»спечати | «атвори го прозорот

 арамел рецепти

»спечатено од: IDIVIDI forum
 атегориЉа: «дравЉе
»ме на форумот: »схрана и кулинарство
ќпис на форумот: ≈днаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27855
ƒатум на принтаЬе: 24.ќктомври.2019 во 00:57
¬ерзиЉа на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


“ема:  арамел рецепти
ѕостирано од: емил
Ќаслов:  арамел рецепти
ƒатум на внесуваЬе: 15.ћарт.2012 во 09:40

 рем пита со карамела



ѕотребни состоЉки:

2 дл. млеко

0.5 дл. вода

200 гр. густин

6 ЉаЉца

6 лажици брашно

100 гр. шлаг

250 гр. шеЭер

3 лажици ванилин шеЭер

”ште 150 мл. млеко

400 гр. бисквити

«а прелив:

200 гр. шеЭер

1 лажица сок од лимон

ѕрипрема:

¬о голем сад ставете 2 дл млеко, водата, жолчките, шеЭерот, ванилиниот шеЭер, густинот и брашното, па изматете со миксер. ѕотоа загреЉте Ља смесата и постоЉано мешаЉте се додека смесата не стане хомогена и не се згусне.

»зматете ги белките и шлагот додадете го во смесата па повторно промешаЉте и оставете Ља смесата да се излади.

Ѕисквитите потопете ги во млекото, па наредете ги во калап за торта. ѕремачкаЉте ги со филот, па одозгора ставете уште еден ред бисквити потопени во млеко. ѕремачкаЉте ги со шлагот и ставете Ља крем питата во фрижидер да се излади и стегне.

Ќа тенЯере растопете го шеЭерот и сокот од лимон и почекаЉте смесата да се карамелизира. »сечете Ља крем питата на коцки и секоЉа коцка прелиЉте Ља со растопената карамела. ƒобар апетит!



-------------



 оментари:
ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 10.јприл.2014 во 16:01

 ј–јћ≈Ћ  ќЋј„ —ќ £јЅќЋ ј

27

—остоЉки:
Х 300 бисквити
Х 1 кг Љабо≠лка
Х 500 гр шеЭер
Х 100 гр мар≠га≠рин
Х 100 мл вода
Х мелени оревчиЬа

ѕодготовка:
»злу≠пете и изрен≠даЉте ги Љабо≠лката. ƒода≠дете им 2 големи лажици шеЭер и варете ги сѐ додека не испари теч≠но≠ста коЉа Ља пуштиле Љабо≠лката. Ѕискви≠тите наре≠дете ги во пра≠во≠а≠го≠лен сад. ѕотоа, ста≠вете поло≠вина од прже≠ните Љабо≠лка, наре≠дете втор ред бисквити и вто≠рата поло≠вина од Љабо≠лката. «авр≠шете со уште еден ред бисквити. ЌаЉ≠до≠бро е да се остави да отстои преку ноЭ во фрижидер.

ќста≠то≠кот од шеЭе≠рот исто≠пете го за да доби≠ете кара≠мел. ¬ни≠ма≠ваЉте да не ви загори. “реба да има златна боЉа. ѕотоа, дода≠дете 100 мл вода и варете сѐ додека не се рас≠топи кара≠ме≠лот. ѕри краЉ, дода≠дете го мар≠га≠ри≠нот и варете уште 5 минути.

»зва≠дете го кола≠чот од фри≠жи≠дер. »се≠чете го на коцки или три≠а≠го≠лници и секое парче пре≠лиЉте го со кара≠мел. Ќа краЉ, поси≠пете со мелени орев≠чиЬа. ѕред серви≠раЬе, оста≠вете кола≠чот да се излади.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 20.‘евруари.2017 во 13:16

„околадни колачиЬа со карамела



¬о средината на овие крцкави колачиЬа ве очекува слатко изненадуваЬеЕ

—остоЉки:

  • 380 гр брашно
  • 230 гр омекнат путер
  • 230 гр шеЭер + 1 лажица
  • 230 гр кафеав шеЭер
  • 2 ЉаЉца
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 90 гр какао
  • 130 гр исечкани ореви
  • 48 карамел бонбони

Ќачин на подготовка:

ƒобро разматете го путерот и постепено додаваЉте 230 гр бел шеЭер и 230 гр кафеав шеЭер. ƒодаЉте ги и ЉаЉцата и екстрактот од ванила и сè добро разматете.

»змешаЉте го брашното, содата и какаото и постепено додаваЉте Ља мешавината со путер. —è добро разматете и додаЉте половина од оревите. ѕокриЉте Ља смесата и оставете Ља во фрижидер околу 2 часа.

–ерната загреЉте Ља на 190 степени.

»змешаЉте ги останатите ореви со една лажица шеЭер.

—месата извадете Ља од фрижидер и поделете Ља на 4 дела. ќбликуваЉте дел по дел, а остатокот чуваЉте го во фрижидер. —екоЉ дел од смесата поделете го на 12 мали делови. –астегнете ги малите делови, па во средина на секоЉ ставаЉте карамела и околу неа обликуваЉте круг со смесата. ќблкуваните колачи потоа извалкаЉте ги во мешавината од ореви и шеЭер (наместо сечкани, можете да измешате шеЭер со мелени ореви). –едете ги колачите во плех обложен со хартиЉа за печеЬе.

ѕечете ги колачиЬата во загреана рерна околу 8-10 минути. ќставете ги да се изладат, па послужете.
”живаЉте!



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 15:38
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї тортÐ∞ со бÐ∞нÐ∞ни


 арамел торта со банани

—остоЉки
«а пандишпан
4 ЉаЉца
4 лажици шеЭер
100 мл масло
1 лажичка цимет
1 пециво
250 гр брашно
100 гр сечкани ореви
2-3 банани
«а фил
300 гр шеЭер
200 мл слатка павлака
150 гр путер
200 гр шлаг во прав
250 мл ладно млеко

—латка торта, карамел, банани, ореви, цимет... оЉ може да и одолее секоЉа му чест!
ѕодготовка
1. ѕред да почнеме да го правиме тестото Ља вклучуваме рерната на 190 степени.
2. Ѕананите ги лупиме и ги сечкаме на кругови. √и ставаме на дното од тавче бр. 26 кое сме го намрсиле со 2-3 капки масло.
3. ѕенасто се матат ЉаЉцата со шеЭерот, па се додаваат останатите состоЉки.
4. —месата Ља истураме врз бананите и Ља ставаме да се пече во загреана рерна на 190 степени околу 15 минути. ќставете Ља да се лади, па превртете Ља во таЬирот во коЉ Эе Ља филувате, со тоа што бананите Эе доЉдат од горна страна.
5. Ќа тивок оган ставете го шеЭерот да се топи, а слатката павлака загреЉте Ља.  ога шеЭерот Эе се карамелизира го тргаме на страна и постепено Ља додаваме слатката павлака со постоЉано мешаЬе. √о враЭаме тенЯерето на оган и мешаме на тивок оган додека карамелот добие одредена густина, а тоа се околу 10-тина минути. √о тргаме на страна и го додаваме во него путерот, па добро мешаме за да добиеме хомогена смеса. √о оставаме карамелот да се лади.
6. Ўлагот во прав го матиме со ладното млеко. ѕоловина од карамелот го мешаме со шлагот.
7. Ќа превртената торта прво го ставаме карамелот, па карамелизираниот шлаг. £а ставаме во фрижидер да се стегне и да се соединат вкусовите.

«абелешка
јко немате ƒелимано тава, во тоЉ случаЉ наЉдобро е да печете на намрсена хартиЉа за печеЬе.
«а да видите дали е печена тортата проверете со чепкалка, ако е сува чепкалката, тортата е печена , ако е влажна оставете Ља уште некоЉа минута.
Ўлаг во прав ви треба околу 4 кесички, зависи коЉа е грамажата во кесичките.
‘илуваЬето може да го правите и со обрач за да не ви истече карамелот при филуваЬе.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 15:40
Видео рецепт: ЛетнÐ∞ кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї тортÐ∞ Ð¨ÐµÑ…ÐµÑ€ÐµÐЈÐ∞дÐ∞


Ћетна карамел торта

—остоЉки
850 мл. млеко
9 лажици шеЭер + за декорациЉа
3 прашоци за пудинг со вкус на карамела
125 гр. путер
500 гр. слатка павлака
400 гр. бисквити со путер
ѕодготовка
„екор 1: ќд млекото тргнете на страна 100 мл. и во него растворете ги пудинзите.

Ќа тивок оган ставете го шеЭерот да се истопи и да карамелизира со повремено протресуваЬе. ƒодадете ги преостанатите 750 мл. млеко да се спои со карамелот и да зоврие. —тавете Ља измешаната смеса за пудинг во млекото со карамелот и варете додека да се згусне. ќставете го да се олади.

„екор 2: »зматете го путерот коЉ бил на собна температура и соединете го со оладениот пудинг.

»зматете Ља слатката павлака.

„екор 3: Ќаредете еден ред бисквити, фил, слатка павлака, и повторете уште 3 пати.

Ќие за декорациЉа направивме форми од карамел на хартиЉа за печеЬе. ƒекорираЉте за тортата и оставете во фрижидер да се стегне неколку часа.

„екор 4: —ервираЉте и декорираЉте со карамел.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 15:42


КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ½Ð∞ НугÐ∞Ñ‚ тортÐ∞


 арамелна Ќугат торта

—остоЉки
за прва кора
5 белки
10 големи лажици шеЭер
150 гр кокос
2 големи лажици брашно
1/2 пакетче ( 6 гр) пециво
за втора кора
5 белки
10 големи лажици шеЭер
150 гр мелени лешници
2 големи лажици брашно
1/2 пакетче ( 6 гр.) пециво
за фил
100 гр шеЭер (за карамелот)
500 мл млеко (за карамелот)
1 пакетче ( 40 гр) пудинг од ванила
100 гр шеЭер
3 големи лажици густин
200 мл млеко
10 жолчки
250 гр путер (собна температура)
150 гр мелени бисквити
за втор фил
500 гр шлаг во прав ( *не слатка павлака)
350 мл ладно млеко
200 гр чоколаден крем (еурокрем)
100 гр чоколаден крем ( еурокрем ) за прекачкуваЬе на кората

£аЉцата искршете ги и поделете ги на две места по 5 белки, а сите 10 жолчки оставете ги во сад на страна. ¬о подлабок сад за матеЬе ставете 5 белки, додадете 10 лажици шеЭер и матете со миксер додека не добиете густ шам. ¬о изматените белки додадете кокос и брашно помешано со пециво. ¬нимателно во лажица соединете Ља смесата, да се изедначи и печете околу 15 мин на 170-180 степени. ќваа доза е доволна за округла тава бр 28. £ас печев во тава на коЉа и се вади станичниот дел за полесно на краЉ да Ља филувам тортата. »спечената кора оставете да се излади.

¬тората кора се подготвува на идентичен начин само што во белките наместо кокос се ставаат мелени лешници.

 ората со кокос премачкаЉте Ља со чоколаден крем и оставете Ља 15-тина минути во замрзнувач да се стегне, за да можете над неа да ги редите филовите ( а притоа да не се измешаат со кремот)

«а карамелот. ¬о подлабоко тенЯере на оган ставете 100 гр шеЭер да се карамелизира.  ога Эе добие убава боЉа ставете го и млекото ( 500 мл) и оставете да проврие. ¬о друг сад на страна во преостанатите 200 мл млеко разматете ги жолчките, пудингот, густинот и преостанатиот ( 100 гр) шеЭер. —о жица за матеЬе убаво размешаЉте Ља смесата со жолчки ( да нема грутчиЬа) и постепено додаваЉте Ља во зовриеното карамелно млеко. ¬арете на умерена температура неколку минути додека кремот да Ља добие потребната густина. ќставете да се излади.

¬о друг сад разматете го путерот и додадете го изладениот крем-карамел. ”баво изедначете Ља смесата со миксер и на краЉ додадете ги мелените бисквити.

«а втор фил
- »зматете го шлагот во прав со ладно млеко. “реба да е густ и не дотураЉте млеко. ¬о изматениот шлаг додаЉте го и чоколадниот крем и убаво изедначете го филот.

“ортата се филува на следниот начин. наЉдолу ставете го белото тесто со кокос( кое стоело во замрзнувач), врз него размачкаЉте го карамел-кремот, врз него второто тесто со мелени лешници и на краЉ завршете со филот од изматен шлаг со чоколаден крем.

£ас дел од изматениот шлаг оставив бел, за подоцна да го искористам за украсуваЬе на тортата, а вие украсете како сакате. “ортата е многу филеста и доста висока па пожелно е да Ља филувате во калап за торта со оквир за да не ви се растечат филовите. √отовата торта оставете Ља во ладилник неколку часа да се стегне

Ќа здравЉе




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 15:43
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї штÐ∞Ð½Ð³ÐїÐ¸ (посно, вегÐ∞н)


 арамел штангли -посно

—остоЉки
«а основа
1/2 чаша урми
1 и 1/2 чаша индиски ореви
1 лажичка екстракт од ванила
«а карамел крем
1/2 чаша таан
1/2 чаша мед, Љаворов или агаве сируп
1/4 чаша кокосово масло (растопено)
1 лажичка екстракт од ванила
прстофат сол
«а чоколаден прелив
1/2 чаша кокосово масло(растопено)
4 лажици рогач во прав
3-4 лажици мед, Љаворов или агаве сируп

 арамел штангли (посно, веган)
ќва се фантастични штангли по вкус, со корисен состав, без шеЭер и со малку потрошено време за подготовка.

1. ¬о сечко ги мелеме индиските ореви и урми се додека смесата да стане леплива. јко не е може да додадеме една лажица вода. £а редиме смесата во тавче или таЬирче и Ља ставаме во фрижидер или замрзнувач.
2. —остоЉките за карамелот ги мешаме во еден сад со лажица при што Эе добиеме мазна карамел структура со коЉа Эе Ља премачкаме основата. √о враЭаме 10-15 минути во замрзнувач.
3. «а тоа време го подготвуваме чоколадниот прелив.  окосовото масло го растопуваме и го мешаме со останатите состоЉки. √о премачкуваме колачот со него при што треба да имаме на увид дека колачот е ладен и дека затоа кремот лесно Эе се стврдне, па тоа го правиме набрзина.

ѕредупредуваЬе!!! Ќема да застанете на една!




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 15:46
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ∞ тортÐ∞


 арамела торта

—остоЉки
10 белки
5 жолчки
250гр шеЭер
10 лажици мелен кекс
10 лажици мелени лешници
4 лажици брашно
1 кесичка ванилин шеЭер
1 кесичка прашок за пециво
фил 1
250гр карамели од лешник
300мл млеко
фил 2
700мл млеко
200гр шеЭер
5 жолчки
4 лажици брашно
1 пудинг од лешник
250гр маргарин
200гр шеЭер во прав

10 белки се матат во цврст снег па им се додаваат 125гр шеЭер и се мати додека смесата стане цврста.
5 жолчки се матат со 125 гр шеЭер додека се згусне смесата и се додаваат кон белките. —о лажица внимателно се изедначува смесата, а потоа се додаваат лешниците,мелните бисквити, брашното и пецивото. —месата се меша и се дели на 2-3 дела во зависност од големината на плехот. —е печат кори во плех на хартиЉа околу 15 минути на 170 степени.
фил 1
 арамелите се сецкаат и се ставаат со млекото да вриЉат додека се растопат.
фил 2
ћлекото се става да зоврие заедно со шеЭерот.  он зовриеното млеко се додава 1 фил и од како Эе зоврие целата смеса се додаваат жолчките изматени со пудингот и брашното. —е вари густ фил коЉ се остава да се олади.  он оладениот фил се додава маргаринот пенасто изматен со шеЭерот во прав. —е добива прекрасен мазен фил со многу убав вкус.
—е филуваат корите со подебел слоЉ од филот а декорациЉата по желба или по потреба




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 15:55
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ∞ прÐ∞ÐїÐ¸Ð½Ð¸


 арамела пралини

—остоЉки
100 гр карамели со вкус на лешник
50 мл млеко
50 гр путер
100 гр црно чоколадо
120 гр потпечени и мелени лешници
100 гр мелени бисквити
200 гр чоколадо и 1 лажица масло за премачкуваЬе на калапите

¬о тенЯере на оган, на тивко се ставаат карамелите, млекото, путерот и чоколадото да се растопат.
—е трга тенЯерето од огнот и се додаваат мелените лешници и мелените бисквити.
—е земаат силиконски калапи и со четка убаво во 2-3 слоЉа се премачкуваат со 200 гр растопено чоколадо.
¬о средината на секое калапче се става од смесата со лешници и наЉгоре повторно се става од растопеното чоколадо.
—е оставаат убаво да се стегнат и се вадат внимателно од калапите и се сервираат




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 15:56
БÐ∞ÑШÐ∞дерÐ∞ кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ∞


ЅаЉадера карамела

—остоЉки
 арамел смеса
200гр карамели
10 лажици вода
150гр мелени ореви или лешници
150гр мелени бисквити
80гр чоколадо за готвеЬе
150гр путер/маргарин
Ѕела смеса
7 лажици вода
150гр шеЭер
150гр ореви или лешници
150гр бисквити
150гр путер/маргарин
„околадна глазура
150гр чоколадо за готвеЬе
120гр путер/маргарин

 арамел смеса

 арамелата се растопува на тивок оган со 10 лажици вода. ѕотоа се додава путерот и останатите суви состоЉки. —е вари 1 - 2 минути за да состоЉките се соединат. —месата се расплескува на тепсиЉа големина 34х23 цм. —месата се израмнува со влажен нож и се става во фрижидер, додека се приготвува белата смеса.

Ѕела смеса

¬одата и шеЭерот се варат 2-3мин за да се згусне смесата. —е додаваат и останатите состоЉки и се готват уште 1-2 мин. ќваа смеса се става врз карамел смесата и се израмнува.

„околадна глазура
„околадото и маргаринот се топат на пареа и смесата се посипува врз колачот.

ЅаЉадерата се става во фрижидер 1-2 саати и потоа се послужув

ѕ


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 15:57
Крем кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ∞

 рем карамела

—остоЉки
 рем
500 мл млеко
2 ЉаЉца
4 жолчки
125 г шеЭер
1 ванила
 арамела
6 лажици шеЭер
6 лажици вода

 рем карамелот уште е познат и како карамел пудинг коЉ потекнува од ѕортугалиЉа и наречен е крем карамел или карамел пудинг затоа што слоЉот на површината и е во течна карамела.
ѕодготовка на карамелот
¬о тенЯере на оган ставете ги 6-те лажици шеЭер и 6-те лажици вода. ћешаЉте додека смесата почне да се густи така што кога Эе се згусти оставте да добие уште светло кафеава боЉа. ¬о 6 помалечки садови истурете Ља смесата (карамелот) така што во сите да ви биде подеднакво и оставете да се стегне.
ѕодготовка на кремот
¬о тенЯере на оган ставете го млекото ванилата и шеЭерот и мешаЉте додека млекото не почне да врие па тргнето го од оган. ¬о еден сад изматете ги со вилушка ЉаЉца и жолчките и додаваЉте по малу во врелото млеко непрекинато мешаЉки. —месата истурете Ља подеднакво во 6-те садови со карамелот. ¬о плех во коЉ ги собира 6-те садови истурете врела вода и ставте ги садовите во плехот но внимаваЉте да не ви влезе вода во садовите.ѕотоа ставте ги во загреана рерна на 100— и печете додека не забележите како кора на површината за да бидете сигурни дали кремот е готов земете еден нож и прободете го во средината на еден крем,ако ножот е сув тогаш се готови но ако не е оставте уште неколку минути.ќткако Эе ги извадете од рерна оставте да се оладат.ќладените кремови поминете ги со нож по краевите.ѕотоа земете 6 чинии за сервираЬе и превртете ги кремовите на чиниите така што Эе истече течен карамел по целиот крем. ƒобар апетит..

—ќ¬≈“-белките што ви останаа можете да ги замрзнете во сад за мраз (коцки) па по потреба да ги извадете за подготовка на некоЉ рецепт.—амо оставте ги да одмрзнат па приготвуваЉте го рецепт




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 16:05
РÐ∞ÑШс-кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐїÐ∞


–аЉс карамела

—остоЉки

160 грама шеЭер

50 грама оризови снегулки

Ќишто поедноставно, а мнооооогу вкусно!
Ўекерот се растопува во карамел. —е трга од оган и со мешаЬе се додаваат оризовите снегулки. ћасата брзо се споЉува, а односот на состоЉките е одприлика, затоа што секоЉ шеЭер не дава иста количина на карамел(регулираЉте со додаваЬето на снегулките). Ќо како и да е, и да е повеЭе и да е помалку, нема да погрешите-тоа ништо не менува во вкусот. ј кога сме каЉ него, можеби звучи едноставно-ама феноменален е!!!
ѕриЉатна дегустациЉа!



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 16:08
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї коцки со урми и ореви


 арамел коцки со урми

—остоЉки
1 кора
2 ЉаЉца
1 чаша (200мл) шеЭер
1 чаша брашно +2лажици какао
1/2 чаша Љогурт
1/2 чаша зеЉтин
1 чаша сецкани урми
1 пециво
2кора
5 белки
150гр шеЭер
4 лажици брашно
150гр сецкани ореви
1/2 пециво
фил
1л млеко
250гр шеЭер
4 кесички пудинг од ванила
150гр маргарин
150гр шеЭер во прав
100гр чоколада за декорациЉа

1 кора
£аЉцата се матат со шеЭерот да се добие убава пенаста маса. ќд како Эе се изматат се додаваат зеЉтинот, Љогуртот, брашното измешано со пецивото и урмите и смесата се пече во калап бр.32 на хартиЉа.

2 кора
Ѕелките се матат во цврст снег, па им се додава шеЭерот. —е продолжува со матеЬе додека се добие цврста маса. —о лажица се додава брашното и пецивото и се промешува. Ќа краЉ се додаваат и сецканите ореви, се меша и се сипе во калап на хартиЉа. —месата се пече околу 45 минути на 150 степени.

фил
ЎеЭерот се става во подлабок сад на оган да се растопи. ¬нимаваЉте да не прегори.
4 пудинзи се разматуваат во 150мл млеко. ѕреостанатото млеко се става во растопениот карамел и се вари додека се растопи целиот карамелизиран шеЭер. ќд како Эе зоврие млекото кон него се додава разматениот пудинг и се вари крем.  ремот се остава да се подизлади.
ћаргаринот се мати со шеЭерот во прав и се додава кон млакиот крем. ”баво се изедначува и филот уште недоизладен се става над првата кора, па втора кора, фил и декорациЉата по желба.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 20:39
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї Ñ€Ð¾ÐЈÐµÐ½ коцки


 арамел розен коцки

—остоЉки
1 пакуваЬе розен кори
фил
1л. млеко
350гр. шеЭер
2 пудинг од карамела
4 лажици брашно
100гр. бела чоколада
250гр. путер
прелив
100гр. бела чоколада
3 лажички масло

ќд дел од млекото оделуваме мала количина во коЉа ги мешаме двата пудинга и брашното со шеЭерот. —месата постепено Ља додаваме во зовриеното млеко додека не добиеме густ фил. ƒодека филот е топол Ља додаваме чоколадата и промешуваме.
¬о изладениот фил го додаваме путерот и убаво матиме. —о овоЉ фил Ља мачкаме секоЉа кора една по една.–озенот го притискаме со некоЉ потежок предмет убаво да се залепат корите.
–астопуваме чоколада со малку масло и Ља преливаме розенката.
Ќа здравЉе!!!




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 20:42
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї Ð³Ñ€Ð¸ÐЈ крем

 арамел гриз крем
—остоЉки
1 литар млеко
12 лажици шеЭер
9 лажици гриз
1 ванилин шеЭер
мед и чоколадо за украс.
 ористени ƒелимано производи


¬о тенЯерче(суво) се става шеЭерот да се стопи. ЌемоЉ да го изгорите бидеЉЭи Эе има горчлив вкус. —е` трга настрана и се супува млекото и ванилата. —е враЭа на оган и се меша со лажица или вилушка или жица за матеЬе карамелот на почетокот од ставаЬето на млекото Эе се направи како камен ама не грижете се и  внимаваЉте да не се изгорите бидеЉЭи прска. ќставете млекото (со малку примешуваЬе) да зоврие и сипаЉте го гризот.
ћешаЉте непрестането. ¬арете околу 5-10 мин. гризот да се свари и набубри, згусти. ”ште топол ставЉте во навлажнети калапи за крем или чаши.
ќд овоЉ крем Љас ставив во 6 пластични чаши по 170 мл. „ашите ставете ги во фрижидер да се стегнат. ќколу 1час е доволно. ћоже да го отпревртите или да го Љадете од чашата или модлата. ѕрелеЉте со мед или карамел, стопено чоколадо, посипете чоколадо на коцки или рендано.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 20:43
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї ÐºÐ¾ÐїÐ∞чињÐ∞


 арамел колачиЬа

—остоЉки
550гр. брашно
180гр. кафеав шеЭер
300гр. путер
50мл. слатка павлака
50гр. кафеав шеЭер
¬о касерола ставете 1 лажица кафеав шеЭер.
—тавете Ља касеролата на тивок оган.
ќткако шеЭерот Эе се растопи ставете уште 1 лажица шеЭер.
ќставете да се растопи без мешаЬе.
ѕродолжете да го топите шеЭерот на ист начин без мешаЬе.
ќткако Эе се растопи целиот шеЭер(180гр), додаЉте Ља зовриената слатка павлака.
ћешаЉте да се соедини павлаката.
“ргнете од оган и постепено со мешаЬе додаваЉте го путерот.
ќткако убаво Эе се соедини путерот оставете го карамелот да се олади.

Ѕрашното измешаЉте го со 50 гр. кафеав шеЭер.
ƒодаЉте го изладениот карамел и замесете тесто.

–асукаЉте го тестото во кора и оставете во фрижидер 1 час.
»зладеното тесто оставете го малку да отстои на собна температура.
–азмесете го и повторно расукаЉте го во кора со дебелина од 5 мм.
—о калап вадете форми, редете ги во плех и печете на 180 степени, 15 минути.

ѕо желба може пред печеЬе да ги посипете со кафеав шеЭер




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 19.ћаЉ.2018 во 20:45
Лепени ÐºÐ¾ÐїÐ∞чињÐ∞ со кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї

Ћепени колачиЬа со карамел

—остоЉки
2 ЉаЉца
150 гр шеЭер
1 ванила
150 мл масло
240 гр брашно
1/2 прашок за пециво
«а филоваЬе
200 гр готов карамел крем

£аЉцата изматете ги со шеЭерот и ванилата во убава пенеста смеса. ѕотоа додадете го маслото и на краЉ брашното и пецивото. —е заедно убаво измешаЉте.
Ќа плех обложен со хартиЉа со лажица ставаЉте од смесата и печете ги во загреана рерна на 180 — околу 10 мин.
ѕо две колачиЬа лепете ги со карамел крем а згора по желба може да ставите карамел или чоколаден прелив.






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 26.ћаЉ.2018 во 16:45
ПРСТÐШ Ð”Ð ÐШЗЛÐШЖЕШ: ПоснÐ∞ кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї тортÐ∞

ѕосна карамел торта

—ќ—“ќ£ »:

  • ѕосни бисквити
  • 3-4 супени лажици мармалад од портокал
  • 2-3 супени лажици мармалад од каЉсиЉа
  •  посно чоколадо 100 грама (за глазура)
     рем:
  • 400 грама шеЭер
  • 5-6 супени лажици посно млеко во прав
  • 1 л. вода
  • 3 пудинга од ванила
  • 200 грама маргарин
  • 1 ванила шеЭер
  • 200 грама халта
  • 2-3 супени лажици нес-кафе

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ѕрво се прави кремот: на страна се подготвува 1 литар врела вода со разматено посно млеко, па на оган се става 400 грама шеЭер и се прави карамел. ѕотоа веднаш се тргнува на страна и во тоа се додава, жешко млеко.
  2. “енЯерето се тргнува од огнот и во него се додаваат подготвени пудинзи.
  3. ¬о изладен крем се додава маргарин, претходно добро изматен со ванила шеЭер. ѕотоа се додава претходно изматена халта, па се загрева мармаладот и се меша со слаткото од портокал.
  4.   Ѕисквитите, пред да се наредат, се потопуваат еден по еден во нес-кафето разматено во вода. —е редат во три слоЉа, така што врз секоЉ слоЉ бисквити наЉпрво се става тенок слоЉ од премазот, па врз премазот кремот.
  5. Ќа краЉ доаГа кремот со коЉ се премачкува тортата и странично. ¬рз тоа се става глазура.
  6. ѕослужете ладно.


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 26.ћаЉ.2018 во 17:46
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч: ÐÐµÐ¾Ð´Ð¾ÐїÐ¸Ð²Ð∞ комбинÐ∞циÑШÐ∞ од вкусови коÑШÐ∞ ќе ве воодушеви

 арамел колач

»деЉа за совршен десерт коЉ не се пече, едноставно се прави, а вкусот е феноменаленЕ

—ќ—“ќ£ » «ј  ќ–ј:

  • 300 гр мелени бисквити
  • 100 гр путер или маргарин
  • 2 лажици какао
  • 150 мл млеко

—ќ—“ќ£ » «ј ‘»Ћ:

  • 1 л млеко
  • 8 лажици шеЭер
  • 3 кесички пудинг со вкус на карамел
  • 1 лажица густин
  • 150 гр путер или маргарин

ќ—“јЌј“» —ќ—“ќ£ »:

  • 10 цели бисквити
  • 100 гр чоколаден шлаг крем
  • 200 мл млеко

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. –азматете путер, додаЉте мелени бисквити, какао и млеко, измешаЉте. —тавете во плех со обрач од 26 см. Ќаредете издробени бисквити. 
  2. ѕудингот и густинот измешаЉте ги па ставете 200 мл млеко и добро измешаЉте, да не останат грутки. ¬о 800 мл млеко ставете шеЭер и загреЉте (но не да зоврие). ƒодаЉте го пудингот и на умерена температура мешаЉте да згусне. “ргнете од рингла, додаЉте путер и измешаЉте да се растопи и соедини. ѕудинг филот ставете го преку бисквитите. 
  3. —тавете во фрижидер да се излади и стегне. “ргнете го обрачот. –азматете чоколаден шлаг крем со млеко и ставете го преку добро изладениот колач. 
  4. ¬ратете на кратко во фрижидер па исечете и послужете.

”живаЉте!





-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 28.ћаЉ.2018 во 16:26
Ð‘Ñ€ÐЈÐ¸, едностÐ∞вни, вкусни: КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї топчињÐ∞ во три чекори


 арамел топчиЬа во 3 чекори

“опчиЬа кои освоЉуваат со вкусот, а се едноставни за подготовкаЕ

—ќ—“ќ£ »:

  • 200 гр шеЭер во прав
  • 200 гр мелени ореви
  • 1 лажица мармалад
  • 1 белка
  • 2 лажици рендано чоколадо
  • овошЉе од слатко

—ќ—“ќ£ » «ј √Ћј«”–ј:

  • 50 гр путер
  • 50 гр бело чоколадо
  • 50 гр млечно чоколадо
  • лешници или ореви за украсуваЬе

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. »змешаЉте шеЭер со мелени ореви, додаЉте мармалад, белка и чоколадо.
  2. ќд оваа маса правете топчиЬа и во средина ставете овошЉе од слатко.
  3. Ќа пареа растопете путер со бело и млечно чоколадо. —екое топче набодете го на чепкалка, потопете го во глазура и од горе украсете со по еден лешник.

”живаЉте!





-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 30.ћаЉ.2018 во 22:15
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї тортÐ∞

Kaрамел торта

—остоЉки
—остоЉки за едно тесто, а се печат две вакви
5 ЉаЉца
5 лажици шеЭер
3 лажици масло
1 пециво
3 лажици какао
1 лажица брашно
100 гр мелени бадеми
«а фил 1
1 л млеко
5 лажици шеЭер
3 пудинга од карамел
200 гр млечно чоколадо
250 гр путер
100 гр шеЭер во прав
«а фил 2
500 мл слатка павлака
1 лажица путер
200 гр шеЭер

ѕодготовка
1. £а вклучуваме рерната на 200 степени да се загрее.
2. √и двоиме белките од жолчките. Ѕелките ги матиме заедно со шеЭерот. ќткако Эе се направат цврсти и се дуплираат, со лесно матеЬе ги додаваме една по една жолчките, па потоа маслото.
3. Ќа краЉот ги додаваме какаото, брашното, пецивото и мелените бадеми. ѕромешуваме со шпатула или со миксер на наЉспора брзина.
4. —месата Ља истураме во намрсено и набрашнето тавче бр. 26 печеме во загреана рерна на 200 степени. ѕробуваме со чепкалка дали е печено.
5. √о вадиме тавчето Ља ладиме кратко и Ља превртуваме на таЬир да се излади убаво.
ѕечеме две вакви теста кои откако Эе се изладат ги сечеме на половина по должина. ƒодека се пече првото го матиме второто тесто.

«а првиот фил во 200 мл млеко ги раствораме пудинзите со шеЭерот. ќстанатото млеко го ставаме на рингла да се загрее до вриеЬе.
£а истураме смесата со пудинзи во млекото и мешаме со рачна маталка додека да се свари смесата и згусне. £а тргаме на страна и го ставаме чоколадото да се растопи, а затоа време постоЉано мешаме.
√о оставаме кремот да се излади.
ѕутерот коЉ ни бил на собна температура го матиме заедно со шеЭерот во прав, пенасто да побели. √о ставаме во изладената смеса и го соединуваме со миксер. ѕрвиот фил ни е подготвен.

«а вториот фил го ставаме на рингла шеЭерот да се растопи и карамелизира. ƒодека се стопи шеЭерот не го мешаме.
√о тргаме на страна и го ставаме путерот коЉ ни бил на собна температура. ѕромешуваме додека да се растопи. Ќа краЉот Ља додаваме загреаната слатка павлака (200 мл). ¬раЭаме кратко на рингла промешуваме и го оставаме карамелот да се излади. “реба да ни е течен и кога Эе се излади. —латката павлака 300 мл Ља матиме да се згусне. ¬о неа го додаваме изладениот карамел и пак матиме до соединуваЬе. ¬ториот фил ни е подготвен.

ѕрвот фил го делиме на 4 дела, а вториот фил на 3 дела. –едиме кора чоколаден фил, фил од слатка павлака и така редум... четвртиот дел од чоколадниот фил го оставаме за премачкуваЬе на целата торта.
”красуваме по желба.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 30.ћаЉ.2018 во 22:16
ÐІÐ¾ÐºÐ¾-кÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї тортÐ∞

„око карамел торта

—остоЉки
пандишпан
3 опаковки прашок за чоколадно млеко
300 мл млеко
6 ЉаЉца
прстофат сол
150 гр. маргарин
150 гр. шеЭер
20 гр. ванилин шеЭер
170 гр. брашно
1 пециво
1 лажица какао
фил
2 опаковки крем пудинг од карамела
500 мл млеко
прелив
1 опаковка ресани
2 филЯана млеко
1 лажица какао

 ¬арете го млекото со прашакот за чоколадно млеко, додека не се згусне.
* »зматете ги пенасто белките со прстофат сол.
* »зматете го маргаринот со шеЭерот, постепено додаваЉЭи ги жолчките. ƒодадете го чоколадното млеко, изматете. ƒодадете ги белките, измешаЉте со лажица. ѕотоа брашното заедно со пецивото и какаото. ѕромешаЉте со лажица.
* —тавете Ља смесата во калап за торти, печете 50тина минути на 180 степени.
* »зматете го крем пудингот со млекото.
* —вртете го наопаку пандишпанот, исечето го на два дела. —тавете го првиот, па крем пудингот, па вториот дел. ЌамачкаЉте одозгора со мармалад. —тавете го во фрижидер.
* —тавете ги ресаните во сецко, а потоа растопете ги на оган со млекото и какаото.
* ѕрелиЉте Ља тортата.

«абелешка - Љас во моментот немав чоколадо за готвеЬе, па затоа ги искористив ресаните. —наЯи се, па живи. ¬ие за да Ља скратите постапката, можете само со чоколадо да Ља прелиете. »ли пак наместо во пандишпанот да ставите чоколадно млеко, ставете 200-250 гр. чоколадо. ћеГутоа чоколадното млеко му дава некоЉа многу убава мекост на пандишпанот. Ќа здравЉе. =)




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 30.ћаЉ.2018 во 22:18
КÐ∞Ñ€Ð∞Ð¼ÐµÐї-мус тортÐ∞

 арамел мус торта

—остоЉки
«а пандишпан
3 ЉаЉца
130 гр шеЭер
70 гр брашно
2 лажици какао
1 лажичка прашок за пециво
30 гр путер
3 лажици рум помешан со вода за премачкуваЬе на печениот пандишпан
«а чоколадниот мус
3 жолчки
60 гр шеЭер
150 гр млеко
400 мл течна млечна павлака
350 гр млечно чоколадо
«а карамел прелив
1 шоЪа шеЭер
20 гр путер
150 мл течна павлака
100 гр Љаткасто овошЉе
100 гр сушено овошЉе
«а украсуваЬе
50 гр бадем листови
2-3 лажици какао
13 лешници
1 шоЪа шеЭер
ќд овошЉе користев суви каЉсии, киви, брусница,смокви, суво грозЉе, ореви, лешници, фстаци...

1. —е двоЉат белките од жолчките. —о миксер се матат белките, со додаваЬе на половина од шеЭерот, лажица по лажица, додека да се направи цврст снег од нив. ∆олчките густо се матат со другата половина од шеЭер. √о просеЉуваме брашното, какаото и пецивото и постепено ги додаваме директно во жолчките, меГутоа многу внимателно мешаме, а воедно наизменично ставаме и од белките. Ќа тоЉ начин смесата треба да ни остане воздушеста. ќткако сите состоЉки внимателно Эе ги измешаме го додаваме растопениот путер и повторно промешуваме. —е пече во тавче бр. 26, на хартиЉа за печеЬе, во загреана рерна на 180 степени околу 20-25 минути. £а оставаме да се лади.
2. £аткастото овошЉе го сечкаме и го ставаме да се потпече во тавче на оган, со постоЉано мешаЬе. ЎеЭерот го ставаме со путерот да се стопи, да се карамелизира, а тоа се некои 2-3 минути. —е трга од оган и му се додава малку од врелата млечна павлака (ако не е врела Эе се направат грутки и многу Эе прска). —е меша и се враЭа на оган, па му се додава остатокот од павлаката.  ога карамел преливот Эе се згусне му се додаваат Љаткастото и сечканото суво овошЉе.
3. ѕечената кора Ља ставаме на соодветна чиниЉа и Ља преливаме со рум, растворен во малку вода, со помош на лажичка за да насекаде биде натопена. —таваме обрач, а од внатрешна страна, помеГу обрачот и кората Љас ставив хартиЉа за печеЬе (наЉдобро е траки од ацетатна хартиЉа, ама Љас такво нешто немав, па се снаЉдов вака) за да може висината на тортата да биде колку Љас сакам (односно колку што е широка тортата). ¬рз кората го истураме карамел преливот, убаво размачкуваме насекаде. ќставете да се стегне.
4. «а мусот се матат во густ крем жолчките и шеЭерот. —е додава свежото млеко и 100 мл од течната павлака. Ќа слаб оган во сад што не лепи, се припрема крем од овие состоЉки. —е трга настрана кога Эе почне да се лепи за лажицата и да остава густи трагови.  ремот го истураме во стаклен сад и во него го ставаме чоколадото кое е искршено на коцки. ћешаме се додека да се стопи. √о оставаме добро да се излади. Ќа краЉ Ља матиме течната павлака и внимателно Ља додаваме на чоколадниот крем. √о истураме чоколадниот мус врз тортата. £а оставаме да се стегне, наЉмалку 5-6 часа, па затоа е наЉдобро да се прави навечер.
5. “ортата Ља ослободуваме од обрачот, внимателно Ља вадиме хартиЉата за печеЬе. £а облепуваме со бадем листови од страна. £а посипуваме со какао со просеЉуваЬе.
6. «а украсуваЬе, карамелизираме шеЭер во еден сад. Ѕоцкаме чепкалки во лешниците и ги потопуваме во карамелот. √и подигнуваме за да направиме тенка нишка (коЉа Ља сечеме со ножици, ако многу се продолжи) и чепкалката Ља боцкаме во Љаболко кое ни е ставено во чаша.

«абелешка
 ористев течна павлака за готвеЬе, освен во делот каЉ се мати павлаката, таму додадов 150 мл од слатка павлака (немав веЭе течна, т.е. за готвеЬе.). —е надевам дека ако пробате и со слатка павлака да Ља направите цела торта, Эе испадне убава. јма оригиналниот рецепт е со течна млечна павлака за готвеЬе.
—е трудев убаво да го обЉаснам правеЬето на оваа торта. ћожеби ви изгледа комлицирана и дооолга постапката, ама навистина е едноставна, а краЉниот резултат воодушевува. ѕри припрема на украсните лешници ако почне да ви се стегнува карамелот вратете го на оган. ”красните лешници не трпат влага, па така е добро да ги ставите на суво место (не во фрижидер) и да Ља украсите тортата непосредно пред послужуваЬе. ЎоЪата е од 150 мл.






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 30.ћаЉ.2018 во 22:20

https://www.crnobelo.com/hrana/recepti/30771-recept-na-denot-neskvik-karamela-torta" rel="nofollow - - –ецепт на денот: Ќесквик карамела торта


ќткако Эе видите како изгледа оваа Ќесквик торта нема да поминат повеЭе од 2 секунди, а да не си го замислите кремот коЉ се топи во уста.

recept-na-denot-neskvik-karamela-torta-01.jpg

ћожеби нема да биде готова додека трепнете, но Эе бидете благодарни за секоЉа потрошена минута.

ѕотребни состоЉки:

«а кори

  • 7 белки
  • 125g шеЭер
  • 2 кесички ванилин шеЭер
  • 180g печени лешници
  • 2 лажици брашно
  • 2 лажици какао
  • 1 лажица Ќесквик
  • ѕрашок за печиво
  • 100ml масло


«а фил

  • 1l млеко
  • 7 жолчки
  • 200g карамели
  • 160g густин
  • 150g шеЭер + 1 ванилин шеЭер
  • 125g маргарин
  • 200ml слатка павлака


«а потопуваЬе

  • ћлеко и Ќесквик


«а глазура

  • 200g ћилка noissete
  • 200ml слатка павлака
  • 2-3 лажици Ќесквик


ѕодготовка:

Ѕелките изматете ги со малку сол, па постепено додаваЉте ги шеЭерите додека не се создаде цврста пена. »стурете го брашното, прашокот за печиво, Ќесквикот и какаото, па рачно измешаЉте.

Ќа краЉот додаЉте ги исечканите лешници и маслото.

ѕечете 4 кори на 180 степени околу 15 минути. ¬о меГувреме подгответе го филот.

—тавете 900ml млеко на оган и додадете ги карамелите. ћешаЉте додека целосно не се стопат. ќстанатите 100ml млеко изматете го со жолчките, шеЭерот и густинот, па додадете Ља мешавината во млекото со карамели.

ќткако филот малку Эе се излади, додадете го маргаринот и матете со миксер. —латката павлака изматете Ља во посебен сад додека не добиете густ снег, па потоа промешаЉте Ља во оладениот фил.

«а да Ља подготвите глазурата потребно е да Ља оставите павлаката да зоврие, па тогаш да го додадете Ќесквикот и коцките чоколадо. ќставете целосно да се олади.

—екоЉа кора натопете Ља со мешавината од млеко и Ќесквик, па прелиЉте го филот. ѕреку последниот слоЉ од фил ставете Ља оладената глазура.

ѕресечете и уживаЉте!

recept-na-denot-neskvik-karamela-torta-02.jpg

recept-na-denot-neskvik-karamela-torta-03.jpg



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 14.£уни.2018 во 22:02
„ококолач со карамел и суви сливи



„око карамел колач со суви сливи

—остоЉки

    за пандишпан
    3 ЉаЉца
    3 лажици шеЭер
    1 лажица брашно
    1 лажица мелени ореви
    1 лажица какао
    за фил
    1 пудинг од карамел
    200 гр карамел
    6-7 суви сливи
    100 гр чоколадо за готвеЬе
    6-7 парчиЬа кршени ораси
    500 гр млеко

«а пандишпан £аЉцата одделете ги белки од жолчки. Ѕелките изматете ги со шеЭер, жолчките изматете ги башка со шеЭер и додадете ги во белките. ƒодадете брашно, какао, мелени ореви и пециво. »змешаЉте и истурете во плех да се пече, 20ина минути на 200 степени. «а фил ћлекото ставете го да зоврие. ћалку од млекото оставете на страна за да го разматите прашакот за пудинг. –астворениот пудинг ставете го во млекото, додадете шеЭер, измешаЉте и сварете. —тавете да излади. ¬о изладениот пудинг додадете карамел и убаво измешаЉте. —увите сливи обарете ги малку извадете Ља семка (доколку Ља има) и ставете внатре едно парче орев. „околадото стопете го, сливите натопете ги во чоколадото и ставете ги малку во фриждер. Ќа пандишпанот истурете го филот од карамела. —увите сливи исечете ги на парчиЬа и додадете ги во филот. ќд горе колачот накапете го со топено чоколадо.  олачот е лесен за подготовка со киселкав вкус од сливи




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 02.‘евруари.2019 во 10:24

DaveТs Kitchen:  арамел чоколадна торта


—амо со неколку состоЉки може да се доЉде до извонреден вкус. ќваа торта без печеЬе е токму она што ¬и е потребно за кога Эе треба да подготвите нешто брзо за вечерашна седенка со приЉателите.


ѕотребни состоЉки:

  • 250 гр. бисквити
  • ћлеко за потопуваЬе
  • 1 пудинг од чоколадо
  • 500 мл. млеко
  • 200 гр. шеЭер
  • 2 пакетчиЬа ванилин шеЭер
  • 150 гр. омекнат путер
  •  арамел за декорациЉа

«а чоколадната глазура:

  • 100 гр. чоколадо за готвеЬе
  • 3 лажици млеко

(ќвие две состоЉки се топат на пареа) 

Ќачин на подготовка: 

ЌаЉпрво во тенЯере на оган загреЉте го шеЭерот, се до оноЉ момент кога Эе започне да се топи и да се прави карамел. —о дрвена лажица убаво промешаЉте за да бидете сигурни дека целиот шеЭер е растопен. ƒодадете половина од млекото, а во другата половина разредете го прашокот за пудинг. –астворениот пудинг додадете го во смесата заедно со пакетчиЬата ванилин шеЭер. ћешаЉте со жица за матеЬе додека целата смеса не се згусне. “ргнете од оган и покриЉте го сварениот пудинг со хартиЉа за свежа храна и оставете го комплетно да се излади. ¬о меГувреме изматете го путерот со миксер додека не стане пенест. ¬о путерот додадете го и пудингот од чоколадо, но комплетно изладен. ƒобро промешаЉте Ља целата смеса додека не добиете густ и мек фил. ¬о правоаголно тавче наредете еден ред од бисквитите потопени во млеко. Ќанесете од филот , па повторно ред бисквити и се така додека не го потрошите филот и бисквитите. Ќа краЉот полеЉте Ља тортата со чоколадна глазура и декорираЉте со карамел. 

ƒобар апетит и забавно готвеЬе!



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 11.‘евруари.2019 во 10:24

Ќ≈ќƒќЋ»¬ќ ¬ ”—Ќј: Ќјѕ–ј¬≈“≈ ѕќ—Ќј  ј–јћ≈Ћ “ќ–“ј —ќ ЅјЌјЌј! (–≈÷≈ѕ“)

https://srekja.mk/neodolivo-vkusna-napravete-posna-karamel-torta-so-banana-retsept/#" rel="nofollow -

https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow">

https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow -

  • https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow - 260 гр посен кекс
  • https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow - 200 гр посен маргарин
  • https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow - 3 пудинзи од карамела
  • https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow - 600 гр банани
  • https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow - 600 мл сок од праска
  • https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow - 200 гр шеЭер
  • https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow - 50 гр шеЭер во прав
  • https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow - https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow - ѕудингот сварете го во сокот, по желба може и да го засладите да се олади со повремено мешаЬе. ћаргаринот изматете го со шеЭерот во прав.  ога Эе се олади пудингот соединете го со маргаринот. ƒодаваЉте маргарин лажичка по лажичка и матете со миксерот.  ексот потопете го во жешкиот сок и редете го на послужавник. ќдозгора ставете малку фил и израмнете, потоа сечени банани, па повторно филЕ банани, фил, кекс.

    https://www.facebook.com/StranicaNaSrekjata/" rel="nofollow -

    -------------
    £акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!



    »спечати | «атвори го прозорот

    Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk