ( in the sense of adversity, reverse, vicissitude )
Mk : Vala = to roll, Pro-vale = to break down
Phry : sai-, sei-, si- = to put( away), to leave.
Mk. : stai-, stavi = to put , to leave something on
Phry: astat = to stay, to stand
Mk : stoe = to stand, za-stane = to stop
Old Mk: stati = to stop, to stand, Kumanovo Dialect ifluenced by Serb.
Phry: wrekos = vow
Mk : rekol = told
I almost fortgot it, Bebeto Wreka = the Baby Cry`s loud vreska= screem
Phry : Benagonos = ? rich in deadly strokes (They are not sure about the given meaning)
Mk : Bere = bring, pick fruit ; gone = to chase away
Phry : edaes = he put
Mk : with the form staesh = you put ; daesh = you give
Phry : bambalun = penis ; derived from bhal bhal
Mk : kako bambal = swolen ; (swolen as bambal, archaick, modern bumbar)
Phry : manka = grave stone, memorial ; knuman = grave
Mk : posibly nanka = sleep, rest.
as the modern word pochina = died, derived from pochiva = rest.
Phry : balaios = big, great, quick
Mk : brzo, blzo = quick (blzo is baby talk)
Phy : sur = to feed
Mk : srka = swallow
Phry : gna, gna-s = to strike, to kill
Mk : akna, akne = to hit, to strike ( ako ti aknam edna = if I hit you one )
Phry : bagaios = 1.epithet of supreme diety, 2.mad
Mk : brliv, brlav = mad
Phry : bedu = well, spring, water
Mk : vadi = to pull out, to wather ; vada = a drain, a weir voda = wather
Phry : Tates, tatos = (grand) father
Mk : Tato = father
Srednovekoven Slovenski tato e ata
Taka da Slavjanskite Jazici imaat Balkanski Koren i Substrat. ---------------------------------------------------------------------------------------------
taka da zboro Slavjani ostanuva Vizantijska Izmislica, a dali istiot ima neshto so Veneti Eneti ili ne znam sho ne, ne me ni interesira.
Pozdrav
|
Датум на внесување: 04.Декември.2006 во 10:22
Zabravi, neli si chul deka pozad Karpatite nema nikakvi Arheoloshki naodi pred VI sho bi donelo do zakluchok deka nekoj si Narod tam bil pa se rasselil niz site teritorii sho deneska se taka narecheni "Slavjanski". Toa beshe poslednoto shto go vidov na National Geographic. Veneti Meneti toa e turli tava, Slavjani isto. Toa ne e Narodnost, tuku nekoja izmislena Grupacija.
|
Постирано од: Makedonski
Датум на внесување: 06.Декември.2006 во 04:30
naemnik напиша:
Vij brat mi, jas ne zboreshe za Veneti. Toa mi e malku tersene, ama i ne sum nolgu istrazuval. ............. taka da zboro Slavjani ostanuva Vizantijska Izmislica, a dali istiot ima neshto so Veneti Eneti ili ne znam sho ne, ne me ni interesira. |
Словените се потомци на народот ВЕНЕТИ, всушност тоа е еден ист народ, и тие се домородни на Балканот! Значи не се доjденци како Бугарите или Аварите на пример.
Дека етнонимот "Венети" се однесува на Словените има повеке цврсти дoкази. Тоа го потврдува aнтичкиот историчар Херод (види Книга 1, 296). Денешните историчари како Павел Тулаев го наведуваат Херод како доказ за присуството на Словените (Венетите) во Македониjа уште во времето на антиката (Павел Тулаев, "Венети, предки Славjан, Москва 2000, стр. 7).
Пишуваjки за настаните од 4. век пред Христа, Венетите ги спомнува и латинскиот историчар Квинтиj к*ртиj Руф (Quintus Curtius Rufus: "De Rebus Gestis Alexandri Macedonis"). Тоj пишува дека Венетите своевремено биле дел од воjската на Александар III Македонски. Инаку К.К.Руф е еден од петте основни антички извори за Александар III Македонски. Според K.K. Руф, Венетите биле населени во Мала Азиja, т.е. во Пафлагониja, каде што го бобиле името "Хенети":
"Александар... веке стигнал до градот Анкира, каде што собрал нова воjска, и влегол во Пафлагониja. Кон оваа воjска биле приклучени и Хенети, за кои некои веруваат дека потекнуваат до Венетите."
Според средновековниот готски историчар Joрданес:
" Дакиja е заштитена со стрите Алпи [Kaрпатите] во вид на венец. Од нивната лева страна, коja што е свртена кон север и од почетокот на реката Вистула, во огромно пространство живее многуброjниот народ Венети. Навистина нивните имиња се менуваат според различните родови и места, но тие главно се нарекуваатСловени и Анти."
Joрданес понатаму пишува:
" Навистина, како што рековме на почетокот од излгањето или во списокот на племињата, тие биле од едно потекло, а се jaвуваат под три имињаa: Венвти, Анти и Славини."
(Jordanes, Getica, стр. 34-35).
Исто тврди и Житието на Св. Колумбо (oколу 612 година по Христа) во кое Словените се опишани како ист народ со Венетите.
------------- Makedonija na Makedoncite!
|
Постирано од: ILCO
Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 16:56
ABE PROCITAJTE GO VIL DURANT I DOSTA ZBORITE
------------- ILE
|
Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 19:41
Daj obrazlozi ni nakratko da ne se macime,ja ne sum go cital licno i me interesira tezata za Slovenite mnogu posto ima mnogu razlicni varijanti prosto zbunuvacki sekoj si pisuva kako mu odgovara
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 12.Декември.2006 во 19:47
abe so vi tvrdam celo vreme tuka po temite na forum nie makedonci sme 400 milioni i ne ima od baltik do egej od jadran do japonsko more
neka ziveat zborovite sto sme im gi dale na celata evropa a toa se SONCE MAZ MOJ VODA VAZNA VETER primetivte toa se najstari zborovi na najstari poznati pojmi naemnik ti si moj heroj
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 16.Декември.2006 во 17:02
ИНТЕРВЈУ СО АЛЕКСАНДАР ДОНСКИ ЗА БИТОЛСКИОТ ВЕСНИК "ЕГО"
Его: Господине Донски,тврдите и Вие и многумина други автори дека јазикот на денешните Македонци е наследство од јазикот на античките Македонци. Врз основа на кои факти, документи и докази се темели тоа?
Александар Донски: За другите автори не знам, но можам да одговорам за себе. Во мојата книга "Јазикот на античките Македонци" јас ги нудам сите досега познати зборови од овој јазик превземени од антички извори. Потенцирам дека во тие антички извори овие зборови се детерминирани токму како "македонски". Значи, јас ништо не импровизирам, туку се користам само со веќе утврдени факти. Конкретно, на пример, античкиот граматичар Hesihij од Александрија во својот Лексикон, објавил над 100 вакви зборови, за кои јасно запишал дека се "македонски".
Има и други вакви антички извори. Сите овие зборови ги разгледувам од аспект на нивните изговор и значење. Притоа јасно се согледува дека најголем дел од нив ги немало во грчките дијалекти, како и дека добар дел од нив се слични по изговор и значење со денесхни македонски зборови. Тука нема никаква мистика и секој читател сам може да го согледа тоа што го согледав и јас.
Его: Наведете некои античко-македонски зборови, особено оние кои и денес се препознаваат во современиот македонски јазик.
Донски: Мора да знаеме дека антицчо-македонските зборови стигнале до нашево време главно преку грчки автори. Тоа значи дека овие автори ги транскрибирале македонските зборови според сопствените грчки јазични норми. Тоа, пак, значи дека тие најверојатно, несакајки, го искривоколчувале нивниот оригинален изговор (исто како што денесхните Грци, не можат да изговорат "може", туку изовараат "мозе" или како сшо ние не мозхеме да изговориме некои турски или јапонски гласови -- тоа е нормална појава кај сите народи и јазици). Сепак, и покрај сето ова, јасно се забележуваат овие сличности. На пример, античките Македонци, постелата на ногарки ја нарекувале крават(ос), што несомнено дека е истиот збор со денесхниот збор кревет; бранот го нарекувале - далаган, што е слично со нашиот збор далга; за води го користеле зборот веди; за гранка велеле гаркан; за црн велеле кара (што е исто со нашиот архаизам кара); за ведра велеле адраја; за јагма велеле агема; за арчен велеле аркон; за глава велеле гавалан; за гуде велеле готан; за дрво велеле дарвлос, за клинец (шајка) велеле ескор; за аргати велеле еркети; за канџи велеле канадои и други вакви примери. Нагласувам дека овие зборови ги пренесов од античкиот Лексикон на Хесихиј, каде јасно се означени како "македонски". Таму е дадено и нивното значење.
Его: Ако веке јазикот е ист, дали тоа знацхи дека современите Македонци се директни потомци на античките Македонци?
Александар Донски: Ниту една денешна нација, па ни македонската, нема "чисто етничко потекло". Кај нас во изминатиов период помалце расистички се тврдеше дека ние сме "чисти Словени". Меѓутоа, нема нации со "чисто" потекло. Сите нации се мешавина на разни етникуми, од кои некои доминираат повеке, а некои помалку.
Што се однесува до Македонците, според моите истражувања (не само од јазикот, туку и од фолклорот), верувам дека најдоминантен етникум во нашата етногенеза се античките Македонци. Огромен дел од нивното културно наследство (обичаи, верувања и сл.) се останати среде денесхните Македонци и ова е долга тема, која јас ја обработувам во книгата "Античко-македонското наследство во денешната македонска нација - прв дел фолклорни елементи". Таму ги споредувам античките со денесхните обичаи (строго превземени од автентички извори), при што идентичноста и сличноста се фрапантни. И тоа не се работи за еден или два, ами за повеке десетици вакви елементи.
Его: Византија и ромејскиот (коине?) јазик? Целиот текст овде.
|
Постирано од: slavic_wolf
Датум на внесување: 25.Јануари.2007 во 09:35
e ovoj aleksandar donski e za zalenje, koga gi vidov naslovite od nekoi si negovi knigi za malce ke padnev vo nesvest
"rodninskite vrski na kralicata elizabeta i car samoil"?????????????
ili 12 amerikanski predsedateli imale makedonsko poteklo
sega uste cekame da napise i deka isus bil makedonec, za kleopatra znam deka napisal
spored mene od sve ona sto sum cital i sum zaklucil deka sme slavjanski narod, name nikakva vrska so tie nekoi si anticki makedonci, i sto za niv ima tolku dokumenti pisani od pred 2000 god, a za slovenite nisto koi dosle pred 1200god??????????
|
Постирано од: Makedonski
Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 07:20
Donski mnogu jasno gi dokumentira (faktichki) geneoloshkite linii koi ja povrzuvaat kralicata Elizabeta so car Samoil. Zatoa nejzinata kralska biblioteka vo London mu izrazi blagodarnost na Donski za istrazhuvanjata sto gi napravi.
Isto taka chetiri amerikanski pretsedatelski biblioteki pobaraa i dobija kopii od negovite knigi.
Taka da ne jadi tatarski gurabii.
A sto se odnesuva do "Slovenite" (Venetite), prochitaj pogore postovite od mene za toa deka toa e domoroden narod vo Makedonija. K.K. Ruf pishuva deka bile del od vojskata na Aleksandar III Makedonski...
------------- Makedonija na Makedoncite!
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 13:07
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2007 во 19:34
sloveni najgolema evropska prevara 300 milioni lugje mislat deka se nesto sto ne se hahahahhahahahhahahhahhahhahahahahhahahah
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: slavic_wolf
Датум на внесување: 05.Февруари.2007 во 06:10
anakin ili e taka ili pak 1,700000 luge mislat deka se ona sto ne se, vidi faktite pa kazi koj e budala? 300 milioni ili nie 1,7 milion?
------------- PO KRV ARIEVCI, PO PREZIME SLAVJANI, PO IME MAKEDONCI, PO SRCE I DUSA HRISTIJANI!!
|
Постирано од: DARKDOG
Датум на внесување: 05.Февруари.2007 во 16:22
Постирано од: Radivoe=Mk
Датум на внесување: 07.Март.2007 во 12:40
------------- simply the best
|
Постирано од: Popi
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 16:03
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 16:15
Boogie напиша:
Еден од проблемите денес на луѓето кои се обидуваат да ја разберат историјата , е дека поаѓаат од денешно ниво на знаење и познавање на светот и врз основ на тоа пресудуваат и расудуваат како било пред иљадници години. Во времето пред наезда на Хуните и во времињата и векови пред тоа, светот не бил онолкав колкав е денес. Не постоела Кина, Јапонија, Австралија, Америка, најголемиот дел од Африка... како ни просториите преку Дунав. Тие биле непознаница, мистични нејасни таинствени простори зад границите на цивилизираниот свет. Со резерва треба да ги примаме сите записи за тие територии и народи од тогашните писатели, затоа што своите сознание не ги базираат на поуздани извори, на сопствени патувања, туку на прикаски кои ретките патници кои навлегувале таму ги донесувале со себе, често раскажувани и прераскажувани , грешно толкувани и нарекувани и од сосема друга гледна точка посматрани (Ден денес Америчките домородци ги викаме Индијанци оти Коломбо мислел дека ја открил Индија - таја очигледна и докажана грешка длабоко се вкоренила во луѓето, така да станала природно (грешно ) име на тој народ. Ние знаеме за Хунската инвазија и Хуните , но за Хуните не знаеме пред да дојдат овде, Хуните во една од најголемите наезди и најмасовни, пред себе и со себе ги потиснале, протерале, донеле и народите и племињата кои им се нашле на патот. Некои од нив доброволно како сојузници, некои како робови и слуги , некои бегале од нив, значи река од народ која со векови ги осеќала последицата на Хуните во нарушените односи на народите кои ја држеа рамнотежата пред тоа, делење на Готите на Источни и Западни, Обрите, Словените.... Затоа денес некој кој ќе рече дека Јорданес ете рекол дека таму живеат ВЕНЕТИ, се прашувам, а како Јорданес дошол до тоа име, од каде тој податок, бил лично таму, истражувал, или името го слушнал од некои прикаски, од некој кој погрешно разбрал или со свои зборови ги опишал тие “варвари“ та и Словени... Авари, Анти... дали е тоа име со кој се нарекувал самиот народ или си имале свои, поинакви кои не биле запишани, запомнети. Дали воопшто имале свое заедничко име за таја огромна маса или живееле поделени на племиња, групи , секој со свое име???.
Е СЕГА ШТО СЕ ТИЕ.
Како што знаеш постојат само 4 скелети од стари СЛОВЕНИ кои се сместени во ВАШИНГТОНСКИОТ ИСТРАЖУВАЧКИ ИНСТИТУТ, и имаат направено , ФАЦИАЛ РЕКОНСТРАКШН. И да ти кажам више личат на ТУРЦИ одошто на ВИСОКИТЕ; ПЛАВИ ЛУЃЕ СО ПЛАВИ ОЧИ, КРУПЕН СТАС И ГЛАС, СО ДРВЕНИ СЕКИРИ И , СТРЕЛИ ОД ТРСКИ.Е сега види ова
Напади имало од ВЕНЕТИТЕ КОИ САКАЛЕ ДА СЕ ВРАТАТ ВО СВОЈАТА пра татковина после 1900 години. Но ЗАПРЕНИ БИЛЕ. Па така ако ние сме произлезени од венети 1500 год пне. а они се вратиле 2 милениума покасно. Не гледам нешто лошо во нивното мешање. Генетската основа си останала. Но пак останува фактот дека не можеле да ги избркаат своите потомци, кои ЕВОУИРАЛЕ, во РАСНИ ЛУЃЕ СО ГОЛЕМ СТАС И ДЛАБОК ГЛАС. Па приморани да бегаат се селат на северна италија. НИСКИ ЦРНИ, и научно докажано дека се венети.
Што е тука збунувачко,збунувачки се некои податоци кои кажуваат за некој друг некој кој се одвојува од венетите,Словените
"Jas Desios Kominios Julianos i podariv na majkata na bogovite Avtohtonata dete, na ime Kalokeron Olimpin, na vozrast od 12 godini, rodum - Makedonec." (prof. Fotis Pecas: Vo spicot megju idolopoklonstvoto i hristijanstvoto, v. Elinikos Voras, cit. spored Hristo Andonovski, "Juzna Makedonija od antickite do denesnite Makedonci" Skopje, 1995, str. 42).
"Helenite,Makedoncite i Ilirite pochnaa bez strav da ja ispoveduvaat Hristovata vera." (GIBI, t I, Sofija, 1954, str. 50-51).
"Ako nekoj bi zamislil deka togash vo Solun bi se nashle zaedno na eden kup site Makedonci, Tesalijci i Ahajci, site zaedno ne bi pretstavuvale nitu eden mal del od ona varvarsko mnoshtvo shto togash go opkolilo gradot." (se misli na Slovenite i na Avarite)
"Justinijan Rinotmet naseli nekakvi Skiti vo planinite okolu Struma i nejzinite klisuri, koi tamu gi zamenija Makedoncite."
[IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" /> [IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" /> [IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" /> [IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" /> [IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" /> [IMG]smileys/smiley36.gif" align="middle" /> |
Еве може од почеток нешто да раэгледаме
|
Постирано од: да бе
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 16:40
jас мислам дека "словени" доага од "с ловене"- демек луге кои се замарале со лов
------------- http://www.youtube.com/watch?v=cG_uWZxKaoU - ¡ʎɐp ʎɯ ǝʞɐɯ 'pɐǝɥɐ oƃ
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 16:47
...........................
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 17:04
Ок - Славјаните се тема на најголемасветска дебата од 19 век па навака-навистина е эбунувачки но воедно и многу интересно
|
Постирано од: abnormalen
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 18:22
ја некаде начув дека имале заеднички предок како и човекот. исто како и мајмуните и овие си тргнале по некој свој пат.
|
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 19:02
Добро е барем си начул - некој буљеше ниэ проэор па ни тоа не слушнал
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 17:33
Boogie напиша:
Ок - Славјаните се тема на најголемасветска дебата од 19 век па навака-навистина е эбунувачки но воедно и многу интересно |
Не за џабе и Хитлер сакал (заедно со евреите) да ги уништи, бидејќи се едни од најстарите народи, и тие му го бунеле „есапот“ за неговата идеја за ариевцита ...
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 18:55
Zlatnik напиша:
Boogie напиша:
Ок - Славјаните се тема на најголемасветска дебата од 19 век па навака-навистина е эбунувачки но воедно и многу интересно |
Не за џабе и Хитлер сакал (заедно со евреите) да ги уништи, бидејќи се едни од најстарите народи, и тие му го бунеле „есапот“ за неговата идеја за ариевцита ...
|
ama koga videl deka ne se gi ostavil da ziveat
-------------
|
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 19:56
mamamd напиша:
Zlatnik напиша:
Boogie напиша:
|
|
Греота на денешен ден ваков одговор да има,сепак за непознавачите на историјата нема да им земеме за лошо
Мамамд дали знаеш колку евреи загинаа или се убиени за време на 2 светска војна ~ јас ке напишам дека смо Русија има околу 20 милиони војска и цивили загинато од тие мислам официјално дека 11,000,000 војници 6,700,000 цивилиа останатото се неозначени жртви кои и ден денес немаат гроб. Од тие 10 милиони ако се словени што останува за останатите славјански држави кои беа вклучени во 2 светска војна.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 20:06
.................a 1 800 000 juznoosloveni gi zaboravi ?
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Redgun
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 19:35
Да бидеш Словен е најголема чест Чиста бела крв.
НАШ Некадашњи Бог Перун
------------- Serbia and Macedonia orthodox brothers
f**k GREECE
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 23:28
Boogie напиша:
mamamd напиша:
Zlatnik напиша:
Boogie напиша:
|
|
Греота на денешен ден ваков одговор да има,сепак за непознавачите на историјата нема да им земеме за лошо
Мамамд дали знаеш колку евреи загинаа или се убиени за време на 2 светска војна ~ јас ке напишам дека смо Русија има околу 20 милиони војска и цивили загинато од тие мислам официјално дека 11,000,000 војници 6,700,000 цивилиа останатото се неозначени жртви кои и ден денес немаат гроб. Од тие 10 милиони ако се словени што останува за останатите славјански држави кои беа вклучени во 2 светска војна.
|
Некогаш иронијата треба да се разбере, прочита. Знам колку Евреи има загинато, знам колку Руси има загинато. Знам дека било, да не се повтори. Знам дека глорифицирањето на сопствената, а негирање на туѓата нација не носи ништо добро.
-------------
|
Постирано од: lane62
Датум на внесување: 21.Април.2009 во 10:56
------------- Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
Датум на внесување: 22.Април.2009 во 17:42
Датум на внесување: 23.Април.2009 во 16:20
Датум на внесување: 23.Април.2009 во 17:36
Датум на внесување: 25.Април.2009 во 16:32
..............................
|
Датум на внесување: 29.Април.2009 во 11:24
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 14:18
Постирано од: да бе
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 14:34
Popi напиша:
If you draw a circle of a 300km radius centered on today's Ankara you will get the approximate area covering ancient Phrygia and Paphlagonia.
|
------------- http://www.youtube.com/watch?v=cG_uWZxKaoU - ¡ʎɐp ʎɯ ǝʞɐɯ 'pɐǝɥɐ oƃ
|
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 15:06
...........................
|
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 15:59
Постирано од: brza
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 16:03
Тема: Словени што народ се тоа?
bogami,...i jas se pitam,..shto sorta se!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 16:09
Постирано од: lane62
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 17:02
------------- Daj više odmora jeziku nego rukama!
|
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 17:48
На Балканскиот Полуостров од старо време живееле осумнаесет словенски и дванаесет несловенски племиња. Меѓу
нив се и Македонците, односно Мијаците, потоа Брсјаците, Шопите,
Мариовците, Јеновците и другите, но и несловенските Тоски, Арнаути,
Грци, Ерменци, Арапи, к*рди, Куцо-Власи и уште некои други. Ова го
наведува познатиот македонски преродбеник Ѓорѓија Пулевски во неговата
книга ???Славјанско - маќедонска општа историја“, издадена во 1893
година, а објавена во Македонија ова лето од МАНУ. Книгата содржи
повеќе од 1.000 страници, а во себе носи досега необјавен материјал,
кој според многумина историчари кај нас, може од корен да ги промени
македонските историски читанки, во однос на потеклото на Македонците,
на македонскиот јазик и народите кои живееле во овој дел на Балканот. Во
единаесеттата глава на ова обемно дело, Ѓорѓија Пулевски,галички ѕидар,
војник и самоук историчар, дава податоци за старите славјански племиња
и за регионите каде тие живееле, ???за да си знајат секој народност
кога и от коде је дојден во Полостроф“. Според него античките Македонци се Славјани, чии потомци се денешните Македонци, односно Мијаци! Во ???Историјата“ тој најнапред ги наведува словенските “соеви“ на Балканот: Јеновците, Торлаците, Брсјаците, Мијаците, Бондарците, Мариовците, Кардалинците, Ајраните, Врбаците, Пчинците, Улуфите, Свеневците, Чолаците, Челјанците, Задгорците, Шумадинците, Црните Шопи и Белите Шопи. Пулевски ги наведува и несловенските племиња: Арнаутите, Тоските, Куцо-Власите, Грците, Јуруците, Ерменците, Арапите, к*рдите, Евреите, Еѓупците, Татарите и Гагаузите. Тој се задржува детално кај сите нив.
Пулевски
е убеден дека Мијаците се старите македонски Словени, народот на
Александар Македонски и негова гарда и оти Мијак е кратка форма за -
Македонец. “Мијаци - кусо речено, Македонци - продолжено речено. Мијак значит бистар ум, хора бистроумни, оште Македонци“, пишува тој. Мијаците,
додава Пулевски, живеат во регионот на Долна и Горна Река, горни
Дебарски округ и Кичевски округ, а иселени Мијаци има и во Смилево, Битолско, Крушевско, Папрадишта, Орашје и во Бабунската околија.
Галичанецот Пулевски смета дека Брсјаците се викале така зашто биле брзата коњаница на Александар Велики. “За брсјачко место им је Кичева, Порече, Деборца Охридска, Издеглавска околина, Белички реки...“. Црните
Шопи се викале така зашто црни одежди носеле, а еднакви биле со Белите
Шопи. Првите живееле во околината на Ќустендил, Струма, Саса, Банско,
Кресна, Дупничката околина и Горна Џумаја. Белите Шопи живееле во околината на Софија, Банско, Ниш, Морава, Самоков и Ихтиман. Денешните Албанци Пулевски ги дели на две групи: Арнаути и Тоски. Според него, Арнаутите се потомци на Траките, а Тоските на Фокитите. Арнаутите меѓу себе со Тоските се нарекувале Шкиптари. Првите
живееле најнапред во Тракија (просторот меѓу денешна Грција, Бугарија и
Турција), за подоцна римскиот император Трајан да ги премести кон
Јонско Море. “Кесар Трајан римски като царувал, тики, заради
дружението им со Уните Траките ги кренал от Тракија и ги заселил во
Музекија, близу до Тоскине. Арнаутското старо име им било Траки“, напишал Пулевски. Тоските,
според галичкиот историчар, живееле во околината на Корча, Старова,
Јанина, Берат, Епир, Елбасан, Музекиското поле, а ги имало во атинскиот
округ.
За Грците, Ѓорѓија ни предава дека така се викаат по
името Горци (гора - шума), а и Турците ги нарекувале Кара Качанлар
(шумски бегалци). “Ама Грци народно име немајет, токо сами меѓу них
си се велет Уруми (Римјани), ама по историја Грцине ги познаваме за
Еѓупци (Египќани), а не за Јевропејци“, напишал Пулевски, кој нив ги
лоцира во Елада и во Пелопонез. Ѓорѓија Пулевски починал во крајна
сиромаштија во 1893 година во Софија, неколку месеци откако го завршил
ракописот на ова значајно дело.
Inaku, bugarite ja zapaluvaat
skoro site izdanija na Makedonskata istorija (isto kako i 'za
Makedonckite raboti', osven nekolkute cuvani po Galicnik i originalot,
pronajden kaj Galicani rodnini na Puleski.
ЃОРЃИ ПУЛЕВСКИ, РЕЧНИК ОД ТРИ ЈАЗИКА (Извод)* 1875 г. С Македонски Пи. А славјанскијод јазик аљи је секаде еднаков, иљи не, кажи ми со ред? Од. Славјанскијод јазик имал пет разљики. Пи. Који се тије разљики, кажи ми со ред? Од. Тије се руски, хрватски, бошњачки, бугарски и македонски. Пи. Који јазици с наљик еден со другијод од напред речените? Од. Рускијод и бугарскијод наибљизу се. А хрватскијод и бошњачкијод и македонскијод наибљизу се. Пи. А македонскијод јазик, кога је бљизу со бошњачкијод, зашто се именувад с. македонски? - Дека с македонскијод јазик је најсроден со церквенославјанските књиги, и тоа је старославјенски. ИИ. Одг. Народ се вељид људи који е од еден род и кои зборувајед еднаков збор, и који живунајед и се другарад еден со други, и који имајед јаднакви обичаји и песни и весеља; тије људите ји викајд народ, а место во које живувад народ се вељид отечество од тои народ. Така и Македонциве се народ и местово њивно је Македонија. Пи. Што требувад за да се управувад и да се крепид еден народ? Од. Треба да имајед цар и управљеније царско.
ЃОРЃИЈА ПУЛЕВСКИ, РЕВОЛУЦИОНЕР И КНИЖЕВНИК
Првата историја за Македонците ја напишал самоук ѕидар "Славјанско-маќедонска општа историја" е ракопис со најголем број страници на македонски јазик до ослободувањето
"Славјанско-маќедонската
општа историја", напишана од самоукиот ѕидар и културно-национален
преродбеник Ѓорѓија Пулевски, утре ќе биде првпат промовирана во
неговиот роден Галичник. Академикот Блаже Ристовски обемниот ракопис со
над 1.700 страници го нашол пред повеќе од 40 години во ракописниот
оддел во Народната библиотека во Софија. Таму се наоѓала и
"Јазичницата", што се уште не & е во целост позната на научната
јавност, во која на 500 страници Пулевски пишува за особеностите на
македонскиот јазик.
Пишувана од 1865 до 1892 година,
"Славјанско-маќедонската општа историја" е првата историја на
Македонија и на Македонците воопшто, напишана од Македонец и на
македонски јазик и претставува најобемно досега познато дело на
современ македонски јазик си до 1944 година. Целосниот
микрофилмуван ракопис на "Славјанско-маќедонската општа историја"
Ристовски го добил дури во 1992 година, а од печат излезе лани, во
издание на Македонската академија на науките и уметностите во едицијата
на Фондацијата "Трифун Костовски". Делото е поставено врз научни основи, бидејќи Пулевски сепак бил добро информиран и коректно користи повеќе од 50 извори. Методолошки тоа е сосем современа книга. Таа
е напишана на современ македонски јазик, со оригинален правопис и со
вонредно интересна и значајна лексика за апстрактните и научните поими.
Со сето тоа таа е значаен извор и за проучувања од нашите јазичари,
историчари, лингвисти, етнографи и истражувачи на нашата
национално-политичка историја. Всушност, тие 1.700 страници се
најзначајниот тестамент на Пулевски за својот народ и својата земја -
вели академикот Ристовски. Во "Славјанско-маќедонската општа
историја" е опфатен периодот од создавањето на светот па си до неговото
време. Историјата завршува со настаните што се случиле во 1892 година.
Таа ги содржи сите клучни моменти од националната, политичката и
културната историја на Македонија. Посебно се интересни неговите
пишувања за Охридската архиепископија и за државата на кралевите
Волкашин и Марко како последни суверени на Македонија. Особено
значаен за нас е прегледот на 19 век, каде што како сведок или
соучесник ги опфатил македонските востанија и востанијата на соседните
народи за ослободување од Турците и војните на големите европски држави
со Турција. Во поголем дел од овие востанија и борби учествувал и
самиот тој, бидејќи Пулевски уште од 40-тите години на 19 век бил
активен во револуционерните движења - објаснува Ристовски.
За Ѓорѓија Пулевски, академикот Ристовски вели:
Самоукиот
галички ѕидар и печалбар, еден од првите комити и револуционери,
војвода и поет, учебникар, фолклорист и етнограф, лексикограф,
граматичар, историчар и културно-национален идеолог е еден од
најголемите македонски преродбеници од 19 век.
Ѓорѓија
Пулевски починал на 13 февруари 1893 година во Софија во голема беда
зашто, и покрај неговата голема револуционерна и културно-национална
дејност, властите во Бугарија не наоѓале интерес да го вработат. Најпосле, непосредно пред смртта, добил скромна пензија. Инаку,
за својата храброст и пожртвуваност во Руско-турската војна, Пулевски
бил одликуван со орден и награден со сабја од рускиот цар
Ѓорѓија М. Пулевски, 185 години од раѓањето и 110 години од смртта Јасен културен и политички концеп за Македонија
Годинава
се одбележуваат годишнините на голем број значајни настани од
македонската историја. Па сепак, треба посебно да се додаде уште еден и
тоа двоен и еднакво значаен повод. Имено, пред 185 години е роден, а на
13 февруари 1893 година, точно пред 110 година е починат еден од
клучните ликови во македонската историја и култура од ЏИЏ век. Тоа е
македонскиот комита, револуционер и културно-национален деец - Ѓорѓија
М. Пулевски. Тој живееше и дејствуваше во бурниот период на значајни
историски процеси, настани и личности, кои одиграа пресудна улога во
формирањето и развитокот на македонската национална свест.
За
годината на раѓањето на Мијакот Пулевски сў уште нема прецизен датум,
иако постојат разни информации за него од современиците. До скоро беше
наведувана главно годината 1838. Со пронаоѓањето на некои нови
документи, оваа година стана спорна. http://files.myopera.com/ancientmacedonia/blog/Georgija_Pulevski_01.htm - Georgija_Pulevski_01.htm
|
Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 17:34
Незнам дали некој од вас ја читал The Making of the Slavs od Florin Curta, мислам дека таму најубаво пишува за Словените...
Кој има желба може да си ја данлодира книгата:
http://www.mazedonium.org/2009/04/17/pdf-prof-florin-curta-the-making-of-the-slavs/ - Овде
|
Постирано од: Шопо
Датум на внесување: 29.Мај.2009 во 20:50
Словените не са еднакви народи.Терминот "склавени" отразeва социална категориjа во Римската империjа.Така например во дуклjанската летопис аварите се наричат склавени без да се словени.Терминот "словени" е използуван за целите на руската имперска политика.Вистинските словени са венедите- наследниците на "пражко-корчанската култура" коjато както археологичните разкопки доказаха нема ништо исто со културата на антите,които не са источни словени а ираноезично население.
Интересното е дека днешните "словени" заемат цела источна европа като многоброен народ.А преди 6 век никои не е и чувал за тех.Дори Херодот во своjата "Историjа" не пишува ништо за тех.Как може народ со толко многоброjно население да остане незабелезан до 6 век?
|
Датум на внесување: 06.Јули.2009 во 23:20
И мене не ми е јасно - ова сеуште е историска енигма,можеби поради црниот период од 2до 4 век кога многу артефакти и натписи нема поради варварските харања а можеби и поради теэата на Македонските Словени - Словените да се Македонски племиња кои се населиле эад Дунав по експанэијата на македонската империја како и по пораэот на Македонското кралство
|
Постирано од: Владо
Датум на внесување: 06.Јули.2009 во 23:45
Шопо напиша:
Словените не са еднакви народи.Терминот "склавени" отразeва социална категориjа во Римската империjа.Така например во дуклjанската летопис аварите се наричат склавени без да се словени.Терминот "словени" е използуван за целите на руската имперска политика.Вистинските словени са венедите- наследниците на "пражко-корчанската култура" коjато както археологичните разкопки доказаха нема ништо исто со културата на антите,които не са источни словени а ираноезично население.
Интересното е дека днешните "словени" заемат цела источна европа като многоброен народ.А преди 6 век никои не е и чувал за тех.Дори Херодот во своjата "Историjа" не пишува ништо за тех.Как може народ со толко многоброjно население да остане незабелезан до 6 век? |
Абе ова човек да се крсти веќе!!! По не знам кој пат го поставувам ова прашање- ако не сме Словени, како тоа со малку повеќе напор ги разбираме Чесите и Словаците, па и Полјаците? Како тоа да имаме зборови како„слово“, „слави“, „славен“, и имиња како Славе, Мирослав и сл. Какви глупости се тоа дека Русите ги измислиле Словените, кога кај Кирил и Методиј и кај Црноризец Храбар постојано ги среќаваме Словените, и секако, кога тие пишуваат Словени- мислат на Јапонците, не сме тоа ние И да, нашите глупости ги пишуваме на чист словенски јазик
|
Постирано од: Каснакоски
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 07:58
Boogie напиша:
И мене не ми е јасно - ова сеуште е историска енигма,можеби поради црниот период од 2до 4 век кога многу артефакти и натписи нема поради варварските харања а можеби и поради теэата на Македонските Словени - Словените да се Македонски племиња кои се населиле эад Дунав по експанэијата на македонската империја како и по пораэот на Македонското кралство |
Американците докажале дека „Цивилизацијата од нашите земји ја заселила Европа после потопот“
2-3 реченици на БГ
-------------
|
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 11:27
Ѓорѓија Пулески убаво напишал эа да се энае дека Македонците се словени а словените дека се Античките Македонци кои се иселиле од Македонија эа време на Александар,многу едноставно
|
Постирано од: DelijaSkopje
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 11:33
Kako be ne se sramite da plukate na Slovenstvoto... Znaci plukate i na SLOVENSKITE PROSVETITELI i na nasiot slovenski jazik... Samo Anticko vreme vi e vo ustata... PIH...!!! Vakva glupost i drskost nemam videno...
Neznaete sto se SLOVENI...???
Prasajte 200.000.000 Rusi i uste tolku Poljaci, Cesi, Slovaci, Belorusi, Ukrainci, Srbi, Rumuni, Bugari i POLA MAKEDONCI(pola sakaat da bidat anticki, )... Pa ke doznaete koi bile SLOVENITE...!!!
|
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 11:35
Сеуште теэите не се потврдени - тоа не е Македонска теэа туку теэа на светската научна елита - сепак Словените мора да имаат корен тие се појавуваат во 4 век. эар претходно не постојат
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 11:38
slovenskite prosvetiteli cinam NE BILE SLOVENI ........ kolku se sekjavam imase dosta opsirni i ubavi pojasuvanja za toa ..... a slovenite kako i sekoe edno pleme od toa vreme i pleminjata pred niv ... barale potopli kraevi i podobri uslovi za zvot ...... kako i segasnata situacija so globalizacija od strana na silnite .... nesto slicno ..... sila boga ne moli pa taka i slovenite .... osvojuvale i nametnuvale a nesto i prifakjale od domorodnoto naselenie ...... ete , prifatile pismenost i religija od strana na domorodnoto naselenie ...... fakt e deka dosle i ostanale , so tekot na vremeto duri formirale i voi drzavi koi vo pogolem del i do den denesen opstojuvaat ......
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 11:40
Boogie напиша:
Сеуште теэите не се потврдени - тоа не е Македонска теэа туку теэа на светската научна елита - сепак Словените мора да имаат корен тие се појавуваат во 4 век. эар претходно не постојат |
Postojat, ama koj znnael prethodno za niv... Sekoj ima svoj pocetok i ako gledas taka site ke dojdeme do amebite...
I pred tvojot Ace Anticki postoel nekoj drug kojznae koj... Aj kazi sega ti koj bil toj...???
|
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 11:45
Boogie напиша:
Сеуште теэите не се потврдени - тоа не е Македонска теэа туку теэа на светската научна елита - сепак Словените мора да имаат корен тие се појавуваат во 4 век. эар претходно не постојат |
Не се појавуваат во 4 век, појавуваат се ВО ИСТОРИСКИТЕ ИЗВОРИ како посебен народ кога влегуваат во контакт со Римската империја. Тоа што не ги знаеле по име не значи дека не постоеле. Кога писателите немале информација за нив ги вбројувале во општото СКИТИ.
-------------
|
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 11:48
Во Македонија се откриени наоѓалишта уште од неолит - эачи постоело автохтоно население кое со милениуми живее на овој простор - эошто такво нешто не постои во Русија или Финска.Секој има почеток нормално но почетокот на Славјаните е многу важен эа нас эатоа эошто ние се поистоветуваме со нив,падна панВаршавската теорија эа сеСлавјанството,веке сите народи си го бараат својот корен само ние Македонците пробуваме да се одрекнеме од својот Антички корен кој во секој поглед е се појак.Неможе да се одрекнеш од нешто што го носиш во крвта тоа си го наследил а не си го нашол на улица
|
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 11:51
Boogie напиша:
Во Македонија се откриени наоѓалишта уште од неолит - эачи постоело автохтоно население кое со милениуми живее на овој простор - эошто такво нешто не постои во Русија или Финска.Секој има почеток нормално но почетокот на Славјаните е многу важен эа нас эатоа эошто ние се поистоветуваме со нив,падна панВаршавската теорија эа сеСлавјанството,веке сите народи си го бараат својот корен само ние Македонците пробуваме да се одрекнеме од својот Антички корен кој во секој поглед е се појак.Неможе да се одрекнеш од нешто што го носиш во крвта тоа си го наследил а не си го нашол на улица |
Ova kako Milenko da go slusam... Koj osven Zagor te-nej i Alan Ford nema nisto drugo procitano...
|
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 11:53
Јас опширно пишувам эа пронајдоците кои неможет да се порекнат,кој чита эагор и алан форд неэнам јас
|
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 12:21
Boogie напиша:
Јас опширно пишувам эа пронајдоците кои неможет да се порекнат,кој чита эагор и алан форд неэнам јас |
Pronajdoci ovde sekako deka ima, pa duri i poveke od bilo kade... Ova mesto bilo raskrsnica za celiot poznat svet od toa vreme... Tuka doagale, pominuvale, ostanuvale RAZNI NARODI... Vremeto e dugacko i tie sto ostanuvale, ostanuvale so vekovi i vekovi...
I ti denes toa ke go pronajdes i ke kazes -"eve i ovie bile nasi"... neodi toa taka...
|
Датум на внесување: 07.Јули.2009 во 20:58
Секако дека поминувале многу луѓе но сепак и домородното население живеело тука доколку некој не ги истребил а?
|
Постирано од: Ljube Vojvoda
Датум на внесување: 10.Јули.2009 во 20:44
Slovenite se odeluvale vo posebni Sklavinii od drugite narodi, samo vo Solun se mesale koga ne uspeaa da go osvojat
|
Датум на внесување: 11.Јули.2009 во 13:47
Точно така но има и многу контрадикторности - една таква контрадикторност е востанието на Тома Славјанинот
|
Датум на внесување: 11.Јули.2009 во 13:49
Boogie напиша:
Точно така но има и многу контрадикторности - една таква контрадикторност е востанието на Тома Славјанинот
|
Што му е контрадикторно?
-------------
|
Датум на внесување: 11.Јули.2009 во 14:15
Знаеш ли Тома кај го почнал востанието и кој се учествувал во него,има доста такви нејасни а важни моменти
|
Датум на внесување: 11.Јули.2009 во 17:51
Востанието започнало во Азија, знае се кои се учесниците. Кое е нејасно? Читај Генезиј, се` напишал за востанието.
Меѓу другото пишува дека е СКИТ по потекло, а по натаму дека произлегува од жална татковина.
Ако нешто не ти е јасно, биди поконкретен.
-------------
|
Постирано од: Feniks 76
Датум на внесување: 14.Јули.2009 во 19:39
Абе дечки ако манам две три и ми заминае друштвото, многу ми е интересно да ве читам.
Одсекогаш сум мислел за да се занимаваш со општествени науки или треба да имаш недостаток на интелегенција или треба да имаш мноогу јаки врски
Зарем е толку сложено да се разбере кој сме и за која кауза се бореле вековно нашите предци па и ние денес.
Едноставно секогаш борбата е да се зачува културната традиција и економско-политичката моќ.Значи неможи никако да се негира фактот дека ние на овај јужен балканско словенски полуостров имаме Пеонска-тракиска-илирска крв.Но секогаш има едно големо НО.Некој се приклониле(по кој основ тоа е веке друга тема) кон Ромејската култура додека други помешани со претежно словени(кој насилно помалку доброволно)ја практикуваат словенската култура и се бориме за истата и ден денес само спомнетеси кој се денешните закани по истата.
Додека ако одиме подлабоко во историјата нормално дека од јужните делови на Европа и Азија се населува остатокот. НО пак ќе повторам ние сме она за што се бореле нашите предци и она што ни оставиле како културно наследсво а тоа е секако СЛОВЕНИЗМОТ.
|
Датум на внесување: 15.Јули.2009 во 03:59
Feniks 76 напиша:
НО пак ќе повторам ние сме она за што се бореле нашите предци и она што ни оставиле како културно наследсво а тоа е секако СЛОВЕНИЗМОТ. |
Mnogu ubavo kazano...
|
Датум на внесување: 15.Јули.2009 во 11:18
Но од каде потекнува Словениэмот
|
Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 15.Јули.2009 во 12:33
Boogie напиша:
Но од каде потекнува Словениэмот |
Post from test123 to 29.09.2008
iGenea, you have posted the tribes associated with some Balkan countries below:
Albania:
30% Illyrians
15% Phoenician
14% Hellenen
18%Thraker
2% Vikings
20% slavs
Greece:
10% Germanic
10%illyrians
20% slavs
20% phoenician
5% macedonian (in north more than 18%)
35% Hellenen
Bulgaria:
49%Thraker
11%macedonian
15%slavs
15%hellenen
5% pheonician
Macedonia:
30%macedonian
10% illyrian
15% hellenen
5%phoenician
20% germanic
5% hunnen
15% slavs
Добро прашање Boogie... Јас мислам дека политиката има одиграно најголема улога во славјанскиот свет и некој од тоа има најголем интерес.
Ако Кирил и Методиј биле платени за да состават ново писмо кое ке биде “официјално“ во Византија, дали е во прашање асимилација преку СЛОВОТО на многу народи на балканот. Ако знаеме дека во времето на хелените, хеленското писмо било доминантно, што не чуди фактот за “словото“. Славенизмот било од време злоупотребувано за свои политички цели, тоа трае и до денешниот ден. Мислам дека сепак треба да се проверат сите Византиски документи за да се дојде до правата вистина.
|
Датум на внесување: 15.Јули.2009 во 22:53
Boogie напиша:
Но од каде потекнува Словениэмот |
Kakvo prasanje e ova...??? Pa vaka ako odime ke stigneme do amebite...
|
Датум на внесување: 15.Јули.2009 во 23:37
А тебе да не не ти одговара прашањето,или можеби не ти одговара одговорот - подобро слеп чорбаџија отколку эдрав просаџија
|
Датум на внесување: 16.Јули.2009 во 00:24
about Slavs-околу пливањето на Словените
BOT ПОВЕСТИ МИНУВШИХ ЛЕТ, ОТКУДА ПОШЛА РУССКАЯ ЗЕМЛЯ, KTO B КИЕВЕ СТАЛ ПЕРВЫМ КНЯЖИТЬ И KAK ВОЗНИКЛА РУССКАЯ ЗЕМЛЯ
...Иафету же достались северные страны и западные: Mидия, Албания, Армения Малая и Великая, Kaппaдoкия, Пaфлaгoния, Гaлaтия, Колхида, Босфор, Meoты, Дepeвия, Capмaтия, жители Тавриды, Cкифия, Фракия, Македония, Далматия, Малосия, Фессалия, Локрида, Пеления, которая называется также Пелопоннес, Аркадия, Эпир, Иллирия, славяне, Лихнития, Адриакия, Адриатическое море.
...По разрушении же столпа и по разделении народов взяли сыновья Сима восточные страны, а сыновья Хама - южные страны, Иафетовы же взяли запад и северные страны. От этих же 70 и 2 язык произошел и народ славянский, от племени Иафета - так называемые норики, которые и есть славяне.
Спустя много времени сели славяне по Дунаю, где теперь земля Венгерская и Болгарская. От тех славян разошлись славяне по земле и прозвались именами своими от мест, на которых сели. Так одни, придя, сели на реке именем Морава и прозвались морава, а другие назвались чехи. А вот еще те же славяне: белые хорваты, и сербы, и хорутане. Когда волохи напали на славян дунайских, и поселились среди них, и притесняли их, то славяне эти пришли и сели на Висле и прозвались ляхами, а от тех ляхов пошли поляки, другие ляхи - лутичи, иные - мазовшане, иные - поморяне.
Так же и эти славяне пришли и сели по Днепру и назвались полянами, а другие - древлянами, потому что сели в лесах, а другие сели между Припятью и Двиною и назвались дреговичами, иные сели по Двине и назвались полочанами, по речке, впадающей в Двину, именуемой Полота, от нее и назвались полочане. Те же славяне, которые сели около озера Ильменя, назывались своим именем - славянами, и построили город, и назвали его Новгородом. А другие сели по Десне, и по Сейму, и по Суле, и назвались северянами. И так разошелся славянский народ, а по его имени и грамота назвалась славянской.
...Когда же славянский народ, как мы говорили, жил на Дунае, пришли от скифов, то есть от хазар, так называемые болгары, и сели по Дунаю, и были поселенцами на земле славян. Затем пришли белые угры и заселили землю Славянскую. Угры эти появились при царе Ираклии, и они воевали с Хосровом, персидским царем. В те времена существовали и обры, воевали они против царя Ираклия и чуть было его не захватили. Эти обры воевали и против славян и притесняли дулебов - также славян, и творили насилие женам дулебским: бывало, когда поедет обрин, то не позволял запрячь коня или вола, но приказывал впрячь в телегу трех, четырех или пять жен и везти его - обрина, - и так мучили дулебов.
...В год 6376 (868). Начал царствовать Василий.
...В год 6377 (869). Крещена была вся земля Болгарская.
...В год 6406 (898). Шли угры мимо Киева горою, которая прозывается теперь Угорской, пришли к Днепру и стали вежами: ходили они так же, как теперь половцы. И, придя с востока, устремились через великие горы, которые прозвались Угорскими горами, и стали воевать с жившими там волохами и славянами. Сидели ведь тут прежде славяне, а затем Славянскую землю захватили волохи. А после угры прогнали волохов, унаследовали ту землю и поселились со славянами, покорив их себе; и с тех пор прозвалась земля Угорской. И стали угры воевать с греками и попленили землю Фракийскую и Македонскую до самой Селуни. И стали воевать с моравами и чехами. Был един народ славянский: славяне, которые сидели по Дунаю, покоренные уграми, и моравы, и чехи, и поляки, и поляне, которые теперь зовутся русь. Для них ведь, моравов, первых созданы буквы, названные славянской грамотой; эта же грамота и у русских, и у болгар дунайских.
...Земля наша крещена, но нет у нас учителя, который бы нас наставил и поучал нас и объяснил святые книги. Ведь не знаем мы ни греческого языка, ни латинского; одни учат нас так, а другие иначе, от этого не знаем мы ни начертания букв, ни их значения. И пошлите нам учителей, которые бы могли нам истолковать слова книжные и смысл их". Услышав это, царь Михаил созвал всех философов и передал им все сказанное славянскими князьями. И сказали философы: "В Селуни есть муж, именем Лев. Имеет он сыновей, знающих славянский язык; два сына у него искусные философы". Услышав об этом, царь послал за ними ко Льву в Селунь, со словами: "Пошли к нам без промедления своих сыновей Мефодия и Константина".
...К моравам же ходил и апостол Павел и учил там; там же находится и Иллирия, до которой доходил апостол Павел и где первоначально жили славяне. Поэтому учитель славян - апостол Павел, из тех же славян - и мы, русь; поэтому и нам, руси, учитель Павел, так как учил славянский народ и поставил по себе у славян епископом и наместником Андроника. А славянский народ и русский един, от варягов ведь прозвались русью, а прежде были славяне; хоть и полянами назывались, но речь была славянской. Полянами прозваны были потому, что сидели в поле, а язык был им общий - славянский.
ОД ИСТОРИЈАТА НА КИЕВСКИТЕ РУСИ..
КОЈ НА КАДЕ ПЛИВАЛ ПРЕКУ ДУНАВ?
КОЈ КОГО ОПИСМЕНИЛ?
http://www.old-russian.chat.ru/01povest.htm
АНГЛИСКИ-ENG
http://www.ku.edu/~russcult/culture/handouts/chronicle_all.html
http://hudce7.harvard.edu/~ostrowski/pvl/
|
Постирано од: Panini
Датум на внесување: 18.Јули.2009 во 16:08
Ние Вие Тие и Оние сме сноп и мешавина од повеќе Древни и понови Народи и племиња..Од кои преовладуваат подоминанти заедници на овој континент Словените,Германите и Романите и од нив помалку или повеќе добиени народи.Јазикот пред се е доказ за тоа.Од некогаш еден прото/пра јазик се создале неколку гранки и подгранки на јазици на ова пространо тло,коишто денес се нарекуваат Индоевропски,чија што прататковина се простирала од јужна Русија и Хиндукуш па се до бреговите на Рајна и Дунав..
Така.доаѓа до нивно масовно населивање на целиот европски контитент и Мала, Средна Азија па се до Индија.Некаде од 4 миленум п.н.е па се до веројатно 6 век од н.е., кога завршуваат големите миграции...
Ех има многу дас е зборува за оваа ептен пространа и обемна тема..Ама мака ми е да пишувам онлине,многу времем одзема
П
------------- MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
|
Датум на внесување: 14.Август.2010 во 12:27
Ете ја - читај и плачи
|
Датум на внесување: 14.Август.2010 во 12:43
ватикан и германите пред стотици години на еден народ му го сменија името наместо македонци ги нарекоа словени сега се малку изненадени кога името пак се појави на виделина ИСТОРИЈА СЕ ПОВТОРУВА ИЛИ МОЗЕБИ ОВОЈ ПАТ НЕ? јат да видиме
|
Датум на внесување: 14.Август.2010 во 12:49
Boogie напиша:
Ете ја - читај и плачи
|
Зошто да плачам?
-------------
|
Датум на внесување: 14.Август.2010 во 16:19
anakin напиша:
ватикан и германите пред стотици годинина еден народ му го сменија иметонаместо македонци ги нарекоа словенисега се малку изненадени кога името пак се појави на виделинаИСТОРИЈА СЕ ПОВТОРУВА ИЛИ МОЗЕБИ ОВОЈ ПАТ НЕ?јат да видиме
|
Овој твој пост е за во историја... Како нај глуп пост напишан некогаш... За што ли не сме спрамни само да се самобрукаме низ светот бре мајката...???
Незнам... стварно незнам што да кажам... -"Наместо Македонци ги нарекле Словени...!!!!!???? "
Ах бре Македонче...
Ај еве нешто за за Балканската историја и на втора страна за СЛОВЕНИТЕ...
http://srbija.50webs.org/
------------- "ОСУМ ИПОУ ИУЈАДИ ВУЃЕ..."
|
Датум на внесување: 14.Август.2010 во 16:57
Boogie напиша:
BOT ПОВЕСТИ МИНУВШИХ ЛЕТ....
|
Одлично Буги. Повест временних лет ја чував за кога ќе се врати Македон, во врска со Брегалничката мисија, ама кога веќе ја покажа, дали го виде ова
Значи Кирил се вратил во Бугарија. Зошто да се враќа, ако предходно не стапнал таму?
Во Повеста Борис се крстил 11 години пред народот, според летописот во 858 г. /6366/.
А дали не бил еден од оние, кои биле крстени на река Брегалница? Таму каде што строел бели цркви /чии урнатини ги видел србинот Рачанин во 1704, кога патувал за Ерусалим/, каде го примил царството /можеби царството божие/ спред Анонимниот летопис
каде му заповедал на комитот Таридин да ги однесе моштите на тивериуполските маченици /според Теофилакт Охридски/
и каде според Микулчиќ е пронајден аулот на градот Равен
Од времето на Борис во некои аули се ѕидаат и првите цврсти градби, црквите.
Еден ваков аул несомнено бил "градот" Равен на средна Брегалница. Според она што досега е истражено, Равен може со голема сигурност да се локализира каj Крупиште, на устието на Злетовица во Брегалница, (сп. Преглед, гл. VII). На тоа место, среде мочурлива рамница се издига одваj забележлив потег на коj првобитно бил изграден римски воен логор (каструм). Во 5. и 6. век тука израснал доцноантички град и средиште за околниот регион. Со археолошки ископувања е потврдено дека животот на ова место бил обновен во 9. и 10. век. Во рамките на некогашниот кастрон и град била сместена голема коњаничка хорда, а пространите пасишта околу Средна Брегалница пружале доволно храна за коњите и стоката на новите освоjувачи.
Несомнено така изгледал "градот" Равен во коj кнезот Борис ги покрстувал брегалничките Словени и во коj поставил епископ на Брегалничката област. Веќе во следниот век Равен не се спомнува, а епископиjата била пренесена во Моровизд. Аулите очигледно ja изгубиле своjата дотогашна улога.
|
-------------
|
Датум на внесување: 15.Август.2010 во 00:14
Boogie напиша:
Е СЕГА ШТО СЕ ТИЕ.
|
Ај пак - може ке се разбереме евентуално
|
Датум на внесување: 15.Август.2010 во 09:30
Boogie напиша:
"Helenite,Makedoncite i Ilirite pochnaa bez strav da ja ispoveduvaat Hristovata vera." (GIBI, t I, Sofija, 1954, str. 50-51). |
No vie treba da ste Dardanci togas, a ne Makedonci.
"Ako nekoj bi zamislil deka togash vo Solun bi se nashle zaedno na eden kup site Makedonci, Tesalijci i Ahajci, site zaedno ne bi pretstavuvale nitu eden mal del od ona varvarsko mnoshtvo shto togash go opkolilo gradot." (se misli na Slovenite i na Avarite) |
Toa od kogo e? Mnogu sakam da go vidam celosno. Znaci Sklavinite, zaedno so Avarite gi napagjaat Makedoncite, Tesalijcite i Ahajcite.
|
Toa mi e poznato. Od Konstantin Bagrenorodni e. A koi se Skitite? Skiti se Bugarite, oti Sklavinite se posoceni predhodno. Tocno tie Skiti /Bugari/ se onie, koi mu pomagale na Artemij protiv lav i koi otisle kon Carigrad so lotkite od Solun.
Znaci togas Makedonci se zaselile okolu Odrin i nekolku deceenii pokasno tamu bila sozdadena temata Makedonija, vo vremeto na Irina i Konstantin.
-------------
|
Датум на внесување: 15.Август.2010 во 12:12
Какви Дарданци,какви Оноруги - ние си имаме име кое никој не успеал да го уништо - ние сме МАКЕДОНЦИ
|
Датум на внесување: 15.Август.2010 во 13:11
Dobro znaeme koi ste.
A koi se togas Dardancite?
-------------
|
Датум на внесување: 15.Август.2010 во 17:24
Ни сме Македонци а Дарданци како народ не постои туку таму во таканаречената Дарданија постојат секакви народи
|
Постирано од: чоли
Датум на внесување: 16.Август.2010 во 05:48
Скопие е во Дарданиjа. Факт!
------------- Мунгос - цензорот на Мисирков
|
|