Испечати | Затвори го прозорот

Иновациски и проектен менаџмент - перспективи?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Бизнис и економија
Опис на форумот: Берза, менаџмент, вработувања, инвестиции...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27677
Датум на принтање: 22.Февруари.2019 во 06:06
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Иновациски и проектен менаџмент - перспективи?
Постирано од: FotoLina3
Наслов: Иновациски и проектен менаџмент - перспективи?
Датум на внесување: 01.Март.2017 во 00:54
Очигледно во светот се доста барани професии, но дали и во нашата државичка?

Оваа тема ја отворам на неколку форуми со цел да ги слушнам мислењата на јавноста. Кога би тргнала од себе, би рекла дека проектниот менаџмент е нешто доста интересно, креативно и варијабилно (и со добра плата - во странство). Што се однесува до иновацискиот менаџмент, го сметам за сроден со маркетингот или бизнис процесите - менаџер со иновации би имал функција да му помогне на инвенторот да ги спроведе неговите идеи во пракса и притоа да заработи.

На пазарот на труд во МК наводно се бараат овие професии - постои ваков смер на Економски факултет-Прилеп веќе 3-4 години (во 2016/2017 имаше 55 слободни места), меѓутоа интересот за запишување е многу слаб.

Неколку прашања:
1. Дали сметате дека би нашле добра работа во Македонија со оваа професија? Дали воздржаноста на сопствениците на фирмите да пренесат дел од своите одговорности на менаџерите претставува пречка?
2. Дали ние, како народ, сме иновативни и дали поддршката на иновациите ќе придонесе за развојот, или пак е обратно?
3. Дали можеби проблемот во ниската понуда е во недостатокот на комуникација, односно информираноста во однос на побарувачката на пазарот на труд?

Секое мислење е добредојдено.Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk