Испечати | Затвори го прозорот

Филигранство и изработка на филиграни

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Уметност , култура и традиција
Опис на форумот: Литература, театар, сликарство, дијалекти...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=27019
Датум на принтање: 23.Септември.2020 во 21:36
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Филигранство и изработка на филиграни
Постирано од: Tetratka
Наслов: Филигранство и изработка на филиграни
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 21:44


-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
Коментари:
Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 21:45


-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 21:45


-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 21:50

Обетки од крајот на XVII и почетокот XVIII век
Сребро, позлата, техника на филигран. "Волшепството на сребрената нишка", каталог, Музеј на Македонија, Скопје 1998 г.

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 21:51


Брош - крст

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 21:51


Брош - пеперутка
Приватна колекција на Марјан Деребан. Семејно наследство од Наум Деребан од Струга

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 21:56


Чапрак - копче за кушула

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 21:56


Брош - елипса

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 21:57

Обетки "крлежи" од XVIII век

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 22:02
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Tabakera_filigran.jpg">Податотека:Tabakera%20filigran.jpg

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 08.Јануари.2010 во 22:04
http://www.kingmarkoland.com/Upload/Content/Images/%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5/pafta.jpg

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: sanja-a
Датум на внесување: 13.Февруари.2010 во 08:50


-------------
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн


Постирано од: sanja-a
Датум на внесување: 01.Март.2010 во 23:00


-------------
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн


Постирано од: гоcтин
Датум на внесување: 03.Март.2010 во 21:23
има една девојка (Мима) што изработува вакви работи(професионално) ај да не ја рекламирам...ама секое нејзино парче накит ме воодушевува...

-------------


Постирано од: sanja-a
Датум на внесување: 25.Април.2010 во 13:37


-------------
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн


Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 21.Мај.2010 во 18:23


-------------
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!


Постирано од: sneska_v
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 15:13


Постирано од: sneska_v
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 15:19
javascript:;"> javascript:;">
javascript:; -Постирано од: sneska_v
Датум на внесување: 30.Јуни.2010 во 20:33
Filigran


Постирано од: sneska_v
Датум на внесување: 06.Септември.2010 во 16:48
javascript:;">Кликни%20за%20целосна%20големина%20на%20сликата javascript:;">Кликни%20за%20целосна%20големина%20на%20сликата javascript:;">Кликни%20за%20целосна%20големина%20на%20сликата javascript:;">Кликни%20за%20целосна%20големина%20на%20сликата javascript:;">Кликни%20за%20целосна%20големина%20на%20сликата javascript:;">Кликни%20за%20целосна%20големина%20на%20сликата
javascript:; -
javascript:; -
javascript:; -
javascript:; -Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 17:26


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Август.2011 во 20:04-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 22.Октомври.2011 во 01:00


-------------
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 25.Октомври.2011 во 19:06-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Ноември.2011 во 22:14
Слика


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 30.Септември.2013 во 18:49


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 30.Септември.2013 во 18:51


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 30.Септември.2013 во 18:52-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 30.Септември.2013 во 18:53


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 13.Декември.2013 во 13:12

http://www.crnobelo.com/zivot/moda-i-ubavina/20185-moden-predlog-nakit-vo-koj-se-spojuva-tradicijata-i-modernata-umetnost" rel="nofollow - Моден предлог: Накит во кој се спојува традицијата и модерната уметност

Во последно време во Скопје се појавија неколку само-организирани уметнички души, кои својот повик го најдоа во изработка на необични форми на филигрански накит.

moden-predlog-nakit-vo-koj-se-spojuva-tradicijata-i-modernata-umetnost-01

Филигранот во Македонија има историска традиција и бил многу ценет во минатото, но како што гледаме и денес.

Филигранската уметност е една од најстарите и најубавите уметнички форми создадени од страна на човека. Нејзините величествено обработени и фино испреплетени жицисвојата шема на замрсената сложеност повеќе ја наоѓаат меѓу природниот свет на виновата лоза, отколку во онаа на накит изработен од човек.

Комплексноста на пресвртот и на мајсторството на ткаењето на сиот тој нежен метал, го воведува елементот на простор во она што всушност би било цврст предмет. Овој уникатен аспект е, всушност онаа суштинска нишка, која го одвојува филигранството од сите други видови накит.

moden-predlog-nakit-vo-koj-se-spojuva-tradicijata-i-modernata-umetnost-02

Уметноста на создавање филигрански накит, која се состои од цврсто свиткување на фино сребро за да се создадат прекрасни складни облици, бара часови концентрација, но и особен истанчен вкус, чувство за необични креации и најважно, љубов кон оваа стара уметност.

Дијана Тодоровски со својата умешност предизвикува восхит на Фејсбук со својата страница https://www.facebook.com/pages/Dobro-Mi-Stoi/538499129539525?ref=hl" rel="nofollow - Добро ми Стои .

Накитот го изработува во работилница во старата чаршија кај мајстор Андан Рамдани, а уште како курсист бележи значителни пофалби од колегите и посетителите на нејзината Фејсбук страна.

Во продолжение погледнете ги прекрасните изработки на оваа талентирана и млада артистка:

moden-predlog-nakit-vo-koj-se-spojuva-tradicijata-i-modernata-umetnost-03

moden-predlog-nakit-vo-koj-se-spojuva-tradicijata-i-modernata-umetnost-04

moden-predlog-nakit-vo-koj-se-spojuva-tradicijata-i-modernata-umetnost-05

moden-predlog-nakit-vo-koj-se-spojuva-tradicijata-i-modernata-umetnost-06

moden-predlog-nakit-vo-koj-se-spojuva-tradicijata-i-modernata-umetnost-07-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 16.Декември.2013 во 22:59
 

-------------


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 26.Февруари.2014 во 14:54
Кујунџиство/филигранство
Кујунџиството, односно филигранството се наоѓа во криза – изумирање. Накитот е културно наследство, подвижно богатство и сигурност, поточно – дава слика за историско-културното минато.

Кујунџиството е уметнички занает. Всушност, кујунџиството е група занаети, бидејќи него го сочинуваат следните четири гранки: кујунџии со лиење и исчукување предмети, филиграни, златари и џеварџии.

Кујунџиите со лиење и исчукување изработуваат предмети за сакралните објекти (цркви, манастири, параклиси), за стопанството и за домашна употреба.

Џеварџиите, кои уште се викаат јувелири, изработуваат предмети и украси исклучиво со скапоцени камења. Најприсутни се филиграните и златарите, кои изработуваат метален накит од сребро, злато и алпак (никел, легура) со различни техники. Накит изработуваат и кујунџиите со лиење.

За филигран е потребно најчисто сребро од илјада карати. Тоа се добива со рафинирање (калење) на сребро од послаб квалитет. Среброто од 1000 карати се вика ќулче.

При изработувањето на накитот се применуваат бројни операции, меѓу кои: белење (процес при кој сребрениот накит се чисти, светнува), вурцисување (чистење, гланцање), златење (процес при позлатувањето), калапење (процесот за правење калапи за лиење), калење (пречистување на среброто за од повеќе карати да се добие одреден карат), м`скалисување (гланцање), поткојување (процес при кој на разни монети им се става алка за да можат да се носат како накит), стружење лем (претворање на лемот во прав), сучење тељ (процес при кој две жици се спојуваат во една) и др.

- Најраспространета техника на украсување е со плиток рез и гравирање;
- Техниката гранулација била позната уште во третиот милениум п.н.е., а своето совршенство го достигнала кај Етрурците меѓу VII и VIII век п.н.е.;
- Емајлот е стаклена прашина и се става над среброто и се пече, а потоа се рамни;
- Ниело е вид на паста што се добива од мешавината на бакар и сребрени сулфати и со печењето добива интензивна црвена боја. Пастата се нанесува на изрежаната површина и се пече, по кое се бруси и се полира предметот;
- Саватот се употребува како ниелот, но тој е смеса од органски материи;
- Декоративни орнаменти со помош на киселина се прават на тој начин што преку намачканиот предмет со отпорен лак или со восок се изрежува цртежот и над него се нанесува киселина. Нагризувањето со киселина се вика ецување;
- Неплеменити метали често се украсуваат со сребрена и златна жица на тој начин што предметот со соодветната жица се загрева, а потоа се полира. На ваков начин се украсува оружје, сабји, ножеви и сл. Оваа техника се вика тауширање или дамаскирање;
- Техниката на ставање/лепење на скапоцени камења на површината од племенити метали се вика инкрустација;
- Апликација е техника со која од тенко сребрено/златно платно се изрежува сакан орнамент, а потоа се аплицира/лепи на одредената плоча. Има и други техники, но најмногу употребуваните се наведениве, а најважната е филигранот.

Китењето е старо колку што е старо и човештвото. Меѓутоа, накитот како професионална дејност е од подоцнежниот период на човечкиот развој. Изработувачите на накитот, кујунџиите, не се случајни, туку талентирани, инвентивни луѓе и тоа не од поново време, туку од памтивек.

Во минатото, патот до мајстор кујунџија бил долг. Занаетот се учел од 8 до 15 години. Морало да се мине најмалку 4 години во статусот чирак, исто толку и калфа (помошник на мајсторот), па да се стане мајстор.
Најчесто кујунџиството минувало во наследство, се пренесувало од поколение на поколение.
”Виновникот” за пренесувањето на кујунџиството од поколение на поколение е феудализмот. Имено, феудалецот на својот посед имал и кујунџија кој морал едно од своите машки деца да оспособи за својот занает. Феудалецот имал и златари робови, па кога го продавал имотот на друг феудалец или на манастирите, го продавал заедно со целиот персонал. На овој начин од колено на колено се пренесувале и сите алати, начинот на работењето, разните техники и тајните во изработката на предметите до кои се дошло. Тајните единствено се пренесувале на свој човек, а не и на било кој друг кандидат што го учи занаетот. Туѓиот човек морал да ”краде” од занаетот на мајсторот, во што успевале оние кои биле најинтелигентните, најснаодливите.

Не е едноставна работата на кујунџијата, туку тешка и креативна. Потребна е голема умешност и трпеливост при изработка на накитот и другите изработки. Посебна одлика на врвното филигранство/златарство е во тоа да не се познава лепењето на елементите кај соодветниот предмет, без разлика колку од нив ги има. На еден предмет се работело долго, дури со години, но тоа се ценело и скапо се плаќало.

Најголем процут кујунџиството во Македонија има во средниот век, достигнувајќи кулминација во XVIII век и во првата половина на XIX век.

Занаетчиите, посебно кујунџиите, имаат голем придонес во економскиот развој на Македонија. Меѓутоа, со навлегувањето на машино-фабричките готови производи, нагло опаѓа кујунџиството. Сериските производи се поевтини отколку што чини само материјалот за нивно изработување од кујунџиите. Опадна и економската моќ на населението. Веќе стана луксуз носење накит од кујунџиска изработка. Наоѓајќи се во таква незавидна положба од втората половина на XIX век до 1944 година, повеќето кујунџии ставија катинари на своите дуќани, преориентирајќи се на други дејности или заминаа на печалба во туѓина. По 1944 година пак, се доупропасти кујунџиството. На својот занает, односно на занаетот на своите претци останаа само најтврдоглавите, па затоа денеска има само по еден (во најсреќен случај неколкумина) или ниеден кујунџија по градовите. И тие што останаа повеќе се крпачи, отколку кујунџии. Всушност, денеска има прилично фирми на филиграни и златари, но во својата суштина тие се трговски, а не творечки дуќани.

Денеска, во преориентацијата на општественото уредување, се зборува за оживување на кујунџиството, како и на другите занаети, но за тоа е многу доцна. Нема подмладок. Кај ниеден мајстор нема ученик, а своите деца ги отстранија од тој занает за да не го доживеат тоа што го доживеаја тие во првата деценија по 1944 година. Врвните мајстори што останаа, главно, се занимаваат со филигранство, бидејќи златари не можеа да бидат сите. Меѓутоа, последен момент е да се стори нешто за возобновување, односно наново заживување на македонското кујунџиство со соодветни општествени олеснувања и стимулативни мерки, а посебно со начинот на образование на стручни кадри.
-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 05.Март.2014 во 00:45


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 10.Март.2014 во 20:46


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 11.Март.2014 во 11:27-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 11.Март.2014 во 15:02
-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 11.Март.2014 во 15:04
-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 11.Март.2014 во 15:14-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 11.Март.2014 во 15:17


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 11.Март.2014 во 15:21


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 11.Март.2014 во 15:24
-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Ноември.2014 во 08:33

Добро Ми Стои: Деликатен филигран за уникатна модна приказна


Дамите се ненаситни на тема накит. Едноставно никогаш не е доволно, особено кога погледот е фиксиран на неповторливи парчиња кои го кријат во себе духот на традицијата, но истовремено пленат со модерни форми.

Филигранот, како комплексна и префинета техника за изработка на накит, непрекинато восхитува. Во минатото со рачно изработениот накит се украсувале македонските домаќинки, но исто така и градските госпоѓи од поблиското и подалечно опкружување низ целиот Медитеран. Филигранот бил многу ценет и популарен во прочуените центри како Цариград, Дубровник, Венеција и Фиренца.

Дијана Тодоровски е дел од новиот бран на креативци чија пасија е филигранството. Работејќи во неколку маркетинг агенции и шетајќи низ половина Европа, па сè до Австралија, таа го најде внатрешниот повик во рачна изработка на сребрен филигран инспириран од италијанската мода. Со имплементирањето на нови техники и инкорпорирањето на полускапоцени камења, Дијана успева да ја привлече македонската жена која се стреми кон уникатност и негува почит кон традицијата. На Фејсбук страницата на  https://www.facebook.com/pages/Dobro-Mi-Stoi/538499129539525" rel="nofollow - „Добро Ми Стои“ бројни обожавателки на неповторливиот накит ги искажуваат своите комплименти за сложените дела на Дијана.

ФилигранФилигранФилигран

Како и во повеќето уметнички дисциплини, така и кај филигранот, можеме да видиме спојување на источните мелодични форми со прозападниот сјај што произведува прекрасни композиции. Идејата на Дијана е да ги изрази и задоволи сите аспекти на женската континуирана потрага по истакнување на својот сензибилитет и индивидуалноста.

ФилигранФилигранФилигранФилигранФилигран-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 07.Ноември.2014 во 10:12
-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Март.2015 во 09:04


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Март.2015 во 09:07


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Март.2015 во 09:08-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Март.2015 во 09:08-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 31.Март.2015 во 23:52
 

-------------
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 08.Јули.2015 во 16:24
Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“Филигран од „Добро ми Стои“-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Јули.2015 во 13:43-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Јули.2015 во 13:48


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Јули.2015 во 13:53-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Јули.2015 во 13:53
Поврзана слика


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Јули.2015 во 13:54


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Јули.2015 во 14:03


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 11.Јули.2015 во 12:42
Филигран

Филигран

Филигран

Филигран

Филигран


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 23.Јули.2015 во 09:35

Филигран – уникатна уметност од сребрени нишки тенки како влакно


Меѓу сувенирите за спомен од престојот во главниот град или во некој од туристичките места низ земјава, странците се’ почесто приоритет им даваат на изработките од филигран.

Велат дека е тоа она што најмногу ги асоцира на културното и историското богатство на Македонија и на нашата традиција. И не грешат. Филигранот на нашиве простори се работи и опстојува со векови и слободно може да се каже дека важи за наш бренд, а датира од древни времиња. Според етнолозите, дури од пред 2.500 години пред нашата ера во микенската култура, потоа во етрурската уметност, па во античка Грција. Византискиот период, а особено владеењето на Османлиите, го засилува интензитетот на филигранскиот занает во Европа оти се сметал за омилена ориентална техника.

 
Филигранството е макотрпна работа која, освен дарба, бара трпеливост, многу љубов и креативна вдахновеност. Ова е занает на трудољубивите, упорните, на смирените и не трпи нервоза, не само затоа што бара прецизност и нежност во изработката на накит и други украсни предмети од сребрена жица, ами затоа што е тоа рачна пипава работа во која се вложува особен труд. Само така под прстите се оживува една од најстарите и воедно најубави техники на обработка на металите - филигранот, безвременски занает со богата историја, традиција и сложена техника.
 
Филигранскиот занает опфаќа работа од повеќе фази: подготовка на материјалот, топење на среброто, влечење на сребрената жица на машина, сè до создавање готов производ. Едноставно е вчудоневидувачки што се’ може да се изработи од сребрена жица. Не се тоа само обетки, белезии, прстени, ами и тепелаци, игли за коса, ѓердани, брошеви, бразлетни, пафти, колани, алки, пудриери, шишенца за мирис, кутии за накит, табакери, копчиња за манжетни, рачки за чадори, футроли за часовници, перодршки, сервиси за слатко, послужавници, чинивчиња, пепелници, вази, прибори за пишување, столни ламби, окови за икони, корици за верски книги, крстови, кадилници....  

Изработените модели се сопствена креација. Секогаш оригинална затоа што вдахновеноста на мајсторот филигран секогаш не е иста. Поради тоа се сметаат за уникатни уметнички ремек дела.
 
Вредна рачна изработка

 
Филигранот бил особено раширен во старомакедонското занаетчиство и како таков претставува наше наследство, кое во турско време станува една од најзастапените техники при обработката на накитот од сребро и од злато, или подобро речено во нивната уметничка обработка.
 
Бидејќи не постоеле мостри и шеми за изработка на мотивите, во изработката на филигранот до полн израз доаѓа индивидуалниот народен креативен дух. Секој мајстор ги комбинирал шарите и креациите на примероците онака како што ги замислувал, а добрите мајстори на филигранот биле познати надалеку и одлично платени за трудољубивоста во особената работа со која се занимавале.
 
Во однос на материјалите со кои се работи, има и сребрен и златен филигран. Но, се работи само сребрениот филигран оти е полесен за работа поради мекоста на среброто. Златото е покруто за работа, а со тоа и потешка е изработката на филигран од злато. Ахат, карнеол, оникс, канаташ, корал, бисер, седеф...сето тоа се користело за „украсување на украсот“. Им била припишувана магиска заштитна функција, но биле и симболи на моќ.
 
К*риозитет и убавината на занаетот е и во тоа што се работи речиси со истите алатки со кои работеле и старите мајстори филиграни низ вековите, што кај наследниците на занаетот создава чувство дека се дел од историјата на создавањето и продолжувањето на една културна традиција.
 
Од еден грам сребро, еден километар сребрена жица

 
Името на филигранството, е кованица од латинските зборови: филу (нитка, жица) и гранум (зрно). Мајсторите својот занает описно го претставувале како сребрен вез, односно везење со сребрена жица, во Македонија е вкоренето преку Византија. Меракот по златото и среброто турските големци за време на владеењето на овие наши простори го преименувале од филигранство во телкарство или кувенџиство, така што од 16 век ова име станува општо прифатено за именување на еден општествен слој, занаетчии кои биле и групите на побогатите луѓе на тоа време.
 
Потврда на овој битен социјален факт е и споредбата на градскиот со селскиот накит. Селскиот секогаш бил со послаб квалитет на материјалот – легури на сребра и филигранската обработка не била на естетско ниво на градските мајстори. Врвните кувенџии никогаш не работеле по урнек. Го следеле својот сопствен талент, неговата возвишена музика, а таквата посебност им носела и општествен престиж. Стручните книги за „уметничка обработка на благородните метали “ детално ја опишуваат и вештината на филигранството и воопшто техничкиот дел на „подготовка на материјалот“ врз кој понатаму се вдахнува уметничкото.
 
Имено, за добивање на филигранска жица прво се подготвува среброто, и тоа најчистото кое е воедно и најмеко, познато како ќулче (срма), кое се топи во графитно лонче наречено поте, потоа се разлева во правоаголен оловен калап со плитки вдлабнатини, а за да не се залепи среброто со калапот, калапот се премачкува со восок. Калапот се вика – узленик, јузленик или китар. Вака се добиваат сребрени ленти со дебелина од 8 до 10 милиметри. Кога лентите ќе се изладат, прво се растенчуваат а потоа се провлекуваат низ дупчињата на една правоаголна метална алатка позната под името срмачеш или сирт. На сиртот се наоѓаат дупчиња со различен пречник така што да може да се добие филигранска жица со дебелина од 1 до 0,25 милиметри. На овој начин, од еден грам сребро, може да се извлече жица со должина од еден километар!
 
Следното е што еден дел од жицата се чука со чекан и се добива сплескана жица „чарк“, а другиот дел од жицата се усукува и служи за пополнување на основата, па затоа е позната како полнетица.
 
Кујунџиски центри


 
Во Македонија филигранството својот процут го доживува во 18 и 19 век. За центри на филигранството се сметале Скопје, Дебар, Крушево, Битола, Прилеп, Струга и Охрид. Ѓорѓе Деребан, Поп Јосиф Каваев, Атанас Јанче Коркутовски, Игно Деребан... се само некои од имињата на мајсторите од Струга кои се прочуле и вон границите на нивниот вилает, а работеле се’ до средината на 19 век.
 
Последната филигрантска задруга во Македонија се наоѓала во Скопје. Се викала „Вардар“, и постоела од 1947 до 1958 година. Во неа работеле најдобрите мајстори филигранисти.

Од овој нивен период потекнуваат неколку вистински ремек дела на филигранскиот занает, меѓу кои пеперутката брош изработена од сребро, емајл во техника на филигран, потоа игла за коса во сребро со разнобојни стаклени каменчиња и позлата, брош – игла со сребрени корални зрна во техника на филигран, па тепелак изработен во сребро со корал и турски пари, разни филигрански алки и обетки со техника на патинирање...
 
Филигранот опстојува и во ранохристијанството и во Византија во периодот од 6 до 12 век и се истакнувал со високо квалитетни уметнички творби и обработка на материјалот. Во Европа, во текот на 10 и 11 век, особено се издвојувал ирскиот филигран, а бил карактеристичен со мошне компликуван систем на свиоци и јазли. Нордискиот филигран се одликувал со животинска односно со зооморфна орнаментика. Совршенството на филигранскиот занает е достигнат во Индија и Кина. Во Јемен и Сирија главни мајстори биле Евреи, а кај Турците, Татарите и Русите. Филигранот се работел по модел на византискиот – ќелијаст емајл. Општо земено, најголемиот процут на филигранството е во 12 и 13 век, обновен е околу 1800 година, а во народната уметност кај народите во Европа и во Азија се одржал до денес.
 

Конкретно во Македонија најголема стагнација филигранството како занает бележи од 1990 до 2000 година, под напливот на современото. За среќа, последниве години меѓу младите има заинтересирани за изучување на тајните на изработката на филигранот, техника со која во текот на вековите е изработуван прекрасен уникатен накит и украсни предмети на кои и денес им се восхитуваме. Тоа се пред се’ ентузијасти, почитувачи на традицијата и вљубеници во уметноста, на среброто и на изработките од него.-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Август.2015 во 17:28


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Август.2015 во 17:29


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Август.2015 во 17:29


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Август.2015 во 17:30


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Август.2015 во 17:31


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Август.2015 во 17:32


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Август.2015 во 17:33


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 06.Август.2015 во 17:34


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2015 во 20:07


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Ноември.2015 во 12:54


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Ноември.2015 во 12:55


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 16.Октомври.2017 во 09:50


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 16.Октомври.2017 во 09:52


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 16.Октомври.2017 во 09:55


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 16.Октомври.2017 во 10:02


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 16.Октомври.2017 во 10:03


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 04.Ноември.2017 во 12:13


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Декември.2017 во 16:25


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Декември.2017 во 16:27


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Декември.2017 во 16:30


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Декември.2017 во 16:34


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 20.Декември.2017 во 16:40


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:02


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:11


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:12


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:13


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:13


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:14


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:16


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:16


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:17


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:18


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:19


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:20


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 07.Февруари.2018 во 14:23


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Април.2018 во 10:51
Image result for photos of filigran


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Април.2018 во 10:52
Image result for photos of filigran


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Април.2018 во 10:52
Image result for photos of filigran


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Април.2018 во 10:53
Image result for photos of filigran


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 12.Мај.2018 во 22:56
Image result for photos of filigran


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 12.Мај.2018 во 22:57
Image result for photos of filigran


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 12.Мај.2018 во 22:58
/


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 12.Мај.2018 во 22:58
Image result for photos of filigran


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk