Испечати | Затвори го прозорот

Дали Македонците можат да им парираат...

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Наука
Опис на форумот: Астрономија, Генетика, Физика...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5054
Датум на принтање: 11.Декември.2024 во 23:12
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Дали Македонците можат да им парираат...
Постирано од: Ghost
Наслов: Дали Македонците можат да им парираат...
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 16:25
Дали Македонските научници можат да им парираат рамо до рамо на другите светски научници, или нашите високи школи даваат предавања по премногу заостанати методи кои што и тоа како ги уназадуваат идните генерации, за денешниве и да не збориме, сите мораат да идат на доспецијализации во странство доколку сакаат да бидат вработени во некоја од тие астрономско големи компании... Big%20smileBig%20smileBig%20smile

-------------
    MACEDONIA - LAND OF SUPERIOR NATION          

Коментари:
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 16:40
vo Makedonija ima mnogu teorija,a ich praksa...shto znachi daleku sme od svetot

-------------

Постирано од: joki
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 16:44
докажано и покажано е дека македонските научници се исклучително добри научници...не за џабе многу наши учени дечиња заминаја по америки, африки и не знам каде веќе...имаме екстра тешко образование, кое е предуслоф за јаки академци...научници нормално....
можеби имаме застарени метод, меѓутоа не се потценувачки...имаме јака теорија, за пракса немаме услови...али со умствено знаење им парираме на светскиве

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 16:55
ima uslovi i za praksa..pomladite prof. na fakultetite naogaat uslovi,ama so starite teshko za niv e se nevozmozno

-------------

Постирано од: maja
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 16:59
Realno nema Makedonija nikakva tehnika, kako se snaogjaat stvarno ne znam, starite aparati na primer vo edna labaratorija za vrshenje na analiza na krv e donacija od nekoja zemja zatoa sto veke tamo istiot aparat e zastaren, pa go doniraat na zemji kako Makedonija, a ne za razvivanje na nauchna tehnologija, tuka nema sansa

-------------
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">

Датум на внесување: 14.Септември.2006 во 18:24
моето мислење е исто така дека немаме ни најмали шанси да направиме јаки научници во оваа држава, затоа што премалку се инвестира во тоа поле, а тоа дека не зимаат америки, африки и што јас знам, па нормално, али таму потоа не знам колку знаете, имаат најмалку две години дообуки и разни работи кои треба да ги поминат за да можат себеси да се наречат рамноправни со нивните колеги од таму...

-------------

Постирано од: joki
Датум на внесување: 14.Септември.2006 во 18:43
jas zbruvam za kapacitetot na nasite naucnici...a ne nivnoto obrazovanie tuka...imame ekstra intelegentni "ludaci"...kaj koi minimalni doobuki se presudni za nivniot status na vraboten vo vrvna naucna institucija...i pak kje recam, ako bese prasanjena doobuka...strancive kje si zemaa nivni...znaci sepak postoi pricina poradi koja se barani nasite studenti...Wink

Датум на внесување: 17.Септември.2006 во 12:52
ама дали тие се способни самите да се нафатат на некој проект и да бидат водечки луѓе во него??? Big%20smileBig%20smileBig%20smile Тоа не ми се верува ни под разно, јас знам дека тие ќе успеат да се нематнат таму на некој од важни проекти, но дали и тие самите еден ден ќе бидат коренот на некој мулти проект??? Е во тоа богами не верувам Big%20smileBig%20smileBig%20smileBig%20smileBig%20smile

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2006 во 13:07
епа за тоа и зборам, тие несомнено е дека бегаат таму, али и таму не се главнитге... Зборам за на пример еден ден да се кае на тв Мирко Петрески од Македонија (случајно е името) е главниот водечки научник кој што заедно со својот тим успеа да најде лек против сидата или еве не мора болест, кој успеа да измисли прв часовник чо никогас не престанува да работи... Такви некои работи, како што во практика секој ден сме сведоци на нови откритија од страна на тие светски стручњаци... Јас барем до сега не сум видел некаде во некој весник да пишува име не само на некој од МКД, туку и од Балканов...

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2006 во 13:19
е тоа мислам дека не си у право, они ќе си го присвојат како нивно точно, но името е твое, и тоа е ќе биде од твоја страна заштитено... Big%20smileBig%20smile А нормално е дека на пр. ако е направено у Уса, никој тебе нема да ти дозволи да го наречешмакедонско... Али затоа пак, името на научникот ќе биде македонско, и он со цело право ќе си се нарече македонец кога ќе го прашаат од кај е Big%20smileBig%20smileBig%20smile

-------------

Датум на внесување: 17.Септември.2006 во 13:27
абе, името ќе биде на компанијата, али името на научникот ќе биде на тој што го патентирал, ти текнуе?? Big%20smileBig%20smileBig%20smile

-------------

Датум на внесување: 01.Октомври.2006 во 14:37
епа лесно е де, Името на инженерот стои како извршен итн. инженер на компанијата (таа и таа) кој што го пронајде овој современ и корисен пронајдок за човештвото...

-------------

Постирано од: Alexandra
Датум на внесување: 18.Декември.2006 во 20:06
abe lesno e da se pravis fraer u Amerika koga nekoj te finansira. probaj najdi tuka sredstva pa napravi nekoj proekt pa neka cue cel svet za tebe
a za naucnici si imame i nie, i voopsto so znaenje ne se ponazad od bilo koi drugi, samo nemame PARI

-------------
....a dream is a wish your heart makes when you're fast asleep...

Датум на внесување: 23.Декември.2006 во 01:37
Не знам од кога Америка дава пари на научниците за да се праат фраери или ете едноставно само затоа што се научници... Јас се некако мислев дека самиот научник треба да има јако мозоче, да креира нешто што до сега го немало, што според инвеститорите би било стварно исплатливо и еволутивно, и тоа  поготово во Америка (зашто таму не знам некој да е шупак па да раздава пари на кој стигне, така сигурно не би ја стекнале онаа финансиска моќ што ја имаат денеска ако се расфрлале кај стигнеле) за они да почнат да финансираат, но ајде нека ти биде Big%20smileBig%20smileBig%20smileBig%20smile

-------------

Постирано од: ultra
Датум на внесување: 02.Јануари.2007 во 14:29
Originally posted by Ghost Ghost напиша:

епа за тоа и зборам, тие несомнено е дека бегаат таму, али и таму не се главнитге... Зборам за на пример еден ден да се кае на тв Мирко Петрески од Македонија (случајно е името) е главниот водечки научник кој што заедно со својот тим успеа да најде лек против сидата или еве не мора болест, кој успеа да измисли прв часовник чо никогас не престанува да работи... Такви некои работи, како што во практика секој ден сме сведоци на нови откритија од страна на тие светски стручњаци... Јас барем до сега не сум видел некаде во некој весник да пишува име не само на некој од МКД, туку и од Балканов...

Па сега... Тесла да не го заборавамеWinkBig%20smile... мислам за од Балканов...

Ми се чини дека тешко некој кој учи или завршил во МК дека ќе стекне толкаво знаење со кое ќе им парира на научниците во светот...

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 02.Јануари.2007 во 16:12
Originally posted by влечка влечка напиша:

...Ми се чини дека тешко некој кој учи или завршил во МК дека ќе стекне толкаво знаење со кое ќе им парира на научниците во светот...

Se slozuvam влечка so tebe. Od akademska gledna tochka, za da bides zapoznaen so granicite na postoechkata nauka vo ovoj moment, treba da si uchenik kaj lugjeto koi stignale do tamu. Chitanjeto na knigi ne e vistinskiot pat za doagjanje do toa. Knigite sekogas se javuvat podocna od soznanieto i kako takvi tie nikogas ne se "poslednoto vo naukata", tuku nesto veke poznato i diskutirano izvesno vreme, pa stokmeno vo knizhna forma za posiroka degustacija. Ednstven nachin da bides na prviot front na nauchnite bitki e da bides ramo do ramo so onie koi sega gi vojuvaat.

Za resavanje na praktichni problemi, so koi lugjeto sekojdnevno se srekvaat vo svetov, potrebno e inovativna svest i toa e nesto sosem drugo. Inovacii i patenti za se i seshto, se pravat nasekade vo svetot od sekoj i sekogo i za toa nema potreba sekogas od akademsko znaenje so najvisok stepen.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: angelina
Датум на внесување: 04.Јануари.2007 во 14:55
Originally posted by Alexandra Alexandra напиша:

abe lesno e da se pravis fraer u Amerika koga nekoj te finansira. probaj najdi tuka sredstva pa napravi nekoj proekt pa neka cue cel svet za tebe
a za naucnici si imame i nie, i voopsto so znaenje ne se ponazad od bilo koi drugi, samo nemame PARI

ama tuka nemame nikakvi uslovi,
ne se pravat nikakvi naucni istrazuvanja. tocno e deka parite se najgolem problem, ama ne e samo da najdes pari. sto ke pravi naucnikot so tie pari? gra li ke sadi, koga nemame nikakvi naucni institucii

Постирано од: Alexandra
Датум на внесување: 06.Јануари.2007 во 01:37
Originally posted by angelina angelina напиша:

ne se pravat nikakvi naucni istrazuvanja. tocno e deka parite se najgolem problem, ama ne e samo da najdes pari. sto ke pravi naucnikot so tie pari? gra li ke sadi, koga nemame nikakvi naucni institucii

Daleku sme od ideal, ama pomini kaj nas na fax (farmacija). Ne mi e od doma izvaden da go falam, ama ima i naucnici, ima do nekade i uslovi. Idi do MANU, imaat i mozoci, i oprema(malku zastarena ama i toa ne e loso). Ima i drugi institucii kade ima pocnati istrazuvanja so stranski donacii i investicii. i bi imalo uste povekje-ama nema PARI

-------------
....a dream is a wish your heart makes when you're fast asleep...

Датум на внесување: 06.Јануари.2007 во 02:18

Originally posted by angelina angelina напиша:

Daleku sme od ideal, ama pomini kaj nas na fax (farmacija). Ne mi e od doma izvaden da go falam, ama ima i naucnici, ima do nekade i uslovi. Idi do MANU, imaat i mozoci, i oprema(malku zastarena ama i toa ne e loso). Ima i drugi institucii kade ima pocnati istrazuvanja so stranski donacii i investicii. i bi imalo uste povekje-ama nema PARI

а баш ме интересира што друго тие од МАНу освен делба на Македонија смислија??? Јас нигде немам прочитано дека тие имаат нешто што на светот би му било од огромно значење Big%20smileBig%20smileBig%20smile

-------------

Постирано од: GORNATS
Датум на внесување: 09.Јануари.2007 во 23:19
postoenjeto na uslovi obezbedeni od drzavata , ne se plodno tlo za nieden naucnik.Problemite so koi se soocuvas ti davaat impuls da gi resis taka da ako najdes idealno i novo resenie avtomatski si za mene naucnik, a ako nemas dovolno zalet togas lesno mozes da ja obvinis okolinata koja zamisli sekade e ista vo toj pogled znaci treba poseben afinitet kon naukata a najdobar primer se poveketo priznati naucnici koi imale nikakvi uslovi za toa sto go postignale i to Confused

Датум на внесување: 13.Јануари.2007 во 17:33
точно објаснета е мојата поента во последниов пост на ГОРНАТС...

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 20.Февруари.2007 во 00:34

da,...tochno e toa ,...da imaat pari makedoncite,ke odat odma na mesechinata i ke go iskopaat alexandar,.....za da si lezi vechno chovekot vo tatkovinata!LOL

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 25.Февруари.2007 во 00:51
hehehhehe lele brza ako se mazam so tebe svadbata ke bide na mesecinata LOLLOLLOLLOL

-------------

Датум на внесување: 27.Февруари.2007 во 00:01

pa,ne ti e losha ideja,....edna vamu ,..edna tamu.....i so vreme ke ja naselime mesechinataBig%20smile

-------------

Постирано од: Цаци Галапчарот
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 05:21
mogu sto da ne

-------------
Еј, гулаби, гулаби бели.

Постирано од: GORGIIV
Датум на внесување: 13.Јануари.2008 во 08:10
Мислам дека можеме,само проблемот е во организираноста и во начинот на доаѓање на позиции,треба да се потрудиме сами да створиме нешто, автомобил, мотор,
итн. а не да чекаме да ни ги увезуваат,треба да има тимове кои ке работат на тие проблеми,на пример за софтвер, и др.Знам многу македонци кои сто отидоа во други земји и успешно работат на некои проблеми,

Постирано од: alekso_2000
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 17:40
Kaj nas i da uspee nekoj da napravi nesto novo "strucnjacite" od mashinski fakultet nema da mu odobrat atest od pricina so tie znaat se i nikoj ne moze da znajt pojke od niv pa makar i toa so nekoj do napravil da e vselenski brod koj veke imal test vozenje do Mars i se vratil nazad!!!!

-------------
car's freack

Постирано од: arsin
Датум на внесување: 20.Март.2008 во 20:14
umot e ist za site samo zavisi koj kako go koristi.Edino Ajnstajn koristel 30i nekoj procent od mozokot.Pa zamisleto so e so nasite umovi.Imame fazla kapacitet ama kako da go stavime vo pogon>Ako nekoj najde nacin neka mi kaze pa ke prajme muabet za parirajne so drugi i za........

-------------
let the force be with you

Постирано од: lpartik
Датум на внесување: 04.Април.2008 во 18:37
ГОЛЕМИТЕ УМОВИ НЕ СЕ ПРОИЗВЕДУВААТ СЕРИСКИ,ТИЕ СЕ ПОЈАВУВААТ ИНЦИДЕНТНО.СОВРМЕНИТЕ МЕТОДИ ПОМАГААТ ВО НАСТАВАТА, НО ЈА НАМАЛУВААТ ПОТРЕБАТА ОД АПСТРАКТНО РАЗМИСЛУВАЊЕ И РАЗВИВАЊЕ НА ИМАГИНАЦИЈАТА.
СЕ СЕЌАВАТЕ ЛИ НА ПАСКАЛ СОТИРОВСКИ- АСТРОФИЗИЧАР,БЕШЕ ЧЛЕН НА ПАРИСКАТА ОПСЕРВАТОРИЈА,СПЕЦИЈАЛНОСТ МУ БЕШЕ СОНЧЕВИТЕ ПЕГИ.ОД ФАКУЛТЕТОТ ПО ФИЗИКА ВО СКОПЈЕ БИЛ НАБРКАН КАКО НЕКРЕАТИВЕН АСИСТЕНТ.

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 04.Април.2008 во 22:20
Originally posted by alekso_2000 alekso_2000 напиша:

Kaj nas i da uspee nekoj da napravi nesto novo "strucnjacite" od mashinski fakultet nema da mu odobrat atest od pricina so tie znaat se i nikoj ne moze da znajt pojke od niv pa makar i toa so nekoj do napravil da e vselenski brod koj veke imal test vozenje do Mars i se vratil nazad!!!!

...ОВА Е ПОТПОЛНО ТОЧНО!!!МОНОПОЛ НА МФ!!!

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Датум на внесување: 10.Октомври.2010 во 17:23
ne e voopshto tochno !.изненадување...ustvari e,...ama ,samo za onie koishto zapnale tuka da go "dadat" dobroto negovo ..

...koga jas bi imal neshto slichno,....posledno bi bilo,....tuka da go prijavuvamне!

-------------

Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 28.Октомври.2010 во 19:23
Originally posted by GORNATS GORNATS напиша:

postoenjeto na uslovi obezbedeni od drzavata , ne se plodno tlo za nieden naucnik.Problemite so koi se soocuvas ti davaat impuls da gi resis taka da ako najdes idealno i novo resenie avtomatski si za mene naucnik, a ako nemas dovolno zalet togas lesno mozes da ja obvinis okolinata koja zamisli sekade e ista vo toj pogled znaci treba poseben afinitet kon naukata a najdobar primer se poveketo priznati naucnici koi imale nikakvi uslovi za toa sto go postignale i to Confused

О не, не! изненадување
Многу погрешен пристап.
Напротив, државата е таа која треба да обезбеди услови за да го „расчистува патот“ на тие кои „земале залет“.
Според овој начин на размислување, ќе се доведеме во ситуација каде научникот, наместо сите свои потенцијали, способности, знаења, вештини ... да ги фокусира кон остварување на научната замисла и да работи на сопствениот проект (изум ...), тој ќе треба цело време да се „бафта“ (расправа) со други, споредни работи, да се соочува со разни бирократски, технички, материјални, финансиски препреки.
Е, токму државата е таа која треба на такви научници да им обезбеди адекватни услови за непречена творечка работа.
Така е во развиениот свет. Зошто инаку таму би оделе разни стручњаци и постигнуваат врвни резултати?
Впрочем затоа е и развиен!

-------------
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!

Датум на внесување: 29.Октомври.2010 во 19:10
kakvo glupo prashanje?!изненадување

na makedoncite nikoj ne moze da im se fati za nishto ...apsolutno nikoj ,
 najbolji se vo se,...да

ili najdobri,....za svilenite so osetlivi ushi !намигнување

-------------

Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 30.Октомври.2010 во 02:27
... Свилените со осетливи уши!
... ... ...

Не, навистина неможам да ја сфатам алузијава. глупчо
Дај помогни ми. На што се однесува ова?не%20знам

-------------
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!

Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 10:00
pa,...i imash tavo,изненадување
kako  bi ja sfatil ,,...koga te nemalo ...vikash ,...cela godina!збунетост

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk