Испечати | Затвори го прозорот

Брак или Не?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Интима
Име на форумот: Семејство
Опис на форумот: ... до шесто колено
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2952
Датум на принтање: 29.Ноември.2024 во 03:37
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Брак или Не?
Постирано од: batt's
Наслов: Брак или Не?
Датум на внесување: 09.Февруари.2006 во 12:43
Дали има потреба врската да се овековечи со брак или таа може успешно да опстојува и ако партнерите не се во брак?

Кој е вашиот избор и зошто?

-------------

Коментари:
Постирано од: blue
Датум на внесување: 09.Февруари.2006 во 12:47
јас не знам (не се фолирам, искрена сум)

Постирано од: natalija
Датум на внесување: 09.Февруари.2006 во 15:41
Типично балкански потпис да морало ова она
Више ми значи изборот на партнерот разбирањето, љубовта среката, искреноста него било каков потпис.. Припадноста се стекнува со доверба не со потпис. така да не му одавам многу значение на ова имало или немало потпис.

-------------

Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 09.Февруари.2006 во 15:44
Hmmmm!!! Abe mene seuste mi e strav da kazam da!!! 
Se zezam!!! Sto znam!!! Ke vi kazam koa kje mi zgusti rabotava!!!

-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.

Постирано од: Nelita
Датум на внесување: 09.Февруари.2006 во 16:09
Spored mene ubavo e prvo probna zaednica ,a dokolku e potrebno potpis toa bi go storila koga ke imam dete ,a mozebi ni togas zatoa sto poznavam bracni partneri koi ziveet na toj nacin i mislam deka se srekni.Toa e individualno.Sepak kaj nas toa e nevoobicaeno pa poveketo se sveduva na klasicen brak.

-------------
„Чувствувам дека ќе полудам оваа пролет,заради една далечна убавина!“

Датум на внесување: 10.Февруари.2006 во 19:30
а што би ви рекле блиските ако се одлучите да живеете заедно ама без да склопите брак?
би влијаело ли тоа на вашата врска?

што ако партнерот не сака брак а вие да?
или обратно?

-------------

Постирано од: ivana
Датум на внесување: 13.Февруари.2006 во 08:25
Originally posted by batt's batt's напиша:

а што би ви рекле блиските ако се одлучите да живеете заедно ама без да склопите брак?
би влијаело ли тоа на вашата врска?

што ако партнерот не сака брак а вие да?
или обратно?

ЖИВЕЕЊЕ ЗАЕДНО пред брак е ИНСТИТУЦИЈА. Секој треба , кога би имало услови
а што ако едниот нејќе брак???? Многу е ова у мода у последно време, ама ваљда никому ништо... ќе бидеме, ЦИМЕРИ со еден ГОЛЕМ кревет кои што не го делат фрижидерот на ДВЕ полици

-------------
Motivation is game in my hands

Датум на внесување: 13.Февруари.2006 во 09:05
Прекрасно кажано Ивана...
Јас сум за заедничко живеење пред брак, најдобро се согледуваат маните проблемите приврзаноста додека не биде доцна после потписот

-------------

Постирано од: монте кристо
Датум на внесување: 13.Февруари.2006 во 09:14
a be brakot e za luge sto sakaat da tvorat nesto ubavo so ljubov i razbiranje , ne moze degeni deca da gledaat , pijanici ,  orospii , narkomani i komardzii i ostala debilarija . Treba be da se zrtvuvas a ne da reces me boli k*rot ke napram nekoe dete pa ke i go tupnam na ovaa ili pa i napravil nekoj dete pa ja ostavil pa ovaa si bara tato - nebioloski  . Vo sekoj slucaj brakot treba da se sfati kako seriozna rabota i jas sum definitivno ZA .

-------------
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .

Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 13.Февруари.2006 во 09:20

Дали има потреба врската да се овековечи со брак или таа може успешно да опстојува и ако партнерите не се во брак?

Врската МОЖЕ успешно да опстојува ако партнерите не се во брак..............., потребата од формално склучување на брак мислам дека ДА постои пред се поради избегнување на разно разни правни заврзлами....... 

