Испечати | Затвори го прозорот

Приготвување на специјалитети од ориз

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Исхрана и кулинарство
Опис на форумот: Еднаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=26727
Датум на принтање: 25.Април.2024 во 23:46
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Приготвување на специјалитети од ориз
Постирано од: lotus flower
Наслов: Приготвување на специјалитети од ориз
Датум на внесување: 17.Декември.2008 во 11:53
Topcinja od oriz

Vo voda se stava zejtin i sol i zovriva.Se stava iscisten i izmien pokrupen bel oriz vo vodata.Se mesa so drvena lazica.Koga ke se svari orizot vo nego se dodava morkov varen prethodno vo sol i zolcka varena od jajce.Se dodava biber,vageta i se formiraat topcinja.Se przat vo vrel zejtin 2-3 min.


-------------
~Live the life you love, love the life you live~



Коментари:
Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Декември.2010 во 17:40

Кафен ориз со шафран

Потребно:

* 3 лажици масло
* 100 г црвен кромид
* 1/2 лажичка рендано морско оревче
* 1 лажичка шафран
* 500 г кафен ориз
* 1 л вода
* 2 лажички зачинал

Приготвување: пропржете го ситно сечканиот кромид заедно со зачиналот и ренданото морско оревче во загреано масло, на тивок оган. Во друг сад згмечете го шафранот и додајте го во кромидот. Кратко динстајте го сето тоа, па додајте ги измиениот ориз и водата во кромидот и зачините. Варете го сето тоа 35-40 минути во полупокриено тенџере на тивок оган. Кафениот ориз со шафранот послужете го со сезонска салата.



-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 10.Февруари.2011 во 21:39

Динстан ориз со зеленчук

Потребно:

* 300 г интегрален ориз
* 400 мл минерална, негазирана вода
* 2 главици кромид
* 150 г моркови
* 1 китка магдонос
* 2 лажици масло од сусам
* 1/4 лажичка сол

Приготвување: оризот измијте го во сад под млаз ладна вода и добро исцедете го. Исцедениот ориз ставете го во експрес лонец со водата солта, затворете го лонецот и оставете да зоврие. Потоа, намалете ја температурата и оризот варете го околу 40 минути. Во тавче, на малку масло издинстајте ги кромидот и морковите исечени на коцкички, па посолете ги. Потоа, додадете го варениот ориз и сето тоа добро измешајте го. Динстајте го на тивок оган околу 10 минути. Така подготвениот ориз со зеленчукот посипете го со ситно сечканиот магдонос и послужете го.



-------------


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:03
Верувам дека секој ги сака специјалитетите од оризсреќа
Да споделиме некој рецепт на база на ориз



ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Црн бибер
  • 1   Тиквичка
  • 1 лажица/ци Сол
  • 250 грама Ориз
  • 100 грама Моркови
  • 3 лажица/ци Маслиново масло
  • 30 грама Маргарин
  • 3 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 200 милилитри Вода
  • малку   Босилок


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Покрај пченицата, оризот е највредната житарка во светот и претставува производ кој речиси нема место на светов каде што не се употребува. Во споредба со останатите житарки, оризот има најголема енергетска вредност. Во 100 грама ориз во просек има 12,6% вода, 0,6 гр. масти и 79,5 гр. јаглени хидрати. Богат е со скроб, а сиромашен е со протеини. Од витамини и минерали содржи: пантотенска киселина, тиамин, витамин Б6, рибофлавин, манган, селен, фосфор, цинк, магнезиум и железо.

ПОДГОТОВКА:

Оризот измијте и оставете го во вода околу 20-ина минути.

Исчистениот кромид, исецкајте го на ситни коцкички, ставете го на загреано масло, посолете и пржете го.

Кога е до пола пржен, додадете го испасираниот лук, па малку запржете додека не се осети мирис на лук.

Тогаш, ставете ги гранчињата босилок.

Промешајте, уште малку запржете и додадете ги веќе исчистените и на парчиња сечени тиквички.

Сето тоа убаво промешајте го, па кога тиквичките ќе пуштат малку вода, ставете го исчистениот и на покрупни парчиња исечен морков.

Продинстајте, па додадете го оризот.

Сето тоа промешајте го и залејте го со водата.

Намалете ја температурата на средна температура и варете додека водата не испари.

Потоа, вмешајте го и маргаринот, па тргнете од оганот, прекријте со крпа и поклопете да отстои 5-10 минути.

Сервирајте топло.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:06

Ориз со шунка и сирење


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 1000 милилитри Супа од зеленчук
  • 250 грама Сирење
  • 450 грама Ориз
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 250 грама Шунка


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Ориз со шунка и сирење

ПОДГОТОВКА:

Оризот варете го во супа од зеленчук, и треба да биде напола варен.

Одвојте 3/4 од водата во која се варел оризот, а него исцедете го.

Во длабок сад измешајте го оризот, шунката, сирењето и пропржените  млади кромидчиња.

Измешаната смеса залијте ја со супата и префрлете во огноотпорна тава намачкана со убав слој маргарин.

Оризот запечете го на 200 степени.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:18

Рижото со шумски печурки


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 800 милилитри Вода
  • 2 чешниња Лук
  • 1   Магдонос
  • 2 лажица/ци Маслиново масло
  • 400 грама Ориз
  • 150 грама Пармезан
  • 300 грама Печурки
  • 20 грама Путер
  • 1 лажица/ци Сол
  • 1 мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

ВРГАЊОТ (Boletus edulis) со сигурност буди најмногу интерес кај љубителите и собирачите на печурки. Има посебен вкус, извонреден квалитет и хранливост. Местото на растење е во мешаните листопадни шуми, почесто и во иглолисните, од почетокот на јуни до крајот на јули и од септември па се до крајот на октомври. Вргањот слободно може да се нарече КРАЛ на печурките.
ЛИСИЧАРКА (Cantharellus cibarius) личи на паткина нога, со боја како жолчката од јајцето или малку црвено-жолта во средината. Јадлива печурка со врвен квалитет, и разновидна употреба. Расте во листопадните и во иглолисните шуми , по правило во колонии, поретко поединечно. Времето на растење е во јуни , меѓутоа бара доста дождови кои ако ги нема, може воопшто и да не се појави, или само во мали количини.
СМРЧАК (Morchella conica) Во неверојатниот свет на печурките, смрчакот е една од најнеобичните. Има необични фигури и мириси и се појавува на места на кои другите печурки не сакаат или привидно нема од што да живеат- на песок, на изгниени крпи и весници, на опожарени места...Сепак најчесто го наоѓаме низ јасикови шуми, во раната пролет.Смрчакот е особено вкусна, ценета и скапа габа. Сурова не треба да се јаде, бидејќи предизвикува стомачни болки.
СОНЧАРКА (СРНДАК)(Macrolepiota procera)овие печурки се препознатливи по својот чадорест изглед, лушпите на шапката и прстенчето во горниот дел од стеблото. Расте по ливади, пасишта, стрништа, шумски чистини, по меѓи, од првата половина на септември , па се до крајот на октомври. Исклучително вкусна печурка , најчесто употребувана во Малешевијата како печена, а може да се суши и да се прави ароматично брашно за чорби.
ЈАЈЧАРКА (Amanita caesarea) Карактеристична по портокаловата боја, убавината и вкусот, со право е наречена ЦАРИЦА на печурките. Позната е уште од римско време каде била гозба за царевите. Може да се најде од јуни до октомври , на отворени и топли места, светли шуми и ливади. Јајчарката има смротоносен двојник Amanita muscaria , која се разликува од неа по изразената кармин-црвена боја на шапката, по која има бели снегулки. Мухарата е една од најубавите печурки , симбол и илустрација на многу цртежи, но колку убава , толку и опасна.
РУЈНИЦА (БРИКОВКА) (Lactarius deliciosus ) По боја е бледо жолта до портокалова со бројни потемни дамки кои се во вид на концентрични кругови и често позеленуваат.Површината и е мазна и сува , а работ прво правилен и свиткан, а потоа брановиден. Оваа печурка на притисот позеленува. Расте во мешовити и иглолисни шуми, особено под борови, во период од октомври до ноември.Особено е добра за конзервирање и за салати.
ЃУРЃЕВКА (Calocube gambosa) Печурка која расте во ливади и пасишта, рабови на шуми , особено во непосредна близина на диви сливи, во високиа трева, се јавува во големи колонии во форма на кругови или полукругови. Највеќе ја има околу Ѓурѓовден , по што го добила и името.
ОВЧА НОГА (Hydnum repandum ) Многу релјефна печурка која на прв поглед многу потсеќа на лисичарката , поради сличноста во бојата и градбата, меѓутоа за разлика од лисичарката, овчата нога на долниот крај од шапката има иглички кои се доста ронливи. Расте и во иглолисните и во листопадните шуми, во големи колонии.
ЦРНА ТРУБА (Craterellus cornucopioides ) Името го добила поради тоа што личи на труба. По боја е темнокафеава до црна. Дршката и е кратка, и полека кон врвот се шири како инка. Сака влажни места и расте во групи од август до ноевмври но, може и да не се роди. Најчесто се употребува сува, како зачин за чорби и супи.
НАПОМЕНА: Нема ниту едно општо правило со кое отровните габи би се разликувале од оние што се јадат. Не се јадат сите габи кои растат на дрво , ниту сите оние кои ги јадат разни животни , ниту пак се отровни сите оние кои ја менуваат бојата на месото.

ПОДГОТОВКА:

 Ситно исечкајте го кромидот, згмечете го чешнето лук, па пропржете ги во тенџере во неколку лажици масло и грутче путер. 
извадете го лукот откако ќе порумени, а ставете ги предходно исчистените, измиените и исечканите печурки. На крајот ставете го ситно исечканиот магдонос. Додадете сол, мелен црн пипер по вкус, супа или топла вода и динстајте околу 30 минути. По некое време додадете го и оризот, почекајте да проврие, заливајќи го со неколку лажици супа. Кога ќе се свари, тргнете го од огнот и постојано мешајќи зачинете го со сирење и путер. поклопете го тенџерето со капак и оставете го да постои неколку минути. Послушете го рижотото озгора наросено со ситно исечкан магдонос.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:22

Рижото со павлака


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 70 грама Путер
  • 50 грама Презла
  • 100 грама Ориз
  • малку   Магдонос
  • 1   Лимон/и
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 1   Коцка за супа
  • 100 грама Кисела павлака
  • 130 грама Кашкавал
  • малку   Сол
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 15 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Рижото со павлака

ПОДГОТОВКА:

Ситно сечкан кромид се пропржува во путер, се додава ориз и сок од лимон и кратко се динста.

Потоа се налива со супа приготвена од коцка, се посолува, па на крајот се додава црн пипер.

Додека оризот се вари на сосема слаб оган, се топи ренданиот кашкавал, потоа се додава павлака и ситно сечкан магдонос.

Сетоа тоа се меша, се става во огноотпорен сад предходно добро подмачкан со путер и посипан со презла.

Јадењето се потпечува во рерна десетина минути.

Пред служење се распоредува одозгора остатокот од стопениот кашкавал и веднаш се служи.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:23

Рижото од интегрален ориз и морков и зелка


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 милилитри Суво бело вино
  • 15 милилитри Сос од соја
  • малку   Сол
  • 100 грама Праз
  • 80 грама Пармезан
  • 50 грама Моркови
  • 3 лажица/ци Маслиново масло
  • 200 грама Интегрален ориз
  • 50 грама Зелка
  • 200 милилитри Вода
  • малку   Црн бибер


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Кафениот или интегрален ориз има поголема прехрамбена вредност од белиот. Содржи повеќе хранливи материи, 3,5 повеќе магнезиум, 4 пати повеќе витамин Б, 1,5 пати повеќе никотинска киселина и 1,6 пати повеќе фолна киселина од белиот ориз.

ПОДГОТОВКА:

Оризот сварете, па исцедете го.

Празот исецкајте го на ситни кругови.

Морковот и зелката изрендајте ја.

Во една тава ставете 3 лажички масно, па празот, морковот и зелката, па динстајте на тивок оган.

Додадете ги зачините, па оризот, виното и водата.

Варете на умерена температура, додека течноста не испари.

Додадете го пермезанот и убаво измешајте, па послужете.
 


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:24

Ориз на мантовански начин


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 200 грама Колбас
  • 400 грама Ориз
  • 150 грама Пармезан
  • 800 милилитри Пилешка супа
  • 100 грама Путер
  • 1 лажица/ци Сол


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Ориз на мантовански начин

ПОДГОТОВКА:

 Во супа што врие ставете ориз (течноста треба да го прекрива оризот), а потоа малку протресете го тенџерето за да не се залепи оризот на дното и оставете го на тивко да се вари околу 12 минути. Потоа исклучете ја ринглата, покријте го тензерето со капак, обвијте го со 2 кујнски крпи и оставете го да стои на топло околу 15 минути. Во меѓувреме, во мало тавче во кое има растопено грутче путер испржете ги колбасите или кренвишлите (излупени) колку да поруменат. Колбасите, варениот ориз (треба да биде сварен со цело зрно, а не разварено и лепливо) заедно со ренданиот пармезан, убаво и внимателно измешајте ги, а потоа послужете.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:25

Рижото со домати и моцарела


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 1 мала лажица Црн пипер
  • 125 милилитри Суво бело вино
  • малку   Сол
  • 30 грама Пармезан
  • 200 грама Ориз
  • 125 грама Моцарела
  • 3 лажица/ци Маслиново масло
  • малку   Магдонос
  • 2 главица/и Кромид/а
  • 400 грама Домат
  • 1   Главица лук


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Оризот е стар околу 5,000 години, а за негова колевка се сметааат Индија и Кина, од каде што е пренесен во Сирија и источна Африка. Поголемото одгледување на оризот во Европа започнало во VIII век, иако како благодарение на Александар Македонски е донесен во IV век п.н.е.

Оризот во митологијата на Далечниот исток (Кина, Јапонија) завзема песебно место. Се смета за дар од боговите, односно во некои земји владетелот го сметале за бог на зреењето на оризот.

ПОДГОТОВКА:

На загреано маслиново масло додадете го ситно сецканиот кромид и пржете го додека не омекне, а потоа додадете го пасираниот лук, па уште малку пржете.

Додадете го оризот и оставете зрната да ја впијат маснотијата, а потоа додадете ги доматите (од конзерва).

Варете додека не почне да врие, а потоа намалете ја јачината на огнот и варете 20-ина минути додека оризот не ја впие целата течноста.

Додадете го виното и пармезано, па варете уште 10-ина минути, тргнете од оганот.

Поделете на 4 порции и во секоја порција додадете исецкан магдонос и моцарела.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:26

Посно рижото


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Рузмарин
  • малку   Сол
  • 30 грама Пченка
  • 30 грама Пашканат
  • малку   Магдонос
  • малку   Мајчина душица
  • 2 чешниња Лук
  • 2 ливче/чиња Ловоров лист
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 100 грама Интегрален ориз
  • 100 грама Зелка
  • 30 грама Грашок
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Посно рижото

ПОДГОТОВКА:

 Се динстаат кромидот, пашканатот, морковот, и зелката околу 20 минути.

Им се додаваат зачините и оризот, варената пченка.  

Се доварува заедно со постепено додавање на вода. 

На крај, кога смесата ќе се урамни, се додава ситно исечкан лук и малку магдонос. 

Се сервира во чинија и се декорира со ситно исечкан млад кромид.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:29

Соте со печурки и ориз


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 милилитри Суво бело вино
  • малку   Сол
  • 40 грама Сенф
  • 200 грама Печурки
  • 200 грама Ориз
  • 50 милилитри Масло
  • 30 милилитри Доматно пире
  • 1 главица/и Кромид/а
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Кинезите повеќе од 1000 години го употребуваат оризот како основна храна. Тој се смета како храна со многу хранливи вредности.

Во IX век во Азија се појавила болест како резултат на недоволното внесување на витамини.Таа болест траела 50 години се додека не се дошло до заклучок дека машината што го преработувале оризот ја тргала обвивката на оризот, која била богата со витамини.

Така почнал да се употребува интегралниот ориз, кој всушност е ориз со лушпа, кој е многу богат со витамини.

ПОДГОТОВКА:

Измиените и исчистени печурки исечете ги на тенки листови.

На масло пропржете го ситно сецканиот кромид, потоа додадете ги исецканите печурки.

Сипете половина од виното и динстајте на ниска температура.

Кога печурките ќе бидат омекнати додадете го остатокот вино, сенфот, сосот од домати, зачинете и оставете да се динста до саканата густина.

Послужете со варен ориз. 


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:30

Посен пилав


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 1   Пиперка/ки
  • 200 грама Ориз
  • 100 милилитри Масло
  • малку   Магдонос
  • 100 грама Домат
  • 1 главица/и Кромид/а


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пилав е јадење од варен ориз, прелиен со врело масло. Името потекнува од турскиот назив Pilav, кој пак е позајмен од староперсиското پلو, што се изговара палау,
односно од иранското polów.

Една од најраните пишувани референци за пилавот може да се најде во историјата за Александар Велики, кога се опишува бактриското гостопримство. (Бактрија била источна иранска провинција, веројатно родното место на жена му на Александар, Роксана и географски се наоѓа во денешен Узбекистан.)

Пилавот обично се смета за еден од најстарите начини на подготовка на ориз, кој има персиски корени. Познато е дека му бил послужен на Александар Велики по неговото заземање на Согдиан, главниот град на покраината Мараканда (денешен Самарканд). Подоцна војската на Александар го донела ова јадење назад во Македонија и тоа се проширило низ цела источна Европа.

Во зависност од локалната кујна, пилавот исто така, може да содржи различни видови месо или зеленчук. Пилавот и сличните јадења се карактеристични за Блискиот Исток, Централна и Јужна Азија, Источна Африка, Латинска Америка и Карибите.

Во Италија пилавот е познат под називот ризото, во Иран се вика чилав, а се подготвува и во Кина и Јапонија.

ПОДГОТОВКА:

 Исецкајте го кромидот па испржете го на маслото, додадете ја пиперката исечена на коцки, излупените и ситно исецкани домати и сецканиот магдонос.

Потоа додадете три шољи вода, а откако ќе зоврие додадете го и оризот.

Откако јадењето ќе зоври намалете ја температурата и варете додека оризот не биде сварен.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:34

Ориз со грашок


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Сол
  • 15 грама Путер
  • 75 грама Ориз
  • малку   Магдонос
  • 100 грама Грашок


  • Време за подготовка: 25 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Кога се готви јадење од зеленчук за бебето, треба да се употребуваат свежи намирници, бидејќи имаат подобар вкус и мирис, наместо предходно припремениот оброк.

Исто така ако правилно се спремаат ќе бидат побогати со минерали и витамини.

Кога на бебето ќе се започне да му се дава цврста храна, како што е свежото овошје, најдобро е да се започне со коренест зеленчук, како на пример морковот, затоа што е природно сладок.

ПОДГОТОВКА:

Во поголем сад ставете ½ л посолена вода и оставете да зоврие. Грашокот исчистете го од мешунките. Во зовриената вода полека додавајте го оризот. Додајте го грашокот и магданосот. Посолете и измешајте со дрвена лажица и оставете да врие на силен оган околу 18 минути без мешање. Садот не треба да бие покриен. Додадете го путерот. Оставете да стои околу 3 минути, а потоа послужете.

Совет: нелупениот ориз е подобар бидејќи не содржи минерални соли и богат е со витамин Б. Ако користите замрзнат грашок, варете го според упаството на амбалажата.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Октомври.2013 во 18:35

Пикантен ориз со ракчиња


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 1   Црвен пипер
  • 50 милилитри Супа од зеленчук
  • малку   Сол
  • 300 грама Ракчиња
  • 50 грама Путер
  • 300 грама Ориз
  • 1 чешниња Лук
  • 2 ливче/чиња Ловоров лист
  • 100 грама Леќа


  • Време за подготовка: 25 мин.
  • Време за готвење: 45 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Пикантен ориз со ракчиња

ПОДГОТОВКА:

 Ставете ја леќата да отстои половина час во вода исцедете ја и варете ја 10 минути во сад со ладна вода заедно со ловоровиот лист. Пред да ја тргнете од огандодајте малку сол и отстранете го ловорот.

Пропржете го лукот во поголема тава на 30 грама путер. Додајте ги оризот и леќата, посолете ги и пржете ги неколку минути.

Додајте ја топлата супа, оставете ја да се вари поклопена 10 минути. Меколку минути пред да ја тргнете тавата од оган додајте ги ракчињата, црвениот пипер и останатиот путер. Јадењето може да го серирате.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 27.Декември.2013 во 21:50

Ориз со козјо сирење, бабури и вино


Приготвување:

Во тенџере зовријте ја супата. Во голема тава загрејте го маслиновото масло на средна температура. Додајте го кромидот и динстајте додека да стане проѕирен, околу 1-2 минути.

Додајте ги црвените пиперки и динстајте уште 8-10 минути. Додајте го оризот неварен и промешајте минута-две, за да се обложи со другите состојки.

Додајте го виното и динстајте минута-две.

Сега почнете да додавате од супата чаша по чаша, мешајќи по секое додавање за оризот да ја впие течноста. Повторувајте ја постапката 25-30 минути, или додека оризот да омекне (можеби нема да треба да ја искористите целата супа).

На крајот додајте уште малку од супата, промешајте и исклучете ја ринглата. Додајте ја куркумата ако сакате.

Додајте ги ренданото козјо сирење (или крем-сирењето) и пармезанот и промешајте. Послужете веднаш.

Состојки:
8 чаши пилешки бујон

3 лажици маслиново масло

половина кромид, ситно сечкан

2 цели црвени бабури, ситно сечкани

2 чаши ориз

200 мл суво бело вино

сол по вкус

150 г рендано козјо сирење (или како замена крем-сирење)

50 г рендан пармезан

1/2 лажичка куркума (по желба)



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: емил
Датум на внесување: 15.Февруари.2014 во 08:27

http://moirecepti.mk/post/%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7-%D1%81%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE/" rel="nofollow - Ориз со мелено месо

 Ставете го оризот во ладна солена вода, солта додадетеја по ваш вкус. Износот на водата треба да биде два пати повеке од оризот (на пример една чаша ориза, две чаши вода). Додадете и 40 гр путер, вари на бавна температура со затворен капак промешувајки повремено. 
Откако ќе извари водата целосно оризот е готов. 
Во тава испржи го сецканиот кромид, можете да додадете и сецкана сува пиперка, додадете го и меленото месо и зачинете по вкус, потпржете додека да се испржи меленото месо. 
Јајцата изматете ги со рачна маталка, додадете ја павлаката и заедно соединете и додадете го сварениот и подоладен ориз и повторно измешајте. 
Земете тава на дното премачкајте со масло додадете половина од оризот, одозгора целата количина на меленото месо, па втората половина од оризот. По површината додадете го преостанатиот путер исечкан на парчиња. Печете на 180 додека да додбиете светло кафеава боја.






-------------


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 26.Февруари.2014 во 14:22

Рижото со вргањ

Рижото со вргањ
Ако немате многу време за подготвување на денешниот ручек, ви предлагаме брзо и вкусно решение.

Состојки: 350 г. ориз, 0,7 дл. вода, зачин, 50 г. путер, 200 г. вргањ, главица кромид, едно чешне лук, магдонос, 100 мл. маслиново масло, 100 г. пармезан, 200 мл. бело вино.

http://365.com.mk/58130/rizhoto-so-vrganj/9986_stock-photo-italian-risotto-with-mushrooms-shutterstock_57083596_iff" rel="nofollow">9986_stock-photo-italian-risotto-with-mushrooms-shutterstock_57083596_iff

Подготовка: На загреано масло испржете ги исечканиот кромид и лук, па додадете ги печурките исечени на листови. Полијте со вино и оставете го да испари. Потоа додадете го оризот, магдоносот, зачинете и полека налевајте топла вода, притоа постојано мешајќи. На тивок оган гответе 20 минути или додека оризот не се свари. Кога ќе го тргнете јадењето од оган стопете ги путерот и пармезанот во него и сервирајте топло.

Добар апетит!



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 13.Април.2014 во 12:40

Ориз со домати во рерна


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Сол
  • 1   Пиперка/ки
  • 400 грама Ориз
  • 100 милилитри Масло
  • малку   Магдонос
  • малку   Мајоран
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 200 грама Домат
  • 1   Врзалка зеленчук за супа
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Ориз со домати во рерна

ПОДГОТОВКА:

Зеленчукот за супа исчистете го, измијте и ситно исечкајте го. И кромидот ситно исечкајте го. Загрејте масло па пржете ги зеленчукот и кромидот додека не омекнат. 

Потоа додајте ја исчистената и на коцки исечена пиперка. Кога и пиперката ќе омекне залијте ја со 300 мк вода, а откако ќе зоврие вмешајте го оризот. Додајте сол, црн пипер, ситно сечкан магдонос и мајоран. Намалете ја температурата и оставете на тивко да се динста. 

Варете додека оризот не биде скоро сварен, а по потреба долијте вода. Еден домат излупете, исчистете го од семките и исечкајте го на ситни коцки па вмешајте во оризот. Округло длабоко тенџере, намачкајте го од сите страни со маргарин и истурете ја смесата со ориз. 

Израмнете, а потоа додадете го и вториот домат исечкан на ситни парчиња и ловоровиот лист. Запечете 15 - 20 минути во рерна загреана на 180 степени.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 26.Април.2014 во 15:52

Зелено рижото

Состојки:

  • 300 гр кафеав ориз
  • 600 гр блитва или спанаќ
  • 2 дл млеко со намалена содржина на лактоза
  • сол
  • магдонос
  • маслиново масло

Подготовка: Оризот сварете го во двојна количина вода. Направете пире од блитвара, така што ќе ја одвоите од стебленцето, ќе ја исечкате и попарите со млако, па добро ќе ја испасирате. Потоа додадете го оризот и зачинете.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Мај.2014 во 18:31

Ориз со печурки и зеленчук

Состојки:

  • 2 шолји ориз
  • 800g свежи печурки
  • 1 главица кромид
  • 500g спанаќ
  • Зелена пиперка
  • Црвена пиперка
  • Жолта пиперка
  • Масло
  • Суви зачини

Подготовка:

Пропржете ги печурките заедно со кромидот на врело масло, а спанаќот и оризот варете ги во посебен сад.

Кога ќе завршите со нив, подгответе ја тавата за печење. Размачкајте малку масло, па ставајте еден ред ориз, еден ред печурки. Повторете ја постапката неколку пати.

Од горе додајте ги ситно сечканите пиперки, посолете и додадете зачини. Полијте уште малку масло и печете 30тина минути на 180 степени.

sto-da-gotvite-ovaa-nedela-brzi-recepti-za-socen-rucek-04



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 05.Мај.2014 во 18:44

Рижото со морски плодови

Состојки:

  • 2 шолји ориз
  • Чаша бело вино
  • Лук или кромид
  • 3 лажици маслиново масло
  • 1l супа од коцка
  • 200g маринирани печурки
  • 200g морски плодови
  • Зачини по желба

Подготовка:

Кромидот или лукот пропржете го на врело масло неколку минути, а потоа додајте го оризот и пржете неколку минути. Додајте го виното и варете го оризот додека потполно не испари течноста.

Малку по малку, додавајте ја супата со постојано мешање додека не ја впие оризот.

Одвоено сварете ги морските плодови, па кога рижотото ќе биде готово, промешајте ги во него.

Зачинете со бибер, малку сол и пред служење исечкајте малку магданос.

sto-da-gotvite-ovaa-nedela-brzi-recepti-za-socen-rucek-07



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 09.Мај.2014 во 15:47

ОРИЗ СО ПЕЧУРКИ И ЗЕЛЕНЧУК

???????????????????????????????

Состојки:

  • 2 шолји ориз
  • 800g свежи печурки
  • 1 главица кромид
  • 500g спанаќ
  • Зелена пиперка
  • Црвена пиперка
  • Жолта пиперка
  • Масло
  • Суви зачини

Подготовка:

Пропржете ги печурките заедно со кромидот на врело масло, а спанаќот и оризот варете ги во посебен сад.

Кога ќе завршите со нив, подгответе ја тавата за печење. Размачкајте малку масло, па ставајте еден ред ориз, еден ред печурки. Повторете ја постапката неколку пати.

Од горе додајте ги ситно сечканите пиперки, посолете и додадете зачини. Полијте уште малку масло и печете 30тина минути на 180 степени.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 25.Мај.2014 во 17:41

ДИЕТАЛЕН ОРИЗ НА ПАРЕА

Потребни ви се 2 чаши кафеав ориз и 3 чаши студена вода. Измијте го оризот неколку пати со ладна вода и оставете го да се исуши. Потоа префрлете го во метален сад во кој ќе ја додадете водата и ќе оставите да постои околу еден час.Потоа ставете го оризот да се вари на пареа околу 25 минути, а потоа оставете го да стои во покриен сад уште 10 минути.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 12.Јуни.2015 во 15:18

http://www.crnobelo.com/hrana/recepti/32113-vkusno-rizoto-milaneze-koe-moze-nabrzina-da-go-podgotvite" rel="nofollow -

Малку е веројатно дека постои човек кому не му се допаѓа италијанската храна. Паста од секаков вид, шпагети, канелони, рижото, сосови и што ли уште не.

rizoto-milaneze-kral-na-site-rizota-koj-kje-ja-zbogati-vashata-trpezarija-01.jpg

Оваа превкусна кујна можете и дома да ја подготвите се што ви е потребно е малку време и најважната тајна на секој добар готвач: вистинска страст за добра храна.

Овој рецепт традиционално доаѓа од Милано и ќе ве изненади едноставноста на неговата подготовка.

Потребни состојки:

  • 250g ориз
  • 2 лажици путер
  • 1 лажица шафран
  • 1 шолја бело вино
  • 1 исечкан кромид
  • 1,5l топла вода во која е растопена супена коцка
  • 50g пармезан
  • Маслиново масло

Италијаните рижотото го припремаат во висока тава, но доколку имате доволно квалитетен лонец, тавата можете да ја замените со него. Потребно е да има широко дно за оризот да се распространи во што е можно потенок слој.

rizoto-milaneze-kral-na-site-rizota-koj-kje-ja-zbogati-vashata-trpezarija-1.jpg

Започнете со тоа што во основата со коцка супа ќе го ставите шафранот и ќе ја оставите на страна да се олади.

Загрејте го лонецот, ставете ги 2 лажици путер внатре за да се растопи и ставете доволно маслиново масло за да не изгори путерот.

Во маслото ставете го кромидот и пропржете додека не добие златно шолта боја.

Во смесата додадете го орзот и налејте ја чашата вино. Почекајте виното да испари и започнете со половично додавање на основата.

Откако ќе испари основата додадете го пармезанот и малку маслиново масло. Промешајте и изгасете го огинот.

rizoto-milaneze-kral-na-site-rizota-koj-kje-ja-zbogati-vashata-trpezarija-2.jpg

Имајте на ум дека тајната на добро приготвеното ризото лежи во постојаното мешање.

На здравје!

rizoto-milaneze-kral-na-site-rizota-koj-kje-ja-zbogati-vashata-trpezarija-3.jpg



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!



Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 19.Август.2015 во 17:35
Рецепт: Рижото со тиква и шампињони 


Состојки:

15 гр. маргарин
1 лажица маслиново масло
1 главица кромид
2 чешниња лук
6 шампињони
300 гр. ориз
250 гр. исечкана тиква
700 мл. пилешка супа
40 гр. пармезан
сол 
бибер

Подготовка:


Во длабока тава загрејте го маргаринот и маслиновото масло за јадење, па додадете го исечканиот лук и кромид, и пропржете ги додека не заруменат.

Потоа додадете го оризот и издинстајте на послаб оган неколку минути. Во смесата додадете ги сечканите шампињони и коцките тиква, измешајте добро и врз сето тоа прелијте 200 милилитри супа.

Гответе па кога оризот ќе ја впие целата течност додајте уште супа. Продолжете тоа да го правите се додека оризот не омекне во целост, околу 20-тина минути. На крај зачинете по желба и ставете малку пармезан.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!



Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk