СУЕВЕРИЕ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5175
Датум на принтање: 16.Февруари.2025 во 14:18 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: СУЕВЕРИЕ
Постирано од: EVGENIJA
Наслов: СУЕВЕРИЕ
Датум на внесување: 29.Септември.2006 во 11:02
Коментари:
Постирано од: Antoaneta
Датум на внесување: 29.Септември.2006 во 11:49
Не знам баш дали е голем грев,но знам дека црквата не го оправдува.Што се однесува до мене одамна се ослободив од така наречените “бабини деветини“и навистина ми е убаво.Црквата ми е единственото нешто во кое си верувам.
|
Постирано од: Protestant
Датум на внесување: 30.Септември.2006 во 20:15
Dali crkvata e toa nesto vo koe treba da se veruva ili Bog e edinstveniot na koj treba da se veruva???
Toa e prasanjeto.
Sekako deka sueverito sto vo prevod znaci praznoverie ili vera vo prazno t.e vera vo nisto samiot poim go objasnuva.
Ne treba da se veruva vo tie raboti sekako deka e grev...satanata saka da ni go zamati umot so toa sto ke ne dovede do situacija da stavuvame od negovite kreacii,a bidejkji toj e tatko na lagata saka i nas da ne vovlece vo istoto....
Pazete se i Bozjata vistina neka pociva vo vas...
------------- "Koj so srce veruva i so usta ispoveda kje bide spasen". Amin
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 02.Октомври.2006 во 08:27
Site velime deka ne sme, no koga nesto ke ne strefi, site pokazuvame deka sme sueverni, pomalku ili poveke.
|
Постирано од: natalija
Датум на внесување: 02.Октомври.2006 во 08:31
Не верувам во суеверија, само во својата интуиција..
На многупати околината ми наметнува суеверие, но се трудам да се
насмеам не образложувам ништо, почитувам нивна одлука став макар бил и
банален и продолжувам понатаму..
Не подрипниувам, поплукувам касам за мали прсти итн.. едноставно не верувам..
-------------
|
Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 02.Октомври.2006 во 08:56
butel2 напиша:
Site velime deka ne sme, no koga nesto ke ne strefi, site pokazuvame deka sme sueverni, pomalku ili poveke. | зборуваш во прво лице еднина, нели? (прво лице множина е погрешно. Не можеш да генерализираш суеверност)
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
|
Постирано од: blue
Датум на внесување: 02.Октомври.2006 во 11:07
vo prirodata na covekot e da gleda nekoja matrica, sema vo svoeto odnesuvanje i posledicite od nego. strav od visa sila, od karma, dali go izrazuvame fizicki ili samo mislime na toa site nie go pravime (zboruvam vo mnozina, generaliziram, zatoa sto tvrdam deka nema covek koj sto ne ja razbira taa vrska akcija-reakcija, a od samoto toa se ragja sueverieto - nekoe pologicno, nekoe pomalku logicno, no sepak sueverie)
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2006 во 11:05
Pravoslavie напиша:
butel2 напиша:
Site velime deka ne sme, no koga nesto ke ne strefi, site pokazuvame deka sme sueverni, pomalku ili poveke. | зборуваш во прво лице еднина, нели?[IMG]http://www.forum.idividi.com.mk/smileys/smiley1.gif" height="17" width="17" align="absmiddle" alt="Smile" /> (прво лице множина е погрешно. Не можеш да генерализираш суеверност) |
Ne, mislam tokmu taka kako sto napisav, vo prvo lice mnozina....
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2006 во 11:16
butel2, јас НЕ СУМ СУЕВЕРЕН
------------- Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот http://forum.idividi.com.mk/forum_topics.asp?FID=100 - Хуманост на дело
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2006 во 11:21
definiravte li nekade sto podrazbirate pod sueverie..? taka ke vi e mnogu polesno da se razberete
|
Датум на внесување: 04.Октомври.2006 во 18:43
Pravoslavie, nikade ne napisav deka TI si sueveren. I jas velam deka toa se babini devetini, i mnogu drugi istoto go velat....no koga ni se bolni decata im davame goltka krstena voda....ne e li i toa sueverie?
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2006 во 08:48
butel2 напиша:
Pravoslavie, nikade ne napisav deka TI si sueveren. I jas velam deka toa se babini devetini, i mnogu drugi istoto go velat....no koga ni se bolni decata im davame goltka krstena voda....ne e li i toa sueverie? | не воопшто тоа НЕ Е СУЕВЕРИЕ, туку ВЕРА ! Тој што Верува во Бога ВЕРУВА дека Светената Вода има Божја Сила и може да даде здравје - Таа е ЛЕК! Си присуствувала некогаш на Светење Вода ? Си чула какви молитви се кажуваат ?
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 05.Октомври.2006 во 16:20
[/QUOTE]не воопшто тоа НЕ Е СУЕВЕРИЕ, туку ВЕРА ! [/QUOTE]
Amin!
Toj sto VERUVA deka osvetenata voda ima Bozja Sila, ke veruva deka taa ke mu pomogne. Za onoj koj NE VERUVA, toa e samo SUEVERIE.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2006 во 08:25
toa moze da se kaze i za site alternativni nacini na lekuvanje - ako veruvas ke ti pomognat (ke si pomognes samiot) ako ne - ne.
|
Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 06.Октомври.2006 во 11:45
Jas veruvam vo tezata deka sekoj covek na eden ili na drug nacin e religiozen (kako bese ona - homo religiosus). Sueverieto e prevrtena, izopacena i iskarikirana vera. Site nie, morame da priznaeme, sme pomalku sueverni. Sueverieto e del od slabosta covecka, zatoa sto ponekogas ne ja znaeme granicata megu vistinskata vera i sueverieto. Mislam deka se sto e nadvor od vistinskoto bogopoznanie e sueverie.
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2006 во 12:01
a koj e toj sto ke kaze sto e vistinska vera a sto e isprevrteno, slaba rabota
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2006 во 12:17
Pa, verojatno, bogovidcite , a niv, po delata ke gi prepoznaeme... Pozdrav
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2006 во 12:33
Pozdrav i tebe! sekoj individualno cuvstvuva vo sto da veruva
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2006 во 12:38
Датум на внесување: 06.Октомври.2006 во 12:41
sto ne vodi pak do toa - sekoj za sebe moze da si odredi sto e pravilno a sto ne, kon sto da se pridrzuva, kon sto ne !
|
Датум на внесување: 06.Октомври.2006 во 12:53
Jas, cvrsto veruvam deka na lugeto so iskreno srce i vistinoljubivi nameri, Bog ke najde nacin da im se otkrie, i da im go pokaze praviot pat.
|
Датум на внесување: 07.Октомври.2006 во 10:27
Messenger напиша:
| не воопшто тоа НЕ Е СУЕВЕРИЕ, туку ВЕРА ! [/QUOTE]
Amin!
Toj sto VERUVA deka osvetenata voda ima Bozja Sila, ke veruva deka taa ke mu pomogne. Za onoj koj NE VERUVA, toa e samo SUEVERIE.[/QUOTE]
Jas bi rekla deka poveke makata ke te natera da go napravis i toa vo sto bas i ne veruvas, so mislata, nema sto da izgubam ako probam...
|
Датум на внесување: 08.Март.2007 во 17:27
Го поставувам коментаров за да темава не биде избришана како "стара“.
Доколку имате нешто конструктивно да кажете, Ве молам продолжете да коментирате на темава.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 09.Март.2007 во 00:25
Antoaneta,
Vo koja crkva si ja polozila svojata vera? Vo nekoja lokalna ili opsto zboris? Vo pravoslavna katolicka? ovie pravele 1000 lapsuzi niz ovie 20 veka, od krstonosni vojni, do cistilista, vesterstvo, biznis, koalicija so drzhavata, i sl. Zboram generalno. Tesko tebe ako si ja polozila verata vo crkvata :)
Za da ne bides zavedena od eventualni losi tolkuvaci i praktikuvaci vodaci na crkvata, potrebno e i poznavanje na Biblijata. Taa e dostojna za sigurno i bezbedno da si ja polozis verata vo nea. Bozjiot zbor e verodostoen, a coveckite :)
pozdrav
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 09.Март.2007 во 00:32
Kakva osvetena voda be sto zborite :)) Sto pravele Hristos i apostolite? ste citale li nekogas nov zavet? osvetuvale vodi? se zanimavale so babini devetini? ajde napisete mi eden stih vo biblijata kade toa go pravele ili Hristos ili nekoj od Negovite sledbenici. Ajde, da vidime nesto argumentirano i potvrdeno od Bozjiot Zbor.
Zborot "svet" vo izvorniot jazik (hebrejski) na koj e napisana Biblijata znaci "izdvoen" da izdvois nesto za posevna sveta namena, da posvetis nesto za nesto. No nikade posvetenite raboti nemale nekakva magicna mokj. Ednostavno sakam da kazam deka toa ne e uchenje na Biblijata, ne e uchenje na Hristos i apostolite. Tuku e chovechko / crkovno uchenje, podocna izmisleno za biznis i za nisto drugo.
Bas lani mi dojde edno detence od teoloshki na vrata i me prasha dali sakam da mi ja osvetel doma vodata. a jas mu vikam: koja voda, od lavaboto ili od kupatilo, ili taa od tushot. on mi rece : bilo koja. uste faleshe da mi izvadi cenovnik so posebni ceni za lavabo, kupatilo itn.
do kade kje odat so ova biznisov. za zhal stradaat mnogumina od nivnata lakomost da gradat hoteli niz makedonijava na smetka na neznaenjeto na nasite makedonci-hristijani. procitajte ja Biblijata i vistinata ke ve oslobodi, od sueverija i od zloupotreba na verata izmeshana so crkovni uchenja.
se izvinuvam sto pisuvam na latinica.
pozdrav do site
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 10.Мај.2007 во 19:00
A toa deka ne treba da se venchash vo prestapna godina![LOL](smileys/smiley36.gif) ![LOL](smileys/smiley36.gif) ![LOL](smileys/smiley36.gif) ![LOL](smileys/smiley36.gif) ![LOL](smileys/smiley36.gif) Sueverije do besvest![Wink](smileys/smiley2.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 10.Мај.2007 во 19:03
ili videte sega dilema..edna prijatelka ostanuva bremena a svekrvata i e pochinata pred 5 meseci..i sega site ja prashuvaat kako ke go rodi bebeto vo taa kuka....ooo boze moj..pa kade da go rodi...da se razvede ili abortira svashta..demek ne chinelo do godina vo kuka na mrtovec da ima bebe gadosti nevideni sueverni Kakva vrska ima umrenata zena so bebeto
-------------
|
Постирано од: black-eyes
Датум на внесување: 10.Мај.2007 во 19:09
a snaata-trudnata crno ili belo nosi....bog da cuva.......SVASTA....
-------------
|
Датум на внесување: 10.Мај.2007 во 19:09
black-eyes напиша:
a snaata-trudnata crno ili belo nosi....bog da cuva.......SVASTA....
|
ili sinot?![Shocked](smileys/smiley3.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 10.Мај.2007 во 19:17
ne nosat crno.. .a shto ke pravat so bebeto neznam zamisli i 40 dena demek babini kako ke mu pravele....![Confused](smileys/smiley5.gif)
a isto edno teshko sueverie e ako si taze vo brak ili veren ne se odi na pogreb![Angry](smileys/smiley7.gif) ![Ouch](smileys/smiley18.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 10.Мај.2007 во 19:22
beleg напиша:
ne nosat crno.. .a shto ke pravat so bebeto neznam zamisli i 40 dena demek babini kako ke mu pravele....![Confused](smileys/smiley5.gif)
a isto edno teshko sueverie e ako si taze vo brak ili veren ne se odi na pogreb![Angry](smileys/smiley7.gif) ![Ouch](smileys/smiley18.gif)
|
bre,bre uste nesto....i.....
-------------
|
Датум на внесување: 10.Мај.2007 во 19:24
znaesh shto,primeti li deka skoro site sueverija najchesto se povrzani so pogreb,svadba i bebe
-------------
|
Постирано од: rome
Датум на внесување: 10.Мај.2007 во 23:50
ligjeto sami si vadat tradicii ili babini devetini od umot i toa go shirat i koj ke slushne si zamisluva more ovaa mnogu znaj izgleda taka je a ne odat da prochitaat vo Biblijata i da se uverat no samo prifakaat se i seshto.duri zemvaat tradicii od drugi nacii.samo ako im odgovara.
------------- Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
Постирано од: Чорбаџија
Датум на внесување: 10.Мај.2007 во 23:58
Најголем број од “суеверијата“ се дел од паганското минато, пагански ритуали, обичаи, верувања, кои нашите претци со себе ги внеле во христијанството каде се “одомаќиле“ и попримиле христијанска црта. вампири, коледари, василичари, самовили, светци “одговорни“ за громови или води или патишта, се дел од многубоѓштвото кое опстанало до денес.
-------------
|
Постирано од: Marina_21
Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 14:58
Факт е дека коренот, суштината на секое суеверие е недовербата во Бог, затоа Бог тоа го мрази и го забранува. Зошто инаку би имале потреба да чукнете три пати во дрво ако имате доверба во Бог дека Тој нема да дозволи ништо лошо да ви се случи ??? Примери за ова има многу, но најстрашно е што многу луѓе ја мешаат верата со суеверието.
------------- Се што се случува, Бог ќе го насочи така што да испадне на добро за оние што го сакаат Бог.
|
Постирано од: ZakHay
Датум на внесување: 27.Јуни.2007 во 23:52
Da taka e ma Marina celosno te pozdrzuvam zasto od nastanokot covekot si nogjal uteha vo sueverija za pomos od ona neobjasnivoto,nevozmoznoto semoknoto?Ne mozel da si objasni tie nebesni nadsili pa zatoa si naogjal opcii vo raboti sto se navium mnogu ednostavnio za razbiranje od sekogo i se prenosuvale od koleno na koleno... mislam nema poterba so da se objasnuva eve vi mnogu...Ako secete nokti navecer ke ve udri damla,ako pak mcas u voda mozes da se skukalish(paraliziras)!Ako se uplasis potegni go useto desno i smokni i mn.drugi,pa ne mu trebalo mnogu na Isus da svati deka ovie budalastini se prosto prikazni za mali deca!Za pravi vernici e Evangeliet Dobrata Vest lugje i nisto povekje!
Se nadevam barem za ovaa nema potreba da se opsti!
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 11:24
Точно ZakHAy, работата е што е многу полесно да веруваш дека ако не сечеш нокти навечер нема да ти се случи ништо лошо и полесно е овие суеверија да ги запамтиш, отколку да го прочиташ Светото Писмо и што е најважно да го почитуваш!!!!
------------- Се што се случува, Бог ќе го насочи така што да испадне на добро за оние што го сакаат Бог.
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 11:27
На ова ке додадам само: "Лукаво ги укинувате Божјите заповеди за да ги чувате своите преданија" (Мк.7:9)
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 11:27
најгрдо суеверие ми е тоа што возачите на ретровизор имаат обесено разно-разни слики од Светци, на кој од задната страна има молитва....демек ќе ги штитела од сообраќајка а ти начукај се пред да возиш со 2 литра вино и чекај чудо...![Ouch](smileys/smiley18.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 12:31
hehe..kako slatko me nasmea ACELERAhehe,eve uste eden primer bidi mafijas i bandit i istetoviraj go Isusa i razni ikoni po teloto i toa ke te stiti od se!I nosi zlatni lanci od 2 kila so bogorodica i isus izgravirani!Nema k*rsumi ni bodezi nisto da ti mozat!Kako nasive mafijasi ste slusnale sigurno za Romeo Zivic i Goran Mujo od kumanovo i oni mislea taka pa ete gi sega SIx FEEt UNder!![LOL](http://forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif) ![LOL](http://forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif) ![LOL](http://forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif)
|
Постирано од: rome
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 12:37
Marina_21 напиша:
Точно ZakHAy, работата е што е многу полесно да веруваш дека ако не сечеш нокти навечер нема да ти се случи ништо лошо и полесно е овие суеверија да ги запамтиш, отколку да го прочиташ Светото Писмо и што е најважно да го почитуваш!!!! | za mnogu raboti se takvi lugeto no ako im kazes po praviloto kako sto velite vie te praat vo sekta .no nie vazno je da probame za vistinata da im ja kazime oti so toa si praat zlo samio sebe.
------------- Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
Постирано од: Реакт
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 12:59
Суета = празнина. Суеверие = празноверие. Верување во ништо или замена за вистинската вера. Сурогат на верата.
------------- Без коментар
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 13:10
da de to je to!!!
Ili pak strav od nepoznato t,e sozdavanje na paralelni verski svetovi!Realno i irealno sekogas bile zaedno!
|
Постирано од: MisIcA,
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 13:29
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 13:50
abe misice ova bas tipcan primer za sueverie znaes.se sto ti e predmet na obovazavanje ili cuvanje ona sto te stiti e tipicen znak sa sueverie eve ti ova definicijata!Ako nosis simbol od nekoja crkva(ne pravoslavna) ili alka toa e samo znak na pripadnost kon verata ne e sueverie!
da zneame koj sme i od kaj sme!
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 13:54
koga veke brojanicata ne e simbol na sueverija tuku pripadnos na Crkvata na koja i pripagjas, togas zarem ne e simbol i ikonata koja e od Crkvata na koja i pripagjas?? ![Confused](http://forum.idividi.com.mk/smileys/smiley5.gif)
------------- атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија)
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 13:55
тоа е како во еден обичен предмет да ја полагаме нашата вера дека предметот има моќ да не спаси, и да не чува од зло
-------------
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 14:00
ete imas odgovor od Acelera!
Vidi vaka no toa e drugo misice zosto ne se poklounvas i ne go nosis za zastita tuku za zaednistvo i vernost kon ona sto si,kade sto pripagjas!
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 14:02
za tebe Ikonata e obicen predmet, jas ne gledam na nea taka.
togas kako gledas na krstot sto go nosis te stiti od zlo ili ?? ne ! znaci simbol koj sakas da go imas.A molitvata sto e napisana na ikonata ne gledam zasto da e loso da ja izgovoris pred patuvanje??
ova odi povtorno sudir na Crkvi, kade sto ednata misli deka ikonite se predmeti obicni sliki, za drugi se simbol na edna Crkva na koi se naslikani svetci.
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 14:05
e pa ete sama si odogovori na tovoeto prasanje,samo vazno e vo sto veruvas i kako veruvas a ne ti se poterebni idoli(tie se grupa od ex yu)
pozdrav
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 14:06
"Тоа се
само уредби и учења наметнати од луѓе, а се однесуваат на
распадливи нешта, на работи што ги употребуваме."
(Колос 2:22)
"Се
залажуваат дека Ме почитуваат, а всушност ги шират своите
човечки обичаи, како да се Мои заповеди!" (Матеј
15:9)
‘‘Вие ги
оставивте Божјите заповеди, а ги чувате човечките преданија!"
(Марко 7:8)
"И рече
Господ: ,Овој народ се приближува кон Мене со устата својата, и
со јазикот свој Ме почитува, а срцето негово му останува делеку
од Мене, и почитувањето нивно пред Мене е само научено човечко
правило."
(Исаија 29:13)
инаку ИКОНИТЕ се спротивни на втората Божја заповед ![Embarrassed](smileys/smiley9.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 14:13
Суеверие е сето она верување кое е надвор од верата за која некој човек е определен.
Не можеме да го дефинираме суеверието, бидејќи е субјективна работа и зависи од верата на индивидуата.
Пример, она што е правоверие за еден муслиман или будист, тоа истото е суеверие за еден христијанин.
Сега ќе зборувам од гледна точка на христијаните.
Христијанин е човек кој е следбеник на учењето на Исус Христос втемелено и канонизирано во Божјиот Збор Библијата.
За еден христијанин, суеверие е да:
Да носи ланче со крст, и да верува дека крстот ќе го штити од зло.
Да носи бројаница на ракта и да верува дека таа има некои магично дејство на него.
Да обесува икончиња на ретровизорот и да верува дека тие го штитат од сообраќајќа.
Дури и еден христијанин да ја носи Библијата во џеп, а да верува дека таа некако магично му делува, тоа е суевери.
Итн.
Зошто сето ова што го наведов е суеверие за еден христијанин?
Затоа што за сите овие работи нема да најдете никаква поткрепа во Светото Писмо и во учењето на Христос и Апостолите.
пр. Како можеме да веруваме дека ѓаволот бегал од крстови, кога знаеме дека тој бил само на неколку метри од Христовиот (голгостски) крст, исто така распнат на крст и го искушувал Христос.
Епа драги мои, ако тој не побегнал од Христовиот крст, тој сигурно нема да побегне и од крстчето што сме го купиле од тезгите на некоја од православните цркви.
Напротив, Светото Писмо не учи: Приближете се до Бога, и тој (ѓаволот) ќе побегне од вас.
Поздрав!
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 14:48
Да носи бројаница на ракта и да верува дека таа има некои магично дејство на него.
Да обесува икончиња на ретровизорот и да верува дека тие го штитат од сообраќајќа.
Дури и еден христијанин да ја носи Библијата во џеп, а да верува дека таа некако магично му делува, тоа е суевери.
a da gi nosi kako simbol na Crkvata ne e sueverie ???
moze moeto nosenje na lance so krst ke go smetate za SUEVERIE.no ne se slozuvam so OVA !!!deka ne se raboti za sueverie.zasto vo lanceto ne e mokta!!!
|
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:12
MisIcA, напиша:
EvAngelos напиша:
|
a da gi nosi kako simbol na Crkvata ne e sueverie ???
moze moeto nosenje na lance so krst ke go smetate za SUEVERIE.no ne se slozuvam so OVA !!!deka ne se raboti za sueverie.zasto vo lanceto ne e mokta!!! |
Христос ни остави во аманет само 2 симбола - Лебот и Виното, како симболи за Неговото раскршено Тело и пролеана Крв за нашето спасение.
Сите други симболи што христијаните и таканаречените христијани си ги додавале низ вековиве може да се групираат генерално во 2 групи:
- Етикети (фирма, реклама, знак на распознавање и сл.)
- Фетиши (сакрални предмети за кои се верува дека имаат натрпиродна моќ - суеверие!)
Мисице, јас не реков дека твоето носење на ланче со крст е суеверие. Туку општо кажав дека доколку некој верува дека крстот кој го обесил на ланчето ќе му врши некоја мистична и чудотворна работа, тоа е суеверие, фетиш, идолопоклонство.
Од твојата последна изјава "зашто во ланчето не е моќта" претпоставувам дека ти не го гледаш така крстот како што опишав во предходната реченица. Значи, доколку е така, кај тебе нема суеверност. Браво! ![Smile](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys/smiley1.gif)
|
Постирано од: korisnik
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 15:14
EvAngelos напиша:
Виното |
i od togas neprestano tece vino vo hristijanstvoto :)))
|
Постирано од: Цаци Галапчарот
Датум на внесување: 28.Јуни.2007 во 23:55
НЕ ВЕРУВАМ ВО СУЕВЕРИЕ.
------------- Еј, гулаби, гулаби бели.
|
Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 05:24
Суеверие-Празноверие.
------------- Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.
|
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 08:38
Древните Ацтеки, оние почитуваните и влијателните, се облекувале и ги персонифицирале боговите, за потоа да се принесат како жива жртва на боговите. Древните Египќани трошеле добар дел од своето богатство, мртвиот да го мумифицираат, за да може телото да остане витко за задгробниот живот.
Современиот Македонец остава храна на гробишта за да мртвите се нахранат, бидејќи од онаа страна гладуваат. Го плаќаат свештеникот добар дел од својата заработка, да пее песни, бидејќи со песната се ослободува душата од пеколот.
ПРАЗНОСЛОВИЕ!
-------------
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 11:07
Современиот Македонец остава храна на гробишта за да мртвите се нахранат, бидејќи од онаа страна гладуваат. Го плаќаат свештеникот добар дел од својата заработка, да пее песни, бидејќи со песната се ослободува душата од пеколот.
ПРАЗНОСЛОВИЕ![/QUOTE]
За Ацтеки и Египќани си станал специјалист??? ![Clap](smileys/smiley32.gif) ![Clap](smileys/smiley32.gif) А за современиот Македонец кој остава храна за мртвите - и тоа ти е специјалност или од хоби одиш на гробишта и проверуваш? А ова за поповите ти се погоди - е за тоа не си специјалист, за тоа си мајстор. Твојата омилена, но подзаборавена опсесија. Продолжи...![LOL](smileys/smiley36.gif)
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 11:11
оној што се нарекува христијанин не си дозволува да практикува некакви заштитни ритуали, редење со крстови, алки, бројаници и да мисли дека тие предмети го штитат. единствено оружје треба да е молитвата и постот
-------------
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 12:37
Никаде во Православието не се вели дека разните надворешни манифестации на верата (носење крст, бројаница или сл.) можат да не спасат.
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 20:02
Зошто православните бацуваат парчиња дрва во облик на крст?
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 21:10
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 21:11
EvAngelos напиша:
Зошто православните бацуваат парчиња дрва во облик на крст? | ![LOL](http://forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif) ![LOL](http://forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif) me nasmea.kade toa, kakvi parcinja,ne sum slusnala za ovaa glupost
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 21:40
така прават мршојадците. Гледаат некој кога е полумртов, да го дотепааат...![Dead](smileys/smiley11.gif) ![Dead](smileys/smiley11.gif) ![Dead](smileys/smiley11.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 29.Јуни.2007 во 21:42
MisIcA, напиша:
EvAngelos напиша:
Зошто православните бацуваат парчиња дрва во облик на крст? | ![LOL](http://forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif) ![LOL](http://forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif) me nasmea.kade toa, kakvi parcinja,ne sum slusnala za ovaa glupost |
Мислев на дрвените крстови што се продаваат пред соборен храм, на малите разни крстчиња кои го симболизираат крстот на кој бил распнат Христос...сепак се парчиња дрво во облик на крстот на кој бил распнат Исус. Со тоа "парчиња дрва во облик на крст" само сакав да потенцирам на природата на тие реликвити, дека на крајот на краиштата, сепак се едно обично глуво и немо дрво.
Но прашањето останува... Зошто православните ги бацуваат?
|
Постирано од: Gideon
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 00:20
Prasanje na mesto..
Vaka se veruva deka drvoto ima dusa i duh Gospodov zatoa sto Gospod e tvorecot i,simbolot na Hristijanstvoto t.e napravata za izmacuvanje Krstot na koj e pozrtvuvan Mesijata e od drvo ...Pa so baknuvanje na samiot Krst se smeta deka ja baknuvame dusata isusova ili pak teloto Gospodovo,,direktno znacenje...koe se praktikuva vo povekjeto Pravoslavni Crkvi vo Evropa,dodeka ortodoksnite vernicina Istok ne ja prktivkuvaat ovaa soblaznost so Gospoda ...
Ovaaa rabota mi lici na primitivno sueverie....ili pak bogohulenje Gospod ne e vo predmeti i umetnicki dela....Pa pravoslavni ete vi uste eden dokaz na sueverie vo vasite kulturrno istoriski vrednosti i tradicii....
hah,pravoslavje religija ili pak samo tradicijska vrednost i kulturno istorisko bogatstvo na edna zemja (dobr na naslov za nova tema)
Sto mislite vie ostanatite mnogubrojni fanovi i idolopoklonici....
------------- In God we Trust!
God Bless our Land!
|
Постирано од: sard
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 04:40
Gideon напиша:
Prasanje na mesto..
Vaka se veruva deka drvoto ima dusa i duh Gospodov zatoa sto Gospod e tvorecot i,simbolot na Hristijanstvoto t.e napravata za izmacuvanje Krstot na koj e pozrtvuvan Mesijata e od drvo ...Pa so baknuvanje na samiot Krst se smeta deka ja baknuvame dusata isusova ili pak teloto Gospodovo,,direktno znacenje...koe se praktikuva vo povekjeto Pravoslavni Crkvi vo Evropa,dodeka ortodoksnite vernicina Istok ne ja prktivkuvaat ovaa soblaznost so Gospoda ...
Ovaaa rabota mi lici na primitivno sueverie....ili pak bogohulenje Gospod ne e vo predmeti i umetnicki dela....Pa pravoslavni ete vi uste eden dokaz na sueverie vo vasite kulturrno istoriski vrednosti i tradicii....
hah,pravoslavje religija ili pak samo tradicijska vrednost i kulturno istorisko bogatstvo na edna zemja (dobr na naslov za nova tema)
Sto mislite vie ostanatite mnogubrojni fanovi i idolopoklonici....
|
Да бевме како протестантите досега требаше да ги заборавиме и отфрлиме сите нешта кои не врзуваат со Христовата проповед на земјата. Така што сега ќе немавме ништо што ќе не поврзуваше со Него. А ако немавме ништо, како ќе ги убедувавме луѓето за Христос, како ќе се спротивставувавме на атеистите кога ќе немавме ништо кое не поврзува со Него. Нашата вера е комплетна ги има и двете и видливото и невидливото.
Затоа со почит ги бакнуваме крстовите затоа што ни спомнуваат за она што се случи на Крстот и со верата наша преку нив Бог не чува од лошото.
------------- „Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe www.pravoslavna.mk
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 10:38
Да бевте како христијаните немаше наместо Неговите уредби, да си измислите свои обичаи...
„Ги напуштивте Божјите уредби и ги заменивте со човечки обичаи“ - Исус Христос (Марко 7:8)
-------------
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 12:29
аџија напиша:
Да бевте како христијаните немаше наместо Неговите уредби, да си измислите свои обичаи...
„Ги напуштивте Божјите уредби и ги заменивте со човечки обичаи“ - Исус Христос (Марко 7:8)
|
Воведоа човечки обичаи оние кои не ја слушаат Христовата Црква, туку секој сам си си толкува по свое човечко наоѓање и си воведува свои правила и обичаи.
------------- „Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe www.pravoslavna.mk
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 12:39
Од кога "право"славната црква се поистоветува со Христовата Црква? ![LOL](smileys/smiley36.gif)
Од кога покорувањето на Божјиот Збор значи и непослушност кон црквата? Зар да го слушам човечкиот збор кој во името на Христос ми вели да се клањам на икони, да ги целивам, да им палам свеќи, да бацувам мошти на покојни христијани, да и се молам на Марија итн итн, А ДА НЕ ГО СЛУШАМ БОЖЈИОТ ЗБОР Кој за сето ова ми го ЗАБРАНУВА!
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 13:51
Од кога "право"славната црква се поистоветува со Христовата Црква? ![LOL](smileys/smiley36.gif)
|
Откако ги исполни апостолите со Дух Свети кога беа заедно собрани.
Од кога покорувањето на Божјиот Збор значи и непослушност кон црквата? Зар да го слушам човечкиот збор кој во името на Христос ми вели да се клањам на икони, да ги целивам, да им палам свеќи, да бацувам мошти на покојни христијани, да и се молам на Марија итн итн, А ДА НЕ ГО СЛУШАМ БОЖЈИОТ ЗБОР Кој за сето ова ми го ЗАБРАНУВА! |
Не е вашиот човечки ум меродавен за Божјиот збор туку Божјиот дух учи и го толкува Божјиот збор. А Божјиот дух и е даруван на заедницата на верниците - Црквата.
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 15:35
|
sard напиша:
Откако ги исполни апостолите со Дух Свети кога беа заедно собрани.
|
Од кај па сеа православна црква во 1 век но комент!
EvAngelos напиша:
Од кога покорувањето на Божјиот Збор значи и непослушност кон црквата? Зар да го слушам човечкиот збор кој во името на Христос ми вели да се клањам на икони, да ги целивам, да им палам свеќи, да бацувам мошти на покојни христијани, да и се молам на Марија итн итн, А ДА НЕ ГО СЛУШАМ БОЖЈИОТ ЗБОР Кој за сето ова ми го ЗАБРАНУВА! |
sard напиша:
Не е вашиот човечки ум меродавен за Божјиот збор туку Божјиот дух учи и го толкува Божјиот збор. А Божјиот дух и е даруван на заедницата на верниците - Црквата.
|
Дали е мојот ум меродавен за Божјиот Збор или твојот тоа можеме да спориме до утре сабајле и наназад. Дали вие го имате Божјиот Дух или ние, исто така. Дали Телото Христово (Црквата) сме ние или вие, исто така. Но имаме едно заедничко: Божјиот Збор - Библијата како наш духовен компас во овој шаролик лавиринт на духовни учења и филозофии. Тој е на наша страна, затоа што се водиме по неговата стрелка која вели: "НАПИШАНО Е", а не вели "ИЗМИСЛЕНО Е" или "ПРЕТПОСТАВЕНО Е" или "ДОДАДЕНО Е"
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 16:51
sard напиша:
аџија напиша:
|
Воведоа човечки обичаи оние кои не ја слушаат Христовата Црква, туку секој сам си си толкува по свое човечко наоѓање и си воведува свои правила и обичаи.
|
да се слуша „црква“ а не Господ Исус Христос, значи да се следи човеков обичај, а не Христовиот...
Толку јасно и гласно! ![Big%20smile](smileys/smiley4.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 16:57
Zatoa pak mora ovie dve raboti da se izjednacat da postanat isti...So toa se zajaknuva verata,ne moze crkva bez patot na Spasitelot..Znaci se slusa crkvata ali sepak preku glasot na Spasitelot...
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2007 во 17:15
Точно така ZakHay. А кога ќе се претвори „црквата“ во дувло на лисици, тогаш веќе тоа не е црква, па каква сака фирма нека стави...
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јули.2007 во 03:13
Што мислите, дали продавањето на "света водичка" од страна на некои таканаречени "цркви" е:
а) Библиски чин б) Суеверие в) Екстра доходовен приход на одредени попчиња
|
Датум на внесување: 01.Јули.2007 во 03:23
EvAngelos напиша:
Што мислите, дали продавањето на "света водичка" од страна на некои таканаречени "цркви" е:
г) Претворање на црквата во ЈКП, а поповите во инкасанти за
вода.
|
Точниот одговор е под г)
|
Датум на внесување: 02.Јули.2007 во 04:00
Палестинец напиша:
EvAngelos напиша:
г) Претворање на црквата во ЈКП, а поповите во инкасанти за
вода.
|
Точниот одговор е под г) |
![LOL](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif) ![LOL](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif) Браво бе Палестинецу, кај ти текна ![Clap](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys/smiley32.gif) ![Clap](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys/smiley32.gif) ![Clap](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys/smiley32.gif)
|
Датум на внесување: 02.Јули.2007 во 04:18
Божја мисла-Божја воља
|
Датум на внесување: 02.Јули.2007 во 13:03
Па кога за лагата ќе се каже дека е вистина, а притоа ќе се повикаат уште неколкумина лажговци да потврдат - кој ќе ја каже вистината? Никој - оти веќе е кажана. Ама треба некој и да ја чуе. Кога Православието го обвинувате за идолопоклонство - тоа е лага! Проблемот е во лажната претстава за православните ставови. Ете затоа велам дека се започнува со лага, а потоа некој наводно треба да се брани. Како се бранеше Христос кога доведоа лажни сведоци против Него? Никако - само молчеше!
|
Датум на внесување: 02.Јули.2007 во 15:53
Реакт напиша:
Па кога за лагата ќе се каже дека е вистина, а притоа ќе се повикаат уште неколкумина лажговци да потврдат |
Само што ја нарече цела Македонија лажговци ![LOL](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif)
Кого ќе бламираш Реакт?
Кој досега немал искуство некое попче да му дојде пред врата и да му понуди осветување на водата (особено пред водици - стратешки одиграно)
Кој досега не налетал на света водичка на тезгите на МПЦ-ДООЕЛ?
Вистината си е вистина, жална, но вистинита или sad, but true што би рекле Металика.
|
Постирано од: Ангелче
Датум на внесување: 03.Јули.2007 во 09:31
Мене лично ми има чукнато на врата еден студент на богословија (непечено попче) и ми праша дали сме сакале да ни ја освети водата дома? (за 500 ден!) и кога јас му реков која вода да ја осветите? он замислете вика, па било која, од кујна, од лавабо, од када...демек секоја вода. и му викам tell me the point of that? и он почна да ми раскажува прикаски дека кога исус се крстил во реката јордан дека од тогаш водата се осветува и затоа сега он иде и осветува вода и што ти ја знам... си викам бреее што нема да измислат овие само за некоја екстра паричка, и верувале или не неможев да го слушам повеќе и најкултурно го избркав. (за да не ми ја гази чергата пред врата )
------------- 1 2 3
|
Постирано од: goor
Датум на внесување: 03.Јули.2007 во 14:16
mislam deka na site ni se ima sluceno takvo nesto......
------------- end off days 15...14...13....
|
Датум на внесување: 03.Јули.2007 во 15:58
goor напиша:
mislam deka na site ni se ima sluceno takvo nesto......
|
Кажи му го тоа на Реакт, кој сите нас не прави дека халуцинираме ![LOL](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif)
Кутрите болни луѓе, наместо со парите од социјално да си купат некој лек, тие заведени од "црквата" ги трошат за "осветена" водичка демек оваа за здравје била.
Но фала Му на Бог што ја цени нивната вера дека обраќајќи се кон Него тие бараат спас и не ги казнува за тоа поради нивното незнаење, ама овие кои знаат дека прават лошо и намерно и свесно продолжуваат да го прават тоа.... немам коментар, да не судам.
|
Датум на внесување: 29.Јули.2007 во 23:55
последното суеверие на кое бев сведок - тетка ми почина, дел од фамилијата која е православна во нејзиниот стан оставаа храна и запалени светилки во сите соби, бидејки ДУШАТА нејзина шетала до 40 дена , и ете, да имала да јаде, а и да и било светло во домот оф, леле, леле...каква душа, каво шетање по дом до 40-дена? па што храна однесоа на гробот, демек ке јадела ![размислување](smileys_novi/39.gif)
-------------
|
Постирано од: Gideon
Датум на внесување: 29.Јули.2007 во 23:58
Eh trebase i jas da dojdam da se iznajademe...da ne odi popusto jadenjeto de... !
------------- In God we Trust!
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 00:09
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 00:17
друг дел - - освен што запалија светло, и го оставија да свети 40 дена (уште свети) раздаваа храна по луѓе - за душа - оф леле, леле, и палеа цигари на тетка ми која беше пушач и и ги оставаа на гроб, ете пушела, а и ракиичка и истурија во земјата, дека имала мерак на ракија...па што побрзо гореше цигарата (од ветрот) а тие мислеа - ете и се пушело ..пффф, комедии
-------------
|
Постирано од: goor
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 00:51
dobro e taka kaj nas do 40 dena ne smees da gledas ni televizija ne ja znam pricinata ama koga covek umira posle do 40 dena vo taa kuka nema televizija
------------- end off days 15...14...13....
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 00:58
аа да се покриваат сите огледала и се што е од стакло и во кое можеш да си го видиш ликот, за да не се огледал мртовецот кога ке го изнесуваат од дома, за да не останела во куќата неговата душа и не се гледа телевизија, точно е , мажите не се бричат во знак на жалост...
-------------
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 01:55
TUKA NE SE RABOTI SAMO ZA SUEVERIE, TUKU ZA PREVZEMENI PAGANSKI OBICAI. PRAVOSLAVIETO EDNAS VEKE KAZAV I BEV NAPADNATA OD IZVESNI PERSONI NA FORUMOV, DEKA IZOBILUVA SO PAGANSTINA. NE SE RABOTI SAMO ZA TELEVIZIJATA STO NE TREBALO DA SE GLEDA, DEMEK NE SI ZALEL TUKU SI SE ZABAVUVAL, A NE SE ZALI SO ODNESUVANJE TUKU SO SRCE, TUKU I HRANATA KOJA SE RAZDAVA I OSTAVA NA GROB, TOA E KLASICEN PAGANSKI OBICAJ, EDEN VID PRINESUVANJE NA ZRTVA, ODOBROVOLUVALJE NA POKOJNIKOT, KAKO I NOSENJETO NA CRNINA.
ZNAELTE LI ZOSTO BLISKITE RODNINI NA UMRENIOT NOSAT CRNINA ILI OBLEKA VO DRUGA BOJA, NA PR. BELA KAJ INDUSITE, A MAZITE NE SE BRICAT?
TOA E PAGANSKI OBICAJ, KOJ SVOI KORENI GI VLECE USTE OD ANTICKA GRCIJA. IMENO OREST, JUNAKOT OD AJSHILOVATA TRILOGIJA "ORESTIJA", KOJ ZA DA JA OSVETI SMRTTA NA SVOJOT TATKO, AGAMEMNON, KRALOT NA ARGOS, JA UBIVA MAJKA SI KLITAJMNESTRA I NEJZINIOT LJUBOVNIK OJGIST, KOI VSUSNOST BILE UBIJCITE NA NEGOVIOT TATKO. PO IZVRSENOTO UBISTVO, OREST ZASTITEN I POMOGNAT OD APOLON BEGA I SE KRIE VO DELFI OD ERINIITE ILI FURIITE (BOZICITE NA OSVETATA), KOI BEZMILOSNO GO PROGONUVAAT PORADI UBISTOTO NA MAJKA SI. ZA DA NE GO PREPOZNAAT, SE MACKA SO KATRAN I PERUVI I TAKA VESTO GI ODBEGNUVA.
OVOJ NACIN NA TAKANARECENO MASKIRANJE BIL OPSTO PRIFATEN VO ANTICKA GRCIJA, KOGA VO SEMEJSTVOTO KE POCINEL NEKOJ CLEN, SO CEL DA SE ZASTITAT OD PROGONOT NA ERINIITE, KOI VSUSNOST GI OSVETUVALE MRTVITE, GI NAPASTVUVALE ZIVITE SO CEL DA IM SE OSVETAT ZA SITE GRESKI I NEPRIJATNOSTI KOI EVENTUALNO GI NAPRAVILE KON POKOJNIKOT ZA VREME NA NEGOVIOT ZIVOT.
PODOCNA OD HIGIENSKI PRICINI MACKANJETO SO KATRAN I PERDUVI SE ZAMENUVA SO NOSENJE OBLEKA VO CRNA BOJA I POKRIVANJE NA GLAVATA SO SAMII ILI DRUG VID NA PREKRIVKI, ZA POTESKO DA BIDAT PREPOZNAENI OD BOZICITE NA OSVETATA I MRTVIOT. A VO ZAVISNOST OD KLIMATSKITE USLOVI, MESTOPOLOZBATA, KAKO I VIDOT NA POLITEIZMOT, BOJATA NA OBLEKATA E RAZLICNA, KAJ NEKOJ E BELA, KAJ NEKOI CRNA, PORTOKALOVA, ITN. MEGUTOA SO POJAVATA I PRIFAKANJETO NA HRISTIJANSTVOTO (OVA SE ODNESUVA NA NAS PRAVOSLAVNITE I NA KATOLICITE), NE SE ISKORENUVAAT PAGANSKITE OBICAI, TUKU SAMO SE MODIFICIRAAT I DO DEN DENESEN OPSTOJUVAAT.
OVOJ NACIN NA MANIFESTIRANJE TAGA, ZAGUBA, VSUSNOST E MASKIRANJE, STRAV OD POKOJNIKOT, A NE ISKAZUVANJE ZALOST. E, PA DRAGI MOI ZNACI SO NOSENJETO NA CRNINA VOOPSTO NE ZALIME, TUKU NAPROTIV SE KRIEME. OVA KAKO I MNOGU DRUGI OBICAI SE PAGANSTINA KOJA NAMESTO DA SE OTFRLI, NASIROKO E PRIFATENA.
|
Постирано од: *bibi*
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 03:03
so poveke angelcinja i mnogu poveke obvrski i nema potreba od visenje ....
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 09:00
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 09:14
Кажи му го тоа на Реакт, кој сите нас не прави дека халуцинираме ![LOL](http://www.forum.idividi.com.mk/smileys/smiley36.gif)
Не ве правам јас. А и никаде не го споменав тој збор - халуцинација. Реков - лажење!
Кутрите болни луѓе, наместо со парите од социјално да си купат некој лек, тие заведени од "црквата" ги трошат за "осветена" водичка демек оваа за здравје била.
Но фала Му на Бог што ја цени нивната вера дека обраќајќи се кон Него тие бараат спас и не ги казнува за тоа поради нивното незнаење, ама овие кои знаат дека прават лошо и намерно и свесно продолжуваат да го прават тоа.... немам коментар, да не судам.
[/QUOTE]
И што се случи сега - ајде станавме големи верници, па нема да судиме. А што е претходно напишаното, како и многу до сега? Осуди колку сакаш. Кој сака да си купи лек, нека си купи. Но лекот не е само во аптеките. А и самите (неколкумина - а не цела Македонија) велите дека дошол некој и ви понудил дали сакате да ви биде осветена вода или не. Сакате - не сакате. Тоа е.
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 16:57
beleg напиша:
moira напиша:
PA DRAGI MOI ZNACI SO NOSENJETO NA CRNINA VOOPSTO NE ZALIME, TUKU NAPROTIV SE KRIEME. OVA KAKO I MNOGU DRUGI OBICAI SE PAGANSTINA KOJA NAMESTO DA SE OTFRLI, NASIROKO E PRIFATENA. | okolu temnata obleka postoi i druga simbolika ne e samo paganshtina...vo golema bolka i zalost sigurno ne ti doagja da se nashminkash ili da se doterash.pa taka crnata bola ja simbolizira tagata na dushata odnosno shto bi rekle crno mi e na dusha,teshko i temno![тага](smileys_novi/2.gif) |
SIMBOLIKA NEMA, NE TAZAM SO OBLEKA I SMINKA, TAZAM SO SRCE. JAS IZGUBIV I RODITEL, I MNOGU BLIZOK I DRAG MLAD RODNINA, NO NIKOGAS NE OBLEKOV CRNINA, NITU PAK OSTANAV NENASMINKANA. VAZNO E TOA STO KO CUVSTVUVAS I SPOMENITE A NE NADVORESNIOT IZGLED.
I USTE NESTO STO KAJ NAS MNOGU CESTO VO PRIGODI KOGA SE SPOMENUVA NEKOJ POKOJNIK, VELIME: ZA MRTVITE SE NAJDOBRO, NO GRESKA PRAVIME:
ZA MRTVITE VISTINATA!
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 17:02
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 17:07
I USTE NESTO STO KAJ NAS MNOGU CESTO VO PRIGODI KOGA SE SPOMENUVA NEKOJ POKOJNIK, VELIME: ZA MRTVITE SE NAJDOBRO, NO GRESKA PRAVIME:
bas taka, licemerno e da zboruvas se najdobro za nekogo otkoga ke umre, a dodeka bil ziv ne si mislel taka.
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 22:46
Реакт напиша:
EvAngelos напиша:
Кутрите болни луѓе, наместо со парите од социјално да си купат некој лек, тие заведени од "црквата" ги трошат за "осветена" водичка демек оваа за здравје била. |
Кој сака да си купи лек, нека си купи. Но лекот не е само во аптеките. А и самите (неколкумина - а не цела Македонија) велите дека дошол некој и ви понудил дали сакате да ви биде осветена вода или не. Сакате - не сакате. Тоа е. |
Не те разбрав баш тука најдобро. Еј те молам изјасни се малку попрецизно. Да не сакаш да кажеш дека осветената (или испејаната) водичка што се шитка по тезгите на МПЦ е лек?
Или пак за нешто друго збориш?
|
Датум на внесување: 31.Јули.2007 во 13:33
Драг мој пријателе, Не само овде, туку и досега покажа дека не разбираш, па колку и прецизно да е напишано. Но не е дека навистина е така, туку така ти одговара.
|
|