»спечати | «атвори го прозорот

–ецепти со кокос

»спечатено од: IDIVIDI forum
 атегориЉа: «дравЉе
»ме на форумот: »схрана и кулинарство
ќпис на форумот: ≈днаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27851
ƒатум на принтаЬе: 15.ќктомври.2019 во 17:56
¬ерзиЉа на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


“ема: –ецепти со кокос
ѕостирано од: Valerija
Ќаслов: –ецепти со кокос
ƒатум на внесуваЬе: 18.£ануари.2014 во 18:11
                         ѕодгответе вкусни домашни –афаело бомбици

«а Ъубителите на кокосот, –афаело бонбоните се сигурно омилениот десерт, па токму затоа и тие Эе бидат воодушевени од овоЉ едноставен рецепт за подготвуваЬе на –афаело бомбици во домашни услови.
—танува збор за навистина едноставен рецепт, а краЉниот резултат е и повеЭе од прекрасен - –афаело бомбици на кои никоЉ нема да остане рамнодушен.



¬о продолжение прочитаЉте што се ви де потребно за десертот и самиот начин на подготовка, па можете уште во текот на овоЉ продолжен празничен викенд да ги изненадите своите наЉблиски.



ѕотребни состоЉки:

● ½ литар млеко
● 15 лажици шеЭер
● 10 лажици густин
● 250 грама маргарин
● 250 грама кокос
● ƒве пакетчиЬа ванилин шеЭер
● 200 грама лешници
● 150 грама кокосово брашно



Ќачин на подготовка:

¬о еден сад наЉпрво измешаЉте ги густинот и шеЭерот, се со цел да се добие смеса слична како за подготовка на пудинг, а во тенЯере на оган ставете го млекото и кога истото Эе зоврие, тргнете го од ринглата. ѕотоа смесата од густинот и шеЭерот помешаЉте Ља со приготвеното млеко, приготвуваЉЭи густ крем. Ќа краЉот оставете го сето тоа да се олади.

ќткако смесата Эе се олади доволно, во неа ставете го изматениот путер и добро измешаЉте, а потоа додадете го и кокосовото брашно.



“ака подготвената смеса почнете Ља да Ља обликувате, односно со мокри раце започнете со месеЬето на малечки топчиЬа и во средината на секое од нив ставете по еден лешник. Ќа краЉот бомбиците тркалаЉте ги во сад со кокос.

–афаело бомбиците сервираЉте ги во хартиени корпички, добро изладени и секако, поканете ги вашите наЉблиски, заедно да уживате во десертот. ѕриЉатен апетит!




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!



 оментари:
ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 27.‘евруари.2017 во 08:03

http://www.crnobelo.com/hrana/recepti/47509-desert-za-cista-10ka-kokos-plazma-torta" rel="nofollow -

«а сите оние кои се Ъубители на кремастите торти со многу фил ова е совршениот избор.

Kremasta-torta-za-cista-desetka-01

“ортата изгледа навистина сочно и може да ви послужи како десерт за семеЉството, но и во ситуациите кога Эе ви се наЉават гости.

»ако навидум изгледа сложена, постапката е навистина лесна и едноставна, а вкусот е нешто кое долго Эе го паметите.

—остоЉки:

ѕандишпан:

  • 10 белки од ЉаЉце
  • 20 лажици шеЭер
  • 150 g брашно од кокос

‘ил:

  • 10 жолчки од ЉаЉце
  • 15 лажици шеЭер
  • 8 лажици густин
  • 8 dl млеко
  • 250 g путер / маргарин
  • 100 g темно чоколадо
  • 100 g мелени плазма бисквити
  • 100 g мелени бадеми
  • 1 dl слатка павлака

ƒекорациЉа:

  • 2-3 лажици мелени бадеми
  • 1 dl слатка павлака
  • 2-3 лажици од филот

Ќачин на подготовка:

»зматете ги белките и шеЭерот во цврст шлаг. ƒодадете го кокосот и измешаЉте со лажица.

»стурете Ља смесата во плех обложен со хартиЉа за печеЬе и печете околу 30 минути на 175 ∞C.

«а филот убаво изматете ги жолчките со шеЭерот. ћалку од млекото додадете во густинот, а со остатокот направете густа смеса како пудинг.

ќткако смесата Эе се излади додадете омекнат маргарин/путер.

ƒобиениот фил поделете го на два дела, во едниот додадете топено чоколадо и плазма бисквити а во другиот бадеми и шлаг од слатка павлака.

ѕандишпанот пресечете го на два дела и прво нанесете го темниот фил, па светлиот фил, па вториот дел од пандишпанот, па повторно двата фила и на краЉ декорациЉа.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!



ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 10:25


–ецепт:  екс со кокос                                                                                                         

—остоЉки
4 ЉаЉца
1 кесичка ванила
1 кесичка рум шеЭер
1 и 1/2 шоЪа шеЭер
1 шоЪа масло
1 шоЪа топло млеко
2 и 1/2 шоЪи просеано брашно
3 лажици кокос
1 пециво
1 лажиче просеано какао-за декорациЉа
ЎоЪата е од 225мл.


≈дноставен, лесен, брз кекс.

£аЉцата се матат додаваЉЭи им ги ванилата, рум и обичниот шеЭер.
 ога сме добиле густа маса и промена на боЉа, го додаваме малку по малку маслото, па млекото и на краЉ брашното помешано со кокосот и пецивото, матеЉЭи со послаба брзина, со цел да не спласни смесата.
¬о мал дел се додава какаото, се соединува и се прават шари.
—е пече во загреана рерна 35 мин. на 180 степени.
Ћадно се сече. —о шоЪа млеко, одлично.

Ќа здравЉе!



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 10:27
Кокос коцки

 окос коцки

—остоЉки
“есто
4 ЉаЉца
4 филЯани шеЭер
2 филЯани масло
6 лажици млеко
1 пециво
6 филЯани брашно
филЯан (150мл)
√лазура
500 мл млеко
300гр шеЭер
7 лажици какао
200 гр маргарин
100 гр кокос

—е прави пандиспаЬата. —е матат ЉаЉцата со шеЭерот се додава маслото млекото и брашното измешано со пецивото. —е печи во долго длабоко плехче 20х30см на 180—/25мин. —е лади и се сечи на коцки.
√лазура
-¬о млекото се меша шеЭерот додека да се стопи. —е додава какаото и маргаринот и заедно се меша да се добие еднолична течна смеса.
—е земаа коцките и се макнуваат во чоколадната смеса и се увалкуваат во кокос.
≈ овие кокоски ги направивме заедно со ≈ми.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 10:28
ÐІÐ¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞дни кокос коцки


„околадни кокос коцки

—остоЉки
250гр. маргарин
250гр. путер
300гр. кафеав шеЭер
4 цели ЉаЉца
2 лажици рум
2 лажици чоколадо во прав
500гр. брашно
за преливаЬе..
400гр. шеЭер во прав
2 лажици чоколадо во прав
80гр. маргарин
6-7 лажици млеко
50гр. кокос

Не започнам така што веднаш Эе кажам дека рецептот е од наша гостинка од √ерманиЉа, изворно воопшто не знам од каде потекнува, но наЉбитно е дека со оглед на тоа што не сум голем Ъубител на слатко-благо ми се допадна,па по тоЉ повод го поставувам тука,со надеж дека некоЉ Эе го испроба.

ЌаЉпрво се биЉат маргаринот и путерот во сад, настрана се биЉат ЉаЉцата и од таа смеса постепено се додава во претходно биениот крем од маргарин и путер, следува шеЭерот, останатите продукти,за на сам краЉ да се додава брашното,истовреме биеЉЭи со миксерот. ƒоколку ви се гледа ,,тврда смеса,,  Эе Ља префрлите смесата во садот за месеЬе леб...доколку немате таков, тогаш поупорно со миксерот, подоцна самиот колач е доста мек зашто има и доста маргарин и путер, кои допринесуваат за тоа. —месата се излева во стандарден плех над хартиЉа и се печи на 180 околу 20 минути.

ƒодека се печи се припрема смесата за наЉгоре. 400гр. шеЭер во прав се меша со чоколадото во прав и маргаринот коЉ треба да е на собна температура за убаво да се избиЉат со миксер, додаваЉЭи млеко постепено во него. Ќад жежок кекс се става оваа смеса и веднаш се посипува со кокос.  ога се излади убаво дегустациЉата може да почне.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 10:30
Коцки со крем од кокос


 оцки со крем од кокос

—остоЉки
за тесто
4 ЉаЉца
12 лажици шеЭер
100мл млеко
100мл масло
12 лажици брашно
1 пециво
1 ванила
2 лажици какао
за крем
500мл млеко
3 лажици брашно
12 лажици шеЭер
1 ванила
100гр кокос

ќва е рецепт за еден обичен, брз но доста вкусен десерт. —е матат ЉаЉцата со шеЭерот и ванилата. ќткако убаво Эе се изматат се додава млекото, маслото, брашното и пецивото. —е меша со лажица. —е дели на два дела и во едниот дел се додава 2 лажици какао.
¬о правоаголно намрсено тавче се става кафеавиот дел да се печи во загреана рерна на 200степени точно 10мин.

¬о меГувреме се спрема кремот. ¬о ладно млеко се става ванилата. ЎеЭерот и брашното и со маталка се мати убаво да нема грутчиЬа. —е вари додека не се згустне, се трга настрана и се додава 100гр кокос. Ќад испечениот прв дел се додава кремот, па останатиот дел од тестото и се враЭа во рерна на иста температура уште 20мин.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 10:35
Коцки со кокос и портокÐ∞Ðї


 оцки со кокос и портокал

—остоЉки
ѕандишпан
6 белки
12 лаж шеЭер
3 лаж. брашно
150 гр. кокос
ѕрв фил
500 мл. вода
5 лаж. шеЭер
5 лаж. густин
125 гр. маргарин
6 жолчки
¬тор фил
500 мл. цеден сок од портокали
5 лаж. шеЭер
6 лаж. густин
125 гр. маргарин
«а декор
50 гр. кокос
«а пандишпанот
—е матат белките во цврст снег. ¬о нив се додава шеЭерот и се мати додека да се стопи. —е додава брашното и кокосот и убаво се промешува со лажица додека се убаво да се соедини.
—е пече во правоаголно тавче бр. 40 на 180 степени додека да зарумени.
ќдкако малку Эе се олади се вади од тавчето и му се остранува хартиЉата и повторно се става во него.

ѕрвиот фил
—е става водата на оган, а претходно се вади малку од неа за да се разреди смесата со жолчките и густинот. ¬о водата се додава шеЭерот. ѕосебно се мешаат жолчките и густинот со водата и тие се додаваат во зовриената вода, се меша додека убаво да се згусне. —е додава во филот и маргаринот и убаво се промешува додека да се стопи.

¬ториот фил
—окот од портокал се добива од 5 големи портокали. —е става сокот од портокал во сад на оган со шеЭерот. ќдделно се меша густинот со малку сок од портокал, а доколку не ви излезе 500 мл сок може густинот да се разреди со малку вода. √устинот се става во зовриениот сок и се меша до згуснуваЬе. —е трга од оган и се додава маргаринот, се меша додека да се растопи.

¬рз пандишпанот се става првиот фил и убаво се измазнува, па врз него се става и вториот фил, и убаво се израмнува.
ќдозгора се поросува со кокос.






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 10:37
Кокос коцки


 окос коцки

—остоЉки
потребно за кора
1,5 чаша (250 гр) кокос
1 чаша шекер
1 чаша млеко
1 чаша брашно
0,5 чаша масло
1 ЉаЉце
1 пециво
потребно за крем
600мл млеко
7 лаж шекер
7 лаж брашно
200 гр маргарин
100 гр прах шекер
7лаж кокос

1. —е мати ЉаЉцето со шеЭерот, потоа се додава маслото и млекото се промешува, па се додава брашното, кокосот и пециво. —е става во подмачкано плекче со масло и брашно и се пече на 185 степени околу 30 мин.

2. ѕоловина и повеЭе од млекото се става да се загрее со шеЭерот. ¬о остатокот се раствара брашното, кое се додава во врелото млеко и се вари густ крем.

3. ога кремот ке олади се споЉува со претходно изматен маргарин со прах шекер и се додава кокосот.

4.  ремот се сипува одозгора на испечената и оладена кора се израмнува и се посолува со кокос, се става малку во ладилник и се сече на коцки.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 18:15

÷елуфки со кокос

ѕотребно

6 белки

ћалку сол

3 лажици  https://nmd.mk/article.aspx?cid=2133&scID=&l=63" rel="nofollow - мед  или стевиЉа

600 мл кокосово  https://nmd.com.mk/article.aspx?page=1&cid=2469&scID=&l=63" rel="nofollow - брашно  (или рендан кокос)

 окосово масло за тепсиЉата

 



ѕостапка:

 

1.¬клучете Ља рерната на 130-140 степени.

2.÷врсто изматете ги белките со прстофат сол.

3.ѕостепено додаваЉте го медот/стевиЉата и понатаму мешаЉЭи.

4.Ќа краЉот, нежно со лажица измешаЉте ги белките со кокосот.

5.—о лажица вадете целуфки и ставаЉте ги на претходно добро намастен плех.

6.ѕечете околу 50-60 минути додека да добиЉат убава боЉа.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 18:25
Кокосовки со мÐ∞рмÐ∞ÐїÐ∞д


 окосовки со мармалад

—остоЉки
3 чаши (од 330 мл) брашно
1 пециво
1 чаша (330 мл) масло
пола чаша (165 мл) млака вода
Ўербет
1 чаша (330 мл) вода
1 чаша (330 мл) шеЭер
» уште...
200 гр кокос
по потреба мармалад за полнеЬе

—ето се меси убаво, се прават мали топчиЬа. —екое топче се плеска во рацете и се става по 1 лаЉче мармалад. —е затвораат убаво за да не истече мармаладот во печеЬето.
—е печат во загреана релна на 150 степени.
 ога се готови, се прави шербтот.
¬одата се вари со шеЭерот околу 10ина мин.  олачиЬата се потопуваат во шербетот, па се прпелкаат во кокос.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 18:27
Кокосовки


 окосовки

—остоЉки
за кокос фил..
400гр. кокосово млеко(дома приготвено-види долу)
600гр. кравЉо млеко
180гр. шеЭер
7-8 лажици гриз
200гр. кокос
50гр. бело чоколадо
1 кесичка ванила шеЭер
за тесто..
3 ЉаЉца
150гр. шеЭер
300гр. млеко
150гр. масло
250гр. брашно
1 лаЉче чоколадо во прав, цимет пола лаЉче
1 кесичка печиво
глазура
100гр. чоколадо
1 лаЉца маргарин
6-7 лаЉци млеко
2 лаЉци шеЭер
1 лаЉца какао

«а кокос млекото наЉпрво во домашна верзиЉа
500гр.вода + 100гр кокос водата и кокосот се варат 7-8 минути, се лади смесата, се префрлува во блендер, осема фина конзистенциЉа да има, се блендира,  после се префрла во шерпа,  па низ газа се цеди убаво. ƒобиваме 400-450 гр.миризливо кокосово млеко, кое го користиме понатаму.

«а подготовката на филот.
ƒобиеното кокосово млеко се става во подлабок сад, се дотура уште 600гр. млеко, се ставаат шеЭерот и гризот, да се свари крем.  ога се тргне настрана се додава кокосот и чоколадото, нека се топи мешаЉЭи.

«а тестото
—е биЉат белките со шеЭер, кога Эе се добие густа бела смеса, се додаваат жолчките и сите продукти еден по еден. ƒобиваме темна смеса, коЉа половина се истура во подмачкана 40 бр.правоаголна тава, ставаме да се печи на 180. ћалку нека потпечи (Љас некои 13 мин.го оставам) се вади од рерна и над него се става филот цел, па се тура наЉгоре втората половина од предвидената смеса за тесто. —е враЭа во рерна да се допечи околу 20-тина мин.-зависно од рерната секако.

—е приготвува глазурата така што се топат шеЭерот и млекото се додава какаото, да се промеша добро, без грутчиЬа, се додава на коцки чоколадото, но да не проврие туку се топи на тивко. Ќа краЉ се додава маргаринот. “опла глазура се полева над кексот. Ћаден се сечи по избор.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 18:35
ПÐ∞рени кокосовки со пÐ∞Ð²ÐїÐ∞кÐ∞


ѕарени кокосовки со павлака

—остоЉки
1 ЉаЉце
150мл кисела павлака
150мл зеЉтин
200гр кокос
250гр маргарин
600-700гр брашно
1 лажица кора од портокал
1 пециво
100гр шеЭер
шербет
800гр шеЭер
700мл вода
2кесички ванилин шеЭер

≈дноставни за подготовка, економични, вкусни...
£аЉцето со вилушка се разматува со павлаката, зеЉтинот и шеЭерот.
 он оваа смеса се додава маргаринот исечен на потенки парчиЬа (за полесно да се соедини во смесата).
—е додава и кокосот и половината од брашното измешано со пецивото. —е меси со постепено додаваЬе на преостанатото брашно. ѕотоа се остава тестото да се одмори 10 минути на поладно или во фрижидер.

ќд тестото се зема колку орев, се расплескува, се става оревче во средината и се собира во форма по желба (топче,торбичка,ролничка)
¬ака направените колачи се редат во подмачкан плех и се печат околу 25-30 минути на 180 степени.

Ўербет
¬одата се става да врие со шеЭерот и врие 10 минути. —е трга од шпорет и се додаваат ванилите.

 олачите да здивнат, да се подоладат и се попаруваат со исто таков шербет.
ѕопарените колачи се поросуваат со кокос.
«а полнеЬе на колачите може да се употреби и друго суво овошЉе или свежи вишЬи.
 ората од портокал не е задолжителна, но дава убава арома.






-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 20:54
РÐ∞Ñ„Ð∞ÐµÐїÐ¾ топчињÐ∞ (вегÐ∞н)

–афаело топчиЬа -посно

—остоЉки
100гр. индиски ореви
3 лажици кокосово масло
5 лажици кокос
2 лажици кокосово млеко или вода
3 лажици мед или агаве
1 лажичка екстракт од ванила
20гр. лешници или бадеми

¬истински вкус на рафаело во веганска верзиЉа..

- »ндиските ореви кратко се подпечуваат, откако Эе се оладат ги блендираме заедно со кокосовото масло се додека не добиеме смеса мазна како путер.
- ¬о мелница за кафе го мелиме кокосот до ситен прав.
- ¬о путерот од индиски ореви го додаваме иситнетиот кокос, медот, кокосовото млеко или вода и екстрактот од ванила. Ѕлендираме се додека се се соедини.
- —месата Ља ставаме 30 минути во фрижидер. ѕотоа формираме топчиЬа, а во секое ставаме еден подпечен лешник или бадем. √и валкаме во кокосово брашно.
- —е чуваат во фрижидер или се Љадат веднаш.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 20:56
РÐ∞Ñ„Ð∞ÐµÐїÐ¾ со цреши


–афаело со цреши

—остоЉки
«а бомбици
500 мл слатка павлака
2 пакетчиЬа пудинг од ванила
2 пакетчиЬа ванилин шеЭер
100 гр кокос
1 бело чоколадо
125 гр маргарин
ƒруго потребно
30 цреши
«а поросуваЬе
100 гр кокос

ѕоинакви рафаело бомбици кои имаат одличен вкус.
£а ставаме слатката павлака на тивок оган и веднаш го вмешуваме пудингот, со ванилиниот шеЭер додека се згусне убаво, скоро да не може веЭе да мешате. √о додавате маргаринот и чоколадото да се стопат.
ѕотоа го додаваме кокосот и оставаме 15 мин да се олади смесата и да се поврзе се убаво.
‘ормираме топчиЬа и во секое ставаме по една цреша. Ќа краЉ секое топче го валкаме во кокос.
£ас направив 30 покрупни бомбици, доколку ги правите помали Эе излезат 60 сигурно.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 17.ћаЉ.2018 во 20:58
РÐ∞Ñ„Ð∞ÐµÐїÐ¾ тортÐ∞

–афаело торта

—остоЉки
“есто
4 ЉаЉца
прстофат сол
4 лажици ладна вода
125гр шеЭер
100гр брашно
100гр густин (пченкарен скроб)
2 рамни лажички пециво
3 лажици ликер од кокос
‘ил
10 рафаело бомбици
600мл слатка павлака
50гр шеЭер во прав
30гр кокос
3 лажици ликер од кокос
«а украсуваЬе
2 кесички шлаг
4-5 лажици кокос (или по потреба)
6-8 рафаело бомбици
неколку кандирани цреши

–ерната вклучете Ља да се загрева на 175 степени.
ќкругла модла со пречник од 26 см намастете Ља.

¬о длабок сад ставете ги белките, водата и солта. ћатете додека белките убаво се запенат и постепено додаваЉте го шеЭерот.  ога Эе добиете цврста и бела смеса, додаваЉте ги жолчките една по една. Ќа краЉ додадете брашното, густинот и пецивото и матете со наЉниска брзина на миксерот додека состоЉките се споЉат. Ќа краЉ додадете го ликерот.

—тавете Ља смесата во модлата и оставете да се пече околу 35 мин во зависност од рерната (направете проба со чепкалка за да видите дали е печено).
ќткако се испекло, со нож одвоЉте ги рабовите од тестото од модлата и осатвете во неа да се излади.
»звадете го на страна и пресечете го хоризонтално така што подлогата за тортата да биде 1/3 (околу 1,5см) од висината на тестото.

ѕодготовка на филот
–афаело бомбиците исечкаЉте ги.
ќстанатото тесто (2/3) издорбете го во трошки и ставете во еден длабок сад, додадете кокосот, сечканите рафаело бомбици и ликерот.
—латката павлака изматете Ља цврсто со шеЭерот во прав. ƒодадете ги трошките од тесто со кокосот, рафаелото и ликерот. —месата убаво измешаЉте Ља/ изматете Ља.

‘илот нанесете го врз тестото во облик на купола. ќдозгора украсете со шлаг пена подготвена според упатството за употреба, наросете кокос, наредете ги по желба кандираните цреши а рафаелото бомбици пресечете ги на половина па и со нив украсете Ља тортата.

Ќапомена
ЅидеЉЭи тортава беше правена за детски роденден, Љас не ставив ликер во неа туку истиот го заменив со газиран сок од портокал. ќва го напоменувам за оние кои не обожаваат алкохол во торти и колачи, значи ликерот може да се замени со газиран сок.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 20.ћаЉ.2018 во 11:14
Кокос ÐºÐ¾ÐїÐ∞чи


 окос колачи

—остоЉки
“есто
300-350 гр брашно
1/2 квасец
1 пециво
1/2 чаша кокос
1/2 чаша гриз
100 мл масло
100 мл млеко
1 ЉаЉце
1 супена лажица какао и 1/2 пакетче цимет
Ўербет
500 гр шеЭер
400 мл вода
сок од 1 портокал

 васецот и млекото се мешаат убаво и се остава 10 минути да стои. Ѕрашното, гризот, ЉаЉцето, млекото, квасецот, кокосот и пецивото се месат убаво. “естото се дели на два дела во едниот дел се додава какакото и циметот и се сука кора со дебелина од 1 цм и се вадат форми со калапче. —е редат на намрсена тава и се печат додека заруменат. ЎеЭерот и водата се варат додека шеЭерот се растопи и откога Эе се тргне од оган се додава сокот од портокалот. ѕечените колачи се ставаат во шербетот до 5 минути од двете страни и се наросуваат со кокос.
„ашата за мерка е од 200 мл




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 20.ћаЉ.2018 во 11:15
ПÐ∞рени ÐºÐ¾ÐїÐ∞чи со кокос


ѕарени колачи со кокос

—остоЉки
250гр маргарин
100гр кокос
2 ЉаЉца
120мл млеко
120мл зеЉтин
1 пециво
700-800гр брашно
шербет
750гр шеЭер
750мл вода
2кесички ванилин шеЭер
1/2 лимон

—е замесува тесто од сите состоЉки. —е меси додека се добие убава компактна смеса и се остава да одмори 10 минути.
ќд тестото се прават колачи во форма по желба, моите се правени со шприц за тулумби. —е редат во подмачкан плех и се ставаат на печеЬе во загреана рерна. —е печат 15-20 минути на 180степени.

Ўербет

ЎеЭерот се налева со водата и се става да врие 3-5 минути.  олачите треба да се оладат, па се преливаат со врелиот шербет.
¬о зависност од формата и желба може да се наросат со кокос или чоко прелив.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 22.ћаЉ.2018 во 18:34

https://www.crnobelo.com/hrana/recepti/52669-kokos-bajadera-gotova-za-20-minuti" rel="nofollow - -  окос баЉадера, готова за 20 минути

Ќема коЉ не е слаб на егзотичниот вкус на кокосот, посебно кога е помешан во колачи и торти.

kokos-bajadera-gotova-za-20-minuti-1.jpg

ќва е еден од оние стари рецепти кои се пренесуваат од колено на колено и лесно може да го послужите кога ви треба нешто за на брзина.

Ќе се пече, треба само добро да се излади. —е подготвува 20 минути, а се Љаде двоЉно побрзо.

ѕотребни состоЉки:

  • 150ml кокосово млеко (може и обично)
  • 170g шеЭер
  • ¬анила
  • 250g путер
  • 200g кокосово брашно
  • 400g млеко во прав
  • ∆еле бонбони (количина по желба)
  • 2 листа обланди

ѕодготовка:

ћлекото, путерот и шеЭерот стоплете ги на рингла и мешаЉте додека го додавате млекото во прав и кокосот.

∆еле бонбоните исечкаЉте ги на мали коцки и измешаЉте ги во смесата.

ћоже да додадете и коцки чоколадо наместо желе бонбони, само внимаваЉте смесата да биде целосно оладена за да не се растопат.

‘илот распоредете го на еден лист од обланда, а со вториот покриЉте го.

«амотаЉте во пластична фолиЉа или ставете во тава и изладете неколку часа.

kokos-bajadera-gotova-za-20-minuti-3.jpg



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 26.ћаЉ.2018 во 16:54
Кокос ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч од сÐ∞мо 4 состоÑШки – тече Ñ‡Ð¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞до Ð²Ñ€ÐЈ него


 окос колач од само 4 состоЉки

Ќаправете вкусни кокос коцки од само 4 состоЉки.ƒесерт коЉ не може да е полесен.

—ќ—“ќ£ »:

  • 300 гр. кокос 
  • 250 гр. шеЭер во прав 
  • 250 гр. маргарин 
  • 100 гр. чоколадо

 

 

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е топи маргаринот, се мешаат шеЭерот со кокос, па се става маргаринот на нив, се замесува смесата. 
  2. —е остава во ладилник еден час. 
  3. „околадото се топи до 2-3 лажици масло и се става врз колачот, па се лади уште кратко.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 26.ћаЉ.2018 во 17:20
Десерт по Ñ€Ð∞ботниот ден: Ð‘Ñ€ÐЈ ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со кокос, евтин и вкусен


Ѕрз колач со кокос

ЌаЉедноставниот колач од кокос е токму овоЉ, а ние ви го нудиме рецептот:

—ќ—“ќ£ »:

  • 250 гр. бисквити 
  • 4 ЉаЉца 
  • 100 гр. пудинг од ванила 
  • 150 гр. маргарин 
  • 8 лажици шеЭер 
  • 1 л. млеко 
  • 50 гр. кокос 
  • 250 мл. слатка павлака

 ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е двоЉат 3 дл. млеко, а остатокот се става да врие. 
  2. ∆олчките, пудингот и шеЭерот се матат со млекото кое го оставивме, па се варат во другото млеко на оган. 
  3. —е трга од оган се става маргарин и кокос и се мати со миксер. 
  4. —е редат бисквити на плех, се става крем. 
  5. √оре се става изматената слатка павлака.


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 26.ћаЉ.2018 во 17:50
 окос чоколадни колачиЬа

Кокос Ñ‡Ð¾ÐºÐ¾ÐїÐ∞дни ÐºÐ¾ÐїÐ∞чињÐ∞ – Ð‘ÐµÐЈ печење, ќе се Ð¸ÐЈÐµÐ´Ð∞Ñ‚ ÐЈÐ∞ миг


Ќаправете вкусни чоколади со кокос кои веднаш Эе се изедат.

—ќ—“ќ£ »:

  • 1 дл. слатка павлака 
  • 250 гр. маргарин 
  • 300 гр. шеЭер 
  • 250 гр. кокoс
  • ѕрелив

 150 гр. чоколадо 

  • 80 гр. маргарин

 

 

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ¬о шерпа на умерена температура се топи шеЭерот со маргарин и павлака, па се остава да врие малку, а потоа се става и кокосот и се меша да се соедини. 
  2. —е става хартиЉа на плех, се става смесата и се остава да се стегне во фрижидер. 
  3. ѕотоа, се вади колачот, се вади хартиЉата од него, па се сече на коцки. 
  4. —е враЭа повторно во ладилник, а во меГувреме се растопува чоколадото со маргарин за прелив и се става горе. 
  5. —е остава уште малку во ладилник и се служи. 
  6. ћоже по желба и да си наросите кокос.


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 27.ћаЉ.2018 во 08:34
Кокос ÐºÐ¾ÐїÐ∞ч со двÐ∞ Ñ„Ð¸ÐїÐ∞ – Не се ÐЈÐ½Ð∞е коÑШ Ðµ повкусен


 окос колач со два фила Ц Ќе се знае коЉ е повкусен


Ќаправете вкусен кокос колач со два вида крем, коЉ е многу едноставен и лесен за подготовка, а многу вкусен.

≈ве како да го пнаправите:

—ќ—“ќ£ » «ј  ќ–ј:

  • 6 ЉаЉца
  • 2 лажици какао
  • 4 лажици брашно
  • 1/2 прашок за пециво

—ќ—“ќ£ » «ј 1  –≈ћ:

  • 4 белки
  • 10 лажици шеЭер
  • 250 гр кокос

—ќ—“ќ£ » «ј 2  –≈ћ:

  • 200 мл млеко
  • 1 пудинг од ванила
  • 4 жолчки
  • екстракт од ванила
  • 4 лажици шеЭер
  • 200 гр маргарин

—ќ—“ќ£ ј «ј ƒ≈ ќ–ј÷»£ј:

  • 250 мл слатка павлака

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. —е мешаат белките со прашокот за пециво, па се додаваат жолчките, брашното и какаото. —е соединува смесата со жица за матеЬе, се става во плех за печеЬе и се пече во загреана рерна на 180 степени околу 20-25 минути.
  2. «а првиот крем се мешаат на пареа белките со шеЭерот, а откако Эе се згуснат се тргаат од оган и се става кокосот. —е меша и се остава да се излади.
  3. «а вториот крем се мешаат жолчките со шеЭерот, па малку екстракт од ванила, а пудингот се разматува со млеко и се додава во жолчките, па се става сè на пареа.
  4.  ога Эе се згусне, се трга од пареата, па се додава и маргаринот.
  5.  ората Ља вадиме од рерна, па врз неа се нанесува наЉпрво кремот со кокос, па кремот со ванила.
  6. —е мати слатката павлака со миксер според упатството и се филува целиот колач.
  7. Ќека се олади, па исечете и послужете.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 28.ћаЉ.2018 во 13:45
НÐ∞ÑШдобÐ∞Ñ€ рецепт ÐЈÐ∞ Ñ™ÑƒÐ±Ð¸Ñ‚ÐµÐїÐ¸Ñ‚Ðµ нÐ∞ кокос – ТортÐ∞ Ð±ÐµÐЈ печење

 окос торта

≈ве го рецептот за ова благо кокос доживуваЬе:

—ќ—“ќ£ »:

  • 280 гр овесни снегулки
  • 100 гр кокос
  • 1 лажица маргарин
  • 100 мл млеко
  • 2 лажици шеЭер во прав

—ќ—“ќ£ » «ј  –≈ћ:

  • 2 пудинга од ванила
  • 1 л млеко
  • 120 гр шеЭер
  • 1 лажица густин
  • 150 гр кокос
  • 1 кесе желатин
  • малку кокос за одозгора

Ќј„»Ќ Ќј ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј:

  1. ќвесните снегулки се мелат, па се ставаат во сад со кокос и шеЭер.
  2. —е растопува маргаринот во загреаното млеко, па се додава во смесата од овесни снегулки, кокос и шеЭер.
  3. «емете калап, ставете намастена хартиЉа, па натапкаЉте Ља смесата.
  4. —тавете во ладилник да се стегне.
  5. ¬о меГувреме подгответе го кремот за тортата. ¬о 800 мл млеко ставете ги шеЭерот и кокосот, па загреЉте ги, а во останатото млеко ставете го пудингот и густинот.
  6. ƒодадете го и млекото со пудингот во врелото млеко со кокос и шеЭер.
  7. ѕодгответе го желатинот, така што Эе го ставите во сад со 4 лажици ладна вода, па ставете го во микро да се растопи.
  8. ƒодадете го и него во кремот.
  9. —тавете Ља оваа смеса врз смесата од калапот, па наросете кокос.


-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 29.ћаЉ.2018 во 19:38
КокосовÐ∞ бÐ∞ÑШÐ∞дерÐ∞ (со Ð¿ÑƒÐїÐ¿Ð∞ од кокосово брÐ∞шно)


 окос баЉадера

—остоЉки
50 мл слатка павлака
50 гр путер
130 гр чоколадо
100 гр кокосово брашно (влажна пулпа)
300 гр мелени бисквити
2 лажици рум
50 гр ореви
50 гр бадеми

¬кусен колач коЉ настана од состоЉки кои се наоГаат по дома, а со цел да не се фрли пулпата од кокосово брашно.
 ога го правам кокосовото млеко напишано овде од  ‘роги, ми останува пулпата од кокосово брашно, на коЉа и го наоГам краЉот во вакви слични рецепти.

ѕодготовка
1. —латката павлака Ља загреваме до вриеЬе, па во неа ги топиме чоколадото и путерот. ћешаме до хомогена смеса.
2. £а ставаме пулпата од кокосово брашно, промешуваме.
3. √и ставаме останатите мелени состоЉки и румот.
4. ћешаме до изедначуваме и целата смеса Ља ставаме во фрижидер добро да се излади, па формираме ролат или бомбици по желба.

«абелешка
—ите состоЉки кои се мелат се мелени во Ќутрибулетот вклучуваЉЭи го и кокосовото млеко пред да го процедиме. «атоа текстурата на колачот е мазна и не се приметува дека има кокосово брашно. —е наоГа по некое парченце од оревчиЬата или од бадемите, ама тоа се неколку парченца што ми останаа од кесичето во кое стоеЉа, не ги мелев.
»стиов колач може да го подготвите и со суво кокосово брашно, ама Эе треба да внимавате со количината на бисквити, зошто може да треба помалку да се стави. —епак ова беше влажна пулпа, па за да се соедини требаше повеЭе од сувите состоЉки.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 31.ћаЉ.2018 во 16:54

„околадо со кокос - домашно Ѕоунти

http://mojportal.mk/uploads/article_languages/cokolado%20so%20kokos%20%281%29.jpg" rel="nofollow">„околадо со кокос - домашно Ѕоунти

—остоЉки:

60 гр. потстопен маргарин
250 гр. шеЭер во прав
200 гр. кокос
4 лажици матена хопла или шлаг крем/пена

 

 

 

ѕодготовка:

ќд сите состоЉки правиме смеса и формираме коцки или правоаголници.
ЌаЉдобро е да користите модли кои се навистина погодни за визитарски колачи.

ѕодготвените форми една по една се потопуваат во топено чоколадо, се оставаат да се исцедат и да се здрви чоколадото.

”красете со цветчиЬа, со бело чоколадо, употребете фантазиЉа и бидете креативни.


ѕосна вариЉанта

ѕосната вариЉанта на чоколадото со кокос би била со шлаг пена (проверете на пакуваЬето дали содржи млеко).


ѕосна или не, смесата е малку проблематична поради кокосот и се крши кога се прават форми. ”баво измесете Ља, додадете повеЭе маргарин ако е потребно, може и малку топла вода за посната вариЉанта. ¬ажно е маргаринот убаво да го спои кокосот за да направите форми.

ѕотребно е малку повеЭе труд и време, но колачите се многу вкусни, потсетуваат на добро познатото ДЅоунтиФ чоколадо и вреди да се направат.



-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 15.£уни.2018 во 10:08
 окос пралини


 окос пралини

—остоЉки

    за премачкуваЬе
    200 гр чоколадо
    6 лажици масло
    за полнеЬе
    100 мл слатка павлака
    120 гр бело чоколадо
    50 гр кокосово брашно

ЌаЉпрво силиконските калапи ги обложуваме со чоколадо. „околадото го растопуваме на пареа, со неколку лажици масло и ги премачкуваме калапите. „екаме да се стегне чоколадото, па Ља повторуваме постапката 2-3 пати.
—латката павлака Ља ставаме во тенЯере на оган да се загрее, но не да врие. ¬о неа го додаваме белото чоколадо исецкано на ситни парчиЬа. ћешаме да се растопи, го тргаме од оган и го додаваме кокосовото брашно. ћешаме да се соедини и да се олади.
—о оваа оладена смеса ги полниме силиконските калапи (не сосема до горе) па дополнуваме со растопено чоколадо.
ќставаме повторно да се стегне чоколадото и ги вадиме од калапчиЬата.




-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!


ѕостирано од: Valerija
ƒатум на внесуваЬе: 12.Ќоември.2018 во 13:41

 олачи од кокос Ц хит десерт од коЉ никогаш не е доволно



 ога егзотичната арома на кокосот Эе се спои со хедонистичкото уживаЬе кое го доставува темното чоколадо се добива десерт од коЉ секогаш Эе посакувате парче плус.

ќвие колачиЬа имаат специЉално место во американската куЉна (кокосови макаруни, coconut macaroons), но со мали модификации, се популарни во многу катчиЬа низ светот затоа што се многу едноставни и се приготвуваат со само неколку состоЉки.

http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/2.jpg" rel="nofollow - http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/2.jpg" rel="nofollow - http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/2.jpg" rel="nofollow"> олачи од кокос

«а помалку од половина час можете да имате на трпезата кокосови колачиЬа кои се минимално крцкави однадвор и идеално сочни и слатки однатре, а наЉдоброто е што ризикот од грешки е речиси непостоечки, дури и за кулинарските аматери.

http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/3.jpg" rel="nofollow - http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/3.jpg" rel="nofollow - http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/3.jpg" rel="nofollow"> олачи од кокос

—ќ—“ќ£ »

300 гркокос ¬итаминка (3 пакетчиЬа)
100 гршеЭер
4белки од големи ЉаЉца
2 мали лажичкиекстракт од ванила
прстофатсол
темно чоколадо

ѕќƒ√ќ“ќ¬ ј

 олачи од кокос


  1. ¬о длабок сад измешаЉте ги белките, шеЭерот, ванилата и солта. —о маталка рачно матете додека не добиете пенлива смеса.
  2. ƒодаЉте го кокосот и мешаЉте.  окосот треба да биде рамномерно навлажнет од течната смеса.
  3. —о рацете оформуваЉте колачи во конусовидна форма, без да се трудите да создадете остар врв. (—овет: «а колачите да имаат побогата текстура, по оформуваЬето, секоЉ од нив поросете го со малку кокос.) –едете ги колачите во тава обложена со хартиЉа за печеЬе.
  4. ѕечете ги колачите 15-20 минути во загреана рерна на 180∞C, односно додека врвовите не заруменат. ќткако Эе ги извадите од рерната, оставете ги да оладат.
  5. –астопете чоколадо во микробранова печка или во сад над зовриена вода. ѕотопете ги во чоколадото или само дното, или и дното и врвот, или пак, со чоколадото напрскаЉте ги колачите. »згледот зависи од вашите преференции, а колачите можете да ги служите и без воопшто да ги чоколадирате.
http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/1.jpg" rel="nofollow - http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/1.jpg" rel="nofollow - http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/1.jpg" rel="nofollow"> олачи од кокос http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/4.jpg" rel="nofollow - http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/4.jpg" rel="nofollow - http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/4.jpg" rel="nofollow"> олачи од кокос http://www.femina.mk/images/articles/16672/large/5.jpg" rel="nofollow"> олачи од кокос

-------------
£акиот човек има само една слаба страна-жената што Ља сака!



»спечати | «атвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk