Испечати | Затвори го прозорот

Симбол: Риба или Крст?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=3616
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 16:33
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Симбол: Риба или Крст?
Постирано од: vd
Наслов: Симбол: Риба или Крст?
Датум на внесување: 15.Март.2006 во 18:36
Гледајќи јас квиз Милионер, слушајќи го Трендо ... чита тој прашање нешто како: Што бил симбол на христијанството пред Крстот!
Јас со ова останав зачуден, не знаев дека во христијанството имало други симболи освен Крстот кој ете некако се сваќа зошто е симбол. Ама одговорот колку што се сеќавам беше Риба. Рибата била симбол на христијанството, ехее одамна во дамнешни времиња.
Сега, ми текна ова, и поради тоа што сум немал врска за ова, па се надевам ќе ми објасни некој повеќе. Не ја отварам темава како навреда, како препукување или нешто слично, едноставно ми текна и сакам да знам.
Тоа е обичај од претходните народи, наметнато од христијани (не од Исус), за која цел е ставен тој симбол, зошто е заменет, кој е факторот кој си правел симболи, Исус имал врска со овие симболи .. дали тој така наредил и вакви слични објаснувања да кажете, баш ме интересира да знам повеќе.

Коментари:
Постирано од: el-muhhamad
Датум на внесување: 15.Март.2006 во 19:13

a be pak  VIE!!!     POSLE KE ME BARATE  jas da go branam islamot od napadi   sto luge   ke bevte  ALLAH   vermesin!!!!!!

abe kazete nesto dobro  od ISLAMOT  ostavete   RIBI-MIBI    kako ne razbirate  sto treba da pravite-----zboruvajte za islamot,ne za gaurskite  raboti

-------------
66666

Постирано од: vd
Датум на внесување: 15.Март.2006 во 19:16

Погрешно си сватил човеку!
Нема никаков напад на христијанството, само желба да се дознае повеќе. Незнам каква ќе биде реакцијата на христијаните, но се надевам ќе објаснат нешто и нема да го сватат ова како критика, лошотија искажана против христијанството. Иначе, како ќе знаеме за религиите ако не кажуваме една за друга!

-------------

Постирано од: krale
Датум на внесување: 15.Март.2006 во 19:34
Од милионер стигна да учиш за христијанството?

Факт е дека крстот во голема мерка не бил употребуван во христијанскиот свет во првите 2 ипол века, освен во Египет, каде се применувал и порано. Причините за ова се двојни. Најнапред, во тоа време, крстот се уште се користел како метод за егзекуција, па според тоа луѓето имале одбивност, и страв кон крстот. Било потребно многу труд за на луѓето да им се објасни што крстот претставува во христијанството. Симболот за паганските маси симболизирал смрт, страдање, срам. Во христијанството пак, крстот симболизира љубов, благодат, несебичност, врвна доблест итн.

Инаку пред крстот, а и заедно со него до денес се користат и многу други симболи. Како на пример рајската птица, фениксот, јагнето, виновата лоза, алфа и омега, сидро, оган, пастир, итн. Секој од овие симболи си има специфична асоцијација со Христос. Еве неколку примери:

фениксот (митолошката птица која умира и од пепелта повторно се издигнува) го симболизира воскресението.

Јагнето ја симболизира чистотата на Христос, и неговата жртва (како јагне што оди на колење)

Виновата лоза - симбол на крвта Христова, како и на Христовата Гозба

Алфа и омега (првата и последната буква од грчката азбука) - Христос е Првиот и последниот

Сидро - симбол на стабилноста на верата, непоколебливост, цврстина

Оган - симбол на спуштањето на Светиот Дух

Пастир - симбол на Христос кој е наш пастир.

Е сега, кога сме кај рибата, да вистина е, и таа била еден од раните симболи на христијаните. Таа се користела пред се како код, како шифра на препознавање, бидејќи христијаните биле прогонувани и убивани. Ставањето на крст би ги направило веднаш препознатливи раните христијани и нивните цркви. Затоа се користела рибата. Таа е пронајдена во раните катакомби (како во Кападокија на пример) и на многу други места низ Римското царство каде што се среќавале христијаните. Симболиката на рибата доаѓа од тоа што рибата на грчки се вика ИХТУС а тоа било акроним за Iesous Christos Theou Huios Sоter, односно Исус Христос Божји Син и Спасител. Така станува очиглендо зошто бил избран овој симбол. Исто така тој се користел и како метод на распознавање на христијани во тие опасни времиња. Некој ќе нацртал полукруг, а другиот доцртувл полукруг формирајќи ја рибата за да потврди дека е христијанин. Ова исто така влече симболика и од Христовата изјава дека треба да бидеме  „рибари на луѓе“ (Марко 1:17) како и неговото чудотворно прехранување на 5000  луѓе со 2 риби и пет леба во Матеј  14, Лука 9, и  Јован 6. И многу интересно, исто така е и симбол на воскресението. Бидејќи во Новиот завет е предвидено дека симболот на Исус ќе биде „знакот на Јона“, односно како што Јона помина три дена во утробата на рибата, така Христос ќе помине три дена во утробата на земјата но ќе излезе како победник (Матеј 12:39-40).

Еве накратко (!) за ова. Ако некој знае повеќе, нека дополни.

Постирано од: sard
Датум на внесување: 18.Март.2006 во 10:28
Убаво напишано Крале. Фала за текстот научив/ме конкретно нешто.

-------------
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk

Постирано од: Safe_Haven
Датум на внесување: 30.Март.2006 во 15:36
Дефинитивно-Рибата.
Најран симбол кој се употребувал уште од вториот век.Крстот е од после

-------------
"...To give children a good education in manners, arts and science, is important; to give them a religious education is indispensable..."
Noah Webster's dictionary
definition of "education"

Постирано од: krale
Датум на внесување: 30.Март.2006 во 19:30
Абе темава не беше или-или... Во христијанството постојат и ќе постојат многу симболи, од кои крстот ќе остане доминантен, но и другите и понатаму ќе имаат своја вредност.

Постирано од: Protestant
Датум на внесување: 23.Септември.2006 во 14:13
Pa vaka :

riba ili ihtus e pravilno ime na simbolot e najran hristijanski simbol,po nego sleduva krstot i toagsnoto krstenje (se misli na ona so rakata od chelo pa na desno rame pa na levo i na kraj na stomak) bilo samo znak za da se raspoznavaat hristijanite uste dodeka ne bilo odobreno hristijanstvoto, i nisto povekje.Vo Biblijata Isus ni vika da si go zememe svojot krst na vera sto ima sosema drugo znacenje,aj sega za toa da ne otvarame diskusija bidejkji nemam dovolno vreme.

Hristos so vas...

-------------
"Koj so srce veruva i so usta ispoveda kje bide spasen". Amin

Постирано од: nindza
Датум на внесување: 23.Септември.2006 во 14:39
E ova ne sum znael za ihtus Embarrassed

Ja mislev zatoa sto horoskopski znak bil Isus RIBA LOL LOL LOL

-------------
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata

Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 18:46
Nema igranje so tie raboti.Kako prvo horoskop e satanska rabota a kako vtoro od kade znaele pred 2000 godini za horoskop :) :)

-------------

Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 18:51
Originally posted by Protestant Protestant напиша:

Nema igranje so tie raboti.Kako prvo horoskop e satanska rabota a kako vtoro od kade znaele pred 2000 godini za horoskop :) :)

----------------

A ti decko si greska znaele mnogu pred 2000 godini ama sea da ne vadi nekoj od moive asistenti podatoci da te pobie u pojam Wink

-------------

Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 18:56
Ok ama vo sekoj slucaj e satanska rabota...Poteknuva od satanata i so toa nema igranje.

-------------

Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 18:58
Dobro sea satanska ne satanska ...da ne navleguvame...ja mislam deka toa e nauka i ima vlijanie ...al enma veze ...da se vratime na temataWink

-------------

Постирано од: belichka
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 00:40

Se vrakame so zakasnuvawe...

Ribata kako simbol vo pravoslavieto e zemena zatoa sto Bog ja prokolnal zemjata a ne i vodeniot svet, Isus so pet leba i dve ribi nahranil 5.000 mazi, nebroejki gi zenite i decata...potoa osven sto latinskoto ime na ribata e ihtis a grckoto- Ιχθύς sto znaci Ιησούς Χριστός Θεού υιός
σωτήρ:

ΙΗΣΟΥΣ (Iēsoûs) Isus 

ΧΡΙΣΤΟΣ (Christós) Hristos

ΘΕΟΥ (Theoû) Bozji

ΥΙΟΣ (Hyiós) Sin

ΣΩΤΗΡ (Sōtér) Spasitel

Osven toa vo anatomija na ribata ima krst-koska ako najdam ke vi prezentiram

Постирано од: aladin
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 00:48

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 01:10
Originally posted by Nela Bella Nela Bella напиша:

Se vrakame so zakasnuvawe...

Ribata kako simbol vo pravoslavieto e zemena zatoa sto Bog ja prokolnal zemjata a ne i vodeniot svet, Isus so pet leba i dve ribi nahranil 5.000 mazi, nebroejki gi zenite i decata...potoa osven sto latinskoto ime na ribata e ihtis a grckoto- Ιχθύς sto znaci Ιησούς Χριστός Θεού υιός

σωτήρ:

ΙΗΣΟΥΣ (Iēsoûs) Isus 

ΧΡΙΣΤΟΣ (Christós) Hristos

ΘΕΟΥ (Theoû) Bozji

ΥΙΟΣ (Hyiós) Sin

ΣΩΤΗΡ (Sōtér) Spasitel

Osven toa vo anatomija na ribata ima krst-koska ako najdam ke vi prezentiram

Кога се употребува зборот „земја„ не само што се мисли на копното и водата, не само што се мисли на планетата земја, туку со зборот земја се означува целиот материјален свет. Земја е материјалното наспроти Небесното - духовното.
Не знам дали сеуште стои топикот за рибата и крстот во кој некогашниот учесник Крале прекрасно и на многу високо ниво ги објасни двата симбола на Христијанството.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 01:33
Ednas rekovme deka vo biblijata zborovite se mudro napisani, i koga se spomnuva ovci ne se misli-na glupi, tuki krotki

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 02:29
Тогаш се согласуваме дека не држи тврдењето:

„Ribata kako simbol vo pravoslavieto e zemena zatoa sto Bog ja prokolnal zemjata a ne i vodeniot svet,“

Бог ја проколнал земјата, значи светот кој го знаеме како материјален.

-------------
www.pravoslavna.mk

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 02:34
a da go zememe tvrdeweto se sto e na zemjata...

Постирано од: аџија
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 10:16
Originally posted by krale krale напиша:

Од милионер стигна да учиш за христијанството?

Факт е дека крстот во голема мерка не бил употребуван во христијанскиот свет во првите 2 ипол века, освен во Египет, каде се применувал и порано. Причините за ова се двојни. Најнапред, во тоа време, крстот се уште се користел како метод за егзекуција, па според тоа луѓето имале одбивност, и страв кон крстот. Било потребно многу труд за на луѓето да им се објасни што крстот претставува во христијанството. Симболот за паганските маси симболизирал смрт, страдање, срам. Во христијанството пак, крстот симболизира љубов, благодат, несебичност, врвна доблест итн.

Инаку пред крстот, а и заедно со него до денес се користат и многу други симболи. Како на пример рајската птица, фениксот, јагнето, виновата лоза, алфа и омега, сидро, оган, пастир, итн. Секој од овие симболи си има специфична асоцијација со Христос. Еве неколку примери:

фениксот (митолошката птица која умира и од пепелта повторно се издигнува) го симболизира воскресението.

Јагнето ја симболизира чистотата на Христос, и неговата жртва (како јагне што оди на колење)

Виновата лоза - симбол на крвта Христова, како и на Христовата Гозба

Алфа и омега (првата и последната буква од грчката азбука) - Христос е Првиот и последниот

Сидро - симбол на стабилноста на верата, непоколебливост, цврстина

Оган - симбол на спуштањето на Светиот Дух

Пастир - симбол на Христос кој е наш пастир.

Е сега, кога сме кај рибата, да вистина е, и таа била еден од раните симболи на христијаните. Таа се користела пред се како код, како шифра на препознавање, бидејќи христијаните биле прогонувани и убивани. Ставањето на крст би ги направило веднаш препознатливи раните христијани и нивните цркви. Затоа се користела рибата. Таа е пронајдена во раните катакомби (како во Кападокија на пример) и на многу други места низ Римското царство каде што се среќавале христијаните. Симболиката на рибата доаѓа од тоа што рибата на грчки се вика ИХТУС а тоа било акроним за Iesous Christos Theou Huios Sоter, односно Исус Христос Божји Син и Спасител. Така станува очиглендо зошто бил избран овој симбол. Исто така тој се користел и како метод на распознавање на христијани во тие опасни времиња. Некој ќе нацртал полукруг, а другиот доцртувл полукруг формирајќи ја рибата за да потврди дека е христијанин. Ова исто така влече симболика и од Христовата изјава дека треба да бидеме  „рибари на луѓе“ (Марко 1:17) како и неговото чудотворно прехранување на 5000  луѓе со 2 риби и пет леба во Матеј  14, Лука 9, и  Јован 6. И многу интересно, исто така е и симбол на воскресението. Бидејќи во Новиот завет е предвидено дека симболот на Исус ќе биде „знакот на Јона“, односно како што Јона помина три дена во утробата на рибата, така Христос ќе помине три дена во утробата на земјата но ќе излезе како победник (Матеј 12:39-40).

Еве накратко (!) за ова. Ако некој знае повеќе, нека дополни.

Сард на овој напис мислеше?

-------------

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 11:15
blagodaram adzija, dali poveruva vo gore iznesenoto....

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 11:20
Се сложувам, да... А каде е овој крале?

-------------

Постирано од: V.D.A.P.
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 12:29
Navistina dobro objasnuvanjre. So pocit ClapClapClap

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 13:20
Да на тој пост мислев!

Фала аџија за најдениот пост. Фала што не беше мрзелив (пример како мене) да го побараш.

Крале како што ми кажа е високообразован Македонец кој живее надвор од Македонија. Беше многу активен се до Велигден. Имаше слабост што не успеваше да ги исконтролира емоциите и му се случуваа расправии со грд тон со нехристијани и неверници. Беше и самиот свесен за тоа дека греши ама не успеваше да се воздржи. Посебно силно и со навредлив тон се соочија со Чорбаџија кој беше атеист. И двајцата покажаа многу големи знаења. Пример и двајцата одлично знаеја грчки латински. Чорбаџија дури имаше и уште поголеми знаења личеше на универзитетски професор ама според мене расудувањето и користењето на многуте факти кои ги знаеше му беа многу слаби според познатата ситуација кога едноставната вистина е сокриена од паметните. Не трпеше да му се спорат тврдењата, се закачија со Крале и тоа беше повод да си замине.

-------------
www.pravoslavna.mk

Постирано од: Ignacio Lojola
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 18:38
Jas licno ,smetam deka krstot e univerzalen simbol na hristijanite. Ne po nivna zelba ,nesto sto tolku cesto se zaborava.
Kako simbol na strasna smrt, go upotrebuvaat vaviloncite i drugi drevni narodi, no samiot slucaj na smrtta na Bogo-covekot mu dava smisla vo druga dimenzija, edinstveno dostapna za pecatenite od Duhot.
Za site drugi , bil i seuste e bezumstvo.

-------------
DIFENSOR FIDEI - SOCIETAS JESU

Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 18:44
Таман кажано игнацио...

-------------

Постирано од: Ignacio Lojola
Датум на внесување: 14.Декември.2006 во 18:51
Blagodaram...................

-------------
DIFENSOR FIDEI - SOCIETAS JESU

Постирано од: NiNa1
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 11:39

Riba, najbolje e toa

-------------

Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 11:59
ИСУС САМО ЕДНАШ ГИ НАХРАНИЛ ГЛАДНИТЕ СО РИБА. СЕКОЈДНЕВНА ХРАНА КОЈА ИМ ЈА ДАВАЛ НА ПРЕГЛАДНЕТИТЕ БИЛ ЗБОРОТ, НЕГОВИОТ ПАТОКАЗ КАКО ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОД ПЕКОЛОТ НА СОПСТВЕНАТА ДУША, А ТОА СЕ ТРИТЕ ТЕМЕЛНИ ВРЕДНОСТИ НА ЕТИКАТА:
1.СКРОМНОСТА
2.МИЛОСРДИЕТО
3.ЉУБОВТА КОН ЧОВЕКОТ
СЕТО ОСТАНАТО Е ЛУК И ВОДА

-------------
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ

Постирано од: tofu
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 15:00
Цело христијанство е симболика. Таму се е дво-тро-смислено. Тоа најдобро докажува дека христијанството е измишљотина, ама толку замрсена што тешко се разбира. Затоа христијанството се дели на милион подрелигии, те православни, католици, протестанти, баптисти, методисти, адвентисти, што-ти-ја-знам-тисти... затоа што секој различно го толкува.

-------------
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.

Датум на внесување: 10.Март.2008 во 15:30
Учењето на ИСУС не е ниту двосмислено, а уште помалку - тросмислено. Тоа е многу едноставно и јасно, за да може да допре до срцето на секој Човекољубец... Го извитоперија со погрешно проповедање некои што сакаа да го претворат во плашило на нивата на големите господари за да не може бедната раја да колве од ронкичките на нивното изобилие.
Го извитоперија за да демонстрираат власт преку него, сила, за да ги свиваат кичмите на поданиците, за да си ги прошируваат царствата земни...

-------------

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 20:45
Tofu - sekoja religija na zemjata ima razlichni varijacii svoi. Vo Islamot razlikite megju suniti i shiite se daleku poradikalni otkolku shto se na primer megju pravoslavni i katolici. I kaj site veri, sekogash samo svojata grupacija se smeta za ispravna, pravoverna, a site drugi za greshni.

Датум на внесување: 10.Март.2008 во 20:55
Miroslav - vtor pat te opomenuvam! Prvo si off-topic, vtoro frlash navredi protiv nechija vera. I dvete se zabraneti na forumov. Sledniot pat kje dobiesh edna nedela odmor.

Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 20:56
jas bi dve .... mnogu mi e potreben odmor .... THANKS голема%20насмевка големо%20гушкање голема%20насмевка големо%20гушкање голема%20насмевка големо%20гушкање

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Датум на внесување: 10.Март.2008 во 20:58
Miroslav - ostani na temata - vo site temi vo koi objavuvash pishuvash nadvor od toa za koe se zboruva. Ako ti se rasprava samo - najdi si drug forum! Ima demokratija, no ima i strogi pravila.

Постирано од: anastasovi2004
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 22:00
Originally posted by tofu tofu напиша:

Цело христијанство е симболика. Таму се е дво-тро-смислено. Тоа најдобро докажува дека христијанството е измишљотина, ама толку замрсена што тешко се разбира. Затоа христијанството се дели на милион подрелигии, те православни, католици, протестанти, баптисти, методисти, адвентисти, што-ти-ја-знам-тисти... затоа што секој различно го толкува.

Kako pak vo muslimanstvoto gi ima malku podeloci...?

Постирано од: ShumadinChe
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:45
Originally posted by anastasovi2004 anastasovi2004 напиша:

Kako pak vo muslimanstvoto gi ima malku podeloci...?

Ne Te Razbiram Iskreno. задоволство Shto Sakash Da Kazish ?. 

-------------
Nothing Remains !!

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:45

Бидејќи велиш дека СЕ е дво-тро смислено во христијанството, повели аргументирај ја својата критика. Еве не те терам да наведеш СЕ, како што рече, туку наведи барем 2-3 работи што се дво-тро смислени во христијанството.

Деноминациите што ги наведе воопшто не се предизвикани од различни толкувања на некои дво-тро смислени работи во христијанството (одвај 1% се должи на тоа), туку се предизвикани од политички интереси, од различни извори на теологијата (едни сметаат дека само Библијата е Божји Збор, други сметаат дека и преданијата и традициите се Божји Збор, трети сметаат дека Елена Вајт е современ Божји пророк, четврти си имаат некој друг "водач" итн.
Но само следбениците на Христос се христијани и меѓу нив има занемарливо минимални разлики.

Патем речено, знаеш ли колку атеистички деноминации постојат во светот? Тој број е далеку поголем од тие што ги наброја погоре намигнување
Како беше она..раската гредата...

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:47
De be luge koj ve prasuva za islamot?
Ostaj te go!
Tofu e ateist, kakva vrska ima on so islamot!

Постирано од: ShumadinChe
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:48
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

De be luge koj ve prasuva za islamot?
Ostaj te go!
Tofu e ateist, kakva vrska ima on so islamot!

Vo Pravo Si.

-------------
Nothing Remains !!

Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 01:40
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Tofu - sekoja religija na zemjata ima razlichni varijacii svoi. Vo Islamot razlikite megju suniti i shiite se daleku poradikalni otkolku shto se na primer megju pravoslavni i katolici. I kaj site veri, sekogash samo svojata grupacija se smeta za ispravna, pravoverna, a site drugi za greshni.
greska si!
Golema zabluda za eden "moderator"!

Vidi:
Vo islamot nema suniti i shiiti.
postojat muslimani i nemuslimani(Evrei, hristijani, shii, druzi, sufii i se ostanoto....)!

Zatoa, vnimavaj!

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 11.Март.2008 во 01:43
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Бидејќи велиш дека СЕ е дво-тро смислено во христијанството, повели аргументирај ја својата критика. Еве не те терам да наведеш СЕ, како што рече, туку наведи барем 2-3 работи што се дво-тро смислени во христијанството.

Деноминациите што ги наведе воопшто не се предизвикани од различни толкувања на некои дво-тро смислени работи во христијанството (одвај 1% се должи на тоа), туку се предизвикани од политички интереси, од различни извори на теологијата (едни сметаат дека само Библијата е Божји Збор, други сметаат дека и преданијата и традициите се Божји Збор, трети сметаат дека Елена Вајт е современ Божји пророк, четврти си имаат некој друг "водач" итн.
Но само следбениците на Христос се христијани и меѓу нив има занемарливо минимални разлики.

Патем речено, знаеш ли колку атеистички деноминации постојат во светот? Тој број е далеку поголем од тие што ги наброја погоре намигнување
Како беше она..раската гредата...
pa ete koga i da razgovars so nekoj hristijanin i kje mu ukazes na nekoja greska, kontradikcija i sl od boblijata i hristijanstvoto, tie, risjanite, velta> simbolika!

E kako bese ona>
Ne nosam mir tuku ogan i dojden sum so mec?
Ne, ne bil Isus mudzahedin, daleku od toa!!!!
Ne me sfakjajte pogresno, no, ete ti eden primer....

-------------
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!

Датум на внесување: 11.Март.2008 во 01:59
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

greska si!

Golema zabluda za eden "moderator"!

Vidi:

Vo islamot nema suniti i shiiti.

postojat muslimani i nemuslimani(Evrei, hristijani, shii, druzi, sufii i se ostanoto....)!

Zatoa, vnimavaj!

I eve konkretna potvrda za mojot napis...

Daija - ajde sega nazad na temeata, mozhe...?

Датум на внесување: 11.Март.2008 во 02:05
Kade?
ne te razbrav!

-------------

Датум на внесување: 11.Март.2008 во 04:22
Potvrda za toa shto go pishav e toa shto koga ti pishuvash za islamot, velish deka muslimani se samo sunitite. Ako eden shiit pishe, kje reche deka se samo shiitite. Koga hristijanite pishuvaat - za povekjeto pravoslavni, samo pravoslavieto e hristijanstvo, za katolicite samo katolicizmot, za protestantite, samo tie se hristijani... sekoj smeta deka samo negovata grupa e pravoverna.
Ti samiot go potvrduvash toa so tvojot stav za muslimanite i nemuslimanite. (ne go kazhuvam so losho, nitu pak se osmeluvam da go negiram, go prifakjam vashiot stav za islamot, samo konstatiram).
Ajde sega nazad na temata za simbolite...

Постирано од: rome1
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 06:32
za mene ribata reprezenstira hristianstvoto.toj simbol znaci nie hristianite sne ribari na dusi ,za spasuvanje.
a pojako reprezentiranje ima KRSTOT oti sto se sluci na nego i od poslem.nema vistinski HRISTIANIN koj ne bi gi prifatil dvata simboli.
Samo inie koi ne go znaat ISUS i BIBLIJATA ne znaat za ribata i neja prifakaat.

-------------
if u have nothing nice to say then don,t say anything at all

Датум на внесување: 11.Март.2008 во 09:03
Значи барате доказ дека се во христијанството е двосмислено. Прво да се оградам, не зборувам за учењето на Исус, зборувам за христијанството. Еве ќе ја земам за пример токму рибата. Што означува рибата? Исус никогаш не ја спомнал како симбол. Дури подоцна кога луѓето решија да го создадат христијанството тие ја прифаќаат како симбол, па за прв пат почнаа да ја сликаат на ѕидовите од катакомбите под Рим. За некои тоа е симбол на чудото што Исус го направи кога создаде многу векни леб и полни корпи со риби. За други рибите ги претставуваат апостолите. Потоа рибата има значење затоа што е акростих за полното име на Исус (некој претходно на истава тема веќе има зборувано за тоа, нема да повторувам), што значи симболично рибата е Исус. Потоа рибата ги означувала и самите верници. Потоа, рибата ја претставувала ефхаристијата. Потоа се претставувала заедно со лебеди, сидра, прстени итн... Потоа рибата почнала да се претставуава во форма на делфин, кој пак претставувал пријател на човекот. Потоа рибата ја симболизирала водата од крштевањето.
Мене навистина не ми е јасно зошто луѓето имаат потреба да ги комплицираат работите. Исус си зборел што си зборел, ама оние после него што требало да го шират неговото учење направиле каша попара. И наместо само да го шират неговиот збор, тие него го издигуваат до рангот на Божество. Затоа реков дека христијанството е чиста измислица. Учењето на Исус е едно, христијанството е сосема друго и преполно е со симболи.

-------------
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.

Датум на внесување: 11.Март.2008 во 11:12

Прво да се оградам, не зборувам за учењето на Исус, зборувам за христијанството.

газење%20од%20смеење Уште ли не научи што е христијанство? Абе тофу, шо убо ме насмеа вака сабјлечки, сполај ти газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 11.Март.2008 во 11:51
A da dadese odgovor na simbolikite?

-------------

Постирано од: Halid ibn Velid
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 14:43

Прво да се оградам, не зборувам за учењето на Исус, зборувам за христијанството.

газење%20од%20смеење Уште ли не научи што е христијанство? Абе тофу, шо убо ме насмеа вака сабјлечки, сполај ти газење%20од%20смеење

Pa kaj da naucet,koga gledat deka Site vie ste Kontradiktorni,Ti kazuvas Edno,a nekoj Od pravoslvanive Drugo(a za Ista rabota)na pr:za Posotot,ti vikas Isus postel bez jadenje na Hrana,a Pravoslavnive vikaat Deka ja selsktiral Hranata,znaci se ograduval od Mrsno!!

i od kaj sega da Znaet so e Hristijanstvo!! koga imate razlicni Stavovi!!??

Aj najdi na forumov tuka,Razlicni Stavovi od Muslimani,za edna Ista rabota!??Evangelose!!??

Датум на внесување: 11.Март.2008 во 16:04
Извини ЕвАнгелос, а што е за тебе христијанство? Христос зборувал некои работи. Неговите следбеници запишале нешто од тоа, го објавиле под насловот Библија Нов Завет. Што се не претрпела таа книга, па на разни собори свештениците христијани решаваат каква да им биде христијанската религија. Еј далеку е од она што го велел Исус! Учењето на Исус не е исто што и христијанство. Прво затоа што Исус не рекол дека е Бог, а христијаните го слават како таков. Толку, нема што друго да расправаме за тоа колку се слични или различни Исус и христијанството. Христијанството се расипани попови што зборуваат за скромност, педофилни свештеници заколнати на целибат, лажговци папи што и самите се мислат Господ, калуѓери во блиндирани џипови, раскошни цркви на кои верниците упорно им оставаат пари, најбогати црковни трезори, христијанството е политичка партија, за жал најмоќна и најбогата на светов, со најголемо влијание врз рајата! Христијанството не е она на што учел Исус. Христијанството е спротивно од она на што учел Исус!

-------------

Датум на внесување: 11.Март.2008 во 17:09
Iako pogorniov post e primer za toa shto ne treba da se objavuva na ovoj forum, kje go ostavam i kje odgovoram...
Tofu - eve ti nekolku definicii, onaka, ednostavno objasneti, za da nema povekje nedorazbiranja...
Hristijanstvo e lichnata vera shto ja imash vo Isus, vo Bog, vo Sozdatelot. Hristijanstvo e lichnata vrska shto ja imash so Nego, pri toa sledejki go uchenjeto koe Isus go ostavi na zemjata. Toa e vera.
Religija - organizirana grupa na lugje koi imaat slichnosti vo nachinot na veruvanje vo Boga, vo nachinot na koj go pochituvaat, sledat odredena doktrina i imaat slichni obichai. Znachi - religija e socijalen aspekt na verata.
Crkva - e organizacija, institucija, ustanova. Hierarhisko organiziranje na religijata so site materijalni, socijalni i tehnoloshki aspekti na toa organiziranje.

Soodvetno - ako crkvata pravi raboti shto ne se spored verata, toa ne znachi deka Hristijanstvoto e krivo za toa, nitu pak znachi deka ima bilo kakva vrska so hristijanstvoto. Ako dve grupi na lugje se smetaat sebe si za hristijani, no pripagjaat na razlichni religii (onaka kako shto ti definirav religija), toa pak ne znachi deka hristijanstvoto ima konflikt ili paradoks ili kontradiktornost, a znachi deka nivnite religii go imaat toa.
Site crkvi, site religii, site vernici koi sebe si se smetaat za hristijanski i se narekuvaat taka - vo pogled na sopstvenoto definiranje na hristijanskite vrednosti - se potpolno isti, imaat ista osnova i imaat isto uchenje. Razlikata e vo aspektite na religijata i vo nachinot na deluvanje na crkvata. Hristijanskite vrednosti se isti kaj site! Toa shto e razlichno - e nachinot na nivnoto izrazuvanje - pravilno ili pogreshno spored ednite ili spored drugite...

Датум на внесување: 13.Март.2008 во 00:35

Извини ЕвАнгелос, а што е за тебе христијанство?

Христијанство за мене, а и за сите други кои правило го разбираат и дефинираат овој збор, е религија која се базира на учењето на Исус Христос. Следбенците на Христовото учење се христијани.

Исто така за мене, марксизмот претставува филозофија која се базира на учењето на Маркс. Следбиниците на Маркс се марксисти.
Конфучизмот е филозофија која се базира на учењето на Конфучие. Следбениците на учењето на Конфучие се нарекуваат Конфучисти.
Будизмот е филозофија која се базира на учењето на Буда.
Итн. Следбениците на учењето на Буда се нарекуваат будисти.

Учењето на Исус не е исто што и христијанство.

Ова е лингвистички лапсуз, кој е предизвикан од твоето неправилно разбирање на христијанството.

Христијанството се расипани попови што зборуваат за скромност, педофилни свештеници заколнати на целибат, лажговци папи што и самите се мислат Господ, калуѓери во блиндирани џипови, раскошни цркви на кои верниците упорно им оставаат пари, најбогати црковни трезори, христијанството е политичка партија, за жал најмоќна и најбогата на светов, со најголемо влијание врз рајата!

Христијанството не е тоа.
Христос никаде не учел дека треба Неговите следбеници да бидат расипани "попови".
Христос никаде не учел дека црковните водачи треба да бидат педофили, ниту пак дека треба да се заколнуваат на целибат.
Христос никаде не учел дека треба да лажеме.
Христос никаде не учел дека некакви "папи" треба да наметнуваат авторитет како да се Господ.
Христос никаде не учел дека од Неговата црква треба да се прави бизнис, ниту пак политичка партија и сл.

Очигледно од овој пост гледам дека ти си помешала христијанство со православие и католицизам. Епа не можеш така. Не можеш поради лошите работи во православието и католицизмот, да му префрлаш вина на христијанството.
Не можеш поради лошите работи во марксизмот, да у префрлаш вина на будизмот и сл.

Ако веќе си решил да го критикуваш христијанството, тогаш барем имај малку достоинство да го критикуваш во неговата оригинална/изворна форма, а не во она што ти подразбираш под "христијанство" (изветоперено квази-христијанство).

-------------

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 13.Март.2008 во 00:39
Hristijanstvoto e mnogu povece od se sto mozete da zamislite, hristijanstvoto e BOG.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: Aisha
Датум на внесување: 13.Март.2008 во 00:53
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Hristijanstvoto e mnogu povece od se sto mozete da zamislite, hristijanstvoto e BOG.

lele Temp. ama sega nisto ne razbrav!
Moze e docna zatoa!

kako moze Bog da e nekoja religija
Religijata ili Svetata Kniga e pratena od Boga. On ne toa! Bog e nad se!

Mozebi pogresno te razbrav! Vsusnost razbrav, kako sto si napisal!

-------------
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 13.Март.2008 во 01:02
Za nas hristijanite e bog za vas muslimanite ne e,sto e nejasno tuka sakam da kazam deka sekoja religija se stremi kon sovrsenstvo i priblizuvanje kon boga..

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 13.Март.2008 во 15:22
Може да заклучиме дека христијанство не постои. Постои православие, католицизам, протестантизам итн, но христијанство не!

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2008 во 16:12
Pogreshen zakluchok, kako i obichno!

Постирано од: dzem
Датум на внесување: 13.Март.2008 во 16:44
Zosto se veruva vo krstot,koga i samiot Isus(Isa.as)nema propovedano za nikakov krst vo negoviot zivot-neli treba da se veruva vo ona sto ni propovedaat Bozjite pratenici

Датум на внесување: 13.Март.2008 во 17:03
Dzem, a i Tofu... od kade vi e idejata deka se "veruva" vo Krstot?! Ne e tochno, voopshto!
Se veruva vo Bog, vo Isus Hristos, vo Svetiot Duh... ne se veruva vo krstot... Krstot e samo simbol, neshto shto ne potsekja na Negovoto stradanje, neshto shto ni dava materijalna, opipliva potkrepa, na ona shto go nosime vo dush*te nashi... no e apsurdno da se tvrdi deka se veruva vo krstot...

Постирано од: evrostil
Датум на внесување: 13.Март.2008 во 17:05
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

lele Temp. ama sega nisto ne razbrav!
Moze e docna zatoa!

kako moze Bog da e nekoja religija
Religijata ili Svetata Kniga e pratena od Boga. On ne toa! Bog e nad se!

Mozebi pogresno te razbrav! Vsusnost razbrav, kako sto si napisal!

Датум на внесување: 13.Март.2008 во 17:10
Да во измисленото христијанство постојат разно разни симболи,што го рекламираат паганството и сатанизмот,но не и вистинското библиско христијанство. Симболите треба да имаат библиска основа а ако немаат тогаш немаат врска со христа. Се е тоа измислено а истите ја забораваат саботата која во библијата е нарецена дека ќе биде знак помегу бога и човекот.

Датум на внесување: 13.Март.2008 во 17:12
зидарски мисе бендисува твојот одговор,поздрав.

Датум на внесување: 14.Март.2008 во 00:17

Може да заклучиме дека христијанство не постои. Постои православие, католицизам, протестантизам итн, но христијанство не!

Христианството постои, но ти не го познаваш и, за жал, во својата тврдоглавост и затвореност на умот не можеш да го запознаеш, или пак не сакаш да го запознаеш.

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2008 во 11:04
Сите вие верувате во Исус-Бог (зборувам за вас што се декларирате како христијани). Но вас не ве поврзува христијанството, вас ве поврзува верата, а не религијата. Ти се евангелист, другиот е православен, третиот католик... но кој од вас е вистински христијанин? Што всушност е вистинско христијанство?

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2008 во 11:17

Што всушност е вистинско христијанство?

Буквално 5 пати ти одговорив на ова прашање. И повеќе не ти одговарам, затоа што заклучувам дека се зезаш со прашањава.

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2008 во 11:30
ВИСТИНСКИТЕ ВЕРНИЦИ ГО БАРААТ МЕДОТ ВО ДРУГИТЕ РЕЛИГИИ, А НЕ ОТРОВОТ. АКО СТЕ ВЕРНИЦИ, КАКО ШТО СЕ ДЕКЛАРИРАТЕ ОВДЕ, ПОКАЖЕТЕ МАЛКУ ПОЧИТ ЕДНИ СПРЕМА ДРУГИТЕ, БИДЕЈЌИ ВО СЕКОЕ ЦВЕЌЕ ИМА ОТРОВ КАКО ШТО ИМА И НЕКТАР. ПЧЕЛИТЕ ГО СОБИРААТ НЕКТАРОТ, ПАЈАЦИТЕ ОТРОВОТ...ШТО СТЕ ВИЕ, ПЧЕЛИ ИЛИ ПАЈАЦИ

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 11:33
Како ќе знаеш колку е сладок нектарот, ако не вкусиш претходно малку отров?намигнување

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 14.Март.2008 во 12:12
ТОЧНО, ТОЈ ШТО НЕ ИСПИЛ ЧАША ПЕЛИН, НЕ ЗНАЕ КОЛКУ Е СЛАДОК МЕДОТ, НО НЕ Е ВО ТОА ПОЕНТАТА...ТРЕАБА ДА СЕ БАРААТ ПОЗИТИВНИТЕ НЕШТА, УБАВИТЕ РАБОТИ ВО СЕКОЕ УЧЕЊЕ И ДА ИМ СЕ ОДДАВА ПРИЗНАНИЕ, НЕ ДА СЕ ТРАГА ПО ВЛАКНО ВО ЈАЈЦЕТО, И ДА СЕ КРИТИКУВА УБАВИНАТА НА ЦЕЛИНАТА, ИЛИ МАРИФЕТЛАКОТ НА ТАА ШТО ГО СПРЕМИЛА ПОЈАДОКОТ, ЗАРАДИ ЕДНА ЗАНЕМАРЛИВОСТ.

-------------

Постирано од: temimi
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 22:22

Mnogu interesen zaklucok!

-------------
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!

Датум на внесување: 14.Март.2008 во 22:31

Originally posted by temimi temimi напиша:

Тоа е исто како рибата да рече:
Постои река, езеро, море, но копно не!
(само затоа што не мрднала од водата потаму) голема%20насмевка

-------------

Постирано од: efendija
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 22:34

Originally posted by temimi temimi напиша:

Тоа е исто како рибата да рече:
Постои река, езеро, море, но копно не!

(само затоа што не мрднала од водата потаму) голема%20насмевка

Кој ти рече не мрднала?-Мрднала,мрднала,не само до копното,ами и до мојата тава.Многу нешта си знае рибата.

-------------
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"

Постирано од: Zaspana
Датум на внесување: 17.Март.2008 во 19:14
Krst...

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk