Не сакам непотребно да полемизирам за нешто што јасно сум напишал што мислам.
Можеш да се сложиш со тоа, а може и да не сложиш - тоа е твое право. Немам намера да те разубедувам.
За мене животот е живот и тука не правам разлика меѓу млад и стар. Секој е непроценлив и за секој има род кој го љуби и носи во срцата.
Примерот со мајка ми не го спомнав поради годините (тие не играат никаква улога), туку како илустрација на реалноста со која се соочуваме во животот и со која секојдневно се справуваат здравствените работници.
Messenger напиша:
Лекарите се луѓе кои завршиле училиште да лечат и да им помагаат на луѓето. Тоа е нивната струка и тие тоа прават. Но тоа нe значи дека се совршени суперлуѓе кои располагаат со совршени уреди кои дават совршени резултати. Тие се грешни како и нас. Уште повеќе, тие секогаш се надвладеани од законите на природата. |
Да се осудуваат луѓе без да се има конкретни информации за случајот и да се разбере што се случило пред да се напаѓа и криткува не само што не е доблесно, туку е голем грев.
Messenger напиша:
Можеби некој од нив нешто "погрешил", а можеби немало шанса да се помогне. |
evangeline напиша:
Nikade ne e tochno navedena dijagnoza pa ne znaeme dali pochinal od smrtonosna bolest ili chovekot bil prilichno zdrav!
|
Затоа, разбирајќи ја болката на поставувачот на темата (истата ја имам доживеано и јас, како и многумина други), ја претполагам презумцијата на невиност.
Поради тоа, од аспект на претходно кажаното, не го споделувам твојот сентимент…
evangeline напиша:
Kaj nas doktorite si zemaa pogolemo pravo od Bog |
evangeline напиша:
Ocigledno e neshto trulo, zoshto togash nekoj bi napishal na forum?!
|
Ќе повторам уште еднаш:
Messenger напиша:
Проблемот со сите нас е што премногу емотивно се врзуваме со нештата (не критикувам, само посочувам) и најчесто поради тоа не можеме разумно, без вжештена глава, да процениме извесни збиднувања. |
Во недостаток на валидни информации за наведениот случај, а прифаќајќи ја можноста дека можеби постои можност за непрофесионално однесување и несоодветна грижа кон починатиот пациент, завршив со реченицата:
Messenger напиша:
Ако постојат несомнени показатели за негрижа и професионално невнимание од страна на здравствениот персонал тогаш нека се пријави во надлежните органи на државата, па тие нека проценат што се случило. |
Тоа го напишав последно бидејќи посленото што би помисли е дека медицинскиoт персонал може да се однесува крајно несовесно како луѓе и професионалци на своите работни места.
Затоа не сакам однапред да ги обвинувам и повторно велам дека е грев било кој да си зема право јавно да ги обвинува и суди бидејќи тоа може да го стори само соодветно професионално тело преку детално истражување на сличајот.
Мое соучество до семејството, роднините и пријателите на починатиот. Моите коментари не се ставање сол на нивната рана бидејќи сум минал низ слично доживување и потполно ја разбирам нивната болка. Токму затоа го посочив случајот со мајка ми.
evangeline, не мора да се сложиш со мене и можеш да имаш сосем спротивно мислење. Тоа е твое право.
Но секако дека нема потеба повторно да ми реплицираш бидејќи веќе прочитав што сакаш да ми кажеш и навистина немам намера да полемизирам. Коментирај на темата, не ме коментирај мене.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|