Мојот избор е ФОРМАЛЕН брак.......... 

Постирано од: Dogi
Датум на внесување: 13.Февруари.2006 во 09:59
Бракот е можност државата да ја држи ситуацијата под контрола. Ништо друго. Не се вели за џабе семејството е клетка на општеството. А кога ќе влезете во сите тие институционални води, полесно се води евиденција кој што како.

-------------
Јас сум мајстор!

http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)

Постирано од: v i v i
Датум на внесување: 13.Февруари.2006 во 10:46
доги ке се зенис сега или не....

-------------
tuka nekade....

Датум на внесување: 13.Февруари.2006 во 12:19
Па женет сум бе виви! Ќе ме кара жена ми ако се женам пак.

-------------
Јас сум мајстор!

http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)

Постирано од: dambi5
Датум на внесување: 13.Февруари.2006 во 22:55

se vo svoe vreme, ne e taka. Ne mozi cel zivot da se zezas samo

-------------
смеењето го продолжува животот

Датум на внесување: 13.Февруари.2006 во 23:16
значи, брак или не?

-------------

Постирано од: dambi5
Датум на внесување: 14.Февруари.2006 во 11:37

BRAK

-------------
смеењето го продолжува животот

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 01.Јули.2006 во 08:32
jas sum poveke da se zivee zaedno podolgo ,da se zapoznaat partnerite.... iako i toa ne e garancija deka podocna brakot ke e ok....ednostavno nesum za brak no do momentot dete,e togash nie  veke zaboravame na se sto sme posakuvale i zaboravame na site nasi principi i stavovi i plovime vo brak....znaci institucijata brak nikoj ne ni ja nametnuva,ni opshestvoto ni roditelite ednostavno nie samite custvuvame deka deteto treba da e rodeno vo brak....znaci se e do nasite glavi....a jas iskreno im se vosh*tuvam na onie koi sobiraat hrabrost i zivotot si go teraat bez mnogu da se potpiraat na toa sto e tradicija i sto bi moralo....tuko sto nim im e ubavo.....

-------------

Постирано од: bagio
Датум на внесување: 02.Јули.2006 во 11:30
kakov brak kakvi zaebancii so e ova brak daj te tuka koe vreme sme 19 vek so e ova gluposti..brak..

-------------
I`m back in the game

Постирано од: Dana
Датум на внесување: 02.Јули.2006 во 16:29
Postuem sve sto napisa beleg... Jas iskreno, sve si mislam deka nema da se omazam, deka nema da najdam cocek so koj nema brakot da mi bide stega...

Постирано од: ivancic
Датум на внесување: 02.Јули.2006 во 16:31

Ja sum da zivees 2-3 diginki zaedno,zapoznaj se so covekot u pravo svetlo,kakov stanuva i legnuva,dali pomaga ili se izlezuva,pa ke vidis dali ke prodolzis.Samo za takvo nesto treba mesto i pari.Denes se moze taka a i okolinata pocnuva da se naviknuva na takvo nesto,za vreme na TITO nemozelo taka.

-------------

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 03.Јули.2006 во 10:18
Од каде пак сега дека во времето на Тито не можело така? Едноставно сега имаме полиберални сфаќања, па го гледаме она што нам ни одговара а не што ќе речат комшиите.

Потписот не е гаранција за успешен брак, а заедницата исто може одлично да функционира и без тој потпис.

Постирано од: ivancic
Датум на внесување: 03.Јули.2006 во 10:30

go spomnav na shalaTongue bas vo konteksot so ti si go doobjasnil.

Liberte'

-------------

Постирано од: Eleni
Датум на внесување: 05.Јули.2006 во 03:32

Brak.Koga partnerite se spremni za toa.Ne ja gledam potrebata da se izbegnuva toa,sto ima vrska koj vek sme,brakot e prekrasno neshto,naprednosta na opshtestvoto ne se gleda vo ukinuvanjeto na site normi

-------------
Destiny is not a matter of chance,it is a matter of choice.It is not a thing to be waited for,it is a thing to be achieved

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 05.Јули.2006 во 10:11
Нормално не укинување на бракот, но денес не е ништо чудно ако младите живеат заедно, иако не е склопен бракот, што порано било незамисливо. Сметам дека е и подобро да се поживее заедно пред да се донеце одлука за брак. Колку и да си заедно со саканиот и колку да мислиш дека го познаваш, многу работи ги гледаш дури кога се почнува заедничкиот живот.

Постирано од: sexyemma
Датум на внесување: 05.Јули.2006 во 12:56
Jas sum licnost koja saka zabava no sepak jas sum svrsena. Jas sakam brak od lubov ne brak za pari

Датум на внесување: 08.Јули.2006 во 09:17
И јас сум за да си поживеат заедно невенчани, барем навистина ке видат дали се еден за друг дур не било доцна па и деца да испаштаат ако ги имаат...
Бракот е света заедница каде секој треба да си го најде своето место и навика нормално.. Нр гледам лошо да се сложат и направат се што треба за да бидат среќни, барем денес е тоа возможно каде родителите се со многу по објективни свакања..

-------------

Датум на внесување: 08.Јули.2006 во 12:57
формално-правно и вонбрачната заедница има некоја тежина, но само заради социјалниот мир. не верувам дека црквата го оправдува тоа, па и не би требало. иако не викам дека сум против, но не сум ни многу за. тоа си е на оние кои треба да го живеат тоа. ако се задоволни со тоа, супер. интересно е што луѓето и не си ги знаат многу правата, но и обврските во такви вонбрачни заедници.

-------------
Јас сум мајстор!

Постирано од: maja 30
Датум на внесување: 18.Август.2006 во 11:31
  vo vonbračnata zaednica možeš polesno da si gi sobereš partalite i da si odiš se dodeka ne se najde nekoe detence pomeđu bez advokati sudovi i ostanati raboti propratni pri brakorazvodnata parnica  definitivno sum za vonbračna zaednica

Постирано од: ribari
Датум на внесување: 21.Август.2006 во 07:50
najlesnoe da sklucis brak no kakov brak pomoe mislenje treba dobro dase zapoznaete so partnerot pa togas da sklucuvas brak dodeka ne ziveete zaedno nekoe vreme so partnerot nemozes dago vidis kakove i dali mozete da bidete zaedno. dodeka ne utvrdis dobro dali moze da uspee zaednicki zivot nikako pravenje deca posto na kraj decata najvise stradaat

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 21.Август.2006 во 08:26
Brak sigurno DA...

mazot i zenata pravat edno celo...

1/2 + 1/2 = 1

ili

50 % mazot + 50 % zenata = 100 % brak

a moze:

10% mazot + 90 % zenata = 100 %

:)))

Датум на внесување: 21.Август.2006 во 09:31
Gledam deka na forumot poveke ne interesira nesto sto e nadvor od nas... a ne ona sto e vo nas...
poveke e vazno ... trac... politika... i slicno...

Covekot ima tri sudbini:
1. moze da go izedat...
2. da go frlat vo kanta za djubre
3. ili 100 pati da si ja zgolemi vrednosta kako covek

Zrnoto pcenica ima tri sudbini:
1. da go izedat...
2. da go frlat vo kanta za djubre
3. da se posadi i da ima 100 novi zrna

Covekot moze da bira sudbina... a pcenicata ne!
Iako pcenicata znae kako da go preharni svetot...
a covekot pojma nema... ima haos vo glavata ... hahaa

Постирано од: Antiqua
Датум на внесување: 21.Август.2006 во 11:49
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

Brak sigurno DA...

1/2 + 1/2 = 1

ili

50 % mazot + 50 % zenata = 100 % brak

a moze:

10% mazot + 90 % zenata = 100 %

:)))

Me zdobole glavata od tvoive matematiki! Ako ti go gledas brakot vo procenti i cifri, nisto ne pravis!

Brak DA, no bez kalkulacii, presmetki, procenti...

Brakot e edna suptilna institucija koja sekogas treba da e spontan i posakuvan od dvajcata...Sekako, uvertira na seto toa treba da e dobro zapoznavanje (ziveenje zaedno pred brak e idealno kako "generalna proba")

-------------
Veni Vidi Vici

Датум на внесување: 21.Август.2006 во 14:15
blagodaram Antiqua...

ami matematikata malku e kolku da se nasmeeme...
inaku stalno ima matemetiki vo brakot...
posebno kade se dadeni cekovite od tekovnata ... hahaaa

Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 20:45
jas sum definitivno za brak....site si odat nekogash i roditelite i decata...ke ostaneme samo jas i toj vecno vrzani so spomeni....i ke si pieme zaedno lekovi na starostBig%20smile

-------------

Постирано од: Julija
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 21:03

Brak sigurno DA... mazot i zenata pravat edno celo... 1/2 + 1/2 = 1 ili 50 % mazot + 50 % zenata = 100 % brak a moze: 10% mazot + 90 % zenata = 100 % :)))

Originally posted by Antiqua Antiqua напиша:

Me zdobole glavata od tvoive matematiki! Ako ti go gledas brakot vo procenti i cifri, nisto ne pravis!

Brak DA, no bez kalkulacii, presmetki, procenti...

Brakot e edna suptilna institucija koja sekogas treba da e spontan i posakuvan od dvajcata...Sekako, uvertira na seto toa treba da e dobro zapoznavanje (ziveenje zaedno pred brak e idealno kako "generalna proba")

Ептен ми се бендиса последната пресметка на марко    многу вистинита   

-------------

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 11.Април.2008 во 19:18

Brak sigurno DA...

1/2 + 1/2 = 1

Ама ако е едната половина со негативен предзнак, тогаш
1/2 + (-1/2)= 0
Чудна ствар ова математиката!!!!!!!!!

Постирано од: topsexy
Датум на внесување: 11.Април.2008 во 21:12
BRAK.....NO WAY!

Постирано од: apce
Датум на внесување: 12.Април.2008 во 19:25

naj dobrata rabota koga dvajca se sakaat

-------------
apce

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 13.Април.2008 во 02:21
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Brak sigurno DA...

1/2 + 1/2 = 1

Ама ако е едната половина со негативен предзнак, тогаш
1/2 + (-1/2)= 0
Чудна ствар ова математиката!!!!!!!!!

Vo toj slucaj,za da se dobie baranoto resenie (1 ili edno celo),eden od clenovite na ravenkata (onoj so negativen predznak) se POMNOZUVA so -1 (sto e pak nekoj drug clen so negativen predznak) i taka pak se dobiva EDNO CELO,ama toa veke e ravenka so tri clena (poznati ili nepoznati..) ili t.n. bracen triagolnik...
A toa veke spaga vo geometrija...

Постирано од: realna
Датум на внесување: 13.Април.2008 во 03:03

Дали има потреба врската да се овековечи со брак или таа може успешно да опстојува и ако партнерите не се во брак?..........па да ..пожелно е и нормално
не ми е јасно зошто да не....ако некој ме сака и планира со мене да го помини животот зошто да ме жени ..јас сум деф. за....па кога ке биде(сигурно не за скоро)...ќе ви го кажам искуството

-------------
srekata ne e vo parite no nema sreka bez pari, parite se sredstvo ne se sami po sebe cel!

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 13.Април.2008 во 08:21
Originally posted by realna realna напиша:

Дали има потреба врската да се овековечи со брак или таа може успешно да опстојува и ако партнерите не се во брак?..........па да ..пожелно е и нормално
не ми е јасно зошто да не....ако некој ме сака и планира со мене да го помини животот зошто да ме жени ..јас сум деф. за....па кога ке биде(сигурно не за скоро)...ќе ви го кажам искуството

...Brakot ne e samo ljubov megu dvajca... od nego proizleguva semejstvoto... zaednicko sreduvanje na domot... znaci dogovor...za materijalna sopstvenost... shto vonbracnata zaednica...ne nudi...
... ako ziveete zaedno... bez dogovor.. komu ke mu pripagaat materijalnite dobra koi zaednicki ke gi kupuvate... komu i kako "ke gi rasporedite" decata po raskinuvanjeto na nebracnata zaednica... nasledstvoto... vo slucaj na nedaj boze situacija... kaj nas slabo funkcionira zakonot za ...nebracna zaednica"...

Постирано од: IQ
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 02:36
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by realna realna напиша:

...Brakot ne e samo ljubov megu dvajca... od nego proizleguva semejstvoto... zaednicko sreduvanje na domot... znaci dogovor...za materijalna sopstvenost... shto vonbracnata zaednica...ne nudi... ... ako ziveete zaedno... bez dogovor.. komu ke mu pripagaat materijalnite dobra koi zaednicki ke gi kupuvate... komu i kako "ke gi rasporedite" decata po raskinuvanjeto na nebracnata zaednica... nasledstvoto... vo slucaj na nedaj boze situacija... kaj nas slabo funkcionira zakonot za ...nebracna zaednica"...

taka e mamamd, brakot ne e za dzabe izmislen
jas sum za brak definitivno, da ima crno na belo, pa posle ako se sluchuvaat nesakani raboti, da moze da se prevzeme neshto za da ne strada edniot a drugiot da se izvleche bez nikakva odgovornost...

-------------
http://imageshack.us">
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/

Постирано од: CONTESSA
Датум на внесување: 14.Април.2008 во 03:58
brak.........hmmmm...............da ili ..........ne..

Постирано од: alekso_2000
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 22:13
Јас со жена ми живеев 8 години „на диво“ па еве сега сме О.К.
Потписот не значит ништо!
Поголема гаранција за опстојување на врската се децата а не институцијата брак!

-------------
car's freack

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 22:24
Originally posted by alekso_2000 alekso_2000 напиша:

...sekoj si misli, shto si misli...i si tera vod a na svoj mlin...a ova mazite ako im prefrlish neshto...edno dva ...ako ne ti cini odi si kaj majka ti...slepci... ako sakavme kaj mama nie zenite nemashe da gi zarobuvame... oni taka so potpis...a bez potpis....abe kirija ke ni baraat da im platime...zatoa zeni...samo potpis...ne sme nie na zapad...kade zenata e zashtitena so zakon... more jas sega da se mazam i predbracen dogovor bi napravila... mazite samo vo kosh.... aaaaa ama me naluti deneska onoj mojon....mi se ide ushte ednash da se preregistriram... ta k*rtul da ne vidi od mene....more dushickata so pamuk...

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 22:27

...НЕ ДАЈ БОЖЕ ДА ТРЕБА ДА ГО ИЗБРИШЕШ ПОТПИСОТ,ТЕК ТОГАШ ЌЕ ВИДИШ КОЛКУ ВРЕДИ.

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 15.Април.2008 во 22:39

...sekoj si misli, shto si misli...i si tera vod a na svoj mlin...a ova mazite ako im prefrlish neshto...edno dva ...ako ne ti cini odi si kaj majka ti...slepci... ako sakavme kaj mama nie zenite nemashe da gi zarobuvame... oni taka so potpis...a bez potpis....abe kirija ke ni baraat da im platime...zatoa zeni...samo potpis...ne sme nie na zapad...kade zenata e zashtitena so zakon... more jas sega da se mazam i predbracen dogovor bi napravila... mazite samo vo kosh.... aaaaa ama me naluti deneska onoj mojon....mi se ide ushte ednash da se preregistriram... ta k*rtul da ne vidi od mene....more dushickata so pamuk...

изненадување изненадување изненадување...lelee...

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 22:44
...shto изненадувањеизненадувањеизненадување, abe ne me znaesh koga ke se nalutam... ne mrdam od forumov...dodeka zensko srce cuka v gradi... koga ke napravat neshto arno decata... se busi ko misir.. na nego bile pametni...ko ke zgreshat (nadminat limitot na internet) na mene bile...cel den dremele na internet... aj sega plati im ja smetkata ... kako vo ceiz da sum gi donela...

Датум на внесување: 15.Април.2008 во 22:46
смеење   газење%20од%20смеење  смеење

Постирано од: IQ
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 00:05

...shto изненадувањеизненадувањеизненадување, abe ne me znaesh koga ke se nalutam... ne mrdam od forumov...dodeka zensko srce cuka v gradi... koga ke napravat neshto arno decata... se busi ko misir.. na nego bile pametni...ko ke zgreshat (nadminat limitot na internet) na mene bile...cel den dremele na internet... aj sega plati im ja smetkata ... kako vo ceiz da sum gi donela...

taka e mamamd.

-------------
http://imageshack.us">
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/

Постирано од: apce
Датум на внесување: 16.Април.2008 во 09:13

аплауз

-------------
apce

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 16:18
Originally posted by apce apce напиша:

Јас со жена ми живеев 8 години „на диво“ па еве сега сме О.К. Потписот не значит ништо! Поголема гаранција за опстојување на врската се децата а не институцијата брак!

аплауз

Само не ми е јасно што од мојов пост те натера така агресивно да реагираш претходно цитирајки ме?
Или причината е сосем трета????

-------------
car's freack

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 21:10

Originally posted by apce apce напиша:

Јас со жена ми живеев 8 години „на диво“ па еве сега сме О.К. Потписот не значит ништо! Поголема гаранција за опстојување на врската се децата а не институцијата брак!

аплауз

Само не ми е јасно што од мојов пост те натера така агресивно да реагираш претходно цитирајки ме?
Или причината е сосем трета????

... nema druga pricina...osven vie mazite shto umeete da me nalutite so nekoi vashi izjavi... licno ne si mi zgreshil...hahahaaaa... i nie ziveevme na divo...ama na kraj se pripitomivme...ona deka decata se garancija..bash ne ti drzi...zashto mnogu luge so deca se razveduvaat....i pak ke recam... pobornik sum na predbracen dogovor... vodenje evidencija za zaednicki investicii... pa togash i "razdruzuvanjeto" e po bezbolno... Vaka dodeka nie zenite vi veruvame dodeka ni simnuvate zvezdi..mnogu fajde nema...

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 22:03
Ne ti davam decata da mi gi cuvas смеење

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 22:07
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Ne ti davam decata da mi gi cuvas смеење

... raboti na slucajot.... ne se sekiraj... ushte me drzi lutinata od vcera... brzo ke mi pomine...големо%20гушкање

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 22:10
големо%20гушкање

Датум на внесување: 16.Април.2008 во 22:13
... e toa mi e golema maana...pagam na gushki... 

Датум на внесување: 19.Април.2008 во 21:06
Точно дека многу бракови се раскинати и покрај децата но да не се децата бројката ке беше енормно поголема!„!!„

-------------
car's freack

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 19.Август.2008 во 16:02

Воопшто не. Дали ке бидеш со некого една година или до смртта и дали ке го сакаш секогаш нема врска со бракот . Еве jас се бракувах поради  романтиката / во коjа не верувам никако и не ме искушава, но ете ме натера да направам избор наj битниот во животот/и залjубеността- маж ми ми предложи брак на вториот ден после запознанството ни.
Но се пак живеем овде на полуотока, а на него нравите и моралот се различни од тие во останатиот дел на светот / за добро или лошо/ и општеството си има своите норми и правила кои не можат да бидат негирани. Различно се гледа на парове во брак и оние кои го немат склучено.

Постирано од: da be
Датум на внесување: 19.Август.2008 во 16:20
на вториот денизненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадување

леле - ова и по латино сериите го немаизненадување

-------------
So, so you think you can tell Heaven from Hell?
Да бе
Go Ahead, make my day!

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 19.Август.2008 во 16:28
Originally posted by да бе да бе напиша:

на вториот денизненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадување

леле - ова и по латино сериите го немаизненадување

е и jас бев изумена, не верувах дека ово се дешава во животот ама залубеността си е залубеност и со задоволство зачекорих по патот на неизвестността... по романтично нешо нема по мене од ова и со двете ноги во бездната на неизвестното... и никако не жалам. значит- бракот може и да биде романтичен.

Постирано од: Daki
Датум на внесување: 25.Август.2008 во 20:23
Sepak brak da.

Датум на внесување: 27.Август.2008 во 14:39
...definitivno brak... ko si luta ima na kogo da se isturishголема%20насмевка... ko si vesela ima so kogo da se veselish...ko si mrzliva ima koj da straboti mesto tebe... koalicija... brak...daголема%20насмевка... a i pri raka e...abe kaj ke barash noke...vo gludna doba....

Постирано од: bibce
Датум на внесување: 29.Август.2008 во 16:50
..............i jas se soglasuvam...so mamamd..............голема%20насмевка

-------------

Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 02.Септември.2008 во 16:07
Јас бев долги години противник на бракот, гледајки го како некакво врзување кое нема поента, бидејки некого ако го сакаш - го сакаш СО или БЕЗ потпис во матично. Љубовта не прашува по каков државен закон треба да функционира.
Затоа решив да живеам со мојот долгогодишен дечко, и по неколку месеци заеднички живот сфатив дека јас со тој човек нема да бидам среќна. Поминаа неколку месеци и ја прекинав врската. Значи, во секој случај препорачувам заедничко живеење пред да се прават свадби со 200 поканети, деца, итн.

Потоа долго време живеев невенчано со мојот сопруг. Решивме дека сакаме да направиме некаков ритуал за нашата врска и решивме да се земеме. Во нашето секојдневие ништо не се смени. Но во односот, заедништвото, чувството на близина, на припадност, е поинаку. Поубаво е. И многу наши пријатели кои подолго време живееле невенчано , а потоа се земале, го имаат истото искуство.

Плус, бракот како институција е сепак нешто што носи разни предности (бенефиции) од страна на државата. Но според мене тоа е ирелевантно доколку не постои љубов меѓу партнерите и се што се подразбира под тоа (почит кон другиот, неговиот интегритет, одговорност кон него и заедништвото со него, поддршка на неговиот развој и сето тоа взаемно, прифаќање па и почит на маните кои секој од нас ги има ) итн итн...Се е до човекот.среќа...

Постирано од: brza
Датум на внесување: 02.Септември.2008 во 16:20
ako sakash da umresh sam vo krevet,...i da te najdat posle nekoe vreme,..onaka,...so izedeni ochi od,...machki,...ili drugi domashni milenici,....togash ne se ,..zeni,..ili mazi !

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 02.Септември.2008 во 16:31
Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

Јас бев долги години противник на бракот, гледајки го како некакво врзување кое нема поента, бидејки некого ако го сакаш - го сакаш СО или БЕЗ потпис во матично. Љубовта не прашува по каков државен закон треба да функционира.
Затоа решив да живеам со мојот долгогодишен дечко, и по неколку месеци заеднички живот сфатив дека јас со тој човек нема да бидам среќна. Поминаа неколку месеци и ја прекинав врската. Значи, во секој случај препорачувам заедничко живеење пред да се прават свадби со 200 поканети, деца, итн.

Потоа долго време живеев невенчано со мојот сопруг. Решивме дека сакаме да направиме некаков ритуал за нашата врска и решивме да се земеме. Во нашето секојдневие ништо не се смени. Но во односот, заедништвото, чувството на близина, на припадност, е поинаку. Поубаво е. И многу наши пријатели кои подолго време живееле невенчано , а потоа се земале, го имаат истото искуство.

Плус, бракот како институција е сепак нешто што носи разни предности (бенефиции) од страна на државата. Но според мене тоа е ирелевантно доколку не постои љубов меѓу партнерите и се што се подразбира под тоа (почит кон другиот, неговиот интегритет, одговорност кон него и заедништвото со него, поддршка на неговиот развој и сето тоа взаемно, прифаќање па и почит на маните кои секој од нас ги има ) итн итн...Се е до човекот.среќа...

И мојата прикаска е слична... намигнување
Заеднички живот пред брак може да ти фрли поинакво светло на работите... подобро запознавање на партнерите, согледување на сите маани и недостатоци кои не можат на друг начин да се откријат и секако дали би можеле да ги прифатиме и да живееме со нив...
Потписот пред матичар не менува ништо во интензитетот љубовта, ако таа е искрена може комотно да се живее и без него...
Но сепак, бракот си носи со себе некои предности, пред се законски... И кога ќе сфатиш дека тоа е тоа, тогаш бракот му доаѓа само како круна на љубовта... или цреша на шлаг...намигнување

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk